achtergrond

Geenstijl

GeenStijl versus Justitie: een lachertje...

justitiewijf.jpgDe fatsoenspolitie draait overuren op dit moment. Na de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot was het vorige week de beurt aan de drijvende kracht achter weblog Hoeiboei om zich te melden op het politiebureau wegens enkele ongevallige teksten. En vandaag werd ondergetekende uitgenodigd voor een gesprekje. Nou ja, eigenlijk waren we pas op 7 juli welkom, maar aangezien wij wel benieuwd waren naar het delict, werd besloten wat eerder de Linnaeusstraat 111 binnen te wandelen. Vooropgesteld: geen kwaad woord over de twee agenten die het verhoor afnamen. Zij deden hun werk en deden dit op een buitengewoon fatsoenlijke manier. Het gaat ons om de opdrachtgevers: Justitie, het MDI en chef fatsoen Ernst Hirsch Ballin. Want waar worden wij nu precies van verdacht? Welnu, niks redactioneels, het betreft enkele reacties, die door u in 2006 zijn achtergelaten. Om precies te zijn 15 (VIJFTIEN REACTIES) die door onze Joris over het hoofd werden gezien. Let wel, de afgelopen jaren plaatste u op Dumpert, SpitsNieuws en GeenStijl in totaal bijna 11 miljoen reacties. Maar 15 daarvan konden dus niet door de beugel. Enfin, morgen is het de beurt aan de hoofdredacties van het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, overmorgen worden Elsevier en de Telegraaf verhoord en op vrijdag mogen Hans Laroes van het NOS Journaal en Harm Taselaar van RTL Nieuws zich verantwoorden voor de reacties die worden achtergelaten op redactionele stukken. Eén onwelgevallige en je zit op het bureau. De tijd van het internetpaspoort is dichterbij dan u denkt...

De feiten
Dan nu de feiten: het gaat in totaal om vier aangiften. De eerste is afkomstig van Jabba de Hutt, ook wel bekend als PvdA-deelraadslid Rita Mungra. Mevrouw trok aan de bel bij ons omdat zij zich boos had gemaakt over het feit dat u zich weer boos had gemaakt over haar verwijten aan het adres van premier Balkenende en zijn verwijzing naar de VOC mentaliteit die terug moet komen.

Om indruk te maken kopieerde zij heel haar adresboek vol politieke vriendjes om indruk te maken op ons. Nou, dat was natuurlijk schrikken. Alleen hebben wij wel vaker met dit bijltje gehakt en publiceerden wij deze mail inclusief haar rooibosclubje. En dat schijnt niet te mogen, terwijl wij in de veronderstelling zijn en blijven dat daar nu juist de BCC voor is uitgevonden. Daarop werd mevrouw nog bozer en dreigde zij via onze voicemail met een aangifte. Maar aangezien aangiftes nieuws zijn voor ons, publiceerden wij in het kader van het citaatrecht deze voicemail. Maar ook dat schijnt niet te mogen. Boeiuh!

En dan was er nog exact 1 reactie op mevrouw Moengra, die door onze Joris over het hoofd werd gezien. Het gaat om de volgende zinsnede:

"In het kader van "VOC-mentaliteit" stel ik voor dat ook Rita "Jabba de Hut" Moengra een enkele reis Taki-taki oerwoud krijgt, op de Tsjoeke-tsjoeke Steaumboot richting negorij. Haar natuurlijke biotoop, temidden van heur Wouter Bosaapkes....Dit land kan zoveel beturrrrrrrrrrrr!" (vrij naar Gerard Reve)

Oké, deze reactie zou je kunnen bestempelen als strafbaar, maar daarmee heeft Jabba nog geen zaak. Want uit meer dan de drie bovengenoemde ‘strafbare' feiten bestaat de aangifte niet. Dat wordt dus een sepootje.

14 reacties
Dan de drie door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) aangebrachte zaken, allen daterend uit het jaar 2006 of daarvoor. Zij lagen al een tijdje op de plank, maar na Gregorius Nekschot heeft de fatsoenspolitie blijkbaar de smaak te pakken gekregen. En zolang Ernst Hirsch Ballin het justitie-apparaat nog leidt, ziet hij zijn kans schoon een ieder die het CDA dan wel de christelijke coalitiepartner ChristenUnie voor de voeten loopt, monddood te maken. Welnu Ernst Hirsch Ballin: ongezien de tiefus voor je. Je hebt geen zaak en ik zal je uitleggen waarom.

De drie aangiften van het MDI behelzen een 14-tal reacties waarvan een aantal inderdaad niet door de beugel kunnen. Ik heb deze uitlatingen gezien en deze zijn inderdaad in strijd met onze huisregels. Wanneer het MDI ons hier op had geattendeerd, dan hadden wij onmiddellijk actie ondernomen. Maar dat heeft het MDI niet gedaan. Het MDI verkeerde namelijk tot de zomer van 2007 in de veronderstelling dat klagen bij GeenStijl geen enkele zin had. En dus werden in totaal 14 REACTIES van bezoekers doorgestuurd naar Justitie, zonder hiervan eerst ons te vergewissen. Een belletje, en we hadden het merendeel verwijderd, maar dit belletje bleef achterwege.

Juridisch onjuist
En dat is juridisch onjuist. Het MDI is namelijk verplicht eerst de websitebeheerder op de hoogte te stellen, alvorens de zaak over te dragen aan Justitie. Niet GeenStijl, maar het MDI kan dus nalatigheid worden verweten. Wij hebben 24/7 drie Jorissen aan het werk om het reaguurdersveld op te schonen van reacties die niet door de beugel kunnen, maar bij vele duizenden reacties per dag kan er nog wel eens wat over het hoofd worden gezien en dan kan het MDI aan de bel trekken. Tot de zomer van 2007 gebeurde dit echter niet, tot op ons initiatief contact werd gezocht met directeur Niels van Tamelen van het MDI met het verzoek nu eens op te houden met het telkens maar weer valselijk beschuldigen van GeenStijl in de pers als zijnde dat wij doof zouden zijn voor kritiek van het MDI.

Sindsdien zijn er een 7-tal verzoeken van het MDI geweest tot verwijdering van een of meerdere reacties en deze zijn eigenlijk allemaal opgevolgd, omdat deze inderdaad in strijd bleken te zijn met onze huisregels. Het leverde ons notabene afgelopen week in Dagblad De Pers nog een pluim op van het MDI. “Niemand is zo snel met het ondernemen van actie als GeenStijl.”

Foutmarge van 0,00001 procent
Blijft dus een feit dat er in 2006 in totaal 14 REACTIES niet door de beugel konden volgens het MDI. Ik heb ze allemaal gelezen en de helft ervan zou ook door een gemiddelde politicus zijn gedaan, de andere helft ging ronduit te ver. Maar wat ons te ver gaat, is dat wij daar nu als website voor worden aangesproken. Veertien reacties op 11 miljoen in totaal. Dat is een foutmarge van 0,00001 procent op in totaal 15555 redactionele postings.

En aangezien Justitie ons redactioneel NIETS kan maken, proberen ze het dus via de reaguurders. Moet u zich voorstellen: aan deze zaak is gedurende twee jaar gewerkt. Twee jaar lang is er gezocht naar een stok om de hond mee te slaan. Worden dienders belast met het opnemen van verklaringen en bemoeit een heuse officier van Justitie zich met deze zaak. Kost een paar centen, maar dan heb je ook niks. Stelletje amateurs, ga jullie diep schamen en ga daarna eens echte boeven vangen, inplaats van een klimaat te creëren waarbij webloggers en cartoonisten vogelvrij worden verklaard. Wat ons betreft brengen jullie deze zaak voor de rechter, zeker weten dat jullie nat gaan. Zeker weten! Kom maarrr en snel graag!

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten — Ferd faalt & betaalt

Wanneer Kamerleden, Kroonprinsessen, ministers en burgemeesters niet meer veilig zijn...

@Feynman | 14-01-23 | 19:33 | 154 reacties

Feynman en/of Feiten – Cancel the cancel culture

AKWASI GATE - De Officier van Justitie gaat hier lijnrecht in tegen een arrest van het Hof. Wie denkt meester Jacobien Vreekamp dat zij is?!

@Feynman | 12-09-20 | 20:55 | 0 reacties

Feynman en/of Feiten - Beroepsgeheim kapotgetapt

Hier ziet de rechtbank het verschil niet meer tussen een verdachte, een advocaat, een getuige of een journalist.

@Feynman | 26-10-19 | 21:35 | 0 reacties

Rapport: instanties stapelden fout op fout in aanloop moord zestienjarige Hümeyra

Wat een verdriet. Fout op fout op fout, aldus een vandaag verschenen rapport van Inspectie Justitie en Veiligheid.

@Spartacus | 09-10-19 | 14:53 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.