Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

"Waren er maar meer Refo Dorpen"

zwartwit.jpgWe maken er dikwijls grapjes over: de hardkoor reli's van Nederland, die in hoog tempo zouden radicaliseren. Maar het is gewoon echt waar! De fijnen van Nederland zijn bezig met een tsunami van inhaalslagen. Mocht u nog denken, ach, dat zinnetje in het Regeerakkoord over die inperking van Koopzondagen is een wassen neus. Dat frommelt Ronald Plasterk wel weg, of anders Wouter Bos wel, die gaat immers over geld. Maar niet heus mensen. Op de Veluwe gaan de hakken van de zwartkousen diep in het zand. Als het aan de mensen in DIT FILMPJE ligt, komt er een nieuwe gristensharia. En iedereen die er anders over denkt, rot maar op naar een ander dorp. Waar hebben we die retoriek eerder gehoord? Iemand nog 10.000 euri over voor een fijne advertentie in de Volkskrant...

Reaguursels

Inloggen

Excuses voor de vorige post, die zinnen lopen niet helemaal zie ik net, hoop dat het punt desondanks over is gekomen.
-
aromarood 27-03-08 @ 03:22 Kan me wel vinden in wat je zegt. Hoewel ik inderdaad ook gelovige organisaties ken waar dit niet voor op gaat (en individuen). Wat mij er persoonlijk aan stoort, is dat de mensen die anderen dingen willen opleggen vanuit een morele superioriteitsclaim in mijn ogen vaak zelfs moreel inferieur zijn, juist door hun vasthoudendheid aan absoluten. Het theoretische voordeel van een vaste moraal is dat deze verleidingen zou doorstaan en dat men niet de mogelijkheid heeft zichzelf naar de mond te redeneren, echter gaat dit theoretische voordeel in de praktijk niet op. Gelovigen reageren niet beter of moreel verantwoorder op verleiding. Vaak wel stelliger, wat dan weer niets te maken heeft met zeker weten, wel met niet willen weten dat men iets niet zeker weet. Een flexibelere moraal is beter aan te passen aan de situatie en daardoor kun je vaak gepaster handelen. Absolutisme is wel begrijpelijk want ieder mens heeft die onzekerheden en wil daar wat mee, maar het is wel heel ignorant om daar vervolgens no matter what aan vast te blijven houden. Ik ken overigens ook gelovigen die dit niet doen, maar ik verdenk types als die uit het filmpje er van dat zij daar niet onder vallen.
-
Wat ik jammer vind is dat veel dingen binnen die cultuur niet bespreekbaar zijn en dat veel dingen worden afgedaan met een 'in de bijbel staat...' wat voor een ongelovige natuurlijk geen antwoord is (en voor een gelovige ook best wat meer kritisch bekeken mag worden). Stel dat er een god zou bestaan, en dat dat verhaal echt waar is, dan zou ik de bijbel zien als een zeer beperkte, door de jaren heen verdraaide en van betekenis ontnomen communicatiemiddel dat in deze tijd hooguit nog een symbolische waarde heeft. Ook worden losse verhalen m.i. te vaak als voorschrift gelezen, zonder dat er bij wordt vermeld, dat het ge- of verbod van god afkomstig was. Er worden diverse keren meningen en op- en aanmerkingen van discipelen in genoemd en persoonlijk zou ik die als ik gelovig was ook op die manier lezen. Iets is niet van god afkomstig omdat de persoon die over god schreef die mening had.
-
Verder ligt de focus m.i. veel te veel op oppervlakkige uitingen en te weinig op daadwerkelijk 'goed' handelen (whatever dat mag zijn, alsof dat in iedere situatie even helder is?). Verder vind ik dat het idee van wij zijn klein en onwaardig, juist helemaal niet bijdraagt aan een beter 'zijn'. Mensen die zichzelf zo zien zullen zich ook zo gedragen en ook een kleine en onwaardige bijdrage aan de wereld leven. Iets wat ik in sommige gevallen wel een veilig idee vind, maar in andere doodzonde. Ik denk dat er te weinig verbanden worden gelegd met de tijd. Veel dingen vinden hun betekenis terug door ze te lezen in hun tijdsverband. Als ik gelovig zou zijn, zou ik dingen ook op die manier lezen. Van wat is de motivatie voor dit schrijven en wat voor symbolische les kunnen wij daar uit halen? En dan vervolgens kijken hoe je dat op *jouw* en niet andermans leven kunt toepassen als je dat zinvol vind.
-
Die houding van wij weten wel beter, en het totale gebrek aan naastenliefde onder juist die mensen die dat wél claimen te hebben, hebben er voor gezorgd dat ik toch mijn twijfels heb bij religie - nogmaals - hoewel ik ook mensen ken, waar dat niet voor op gaat (maar die zijn vooralsnog in de minderheid).

Ohja | 27-03-08 | 07:50

Ik heb zo'n haat tegen dit smerige zelfingenomen dictatoriaal denkend soort geestelijk gestoorden dat ik bijna niet weet wat ik er verder van moet zeggen. In half Nederland heb je allerlei "instanties", steevast in de vorm van stichtingen, zodat ze de tonnen / miljoenen € subsidie zelf in hun beheer/zak kunnen steken en afromen, waar de ergste gereformeerden wel eens even "hulp komen bieden" aan de armlastigen / thuislozen /daklozen / gestoorden of anderszins "maatschappelijk gederailleerden" zoals het in hun jargon heet.
Hun zieke wereldbeeld, de fascistische arrogantie waarmee ze die door de strot proberen te wringen bij mensen die er zeer slecht voor staan en met die levensvisie niets te maken willen hebben omdat ze wijzer zijn....... Om te kotsen. Hun denkbeeld van de wereld is er een van straf, lijden, godsvrezendheid, nog meer lijden in de toekomst, werken tot je doodvalt en na die dood extra hard door je God gestraft worden tot in de eeuwigheid. En vooral nergens van genieten en niets mooi mogen vinden. Amen. Ik merk dat er te weinig besef is van de hoeveelheid schade die door dit soort kutvolk wordt aangericht. Ze vallen steevast onder de categorie
subsidie-maffia. Ze zitten met hun moraal nog steeds in 1500 of zo. Wanneer was die reformatie ook weer? Toen ze al die katholieke kerken geplunderd, vernield en vervolgens gestolen hebben? Hebben we als Nederland daarvoor 400 jaar maatschappelijke ontwikkeling, evaluatie en emancipatie achter de rug? Om ons door dit zootje terug te laten zetten? Van me nooit niet. Ik schop ze liever in hun gedeformeerde kruis. Ik noem hier geen namen omdat ik bezig ben met aangiften wegens fraude met AWBZ gelden tegen diverse (niet genoemde) organisaties. Er was een paar dagen geleden nieuws over een Islamitische organisatie die miljoenen AWBZ subsidie ontvangen heeft en niet aan de mensen besteed waar het voor bedoeld is en die het HARD NODIG HEBBEN. Miljoenen verduisterd dus. Die hebben het kunnen leren van bepaalde Christelijke organisaties die ik op de korrel heb die dat al tientallen jaren doen en waar het alleen om winst en macht gaat. Ten koste van hulpbehoevenden. Ik vermeld hier voor de volledigheid wel bij dat er gelukkig ook organisaties zijn die uitstekend werk verrichten en waar zover ik weet geen sprake is van eerder genoemd gerotzooi met geld en belangen van mensen.

aromarood | 27-03-08 | 03:22

Barneveld, daar hebben ze toch alleen kippe???

V8-slurper | 26-03-08 | 22:40

... ik vind die %$#@&*%flitsen 10 keer irritanter dan alle refodorpjes bij elkaar... kan dat niet afgeschaft worden? Kan niet eens meer normaal een filmpje kijken...

HennyHenny | 26-03-08 | 22:37

Precies. Thing is, dat die religie dus niet alleen over het 'zelf' gaat. Maar ook over de anderen. Waar je vervolgens niet naar mag wijzen maar waar je wel innerlijke afwijzing voor aangeleerd is, wat dus natuurlijk gewoon tóch gebeurd. Het is niet voor niets dat die hele historie van heksenjachten e.d. aan Christenen kleeft. Ik ben opgevoed met bijbel en mijn mening is dat het leidt tot grotere immoraliteit dan het tracht te voorkomen. Je kunt niet iemand eerst leren dat er een goed en fout is, een beloning en een straf en over wraak en goddeloosheid om ze vervolgens naastenliefde op te leggen. Het is toch duidelijk dat dat haaks op elkaar staat? Een theorie die leert dat de wereld niet zwart wit is, dat niet actief oordelen nooit lukt als je innerlijk wel blijft oordelen (en persoonlijk denk ik niet dat je daar als mens op Gristelijke wijze vanaf kunt raken, dat vereist namelijk een daadwerkelijk loslaten, en dat kun je niet per morele preek opleggen, dat moet je vanuit je gevoel leren doen).
-
Dat ik het theïstische verhaal ongeloofwaardig vind vind ik niet het meest zwaarwegende argument dat ik tegen religie heb. Er zijn zoveel mensen die vanuit geloof in iets onwaarschijnlijks heel mooie dingen doen. Ik geloof bijvoorbeeld in liefde en een hoop mensen beweren dat dat ook niet bestaat en dat dat wetenschappelijk aan te tonen is. Dat kan zo zijn, maar ik kies ervoor er toch in te geloven. Ik zou echter nooit beweren dat dat ik het geloof ook wil zeggen dat het waar is. Ik geloof het gewoon omdat ik het leuk vind en omdat ik denk dat het mijn gedrag en mijn leven positief beinvloed. Maar uit mijn geloof in liefde een ander dingen opleggen? Dat dus niet. Dan heb je het over jezelf en als je denkt van ja dag, sodeflikker maar op, alsof ik dat in mijn eentje ga staan doen, ik overtuig iedereen wel! Maar - als je het doet omdat je wil dat anderen het doen is het geen liefde en als je gelooft omdat je wil dat anderen het ook doen, zou ik eveneens daar mijn twijfels bij hebben. Denk ff na. Als mijn liefde afhankelijk zou zijn, van het al dan niet krijgen van een liefde volle reactie, hebben we het dan over liefde of over emotionele chantage? Als jouw moraal afhankelijk is van het feit hoe mensen moreel met jou omgaan heb je het dan over moraal of over morele chantage? Get it?
-
Oh en nee ik loop ook niet dagelijks kerkgangers ongevraagd met mijn mening te vervelen maar wie zich vrijwillig in die discussie begeeft moet ook niet gaan mauwen over het feit dat niet iedereen het eens is.

Ohja | 26-03-08 | 20:50

@renevdbos 26-03-08 @ 15:32:
Ik maak me er pas druk over als anderen erover beginnen. Hou je bek erover en ik zeg niks. Het speelt in mijn leven verder namelijk geen enkele rol en dat wil ik graag zo houden. Dat is dus het hele punt.
Jij gelooft dat een mensenoffer van 2000 jaar geleden, een mensenoffer waar je part noch deel had, die je niet meer in staat bent te voorkomen, dat zo'n mensenoffer jouw schuld en zonde wegneemt, schuld en zonde waar je ook part noch deel aan hebt, als je maar gelooft in de heilige geest, dat als je dat gelooft dat je dan na je dood in de hemel komt. Als jij dat een morele propostie vindt en dat je uit een boekje die dat voorstelt een moraal kan halen dan spoor je niet. Nog helemaal afgezien van al die andere immorele flauwekul in dat boek, die kernpropositie van het christendom is ziek, verwerpelijk, immoreel. En als je dat immoreel vind, wat het gewoon is, en niet gelooft dan ga je naar de hel en dat vinden christenen best.
Nee, dat is een hele fijne basis voor moraal. En als er lieden zijn die daar te pas en vooral te onpas kond van doen en menen daarvan te moeten te getuigen, tot in de politiek aan toe, en op basis van zo'n immoreel kutboek wetten en regels anderen meent te kunnen opleggen, dan ga ik daar tegen in, ja. Want kijk, ik ben er niet mee begonnen. Elke idiote collectivist die mijn vrijheid aanrandt krijgt de wind van voren. En reli-fanaten zijn de ergste. Dat is geen gejank, dat is tegengas. En als je er niet tegen kan, heb je vette pech. Ik blijf het doen. Wen er maar aan. Nogmaals: Ik begin er niet over. Als iedereen zijn onzichtbare vriendjes gewoon voor zichzelf houdt heb je van mij geen last.

koerbagh ® | 26-03-08 | 19:56

Wat een gekken.... als ik mijn auto poets op zondag, doe ik dat gewoon lekker!

Henkieeee | 26-03-08 | 19:35

renevdbos 26-03-08 @ 15:32 Doe eens niet zo vervelend tegen Koerbagh. Ik geloof in hem en haal mijn moraal uit zijn posts en voel me nu ernstig gekwetst. En die toonzetting, als je je moraal echt uit de bijbel haalt, waar is je naastenliefde hier dan? Waarom heb je Koerbagh, die tenslotte je virtuele naaste is, niet lief? En wat kom je sowieso eigenlijk doen op een goddeloze site als deze?
-
Het word een beetje oud dat anderen beschuldigen van schreeuwerigheid als ze een mening hebben die tegen je sprookje in gaat. Als het enige wat je er tegenin kunt brengen dit soort verdachtmakerijen zijn zegt dat wel iets over jouw moraal en de bron daarvan. Sommige mensen hebben gewoon een goed functionerend hart en geweten, en kunnen daarom ook normaal doen zonder dat een eeuwenoud boek ze verteld hoe dat moet. Moeilijk voor te stellen als je zelf niet over dat vermogen beschikt, maar zo werkt dat wel.

Ohja | 26-03-08 | 16:39

Ik lees in het vervolg dit soort artikelen niet meer op GS.
eindeloos geneuzel om niks.
Moet ik op NU.NL lezen dat een raadslid is bedreigt door het bestuur van een moskee. Waarom is dat geen frontpage news GS? Al dat geleuter over fanatieke christelijke huisvrouwen valt compleet in het niet bij de religie die dit land echt langzamerhand ontwricht...

Pim Pandoer | 26-03-08 | 16:01

Was dit nou een anti-Wildersdoc...... of was dit gristenkrankzinnigheid????

buzzelbas | 26-03-08 | 15:58

met de nadruk op jank

renevdbos | 26-03-08 | 15:48

koerbagh ®
je hebt het er maar druk mee, je druk maken over religie.
Je kan schreeuwen wat je wil, maar een samenleving zonder religie ga je niet meemaken, al word je 1001 jaar oud.
En je opmerkingen over toverboekjes en sprookjesboekjes, die kennen we ondehand wel.
Ik , en met mij vele andere in dit land halen hun moraal uit de bijbel.
O ja? Ja
Dat gaat niet veranderen, nu niet en morgen niet.
Ik hoop dat je er veel last van mag blijven houden de komende jaren.
Wat een frustatie zeg, elk topic over religie jank je vol met comments.

renevdbos | 26-03-08 | 15:32

In Capelle a/d Ijssel wonen ook van dit soort mensen. Christelijke fijnpoepers. Tv hebben ze niet, althans niet in de huiskamer. Op zondag lopen ze door de stromende regen naar de kerk om een dag later met een k.. scooter mijn nachtrust te verzieken.......

basset hound | 26-03-08 | 15:25

[atheist rage boy modus]Landgenoten, het is werkelijk schandelijk dat refo's een eigen mening hebben. Ik stel daarom voor dat we deze monsters deporteren, en voor de zekerheid ook maar de Koran verbieden, Israel boycotten en India bombaderen. Want, landgenoten, reken er maar op dat anders de vrede en onze vrijheid in het geding komt! Hou Zee![/atheist rage boy modus]

Godward | 26-03-08 | 14:48

koerbagh ® 26-03-08 @ 14:20
Ben ik nu dr watson?

repulse | 26-03-08 | 14:23

@Sikkeneur 26-03-08 @ 13:50:
Niks aannames. Het is de consequentie van wat je opschrijft. De woorden die je gebruikt hebben heldere definities. Je zegt iemand te kennen die anti-sociaal is. Dat kan dus per definitie al niet. En je vindt het een klootzak. Die kwalificatie kan dan op niks anders gebaseerd zijn dan jouw regeltjes en ideeën want als het een anti-sociaal is dan zie je hem niet, hoor je hem niet, ken je hem niet. Dus dan is die kwalificatie gratuit en op niks meer gebaseerd dan wat jij van zijn levenshouding vindt. Elementory, dr. Watson.

koerbagh ® | 26-03-08 | 14:20

@ Sikkeneur 26-03-08 @ 13:50

Stay away from me, religious freak. Help Help. Somebody!

(Jezus tegen zijn dicipel Judas omdat deze zonde en boetedoening wel heeeeel letterlijk nam)

hermanus | 26-03-08 | 14:07

@ repulse 26-03-08 @ 13:43

godsgeklaagt, ja ook op f'cking zondag

hermanus | 26-03-08 | 14:01

koerbagh ® 26-03-08 @ 13:19
Aannames Dhr. Koerbagh, aannames waar u zich wel vaker aan bezoldigd, maar totaal niet weet waar u over praat.
Wat weet u van mijn leven en wat ik daar allemaal in gedaan heb en eventueel nog doe?
Wellicht ongewoon voor u, maar sommige mensen zijn wel integer in wat ze neerplempen ipv een 'schijn' te creëren.

Sikkeneur | 26-03-08 | 13:50

Heb in de jaren 80 met veel plezier in Barneveld gewoond, zwembad e.d. ging open op zondag. Schrok van deze uitzending ..... gaan weer terug naar af!

recht door zee | 26-03-08 | 13:49

hermanus 26-03-08 @ 13:37
Ook op zondag?

repulse | 26-03-08 | 13:43

die mevrouw van 'prima sta ik helemaal achter' laat zich via elk gat naaien door de buurman. Verder komt zij regelmatig in een parenclub. Ook niets mis mee trouwens.

groeten.

hermanus | 26-03-08 | 13:37

@Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 13:15
Dromen zijn ook hersenschimmen, maar daardoor niet minder mooi of afschrikwekkend. Juist niet.

tipo | 26-03-08 | 13:32

@koerbagh ® 26-03-08 @ 13:22
Alle afkeer van religies draait bij jou om de ge-organiseerde dwang van religieuze organisaties en niet om de ethiek, moraliteit en schoonheid die er wel degelijk inzit, als je er oog voor hebt. Dat is niet erg vowassen.

tipo | 26-03-08 | 13:31

@tipo 26-03-08 @ 13:08:
Ik ga niet bepalen voor iemand wat hij/zij moet geloven. Iedereen gelooft maar een slag in rondte, kan me geen kudt schelen. Zodra je er moraal aan ontleent die niet kan worden onderbouwd anders dan een beroep op een tovervrindje of een heilig boekje en dat een ander door de strot duwt, pas dan kom ik in verzet.

koerbagh ® | 26-03-08 | 13:22

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 13:10
En kan je mischien 1 land opnoemen die nederland wat kan leren (sociale cohesie, opkomen voor de zwakkeren, het waarderen van andere zaken dan materiele)?

repulse | 26-03-08 | 13:20

"Ik ken atheïstische anti-sociale klootzakken"
@Sikkeneur 26-03-08 @ 13:10:
Nog even afgezien dat je die, als het werkelijk anti-sociale klootzakken zijn, helemaal niet kán kennen, kun je er geen last van hebben en ook niet beoordelen of het klootzakken zijn. Je vind het dan slechts klootzakken omdat ze niet voldoen aan jouw regeltjes, wetjes en ideeën hoe iemand zou moeten zijn en handelen. Wie is dan de anti-sociale klootzak?

koerbagh ® | 26-03-08 | 13:19

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 13:10
Je maakt dezelfde fout als de meeste mensen die naar het cristendom kijken en het dan op delfde manier wilen bekijken als de islam.
De islam is geen geloof zoals elk ander, de islam is een zichzelf versterkend systeem, waarbij afvalligen worden vermoord, ongelovigen ter vuur en te zwaard dienen te worden vervolgd. Iedere generatie versterkt het fundametalistisch denken door de wijze waarop recht word gesproken van uit de hadith's

repulse | 26-03-08 | 13:17

tipo 26-03-08 @ 13:08
Religies zijn doorgaans gebaseerd op verboden en geboden van een vermeende God, al dan niet tot ons gekomen door een profeet. Daarmee kan iedere religie afgeserveerd worden wat mij betreft als hersenschimmen.
De moraal er achter deugt inderdaad doorgaans wel en dat is mooi meegenomen maar dat maakt kerken en religies nog steeds niet acceptabel voor mij.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 13:15

Sendis 26-03-08 @ 12:47

Dat zeg ik toch: religie, ideologie, dogma, doctrine, allemaal een pot nat.

dr.spin007 | 26-03-08 | 13:14

Religies zijn voor mensen die veiligheid vinden in structuren, het samen zijn, een groep vormen mensen die zo onzeker zijn over hun eigen zelfbeeld dat zij het nodig hebben om in die groep en in die regels zich pas prettig voelen.
Vind ik best, het zal me een worst wezen wie wat waar gelooft. Ik geloof niet in een schepper die de wereld zo zou verdelen dat er alleen maar oorlog en armoede heerst. Ik geloof in de macht van het individue die zelf kan kijken naar zijn eigen handelen, die zelf iedere ochtend in de spiegel kan kijken en tegen zichzelf kan zeggen"mischien niet perfect maar in basis wel een goed mens

repulse | 26-03-08 | 13:13

@koerbagh ® 26-03-08 @ 13:04
Bij de Islam deugt de moraal niet, los van de moraliteit van Islamitische organisatie. Bij de rest van de religies deugt de moraal wel, afgezien van het feit dat de moraal van veel religieuze organisaties niet deugen.

tipo | 26-03-08 | 13:13

@ tipo 26-03-08 @ 13:01
Los van het feit dat de beschaving in bepaalde islamitische landen in veel opzichten (sociale cohesie, opkomen voor de zwakkeren, het waarderen van andere zaken dan materiele) nog wat kan leren aan landen als Nederland heeft religie geen 1 op 1 relatie met beschaving of cultuur. Religie is een absurd dogmatisch stelsel van verhaaltjes die vaak samenhangen met een prachtige cultuur. Maar om de (met de gangbare west-europese religie)concurrerende religie weg te zetten als een inferieure beschaving geeft iets teveel eer aan het fenomeen religie op zich, dus zonder die cultuur. Religie is iets wat ten dienste zou moeten staan aan cultuur en verder niet al te serieus zou moeten worden genomen. Daavoor zijn we inmiddels net iets te ver geevolueerd als mensheid, hoop ik althans...

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 13:10

tipo 26-03-08 @ 13:01
Dat alle mensen goed en fout kunnen zijn, klopt!
Ik ken atheïstische anti-sociale klootzakken, evenals daar er schuim rondloopt met een gristelijke, hindoestaanse, islamistische etc. achtergrond.

Sikkeneur | 26-03-08 | 13:10

@koerbagh ® 26-03-08 @ 13:04
Een religie is geen rechtspersoon, de organisaties achter de religies wel. Dat moralistische organisaties vaak niet deugen, wil nog niet zeggen dat een moraal niet deugt. Jij zet er zelf 'georganiseerd' bij, waardoor het mis gaat, omdat dan macht, hebzucht, massahysterie en groepsgevoel de moraal vervuilen.

tipo | 26-03-08 | 13:08

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 13:02
Ben je er van op de hoogte dat met name ouders van daders en islamitische rechtsgeleerdenvan (sexueel) geweld de schuld neerleggen bij de vrouw die niet fatsoenlijk gekleed was?

repulse | 26-03-08 | 13:04

"Alle religies zijn goed"
@tipo 26-03-08 @ 13:01:
Fout. Alle georganiseerde religie houdt de gelovigen in geestelijke slavernij en is dus de facto een vergrijp tegen die regel.

koerbagh ® | 26-03-08 | 13:04

SmileOn 26-03-08 @ 11:53
Gristenhond zal ik nooit zeggen, malloot wel. Alle gelovigen zijn malloten wat niet wil zeggen dat er geen uitstekende mensen tussen zitten.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 13:04

@ repulse 26-03-08 @ 12:59
Kerken en moskeeen zijn vaak wonderen van vakmanschap. En hoofddoekjes kunnen heel mooi het straatbeeld opvrolijken. Als u zich ietsje meer in de Islam zou verdiepen zou u ontdekken dat niet een stoffen doekje bijdraagt aan onderdrukking. Dat doet de religie zelf wel.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 13:02

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:52
Alle religies zijn goed, behalve de Islam, omdat die de 'gulden leefregel' niet expliciet erkent. Intrisiek is de Islam dan ook het kwade i.p.v. het goede. Dat zeg ik niet om Moslims te beledigen, want die handelen meestal wel naar de 'gulden regel'. Dat de intermenselijke verhoudingen binnen de Islam ondergeschikt zijn aan de onderwerping van de mens aan god, dat staat nu wel vast. Vanuit de Islam gezien is een gelijkwaardige omgang met andersdenkenden een dwaling. Vanuit alle andere religies gezien is een ONgelijkwaardige omgang mnet andersdenkenden een dwaling.
.
Dat alle mensen even fout of goed zijn, dat klopt. Maar de Islam is inferieur als het om beschaving gaat.

tipo | 26-03-08 | 13:01

@ zwart 26-03-08 @ 12:58
U zegt wat ik denk. En daarom heb ik oprecht zin in de kabinetten Wilders 1,2,3,4,5,6 en 7. Ik heb er alle vertrouwen in dat de democratie zal werken. Op naar de nul zetels!

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 13:00

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:52
Kan je een voorbeeld noemen van de positieve invloed die kerken of moskeeen hebben. Dan nog het liefst iets meer info hoe jij iets van gewoon zo verschrikkelijk getuigd van minachting voor vrouwen als een hoofddoek?

repulse | 26-03-08 | 12:59

Even voor de duidelijkheid.
Alle relihonden gristen ,refogristen,vrij gemaakte gristen of andere religie's.
Zijn mensen die een vervrongen opvoeding hebben gehad en niet weten wat werkelijkheid en fantasie is.
Alle mensen die volle verstand religeu's zijn geworden zijn gewoon knetter gek,geschift of hebben een hersen ziekte opgelopen.
Het is van de zotte dat er nog mensen rond lopen in deze tijd die in toverkul geloven.

zwart | 26-03-08 | 12:58

@ koerbagh ® 26-03-08 @ 12:56

En daarmee zijn ze in goed gezelschap van onder meer de Christenen

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:58

@Sendis 26-03-08 @ 12:47:
Dat zijn ook een soort geloven. Leerstellingen, regeltjes, geboden en geloof in een maakbare mens en samenleving. Alleen zit er geen god bij. Al is dat in Noord-Korea twijfelachtig, Kim Il Sung is daar nog steeds president van het land, ook al is hij al jaren dood. Ze aanbidden een lijk als god.

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:56

De vraag is wanneer atheïsme zich ook als een ideologie, als het deze al niet niet is, gaat openbaren en andersdenkenden gaat opleggen hoe hun wereld er uit zou moeten zien. Vragen, vragen , vragen!

Sikkeneur | 26-03-08 | 12:55

@ tipo 26-03-08 @ 12:47
Mee eens, alleen ik had het over 'gradaties' en het serieus nemen van 'religies' . Ik denk dat we even een onderscheid moeten maken met de positieve invloed die een religie kan hebben op een cultuur (zie bijvoorbeeld kerken, moskeeen, hoofddoekjes etc) en religie als fenomeen op zich. Da's echter heel wat anders dan impliceren dat de ene godsdienst 'beter' is dan de andere.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:52

@koerbagh ® 26-03-08 @ 12:45
ja, kut, de laatste regel van wikipedia had ik nog niet gelezen. U heeft Recht.

tipo | 26-03-08 | 12:49

@zwart 26-03-08 @ 12:46
*Dood aan iedereen die de vrijheid van een ander wil inperken*
Dus ook aan jezelf als ik je comment zo lees.

Agent327 | 26-03-08 | 12:49

@ zwart 26-03-08 @ 12:46
haha prachtig. Dat is net zoiets als zeggen dat je een boek geschreven hebt dat iedereen moet navolgen, omdat er in staat waarom alle tot nu toe bestaande religies onzin zijn, en dat jij in dat boek dan openbaard hoe en waar God te vinden is. Hulde
(let wel een beetje op je taalgebruik, er lezen christenen mee)

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:48

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:42
Als leidraad voor intermenselijk handelen kan je religies niet negeren, omdat je anderen dan niet kunt begrijpen. Voor wat betreft het godsbeeld: Er is geen God, daar zijn we het over eens. Maar religieuze tradities hebben veel meer functies dan enkel het dienen van God (die dus niet bestaat).

tipo | 26-03-08 | 12:47

@ Dr. Spin, denk je nu echt dat wat je hier oppert, ("De overtuiging van het eigen gelijk en de wil om dat er bij iedereen in te schoppen, te vuur en te zwaard, goedschiks dan wel kwaadschiks") alleen voorbehouden is aan religie? De communistische doctrine wordt er in Noord Korea ook in gepompt, hetzelfde deed Hilter met zijn nationaal-socialistische rassenleer. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Sendis | 26-03-08 | 12:47

Dood aan iedereen die de vrijheid van een ander wil inperken
En dan met voorrang de RELIHONDEN.
Gristen of islam maakt niet uit ze hebben de zelfde zondige trekken.
Ze voelen zich boven ieder ander staan en handelen er ook naar.
Voor de algehele veiligheid,afschieten,uitbranden,opblazen,vergassen verbannen,levenslang en opsluiten.

zwart | 26-03-08 | 12:46

@tipo 26-03-08 @ 12:37:
Niks gristelijks aan dus. Overigens: wat was er eerder? The Golden Rule of religie? Chimps, gorilla's en bonobo's hebben de golden rule ook. Het is biologische basisvoorwaarde om in een groep te leven. Het is maar 1 principe van de UVRM, de rest is ontwikkeld door de filosofie, niet door religie.

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:45

-weggejorist-

Violator[xL] | 26-03-08 | 12:45

Sendis 26-03-08 @ 12:40

De verbindende factor tussen religie en ideologie is de dogmatiek. De overtuiging van het eigen gelijk en de wil om dat er bij iedereen in te schoppen, te vuur en te zwaard, goedschiks dan wel kwaadschiks.

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:43

@ Tipo
Dat de islam anderen dingen wil aandoen die andere religies niet (zeggen) te willen betekent niet dat de Islam een inferieure godsdienst is vind ik. Sterker nog: als we gradaties gaan aanbrengen in de waardes die bepaalde religies hebben dan geven we dus impliciet toe dat religie serieus genomen dient te worden. En dat moet het nu juist niet, omdat alle religies gebaseerd zijn op wetenschappelijk niet aangetoonde 'verhaaltjes'.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:42

@ Tipo 12:37
Ziedaar datgene wat ten grondslag ligt aan alle religies. Het verklaren van het onbekende. En het reguleren van een "samenleving" Dus wat gij niet wilt dat u geschied is niet verzonnen door religies maar religies zijn ontstaan om dergelijke regels te verankeren in groepen mensen. Oorzaak en gevolg. M.I. zijn is die basis die jij schetst voor de UVRM werkelijke universeel en is dit beginsel zeker niet afkomstig uit welke religie dan ook.

Jeblijftjeverbazen | 26-03-08 | 12:41

tipo 26-03-08 @ 12:28
Waarom denk je dat het de UNIVERSELE verklaring heet? Dit betekent dat er een commissie is geweest met leden uit allerlei verschillende culturen die bepaalt hebben op wat voor gedeelde waarden het gebaseerd moet zijn. Heeft niks met het gristendom te maken.
Helaas is er echter wel een bijzondere Universele islamitische verklaring van mensenrechten gemaakt... omdat die het weer eens niet eens waren...

kleurling | 26-03-08 | 12:41

Het verschil tussen religie en ideologie is soms erg klein, de fundamentalische atheïstische adepten van Jan Marijnissen van de SP staan op veel punten niet eens zo ver verwijderd van het gereformeerde zekerheidsgeloof. Wat is het verschil tussen de winkels dicht op zondag, uitgaande van de christelijke zondagsrust of de winkels dicht op zondag, voortkomend uit de plannen van de SP, die werknemers niet op zondag wil laten werken uit sociaal oogpunt? Zo zie je, ogenschijnlijk ver uitelkaar liggende en denkende groeperingen hebben meer raakpunten dan je op het eerste gezicht denkt.

Sendis | 26-03-08 | 12:40

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:31
zie: tipo 26-03-08 @ 12:37

tipo | 26-03-08 | 12:38

@koerbagh ® 26-03-08 @ 12:30
Het basisprincipie van de UVRM is: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet." Dat principe zit in alle wereldreligies, behalve de Islam: nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_regel_(le...) Verlichte filosofie heeft daar niks mee te maken. Die gaat over de onwerkelijkheid van een godsbeeld, en niet over de intermenselijke omgang.

tipo | 26-03-08 | 12:37

@ tipo 26-03-08 @ 12:28
Ach, we nemen gewoon - pragmatisch, dus zonder ideologie - de goede dingen over en laten de slechte dingen weg. Universele verklaring van de rechten van de mens is overigens niet zo universeel hoor, kijk maar naar China. Christendom = relie = islam = jodendom = etc
Dogmatisch denken dus ipv pragmatisch en 'in pursuit of happiness'

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:31

@tipo 26-03-08 @ 12:28:
Onzin. Het vindt z'n oorsprong in de verlichte filosofie. Er is niks christelijks aan. Dat is hetzelfde als beweren dat Plato eigenlijk een christen avant-la-lettre was.
Bullshit.

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:30

@Sytze 1227
precies. Ideologiën hebben de neiging dogma's ook op te leggen aan niet-aanhangers. Nogmaals, met de dreiging van geweld.

CoJoNes | 26-03-08 | 12:30

nieuw fenomeen: excuus grefo's.
nut: aandacht afleiden van al het negatieve islam nieuws.
met name door GS veelvuldig toegepast. GS is de politiek correcte cabaratier van de nieuwe media.

Pim Pandoer | 26-03-08 | 12:29

tipo 26-03-08 @ 12:22

Sowieso heeft elke hysterie verwantschap met religie :-) En omgekeerd eveneens.

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:28

Hahahaha dit is wel een uitstervend soort hoor... toch?!
Ik zeg volgend jaar gay parade in barneveld.

kleurling | 26-03-08 | 12:28

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:22
De universele verklaring van de rechten van de mens vindt zijn oorsprong in de 10 geboden en een verlichte kijk op religies. Zonder enig respect daarvoor, gooi je het kind met het badwater weg. Zeker als je het huidige christendom gelijk gaat stellen met de Islam.

tipo | 26-03-08 | 12:28

@Ohja 26-03-08 @ 12:23:
Neuqen?

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:27

Liberale scholen... daar ben ik wel voor eigenlijk.
Overigens vind ik puur liberalisme in de ruime zin geen ideologie... Daar zijn libertijnen -tariërs en -alen te pragmatisch voor.

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:27

maar = maakt

Ohja | 26-03-08 | 12:26

@tipo 26-03-08 @ 12:10
Wie pest nu wie? Om een kind dat AAN de Grote Zoef gelooft, wordt hartelijk gelachen, totdat het kind hardnekkig gedragingen aan de Grote Zoef blijft toeschrijven. Hij krijgt straf, maar de Grote Zoef blijft naar eigen zeggen omnipresent. Kudt. Psychotherapie dan maar. Werkt ook niet. Hallo pilletjes!

Murdockyoufool | 26-03-08 | 12:26

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:22 Precies. Religie is anders van aard, dan ideologie. Dat er een klein aantal individuelen is dat een ideologie net zo hoog heeft staan als een religieuze religie, maar ideologie nog geen religie. Een broek is ook geen rok omdat je het allebei aan kan trekken.

Ohja | 26-03-08 | 12:25

@Sendis 26-03-08 @ 12:17:
Sowieso zo min mogelijk staat. De staat is veel te groot, bemoeit zich met veel te veel en vindt zichzelf veel te belangrijk en vanzelfsprekend.

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:24

Sendis 26-03-08 @ 12:17 Dit zijn politieke systemen, geen religieuze. Dat is 1 verschil. Zij mogen bekritiseerd, besproken, afgezeken en genegeerd worden, zónder dat mensen zich persoonlijk beledigd voelen. Dat is het 2de verschil. Zij hebben de plicht zichzelf te rechtvaardigen zonder te mogen terug vallen op een onbewezen verhaal. Dat is het 3de verschil. Er is geen belastingvrijheid voor politieke groeperingen. Dat is het 4de verschil. Er zijn geen socialistische, liberale, of communistische scholen. 5de verschil... Moet ik doorgaan of begint het kwartje te vallen?

Ohja | 26-03-08 | 12:23

@ Sendis 26-03-08 @ 12:17
Ach en wee, daar hebben we weer de kat in het nauw, die de laatste troef gaat uitspelen: ook het socialisme is een religie, net als het liberalisme etc...
Nee vriend, dat zijn ideologiën, die zich aanpassen en veranderen op basis van nieuwe inzichten. Religies daarentegen hebben eeuwenoude geschriften en allerlei 'verhaaltjes' als leidraad.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:22

@dr.spin007 26-03-08 @ 12:21
De klimaathysterie heeft anders alles weg van een religie, en moet dan ook worden losgekoppeld van politiek.

tipo | 26-03-08 | 12:22

Sendis, ben je echt zo dom? socialisme etc. zijn politieke stromingen. Hoe zou jij politiek los willen koppelen van politiek?

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:21

Met dank aan de Christelijke partijen die ons graag onze vrijheden verbieden...

da wizard | 26-03-08 | 12:20

Al die scheeuwers die scheiding tussen religie en staat "voorstaan": hoe zit het met de scheiding tussen socialistisch, liberaal, communistisch en ecologisch geloof en staat?

Sendis | 26-03-08 | 12:17

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:07

geef mij één goede reden waarom ik een dag niet op moslimfundamentalisten zou willen trappen?

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:16

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 12:12
Ikzelf geloof niet. Ik vind alleen dat je van de oorsprong van het humanisme veel kunt leren.

tipo | 26-03-08 | 12:15

tipo 26-03-08 @ 12:10 Nee. Want de Hells Angels heb ik geen last van en Christenen wel.

Ohja | 26-03-08 | 12:12

Ik ben die koopzondagen anders ook behoorlijk zat aan het worden.. vroegâh kon je nog in je manta met 140 over het spui in den haag jakkeren, dat kan je nu wel vergeten, zonder een shoppende heidene aan te rijden iig. Nee, dan ga ik wel naar de k*rk, als ik toch niet meer mag raggen in mn bolide (ondertussen een vectra, maar toch)

Kaal Kabaal | 26-03-08 | 12:12

@ tipo 26-03-08 @ 12:10
Is dit een dreigement of vind je het gewoon jammer dat jullie niet meer zo duidelijk dat aggressieve sausje (zoals de moslims dat wel hebben met hun jihad) aan jullie religie hebben?

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:12

@iMac 26-03-08 @ 12:09:
Als jij CU, SGP of CDA stemt doe je dat indirect wel. (Als je PvdA, SP of GL stemt ook, maar socialisten zijn ook abjecte collectivisten, gaan we een andere keer weer op los)

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:11

Christenen pesten is hetzelfde als je oma laten struikelen. Het kan makkelijk en je gaat er niet dood van. Gaan we nu weer gewoon de Hells Angels laten struikelen?

tipo | 26-03-08 | 12:10

@Je-Zus Redde
Dank voor uw prachtige woorden, de tranen staan me in de ogen!

iMac | 26-03-08 | 12:10

@CoJoNes

Jij bepaald of je aanneemt wat ik zeg. Je vrijheden worden door mij zeker niet ontnomen, ik zou niet durven. Wat een een-of-andere idioot in Barneveld zegt, zijn niet mijn woorden. Diezelfde mensen uit Barneveld veroordelen Christenen zoals ik ben dat ze bijvoorbeeld een EO-jongerendag oid bezoeken, omdat de duivel daar aanwezig is. Puur om aan te geven dat er een dag en nacht verschil is tussen Christenen.

iMac | 26-03-08 | 12:09

@ iMac 26-03-08 @ 12:03
En ja hoor, trap de moslims nog maar even na. Dit topic is juist een ideale mogelijkheid om de moslims even te ontlasten (!) door de Christenen even aan te stippen. En sorry om uw wereldbeeld uitelkaar te doen spatten, maar de verlichting is onverbiddelijk: Alle religies zijn even achterhaald, en het Christendom is zeker niet minder achterhaald dan de Islam. Sorry voor u!
Laat het u echter niet weerhouden Je-zus te vereren!

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 12:07

sterf gristenhonden sterf!

(of heb ik hiermee niet de primeur?)
*plemps lezen gaat*

dr.spin007 | 26-03-08 | 12:05

een paar simpele zielen uit de tent lokken en ze dan voor lul zetten... lekker makkelijk. niet representatief ook.

frustration | 26-03-08 | 12:04

@iMac 1203
Daarom ben ik voorstander van de term relihonden.

CoJoNes | 26-03-08 | 12:04

@iMac 26-03-08 @ 11:36:
Het vocabulaire van een atheist is per defintie groter dan dat van een gelovige. Want wij mogen lekker vloeken. Godverdomme.

koerbagh ® | 26-03-08 | 12:03

Ohja 26-03-08 @ 11:39
Helemaal mee eens!!!

Schetenwapper | 26-03-08 | 12:03

@slootschurftklootzak

Ik misschien ook wel, maar ben ook Christen... Vergeet niet dat Nederland zo'n beetje het meest verdeelde land ter wereld is als we het hebben over het Christendom.

Gristenhonden (of Chistenhonden) is trouwens een uitspraak door Moslims ooit verzonnen. Leuk dat GS zo eensgezind is met deze religie.

iMac | 26-03-08 | 12:03

bottehond 26-03-08 @ 10:34

So what? En wat is de tweede grootste vergissing? Volgens het nederlands volk slavenhandel? En daar zitten ze toch ook behoorlijk naast of niet? Conclusie van dit onderzoek is alleen dat er heel veel domme mensen rondlopen als je ziet dat de autochtone Nederlander op zijn geschiedenis maar 0,3 punten beter scoort dan de allochtone Nederlander!

Baarstje | 26-03-08 | 12:01

Waarom is men zo gemeen tegen deze Gristenmensen. Ze plegen geen aanslagen. Betalen veel belasting en zijn niet werkschuw.

kaasplankje | 26-03-08 | 12:01

@ Boellie
Dat de waarden van religie diep zijn verankerd in de persoon en daarmee zijn dagelijkse optreden kan ik begrijpen. Maar lees het comment van hekkesluiter 11:49 eens, wie heeft de voorkeur? En wat moet ik als niet beleidend mens hiermee. Het weren van religie uit de publieke ruimte is een praktische oplossing voor het dilemma dat hekkesluiter fijntjes verwoord. De escalatie tussen religies wereldwijd en alle bloedige gevolgen van dien onderstrepen het feit dat religie een prive zaak is en geen publieke zaak kan en mag zijn. Dus wat mij betreft moffel je niets weg, ook niet als je iets anders dan het christelijke geloof aanhangt. Echter dien je geen invloed uit te oefenen op wetten, regels of zelfs staatkundige zaken.

Jeblijftjeverbazen | 26-03-08 | 12:00

@ Draaitafel Demagoog 11:58

"Waren er maar meer van die GeenStijl-sites: als mensen het er ergens niet mee eens zijn moven ze maar"

SmileOn | 26-03-08 | 11:59

@iMac 26-03-08 @ 11:54
Integendeel, iMac, je valt me wel lastig, doordat je op ideologische gronden mij bepaalde vrijheden ontneemt. Dat is dus de crux. Een gristen in Barneveld vertelt niet gristenen wat ie níet mag doen, dwingend en met de dreiging van geweld. Geweld ja. Gijzeling, boetes, gevangenisstraf, da's allemaal geweld.

CoJoNes | 26-03-08 | 11:59

@ Boellie 26-03-08 @ 11:55
Inderdaad Boellie, nu u er weer over begint herinner ik mij eenzelfde probleem bij de concurrerende religie, de Islam, die ook al ' enige' moeite had met beschimpingen...

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:58

-weggejorist-

Violator[xL] | 26-03-08 | 11:58

Jezus de refo's hebben Gs ook ontdekt. Ga eens snel moven !

Draaitafel Demagoog | 26-03-08 | 11:58

Is er al een Nederlandse Pat Condell? We kunnen er wel een gebruiken.

Haaimans | 26-03-08 | 11:58

@ Je-Zus Redde 11:54

Wat een heerlijk inhoudelijke reactie. Dame graag.

SmileOn | 26-03-08 | 11:55

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:41,

De inborst van een grote groep NL' ers is niet goed nee.
Maar zeg ik hiermee iets geks? Dacht ut niet! Dat GS een broertje dood heeft aan alles wat met geloof te maken heeft, is mij genoegzaam duidelijk, maar dat een grote groep reaguurders uit alle macht de Christelijke mens te onpas zitten te beschimpen, kun je toch moeilijk kwalificeren als mensen met een goede inborst? Zeggen dat je nog eens dorpje als Barneveld zou willen, is al genoeg om uit hun dak te gaan..... ken toch niet?

Boellie | 26-03-08 | 11:55

@Boellie 26-03-08 @ 11:46
Wat heb ik met jouw (on-)geloof te maken? Houd af met die troep, want is niet mere dan zand in de machine.

Murdockyoufool | 26-03-08 | 11:55

@ SmileOn 26-03-08 @ 11:53

Niet iedereen beschikt over zo'n smaakvol vocabulaire als U, heer lachebek

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:54

@CoJoNes
>> Ik geloof in zwaartekracht

Nice! Hebben we ook iets waar we allebei in geloven.

>> Heeft te maken met omgekeerde bewijslast.

Prima uitleg. Als dat de enige uitleg is, applaus!...

Ik sluit me toch maar aan bij de definitie. Laat mij maar lekker geloven wat ik wil, ik voel me er prima bij, en ik zoek geen oorlog, dus val jou ook niet lastig.

ge·lo·ven (overgankelijk werkwoord; geloofde, heeft geloofd)
1 vertrouwen stellen in
2 (iets) op gezag van een ander als waar beschouwen
3 menen, aannemen

iMac | 26-03-08 | 11:54

Onder invloed van de bebaarde en gesluierde broeders en zusters krijgen de gristenhonden weer ene grote mond.
Wat zal ik erover melden? Nu ja, bijvoorbeeld dat Stalin ook z'n goede kanten had.

Murdockyoufool | 26-03-08 | 11:53

En nu gaan stijlloze reaguurders ook nog eens zeggen dat WIJ gristenhonden malloten ons superieure geloof in onze reacties op willen leggen aan niet-mallotische niet-gelovigen.

WTF?

Als mensen christenen 'malloten' en 'gristenhonden' gaan noemen: wie veroordeelt dan wie?

SmileOn | 26-03-08 | 11:53

ik geloof dat ze hartstikke gestoord zijn .. een heel eng en vooral zielig stelletje die refo's, geestelijk gestoorde hypocrieten zijn het.

slootschurftklootzak | 26-03-08 | 11:52

Boellie 26-03-08 @ 11:36 Losgaat op? Wat wil je daarmee zeggen, dat een mening hebben over jouw geloof, of het niet eens zijn met vanuit jouw geloof aan niet vrijwillig daaronder vallenden opgelegde regels eigenlijk per definitie aanvallend is? Wat een rare opmerking.

Ohja | 26-03-08 | 11:51

Dit gaat niet over gelovig of ongelovig. Ik stel voor dat we de winkels 7 dagen per week openhouden, een commissie samenstellen met refo's (zondag rust), moslims (vrijdag rust), 7de dags adv. (zaterdag rust) en katholieken (nooit rust) die samen gaan bepalen welke dag we als rustdag houden. Zodra ze eruit zijn horen we het wel......

hekkesluiter | 26-03-08 | 11:49

@ Boellie 26-03-08 @ 11:46
Juist ja, achter de voordeur. In ieder geval niet in politiek of wetgeving. Levensgevaarlijk is dat namelijk. En nee, atheistische politieke partijen en atheistische wetgeving bestaan niet en zullen nooit bestaan, omdat atheisme gaat over individuen, niet over kuddes die in bedwang moeten worden gehouden, zoals waar uw religie over gaat

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:48

Niet Marcel 26-03-08 @ 11:40 Nope, daarentegen wel van kaalkoppige vandalistjes met een veels te grote bek die in die kringen weer het meeste voor komen. Dan heb ik toch liever getinte buren, denk ik.

Ohja | 26-03-08 | 11:47

@DenLangel*l 26-03-08 @ 10:20

Inderdaad, religie is de bron van al het kwaad in de wereld. Lang leve de heidenen!

p0rn0 | 26-03-08 | 11:47

@Jeblijftjeverbazen 26-03-08 @ 11:39,

Geloven en beleiden hoort achter de voordeur? Als je niet gelooft laat je je ongeloof en alle uitingen daarvan ook achter de voordeur? (on)Geloof draag je met je mee en is een onderdeel van je zelf.Hoe had je je voorgesteld om iets dat zo diep in een mens geworteld is per gelegenheid weg te moffelen?

Boellie | 26-03-08 | 11:46

iMac 26-03-08 @ 11:36 En hoe precies komt die levenshouding hier tot uiting in jouw gedrag hier naar anderen? Ik vind je post niet direct naastenlievend over komen.

Ohja | 26-03-08 | 11:45

'Ik roep al jaren dat er iets met de inborst van een grote groep NL'ers niet goed zit.' Dit noemt u in relatie tot 'christen-bashen' (?).
Hiermee geeft u er blijk van dat u denkt dat mensen die uw religie aanvallen met woorden minder waard zijn dan uzelf.
Overigens zal ik nooit zo fanatiek als de religuese medemens het omgekeerde doet, proberen uit te leggen waarom God niet bestaat en waarom een mens niet zou moeten geloven.
Ik heb geen wetenschappelijk bewijs dat God wel bestaat maar als iemand toch wil geloven dat er een God is laat ie dat dan vooral doen. Zo lang hij/zij daarvoor maar geen openbare ruimte gebruikt.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:41

@iMac 1136
Ik geloof in zwaartekracht. Het bepaalt m'n leven.
Dat topic van je zal er nooit komen. Heeft te maken met omgekeerde bewijslast.

CoJoNes | 26-03-08 | 11:40

Ik heb helemaal niets met die orthodoxe christenen, maar 1 ding moet je ze nageven: in hun dorp zullen ze zero problemen hebben van 'lichtgetinte straatboefjes', want die zijn er daar gewoon niet. Elk nadeel heeft zo zijn voordelen.

Niet Marcel | 26-03-08 | 11:40

@ Boellie

Geloven en het beleiden van religie hoort achter de voordeur en niet in de publieke ruimte. En op wetten, regels of verboden op basis van een religie zijn volgens mij directe invloeden op de publieke ruimte. Vandaag het christelijke geloof, wie bepaalt morgen de regels?

Jeblijftjeverbazen | 26-03-08 | 11:39

De bijbel als basis heeft zowel voordelen als nadelen. Een voordeel vind ik de voorspelbaarheid. Een nadeel vind ik het de schijnheiligheid en het absolute goed/fout denken, wat ik nogal naief vind en beperkt van toepassing op onze veelzijdige realiteit. Verder vind ik dat veel gelovige mensen heel erg bezig zijn, meer dan de gemiddelde ongelovige mens vaak, met oordelen en veroordelen. Het voordeel is dan weer, dat hun beoordelingen redelijk voorspelbaar zijn en die van een ongelovige wat minder. Ik ken gelovige mensen die ik enorm waardeer om wie ze zijn en hoe ze leven maar ook schijnheilige honden. Puur theoretisch kan ik er niet zoveel mee. Ja er staan zinvolle dingen in, like the clock that doesn't work its right at least twice a day. Ik ken fictieve boeken waar nog zinvollere leefadviezen in staan en beter uitgewerkt en minder vatbaar voor misinterpretatie ook nog.
-
Ik lees de bijbel wel, maar het heeft voor mij niet meer waarde dan ieder ander boek en of het wel of niet geheel fictief is en of er wel of geen god bestaat interreseert me niet. Het bestaan van een god zal niets aan mijn leven veranderen. Ik probeer het naar eigen geweten goed te doen, en zal daar fouten in maken, dat zou niet anders zijn dan wanneer ik geloof. Uiteindelijk legt iedereen dingen toch in zijn eigen belang uit. Ik denk dat je innerlijke waarheid zich niet bevind in de theoriën om die te rechtvaardigen maar op zichzelf staan en eerder tot die theorie leiden. Daarbij vind ik dat monotheistische religie de verantwoordelijkheid van de mens over zichzelf teveel buiten de mens plaatst. Een verantwoordelijk mens draagt zijn of haar schuld zélf.
-
Naastenliefde en het hij die zonder zonde is werpe de eerse steen, vind ik mooie symbolische waarden, maar ik zie deze niet vertegenwoordigt door de meeste gelovigen. Integendeel, ik vind juist dat zij het bovengemiddeld zijn, die zich schuldig maken aan gebrek aan deze waarden en qua accepteren en incasseren ondergemiddeld presteren. Ik zie gewoon erg veel verschil tussen de theorie en het gedrag en vraag me daarom af wat het nut van religie is, als ze zich er dus toch niet écht beter van gaan gedragen. Het is alleen maar sociale bevestiging zoeken en 'normaal' willen zijn lijkt het. Dat heeft voor mij weinig toegevoegde waarde en ik snap ook niet dat je vanuit zo'n oppervlakkig ding een ander iets denkt te moeten opleggen.
-
Ik heb het idee dat het collectieve van religie alles waar religie voor staat kapot maakt en daarmee tot een gevaarlijk iets maakt. Er zijn mensen waarvan ik vind dat ze op een goede manier met religie omgaan, en voor hen is het ook een positieve toevoeging, maar er zijn ook mensen waarvan ik denk dat ze een beter mens, moreel hoogwaardiger mens, zouden zijn als ze hun religieuze bullsjit op zouden geven. Ik vind dat de religie van de 1 nooit tot gevolgen voor de ander mag leiden, zoiets hoor je alleen op jezelf te betrekken. Iedereen heeft de vrijheid daar in eigen keuzes te maken. Dat idee van dan moet je hier maar niet komen wonen gaat m.i. niet op. Je mag je religie gewoonweg niet opleggen aan een ander, of die nou in een grotendeels gelovig dorp woont of niet.

Ohja | 26-03-08 | 11:39

Pffff... oud nieuws. Gisteren al bij netwerk! Wat wil je nou, GS? Domme boeren everywhere, dat heeft onze Rukter toch al tig X aangetoond? De mooiste uitspraak van t filmpje op Netwerk was die wel van die marktkoopman:"Dr zijn dr hier flink wat, daar kun je beter mee wandelen als handelen! Zondags Vroom en de rest van de week Dreesmann"! Says it all. Had vroeguh ook zo'n collega: als je Gossie of Jeetje zei was t hok te klein, maar als je een tientje uit je handen liet vallen zette die zn voet er op en hielp ie meezoeken... Damn Hypocrits.

Comrade | 26-03-08 | 11:39

@kwetal 26-03-08 @ 11:30
Die ga ik nog weleens van je lenen. Erg mooi gevonden.

CoJoNes | 26-03-08 | 11:38

Leesch vaker Kerkbode's en Parochieblaadjes, en u wordt een beter Mensch, aldus den Heere!

Aldebaraan | 26-03-08 | 11:36

@CoJoNes

Schijnbaar noem je jullie geloof "ons atheïsme" wat dus wel bevestigd dat je jezelf bij een soort stroming schaart. Het feit dat "jullie" soort grof taalgebruik moet hanteren, en niet normaal kan praten zegt ook iets over "jullie" primitieve uitingsvorm(en). Is het criteria om ergens in te geloven dat je ergens een x-aantal minuten tijd per week bv in steekt? Nee, het "criteria" is volgens mij eerder dat je een overtuiging hebt, en dat je levenshouding er door bepaald wordt. Ik vraag me af wanneer de eerste topic komt die bashed op niet-Chirstenen/atheïsten....

iMac | 26-03-08 | 11:36

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:29,

Hoezo blijk van mijn superioriteits gevoel? Man hou toch op zeg.
Ik zou toch even gemakkelijk kunnen zeggen dat de ongelovige medemens om de haverklap in het verdedigingsbankje zit om te bepleiten waarom God niet bestaat en waarom een mens niet zou moeten geloven.
Feit is dat menig reaguurder hierboven simpelweg losgaat op een groep mensen die hun geloof praktiseren en de zondagsrust eerbiedigen.
Als jij op zondag zonodig je auto moet wassen, dan doe je dat toch maar lekker.' Dorps wijs dorps eer zeg ik.

Boellie | 26-03-08 | 11:36

0 koeien... briljant.

superjan | 26-03-08 | 11:35

@Tyler-Durden 26-03-08 @ 11:22
tie-break: The Westboro Baptist Church hebben nooit iemand vermoord. Ze maken alleen gebruik van hun racht op vrije meningsuiting. En achterlijke mening, inderdaad, maar iedereen heeft het recht om achterlijk te zijn, binnen de grenzen van de wet. Achterlijke protesten vallen binnen de wet en zijn dus beschaafder dan moord en geweld. New balls please.

tipo | 26-03-08 | 11:35

OT @verrotte wond
"De partij die het meeste verliest is echter de PVV. Vorige week was de PVV nog vijftien zetels waard, nu is zij gedaald naar twaalf. Dit ondanks – of wellicht wel door – de aanhoudende aandacht in de media voor de film van Wilders"
Die 20 haalt ie nooit meer, krijg je ervan als je te vroeg piekt, het Bos-effect.

MAXIMO | 26-03-08 | 11:33

Jurling 26-03-08 @ 11:23
Ik had ook af en toe het gevoel dat ik naar onze Rutger zat te kijken. Niet helemaal hetzelfde maar ik zag toch wel stijlelementen van hem er in.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:31

haha lol @ nul koeien
Imac, ik zou niemand het zwijgen op willen leggen. Ben ik nu een religieuze fanaticus?

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:31

imac 11:08

OK. ik heb nul koeien (let op het meervoud van koe) dus ben ik nu een veeboer?

kwetal | 26-03-08 | 11:30

@ Boellie 26-03-08 @ 11:23
Ah en weer een gristen in de reaguurderspanelen die blijk geeft van zijn superioriteitsgevoel. Als u uw religie nu eens voor uzelf zou houden, achter uw voordeur en uit de openbare ruimte, dan zou u niet alleen mijn volste respect ondervinden, dan kan ik bovendien gewoon op zondag naar de Aldi en dan hoef ik ook niet meer te gaan twijfelen aan mijn ketterse inborst.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:29

*Mompelt iets van stok om op te leunen, niet om mee te slaan*

pwman | 26-03-08 | 11:29

Ik ben zo blij dat ik wél een normaal mens ben.

whatisup? | 26-03-08 | 11:29

Christenen zitten al jaren in het "verdom"hoekje, dat vinden sommige mensen nu eenmaal progressief. Ikzelf vind de koopzondag geen vooruitgang overigens.
De echte vijand is de radicale moslim en de massaliteit waarmee de wereldwijde groeistuip van de moslimmens gepaard gaat...

Onderbuik | 26-03-08 | 11:28

@ minimo

© 2008 Synovate. All Rights Reserved.

Overigens is het volkomen irrelevant of Wilders in zijn eentje of met 20 man in de TK zit.

bottehond | 26-03-08 | 11:26


christenmulahs de zee(man) in. ook op zondag!

superjan | 26-03-08 | 11:26

De God van Empel 26-03-08 @ 11:09
Dat zal voor of rond 1863 geweest zijn idd. Maar vergeet niet dat de registratie van geboorten e.d. in die tijd niet zo precies zal zijn geweest als nu en zeker niet in het geval van gevluchte slaven. Helemaal duidelijk worden dat soort feiten als geboorte-, overlijdens- en huwelijksdatums e.d. nooit.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:26

Gristenhonden,Islamieten,Joden, het maakt geen fuck uit, in de grond van de zaak zijn het uiteindelijk allemaal radicale griezels,die het liefst andersdenkenden zouden verbranden.
Of stenigen,natuurlijk.

captainobvious | 26-03-08 | 11:26

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:21
Welkom in de postmoderne rechtstaat. Iedereen wil elkaar gaarne het zwijgen opleggen. Dat is van alle tijden. U ook met uw "Hou toch potjandikkie eens op". Maar dat doen we beschaafd, met argumenten of met dagvaardingen en niet door moord. Dat is het verschil tussen het Christendom en de Islam.

tipo | 26-03-08 | 11:26

belijden, jouw, strot.
Sorry.

CoJoNes | 26-03-08 | 11:26

@ LoL @ Sévèke 26-03-08 @ 11:23
Dat zou inderdaad van heel wat meer moed van Wilders getuigen. Al is het wel zo strategisch om eerst de Islam aan te pakken met steun van rechtse christelijke stemmers, die stiekem hopen op de overwinning van het Christendom, om vervolgens met je kamerzetels de Christenen zelf eens flink de waarheid te zeggen. Ja, leuk. Ik heb zin in de kabinetten Wilders 1, 2 en 3

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:25

@iMac 26-03-08 @ 11:08
Wat een nonsens. Denk jij dat ik met mijn gezin op woensdagavond aan tafel ga zitten om ons atheïsme te beleiden? Lezen wij dan gezamenlijk uit Hitchens of Dawkins? Ga ik op bepaalde dagen naar plekken waar andere atheisten ook komen om samen de geneugten van atheïsme te bejubelen?

Tuurlijk niet man. Atheisme is geen actieve mindset. Het is. De enige keer dat ik er mee bezig ben, is als iemand me vraagt of ik in god/allah geloof.
"Tuurlijk niet!", is dan de trigger voor een discussie en als ultiem non-argument is er dan altijd wel iemand die jou gedachtengang z'n trot uit murmelt.

CoJoNes | 26-03-08 | 11:25

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:13
Alle geloven zijn inderdaad universeel achterlijk, maar toch kan je ze niet vergelijken.De islam heeft een totaal andere vorm van hirachie en structuur als het cristendom en de joden. Zolang die vorm van hirachie blijft kunnen moslims niet of nauwelijks zichzelf afkeren van het geloof en is binnen het geloof alleen maar een wapenwedloop naar wie de meest fundamentalistische moslim is. Helaas is gebleken uit met name de mohammed cartoons en teroristiche aanslagen totaal geen zelfreflectie is bij geestelijk lijders en de madrasah's. dus zal dat van buiten af moeten komen. Maar pat condell of wafa sultan kunnen dat veel beter uitleggen als ik.

repulse | 26-03-08 | 11:24

De onwetendheid en de onmacht is zo duidelijk te merken aan bepaalde reacties, LOL! Er word nu gesuggereerd dat Christenen hun hoofd in het zand steken, terwijl dat juist niet zo is, imho. Accepteer nou maar eens dat er mensen niet zo kortzichtig denken dat er “niets” is na de dood, en dat er heeeel veel mensen wel degelijk iets anders GELOVEN en ERVAREN. Amen!

iMac | 26-03-08 | 11:23

Kijk eens weer hoe ze hierboven losgaan op Christenen.
Wanneer die mensen in dat filmpje hadden gezegd dat er meer steden als Amsterdam en Rotterdam zouden moeten komen, dan had dit topic een bash topic geworden voor finnen en allochtoonsvolk geweest.
Ik roep al jaren dat er iets met de inborst van een grote groep NL'ers niet goed zit.
En bashen maar bashen maar... Lucht ut op?

Boellie | 26-03-08 | 11:23

+1 voor de journalist

"Maar mevrouw, dit is een camera he"

"... Ow dan houdt u op met praten?"

Jurling | 26-03-08 | 11:23

Eigen religie eerst.

LoL @ Sévèke | 26-03-08 | 11:23

@ tipo 26-03-08 @ 11:16

Sukkel - in september 2001 hebben ze nog muren om scholen in Belfast moeten bouwen. (zie Holy Cross). Een akkoordje is niet afdoende.

Maar we dwalen af.

Punt was dat christelijk geweld er wel degelijk is. Ook vandaag de dag. Bekent met het werk van Louis Theroux ?
www.pinkbullets.nl/2007/05/reportages/...
Bekent met de Westboro Baptist Church ??

Game, set, match.

Tyler-Durden | 26-03-08 | 11:22

van dal 26-03-08 @ 11:07

Ik heb mij ook altijd afgevraagd of dat Marowijne rivier verhaal wel waar was en niet gewoon verteld is om een sluitende verklaring te kunnen hebben waarom het lijk nooit gevonden is.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:22

'Nuff said'? Hou toch potjandikkie eens oip met die verdwaalde humor-relicten uit de orthodox-christelijke tijd in uw taalgebruik!
Het feit dat uw religieuze kliek iemand niet meer lynched zegt niets over hun behoefte afwijkende mening het zwijgen op te leggen. Tegenwoordig, in Nederland is het niet meer zo courant om mensen daarvoor af te maken. Eerder giet men het in een lullig wetje tegen discriminatie op basis van geloofsovertuiging en richt men politiek-religieuze partijen op...

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:21

@Djezz,
Je bedoelt dat ze werken. Inderdaad erg ellendig. De rotzakken!
Dat orgeltje sterft trouwens langzaam uit. Vroegah speelde elke refo orgel, nu verdwijnt dat ding langzaam; afwachten jongen.

Goldameir | 26-03-08 | 11:21

Sikkeneur 26-03-08 @ 11:18

Rilland? Haha. Ik woon op Tholen, dude.

bottehond | 26-03-08 | 11:20

OT @ bottehond 26-03-08 @ 11:12
Aangezien je toch bezig bent met het selectief geloven van onderzoekjes, wat vind je hiervan?: www.politiekebarometer.nl/
En dan vooral die laatste alinea lezen he...

MAXIMO | 26-03-08 | 11:20

Goldameir 26-03-08 @ 11:05
Ik zou de Telegraaf, de NRC, de EO e.d. geen linkse media willen noemen, maar ook daar wenst men niet mee te praten. Dat buitensluiten van anders denkenden in refo kringen is niet anders dan in fundamentalistische moslimkringen.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:20

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:16
Hebben de inquisiteurs Van het Reve Gelynched? Nee he? nuff said.

tipo | 26-03-08 | 11:18

bottehond 26-03-08 @ 10:48
Rilland en omgeving is idd een leuke plek om tijdelijk te vertoeven, maar zou voor mij te benauwend worden om er te wonen, ook business-like.
Als je tijd hebt 18 mei: A'dam wereldboekenstad, wie weet will we meet?

Sikkeneur | 26-03-08 | 11:18

Sendis 26-03-08 @ 10:57
Oh maar wacht eens even, ik ben de laatste die zal zeggen dat mensen die gristelijk zijn geen intens fatsoenlijke kunnen mensen zijn. Wat dat betreft kunnen Christelijke waarden een uitstekende basis zijn. Ik zelf beschouw mijzelf meer als agnost dan als atheist en mijn grootste bezwaar tegen religies is juist het principe dat mensen menen te weten wie hun God is en wat hij van ons mensen wil. Als er al een God is dan is het niet aan de mensen om dat te duiden. Religies zijn hersenschimmen van de zoekende mens, niets meer en niets minder. Wij zijn zo gewend aan het Christendom dat we er maar met moeite objektief naar kunnen kijken. Neem een Balkenende. Als dat een Scientologist was geweest had het land te klein geweest, en dat terwijl hoe, idioot Scientlogy ook is, het niet belachelijker is dan het Christendom. Want in essentie zijn het beide hersenschimmen, met het verschil dat we aan het Christendom gewend zijn. Als je het zo bekijkt is het feit dat we geregeerd worden door mensen die hun hele levenshouding baseren op een dwaalleer en op een sprookjesboek een angstaanjagend feit.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:17

Tyler-Durden 26-03-08 @ 11:13
Het is bijna 10 jaar na 10 april 1998. nuff said

tipo | 26-03-08 | 11:16

Hadden we vroeger nog de waterlinie, nu krijgen we blijkbaar een refolinie met kerkbunkers, hopelijk met schietgaten en scherpschutters die op de juiste vijand mikken. Maar of die bestand zal zijn tegen tsunami's van allahschreeuwers en dhimmi's zal nog moeten blijken.

Vigil | 26-03-08 | 11:16

@ tipo 26-03-08 @ 11:10
Ah ja, weet u, ik heb een kuiltje gegraven waar u uw hoofd kunt indoen. Ziet en hoort u niets over de afgelopen vierhonderd jaar verlichting. Wel zo rustig.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:16

@ Goldameir 26-03-08 @ 11:05
Geen last van?
Dat smerig tuig zit de hele zondag op zijn orgel te janken en de rest moet stil zijn. Dan 's avonds om 10 minuten voor middernacht gaat onze lieve heer naar bed en start dat tuig zijn scheepsmotor en iedereen moet uit bed om ze er tussen uit te laten varen.
Al moeten ze 100 schepen van hun plek jagen,god is naar bed en ze kunnen hun jacht op het geld weer beginnen.
Verder is het algemeen bekend dat op zondagmiddag een van de dochters mee naar boven moet voor het gerief vanpa dat zie je toch welaan die de inteeltkoppen op dat filmpje.
En nee aan het ziekfons betalen ze ook niet. Dat mogen wij voor ze opbrengen. Zum kotsen.

Djezz | 26-03-08 | 11:14

@ iMac 26-03-08 @ 11:08
Ah je vind je eigen geloof dus beter dan de islam?
En dat is nu precies waarom we hier te lande in zo'n spagaat zitten. Laten we nu toch eens eindelijk met zijn allen concluderen dat de achterlijkheid van religies universeel is en voor ALLE religies geld. Of vind u ook dat ik nu GELOOF dat geloven achterlijk is? Zolang Jezus niet terugkeerd op aarde, zolang Mohamed niet neerdaald uit de hel (volgens u waarschijnlijk) tot die tijd ga ik er voor de zekerheid vanuit dat alleen wat wij met onze eigen ogen kunnen zien en onderzoeken tot de waarheid behoort. En vwb uzelve en Balkenende c.s.: U is gewoon bang dat het christendom de volgende target zal zijn...

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:13

Rare lui, gelovigen. Deze enclave kan in ieder geval voor zichzelf zorgen en is niet gevaarlijk voor geweerloze passanten.

Jan Passant | 26-03-08 | 11:13

Sikkeneur 26-03-08 @ 10:43

Nog one for the road, mijn clienteel wacht op me. Jouw downplayen is symptomatisch. Alleen de teletokkie en elsevier melden de belangrijkste uitkomsten van dat onderzoek: de meerderheid heeft spijt van massaimport moslims en islam is grote bedreiging. Zelfd de azijnbode, de opdrachtgever verzwijgt dat en meldt dat er een gebrek aan historisch besef is. Idem RTL, NOS etc etc etc. Kijk: dát is manipuleren van het nieuws. En dat is geheel in lijn met jouw insteek. Ik noem dat immoreel.

bottehond | 26-03-08 | 11:12

@Je-Zus Redde 26-03-08 @ 10:56
Was de inquisitie gericht tegen postmoderne geloofskritiek? Dacht het niet. Het was landje pik van enkele eeuwen terug. Niet van toepassing op het huidige Christendom.

tipo | 26-03-08 | 11:10

@Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 11:05
Dat was nog voor 1863? (Als ik m'n jaartallen goed heb)
Maar dat verklaart je aversie jegens gelovigen wel enigzins..

De God van Empel | 26-03-08 | 11:09

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 11:00
Je had het over de inquisitie die is vele honderden jaren terug.
Verder stel je nou eens wat er gebeurt als wij geloven niet meer op de hak kunnen nemen? Humor en zelfspot heeft een groot aandeel gehad om de macht van kerken terugtedringen. Tuurlijk der is nog zat te doen in de cristelijke kerk maar we zullen eerlijk alle aandacht verdelen, zodat we niet worden beticht van racisme. Pasion of crist popiejopie (toren van pisa) life and times of brian. Nu is het tijd om de islam het verlichte pat van humor te vinden zodat zij snel op het zelfde niveau als de andere kerken zitten. Daarna gaan we wel weer verder kijken wie als eerste geholpen word.

repulse | 26-03-08 | 11:09

Ah, ik zie dat Geenstijl een filmpje over Refo's heeft geplaatst. Worden er nu al vlaggen verbrand, ambassade in brand gestoken en mensen vermoord?
Minister van Staat van den vieze onderbroek al een kortgeding voorgesteld tegen deze kwalijke film?
Maar goed, aan die vrouw op het eind kun je duidelijk zien dat ze weer eens niet klaargekomen was, de vorige nacht. Moet je gewoon begrip voor hebben.

ZSU-23-4 | 26-03-08 | 11:08

Weer een poging om de aandacht voor de islam af te leiden, t kwaad woekert als een maligniteit voort.
Nederland let op uw zaak!

Mekker | 26-03-08 | 11:08

Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 11:06 als geert hetzelfde had gezegd over leen, had ie een por in de ribben gekregen...

van dal | 26-03-08 | 11:08

Iedereen is gelovig, ook niet gelovigen, want die GELOVEN dat er niets is, en geloven bijvoorbeeld in die idiote Darwin. Generaliseer nou niet zo erg. De meeste Christenen zijn helemaal geen Refo, en zijn veel realistischer in de meeste dingen. Het feit dat Christen "aan de macht" zijn heeft heel misschien iets te maken met het feit dat er veel mensen zijn die er op stemmen, en ook dat er nog heel veel Christenen zijn in Nederland (nee, ik heb het niet alleen over de minderheid met de koosnaam Refo's) Onze wet is btw samengesteld uit Christelijke normen en waarden, al zijn lang niet al de zaken meer zoals ze volgens Christenen horen te zijn. Het verschil is alleen dat wij Christenen niet meteen de Nederlandse vlag gaan verbranden bij veranderingen in dit lang :p

iMac | 26-03-08 | 11:08

Jezuiten ewn de Geestelijke Oefeningen : "We moeten geloven dat het wit dat ik zie zwart is, als de Hiërarchische Kerk dat zo definieert, omdat we geloven dat er tussen Christus onze Heer en de Kerk die Zijn Bruid is, dezelfde Geest aanwezig is, die werkzaam is en ons leidt naar de redding van onze ziel."

De jezuïetenorde wordt geleid door de generaal-overste (Praepositus generalis) van de orde. Sinds 19 januari 2008 is dit de Spanjaard Adolfo Nicolás.

Het motto van de sociëteit is Ad Majorem Dei Gloriam ('Tot meerdere eer van God'), dikwijls afgekort tot 'AMDG'. Het gezegde bedoelt het idee uit te drukken, dat elk werk dat niet duivels is, voor de hemel verdienstelijk is, als het met die bedoeling wordt gedaan, zelfs handelingen die normaal alledaags worden geacht [...]

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:07

Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 11:05 niet gekookt in zo'n grote ketel en opgegeten? en alle dorpsbewoners in een kring om die ketelzittend, wachtend tot hij gaar was....

van dal | 26-03-08 | 11:07

@Tyler-Durden 26-03-08 @ 11:04
Dat ging over landje pik van de UK. Niet over het geloof.

tipo | 26-03-08 | 11:07

Als Geert hetzelfde over Leen had durven zeggen had hij 16 miljoen Nederlanders tegenover zich gevonden.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:06

@Sendis

Het grote gevaar schuilt ook niet in de christelijke waarden, maar in het feit dat een christelijke minderheid in 0031 regels die haar welgevallig zijn kan op leggen aan de samenleving. Dit vanuit de overheid die seculier, dus kerk en staat gescheiden, zou moeten zijn. Als dit met de ene religie kan dan is het ook mogelijk met gelijk ieder andere religie die door (gekozen) coalitie verhoudingen in het centrum van de macht komen. Dat is wat de kern van de bedreiging is. Geen religie zou invloed mogen hebben op de wetten en regels in dit land!!

Jeblijftjeverbazen | 26-03-08 | 11:06

@ van dal 26-03-08 @ 11:02

Mw Durden droeg (ter integratie) ook keurig zwarte kleding, net zoals de andere dorpelingen.

Was wel van leer, maar het was zwart, dat dan weer wel............

Tyler-Durden | 26-03-08 | 11:06

Allemaal leuk, gristenen interviewen, laten zien dat WIJ OOK achterlijken onder ons hebben. Komop, dit is gewoon publiekeomroep, die hebben een eigen agenda... uiteindelijk wordt er geroepen dat Wilders een film over de bible-belt moet maken.
En dat moet natuurlijk ook, al die hanggristenen, ze hebben allemaal uitkeringen, werken nooit, maken geen school af, hebben geen respect voor het gezag, importeren bruidjes, beroven oude vrouwtjes, snijden kelen door van hun onwelgevallige filmmakers, weigeren als ze medicijnen studeren om met mannen college te volgen, laten hun vrouw niet helpen door mannelijke dokters, vallen in het buitenland mensen met een ander geloof aan.... hé, dit gaat niet over christenen.
Laat die mensen toch lekker, je hebt NOOIT zoveel overlast van ze als van dat andere tuig. De meesten moderniseren bovendien langzaam, kijk naar het gebruik van internet. Politiek hebben ze geen reet in de melk te brokkelen, zeker de fundi's niet. Die zijn met de SGP verzekert van 3 zetels. De mensen in dat filmpje moeten helemaal niets hebben van het CDA (zitten katholieken bij) of met de gristenunie (te linx).
Dit filmpje is pure propaganda. Gewoon een linxe bewijspoging om aan te tonen dat onze cultuur die volgens wilders hoger is eigenlijk GELIJK is. Bah.

Goldameir | 26-03-08 | 11:05

De God van Empel 26-03-08 @ 10:51
Heb ik dat nog nooit verteld hier ? Mijn betovergrootvader heeft ooit een missionaris aan zijn speer geregen. Ik moet daarbij wel vertellen dat hij dacht dat het slavenjager was en dat er in die streek van Suriname voornamelijk gevluchte slaven woonden. Verder schijnen zijn dorpsgenoten het lijk vervolgens in de Marowijne rivier te hebben gesmeten.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:05

@ tipo 26-03-08 @ 10:50

Dat 'akkefietje' in Ierland heeft niks met religie te maken hé..........
Of is de IRA toch een verkapte finnenclub?

Tyler-Durden | 26-03-08 | 11:04

Tyler-Durden 26-03-08 @ 11:01 en mw durden schonk koffie in...

van dal | 26-03-08 | 11:02

Joh laat die mensen ook hun zegje doen. Tis netzoals Wilders. Een scheet op een homofeest

Draaitafel Demagoog | 26-03-08 | 11:02

* Hulde - Bis Bis - en Driewerf Hoer-A roepend binnenvalt *

Top.
Moeten inderdaad meer van die dorpen komen.

Heb lang geleden (toen je vroeger nog met een lange oe schreef) in een artikel 31 dorp gewoond.
Man, daar had je geen last van files op zondag omdat iedereen hetzelfde kastje bij de ikea wilde gaan kopen.
Ze bleven allemaal binnen of beperkten zich tot de route huis/kerk.

Wat een rust.............

Tyler-Durden | 26-03-08 | 11:01

@ repulse 26-03-08 @ 10:57
De jezuiten, militante katholieken bestaan nog steeds.
En plaats de gemiddelde orthodoxe katholiek in een moslimland, gooi er een ander religieus sausje overheen en hij gaat weer moorden.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 11:00

K.Aasscaaf 26-03-08 @ 10:51
Goochelen met zijn belastingaangiften kan Bassie ook nog steeds als de beste.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 11:00

Als Geert Wilders over moslims zou zeggen wat deze gristenen over niet grefoos zeggen, stond hij morgen voor de rechter.
.
.
.
En Leen zou ze op zondag voor het zingen de kerk uit hebben.

vraagstaart | 26-03-08 | 10:59

@ De God van Empel 26-03-08 @ 10:51
Nee niet iedereen hoeft onder de knoet van een religie te hebben geleegd om het heldere feit in te zien dat religie tot niet veel meer dan waanzin leidt.

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 10:59

Ik Geloof er in ieder geval niets van.

Rest In Privacy | 26-03-08 | 10:59

Mensen geloven graag in sprookjes. Prinsessen, koninginnen, profeten, Char. De pest is alleen dat ik er ook mee opgezadeld word.

Boven het Maaiveld | 26-03-08 | 10:58

Je-Zus Redde 26-03-08 @ 10:56
In welke eeuw was dat ook alweer?

repulse | 26-03-08 | 10:57

Nou bananaboy, refo's schelden je moeder niet uit voor hoer, beroven geen oudjes in Kanaleneiland, lopen niet stoned en dronken te schreeuwen door de straten, laten geen jonge meisjes voor zich werken in de prostitutie, werken doorgaans keihard voor hun geld en ze kennen een ongekende saamhorigheid en naastenliefde. Verder WEIGERT men niet om "de pers" te woord te staan, men is selectief WIE men te woord staat (het wantrouwen naar het linkse mediapark en de wereldse pers is groot, en dat baseren ze ondermeer op één van de Tien Geboden: "u zult geen vals getuigenis geven van uw naaste". ) Want is het al niet bij voorbaat zo dat men wordt weggezet als achterlijke Zwarte Kousenaanhanger? Aan te bevelen literatuur: "Gordel van God"- Willem Oosterbeek, waarin de mensen zelf echt aan het woord komen en wat blijkt: zo ver staan ze niet buiten de samenleving en zo wereldvreemd zijn hun denkbeelden over bijvoorbeeld abortus en celklonen en zondag als rustdag niet. En voor ik het vergeet, ik ben atheïst (nee geen antitheïst, maar dat had u al begrepen).

Sendis | 26-03-08 | 10:57

@Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 10:32

Blasphemist! Burn in hell!

Biff Eagleburger | 26-03-08 | 10:57

bottehond 26-03-08 @ 10:34
Eensch, imho is het CDA de hoofdschuldige aan het voortdurend toegeven aan met name moslimdrammers (in hun kielzog nu ook inderdaad gristenfundi's die hun kans schoon zien). Door zich zo sterk te maken voor godsdienst vrijheid en met name vrijheid van bijzonder onderwijs voor de eigen gristelijke kring hebben ze de deur wagenwijd opengezet voor islamitisch onderwijs e,d,

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 10:57

OMFG...."Dan MOETEN ze maar ergens anders gaan wonen."
Wat dacht je ervan dat jullie gaan verhuizen.
Gristelijke geitenwollensokkerdragers, daar hebben we nu echt geen tijd voor,
we zijn namelijk al bezig met een kruistocht tegen de moslims en dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag, dat kan ik u verzekeren.
Iets met Fitna enzo, herinnert u zich dat zich nog?????
*[sarcasme modus /UIT

CultuurBarbaar | 26-03-08 | 10:56

@ tipo 26-03-08 @ 10:50
Heeft u zich weleens verdiept in de inquisitie?

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 10:56

De scheiding tussen kerk en staat in 0031 is op dit moment ver te zoeken. Als de meerderheid van 0031 op christelijke partijen stemt is het gevolg dat allerlei zaken die vanuit het christelijke geloof storend zijn worden verboden. Volgende stap is dat er in 0031 een meerderheid op partijen van een ander geloof gaan stemmen. Wat niet denkbeeldig is in de toekomst. Welke nieuwe wetten en verboden krijgen we dan in dit land? 0031 seculier? no-way!!

Jeblijftjeverbazen | 26-03-08 | 10:56

die grefo's toch, op zondag mag je niet werken zegt de dominee die dan aan het werk is....

van dal | 26-03-08 | 10:54

Zou het tijd zijn voor n REFOlutie?

wickedkeith | 26-03-08 | 10:54

Gewoon een leuk geloof uitkiezen, Ik hang het Noorse / Germaanse geloof aan. je weet wel Odin, Thor, Tyr , Loki en meer van dat soort types.
Die hadden leuke hobby's , veel vechten, zuipen , vreemdgaan, liegen en bedriegen.
Niet zo van dat benauwde waar niets mag.

Dunnepoep | 26-03-08 | 10:52

@Sikkeneur 26-03-08 @ 10:48
Mooie typo en nog waar ook. De religieuze medeburger heeft een blinde vlek, veroorzaakt door ernstige kindermishandeling of extreme peerpressure. Religie is pathologisch.

CoJoNes | 26-03-08 | 10:52

@Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 10:37
De nonnen in Langatabbetje zijn niet lief voor je geweest?

De God van Empel | 26-03-08 | 10:51

Geachte geenstijl ik vind met het publiceren van dit artikel, duidelijk alle fatsoensgrenzen heeft overschreden. Ik als "refo" zijnde voel mij in mijn eer en waarde aangetast.
De meneer die aangeeft dat er meer "refodorpen" zouden moeten zijn is mijn oom broer zwager en opa derhalve zou ik graag meer respect voor hem willen eisen(als stamhouder van de familie en opperhoofd).
Verder wil ik er op wijzen dat Hij in zijn onmetelijke wijsheid het volste recht heeft om de buurman te vertellen hoe hij zijn zondag dient in te vullen.
U aan de andere hand voert duidelijk een hetze tegen een etnische minderheid, ik verwacht per ommegaande een rectificatie en opebare excuses anders zal ik mij moeten beroepen op de rechten van de mens
vriendelijke groet blabla

repulse | 26-03-08 | 10:51

@ Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 10:49:
En het enige gegoochel wat Bassie nog uitvoert is 10 bier in 30sec. opdrinken.

Rest In Privacy | 26-03-08 | 10:51

En hoe zit dat dan met het eieren rapen op zundag daar in Barneveld?

kneuterzak | 26-03-08 | 10:50

De Islam en het Christendom zijn onvergelijkbaar:
"In 1989, when so-called artist Andres Serrano displayed his work "Piss Christ" -- a photo of a crucifix immersed in a bottle of urine -- Americans protested peacefully and moved to cut off the federal funding that supported Mr. Serrano. There were no bombings of museums. No one was killed over this work that was deeply offensive to Christians.

Criticism of Islam, however, has led to violence and murder world-wide."
online.wsj.com/article/SB1206492696187...

tipo | 26-03-08 | 10:50

K.Aasscaaf 26-03-08 @ 10:34
Klopt want Adriaan is helemaal geen acrobaat. Adriaan's grootste truuk is op dit moment als hij zelf zijn eigen schoenveters weet vast te knopen.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 10:49

Sikkeneur 26-03-08 @ 10:43

zuurpruim.

Overigens woon ik tussen de gereformeerden en kan uitstekend met die Menschen door de bocht. Ik vind ze vaak toleranter dan je zou denken. Onder elkaar zijn ze bepaald sektarisch, maar verders geen enkel probleem. En terwijl ze hier in de gemeente de baas zijn leggen ze andersdenkenden niets op. Hooguit winkels dicht op biddag. En de horeca is gewoon open op zondag.

bottehond | 26-03-08 | 10:48

CoJoNes 26-03-08 @ 10:43
Ach wel nee, vanaf het moment dat de mens goden begon te aanbidden, is zij met vallen en opstaan geëvalueerd.

Sikkeneur | 26-03-08 | 10:48

fuckje 26-03-08 @ 10:29
.
Ja, ik geloof dat GS wel een notie heeft van het feit dat Wilders bezig is met een film. Ze hebben er, geloof ik, wel een topicje of 423 aan gewijd. Vorige week.

Niet voor Jan | 26-03-08 | 10:46

Zwaaiende Knots 26-03-08 @ 10:38
nee geloof legt alles haarfijn uit. Het is zo omdat ik zeg dat het zo is.

bravvour | 26-03-08 | 10:46

Dat mens dat "Prima, daar sta ik helemaal achter" roept, lijkt verdacht veel op de zuster van Balkenende. Kijk maar eens goed naar die mond.

Pieter Bas | 26-03-08 | 10:45

Ja ik denk als je in plaats van refo-dorpen negerdorpen gezegd zou hebben dat je dan een banaan in je oor gekregen had

Je-Zus Redde | 26-03-08 | 10:45

En dit was dus een reportage van de EO!

blikjegrolsch | 26-03-08 | 10:44

bottehond 26-03-08 @ 10:34
Wil jij 1066 mensen representatief laten zijn voor de publieke opinie?
Als het maar 34% was geweest had je een ander zinnetje geplempt.

Sikkeneur | 26-03-08 | 10:43

Ik heb vooral medelijden met de religieus.

CoJoNes | 26-03-08 | 10:43

Een goede ontwikkeling. Tegenwoordig lopen kinderen al meteen naar de politie als je aan ze zit. Met een beetje christelijke schaamte wachtten ze daar tenminste een paar jaren mee.

Teen | 26-03-08 | 10:43

@bottehond 26-03-08 @ 10:34

Overigens blijkt uit de rest van dat Telegraafstukkie dat de gemiddelde Nederlander nogal slecht is geïnformeerd. Dat is tekenend. Dus op grond van dat stukkie is jouw stelling nogal voorbarig. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander helemaal niet wakker is. Ik denk dat ze vanaf de kantlijn bangig staan toe te kijken wat er in de arena gebeurt.

ach en wee | 26-03-08 | 10:42

D'r zoontje is tevens d'r broertje, dat is nou de kracht van refodorpen.

orca | 26-03-08 | 10:41

Christendom rules!!! Fok the atheisme....

Dat doe je toch niet | 26-03-08 | 10:40

Arrogante fundamentalisten. Dat ze zich niet opblazen te midden van atheisten.

Zo jammer! | 26-03-08 | 10:40

Het is niet te geloven !

Papa is er niet meer | 26-03-08 | 10:40

-weggejorist-

Zwaaiende Knots | 26-03-08 | 10:38

Waaaeren er maar meer reefoo dorpen ...
Hehehe.

Dikr | 26-03-08 | 10:38

@ Smile On @10:33,
Ik weet er alles van... ik kon in de grote stad mijn buren niet meer verstaan... ach Staphorst heeft ook wel charme.

manmettas | 26-03-08 | 10:38

dit filmpje is net als wanneer je van die filmpjes ziet als "Amerikanen zijn Dom" waar ze 100 yanks iets vragen maar de 5 domste eruit pikken... erg geloofwaardig. Hare Krisjnas zijn ook gevaarlijk, hoor!

Lebowski Achiever | 26-03-08 | 10:38

Die fundi's in Barneveld zijn misschien in bepaald opzicht nog wel enger dan de gemiddelde moslim. Die laatsten, en ik sluit expliciet de fundamentalistische variant daar van uit, praten meestal gewoon met alle pers ook al weten ze dat ze er tegenwoordig doorgaans niet best vanaf komen. De refo's die betrokken zijn bij de bouw van die kerken echter, hoorde ik laatste in een Radio 1 reportage, weigeren resoluut met welke pers anders dan het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch dagblad te praten. Malloten zijn het net als alle gelovigen in het algemeen.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 10:37

@Geenstyl 26-03-08 @ 10:29
Je zult toch wat meer mensen moeten gaan followen, de redactieleden op fleisch na lezen je berichten toch niet.

De God van Empel | 26-03-08 | 10:36

@ Bigi Bana Boy 26-03-08 @ 10:32:

En Bassie en Adriaan is ook gespeeld.

Rest In Privacy | 26-03-08 | 10:34

CDA en gristenhundenUnion hebben de geest uit de fles gelaten en het maatschappelijk contract tussen seculieren en gelovigen verbroken. De ommezwaai van maxime verhagen (drie jaar terug zéér kritisch op de doodscultus en nu bereid een film te verbieden namens de islamisten) is tekenenend. Daarmee ontspint zich een nieuwe strijd tussen religie en seculariteit in het publieke domein:

www.nieuwnieuws.nl/archives/binnenland...

Helaas voor hen gaan ze dit zeker verliezen. De Nederlander is wakker en dat ondanks de staatsomroepen. Hulde aan de Nederlander!

www.telegraaf.nl/binnenland/3635988/__...

bottehond | 26-03-08 | 10:34

fuckje 26-03-08 @ 10:29
Opmerkelijk, wie had dat nog geen 6 jaar geleden kunnen denken?
Wat vliegt de tijd toch, niet?

Sikkeneur | 26-03-08 | 10:34

Religion is the root of all evil.

Dirk Tang | 26-03-08 | 10:34

@ manmettas 10:30

Tja het is anders dan wonen in een stad, daarom ben ik ook niet in Barneveld blijven wonen.

SmileOn | 26-03-08 | 10:33

cbrdrivert 26-03-08 @ 10:31
Ik heb nieuws voor je. Er is helemaal geen God. Geen Allah, geen Jaweh en dus ook niet die God van jou.

Bigi Bana Boy | 26-03-08 | 10:32

Niks mis mee. Daarbij ben ik erg voor meer kerken en christenen waar onze samenleving op gebaseerd is. Dus wat u hier allen welvaart heeft gebracht.
Tegelijkertijd ben ik tegen meer haatmosqhutten en haatzaaimoslims die u, mij en onze samenleving naar de afgrond zullen brengen. (voorzover we daar al niet zijn)

cbrdrivert | 26-03-08 | 10:31

Volgens mij ben ik net door de refo-flitsen gehersenspoelt tijdens het filmpje....

ijsklont | 26-03-08 | 10:31

duf volk! lelijk wijf, domme ouwe went!

derechtsesocialist | 26-03-08 | 10:30

@ SmileOn 10:26

Tjee Barneveld is the place to be.. zwembad en cafe's... nu nog aangesloten worden op het riool.
@ Pritt Stift. Heb je niets leuker?

manmettas | 26-03-08 | 10:30

Ach laat ze! Zolang ze niet met hun hooivorken ongelovigen gaan spiezen doen ze verder geen kwaad.
Volgens het Historisch Genootschap en de Volkskrant ziet meer dan de helft van de Nederlanders de Islam als een groot gevaar. En daar lees je hier nooit over, hoezo selectieve berichtgeving op GS? Wisten jullie al dat Geert Wilders bezig is met een film?

fuckje | 26-03-08 | 10:29

@mezelf
en Pritt ook...:P

Lebowski Achiever | 26-03-08 | 10:28

"Waren er maar meer Refo Dorpen"

Dat had ik dus allang op Twitter gelezen.

kolonel klootoog | 26-03-08 | 10:28

Alsof we 50 jaar teruggeflitst worden.

Lying Dutchman | 26-03-08 | 10:28

Mijn god wat een boelsjit topic weer. 3 Mensen op de markt roepen wat en HOPPA, reli's are taking over. Fleisch, wat is in twittersnaam jouw probleem de laatste tijd?? Toe aan vakantie?

Lebowski Achiever | 26-03-08 | 10:27

Mooi, die verbetenheid bij deze mensen.

+1 voor zwevend balkje.

ach en wee | 26-03-08 | 10:27

Jemig hou toch eens op.
Dit zijn echt maar 2 mensen in Barneveld, en ookal zijn er veel refo's, het is echt onzin dat dit de enige mensen zijn daar.
Ook ik ben christelijk en heb heel lang in Barneveld gewoond, en trust me, er zijn meer christenen dan refo's, met veel modernere denkbeelden. Maarja, als je op de markt gaat interviewen.. De markt is toch ook iets Middeleeuws?
Btw: het zwembad in Barneveld is gewoon open op zondag, net als de ijssalon en cafés... :)

En daarbij zullen ook nu de christenen in Nederland de redactie niet gaan bombarderen :P

SmileOn | 26-03-08 | 10:26

Maar dan moeten de bordelen ook op zondag dicht. Kijken hoe lang die refo's het dan uithouden.

Sinar | 26-03-08 | 10:24

Er zijn hele horden die door de week ook niet werken, dus waar is het verschil?

VonHierbisGinder | 26-03-08 | 10:24

Aaargghh wat een gruwelijk enge mensen zinj dit!! En dit is 2008? Damm ik dacht even door een venster naar de 19e eeuw te zitten kijken... Wat moeten we hiermee, mensen?

looprekje | 26-03-08 | 10:23

Het geloof is zonde van je vrije zondag, en/of van je vliegend tapijt.

Rest In Privacy | 26-03-08 | 10:22

Heel goed hoor, aanscherpen en vervolgens afschaffen, die heidense praktijken op zondag. En daarna graag vaccinaties van de kinderen afschaffen en tot slot het verbod op incest opheffen. Héél goed bezig CU!

DikkeVetteKlunwaps | 26-03-08 | 10:21

ik word steeds tevredener over het feit dat ik heiden ben.... religie maakt veel kapot, belachelijke onzin.
flikker toch allemaal lekker een end op met jullie middeleeuwse denkbeelden!

DenLangel*l | 26-03-08 | 10:20

We maken er vaak grapjes over???? Ze hebben goeddoemme de regering overgenomen! Vind je dat een grap ofzo?

Dat mensen in de Middeleeuwen aan het geloof hingen is nog te begrijpen, omdat er wetenschappelijk een stuk minder verklaard kon worden. Wat is tegenwoordig het excuus?

Granaatappel | 26-03-08 | 10:19

Maar wat is nu het nieuws?

mijn opa | 26-03-08 | 10:18

Whahaha, leuk dat zwevende zwarte balkje, wat vervolgens op z'n voorhoofd staat, hehehe gristenhond ontmaskert!!!

Sulfuric-Acid | 26-03-08 | 10:17

Deze gristenen rijden mee op de buddyseat van hun grote moslimbroer.

lijn5 | 26-03-08 | 10:17

Religion SUX Bigtime

Sulfuric-Acid | 26-03-08 | 10:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl