Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Filmpje: NL-leger schiet op hakbars

filmuruz.jpgActie! Defensie heeft filmbeelden vrijgegeven van een gevecht tussen het Afghaanse leger met Nederlandse militairen tegen de Taliban. Beelden die 20 augustus zijn gemaakt. Onze boys komen in actie tegen een stelletje hakbars. NOS journaal zit ons nu de hele dag al lekker te maken met deze zeer serieuze beelden. Maar RTLNieuws was eerder, dus we weten inmiddels dat Nederlandse militairen niet weten waar het steadycamknopje zit op de camera. Hierrr een voorproefje. Meneer Journaal zegt dat ze de volledige video pas na de uitzending op de site plempen. Die beelden zullen we natuurlijk direct rippen zodat u er uw strategische visie op los kunt laten. Beelden vrijgeven, dat moet mindef gewoon vaker doen. Lange versie staat hierrr.

Reaguursels

Inloggen

gaat er flink aan toe in de verte in het begin,zal je hart in je keel zitten als soldaat als het je eerste actie is als je dat hoort in het begin...

Necramonium | 05-10-07 | 00:28

Vroeger noemden we dergelijke opbouw missies "politionele acties" ..... weten we het nog?? Tsja, ziet er allemaal spannend uit. Op zichzelf heb ik wel respect voor de wijze waarop deze jongens opereren.... maar ja, theeft zo weinig zin. Taliban is niet uit te roeien. Dit wordt dus een missie van lange adem, veel doden, heel veel geld en relatief weinig resultaat. Ik wens ze daar allemaal een behouden thuiskomst. Nederland staat nog wat te wachten. Vele soldaten zullen na een tijdje gaan flippen in Nederland met alle gevolgen van dien. Oorlog kost in meerdere opzichten veel teveel. Laat de heren politici het lekker onderling uitknokken i.p.v. over de ruggen van zovele andere betrekkelijk onschuldige mensen.

W@tikzeggunwil=diDt | 04-10-07 | 20:13

Terry Taliban jagen! Hou zouden ze smaken?

Zo jammer! | 04-10-07 | 16:01

agentorange@14:39
Nee, dat importeren doen we 2 om het weer verder te verkopen en 2 omdat we onder den Uyl zo vrolijk zijn gaan verkopen dat de voorraden nu idd leeg raken, ergo: als uw redenatie geklopt had, waren de VS hier midden jaren zeventig wel binnengevallen.
Het is niet 'hun land'als u het alleen heeft over de Talibaan, grote hoeveelheden van deze strijders zijn niet geboren, nog getogen in Afganistan. Velen komen uit Pakistan, Saoudi Arabie etc.
Een wettige regering is idd een regering die de macht krijgt volgens de wetten van het land-> de Talibaan hadden de macht met geweld gegrepen. De erkenning geschied via de VN.
U noemt mijn laatste zin 'rechts-radicaal'. Waarom? Het woord 'afmaken' associeert u met NAZI Duitsland. Ik zou graag willen zeggen dat ik, had ik geleefd tijdens WO II, hetzelfde woord zou hebben gebruikt TEGEN de NAZI's. IK wil niet de Sharia invoeren, dat wil de Talibaan, dat hebben ze vaak genoeg uitgedragen, en doen ze nogsteeds. Mensen die met geweld hun wil willen opleggen aan anderen kunnen alleen met geweld bestreden worden. Kijk maar naar Birma, het vredige protest aldaar heeft tussen de tientallen en honderden mensen het leven gekost. Is de junta daar weg?

Probeert u maar eens iets op te bouwen terwijl anderen op u schieten. Ik zeg niet dat de Nederlandse beweegredenen om daar naar toe te gaan goed waren, nog was de formulering juist, maar onze jongens en meiden doen daar goed werk, op verzoek van de lokale bevolking.

breedtevrees | 04-10-07 | 15:27

breedtevrees@12.39 We zitten op enorme ole- en gasbellen... Ja, ja en daarom importeren we gas uit Rusland en Noorwegen. Onze voorraden zijn bijna op, geachte Breedtevrees/gehaktmaker, PLATFORMS of niet. En uw verhaal over Talibaan etc.: het is hun land en wij hebben er niets te zoeken. En wat is een "onwettelijke" regering? Een regering is wettelijk als die volgens de regels of de wetten van het land is ontstaan of gevestigd etc. Democratisch of niet Dat is in de 1e plaats een zaak van de bevolkng daar! Als de Talibaan voor onze grenzen staan om binnen te vallen (dat zal wel vanuit België zijn denk ik dan) zal ik direct vrijwillig dienstnemen om ze er uit te gooien, te schieten of te bombarderen en zal ik meehelpen er gehakt van te maken, om eens met u mee te praten! Sharia invoeren? Prima, mogen ze van mij maar niet bij ons en daar is in de verste verte geen sprake van, in ieder geval niet met lichte en zware wapens zoals de NAVO doet in Afgaatiedan. Misschien via de immigratie dan? Nou daar hebben we Wilders voor, Rita en andere slimme menschen. Dag Breedtevrees, kom eens met zinnige argumenten. De kans om door een terroristische aanslag het leven te laten is kleiner dan een auto-ongeluk krijgen, wist u dat? En "afmaken" zoals u schrijft, is iets dat ik associeer met NAZI Duitsland. Uw laatste zin is nogal... rechts- radicaal misschien? En om op het filmpje terug te komen: zou dat nou echt geen propaganda zijn nu beslist moet worden over langer blijven? Wat bouwen we toch lekker op, nietwaar!

agentorange | 04-10-07 | 14:39

prachtig

ik heb er wel wat voor over, blijven schieten jongens, elke baard is er 1.

klompenharry | 04-10-07 | 14:30

Sjpannend die opbouw in Afghanistan. Nu heb ik eens gezien waar de belasting centjes naar toe gaan, valt mij wel op dat er nu ineens een hele reportage gemaakt wordt over onze jongens, in de zandbak. Tzal wel niets te maken hebben met een eventuele verlenging van die zogenaamde opbouw missie? eh neuh.... hoe kom je erbij?

Werner Beinhart | 04-10-07 | 13:36

@agentorange
over kortetermijngeheugen/ leren van de geschiedenis gesproken; de Talibaan, een onwettelijke regering (alleen erkend door Pakistan), al geruime tijd in oorlog met de Mujaheddin, ondersteunde terrorisme in het buitenland (o.m. de aanslagen in de VS) en leidde deze aanslagplegers op. Iedereen blijft dankzij Bush Afganistan verwarren met Irak. De twee hebben NIETS met elkaar van doen. De NAVO (en dus ook NL) hebben op grond van het feit dat de aansagplegers in Afganistan kwamen en de Talibaan niet wilden meewerken aan een onderzoek, besloten de Noordelijke Alliantie te helpen, die de Talibaan uit Kabul verdreven.
m.a.w. Nederland is daar niet als bezetter, maar helpt een legitime regering een groep strijders te beteugelen. Dat de Russen verjaagd werden heeft er alles mee te maken dat ze de héle Afgaanse bevolking tegen zich hadden. Het optreden van met name de CIA in die tijd (steunen van Talibaan) is kortzichtig en stom geweest, maar dat maakt de huidige strijd niet minder goed.
Als het aan mij lag werden die Amerikanen er uitgetrapt en hielp alleen Europa daar nog. Dan zou het probleem veel eerder en sneller opgelost worden.

We ZITTEN op enorme olie-en gasbellen hier!! kijk maar naar die platvorms in de Noordzee, de plannen om te boren in de waddenzee en de enorme installaties in Drenthe en Groningen!!
Afganistan heeft deze voorraden in de verste verte niet, waarom dacht je dan dat Bush ook Irak nog was binnengevallen?

Waarom de Talibaan afmaken? omdat zij wereldwijd de Sharia willen invoeren en bereid zijn hier iedereen voor te vermoorden, in binnen- en buitenland!

breedtevrees | 04-10-07 | 12:39

agentorange: als je daar dus niks doet aan ordehandhaving komt die gekke talibaanmeneer inderdaad boem doen op de Dam. Maar ik denk dat dat juist eerst zover moet escaleren voordat wij bereid zijn adequaat te investeren in duurzame veiligheid in de kweekvijvers van anti-westerse rondschietende plofkippende kudtterroristen.

rechtserakkerrik | 04-10-07 | 12:24

En, draai de zaak eens om. Jaan El Talibaan komt naar Nederland om hier het in zijn ogen ongelovige Christenhondenvolk bij te brengen dat de Koran echt het juiste boek is om op je nachtkastje te hebben... En niet met zijn mond probeert hij dat, nee met een Kalashnikov! Ik denk dat we hem er met zijn allen snel zouden uittrappen en degenen die hem helpen als verraders bestempelen. Maar in Afgatiedan mogen de Westerse landen dat wel: democratie met geweld bijbrengen? Bevoling tot verraders maken in de ogen van hun landgenoten. Bekijk het eens van de andere kant! Taliban doodschieten, "maak maar gehakt van de Taliban" zegt breedtevrees@09.15. Wat een kortzichtigheid. Waarom dan wel breedtevrees? Elk land heeft recht op zijn zelfstandigheid, ook Afgatiedan. Als ze ruzie onder elkaar hebben, waarom moeten wij (de Westerse wereld) zich daarmee bemoeien? Wij knokken toch ook zelf met Wilders, Bak-met-ellende, Dominees en Pastoors? Of zou het om de olie gaan in buurlanden? En moet er daarom een rustige regio zijn? Of moet Israel een rustige regio hebben? Lees de verslagen van USA pers er eens op na! Breedtevrees kan echt blij zijn, dat wij geen enorme gas-en olievoorraden hebben. Bush zou er als de kippen bij zijn. En... O.K., natuurlijk praat ik peop, maar denk eens na voordat je je medemens tot gehakt wil vermalen!

agentorange | 04-10-07 | 11:51

In Uruzgan wonen 400,000 mensen in een gebied van 22.000 km en.wikipedia.org/wiki/Provinces_of_Afg...
Dat is zeg maar een gebied zo groot als Nederland boven de rivieren, met een bevolking zo groot als die van de provincie Drenthe, even exclusief forensende talibaan en vluchtelingen.
Wij zitten daar (www.mindef.nl) met 'circa 1200' man, daar komen er 80 bij , wat een afschrikwekkende kracht zal daar van uitgaan !! Die gastjes van het Afghaanse leger zien er nou niet bepaald als bijzonder gemotiveerde of goed opgeleide ijzervreters uit, ik denk dat als je ze een zak rijst geeft ze onmiddellijk overstappen richting Taliban of Warlord.

Met 30 guerilla soldaten kan je in zo'n gebied het leven van die mannen al tot een hel maken. Daar gaat je supersnelle boordkanon vrees ik toch geen 100% effectief wapen tegen zijn, als je er niet voor zorgt dat elke schuilplaats, fourageermogelijkheid en aanvoerlijn/vluchtroute wordt opgerold. En dat ga je never nooit halen zonder een politiemacht of die nou afghaans is (voorkeur) of niet.

Een leger is om oorlog te voeren, niet om de orde te handhaven. Dat het weliswaar een woestijn is vermindert alleen maar de collateral damage van het schieten met een kanon op een mug, de effectiviteit wordt er niet door verbeterd. Als de echte voedingsbodem - de uitzichtloosheid van de gemiddelde aan opium verslaafde door oorlogen geharde en vermurwde Afghaan - voor het verzet tegen de westerse interventiemacht niet wordt weggenomen staat het Nederlandse leger helaas aan de kant van de buitenlandse bezetter en goed of slecht dat is zo leert de geschiedenis uiteindelijk altijd de kant van de verliezer.

Wegwezen of vol erin, een tussenweg is er helaas niet, denk ik. Dan maar wegwezen totdat het echt escaleert en de bereidheid er (weer) is om echt wereldwijd orde op zaken te stellen.

rechtserakkerrik | 04-10-07 | 11:48

Niet alleen het filmpje is amateuristisch, ook het optreden van onze jonge helden met hun "leiders". Je lacht je toch dood als je dit ziet? Hoe kan een regering dit soort kennelijk onervaren, ongetrainde en paniekerig overkomende officieren uitzenden naar een land waar vechten en guerllastrijd sinds enkele honderden jaren tot een kunst is verheven. Kan iemand mij trouwens uitleggen, hoe het zit met de Muhajieddin die Stingers van de USA kregen om de Russen uit Afgatiedan te krijgen en de Taliban die ze niet krijgen, die ook Afgatiedan schoon van buitenlandse troepen willen maken? Wat is eigenlijk het verschil tussen beide groepen strijders? Is het internationale geheugen dan zo slecht? De Russen eruit en de Yank erin? Hoe verklaart meneer Bak-met-ellende dat? Zinloze oorlog, waarvan het voorbeeld van het Russische optreden toch echt aantoont dat dit niet te winnen is! Want de Nederlanders (en andere bondgenoten) zijn watjes vergeleken met het meedogenloze Russische leger, dat hard op zijn flikker kreeg in Afgatiedan en moest vluchten. Net als de yanks in Vietnam. Wegwezen dus en hek erom: wat hebben we er in godesnaam te zoeken? Wederopbouw door soldaten...? Die jongens en meiden verdienen onze steun, zegt thehollander@09.37 hierboven. Natuurlijk verdienen ze dat! Maar een regering die hieraan begint, heeft een verdomd slecht geheugen en leert niets van de geschiedenis. WEGWEZEN DAAR!

agentorange | 04-10-07 | 11:25

@Zymag....
Nee, niet gezien, ook niet hun 'zondagse kleding' whatever that may be. Hebben we wel naar hetzelfde filmpje gekeken ? Is dat verder het enige dat je is opgevallen ?

NLCircle | 04-10-07 | 11:17

Zag je dat .. het leger had hun zondag's kleding aan.

Zymagtohic | 04-10-07 | 10:07

@sieb13
Het Korps Mariniers (en de overige krijgsmachtdelen naast de KL) zijn u dankbaar ;-). Verder eensch met je stelling.

NLCircle | 04-10-07 | 09:59

Respect hoor! En nu moet dat eeuwige geziek/geziek over dat de KL niet kan knokken es afgelopen zijn!

sieb13 | 04-10-07 | 09:51

Of je nu voor of tegen bent doet er niet toe, de jongens en meiden die daar zitten verdienen onze steun en moeten krijgen wat ze nodig hebben om te overleven daar, zij zijn onder valse voortwenselen daar heen gestuurd en hebbeb niet gekozen om hun leven te wagen voor Busch. de enige die we wat kunnen verwijten is onze regering!!

thehollander | 04-10-07 | 09:37

Best wel heftig hoor. Overigens, een hoop groen daar. Ik dacht dat ze alleen bergen en zand daar hebben (en bergen zand), maar 't zier er best wel vruchtbaar uit. Kunnen die gasten niet gewoon wat olijven en sinaasappeltjes gaan telen, net als de rest van de wereld? Waarom alleen papaver (en safraan)?

Trouwens, errrrgg gaaf als die A10 los gaat.

Nappert | 04-10-07 | 09:30

@mezelf

En ik heb ook een hekel aan mensen die dubbel posten, lutser (sorry)

NLCircle | 04-10-07 | 09:27

@Jarhead

Cheers ;-). Heb zo'n schijthekel aan aan dat ongefundeerde reaguren van sommige salon-strategen als het over de NL krijgsmacht gaat.

NLCircle | 04-10-07 | 09:27

@Jarhead

Cheers ;-). Heb zo'n schijthekel aan aan dat ongefundeerde reaguren van sommige salon-strategen als het over de NL krijgsmacht gaat.

NLCircle | 04-10-07 | 09:26

Lol @ NLCircle wat betreft pot pindakaas. Die houden we er in.

Jarhead | 04-10-07 | 09:16

Hulde aan onze jongens! goed gedaan, maak maar gehakt van die talibaan!

breedtevrees | 04-10-07 | 09:15

Jim Beam 04-10-07 @ 03:25
In real life gaat het er nou eenmaal zo aan toe als op dit filmpje. De commandant is gewoon een koele kikker, zoals hij hoort te zijn. Het heeft er overigens ook mee te maken dat het maar een kleine schermutseling is, en het grote gevecht plaats vind bij zijn collega's aan de andere kant van de radio. Dat is in ieder geval wat ik uit het hele filmpje op kan maken. Er is dus geen reden voor paniek, of om zo diep mogelijk in een kuil te springen voor dekking. Er is ook zoiets als situational awareness, waar je waarschijnlijk geen drol van snapt. Maar dat betekent dus dat de commandant een zo goed mogelijk beeld van het "slagveld" moet vormen. En dat doe je dus door te KIJKEN en te communiceren met je manschappen lul, en niet door je zo klein mogelijk te maken. Maar jij zal het als NUKUBU vast beter weten ja, want je hebt natuurlijk zoveel vuurgevechten meegemaakt..... in call of duty en battlefield uiteraard. Snap je punt eerlijk gezegd ook niet. Je wil dus beweren dat het filmpje fake is ofzo?
Ruk jij ze maar verder op je Rambo en Vietnam films, dan houd ik het wel bij de realiteit.
Check trouwens deze combat footage van de commacho's www.youtube.com/watch?v=bnzA_8Juw94 Ook veel mannen aan het "ijsberen". Maar jij weet natuurlijk beter hoe het moet dan de commando's.

Jarhead | 04-10-07 | 09:14

@Jim Bean

Nee, deze commandant vertoont GEEN oefengedrag, maar maakt een inschatting van de situatie en handelt daarna. Precies zoals onze officieren worden geacht te doen onder moeilijkere situaties.

Onder deze omstandigheden moet een commandant te velde (pelotonsniveau of hoger) zijn werk doen onder een structureel tekort aan informatie. In de omgeving heerst paniek omdat i.h.a. de vijand weinig uitleg geeft over hoe en wanneer de volgende aanval plaats zal vinden. Als het moment daar is, moet deze jonge gast tegelijkertijd zijn eigen mensen aansturen, de als kip zonder kop rondlopende Afghaanse militairen onder controle zien te houden, de lokale bevolking assisteren met het in veiligheid komen (zie filmpje, KUDDO's voor deze man!) en een beeld opbouwen van de gevechtshandelingen op basis van wat hij hoort/ziet/meekrijgt over de radio. Ik ken je niet, maar ik schat in dat jouw gevechtservaring zich hooguit uitstrekt tot het spelen van Quake/Doom/HALO en dat je in je leven niet ingewikkelders hebt meegemaakt dan een pot pindakaas scoren bij de Appie Hein.

Verder is een continue exposure aan oorlogsomstandigheden een garantie dat er een soort gewenning optreedt. Na verloop van tijd val je niet meer op de grond als je in de verte mortieren of geweervuur hoort. Pas als het dichterbij komt moet je reageren. Anders lig je hele dagen in het stof en kom je geen steek verder. 'IJsberen' is naar mijn idee best toegestaan als je daar in die ellende rondloopt en je bent verantwoordelijk voor een hele stapel mensen en je hebt eerlijk gezegd geen overzicht van wat er precies aan de hand is.

Je raadt natuurlijk al wie ik op dit moment een sukkel vind. ... En ik druk me nog voorzichtig uit, pisvlek.

NLCircle | 04-10-07 | 09:13

respect naar de heren.

whitey | 04-10-07 | 09:13

1 of 2 Talibaantjes met bijbehorende kogelgaten had het verhaaltje wel iets geloofwaardiger gemaakt...

Fumando | 04-10-07 | 09:08

Wisten we toch dat het daar gevaarlijk is. Koel als kikkers, ik zou zo verschrikkelijk bang zijn. Respect.

Multikuli | 04-10-07 | 08:48

Hahaa ratatatatatata ratatata maar geen vette boems en er gaat niemand dood en waar zijn de lekkere wijven?? In Vietnam hadden ze nog Me so holny me luv you long time. Ik mis de diepgang.

** 2 sterren

Pufhoofd | 04-10-07 | 03:47

Jarhead...... OF je bent een poseur OF je bent stom genoeg om een marinier te zijn.
Denk nou eens ff na simpeltje, die commandant vertoont OEFENgedrag...........
vergelijk nou eens een oefening met echieecht sukkel....... je gaat niet lopen ijsberen als je enige dekking een muurtje van een meter is.
Rukze............. sukkel.

Jim Beam | 04-10-07 | 03:25

bulk eraser 04-10-07 @ 00:26
Wat lul je nou? Aircraft is gewoon een goed Engels woord voor vliegtuig hoor. Jij VMBO dus. Officieren bij het Korps Mariniers hebben minimaal havo en in de meeste gevallen VWO/HBO of een universitaire graad.
eigentijdse vanitas 03-10-07 @ 23:54
Dat de commandant rustig en beheerst blijft is juist een teken van klasse en professionaliteit. Ik denk dat jij te veel Rambo en Vietnam films hebt gekeken, en dat daardoor je verwachtingspatroon van een vuurgevecht niet strookt met de werkelijkheid.
investin 04-10-07 @ 01:35
Klasse inderdaad dat alle burgers zo snel mogelijk worden geevacueerd.

Jarhead | 04-10-07 | 02:52

Ge-edit of niet, filmpjes geven altijd een beter beeld dan een krantenartikel. Diep respect voor onze jongens die het lef hebben om daar rond lopen in een dappere poging om de wereld een klein stukje beter te maken.

beebie | 04-10-07 | 01:51

Ik heb net het gevoel of het Nederlandse leger de laatste dagen met verhoogde intentie van GECONTROLEERDE berichtgeveing en beeldmateriaal zo langzamerhand iets duidelijk wil maken richting het volk. De laatste dagen vallen er meer gewonden, berichten over gevechten over de laatste tijd, nu filmbeelden. Het staat me bij dat vechtende nederlanders aan het front beetje doet voor het thuisfront. Het is a. of een indicatie dat de kans hoog is dat er doorlopend de komende tijd gewonden kunnen vallen of b. een indicatie dat de posities niet te handhaven zijn en dat er een moment komt om er zo snel mogelijk te verdwijnen!

Maar hoe het ook zij, ze hebben er met '[x] Geschikt' voor gekozen. Het zijn geen dienstplichtigen.... dus kop op jongens, doorvechten!

Atlantis-95 | 04-10-07 | 01:46

Toch wel netjes dat eerst de bevolking in veiligheid wordt gebracht.

Taliban zal dat niet doen zo te zien, anders hoefde het leger het niet meer te doen.

investin | 04-10-07 | 01:35

Ik vind het gewoon raar hoe die lui hun dekking verwaarlozen, je kunt wel horen waar het vuur vandaan komt maar niet de exacte richting.
Dan sta je niet op, doe je gewoon niet.
Vreemd filmpje.

Jim Beam | 04-10-07 | 01:34

Is hoax, is nl. preventieve beveiliging Ayaan.

eigentijdse vanitas | 04-10-07 | 01:06

in eerste instantie een beetje chaotisch, iedereen gaat staan knallen terwijl je net zo goed op je NL maten staat te knallen.. zodra de A10s komen is het over, en terecht.

geensteelo | 04-10-07 | 01:05

Allemaal propaganda mensen! Oh, wat zijn we als NL toch goed bezig daar in die zandbak voor Bush e.c. Slijm slijm kwijl kwijl... stroop vloeit rijkelijk!

miereneukert | 04-10-07 | 00:50

Och er moet weer een kneus met srebrenica aankomen hoor. Totaal niet relelvant maar goed.

Laat maar niet zeggen wat ik daarover denk wat dat is vreselijk politiek incorrect.

Dr.Bob | 04-10-07 | 00:36

@miereneukert 04-10-07 @ 00:26,
nee, maar daarom zijn er nu wel F16's, Apaches en pantserhouwitsers mee.

vander F | 04-10-07 | 00:31

En dit cowboytje spelen moet Srebrenica doen vergeten? Dacht `t nie he!!

miereneukert | 04-10-07 | 00:26

"Aircraft" ? Die officier bedoeld Airforce. VMBO ??

bulk eraser | 04-10-07 | 00:26

en dan roept, ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee!

Dop | 04-10-07 | 00:10

@Killin Ark 04-10-07 @ 00:04,
die zich als een terrier vastbijt in de linker flank..

vander F | 04-10-07 | 00:07

@Dop 04-10-07 @ 00:03

dan hoor je aan de andere kant.. "hallo, met wilders"

Killin Ark | 04-10-07 | 00:04

@ eigentijdse vanitas

"... kan ik in contact komen met jouw meest rechtse vent...?"

Dop | 04-10-07 | 00:03

@eigentijdse vanitas 03-10-07 @ 23:54,
ik vond die officier anders redelijk nerveus overkomen,
en zeker niet verveeld.

vander F | 04-10-07 | 00:02

Mooi stukje propaganda, een paar dingen die opvielen:
-Commandant deelt orders uit als een verveelde voetbalvader op zaterdagmiddag
-Afghaanse soldaten hebben nog nooit een vliegtuig gezien
-"... als ze de noordflank hebben, zorg jij dat ze worden afgeschoten."
-"... kan ik in contact komen met jouw meest rechtse fan...?"

eigentijdse vanitas | 03-10-07 | 23:54

Waarom schaffen wij niet 20 A-10 aan als form van ontwikkelings hulp.
om onze jongens wat rug dekking te geven goedkoper als die heli's en echt vuurkracht je ziet ze opgelucht adem halen als die apperaten even schieten

K.jongerensponsor | 03-10-07 | 23:53

"The Princes Irene Brigade strikes back, deel 340"

Dr. Knochenhausen | 03-10-07 | 23:47

Private Kees...

bart de Vlaming | 03-10-07 | 23:43

Mooi die A-10s, en die afghanen vinden het ook geweldig, 2 vliegen in 1 klap.

Den Ouden Wind | 03-10-07 | 23:42

Waar blijft de musical?

Dr. Knochenhausen | 03-10-07 | 23:40

Aha, het eerste echte schot sinds de teloorgang van de VOC. Nederland wordt strijdbaar, hahahaha beetje naar rechts mikken jongens!!!! Kut! Dit is een LINKShandig geweer... de VIJAND zit RECHTS. Kut Kut Kut

bart de Vlaming | 03-10-07 | 23:39

HOAX! De beelden vertoonden duidelijk vruchtbare groene weiden en appelboompjes, terwijl we via de staatstelevisie al lang weten dat Afghanistan zo onvruchtbaar is dat er alleen cocaine verbouwd kan worden
zei obominotie 03-10-07 @ 22:18

Hier in Nederland hebben we Paarse Koeien en de spinazie groeit in blokjes in de ijskast.

bart de Vlaming | 03-10-07 | 23:38

A-10 pwnage

Lange Neus | 03-10-07 | 23:37

Aan de woodland camo te zien is het inderdaad een marinier. Niet zo vreemd overigens want de OMLTs worden o.a. door mariniers aangestuurd.

Dr.Bob | 03-10-07 | 23:32

Niet geschoten is altijd mis!!! :)

bennietboosmaar verd | 03-10-07 | 23:28

Dop 03-10-07 @ 22:32
Geen van beide geloof ik.
Aan de camo te zien is het goed mogelijk dat de commandant er eentje uit Doorn is, marinier dus.

Jarhead | 03-10-07 | 23:28

Aha, het eerste echte schot sinds de teloorgang van de VOC. Nederland wordt strijdbaar, hahahaha beetje naar rechts mikken jongens!!!! Kut! Dit is een LINKShandig geweer... de VIJAND zit RECHTS. Kut Kut Kut

bart de Vlaming | 03-10-07 | 23:27

@findecano 03-10-07 @ 23:01,
ik lees net dat de Bond tegen het Vloeken een kort geding heeft aangespannen tegen de staat,
ze eisen onmiddellijke terugtrekking van de troepen in Afghanistan.
Het zal in het vervolg ook niet weer voorkomen,
www.bondtegenvloeken.nl/index.php?nieu...

vander F | 03-10-07 | 23:09

Ik verwacht dat er vrij snel een politieke crisis uitbreekt over de vraag of het is toegestaan dat de commandant het woord "kut" gebruikt. En als dit zo is dat het zo snel mogelijk in de wet moet worden vastgelegd dat dit niet meer mag!

Dit niet ten nadele van de mensen die daar zitten. Het is oorlog (al mag je dat niet zeggen) en het mag dan je werk zijn, maar ga er maar aan staan. Respect voor de mensen daar!

findecano | 03-10-07 | 23:01

Oh dat had je al in de gaten, mijn jupiler flesje is inderdaad 45 mm breed. Maar goed met de huls meegenomen zit het kwa lengte en doorsnede aardig in de buurt

Dr.Bob | 03-10-07 | 22:59

@ Lt. Winters : 30 mm is de doorsnede vrind

Dr.Bob | 03-10-07 | 22:57

En wederom heeft NL tientallen talibani vermoord. Helaas was het te gevaarlijk om het te verifiëren. Het konden ook honderden zijn geweest overigens...

- teruggejorist - | 03-10-07 | 22:53

My Buddie Jimi says

ttp://www.youtube.com/watch?v=sVvtIS2YGVI

Allahanden | 03-10-07 | 22:44

Zijn dit luchtmobielers of roosendaalers?

Dop | 03-10-07 | 22:32

Ben wel groot voorstander dat we integrale live reportages krijgen uit Uruzgan. Lekker gezellig met nootjes en een biertje voor de buis.
Voordeel 1: ik krijg waar voor m'n belastinggeld
Voordeel 2: John de Mol kan weer es een kijkcijfer kanon scoren

Auke | 03-10-07 | 22:30

Ze kunnen tussen het knokken door er gewoon nog om lachen. Bikkels!

Enimativ | 03-10-07 | 22:28

@Dr.Bob 03-10-07 @ 22:16

Het zijn 30mm patronen, dat zijn wel hele smalle bierflesjes.

Lt. Winters | 03-10-07 | 22:22

verdomme, ik heb helemaal geen talibaan gezien op dat filmpje!

ganzo | 03-10-07 | 22:20

HOAX! De beelden vertoonden duidelijk vruchtbare groene weiden en appelboompjes, terwijl we via de staatstelevisie al lang weten dat Afghanistan zo onvruchtbaar is dat er alleen cocaine verbouwd kan worden.

obominotie | 03-10-07 | 22:18

Dat is het geluid van het boordkannon dat op de neus zit. Dat ding schiet patronen af met de grootte van een bierflesje.

Dr.Bob | 03-10-07 | 22:16

@vander F

Heftige beelden. De Engelsen hebben duidelijk wat meer gevechtservaring, zelfs in open terrein en onder vuur geen spoortje angst (uitgezonderd de verslaggever) of hectische commandovoering.

Lt. Winters | 03-10-07 | 22:15

Wat maken die A10's trouwens een vreemd geluid. Iemand een idee waar dat vandaan komt ?

Bigi Bana Boy | 03-10-07 | 22:12

Ja, vander F, maar het gaat erom wat WIJ in de responses op fora hierop menen te schrijven...

fromwalking | 03-10-07 | 22:11

Indoneesje 03-10-07 @ 20:34
Ik kreeg er mooie herinneringen bij over het pacificeren van Atjeh en de politionele akties, alleen ramden we er toendertijd ook regelmatig met de blanke klewang op los. Had je die patjakkers moeten zien rennen joh !

Bigi Bana Boy | 03-10-07 | 22:10

Meer beelden van Nederlanders in een vuurgevecht met de taliban. Alleen raakt hier ook een Nederlander gewond. Later blijkt dat echter een lichte verwonding te zijn van een wegspringende 25mm huls. video.on.nytimes.com/?fr_story=FEEDROO...

NoahHafra | 03-10-07 | 22:10

Pffff... die gasten liggen daar heftig onder vuur en meneer Chileen doet huilie huilie omdat ie de beelden niet steady genoeg vindt.

Adriaantjeeeeeuh | 03-10-07 | 22:08

Waarom helemaal daarheen gaan om op hakbars te schieten?
Is het om te oefenen?
We hebben hier ook genoeg van die ellendelingen, dus pak je boeltje maar weer in en kom terug, om hier aan wederopbouw te beginnen.

ADHDtje | 03-10-07 | 22:05

@fromwalking 03-10-07 @ 21:47,
heel dapper, gezien de steun die ze krijgen uit Den Haag... NOT.

vander F | 03-10-07 | 21:57

Het 30mm GAU/8 kanon op die A-10 Thunderbolt op driekwart van het filmpje maakt redelijk het verschil i.m.o.

Deze wil je echt niet boven je hebben, al geloof je nog zo in Allah:

www.youtube.com/watch?v=h0iqS-XCmEQ&am...

Lt. Winters | 03-10-07 | 21:54

Deze serie laat ook niets aan de verbeelding over
www.youtube.com/watch?v=qhjP-VQcyoU
De Britten zitten met dezelfde shit opgescheept.
En die heaps of shit zitten in Den Haag en London.

vander F | 03-10-07 | 21:49

... en je kunt er wel een mening over hebben: dat we er zijn, of dat goed of slecht is...
Maar we zijn er nou eenmaal. Dat is wat de elite wilt, en democratie bestaat echt niet meer (!!!) en wij (het vee) hebben daar niets over te zeggen. Onze mening telt niet in Den Haag. Dus je kunt onze jongens die daar zijn alleen maar een hart onder de riem steken en steunen. Ik vind ze dapper.

fromwalking | 03-10-07 | 21:47

Sjee wat een reacties. neem maar aan dat je hem daar toch flink knijpt stelletje CoD mannetjes hiero. 2 van mijn maten hebben dit in Irak meegemaakt en die lopen nou nog niet helemaal fris rond. Een ander vliegt op F16 en is op dit moment in die teringzooi daaro. Ik ben blij dat ik mooit thuis zit.

Kermisman | 03-10-07 | 21:45

Vette shit! Heb nou de footage gezien. Wel lijp hoor, die AK47 geluiden op de achtergrond. Heb geen verstand van militaire tactiek, en het filmpje is niet geregiseerd ofzo dus het zijn gewoon wat momentopnames waar niemand conclusies uit kan trekken. Kewl hoe die commandant feilloos en zonder twijfel zijn commando's doorgeeft; respect!

fromwalking | 03-10-07 | 21:43

Bij elke dode soldaat heeft de Nederlandse overheid bloed aan zijn eigen handen. Je vecht voor een leugen, je sust het Nederlands geweten, je profileert je internationaal bij je vrienden. Van mij mag alles faliekant mis lopen. Hoe groter het fiasco, hoe meer mensen zich afvragen waarmee we bezig zijn.

Het_leuke_zuiden | 03-10-07 | 21:42

*waarom bedoel ik dus.

Nieroth | 03-10-07 | 21:40

@bulk eraser 03-10-07 @ 21:39 Juist, bullshit was het, nix anders.

gigi gorgonzola | 03-10-07 | 21:40

Waren gooien we niet wat reaguurders daar heen? Zo te horen zijn er een paar die het allemaal een stuk beter kunnen dan deze mannen die jaren training hebben gehad.
Je leert ook zoveel van Call Of Duty he..

Nieroth | 03-10-07 | 21:40

Tijdens oefeningen in de Harskamp en in Bergen-Hohne lagen we onder zwaarder
scherp vuur.Dekking zoeken!
Deze mannen wandelen en praten gewoon door.
Ik neem aan dat de cameraploeg met de vouw nog in de broek terugkeerde naar het kamp.
Dat was vroeger in Vietnam wel anders .

bulk eraser | 03-10-07 | 21:39

IN-DRUK-WEK-KEND!

NOT!!!

Enige effectieve wat ik zag in die film waren die A-10 en een Afghaan die hier buitengewoon van geniet en schijnbaar snapt dat DAT wel helpt.

Kniftig | 03-10-07 | 21:38

Je kunt dit moment in de oorlog vergelijken met de gespannen periode vlak voor het tet-offensief in vietnam. Ging ook net zo plotseling als ook verwacht helemaal los met knal knal en deauden aan beide zijden. a.s. zondag schat ik in als ik mijn bronnen moet geloven.

gigi gorgonzola | 03-10-07 | 21:38

Voor alle mensen die zuur lopen te doen over onze troepen: Rot snel je graf in aub. Deze jongens doen geweldig werk onder zeer zware omstandigheden en verdienen alleen maar lof. Deze mannen tekenden en stonden er ook. En die wijgeraars die er met 3 maanden "zitten" van af komen mogen ook deaud vallen.

NoahHafra | 03-10-07 | 21:34

Propaganda ja. Nepkogels ja.
Vertel dat maar tegen Tim Hoogland. Stelletje lutsers.

Jarhead | 03-10-07 | 21:33

Oké we schieten, nu naar fase twee, bom erop!

* | 03-10-07 | 21:26

Ja, goeie propaganda. Het lijkt hier wel Rusland.

Kletskop | 03-10-07 | 21:25

Zo' n propaganda filpje kost toch een paar dollars, iedere nepkogel kost $ 2,-, goed dat de koers daalt, jammer voor Bush.

selsaet | 03-10-07 | 21:25

Lijkt wel Planet of the Apes.

willempie84 | 03-10-07 | 21:24

@Dr.Bob 03-10-07 @ 20:53

Familie van Commando Bob??????

Kloothommel | 03-10-07 | 21:22

Vond het niet zo spannend hoor, nederlanders waren gewoon goed bezig.

Kloothommel | 03-10-07 | 21:19

+1 Dr.Bob.
Laat die NUKUBU's maar lullen joh, helden op sokken. Die gasten moeten gewoon weer lekker Battlefield gaan spelen,'en het daar bij laten.

Jarhead | 03-10-07 | 21:19

Er komt een groot offensief in de Baluchi vallei,
dat is al een tijdje duidelijk, nogal naief van het ministerie van Defensie.
zie deze link maar eens, gevechten in juni in Chora, deze werden door het ministerie van Defensie destijds keihard ontkend, tot ergernis van onze troepen in Afghanistan.
vanaf 7 minuten wordt het schisma tussen de militairen en Den Haag (leugenachtige kleaudzakjes) duidelijk.
www.youtube.com/watch?v=qZeUaE9dHnE&am...

De journalist is ook verbaasd over de 'firepower' die de Nederlanders hebben meegesleept, en 'ons' verhaal dat het over een opbouwmissie zou gaan.
Het één is niet in overeenstemming met het andere.
(mogelijk ook door het Srebenica debacle ingegeven)

Deze week komen ineens wat Ghurka's opdagen voor de ingang van de Baluchi vallei.

Vandaag begint Den Haag 'ineens' beelden vrij te geven over de slag bij Chora, Ennnn de minister van defensie die 'ineens' betoogt dat deze missie vanaf het begin af aan al bekend stond als een missie die nogal gevechtshandelingen tegemoet kon zien.
(oh? da's nieuw hoor meneer de minister)

Oftewel, het volk in den lande wordt voorbereid op een grootschalig offensief met veel knallen en dooien.

En die info is all over the internet, wel zelf even zoeken.

hier deel 1 van de hierboven aangehaalde journalist
www.youtube.com/watch?v=N-BDzy6hMY4&am...

Verder is het officieel nog steeds een opbouwmissie hoor.
www.youtube.com/watch?v=Ct1uOjhuUuE&am...

vander F | 03-10-07 | 21:08

leipe shit ouwe

Quadrifoglio | 03-10-07 | 21:07

Leuke titel! Dat zouden ze meer moeten doen. (ook thuis)

fromwalking | 03-10-07 | 21:07

dat geluid van 't 30mm kanon op die A10!!!
dan schijt je echt 7 kleuren stront als taliban zijnde!

beschuitfluiter | 03-10-07 | 20:59

+1 voor Dr. Bob

Carchamel | 03-10-07 | 20:59

Het ziet er bijna net zo realistisch uit als Ghost Recon 2.

De God van Empel | 03-10-07 | 20:54

Onze experts zijn ook weer aan het woord zie ik. Helden als DDNL en Horror Skopie die al vele vuurgevechten hebben meegemaakt weten het natuurlijk beter. Domme NUKUBU's.

Dr.Bob | 03-10-07 | 20:53

Dit stinkt naar staatspropaganda van de NOS?, zeker de zieltjes laten wennen dat de boel daar nu echt staat te ontploffen en er veel meer bodybags terugvalt te verwachten komende tijd.

willempie84 | 03-10-07 | 20:49

-edit doe eens niet -

rotschop | 03-10-07 | 20:49

waar zijn die Nepalezen dan?

eeneind | 03-10-07 | 20:48

jah, spiegeltje aub

Realust | 03-10-07 | 20:47

Waar blijft de full versie op de dumpert, die NOS versie geeft veel buffer underrun

MasterG | 03-10-07 | 20:44

Precies die opnamen zijn gewoon ergens in een reservaat in Zuid Afrika gemaakt, op last van de minister van dephentie, Elmert van Cocksuckianus.

Rabarberke | 03-10-07 | 20:42

Iemand Vic Franke al gespot?

Aussie | 03-10-07 | 20:42

-weggejorist-

Ronnie D. | 03-10-07 | 20:41

Nederpropaganda, volgens poldermodel.

koolteer | 03-10-07 | 20:40

als => dan in de vorige comment - zou die taalverloedering op 't vmbo besmettelijk zijn, ook al fiets ik er alleen maar langs?

Rabarberke | 03-10-07 | 20:38

Als die Nederlanders al niet te verstaan zijn doordat ze in één of andere zoemtaal spreken, hoe moeten die Afghanen dan ooit die Nederlanders begrijpen? Twee dagen vechten en de Nederlander kunnen nog die zogenaamde "politiepost" niet behouden. En dan zijn dit nog maar beelden van 2 maanden geleden, de huidige situatie is stukken vervelender.

Horror Skopie | 03-10-07 | 20:38

@krommeteen

Het blinde geloof in allah is sterker dan een paar sjofele commando's en wat nepalees kanonnenvoer.

Die talibanezen zijn getraind door de CIA, de chinezen, de iranezen, Frankrijk, Saudi Arabie en ga zo maar door. Het zijn mean motherfuckers die de bergen beter kennen als de gemiddelde Nederlandse soldaat zijn eigen reet.

Rabarberke | 03-10-07 | 20:38

Filmpie doet het niet echt goed, ja wel die in de dumpert maar die eerste niet.

krommeteen | 03-10-07 | 20:38

"De filmbeelden zijn vrijgegeven door het ministerie van Defensie. "
.
Ik ga het nu al met een korreltje zout nemen, dit wordt weer een halve waarheid.
Zeker als de staatsomroep er mee te doen heeft.

Herr Oberst | 03-10-07 | 20:36

Idd niet te doen, iemand al geript?

Dop | 03-10-07 | 20:35

Niet echt bijzonder heftig ofzo. Die commandant op de radio: ja we liggen hier zwaar onder vuur, terwijl iedereen gewoon rechtop loopt, nou dan lig je niet zwaar onder vuur hoor. En die Afganen rennen ook maar wat heen en weer zonder dekking te zoeken, geen wonder dat het zon zootje is daar.

DDNL | 03-10-07 | 20:34

GroenSlinks,Dwazen66 en de SSP: Landverraders!! Afghanistan is de frontlinie tegen de Islamitische fundementalisten. Voor je het weet krijg je dezelfde beelden in kanaaleiland. ABKNALLEN!! dat moeten ze. En femke je bent een laffe k*th**r. Harry ga femke eff knallen onder je bureau samen met dat andere mietje Pechthold!!Dit is een mes in de rug van je eigen mensen steken!! Ik kots op de Nederlandse Politiek!!Ooh wacht, de Ghurka's komen kortom: Groenslinks gaat kamervragen stellen omdat ze misschien de lieve taliban willen pijn doen.

Indoneesje | 03-10-07 | 20:34

Fijne hosting van de NOS. Bijna geheel niet traag ofzo. Zeg MinDef, doe eens op Youtube zetten!

Agent Orange | 03-10-07 | 20:33

Er worden Nederlanders beschoten vanuit de valei.
De troepen die hen komen helpen maken een omtrekkende beweging naar de andere zijde van de valei en beginnen het vuur te beantwoorden.
Het grootste gevaar.... ze staan tegenover elkaar.
Getroffen worden door "Friendly fire" is in zo'n situatie een zeer reële optie.

bennietboosmaar verd | 03-10-07 | 20:33

beelden zijn 20 augustus gemaakt...
hebben ze die tape lopend naar mederland gebracht ofzo...

cellos | 03-10-07 | 20:28

zo, na het kijken van die beelden komen (5 maanden) oude herinneringen naar boven.

gekkeneger | 03-10-07 | 20:28

Er wordt steeds gevochten daar maar daar hebben we ook goed opgeleide commando's voor. Zolang die Taliban daar zitten zal je wel moeten knokken en gelukkig doen nu de Ghurka's mee, Daar hebben de Talibannen niet van terug.

krommeteen | 03-10-07 | 20:27

Pokketraag aight

rotschop | 03-10-07 | 20:26

@Ik vind die wapens van die Nederlanders nog steeds zielig in vergelijking met die van Arnold Swarzenegger of Jean Cloude van Damme.
Moet toch beter kunnen!

bennietboosmaar verd | 03-10-07 | 20:26

Ja precies ja, opbouwen in één of ander ver land terwijl de afbraak thuis in een onverminderd hoog tempo doorgaat.

deprofeet | 03-10-07 | 20:25


ga zo door jongens, ruim de rotzooi van bush maar op.
Graag wel onze jungskes wel heel terug.

bartjes | 03-10-07 | 20:23

Nou kan ik me vergissen, maar volgens mij zag ik op dat filmpje gewoon maïs. Dat kan je ook oproken als je wil natuurlijk maar iets anders dan stoflongen zal je er niet van krijgen.

lekker moeder | 03-10-07 | 20:21

is dit niet gewoon een filmpje van een oefenpotje paintballen? Lui staan er zeau relaxed bij daar.

Dr.Faust | 03-10-07 | 20:20

Zag het ook net op het journaal, communicatie tussen NL en afghaan is weer helemaal bob.

AznFalco | 03-10-07 | 20:12

@daskapitalist : dank je.
hoe dan ook, het klopt niet dat ze daar zijn.

de schopper | 03-10-07 | 20:12

Sjonge, en dat om een samenscholingsverbod op Kanaleneiland te handhaven.

N=1 | 03-10-07 | 20:12

Beelden van de Islam pest bestrijding. Boeiend.
Pest of welke ziekte moet je bestrijden met biologicals. Zorg er voor dat de hele regio onvruchtbaar is.
Ben je in notime af van de taliban. .

Zo jammer! | 03-10-07 | 20:11

@de schopper 03-10-07 @ 20:06
wederopbouw...

daskapitalist | 03-10-07 | 20:10

ohhhhhhhhhh dit is opbouwen.

de schopper | 03-10-07 | 20:06

En nu een filmpje van de amerikanen.
Kijk of die ook de vrouwen en kinderen evacueren.

Honcho | 03-10-07 | 20:05

Zag het net op het journaal, maar ik vond het boek toch beter. Vrijwel niets te zien bij de 18h versie.

Horror Skopie | 03-10-07 | 20:05

Hmmm, propaganda, als je het mij vraagt.

Jimmer | 03-10-07 | 20:04

Het nederlandse leger vecht toch tegen de taliban, niet tegen het afgaanse legert?

SWtjah | 03-10-07 | 20:04

altijd fijn om onze nederlandse keurtroepen bezig te zien.

de hakkentrapper | 03-10-07 | 20:04

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen