Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Opnieuw dode Uruzgan

wederopbouwOpnieuw is een Nederlandse militair gedood in Uruzgan. De dertigjarige sergeant M. R. Rosier uit het Friese Sint Annaparochie stapte gisteravond uit zijn voertuig op een zelfgemaakte bom (een IED). Dat deelde Dick Berlijn, commandant der strijdkrachten, zojuist mede vanuit het Defense Operations Center te Den Haag. Er viel één gewonde. Het is het tiende Nederlandse militaire slachtoffer in Afghanistan. Er mochten tijdens de persconferentie geen vragen gesteld worden. Want je moet altijd van je af communiceren. Doorlopen mensen. Niets aan de hand. Oh, en met de wederopbouw van Afghanië gaat het verder uitstekend. De opiumproductie was nog nooit zo hoog. Update: Audioregistratie van de persconferentie.

Reaguursels

Inloggen

@maimoun 20:10
Oooh jij bent ook zo tegen eigen initiatief, vrijheid van godsdienst, drukpers enzovoort? ZIjn in jouw ogen slechts die Afganezen echte Afghanezen die de Taliban aan de macht willen hebben?

Nee, ben wel tegen het onder valse voorwendselen als supermachten uit het Westen binnenvallen van landen. Niet te tolereren en niet te rijmen met al die mooie vrijheden waar jij het over hebt. Hoe naïef ook misschien van jou. In geval van agressie en bezetting is het al lang niet meer belangrijk of je Taliban aanhanger bent of niet, maar of je de eer hebt als moslim (Afghaanse moslims in dit geval) om je land te verdedigen tegen overheersing en uitbuiting. Laat me het zo stellen; Irak en Afghanistan zijn geen Suriname of de Antillen die zich laten kisten. En dat is maar goed ook, anders hou je uitverkoop van je waardigheid en eer.

maimoun | 28-08-07 | 02:41

sterkte voor de nabestaanden
mij is vertelt tijdens propeganda praatje van de landmacht dat er meer mensen in het verkeer omkomen dan in het leger
tja ieder zn beroep met daarbij de bedrijfsrisico's je weet waarvoor je tekent lijkt me

den_rooie_ggz-er | 28-08-07 | 01:57

Alle liefde voor zijn familie....

Eva75 | 27-08-07 | 22:59

@dragonfly @21:20
Ik denk dat ieder zinnig denkend mens tegen oorlog is, ik denk zéker ook onze militairen.
Met name je laatste zin doet mij inzien dat je toch niet zo'n ongelikte beer bent...

* dragonfly de hand drukt en met een knipoog op de schoudert slaat *

Chiant | 27-08-07 | 21:25

Oke om te zegen dat het dom is en zijn eigen domme schuld gaat eigenlijk wel te ver dit neem ik ook terug. Maar ik blijf erbij het is geen medelijden is wat ik voel. Toen ik het nieuws hoorde dacht ik ook verdomme. En het is zeker goed dat er mensen zijn die hun leven wagen voor een ander. En een nederlander is niks meer waard als een andere wereld burger. Maar deze man wist zelf toen hij zich inschreef bij het leger dat hij dit risico liep. Ik voel genoeg compassie voor andere mensen, en ik heb zelf de dood ook vaak van heel dicht bij meegemaakt en dat blijft hard aankomen. Ik ben gewoon heel vel tegen oorlog en vooral de missie's in irak en landen daar in de buurt.

Ik bedenk me net in eens dat ik toch blij ben dat ik in nl woon, en dat je fel een discussie kan voeren zonder dat je bang bent om afgeschoten te worden. :P

dragonfly | 27-08-07 | 21:20

Vrede: leidt tot naiviteit ten opzichte van de aard van oorlogsomstandigheden

Jammer dat het 0031 volk op deze manier weer eens aan haar naiviteit herinnerd wordt.
@ nabestaanden: sterkte!

@maimoun 20:10
Oooh jij bent ook zo tegen eigen initiatief, vrijheid van godsdienst, drukpers enzovoort? ZIjn in jouw ogen slechts die Afganezen echte Afghanezen die de Taliban aan de macht willen hebben?

paost712 | 27-08-07 | 21:16

@dragonfly @20:43
De dag dat jij mij gaat klemlullen moet nog aanbreken, maar iets vertelt me wel dat dit een redelijk zinloze poging is om je laten inzien dat je peop praat.
Hierbij dus een allerlaatste poging:
Jij stelt dat je geen medelijden hebt met een gesneuvelde militair, omdat het zijn eigen schuld is. Hij neemt immers zelf het risico door voor dat beroep te kiezen. Enkele posts later stel je dat dat anders zou liggen als hij zou sneuvelen tijdens een oorlog voor eigen land.
Ik trek daaruit de conclusie dat jij dus tegen inzet bent van Nederlandse militairen in welk buitenland dan ook. Om de zaak scherp aan te zetten concludeer ik daaruit dat jij dus de Afghanen wilt laten verrekken en creperen. Als ik hem nóg scherper en korter door de bocht wil afzagen dan stel ik dat jij dus feitelijk beweert dat het leven van een volwassen Nederlander veel meer waard is dan dat van een Afghaans kind (gaaf hè, drogredeneren!)

Ik kan je nog volledig volgen als jij zegt dat een oorlog in eigen land iets heel anders is dan een oorlog in verweggistan. Ik kan je ook nog volgen als je stelt dat er een grotere morele plicht rust op het Nederlandse volk om eigen huis en haard te verdedigen dan wanneer het gaat om een vredesmissie die wellicht ook nog eens onder dubieuze omstandigheden gelegitimeerd is.
Maar als je vervolgens allerlei posts met de strekking "eigen schuld, dikke bult" hier neerflikkert, dan mag ik jou met recht van dom en kortzichtig beschuldigen. In ieder geval gespeend van iedere nuance en gevoel voor compassie. En dat maakt je tot een ongelikte beer.

En over je taalfouten begon ik omdat ik van jou moet leren lezen. Gewoon een kleuterachtige terugnaaiactie mijnerzijds dus. Niets meer, niets minder.

Chiant | 27-08-07 | 21:00

Chiant @ : Waar heb je het over, waar uit blijkt dat ik vind dat je de taliban en dergelijke een vrijstaat moet bieden. Ik heb ook nergens neergezet dat ik onbaatzuchtige risico's neem om andere te helpen zoals jij al zei. Ik ben ook maar een doorsnee nederlander met een kantoor baan. Ik ben gewoon tegen oorlog en heb geen medelijden als een militair sneuveld. En je hebt helemaal gelijk het is heel erg dat hij dood is maar medelijden, nee. Medelijden word niemand beter van. Er zijn ook zat manieren om andere mensen onbaatzuchtig te helpen zonder een m16. Het leven is een en al risico's nemen daar geef ik je groot gelijk in. Maar zegen dat iemand geen lef heeft omdat dat persoon toevallig geen beroep beoefend waarbij je geen andere mensen helpt. En iedereen voert zijn eigen gevecht............ denk daar maar over na.

PS: ben je klem gelult of zo omdat je over mijn spelling begint, dat heeft niks met nadenken te maken.

dragonfly | 27-08-07 | 20:43

Eeehhh misschien ikke dom, maar is toch inval van Amerika en vrienden in Afghanistan=bezetting van iemands land=verzet tegen bezetting=doden van bezetter???????

Was toch ook zo in 1940-1945????????

Of moeten de (echte) Afghanen (en dus niet de marionetten) achterover leunen en zeggen jaaa jippiieeee buitenlandse soldaten in ons land, kom laten we eens bloemen naar ze gooien...

No way, geen enkel land in de wereld accepteert opgelegde vrede en democratie van buitenaf..... er gaan nog veeeeeeeeeeel meeeeeeeeeeeer gedood worden, totdat men vanzelf inziet dat de geschiedenis zich te allen tijde herhaalt......

maimoun | 27-08-07 | 20:18

Aha, dus voor je eigen land strijden is iets anders dan voor je eigen waarden en de rechten van de mens strijden. Of voor een veiligere wereld en daardoor een veiliger eigen land. Volgens mij ben ik niet degene die moet leren lezen, maar ben jij degene die moet leren nadenken (en schrijven, want medelijden is toch écht met een n en het zijn toch écht nabestaanden in plaats van nabestanden)

Jij zegt dus eigenlijk dat we het Afghaanse volk moeten laten verrekken en creperen en de Taliban en ander onfris tuig een vrijstaat moeten bieden om als uitvalsbasis te laten dienen om terreur uit te oefenen op ons land en onze mensen te vergiftigen met hun drugs.

Tot slot maak je mij erg nieuwsgierig naar welke onbaatzuchtige risico's jij bewust neemt om anderen te helpen. Oh, shit! Je hebt gelijk, ik kan niet lezen, want je schreef helemaal niet "onbaatzuchtig" en "om anderen te helpen"! Zeg me alsjeblieft dat je bij de vrijwillige brandweer werkt.

Chiant | 27-08-07 | 20:03

Chiant@ Volgens mij begrijp je niet helemaal waar ik het over heb. Voor je eigen land stijden is iets anders dan in een ander land strijden. Leer alsjeblieft lezen en ik ga geen medelijde met hem hebben wel met zijn nabestanden maar niet met hem. Ik geef toe het geeft geen goed gevoel om te horen dat een medelander omgekomen is. En ik neem net zo hard risico's als andere mensen en ik ben me daar van bewust. En er zijn meer manieren om te laten zien dat je lef hebt zonder in het leger te zitten, oordeel daar niet over alsjeblieft.

dragonfly | 27-08-07 | 19:37

@dragonfly @19:13
En dan is het maar goed ook hè, dat er mensen zijn die iets meer lef in hun donder hebben dan leunstoelanalisten zoals jij. Anders zou het er beroerd uitzien als iedereen een dergelijk laf en risicomijdend gedrag zou vertonen!
En al je je nu afvraagt waarom ik zo boud op je reaguur, dan moet je je post @11:55 en enkele harteloze bijdragen daarna van jouw hand nog eens teruglezen.

Chiant | 27-08-07 | 19:28

@chiant: als je comentaar heb lees dan alles wat ik er neer gezet hebt. Nee je kiest voor een beroep en het risico dat daar bij hoort. Natuurlijk kies je er niet voor om afgeschoten te worden, maar die man weet donders goed dat het kan gebeuren. En niemand verdient het om zo om het leven te komen, maar het was zijn keus om militair te worden. En iedereen die een gevaarlijk beroep doet kiest ook voor de risico's. En daarnaast vind ik dat nederlanders daar niks te zoeken hebben, strijden voor je eigen land is iets anders als wat daar gebeurt. Als ons land aangevallen zou worden zou ik vooraan staan als ik het kon.

dragonfly | 27-08-07 | 19:13

Volgens de logica van dragonfly kiest iedere brandweerman ervoor om in een vuurzee te verbranden, iedere politie-agent om door een Fin overhoop gestoken te worden, iedere piloot om neer te storten, iedere formule1 coureur om over de kop te crashen en iedere glazenwasser om van de trap te lazeren.

Zelden heb ik zo'n dom, kortzichtig en lomp gezever mogen aanschouwen.

Chiant | 27-08-07 | 18:53

Eindelijk weer eens iemand die zijn vak serieus neemt.
De premier zal trots op je zijn en, namens alle medelanders, met de familie meeleven.

Peter_S | 27-08-07 | 18:46

Omega Centauri 27-08-07 @ 11:41.... Dit is wel een verdomd dure manier om oorlogje te spelen. Daar draait den Nederlandse belastingbetaler toch fijn voor op.
Van mij uit is iedere cent die daar gespendeerd wordt, een teveel.
By the way, grote broer Rusland heeft daar 12 jaar oorlogje gespeeld, heeft ze geloof ik 22 duizend doden gekost, dus wij hebben nog wel ff te gaan.

Werner Beinhart | 27-08-07 | 18:09

"Ik deed het omdat het een bevel was" is geen smoes om een ander land te bezetten. Het is zelfs de morele plicht van een soldaat om als mens zo'n bevel te weigeren. En als je familie echt van je houdt zullen ze tenminste proberen eruit te praten.
De enige goede reden om in het leger te gaan is om je land/volk te verdedigen, niet om anderen te onderdrukken. Je moet je niet bemoeien met de interne strijden in een ander land.
Of zijn jullie echt zo naïef dat jullie geloven dat westerlingen zich zelf zouden opofferen voor een stelletje finnen, zonder enige vorm van roof?

De finnen hebben nog niet eens soldaten in NL en iedereen is al zo bang. Stel je eens voor hoe beledigd die Afghanen zijn als nato soldaten hun huis overhoop halen om te zoeken naar wapens terwijl hun vrouwen niet volledig gekleed zijn of hun familie niet kunnen beschermen tegen nato bombardementen.

---

Tegen de oorlog zijn, maar voor de soldaten die te zwak zijn om te weigeren aan zo'n oorlog mee te doen is echt een raar standpunt. Wie is dommer: de politieke parasieten of degene die zo dom zijn om ze vrijwillig te volgen?

---

Als je echt van de 'terroristen' wilt winnen moet je niet de bevolking afslachten met bommenwerpers en artillerie omdat daar ook (misschien) taliban rondloopt. Ook al doet NL dat niet en wordt er beweert dat het niet in Helmand gebeurt, gebeurt het zeker wel door de andere nato landen (zoals de VS ook in Afghanistan & Irak doet). Denken jullie dat Helmand een soort eiland is ofzo dat niet beïnvloed wordt door de rest van Afghanistan en het gebied eromheen.

Zelfs die Nederlandse krijgsheren distantiëren zich (althans op tv) heel duidelijk van het optreden van de VS in Afghanistan om maar te zwijgen van Irak. Maar vroeger of later zal de onrust ook overslaan op andere delen van Afghanistan.

---

Het is natuurlijk terecht dat er wordt geklaagd over slecht materiaal, maar als je dat moet vergelijken met wat voor wapens en uitrusting die Irakezen en Afghanen moeten vechten zonder steun van zwaar materieel, gevechtsvliegtuigen, satelieten etc is dat erg grappig.
Als je dan ook nog gaat zeuren over stress terwijl je familie redelijk veilig in NL zit en dat vergelijk met wat voor situatie de families van die Irakezen en Afghanen in zitten is dat om je voor dood te schamen.
Na de oorlog moeten ze gewoon 'vrolijk' verder proberen hun land op te bouwen wat bezaait is met crap, zonder nazorg.

Begin gewoon niet aan onnodige oorlogen in andere landen die je niet kan winnen. Vooral niet als je er zelf niet veel beter van wordt.

Eye in the Sky | 27-08-07 | 16:53

Verdrietig nieuws. Hoe hard er ook gewerkt wordt in Afganistan, hoe vanzelfsprekend het ook is dat er bij militaire missies slachtoffers kunnen vallen. Tot nu toe is Afganistan en de wereld voor zover ik het kan beoordelen nog geen ene kloot opgeschoten met deze missie. Dat maakt dit, van zich zelf al uitermate trieste bericht, nog veel triester.
Alhoewel ik van mening ben dat GS elk geluid moet laten horen, de reaguurders zeker, vind ik een aantal reacties hier boven minder fraai. Meer hoeft daarover niet gemeld te worden wat mij betreft.

Cookie v. eigen deeg | 27-08-07 | 16:32

Jaaaaaaah dat heb je dan heh, met oorlog enzo
er zijn genoeg vrijwilligers hier om de familie te knuffelen?
mooi
ik ga wachten op de volgende
ben benieuwd hoeveel soldatensmoothies er nog moeten komen voor 0031 wakker wordt
next!

FidelZandro | 27-08-07 | 16:19

haal die jongens en meiden daar eens HEEL RAP terug, NL heeft daar geen ene flikker te zoeken...

ajax4fr | 27-08-07 | 15:20

Die Reinaert is volgens mij wel geschikt.

Schoorsteenveger | 27-08-07 | 14:57

Mijn deelneming aan familie en vrienden. Vanmorgen hoorde ik het bericht dat deze sergeant op een mijn was gestapt, ze waren op zoek naar mijnen om deze te demonteren. Als ik me niet vergis is het midden in de nacht hardstikke donker, ook in dat gebied. Welke idioot geeft opdracht om dan naar mijnen te gaan zoeken ?

travelexpert | 27-08-07 | 14:50

Sterkte voor de nabestaanden.

Ook sterkte voor de nabestaanden van alle andere miljoenen mensen die gister gestorven zijn...

RIP

dewareik | 27-08-07 | 14:40

Sterven voor je vaderland in een land, onder het mom van opbouw en hulpverlening, waar we helemaal niets te zoeken hebben is niet leuk. Maar medelijden heb ik niet. Het is een oorlogsgebied en daar vallen nu eenmaal doden en gewonden. En het is allang geen opbouw missie meer. We moeten zo snel mogelijk weg daar. En wel gisteren.

Nico Mudde | 27-08-07 | 14:38

@CouscousHabibi 27-08-07 @ 13:01

Yep IED zien er zeker niet zo uit. Meestal oude mijnenof granaten en daar met ducktape en een mobieltje eraan vast.

sjorsboomschors | 27-08-07 | 13:10

Reinaert 27-08-07 @ 13:00

dienstplicht? Heb me 9 maanden verrot verveelt.

Begrijp niets van mensen die zich naar Afg. laten sturen en heb al helemaal nooit iets begrepen van mensen die bij het leger gaan. Dat heeft niks met de zinvol/loosheid van m'n werkzaamheden te maken.
Ik woon al jaren in Afrika, en ja, waarschijnlijk is mijn job vrij nuttig. Ik weet dat ik hier meer risico loop, maar ga daar niet over lopen huilen.

Potjiekos! | 27-08-07 | 13:08

@Reinaert 27-08-07 @ 12:57

Laat de politiek dan ook zijn verantwoording nemen om alle middelen en budgetten beschikbaar stellen om alles beter daar en hier te laten verlopen of als dat niet mogelijk is te zeggen we gaan weg daar.

sjorsboomschors | 27-08-07 | 13:05

@ Reinaert. Ik doe zat zinvole dingen in dit leven. En jij geeft een grote bek als het leger zo super is ga er lekker zelf werken dan. En ik zou niet eens in het leger kunnen al zou ik het willen.

dragonfly | 27-08-07 | 13:04

* Gaat over tot de orde van de dag........ Zinvollere zaken dus! *

Reinaert | 27-08-07 | 13:02

Hoe moeilijk is het nu een plaatje van een AP mijn of IED opt internet te vinden?
De mijn op het plaatje is een M15 AT mijn. Daar kan je rustig op springen, want die heeft een paar honderd kilo druk nodig om te ontploffen. Mocht ie onverhoopt toch afgaan dan heb je wel last van een pieptoon in je oren, gelukkig ben je dan zelf niet meer in de buurt van je oren...

<fas.org/man/dod-101/sys/land/atm.htm>

CouscousHabibi | 27-08-07 | 13:01

@Potjiekos! 27-08-07 @ 12:55:
Voor jou ook 18 maanden dienstplicht dan maar. Ben je wel aan toe!
-
Een grote bek geven is hier zó gemakkelijk hè? Al eens iets zinvols gedaan in je leven? Of ben je daar 'door omstandigheden' nog niet aan toegekomen?

Reinaert | 27-08-07 | 13:00

"Lacht hardop" Ik ben liever laf zoals jij het noemt dan dood om een ander land op te bouwen. En ik ben zeker niet laf en ik ben zeker weten te goed om afgeschoten te worden voor een vreemd land. Het leven is mij iets te veel waard en te kort.

dragonfly | 27-08-07 | 12:57

@sjorsboomschors 27-08-07 @ 12:43:
Regeltjes zijn inderdaad beperkend, dat is een waarheid als een koe.
-
Alleen zonder 'rules of engagement' kom je er ook niet. Dan verzand je in een poel vol ellende, in dat verband moge ik verwijzen naar de excessieve hoeveelheid geweld en ellende in Irak waar - met name - door Amerikaanse troepen wordt opgetreden met veel 'lossere' rules of engagement.
-
Liever een wat restrictievere geweldsinstructie dan carte blanche. Al was het maar om excessen te voorkomen.
-
Voor wat betreft de uitrusting kan ik je deels gelijk geven. Die is niet optimaal, ook onderhoudstechnisch loopt het niet zoals verwacht. Maar dat komt ook door een veel te optimistische analyse vooraf. En immer krimpende budgetten. Waarmee we weer terug zijn bij de (verantwoording van) de politiek.
-
Je laatste punt: is moeilijk in te schatten, dat is pas over een paar jaar goed te beoordelen. Feit is wel dat de nazorg flink is verbeterd in vergelijking tot eerdere missies. Laten we maar hopen dat dat in de praktijk - en op lange termijn - ook zo blijkt te zijn.

Reinaert | 27-08-07 | 12:57

Reinaert 27-08-07 @ 12:48

Joh loop es niet zo te huilen. Dat jij soldaatjes graag wilt zien als koene wereldverbeterts is geheel aan jou. De rest van ons zien ze gewoon voor wat ze zijn; domme adrenaline junkies.
Ja het is kudt als er een om komt bij een bedrijfsongeval, maar daar had ie echt over moeten nadenken voor ie z'n handtekening onder dat defensie contract zette.

Potjiekos! | 27-08-07 | 12:55

RIP

LoL @ S?v?ke | 27-08-07 | 12:53

Ik ben altijd tegen deze oorlog geweest, maar ik zal altijd achter ONZE TROEPEN blijven staan. Ik ben dus tegen terugtrekking.

12 jaar geleden zat ik in Bosnië, als dienstplichtig militair. (UNPROFOR) Ik loop nu nog bij de psychiater. Ik kan me dus heel goed inbeelden hoe de sfeer nu in Afghanistan is bij onze troepen.

De nabestaanden en collega's wens ik oprecht erg veel sterkte in deze rottige tijd.

Don't give up!!!

mavaros | 27-08-07 | 12:51

@dragonfly 27-08-07 @ 12:38:
Van mij mag je best laf zijn, net zo laf als je maar wil zijn zelfs. Dat is nou eenmaal toegestaan in 0031.
-
Maar een beetje meer respect voor de mensen die voor jou de kastanjes uit het vuur halen (of het vuile werk doen waar jij kennelijk te goed of te laf voor bent, whatever) is toch wel op z'n plaats.
-
Nee, ik 'zit' niet in het leger. Ik heb lunchpauze. Dan loop ik meestal een rondje, alleen nu even niet dus.

Reinaert | 27-08-07 | 12:48

@Reinaert 27-08-07 @ 12:29

Weet je dan wat het meest wrange is dat onze jongens gestuurd worden met een heel set regels als bagage en dan hebben we het nog niet eens over de uitrusting???

Waar mijn vrees meer naar uitgaat is dat als zo een millitair weer terugkomt en voor wat??? Ik zie niet veel positiefs daar vandaan komen en dat er resultaat is geboekt, alleen op door voor het leven getekende mensen.

sjorsboomschors | 27-08-07 | 12:43

Hier op GS vallen altijd grote woorden als het over moslimextremisme gaat. Dit is DE strijd tegen die moslims die mensen ophangen als ze iets niet zint. Het kabinet heeft het volk verkeerd voorgelicht in het begin, dat is duidelijk. Maar alle berichten hier met 'onze jongens naar huis' snap ik echt niet in dit context. Toch maar kopje thee dan?? pfff

OurHero | 27-08-07 | 12:42

Hoezo ben je laf als je niet als schietschijf naar het buitenland. En daarnaast zit jij in het leger??

dragonfly | 27-08-07 | 12:38

* Hoopt op gezwinde herinvoering van de dienstplicht, om te beginnen voor lafbekjes *

Reinaert | 27-08-07 | 12:36

Ik begrijp het heel goed, eigen schuld moet je maar niet in het leger willen. Het is inderdaad het risico van het vak. Ik vind het heel erg voor zijn kinderen en vrouw en andere nabestanden. Maar voor hem hij heeft er zelf voor gekozen om militar te zijn.

dragonfly | 27-08-07 | 12:32

@dragonfly 27-08-07 @ 12:22:
Je begrijpt het nog niet helemaal geloof ik. Militairen worden geacht de hen gegeven opdrachten uit te voeren. Geen militair die juichend thuis komt als 'ie net z'n reisbevel richting Uruzgan heeft ontvangen.
-
Het is de politiek die bepaalt of, waar en wanneer de strijdkrachten ingezet worden. Of dat nou in de achtertuin is, in Duitsland of zoals nu in Uruzgan dat doet niet ter zake. Dát is inderdaad het risico van het vak ja. En dat wordt willens en wetens genoemen door duizenden militairen, elke dag weer.
-
Ondertussen zit jij hier denigrerende tekstjes te componeren.... Go figure!

Reinaert | 27-08-07 | 12:29

-weggejorist-

Hertog van Alfa | 27-08-07 | 12:29

Hoe kan je vechten tegen een vijand die laf is en uit een geloof handelt die eigenlijk dit soort acties veroordeelt. Voor de nabestaanden mijn medeleven.

sjorsboomschors | 27-08-07 | 12:22

Strijdkrachten zijn zichzelf strijdkrachten geworden dus eigen schuld. En hoezo heb je ballen als je je door een ander land laat afschieten. Als je je eigen land verdedigt oke maar niet voor een ander land. Mensen die in de 2e wereld oorlog voor ons land hebben gevochten verdienen respect.

dragonfly | 27-08-07 | 12:22

De anonieme lafbekjes zijn wel weer vroeg onder hun steen vandaan vandaag moet ik zeggen! Vroeg het bed uit om te controleren of de uitkering al binnen is jongens?
-
Werken bij Defensie is niet voor iedereen, dat blijkt wel uit de commentaren hier, maar er zijn mensen die wél ballen hebben en die wél iets van een roeping hebben. Niet dat ik daarmee beweer dat iedere miitair "uit roeping" z'n ding doet overigens, want dat geloof ik ook niet.
-
Maar een beetje meer respect zou toch wel prettig zijn. Bedenk wel dat onze militairen in den vreemde verblijven omdat de politiek dat wil, niet omdat zij zelf zo graag een oorlog voeren. De politiek bepaalt, defensie - en daarmee de betrokken militairen - voeren uit. Heel simpel. Zo werkt dat in een democratie. Strijdkrachten doen niets "uit zichzelf" maar alleen "op bevel",
-
Jammer dat de dienstplicht is afgeschaft. Ik had graag de volgescheten broeken gezien van alle lafbekjes alhier.

Reinaert | 27-08-07 | 12:18

Eigen domme schuld moet je maar niet met je domme kop het leger in willen. Geen medelijde, alleen voor de nabestanden niet voor de man zelf.

dragonfly | 27-08-07 | 11:55

Risico van het vak, natuurlijk, maar niet minder vreselijk voor de nabestaanden en collega's.
Het is triest, maar die hele missie moet gewoon afgelast worden, er is toch geen eer, laat staan winst, te behalen daar.

Laat het hele zooitje lekker terugvallen naar de duistere middeleeuwen,en kijk over 10 jaar eens wat er van over is.

captainobvious | 27-08-07 | 11:54

Dat klinkt als een boobytrap. Het is wel erg toevallig en pech om precies op de locatie van een IED uit je auto te gaan stappen.
Moraal van het verhaal: vertrouw niets en niemand in de landen van de apen van allah.

St. Varken | 27-08-07 | 11:44

@Eye in the Sky
KLETS niet... Het gaat over de provincie HELMAND.... bekijk nog eens waar 'onze' jongens zitten. En ik steun de missie wel en als die ouwe van mij gaat hoop ik dat hij een hoop van die Talibaantjes kapot mag knallen.
Iedereen die daar zit is er vrijwillig dus al dat &%$^over wat doen we daar? Antwoord is helpen, niets meer niets minder. Het is hun werk en ze hebben ervoor gekozen om te helpen. En die lafaard die ontslag nam... dikke vinger voor je het leger van nu is nl een UITZEND-leger geen leger voor binnenlandse beveiliging dan moet je maar bij politie gaan.

Omega Centauri | 27-08-07 | 11:41

Afghanistan... vertrek toch uit die beerput, jongens! Valt geen eer te behalen. Opbouwwerk wordt achter je rug afgebroken, stammen blijven strijden -hebben ze altijd al gedaan-, de taliban komt vanuit Noord-Pakistan, dus die groepering in Uruzgan bevechten is symptoombestrijding, en het thuisfront is verre van enthousiast.

Murdockyoufool | 27-08-07 | 11:23

Waarom sturen we niet Rambo weer erheen? Komt alles goed

Ali Fal Salarm | 27-08-07 | 11:13

Bigi Bana Boy 27-08-07 @ 09:14
Citaat uit de persconferentie:
"Ik ben er echter van overtuigd dat het nederlandse publiek, los van de discussie over het nut en de noodzaak van onze missie, onvoorwaardelijk achter onze militairen staat."
Zoiets?

Schoorsteenveger | 27-08-07 | 11:03

marco8888 27-08-07 @ 10:05
Pffff, de intelligentie straalt van je reactie af. Zo weldoordacht ook, en dat op de vroege morgen. Knap hoor.

Adriaantjeeeeeuh | 27-08-07 | 10:57

ondankbaar CUNTvolk.

QB (ja die.....) | 27-08-07 | 10:52


Welk land heeft het meeste belang bij een constante flow van opium en is de grootste Junk ter wereld?

Juist the USA , waar de economie zou inklappen en de meute onhandelbaar wou worden mocht dat niet meer verkrijgbaar zijn.

Dope is noodzakelijker dan Olie in een dictatoriale staat.

hemaworstje | 27-08-07 | 10:41

een of andere hassan 27-08-07 @ 10:30
U kent uw klassiekers ! Dat doet mij deugt ! R.E.P.S.K.E.T. en kudo's.

Bigi Bana Boy | 27-08-07 | 10:32

@Bigi Bana Boy 27-08-07 @ 10:22
Welnee, ik hecht alleen aan een correct taalgebruik. Overigens: hebt u de heer Finkers om toestemming gevraagd zijn grap te recyclen?

een of andere hassan | 27-08-07 | 10:30

Wegwezen daar. Geen kanonnenvoer meer sturen. Die mensen willen daar alleen maar een islamocratie en al helemaal geen buurthuisjes en wijkvaderprojecten.

jojo56 | 27-08-07 | 10:27

een of andere hassan 27-08-07 @ 09:51

Waarom moet je zo nodig grappig willen zijn, ik bedoel Seth Gaaikema is dat toch ook niet ?

Bigi Bana Boy | 27-08-07 | 10:22

@marco8888 beetje kort door de bocht het is gewoon een keuze die je maakt en ik denk ook een wijze. dus dat schelden is overbodig hoor.

Bill Bixby | 27-08-07 | 10:16

[ ] Geschikt
[X] Ongeschikt

===== Er klopt iets niet ====

1) Dat opium artikel (www.nhd.nl/nieuws/buitenland/article23...)
claimt dat onder de bezetting van NL er veel meer opium wordt geteeld dan
onder de taliban.

2) Ze claimen daarna dat de taliban die opium gebruikt als inkomstenbron.

3) Nederland is tegen de opium productie.
=====================

Dus de Nederlanders hebben de taliban (opium-economisch) veel meer geholpen dan dat de taliban zelf kon doen toen ze daar zelf de baas waren?
--
Is het Nederlandse leger echt zo incompetent en hebben die lage sterfgevallen te maken met het feit dat ze geen drol uitvoeren tegen de taliban.

Of het is niet de taliban maar nato die handelt in deze "specerijen" voc-gedachtegoed stijl.

Er is in het verleden in Afghanistan al een opium oorlog gevoerd door grootmachten.

============

Moge onze held worden gecremeerd met de opium waar hij (onder andere) zijn leven voor heeft gegeven.

Eye in the Sky | 27-08-07 | 10:15

@Bigi Bana Boy 27-08-07 @ 09:14
Goed voorstel ik wens alle soldaten in Afghanistan en Irak veel succes toe. Maar vind wel dat men moet stoppen met deze uitzendingen.
Er is een spreekwoord met splinter en balk. Wat dacht je van een witte anjer?

Weisse rose | 27-08-07 | 10:15

-weggejorist-

marco8888 | 27-08-07 | 10:05

Uiteraard mogen er geen vragen worden gesteld.
En de toestand van die andere jongen is ongetwijfeld "stabiel".

En @Mokum Kosher
Daar hoef je de PvdA niet voor te bedanken hoor. Grote initiator van dit avontuur waren Balki en de VVD. Horst-Wesselzanger Hans van Baalen en kornuiten. Maar uiteindelijk stemden CDA, de PvdA minus 1, VVD, LPF, ChristenUnie, SGP, Wilders en Nawijn voor de missie.

SuperG | 27-08-07 | 10:04

Allereerst mijn medeleven met alle betrokkenen. Ik vind alle ophef eromheen echter te veel van het goede. Als een slager overlijdt doordat hij met zijn arm in de slagersmolen komt is er toch ook geen persconferentie. Deze beroepssoldaat is uit vrije wil gegaan met de volledige notie dat het wel eens zijn laatste vliegtrip kon zijn.....

ijsklont | 27-08-07 | 09:55

Waar het hele Rode Leger niet in slaagde lukt onze jongens...
ook niet?
Hmm.

wilmeister | 27-08-07 | 09:54

Bedankt Balki en PvdA. Weer een Nederlander voor een nobel doel gesneuveld. Gelukkig doen we ECHT goed werk daar. Respect voor de sergeant en zijn familie. Sterkte voor de nabestaanden.

Mokum Kosher | 27-08-07 | 09:53

RIP

bravvour | 27-08-07 | 09:53

Waarom ga je dan ook op een bom staan die je zelf gemaakt hebt?
Ik mag tenminste aannemen dat prof Hoxha begrijpt dat door een ander gemaakt niet gelijk is aan zelfgemaakt (anders zou elk product dat we in handen krijgen de kwalificatie zelfgemaakt kunnen meekrijgen).

een of andere hassan | 27-08-07 | 09:51

Collega van mij is ook altijd uitgezonden geweest, maar toen Afghanistan om de hoek kwam kijken, heeft ie vriendelijk bedankt voor de eer en is burgerlul geworden. Je kan over dit soort missies lang discussieren, maar als je deze risico's niet wilt lopen, moet je niet in het leger gaan. Is nog geen garantie voor een lang en gezond leven, maar de kans om voortijdig te gaan, vanwege dit soort ellende, sluit je dan in ieder geval uit.
Verders triest voor deze sergeant + nabestaanden. Hij heeft ongetwijfeld een nobel doel nagestreefd, alleen denken de lokalo's daar helaas anders over.

Dirrek | 27-08-07 | 09:51

Step by step, heart to heart, left right left
We all fall down like toy soldiers
Bit by bit, torn apart, we never win
But the battle wages on for toy soldiers

Rust in Vrede en sterkte aan de nabestaanden

geenstijlsteengeil | 27-08-07 | 09:49

Verdriet en jammer.
Jammer omdat het volgens mij zo nutteloos is daar in die papaver garden.
Sterkte voor de nabestaanden en collega's.

befke | 27-08-07 | 09:47

Ben blij dat mijn kleine broertje weer veilig terug is uit dat klote land.....
Ik citeer: "je weet écht niet wie je wel of niet kan vertrouwen"

Aan de nabestaanden: Sterkte met dit grote verlies!

Huub Huub | 27-08-07 | 09:44

Wat gingen wij daar ook al weer doen. opbouwen? Hoeveel Euri's zijn daar al uitgegeven aan deze zogenaamde opbouw?
.
Hoeveel dode militairen moeten daar nog vallen voordat onze overheid in de gaten krijgt dat wij daar niets te zoeken hebben. Is het gewoon omdat men wil meespelen met de groten der aarde?
Weg daar en snel!

Werner Beinhart | 27-08-07 | 09:39

@ Jean Bal-zac 27-08-07 @ 09:29

Hij had bij de pliessies kunnen gaan werken als hij wat aan zijn kids had gedacht ...

Fumando | 27-08-07 | 09:37

weer de al oude discussie wel of niet naar afghanistan... vindt dat bigi wel een punt heeft, nu we er zitten moeten we met zijn allen erachterstaan en het zogenaamde 'vredesmissie' idee maar eens uit ons hoofd zetten.. hard tegen hard, en dan met dezelfde methoden als de afghani's...

ed.. | 27-08-07 | 09:37

@bill_naad
"aan mij brein" je bedoelt zeker "mijN"... Neem nu nog eerst maar een bakje koffie.

Hellsmurfje | 27-08-07 | 09:37

Tragisch van deze nieuwe dode. Maar 't is voor een goede zaak. Hoewel....
Dat bericht over de laatste opiumoogst: je zou bijna alle conspiratie-verhalen gaan geloven als zouden de CIA e.a. belang hebben bij goede, omvangrijke opiumoogsten.
Ik zet iig m'n aluhoedje vast weer op!

Gigs | 27-08-07 | 09:36

Het is een beroepsrisico, maar zeker een risico dat je NIET moet nemen als je 3 koters hebt......
Pappa komt niet meer thuis, hij hield niet van jullie....

LifeCatcher | 27-08-07 | 09:33

en redactie, hebben we al een hyves profieltje in beeld?

Auke | 27-08-07 | 09:30

wat voor idioot heeft vredesmissies uitgevonden????
vresdesmissis zijn van voor naar achter totale flauwekul
wanneer ons leger ergens binnen gaat dient er oorlog gevoerd te worden met als doel, zoveel mogelijk te doden en vernietigen
zon ziek islamitisch land is onze millitairen en geld niet waard
iedere vorm van hulp aan de islam dient gezien te worden als steun aan terreur
liever 10 miljoen dode afghanen dan nog meer NL ers
terugtrekken uit afghanistan, vandaag nog, schijt hebben aan de navo gewoon in 24 uur terug
sterven in een moslimland is ergste manier van sterven
overigens wil ik wel mijn medeleven tonen aan dde nabestaanden

tokkie | 27-08-07 | 09:30

vieze junks stop es met dat heroinespuiten/roken en die taliban te ondersteunen. echt asociaal zijn jullie bezig, teringjunkies!

Patrick Zweedsey | 27-08-07 | 09:29

Fumando 27-08-07 @ 09:24

Denk je dat ze in het leger een soort menukaart krijgen en mogen afvinken waar ze zelf naartoe uitgezonden willen worden?!
Over vrij botte (en domme) hond gesproken.....

Jean Bal-zac | 27-08-07 | 09:29

succes voor nabestaanden. Gelukkig gaat Balkenende zeggen dat het allemaal "heel erg is" Dat scheelt een hoop

Ali Fal Salarm | 27-08-07 | 09:26

Over de doden niets dan goeds zeggen ze dan, maar je bent een vrij botte hond als je 3 kids hebt en dan met je reedt in Afghanistan gaat zitten ...

Fumando | 27-08-07 | 09:24

Goh lullig voor z,n familie dat hij dood is maar ja het is daar oorlog. Nu zullen er wel weer een hoop mensen willen dat ze maar moeten stoppen met die missie. Nou ga gewoon door.. Je helpt er ook mensen mee. En het zijn BEROEPS soldaten dus ja er zullen soms doden vallen. Ik zelf zat vrijwillig in Yoegoslavie in 93 en toen zijn er ook doden gevallen onder de vrijwillegers en dat kwam amper in het nieuws. Dus zeik niet over 1 of 2 doden per 3 maanden en doe je werk en anders zoek maar wat anders waarmee je de zakken niet zo kunt vullen als een uitgezonden militair.

marco8888 | 27-08-07 | 09:23

Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden hoor, daar niet van, maar ik vind dat ze nou eens op moeten houden met live persconferenties, elke keer dat er een militair komt te overlijden. Als je bewapend in een oorlogsgebied rond gaat banjeren, moet je er niet raar van opkijken als er af en toe doden vallen. Een timmerman slaat wel eens op zijn duim, een voetballer krijgt wel eens een schop tegen zijn schenen en een militair gat wel eens deaud... 'T is niet anders.

Volgend onderwerp...

Alleen Stijl | 27-08-07 | 09:20

30 jaar.... dat is wel erg jong weer. Ik vind oorlog allemaal niet zo heel tof.

Adriaantjeeeeeuh | 27-08-07 | 09:18

Ik zou erg voor een "support our troops" burgercampagne zijn, zaols de Yanks dat doorgaans plegen te doen. Wél moet er een explciiete loskoppeling zijn van de politieke situatie zodat je wél tegen de inzet van onze troepen in een bepaalde situatie kunt zijn, maar wél ten alle tijden achter de soldaten zelf kan blijven staan. ik heb het al eerde gezegd een beetje meer gezond (let wel) nationialisme kan Nederland wel gebruiken.
Dus kom op met de yellow ribbons en de "steun onze troepen" bumper stickers.

Bigi Bana Boy | 27-08-07 | 09:14

Sja, dan stapte je nog liever op hondepe0p in Amsterdam...
Yankee go home.

bwahaha | 27-08-07 | 09:13

Hellsmurfje 27-08-07 @ 08:36

Jazekers, helemaal ontsproten aan mij brein op de vroege maandagmorgen.
Eat your heart out.ROADKILL !

Bill_Naad | 27-08-07 | 09:13

Dat is wel een hoge prijs voor het willen doorvoeren van een gedoogbeleid in het buitenland.

geezzmeteeezzz | 27-08-07 | 09:12

De patrouille was in het gebied op zoek naar explosieven die door de Taliban zijn geplaatst.

beetje overdreven om er op gaan springen en roepen dat je er een gevonden heb

Bill Bixby | 27-08-07 | 09:11


Sterkte aan de nabestaanden van deze sergeant en aan zijn collega's die het hebben zien gebeuren. Ik weet zeker dat het niet in je koude kleren gaat zitten.

RollingThunder | 27-08-07 | 09:10

Oorlog ies vrede

stinkhont | 27-08-07 | 09:09

Triest

Remington.223 | 27-08-07 | 09:09

.. en verder wat Veldwebel zegt. Zonde dat er mensen moeten sterven voor zo'n hopeloze opiumtuin. Mijn medeleven.

waskuip-admiraal | 27-08-07 | 09:08

Tja, risico van het vak. Lullig dat ie 3 kinderen heeft. Voor die kinderen dan. Als je met je volle verstand het leger in gaat terwijl je drie kinderen hebt, en je weet dat je uitgezonden kunt worden naar deze gebieden, dan vindt ik je eigenlijk een asociale eikel.
En binnenkort weer hongersnood daar omdat de boeren niets anders dan papaver verbouwen? Goed gedaan daar allemaal met die inval. Dat land is een goede studieplek voor omgekeerde evolutie.

Days-Of-Wild | 27-08-07 | 09:07

Tja, duty... Mooi om te sterven voor je land
*radicaliseert*

Mr.SunTzu | 27-08-07 | 09:06

waarom heeft die Berlijn het niet gewoon oer bommen? Zo'n duur engels woord gebruiken isj nergens voor nodig, alsof zo'n bom iets voorsteld.

waskuip-admiraal | 27-08-07 | 09:06

@Iedereen,

Wens de nabestaanden maar sterkte, ik ben slechts 5 jaar een directe collega van hem geweest.

Kloothommel | 27-08-07 | 09:03

Sterkte kloothommel

Multikuli | 27-08-07 | 09:00

@Kloothommel: Gecondoleerd dan!

RedRain | 27-08-07 | 08:58

@kloothommel
sterkte dan maar jongen, en ook aan vrouw en kids...

ed.. | 27-08-07 | 08:58

Heel triest dat er jonge mensen sterven voor een uitzichtloos doel, op een gegeven moment vertrekken we daar zonder resultaat en te veel doden.
Opmerkingen van had je maar geen soldaat moeten worden is kortzichtig en triest.

Sterke met het verlies van een zoon,man,vader, vriend enz enz

Veldwebel | 27-08-07 | 08:57

@maakniesaaknie 27-08-07 @ 08:50

Ja het is dezelfde :(

Kloothommel | 27-08-07 | 08:55

welnee, het is geen risicovolle missie. Onze militairen controleren enkel de situatie; niks aan het handje nederlanders. Kost een paar miljoen maar daar krijg je dan ook een hoop drugs voor terug. Die overleden militairen moten we er maar op de koop toe bij nemen. Dat is het risico van het vak. Ow, ja, we blijven nog een paar jaar... punt!

Sterkte voor familie, vrienden en bekenden.

djmichel | 27-08-07 | 08:53

@maakniesaaknie 27-08-07 @ 08:50

Weet ik, ik ken een sgt rosier uit die regio (3 kids :( ) (als het dezelfde persoon is)

Kloothommel | 27-08-07 | 08:52

@ Kloothommel

Ene Rosier uit St. Anna Parochie hoorde ik Dick Berlijn zeggen?

maakniesaaknie | 27-08-07 | 08:50

Mission impossible....

halvezool | 27-08-07 | 08:49

Hellsmurfje 27-08-07 @ 08:36
Nou, van Middelkoop mag ons wat mij betreft tóch nog eens een keer uitleggen wat we van plan waren en hoe we er nu voor staan.

Schoorsteenveger | 27-08-07 | 08:48

Ja, ach, dat heb je wel eens met zo een vak he?

Wat te denken van een opbouw-belasting over die opium trouwens, ter financiering van onderwijs, wegen etc. Scheelt ons weer taxpoet.

Fumando | 27-08-07 | 08:48

GVD, waarschijnlijk ken ik hem :(

Kloothommel | 27-08-07 | 08:47

Kan gebeuren als je in het leger gaat............. Pech, heel erg veel sterkte aan de familie

Mr. Hu | 27-08-07 | 08:47

Triest.

maxiii | 27-08-07 | 08:45

Wat was er met die bodybags? Ook weggejorist?

boom boom | 27-08-07 | 08:43

Ik zie een tien..

..zapper | 27-08-07 | 08:43

R.I.P. Veel sterkte voor de nabestaanden en collega's.
Dit is dan meteen een goed moment om de verlenging van deze zinloze en bodemloze missie af te blazen.

kneuterzak | 27-08-07 | 08:42

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.........

meq | 27-08-07 | 08:40

and the beat goes on.......... and the beat goes on......

LuftBalloon | 27-08-07 | 08:36

@Bill_Naad 27-08-07 @ 08:32
Goh grappig, helemaal zelf verzonnen?
RIP en sterkte aan familie... Nu maar hopen dat de SP het niet in zijn domme hashes haalt om weer over terug trekken te beginnen...

Hellsmurfje | 27-08-07 | 08:36

Verdomme, kut afghanen

Kloothommel | 27-08-07 | 08:36

-weggejorist-

Bill_Naad | 27-08-07 | 08:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl