achtergrond

Geenstijl

GroenLinks toppertje speelt Netwerkjournalist

lobbyen is vooral hard werkenGraag uw aandacht voor Simone van Geest. Oud-studentenvakbondleider, activist, lobbyist, medewerker van Buitenhof en GroenLinks coryfee. Mevrouw werkt tegenwoordig als journalist bij het onafhankelijke *kuch* actualiteitenprogramma Netwerk. En in die hoedanigheid mocht zij een column schrijven in het vakblad voor journalisten. En dat is blijkbaar sommigen in het verkeerde keelgat geschoten...


Zo ontvingen wij dit weekeinde het volgende mailtje:

Simone van Geest is Netwerk-redacteur en activist van GroenLinks. In De Journalist, het vakblad van journalisten, schrijft zij deze week een column waarmee ze ook meteen onbedoeld antwoord op de vraag of de publieke omroep doorgeefluik van een partij is. Het geeft een leerzaam inkijkje in de agenda op grond waarvan Netwerk gemaakt wordt. Van ons allemaal voor ons allemaal. Enkele hoogtepunten:

"Nederland wordt gegijzeld door rechts. Geert Mak heeft het aan den lijve ondervonden, toen hij het waagde om Hirsi Ali's Submission te vergelijk met de nazi-propagandafilm Der Ewige Jude. Not Done in de nieuwe vorm van politieke correctheid. Wat wel mag is deelnemen aan de nationale orgie van blind geweeklaag tegen de Marokkaanse jongens. (...) Dat rechts de angst voor het onbekende exploiteert, valt te verwachten. Veel schokkender is de manier waarop de linkse kerk en de media in die demoniseringscampagne gezogen is: over de rug van alle groeperingen die in het verleden door links geemancipeerd zijn. Vrouwen, weerlozen oudjes, geesteszieken, joden en homoseksuelen, allemaal zijn ze de laatste jaren in een mediahype tegenover de kutmarokkaantjes geplaatst."

Na een opsomming van een aantal incidenten besluit de Netwerk-redacteur en GroenLinks-activist met: "Kortom dezelfde groep krijgt overal de schuld van. Lessen trekken uit de geschiedenis is soms helemaal zo gek nog niet." Welke lessen we uit welke geschiedenis moeten trekken laat Van Geest in het midden. Maar ze bedoelt: Marokkanen worden net zo behandeld als de joden in de jaren dertig en veertig.

Dus hoezo onafhankelijke journalistiek? Simone van Geest is getrouwd (of woont samen) met een journalist van Vrij Nederland. Ergens, een jaar of tien geleden was zijn kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks. In haar column in de Journalist schrijft ze: "Verstandige mensen in de politiek hebben inmiddels ook de islam ontdekt als legitieme zondebok."

Haar column is cruciaal voor wie wil weten wat de agenda van Netwerk is. Waarom bijvoorbeeld in die rubriek allochtonen altijd als slachtoffer worden neergezet. En nooit als dader. Bijvoorbeeld vorige week toen werd ingegaan op de vermeende discriminatie van Amsterdamse scholieren bij een bezoek aan Polen. Netwerk gebruikte dat incident om het woord ‘racisme’ te gebruiken, een geliefde methode van linkse journalisten. Daarbij had Netwerk lak aan de zienswijze van de Polen (die bijvoorbeeld vrijdag wel op de voorpagina van Trouw viel te lezen) dat het hele incident berust op een misverstand. Verschillende Marokkaanse scholieren hadden namelijk helemaal geen Nederlands paspoort bij zich en dus vielen ze niet onder "Schengen." Gevolg: enorme wachttijden. Waarom zou je je de kans om het woord ‘racisme’ te gebruiken laten bederven door de feiten? Publieke omroep. Van ons allemaal. Voor ons allemaal...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.