achtergrond

Geenstijl

Juridische kant der stijlloze agenten

De gemoederen over de politie die optrad tegen enkele gesubsidieerde amateurjournalisten lopen hoog op in de comments. Dus de hoogste tijd om het wetboek er eens bij te pakken. Want afgezien van het pr-matig nogal ongunstige optreden: hadden de agenten juridisch gezien nou gelijk? Cameraschuwe agenten komen vaker voor, in Flevoland werd een journalist ooit gemolesteerd omdat hij een Rodney King-stylie arrestatie fotografeerde en onlangs werden onze vrienden van Flitsservice nog vrijgesproken omdat –onder andere- ze slapende agenten onder diensttijd op de gevoelige plaat vastlegden en werden gearresteerd. De rechter is in alle gevallen heel duidelijk: de politie mag gewoon gefilmd en gefotografeerd worden. Of iemand journalist is of niet, doet niet ter zake. Journalistiek is geen beschermd beroep, zoals advocaat of arts, iedereen mag verslag doen om de overheid controleren. UPDATE: Een zojuist ingestuurde videof*ck. UPDATE: Wij heten de vele nieuwe politiereaguurders sinds vandaag van harte welkom! Ook onder dit postje alweer twee. Voor niet agenten: dit is je kans om eens met ze in gesprek te gaan, hou ze alleen niet te lang van hun werk, zorg gewoon dat ze even geen tijd hebben om te flitsen.


Het recht om op de openbare weg nieuws te vergaren is keurig vastgelegd in artikel 10 EVRM en artikel 7 van de Grondwet. Deze artikelen kennen hun eigen beperkingen maar die hebben te maken met publicatie, en niet met het filmen: agenten kunnen vanwege de aard van de werkzaamheden hooguit verzoeken om onherkenbaar gemaakt te worden. In beslagname is een veel te zwaar middel.

Voor de freaks: De bevoegdheid van een agent om een ambtelijk bevel te geven en iemand aan te houden staat in artikel 184 WvSr. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van artikel 185 WvSr dat de mogelijkheid biedt om mensen die bij een politieoptreden voor 'opschudding' zorgen op te pakken of weg te sturen, maar wie buiten de afzetting blijft mag geen problemen verwachten. Echter, tussen de discussie en de eigenlijke vechtpartij is flink geknipt. Ik wil wel eens weten wat die cameraman nog meer tegen de politie gezegd heeft. Maar hoe dan ook, kan ik aan de hand van de beelden van Cineac Noord niet anders concluderen dan dat we hier te maken hebben met zoals NON-stemmers dat zo mooi noemen, ‘detournement de pouvoir’ oftewel misbruik van je bevoegdheden voor oneigenlijke doeleinden.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.