Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

WOO! Het lelijke ruzietje tussen Kaag en Helder over wie met het regeringstoestel op reis mocht

Een retourtje Qatar van 150.000 euro met een privéjet is een "kwetsbaar" onderwerp 

Alle screenshots opklikbaar voor groot 

Weet u nog, tijdens het WK? Minister Conny Helder (VWS, vvd) moest namens de regering naar Qatar. Ze wilde met de PH-GOV, maar het regeringstoestel was op die datum gereserveerd door Sigrid Kaag (FIN, D66) voor een driestedentripje Zagreb, Ljubljana en Praag. Helder wilde niet met een lijnvlucht omdat ze zowel direct voor de reis als meteen na terugkomst Kamerdebatten op haar agenda had, en een privéjet was te duur. Het werd een relletje om een regeringstoestel dat medio november uitlekte aan RTL en tot in de ministerraad werd besproken. De hoogste ambtenaren moesten er aan te pas komen om knopen door te hakken in het conflict. De oplossing: Kaag paste haar reis aan, Helder kon naar Qatar voor een potje voetbal dat 'kabinetsprioriteit' had.

Toch leuk, heibel tussen vvd en D66, dus GeenStijl deed voor de lol een WOO-verzoek naar het relletje (en we waren zo snugger om dat bij allebei de ministeries apart te doen), want het prijsverschil tussen de reisjes van Kaag en Helder was - volgens ambtenaren tegen RTL - ongeveer 85.000 euro. Nou. Dat klopt! En dat bedrag was hoog genoeg om het politieke powerplay tussen Kaag en Helder in het voordeel van de vvd'er uit te laten vallen. Want 150k voor een privéjet naar een bestemming waar iedereen boos op was, dat is "onwijs kwetsbaar" als ook "niet uit te leggen", vond Conny's Kernteam.

Reis met ons mee door de ambtelijke vliegrel, hieronder!

Helder, die ook namens Hoekstra naar het WK ging, moest van Buitenlandse Zaken per se naar Nederland - Qatar, want: "Als een NL regeringsvertegenwoordiger komt maar niet die wedstrijd wordt bijgewoond kan dat als een belediging worden opgevat", schreef BuZa aan VWS. En met een land dat van slavenarbeid aan elkaar hangt, maar van wie je ook gas wilt kopen, wil je natuurlijk vriendjes blijven. Helaas voor Kaag kwam dat slecht uit met haar agenda, net nu het alternatief (een Gulfstream van Defensie) voor onderhoud in de VS stond.

De ambtenaren van Kaag zijn - begrijpelijk - not amused dat hun reservering van de PH-GOV op losse schroeven komt te staan. Onderling zegt er eentje na ontvangst van het verzoek van VWS: "Heb al aangegeven [bij VWS - red.] dat onze M geen efficiënt alternatief heeft en dat Qatar Airlines gewoon nog business class tickets heeft. Ik hoor morgen of VWS hun minister van sport nog op Sigrid afstuurt."

"This escalated quickly"
VWS liet het er niet bij zitten: "Private kost 150k voor Qatar en grofweg 50k voor Balkan. Je zou denken dat FIN dat niet laat gebeuren.....", whatsappen VWS'ers elkaar. Als in de ministerraad (MR) van 11 november wordt besloten dat Helder inderdaad naar Qatar moet, appt een FIN-ambtenaar naar een VWS-collega dat ze het voor "Sigrid" (kennelijk is het een hoge ambtenaar) "geen verstandige keuze" vinden om de PH-GOV af te staan. "Even voor mijn begrip, waarom zou een minister van Financién niet open staan voor meest efficiënte inzet van publiek geld?", riposteert VWS, die dan al het prijsverschil van bijna 85.000 euro hebben opgevraagd voor privévluchten naar Qatar én naar de Balkan. "Dat moet een kabinet toch niet willen", besluit de VWS'er. 

Daarna weer aan de andere kant, wanneer ambtenaren van MinFin het nieuwsbericht bij RTL lezen: "This escalated quickly", zegt de een. "Ja, per uur uitgerekend zelfs. Jeetje", verzucht de ander, in deels onleesbaar gemaakte gesprekken waar misschien wel onaardige dingen in stonden.

Uit de openbaar gemaakte stukken blijkt dat allergoedkoopste optie een lijnvlucht naar Qatar was, want dan was de belastingbetaler voor 6.000 euro klaar. Maar dat was bij VWS geen haalbare optie. Dus gingen beide ministeries begin november offertes opvragen voor elkaars reizen. Opvallend is dat VWS daarbij in reactie op ons WOO-verzoek veel meer inzicht geeft in het interne en wederzijdse overleg dan FIN. Ook heeft FIN de bedragen van alle offertes weggelakt, maar VWS maakt ze wel openbaar (hulde VWS). En waar FIN hele mails onder weigergronden grijs maakt, hebben we van VWS complete conversaties waarin alleen namen en mailadressen van ambtenaren onleesbaar zijn gemaakt (en dat is een begrijpelijke keuze).

Kaag wil "pushback op frames"
Bij VWS rekenen ze uit dat een privé-vlucht naar Qatar 147.000 euro kost, tegen 62.000 voor de Europese reisplannen van Kaag - een verschil dus van 85.000 euro.

Ambtenaren van FIN zijn ook heel druk met offertes, maar daarvan kunnen we geen prijzen lezen omdat ze zijn weggelakt. Ze zullen echter wel hoog zijn, want Kaag wil uiteindelijk niet met een lijnvlucht, maar privé vliegen past ook niet in de beeldvorming. Met dat laatste is ze - terwijl ze zelf met Rutte op de G20 is - behoorlijk druk bezig: alle (whatsapp/sms) berichten die van 'Sigrid' zelf afkomstig zijn gaan over "pushback op frames", het goed afstemmen van persvoorlichting door beide ministeries en het voorkomen van "kleuterschool materiaal" in de informatievoorziening richting de media, die bovendien wat de minister betreft niet alles hoeven te weten:

De benadrukking van die positieve toon bewijst de grimmige sfeer

Uitstralen dat er nooit gedoe was
Uiteindelijk gaat FIN dus wel door de pomp en wordt de planning van Kaag aangepast aan de wensen van Helder (en feitelijk: het kabinet). Praag valt af, zodat Kaag tóch nog met de PH-GOV kan, die dan net op tijd terug is in Amsterdam om Helder naar Doha te brengen. 

Maar nog voordat die nieuwe reis vorm krijgt, stemmen alle betrokkenen op de twee ministeries hun communicatie alvast af om het brandje te blussen: "Wat FIN voorstelt is dat VWS en FIN een gezamenlijke lijn voorbereiden, die uitstraalt dat er nooit gedoe was en dat het tussen collega’s is opgelost. Voorstel is dat woordvoerders hiertoe samen zo'n lijn opstellen. Lijkt me verstandig." Dat wordt dus het tweede RTL-bericht, van 14 november. De reis van Kaag wordt pas in de dagen daarna rond gemaakt.

"Wat is Den Haag toch lelijk"
Enerzijds is het logisch dat FIN gepikeerd is dat een geplande drietrapsreis, met ontmoetingen in drie landen in anderhalve dag, getorpedeerd werd omdat er nou eenmaal iemand naar Qatar moest. Maar het WK lag dermate gevoelig, dat de druk vanuit VWS ook logisch is - Helder kreeg een boel kritiek, als vertegenwoordiger van Nederland bij een louche WK in een martelstaat. Dat eeuwige spel met de beeldvorming doet ons sowieso vermoeden dat vvd-spindokter Kees Berghuis zijn oud-collega's bij RTL getipt heeft, om de publieke blaam een beetje met Kaag te kunnen delen. 

Maar hadden daarna echt zo veel ambtenaren op twee ministeries heel kinderachtig elkaars reiskosten hoeven berekenen? Nota bene op offertebasis - alsof je die nodig hebt om te weten dat een retourtje Qatar een stukkie duurder is dan die krap twee uur naar Zagreb.

Ten aanzien van het WOO-verzoek valt Inhoudelijk op dat VWS meer openheid geeft dan FIN. Bij Financiën is de toon richting een collega-ministerie meer hautain en de inzage voor ons, de burgers, achteraf meer beperkt. In de sportkleedkamers van VWS lijkt die sfeer toch wat speelser. Door de bank genomen zitten de conclusies van dit verhaal al in de WOO-stukken: zowel het "kleuterschool materiaal", zoals Kaag het noemt, als de verzuchting van een anonieme ambtenaar wanneer 'het gedoetje' naar RTL blijkt gelekt: "Wat is Den Haag toch lelijk."

Jep. En u mag het allemaal zelf nalezen want hierrr zijn alle door GS opgedoken documenten:
- WOO-Documenten_VWS_Deel_1.zip (12MB)
- WOO-Documenten_VWS_Deel_2.zip (10MB)
WOO-Documenten MinFin (25MB)

Reaguursels

Inloggen

Het zijn allemaal gewoon varkens. Stel je voor dat je een ticket van 6000 euro neemt naar Qatar. Nee joh, gewoon tonnen er tegenaan smijten, want anders ben je niet op tijd terug voor iets anders waar je normaal voor in je nest zou blijven liggen als het je even niet uit komt.

Ga lekker met je reet business class vliegen. En neem 2 beveiligers mee als je bang bent dat je met een vervelio te maken krijgt. Nog steeds stukje goedkoper dan die tonnen voor een privé vlucht.

Korrel_zout | 11-04-23 | 19:29

Dit keer heeft Siggie groot gelijk. Dan nog te denken aan die verschrikkelijke afgang, ter plekke. Met een klein lullig speldje, van de buitenwereld afgeschermd door een shawl. Terwijl om haar heen, Qatarese ministers wél een armband droegen als politiek statement. Een Palestijns-armband. Zelf zag ze daar, om Qatar niet te provoceren bij de wedstrijd tegen het gastland.

Tjonge wat zullen die laken-dragers gelachen hebben om die sneue kakker.

dickwvf | 11-04-23 | 17:58

Wat is er in hemelsnaam mis met een stoel boeken in de Economy Class? Of desnoods drie stoelen naast elkaar zodat je plat kan liggen?

Als dat ding je van punt A naar B brengt dan is dat toch voldoende?

Tonnen (wat zeg ik? Miljoenen!) uitgeven aan reizen om niets dit.

GizzleMolby | 11-04-23 | 17:55

Er zal wel vaker gediscusseerd worden over wie de PH-GOV mag gebruiken niets nieuws denk ik.

Het WOO-verzoek geeft overigens wel een leuk inkijkje over hoe de verhoudingen onderling zijn en hoe het er (deels) achter de schermen aan toe gaat, erg leuk om te lezen.

Yor_Kok | 11-04-23 | 16:33

Ter nagedachtenis aan Win: Schoftentuig!

inCol | 11-04-23 | 14:40

Laat ze het reizen binnen Europa met de elektrische (dienst)auto doen of per trein.
Dat moet de belastingbetaler toch ook (gaan)doen als het aan die jankmiepen ligt.
En anders gaan ze maar lopen: net zo ver, duurt alleen ietsiepietsie langer .

MK27 | 11-04-23 | 14:23

Die gasten denken toch dat de aarde vergaat over een paar jaar met al die uitstoot? Laat kaag de trein naar Praag nemen. Of een paard. Of de bezem

Pierke Smulders | 11-04-23 | 13:02 | 2

Ja maar, ja maar, dit komt alleen door blanke mannen.

.. Stond in het verkiezingsprogramma van D'66.

Nederlandop1 | 11-04-23 | 13:56

Kan iemand het reis gedrag van de regering in kaart brengen? Men kijkt neerbuigend op een Qatar Business Class stoel van 6,000 euro??!! Het volk staat letterlijk 8 uur in de rij bij Schiphol voor zijn EasyJet vlucht van 28 euro.

McCain | 11-04-23 | 12:44

De luxe van het ministerschap is zo groot. Vluchten van 200,000 euro uitgevoerd in Boeing Business Jet's.
VVD/CDA/D66 maken 2000 ultra luxe reizen per jaar.
De menselijk psyche is fascinerend. Deze ultra luxe perks wegen heel zwaar op dat ze ten kosten van alles aan de macht willen blijven. Dit is precies waarom dictators nooit aftreden.

McCain | 11-04-23 | 12:41 | 1

Precies, dit is de gewone man die elk dubbeltje moet omdraaien in het gezicht spugen, net als die natte dweil van een EU president die 2.500.000 begroot dit jaar voor zijn reisjes.

g[E]ulden | 11-04-23 | 13:29

Willem Drees zou nooit €150.000 aan een vliegreis hebben uitgegeven.
"Niet alles kan, en zeker niet tegelijkertijd"
Hij zou gewoon met de trein zijn gegaan. Tweede Klas. Met alleen een rol Maria kaakjes voor onderweg.

Osdorpertje | 11-04-23 | 11:43 | 4

Willem Drees de gigant heeft niet eens €150.000 uitgegeven aan reizen tijdens zijn ambt.

McCain | 11-04-23 | 12:32

Those were the days...

Slachtofferhulp | 11-04-23 | 12:56

@Slachtofferhulp | 11-04-23 | 12:56:
"Excellentie, hoe was uw vlucht?" vroeg de pers aan een zojuist de vliegtuigtrap afrollende minister op Schiphol in 1956...

F. von Zeikhoven | 11-04-23 | 15:53
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een afschuwelijk lelijke wereld, de politiek. Eten of gegeten worden. Pikorde.
Zo af en toe wordt ons een inkijkje gegund daar (dank GS) en dan zie je hoe vies het stinkt daar.
-

Bernhard de II | 11-04-23 | 11:39 | 6

Je bent ziekelijk gestoord als je stampij gaat maken over niet willen vliegen met normale lijnvlucht in de business class. Maar perse met de Boeing Business Jet van de overheid in ultra luxe.

McCain | 11-04-23 | 12:58

Inderdaad. Ik was altijd erg fan van de Netflix serie ‘House of Cards’. Amerikaans welliswaar, maar het komt toch dicht bij de realiteit hoe toxisch het eigenlijk er aan toe gaat.

Grotesk | 11-04-23 | 13:29

@Grotesk | 11-04-23 | 13:29: psychopathie is volop aanwezig waar charme, cool en besluitrn nodig zijn, waar onmacht als mavht verkocht kan worden. Zie regering. Let niet op de sausjes.

nobodiesunmighty | 11-04-23 | 17:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Weer wat geleerd: Duur is Kwetsbaar, ga ik onthouden.
Maar goed wat een achterbaks stelletje is het toch ook.

Uw Verzekeringsadvis | 11-04-23 | 11:33

Kaag is een pedante sloerie die het interessant vindt om met haar diplomatieke paspoort te wapperen op vliegvelden. Terwijl het land hier in een financiële en economische crises zit, vindt ze het leuker om voor prinsjes in het verre oosten op tafels te dansen.

Zet dat mens gewoon pertinent dit land uit, ontneem haar diplomatieke status en nederlandschap. Ze wilt hier niet zijn.

Jos Tiebent | 11-04-23 | 11:19 | 2

“Wilt”? Jezus.

J.Cash | 11-04-23 | 12:38

Kaag wil niet met een lijn vlucht vliegen. Moet perse met een privé vliegtuig. Lees dat nog meer eens. Een lullig schema excuse maken over waarom ze met een privé vliegtuig op reis moet.

McCain | 11-04-23 | 13:03

En dan altijd die eeuwige belofte van politici aan de bezorgde bevolking dat de vestiging van een AZC niet gaat leiden tot extra onveiligheid. Alsof de criminaliteit buiten de muren van een AZC stopt en de daders dan ineens voorbeeldige burgers-in-spe zijn.

jochum1980 | 11-04-23 | 11:13

Maar, vindt Helder voetbal eigenlijk wel leuk?

DeAapUitDeMouw | 11-04-23 | 11:11 | 1

Anonima vindt een pot met geld beheren wel leuk. En natuurlijk naast bekende mensen in de media verschijnen. Lullig voor haar is wel dat er alleen bij haar een balkje met de naam verschijnt ( of een onderschrift ) terwijl we de persoon naast -hoe heet ze nogmaar - allemaal kennen.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:19

Het ergste vind ik nog dat die ambtenaren zich primair druk maken over 'de beeldvorming' en niet over wat de beste beslissing is. Newsflash: als je de juiste beslissingen neemt en die goed kan uitleggen dan hoef je je over beeldvorming geen zorgen te maken. Af en toe zal er een zuur stuk verschijnen maar wat boeit dat? Je bent geen minister of ambtenaar geworden om populair te worden, je moet je taak naar eer en geweten uitoefenen. Er zullen altijd mensen zijn met kritiek maar dat is ontzettend onbelangrijk. Dit fundamentele besef lijkt in al die conversaties te ontbreken.

Frits de Vriez | 11-04-23 | 11:07 | 1

Beeldvorming is Propoganda.
Het permanent Haags bedriegen van de kiezer is een enorm gevaar voor het politiek voortbestaan.

McCain | 11-04-23 | 13:49

Op telefoon zijn de afbeeldingen niet opklikbaar-voor-groot

Braco.me | 11-04-23 | 11:05 | 1

Weet je wie er helemaal geen telefoontje hebben? Nou? Wel eens aan die arme kindertjes in Afrika gedacht?
/80's opvoedmodus

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:20

Vandaag komt Macron een hapje eten bij Rutte. Ik mag hopen dat ze gewoon naar de Van der Valk gaan of wat bestellen via thuisbezorgd. Beetje dik doen van onze centen, dacht het niet.

BobDobalina | 11-04-23 | 11:01 | 2

Van der Valk doe maar duur, wat is er mis met een afgeprijsde magnetron maaltijd ?

Wattman | 11-04-23 | 11:16

Ze kunnen het toch gewoon zelf betalen? En Den Uyl schotelde zijn gasten ook altijd kadetjes met kaas voor, klaargemaakt door zijn vrouw.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:21

Willem en Maxima hadden naar Qatar moeten gaan met de PH. Daar zijn ze toch voor?

De_fluitlokker | 11-04-23 | 10:54

Er gaan ook lijnvluchten naar Ljubljana, Praag en Zagreb. Kun je wel "offertes" opvragen maar Google kan dat veel sneller best ambtenarenkorps.
Wellicht had Kaag de koning kunnen vragen, die moet toch regelmatig vlieguren maken en die heeft nog wel een Martinair toestelletje staan.

JanVergoor | 11-04-23 | 10:48

De minister van Sport had ook een lijnvlucht kunnen nemen om een voetbalwedstrijd te bekijken. Volgens mij hebben die Arabieren hele luxe businessclass stoelen.
En diegene die zich gedraagt als de minister van buitenlandse zaken en die zo vol is over stikstof, die had ook gewoon de eerste klas trein kunnen pakken tussen 3 steden die vlak bij elkaar liggen.
Wat deze dames aan een privévliegtuig uitgeven daar kun je je in Oost Groningen (aardbevingen, ouderwetse communisten, afstammelingen van turfstekers en al decennia lang geen werk te vinden) een huis (met scheuren maar zonder isolatie) op eigen grond (die trilt) van kopen.

Osdorpertje | 11-04-23 | 10:39 | 5

@theo-is-dood | 11-04-23 | 10:44: Het gaat uiteraard niet om voetjebal maar om de Qatarezen te vriend te houden ivm energieprijzen enzo.

viejohuevon | 11-04-23 | 10:48

@theo-is-dood | 11-04-23 | 10:44:
Omdat de jaaromzet van het voetbal wereldwijd 1000en keren hoger ligt dan het budget van het sportdepartement waar anoniempje leiding aan geeft. Daarom.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 10:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Zo bezorgd dat ze zijn om de beeldvorming en framing in de media, waren ze ook maar eens zo bezorgd om Nederland en de bevolking.

usb stok | 11-04-23 | 10:35

Olie nodig uit Quatar, dan moet je wel representatief een regeringsvliegtuig mee voor de beeldvorming, we zijn geen sloebers tenslotte. Die Kaag had best met een gewone vluchten meegekund, vice-premiers genoeg in de 2e Kamer die een riedeltje voor haar kunnen houden.

Jan, Leiden | 11-04-23 | 10:34 | 4

Lijnvlucht voor Kaag is bekeken als optie maar dat lukte niet.

De_fluitlokker | 11-04-23 | 10:52

Haar Nimbus 2000 loopt net zo hard op kerosine.

wijsvinger | 11-04-23 | 10:53
▼ 1 antwoord verborgen

Kaag ziet zichzelf als de akela van 'gidsland' Nederland en maakt zo aanspraak op privileges. De arrogantie voorbij. Kaag is een dominant lemming-wijfje dat, onder het mom van progressiviteit, het volk meesleurt richting afgrond .

wijsvinger | 11-04-23 | 10:24 | 3

In den Beginne was er het Grote Niets. En Kaag kwam ende klapte en zie, er was Licht. En dat Licht vormde Zij in een heldere Stralenkrans ende plaatste dat boven Haar Hoofd. En Kaag knikte ende zag dat het goed was.
Amen!

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 10:35

Kaag is minister. Die functie brengt - of je dat nou heel stom vindt of niet - bepaalde verplichtingen met zich mee, zoals buitenlandse contacten en bezoeken, in het landsbelang. Dat is moeilijk te begrijpen ik weet het, maar neem nou maar van mij aan dat de dingen zo werken. Misschien vind je het al arrogant als iemand minister is. Kan zijn dat niemand zich minister zou mogen wanen zelfs als iemand minister is. Het is een extreem standpunt, maar omdat jouw woorden voor mij waardevol zijn als authentiek kiezer met een mening, buig ik ook voor jou in diep respect en toon in mijn dankbaarheid voor de bereidheid in je wijsheid te laten delen.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 11:14

Je kan uiteraard als land ook het regeringsvliegtuig afschaffen en iedereen met Ryanair sturen. Wel inboeken voor extra bagage of even testen of het koffertje in het zwaar-metalen rek past bij de gate.

Je kan ook het koningshuis afschaffen. Kost allemaal maar geld. En waarom Binnenhof verbouwen? Kan toch ook in een paar containers, toch? Ik bedoel: Piet Schaafsma uit Surhuisterveen woont ook niet riant. Hij pakt de bus en waarom kan een minister niet ook de stadsbus in Ljubljana van het treinstation pakken naar haar afspraak? Ze voelen zich altijd beter dan het gewone volk. Bah.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 10:23 | 5

Het regeringsvliegtuig is toch echt wel nodig voor als Maxima weer eens naar Milaan wil om nieuwe schoenen te kopen. Kan Willie meteen even wat vlieguren maken voor zijn brevet. Het is dat de nieuwste iPhone tegenwoordig gewoon in Nederland te koop is, dan hoeft Willie daar niet voor naar New York te vliegen.

Osdorpertje | 11-04-23 | 10:44

Lientje komt gewoon met de tractor.

Wattman | 11-04-23 | 10:47

Je roept een hoop slimme dingen vandaag, de Pasen heeft je goed gedaan.

EmilioEsteves | 11-04-23 | 10:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Leuk, gekissebis tussen 2 koninginnetjes.
Salomon zou als volgt oordelen: "Helder kan prima met een lijn vlucht 2e Klasse want geen hond die haar kent of herkent. En Kaag heeft haar bezem. En nu hier dat regeringsvliegtuig, doodmoe van jullie onderlinge getrut, IK ben nu aan vakantie toe. Op naar de Bahama's! Dit is mijn oordeel en daar zult u het mee moeten doen.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 10:22

Wat een onzin dat dit met een regeringsvliegtuig moet, zonde van het geld, slecht voor het milieu. Geef ze een paar businessclass tickets, of laat ze lekker in economy zitten.

Terra | 11-04-23 | 10:15 | 1

Bijkomend voordeel van economy class is dat ik verwacht dat er ineens een stuk minder plezier tripjes gedaan zullen worden.

Terra | 11-04-23 | 10:22

Er is een poel van topambtenaren die rouleren over de hoogste overheidsbanen zonder enige inhoudelijke kennis van die ministeries, enkel bezig met gladde babbels over de laatste consultancy sprookjes en beeldvorming. Als ze in de paar jaar dat ze er zitten de lijken niet in de kast kunnen houden en dus opzichtig falen, gaan ze fluitend naar de poel terug. Het zijn dus niet alleen de ministers die volslagen incompetent zijn de topambtenaren zijn dat ook. Arm Nederland. En nog even over Dijkgraaf, wel een competente wetenschapper maar houdt zich enkel bezig met woke geleuter en doet niks aan de met buitenlandse studenten overspoelde unies.

bijna_raak | 11-04-23 | 10:10

Je voelt de angst bij Fin voor Kaag.

Hypno2050 | 11-04-23 | 10:06 | 3

Ja want alles weglakken komt zwak over en zo is de wet ook niet bedoeld.

Wattman | 11-04-23 | 10:15

Logisch toch? Geschoold door Arafat en lijntjes binnen de PLO, Hamas en Fatah. Die brengt tijdens onderhandelingen een heel arsenaal met zich mee en is niet bang om het in te zetten. En dan nog krijgt ze helemaal niks voor elkaar. Wat dan ook wel weer een hele prestatie is.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 10:33

We doen net of het kabinet een geoliede machine is waar iedereen het altijd met elkaar eens is.

Beeldvorming is nr1, de rest is bijzaak.

Wattman | 11-04-23 | 10:04 | 2

Walgelijk,geeft al aan dat zij alleen maar bezig zijn met de beeldvorming.
Wat is er mis met een economy-class, dansen op tafel kan toch ook

Coolcalmcollected | 11-04-23 | 10:22

@Coolcalmcollected | 11-04-23 | 10:22:
Nou, je hebt dansen en Dansen . Dat eerste is ordinair en volks, dat laatste heeft Stijl en Klasse. Zelfde voor sportief schoeisel; je hebt sportschoenen en je, nou ja, wij niet, maar Kaag heeft Sportschoenen.
All Hail to the Kaag!

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 10:38

Lijkt me vrij evident dat Rutte zijn ontslag moet indienen en namens het gehele kabinet.

Het is direct duidelijk dat de eerste vice-premier en minfin het regeringsvliegtuig moet nemen en minister VWS op een privévlucht gezet kon worden.

Rutte heeft duidelijk gefaald als manager. Als het kabinet nu niet valt dan valt het nooit.

Schout-bij-Nacht-J | 11-04-23 | 10:04 | 1

Ze vallen niet. Ze jassen erdoor wat ze kunnen, de implosie volgt dan wel bij de volgende verkiezingen maar dan nog, desnoods met 7 partijen gaan ze gewoon verder op de ingeslagen weg. Rutte zal de werkende mens wel iets van 100 kilowattjes/h en 100 kuubjes water beloven en doorrr.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:26

Toch team Helder hier. Qatar is nu eenmaal te ver om met de Regeringsbezem te gaan.

Duwbak_Linda | 11-04-23 | 10:01 | 3

Anti welk kabinetslid dan ook, maar stoken in een rottig huwelijk, ja graag.

bijna_raak | 11-04-23 | 10:12

Een businessclass kaartje heen en terug voor een voetbalwedstrijd zou toch meer dan genoeg moeten zijn.

zuurtjeregen | 11-04-23 | 10:13

737 met één tussenstop moet het kunnen.

Louter Leuter | 11-04-23 | 10:16

Is Conny Helder de vrouw ex-international Glenn Helder? Voetballiefhebster dus..

small_town_dad | 11-04-23 | 10:00

Hoeveel bomen plant mevrouw Kaag wekelijks om haar uitstoot nog enigszins te compenseren? Nog nooit een Min. v Fin gezien die zo veel reisy

Jan Lange3373 | 11-04-23 | 09:59 | 1

Ze hebben haar nog niet verteld dat ze niet meer de minister van buitenlandse zaken is.

Osdorpertje | 11-04-23 | 10:48

Kaagheks: "In het regeringsvliegtuig kan ik oorlogen voorkomen, ruim ik chemische wapens op, en Alex mag van mij voorin in de cockpit."

Louter Leuter | 11-04-23 | 09:59

Geen last van vliegschaamte, ook wel eens prettig om te zien in deze tijden.

small_town_dad | 11-04-23 | 09:59

"Bij Financiën is de toon richting een collega-ministerie meer hautain en de inzage voor ons, de burgers, achteraf meer beperkt. "

Oh ja, Kaag is natuurlijk "meer hautain".

Ik lees dat nergens terug, ik lees dat Kaag uiteindelijk gewoon gelijk heeft. Afspraak was al gemaakt en een "diplo" reis naar 3 plaatsen is toch wat belangrijker dan een minister die naar het voetbal wil. Daarna geheel logisch een PR opmerking dat dit in de openbaarheid op kleuterschool lijkt en dat is ook zo. Dit soort geruzie is overigens geen uitzondering in welk bedrijf dan ook.

Dat een regeringsvliegtuig geld kost is zonneklaar, het is geen lijnvlucht. Wil je dat als land niet, dan lever je ook een gedeelte diplomatiek gewicht in. De VS vliegen niet voor niets met de Air Force One, is allemaal PR, zoals het hele koningshuis dat ook is voor onze internationale handel.

Je kan iedereen mete en lijnvlucht sturen, dat is goedkoper. Maar zullenw e dan consequent zijn en Amalia gewoon haar status afnemen, de hele santekraam van alle protocol afschaffen en de rode lopers niet meer uitrollen almede de motor-ordonnans en het vrijhouden van de A4 voor Poetins bezoekjes en zo?

Allemaal prima. Maar dan ook geen slakken zout op dit soort zaakjes?

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 09:56 | 17

@Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:28:
Nee ik val niet op Kaag, noch vind ik haar geweldig. Overigens valt ze erg mee buiten de publieke arena. Gewoon een tamelijk doorsnee intelligente vrouw wars van gedoe of arrogantie. Wat ik dan wel weer weet.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 11:45

"Veel beeldvorming, veel suggestie, veel spin" @Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 10:01:

Deze dingen lees ik niet van je als ze iemand anders demoniseren, bijvoorbeeld de BBB. Jij houdt wel van D66 zie ik.

DitjaarkrijgikAOW | 11-04-23 | 14:04
▼ 14 antwoorden verborgen

Er zijn toch prima maatschappijen die op Qatar vliegen? Dan ben je voor 5000 euro wel klaar =, heb je ook nog 1st class

TurpinDick | 11-04-23 | 09:55 | 1

Lees wat er staat. Er waren nog business class tickets verkrijgbaar bij Qatar Airways voor circa EUR 6.000,--.

Glasgow Argus | 11-04-23 | 10:00

Niemand die op het idee is gekomen om Kaag in een Piper of Cesna te duwen?
Dus jij wil een privé vlucht, hier heb je je privévlucht, en haar dan ook laten tekenen voor het bonnetje.

Andersdenkend | 11-04-23 | 09:52 | 2

In een doos proppen en als pakket versturen is nog goedkoper.

Sinclair | 11-04-23 | 09:58

Conny Helder ging voetbal kijken, maar wat ging Kaag eigenlijk doen in Praag, Zagreb en Ljubljana? Praten over de digitale munt?

grietmetgroenefiets | 11-04-23 | 09:52 | 12

@Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 11:26:
Even serieus, vind jij dat X66 onder Kaag erop vooruit is gegaan ten opzichte van Pechtold of Jetten of ben je minder gelukkig met haar lijn dan onder die andere 2. En nee, niets met gender of geaardheid, gewoon puur qua politieke en qua communicatie/beeldvorming.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:30

@Graaisnaaiert | 11-04-23 | 11:30:
"vind jij dat X66 onder Kaag erop vooruit is gegaan"

Nee. Ze beloofde nieuwe politiek maar toen de grote kans voor open doel werd gemist (hier scheiden onze wegen) en ze ging voor de kans op meedoen aan Rutte 4 heeft ze het krediet verspeeld. Dat was gewoon oude politiek en niet eens in nieuwe zakken.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 11:51

@Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 11:51:
Da's een eerlijk antwoord. Waardeer ik zeer. Ik heb het nooit op Kaag gehad maar dat moment was voor mij ook het demasque van het project Kaag.

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 12:42
▼ 9 antwoorden verborgen

Het lijkt me toch evident dat je dat toestel meegeeft aan je collega die zo een extra krachtig lgbtqbbq standpunt kan maken door te landen in een heus regeringstoestel. Valt me tegen van Kaag hoor.

SailingDuck | 11-04-23 | 09:51

Carbon footprints, fijnstof, CO2. Het gaat nergens anders meer over in Den Haag. Het klimaaaahaat!
En ondertussen maken diezelfde vingerwijzers ruzie over wie er het meeste kan uitstoten.

goedverstaander | 11-04-23 | 09:50

Maar hoe heeft het NL nou geholpen dat Helder daar zat?
En wat voor Nederlandse financiële zaken moest Kaag zo nodig regelen in Zagreb?

Bochel | 11-04-23 | 09:50 | 2

Goed zo GS, blijven roepen in de poel des verderfs dat D66 heet.

RickRD | 11-04-23 | 09:49

Dit geeft overigens wel een nieuwe betekenis aan het begrip "kwetsbaar".
"Kwetsbare jongeren" zijn dan ook jongeren die met geld smijten dat ze op dubieuze wijze hebben verkregen.

Arnold Layne | 11-04-23 | 09:49 | 1

En wat is eigenlijk "onwijs kwetsbaar"?

Kwakjeszalver | 11-04-23 | 09:57

Optinternet vind ik uit dat dat rondritje per vliegtuig business class 1959 euro had gekost (Amsterdam-Ljubljana-Zagreb-Praag-Amsterdam). Maar ik snap het probleem nu ook. Er is geen directe vlucht van Ljubljana naar Zagreb (117 kilometer). Maar dat kan ook in een uurtje met een taxi.

goedverstaander | 11-04-23 | 09:48 | 4

En Sigrid de lucht van het volk inademen? Denk 't niet...

4HoogAantWater | 11-04-23 | 10:06

@gato | 11-04-23 | 10:06: Kaag heeft wellicht niet door dat veel euro's die we in Europa hebben niet daadwerkelijk niet op papier gedrukt zijn, dat is gewoon digitaal. Misschien vliegt ze met koffers vol geld rond. We weten het niet.

goedverstaander | 11-04-23 | 10:16

@gato | 11-04-23 | 10:06:

De Very Important Penis uithangen.

Madame Kaag leunt voor 100% op haar ambtenaren door gebrek aan eigen kennis. Dan was Zalm toch 10 klassen beter.

Wattman | 11-04-23 | 10:24
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom wordt dit eigenlijk gebagatalliseerd met "relletje"? Bij ieder bedrijf waar jan met de korte achternaam werkt, zijn dit soort dingen reden voor ontslag op staande voet met pek en veren... Kennelijk bewegen de dames en heren politici zich in ongenaakbare sferen...

Gladiator Fap | 11-04-23 | 09:47

Powerplay op hoog niveau, liepen ambtenaren maar zo hard voor het gewone volk.

spamzuiger | 11-04-23 | 09:46

Het zou meer op zijn plaats geweest zijn als Nederland een paar "jongens van het volk" met de ploeg had meegestuurd. Om de sfeer er in te houden en om wat publiciteit te krijgen. Ik denk aan personen als Lee Towers, Guus Meeuwis, Danny de Munck, Paul de Leeuw.
In het vliegtuig met het team een clublied zingen en dat later uitzenden.

Maar ja ...

Arnold Layne | 11-04-23 | 09:46

Ik ga ze uitprinten en inlijsten.

Kaas de Vies | 11-04-23 | 09:45 | 1

En dan?

Kwakjeszalver | 11-04-23 | 09:58

666 heeft zich in ALLE provincies onmogelijk gemaakt en gaat niet meedoen, tjeerd-nog-aan-toe, tjeerdverdomme.

hagelkruis | 11-04-23 | 09:45 | 1

Is toch prachtig nieuws?
Kaag: 80% van de kiezers heeft niet op BBB gestemd".
Nee muts, en 95% niet op D666.

Kwakjeszalver | 11-04-23 | 10:00

Wel hoopgevend dat ze 150k wat gevoellig vinden. Nu nog de honderen miljarden verspilling aan Asiel, Stikstof en Zuid europa etc op het netvlies en in the mind krijgen.

2CVOcean | 11-04-23 | 09:44 | 1

Blijkbaar werkt het zo: ze zeggen dat ze het 'onwijs kwetsbaar' vinden, zodat iedereen weet dat ze heus wel iets snappen van de waarde van geld, om vervolgens door te gaan met: 'Maar aan de andere kant...' En dan gaat het reisje vrolijk door. Elke zin die Kaag uitspreekt zit op deze manier in elkaar. 'Ik begrijp dat... iedereen schoon genoeg van ons heeft... iedereen liever Caroline van der Plas heeft... maar aan de andere kant... moeten we nu keihard doorpakken.. natuur staat op omvallen... vluchtelingen opvangen..

grietmetgroenefiets | 11-04-23 | 10:02

Zolang onze lichtende voorbeelden qua milieubeleid voor ieder wissewasje het (prive)vliegtuig gaan pakken ipv een lijnvlucht of de trein, doe ik ook niet meer mee aan die milieubullshit.

*steekt rubberen banden aan in de achtertuin*

-PR- | 11-04-23 | 09:43

Hier wordt duidelijk met twee (kli)maten gemeten…

Mark zit te Dutten | 11-04-23 | 09:40 | 1

Mark zit te dutten.
Kaag is niet geschikt als leider.
Eenieder lijdt onder het gedut van Minpres.
Ruzie maken over het gebruik van een privé jet - Ego's van kleine kinderen.. De bevolking zit daar echt niet op te wachten.

Nederlandop1 | 11-04-23 | 09:47

Topambtenaren die het woord 'onwijs' hanteren: je zou toch zeggen dat je voor zo'n baan je middelbare school afgemaakt zou moeten hebben. Dit zijn vast ook de mensen die je moet vertellen dat ze TikTok van hun telefoon moeten halen.

konjodebonjo | 11-04-23 | 09:39 | 3

Zegt ook iets over de leeftijd. Latere generaties gebruikte termen als "wreed" of "gruwelijk".
Wees bij dat niet de term "mieters" gebruikte.

Arnold Layne | 11-04-23 | 09:42

@Arnold Layne. Vermaledijde.

Kaal-dik-en-lelijk | 11-04-23 | 09:49

Cringe inderdaad

_pacman_ | 11-04-23 | 09:52

Wat hebben deze ministers het drúk. Álle hulde.

En gebruik gewoon privé-vliegtuig, het regeringsvliegtuig of vlieg minimaal - sowieso véél en - first class.

Plemp het volk in OV en files, f*ck them. Dat dan weer wel. Belast hun auto's, verbiedt auto's die niet zuinig genoeg zijn en hinder auto's zo veel als mogelijk. Dat godverdomde plebs moet wel weten dat het milieu gered moet worden!

Zomaarwat | 11-04-23 | 09:39

Vraag blijft overigens waarom een minister van Financien zo belachelijk veel moet reizen. Je zou bijna gaan denken dat het haar vooral om het uitbreiden van haar netwerk te doen is, wat altijd handig is wanneer er straks een Europese topbaan vrij komt.

spanarchist | 11-04-23 | 09:38 | 1

Die €24 miljard extra ggkregen belastingniet geven aan de hardwerkende Nederlander maar aan die arme Euripese landen.

DitjaarkrijgikAOW | 11-04-23 | 13:50

Brugklas niveau. En dat moet ons land besturen.. Ze zijn alleen maar bezig met zelfpijpen.

4HoogAantWater | 11-04-23 | 09:37 | 1

Het is inderdaad redelijk bedroevend om te zien dat zowel de ministersploeg, als de mensen die daar omheen zwermen, eigenlijk allemaal het niveau schoolplein nooit zijn ontstegen.

konjodebonjo | 11-04-23 | 09:41

Mevrouw Kaag moet natuurlijk wel in stijl aankomen in het buitenland, en aankomen met het regeringsvliegtuig is natuurlijk het ultieme. Daarmee laat je zien hoe belangrijk je wel bent. Met een lijnvlucht lijk je op al die...... ja wie zijn al die mensen eigenlijk die met een gewone lijnvlucht vliegen?

Mr. C | 11-04-23 | 09:36 | 2

Wat een dom commentaar. Waarom vliegt POTUS met de AF1?
Dan nog: Waarom vliegen zakenlui geregeld met een prive-jet?
Tijdwinst, efficientie, winst, afgezet tegen kosten ervan wint vaak het eerste.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 10:06

Over "dom commentaar" gesproken, waarom met een privé jet vliegen? Omdat je het kunt betalen, en uit de WOO verslagen blijkt dat ze om efficiëntie/kostenbesparing/tijdwinst of welke drogreden je ook verzint geen zier geven. Hoe ziende blind of horende doof kan een mens zijn.

Mr. C | 11-04-23 | 12:52

Eigenlijk zou er eens per jaar een soort publiek functioneringsgesprek moeten zijn voor de regering.

Barkruk2 | 11-04-23 | 09:33 | 2

Hou jij een functioneringsgesprek met je baas?
En kan je hem dan ontslaan?
Hoe hoger in de boom, hoe langer je weg kan komen met fouten.

AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:35

@AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:35:
Het verschil dat mijn baas mij betaald en wij de regering betalen.
Dus je kan ons zien als de aandeelhouders van de regering.
Of de burger als directie en hun als ploegleider.
maak er wat moois van.

Barkruk2 | 11-04-23 | 09:59

Sigrid Kaag: “Wie is toch die Minister van Langdurende Zorg en Sport?”

DankeSchon | 11-04-23 | 09:31

Ik krijg steeds meer de indruk dat Mira Ornstein geen persiflage is maar de keiharde, bedroevende weergave van de (Kaag) waarheid.

zwellevertje | 11-04-23 | 09:31

Wat zou er nou mis zijn met een gewoon ticket. Business class mag dan nog wel, prima. Ik snap het niet. De hypocrisie ten top.

Kievit | 11-04-23 | 09:30

"We zijn geen kleuterklas"? Klopt helemaal... kleuters zijn veel verstandiger

thesmul | 11-04-23 | 09:29

Is er ook een mogelijkheid dat ze in normaal Nederlands communiceren ipv dit pseudo intellectuele gebrabbel.

ansjovis | 11-04-23 | 09:28 | 1

Nounou, als je dit al niet kunt volgen. Komop...

Graaisnaaiert | 11-04-23 | 12:43

Ons benne het klootjesvolk dat een waas voor de ogen gedraaid moet worden. Die lui zijn inderdaad zelf kleuters. Wat ontzettend leuk dat GeenStijl er is om dit voor ons te duiden en nog jaren in hun archief openbaar te houden. Die nieuwe bestuurscultuur van Kaag, waar kan ik die zien? Het is allemaal een wassen neus van haar. Eerstvolgende verkiezingen: weg ermee en niet meer terugkomen. Caroline kan beter.

DitjaarkrijgikAOW | 11-04-23 | 09:27 | 1

"Weg er mee" is volgens mij al geregeld. Mevr. Kaag ging voor het PM plaats en dat heeft ze verprutst dus die gaat naar de VN of zoiets

thesmul | 11-04-23 | 09:32

Zo tekenend voor politiek en ambtenaren: 150K voor een retourtje 'kwetsbaar' noemen. Nee, het is gewoon onverkoopbaar reteduur en spugen in het gezicht van de belastingbetaler. De kloof tussen burger en overheid in 1 zin is het.

VP732 | 11-04-23 | 09:27

Begrijp ik nu dat we een gratis regerings vliegtuig hebben?
Ruim voldoende alternatieven voor deze omhoog gevallen kassa juffies, dat is wat dit voorval ons leert.

28 | 11-04-23 | 09:27

Maar het zijn natuurlijk wel gewoon ruziënde kleuters.

Zaadstaaf | 11-04-23 | 09:26 | 1

Nee hoor... kleuters acteren verstandiger

thesmul | 11-04-23 | 09:34

Zin om een aansteker tegen een vliegtuig te gooien nu.

Kaal-dik-en-lelijk | 11-04-23 | 09:26 | 3

Gebruik je verstand, g*dv€rred0mme!

DankeSchon | 11-04-23 | 09:34

Waxinelichtje? Is ook al enige ervaring mee.

dathoujetoch | 11-04-23 | 09:34

Je mag het vliegveld opfietsen tegenwoordig dus met een fiets ertegen botsen zou moeten kunnen. Wel met een XR vlaggetje aan de bagagedrager.

voldemort | 11-04-23 | 09:59

Helder had niet in Qatar moeten zijn, toen ze er was deed ze alles verkeerd, ze had uitstekend een reguliere lijnvlucht (desnoods niet in veevervoer maar business class) kunnen boeken.

Maar alles valt in het niet bij de stuitende hypocrisie en gedrag van hare hooghartigheid.

_pacman_ | 11-04-23 | 09:26

Het regeringsvliegtuig van Macron heeft vanochtend vast even een tussenlanding gemaakt gemaakt in Brussel, om zonnekoning Timmermans op te pikken voor zijn vlucht naar Nederland. Het moest toch die kant op. Plek zat. En Macron kreeg in 2020 twee nieuwe.

Piet Karbiet | 11-04-23 | 09:26 | 4

Wij gaan drie regeringstoestellen bestellen gefinancierd middels de vleestaks of is dit luchtfietserij?.

Kilroywashier | 11-04-23 | 09:39

Heeft Macrons regeringsvliegtuig een extra versterkte vloer?

MAD1950 | 11-04-23 | 10:10
▼ 1 antwoord verborgen

Ze denken dat gebruik van het regeringstoestel gratis is? Afhankelijk van hoeveel mensen er mee moesten was er goede kans dat je beide trips met privejet goedkoper had kunnen doen.

ipsocrat | 11-04-23 | 09:25 | 2

Een 'large business jet' met een capaciteit van maar liefst 14 pax. en voldoende range kost -effe afgerond- 6000,= Euro per uur. Bij een vluchttijd van 5,5 (ze vliegen ietsje sneller dan lijntoestellen) uur zit je dus op 33.000,= Euro.

bisbisbis | 11-04-23 | 09:44

@bisbisbis | 11-04-23 | 09:44: idd, en de boeing business jet van de regering passen 25-30 mensen in, maar de kosten per uur zul je niet makkelijk daaronder kunnen krijgen.

ipsocrat | 11-04-23 | 19:21

'Lijkt anders kleuterschool net materiaal'

Pakkende samenvatting van de Sieg, had ze maar altijd zulk scherp inzicht...

ReyNemaattori | 11-04-23 | 09:25

Die sjaal van Helder heeft ook aardig wat gekost door het mislopen van een gasdeal.

Lukiluuk | 11-04-23 | 09:24

Voor een ruggetje ben je heen en weer waar zijn die 149.000 voor nodig?

ikdenkwat | 11-04-23 | 09:24 | 1

In ieder geval over de rug van de belastingbetaler.

VP732 | 11-04-23 | 09:30

the witchfight…

wezen | 11-04-23 | 09:23

" Ook heeft FIN de bedragen van alle offertes weggelakt, maar VWS maakt ze wel openbaar (hulde VWS)." Nou, hulde, dat hebben ze alleen gedaan, omdat ze in dit geval konden scoren. Was het in hun nadeel geweest, was er ongetwijfeld ook met een roller of een blokkwast gewerkt.

FrankVeer | 11-04-23 | 09:22

Grappigste is nog dat al deze mensen zeuren over het milieu en onze carbonfootprint ed maar wel allemaal Prive willen vliegen ipv met een lijnvlucht….. dit is de reden dat ik niet meedoe aan die groene rommel, ze doen er zelf niks aan en het klootjesvolk mag alle lasten dragen.

ikworstelengadouchen | 11-04-23 | 09:21 | 5

@Louter Leuter | 11-04-23 | 09:43:
Oh, ik dacht gewoon ouderwets onderlangs.

Duwbak_Linda | 11-04-23 | 09:46

I gebruik de simpele stelling dat ik niet mag luisteren naar mensen die over het klimaat iets te zeggen hebben zodra ze minimaal 1 keer in hun leven een prive vliegtuig hebben genomen.

zhirek | 11-04-23 | 09:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Onwijs dit, onwijs dat. Stelletje 1e jaars corpsballen.

Lukiluuk | 11-04-23 | 09:20 | 1

Ik gok 50+. ‘Onwijs’ was populair in de jaren tachtig.

Wayfaring stranger | 11-04-23 | 09:46

Begrijp nog steeds niet waarom een lijnvlucht niet ok was.

coitus reservatus | 11-04-23 | 09:20 | 4

Ik begrijp waarom Helder dat niet okay vond. Wat ik niet begrijp is waarom het okay was dat Helder er niet okay mee was. "Gewoon netjes in de rij staan, kreng!".

MickeyGouda | 11-04-23 | 09:23

Kaag's agenda is leidend. Niet het schema van de lijnvluchten. Kaag is een echte hoogvlieger.

goedverstaander | 11-04-23 | 09:25
▼ 1 antwoord verborgen

Toch heerlijk dat je gewoon dat kunt regelen.
Een uitgave van 150K voor een vliegreisje.

Wel jammer dat er tegelijk te weinig geld is voor mensen in de zorg, voor nieuwe rechercheurs, en dat soort dingen.

AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:20

Wat kost een bezem eigenlijk tegenwoordig?

rob007 | 11-04-23 | 09:19 | 2

een premium bezem zoals de nimbus 2000?

Hellsmurfje | 11-04-23 | 09:22

"Bij Financiën is de toon richting een collega-ministerie meer hautain en de inzage voor ons, de burgers, achteraf meer beperkt"

Dit straalt weer slecht af op Kaag.

Duwbak_Linda | 11-04-23 | 09:19 | 2

Nee dit zijn spijkers op laag water DL.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 10:19

Onwijs kwetsbaar zelfs!

Guusje Nadorst | 11-04-23 | 10:28

Dus de reis naar Praag valt af zodat Hare hoogheid Kaag toch met het regeringsvliegtuig kan reizen. Dan zal dat bezoek aan Praag ook niet een prio geweest zijn. Had dat niet, in het kader van stikstofdeposities, via een Teams overleg afgewikkeld kunnen worden met de Hongaarse collega's?

At_Dawn_They_Sleep | 11-04-23 | 09:18 | 3

Praag ligt in het mooie Tsjechië

theo-is-dood | 11-04-23 | 09:23

Komt Timmerfrans vandaag eigenlijk praten met Caroline?

Ommezwaai | 11-04-23 | 09:18 | 9

@dathoujetoch | 11-04-23 | 09:20:
De Antonov 224 hebben ze kapot geschoten in |Oekraïne. Timmerfrans zal over de weg moeten. Convoi Exceptional.

Andersdenkend | 11-04-23 | 09:49

En hij komt aan een hele grote ronde tafel op een bureaustoel met wieltjes te zitten met een glaasje water voor zich, en Caroline in een comfortabele fauteuil naast een tafeltje met versnaperingen.

Kwakjeszalver | 11-04-23 | 10:04

Ik las dat die Antonov vernietigd is. Dat wordt dus niet vliegen voor Frenske.

clockandhammergame | 11-04-23 | 10:06
▼ 6 antwoorden verborgen

Jaja, preken water drinken wijn das overbekend politiek verschijnsel.

william7055 | 11-04-23 | 09:17

Voetbal krijgt sowieso veeeeeel te veel aandacht en mediatijd.
En daardoor nemen de voetbalfans het voetbal veeeeeel te serieus.
Op het sentimentele af.
En vinden ze dat ze overal voetbal moeten kunnen kijken.

En nu ook nog meer geld.
Je zal maar van een andere sport houden, rugby of honkbal of zo.
Of je hebt niets met sport.

Dan kom je er bekaaid vanaf.

AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:17 | 4

Had nog een reactie geschreven op je vraag. Iets bij grote (automobiel) bedrijven, stuklijsten/salaris/administratie is de IBM/SAP/Oracle wereld, de desktop is Office (MS), en simuleren en rekenen is op Linux clusters. Linux heeft Unix gekilled en de dure Unix workstations (van IBM, HP, DEC, SGI, Sun, Apollo).

En toen kwam de man met de hamer.

Louter Leuter | 11-04-23 | 09:40

@theo-is-dood | 11-04-23 | 09:26:
Durf niet.
Ben bang dat we dan heeeeeel boos worden.
En daarna heeeeeel verdrietig.
Want het geld is ergens anders hard nodig.

En dan al die amateurclubjes waar tante Ingrid de koffie schenkt en ome Henk het doel repareert...

En de extra zondagsdiensten van politiemensen die ook liever papa of mama waren geweest thuis.

Eigenlijk zijn het een soort Melkert-banen dan.
Waarom krijgen ze dan zoveel poen.

AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:42
▼ 1 antwoord verborgen

Management by beeldvorming.

bisbisbis | 11-04-23 | 09:17

Die focus op wat er in de pers komt en hoe, vind ik onrustbarend. Ambtenaren moeten gewoon hun werk doen en zich niet zo druk maken om "de beeldvorming". Als je geen vuile dingen doet, wordt er ook niet vuil over je geschreven.

Dat dit blijkbaar is hoe er gewerkt wordt, geeft imo aan dat ze het normaal vinden om dingen te doen die het daglicht niet verdragen.

Trekhaas | 11-04-23 | 09:16

"Onwijs kwetsbaar" het lijkt net of ik mijn jongste dochter hoor praten.

At_Dawn_They_Sleep | 11-04-23 | 09:16

En maar blijven beweren dat al die ambtenaren alleen maar uit het raam zitten te staren. Zo zie je maar weer, niets zo funest als vooroordelen voor een zorgvuldige beeldvorming.

Hetkanverkeren | 11-04-23 | 09:14 | 3

Op sommige departementen heeft men glas van plavond tot tapijt.
Dan kan men ook liggend naar buiten kijken..

Motorkater | 11-04-23 | 09:16

Uit het vliegtuigraam. Ik neem aan dat ze window seats nemen toch?

Graeme Reaper3779 | 11-04-23 | 09:42

En veel zwartlakken. Zo kennen we de open, nieuwe, eerlijke bestuurscultuur van Qaq en dat partijtje van heur weer.

dathoujetoch | 11-04-23 | 09:13 | 1

waarom zouden niet betrokken personen bloot gegeven moeten worden.

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:26

Waar ligt de sympathie? Niet bij Kaag, nooit bij Kaag. Anderzijds, foebele, zucht.

GregorVanPallandt | 11-04-23 | 09:13

Kunnen niets, roepen alles.
Maar ja, zolang ze veel vliegen
is er hoop.

Motorkater | 11-04-23 | 09:13 | 1

De Duitsers kwamen terug met een gasdeal. Helder had alleen een mooie anekdote voor haar kleinkinderen. Iets met 'een sjaaltje '.

MickeyGouda | 11-04-23 | 09:19

We kunnen vaststellen dat de persoon met codenaam 5.1.2e behoorlijk wat in de Haagse melk heeft te brokkelen. Deze figuur heeft conversaties met zichzelf :)

goedverstaander | 11-04-23 | 09:12

Dat de ambtenaren de kosten overzichtelijk maken, lijkt mij niet meer dan logisch om de keuze te kunnen objectiveren.

Roos | 11-04-23 | 09:12

Nederland is een rijk land. Laat ze lekker het geld van de burgers uitgeven. Niemand hier zou willen ruilen met de positie van kaag.

geheelvergeter | 11-04-23 | 09:11 | 6

Ik wil best een paar jaar de kop van jut zijn. Prima salaris, reis- en onkostenvergoedingen, pensioen goed geregeld, geen enkele verantwoordelijkheid

Hersenletsel | 11-04-23 | 09:20

Minister zijn is inderdaad een hondenbestaan.

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Kaag kan toch een Evanescootje doen?

Mr_Natural | 11-04-23 | 09:10

Had die 150K geschonken aan de families die hun broodwinner kwijt zijn aan die stadiums. Dan was je nu een held, ipv een enorme loser.

fuqatar | 11-04-23 | 09:10 | 2

Applaus voor deze wijze opmerking

theo-is-dood | 11-04-23 | 09:28

Euro 150 de man?

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:00

Als Kaag's bezem ook in onderhoud is kunnen ze misschien bij onze Max eens informeren naar de kosten.

NLgaatnaardeklote | 11-04-23 | 09:10 | 1

Maxima heeft ook een vliegbezem?

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:25

Vliegen afvangen is een competitie tussen Haagse departementen.

Glasgow Argus | 11-04-23 | 09:09

Persoonlijk juich ik dat precisiecalculeren van harte toe. Ambtenaren die zich ervan bewust zijn dat er in Den Haag vaak erg luchtig wordt omgegaan met gemeenschapsgeld moet je in ere houden.

MickeyGouda | 11-04-23 | 09:08 | 9

@* Il Principe * | 11-04-23 | 09:08: no deal

Hetiswathetis | 11-04-23 | 09:36

Schaf dan het koningshuis af. Scheelt miljoenen.

Beste_Landgenoten | 11-04-23 | 10:19

PH-GOV maakt zoveel uur per jaar. Het niet vliegen geeft alleen een besparing op brandstof en op de inleen van de KLM piloten top-guns. Ook een bedrag, maar goed. Geen vergelijk met het totaal per vlucht, de totale kosten gedeeld door de vlieguren. Denk eens wat de Griekse vakantie van WimLex kost met 13 retourvluchten.

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:25
▼ 6 antwoorden verborgen

Ze hadden ook het land kunnen regeren ipv snoepreisjes te maken....

Is dit nog nieuws? | 11-04-23 | 09:07

Dat ging dus over dat succesvolle bezoek van Helder aan Qatar.

laurentius | 11-04-23 | 09:07

De toonzetting vanuit FIN doet vermoeden dat het WOO verzoek Chefsache is. Kaag zelf met de witkwast.

Het geeft wel een mooi inkijkje in de Haagse bubbel. Inderdaad, heel lelijk.

En dan kijkend naar de opbrengst: een superlichtgewicht minister naar Qatar met een shawl over een miniscuul "One Love" speldje. Geen gas meer te koop, dus ook nog eens onverrichter zake terug. En een mislukt WK.

Glasgow Argus | 11-04-23 | 09:06 | 1

Het geblunder van arrogante van Gaag en de manschappen is de minister aan te rekenen?
KNVB had nooit met Hiddink moet beginnen en sofort Koeman aan het roer moeten zetten. Dan hadden we al zoveel meer kunnen bereiken.

AntiZanicz | 11-04-23 | 10:23

De details van het ambtelijk geneuzel interesseren me niet.
Wat me verbaast is waarom de belastingbetaler het goed vindt dat €85.000,- wordt weggepist voor het bijwonen van een spelletje voetjebal. Voetjebal!
Rijdt er komende zomer ook een minister mee in de Tour de France? Of figureert een bewindspersoon in Boer Zoekt Vrouw?

theo-is-dood | 11-04-23 | 09:05 | 2

Mensen in posities doen eenmaal wat ze willen doen van andermans geld.

Adriel | 11-04-23 | 09:06

Dries van Agt deed het wel, die luisterde bij voorbaat wel naar uw wijze opmerking.

dathoujetoch | 11-04-23 | 09:15

Ik snap het wel, ik had vroeger een driewieler en m'n zusje een step, was altijd gedoe.

Mr_Natural | 11-04-23 | 09:04

En hoe zit het in verschillen met 'uitstoot' c.q. 'vervuiling' dan?
Tussen regeringsvliegtuig, privéjet, lijnvlucht?
Maakt dat tegenwoordig met name voor hypocrisie66 niets meer uit of zo!?

Aristotalloss | 11-04-23 | 09:04

Als die bedragen niet hoog zijn, of acceptabel, hoef je ze ook niet weg te lakken.
Dus dat weglakken is sowieso niet zo handig...

AdvocatusDiaboli | 11-04-23 | 09:03 | 3

de bedragen zijn alleen voor burgers hoog. Gezelschappen van minister of CEO niveau reizen kosten altijd wat meer. Tien tickets met KLM kost ook zo 25.ooo

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:56

Ze hebben het toch keurig geregeld zo?

De_fluitlokker | 11-04-23 | 09:02 | 1

Niets mis mee, alleen om de kaaghaat voor gaat moet het toch in de krant, Hoewel het tot de telegrof beperkt blijft.

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:54

Dat '66 uberhaupt nog met het vliegtuig gaat binnen Europa (wat op de lijst staat om voor burgers te verbieden <500 km) vind ik een bijzonder slecht voorbeeld.

Ja, als je maar genoeg vluchten aan elkaar plakt is het altijd meer dan een grens.

TheseDays00 | 11-04-23 | 09:02 | 4

Kaag pakt het regeringsvliegtuig al als ze naar Luxemburg op en neer moet. En dat moet dat twee keer heen en weer vliegen, want iemand anders had het tussendoor nodig. Dus ipv 300 km heen en 300 km terug met de auto, vliegt een compleet regeringsvliegtuig 2 keer op en neer...
Status. Alles draait bij Kaag om status.

TheEgg | 11-04-23 | 09:16

Wat je zegt '66 wil vliegen voor de burgers verbieden.
Dit geldt natuurlijk niet voor de elitaire partijleden! Terug in je hok plebs.
HEIL SIEG!

Barkruk2 | 11-04-23 | 09:17

In de praktijk is het erg moeilijk om ad-hoc treinen in te leggen. Voorts is er nauwelijks materieel voor zoiets. Eigenlijk zou er wel een regeringstrein moeten komen die in iedere geval in NL,BE,FR,UK,DE en DK kan rijden. Zwitserland is ook belangrijk daar de Oranjes willen skien. Balkan en Griekenland zou ook goed zijn, Dan kan de familie ook met de trein naar de villa, Hoewel het laatste stuk wel met de heli zal moeten, op onze kosten.

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:53
▼ 1 antwoord verborgen

De Haag is een mooie stad achter de duinen. Kaag is lelijk. Dat dan weer wel

SteilAchterover | 11-04-23 | 09:01 | 7

Na deze toch schokkende oomerking kunnen wij concluderen dat het pornhub acount van Antizanicz voornamelijk bestaat uit granny en mommy video's.

Okami | 11-04-23 | 13:33
▼ 4 antwoorden verborgen

Al is een privéjet nog zo snel...

Mr_Natural | 11-04-23 | 09:01 | 1

als ik niet zelf hoef te betalen, ga ik gewoon wel.

was getekend, Kaag of Connie

pibasso | 11-04-23 | 09:45

Je leest vaak dat in NL 'het geld tegen de plinten klotst' (wat onzin is natuurlijk), maar goed, dan koop je toch 3 regeringsvliegtuigen?
Kan makkelijk t.l.v. het ministerie van stikstof, om maar wat te noemen. Kost het de belastingbetaler in elk geval geen extra geld.

Ichneumonidae | 11-04-23 | 09:01 | 1

Vliegen met PH-GOV kost ook het één en ander met die grootte is het brandstofverbruik groot en de bemanning zit ook allemaal boven Balkenende norm en betaalt vaak geen belasting in NL.
Defensie heeft nog een generaals vliegtuig maar dat is nauwelijks inzetbaar vanwege slechte koop door amateurs. Het lijkt de popo wel.

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:49

Vliegen hoeft nu eenmaal niet voor iedereen betaalbaar te zijn, aldus een (on)zekere Volkskrant columnist.

_pacman_ | 11-04-23 | 09:00 | 4

Vliegen is enorm milieuvervuilend, echt enorm.

Dus dat vliegen eens goed wordt bekeken lijkt me terecht.

Dat Graafje in de Volkskrant daar een Kaagwaardige hautaine draai aan geeft, is zoals gebruikelijk van Graafje én de Volkskrant, louter irritant.

Zomaarwat | 11-04-23 | 09:36

de columnist is niet onzeker, leuke carrière en rijk van de familie. Wie doet je wat.

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:47
▼ 1 antwoord verborgen

Kaag Hautain, wie had dat nou gedacht?

R. Skickr | 11-04-23 | 08:59 | 3

Minister Klaag

Trekhaas | 11-04-23 | 09:23

dat is alleen maar de haters perceptie

AntiZanicz | 11-04-23 | 09:47

@AntiZanicz | 11-04-23 | 09:47: Dat is alles wat u kunt antwoorden ter verdediging van uw geliefde partijgenoot?

SirCharlesPoploch | 11-04-23 | 10:44

Als het kabinet hier niet om valt, dan weet ik het niet meer....

Après toi | 11-04-23 | 08:58 | 3

Het is en blijft een corrupt zooitje

Barkruk2 | 11-04-23 | 09:13

Benieuwd of andere media dit nog overnemen en verwijzen naar GS.
...
Ach laat ook maar zitten; gaat toch niet gebeuren.
Zeker niet in deze voor '66 lastige tijden.

Aristotalloss | 11-04-23 | 09:42

Kabinet gaat niet vallen zolang de peilingen zo negatief zijn voor de coalitie

djeemsbontjas | 11-04-23 | 10:34

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl