achtergrond

Geenstijl

LIVEBLOG. Amerika overweegt ook MQ-1C Gray Eagle-drones te sturen, al bezig met CyberOps

Dag 99 van de oorlog +++ Amerikanen gaan zich er nu serieus mee bemoeien

Wapens, wapens, wapens. Dagen, weken en nu al maanden hengelt Volodymyr Zelensky naar wapens, en nu zal hij ze krijgen ook. Gisteren maakten de Amerikanen bekend raketsysteem M142 HIMARS te sturen, en in het kader van 'afgesproken werk' brengen de Britten hun M270 MLRS naar Oekraïne, zo laat minister van Defensie Ben Wallace weten aan CNN. Die M270 heeft net als de Amerikaanse M142 een bereik van zo'n 80 kilometer en gaat volgens Wallace gebruikt worden 'om onze Oekraïense vrienden te beschermen tegen de wrede artillerie van de Russen, die door Poetin wordt ingezet om steden met de grond gelijk te maken'. Een van die steden: Severodonetsk. Er vonden (of: vinden) straatgevechten plaats (zie POV-video hieronder), maar de meeste Oekraïners hebben zich teruggetrokken richting Lysychansk, wordt ook duidelijk uit de Britse intel. Om Lysychansk te bereiken moeten de Russen de rivier Siverskyi Donets oversteken. Dat kan maar op een paar plekken; de Oekraïners hebben bruggen verwoest én bij een eerder poging om de rivier over te steken ging het gruwelijk mis voor de uitploeg. De Russische focus op het front in het oosten heeft ervoor gezorgd dat Oekraïne een doorbraak heeft kunnen forceren in het zuiden, in de regio Kherson. De Russen hebben inmiddels versterking opgetrommeld om de Oekraïense opmars te stoppen.

En dan toch nog even terug naar de bemoeienis van de Verenigde Staten. Opa Biden stuurt in zijn 'military aid package' van 700 miljoen dollar niet alleen raketsystemen, maar er liggen ook plannen om vier MQ-1C Gray Eagle-drones op de post te doen. Dat zijn dus niet je huis-tuin-en-keukenpizzadoosdrones van de Intertoys met een handgranaat eronder geknoopt, maar deze joekels: een doorontwikkeling op de MQ-1 Predator en een voorganger van de moderne MQ-9 Reaper (die hebben wij ook... bijna). Ze zijn wel beter en ruiger dan de Turkse Bayraktars en, belangrijk, ze kunnen AGM-114 Hellfire lucht-grondraketten meenemen. En tot slot, als u dacht dat Amerika nog niet genoeg interesse had getoond in het conflict, 'blijkt' dat de Yanks op digitaal vlak al bezig zijn: generaal Paul Nakasone (jaja, 'head of Cyber Command') bevestigt dat Amerikaanse militaire hackers 'cyberoperaties hebben uitgevoerd' ter ondersteuning van Oekraïne. "We've conducted a series of operations across the full spectrum; offensive, defensive, [and] information operations." Gezellig! Later meer... LIVEBLOG.
INSTANT UPDATE - Oekraïne claimt nu 30.850 dode Russen
UPDATE 13.26 uur - Litouwen had geld ingezameld om bij Turkije Bayraktars te kopen. En nu denkt Good Guy Turkey Türkiye: weet je wat, we géven die dingen wel gewoon
UPDATE 15.34 uur - Regio Donetsk, kennelijk. Veel verwoesting, ook boem

POV bij de Slag om Severodonetsk

Bayraktarrrrr

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.