achtergrond

Geenstijl

#CancelCulture in de Vulture Club: Oorlogsjournalistiek wordt woke

Dr. Teun Voeten, oorlogsverslaggever en -fotograaf en onderzoeker naar de Mocromaffia, is uit een FB-groep van collega's gegooid vanwege Hebdo-cartoons

Teun Voeten schrijft aan GS:

De Vulture Club is de grootste Facebookgroep van de internationale gemeenschap van oorlogsjournalisten. Deze werd opgericht door Peter Bouckaert (toentertijd onderzoeker bij Human Right Watch) na de dood van onze geliefde collega’s Chris Hondros en Tim Hetherington, die om het leven kwamen door een granaatinslag tijdens de slag om Misrata, Libië, april 2011. Hun gelijktijdige  dood was een enorme schok voor oorlogsreporters wereldwijd. 

Bouckaert begon de Vulture Club om ons verdriet en rouw vorm te geven, om een hechte groep van oorlogsreporters te maken die met elkaar praktische, informatie en veiligheidsadvies zouden uitwisselen. In tien jaar tijd groeide de Vulture Club tot een forum van bijna 10.000 mensen. Momenteel zijn de meeste VC-leden geen actieve oorlogsjournalisten, maar mensen die op de een of andere manier met de media te maken hebben of dat graag zouden willen.

Twee weken geleden plaatste ik een post om onze collega-journalisten van Charlie Hebdo te herdenken die werden geëxecuteerd door een islamofascistisch doodseskader. Ik liet ook twee onschuldige Charlie-covers zien. 

Enkele uren later kreeg ik een Facebook-bericht van administrator Bouckaert. Hij beschuldigde me van islamofobie en anti-migratie-standpunten. Hij verwees naar het concept van "inclusiviteit,", en hij informeerde me dat mijn post niet alleen was verwijderd, maar dat ik ook verbannen ben als lid van de Vulture Club. 

Dit zijn opmerkelijke beschuldigingen. Rationale religiekritiek op totalitaire interpretaties van een geloof is geen pathologische, irrationele angst. Zoals vele mensen in het Westen ben ik bezorgd over de gevolgen van ongecontroleerde migratie. Inclusiviteit opleggen door mensen met onwelgevallige meningen buiten te sluiten, is een vreemde strategie.

Sommige Vultures juichten de beslissing van Peter Bouckaert toe om me te verwijderen, en drukten zich langdradig uit in de bizarre terminologie die de 'woke' opvattingen zo kenmerkt.

De meeste leden echter, zelfs als ze het niet eens waren met mijn post, hadden ernstige bezwaren dat een collega gecancelled en verstoten werd uit en journalistenforum zonder enige discussie of weerwoord. 

Er ontstond op de VC een levendig discussie met meer dan 300 reacties. De meerderheid was tegen en interpreteerden de actie als censuur. Ik kon de comments niet zien omdat ik geblokkeerd ben. Een paar vogeltjes stuurden me screenshots. 

Niet veel later besloot Mr Bouckaert om die draad met reacties te verwijderen. Hij vernietigde een zeer relevante discussie over censuur en cancel culture. Sommige vultures ageerden tegen deze daad, en beschuldigde de administrator van autoritair en totalitair gedrag . Deze reactie werden ook heel snel verwijderd. 

Iemand stelde voor een een stemming te houden onder leden of ik weer aangenomen moest worden als lid. (Ik zou hebben geweigerd.) Administrator Bouckaert verwijderde dit voorstel ook weer in een paar minuten.

'Geen groot drama, wel droevig'

Ik wil geen groot drama maken. in tegenstelling to andere collega’s ben ik niet gemarteld, vermoord of in de gevangenis gezet. Ik ben ook niet ontslagen uit een riante baan. Ik ben alleen maar uit een virtuele gemeenschap gesmeten en buitengesloten van 10.000 collega’s. Droevig, maar niet het einde.

Dit is pas echt droevig: Veel mensen ondersteunen mij, maar durven zich niet uit te spreken, uit angst om klanten te vervreemden en jobs kwijt te raken. Gelukkig ben ik een een positie waarin ik het me kan veroorloven mijn mond open te doen.

Ik maak dit publiekelijk omdat ik erg verontrust ben hoe woke ideologie, angst, censuur en cancel culture nu ook al in de gelederen van de oorlogsjournalistiek zijn doorgedrongen. In een ontwikkeling die doet denken aan de ‘Varkens aan het Diner’-scène van Orwells Animal Farm, is een voormalige mensenrechtenactivist nu een satraap geworden die onwelkome stemmen het zwijgen oplegt. De journalistieke gemeenschap moet zeer kritisch zijn ten opzicht van dit soort ontwikkelingen.

Dank voor het lezen,
Teun Voeten

Naschrift GS: Engelse/deelbare versie op FB Teun Voeten, hieronder een deel van de discussie in screenshots.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Europese Patriotten — Interview Filip Dewinter

Deel 6 van Arthur van Amerongens queeste naar de keurigmensen van Europa. Deze week: Philip Dewinter, Vlaams parlementslid, 1ste ondervoorzitter van het Vlaams parlement en raadslid in de Antwerpse gemeenteraad voor het Vlaams Belang.
Foto's © Teun Voeten

@Redactie | 18-02-23 | 21:01 | 501 reacties

StamcafÉbru! Boze Niet-Blanke Vrouw is het ZAT (en noemt alle namen)

Zo, pak maar een borrel, Ebru zat in de mail en die wil ff wat doelwitten onder enkele rugnummers schilderen. We heffen het glas voor Ons Oebroe!

@Van Rossem | 02-11-22 | 22:22 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.