achtergrond

Geenstijl

Boa’s geen wapenstok en pepperspray tijdens De Grote Terrasoorlog van 30 en 31 mei

Opeens heb het, je wordt boa.

Vorig weekend nog mot met jongeren zonder aanhalingstekens te IJmuiden. En dan staat het weekend van 30/31 mei voor de deur, in de geschiedenisboeken alvast gereserveerd als De Grote Terrasoorlog van 2020. Respectievelijk 2 en 1 dagen voordat op 1 juni 12:00 de terrassen officieel open mogen en Nederlanders na 9 weken voorbeeldig gedragen hun geboorterecht op een feestje van formaat komen claimen. Nou, kleine kans dat we op 30 mei met 22 graden binnen zitten ganzenborden, dus daar zal menig anderhalve meter getreden worden.

Boa's moeten het vooralsnog wel met alleen these hands doen, want een bewapening met Stok & Peper zit er niet in. MinJus Grapperhaus: "Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken. Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera’s hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben."

Boa's nemen geen genoeg met 'gehoord worden', en voeren morgen in twintig steden om 12:00 ACTIE. "Het kan zomaar ineens mis gaan en dan hebben ze geen enkel middel. Agressie en geweld tegen handhavers moet nou eens afgelopen zijn. Wij moeten handhaven, dat staat notabene op onze rug en we zijn vaak als eerste ter plaatse, dan moeten wij ons minstens kunnen verdedigen. Wij eisen dat wij zo snel mogelijk beschikken over verdedigingsmiddelen", aldus de BOA-bond.

Vollenhovens vuurwapens laten nog even op zich wachten

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.