achtergrond

Geenstijl

#GiletsJaunes, Week 13. Dag met je handje

De Gilets Jaunes zijn van gemoedelijk weer naar grimmig geschakeld

Acte XIII inmiddels, want de gele protestrups trekt al dertien weken onafgebroken door Frankrijk. Precies een kwart jaar en waar het de afgelopen weken wat gemoedelijker was, of leek, is het vandaag weer bal en dat terwijl er deze week een rigide anti-demonstratiewet werd aangenomen. In Parijs is een Hesje zijn hand kwijt door/bij/tijdens een aanvaring met de en marche'ende ME'ers van Manneke Macron (die begint te buigen en zelfs een referendum schijnt te overwegen). Hier een langere versie met wat meer context rond de gebeurtenissen. De hand ging naar verluidt verloren toen de man een GLI-F4 traangasgranaat van de politie opraapte. Maar die Gele Giletjes zijn ook geen lieverdjes hoor, want deze arme blauwe soldaat heeft een bloedlip! Zie ook de rest van Stéphanie Roy's timeline voor meer Parijse toestanden, of PureTele voor beelden uit het hele land. In het Nederlands en ook met updates uit tous la Douce, zoals iedere week weer in de timeline van Niemands Knegt, die prikkelbare politie tegenover dito Gele Hesjes ziet staan. Maar: er mag ook gelachen worden:

Ruptly livestream na de breek, evenals een mail van een man die zijn vriendschap met Nu.nl opzegt (en ons in cc zette), wegens gebrek aan berichtgeving. Kopie/plak wegens passend in de tijdsgeest.

"Beste redactie van Nu.nl,

Eerder is mij gemeld dat er geen artikelen over de demonstraties in heel Frankrijk geschreven worden, met als argument dat het geen nieuws meer is na 13 keer. Het komt er dus op neer dat de miljoenen lezers van
nu.nlgeen idee hebben wat zich daar überhaupt afspeelt elke week. Dat is toch een gotspe als nieuwsagentschap?

Het zijn belangrijke gebeurtenissen die zich daar afspelen en iedereen in Nederland zou dat moeten weten. Het geweld, de doden, de gewonden, de individuele verhalen, de EU vlaggen die verbrand worden, tanks die door de straten rijden, de honderdduizenden demonstranten wekelijks, de blokkades van industrieterreinen, de bestormde woning van Macron, de invallen bij mensen thuis, de opgepakte leiders en ga zo maar door. Dat nu.nl *dáár geen zinnig artikel over kan schrijven is natuurlijk de grootste flauwekul. *

Verschuilen achter het herhalend karakter van de protesten is niet alleen heel flauw maar tevens tekenend voor hoe gekleurd de berichtgeving op nu.nl is, selectief en met een eigen of opgelegde agenda, al dan niet in overleg met andere nieuwsagentschappen. Het is het misbruiken van de macht als meest gelezen online nieuws website om de publieke opinie te beïnvloeden, daar zijn jullie heer en meester in geworden.

De uitgekauwde Trump artikelen tieren welig op nu.nl, elk wissewasje is wel een artikel waard op de voorpagina of als aanbevolen / gerelateerd nieuwsbericht. Zal hier wel weer geen reactie op krijgen, dat is vaak zo als het antwoord niet anders dan bevestigend kan zijn. Inmiddels is mij ook wel duidelijk dat het beleid ‘reageren, maar niet discussiëren’ is bij nu.nl en dat het er altijd op uit draait dat nu.nl niks te verwijten is. Same shit, different day.

Gr. 
Jeoffrey

Een hele teleurgestelde voormalig nu.nl lezer"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.