achtergrond

Geenstijl

D66 Europarlementariër komt niet op kieslijst: 'Sophie in 't Veld is een rancuneuze bazige bitch'

En daarom stelt ie zich niet opnieuw verkiesbaar

Matthijs van Miltenburg - wie kent hem niet - trekt de stekker uit zijn Europese politieke carrière. Bij de verkiezingen van 2014 stond ie op plek 4 van de '66-lijst, maar voor de aankomende ronde mag ie niet eens in de top 30 van Sophie in 't Veld, de secretaresse van Guy Verhofstadt. En daar is ie WOEST* hoogst verbaasd over (*op de voor D'66 zo kenmerkende beschaafde wijze): "De lijstadviescommissie vindt dat ik geen plek heb verdiend op het stembiljet. De reden? De lijsttrekker wil niet verder met mij. Het wordt de leden van D66 daarom op deze manier praktisch onmogelijk gemaakt mij te steunen. Dat vind ik niet passen in de democratische traditie van onze partij, DEMOCRATEN 66. Het is betreurenswaardig dat de lijsttrekker niet in staat is om zich verbindend op te stellen en dat zij geen tegenspraak duldt. Rancune is echter geen goede brandstof voor een positieve verkiezingscampagne." Vrij vertaald: In 't Veld is een bazige bitch, bij D66 in Brussel regeert de angst en als je haar een keer tegenspreekt, word je gewoon buiten de groep gepleurd. En daarmee bevestigt Van Miltenburg in een paar pinnige pennenstreken (mirror) wat wij sowieso al dachten over Sophie, D66 en dat Europese Nepparlement. Van Miltenburg was voorts voor Europese tolkastjes in de auto, dus we zullen 'm verder niet gaan missen of zo.

UPDATE: Aanleiding gevonden?
We hebben een vermoedelijke aanleiding voor het van de lijst jorissen van Van Miltenburg. In september was hij (te) kritisch op een Roemeense ALDE-collega, voormalige vice-premier Tariceanu, die door de D'66er beschuldigd werd van het opwerpen van rookgordijnen na vragen over fraude- en corruptiebestrijding in dat land. Interne kritiek wordt kennelijk niet gewaardeerd in de Verhofstadtgruppe.
Update II: Te kritisch op lobby&cadeautjes?
We hebben nog een aanwijzing gevonden dat Van Miltenburg te lastig werd. Tegenover FTM was hij in oktober kritisch over D'66-medewerkers die door Volvo benaderd worden met een kortingsaanbod (alinea in kwestie). Toen een ander medium hem verder wilde bevragen, werd hij teruggefloten. Wij springen naar de conclusie: Van Miltenburg moest weg, want hij is te eerlijk voor lobby-bestuurd Brussel.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.