achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Brexit uitgesteld

Binnen de nieuwe deal van Theresa May blijft het VK voorlopig in de douane-unie, in de single market, blijft het vrije verkeer van personen in stand en blijft het vallen onder EU rechtbanken.

Wat er na die transitieperiode gebeurd is duister, de duur van die overgangsperiode ook. 

Uiterste datum is 31 december 20XX [sic]. De Brexit wordt maximaal 91 jaar uitgesteld, geheel naar voorbeeld van hoe Hong Kong overging naar China. Honderden pagina's onderhandelingsresultaat herhalen per onderwerp hetzelfde mantra, er verandert pas iets als de EU en VK het eens zijn. Gezamenlijk kunnen ze de uittreding regelmatig uitstellen.

De ruim twee jaar aan onderhandelingen maken een paar dingen duidelijk: de EU moet en zal het VK kruisigen. Anders verliest de EU haar onderhandelingspositie richting andere nettobetalers. Deze houding is geen boodschap aan London, maar aan Stockholm, Kopenhagen, Wenen en Amsterdam. Aan u dus.

Dat werd al het meest duidelijk toen de EU geen overeenkomsten wilde kopiëren die wel waren weggelegd voor Canada, Noorwegen en Zwitserland. EU-leden hebben dus minder rechten en verworvenheden dan landen die net geen lid zijn. Een schril contract met de snelheid en barmhartigheid waarmee honderden miljarden naar zuidelijke EU-landen gingen.

Door de hete aardappel door de te schuiven ontstaat meer tijd om te onderhandelen. Dat is normaal positief als beide partijen er echt in zijn geïnteresseerd om eruit te komen. Er zijn hier geen concessies vlak voorbij de horizon. Dit overleg zit muurvast, en beide partijen hebben eisen waar de ander nooit mee zal instemmen.

De EU zal nooit toegang tot de single market geven aan landen die er zelf handelsovereenkomsten op na mogen houden. Dan krijgen de Britten een vrijbrief om zonder belemmeringen zaken uit China of India te importeren om op de Europese markt te dumpen. De eisen binnen het verdeelde Verenigde Koninkrijk zijn nog onwerkbaarder.

Six Tests of Labour

De Britse Partij van de Arbeid eist een deal die voldoet aan zes toetsen. Alleen exact dezelfde toegang tot de single market (toets twee) zal nooit door de EU worden aangeboden in combinatie met eerlijk management van migratie (toets drie). Die single market is samen met free movement altijd een race to the bottom (toets vier). 

Immers, import uit een EU-land met een lager of ontbrekend minimumloon is onbeperkt door de single market. Free movement zorgt voor arbeidsmigratie van mensen die voor lagere lonen bereid zijn harder te werken. Beide effecten zijn slopend voor de onderklasse in rijkere EU-landen. Daardoor worden armere Britse gebieden het hardst getroffen worden (toets zes).

Deze toetsen spreken dus elkaar al tegen, het is geen samenhangend stelsel. Het is wel een scherpe analyse wat er mis is binnen de EU, zonder een oplossing te bieden. Sowieso zal de EU geen toegang tot de single market aanbieden zonder free movement. Net zoals in de VS zijn de grootste twee partijen in het VK geobsedeerd in elkaars destructie, en nemen elkaars kiezers mee in hun graf.

Extra geld voor EU

Waar de drang naar soevereiniteit vandaan komt, bleek deze week bij Merkel en Macron. Naast de groeiende Europese begroting (die een kwart eeuw werd afgekeurd door de eigen rekenkamer) moet een extra begroting komen van landen die zich netjes aan de Europese begrotingsregels houden. De EU is meer bezig met geld rondpompen & maken, dan met geld verdienen.

Hier wordt een unie binnen een unie gevormd. In 2008 werd een 'neuro' geopperd, nu wordt een apart geldcircuit opgezet voor de bravere kindertjes in de klas. Geldstromen binnen de EU zijn sowieso een feestje van losse systemen. Het liefst met garanties en geleend geld, zodat de echte kosten pas in de budgetten en begrotingstekorten verschijnen tijdens een crisis. 

EU-leger

Het geld concentreert zich steeds meer richting Brussel, echte macht ook. Merkel en Macron willen een EU-leger oprichten. Wat er precies mis is met de NAVO is duister. Dat is een EU-VS-leger dat voor driekwart betaald wordt door de VS, een traditie die stamt uit beide wereldoorlogen. Goedkoper of beter wordt het niet.

Verregaande samenwerking gaat leiden tot verdere Europese bezuinigingen op defensie. De generaals gaan nog minder onder gekozen politici dienen, wegens het gigantische democratische tekort binnen de EU en Europese Commissie zelf. Als die democratie er ooit wel komt, staan die officieren op een grotere afstand van het volk, wat het Romeinse rijk mogelijk maakte.

Immigratie

Van Merkel kennen we het "Wir schaffen das"-migratiebeleid. Een miljoen migranten die in enkele jaren een Duits document krijgen waarmee ze in de hele EU mogen reizen. Het is daarom niet vreemd dat er een politieke beweging ontstaat om uit het vrije verkeer van personen te stappen. Dat is geen principe meer van vrijheid, maar eentje van ongecontroleerde volksverhuizingen. 

De VN is op dezelfde voet bezig met een internationaal verdrag om migratie makkelijker te maken. Niet alleen binnen de EU, maar wereldwijd. Dat is een nobel streven opgebouwd uit naïeve eerlijke gedachten zoals alleen een onschuldig kinderhartje over de wereld zou willen uitrollen. Iedereen die hiertegen is, is volgens Juncker een populist.

De tumultueuze week waarin het Britse Lagerhuis hun exodus besprak, was de week dat de EU in drie verschillende dossiers haar noodzaak aantoonde.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.