achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Feynman en/of Feiten – Pooiers komen te goed weg bij gedwongen jeugdprostitutie

Een zestienjarig meisje werd door haar "vriendje" Musa Y. in een advertentie neergezet als net achttien, onder de naam Esra. Samen met haar klant werd ze opgesloten in een Schiedamse kelderbox om seks te hebben.

Dat vriendje kreeg tien maanden onvoorwaardelijk, de klant negen maanden. Musa ging niet in hoger beroep, de klanten kregen afgelopen week in hoger beroep vijf maanden

Het doet denken aan de Valkenburgse zaak. Daar zat het "vriendje" op het toilet, terwijl mannen in een hotel het deden met een ander minderjarig meisje. De klanten werden publiekelijk vervolgd, een verdenking was genoeg om thuis opgepakt te worden en je familie in te lichten, twee van hen pleegden zelfmoord. De rechterlijke macht legde klanten taakstraffen op. De pooier kwam weg met twee jaar cel. 

Dat klanten discreet worden vervolgd is logisch. Ook zonder te betalen is seks met minderjarigen verboden. Wat mij steekt is de lage strafmaat voor pooiers. Waar een klant eenmalig de fout in gaat, doet de pooier dat continu met veel bijkomende ingrijpende delicten. Plus dat die pooier alle acties van klanten regisseert en daar dus mededader of in ieder geval medeplichtig aan is.

Die stapel strafbare feiten zou zich mogen uiten in jaren celstraf in plaats van maanden. Gedwongen prostitutie is een containerbegrip voor een reeks zorgvuldig op elkaar afgestemde delicten door meerdere daders. Nederland heeft er een handje van delicten die hulpvaardig zijn aan een delict niet te benoemen of te bestraffen.

Dit is geen ontucht of een zedenzaak door een loverboy. Dit is een zaak van onder andere afpersing, chantage, ontvoering, vrijheidsberoving, bedreiging, mishandeling met letsel en daarna de organisatie van stelselmatige uitbuiting voor financieel gewin. Dit is keiharde criminaliteit. Dan past het niet dat daders het vonnis in vrijheid afwachten en minder dan een jaar vastzitten.

De Utrechtse serieverkrachter kreeg twaalf jaar voor vier slachtoffers. Tegen die achtergrond is een jaartje voor een puber gijzelen en als slaaf tegen betaling uitpezen nogal magertjes. Saban Baran mishandelde en verkrachtte zijn meisjes. Als ze te weinig verdienden werden ze in het water aan steigerpijpen vastgebonden. Saban kreeg bijna acht jaar. Vier jaar korter.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat gedwongen prostitutie minder wordt bestraft dan een van haar onderdelen: de verkrachtingen. Waarom kreeg Saban Baran minder dan Gerard T.? Is er een pooierkorting bij de rechtbank? De paar maanden die Musa langer moet zitten dan zijn klanten, wegen ruimschoots op tegen het contante geld dat Esra voor hem verdiend heeft.

Dwang

De verdediging van Musa vroeg zich vooral af of er sprake was van dwang. De rechtbank gaf die gedachte om onbegrijpelijke redenen een podium. Minderjarig is minderjarig. Dan is ze niet wilsbekwaam en kan ze er dus niet voor kiezen. Manipulatie of chantage met een filmpje, een afhankelijke positie, het is gewoon te makkelijk en dus meestal lastig bewijsbaar.

Musa gaf leiding aan gewapende mannen die het kind gevangen hielden. Esra had letsel in haar gezicht. De kelderbox ging volgens een klant tijdens de daad op slot. Het dossier wees op meerdere manieren duidelijk op dwang, los van de verklaring van het slachtoffer. Meisjes die seks willen hebben, regelen dat zelf, daarvoor hebben ze geen vier man personeel nodig.

Pakkans

Dit zijn moeilijke zaken om rond te krijgen, dus weinig veroordelingen. Roy Dames maakte ooit de documentaire 'De Sekspolitie'. Hij volgde anderhalf jaar lang de zedenpolitie en bracht goed in beeld waarop agenten vastlopen. De conclusie was pijnlijk: geen veroordelingen. Zo pijnlijk dat deze documentaire sinds 2013 in de doofpot ligt.

Gedwongen prostitutie aantonen is lastig, evenals aantonen wie er allemaal aan meededen. De pakkans is in de ogen van daders verwaarloosbaar. Eerwraak vanuit families van het slachtoffer blijft ook uit. Deze snelle jongens denken dat Hollandse meisjes hoeren zijn en worden weggegeven. Vanwege uitblijvende consequenties blijft dat beeld in stand.

Papieren tijger

De ChristenUnie probeert van handhaving mede een civielrechtelijk gemeentelijk probleem te maken, maar het deeltje strafrechtelijk door de nationale politie laat men al liggen. Honderden gemeenten waarvan 95% geen beleid heeft, moeten iets starten. Hoe moet een gemeentehuis met beperkte machtsmiddelen en onderzoeksmogelijkheden iets gaan doen, terwijl het agenten al niet lukt?

Dus Segers, praat niet langer over een gemeentelijke aanpak met papier. Dit is crimineel gedrag, die lui negeren het volledige wetboek al. Ziet Gert-Jan nu echt Sjakie uit zijn groene 2CV stappen om een meisje te redden met een bruin aktetasje? Dat Terre des Hommes in derdewereldlanden kindjes moet redden snap ik, maar waarom hebben ze in ons welvarend land ook handenvol werk?

Bijwerkingen

Sinds #MeToo zijn we afgeleid met het licht grijze gebied van ongewenste intimiteiten. Een heksenjacht op mannen die soms terecht is. De poging om ongewenste intimiteiten uit te bannen, veroorzaakt minder geflirt, versierpogingen en seksuele vrijheid. In een poging het grijze gebied op te heffen, is het witte in de knel.

Het echte zwarte gat zit midden in onze samenleving en wordt genegeerd. Dit is een onderwereld van hoge omzetten, lage straffen, sporadische veroordelingen en recidive. De pogingen bestuurlijk dwang onder sekswerkers aan te pakken resulteren vooral in administratieve rompslomp, verkettering en hindernissen voor het legale aanbod.

Droom

Als we onze meisjes niet willen uitleveren aan criminelen en die twee miljard per jaar niet weggeven aan buitenlandse beleggers en stoppen met gevangenissen slopen, kunnen we dan niet een paar duizend zedenrechercheurs aannemen? Voor een betere pakkans en om bewijs volledig in kaart te brengen zodat meer zaken een (langere) straf opleveren.

Eerder, vaker en harder straffen vormen samen als drie-eenheid de enige manier om het kantelpunt te bereiken waar gedwongen prostitutie niet meer loont.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.