Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Russische trollengate. Groene Amsterdammer zegt wat NRC ook al zei maar dan nog slechter

niet de Russische trollen in dit verhaal

Als iemand een onderzoek heeft gedaan en dat onderzoek is een flutonderzoek dan hoef je daar niet nog een keer onderzoek naar te doen, althans niet als het nóg slechter is. Dat is precies wat de Groene Amsterdammer wel heeft gedaan.

Robert van der Noordaa is bekend van het ontmantelen van rapper Dotan (de dochter van Patty Harpeneau) en voor jeneverdrinkend links heeft hij nu de invloed van Russische trollen in Nederland uitgezocht. Dat resulteert in een lijvig stuk en na afloop zit je met alleen maar meer vraagtekens dan daarvoor. "Rusland probeert Nederlandse discussies op sociale media te beïnvloeden met nepaccounts." Wisten we al: NRC """vond uit"""" dat er 'minstens 940 Nederlandstalige tweets' in twee jaar zijn verstuurd door Russische bots. Dat was een tamelijk schokkende ontdekking, omdat er op Twitter dagelijks 500.000.000 tweets per dag worden verstuurd.

De Groene Amsterdammer onderzocht 2.973.331 tweets afkomstig van 2808 bots en de claim to fame is: "Uit de analyse blijkt dat Rusland wel degelijk Nederlandse onderwerpen in het vizier heeft." Dat was dus al bekend. Maar gaat het om 2.973.331 tweets en 2808 bots in het Nederlands of gericht aan Nederland? Nou nee, in casu Nederland gaat het om 'tientallen bots'. Bovendien: "Wanneer ze zich in kleinere talen uitdrukken, zoals het Nederlands, beperken ze zich voornamelijk tot retweets. (...) Het aantal tweets en retweets van en met Nederlandse handles is ruim zeshonderd maar dit is slechts een fractie van de werkelijke interactie – die is veel groter." Welja, een paar honderd retweets en daarvoor hebben ze de pot van Stichting 1877 leeg moeten roven, terwijl je gewoon weet dat er nu frictie is omdat een deel van die pijprokers op de redactie dat geld liever niet in die bodemloze trollenput hadden gekeild. Enfin, de NOS kwam plots met een stukje over vaccinatietrollen waardoor men een onaf stuk moest gooien en daar schamen ze zich niet voor: 'Dit onderzoek is niet volledig afgerond en andere artikelen zijn in voorbereiding'. JA HALLO.

Tot slot. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, en waar minister Ollongren ooit voor waarschuwde, lijkt inmenging in het Oekraïne-referendum minimaal. Er bestaan wel retweets zoals ‘6 april: Stem nee! Net wat veiliger’ of een oproep tot een demonstratie tegen het verdrag, maar vooralsnog zijn dat slechts een handjevol tweets." Hoezo, tot wat vaak wordt gedacht? Helemaal niemand behalve Robert van der Noordaa zelf en die andere NRC-spookrijder dacht ooit aan Russische inmenging in het Oekraïne-referendum. Alleen omdat Sorostrekpop en Wierd Duk-stalker Robert van der Noordaa zichzelf had vast geankerd in het voor-kamp met allerlei vage lijntjes naar Soros Soros Soros Soros.

Conclusie: Robert van der Noordaa is zelf een stomme trol. Maar dat onderzoek is nog niet volledig afgerond en andere artikelen zijn in voorbereiding.

Reaguursels

Inloggen

Nationalitet, land van herkomst, het maakt allemaal niet uit. Zolang je niet meegaat met de mainstream Is de kans al groot dat Twitter je neerzet als een bot.
Is niets anders dan een propaganda oorlog dat zich momenteel afspeelt.

Xantion | 29-08-18 | 14:55

Hoe noemen we in dit verband de Voice of America en ook onze wereldomroep dan? Was dat geen externe beïnvloeding dan? Of gelden er misschien andere wetten als wij ergens iets van vinden?

0112358 | 29-08-18 | 14:37

Nou, vergeten jullie zo maar DKS.
Die riep ook aldoor dat verkiezingen beïnvloedt zijn door Russische trollen. Hij wist dat zeker omdat ............ tromgeroffel .......... hij het zeker wist.

MarcS | 29-08-18 | 14:26

Ik werd al vóór het trollen tijdperk beïnvloed door de trollen! Ik ooit (ver verleden, ik was student) toen nog Democraten'66 gestemd.
Ná mijn eerste salaris zo geschrokken van bruto/netto dat ik op de VVD ging stemmen. Nu ik zie dat mijn pensioen steeds verder opschuift stem ik dus ook geen VVD meer. Tja , maar al die Russische trollen hè? Ik wacht juist op een goed stemadvies van hen!

Overrijp | 29-08-18 | 13:43 | 1

Het zal niet lang duren voordat het hele GS trollenleger ontmaskerd wordt als Russische bots. Dus wil ik je best een stemadvies geven. Gezien je nick en je pensioenwensen: 50+

medusa324 | 29-08-18 | 15:54

Men neme een hooiberg. Men vindt na onderzoek een aantal naalden. Hoeveel naalden weet men niet of men vertelt het niet. Men vermoedt van 250 naalden dat deze van Russische makelij zijn maar kan dit niet met 100 % procent zekerheid zeggen. Voor hoeveel procent het wél duidelijkheid is dat het om Russische naalden gaat wordt niet aangetoond. En... waar komen die andere naalden dan wél vandaan?

Enfin. Laat maar zitten.

ristretto | 29-08-18 | 13:39 | 1

lijkt mij ook beter ja ..

justinianus | 29-08-18 | 14:40

Een retweet door een bot is alles? En alleen Russische en Iraanse bots doen aan retweets? Waarom komt men niet gewoon over de brug met URLs naar de discussies die gevoerd zijn tussen de trollen en argeloze Twitteraars, zodat we een beetje gevoel kunnen krijgen van wat die legendarische beinvloeding nu precies inhoudt? Omdat die niet bestaan?

obominotie | 29-08-18 | 13:37

Ik heb het artikel niet gelezen en vind het verder ook totaal oninteressant, maar de kwantiteit van de hoeveelheid bots of trollen doet er niet zoveel toe, het gaat om het ripple effect van de (dis)info door een welgemikte troll of bot. Dan kan eentje al genoeg zijn om duizenden mensen te bereiken met kul. En zo’n eerste golfje is ook nog niet zo boeiend, sommige dingen blijven nu eenmaal heel lang hangen in cyberspace, ook shit die al vrijwel meteen is debunked.

Treffend voorbeeld zijn alle antivax argumenten. Je leest anno nu nog steeds 10, 20 jaar oude bullshit die allemaal met grote overtuiging in allerlei internetdebatjes worden gebracht. Kwik, autisme, complot, mind-control en de illustere slechterik Bik Varma...
het maakt niet uit of het allemaal feitelijk onwaar is of dat er meer dan een miljoen bots die rommel retweeten (in de juiste doelgroep is 1 bot genoeg) zijn, het gaat erom dat er eenmaal een aantrekkelijke gedachte is geplant, dan wordt die verder verspreid.
Memes, noemt Richard Dawkins dat. Religie begint ook vaak met maar 1 mafkees en een trollfabriek van ongeveer 12 personen. Dat is genoeg om na 2000 jaar 2 miljard volgelingen te krijgen van volkomen achterlijke bullshit.

Mensen zijn nog niet gewend om “internet” te zien als “zij”. Zelfs als je op internet alleen maar dingen leest waar je het al mee eens bent, dan nog is dat niet “wij”. Internet, en de stemmen aldaar is “zij”, niet “wij”. Dat is ook waarom ik me altijd druk maak om reaguurders die het over “wij” hebben en dan GS-reaguurders bedoelt - het is een retorisch trucje om gemeenschapsgevoel te creëren (vaak vooral voor de scribent zelf, om zichzelf te overtuigen dat hij heus niet alleen is met een stompzinnige mening). Dat stuit me als individualist altijd tegen de borst. Er is geen “wij” op internet. Alles en iedereen op internet is “zij”.
Enfin, Timothy Snyder legt dat beter uit dan ik.
www.youtube.com/watch?v=p03X8Vk7zdI

Stormageddon | 29-08-18 | 13:13 | 6

In de favorieten voor latere consumptie. Thnx.

Rest In Privacy | 29-08-18 | 14:02

Maar voor het internet-tijdperk had je ook al alternatievelingen die tegen vaccinatie waren en hun blaadjes verspreidden. Ook toen kochten mensen hun favoriete leesvoer. Verschil is dat internet sneller gaat. Maar ook dat je met groot gemak tegen-reacties kunt gaan zoeken. Op internet kun je alles vinden, dus is internet niet de bron van bubbels. Die bubbels kiezen mensen zelf uit de veelheid van meningen.

marjen | 29-08-18 | 14:13

@marjen | 29-08-18 | 14:13
Maar internet versterkt wel bubbels en bewapent ze. En dan bedoel ik twee soorten wapening: van de bubbelmuur, en de wapens om de imaginaire “zij” mee te bestoken.
Jij gaat nog uit van wat Snyder de positieve, liberale uitgangspunten van internet noemt, terwijl het dat dus niet is. Althans, dat kan het wel zijn, maar het blijkt dus dat het zo niet werkt, omdat er partijen zijn (Silicon Valley tech bedrijven, advertentieverkopers -Facebook is beide- en “buitenlandse” actoren) die het informatieaanbod beïnvloeden op basis van valse tegenstellingen en schijnkeuzes.
Ik ben het niet 100% eens met Snyder en zeker niet alle voorbeelden zijn even gelukkig gekozen, maar het gezichtspunt dat de platte wereld van het scherm het internet “zij” is, en geen “wij” is wel verhelderend. Het is gebouwd als een liberale vrijhaven, als een “commons”, maar als je dat vindt en zo wilt houden dan zul je daar regels en afspraken over moeten maken, anders krijg je wat in Game Theory de “Tragedy of the Commons” heet.

Wat hij feitelijk zegt is: een liberale, vrije ruimte voor iedereen kan geen anarchie zijn, want dan wordt het niet onderhouden door de mensen de er meeste nut van hebben en wordt binnen de kortste keren in bezit genomen door mensen die niet het meeste nut van de liberale ruimte zelf hebben maar juist nut hebben van de mensen die er nut van hebben. En dan is het geen vrije, liberale ruimte meer. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft.

Stormageddon | 29-08-18 | 14:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Trollen zijn lief!!!!! Heel lief!!

vanrechteren | 29-08-18 | 13:01

Ik had het in een item over Kees Verhoeven eergisteren ook al over het NOS-artikel over anti-vaccinatietrollen uit Rusland.

In een CNN-artikel hierover ( edition.cnn.com/2018/08/23/health/rus... ) bleek dat de onderzoekers 1.8 miljoen bekeken tweets uit de periode 2014-2017 hadden bekeken. Hiervan kwamen slechts 253 tweets uit de Russiche trollenfabriek. Echter ...
"The study remains limited, in that it's difficult to determine with 100% accuracy who is behind a Twitter account, and "the Internet Research Agency is certainly not the only set of trolls out there"

Dus het gaat hier maar om 253 tweets verspreid over drie jaar waarvan niet met 100% zekerheid kan worden gezegd dat ze van Russische trollen komen. En de tweets bevatten zowel pro/tegen/kweenie-meningen over vaccinatie. En dit is bewijs dat Rusland gericht het vaccinatiedebat in Amerika probeert te beinvloeden.

Het is te bizar voor woorden dat deze opgeklopte data het nieuws haalt. Maar ...

nos.nl/artikel/2247375-vaccinatiedeba...
www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
www.theguardian.com/society/2018/aug/...

Het opvallende aan deze regurgitaties van non-nieuws is dat de harde data altijd ontbreekt. Er wordt geen woord gerept over de grootte van de datacollectie, het aantal gevonden Russische tweets, het bereik van deze tweets, de inhoud van de tweets, etc.

Het enige wat je de niet-kritische NOS/Volkskrant/Guardian-lezer onthoudt is dat Putin blijkbaar elke dag op grote schaal anti-vaccinatie-tweets de wereld laat insturen met als doel om op de lange termijn onze volksgezondheid in gevaar te brengen. Terwijl er feitelijk geen 100% bewijs is dat Rusland die Tweets verstuurt - en zelfs al zou het wel kunnen worden vastgesteld, dat die 51 tweets per jaar op een totaal van 200 miljard tweets per jaar druppels in een oceaan van informatie zijn.

Het is non-nieuws. Maar de westerse media slikken het als zoete koek. Sterker nog, het nieuws wordt zo gemasseerd dat fake news tot anti-Russische propaganda wordt opgeklopt.

mirvink3478 | 29-08-18 | 12:35 | 1

Dank voor deze aanvullende analyse. We hebben in Nederland dus onze eigen Fake News Media. Wie is hier eigenlijk de trol?
Schokkend eigenlijk.

duh! | 29-08-18 | 13:15

"Uit de analyse blijkt dat Rusland wel degelijk Nederlandse onderwerpen in het vizier heeft."
Zonder uitleg welke onderwerpen dat zijn vind ik dat men er van uit mag gaan dat dit hier staat met één reden, het scheppen van een narratief en het creëren van een 'oh nee rusland' mindset zodat als er zometeen een nieuwe partij populair wordt die niet bij het kartel zit rusland banden gesuggereerd kunnen worden

niemand specifiek | 29-08-18 | 12:19 | 2

Je ziet het overigens vaker, beste voorbeeld is Trump waarvan elke week een nieuwe tape lijkt te zijn maar oh nee wacht hij bestaat nog niet de keutel is alweer ingetrokken.

Zelfde principe

niemand specifiek | 29-08-18 | 12:20

Zo werkt het inderdaad. En dat levert situaties dat zelfs ministers, Tweede Kamer-leden, een ex-NAVO-chef en de Nederlandse geheime dienst roepen dat dat Rusland zich met onze verkiezingen bemoeit (of zou willen bemoeien), stem-machines hackt, etc. terwijl het er geen jota bewijs is.

Zie www.rtlnieuws.nl/buitenland/rusland-o...
nos.nl/artikel/2202937-ollongren-russ...
nos.nl/artikel/2202728-ollongren-nede...

Ollongren wil vanwege Rusland actie ondernemen tegen nep-nieuws terwijl ze zelf helemaal geen voorbeelden van Russische inmenging kon opnoemen.

www.volkskrant.nl/columns-opinie/opin...

mirvink3478 | 29-08-18 | 12:45

Nou nog een onderzoekje naar het trollen leger van Soros...

Denkhetnjet | 29-08-18 | 12:15 | 1

beetje zielig dit vind je zelf ook niet ? ..

justinianus | 29-08-18 | 13:57

"Rusland probeert Nederlandse discussies te beïnvloeden"
Ja en? Dat doet toch iedere (groot)macht
Hoe heet het als Timmerfrans en Guy op het Maidanplein staan te schreeuwen?
De EU heeft zich openlijk tot vijand van Rusland verklaard. En van dat geniale beleid mogen wij de wrange vruchten plukken in de vorm van tegenwerking in het MH17 onderzoek.

Rest In Privacy | 29-08-18 | 12:12

Rusland heeft er een jaar of 30 over gedaan om links te overtuigen van communisme, nu staat Marx op al hun boekenplanken, in de VS staat links klaar om de sterren te veranderen in een hamer en sikkel. Universiteiten oefenen gedachte controle uit, iedereen die openlijk rechts van Marx is wordt weggepest.
Links ging vaak op snoepreisjes naar de Sovjet Unie, geregisseerde plekken scholen e.d die dan zogenaamd een voorbeeld waren voor de rest van het land, en wanneer zij aankwamen werden zij volgegoten met Vodka.

Papierversnipperaar | 29-08-18 | 12:05 | 1

Het westen is nu linkser dan het oosten.
De boerkini is het toppunt van emancipatie.
En links verdedigt vrijheid van godsdienst alsof hun leven er vanaf hangt.

kompleet van het padje

Rest In Privacy | 29-08-18 | 14:34

Hoe noemen ze een trol eigenlijk in het Russisch? Een Trollongren?

medusa324 | 29-08-18 | 11:57 | 2

een medusa (324) misschien ?
ik zeg maar wat ..

justinianus | 29-08-18 | 14:00

Njet

medusa324 | 29-08-18 | 15:48

Op de keper beschouwd gebruikt het artikel een stramien dat al decennia lang gebruikt wordt, maar door de opkomst van social media nu als behoorlijk tendentieus gezien moet worden. Het is het stereotype van het opkloppen van feiten en vooral feitjes, teneinde het gelijk van de eigen moraal en de eigen ideologie bevestigd te krijgen.
Eigenlijk is er niks aan het handje, gaat het nergens over en voegt het niks van belang toe, maar door de kleine feitjes te masseren en in de goede volgorde te zetten ontstaat er tóch een beeld van iets belangrijks, een koe die bij de hoorns is gegrepen.
Alleen de titel al verraadt de ultieme overdrijvingen: "Hoe Russische trollen inspelen op westerse angsten." Oei, is het zó erg? Had Ollongren dan toch gelijk?
Maar, al bijna aan het eind lezen we, vreemd genoeg. het commentaar van ene
Galeotti die als Rusland-expert wordt opgevoerd. "Paradoxaal genoeg is de desinformatie-strategie die inspeelt op angst ook uit angst geboren" citeert de Groene. "De invloed niet overdrijven en ook niet onnodig ingrijpen" is vevolgens het advies van deze expert.
Dus ja, waar gaat het over. Het gaat nergens over. De titel had evenzeer kunnen zijn: "Hoe Russische trollen met hun eigen angsten spelen."
En ja, mocht het toch een beetje uit de hand lopen, dan hebben we altijd nog het vriendinnetje van Kees om, onder het genot van een ijsje, de boel weer een beetje in evenwicht te brengen.

Schoorsteenveger | 29-08-18 | 11:50

Laat ik een stuk of drie Groene Amsterdammers hebben doorgebladerd in mijn leven, de uitkomst was hetzelfde: gortdroog en vol op het linkse orgel.

Goldfinger | 29-08-18 | 11:24

Het Russische 'gevaar' is bedacht om de aandacht af te leiden van het enige echte gevaar dat ons bedreigt en dat is de Islam.

Om de hypocrisie simpel aan te tonen hoef je alleen maar de constante kritiek op het Russische homo beleid te vergelijken met de slaafs-kruiperig-onderdanige houding van Mevr. Kaag t.o.v. de Iraanse Ayatollas, die verantwoordelijk zijn voor het routinematig ophangen van homos.

echt_links | 29-08-18 | 11:18 | 2

Inderdaad, ook al zoiets. De valsheid van oordeel. Waarbij steevast die Russische wet onvolledig wordt weergegeven; Rusland verbiedt homo-propaganda aan minderjarigen, dat is alles.

marjen | 29-08-18 | 11:32

Die oost-west tegenstelling is totaal overbodig en contra productief.
Het echte gevaar komt uit het zuiden. En dankzij landverraders, die vroeger nog voor de Russen stonden te juichen, tussen ons.

Rest In Privacy | 29-08-18 | 14:19

De vraag is waarom alt-linkse figuren allemaal dezelfde waanideeën hebben. Pro Islam, anti-Israel, anti Trump, pro multi-culti, pro EU, pro Antifa enz. Er valt ook niet mee te discussiëren.

BozePaarseMan | 29-08-18 | 11:15

De linkse media,net als in de VS,verketteren alles wat Russisch is ( zonder tastbaar bewijs overigens)en zouden liefst morgen al de door de NATO opnieuw opgestarte " koude oorlog" omgezet zien in een echte hete Europese oorlog...!?? Moet niet gekker worden!
Zo gek zijn deze ultra-linkse idioten inmiddels geworden of gemaakt. John McCain,o.a. bekend als de canarie van Hanoi,wegens het verraden van zijn mede-gevangenen aan de Vietnamezen en het maken van 3 crashes die o.a.een vliegdekschip in brand gezet hebben, was ook zo'n fanatieke Rusland basher. Onze regering doet zeer geheimzinnig omtrent de deelname van één van de hoofdverdachten (in het JIT) ,inzake het neerhalen van vlucht MH-17 en iedereen die daar (terecht) kritische vragen bij stelt wordt aangemerkt als een Russische trol of bot.
De Soros-adepten bij de NPO,NRC,VK zijn gevaarlijk voor onze vrijheid en de vrede in Europa.

Eendragtmaaktmagt | 29-08-18 | 11:06 | 1

dit nefaste gezwets staat niet open voor redelijke argumenten ..

justinianus | 29-08-18 | 11:27

De invloed van een paar trollen is gevaarlijk volgens de linksmensch, maar de invloed van misogyne en antisemitische ""heilige"" boeken, die de volgers het liefste uit hun hoofd zouden leren, laten we al decennialang doorsudderen. Zo rolt de gutmensch. Alle in het artikel genoemde accounts lijken inmiddels suspended, ging dat ook maar zo makkelijk met het échte vergif in de maatschappij.

Zware Guy | 29-08-18 | 11:00

Als een paar tweetjes uit rusland afkomstig zijn vind ik het nogal overdreven om te zeggen dat het Kremlin erachter zit. Dan mag het Kremlin ook zeggen dat nederland rusland beinvloedt wanneer er een nederlandse tweet wordt verstuurd om de homo emancipatie in rusland te beinvloeden. En dan staat het weer 1-1.

Leptob | 29-08-18 | 11:00 | 1

De onderzoekers die Russische bots proberen te vinden, zijn niet bepaald nauwkeurig. Hier een interview met een zeer productieve Britse pensionado die op zo'n lijst terecht was gekomen. www.youtube.com/watch?v=nuWoLTV9StU&a...

Bizar interview, vooral omdat de interviewers van SkyNews vrijheid van meningsuiting blijkbaar kwalijk vonden als je pro-Assad/Putin/Ron Paul bent.

mirvink3478 | 29-08-18 | 12:53

Is weleens onderzocht hoe het zit met de EU trollenfabriek in het Oekraïne referendum en de NL verkiezingen?

Paradijs | 29-08-18 | 10:59 | 1

nee en ik wil het niet weten ook
trol ..

justinianus | 29-08-18 | 11:11

Alsof de Russen met Nederland bezig zijn. Dat getuigd van hoogmoed waanzin. Gollandia interesseert ze geen reedt.

Zatkniss | 29-08-18 | 10:54 | 4

En voor onszelf!

echt_links | 29-08-18 | 11:04

Ja, natuurlijk, alleen zijn de Russen een beetje dom, en steunen ze types als Trump die nu samen met het congres een wedstrijdje verplassen met anti-Russische sancties doet. En Zhirinovsky dronk nog wel champagne op de overwinning van Trumpski, dacht dat hij de NAVO zou ontbinden. Russen hebben dus niet altijd door wat goed voor hen is, het democratisch spel is daar iets te complex voor.

Zware Guy | 29-08-18 | 11:08

Moet je 'hoogmoed waanzin' niet aan elkaar schrijven?

HogeNood | 29-08-18 | 11:14
▼ 1 antwoord verborgen

EU vazalstaat Nederland spendeert miljoenen aan beinvloeding in Rusland. Zoek dat eens uit nrc nep journalistjes.

Mark_D_NL | 29-08-18 | 10:54

ot: ik mis in de poll over belgen dat ze de telefoondraden aan palen boven de weg hebben ipv gewoon in de grond zoals normale nette mensen.

Knufter | 29-08-18 | 10:50 | 1

Ze zijn de elektriciteitskabels ook vergeten onder de grond te doen.
Alhoewel ze dat bij nieuwbouw tegenwoordig wel doen.
Bij de eerste de beste stevige storm zitten ze echter (bijna) gegarandeerd een tijdje zonder stroom. Omdat de kabels naar de transformatorhuisjes nog wel steeds bovengronds lopen.

Bijtendehond | 29-08-18 | 11:17

Hoeveel russische trollen zijn actief op geenstijl??

druif | 29-08-18 | 10:49 | 2

Hoeveel EU trollen werken er bij de NPO?

Knufter | 29-08-18 | 10:51

Ik vermoed wel dat er hier mensen zijn die pogen de discussie bij te sturen. Maar dan wel vanuit hun 'Heilige PC-geloof'.

HogeNood | 29-08-18 | 11:19

Het continue en onterecht herhalen dat de Russen een groot gevaar zijn doet mij elke keer weer denken aan "“Een leugen die eenmaal uitgesproken wordt, blijft een leugen maar een leugen die duizend keer verteld wordt, wordt de waarheid.” Deze zin wordt toegeschreven aan Joseph Goebbels, de propagandamaker van de Nazi’s. Maar onze MSM en NPO blijven maar vertellen dat Rusland het grote gevaar is. Het is zo langzamerhand lachwekkend, ware het niet dat de mensen die MSM geloven gaan denken dat er beesten ten oosten van ons wonen.

Graaier | 29-08-18 | 10:48 | 2

Het Russische gevaar is "weer" in het leven geroepen om de expansiedrift van de EU te rechtvaardigen. Een handje vol Oostblok landen moet onder de EU invloedssfeer gebracht worden en dat gaat het beste wanneer Rusland de grote boeman is.

normanius | 29-08-18 | 11:01

Geloof in een vijand, 'De Joden', of 'de Russen' kweekt samenhorigheid.

HogeNood | 29-08-18 | 11:24

Russische trollen zijn helemaal niet nodig om de publieke opinie te beinvloeden. De over- de-top hysterische berichtgeving door de NOS en RTL en alle publieke omroepen maakt dat het publiek vanzelf een juxtapositie inneemt.

Net als in de oude sovjet unie waar iedereen de Pravda las, nee spelde. Niet zozeer om wat er in de Pravda stond, maar meer wat er juist niet in de krant stond. Daar kon je pas uit afleiden wat er echt speelt.

Zoals wanneer Rutte beweert dat iets “waar” is, iedereen weet dat hetgeen hij beweert alles kan zijn, behalve de waarheid.

Onze overheid en onze MSM zijn zo doorgeslagen in het proberen te micromanagen wat niet micromanagable is, dat ze vergeten dat hun eigen betrouwbaarheid en legitimiteit daarmee op het spel is komen te staan.

Russische trollen, in je broekje!

Glasgow Argus | 29-08-18 | 10:48 | 3

Awwww. De ontkenningsfase. Wat lievvv.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:50

Haha. Juist. Over die Pravda: Als daarin een artikel verscheen dat vlees ongezond was, wist de lezer dat er een vleestekort aan zat te komen. Want officieel kende de USSR geen tekorten natuurlijk.

marjen | 29-08-18 | 10:51

marjen | 29-08-18 | 10:51
Momenteel is er in RU veel gesteggel over de pensioenleeftijd. Voorheen was dat geen punt, want het pensioen werd toch niet gehaald. Nu wel. De Russen leven oeioei gezonder!

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-08-18 | 14:27

Ja luister eens, iemand moet het doen. De meeste Nederlanders zijn zo geïndoctrineerd dat ze nu te dom zijn het juiste vakje aan te kruisen bij de verkiezingen.

Vout | 29-08-18 | 10:47

Zoals het artikel duidelijk aangeeft, wat desinformatie betreft leunen wij Russen lui en genoegzaam achterover. Dat kunnen jullie smerige kapitalisten prima zelf. #derdehond

Rest In Privacy | 29-08-18 | 10:44

En de euroNAZIs doen het niet?

Musashi | 29-08-18 | 10:43 | 2

Europese nazi's zijn anders gretige afnemers van Russische desinformatie hoor. Het is een doelgroep zelfs. En ja, veelal maken ze deel uit (bewust of onbewust) van de desinformatiecampagnes.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:49

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:49
Je vat de tegel van Musashi verkeerd op.

Cobalt bomb | 29-08-18 | 11:00
-weggejorist-
blikjegrolsch | 29-08-18 | 10:43

#JeSuisTrolski

Kapitein Stijlvol | 29-08-18 | 10:43

De grootste bedreigingen voor de wereld vrede waren en zijn barack obama hussein,killary clinton,merkel en de eu.
De eerste twee zijn weggejorist en opgerot.Die merkel is onderhand de meest gehate persoon in duitsland en de eu is een stuurloos schip zonder barack obama hussein en killary clinton.

komtdatschot | 29-08-18 | 10:42 | 1

Moet je 'wereld vrede' niet aan elkaar schrijven?

HogeNood | 29-08-18 | 11:31

Geen twijfel dat er volop en voortdurend getrold wordt door, vanuit- of op instigatie van de Russen / Rusland. Bij items inzake Poetin, Rusland, Oekraïne, zenuwgas liquidaties en / of MH17 loopt het hier ook vol ..

justinianus | 29-08-18 | 10:42 | 4

Dit is er dus zo een ..
En inderdaad zie ook dat het al weer aardig vol loopt ..

justinianus | 29-08-18 | 11:00

@justinianus | 29-08-18 | 11:00 Je bewijst met je reactie alleen maar het gelijk van blikjegrolsch.

Goldfinger | 29-08-18 | 11:27

tuurlijk ..

justinianus | 29-08-18 | 11:30
▼ 1 antwoord verborgen

Ok, Russen zitten te klooien op onze sociale media. Raar. Maar waarom GS het stelselmatig voor het opneemt is het echte raadsel.

andere hans | 29-08-18 | 10:39 | 2

Ga eens op onderzoek uit naar de bemoeienis van Soros, hier zit pure gif.

lanexx | 29-08-18 | 10:50

'Soros', 'pure gif' ..
betrapt
een trol ..

justinianus | 29-08-18 | 11:09

En Soros probeerde niets te beïnvloeden.

Fedde71 | 29-08-18 | 10:37 | 2

Soros strooit met subsidies naar NGO's. En die NGO's willen die niet kwijt, en passen hun standpunten aan in de richting van Soros.

HogeNood | 29-08-18 | 11:36

zo zit dat
maar niet heus ..

justinianus | 29-08-18 | 11:57

Dat je hier onderzoek naar gaat doen. Politieke manipulatie en inmenging is van alle tijden en iedereen doet het. Enig verschil met vroeger is dat het nu zichtbaar is.

normanius | 29-08-18 | 10:37

Steeds vaker verlang ik terug naar die 'goeie ouwe' tijd zonder a-social media!

B*tchmeister | 29-08-18 | 10:36 | 2

Ik heb al die socmed onzin aan me voorbij laten gaan. Geen Twitter, Snapchat, Facebook, Instagram of welk medium dan ook. Je mist er niets aan.

normanius | 29-08-18 | 10:49

Ja, die 'Goeie Ouwe Tijd' wordt steeds beter. Dat vonden vorige generaties ook al - merkwaardig.

HogeNood | 29-08-18 | 11:39

Wij tellen mee!
In Upper Volta balalaika-trolls zijn niet aanwezig...

wezen | 29-08-18 | 10:34

Al die lui die hoog van de toren blazen over russische invloed via vage twitterberichtjes, hoor je gek genoeg niet over de overduidelijke invloed van de binnengehaalde islam op onze samenleving.

Rest In Privacy | 29-08-18 | 10:33 | 1

jawel hoor, is ook een probleem ..

justinianus | 29-08-18 | 11:23

Is die josta van weesgeenkees al het land uitgezet wegens verdenking van spionage voor de russen?

komtdatschot | 29-08-18 | 10:31

Het zijn erg simpele mensen. Als het niet gaat zoals zij graag gewild hadden dan moet er volgens hun iets aan de hand zijn. Dan maar de Rusland kaart trekken en Poetin de schuld geven met dit soort vage beschuldigingen. Misschien eens de hand in eigen boezem steken en zich gaan realiseren dat zij in Nederland een uitzonderlijk soort zijn en dat de meerderheid van de bevolking anders denkt en handelt dan zij.

Toetsiemonster | 29-08-18 | 10:30

Conservatieven of 'rechtse' mensen hebben Rusland helemaal iet nodig voor hun opinies. Die mensen hoeven namelijk niet te rade te gaan bij wat Moskou beschouwt als "het correcte denken". Dat was vroeger, toen Rusland het communisme uitdroeg.
Maar nu draagt Rusland geen rare ideologie meer uit.
Dus al die ophef over Russische invloeden is gewoon quatsch.

marjen | 29-08-18 | 10:27 | 6

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:37
Die tactiek komt me bekend voor.

Cobalt bomb | 29-08-18 | 10:42

marjen | 29-08-18 | 10:41

Kijk maar op RT.com en Sputniknews.com voor de Kremlin-lijn. Kort gezegd als jij klakkeloos aanneemt wat daar bericht wordt ben je een nuttige idioot van het Kremlin. Op zijn minst althans.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:54

DKS,
Koude oorlog retoriek die veel te laat komt. Ik kijk nooit naar die zenders want het westen geeft meer dan voldoende nieuwsberichten. We hebben Rusland helemaal niet nodig. Je bevindt je in een fantasie. Ik kan dat 'nuttige idioot' echt niet serieus nemen. Dat is iets van links, uit de tijden van de USSR.

marjen | 29-08-18 | 11:03
▼ 3 antwoorden verborgen

"russische troll in je broekje" ??? Waar komt dat vandaan? Hahaha

SamV | 29-08-18 | 10:27

De vraag is toch: waar bemoeien die Russen zich mee. Het is allemaal niet bijster verheffend wat er uit Rusland komt, maar het is ook weer geen schokkend wereldnieuws zeg. Poeh poeh.

van Oeffelen | 29-08-18 | 10:27 | 2

En u dacht dat 'wij' ons niet met de Russen zouden bemoeien??

echt_links | 29-08-18 | 10:28

echt links:
In de USSR tijden hadden we radiozenders richting de USSR. Omdat de Russen het echte nieuws niet kregen te horen. Dat is nu niet meer nodig. En andersom ook niet, want in het westen hebben we gewoon toegang tot alle nieuws.

marjen | 29-08-18 | 10:54

"Zo tweette het inmiddels geschorste Twitter-account @AmelieBaldwin onder meer over Sylvana Simons en D66 de term 'gutmenschen', een beledigende opmerking om politieke correctheid te benadrukken."

Oooooooohhhhhhh, shocking!!!!!! Dat doen wij gewone Nederlanders nou nooit!

echt_links | 29-08-18 | 10:26

Ehm. Het is voor de Russen enkel van belang om de zaadjes te planten en heel "bezorgd" Nederland loopt er mee weg en praat de Kremlin-lijn na. Mission successful dus. En dat tegen de fractie van de kosten van een normale desinformatie campagne. Slimme jongens die Russen. En "bezorgd" Nederland maar denken dat ze de "rode" (of was het blauwe?) pil geslikt hebben en het allemaal wel snappen in tegenstelling tot al die "sheeple". Kort gezegd het volume van de tweets is niet relevant het gaat om de doelgroep die de "boodschap" overneemt. Die is gelukkig relatief klein in Nederland maar het heeft wel impact.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:24 | 8

voorvde goede orde, dat was dus in antwoord op blikjegrolsch ..

justinianus | 29-08-18 | 11:04

@sletje net zo inhoudelijk als de lege huls waarmee de gevestigde orde voortdurend het bestaan van Russische trollen tracht aan te tonen..

echt_links | 29-08-18 | 11:11

echt links (.)
ik kan er wel wat mee, appelleert in ieder geval aan gezond verstand ..

justinianus | 29-08-18 | 11:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Paar tientallen jaren geleden lukte het nog wel om Rusland als de vijand af te schilderen. Gelukkig gaan de lulverhalen nu niet meer als gesneden koek erin. Waarom geen waarschuwing van minister Ollongren voor de echte bedreigingen?

Bennie Boos | 29-08-18 | 10:23 | 4

En voila. Je ziet het. Het werkt perfecf. De Russen kiezen hun doelgroep uit en vinden zat nuttige idioten. In Nederland zijn dat PVV en met name FvD stemmers en sympathisanten. M.a.w. als u de Kremlin-lijn napraat inzake Syrië, MH17 etc. Grote kans dat u beïnvloed bent door Russische trollen al dan niet mensen die beïnvloed zijn door Russische trollen al dan niet mensen die gewoon pro-Kremlin zijn.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:31

Zie je wel? De Koreaanse Slet heeft alles door: PVV of FvD = Poetin/Kremlin. Beïnvloed door Russische trollen natuurlijk, mensen zouden nooit zelfstandig op PVV- of FvD-ideeën komen. PVV/FvD: FOUT (schuld van Rusland!), De Koreaanse Slet: GOED (gaarne voortaan hier uw morele maatstaf afhalen).

blikjegrolsch | 29-08-18 | 10:50

blikjegrolsch | 29-08-18 | 10:50

Ik stel dat deze mensen met name doelwit zijn. Ben tevens van mening dat deze mensen niet het beste zijn wat Nederland te bieden heeft.

De Koreaanse Slet | 29-08-18 | 10:57
▼ 1 antwoord verborgen

Kunnen we niet gewoon stoppen met dat gelul over fakenews. Kut-twitter en sociale media zijn hiervan de oorzaak en toch blijven we allemaal onze nieuwsgaring van dit soort media afhalen. Dieptriest, niemand checkt meer bronnen, zelfs gerespecteerde media doen dat. Ik heb GS veel hoger staan dan de rest van de media.

pibasso | 29-08-18 | 10:23

So what? Russen proberen de wereld te beïnvloeden net zoals wij dat doen. Dat is niet sinds kort. Het is wel sinds kort dat Links ineens doet alsof het allemaal heel erg is dat Rusland dit doet, hoewel ze geen enkele moeite hadden met communistische infiltratie van Westerse media en universiteiten. Het komt op mij allemaal een beetje 'nep' over, gespeelde verontwaardiging. Zou bijna denken dat er Russen achter zitten.

TheOneWhoKnocks | 29-08-18 | 10:21 | 1

+1

Jan70 | 29-08-18 | 11:39

Typisch links stukje, van alles beweren maar verzuimen met bewijs op de proppen te komen. Ergens logisch want dat bewijs is er niet. Dit soort mensen reduceert zichzelf dus tot leugenaar.

netniet | 29-08-18 | 10:20

Een onderzoek naar inmenging in democratische processen van EU trollen of Amerikaanse trollen lijkt me ook best interessant.

Dutchbeaurouge | 29-08-18 | 10:20 | 2

Ja, maar dat komt nu niet zo goed uit. Dat wil zeggen, dat komt eigenlijk nooit zo goed uit... :P

Berbarossa | 29-08-18 | 10:24

Berbarossa | 29-08-18 | 10:24

Eigenlijk is zo'n "onderzoek naar "russische trollen" gewoon superdoorzichtige EU propaganda. Maar "ze russians" och mensen sidder en beef voor de russische beer.

Dutchbeaurouge | 29-08-18 | 10:28

Liever 100 russische trollen die man-eet-hamster zooi dumpen, dan de SJW's die twitter bestoken met allerhande ophitsende reut over de blanke man. En die Wij met z''n allen ook nog gewoon subsidiëren.
Of de stroom socmed boodschappen die je moeten laten denken dat SA en hun wahabisme het allerleukste ding is sinds de uitvinding van de walkman.

Chemokar | 29-08-18 | 10:18 | 2

Het zou mij niks verbazen als juist de communisten achter de SJW terreur zitten, ben er eigenlijk wel zeker van.

TheOneWhoKnocks | 29-08-18 | 10:22

@theone oh? vandaar dat BNNVARA ze zoveel airtime geeft? Want daar heeft vooral het afro-pigment zich reeds diep ingegraven.

Chemokar | 29-08-18 | 10:36

Als onze samenleving kwetsbaar is voor een paar fucking retweets, dan kunnen we net zo goed meteen maar inpakken...

Muxje | 29-08-18 | 10:18 | 1

Juistem!

echt_links | 29-08-18 | 10:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen