achtergrond

Geenstijl

Russische trollengate. Groene Amsterdammer zegt wat NRC ook al zei maar dan nog slechter

Als iemand een onderzoek heeft gedaan en dat onderzoek is een flutonderzoek dan hoef je daar niet nog een keer onderzoek naar te doen, althans niet als het nóg slechter is. Dat is precies wat de Groene Amsterdammer wel heeft gedaan.

Robert van der Noordaa is bekend van het ontmantelen van rapper Dotan (de dochter van Patty Harpeneau) en voor jeneverdrinkend links heeft hij nu de invloed van Russische trollen in Nederland uitgezocht. Dat resulteert in een lijvig stuk en na afloop zit je met alleen maar meer vraagtekens dan daarvoor. "Rusland probeert Nederlandse discussies op sociale media te beïnvloeden met nepaccounts." Wisten we al: NRC """vond uit"""" dat er 'minstens 940 Nederlandstalige tweets' in twee jaar zijn verstuurd door Russische bots. Dat was een tamelijk schokkende ontdekking, omdat er op Twitter dagelijks 500.000.000 tweets per dag worden verstuurd.

De Groene Amsterdammer onderzocht 2.973.331 tweets afkomstig van 2808 bots en de claim to fame is: "Uit de analyse blijkt dat Rusland wel degelijk Nederlandse onderwerpen in het vizier heeft." Dat was dus al bekend. Maar gaat het om 2.973.331 tweets en 2808 bots in het Nederlands of gericht aan Nederland? Nou nee, in casu Nederland gaat het om 'tientallen bots'. Bovendien: "Wanneer ze zich in kleinere talen uitdrukken, zoals het Nederlands, beperken ze zich voornamelijk tot retweets. (...) Het aantal tweets en retweets van en met Nederlandse handles is ruim zeshonderd maar dit is slechts een fractie van de werkelijke interactie – die is veel groter." Welja, een paar honderd retweets en daarvoor hebben ze de pot van Stichting 1877 leeg moeten roven, terwijl je gewoon weet dat er nu frictie is omdat een deel van die pijprokers op de redactie dat geld liever niet in die bodemloze trollenput hadden gekeild. Enfin, de NOS kwam plots met een stukje over vaccinatietrollen waardoor men een onaf stuk moest gooien en daar schamen ze zich niet voor: 'Dit onderzoek is niet volledig afgerond en andere artikelen zijn in voorbereiding'. JA HALLO.

Tot slot. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, en waar minister Ollongren ooit voor waarschuwde, lijkt inmenging in het Oekraïne-referendum minimaal. Er bestaan wel retweets zoals ‘6 april: Stem nee! Net wat veiliger’ of een oproep tot een demonstratie tegen het verdrag, maar vooralsnog zijn dat slechts een handjevol tweets." Hoezo, tot wat vaak wordt gedacht? Helemaal niemand behalve Robert van der Noordaa zelf en die andere NRC-spookrijder dacht ooit aan Russische inmenging in het Oekraïne-referendum. Alleen omdat Sorostrekpop en Wierd Duk-stalker Robert van der Noordaa zichzelf had vast geankerd in het voor-kamp met allerlei vage lijntjes naar Soros Soros Soros Soros.

Conclusie: Robert van der Noordaa is zelf een stomme trol. Maar dat onderzoek is nog niet volledig afgerond en andere artikelen zijn in voorbereiding.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Turks trollenleger ook actief in Nederland

Hee daar is NRC-mediaflappie Reinier Kist weer met een stukje over zijn 'beruchte trollenfabriek' in Sint-Petersburg. Reinier Kist heeft vooral een beruchte trollenfabriek in zijn onderbroekje, maar toevallig is het allemaal wel.

@Mosterd | 16-07-18 | 09:05 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.