achtergrond

Geenstijl

Duitse man doodgestoken op festival, 800 rechts-extremisten belagen buitenlanders en politie

Een dode en twee gewonde Duitsers na een knife fight "tussen meerdere nationaliteiten". Werd de volgende middag vervolgd door zo'n 800 rechts-extremisten die massaal buitenlanders belaagd zouden hebben.

In voormalig DDR-stad Chemnitz is een Russisch-Duitse man (Daniel Hillig, 35) gedood en zijn twee Russisch-Duitse mannen (33, 38) afgelopen zaterdagnacht zwaargewond geraakt tijdens een handgemeen op het stadsfestival. De politie heeft twee mannen van 22 en 23 jaar aangehouden, hun betrokkenheid bij de geweldpleging wordt onderzocht. Volgens de politie voltrok het geweldsincident waarbij messen gebruikt werden zich tussen meerdere nationaliteiten, al zijn de nationaliteiten van de verdachten vooralsnog niet bekend gemaakt. Onbevestigde geruchten stellen dat de slachtoffers een vrouw te hulp schoten terwijl zij lastig gevallen werd. Politie Sachsen benadrukt dat hier geen bewijs voor is.

EN TOEN KWAMEN DE NAZIS. Tenminste, niet meteen. Eerst kwam de AfD met zo'n 100 man om 15:00 demonstreren, en dat verliep allemaal degelijk. VERVOLGENS kwamen er na een inmiddels verwijderde Facebook-oproep om 16:30 zo'n 800 voetbal-hooligans van etnische belangenvereniging Kaotic Chimnitz opdraven, waarna het beduidend minder gezellig werd. Onder hen begaven zich ook neo-nazi's en rechts-extremisten. Volgens politie-verklaringen weigerde de groep met de politie mee te werken, brak de groep door meerdere politie-versperringen heen en werd de politie met flessen bekogeld. Hierop werd versterking ingeroepen vanuit Dresden en Leipzig. 

Zeit Online bericht dat "Rechtse demonstranten mensen lastig vielen langs de weg, waarvan zij ervan uit gingen dat het geen Duitsers waren. Uit het publiek klonken slogans als "buitenlanders eruit", "wij zijn het volk" en "dit is onze stad". Op het Johannisplatz werden de slogans gevolgd door geweld. Deelnemers van de rechtse demonstratie belaagden meerdere personen. De politie slaagde erin sommige aanvaller tegen de grond te werken. Tegelijkertijd renden demonstranten achter mensen aan op een parkeerplein tegenover Johannisplatz."

Een politiewoordvoerder laat weten de "jacht" op buitenlanders te kunnen bevestigen noch ontkennen, maar de federale overheid en een veelheid aan politieke partijen veroordelen de jacht alvast wel. 

Volgens de begeleidende tekst in de bovesntaande montage van o.a. deze en deze beelden verklaarden nazii een "open jacht op migranten en vluchtelingen en iedereen aanvielen die er niet "Duits" genoeg uit zag". Vooralsnog verwerkt de politie slechts vier aanklachten, waarvan twee voor geweldpleging, een voor bedreiging en een voor het verzet tegen arrestatie. Maar de kans is groot dat, gezien de hectiek en overrompeling van de politie, lang niet alle geweldplegingen geregistreerd zijn en niet alle daders opgepakt zijn. Wat de exacte schaal van het inter-etnische geweld is geweest, zal nog moeten blijken. Tot nu toe beperkt Twitter zich tot het onderstaande filmpje waarin een man wegrent voor een vermeende demonstrant.

Maar goed, vanavond wellicht meer, want er zijn vanaf vandaag 17:00 door een breed scala aan etno-clubjes en voetbalvaders nieuwe demonstraties aangekondigd.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.