achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Migratietop: Merkel en Macron versus de rest

Ach, migratie. Verworden van een zij-dossiertje over door het bedrijfsleven geïmporteerde arbeidskrachten die niet meer terug gingen, tot een existentiële breuklijn waarlangs Europese politiek zich ontvouwt.

Terecht ook wel, want volksverplaatsingen laten zich in de boeken niet verdoezelen door wat geld bij te drukken en wat met de balansen te schuiven. Dit zijn (binnen de huidige wet) onomkeerbare facts on the ground die het SOCIALE WEEFSEL nu niet bepaald ontgaan. 

Vandaag houdt de EU op expliciet verzoek van Merkel een mini-migratietop, die eigenlijk louter in het leven geroepen lijkt zodat Merkel op EU-niveau een interne politieke crisis kan bezweren die, wanneer dit op nationaal niveau zou gebeuren, het einde van haar politieke carrière kan betekenen. Samengevat: Merkels Beierse coalitiepartij CSU wil de Dublinverordening die Merkel op 21 augustus 2015 uit het raam mieterde wederom gaan bekrachtigen, wat zou betekenen dat migranten die Europa in een ander land dan Duitsland binnen kwamen, teruggestuurd worden naar het land van entrée, meestal Italië of Griekenland. De CSU lijkt bereid de regering op dit dossier te laten vallen, maar heeft nu ingestemd te wachten tot na de mini-summit van vandaag en de grotemensensummit van aanstaande 28 en 29 juni. Hier trouwens de standpunten van het zéér belangrijke Nederland. Livestreams van summit hier en hier.

De Viségrad4 (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) hebben laten weten geen interesse te hebben om Merkel te helpen haar interne crisis te bezweren, en bedanken voor de uitnodiging. Ook Italië, nogal een actor in het geheel, boycotte de meeting bijna omdat er een voor hen ongunstige concepttekst van de eindverklaring lekte, maar dat bleek later om een 'misverstand' te gaan, waardoor ze alsnog aan zullen schuiven.

De grap is dat Merkel op dit dossier van binnen een bondgenoot van de Italiaanse populisten is. Merkel wil namelijk eígenlijk, net als Italië, dat de Dublinverordening op non-actief blijft en dat migranten die Europa via Italië betreden ook heus naar Duitsland door mogen wandelen om daar asiel aan te vragen. Maar de CSU wil dit niet, en nu is Merkel genoodzaakt om tegen haar eigen opvattingen in Italië te bewegen zélf meer migranten binnenshuis te houden, en er minder door te laten naar Duitsland. Terwijl de Italianen juist hun havens sluiten voor smokkel-ngo's die dobberdrommels opvissen voor de Libische kust en overvaren naar Fort Europa.

Dan is er natuurlijk nog Frankrijk. Macron gaf in een gesprek met de Spaanse premier Pedro Sanchez te kennen dat hij voorstander is van sancties tegen landen die weigeren migranten op te nemen. Maar veel boeiender is het Duits-Franse plan voor "the creation of a European asylum office", wat dat verder ook moge betekenen. Even maf is het dat Macron op diezelfde gezamelijke persverklaring op 20 juni zei dat: "France and Germany will ensure that those who are registered in a Schengen-zone country can be taken back as quickly as possible to the country where they have been registered", wat nu net is wat Merkel in principe helemaal niet wil (en Horst Seehofers CSU dus wel), en daar nu een uitweg voor zoekt. Kolonel Kurz in Oostenrijk dreigt alvast met een blokkade van de Brennerpas als Merkel zwicht voor de terugstuur-theorie van Macron & Seehofer.

Snapt u het nog?

In dit geval toch ongezien Macron

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.