achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

"Cyber"-zegger @Nieuwsuur zorgt voor ROFLOL

NPO Nepnieuwsuur (u weet wel, die geslepen Sleepwetpropagandisten) hadden maandag een "cyber expert" om de DDoS-aanvallen op banken & belastingdienst te duiden. Maar: helemaal niemand met ICT-kennis, kent haar. Had Nieuwsuur een fake expert in de studio?

Als zelfs de immer beschaafd-terughoudende Brenno al full pull trololo doet, gaan we toch ff terugzoeken. En inderdaad, heel cyber pardon, ICT'end computerland ROFLOL'de & WTF'te over ene Rian van Rijbroek. Door Nieuwsuur werd ze geïntroduceerd als een 'cyber-expert' die gehackt heeft voor overheidsdiensten (yeah, right, alsof zo iemand dat ooit op tv zou zeggen), waarna ze met een groot schot hagel op de drie boosdoeners Iran, Rusland & Noord-Korea schiet als samenwerkende daders van de DDoS-aanvallen op Rabo, ABN & Belastingdienst. Traceability van een DDoS? Bijna 0. Probability van zo'n trio-hack? Minder dan 1. Bewijs? 0. Maar zolang Ze Rusjuns genoemd worden, krijgt je bij Nieuwsuur alle ruimte om de zielloze televeekijker in de Matrix te houden.

Daarna vertelde ze op televee dat banken-apps eigenlijk heel onveilig zijn terwijl absoluut niet waar is. Maar wat haar vooral weggaf als n00b, was dat ze duizend keer 'cyber' zei en dat is het toverwoord voor consultants met blauwe pakken en bruine schoenen, subsidiegraaiers & computerkwakzalvers in de ambtelijke ICT, maar /geen/ computer keyword dat hackers & code monkeys ooit gebruiken. Althans niet buiten de context van een cynische grap over consultants met blauwe pakken en bruine schoenen, subsidiegraaiers & computerkwakzalvers in de ambtelijke ICT.

Ook toevallig: Van Rijbroek heeft net een boek uit met PvdA-econoom Willem Vermeend. Op Computable staat over haar te lezen: "Ze zou [volgens haar uitgever] binnen die wereld Wonder Woman worden genoemd omdat ze de meest geavanceerde systemen wist binnen te dringen. Onder het schuilberoep van fotomodel zou ze allerlei geheime opdrachten uitgevoerd hebben voor bedrijven en veiligheidsdiensten." Onderaan op die pagina staat dat de comments zijn uitgezet wegens nepreacties, afkomstig van 1 IP-adres. Op managementboek.nl zijn de reviews hyperpositief en - oh toeval - allemaal in vergelijkbare bewoordingen.

Right. Een vers boek dus. Zou ze daarom "ineens" in de NPO-klapper zitten? Ze zat ook in NPO Dit is de Dag en dat was ook niet best. Nieuwsuur lijkt inmiddels elke verwijzing naar Van Rijbroek van de voorpagina van hun site ge-dev/null'ed te hebben, terwijl andere items van maandag en vorige week daar nog wel te zien zijn. Something's Phishy!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.