Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof – Inzake de trotse fiere neger van Theo Hiddema en D66

D66 verspreidde afgelopen week op Twitter een bizar filmpje.

Social

U ziet kersvers D66-backbencher Maarten Groothuizen Theo Hiddema (FvD) woensdagmiddag interrumperen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

D66 durft dus niet de gehele woordenwisseling te laten zien (Het is net DENK met hun video’s, mompelt iemand hier op de gracht). Die ging als volgt. Het gaat Hiddema die woensdag om het ‘haatzaaiartikel’ 137d uit het Wetboek van Strafrecht. Volgens het Regeerakkoord moet de maximumstraf worden verhoogd van één naar twee jaar. Maar: de originele straf van één jaar is nog nooit opgelegd anders dan voorwaardelijk. Hiddema wil er vanaf, behoudens het aanzetten tot geweld.  Uit de Handelingen van die dag: “Nooit zijn er vanuit de rechtspleging, vanuit de rechtspraak jammerklachten opgeklommen of die straf omhoog mag. Ons is geen enkel signaal in deze richting bekend. Helemaal niks. Dan creëer je dus symboolwetgeving, en dat ondergraaft de rechtshandhaving.” 

Het proces Wilders

Dan verwijst Hiddema naar het huidige proces Wilders: “Bovendien laadt u, regering, met deze wetsvoorziening in dit stadium de verdenking op u dat er onzuivere politiek kán worden bedreven. Een zeker Kamerlid hier bepleit nu zijn onschuld in een haatzaaizaak. Uitgerekend tijdens dit proces wordt deze zinloze verhoging voorgesteld. Zou het publiek niet kunnen denken dat dat voor de rechters die met de berechting van deze politicus bezig zijn, een signaal moet zijn dat ze bij eventuele straftoemeting zouden kunnen anticiperen op de aankomende twee jaar? Dat kunnen rechters doen. Dat is geen smaakvolle vertoning. Het is zinloos, het is nergens voor nodig en het wekt de schijn bij het publiek dat hiermee een onzuiver politiek spelletje is verbonden.”

‘De trotse, sterke neger’

En dan gaan we richting de negeropmerking:

“Het debat wordt alleen nog maar gevoerd door scherpslijpers, niet waarachtig gedupeerden. Ter linkerzijde aanschouwen we inmiddels hoog bebrilde, maar ook zeer hooggeleerde, types die zeggen dat als je wit bent, je vanaf je geboorte al schuldig bent. Ter rechterzijde heb je allemaal schrille geluiden over zwartepieten en wat voor onzin al niet onderhand.

Dit artikel is de motor achter dit soort zinloze discussies. Men wil de gang naar de rechter, daarmee komt men in de publiciteit en daarmee kan men z'n punt maken. Het bestaan van deze wet loopt dus uit op een spastisch debat. De kalme, bedaarde burger houdt zich schuw koest, want die denkt: anders ben ik een racist, laat maar gaan. Het is toch van de zotte dat nu een simpele — dat wil ik niet zeggen — een heel laconieke, vrolijke mevrouw ineens, pardoes toch haar eigen schrik en verbazing op een schild wordt gehesen als de Friese Jeanne d'Arc vanwege de simpele verzuchting: laat onze kinderen met rust? Hemel nog aan toe! Nou, dat worden ook weer gangen naar de rechter, allemaal door dit artikel. Het is echt van de zotte. Maar de meest funeste werking gaat uit van de aanblik van de berechting die plaatsvindt op basis van dit artikel. Hoe ziet die er uit? Wat wordt dag in, dag uit zichtbaar? Vreselijk is dat. Steevast is het zwart dat klaagt en is het wit dat in de beklaagdenbank zit. Daarmee creëer je geen verbinding.

Dit artikel bevestigt zo het beeld dat zwart bescherming geniet, steun nodig heeft, omzichtig bejegend moet worden en een kwetsbare mensensoort typeert. Het discours is gekmakend, lijkt mij, voor de trotse zwarte man of vrouw die dit moet aanzien en die de types moet aanzien die zich opwerpen als zijn of haar beschermer. Dat hij steun nodig heeft, dat hij de gang naar de rechter nodig heeft, dat hij aangifte moet doen en dat hij niks moet pikken als er bepaalde kwalificaties jegens hem worden geuit. De echte trotse, fiere neger — mag ik hem zo noemen? — zou toch in opstand komen als hij wel voldaan voor de spiegel staat, zin heeft in een nieuwe dag, de radio aanzet en weer van die types hem hoort beschermen. Daar zit hij niet op te wachten. Dit artikel staat een goede emancipatie van de trotse, sterke neger — noem hem dan maar zo — die het beu is, al die hulpverlening om hem heen, in de weg.”

Wat D66 weglaat in de video

Dan volgt de interruptie van Groothuizen. Wat D66 in de video weglaat is de reactie van Hiddema. 

“Ik spreek over een heel trotse meneer die ik een kwalificatie geef waar totaal niks diskwalificerends mee gemoeid kan zijn. Wat is dat voor onzin? Totaal niet! Dat is het nou weer. Alsof door uw optreden iemand zich beschermd moet weten tegen mijn diskwalificerende opmerkingen. Zo iemand moet er helemaal niet zijn, want zo iemand heeft ogen in zijn hoofd. Die kan van mij heus wel begrijpen dat ik hem niks minder waardig oordeel dan u of mezelf of wie dan ook. Dat hele debat dat op basis van dit artikel wordt gevoerd, maakt de maatschappij ziek. Als dat zo blijft, dan zeggen wij: het gaat maar door. Dan moet je dat artikel niet ophogen. Dan moet je het wegdoen, behoudens een uitzondering. En dat is aanzetten tot geweld. Dat staat ook in dat artikel. Dat geldt voor Forum als strafbaar als de pieten. Laat dat nou staan. Dan wordt het speelveld ook duidelijk voor de rechter, want er is geen beginnen meer aan. Maar nu is het een speelterrein voor beroepsactivisten, querulanten en, ja, de usual suspects bij talkshows. 

Dag in, dag uit. Weg ermee. Ten bate, lees ik, van een naturelle omgang van mensen met verschillende kleuren. Hoe kom ik erop. Maar behoud artikel 137d, waar het gaat om aanzetten tot geweld.”

Pauselijke Index van verboden woorden 

Of de term ‘neger’ nou kies is of niet doet er niet toe. De Nationale Vergaderzaal is de enige plek waar politici vrijuit kunnen spreken. Maar D66’er Groothuizen bepleit een soort Pauselijke Index van verboden woorden. Bovendien probeert zijn partij daar goede sier mee te maken op Twitter, zonder het volledige verhaal te vertellen.

Er is iets engs aan de hand met D66. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maakte u onlangs bang voor Russisch nepnieuws maar komt niet verder dan één lullige Russische website waar niemand intrapte, Pia Dijkstra jaagt op uw organen en het referendum is inmiddels ook de nek omgedraaid. 

Verbieden en opdringen. Dat is het nieuwe D66.

Zorgelijk.

Reaguursels

Inloggen

Typisch D66: even laten zien hoe enorm ze wel niet deugen door de interruptie door een of ander onappetijtelijk kamerlid te vermelden, maar het antwoord van de tegenstander, die daar korte metten mee maakt, niet durven tonen. Wat is er achterbakser dan een D66-er?

Argyronauta | 04-12-17 | 09:56

Zoals wel vaker in de geschiedenis.
(maar ook zonder dit zie-je-wel-geschiedenis-argument)
De wereldverbeteraars blijken de grootste onderdrukkers 'na' de revolutie, in de strijd tegen de contra-revolutie (= tegen de terugkeer naar de oude situatie)
Eh, D'66 is dus de wrede Robespierre, die 'na' de Franse revolutie nog véél wreder was dan alle onthoofde Franse koningen van vóór de Franse revolutie bij elkaar.
Want dat bijna-dood-partijtje D'66 is bezig zichzelf onmisbaar te maken.
Door een waar schrikbewind.
Vijand Wilders moet als eeuwige zondebok telkens worden heropgevoerd, 'zodat D'66 nodig blijft'.
Maar ook tegen de nieuwe verschijningsvormen van Wilders' PVV, dus ook tegen dat vermaledijde FvD, moet munitie worden aangemaakt, anders doen die hetzelfde als Wilders met zijn PVV.
'Dus' moet de mogelijkheid voor haatzaaien worden uitgebreid.
Dan kan er telkens een nieuwe vijand worden gecreëerd, die als maar aan 't haatzaaien is tegen, negers, islamieten, vrouwen, homofielen, noem maar op.
Het artikel tegen haatzaaien is de bestaansvoorwaarde voor D'66.
Want D'66 lééft van de bescherming tegen al dat haatzaaien.
Het kwaad van haatzaaien, dat moet blijven, want dan is de hulpverlener tegen al dat haatzaaien ook weer nodig.
Het is cynisch maar waar.
Zoals bij menig professionele 'hulpverlener', is de hulpverlener er helemaal niet is om hulp te verlenen, máár wil die zijn hulp bij ‘t probleem vooral gebruiken om zichzelf onmisbaar te maken bij ‘t in stand houden van ‘t probleem.
D'66, het kwaad in het kwadraat. Representatief voor hoe de politiek in Nederland er voor staat, want heus, 'al' die klassieke partijen hebben zo hun nishe, hun manier om hun kiezers-achterban in stand te houden.
Want niets zou zo erg zijn als een partij 'echt' doet waarvoor ze zijn; het oplossen van het probleem. Want dan heeft zo'n partij haar eigen graf gegraven.

Der Paulie | 03-12-17 | 23:38 | 1

Ik deed met mezelf in plaats van kieswijzers e.d. altijd de "politieke kroegtest":
Als ik een willekeurige kroeg in een willekeurige stad zou binnenlopen en daar bij toeval terecht zou komen tussen de naborrelende ledenvergadering van een politieke partij, zou ik me daar dan op mijn gemak voelen?
d666 scoorde in het verleden altijd erg hoog bij mij in die test ... hoger dan de vvd ballen of de pvda shagrokers in elk geval. Nu heel d666 vergeven is van de deugdrammers, nog erger lijkt dan groenlink denk ik niet dat ik graag aan de bar zou hangen, in die kroeg waar die d666 zwamneuzen naar binnen gelopen kwamen.

CynicalBastard | 04-12-17 | 10:27

D66 is echt een miserabel partijtje voor en door miserabele mensen. Heel benieuwd of die kneuzen in deze door uberhaupt iemand serieus worden genomen.

Rest In Privacy | 03-12-17 | 22:39

Necher mag wel volgens een woordvoerder van D66, want dat is een grapje.

gratias | 03-12-17 | 22:22

D66 een juppen partij die alleen aan zijn eigen centen denk en Nederland graag onder het mom het is goed voor iedereen (lees d66) verkoopt. Gatver.

ikgeloofhetniet | 03-12-17 | 21:23 | 2

D66 is in 1966 door Van Mierlo opgericht als een partij die een frisse wind en een progressief geluid moest zijn tov wat destijds het "establishment" was.

Nu zijn ze allang dat establishment geworden dat ze destijds bestreden. En niet zomaar establishment, nee, de dominante politiek-culturele elite vormen ze. D66ers hebben altijd net toevallig de heel royaal betaalde banen; D66ers wonen altijd net toevallig in de goede steden en wijken (lees: dus niet in de Vogelaarwijken waar de multikul zich concentreert); D66ers hebben hun kroost altijd net toevallig op hagelwitte schooltjes zitten.

Kortom, D66ers hebben hun zaakjes goed voor elkaar. Ik heb ooit één keer, de eerste keer dat ik mocht stemmen, in 1972 of 1973, bij gemeenteraadsverkiezingen, D66 gestemd, daarna nooit meer. Ik heb niets met die partij, behalve met hun standpunten inzake de zg medisch-ethische kwesties, en die kunnen ze zo slecht waarmaken. Enigszins abject vind ik ze mbt het referendum. Dat was altijd één van hun "kroonjuwelen", maar nu blijkt dat het volk met referenda niet vindt wat D66 vindt dat het volk zou moeten vinden, kieperen ze dat kroonjuweel zo de prullenbak in. Ik voorspel dat hetzelfde met de gekozen burgemeester gaat gebeuren - als dat er komt - zodra er in een grote stad een PVVer of FvDer tot burgemeester wordt gekozen.

Dr_Johnson | 03-12-17 | 22:49

Met dien verstande dat D'66 (Delusionals 66) geen 'juppen partij' is maar een yuppen-partij (Young Urban Professionals), met een trait d'union en een i-grec.
.
In mijn ogen zijn het opgeklommen proleten met een PABO-diploma of een VU-bul, kortom mensen die een hoop woordjes hebben geleerd maar niet goed zijn in nadenken....

Brou Is Back | 03-12-17 | 23:39

Wordt tijd dat Van Mierlo vanaf boven ingrijpt in zijn partij.

Hypno2050 | 03-12-17 | 20:28

Met de landverraders van d666 ben ik zo klaar die zweedse dame hoorde ik een paar jaar geleden pleiten voor het overhevelen van alle macht naar bussel.

Deze partij is net zo slecht als d vvd pvda cda groen links, helaas werkt hun propaganda zo goed dat de gemiddelde burger hun daadwerkelijk agenda niet doorziet.

zwaanshals | 03-12-17 | 20:15

De mooiste opbrengst uit onderstaande reacties is toch wel de tegel waarin D'66 DENK'66 wordt genoemd. Klopt wel, dezelfde fratsen.
Tot mijn teleurstelling heeft echter nog niemand goed kunnen uitleggen waarom iemand in het stemhokje een vakje bij DENK'66 rood zou kleuren.

Abu Bachouca | 03-12-17 | 20:02

De D66-er Maarten Groothuizen is aanhanger van de RassenLeer.

Allereerst Maarten Groothuizen wat is racisme?
Welke rassen concurreren volgens u met elkaar?
Het MensenRas met het ApenRas?
Het MensenRas met het VarkensRas?
Het MensenRas met het RattenRas?
.
Er ís maar één menselijk ras, Maarten Groothuizen.
Dus het gaat om een ánder probleem!
Laten we het dáár dan over hebben, Maarten Groothuizen.
.
U studeerde rechten en wijsbegeerte, ik verwacht van u dat u geleerd heeft om helder te denken, maar niets daarvan.
Ga eens snel uw collegegeld terughalen!
.
Rassentheorie, rassenleer of rassenkunde is een verzamelnaam voor (pseudo-)wetenschappelijke theorieën over verschillen tussen menselijke rassen.
De meeste van deze theorieën zijn verbonden met racistische politieke of morele standpunten.

Ella | 03-12-17 | 19:57

Een neger noemt een andere neger een neger omdat het een neger is. Daar is niks racistisch aan, omdat negers gewoon negers zijn. En hoe trotser de neger, hoe minder acceptabel hij zal zijn over dit soort belachelijk gezeik vanuit links.

Voor alle negers: stem FvD!!

Joris-nummer-zeven | 03-12-17 | 19:13

D66 wat een kut partij. Wie daar op stemt zouden ze preventief in België moeten opvangen.

Brainder | 03-12-17 | 17:30

Gelukkig hoor ik steeds meer om mij heen dat mensen er niet meer voor durven uitkomen op D66 te stemmen.

Rest In Privacy | 03-12-17 | 17:18

d=dram 66

hindipopup | 03-12-17 | 17:14

blijft wel raar dat sommige mensen in Nederland het woord neger dezelfde lading proberen te geven als nigger in amerika.
Terwijl ze in Nederland natuurlijk nooit een situatie hebben gehad als in de VS.
Neger is altijd een neutraal woord geweest, net als negro in het engels. Nikker of kaffer zou het Nederlandse negatieve synoniem zijn van nigger.
Een beetje net zoals zwarte piet nu ineens 'blackface' zou zijn, terwijl blackface een compleet onbekend amerikaans fenomeen is en er geen negatieve intenties zijn bij het kinderfiguur zwarte piet.
Maarja, sommige mensen willen nu eenmaal graag slachtoffer spelen..

henkdekanarie | 03-12-17 | 17:09 | 1

"blijft wel raar dat sommige mensen in Nederland het woord neger dezelfde lading proberen te geven als nigger in amerika."

Kun je raar vinden, maar zo werkt het nu eenmaal. Als bepaalde woorden door iedereen gebruikt worden, dan gaat een bepaalde, laat ik het maar even noemen, avant-gardistische groep policor deugmensen, een "correct" alternatief verzinnen. In de USA heb je de termen "negroes" gehad, daarna "blacks", daarna "Afro-Americans", toen weer "African-Americans", en nu zijn we dus aangeland bij "people of colour". Want die term komt gewoon uit de VS, hoor, die is niet verzonnen door Gloria Wekker.

Vergelijk de termen die we in Nederland in de loop der tijd hebben gebruikt en die niet meer kunnen: allochtoon, gelukszoeker, medelander. Andere termen die wel policor zijn: nieuwe Nederlander, transnationalen, mensen met een migratieachtergrond. En daar zal voorlopig geen eind aan komen, denk ik.

Dr_Johnson | 03-12-17 | 17:56

Maar, maar..... er is dan toch nog een historische "Tabaksneger" aan het Rokin 64 in A.dam.
Ik stel voor dat geheel D66 er een bedevaartoord ervan maakt en onder het genot van een glaasje Prosecco deze blackamoor met vingernagels van de gevel krast. Uit solidariteit.
Staand op een wankele ladder uiteraard.
Ik kom dan ook kijken in een T-shirt met passende text:
D66 - de partij van de stoute woordjes

MistaRazista | 03-12-17 | 17:04

Het is een pracht van een spreekbeurt die Hiddema hield. Er was geen woord aan mis. Hij had van A tot Z gelijk. En in de Z ook.
Jammer eigenlijk he, dat van al die mensen waar we op mochten stemmen, er maar een fractie is die de inhoud van Hiddema's betoog onderschrijft, en er voor stemt.
Dat het geen enkele zin heeft een motie in heldere bewoordingen, met een heldere oplossing, die echte verbetering brengt, in te dienen, omdat de bevolking van de Tweede Kamer, een aanzienlijk deel van onze wetgevende macht, gewoon niks er om geeft.

LibertasSimplex | 03-12-17 | 17:03

Door dit soort commentaren van de Hiddemeister wordt FvD zo groot. Het is zo een goed verhaal.
En dat licht provocerende neger gebruiken in een zeer positieve betekenis hoort daar helmaal bij.
Het happen van die D66 parel is precies wat hij wilde bereiken, denk ik.
Die Groothuis die daar goed staat te zijn met zijn kaluwen in zijn zakken, overhemd slordig open en kreukelig jasje en dan policor reageren zonder het woord te gebruiken. Je zou er een gifje van moeten maken hoe hij daar zo staat te 'goedmensen'.

Gele Beer | 03-12-17 | 16:58 | 2

Inderdaad, dat viel me ook op, een typische proleet met z'n bierbuik en z'n slordige uiterlijk en manier van lopen, een soort Speknek-kloon. Wel grappig dat hij met z'n domme knee-jerk PC-reflex ongewild het gelijk van Hiddema aantoonde.

Argyronauta | 03-12-17 | 17:11

Hadden wij in België maar een Hiddema. Wat een redenaarskunsten heeft die man. Ik denk dat de redding in Nederland van FVD gaat moeten komen. Natuurlijk gaat de gevestigde policor orde hen snel als neo nazi's brandmerken. Al heb ik een gevoel dat de bevolking het deze keer niet gaat pikken.

Benesha | 03-12-17 | 18:29

Mooi verhaal maar de woordkeuze blijft gewoon zwak en volstrekt onnodig. Als je dan ook nog "trots", "fier" en "voldaan voor de spiegel" erbij haalt moet je toch wel je hoofd een mijter in het zand gestoken hebben om niet een plaatje van "lang" of "goed gebouwd" erbij te halen. Tezamen met de slavenhandel waar het woord "neger" overduidelijk naar verwijst is het dus gewoon een behoorlijke miskleun.

Jammer want de essentie van Hiddema's verhaal is behoorlijk raak. Maar Hiddema ondergraaft zo zijn eigen verhaal door sterk de indruk te wekken dat hij nog in waanzinnig lullige stereotypetjes denkt en de discussie zo dus nooit "zuiver op de graat" gevoerd kan worden. En dat moet je als politicus vermijden. Retoriek is nu eenmaal onderdeel van het debat. Niet gewoon maar orakelen.

GeenAccount | 03-12-17 | 16:44 | 3

Het woord neger verwijst helemaal niet naar slaven tenzij je die associatie er zelf aan toe voegt.
Negers zijn negers en blanken zijn blanken.

Tapioca pudding | 03-12-17 | 17:29

Bij "voldaan voor de spiegel" denk jij aan "lang" en "goed gebouwd". Wanneer je gedachten dan afzakken naar 'grote dikke zwarte jokeledokus', schrik je van jezelf, en denk je maar gauw aan slavenhandel.

LibertasSimplex | 03-12-17 | 18:45

Zoals Tapioca hieronder zegt: 'neger' verwijst niet naar slaven, net zomin als 'blanke' of 'arabier' naar slavenhandelaar verwijst, alhoewel de policor goegemeente ons dat wel wil doen geloven.
O, had ik al gezegd dat de Arabieren, de door Delusionals '66 en de rest van de Linkse Kerk zo geliefde Moslims, de slaven uit Afrika naar de kust haalden zodat wij ze per niet-zo-luxe-cruiseschip naar het Westen konden transporteren en verkopen? En dat ook vele Afrikanen er niet voor terugschrokken om andere stammen te overvallen en te verhandelen als slaven?
.
Maar ja, Moslims en negers.... ehhm... Afrikanen zijn zielig en dus niet schuldig, nooit en aan niets. Perfecte mensen, allemaal. Waren al die blanke smeerlappen maar zo, want die hebben de wereld alleen maar ellende gebracht, toch?

Brou Is Back | 03-12-17 | 23:51

Voortaan hebben we dus 2 enge clubjes: DENK en DENK66.

Bata4 | 03-12-17 | 16:40

Hoewel ik op zich vind dat er niet heel veel mis is met een woord als "neger", snap ik ook dat je dat woord anno 2017 beter kunt mijden, omdat het, terecht of onterecht, toch een negatieve bijklank heeft gekregen.

Je zag dat een paar jaar geleden waar de oud-wielrenner Henk Lubberding naar een op dat moment tamelijk onbekende renner - Daniel Teklehaimanot - verwees als ""dat negertje". Hij werd gefileerd in de media (oa Humberto Tan), terwijl Lubberding alleen maar zocht naar een "neutrale" wijze om naar hem te verwijzen. Inderdaad, niet erg gelukkig, maar voor Lubberding voelde het juist, net zoals ze het in die kringen hebben over "dat klimmertje", of "dat sprintertje", indien ze verwijzen naar een renner die net komt kijken.

Hiddema had het N-woord ook beter kunnen vermijden. Het leidt namelijk af van zijn helemaal niet slechte betoog, en zoals iedereen ziet, gaat het nu alleen maar over het feit dat hij het N-woord heeft gebruikt. Als ik hem was (en/of Baudet) zou ik in het vervolg alleen nog maar de door de gedachtenpolitie goedgekeurde termen gebruiken. Het lijkt mij namelijk heel interessant om te zien hoe de Gutmenschen en D66 reageren indien Hiddema consequent in zijn betoog het had gehad over "een trotse, fiere man van kleur" etc. Waarschijnlijk zouden ze dat ook niet leuk vinden, want dat lijkt uit de mond van Hiddema ironisch te klinken, maar ja, wat kun je hem dan concreet verwijten, hè? Is toch veel leuker dan zo'n schot voor open doel met "neger"?

Dr_Johnson | 03-12-17 | 16:26 | 5

Waarom zou je buigen? Laat ze maar breken!
Beter zus beter zo want 2017..

Flikker op joh het is 2017 mensen en kinderen worden aan de lopende band vermoord en verkracht.. Anno 2017 wordt het tijd dat mensen eens een beetje gaan groeien en deze bullshit overstijgen.

Dat doen we dus niet door woorden uit ons vocabulaire te verwijderen..

Je bent verhuisd naar een land met een woordenboek, in dat boek staat het woord neger, fucking deal with it!

Je mag een vrijstaat beginnen met een eigen woordenboek, ga je daar lekker zitten met 500 man en 10 velletjes aan vocabulair om de hete brij heen draaien?

Stuur ons een kaartje wanneer je iets constructiefs bedacht hebt ipv iets destructiefs.

Misschien mag je een woord vernietigen als je het zelf bedacht hebt? Dat is met neger niet het geval he?

Kleuters die makkelijk een 10 voor het vak Nederlands willen op school hebben een excuus, jij niet.

Ik moet er niet aan denken dat ik een aangifte zou moeten opnemen van zo'n jankfiguur..
Hoe zag de dader er uit? Euhh uhh hij had een kleurtje.. Bedoeld u een neger? Nee nee nee geen neger.. Ok was het een Indier of Hindoestaan? Nee neee dat was het ook niet..
Was het een man of een vrouw? Nou.. dat zijn wel sterke bewoordingen.. tsjah het is 2017 een man een vrouw.. wie kan het zeggen?
U meneer, u doet aangifte.. U moet het zeggen!

Ahh ohhh oe lastig lastig allemaal..

Zullen we maar blanke man schrijven?

Nee het was een witte man!

Lionfromzion | 03-12-17 | 18:00

Hoe moet je Afrikanen anders benoemen? In Afrika spreekt men ook niet over Europeanen maar over blanken. Neger verwijst idem dito naar de zwarte kleur. Als negen niet meer mag dan mag blanke ook niet meer. Waar zijn we mee bezig? Trouwens mensen van het negroïde type... is dat dan politiek correcter?

Benesha | 03-12-17 | 18:45

"... een land met een woordenboek, in dat boek staat het woord neger, fucking deal with it!"

Ik heb even gecheckt in mijn Dikke Van Dale: het woord "nikker" staat er ook gewoon in. Tussen haakjes staat er dan bij: (ook als scheldw.) neger. Er staat wel meer in het woordenboek dat weliswaar "bestaat", maar dat je niet te pas en te onpas moet gebruiken. Ik zelf ben een Hagenees, en in mijn stad combineren we vaak enge ziektes met zelfstandige naamwoorden. Als voorbeeld noem ik het zg Haagse leesplankje: KK Aap, KK Noot, KK Mies, KK Wim, enzovoorts enzoverder. Ik maak me daar soms ook schuldig aan, maar weet wel in welke sociale omstandigheden ik dat beter niet kan doen. Dat heeft met opvoeding te maken, en rekening houden met andermans gevoelens. En zo kan ik het woord "neger" best gebruiken "onder ons" met vrienden, maar zal ik het toch niet gebruiken als ik weet dat veel mensen zich daardoor gekwetst voelen. Het is natuurlijk altijd een persoonlijke afweging van wat je vindt "kunnen" en wat niet. Zo weiger ik bv het te hebben over Marokkaanse-Nederlanders en Turkse-Nederlanders, omdat zijzelf zich op de allereerste plaats beschouwen als Turken en Marokkanen, daarna als moslims, en pas na een hele tijd ook nog als Nederlanders, voornamelijk als het financieel voordeel oplevert. Waarom zou ik het dan politiek correct moeten hebben over Turkse-Nederlanders, etc?

"Als negen niet meer mag dan mag blanke ook niet meer."

Vreemde logica. "Blanke" zou m.i. niet meer mogen indien grote groepen blanken daar aanstoot aan zouden nemen. Ik geloof niet dat dat het geval is, dus blijft "blanke" vooralsnog een tamelijk neutrale term die gewoon gebruikt kan worden.

"Trouwens mensen van het negroïde type... is dat dan politiek correcter?"

Ik denk het wel.

Dr_Johnson | 03-12-17 | 21:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi gezegd en verhelderend maar helaas, de d66 klant zal het hiet niet lezen en nrc of volkspulp zal het alleen opkloppen waarna men deugdzaam de ingezonden brieven zal selecteren.
En 14 zetels allemaal leuk maar nu ben ik oud genoeg om de kanalisatie erin te zien (geen homo) gepeupel blij met "onze stem" kartel blij met steeds dezelfde 3 partijen die de buit verdelen, denhaag en gemeenteraad: dat zijn duizenden boven u gestelden.

28 | 03-12-17 | 16:25

Laten we de term 'neger' maar negeren... Maar dat houdt ook in dat we stoppen met het inzamelen van aluminium chocoladereepwikkels en avondvullende giro 555 tv programma's.
Kan iemand me uitleggen waarom wij, als blanken worden veroordeeld vanwege de boottochten richting Suriname en de Antilen vanuit het continent Afrika maar dat er nu complete stammen (vrijwillig) onze kant op komen dobberen??

loze stijl | 03-12-17 | 16:22 | 1

Ik als neger zijnde, heb niets tegen blanken. Ik erger mij blauw en wit aan het witte in combinatie met mensen. Als iemand witte mensen roept, moet je hem op de Rwandaize genocide wijzen. Een onderscheid tussen hutu en tutsi heeft meer dan 1 miljoen mensen gekost. Het gaat om tusti die tijdens de genocide in 1994 zijn vermoord en later in de periode 1996- 1997 Hutu's die door de AFDL zijn vermoord. Allemaal omdat blanke ooit dachten dat lichte mensen intelligenter waren dan zwarte mensen.

Yoo2621 | 03-12-17 | 16:56

Toevallig kwam ik deze tegen op Youtube. Herman Finkers die op geheel eigenwijze de spijker op zijn kop slaat. www.youtube.com/watch?v=Nj5OmZCHZzM

eentweehuppekee | 03-12-17 | 16:19

Ik ben geen fan van Hiddema. Maar nu ben ik het toch een klein beetje geworden. Ik zie niets discriminerends of denigrerends aan zijn verhaal.

Koos Knak | 03-12-17 | 16:07

D66 is het nieuwe PvdA, maar goed dat van Mierlo dit niet meer mee maakt.

poisonivy | 03-12-17 | 15:59

Het feit dat er in 8 van de 10 keer een gironummer verschijnt, bij het tonen van negers, zal ook bijdragen aan het zien van de neger als behoeftig en zielig.
Ik vraag me wel eens af hoe dat voelt voor de normaal functionerende negroïde mens

Carmelita | 03-12-17 | 15:32 | 1

Die krijgen er acute uitslag van. De negers in mijn kennissenkring noemen mij wit, kaaskop, of gewoon bij mijn naam. Omgekeerd net zo. Zonder enige negatieve bijklank. Het zijn 'die bolle', die kale, die Pool (die eigenlijk Bulgaar is), die Neger, die zwarte (die echt pikzwart is, en daarom niet te verwarren met die neger).
De feestjes die we twee keer per jaar hebben zouden een multicul reclamefilmpje kunnen zijn. Ware het niet dat we allemaal de pest hebben aan die kwetsjankgekkies. En allemaal wel hard werken.

koolteer | 03-12-17 | 16:36

Carlin in 1990. www.youtube.com/watch?v=mUvdXxhLPa8
"There is absolutely nothing wrong – There is absolutely nothing wrong with any of those words in and of themselves. They’re only words. It’s the context that counts. It’s the user. It’s the intention behind the words that makes them good or bad. The words are completely neutral. The words are innocent. I get tired of people talking about bad words and bad language. For instance, you take the word “Nigger.” There is absolutely nothing wrong with the word “Nigger” in and of itself. It’s the racist asshole who’s using it that you ought to be concerned about. We don’t care when Richard Pryor or Eddie Murphy say it. Why? Because we know they’re not racist. They’re Niggers! Context. Context. We don’t mind their context because we know they’re black.
Hey, I know I’m whitey, the blue-eyed devil, paddy, o-fay, gray boy, honkey mother-fucker myself. Don’t bother my ass. " Dat is 30 jaar geleden. En nog zijn we er nog niet voorbij.

kloopindeslootjijook | 03-12-17 | 14:59

Er is iets engs aan de hand met D66.

Verbieden en opdringen. Dat is het nieuwe D66.

@Bas Paternotte | 03-12-17 | 11:11 | 181 reacties
Dit proces is al gaande sinds het overlijden van HAFMO en de moord op Borst. Het oude D66 is weg en plaatsgemaakt voor Demofoben 666.

En ik weet denk ik wel waar dat door komt. Het komt niet door bekrompen types die vroeger CDA stemden en niet op de PvdA of VVD durfden te stemmen, zoals iemand hier opperde.

Het zijn juist types die vroeger afhankelijk van de PvdA waren voor de baantjes die nu D666 stemmen. Het is hetzelfde grachtengordel kliek die tot voor zeer kort (en vermoedelijk totdat Abu Taleb lijsttrekker wordt) PvdA stemden. Ik kan het weten, woon bij die lui om de hoek.

Bosma verwoorde het goed. D666 is een lifestyle. In mijn visie een windjack partij. Vol ex PvdA stemmers. Vol baantjesjagers en andersoortig corrupt gespuis. Zoals Miezerig Mannetje en zijn koffiebonenmaatje. Lekkers gefêteerd worden door rijke tata's in de beste bordelen van Kiev. Om vervolgens voor hun zich dienstbaar tegenover hun op te stellen. Uiteraard het gepeupel vermanend toespreken vanuit the morale high horse. Biefstuksocialisten zoals... de lui van de PvdA.

Alles wijst terug op onze voormalige arbeiderspartij. Ergens ironisch want de oprichters waren alles behalve arrebeiers. Maar kennelijk veranderen "socialisten" in ordinaire kapitalisten zodra het pluche binnen 50km in zicht is.

Graaf_van_Hogendorp | 03-12-17 | 14:52

Groothuizen komt uit Nijmegen, enorm links bolwerk aldaar.

D66 is verrot, zelfpijperij, een Finse feeks die op hol slaat, een veilingmeester die nog meer huichelt dan in het scnilderij van Jan Massijs de Huichelaarsbte zien is, een verdwaalde sociale geografie student Kees Verhoeven en een smoezelige gesjeesd jurist die OvJ werd en raadslid in Nijmegen.

D66 bestaat uit mensen die u zullen vertellen wat goed voor u is. Zelf daarmee aan de slag vindt men geen goed idee maar men niet zich democraten 66. Wat volgens mij 666 moet zijn.

Moneytron | 03-12-17 | 14:44 | 2

.... men noemt zich democraten....

Moneytron | 03-12-17 | 14:46

D66 ers, zijn de stiekeme fascisten van deze wereld.

eentweehuppekee | 03-12-17 | 16:29

Overigens vind ik dat dit hele artikel 137d afgeschaft moet worden. Wel zou ik de motie Hiddema steunen, want stap in goede richting.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 14:43 | 1

Want politici zeggen dingen als "Bombardeer Libië / Servië / Isis" en dan moet je niet voor de voeten gelopen worden door goetmenschen en een policor wetsartikel.
Denk erover, beginner Hiddema.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 15:17

Ooit stemden mensen CDA en switchten naar middenpartij D66 toen ze niets meer gaven om christelijkheid en geloof en de PvdA een brug te ver vonden. Maar het zijn dezelfde bekrompen types gebleven met hun morele superieuriteitsgevoel.

Rest In Privacy | 03-12-17 | 14:33

Hear hear, heer Hiddema. Alleen dreigen met of oproepen tot geweld zou inderdaad een beperking op vrijheid van meningsuiting moeten zijn. In een vrij land bepaalt de Staat niet wie je mag of moet haten of liefhebben.

Van de eufemisme-tredmolen hebben ze bij D66 kennelijk nog nooit gehoord. Je kunt een woord met een bepaalde bijklank of betekenis verbieden en vervangen, maar het nieuwe woord krijgt simpelweg dezelfde smaak in de geest van haar gebruikers. Buitenlander, (niet westers) allochtoon, Nederlander met migratie-achtergrond, medelander, dan wel neger, negroïde, zwarte, kleurling, creool, mens van kleur, hypergepigmenteerde, melanine-verrijkt, het maakt niet uit.

Zodra het nieuwe woord algemeen geaccepteerd raakt, en men bij Opsporing Verzocht of op het Journaal het heeft over een "licht getinte" dader of een terrorist die Allahu Akbar riep, de grote (zielige, door racisme veroorzaakte) achterstand van mensen van een niet westerse migratie-achtergrond op de arbeidsmarkt, het bovenmatig aantal dat een uitkering krijgt of in aanraking komt met de (racistische) politie en het kwaad is alweer geschiedt. Niet door dat vermeende racisme van aanhoorders of sprekers van het woord, maar het wangedrag van de minderheid binnen die betreffende minderheid die de rest een slechte naam geeft.

Dat ga je nooit oplossen. Tenzij de problemen binnen die minderheden worden aangepakt en ze zelf ook zich inzetten om op z'n minst statistisch gelijk te lopen wat betreft terreur, misdaad of werkloosheid. Maar politiek correct Nederland zwijgt het liever dood. Of geeft iedereen de schuld behalve de betrokkenen zelf. Gewoon niet over praten, dan bestaat het probleem zogenaamd niet. Ze zouden misschien het liefste nog nepmisdaden van blanke acteurs en op Opsporing Verzocht uitzenden om voor het oog van de natie de illusie te wekken dat blanken net zo vaak crimineel zijn als niet-blanken. Je weet wel, tegen racisme. Of het CBS en CPB de statistieken voor publieke consumptie te laten masseren of vervalsen en hooguit alleen voor (correcte) politici de echte cijfers laten zien.

Alles behalve de realiteit onder ogen komen en problemen van\met bepaalde groepen te erkennen. Dat er eventueel geen rechtsstatelijke, ethisch acceptabele of praktische oplossing is, is een tweede. Ik vraag echt niet om ongelijke rechten, het onder dwang deporteren, laat staan doden van alle buitenlanders. Net zo min als ik alle mannen wil laten afmaken of tot verdachte bestempelen omdat die gemiddeld genomen veel vaker geweld plegen dan vrouwen. Problemen mogen zien en beschrijven is al een goede start, zonder te neuzelen over hoe je de groep in kwestie mag noemen. De grens sluiten voor nieuwe probleemgevallen en kunnen dweilen met de kraan dicht zou al een voorzichtig stapje in de goede richting zijn. Je maakt dan het probleem tenminste niet moedwillig groter. Stimuleren van vertrek van mensen die zich hier echt niet thuisvoelen, zonder dwang, wellicht ook.

Als we erin slagen om gekleurde mensen en allochtonen in het algemeen te verheffen (zonder subsidie of ongeëmancipeerd handje vasthouden) tot minstens een zelfde niveau wat betreft werkgelegenheid, inkomen, misdaadcijfers en ander (wan)gedrag, wordt het woord neger niet meer dan dat: een persoon met een ander, donkerder kleurtje\uiterlijk dan een blanke Nederlander. Zo niet, verzin dan maar vast tien nieuwe termen voor de komende vijftig jaar waarmee we mensen met een "afwijkend uiterlijk of gedrag van het Nederlands gemiddelde" kunnen omschrijven.

Wol | 03-12-17 | 14:32 | 1

Eens u zich even middels een mailtje aan m.groothuizen@tweedekamer.nl
Wellicht dat hij er nog wat van op steekt. Eindig met de vraag of hij uw toelichting begrijpt.
Krijgt nu geen antwoord stuur nog een keer met mededeling dat uw mail geplaatst wordt op website groot dagblad om aan te tonen hoe d66 en hij in het bijzonder oprechte vragen als volksvertegenwoordiger naast zich neer legt.

Moneytron | 03-12-17 | 14:51

ik word hier zo strontziek van .....

herrJoepVonD | 03-12-17 | 14:25 | 1

Nou, ik ook. Je zou er eigenlijk geen aandacht aan moeten besteden. Ze behandelen voor wat ze zijn, nl helemaal niks.

Muuke | 04-12-17 | 11:05

Als u nog een paar uurtjes erin wilt steken. www.tref.eu/nl/overzicht/99-en-Crimina... Er is niets veranderd sedert de Middeleeuwen behoudens dat toen een corrupte rechter tenminste nog gevild werd..

gnor | 03-12-17 | 14:10

Ik ben benieuwd wie er na Obama de Nobelprijs voor de Neger krijgt.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 14:10

Er is niks mis met het woord neger. Of blanke. Er _wordt_ wat mis van gemaakt. Net als van allochtoon. Door mensen die daar zelf blijkbaar een bijsmaak aan voelen die ze zelf invullen. Ik niet.
Tenslotte komt de term neger van het Latijnse woord: niger, wat vertaald gewoon "zwart" betekent, En "zwart" mag dan weer WEL gebruikt worden....

Desi Erasmus | 03-12-17 | 14:05

De allergrootste ironie is natuurlijk dat die D66 wanhoopsvogel exact het punt van Hiddema demonstreert door zich op te werpen als de beschermheer van de trotse fiere neger die helegaar geen bescjerming nodig heeft en ook niet wil van een achterlijke bleekscheet. En de partij van meneer is trots op die mafkees, die niets anders doet dan impliciet Hiddema gelijk geven en zijn punt onderstreept en van een uitroepteken voorziet, en zet het ook nog in een propaganda tweet.
Hoe. Dom. Ben. Je. Dan?

Stormageddon | 03-12-17 | 14:02 | 2

Psies!!

B0bBer | 03-12-17 | 14:06

Dat zie je zo heel goed :). Dit laat ook precies zien dat ze er helemaal niks van begrijpen en daarom allemaal moeten opflikkeren.

Brulaapje | 03-12-17 | 15:58

Ik ben in Groningen geboren. Een grunneger dus, maar dat zal D666 vast niet goedvinden.

quigg | 03-12-17 | 14:01 | 1

Grunneger +1 D66 ollongrenegeert een referendoem.

Eeuwig..Op..Vakantie | 03-12-17 | 14:16

Hiddema legt precies de vinger op de zere plek. De obsessieve behoefte 'zwakkeren' te 'helpen' waarmee impliciet de 'neger' tot een zwakkere wordt gerekend.
Die obsessieve behoefte die vooral neerkomt op morele zelfverheffing.
En dan is Hiddema de juiste man om het juridisch moeras aan te geven, waarin we terecht komen als de beschuldigingen erg subjectief en vaag gaan worden.
Zo'n juridisch scherpe observator heeft de Kamer hard nodig.

marjen | 03-12-17 | 13:59

Lewinsky: Doet u mij maar hetzelfde als die trotse neger daro heb.
Ober: Dit soort woorden gebruiken wij hier niet, meneer.
Lewinsky: Huh? Okay. Doet u mij dan hetzelfde als die donkere meneer daro heb.
Ober: Dit soort woorden gebruiken wij hier niet, meneer.
Lewinsky: WTF? Dan graag een café-au-laitje met een negerzoen, alstublieft.
Ober: Komt eraan, meneer.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 13:55

Hoe vaak moet ik het nu nog zeggen ? Het is NegerT met de Rdamse T.

Drkildare | 03-12-17 | 13:55

Blij met de uitgebreide toelchting en aanvulling. Weer wat D66 fakenews minder.
Die partij is nu duidelijk een patriarchale, dominees partij. Een CD66A . Gezien haar uitlatingen beschouwd D66 Ollogrenitis de burger als lijfeigenen. Daar kan je mee doen wat je wilt...

Goedzo | 03-12-17 | 13:51

Theo Hiddema is een held. D66 is het toppunt van het morele superioriteitsgevoel.

GroetenVanUrk | 03-12-17 | 13:49

Zeg Hiddema, de volgende keer moet je zo'n goedmensj toch eerst het verboden woord laten uitspreken. Hoe kan je anders weten wat hij bedoelt met het vage "dit soort woorden"?

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 13:48
-weggejorist-
hoochee | 03-12-17 | 13:46 | 2

De D66-definitie van "neger" luidt: "Aggut, kijk nou toch, een neger. Aggossie, ah, wat zielig..."
Begin inderdaad een hele enge "we-say-so" kliek te worden, dat D66. Het waren van oorsprong toch een soort van vrijdenkers en vernieuwers?

Graaisnaaiert | 03-12-17 | 13:46

Wat er aan de hand is met D'66, is dat ze niet de ontwikkelaars zijn van hun eigen gedachtegoed. Al hun ideeën hebben ze 1:1 overgenomen uit Amerika. Third wave feminism, identity politics, globalism, social jusice. Blijkbaar de limiet van hun intellectueel vermogen. Wanneer je ideeën niet van jezelf zijn, heb je geen geestelijk proces doorgemaakt voor het ontwikkelen van die ideeën. Dan begrijp je zelf eigenlijk ook niet waarom je vindt wat je vindt. D'66 is een papagaaien-partij van emotioneel gekortwiekte leeghoofden.

Angel_eyes | 03-12-17 | 13:43 | 2

Goed gezegd: ze weten zelf niet waarom ze een bepaalde mening hebben. Daarom heb ik liever Rutte: die is consequent en is dus helemaal gestopt met het hebben van een mening. Alles is OK, zolang hij er maar minister-president over mag zijn.

JvanDeventer | 03-12-17 | 13:59

idd. zelfs foetus onderzoeken nemen ze 1:1 over.

Ir. Wilhelmus | 03-12-17 | 14:00

Nog een paar van die betogen van Hiddema en FvD zit op 20 zetels.

boccelullus | 03-12-17 | 13:40

Nooit geweten dat D66 eigenlijk een marxistische partij is i.p.v. een sociaal liberale partij. Mensen zijn gelijkwaardig maar absoluut niet gelijk. Sommige mensen kunnen kinderen baren, andere niet. Sommige mensen houden van de andere sekse, andere niet (en 35 andere gendertypen waar ik toch niets van begrijp) enz.. Ook het ooit liberale D66 is schijnbaar gevallen voor de maakbaarheidsgedachte,. Jammer, ooit was het een partij die mij erg aansprak.

therealbraindump | 03-12-17 | 13:28

Ik maak bezwaar tegen de heer Groothuizen omdat hij het woord ''galopperen" gebruikt terwijl hij een mens aanspreekt en geen paard.

B0bBer | 03-12-17 | 13:28 | 1

En dan moeten we uiteraard niet negeren dat een paard een edel dier is en de mens vaak een beest..

loze stijl | 03-12-17 | 17:48

Het is pijnlijk zichtbaar hoe onbenullig het leger van D66 is. Ollongren en haar mede stupide collega Maarten Groothuyzen, die hysterisch in de microfoon zijn valse afschuw uitsprak tegen het woord neger. De onwaarachtigheid van deze partij is misselijkmakend!

lanexx | 03-12-17 | 13:27 | 1

Vroeger verwachtte je dat alleen inderdaad van zurige linksfeminsten. Ben ooit in de vroege 90's nog eens uitgekafferd omdat ik een collega " die jongen uit Martinique" noemde ( kwam hij vandaan ), als in: Bert? Welke Bert? Oh, die jongen van Martinique. Mocht niet. Zelf noemde ze hem overigens "Bruine Bert"... Was echt een openbaring toen, hoe selectief agressief deugvolk kan zijn. Toen al.

Graaisnaaiert | 03-12-17 | 13:50

Het is ook een beetje de schuld van Herman Finkers, omdat hij het spelletje "geen jager en geen neger" introduceerde.

JvanDeventer | 03-12-17 | 13:26

Denk'66, die houden we erin.

En verder; Hiddema had natuurlijk gewoon 100% gelijk.
Daarom wordt hij aangevallen op een gewoon Nederlands woord.
Er is geen enkel draagvlak voor het verhogen van maximumstraffen van 1 naar 2 jaar, voor een niet-bestaande en derhalve niet-bewijsbare "overtreding". De hele "discriminatie-wetgeving" is gebaseerd op scherpslijperij van de Stalinistische Inquisitie, het gaat nergens over. Ondertussen laat dezelfde politiek gewelddadige overvallers en verkrachters vrij rondlopen als dat asielzoekers zijn, omdat "een proces het uitzetten naar Duitsland in de weg staat"...
Los van het amorele aspect van ongestraft uitzetten naar een bevriend land; in een Europa zonder grenzen heeft die uitzetting natuurlijk 0,0 waarde. En discriminatiewetgeving doet niks anders dan tegenstanders van dat falende beleid strafbaar maken.

Antidiscriminatie wetgeving heeft de afgelopen decennia nog geen één rechtvaardig proces opgeleverd, nog geen één terechte uitspraak. Wetgeving moet niet draaien om het beschermen van lange tenen, want dat is feitelijk "discriminatie" van mensen met korte tenen.
Waarom mag kritiek op het christendom wel, maar kritiek op de islam niet?
Waarom mogen blanken wel beledigd worden, maar zwarten niet?
Wat als concrete feiten als "beledigend" of "discriminerend" worden ervaren?

De grens moet liggen bij geweld. En racistisch geweld is in theorie allang strafbaar, tenzij de slachtoffers blank zijn. Hiddema zegt dus terecht dat dat stukje wetgeving bewaard moet blijven, maar alle onzin moet verwijderd worden. In een land waar zelfs moordenaars soms niet eens 2 jaar effectief vastzitten kun je niet 2 jaar eisen tegen iemand die bijvoorbeeld stelt dat criminele asieleisers moeten worden uitgezet.

Legalisatie/gedogen van geweldsmisdrijven en strafbaarstelling van normaal woordgebruik; dat is cultuurmarxisme. Zie ook de fittie tussen diverse Pol Pot aanhangers afgelopen week over het gebruik van het woord "blanke". Te zot voor woorden, "blanke" mag niet, dat moet "witte" zijn.
Dat is waar Jordan Peterson voor waarschuwt. Socialistische genocides worden altijd voorafgegaan door dit soort scherpslijperij over woordgebruik. Wie de standpunten en vooral de methoden van de SJW's achter die Newspeak een beetje kent, weet dat die waarschuwing hout snijdt.

Dandruff | 03-12-17 | 13:26

Audiovisueel materiaal manipuleren en dan de Russische staat beschuldigen van het verspreiden van nepnieuws? Je moet maar durven.

balustrade | 03-12-17 | 13:24

De toekomst volgens politiek correct Nederland:
over tien jaar zijn de woorden man en vrouw verboden.
Wèl zullen overheidsgebouwen aparte ingangen voor mannen en vrouwen hebben (want tegen de Mohammedaan durft de laffe policorkudde niets te ondernemen), maar man en vrouw zullen daar met icoontjes op worden weergegeven, zoals je nu ook bij de dames- en de heren-wc ziet.

JvanDeventer | 03-12-17 | 13:20

Zou het kunnen zijn dat D66 het woord "Neger" minderwaardig vindt omdat ze deep down zwarte mensen met minderwaardig associëren?
Ze hebben het probleem namelijk niet met woorden als "Blanke"

moitambien | 03-12-17 | 13:13

Dat ze ook maar het onderscheid aanpakken tussen bruin en wit brood en het polariseren ervan. Wit zou minder goed zijn dan bruin en altijd in aparte schappen!

papieren tijger | 03-12-17 | 13:13

Dom idealisme, dat langzamerhand de fascistische kantjes van zijn utopie begint te voelen en uiteindelijk door zal draaien. Door eigen domheid of de macht van de kwantiteit, het volk. Maar klappen zal het, binnen nu en 20 jaar.
Enkele jaren terug een kort gesprekje gehad met een nieuwe collega, een negerin; zij nam aanstoot aan mijn welgemeende 'godverdomme', omdat zij streng gelovig was en ik god niet mocht beledigen (dat was slecht voor mezelf, ik vervloekte mezelf, blabla). Toen ik haar van repliek diende over dat niet iedereen in de kerkelijke regels gelooft, zelfs niet elke neger in zuidoost, was ze pas echt beledigd. Ze vertelde mij boos dat ze nóg meer aanstoot nam aan het woord neger, want dat was racistisch. Ik zei haar lachend dat ik me nu ook beledigd zou kunnen voelen, maar dat ik snapte dat ze het algemeen bedoelde en ik ook best bereid was een beetje rekening daarmee te houden. Toen vroeg ik haar of ze een donkere man had, of dat ze viel op blanke mannen. Zij zei vervolgens dat ze een 'echte Surinaamse' was; niet gebonden, ‘Nederlandse mannen’ zijn niks, vele donkere scharrels. Ik vroeg haar of 1 van die scharrels ooit het woord 'tata' gebruikte. Dat beaamde zij, en ik zei lachend: "Dan zijn we uitgesproken over de woorden die niet gezegd mogen worden". Vervolgens ging ik op haar letten, wat niet zo moeilijk was gezien haar gedrag. Ze kwam ze elke dag een uur te laat op werk, want de 'bus reed niet vroeg' of 'had vertraging'. Daarnaast stond ze haar halve werkdag met haar mobiel in haar hand, in plaats van te werken. Twee weken later werd ze ontslagen, en dat kwam volgens haar door de 'racistische' manager en collega's. Verantwoordelijkheid voor en consequenties van haar eigen gedrag waren haar vreemd.
Mensen die de realiteit willen vormen naar hun eigen idealisme zijn tegen een individualistische vrije maatschappij waarin mensen het ook oneens kunnen zijn. Waarin er inderdaad soms woorden worden gebezigd die niet tot het eigen ideaalbeeld van 'mensen' en 'wereld' horen. Iets niet mogen zeggen leert men als kind, van ouders, om het onderscheid te leren tussen eigen individualiteit (later identiteit) en die van anderen in de groep (school, werk, land). Politieke partijen als D66 (maar ook individuen) die mij of anderen willen beleren door andermans statements massaal en incluis eigen moraliteitsfilter door de strot willen duwen met 'dat mag je niet zeggen' zijn voor mij de meest infantiele mensen en groepen van de samenleving. Ze zijn blijven hangen in de kindertijd, waarin de eenzijdigheid van ‘ik vs ouders’ de moraliteit moet bepalen, en proberen hierin de ouder uit te hangen. Totaal omgekeerde wereld. Ze kunnen zelf nog niet in de spiegel kijken, wanneer infantiele mensen dat zouden doen moeten ze nadenken over het verschil tussen links en rechts en gaan hun hersenen verder op hol. Het is namelijk een pittige les: beseffen dat je jezelf nooit zo kan zien als een ander. Maar die spiegel, die is wel hard nodig en een getrainde links-rechts-coördinatie ook. Laat de gekken nu maar eens echt gek worden, in deze absurdistische klucht die we 'normaal' blijven noemen. Want met dit gelul over gelul duurt het alleen maar langer. Wie de spiegel durft te zijn, zal altijd iets veranderen.

Luivend | 03-12-17 | 13:10 | 2

1x was genoeg hoor..

Luivend | 03-12-17 | 13:11

1x was genoeg hoor..

Luivend | 03-12-17 | 13:11
-weggejorist-
Luivend | 03-12-17 | 13:10

Bij het O.M. zullen ze blij zijn dat meneer (voorlopig) is vertrokken.

Stratum | 03-12-17 | 13:10

Kan iemand mij nou vertellen wat het dan wel is, of wordt? Nikker (watergeest, duivel, scheldwoord voor Afrikanen bezuiden de Sahara), negerzoen, black is beautiful, black lives matter, maar zwarte piet dan weer niet (een schertsfiguur), mogen allemaal niet.
Uit "black" klinkt alleen maar fierheid en trots, maar als witte grijze man mag je dat dan niet zeggen? Waar zit daar de bedreiging in?

geineonnuther | 03-12-17 | 13:08

Die is goed en klopt nog ook IQ66

gerrie de perrie | 03-12-17 | 13:03

D66 is een levensgevaarlijk politiek gedrocht waarin nep mensen nep meningen ventileren en een nep democratie willen onderhouden. Ondanks het feit dat alles nep is, verstaan zij de kunst om het volk te indoctrineren met hun nep ideologie en kruipen zij onder onze huid. Alles wat u dacht dat goed was is volgens D66 fout, alles wat u niet logisch acht, is volgens D66 de enige weg. Het zal vanzelf stoppen maar voorlopig zitten we er nog even mee. Bah bah bah!

ILF2 | 03-12-17 | 13:00 | 2

Ooit betekende NEP 'Nieuwe Economische Politiek' in een samenleving die door een revolutie ontwricht was geraakt. D66 is voortgekomen uit studentenrevolutionaire jaren, vernept haar eigen parels en keert zich om in het pluche tussen de verzwijning.

Eeuwig..Op..Vakantie | 03-12-17 | 13:08

Ben van mening dat met name Pechtold verantwoordelijk is voor het verraden van zijn eigen revolutionaire partij. Die man vind zichzelf vele malen belangrijker dan zijn achterban of de Nederlandse bevolking.

ILF2 | 03-12-17 | 17:41

Gemiste kans van die D66-negerontkenner. Hij heeft het over "dit soort woorden", maar verzuimt de complete lijst van ontaarde termen te noemen. Mag jood nog wel? Of huisvrouw? Kleine zelfstandige? Afsluitdijk?

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 13:00 | 1

Nee, bij deze mensen kan "Jood" ook niet. Let maar op, ze zeggen altijd "Joodse mensen". Ze staan moreel gezien permanent op hun tenen.

JvanDeventer | 03-12-17 | 14:08

Mooi gesproken van Hiddema, maar dat kon je ook wel verwachten. Ik heb erg de neiging om D66, PvdA en Groen Links op één hoop te gooien, vanwege dit soort kwesties. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat de linksen zelf het verschil ook niet meer zo weten. Misschien dat D66 zich dan door dit soort flauwekul een beetje probeert te profileren. Maar nee, dit had net zo goed van Klaver of een andere linksert kunnen komen. Nou, dan weet ik het niet.

JvanDeventer | 03-12-17 | 12:59

Peilingen. Wat kun je er mee!

demaup | 03-12-17 | 12:57

D66, waarschijnlijk gepikeerd om altijd als stopverf te dienen voor gemankeerde coalities, heeft nu de weg ingeslagen van de 'deep state'. De idealisten hadden het niet voor mekaar gekregen de bestuurlijke vernieuwing door te zetten, en al na een jaar of 10 begon D66 de eerste schreden richting zeteltjesvullen. Af en toe een leuke lijsttrekker die bij onnozel vrouwvolk blijkbaar genoeg is hen over de streep te trekken (ontken het maar niet, kijk naar Jesse Klaver), maar gaandeweg verdwenen de idealistische principes. Ze stonden nog wel in het programma, maar noch Terlouw, noch Engwirda kon het voorkomen dat D66 langzaam afgleed naar bestuurlijke machineolie. Lijsttrekkers als Borst, De Graaff en nu Pechtold droegen de laatste resten principes ten grave en nu, tijdens de langste staatsgreep ooit, komen types in beeld die - verrassend - niets op hebben met referenda, burgerinspraak en vrijheid van meningsuiting. Dit is geen toevalligheid, er worden nu figuren gekozen met een bepaald doel op het oog, en het doel is 'het populisme tegen te gaan', of beter gezegd: de duimschroeven voor het onwillige klootjesvolk. Een positie wordt ingenomen die lijnrecht tegenover de burger staat: men gaat voor de confrontatie. Men beseft heel goed dat de burger niet meer te overtuigen is, daarvoor is het te laat. En dus kiest men voor dwang, intimidatie en belediging. Er gaat geen dag voorbij of ik word door de media en de politiek uitgescholden omdat ik me niet gedraag zoals zij willen. En dan gaat het niet om wetsovertredingen, maar gewoon om zaken als de EU, klimaatverandering en open grenzen. Ik, en velen met mij worden tot misdadigers gebrandmerkt omdat wij ons niet meer voor de gek laten houden.
Het is een sekte, en de inclusiviteit waar men mee schermt, is enkel voor degenen die toetreden tot de sekte. Ollongren is de zweep voor de rest.

Rest In Privacy | 03-12-17 | 12:54 | 1

Kortom, D66 wordt nu gegijzeld door anti democraten zoals de LPF destijds werd gekaapt door de vastgoed maffia........ de partijnaam kan worden veranderd in AD66, of nog beter.... opheffen zoals ook met de LPF is gebeurd

Fatwabuster | 03-12-17 | 15:15

Het probleem zit 'm hierin dat anderen kennelijk willen uitmaken of jouw uitspraken discriminerend zijn. Alsof je vooraf zou moeten peilen of het te gebruiken benaming door de toehoorder welgevallig is of niet. Maar dan is er nog de vraag, wat is discriminatie?!

Hyppo Kriet | 03-12-17 | 12:53

Bericht uit het hiernamaals :
Van Mierlo verzoekt de leden een opheffingsvergadering van D66 te organiseren.

monokul | 03-12-17 | 12:53 | 1

lol

meneer Q | 03-12-17 | 13:24

Net als met de zaak Omtzigt/NRC is het opmerkelijk om ook hier vast te stellen dat je voor de nuance op GS moet zijn. Tot niet al te lang geleden zou je dit soort nuanceringen in een uitgebreid journalistiek verslag van een zaterdagkrant vinden, waar men de tijd en ruimte heeft om het nieuws van meerdere kanten te belichten. De commerciële druk zal daar echter wel dermate zijn toegenomen dat men met minder mensen dezelfde hoeveelheid tekst wil opleveren, met een daling van kwaliteit als gevolg. Uitholling van de Nederlandse journalistiek, maar goed dat een aantal uitgebreide artikelen op een weblog als Geenstijl hier paal en perk aan stellen. Wellicht tijd om het motto "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend" eens te vervangen door iets met meer verdieping, achtergrond of nuance?

B0kito | 03-12-17 | 12:51 | 1

Met een duur woord heet zoiets 'dialectiek'. GeenStijl wordt heer, MSM wordt knecht.

Eeuwig..Op..Vakantie | 03-12-17 | 13:14

D66 = SJW66, een antifa-partij. Nog walgelijker dan CDA+PvdA+GL+VVD bij elkaar.

Fijnstoffer | 03-12-17 | 12:50

Zwarte piet mag niet meer. Het woord 'neger' mag niet meer.
Hoezo? Hebben de witte racisten hier de macht overgenomen?

rijk | 03-12-17 | 12:49

Typisch D66, je kunt een punt maken en hier 100 goede argumenten voor noemen, maar gebruik één verkeerd woordje en je hebt zo'n white guilt D66 debiel op je nek die daarmee meent niet meer te hoeven luisteren naar de 100 valide argumenten. Klassieke jij-bak politiek is dat. Apart dat niemand dat opvalt.
Zo ook ten tijde van de vluchtelingencrisis. Ik parafraseer. Wilders: "opvang in de regio is beter. Bijvoorbeeld in Saudi-Arabië. Daar hebben ze hetzelfde geloof, dezelfde taal, cultuur, en het is lekker dichtbij. Maar nee, hier komen dagelijks 1800 vluchtelingen binnen. Dat is toch niet logisch?"
Pechtold aan de interruptiemicrofoon: "het waren er gisteren maar 1660 hoor". *loopt weg*

Captain Pervert | 03-12-17 | 12:46 | 1

Oh, dat valt heel veel mensen op hoor! Misschien moet iemand is een compilatie filmpje ervan maken en op Twitter en Dumpert gooien.

stampertje85 | 03-12-17 | 13:33

D66 probeert Hiddema, door middel van een "gekwetste groep" voor de rechter te slepen zoals dat met succes tegen Wilders is gebeurd.

meneer Q | 03-12-17 | 12:45 | 1

Uiteraard voor een D’66 rechter... lol

aardv@rk | 03-12-17 | 13:55

Ik heb altijd al diep respect gehad voor de neger-acteur (mag ik dit zo zeggen?) Morgan Freeman, ik citeer even een uitspraak van hem, notabene uit de NRC : ""Tegen CNN toen hem werd gevraagd of huidskleur een rol speelt in de inkomensongelijkheid. “Het is een excuus. Richt je op je doel en werk eraan. Dat is mijn religie.” En racisme? “Als je het er steeds over hebt, bestaat het. We maken het een groter issue dan het is.”" !

Keyboardspeler | 03-12-17 | 12:44

Doofblind66.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 12:42 | 1

Behalve Ollongren natuurlijk. Want die is van Domblond66.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 12:49

Waarom ben ik nu toch zo bang dat de politieke richting van meneer Groothuizen representatief is voor het werkveld waar hij vandaan komt? En waarom ben ik nu toch zo bang dat als morgen het kabinet klapt, meneer Groothuizen de volgende dag weer naadloos bij het OM tewerkgesteld zal worden?
-

bisbisbis | 03-12-17 | 12:41

Na het bekijken van het geknipte fragment moeten we ze maar Denk'66 gaan noemen denken ik.

Man.man.man | 03-12-17 | 12:34

D66, ooit begonnen met een idealist, Hans van Mierlo. God (of mag dat ook al niet meer, ik denk over 25, mag het echt niet meer maar dan staat er wat anders) hebben zijn ziel. Een hypocriete partij van een aantal prominenten leden die achter de schermen een doctrine na de dood van Van Mierlo, ingang heeft gezegd en kereltje Pechtold, tot sprekende pop gemaakt. Want hee, een veilingmeester is goed in het verkopen en profileren dus die moeten we naar voren schuiven. Hetgeen geschiedde. De hypocrisie woekert voort, het eigen belang voorop (its all about the money en macht). Europa is top en voor de eigen financiële positie. Als je eenmaal in het geheime genootschap zit, komt het geld je tegemoet. Je hoeft niet zoveel te kunnen. Napraten, je schijnbaar inzetten voor milieu, veel maal per dag, groen, duurzaam en Europa zeggen en een moeilijke bril op je hoofd zetten. Lichtgewichten die een ding heel goed kunnen en begrepen hebben is het vermarkten van hun product en dit introduceren met de verpakking van "als je hier bij hoort, ben je intelligent, voldoe je aan de morele deugstandaard en ben je geen nationalist, maar een globalist en ben je progressief). Wauw, daar wil ik bij horen (not). Ik denk zelf na.

De Evangelist | 03-12-17 | 12:31 | 3

Prachtig verwoord.

De waard zijn gast | 03-12-17 | 12:40

Ik had het niet beter kunnen stellen.

skogen0606 | 03-12-17 | 12:50

Nou ja, die van Mierlo hield het met Conny Palmen. Een kettingrokende Orc die met behulo van een fles wijn boekjes schrijft waar ik niet eens aan durf te beginnen.
Dan moet er wel iets met je loos zijn wanneer dat je muze is.
van Mierlo was met zijn straatbetoog over democratie een marketing machine maar dan wel één die de consumenten met onjuiste beelden verleidde.

Moneytron | 03-12-17 | 15:06

En toch bijna 20 zetels in de Tweede Kamer. En straks weer tig virtuele zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hup overige partijen: beposter dit land!
D’66 = afschaffing referendum
D’66 = orgaanroof
D’66 = alles afstaan aan Europa
D’66 = sleepnet
Etc. Maak die zwijgende meerderheid nou ee s wakker. Gekmakend.

de Voorzittert | 03-12-17 | 12:23 | 3

Ik was al nooit een fan van D66, maar wat het onder Alexander Potentaat is verworden is te triest voor woorden. Dat zijn achterban dit slikt getuigt in mijn ogen van de macht die die vent heeft. Engnek.

De waard zijn gast | 03-12-17 | 12:35

en vergeet niet; het voltooid leven.. na je 68e!!

fikkieblijf! | 03-12-17 | 12:50

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 14:22

Als een juffrouw tegen je zegt;
'Wat heb jij een fiere negerlul' lijkt me dat een groot compliment.
Niet dat het mij ooit is overkomen, dat niet.

Kruisruiker | 03-12-17 | 12:20

D66 is synoniem voor inhoudsloos populisme. Het verkondigd platitudes en halve waarheden om de schijn op te houden. Goed om te zien dat ze virtueel al weer 3 zetels gezakt zijn.

Statler en Waldorf | 03-12-17 | 12:20

D66, een overbodige combinatie van PvdA-idealen en VVD-belangen. Het enige dat de partij onderscheidde was het referendum. Dat laatste is dus nu definitief door het toilet gespoeld, waarmee D66 nu definitief een dertien in een dozijn regentenpartij is.

Daarom dus PVV en wellicht Fvd.
Gewoon, omdat er verder niks voedzaams of vitamine-houdend zit in de grauwe laffe genderneutrale pap van de Nederlandse politiek.

Jan Passant mk2 | 03-12-17 | 12:18 | 2

Bij Mens werd uitgelegd waarom ze het referendum verbieden, Heeft te maken met Trump en zijn plannen en dat de EURO dan zal instorten.

gato | 03-12-17 | 12:22

gato: ah, Trump en het instorten van de EU staan gelijk aan het instorten van het jaar 1984. Dat het laatste maar mag gebeuren, voordat de Gutmenschen en hun islamitische kameraden de Tweede Middeleeuwen inluiden met opnieuw 1000 jaren ultieme achterlijkheid & duisternis.

Jan Passant mk2 | 03-12-17 | 13:09

Zullen wij de term "neger" maar offeren? Gaan we dat vieren met een feest?

Gek, ik moet ineens denken aan een gedicht van de vermaarde Nederlandse dichter J.J.Slauerhoff: "Neger-offerfeest".

Maar wat er in het gedicht precies wordt geofferd, is ambigu. Zijn het de weeklagende slachtoffers? Betreft het de uitvoerders van zwarten dans? Of wordt de stereotype voorstelling van de lezer uiteindelijk verzwolgen?

ridder pompompom | 03-12-17 | 12:18 | 1

Dan hier maar even de tekst. Geen idee of dit door de "Joris" heenkomt, maar zonder de tekst heeft de luiaardige Google-ontwijker geen idee.
Deswegen hier het gedicht

Neger-offerfeest

Het staag versterkt gedreun der oorlogstrommen,
Geroerd door krijgers, krijschend en bloeddronken,
Woedt over 't dal en slaat, de lucht doorronkend,
Van 't randgebergt weerom in klippenkommen.

Doet ook in nacht gedompeld oerwoud snakken
Naar 't oud geruisch, reeds diep in 't hout gezonken,
Vruchttrossen ploffen in de plassen, takken
Stuiptrekken krakend om gespleten tronken.

Het gierende geweeklaag der slachtoffers,
De martelende reuk van sissend vleesch
Doen aap en boomdwerg, spartelend van vrees,
Te pletter vallen op steenharde wortels.

Voortrazend raakt de roffel evenwichten,
Van onweer wankel, broedend op den trans;
Het slaat naar binnen, bliksemschichten lichten
Op roode plassen, dwars door zwarten dans,

Omslingren sperenbundels en ontsteken
Een vlam die kamp en folterfeest verdelgt
En bloeit totdat een zondvloed los komt breken
Die alles uitbluscht, voortzweept en verzwelgt.

Verzamelde gedichten. Deel 1, blz. 57. Eigenlijk moet je de gedichten die hiervoor en hierachter staan ook lezen, dan krijgt dit gedicht meer lading, zeker met Dodeneiland op blz. 58.

Dit vind ik altijd een prachtfoto van de dichter:
nl.wikipedia.org/wiki/J._Slauerhoff#/...
Doet er uw voordeel mee, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 14:21

Het was een fantastisch mr. Hiddema, die, wat in de contextzeker benoemd mag worden, een insteek gaf op punten uit het regeerakkoord, vanuit een juridische optiek, namens het FvD.

Iedereen die zich aan een interuptie waagde werd op zeer fijnzinnge manier de oren gewassen. Zelfs een roep aan de voorzitter, met het bezwaartegen het woord en het verzoek om mr. Hidema tot de orde te roepen, werd niet gehonoreerd.

Het doet best recht aan het geheel om de gehele 30 minuten durende video te embedden in dit artikel. Het is in ieder geval een absolute kijktip.

netniet | 03-12-17 | 12:16 | 1

Het is op youtube te zien, de hele mr. Hiddema zijn toespraak.

gato | 03-12-17 | 12:19

D666 is een partij die aan de stoelpoten van ons democratisch bestel zaagt en ook een infame abjecte partij is die de werkelijkheid manipuleert.
Mensen trappen er niet meer in. Sowieso is dat twitter-bericht preken voor eigen parochie, geen hond die het verder leest.

goed_begin | 03-12-17 | 12:15 | 1

Dat laatste is helaas niet waar, het wordt zo namelijk ook op de staatsomroep verkondigd.

De waard zijn gast | 03-12-17 | 12:37

Groothuizen.Wat een aanfluiting. Ik denk idd dat elke fiere neger die zich door D66 beschermd zou moeten voelen, dit ervaart als denigrerend en ongewenst. Wie ben jij wel Groothuizen. Dikke goedkope slapjanus. Neo koloniaal. Zorgelijk dat d66 deze interruptie trots deelt op de social media. Dus na wat bezinning vinden ze dit nog steeds een goede opmerking die hun achterban zal bekoren. Jullie kijk op minderheden is kleinerend en fout. Die van Hiddema getuigt van respect
(voor wie het verdient).

Rest In Privacy | 03-12-17 | 12:13

Neger is een verbastering van Negro (Spaans voor zwart)
Negro komt weer van het Latijnse Niger. ( Niger betekent zwart).

Dutch_Holland | 03-12-17 | 12:12

Er hebben 1.145 mensen op officier van justitie Maarten Groothuizen gestemd. Allemaal negers.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 12:12

Schaam u D66!

jaap932057795966 | 03-12-17 | 12:06

Zegt alles over deze nepdemocraten. Vals, onbetrouwbaar, hypocriet, fake.

Rest In Privacy | 03-12-17 | 12:06

Scherpe observaties Theo, precies de reden waarom ik op u heb gestemd.

Panos88 | 03-12-17 | 12:05

Selectief knip- en plakwerk: zo maak je dus nepnieuws.

Schmalz | 03-12-17 | 12:05

.. had nog nooit gehoord van" kersvers D66-backbencher Maarten Groothuizen". Meneer heeft zijn puntje gescoord op het middeleeuwse marktplein wat voor "ons" parlement doorgaat. Makkelijk scoren wel, gewoon iemand van de enige echte oppositie aanwijzen en hard "heks" te roepen, omdat meneer een in de newspeak verboden verklaard woord gebruikte. Een gewoon zelfstandig naamwoord dat nog niet uit de Dikke is geknipt, door het ministerie van Waarheid.

Gewoon een heel verstandige toespraak en een stuk democratie onderuit gehaald door een onvolwassen ploert die "heks" roept. Voor een schuldig parlement dat de straf op hekserij wil verdubbelen.
De geschiedenis is zich weer eens aan het herhalen, alleen de karakteristieke bloksnor is afgeschoren.

Jan Passant mk2 | 03-12-17 | 12:04 | 1

.. maar goed. Zelfs vroegah, toen alles nog beter was, kon een niets beduidend figuur staande ovatie krijgen voor het opzeggen van een Godwin.

Jan Passant mk2 | 03-12-17 | 12:05

Wat een klasse, wat een duidelijkheid, wat een man, Hiddema is top

BosrandDirk | 03-12-17 | 11:59

@ schoorsteenveger goede analyse, +1

Munitie | 03-12-17 | 11:59

Goedkoop knip en plakwerk van D66 op Twitter. Dient slechts om de morele voortreffelijkheid van het onbekende en tot op heden onbeduidende Kamerlid Groothuizen te etaleren.

Irnerius | 03-12-17 | 11:56 | 1

Die hebben dat heel goed afgekeken van DENK. Halve waarheden van politici op social media, wen er maar aan.

Muxje | 03-12-17 | 12:03

D66, een partij voor zwartkijkende zeurpieten. Ongeacht ras, dat dan weer wel.

Kapitein Stijlvol | 03-12-17 | 11:56

D66 is dus de anti-negerpartij. Ze zeggen het zelf.

Lewis Lewinsky | 03-12-17 | 11:55

D66 heeft zich met het bericht op twitter in ieder geval enorm in eigen voet geschoten. De enige weg die ik zie is de weg waarop D66 het voor zichzelf in toenemende mate blijft verkloten. Een weg waar ik geen problemen mee heb.

Mesmer | 03-12-17 | 11:55

Gelukkig zijn wij gewoon in staat om een eigen mening te vormen. Daar heb ik Noord-Koreaanse praktijken van een D66 niet voor nodig.

BozePaarseMan | 03-12-17 | 11:53

"Ik verzoek u hem dit te beletten "

Brrrr, wat een engnek. Wel eens van vrijheid van meningsuiting gehoord?
Wat is d66 toch een abjecte partij.
Verder alles wat Hiddema en Paternotte zeggen.

Tapu | 03-12-17 | 11:53

Het is vreemd dat het zo alleen nog maar om dat ene woordje gaat (dat wel past bij het taalgebruik van Hiddema) en niet over hetgeen hij inhoudelijk te berde brengt. Die kwaadaardigheid zie je ook wel bij andere partijen zoals de VVD omdat men het FvD als een bedreiging ziet en dus het moddergooien niet schuwt.

Simon_GS | 03-12-17 | 11:53 | 1

Even scoren bij de partijtop om te laten zien hoe goed je wel geïndoctrineerd bent.
Verder gemakzuchtige D66-retoriek voor de TV-Bühne, want die pikken een dergelijke interruptie graag op, want sensatie.
Dus twee bonuspunten verdient.
Tschüß, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 14:06

Heeft Braboneger al gereageerd?

Enrique C | 03-12-17 | 11:52 | 2

Ja. Precies. Laat die weer eens van zich horen.

wingload | 03-12-17 | 11:58

Brabo staat op een kruispunt. Ik mag hem wel, maar constateer dat zijn toegenomen omgang met de gevestige orde van de Kulturkammer langzaam zijn zure vruchten af begint te werpen.

PresidenteDeConjovia | 03-12-17 | 16:07

Negro = neger
Nigga = nikker

Dat de Amerikanen het nette negro ingeruild hebben voor het politiek correctere Afro-American is gezien hun geschiedenis vol racisme en rasconflicten niet eens zo gek.

Dat in Nederland beroepshuilers neger tegenwoordig koppelen aan het scheldwoord nigga (oorspronkelijk nigger, maar die rapperts spellen niet zo lekker, jeweettoch), is hypo rite fatsoensmoraal ten top.
Of simpelweg een gebrek aan intelligentie.

Van dit laatste bericht ik die hele D66 kliek sowieso. Wie "vertegenwoordigen" zij nu eigenlijk?

TisNieZoMoeilijk | 03-12-17 | 11:49 | 4

Afro-American was de opvolger van 'black' en is inmiddels opgevolgd door 'people of color', waarbij ik toch echt aan smurfen en de Hulk moet denken.

wingload | 03-12-17 | 12:00

Mark_D_NL | 03-12-17 | 11:58
50plus de 50-plussers
CDA de gematigd christenen
PvdD de dierenliefhebbers
DENK de muzelmannen
VVD de ondernemers
Etc.

Voor elke partij kan ik 1 woord kiezen dat reflecteert waarvoor zij in eerste instantie staat. En nu voor D66?!

TisNieZoMoeilijk | 03-12-17 | 12:04

@TisNie... IQ van rond de 66

Premier Trutte | 03-12-17 | 12:12
▼ 1 antwoord verborgen

D666 is verworden tot een trieste, contraproductieve, cultuurmarxistische neppartij. Heel jammer! Want het leek ooit een partij die werkelijk uit was op positieve, liberale verfijning van het politiek systeem. (Ik heb er zelfs ooit nog een paar keer op gestemd. Jeugdzonde dus.)
Nu is het alleen maar de zoveelste slappe partij van de marxistenkliek!

Aristotalloss | 03-12-17 | 11:49

Debielen66 is een partij voor mensen die niet weten of ze nu appelsap of jus d'orange lusten. Een partij met veel getoeter, die kroonjuwelen van imitatie namaak kunst plastic aanbiedt om ze vervolgens toch weer te verloochenen, want principes aanhouden, dat is een eigenschap die bij Debielen66 uit het vademecum is geschrapt.
En wat heeft Debielen66 nu in de afgelopen decennia nu werkelijk aan toegevoegde waarde gehad, wat zijn hun prestaties? Nul komma noppes, Pechtold vaart wel bij het bestaan van Wilders, was Geert er niet, dan had Pechtold niet veel te doen.
Debielen66 draait om een poppetje, dat was van Mierlo, toen Terlouw en nu is het Pechtold, zijn die poppetjes weg dan zakt Debielen66 weer in hun eigen dunne poep.
Met de komst van Trollonkreng is het toppunt van hun dedain en arrogantie gevestigd. Dat mens, die een armoedige uitstraling van een jeukende schimmelinfectie heeft, moet z.s.m. politiek gefileerd worden.

Memek | 03-12-17 | 11:48

Wat bezielt mensen die op D66 stemmen trouwens? Bij Jesse Klaver kan ik mij nog voorstellen dat links geïndoctrineerde naïeve studenten aan de UvA en vrouwen met een opdrogend kippenhok hem als hun nieuwe Messias zien maar D66? En is er hier nu niemand die weet waarom dat ene kamerlid wiens naam ik niet kan onthouden (iets met Hachie Wassila) opeens de Tweede Kamer verliet om gratis maar volstrekt betekenisloos voor Hillary Clinton te gaan flyeren?

eerstneukendanpraten | 03-12-17 | 11:46

Die Bas zou eens een cursus begrijpelijk schrijven moeten volgen; moest sommige delen toch echt twee keer lezen voor dat ik er achter kwam waar hij op doelde. Nergens een uitleg wat ‘haatzaaiartikel’ 137d inhoudt.

druipsmurf | 03-12-17 | 11:44

Het ijzersterke optreden van Theo (inclusief ijzersterke repliek) terugkijken kan hier
youtu.be/J5v6RJDF8N8

Dommelsch | 03-12-17 | 11:44

Dit akkefietje is in het klein wat die cartoonrel in Denemarken was. Daar had een cartoonist met een vlijmscherpe tekenpen de vinger op de Islamitische zere plek gelegd. "Geweld en moord uit naam van de Islam, en geen moslim die hier een probleem in wil zien" was zijn boodschap, maximaal kernachtig uitgetekend. De tekenaar werd niet afgerekend op zijn boodschap, maar op het feit dat hij de Profeet (de Duivel hale hem) beledigd had door hem uit te beelden. Om met de woorden van Groothuizen te spreken: "Kafir, ik vind echt dat de heer Westergaard zich vergaloppeert.als hij op deze manier met de Profeet (de Duivel hale hem) omgaat. Ik verzoek u dat hem te beletten." Dat verzoek werd gedaan met op de achtergrond de dreiging van moord en doodslag, juist datgene wat Westergaard aan de kaak stelde, dus was dat verzoek daarmee een dwingende eis, en bleef de dreiging onbesproken.
Hiddema had geen scherpe cartoon maar een héél betoog nodig om zijn punt te maken. Echter, met hem gebeurde hetzelfde als met de cartoonist, hij werd gepakt op de vorm, in een poging te voorkomen dat het om de inhoud gaat. "U deugt niet omdat u de profeet (de Duivel hale hem) tekent, en dus deugt uw boodschap niet" werd de cartoonist aangewreven. "U deugt niet omdat u het woord neger genruikt, en daarom deigt uw boodschap niet" kreeg Hiddema te horen.
Zoals die enge imam enkel het afbeelden van Mohammed ter discussie stelde, zo stelt Groothuizen enkel het genruik van het woord neger ter discussie. Al het andere, dus ook juist datgene waar het om zou moeten gaan, wordt weggelaten.
Onkies en goedkoop.
Ik verdenk Hiddema ervan heel bewust het woord neger gebruikt te hebben, wetende dat er gevoeligheden omheen liggen, precies zoals Westergaard bewust de Profeet (de Duivel hale hem) tekende, in de wetenschap dat dat binnen de Islam taboe is. Maar dats siert hem. Het is een van de meest effectieve manieren om te laten zien hoe hypocriet de Goedmensen zijn in hun denken en handelen, de Farizeeërs tot wie hij zich richt.

Schoorsteenveger | 03-12-17 | 11:44 | 6

Dat gevoel heb ik ook, die stoute Mr. Hiddema, goed gedaan.

gato | 03-12-17 | 13:35

@Muxje
Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:54

U verdenking is m.i. zeer juist en het knappe van dhr. Hiddema is dat hij zijn boodschap perfect onder woorden kan brengen. De D66-tegenwerper had inderdaad niet meer in huis dan dhr. Hiddema op een zgn "vormfout" te betrappen.

Hier zien we intellectueel niveau dat een degen gekruist krijgt met een zielig scherpslijpertje die slechts een bot non-argument ter tafel brengt. Een mislukte poging om het discussie-niveau in de Tweede Kamer neer te halen.

Deze man, pardon D66er, verdient een zitplaats in een de begeleide busjes naar Dokkum. Moet maar vast een zitplaats voor December 2018 boeken.
Tschüß, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 14:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja het is echt een hele enge partij die D66

tata1981 | 03-12-17 | 11:42

Stand 69 staat voor orale seks, stanD66 staat voor zwaar anaal genomen worden. En daarna zeggen ze "das Pech told you so"

Premier Trutte | 03-12-17 | 11:41

Weet u nou wat erger is dan D66? ...
De mensen, die erop stemmen.

Creaguurder | 03-12-17 | 11:41 | 2

Vooral bange mensen. Bang voor de angst die Pechtold zaait "wat als Wilders". En veel PC mensen die zelf racisten zijn maar zich doormiddel van hun stem willen bewijzen dat ze het niet zijn.

Ca12ny | 03-12-17 | 11:45

.. Het zijn gewoon compleet doorgedraaide nazi's en facisten. Je kan ze niet anders duiden, gezien wat er nu gebeurd.
En inderdaad bang gepraat, dom en laf. Met hun 'elitaire' keuze hebben zij met hun stem mogelijk gemaakt dat democratie wordt afgeschaft, dat NL een ware dictatuur wordt onder D66 en EU toezicht.
Het is te idioot om uit te leggen. Het kan haast niet.. Zulke domheid en lafheid.

Creaguurder | 03-12-17 | 11:53

D66 stond ooit voor directe democratie. Gekozen Burgemeester, gekozen staatshoofd en bindend referendum. Dat waren hun standpunten. Is verworden tot een politiek correcte zeurclub voor sneue mensen die vooral hun eigen racisme willen gezelen.
Doet me denken aan middeleeuwse praktijken waar zeer gelovige mensen zichzelf gingen zwepen om zo hun zondige gedachten te straffen. Een woord ontleent zijn kracht niet aan gedachten maar aan de definitie in het woordenboek.
Wat een triest clubje is het toch ook geworden.

Ca12ny | 03-12-17 | 11:40 | 3

Zelfkastijding.

Croxifoxio | 03-12-17 | 13:28

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, die nu definitief overleden is, was voor meer directe democratie.
Het is nu D66, zónder de apostrof. Democratievernielers.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:52

Zes keer in hetzelfde topic is vijf keer teveel, Apostrofus.

LiniaalRectaal | 03-12-17 | 16:40

D66 is, in weerwil van haar naam, één van de meest antidemocratische partijen die we momenteel hebben. De houding t.a.v. het referendum is natuurlijk de lakmoesproef voor de ware aard van een partij, en D66 is voor die proef hopeloos gezakt, net als de rest van deze regering. Ze háten de democratie, als het er op aan komt.

KeesBruin | 03-12-17 | 11:40 | 1

democratie is leuk zolang je in de opositie zit en toch niks te vertellen hebt. Maar als je daadwerkelijk een democratisch afgedwongen besluit moet nemen tegen eigen wil in dan geven ze niet thuis.
Democratie werkt alleen als iedereen zich ook aan de spelregels houdt. En D66 neemt het niet zo nauw met de regels.

Ca12ny | 03-12-17 | 11:43

D66 is een partij zonder binding met de werkelijkheid, met het volk. Zo'n Ollongren, die verkeert in kringen rond Beatrix, hoe kan zo iemand een Ministerie leiden? Wereldvreemde opmerking over Amsterdam als 'republiek'. Mevrouw deed een jobcohennetje: overstap van lokale A'damse naar landelijke politiek. Ook al zit dit kabinet 4 jaar, zij zal de rit niet mee uitzitten. En zelden klinkt een woord zo hol, leeg en betekenisloos als wanneer Pechtold het heeft over 'verbinding'. Net zo hol, leeg en betekenisloos als hij uit zijn ogen kijkt. Regenten, baantjesjagers, studeerkamergeleerden in een ivoren (witte) toren,dat is D66.

Zenzeo | 03-12-17 | 11:36

Beetje knippen-plakken om zo andere mensen af te beelden als slecht.

Wellicht moeten we ze D'40-'45 gaan noemen?

Rest In Privacy | 03-12-17 | 11:33

Pauselijke index? Het klopt wel. D'66 heeft zijn eigen paus, kardinalen en bisschoppen. Het is een soort geloof en net zo irrationeel als andere geloven. Daarom heeft D'66 ook een eigen inquisitie nodig en is Hiddema de Galileo van het racisme. Racisme is een compleet verouderd woord en nog hooguit een geloofsartikel.

Abu Bachouca | 03-12-17 | 11:32 | 3

Het is een sekte. Zijn er er wel meer van in Den Haag.

Kruisruiker | 03-12-17 | 11:35

D66 is nog roomser dan de pauselijke index

BosrandDirk | 03-12-17 | 11:50

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:50

Over 10 jaar wordt er niet meer gesproken omdat elke zin op een gouden schaaltje gewogen moet worden . Zelfmoorden zullen exponentieel toenemen samen met uitingen van agressie . Toenemende agressie is al van deze tijd . Very bad things getting worse..... Op naar een politiek absurde wereld en naar zelfvernietiging .

Koning BongoBongo | 03-12-17 | 11:32 | 1

Ik verwacht trouwens zo'n 200 tot 250 actievoerders aan mijn deur vandaag omdat ik nog voor 5 december mijn kerstverlichting al heb aangebracht .

Koning BongoBongo | 03-12-17 | 11:36

D'66 is altijd al de partij van opdringen geweest. Mateloze arrogantie van hautaine mensjes die denken dat zij de simplistische ideologieën van 'links' en 'rechts' zijn ontstegen, dat zij de ketenen van de achterlijkheid der religies hebben afgeschud.

Zonder te willen inzien dat iedere mens is behept (vervloekt) met kortzichtigheid, met idolatie van 'helden' en idealen, met opvattingen die worden gevormd vanuit emoties in plaats nuchtere en zuivere rede.

En ze verwachten natuurlijk gejuich en applaus van het plebs dat nog niet zover is gekomen op de ladder van beschaving en ontwikkeling als zij zelf. Maar oh oh oh wat worden ze giftig en vervelend als blijkt dat de meeste mensen helemaal niet op hun verhevendheid zitten te wachten. Als dat plebs het verdomde lef heeft om referenda te gebruiken om hun bekrompenheid een stem te geven. Dan moet je ze opvoeden, of beter nog, het zwijgen opleggen. Want als je het beter weet, dan mag dat. Wat zeg ik, dan MOET dat..

raskol | 03-12-17 | 11:32 | 2

Aardige samenvatting van het abjecte karakter en de arrogantie van D66!

KeesBruin | 03-12-17 | 11:42

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:50

IJzersterk betoog van de Hiddemeister die door D66 naar de achtergrond wordt geduwd om hun eigen deugen uit te vergroten....... in elke talkshow kwam het korte fragment voorbij zonder enige duiding of reactie van Hiddema en dat is best wel zorgelijk!

Fatwabuster | 03-12-17 | 11:31 | 2

Dat is nou eenmaal media.

maSs | 03-12-17 | 13:29

De NPO dient voor 75% gekortwiekt te worden. Niet een paar lullige procentjes

Jos9595 | 03-12-17 | 14:18

Verschil is dat D'66 het artikel juist wil oprekken (zie Wilders proces) terwijl daarvoor in feite een grondswetswijziging voor nodig is. Het beperken echter, meer in lijn brengen met de grondwet en algemeen aanvaarde normen, staat daar haaks op.

Het woord neger is alleen een transportmiddel voor d'66 om bij het eerste te komen. Dat zij maling hebben aan iets dat democratie heet, is met het optreden van Ololodinges al langer bekend.

RenHoek | 03-12-17 | 11:30 | 1

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:49

Dat imbeciele D66 begint steeds meer een bedreiging van de Nederlandse staat en van het Nederlandse Volk te worden. In de gaten houden die vunzige verraderskliek!

echt_links | 03-12-17 | 11:29

Maarten Groothuizen heeft tijdens zijn interruptie helemaal niet aangegeven tegen welk woord hij precies bezwaar maakte.

devil13 | 03-12-17 | 11:28

D66=DDR66. De blanke staatsburger is de nieuwe "Ossie".

ad melkert | 03-12-17 | 11:26

D66 heeft zelf ook "racisten" in zijn geledingen, die zelfs het N-woord in de 2e Kamer uitspraken. Stelletje mafkezen :

Handelingen Tweede Kamer OCV / UCV 1990-1991 03 december 1990

De heerTommel (D66): Voorzitter! Wat is "Een wereld van verschil" een prachtig boek. Het is het ideale sinterklaas-of kerstgeschenk.........
Boven-dien, wat is eigenlijk het Westen? Is dat de goedbetaalde Amerikaan met zijn king-size auto of is dat een NEGER uit het midden-westen van datzelfde land, die bij zijn geboorte een levensverwachting heeft van 46 jaar? En dat is lager dan in sub-Sahara Afrika.

Bron: www.statengeneraaldigitaal.nl/document...

Zwizalletju | 03-12-17 | 11:25 | 4

@keestelpro | 03-12-17 | 11:32
Het woord komt zo'n 700 maal voor in de periode 1814-1995 en dan niet eens alleen in de 19e eeuw toen er heel veel te doen was bijvoorbeeld rondom 1870 bij de overdracht van de Goudkust (Ghana) aan de Engelsen en of die de negers wel even goed zouden behandelen.

Zwizalletju | 03-12-17 | 11:47

Je hebt gelijk. Maar ondertussen durf je zelf geen 'neger' meer te zeggen en zeg je "het N-woord"... Dus ze laten je toch redelijk effectief jouw taalgebruik aanpassen. Is nergens voor nodig.

peterdh | 03-12-17 | 13:03

@peterdh | 03-12-17 | 13:03
Ja goed punt hoor. NEGER dus, D'66-er Tommel sprak in 1990 het woord NEGER uit. Wat zeggen de lulletjes van die tweet daarover. Ben benieuwd of ze gaan reageren, geen idee of de man nog leeft en of ie uit de partij verstoten gaat worden naar aanleiding hiervan.

Zwizalletju | 03-12-17 | 13:40
▼ 1 antwoord verborgen

Zeer prima stuk dit...

tweeschepjessuiker | 03-12-17 | 11:24

Bedankt Bassie voor weer een uitstekende bijdrage/column.

frisenfruitig | 03-12-17 | 11:22

Hiddema heeft 100% gelijk en kan dat ook nog eens perfect verwoorden op ene manier die alleen maar gezond verstand propageert. Dit in tegenstelling tot vele andere politici waaronder zeker Pechtold (die nooit veel verder komt dan 'schande' roepen als de PVV iets zegt) en Ollongren die in haar korte periode een misselijkmakend gebrek aan respect voor democratie laat zien, slechts komen tot wat wollige weasle talk en bij de waan van de dag leven. Geen visie. Ze volgen slechts slaafs de maatschappelijke modegrillen en verder hun eigen agenda's. Het volk zal ze worst wezen. En dan durft men een partij als FvD "populistisch" te noemen.

Dutchbeaurouge | 03-12-17 | 11:22



Bah, D’66 stikt in haar politieke correctheid. Ooit het redelijk alternatief. Onder Pechtold een keiharde regenten en machtsparij geworden. Vraag mij af hoe partijleden deze spagaat tussen beginselen en uitvoering verteren.

Wat Karin Ollongren voorstelt is de democratie om zeep helpen.

ristretto | 03-12-17 | 11:22 | 3

Mag ik mij een kleine doch essentiële correctie permiteren?
Het is D66, zónder de apostrof.
Ooit was het D'66 mét apostrof.
Die partij, met D-apostrof-66, is definitief overleden.
Graag gedaan, Evocatus

Evocatus | 03-12-17 | 13:48

Daar gaan we helft uitknippen en je vervolgens op twitter afbranden. Zo gaat dat tegenwoordig.

PresidenteDeConjovia | 03-12-17 | 16:01

Die partij zonder apostrofe is inmiddels ook al hersendood en zal binnenkort ook overlijden. geen dank Evocactus.

kaasfondue | 03-12-17 | 16:07

er wordt een vergelijking gemaakt met het engelse "n" woord.
dat is fout.
daarbij is dit reageren er alleen om te reageren.
dus een sterk bewijs dat deezesenzestig een onzin clubje is.

pejoar | 03-12-17 | 11:20

Hij wil nog wel eens van de hak op de tak springen, maar hij is weer ijzersterk. Terug naar de normaliteit is een sterk punt van Hiddema.

ceadomile | 03-12-17 | 11:19

Negers.... mensen van het negroïde ras is iets anders dan nikkers, je weet wel het woord waar je mee wordt doodgegooid in bijna alle raps.

Dulacs | 03-12-17 | 11:19 | 1

Inderdaad, alleen nikkers mogen nikker zeggen. Te dom om door te hebben dat het geen zak uitmaakt wie het zegt, want als je om een of andere reden een hekel hebt als iemand een bepaald woord gebruikt, moet je het niet zelf bij elke gelegenheid gebruiken.

me,myself and IK | 03-12-17 | 12:14

Ik ken een aantal intelligente 'Surinamers' hiet geboren, die elkaar allemaal grote neger noemen en er hard om moeten lachen. Dat zegt voor mij alles. Degenen die erover zeuren snappen er volgens mij helemaal niks van.

Kruisruiker | 03-12-17 | 11:19 | 1

Ik ken ook wat minder intelligente negers hoor en ook die lachen hier om. Ook lachen ze om het gedoe om zwarte piet, maar ja zal wel een randstad dingetje zij naar wij dachten

Dulacs | 03-12-17 | 11:22

Neger, afgeleid van negroïde zal ineens een scheldwoord zijn?
Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig?

botbot | 03-12-17 | 11:18 | 4

Neger is een afgeleide van het werkwoord "negeren".
En dat zouden meer mensen moeten doen. Met name de actievoerende programma's van de Vara.

gemeentereiniging | 03-12-17 | 12:39

Nope, afgeleid van het Spaans/Portugees "negro", wat zwart betekend.

Peerkeoud | 03-12-17 | 16:55

En in Portugal ju uitsluitend voor negers wordt gebruikt. Zwart is daar nu 'preto'. Policor avant la lettre

Winter_is_coming | 03-12-17 | 17:08
▼ 1 antwoord verborgen

D66 wil weer een Amerikaans dingetje onze cultuur in slepen. Neger is hier nooit kwalijk geweest en alleen omdat het in de VS zo'n taboe-woord is, moet dat hier ook maar gebeuren. Ze hebben de Negerzoenen al weggekregen, dus dan moet de rest ook weg. En door zo bekrompen te reageren, gaan mensen denken dat ze zich gekwetst moeten voelen, terwijl dat helemaal niet is.

En voor de pieten-discussie vind ik het nog steeds opvallend dat men zich ook gekwetst voelt. Het is altijd een grote eer geweest om Zwarte Piet te zijn. Niemand heeft daar ooit negatieve gevoelens aan gekoppeld en alleen omdat ze zich zogenaamd gekwetst moeten voelen, gaan ze dat op den duur dus ook doen. Verder hoort het zwart erbij, want dat maakt deel uit van de magie. Je vader of moeder kan de piet zijn, maar doordat ze zo zwart geschminkt zijn, kun je dat totaal niet zien. Het is als de bril van Superman en maakt het mogelijk dat iedereen een leuke niet-kwalijke kindervriend kan zijn. Maak dát punt eens duidelijk voor de grachtengordel...

Martinspire | 03-12-17 | 11:17 | 2

Want hoe ga je straks op het werk, op school of elders sinterklaas vieren als je iedereen als roetveegpiet moet laten rondlopen. Die worden straks gewoon herkend en probeer maar eens wat mensen te vinden om piet te spelen op een plek die ze totaal niet kennen. Juist het kennen van de kinderen, helpt de ervaring en magie goed te houden.

Martinspire | 03-12-17 | 11:20

Bovendien discriminerend: mag ik als creoolse nog wel voor Piet spelen?

kaasfondue | 03-12-17 | 13:49

D66 hengelt naar de stemmen van activisten. Goede zet. Zijn er veel van in NL.

Pedronegro | 03-12-17 | 11:17 | 2

Inderdaad Dom66 vaart dezelfde (succes NOT) koers als Hillary Clinton.

kaasfondue | 03-12-17 | 12:13

Ja, maximaal 1000.
Dan kunnen ze beter gaan folderen bij de opnamestudio van Pauw en Nieuwkerk. Hoeven ze "de Fiere Nederlander" niet te vervelen met dit soort policor gebral.

gemeentereiniging | 03-12-17 | 12:35

D66 *zucht*

Is dit nog nieuws? | 03-12-17 | 11:14

Als je zegt 'Een fiere neger' dan is het woord neger niet discriminerend.
Als je zegt 'Een luie neger' dan is het woord neger nog steeds niet discriminerend.
Wie aanstoot geeft aan het woord 'neger' is zelf een racist. Dat kan niet anders!

keestelpro | 03-12-17 | 11:14 | 5

Onderschijt. Foei.

JuffrouwJansen | 03-12-17 | 12:48

70 jaar geleden had je het woord "tuberculose", maar omdat het een besmet woord werd, had men het daarna (ook ik) alleen nog maar over "TBC" en omdat dat woord daarna ook besmet werd, werd het "TB". Het woord "neger" is altijd al een heel normaal Nederlands woord geweest (iemand die behoort tot het negroïde ras, het is niet anders), maar er zijn sommige mensen (het gaat hier overigens per definitie om racisten, zoals van D'66) die (net als 70 jaar geleden bij tuberculose) van mening zijn dat "neger" iets negatiefs is, en daarom zou je een ander woord moeten gaan bedenken voor iemand van het negroïde ras. D'66 is dus zelf juist uitermate racistisch door kennelijk iets negatiefs te denken bij het woord "neger". Ik ben principieel van mening dat je nooit een individu mag veroordelen op basis van het ras waartoe hij of zij behoort (wat de statistieken ook aangeven), maar D'66 doet dit dus wel. Ik walg van die schijnheilige D'66 hypocrieten.

Wladimir 1928 | 03-12-17 | 12:59

Ja en zo is het Wladimir 1928. En ook MarcS slaat de spijker op de kop.

En dan nog. Dat de blanke Hollander niet zo'n fris verleden heeft, dat weten we nu wel, maar dat een bepaald ras daar nu nog last van heeft dat kan toch niet.

Ook de blanken zijn als slaaf gebruikt. Niet alleen rondom de middellandse zee, zoals een paar dagen geleden werd aangehaald alhier, maar ook in de lage landen hebben roofridders en andere sterke blanken het volk tot slaaf gemaakt.

Misschien wordt het tijd om ook maar eens excuses en compensatie te gaan eisen bij de verre familie van de gehele Nederlandse adel, de Oranjes voorop.

Peerkeoud | 03-12-17 | 16:50
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl