achtergrond

Geenstijl

NPO komt geld roven van niet-kijkende kijkers

Gisteren gejuich omdat Arie Slob 60 miljoen euro minder taxpoet aan het schofterig rijke Mediapark Avenue gaat doneren. Vandaag wil NPO-akela Shula Rijxman dat geld alsnog van de burger komen stelen. NEE GA WEG, FEODALE FERNSEH-FEEKS!

Ze zegt het echt: als onderwijsminister Arie 'Ik ga dat geld niet uit het onderwijsbudget weghalen' Slob die 60 miljoen niet ophoest, wil Shula Rijxman het doorberekenen aan kabelaars als KPN en Ziggo. Lees: aan de abonnees dus. Zelfs als je geen NPO kijkt. Stel dat je alleen telefoon en internet afneemt van Ziggo omdat je toch al niet keek naar wat je wel moet betalen, moet je dus alsnog gaan bijbetalen om de salarissen van Jeroen en Matthijs in stand te blijven houden, voor achttien radiozenders die niemand luistert en zevenenvijftig themakanalen die niemand kijkt, en voor alle zinloze CO2 die de NPO-Dreamliners op hun rondjes rond de wereld verstoken. Want in Hilversum, waar het concurrentie vervalsende gratis geld tegen de plinten omhoog klotst, klotst het geld helemaal niet tegen de plinten omhoog, huilt Rijxman. Zou ze soms bang zijn dat haar mediakartel overbodig wordt in een tijd waarin niemand onder de 30 überhaupt nog lineaire tv kijkt?

Stel dat de NPO een optioneel zenderpakket wordt (en geen verplichte, onvermijdelijke en overbetaalde staatsmediamachine), dan blijkt misschien wel dat echt helemaal niemand nog interesse heeft in de vele reizen van Floortje Dessing, de puberperikelen op het toch al onbekeken NPO3, de talloze als tietenshows vermomde preken voor seksisme-awareness, of natuurlijk het toch al tanende Nieuwsuur. Hoe ga je DAN nog je jaarlijkse budget van bijna 1 MILJARD euro belastinggeld recht lullen tegen de allang niet meer lineaire kijker. Vroeger, toen Nederland 1, 2 en 3 nog Nederland 1, 2 en 3 heetten en op 1, 2 en 3 zaten op je toestel met 12 zenders, moesten we MTV zoeken met zo'n draaiknopje op de tv om onszelf om de publieke omroep heen te leiden naar leukere plekken in medialand. Inmiddels zendt MTV sowieso geen muziek meer uit, is medialand multimedialand geworden en zit er een Netflixbutton op het hart van de afstandsbediening waarmee we via een Android-bestuurde 4K internet-televee met wifi zo om de NPO heen lopen om iets leukers te gaan kijken - wanneer het ons (en niet Shula) goed uitkomt.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.