Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Race naar de Europese bodem

gvd feynman al die fucking plaatjes plakken man poe hee

De droom van de Europese Unie blijkt al tien jaar niet overal te werken. Economische groei blijft scherp achter, zelfs in kenniseconomieën en welvaartsstaten zoals Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook de zuidelijke delen van Spanje en Italië en complete landen zoals Portugal en Griekenland profiteren niet van de vrije markt. Het Oostblok groeit op basis van subsidies. Alleen West-Duitsland, Denemarken en Zwitserland varen op eigen kracht.

Eurostat - Groei BBP per regio 2007 - 2015

Vandaar dat het bericht dat Griekse banken 45,9% non-performing loans hebben geen verrassing is. Dat is geen bancair foutje, maar een symptoom van falende bezuinigingspolitiek. Griekenland heeft nu al negen jaar een sterk krimpende economie. Onze grafiek des doods uit 2012 bleek te rooskleurig. De krimp was in 2011 niet 7%, maar zelfs 9,2%. Ook in 2012 en 2013 bleef de door de Troika voorspelde groei uit. 

OECD - Groei BBP Griekenland

Daarna volgden drie jaar van stagnatie, en over 2017 en 2018 wordt gematigde groei verwacht. Deze afbeelding geeft de illusie dat Griekenland uit het dal geklommen is. De huidige omvang van de Griekse economie, afgezet tegen de tijd, geeft een ander beeld. Cijfers vanaf 2011 (!) zijn nog steeds voorlopige schattingen, die in het verleden alleen naar beneden zijn bijgesteld.

Eurostat - BBP Griekenland

Een einde van economische val van Griekenland wordt nu vrolijk gerapporteerd, maar aangezien zes jaar oude cijfers al onzeker zijn, wacht ik nog even met borden kapot gooien. De omvang en duur van deze depressie zijn ongekend binnen vrijemarkteconomieën. Neem bijvoorbeeld de economie van de VS die in de jaren 30 binnen zeven jaar terug op het oude niveau was en niet meer dan 26% kromp.   

Great Depression in GDP per capita

Maar ook Koningin Maxima's Argentinië ging door een diep dal. Na de dictatuur van haar vader omarmde Argentinië de vrije markt. Helaas barstte de bom toen de koppeling tussen de peso en de dollar onhoudbaar werd. Na die klap groeide Argentinië met 63% in zes jaar. Dergelijke groei ontbreekt nog steeds in alle Europese probleemregio's.

Argentijnse crisis

Argentinië kon door het laten vallen van de peso de economie herstarten, de VS deed het door het opheffen van de Gouden Standaard. Maar niet alleen dat, ook grote pakketten maatregelen die in één keer werden genomen, simpelweg omdat het geld bij de staat op was. In plaats van de voortslepende reorganisatie van Griekenland die het land gijzelt in onafgebroken onzekerheid. 

Daarvoor is het niet nodig om Griekenland uit de euro te gooien, of de euro te redden. Het is simpelweg genoeg om de geldkraan dicht te draaien. Als de Griekse overheid dan nog steeds geld wil uitgeven wat ze niet hebben, drukt ze maar Drachmen bij. Daar hoef je niet politiek over te draaien, en geeft enorme duidelijkheid en rust in de markt.

Rust en vertrouwen zijn immers de bakermat van investeringen van burgers en bedrijven. Die is er niet, en is er in de afgelopen jaren nooit geweest. In 2008 hadden was de Griekse staat in betalingsonmacht, gevolgd door de banken, dankzij de Troika besmette de crisis ook bedrijven en burgers. Die non-performing loans in de reële economie zijn een gevolg van een mislukte poging staatsschuld te innen.

Debt to BBP

De bezuinigingen zorgden voor bijna een structurele halvering van de Griekse economie, zonder de staatsschuld te halveren. De verhouding tussen staatsschuld en omvang van de economie is alleen maar verder verslechterd. Daarmee zinkt het land steeds verder af. Niet alleen de 45 miljard aan leningen aan banken zijn in gevaar, ook de staatsschuld van vierhonderd miljard euro.

Exodus

Wat is eigenlijk nog staatsschuld van een lidstaat binnen een EU met vrij verkeer van goederen en personen? Iemand die emigreert en naturaliseert van Griekenland naar Noorwegen, neemt permanent afscheid van tienduizenden euro's staatsschuld op zijn oude paspoort en wordt lid van een club die twee ton per inwoner in een fonds heeft zitten. 

Het is daarom niet vreemd dat bij gebrek aan banen en toekomstvisie de Griekse jeugd over de grens kijkt. Een half miljoen jongeren zijn vertrokken. Daardoor worden depressies en recessies uniek in de EU. Die geven volksverhuizingen en krimpregio's. Gezonde regio's worden overspoeld met goedkoop arbeidsaanbod, wat de middenklasse sloopt.

Instabiliteit

Samen geeft dat grote problemen in de EU. Staatsschuld begint in probleemgebieden haar bevolking en dus onderpand kwijt te raken. De Maan & Mars hebben immers ook geen schulden. De EU28 is zo economisch divers dat voor de meeste Europeanen arbeidsmigratie meer loont dan bijvoorbeeld een academische studie.

Lidstaten zijn meer bezig met het verminderen van hun afdracht aan de unie, of het sprokkelen van subsidies binnen de unie, dan met daadwerkelijk samenwerken. Het Oostblok accepteerde lachend ons geld en economische groei, maar weigerde de economische vluchtelingen uit Arabië en Afrika. Totaal hypocriet, omdat hun eigen arbeidsmigranten door de hele unie reizen.

Op deze manier eindigt de unie met een paar populaire en overbevolkte metropolen met dalende salarissen.

Reaguursels

Inloggen

Wat ik nooit begrepen heb, is dat alles maar moet groeien. Ikzelf groei al enkele
decennia niet meer. Heb geen groter bed nodig, mijn fiets past nog steeds bij mijn
lengte, schoenmaat is constant. Aan ieder groeiend organisme zit een limiet
qua lengte en omvang.
Maar om een of andere reden moet een "economie"eeuwig blijven groeien.
Is dat uiteindelijk niet hetzelfde als proberen jezelf voorbij te rennen?
Het is hoog tijd dat die flauwekul met aandelen die hier ooit per ongeluk
is ontstaan wordt afgeschaft.
En dan die waanzin van een "eigen huis", iets is pas je eigendom als het volledig
betaald is. En zolang dat niet het geval is blijf je loonslaaf in dienst van een bank. Waarom is iemands inkomen alleen van belang bij het huren van een
woning, en niet bij bv een auto, een cementmolen of een feestzaal???

getzappad | 20-11-17 | 01:22

Feynman weer, met z'n feitelijke onjuistheden. Polen heeft ongeveer de hoogste immigratie van heel de EU door het opnemen van honderdduizenden economische vluchtelingen uit de Oekraine en Wit-Rusland. Nee, geen moslims nee, schijnt dat Merkel en Rutte die allemaal wilden namelijk.

FlitsPool | 19-11-17 | 21:36

En menig mens in Nederland maar kankeren op de Griekse belasting ontduikers (de kartel jongens aldaar) terwijl Nederland zelf een bepaald geen voorbeeld is van een land met schone belastinghanden...............

Memek | 19-11-17 | 12:50

Het meten van economische groei (alsof dat al mogelijk is) en het daaruit afleiden dat het goed of slecht gaat is dom. Het slaat werkelijk nergens op. Je kan een sterke groei hebben met veel werkelozen, onbetaalbare huizen, afkalvende (medische) verzorging, teloorgaand onderwijs, onveiligheid, vastlopende infra en ga maar door met wat U zelf in deze prima economische groeiomstandigheden meemaakt.

squadra | 19-11-17 | 11:51 | 1

Eurofiel much ?

Kim-Jung-Un | 19-11-17 | 13:50

Goed stuk, maar zal genegeerd worden door eurofielen die liever nepnieuws over zogenaamd nepnieuws verspreiden.

overigens, meneer Rutte, kijk eens naar die blauwe vlekjes in België! En dat rode ten noorden van dit Nepland, is Nederland.......

Nuuk | 19-11-17 | 11:24

West_Duitsland heet al weer een tijdje gwoon Duitsland.

"Het Oostblok accepteerde lachend ons geld en economische groei, maar weigerde de economische vluchtelingen uit Arabië en Afrika."
Als ze die zouden meewerken aan de herverdeling staan die mensen binnen no time weer op onze stoep. Ze willen namelijk hierhen, vanwege de goede voozieningen, niet omdat ze zo hard willen werken.

"Op deze manier eindigt de unie met een paar populaire en overbevolkte metropolen met dalende salarissen."
Ik denk dat dit precies is wat de machthebbers willen. Alleen zeggen ze het niet.

Peter_K | 19-11-17 | 11:21

Dat je als regering je land ZO kan verkloten qua koopkracht...

P.redgleuf | 19-11-17 | 11:02

Qua groei doen wij het dus even goed als Griekenland. En dat is heel knap.

P.redgleuf | 19-11-17 | 11:02

Die oude feut van een Verhofstad zegt : 'Support for Europe grows every day'
Met Europe bedoelt hij de EU volgens mij.

BosrandDirk | 19-11-17 | 10:51

Boy, you don't know how lucky you are......... back in the E.E.G.!!!

ger1306 | 19-11-17 | 10:50

Kijkend naar de kleuren op dat kaartje schrik je toch wel. Los van het feit hoe deze getallen worden beïnvloed (door b.v. instroom): het verlies aan koopkracht is in de randstad enorm. Zodra de Oekraïne lid is (gaat gebeuren) zal het in een dergelijk overzicht direct donkerblauw kleuren. Er vindt een gigantisch transitie van welvaart plaats lijkt het; van west naar oost en onder toeziend oog van EU-Brussel teneinde over een paar jaar de federale unie der europese staten uit te kunnen roepen. De lakens worden alvast gladgestreken zeg maar.

spinselsinjehoofd | 19-11-17 | 10:20 | 2

Nederland is qua koopkracht 15de binnen de EU. twitter.com/seven__/status/8115158607...
Toch is NL deze eeuw de grootste netto betaler. www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/50/neder...

Moet je voorstellen als we niet miljarden hadden afgedragen, maar geinvesteerd in infrastructuur. Nu is Nederland op de weg 1 groot hartinfarct vanwege een klein beetje economische groei. Verdere groei volledig geblokkeerd door de zwakste schakel. Rutte lult over vestigingsklimaat terwijl je niet eens ongehinderd van A naar B komt.

Feynman | 19-11-17 | 10:42

En de grootste spaarpot (pensioengelden) zit voor het grootste deel vast in overzeese baksteentjes en risiciovolle waardepapieren, de rest ligt voor het grijpen in Brussel.

Beter hadden we ons geld, afgenomen door onze bestuurlijke klasse in ons eigen land geïnvesteerd. Goede waterwerken bijvoorbeeld want die zeespiegelstijging gaat er echt aankomen. Of een echt goed OV-netwerk zodat we niet in de spits, staande in het gangpad tussen Den Haag en Haarlem worden verplaatst voor de prijs van een kwart bezinetankvulling.

Deze jongen is 57 en ziet ontwikkelingen om zich heen waar ik noch privé noch maatschappelijk blij van word. En dan sluit ik mijn ogen voor de ware ellende aangaande mens, dier en milieuzaken in Azië, Afrika etc. In "Godverdomse dagen op een godverdomse bol" van Dimitri Verhulst citeert hij L.H. Wiener die schrijft: "Gedenken wij in onze boeken de mens, die zich als een kwaadaardig virus voortplant in totale suprematie over alles wat leeft en eens geleefd heeft en nooit meer zal terugkomen".

Onze hoogontwikkelde maatschappij is m.i. nabij het punt dat volledige controle slechts door onderdrukking kan worden behaald. Controle (via nieuws, economie, fiscaal regime etc.) en angst (oorlogs- en terreurdreiging, klimaatfaal etc.) zijn de gereedschappen. Steeds vaker denk ik aan het boek van Kundera, The Unbearable Lightness of Being en zie daarin ook de mentale staat waarin "men" ons wil dwingen.

spinselsinjehoofd | 19-11-17 | 12:17

Zolang Draghi rommelobligaties uit Portugal, Italie, Griekenland blijft opkopen, en d66, vvd, merkel, voor de verliezen garant blijven staan, zal er geen efficiente allocatie van kapitaal optreden in de EU. Cq Nederlandse pensioenfondsen behalen geen fatsoenlijk rendememt meer en kopen met goed geld rommel op uit de Knoflook landen in de hoop 1% rendement te maken voor hun pensioenspaarders. Icesave betaalde tenminste nog 5% zolang het feestje duurde

Progresievelng | 19-11-17 | 10:09

"Daarvoor is het niet nodig om Griekenland uit de euro te gooien, of de euro te redden. (...) Als de Griekse overheid dan nog steeds geld wil uitgeven wat ze niet hebben, drukt ze maar Drachmen bij."

Je houdt ze in de euro en je laat ze drachmen bijdrukken? Hoe stel je je dat voor, Feynman? Een soort duaal stelsel? En wie gaat die drachmen vertrouwen en accepteren?
Je zit weer eens uit je nek te zwetsen.

Tapu | 19-11-17 | 09:56 | 2

Er zijn meer landen in het Oostblok met een euro waarover ze niets te zeggen hebben, die ze zonder toestemming hebben ingevoerd. Ook vele landen waar naast hun eigen munt de euro en dollar door het volk is ingevoerd, omdat de staatsmunt te volatiel werd. Dat is eigenlijk gebruikelijker dan het single currency wat wij gewend zijn. Single currency is ook gelijk single point of failure.

Maar dat is het voornaamste punt niet. Je hoeft Griekenland niet uit de euro te gooien. Dat deed Athene zelf toen ze die euro`s opmaakten. Hun probleem. De twee defaults van ruim tien staten in USA lieten zien dat de USD dat overleefde. Je hoeft dus niet Griekenland te redden om de euro te redden. Erger nog, zodra de munt een default van een lidstaat netjes heeft afgehandeld, is aangetoond dat de munt sterker is dan haar leden. Zo lang je geld blijft rondpompen, blijft onzeker of die beslissing politiek haalbaar blijft, en hou je onzekerheid in de markt.

Feynman | 19-11-17 | 10:17

Je kunt nu ook betalen met andere muntsoorten. Niet alleen het volatiele private Bitcoin, of spaarpunten van een winkelketen, of pure ruilhandel, maar ook andere nationale muntsoorten. Het was\is zelfs mogelijk in verschillende landen je inkomen en je hypotheek in verschillende valuta te hebben (met wisselkoersrisico).

Dus als de Grieken de Drachme gebruiken voor betalingen aan\van de overheid en net als in Nederland ondernemers verplicht zijn de nationale munt aan te nemen en daarnaast de euro vrijwillig willen gebruiken, houdt niemand hen tegen.

En ja, de Drachme gaat natuurlijk duikelen als de Griekse overheid besluit om meer uit te geven dan er binnenkomt en het verschil te printen. Maar dat is een beleidskeuze. Als ze wel de tering naar de nering zetten kan de Drachme zelfs sterker worden dan de Euro, net als de Zwitserse Frank. Of ze kunnen precies zoveel printen dat Drachme en Euro gelijk lopen. Dat deden we tijdens de voorfase van de Euro ook met de verschillende nationale munten, binnen een bepaalde bandbreedte.

Wol | 19-11-17 | 15:29

De beheersing van de Engelse taal is in de meeste EU landen belabberd, begin met Engels als tweede taal op de lagere school, dan heb je straks een goede basis voor betere samenwerking.

Dutch_Holland | 19-11-17 | 09:38

Het grote probleem is dat wij geen schuldvrij geld hebben. Dat is eenvoudig op te lossen. maar dan gaat de financiële sector helemaal over de rooie. Als je namelijk de overheid schuldvrij geld laat creëren valt ook de bate die daaruit voortvloeit toe aan de overheid of aan welke groep dan ook de overheid besluit daarin mee te laten delen. Deze bate is in de orde grootte van de gasbel bij Slochteren en daarmee is het probleem van de staatsschuld opgelost. Als echter de overheid besluit dit schuldvrije geld in omloop te brengen via de bevolking, slaat ze drie vliegen in een klap: de schuldenberg wordt afgebouwd, de consumptie neemt toe en daarmee ook de economische activiteit en uiteindelijk nemen belastingafdrachten van zowel particulieren als bedrijfsleven en daarmee de staatsschuld. Als kers op de taart wordt de macht van de financiële sector in die mate gereduceerd dat van chantagepraktijken geen sprake meer kan zijn. Voeg je daar aan toe de rente af te schaffen, dan kun je een hypotheek makkelijk in 20 jaar aflossen.
Gelukkig hebben onze knappe koppen besloten dat het beter is maar door te modderen van de ene crisis naar de andere.

Hollandmix | 19-11-17 | 09:37

Europa heeft na de Nixon shock nimmer een stabiele wisselkoersen verhouding gehad pré Euro en na EU invoering is de stabiliteit nog steeds ver te zoeken.
Er zijn zo langzamerhand geen schokbrekers meer te vinden die klappen kunnen opvangen.
De EU is een fail van de allergrootste orde, en dat beïnvloedt de gehele wereld economie.

Memek | 19-11-17 | 09:36 | 1

De EU is ook opgericht door een setje landen met beperkte economische verschillen. De laatste tien landen die erbij gekomen zijn, hebben nog veel lagere lonen dan Portugal had. ec.europa.eu/eurostat/statistics-expla... Zo lang de EU alleen arme lidstaten toevoegt aan het systeem zal er meer goedkoop arbeidsaanbod komen, wat leidt tot lagere lonen. Echte productie komt nog steeds van buiten de EU, zie de verdubbeling van de Chinese economie over dezelfde periode.

Feynman | 19-11-17 | 10:21

Hoewel ik het met de algemene teneur van het artikel wel eens ben als "Eurofoob" (of beter "kratofoob"), staan er wat merkwaardige dingen in. "De dictatuur van haar vader" impliceert een beetje dat Maxima de dochter van Videla is, maar dat zie ik maar als een schoonheidsfoutje. Maar zoals ik zie dat anderen ook hebben opgemerkt: Noorwegen, Ijsland en Zwitserland zijn geen EU-lid, maar leden van de EVA\EFTA (Europese VrijhandelsAssociatie). Ze moeten daarvoor dan wel weer aan een flink aantal EU-regels voldoen wat betreft handel met de EU, maar je kunt je volgens mij niet zomaar je in die landen vestigen onder vrij verkeer van personen of goederen.

En inderdaad, zoals fakespam opmerkt is het eerste plaatje (had ik overigens zelf ook niet gezien) een uitbeelding van het verschil in groei\krimp t.o.v. het Europese gemiddelde, niet een plaatje van groei\krimp in het algemeen. Doet verder niets af aan het feit dat je geen supermacht of extra laag overheid nodig hebt om gewoon aan vrijhandel te doen op basis van lokale regels die je vrijwillig kunt harmoniseren, zolang de lokale bevolking dat wil.

Scheelt ook in de "verplichting" van zo'n superoverheid om gelukszoekers die zich vluchteling noemen door je strot geduwd te krijgen. En je lokale overheid heeft ook niet het excuus om de verantwoordelijkheid af te schuiven met "moet van de EU". Dan stuur je illegalen gewoon terug de grens over waar ze vandaan kwamen zodat je buurland dat ook gaat doen en als ze weigeren, of als ze zich niet aan de vrijhandelsverdragen houden, gaat de grens dicht en hef je importbelasting op hun goederen.

De Grieken hadden gewoon failliet moeten gaan, net als hun banken. Dan konden ze hun schulden afstrepen tegen hun bezittingen, een deal sluiten met hun schuldeisers over wat ze in redelijkheid konden terugbetalen en met een schone lei beginnen. Kost ook geld, maar dan zit de pijn tenminste het meest direct bij de schuldeisers die geld hebben geleend aan een ongeschikte klant. Dat het dan de rest van de economie ook raakt zal best, maar dat heeft het nu ook gedaan en dat was bepaald niet gratis. Nu is er betaald door mensen die nooit een cent aan een Griek hebben geleend. In feite heeft de EU een Trojaans paard vol schulden binnen de muren gehaald... Wellicht is in de toekomst de gevleugelde uitspraak: "Don't trust Greeks bearing bonds". Vertrouw de Grieken niet, ook als zij obligaties aanbieden.

Laat ze inderdaad hun begroting en overheidsuitgaven voortaan in Drachmes doen en desnoods bijprinten bij een tekort. Heb je ook geen schulden meer, alleen onmiddelijk inflatie die hopelijk de bevolking wakkerschudt om op wat zuiniger politici te stemmen i.p.v. potverteerders die de Grieken als een soort moderne Sisyphus een berg schulden een heuvel op laat rollen die dan op het laatste moment voor de top alsnog naar beneden dendert en alle illusoire economische "groei" van de voorgaande jaren verplettert.

Als ze daarnaast dan ook de Euro willen gebruiken voor handel met het buitenland of om hun spaargeld in veilig te stellen (alhoewel, met huidig ECB-beleid is dat wellicht ook niet de meest veilige keus) kunnen ze dat helemaal zelf weten. De EU kan dat niemand verbieden en Kosovo en Montenegro doen het ook, zelfs al zijn ze geen lid.

Maar breng alsjeblieft de overheid niet op ideeën wat betreft die staatschulden en emigratie... In de VS hebben staten ook soms enorme schulden en om de zoveel tijd gaat er wel eens eentje of een stad (bijna) failliet. Maar ik zit er niet op te wachten als ik ooit zou willen emigreren (niet zo waarschijnlijk overigens) dat de Nederlandse staat vraagt: wilt u eerst even uw deel van de rekening van NL betalen die we hoofdelijk hebben omgeslagen? Een soort Ijzeren Gordijn of Berlijnse muur, maar dan gemaakt van eurobiljetten...

Wol | 19-11-17 | 09:29 | 2

Noorwegen heeft vrij vestigen. Daarom nam ik die als voorbeeld. Noorwegen heeft soms meer invloed op de besluitvorming in de EU dan een echte lidstaat. Aangezien ik hier kijk naar economisch gedrag, is de juridische status ondergeschikt aan de praktische verhoudingen.

Zwitserland doet mee aan Schengen, en handelt echt veel en makkelijk, ze hebben alleen nog een uitzondering op ongecontroleerde arbeidsmigratie. Dat lijkt me de goede methode.

Als armere landen namelijk te maken krijgen met een volksverhuizing, missen ze na de exodus het menselijk kapitaal om oude staatsschulden te betalen.

Het was trouwens Goldman Sachs die de schulden van Griekenland omzette van een hoge hoofdsom met lage rente naar een lage hoofdsom met hoge rente. Melden ze trots online. Daarna mochten ze lid worden van de unie en onbeperkt lenen tegen lage rente. Die rente konden ze niet betalen, en daarna heeft de Troika alles overgenomen en de hoofdsom met hoge en lagere rentes omgezet naar een 180% BBP hoofdsom met lage rente. Daarmee is al bijna honderd miljard weggegeven aan Griekenland als je kijkt naar het verschil tussen de rente die de markt Athene wilde rekenen en wat er nu gerekend wordt.

Allemaal nutteloze data in computers, zo lang Griekenland niet kan groeien door een verloren generatie die nu elders in de EU woont, en geen bedrijven of burgers kan aantrekken door een extreem hoog en onzeker belastingklimaat kom je nooit uit die potentiaalput.

USA heeft trouwens al een exit-tax. En het nieuwe Nederlandse systeem van op persoon gestelde onderwijsschulden geeft hetzelfde effect.

Feynman | 19-11-17 | 10:31

Feynman | 19-11-17 | 10:31
Thanks, dat wist ik niet. Als ik het opzoek zijn de Noren wel wat strenger dan de Nederlanders. Daar moet je na 3 maanden toch echt een baan, studie, eigen geld of partner met verblijfsvergunning hebben, in ons land (hoe kan het ook anders) hoef je zelfs als Roemeen of Bulgaar eigenlijk alleen maar Roemeen of Bulgaar te wezen:
www.lifeinnorway.net/immigration-from...
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/immi...

Voor die "exit tax" in de VS is blijkbaar wel een vrij ruime vrijstelling van meer dan zes ton, maar inderdaad bizarre regeling:
www.expatinfodesk.com/expat-guide/rel...

De Faustiaanse deal met de Grieken en de Troika was inderdaad schandalig, evenals het redden van banken in het algemeen met belastinggeld. Destijds schreef ik al zinloze reacties op internet waarom ze niet gewoon failliet mochten gaan, zodat vooral crediteur en debiteur, de enigen die een contract hadden gesloten, de pijn zouden voelen. Antwoord was steevast dat dat een domino-effect zou hebben wat ons alsnog veel te veel geld zou kosten en een economische crisis veroorzaken. Mijn fijntjes daar op inbrengen dat je toch ook niet de hypotheek van je buurman gaat betalen omdat hij anders minder in je winkel te besteden heeft was helaas niet overtuigend... En inmiddels heeft het alsnog een crisis opgeleverd die nog voortwoekert als de rente op onbetaalbare schulden, en iedereen een kapitaal gekost.

Dat je zelf moet betalen voor onderwijs vind ik op zich niet zo heel erg vreemd. Het is ook niet echt sociaal om eerst 5 á 10 jaar "gratis" onderwijs te genieten en dan de rekening laten betalen door je voormalig landgenoten terwijl je zelf de eventuele winst van een hoger inkomen op kunt strijken. Al ben ik wel meer voor een aandeel-achtige constructie bij zulke schulden: gaat het je (dankzij je opleiding) goed, betaal je meer. Gaat het alsnog slecht, minder. Dat is net zo'n investeringsrisico als dat de crediteuren van Griekenland hadden moeten accepteren.

Wol | 19-11-17 | 11:08

Je moet toch meer getallen hebben om dit te snappen en vooral om de oorzaken te achterhalen.
Heel simpel voorbeeld, ik heb 2 dochters, 1 van 16 in nederland en 1 van 17 bij pa in Berlijn. De ene zit bij de Poiesz achter de kassa en de andere bij de Edeka.
Nou is alles bij de edeka al goedkoper dan bij poiesz, en dan krijg je bij poiesz afgerond 4 euro per uur, die bij de Edeka 8 euro per uur.
Uitgaan is in Duitsland goedkoper en pa krijgt ook meer kinderbijslag. En we sparen niks hoor, het komt gelijk weer in de economie.
Waar gaat het mis in Nederland? Waar is het geld?

duitsel | 19-11-17 | 09:16 | 2

Inderdaad, waar is het geld.Noord-europa barst van het geld, maar er is nergens geld voor.

Ben5570 | 19-11-17 | 09:33

De staat maakt meer kapot dan je lief is.

Ben5570 | 19-11-17 | 09:35

@Feynman: Binnen de EU emigreren van Griekenland naar Noorwegen?
[kuchkuch, Noorwegen is geen lid van de EU...]

Zeddegeizot | 19-11-17 | 09:16 | 2

Wel lid van de EEG, dus dat kan zonder werkvergunning. Het gaat me om de single market en vrijheid van beweging, en het effect op de beweging van mensen, en het latere effect op staatsfinanciën van kansarme leden van de EEG of EU. Of Noorwegen het juiste type trekpoppen in Brussel heeft is daarvoor irrelevant.

Feynman | 19-11-17 | 09:37

@Feynman: Tsjek. Strak verhaal.

Zeddegeizot | 19-11-17 | 10:39

Ik vond het grafiekje van de USA wel aardig. Zodra die gasten zich gaan mengen in een wereldoorlog gaat het weer crescendo. Misschien een idee om eens de wapens op te nemen tegen Turkije en ze van Cyprus af te schoppen?
Graaf van Egmont | 18-11-17 | 21:50 |

Hier ben ik het hartgrondig mee eens.

Gokmaar | 19-11-17 | 08:59

Knap geschreven stukje. Ik denk dat de landen hogere groei en betere resultaten en een mooiere ontwikkeling hadden laten zien bij minder EU-integratie. De EU heeft heel veel extra regelgeving ingevoerd wat tot hogere kosten per product leiden, minder innovatie en minder flexibiliteit. Wat de slagkracht van Europa de nek heeft omgedraaid. De enige echte winnaars van de EU zijn de multinationals. Mja... de EU is ook de lobbyclub van de multinationals.

Príncipe | 19-11-17 | 06:01

Grieken zijn niet zielig, hebben deze situatie zelfs creëert, Nederland is het belastingparadijs en sluist miljarden door naar criminele organisaties zoals multinationals,

adjudant | 19-11-17 | 05:42 | 1

Het gaat mij er niet om of Griekenland wel of niet zielig is. Ik zie alleen beleid op EEG, EU en lidstaat niveau dat al negen jaar totaal niet werkt.

Feynman | 19-11-17 | 09:38

@ | 18-11-17 | 21:30
'Het Oostblok accepteerde lachend ons geld en economische groei, maar weigerde de economische vluchtelingen uit Arabië en Afrika. Totaal hypocriet, omdat hun eigen arbeidsmigranten door de hele unie reizen.'
Feynman, had u altijd hoog, waardeerde uw artikelen en inzicht, had eigenlijk geen reden te reaguren; was het gewoon met u eens.
In dit topic is het anders, hier kan ik niet meegaan in uw visie.
Ook u weet dat het importeren van economische vluchtelingen uit Arabië en Afrika
Betekend dat je niets kunnende/willende laag IQ islamitische steuntrekkers die niet willen integreren of assimileren toevoegt aan de bevolking, een zware last.
De oostblokkers die hier komen werken, werken wel degelijk, integreren en assimileren binnen 1 generatie; de 2e generatie is volledig geintegreerd en assimileerd.
Sorry, kan me goed voorstellen dat de christelijke Oostblok landen geen islamitische uitvreters willen.

Hendrikaatje | 19-11-17 | 02:26 | 3

Goed verwoord. Het slaat nergens op om arbeidsmigranten te vergelijken met handophouders. Om nog maar te zwijgen over de cultuur die wordt meegebracht.
Dus niet hypocriet van Oost Europese landen , maar heel verstandig.

Franker | 19-11-17 | 09:01

Net zoals ik me kan voorstellen dat rijkere EU landen niet op gastarbeiders uit Oekraïne of Bulgarije zitten te wachten. Maar daar ging het mij niet om.

De wederkerigheid ontbreekt in het Oostblok. Zolang ze visums aan hun volk kunnen uitdelen of subsidie kunnen ontvangen willen ze lid zijn van de EU, direct daarna niet meer.

Op korte termijn is dat leuk voor Oostbloklanden, maar een exodus van hun volk waarna zo`n land een lege krimpregio wordt is nooit ver weg. Er zit geen rem op het systeem.

Feynman | 19-11-17 | 09:41

Feyne man,
Ik weet niet of u wel eens buitenkomt enofwel alswanneer u dat doet waar dat dan is maar hier in het Florida van Nederland zit men volgens mij zeker niet te wachten op gastarbeiders uit oostelijke richtingen, ze zijn er namelijk allang.
Als ik mijzelf hier op een gemiddelde doordeweekse (werk?)dag door het verkeer begeef stikt het van de voertuigen met MOE-kentekens.
Ik kan mij niet voorstellen dat dit west Europeanen zijn met een MOE-lands kenteken registratie.
En aan de inmiddels acceptabele kwaliteit van voertuigen ook niet dat het hier MOE-landers betreft die hier "in de steun" zitten.
Op het bedrijf waar ik werk is het verhaal eigenlijk niet anders.
Karrevrachten MOE-landers aanwezig in de laag- tot ongeschoolde arbeidsregionen.
Ik vraag mij regelmatig af, als ik dit nu al hier in de provincie waarneem, hoe is dat dan in de rest van ons rijke (?) Nederland?

D-Fens_1963 | 19-11-17 | 10:49

Allerlei waarnemeningen kunnen op een veelheid van wijzen geïnterpreteerd worden, al naar gelang de gewenste uitkomst. De fundamentele vraag "waarom willen we deze steeds verder uitbreidende EU", aangevuld met een sterk verkorte sterkte/zwakte analyse wordt, behalve op een enkel internet forum, niet gesteld en evenmin beantwoord.

kindapaas | 19-11-17 | 01:51 | 2

Heel simpel... Niet wij, maar multinationals willen dat.

Príncipe | 19-11-17 | 06:49

Er is wellicht nog een reden: de-populatie. Om de gigantische problemen op deze aarde het hoofd te bieden is er linksom of rechtsom zijn er drie essentiële vraagstukken: 1. Hoe zorgen we ervoor dat de bevolkingsgroei wordt teruggebracht tot houdbare aantallen? 2. Hoe zorgen we voor een herverdeling van welvaart zodanig dat kindjes maken niet de oudedagsreserve vormen? 3. Wat voor bestuurlijk apparaat/orgaan tuigen we op om bovenstaande met zachte hand (of desnoods met harde hand) af te dwingen? Ik zeg: NWO-agenda.

spinselsinjehoofd | 19-11-17 | 10:30

Het is niet zo gek dat Duitsland het goed doet. Immers, de steun die de EU geeft aan Griekenland is feitelijk steun aan de Duitse banken en dus aan Duitsland. En om die reden zal men tot in den eeuwigheid 'Griekenland' blijven steunen met miljarden euro's.

Rest In Privacy | 19-11-17 | 00:32 | 1

Redelijk correct!

Hendrikaatje | 19-11-17 | 02:27

Is in het plaatje al verrekend dat Jeroen Dijsselbloem onze pensioenen heeft weggegeven aan de Grieken?

Orakel1958 | 19-11-17 | 00:30

Zie het wel zitten met de e-u,allemaal even arm kan best ook gezellig zijn ,en je hebt nog eens wat kansenparels om je heen om je op dinsdagavond fijn het leplazerus te ergeren,ieder volk krijgt wat het voorgelogen krijgt als het zelf niet nadenkt zeg ik maar.

gelukzoeker | 19-11-17 | 00:19

nepnieuws

newray | 18-11-17 | 23:34 | 1

Volgens de EU ja...

Príncipe | 19-11-17 | 06:50

Ik huur samen net een Duitse kennis een flatje in Cluj Napoca in Roemenie omdat ik daar wel eens ben.
Hebben ze daar laatst een fietspad aangelegd met subsidie van de EU.
Het punt is echter dat weinig Roemenen fietsen. Mooi fietspad hoor, maar een beetje leeg. Daar heb ik dus een hekel aan.

Kruisruiker | 18-11-17 | 23:07 | 5

Wat moet je in godsnaam met een kasteel? Dat is leuk als je een paar ton per jaar kan verpatsen aan onderhoud, maar dan kun je net goed in 5 sterren hotels gaan wonen. Geen lasten, geen zorgen, je bed wordt opgemaakt, kamer schoongehouden en room-service.
Nou ja, goed... ieder zijn eigen droom en bodemloze put om geld in te flikkeren.

Stormageddon | 18-11-17 | 23:47

Stormageddon | 18-11-17 | 23:47
Leuk man, een kasteeltje. Lijkt me wel lachen. Kruisruiker als kasteelheer. Weinig mis mee haha.

Kruisruiker | 19-11-17 | 00:03

@Stormageddon
Doen ze ook met herenhuizen ect,grote panden.
regionale ontwikkeling,koop een oud pand (ook daar krijgen ze een deel van terug via de EU) laat het met Eu subsidie opknappen en klaar.
na een paar jaar wordt het voor weinig doorverkocht,
evt bonnetjes (van de verbouwing) komt x aantal procent bovenop,en de winst sluizen ze weg via Nederland.

Roger-Rabbit | 19-11-17 | 00:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Argentinië (what's in a name) krabbelde op omdat de mensen massaal overstapten op ruilhandel.
Het zou me niet verbazen als er in Griekenland nu ook zo iets gaande is.

Ben-Bataaf | 18-11-17 | 23:03 | 2

Argentinië weigerde ook gewoon schulden af te betalen,daar hebben ze tot op heden problemen mee. Als Griekenland een eigen koers had kunnen varen hadden ze dat waarschijnlijk ook gedaan. Bleef de schuld gewoon bij dezelfde banken die er nu uit gered zijn.

miko | 18-11-17 | 23:37

Ik zie eerder een overstap naar bitcoin. Ik heb niet veel Griekse kennissen, maar die ik heb, investeren alles wat ze maar kunnen *zwart* in bitcoins. En gelijk hebben ze.

litebyte | 18-11-17 | 23:56

Het geld voor Griekenland is linea recta teruggekomen naar de banken in het buitenland. De bail out voor de Grieken was bovenal bedoeld om de eigen banken niet om te laten vallen. Dat mis ik in dit stuk.

Masturwasbeert | 18-11-17 | 23:03 | 1

Dat niet alleen maar Griekenland zal en MOEST de eu in als grondlegger van de Democratie,ook al wisten ze dat het fout zat daar.

Roger-Rabbit | 19-11-17 | 00:22

Dit zie je ook gebeuren in China, India en de VS. Sommige regio's lopen leeg ten faveure van andere regio's. Lokaal zie je dit ook, (Oost-) Groningen, Limburg, Achterhoek, lopen allemaal leeg.

watergeus | 18-11-17 | 22:51

Arbeidsmigranten en uitkeringstrekkers op een hoop gooien. Feynman doet het gewoon.

CoJoNes | 18-11-17 | 22:45 | 3

Uitkeringtrekker! Wat loop je slap te lullen joh! Ga is lezen stakker

niv01 | 18-11-17 | 22:58

niv01 | 18-11-17 | 22:58
Ga je mond eens spoelen kneus.

miko | 18-11-17 | 23:33

@CoJoNes | 18-11-17 | 22:45: Nog een keertje goed lezen en daarna jezelf rectificeren graag.

Orakel1958 | 19-11-17 | 00:32

Schrijf eens een stuk over het Verenigd Koninkrijk, en het feit dat ongeveer de helft van alle auto's die er worden geproduceerd naar de EU gaan. En dat de totale exportwaarde van deze auto's zo'n 10% van hun totale export is. Zou daar een deel (of alles) van wegvallen, dan valt het schaalvoordeel van de andere 50% van de geproduceerde auto's ook weg.

Of vliegtuigonderdelen, goed voor zo'n 3,7% van de totale export (daarvan ging 60% naar Frankrijk en Duitsland). Oftewel Airbus, hoe wankel staan ze hiermee na een Brexit?

Of hun olie industrie, van de export van ruwe olie gaat 75% naar de EU (vooral Nederland). Een deel van de ruwe olie wordt weer door het VK zelf geïmporteerd of verhandeld. Wat gebeurd er met deze handel na een Brexit?

Of dat van alle import in 2016 zo'n 9% goud betrof. Voorbereiden op slechtere tijden? Instabiele pond?

Spannender dat dit geneuzel.

Meeroever | 18-11-17 | 22:43 | 4

Uk valt zonder deal nog steeds onder de regels van de WTO ook met de EU. Geen man over boord.

Roze_bril_drager | 18-11-17 | 23:01

@Meeroever | 18-11-17 | 22:43: Het Verenigd Koninkrijk heeft een negatieve handelsbalans van ca. 180 miljard dollar. Alleen dat van de VS is groter. Ga de handelsbalans van de wereld als geheel een opzoeken op het internet en denk nog eens goed na over je standpunten.

Orakel1958 | 19-11-17 | 00:37

Heel waarschijnlijk gaat de olie prijs stijgen. Als de UK de olie reserves binnenboord weet te houden zitten ze gebeiteld. Drastische hervorming van de economie is een vraagteken, wil de UK elite dat wel?

Príncipe | 19-11-17 | 06:54
▼ 1 antwoord verborgen

Dat het oostblok die immigranten weigert heeft meer met religie te maken dan met geld. Ze willen hun Christelijke cultuur behouden. En gezien de resultaten in het Westen kan je ze dat niet echt kwalijk nemen.

nieuwe_Deen | 18-11-17 | 22:39 | 2

Ook vooral omdat ze zien wat er gebeurt als je dat spul binnenlaat,ze walgen ervan.

Roger-Rabbit | 18-11-17 | 23:43

Volgens mij hebben ze geen problemen met Westerlingen die er komen wonen EN werken.... Goh...

Hemmenaar7 | 19-11-17 | 02:41

Goed stuk dit. Vooral die correlatie tussen groei en gemiddelde groei. Mooi verhaal. "maakt trump handgebaar"
Ik neem nog een IPA Weizen.

Versnelling | 18-11-17 | 22:29 | 1

Gemiddelde groei van de EU is over dezelfde periode ongeveer een procent per jaar. Als de groei verschillen binnen de EU meer dan dertig procentpunt zijn, hou je als je naar echte groei gaat kijken dezelfde figuur over. ec.europa.eu/eurostat/statistics-expla... Sommige landen hebben veel meer plezier van de EU dan anderen, dat was mijn punt.

In dezelfde periode is China meer dan verdubbeld.

Feynman | 19-11-17 | 09:46

Wat ik hieruit begrijp is dat de borrel van het roze reaguurdersleger in Amersfoort een grote flop is geworden: want te ver, te vroeg, te koud, te moe, enz.
En er viel ook al niets te noiken.
Ben benieuwd of prof. dr. ing. Feynman ook is geweest?

King of the Oneliner | 18-11-17 | 22:27 | 2

Was het niks?

Kruisruiker | 18-11-17 | 22:31

Wat voor borrel?
Kan me ook niet voorstellen dat het leuk is bij zo een borrel. Stel je voor loop je tegen Lupuslupus op, zuur wijf.

miko | 18-11-17 | 23:31

Nederland is de grootste netto betaler in de EU. Dat is de oorzaak. Langzaam zuigen ze ons leeg. Dat zie je in het plaatje terug. Overigens ben ik van mening dat wij wel een behoorlijke aanjager zijn van de Europese economie. Alleen dat succes gaat direkt door naar de rest in het kader van nivellering.

deechteprins | 18-11-17 | 22:20

Really Noorwegen Feynman en de EU????
Prutswerk!

Berbaar | 18-11-17 | 22:20 | 3

alweer.

geen koning | 18-11-17 | 23:04

Er staat ook gewoon niet dat Noorwegen in de EU staat,

Hemmenaar7 | 19-11-17 | 02:46

Wel lid van de EEG, dus migratie kan zonder werkvergunning. Het gaat me om de single market en vrijheid van beweging, en het effect op de beweging van mensen, en het latere effect op staatsfinanciën van kansarme leden van de EEG of EU. Vanuit de bewegende burger of het effect daarvan op de begroting van een lidstaat krijg je de facto lidmaatschap. Of Noorwegen het juiste type trekpoppen in Brussel heeft is daarvoor irrelevant.

Feynman | 19-11-17 | 09:49

Toen je zei dat Noorwegen in de EU zit, stopte ik met lezen.

GroenGrasBijBuren | 18-11-17 | 22:18 | 5

Precies, ze zitten dus niet bij de EU. Zodra ze dat wel zitten, zal ik het stukkie lezen.

GroenGrasBijBuren | 18-11-17 | 22:51

Er staat ook gewoon niet dat Noorwegen in de EU staat,

Hemmenaar7 | 19-11-17 | 02:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Het eerste plaatje gaat over waar de groei binnen de Europese Economische Ruimte relatief hoog of laag is t.o.v. het gemiddelde. De conclusie die getrokken wordt dat de groei van de EU scherp achter blijft (op wat?) kun je niet trekken op basis van deze gegevens.

Bosbomen | 18-11-17 | 22:15 | 3

Gemiddelde groei van de EU is over dezelfde periode ongeveer een procent per jaar. Als de groei verschillen binnen de EU meer dan dertig procentpunt zijn, hou je als je naar echte groei gaat kijken dezelfde figuur over. ec.europa.eu/eurostat/statistics-expla... Sommige landen hebben veel meer plezier van de EU dan anderen, dat was mijn punt.

In dezelfde periode is China meer dan verdubbeld.

Feynman | 19-11-17 | 09:50

“Sommige landen hebben veel meer plezier van de EU dan anderen, dat was mijn punt.”

@Feynman. Bedankt voor je terugkoppeling, maar ook dat kun je niet uit dit plaatje halen. Oorzaak en gevolg haal je niet uit dit soort statistieken.

Dat China een hogere groei heeft zegt me niet zoveel. Ze zijn daar bezig met een inhaalslag en de verdeling van de groei is juist daar volkomen scheef.

Bosbomen | 19-11-17 | 17:36

Oja en in Duitsland is een minimumloon ingevoerd. Vandaar dat Duitsland zo lekker gaat qua groei t.o.v. de rest.

Meeroever | 18-11-17 | 22:14 | 1

Minimumloon heeft als bijwerking dat banen die dat niet opleveren voor de werkgever verdwijnen. Een systeem waarbij een te laag loon wordt aangevuld en de werknemer verplicht is naar beter betaalde banen te solliciteren geeft een lagere belastingdruk en hogere arbeidsparticipatie. Beetje voor het idee, filmpje klopt niet helemaal: www.youtube.com/watch?v=FP5-8hO7A-g

Feynman | 19-11-17 | 09:52

Komt dat van Noorwegen niet door de olie en dat van Nederland niet door de te lage lonen (door beperkte loonstijgingen worden de lonen kunstmatig laag gehouden, trucje van de VVD). Terwijl er vanuit West-Europa veel geld richting Oost-Europa gaat (hier werken, daar uitgeven).

Meeroever | 18-11-17 | 22:12 | 4

Ik bedoel, als de olie/gasprijs daalt, heeft dat effect op de economie van Noorwegen. Sterker dan het effect van dezelfde daling op de Nederlandse economie.

Meeroever | 18-11-17 | 22:16

@Meeroever,

Lonen laag houden is geen "VVD trucje". De overheid bepaalt het minimumloon, maar daar zitten de meeste werknemers gelukkig boven.
Werkgevers gaan over de reële lonen, maar werkgevers kunnen ook niet meer uitgeven dan ze zelf binnen krijgen.

In Nederland zijn de lonen trouwens vrij hoog; alleen zijn de belastingen hier ook heel hoog. Hoge belastingen maken alles duur, niet alleen jouw loonkosten, maar ook huur/huisbezit, boodschappen, (sociale) verzekeringen, onderwijs, zorg, etc. Het van overheidswege verhogen van minimumlonen maakt alleen je vaste lasten en je boodschappen duurder; je houdt er dus niks aan over.
De beste stimulans voor koopkracht en economie is verlaging van de belasting; maar dat kan niet vanwege het linkse "geld is gratis" principe. Zolang de overheid (mede op verzoek van de EU) probeert om onze staatsschuld jaarlijks te verdrievoudigen, zal de koopkracht laag blijven.

Dandruff | 18-11-17 | 23:13

Meeroever | 18-11-17 | 22:12 |

Noorwegen heeft een fonds waarin ze de oliewinsten hebben gestopt, ze hebben dit niet over de balk gegooid daar. Als je geen bezwaar hebt tegen werken, koude en lange donkere dagen kun je daar in 1 week verdienen wat je hier per maand verdient. Een gelukzoeker/nepvluchteling/illegaal heeft daar ongeveer dezelfde secundaire vertroetelingsvoorwaarden als hier.

Roze_bril_drager | 18-11-17 | 23:19
▼ 1 antwoord verborgen

Je kunt de schuld voor de gebrekkige economische groei in Noorwegen moeilijk bij de EU leggen, daar het land geen EU-lidstaat is.

lapis | 18-11-17 | 22:01 | 1

Wel lid van de EEG, dus migratie kan zonder werkvergunning. Het gaat me om de single market en vrijheid van beweging, en het effect op de beweging van mensen, en het latere effect op staatsfinanciën van kansarme leden van de EEG of EU. Vanuit de bewegende burger of het effect daarvan op de begroting van een lidstaat krijg je de facto lidmaatschap. Of Noorwegen het juiste type trekpoppen in Brussel heeft is daarvoor irrelevant.

Feynman | 19-11-17 | 09:53

Lachen. In de Haagse regio, de regio met de grootste EU-dienaren, is de grootste afname van het BBP in het afgelopen decennium te signaleren. Dank u wel oude politiek (PvdA, CDA, VVD en D666) en oude media. Een dergelijke haat aan en uitbuiting van de eigen bevolking is nog niet vertoond.

ad melkert | 18-11-17 | 22:00

Best een redelijk stuk maar die afsluitende alinea is toch een beetje jammer, beste Feynman. Als je een vrouw meeneemt de stad in en de hele avond betaald dan geeft je dat niet het recht om haar te neuqon. Het argument dat men verplicht moest zijn om migranten op te nemen is de facto non valide. Geen enkel land moest verplicht zijn omdat te doen.

Waarom moesten mensen het recht hebben om hier hun hele leven gratis geld, een gratis woning , gratis gezondheidszorg en andere voorzieningen te genieten, louter en alleen omdat ze hier naartoe zijn gekomen ? Daar is geen enkele redelijke grondlsag voor. De kettingmigratie die door de gezinshereniging op gang komt maakt alles alleen maar erger. Staatsondermijnend, economischondermijnend, cultuurvernietigend, het voegt helemaal niks toe.

De partijen die het op gang hebben gezet, zijn ondemocratisch en handelen zonder enig mandaat. Als je een fatsoenlijke samenwerking op poten wenst te zetten dan dien je in ieder geval je medelidstaten te respecteren. De visgrad-landen hebben aanmerkelijk andere geschiedenisboeken dan wij en met name Hongarije hebben 150 jaar aan pagina's vol met verhalen over islamitische onderdrukking. Letterlijk generaties lang is men onder die onderdrukking geboren en gestorven.

Wenen 11 en 12 september 1683 zeggen je vast wel wat. Nadat Leopold II de kuierlatten had genomen, is het de Poolse Koning Jan Sobieske III geweest die de islamieten bij Wenen verslagen heeft en het Hongaarse gebied is erachteraan schoongeveegd. Het gebied is thans overwegend Christelijk en de overheid weigert de bouw zelfs een enkele moskee, vanuit veiligheidsoverwegingen. Daar is in alle redelijkheid anno 2017 best wat bij voor te stellen.

De visegrad-landen zijn dus alles behalve hypocriet. De ware immorele mensen zitten in Brussel en helaas ook in Den Haag. Welvaart wordt hier ontnomen om het elders weg te geven onder noemers als list en bedrog. Mensen die zich hier hebben ingespannen worden simpelweg bestolen en dat is slecht.

Zolang er niet tegen op wordt gestaan gun ik het elke inwoner van de visegrad-landen 100 x meer dan de volgende moslim, die hier de boel verder komt ondermijnen en op ons neerkijkt omdat wij kuffar zijn.

netniet | 18-11-17 | 21:57 | 5

Bravo!

Pedronegro | 18-11-17 | 22:25

Net zoals ik me kan voorstellen dat rijkere EU landen niet op gastarbeiders uit Oekraïne of Bulgarije zitten te wachten. Maar daar ging het mij niet om.

De wederkerigheid ontbreekt in het Oostblok. Zolang ze visums aan hun volk kunnen uitdelen of subsidie kunnen ontvangen willen ze lid zijn van de EU, direct daarna niet meer.

Op korte termijn is dat leuk voor Oostbloklanden, maar een exodus van hun volk waarna zo`n land een lege krimpregio wordt is nooit ver weg. Er zit geen rem op het systeem. Dat maakt het systeem instabiel.

Feynman | 19-11-17 | 09:54

Snap wel wat je zegt maar ben het er niet mee eens. Het betreft namelijk niet één pakket waarbij subsidies en vrij verkeer van persoon is geruild tegen een verplichting tot het opnemen van immigranten van buiten de EU.

De verwijzing vanuit de EU dat men aan deze verplichting dient te voldoen omdat men eerder subsidies en vrij verkeer van personen heeft gekregen houdt dus geen stand en is erger nog, helemaal nergens op gestoeld.

Dat een Duitse politica op eigen titel buiten haar parlement met de welbekende frase een invasie van mensen heeft veroorzaakt die, zoals eerder betoogt, van alles gratis krijgen zonder dat ze iets toevoegen, is een zware last voor de bevolking van Europa. De reden waarom lidstaten op moeten draaien voor deze, op zijn zachts gezegd, ietwat vreemde manier van handelen is er dus niet.

Waar het de leegloop betreft kan ik me ook een scenario voorstellen waarbij de mensen uit de Visegrad-landen op termijn verkiezen om met gevulde broekzakken terug te keren naar hun flink opgeirkte landen om West Europa te laten zitten met de ellende die is veroorzaakt door immorele politci.

Het afpakken van geld van de ene groep om dat weg te geven aan een andere groep, is geen liefdadigheid maar dat is puur socialisme. Mensen worden dus van overheidswege bestolen en diefstal is slecht. Dat socialisme werkt daar is geen enkele aanwijzing voor, de recente geschiedenis wijst juist uit dat grootmachten als Rusland en zeker China een verschrikkelijke opleving hebben ondergaan nadat zij van deze principes afscheid hebben genomen. Het misplaatse veronderstelde gelijk dat men in Europa eens even gaat laten zien hoe het wel moet is voor mensen zoals wij ronduit gevaarlijk. En er is geen enkele reden om souvereine lidstaten te dwingen dit zelfde lot te ondergaan.

netniet | 19-11-17 | 11:00
▼ 2 antwoorden verborgen

Europa moet! Meer belasting! Meer vluchtelingen! Minder eigen inbreng en anders komt het EU leger je wel wat vrijheid brengen!

Is dit nog nieuws? | 18-11-17 | 21:55

"droom van de Europese Unie" icm "Alleen West-Duitsland, Denemarken en Zwitserland varen op eigen kracht" impliceert dat Zwitserland deel uit zou maken van de EU hetgeen niet het geval is.

HdJ | 18-11-17 | 21:52 | 1

Dat wilde ik niet impliceren. Zwitserland drijft wel makkelijk en veel handel met de EU, is toegetreden tot Schengen en stelt gelukkig nog eisen aan gastarbeiders. Dat samen zorgt voor controleerbare arbeidsmigratie. Voor de rest is de EU een traag groeiende transferunie.

Feynman | 19-11-17 | 10:07

Uit wat blijkt dat dit door de EU komt?
Als Griekenland en bijv. Portugal niet meer bij de EU zouden horen zou het dan economisch wel goed gaan?
Lijkt me niet.

Kruisruiker | 18-11-17 | 21:52 | 4

jack and friends | 18-11-17 | 21:58
De verdampende schulden worden wel door de mensen betaald en niet door de grote bedrijven die daarnaar als eerste profiteren door lage productiekosten.
Wel een EU,geen EU je word toch wel genaaid.
Want groei is heilig.

miko | 18-11-17 | 22:02

jack and friends | 18-11-17 | 21:58
Als je je schulden wilt afbetalen moet je eerst iets verdienen.
Dat is volgens mij het probleem van Portugal.
Ik denk dat de euro daar weinig mee te maken heeft.

Kruisruiker | 18-11-17 | 22:10

Als Griekenland en bijv. Portugal niet meer bij de EU zouden horen zou het dan economisch wel goed gaan?
Kruisruiker | 18-11-17 | 21:52 | reageer

Ben geen econoom, dus wellicht heb ik het ooit verkeerd begrepen, maar als beide landen weer een eigen munt hebben, kunnen ze die devalueren ten opzichte van de euro, waardoor ze weer goedkoper kunnen produceren. Dat was volgens mij 'schering en inslag' in die landen toen we nog niet in de euro zaten.

FrankVeer | 18-11-17 | 22:29
▼ 1 antwoord verborgen

Ik vond het grafiekje van de USA wel aardig. Zodra die gasten zich gaan mengen in een wereldoorlog gaat het weer crescendo. Misschien een idee om eens de wapens op te nemen tegen Turkije en ze van Cyprus af te schoppen?

Graaf van Egmont | 18-11-17 | 21:50 | 2

Oorlogen zijn altijd heel erg vertekenend. De staatsschuld was episch op dat moment. Maar in 1937 waren ze al op het oude niveau. Dat is voor WO2.

Feynman | 19-11-17 | 10:11

Oorlog is alleen gunstig voor landen die niet deelnemen. Dingen slopen is niet goed voor de economie, hooguit werkgelegenheid (broken window fallacy). Voor de VS begon de oorlog pas in december 1941.

vansuyle.com | 19-11-17 | 15:06

En Rutte maar lachen om die Belgen.

Kaas de Vies | 18-11-17 | 21:49 | 1

Oké?

DrumPiet | 18-11-17 | 22:08

Europa glijd al jaren af naar een groot openluchtmuseum met de economische kracht van Portugal.

Lucifer | 18-11-17 | 21:49

De EU bevoordeeld ook enkel Brussel en Duitsland, zoals goed te zien is uit de grafiek. Rutte & Co zorgen wel dat u binnenkort in een bananenrepubliek leeft voor eigen gewin en punten scoren. U mag allemaal de helft van uw salaris aan belasting afdragen, vervolgens nog een derde aan premies en daarna de tyfus krijgen.

StarFox | 18-11-17 | 21:48

Feynman heeft het kaartje helemaal niet begrepen.
Het gaat over de *relatieve* groei ten opzichte van het gemiddelde.
Dus je zou hooguit kunnen zeggen dat het oostblok en Duitsland meer profiteren dan de rest.
Er blijkt helemaal niet uit dat de economische groei achterblijft vanwege de EU.

fakespam | 18-11-17 | 21:47 | 5

@fakespam,

Feynman baseert die conclusie dan ook niet op dat ene kaartje.
In de column geeft hij een hele reeks kaartjes en andere controleerbare gegevens. Compleet met bronvermelding.
Lees het hele stuk, en concludeer dat 1+1+1=3.
Dat een 1 geen 3 is maakt die optelsom niet ongedaan.

Dandruff | 18-11-17 | 23:28

@fakespam,

Feynman baseert die conclusie dan ook niet op dat ene kaartje.
In de column geeft hij een hele reeks kaartjes en andere controleerbare gegevens. Compleet met bronvermelding.
Lees het hele stuk, en concludeer dat 1+1+1=3.
Dat een 1 geen 3 is maakt die optelsom niet ongedaan.

Dandruff | 18-11-17 | 23:28

Gemiddelde groei van de EU is over dezelfde periode ongeveer een procent per jaar. Als de groei verschillen binnen de EU meer dan dertig procentpunt zijn, hou je als je naar echte groei gaat kijken dezelfde figuur over. ec.europa.eu/eurostat/statistics-expla... Sommige landen hebben veel meer plezier van de EU dan anderen, dat was mijn punt.

In dezelfde periode is China meer dan verdubbeld.

Feynman | 19-11-17 | 10:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Somber vooruitzicht. Zodra ik mijn vrouw overtuigd heb gaan we met kinderen en al naar Vanuatu.

Heer Hugo de Waard | 18-11-17 | 21:44

De economie in het zuiden en ook het oostblok is niet hetzelfde als in de westerse ambtenaren cultuur waarin elke penny wordt geregistreerd.

toetssteen | 18-11-17 | 21:44

Het Oostblok is het laatste stukje Europa waar gezond verstand nog aanwezig is. Noem ze niet hypocriet als er terecht economische vluchtelingen en jihadisten worden geweigerd. We kunnen ons die horden niet veroorloven.

Fijnstoffer | 18-11-17 | 21:40 | 2

Polen heeft al miljoenen vluchtelingen opgenomen. Waarom zouden ze nog meer vluchtelingen opnemen?

Príncipe | 19-11-17 | 06:55

Net zoals ik me kan voorstellen dat rijkere EU landen niet op gastarbeiders uit Oekraïne of Bulgarije zitten te wachten. Maar daar ging het mij niet om.
De wederkerigheid ontbreekt in het Oostblok. Zolang ze visums aan hun volk kunnen uitdelen of subsidie kunnen ontvangen willen ze lid zijn van de EU, direct daarna niet meer.
Op korte termijn is dat leuk voor Oostbloklanden, maar een exodus van hun volk waarna zo`n land een lege krimpregio wordt is nooit ver weg. Er zit geen rem op het systeem. Dat maakt het instabiel.

Feynman | 19-11-17 | 10:12

De EU maakt meer kapot dan je lief is

salonsocialist | 18-11-17 | 21:39

Jammere is dat juist arme onopgeleide sloebers vertrekken uit hun land. Zou mooi zijn als de Griekse Advocaten,accountants artsen en dergelijke eens zouden gaan zwerven. De prijs van die bloedzuigers eens drukken

miko | 18-11-17 | 21:38 | 4

Ken zat zeer hoog opgeleiden, zelfs gepromoveerd, die in het buitenland zijn gaan wonen (meestal vrouw gevolgd) en vervolgens werkloos zijn of suffe baantjes hebben (na vaak een herscholing ook nog). Uiteraard wordt gezegd dat taal het probleem is, maar meestal wil men gewoon geen non-native speakers, want engels is maar lastig, ondanks dat de baan prima in engels zou kunnen.

Hadena | 18-11-17 | 22:02

@lovekila | 18-11-17 | 21:48
Asperge wordt gestoken tussen april en juni. Ik begrijp hieruit dat u nog nooit asperge gestoken heeft?

ScumbaggusMaximus | 18-11-17 | 22:38

@Hadema
Ah, vandaar dat mijn zoon in het buitenlanf een miljarden bedrijf leidt.. ma ja beta he...

toetssteen | 18-11-17 | 22:42
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe zo sloopt goedkope arbeid de middenstand??

miko | 18-11-17 | 21:37 | 2

Een goedkope arbeider behoort zelf niet meer tot de middenklasse, en kan door gebrekkige bestedingen in winkels ook niet de middenstand de middenklasse in helpen.

Feynman | 19-11-17 | 10:13

Midden-klasse, sukkel.
Geimmigreerde goedkope arbeid concurreert de bruto lonen van de middenklasse omlaag en de geimmigreerde kanslozen met hun uitkeringen belasten verder de middenklasse, omdat de bruto-netto wig groter wordt -> minder netto en besteedbaar inkomen voor de middenklasse. Veelverdieners en grootbedrijven ontlopen die belastingdruk door ontwijking en ontduiking. De middeninkomens zijn de lul.

negorij | 19-11-17 | 10:57

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl