achtergrond

Geenstijl

Video. Jordan Peterson geeft twaalf ankerpunten voor Common Sense wereldvisie

Zo, weer even een fijne kijkvideo voor 't hele gezin van ome Jordaan Peterszoon. We hebben er wel wat gemengde gevoelens bij. Peterson is van nature een heethoofd die het beste uit de verf komt als hij zo composed mogelijk z'n verhaal doet, zonder z'n stem te verheffen. In ideologische kwesties gaat dit 'em dus iets moeilijker af, maar dat betekent niet dat het niet allemaal het luisteren waard is. Wel gewoon kritisch natuurlijk, want common sense tolereert geen profeten, hoogstens articulators die het best werkende waardensysteem proberen te benaderen. Bovenstaande filmpje is ge-edit door volgtip "The Best Jordan Peterson Videos on FB", uit dit praatje over hoe conservatisme een coherente en positieve doctrine kan articuleren. De twaalf punten komen op het volgende neer:

1- De meest fundamentele aannames van het Westen zijn in de breedste zin "juist", waarbij de inherente waarde van het individu centraal staat. 

2- Leef als compatibele groepen samen in plaats van isolatie. 

3- Competentie  hiërarchie is wenselijk. De besten verdienen hun beloning. Niet voor hun ego, maar zodat jij in een wederkerig proces zoveel mogelijk waarde aan ze kan blijven onttrekken. "When you're starving or dying, then every one is equal."

4- Grenzen zijn redelijk; zonder grenzen is alles ongedifferentieerde chaos. Veel landen worden al sinds forever niet goed bestuurd. Dat betekent dat de fundamentele waardenstructuur van die culturen niet deugt. En dat verandert niet ineens als je die mensen uit hun landen haalt en in het Westen vestigt. 

5- Betaal mensen om hun nuttige taak te doen. Niet voor hen of hun rechten, maar omdat jij zoveel mogelijk van ze wilt en hun dienst of product moeite kost.

6- Burgers hebben het onvervreemdbare recht om van hun eigen arbeid de vruchten te plukken. Succesvolle mensen doen iedereen in welvaart stijgen. Als jij een duur product koopt, stijg zowel jij als de producent in welvaart, want jij zou het niet kopen als je het er niet voor over had, en de producent zou het niet voor die prijs verkopen als hij er geen winst op zou maken.

7- Het is nobeler jongeren te onderwijzen in verantwoordelijkheden dan in hun rechten. 

8- Wantrouw revolutionairen en stel ze op de proef door de moeilijke vragen te stellen en te kijken wat er over blijft.

9- De huidige regeringsvorm is een vorm van gestolde wijsheid die tijdens eeuwen aan morele evolutie is ontstaan. De wereld om ons heen verandert sneller dan wanneer ook in de geschiedenis. Enig wantrouwen tegenover radicale verandering is voorgeschreven. (Noot, hij heeft hier hier over Canada, niet Europa. Hij is tegen de huidige EU).

10- Lokale en federale overheden zouden mensen zoveel mogelijk aan hun lot over moeten laten. 

11- De heteroseksuele nuclear family is het fundament van onze samenlevingen. Dat betekent niet dat er geen andere gezinssamenstellingen zouden mogen zijn, maar de stelling dat het traditionele gezin ook maar een kunstmatig construct is, gaat te ver. 

12- Beoordeel je eigen politieke systemen in vergelijking met bestaande andere politieke systemen, niet met linkse of rechtse utopieën.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Douglas tafelt weer met Peterson in het Stamcafé

Ja, toch misschien wel onze twee favoriete publieke intellectuelen.

@Spartacus | 26-01-21 | 22:35 | 0 reacties

Grootste boekhandel Nieuw-Zeeland haalt Jordan Peterson uit schappen na aanslag moskee

Boekenhandel Whitcoulls haalt '12 Rules for Life' uit de schappen. We zullen de regel die het vermoorden van 50 onschuldige medelanders dicteert wel weer even over het hoofd gezien dan, of zo.

@Spartacus | 21-03-19 | 20:00 | 0 reacties

Sam Harris sluit Patreon na verwijdering Sargon of Akkad, Peterson lanceert alternatief platform

Patreon, een technisch subliem functionerend platform waar u met maandelijkse toezeggingen uw favoriete onafhankelijke creators kunt steunen. Een bescheiden 5% van alle transacties gaat naar Patreon.

@Spartacus | 17-12-18 | 19:55 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.