achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Jesse: journalistiek schemergebied? Dit is de dark side

Misschien is Jesse wel een heel goede 'documentaire'. En wint 'documentairemaker' Joey Boink wellicht zelfs een Gouden Kalf, hij is niet voor niets eerder al genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

De aankondiging op NPO-website 2doc is veelbelovend: een jaar lang is de camera gericht geweest op GroenLinks-leider Jesse Klaver en het heeft er alle schijn van dat de kijker een intiem portret voorgeschoteld zal krijgen. Boink volgde Klaver ook tijdens de formatie-onderhandelingen waaraan GroenLinks korte tijd deelnam, wellicht krijgen we opheldering in bewegend beeld hoe de partij haar kans op kabinetsdeelname verspeelde. Maar het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren. Boink was tijdens het draaien van zijn documentaire namelijk in loondienst van GroenLinks, als 'beeldvoerder' verantwoordelijk om de leider zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

Bovendien gaat Klaver er in Utrecht een GroenLinks- event van maken. De dag voordat de belastingbetaler de 'documentaire' mag zien is er een voorvertoning voor partijgetrouwen  in een Utrechtse bioscoop en is er vervolgens een 'Q&A' met Klaver. Dan weet je het wel.

Jesse Klaver staat bekend om zijn strak geregisseerde meetups, grote kans derhalve dat er niets in de 'documentaire' zit waarmee de GroenLinks-leider in verlegenheid gebracht kan worden. Anders was het met De Wouter tapes (over Wouter Bos, 2007) en Tussen Pieken en Peilen (over Emile Roemer, 2012). Beide partijleiders kwamen er niet best van af maar hadden wel de moed zich te laten volgen door onafhankelijke documentairemakers. Jesse Klaver ontbeert die durf weten we nu.   

Ondertussen geeft BNNVARA – de omroep die de 'documentaire' op maandag 4 september uitzendt – toe dat ze zich in 'journalistiek schemergebied' begeeft.  

Schemergebied? Dit is de dark side! De propagandaman van Jesse Klaver verkoopt  de NPO een documentaire over… Jesse Klaver. Wat is de volgende stap? De aankoop van een 'documentaire' van Steve Bannon over Donald Trump? NPO staat volgens mij niet voor Nederlandse Politieke Omroep.

De kwestie is ook niet goed voor GroenLinks zelf. De partij beroept zich vaak op termen als 'transparantie' en 'schijn van belangenverstrengeling vermijden'. Je zou denken dat ze had geleerd van de kwestie Mariko Peters. Maar helaas. 

Ondertussen heeft de belastingbetaler het nakijken. Omroep BNNVARA wil niet openbaren hoeveel belastinggeld er is geschoven voor een 'documentaire' die ze zelf 'journalistiek schemergebied' noemt.

Wellicht kan GroenLinks daar eens Kamervragen over stellen.       

Bas Paternotte

UPDATE: Bassiehof duwt documentaire om

Persalarm. Laat die Kamervragen maar zitten. En dat onderzoek van het Commissariaat voor de Media ook. BNN-VARA begrijpt de eigen blunder en zendt Jesse niet uit (ANP).

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.