achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten - Levensreddend onderwijs

fijnmannogeen.jpg Deze week begon met een felle discussie over verdronken kinderen. Of om preciezer te zijn, wat ouders van verdronken kinderen over zich heen krijgen. Zijn ze niet al genoeg gestraft door het verlies van hun kind? Is het schuldgevoel niet allang en breed aanwezig? Er ontstond een mooi gesprek over de gewenste ethiek op sociale media. Die online reacties zijn een symptoom van het feit dat een dood kind niet geaccepteerd wordt. Dat mensen verdrinken is in de meeste gevallen weer een symptoom van onvoldoende of uitgesteld zwemonderwijs. Is het te veel moeite de oorzaak aan te pakken? In een land wat grotendeels onder de zeespiegel ligt en waar je meestal binnen een paar honderd meter in een onbeschermd slootje, grachtje of meertje kunt eindigen, is in 1985 de verplichting tot zwemonderwijs afgeschaft: het wordt slechts door 32% van de scholen aangeboden. Zelfs bij de Belgen is zwemonderwijs een verplicht onderdeel van het basisonderwijs. Salam was een negenjarige Syrische vluchtelinge, vier maanden bij haar vader, op haar derde zwemles. Toen ze verdronk werden drie badmeesters en twee leraren vervolgd. Ook kozen vier basisscholen uit Utrecht er in de nasleep voor het schoolzwemmen af te schaffen. Dat Salam kon verdrinken, bewijst het nut van zwemles, het is juist een reden om nog meer en nog eerder zwemles te geven. Kortzichtige incidentmanagement doet het tegenovergestelde.
vijf jaar lang niet voor elkaar een boutje te laten wisselen of de luidspreker te verwijderen. De gemeente moest een boete betalen aan de staat, zinloze verwaarloosbare broekzak/vestzak binnen de overheid, want zes jaar later speelt het probleem nog steeds. Verdrinking De verantwoordelijkheid voor schoolzwemmen is overgeheveld naar ouders, gemeentes en scholen. 68% van de scholen nemen die zelf niet meer. De ene om financiële redenen, de andere om cultuurtechnische redenen. Gemengd zwemmen kan niet meer, gescheiden is lastig te organiseren. Worden kinderen niet per school buitengesloten? Net zoals het bezopen is dat pubers op de middelbare school een diploma krijgen zonder te kunnen reanimeren? Of als BHV-er brandweer of ambulance te bellen. Er worden harde eisen gesteld aan rekenen en taal, maar zodra het echt telt, valt het niet meer onder de leerplicht. Als niet op een fotootje staan tijdens het offerfeest, terwijl de school de fotograaf terug heeft laten komen én de directeur een nieuwe klassenfoto heeft gemaakt al 500 euro boete oplevert, wat gaat dan de volgende verdrinking kosten, behalve een mensenleven? Is een levensgevaarlijk gat in educatie niet een vorm van uitsluiting? Elektrocutie Een veertienjarig meisje overleed in een badkuip dankzij een mobieltje, en haar familie heeft als laatste wens anderen te waarschuwen voor dit gevaar. Nieuwsuur legt die wens naast zich neer en meldt even dat vijf volt volgens deskundigen niet genoeg is om een mens te doden. Suggereert dat het verlengsnoer de schuldige moet zijn, zonder een kapotte lader of kapotte telefoon uit te sluiten. Ten eerste is de spanning al irrelevant, het gaat om de hoeveelheid stroom die door het slachtoffer loopt. 40 mA is al genoeg - vandaar dat aardlekschakelaars daarboven alles uitschakelen. Nieuwe opladers leveren enkele Ampères, duizenden milliampères. Die 40 mA is zelfs vanuit oudere generaties laders ruim tien keer beschikbaar. Met droge handen iets toucheren terwijl je staat, betekent dat je volledige lichaamsweerstand beschikbaar is, en voltages beneden de 48 Volt meestal geen gevaarlijke stroomsterkte oplevert. Maar Madison lag in badwater (met zeep en zout voor betere geleiding), waarschijnlijk in contact met de bodem van de badkuip. En raakt vervolgens met natte handen een telefoon aan. Dan mis je de barrières die normaal voor voldoende weerstand zorgen. Natte zoute handen, korte route door slechts een deel van haar bovenlijf met het hart, en dan via het zoute badwater of metalen afvoer naar aarde. Had Nieuwsuur geen werkstudent elektrotechniek paraat?
Mythbusters testte wat er gebeurt als je elektrische apparaten in bad gooide, naast hun befaamde dummy. Het apparaat zelf beetpakken en je daarmee volledig in de stroomkring zetten is natuurlijk een compleet ander verhaal. Appels en peren. Hier zit het vogeltje niet vrolijk op de hoogspanningsleiding, maar heeft dat het ene vleugeltje tegen de ene pool, en het voetje op de andere. Of het nu elektrotechniek of zwemmen is, een gebrek aan kennis is levensgevaarlijk. Kinderen en pubers zijn verplicht te leren, zijn volwassen niet verplicht tijdig de juiste lessen te geven?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.