BREEK. CHRIET TITULAER GESTOPT MET VOORSPELLEN
Ai. Die zagen wij van het internet niet aankomen. Meesterlijk techniekdingenuitlegger, prominent baardendrager en pionier wat betreft malle accentjes op de beeldbuis Chriet Titulaer is niet meer. Zie hieronder episch filmpje waarin meneer feilloos DumpertReeten 100 voorspelde. Chodverdomme Griet, we gaan je missen. RIP. #neverforget.Sterrenkundige en tv-persoonlijkheid Chriet Titulaer overleden. https://t.co/dKtiVjtYGk pic.twitter.com/Z47hC238yR
— De Limburger (@delimburger) 23 april 2017
Reaguursels
InloggenPrachtige kerel. Zoals voor velen ook mijn jeugdheld. heb ze bijna allemaal gezien die Wondere Wereld uitzendingen.
Het einde van een tijdperk.
Ach.. Als jochie van ongeveer 10 met openvallende mond door het huis met de nieuwste snufjes gelopen, zoals voor zovelen hier een stukje jeugdherinnering.. Rust zacht, drink er eentje met Wubbo.
Held!!! RIP Chriet.
De enige Griet ter wereld met een ringbaard. Ik had destijds een chef die zag er net zo uit. Als je veel van elektronica wist, was dat ook wel van voordeel, als je een ringbaard had, dacht ik vroeger. Ik zal hem missen. Zag hem al zo weinig op TV, snap ik dus nu ook waarom.
Zo zie je maar weer dat de PTT veel te lang heeft gewacht met de glasvezel. Eerst jarenlang emmeren met een modem. Pas ADSL willen leveren als de tv kabelboer ook internet ging aanbieden (ook in nieuwbouwwijken) en waar in 2000 iedere stoep op de schop ging voor mantelbuizen is de uitrol van glasvezel tergend traag.
@alphenaandenrijn
effe toelichten doen?
youtu.be/8hejEbRATTA
RIP Chriet
@alphenaandenrijn | 24-04-17 | 01:46
Professioneel gemankeerde en leugenaar zul je bedoelen.
Erratum: Dijkgraaf komt een goed eind mee.
Wittemens | 24-04-17 | 14:05
alles wat je nu op tv langs ziet komen zijn types uit de productiestraat van een communicatie/marketing bureau. En techniek en wetenschap op tv... vul zelf maar in.
Zijn telefoonbekabeling was glasvezel maar zijn baard was van ijzervijlsel!
Was makkelijk belachelijk te maken maar nu mis ik teveel dit soort mensen: authentiek, beetje eigenaardig en eigenzinnig. Het zijn nu allemaal van die overdreven vlotte types op de tv.. pff.
Tegenwoordig hebben we (video)camera, internet, audio-speler, wekker, zaklamp en alle informatie van de wereld in onze handpalm. Alsof het doodnormaal is. Dankzij Chriet heb ik kunnen zien hoe "kneuzig" en vooral duur de techniek van vroeger was. Dat bracht hij op unieke wijze. Symbool van de jaren '80
Dankzij Chriet heb ik Limburgs geleerd!
RIP
RIP Chriet!
Mooi mens, vertelde vol passie over de wetenschap en had daarbij voorspellende gaven. Ik ben al op een zodanige leeftijd dat ik mij de legendarische maan-uitzending die hij samen met Henk Terlingen presenteerde, nog goed herinner. Vage zwart-wit beelden in een lange uitzending in een eenvoudige setting. Toen kon dat nog.
Rip, altijd graag gekeken naar wondere wereld.
kees2 | 24-04-17 | 12:42
Ik hoor het Chriet al bijna zeggen: "Ja er is hierg lieven maarg ze hebben hierg nog niet de migro-legrtronica om dat op aargde duidelijk te maaken".
Ik miste hem al jaren,leuke vent,zijn soort programma's bestaan niet meer op de publieke omroep ,het moet nu allemaal snel en vooral niet te moeilijk,gelukkig is er op het internet nog genoeg te vinden waar men dieper op de materie ingaat.
En Chriet:"Is er leven na de dood ?"
Lachen bij dat telefoon op de fiets filmpje. Een blik terug op de tijd dat nederland nog een toekomst had. Als ie dat fietsen zo vandaag nog zou doen krijgt ie gelijk een bon van een agent die zijn turflijst moet vullen. Ik weet niet voor welk vergrijp maar dat verzinnen ze er wel bij :-)
Wachtmaar! | 24-04-17 | 09:53
Ze zijn er nog wel. Aircrash Investigation, Myth Busters, om er maar twee te noemen.
@nickolaas | 24-04-17 | 01:12
Die man heette (Sir) Clive Sinclair, niet Bob... detail. Geniaal uitvinder, maar qua uitwerking liet hij wel eens steken vallen. Het was allemaal nét iets te goedkoop geproduceerd. De ZX81 en Spectrum waren qua hardware niets vergeleken bij de C64 maar hadden geniale software aan boord die veel meer uitnodigde om in Basic te gaan programmeren, terwijl de C64 eigenlijk een veredelde game-console was. En die C5... episch is een fragment uit een Engelse TV-docu waarin Sir Clive met zijn autootje op de snelweg rijdt en bijna van z'n sokkel wordt gereden door een vrachtwagen vol met PC's.
En zo is ook mijn ervaring met de Firato's: jaren '70 en '80 prachtige nieuwe dingen zoals Teletekst, de CD en homecomputers, in de jaren '90 werden we allemaal consumenten van dezelfde goedkoop geproduceerde eenheidsworst uit het Verre Oosten...
Uberbaard!
Potverdikkie. Veel te vroeg. Rust in vrede, malle slimme baardmans.
Weer een jeugdheld minder...
Zeer markante man, op een heel nerdy wijze nog grappig ook terwijl hij toch echt (voor die tijd) goede informatie gaf.
Zelf ook ooit begonnen met een Commodore64 en later een Atari. Op de uni moest ik mijn meetresultaten aanleveren op ponskaarten, haha. Die werden vervolgens verwerkt in een 'computer' die een halve verdieping in beslag nam - een tegenwoordig foontje kan heel wat meer.
Titulaer, met z'n fraaie Limburgse accent en zijn baard, zou nu helemaal niet meer op de televee worden toegelaten. Daar zou nu een heel team aan 'make-over'-types op los gelaten worden, het decor zou ontdaan worden van alles wat echt iets met wetenschap te maken heeft, en vervangen worden door een gelikte studio inclusief klapvee.
Maar toen kon deze kabouter gewoon op de tv, gewoon zoals-ie was.
RIP Chriet!
Mooie herinneringen! Rust zacht.
R.I.P. Ik heb van je genoten vroeger.
Hij wist niet dat kort na zijn laatste uitzendingen internet zou komen waarin al zijn toekomstvoorspellingen uitkwamen. Ik heb altijd genoten van zijn uitzendingen. R.I.P. voor die man, hij luidde voor ons het digitale tijdperk in. Een radiografische modelboot die je op afstand kon besturen met een zenderkastje was in de jaren '70 revolutionair. De NOS kwam nog met Teleac computercursussen op tv om half zes 's avonds.
.
Sommige dingen zijn al verdwenen, cassetterecorder, IDE-harde schijven en CDROM's, matrix printers, inbelmodem, telefoontikken, telefooncel, draaischijftelefoon, televisies met dikke beeldbuis. In de jaren '90 was het elke maand computerdag in ons wijkcentrum, een hele zaal vol met meer dan 200 Commodore computers met disktettes, joywticks en diskdrives. Nu is dat allemaal weg, alleen nog een paar diehards met Windows 10 pc's.
.
In 1986 begon ik programmeren in Basic te leren, in 1987 kocht ik mijn eerste Commodore 64, in 1988 mijn eerste AT-286 pc met MSDos 3.1 en Windows 1.0. Ik vond Windows toen zo'n raar programma en omslachtig, kwam ook door m'n nog trage pc. Ik leerde toen mezelf AutoCad op die pc en kreeg daardoor mijn eerste vaste baan, projecten doen op AutoCad 10 met GBa menu. Een A0-plotter met inktpennen laten doen wat jij wil, dat was mijn kunst dankzij de invloed van Chriet uit m'n studentenjaren. Vanaf 1993 op internet met Netscape Navigator en eerste e-mails versturen. In 1994 m'n eerste 80486DX2 pc met kleurenmonitor MPRII. In 1995 Windows 95 op een Pentium, dan Windows 98, jaren op Windows XP SP3 gewerkt op een platte TFT monitor, toen een laptop met Vista en nu een desktop met Windows 10. Alles wat je toen een sprong voorwaarts vond ligt nu al weer op de milieuwerf en op Koningsdag straks.
Mooi al die commentaren en herinneringen te lezen.
Herkenbaar.
RIP Chriet. En de rest van de glasvezelkabels komt er ook wel in NL. Wet van de remmende voorsprong.
@Tobi | 23-04-17 | 23:09
Verbaasd om te lezen dat hij maar 73 jaar is geworden. Inderdaad leek veel ouder. Toen hij in 1969 samen met Henk Terlingen de Apollo programma's deed was hij dus pas 25 jr. Geweldige man. Zeker dat accent hoorde bij hem. En werd niet ondertiteld ! Als je nu bij SBS 6 geen Hilversums kak accent hebt wordt het ondertiteld.
Chriet schreef voor dat hij beroemd werd door de TV al in semi/populair wetenschappelijke tijdschriften zoals Hemel en Dampkring:
de Groot, T., Rutten, R. J., and Titulaer, C.: 1967, Ringvormige zonsverduistering in Griekenland, Hemel en Dampkring
65, 2941
Toen ik heel klein was kwam deze meneer vaak op televisie, dat maakte veel indruk. Ook groeide ik op met een aantal van z'n boeken. En een bezoekje aan het huis van de toekomst natuurlijk. R.I.P.
Die nasale Limburgse stem.
Organische evolutie | 24-04-17 | 00:17
En dat terwijl hij bijna ontslagen zou zijn vanwege zijn accent. Gelukkig heeft Chriet voet bij stuk gehouden.
Zelf heb ik een Twents accent. Mooi zo iemand. Een wegbereider voor mensen uit het grote gebied buiten de randstad.
Misschien dat ie nu met Wubbo Ockels een biertje zit te drinken.
Als we vroegah wilden griezelen, zetten we de tv op zijn kop als tiet kittelaar op tv was, je kreeg dan een alienachtige freak met limboaccent ,die allerlei verstandige dingen zei, awesome !
Ooit als ~ 10-jarige ergens eind jaren '80 samen met mijn zus en haar toenmalige vriend een dagje uit geweest in het Huis van de Toekomst en er zaten best wel wat leuke dingen in het huis, maar ik herinner me van de beeldtelefoon dat het beeld uit grote blokkenpixels bestond en volgens mij met 10 bps werd ververst. Of de glazen wand gevuld met gas die doorzichtig kon worden door er (geen) elektrische lading op te zetten. Misschien was ik te jong om het echt allemaal goed te begrijpen. Ook het Evoluon in Eindhoven was iets dat me altijd bij is gebleven en als kind een machtige omgeving was. Beiden typisch Nederlandse dingen die alweer even verleden tijd zijn.
Sluit me aan bij de overige eerder geplaatste opmerkingen, wat me trouwens gezien het aantal reacties doet vermoeden dat Geenstijl een hoop technische mensen als klantenkring heeft.
Stax leest in het NPO nieuws voor: "de astronoom en sterrenkundige Chriet Titulaer is overleden". Mens, ga je eens afvragen of een astronoom niet gewoon hetzelfde is als een sterrenkundige!!!! Dom wezen.
Uit het filmpje:
Chriet: "Glasvezel is de toekomst!"
Baas van de PTT: "Chriet, hou nou een keer op over die glasvezel. Iedereen denkt dat dat er gaat komen. Je maakt de mensen zenuwachtig. Dat wordt zeker de de 21e eeuw."
We zitten nu 17 jaar in de 21e eeuw en nog steeds is maar 16 procent van Nederland van glasvezel voorzien. Landen als Estland, Litouwen, Rusland, Roemenie, Zweden, Noorwegen, Wit-Rusland, Bulgarije, Portugal en Spanje liggen ver op ons voor. In het huidige tempo heeft elk huis in Nederland pas in 2040 of later glasvezel.
Ja, Chriet (en helaas de PTT) waren beiden visionairs...
Als ik aan Chriet Titulaer denk, dan denk ik aan de Apollo. De eerste maanlanding waar mn vader met grote interesse naar keek. Ik was nog jong en snapte er niet veel van, maar je begreep wel dat deze man niet zomaar iemand was.
Die baard was mode in die tijd. Altijd gek gevonden, maar wel heel herkenbaar.
Spijtig genoeg zijn er inderdaad tegenwoordig geen programma's meer waar je iets van kunt leren. Zal wel komen omdat nieuwe Nederlanders er niets aan hebben, omdat het ze boven de pet gaat.
Grappig om te lezen, hoeveel oudere jongeren er hier vertoeven trouwens.
Door Griet wilde ik ooit sterrenkundige worden. Dat was mijn droom. Waarom? Omdat hij je daarvoor enthousiast maakte. Griet maakte je nieuwsgierig naar techniek. Het is ook idd een carriere in de techniek geworden. Denk uiteindelijk wel door zijn enthousiasme.
Chriet, wij vergeten je niet.
Toekomstvisies die als absurd werden afgedaan, realiteit in het dagelijkse leven nu.
Ik herinner me de auto vol met elektronica: Karin, een navigatie pioniersoplossing van Philips. Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen er 1 op zak.
*zucht*
Godverdomme, Griet: ondanks je salafistische Kabouter Plopbaard wa je de visionair die mijn jaren '80 kleurde met hoop, toeminst en vooruitgang. Wat nu vieze woorden zijn. De tijd dan science nog science was. Moge je moleculen mooie grondstoffen voor ik-weet-niet-wat vormen.
FustViking | 23-04-17 | 23:52
Amen!
Prachtige man. Mooie jeugdherinneringen. Ook naar Space '86 geweest als 13-jarig knulletje, net als velen hier. Wetenschap was toen voor apolitieke nerds. Heerlijk.
Rust zacht Chriet.Je naam zal voorlopig nog niet vergeten zijn. Je leeft voort op youtube en wikipedia.
RIP onze nationale ruimtekabouter.
Justin Time | 23-04-17 | 23:57
Nerds sterven nooit uit!
Heb nog in mijn jeugd gewerkt in het huis van de toekomst helaasch de beste man nooit ontmoet..
Rust zacht Chriet je hebt dat wel verdient.
Ik keek altijd hoog op naar Chriet Titulaer, met zijn toekomst visie, altijd zeer interessant.
Ik herinner me nog een item van Chriet medio jaren '80 waarin hij voorspelde dat er over 20 jaar een apparaat zou zijn waarin de telefoon, de "pursoenal compjoetur" en de TV gecombineerd zou worden. Dat apart zou zo klein en mobiel zijn dat je het kon gebruiken op je fiets. Dus Chriet die 3 apparaten (jaren 80 stijl) op een fiets gemonteerd en zo rondfietsend. Verbazingwekkend dat ze hem destijds vanwege deze waanideeen niet in een dwangbuis hebben afgevoerd. Maar angstaanjagend precies voorspeld zeg ik nu terwijl ik dit berichtje typ op mijn IPhone. RIP Chriet. Je was een held!
Het blijft raar dat juist op het moment dat internet, mobiele telefonie en software/videogames een echte vlucht nemen rond het jaar 2000 Nederland compleet afhaakt.
De laatste Firato wordt gehouden in 1998 en bloeit dood door desinteresse.
nl.wikipedia.org/wiki/Firato
En dat terwijl wij onszelf kenniseconomie noemen.
Innovatieland Nederland heeft de boot misgelopen en doet niet meer mee en staat aan de zijlijn te kijken hoe Samsung, Nokia, Apple, Vodafone de wereldhandel over nemen.
Philips doet niet eens meer mee en richt zich op medische apparatuur.
Wat wij in die tijd WEL hebben ontwikkeld is een heel andere industrie met een veel minder rooskleurig toekomstperspectief: de asielindustrie.
R.I.P.
bedankt voor alle dromen en al je mooie werken.
Griet is in ze fjoetr now.
Dat U daar vele nieuwe spullen uit moogt vinden, goede man!
Sovy | 24-04-17 | 03:16 Space '86
Jammer man, dat was een schitterende expo.
Dat hij mag rusten in non existentie.
Een echte baas. Dank voor alles, meneer Titulaer.
Jeugdheld. Visionair. RIP.
RIP Chriet Titulaer. Iedereen die ook maar iets van computers, elektronica, stereo of KTV weet zal Chriet nooit vergeten.
Begreep nooit wat hij uitlegde maar vond zijn stem en baard wel grappig.
Altijd voor de buis gekluisterd als Chriet Titulaer op TV was. Een van mijn jeugdhelden.
Zelfs kwa baard dracht was hij zijn tijd ver vooruit.
RIP.
Ik scroll weemoedig door de zonder uitzondering positieve herinneringen hierboven, uit een tijd waar de wereld nog overzichtelijk was en Chriet Titulaer ons een inkijkje in de digitale toekomst gaf...
RIP! Wondere wereld...
@ keestelpro | 23-04-17 | 23:53
De in Nederland gebruikelijke term voor zo'n baard komt uit het Frans: Een barre-a-bas oftewel een baard gedragen achter de kaaklijn. Beter bekend als Barabas, zie ook professor....
Weer een stukje jeugd weg. Voor zijn programma's ging je zitten en moest de rest van de huiskamer stil zijn. Die baard en accent nam je er gewoon bij. RIP!
In 1977 kon je in de vakbladen al lezen over de CD en optische video disc. De verdienste van Chriet was het naar het grote publiek brengen van de veranderingen die op komst waren. Die dan 25 jaar op zich lieten wachten. We werden toen al belazerd maar Chriet was in ieder geval geweldig.
Ik ga de man missen zijn liefde voor techniek
Altijd zo'n Jean Michel Jarre leadermuziekje en dan had je Chriet die met een beeldtelefoon in de weer was. Of een voordeur die je herkende, een pilootloos vliegtuig, een computer met een kleurenbeeldscherm. Een tijd waarin de toekomst iets was waar je naar uit keek.
@Sovy | 24-04-17 | 03:16 Firato idd, goh wat was dat een eye-opener zeg. Jeugd van nu kan zich niets voorstellen bij een tijd waar je afhankelijk was van bladen als de Kijk en beursen als Firato.
Hoe nieuw ook, meeste dingen lekken nu al uit voor de presentatie.
@kneuterzak | 23-04-17 | 23:48
Dat filmpje is te gek. Zeker als je je realiseert dat tie 100% serieus is. Niks geen jiskefet hier.
Chriet; zijn opvolger heet Mo en treitervlogt. We leveren weer een wat cultuur en nostalgie in.
De wereld heeft weer een held verloren.
nickolaas | 24-04-17 | 01:54
Ik weet dat het ivm school doordeweeks was. Zal toen 13 of 14 zijn geweest, en het regende. Verder herinner ik me ook een hoop hard geluid. Herinner me weinig van de wetenschappelijke tentoonstelling maar het was bijzonder, ook qua inspiratie voor dat deel van de klas dat erg goed met wis-/schei-/natuur-/kunde was.
Dat interesseerde me toen wat minder maar uiteindelijk ben ik wel in de luchtvaart gekomen dus had ik het wel nodig.
Ik ben wel eens in Utrecht geweest maar heb helaas Space '86 moeten missen. 150 jaar spoorwegen in NL daarentegen heb ik wel gezien. Ook leuk.
Sovy | 24-04-17 | 03:16
Je voelt je oud? Hopelijk niet te oud om je nog te herinneren hoe Nederland was.
Nog altijd een stijl-icoon in o.a. de Schilderswijk en Bos-en-Lommer. Maar alle grappen terzijde, groot respect voor deze vooruitstrevende man. Zou ik graag meer van zien.
Ik denk niet dat hij dacht dat de apollo landingen nep waren daar is 'ie te slim voor rip eindbaas. (dammid volgens mij heb ik wat zout gevangen in de hoek van een oog hierzo hoe kan dat nou?)
nickolaas | 24-04-17 | 00:14
De Firato, ja daar ben ik als klein kind wel eens wat keren geweest, in de vroege jaren 80. Oh wat voel ik me oud.
RIP. Een goede man is heengegaan.
"Zelfrijdende voertuigen"
@captain-caveman | 24-04-17 | 02:31
Dit is speelgoed dat zijn tijd toen heel ver vooruit was (en die heeft bij ons een paar jaar op zolder gestaan voordat dus mijn vader vond 'dat we daaraan toe waren'.. :/ ). Maar dat werd dus alsnog een hit bij ons op school rond dus 1985 moet dat geweest zijn (hij kwam in 1979 uit.. ). "Big Track" van MB en.wikipedia.org/wiki/Big_Trak (die bestaan nog steeds als spelletjesfabrikant denk ik). www.youtube.com/watch?v=6wwb7rVjOGk
Welkom bij de wondere wereld.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Chriet een hele generatie in de jaren 80 en begin jaren 90 verrijkt en geïnspireerd heeft met zijn wetenschappelijke programma's. Ook presenteerde hij vanuit de hele wereld nieuwe snufjes op technisch gebied en speciale ruimtevaart programma's vanuit de Nasa en Esa
- Beeldbellen
- Robotica
- Thuis pc
- Zelfrijdende voertuigen
- Ruimte telescoop
- Ruimtesonde Giotto ( Voor komeet Halley )
Het is bijna allemaal uitgekomen.
Een jeugdheld is heengegaan.
Rust zacht
Ik kan me Space '86 in Utrecht nog goed herinneren, waar je toen een maansteentje (grootte: postzegel) kon aanraken.
@EnNouJijWeer | 24-04-17 | 01:05
"Michael Kooren: "Ineens stond daar een Saturnusraket tegen de Dom. In 1986 organiseerde de toen al legendarische Chriet Titulaer uit Houten de ruimtevaartmanifestatie Space '86 in de Jaarbeurs te Utrecht. Ter promotie hiervan liet hij tijdelijk een geschilderde Saturnus V-raket op ware grote tegen de Utrechtse Domtoren aanbrengen. Een beeld wat je niet makkelijk vergeet." www.nieuws030.nl/varia/030zicht-kooren... (foto)
Het maangarretje..... Prachtig kon hij daar over vertellen. Steeds als hij het uitsprak lagen we allemaal in een deuk van het lachen. Chriet: RIP
@SDI | 24-04-17 | 01:36
Waren we er misschien wel op dezelfde dag (moet in een weekeinde zijn geweest - en toch ook wel een van de drukkere dagen).. later was het dus failliet (dat ik me dat als toen 10-jarige nu nog herinner is op zich ook wel bijzonder.. ). Al waren er meer dingen die soms wat kwakkelden (dat was een wisselende tijd volgens mij economisch) - maar de Rollerdisco op de Mariaplaats in Utrecht vonden we toen ook altijd leuk om heen te gaan en bij voorkeur bonden we dan na winkelsluitingstijd in Hoog Catharijne nog een keer de skates onder (maar ik herinner me ook nog dat die Roller-disco dus dicht ging.. misschien nieuwe rage, Snooker toen). Maar ook de ijsbaan (Vechtse Banen) waren volgens mij ook wel eens 'financiele [?] problemen' in die tijd en dan kon je er dus ook even niet terecht).
Ik ben als professioneel nog bij hem thuis geweest in Houten, in de nasleep van het hotel vd toekomst project.
Een slimme, humoristische en zachtaardige man maar zijn toenmalige interieur en toestand leek ergens plots tot stilstand te zijn gekomen.
Hij had het helemaal gehad met alles en wildemtoen zelfs een restaurant beginnen... Ik had het gevoel dat hij zich als integer en lief mens, bedot, belazerd en ongemakkelijk voelde bij de totale bullshit vd Apollo-landingen op de maan. Die niet gebeurd zijn maar je carrière behoorlijk id weg staan als je dat ad kaart zou durven te stellen. Maar daarbij ook andere financiële zakelijke belazerij had ervaren... Familie sterkte!
Chriet was zeer vooruitziend. Zijn baardmodel is nu nog populair in bepaalde religieuze kringen.
Chriet voorzag de huidige hipstertrend al voordat de eerste hipster geboren was, zie baard.
Ja. Dat is ook mijn idee. Wij kwamen vanuit midden Nederland met een bus. Regende dat het goot maar toch. Goedenacht verder.
Nickolaas, effe inbreken. Ben ook op Fenomena geweest. Je maakte effe wat los.
@SDI | 24-04-17 | 01:21
Dat moet een van mijn leukste jeugdervaringen zijn geweest.. dit is een beter filmpje www.youtube.com/watch?v=hVfCXqHQoH4
Ik heb regelmatig te maken gehad met mensen die dus feitelijk altijd evenementen in dat park proberen tegen te werken (op de 'dag van de romantische muziek' na dan.. soort van 'net publiek' in hun ogen.. ). Ik moet dan altijd terugdenken aan Fenomena en meen dan bij wijze van spreken nog de contouren van dat bamboepaleis in de grasmat te zien staan ;) - een van de mooiste ervaringen ooit dus en had ik nooit willen missen.. en al zouden ze het nog een keer ondergronds willen houden in dat park, dan nog zou ik 'voor(!)' zijn ;).
'In een baan om de aarggde'. Hij sprak over beeldtelefoon, nu zitten we in HD camgirls te gluren. RIP
Tjonge jonge! Wat een baas was Chriet! De beste man heeft mij zoveel stijladvies gegeven. Dat hij in vrede mag rusten.
@miko | 24-04-17 | 00:53
@Kaas de Vies | 23-04-17 | 23:13
youtu.be/MeiHi9RSA-k?t=105
Een lied voor Griet:
www.youtube.com/watch?v=ClQcUyhoxTg&a...
@Nickolaas, effe inbreken. Ben ook op Fenomena geweest. Je maakte effe wat los.
@Ik kan me Space '86 in Utrecht nog goed herinneren, waar je toen een maansteentje (grootte: postzegel) kon aanraken.
EnNouJijWeer | 24-04-17 | 01:05
En een ik denk Saturnus-raket naast de Domtoren (toch? ) en een van de originele capsules waar je in kon (en ik idd nog in gezeten heb geloof ik). Ben je in die tijd nog op Fenomena in het Euromastpark geweest (1985)? www.youtube.com/watch?v=IXHKVUVaU94 Later is die tentoonstelling nog naar Basel gegaan en toen waren ze failliet.. eeuwig zonde! Dat waren allemaal natuurkunde-achtige proefjes die je zelf kon doen in allerlei grote tenten (en er was zelfs een enorm paleis van bamboo ook.. ).
"de man was zeker een pionier en visionair, zag in 1986 al dat we nu dingen via teh webz zouden bestellen."
@Gezwelgje | 24-04-17 | 00:49
Ik zag laatst een Sinclair C5 (1985) op televisie en.wikipedia.org/wiki/Sinclair_C5 bedacht dus door de in die tijd legendarische Bob Sinclair (@JustinTime noemde de ZX80/ ZX Spectrum, die ook van zijn hand waren.. al waren meer computers toen op diezelfde hardware gebaseerd en een deel zit nog steeds in televisies met teletext.. - wij hadden P2000's in die tijd en die werden ook veel in het Nederlandse onderwijs gebruikt toen.. ZX was dus een van de andere varianten). Maar dat waren dus typische jaren '80 'toekomst'-producten.. net als videocassettes, beeldplaat, CD-i, Walkman (dat soort dingen zal ie zeker niet gemist hebben, zijn programma werd uitgezonden door de TROS en Ron Brandsteder was bijvoorbeeld de zoon van Sony-importeur Brandsteder Electronics.. ), 'Camcorder', de eerste proefopstellingen met HDTV waren er in die tijd al (dat heeft uiteindelijk nog vrij lang geduurd voordat dat echt in de huiskamer kwam.. eigenlijk pas de 'digitale uitzendvariant' volgens mij), Beamers/feitelijk videoprojectoren herinner ik me al uit die tijd.. met een hele grote afzonderlijke lenzen voor rood, groen en blauw.. en ik dacht dat Chriet een schotel op zijn huis had staan.. volgens mij was dat voor consumenten toen ook vrij nieuw (helemaal zeker weet ik het niet meer.. maar iemand heeft me dat huis toen wel eens aangewezen).
Ik kan me Space '86 in Utrecht nog goed herinneren, waar je toen een maansteentje (grootte: postzegel) kon aanraken.
Zo'n interessante man was dit, jammer, weer een stuk authenticiteit verdwenen. Wel vreemd dat hij ineens van de buis was, heb ik altijd jammer gevonden.
'Misschien wel 100 kanalen' ... even tellen: youtube alleen beweert er al een half miljard te hebben.
Daar zat je dan toch een beetje naast Chriet.
Enne, ik doe dat nog steeds over een coaxiaal koperdraadje.
@Kaas de Vies | 23-04-17 | 23:13
Glas de vies?
@keestelpro | 23-04-17 | 23:43
En het beste waren in plat vermaak.
Hij was een van de eersten die wist dat Wubbo Ockels een goede kans maakte de ruimte in te gaan. Wondere Waerelt, Een Kwart Eeuw Ruimtevaart: het waren goede programma's van een goed ingevoerde persoon.
Hij heeft weinig voorspellingen gedaan die er naast zaten.
Interviewer: Is het hier altijd zo rommelig, zo'n hi tech lab?
CT: Ja, dat is heel chebruikcheleijk. Overigens hebben we hier het "chrobotje" van.... Etc etc.
RIP Chriet, jij was een jeugdheld.
Da's best køt... mijn jeugdheld is niet meer. Pas geleden nog naar oude afleveringen zitten kijken van Wondere Wereld, de man was zeker een pionier en visionair, zag in 1986 al dat we nu dingen via teh webz zouden bestellen.
May you rest in digital peace, Chriet. Ik hoopdat ze je nog even hebben kunnen downloaden voordat je ging. En dat je nu op dezelfde server staat als Wubbo Ockels, die andere held.
@mezelf | 24-04-17 | 00:14
@ml2mst | 23-04-17 | 23:39
Oh, grafisch tekentablet was ook een 1st van MSX(2).. en computermuis.. het platform had wel heel veel '1st's ' en ik meen dat ook die 'joysticks' van de C64 erop konden. 3.5" inch (720kb in eerste instantie - later dacht ik 1.44Mb) floppydisk was ook 'eerst' op MSX.. het was vooral dat er dus te weinig leuke software voor was (en de eerste MSX1 bleef dus grafisch wat achter tov van de C64.. die ook eerder op de markt was, daarna waren er al teveel verkocht denk ik om het nog in te halen en bovendien overklaste de Amiga de MSX2 weer.. dus zakelijk is het volgens mij nooit helemaal een succes geworden.. het was denk ik ook vooral Europees en Japans oa Sony maakte dus ook MSX'en en Sharp geloof ik). Amerikanen waren toen toch al wel dominant (en daar kwamen dus later Apple en de hele succesvolle IBM x86 platformen bij inderdaad).
Hij was al jaren uit beeld.
Suikerziekte is een ziekte die je langzaam sloopt.
Waar zijn de tijden dat je op de TV je publiek op een vriendelijke, vaderlijke manier kan toespreken?
Vaarwel.
Rest in peace pioneer.
lol @de aaghrde.
Dat je mag rusten in vrede,Chriet. Ik moet als trouwe fan een traantje laten.
Chriet draaight nu in een baan om de aaghrde .
Wow, 73 pas. Dacht eigenlijk dat ie inmiddels 136 zou zijn als ie nog leefde. RIP
"In die tijd waren de meeste van ons die toen tiener waren net aan het klooien met de Commodore 64"
@Justin Time | 23-04-17 | 23:57
Inderdaad - en ik weet nog dat we op een gegeven moment ook de Vic20 leuk vonden (terwijl we volgens mij al een C64 hadden en de Vic20 dacht ik een voorloper daarvan was - maar juist omdat ie wat 'primitiever'/wat meer Atari was, was een beetje programmeren daarop op een of andere manier leuker.. ). Maar ik heb al die platforms meegemaakt - volgens mij hadden we vaak iets van tegen de 20 computers in huis.. wat voor die tijd volgens mij wel extreem veel was (inclusief verhalen van computers die uit de auto vielen omdat een deur niet goed dichtzat - en zelf heb ik wel eens een prototype van Lego-robotica van de tafel laten rijden.. dat was echt een van de eerste versies met een computerinterface waar nog geen ombouw omheen zat, later heb ik de uiteindelijke versie met ook nog 'getest'). Ik dat ding weer snel in elkaar zetten voordat mijn vader terugkwam (dat waren toen echt de eerste versies die nog los zaten in soort grote bruine verhuisdoos zoals ze waren meegenomen uit Denemarken).
4x +1 voor de eerste 4 reacties en altijd plus veel voor Chriet!
RiP in hopelijk een hele mooie Wondere Wereld
Overdag de Kijk lezen en 's avonds met glaasje cola en chips naar Chriet kijken.
Rust zacht ouwe.
Die nasale Limburgse stem.
Zijn dochter en ik zaten op dezelfde opleiding. Hij was nogal technology driven, zijn dochter (en ik) zaten meer in de immateriële hoek.
Mooie vent, weer een einde hoofdstuk van je leven. Het gaat hard. (Snel nieuwe boeken openen!)
Lezende nabestaanden: hou je taai! Hij had betekenis.
RIP Chriet. Hij was een groot promotor van de MSX Home-computer standaard.
.
Nog steeds dankbaar voor
@ml2mst | 23-04-17 | 23:39
Hehe, mijn vader werkte voor een van de fabrikanten die deelnamen aan die standaard (meerdere merken maakten MSX-computers.. ). Maar wij als kinderen waren eigenlijk meer verknocht aan de computers van concurrent Commodore uit die tijd (en daar wisselden wij software voor uit met vrienden en kennissen.. ). We hadden heel lang dus een Commodere van het werk.. (was denk ik handig om te kijken wat de concurrentie deed.. ) totdat ze hem daar nodig hadden en ie terug moest, heeft mijn vader volgens mij zich met de pest in zijn lijf dus genoodzaakt gevoeld zelf een Commodere aan te schaffen ;). MSX(1) en MSX2 hadden we dus ook altijd wel en huis - maar die bleven toch vaak achter in spelletjes (maar op een gegeven moment hadden we wel een MSX2-apparaat dat video kon 'imposen' en waarmee je plaatjes van video kon maken - feitelijk een vroege webcam maar dan zonder web nog.. dat was wel leuk en nieuw voor die tijd.. of randapparatuur waarmee je audio kon sampelen (ook nieuw voor die tijd.. ) - dat was ook de eerste computer toen waar dat mee kon denk (Soundblaster voor pc werd veel later pas populair.. ).
Verder heb ik Chriet volgens mij wel een zijdelings ontmoet (hij woonde idd in buurgemeente Houten), maar ik denk dat ik toen de meeste computer-dingen al wel eens gezien had (Simonscoop op de radio was daar toen goed in, en wij zijn met wat buurtkinderen volgens mij ook wel eens voor een item gevraagd.. ik denk dat mijn vader ook in die uitzending gezeten zal hebben..)- wat hij daarin deed was toen denk kik niet zo nieuw.
Veel nieuwe dingen die hij had kwamen uit Japan in die tijd herinner ik me.. en zijn uitspraak van 'het Amerikaanse NASA' is me ook bijgebleven. In die tijd was de Firato er ook nog.. nl.wikipedia.org/wiki/Firato
@skoftig | 24-04-17 | 00:12
LOL
Naast alle positieve berichten:
Ik weet dankzij hem pas sinds enkele jaren dat onze meest naburige planeet 'Mars' heet en niet 'Mogs'
@Alex Delarge | 24-04-17 | 00:06
Karen.
R.I.P. ouwe sterrenkrijger. Zwaai van boven nog eens naar deze wondere wereld!
Rust in vrede Chriet, je was mijn held destijds.
Karin.
Grootste held uit mijn tienerjaren. En daarvoor en daarna trouwens. RIP Chriet. Je schiep voor velen een ECHTE wondere wereld.
Heb nog bij hem de Volkskrant bezorgd en met zijn dochter op kamp geweest. Zij kreeg trouwens tijdens triviant een vraag over haar vader, ze deed net of ze het niet wist. Marin sterkte met dit verlies.
Leuke man; ook ik moest meteen ook weer aan André van Duin denken.
Non Sjaland | 23-04-17 | 23:55
Maar die kon niet het weer 32 jaar vooruit voorspellen.
Uit de tijd, 30 jaar terug, dat moslims nog alleen maar lief vliegtuigen kaapten, wat een enorme vooruitgang in al die jaren .. die "wereld van de toekomst" zag Chriet niet aankomen met zijn "huis van de toekomst" www.youtube.com/watch?v=dEsndb8cSn0 .
@keestelpro | 23-04-17 | 23:56
Wetenschap is haram, jeweettog
Chriet deed waar de overheid tegenwoordig jammerlijk in faalt. Jonge mensen interesseren voor techniek met als gevolg dat ze bij hun studiekeuze voor techniek kiezen.
.
RIP Chriet
In die tijd waren de meeste van ons die toen tiener waren net aan het klooien met de Commodore 64 terwijl Chriet toen al sprak over glasvezel. Prachtige tijd was dat. De hele opkomst van de thuiscomputers (ZX81, ZX-Spectrum, C64, Amiga, Atari, MSX) en later de eerste echte computers (8086, 286, 386, 486). De generatie die nu 40, 50, 60+ is heeft de tijd meegemaakt van nog geen computers naar een wereld VOL met computers nu. Veel van wat Chriet toen al voorspelde is uitgekomen. Nog een jaartje of 35 en die eerste generatie van nerds zal uitgestorven zijn. Tijd voor memoires. Snif.
@Poekieman | 23-04-17 | 23:43
Aan echte wetenschap wordt geen aandacht meer besteed op de NPO.
Veel te confronterend en islamofoob.
Weer een jeugdheld weg...
Altijd gekeken naar zijn geweldige programma's, in de tijd dat Nederland nog een geweldig land was, the sky was the limit.
RIP, en veel dank.
Geweldige persoonlijkheid, echt genoten van zijn programma's.
R.I.V bedankt voor je mooie programma's
Leukste typetje van Andre van Duin.
Armand Pien was ook oké ;-)
@Tobi | 23-04-17 | 23:09
Ringbaard? Een ringbaard is een behaarde ring rond je smoelwerk.
Zijn baard ging zijn hele gezicht rond.
Volgens de baardipedia heet dat een 'kin gordijn'.
www.verguldehand.nl/wp-content/uploads...
@eerstneukendanpraten | 23-04-17 | 23:42
Dat was zijn broer Chrut youtu.be/1R5aKMQKcns?t=5
RIP Chriet..... ook al dacht je toen dat internet niks zou worden.
Wondere Wereld. Waar Chriet een digitale sportchronometer uitlegde. Je kon een stuk of vijf afgeklokte tijden opslaan in het geheugen. Voor mij klonk het als science fiction. RIP Chriet. En zwaai eens naar ons vanuit de asteroïdengordel. ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=12133#...
Godverdomme, Griet: ondanks je salafistische Kabouter Plopbaard wa je de visionair die mijn jaren '80 kleurde met hoop, toeminst en vooruitgang. Wat nu vieze woorden zijn. De tijd dan science nog science was. Moge je moleculen mooie grondstoffen voor ik-weet-niet-wat vormen.
-weggejorist-
-weggejorist-
Jeugdheld van de techniek... Tros wondere wereld... rust zacht Chriet... bedankt!
Prachtig en markant figuur...
uit de tijd van MSX computers, de basicode waardoor programma's op veel soorten computers af te spelen waren...
De beeldplaat en compact disc...
Nu is Chriet zelf naar de wondere wereld..
RIP
RIP Chriet.
Ik kan me nog herinneren dat hij op een fiets reed met een telefoon. Ik dacht toen, dat is onmogelijk.
www.youtube.com/watch?v=zh-kMbuFgbM
De eerste Griet met een baard, de eerste iPhone youtu.be/01A6gx7UZ4o?t=7
RIP Chriet.
Die malle baard van 'm staat tegenwoordig helaas in een ander daglicht. Dat had ie dan weer niet kunnen voorspellen.
Een relatief goede voorspeller!
Daar kunnen economen en andere 'wetenschappers' niet aan tippen.
De enige akbaard die geen akbar was?
Nu Thierry het latijn weer populair gemaakt heeft schrijf ik RIP voluit: Requiescat In Pace.
@miko | 23-04-17 | 23:07
De TROS. Toen al een heerlijke rechtse oase in de krankzinnige socialistische wereld die Publieke Omroep heet.
Ik dacht altijd dat het een typetje van Koot en Bie was...
Goodnight Sweet Prince.
Hij was zijn tijd ver vooruit.
Ook zijn baard die zelfs voor jaren 80 begrippen heel erg vreemd was is onderweg helemaal de hype te worden.
www.google.nl/search?q=muslim+beards&...
RIP Chriet. Hij was een groot promotor van de MSX Home-computer standaard.
.
Nog steeds dankbaar voor
Hij begreep het 30 jaar voor zijn tijd en hij had gelijk.
Chriet, RIP, wat heb ik genoten van jouw Wondere Wereld in de jaren tachtig. Nu ernstig gedateerd maar toen fantastisch om naar te kijken.
Grappig hoe hij 'internet' wil zeggen maar dat het woord nog niet bestaat.
Orakel1958 | 23-04-17 | 23:28
Terlouw heeft onlangs nog het touwtje uit de brievenbus geherintroduceerd.
Jeugdheld. Jammer. Het is een wondere wereld.
Het intrigerende vond ik altijd zijn aankondiging van de beeldtelefoon. Waarbij ik me altijd afvroeg hoe iemand zo statisch voor een schermpje kan blijven zitten als hij belt of gebeld wordt. Wist ik dat 30 jaar later iedereen loopt te skypen zonder te hoeven blijven zitten.
Ja, ik word ouder, er valt hiermee weer zo'n enorme jeugdheld weg die me toch wel een beetje in de ICT heeft doen belanden. Rust in Vrede, Chriet, en geniet van de hopelijk wat betere 'wondere wereld' daarboven.
Rust in vrede.
Ik grien om Griet.RIP.
Jan Pelleboer was ook OK.
Chriet was OK. Visionair.
*****
En uit de zelfde tijd. Er is niets overgebleven van Willem Aantjes, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Jan Terlouw en vele anderen.
Ook in België een Held. RIP, beste vriend.
wel mijn grootste held op TV :'(
De stem van Chriet mag nooit verloren gaan.
Heeft hij dit ook voorspeld? RIP anywhee.
Chriet was een koning. Stormageddon al gepost maar kan niet vaak genoeg worden bekenen: www.youtube.com/watch?v=zh-kMbuFgbM
lol @ Erry H. / 23:14
r.i.p chriet, als klein kereltje vaak naar wondere wereld gekeken .
RIP Chriet en bedankt,, ik heb vaak met mijn mond open zitten kijken naar wondere wereld.
Hij heeft lang in Houten gewoond.
Zat samen met m'n vader in de technische adviescommissie van m'n basisschool ( m'n vader vondt het overigens maar een zweverig type)
Toen we jong waren riepen we altijd 'Griet Tietenhaar' als we m zagen lopen of fietsen, vonden we prachtig! Het leek m niet veel te deren.
Later nog weleens zien strompelen met z'n wandelstok na z'n beroerte, was sneu om te zien.
Rest in Peace!
Chriet Titulaer sprak de letter R uit als een soort RG.
In mijn herinnering staat deze zin: We zien hierg een astrgonaut bij en rgotsblok, en dankzij de micrgo electrgonica kunnen we rgotsblok drgieduizend maal vergroten waargdoorg de astrgonaut onzichtbaarg worgdt.
Tijdloze man uit een wondere wereld.
Met prachtig accent, die mister Limbo.
Als nog oude analoge techneut van vandaag kan ik me deze intrigerende man nog goed herinneren. Ik lag aan het infuus als hij op tv zijn verhaal deed!
Treurig nieuws, meneer Titulaer is/was zo'n beetje de grote held voor iedereen die de techniek in wilde.
Samen met Wubbo Ockels wel de iconen van modern technisch nederland.
Ik ga z'n voetbalvoorspellingen ook missen. Hij zat er nooit naast..... youtu.be/oVIyUb1neTk
ook mijn held.
Ach goss... de pioneer van mobiel bellen...
m.youtube.com/watch?v=BWUAMO1hJ80
Grappig glasvezel is nog door mijn oud-oom ontwikkeld. Griet was een koning, een persoonlijkheid, zeldzaam mooi mens.
Klassiekers zoals; Het papierloze kantoor en het huis van de toekomst. Voorgoed in een baan rond de aargggde...
Het huis van de toekomst.
Idd, netjes gedoucht haartjes nog nat voor de buis nieuwerwetse dingen kijken en leren.
RIP
Als kind genoot ik van deze man. Hij kwam op TV met allerhande op wetenschap gebasseerde 'toekomstvoorspellingen'. Dat leek toen allemaal nog zo ver weg en gaf aanleiding tot fantasie en leerstof. Ja! Chriet was toch echt wel iemand waar ik naar opkeek. En achteraf blijkt dat niet onterecht. Hij wauwelde niet stom en dom. Mooie man! Bedankt meneer Titulaer!
...
@ad melkert | 23-04-17 | 23:10
Bright? Dat gaat niet over bier?
*hips*
De ingebouwde micro electronica heeft het begeven.
Dit soort programma's zijn er niet/amper nog bij de publieke omroepen. Alleen Bright TV (RTL Z) doet nog leuke dingen die ons een blik in de nabije toekomst geven (al misschien wel teveel op gadgets gericht)
En hij was pas 73, lees ik net op RTL
ik moet bekennen dat ik destijds dacht dat hij al zo oud was
Enfin, rip met je ringbaard
Wat een baas was dat. RIP!
Maar rookt ie nog?
Vooral die computer items moet je nog eens terug zien.
Jammer dat zijn harddisk gecrasht is.
Mijn held. RIP.
Komt ff binnen.
Jeugdheld.
Sniff.
Een van de weinige ECHT markante personen.
Jammer, uit de tijd dat de NPO nog wel goede informatie gaf
In mijn pyama kijkend naar de nieuwste GAdjets...Een wondere wereld, RIP
REAGEER OOK