achtergrond

Geenstijl

Politiechef Gerard Bouman gaf triggerhappy agenten baangaranties bij de vleet

opraaaahbaangarantie.jpegIdeale kandidaat voor een baantje bij de Raad van State: ex-korpschef Gerard Bouman. Die heeft in zijn tijd als bovenste baas bij de Nationale Politie namelijk aan acht agenten beloofd dat ze ondanks een eventuele onherroepelijke veroordeling door de strafrechter gewoon bij de politie mochten blijven werken. Nu horen wij u denken: acht? Er waren toch maar vijf agenten betrokken bij de clusterfuck rond de moord op Mitch Henriquez, waarbij zij een baangarantie kregen van de korpschef voordat alle feiten bekend waren? Dat klopt. En het klopt ook dat Ard van der Steur op 11 oktober 2016 aan de Tweede Kamer heeft medegedeeld dat er hem geen soortgelijke toezeggingen bekend waren. Of, om het op zijn Van der Steurs te zeggen: "Mij zijn geen soortgelijke toezeggingen bekend."
Helaas weten wij dat als een vvd-bewindsman zegt dat iets hem niet bekend is, hij eigenlijk dondersgoed weet dat het wel bestaat en dat alles wat in de vraag wordt gesuggereerd klopt als een zwerende vinger, maar dat het campagnetechnisch op dat moment niet zo goed uitkomt om de waarheid te vertellen. Dus als Van der Steur aan de Kamer toezegt "Ik ben altijd bereid om een soortgelijke vraag nog even tegen de korpschef aan te houden. Dan zal ik de Kamer daarover informeren op het geëigende moment", dan bedoelt hij: ik houd het antwoord op deze vraag zo lang als ik kan onder het tapijt. Het kan u niet ontgaan zijn dat het tapijt inmiddels onder de voeten van Van der Steur vandaan getrokken is. Kennelijk wil zijn opvolger Blok schoon schip maken de vervelende dossiers op een gunstig moment wegwerken, zodat hij zichzelf in het kabinet-Wilders I kan opvolgen.
Want wat blijkt? Een dergelijke toezegging, die indruist tegen iedere geest van rechtsstatelijkheid, is eerder al aan drie andere agenten gedaan. Alledrie hadden zij hun vuurwapen op een discutabele wijze gebruikt. Eén van de drie kreeg daadwerkelijk een taakstraf + voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. "Deze medewerker verricht nu werkzaamheden zonder publiekscontacten bij de politie." Het staat er echt. Nou, familie van Mitch Henriquez, (nabestaanden van het) slachtoffer in deze zaak uit 2010 en heel institutioneel racismeroepend Nederland, kom er maar in!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.