Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Grunberg: 'Laten we democratie afschaffen'

grunbergdemocratie.png Je ziet het steeds vaker na het Oekraïne-referendum, na Brexit, na Trump en nu er op diverse plekken in Europa referenda & verkiezingen aankomen: aanvallen op de democratie zelve. De Deugkliek heeft geen grip meer op de uitslag, Hun Soort Mensen loopt steeds meer averij op na elke electorale klap die ze krijgen, en dus moet er misschien maar een volgende stap overwogen worden: het afschaffen van de democratie. In Trouw stond onlangs bijvoorbeeld een stuk waarin voorgesteld werd dat alleen mensen die doorgeleerd hebben, mogen stemmen. Vandaag maakt Grunberg er op zijn eigen humorloze manier een grapje van door de democratie over te laten aan een systeem van kunstmatige intelligentie, waar "stervelingen" (lees: Gewone Burgers) niet bij kunnen. Trap er niet in. Dit is het echte sluimerfascisme. Onderzoek naar het GeenPeil-referendum wees uit: mensen weten heel goed waar ze op stemmen & waarom. Niet de keuze van de kiezer, hier of elders, maar het feit dat die keuze de Grunbergoïden niet goed uitkomt, dát is het echte gevaar voor de democratie. En de Azijnbode dient het met een valse glimlach op de voorpagina op.

Reaguursels

Inloggen

W.S. Churchill: Democracy is the worst form of government exept all others that have been tried. Wij zullen het er mee moeten doen.

Ruud Hazes56616330 | 26-11-16 | 00:03

Ik ben overigens wel voor een beperking op het stemrecht. Alleen gaat dat zeker niet over opleiding. Een opleiding zegt niets over hoe goed jij politieke keuzes kunt maken. Sterker nog, het tegenovergestelde kan in sommige gevallen waar zijn. Goed kunnen leren en makkelijk beïnvloedbaar zijn liggen dicht bij elkaar. Natuurlijk is het wel belangrijk dat mensen (alle mensen) goed geïnformeerd zijn, dat is dan ook een taak van de overheid.
DerUnterMensch | 25-11-16 | 10:53

-------------------------------------------------------
Nee, de overheid is niet betrouwbaar. Zie de stemwijzer websites. Zie de nieuwsvoorziening van de NOS. Zie het gedraai van politici, hoge ambtenaren, media, NGO's, multinationals. Mensen moeten er zelf achteraan. Begrijpend lezen. En direct na de verkiezingen een lijstje aanmaken van de politici die er de volgende keer uit moeten.

Arachne | 26-11-16 | 00:03

Ik denk dat vrouwenstemrecht moet worden teruggedraaid, dan zijn we zo van die linkse kliek in de tweede kamer af.
Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:49
------------------------------------------------------

Dat zou inderdaad een aanzienlijke verschuiving geven.
Sinds vrouwen massaal op het kontje van Wouter Bos, het beschaafde debatteren van Alexander Pechtold en het frisse, sprankelende van commited Jesse Klaver stemmen, is dit een ingreep die resultaat afwerpt.

Arachne | 25-11-16 | 23:50

Hij was toch allang afgeschaft?

Rest In Privacy | 25-11-16 | 23:20

Kunstmatige intelligentie, zelfs als het bestaat, kan geen betere beslissingen nemen. Ratio en intelligentie zijn een middel, niet een doel. Je kunt niet op basis van ratio bepalen wat een mens wil of zou moeten willen. Menselijke waardes en doelen zijn irrationeel. Willen leven of sterven, geen intelligentie die ooit kan bepalen welke van de twee de "juiste" emotie is. Hoogstens kan die AI, mits het je voorkeuren kent, je vertellen hoe je die het meest efficient bereikt.

Democratie is inderdaad een slecht systeem, want het is niets meer of minder dan de willekeur of emotionele voorkeur van de meerderheid opleggen aan de minderheid. Maar dat maakt het opleggen van de willekeur van de minderheid aan de meerderheid geen haar beter.

Waarom niet gewoon accepteren dat mensen verschillende dingen willen? Laat de VS en EU liever minder zaken op federaal of unie niveau regelen en zoveel mogelijk lokaal. Of nog beter: laat het individu zoveel mogelijk over zijn of haar eigen leven beslissen. Laat de federale overheid zorgen voor vrijheid van meningsuiting, slechts beperkt door dat je niet mag dreigen met of oproepen tot geweld, oproepen tot ongelijke rechten (zoals sommigen schijnen te doen door democratie te willen beperken tot "hun soort mensen") of mensen doelbewust misleiden om hen financieel of fysiek te schaden. Wie toch die grens overschrijdt krijgt de kans de oproep in te trekken of gaat de bak in tot hij\zij dat alsnog doet.

Laat zoveel mogelijk beslissingen als het ook maar enigszins kan aan de burger zelf. Pensioenleeftijd bijvoorbeeld: zolang je gewoon de hogere of lagere bijbehorende premie betaalt, wie is de overheid, de werkgever of de vakbond om jou te dicteren op welke leeftijd dat moet of mag? Om de Economie te dienen? Ben je ondergeschikt aan die Afgod of moet die juist jou dienen en het collectieve gevolg zijn van wat mensen individueel beslissen met hun leven, arbeid en eigendom te doen?

En een neutrale buitenlandpolitiek graag. Als iemand dan toch zo graag interventie wil gaat hij maar zelf naar zo'n land, zonder z'n medeburger in een vernietigende oorlog of golf van terreuraanslagen te storten. En lever gelijk even je paspoort in en kom niet meer terug. Veel plezier met het verwezenlijken van je idealen over andermans dode rug. Want het doel heiligt de middelen, volgens sommige idioten. Wie graag Assad of IS wil steunen, Oekraïne of Poetin mag zich bij de betreffende ongure sujetten aanmelden. Of we smijten dat soort vrijwilligers wanneer ze hun plannen van tevoren aankondigen ook lekker in de bak, tot ze hun geweld afzweren.

Vrijhandel, prima, maar op basis van de lokaal afgesproken regels. Buitenlandse bedrijven mogen op basis van dezelfde voorwaarden in je land concurreren als de binnenlandse. Geen (overheids)monopolies als het ook maar enigszins mogelijk is, maar geen micromanagement over de definitie van een gehaktbal of het maximale wattage van een tv, het verbieden van drugs zoals marihuana, tabak of alcohol door Brussel of Washington.

Liefst zo min mogelijk, zinvolle regels en waar echt een willekeurige beslissing móet worden genomen i.p.v. een individuele, dan liever democratisch op basis van brede consensus dan door 50%+1. Het jurysysteem in vele landen werkt ook best aardig, zelfs waar unanimiteit vereist is. Waarom? Omdat de meeste geestelijk gezonde mensen wel rationeel of menselijk genoeg zijn om te herkennen wat écht niet door de beugel kan. Zoals moord of fraude. Hoogstens zul je misschien moeten verzwijgen welke achtergrond de dader of het slachtoffer hebben, zodat men niet op basis van religieuze of etnische voorkeur beslist. Gewoon de feiten: persoon X heeft persoon Y verkracht\opgelicht\vermoord\etc. Dit zijn de argumenten van aanklager en verdediging. Wat is uw oordeel?

Immigratie, visas en werkvergunningen op basis van wat de meerderheid in een lidstaat wil. De staten die graag hordes buitenlanders of vluchtelingen dan wel gelukszoekers willen binnenhalen doen dat maar op eigen rekening en verantwoording. Een federale munt, ook best, zolang geen enkel land die individueel kan manipuleren of gebruiken als creditcard zonder limiet, de rentestand kunstmatig naar willekeur kan manipuleren of financiële hulp eisen wanneer hun zelf gecreëerde problemen mogelijk een impact hebben op de koers van die munt. En laat iedere lidstaat zelf weten of ze daarnaast nog hun eigen munten of privaat geld gebruiken.

Dan kunnen de Texanen kiezen voor gouverneur Trump en de New Yorkers voor gouverneur Clinton. De Duitsers voor begrotingsdiscipline en de Spanjaarden voor mañana de rekening. En wederzijds de gevolgen ondervinden... Dan krijgen ze in California Obamacare of single payer gezondheidszorg en in Louisiana wellicht een staatslening of bijzondere bijstand voor kosteneffectieve zorg als je die niet zelf kunt betalen. Net als de Britten hun NHS hebben en de Fransen hun "beste zorgverzekeringsstelsel ter wereld". Geen enkele reden om dat allemaal als een "one size fits all" op te leggen aan iedereen.

En toen werd ik wakker... :)

Wol | 25-11-16 | 22:15

Ik zat met die mongool in het vliegtuig vanuit Wenen, afgelopen dinsdag en de conclusie is helder: hij is niet alleen net zo dom en zelfgenoegzaam maar ook net zo lelijk als hij er -op de foto - uit ziet. Stop making stupid people famous!

NACademicus | 25-11-16 | 20:51

En als nu zou blijken dat zeventig procent van de PVV-stemmers vrouw is, zou Grunberg dan pleiten voor de afschaffing van het kiesrecht voor vrouwen? Zou hij dat aandurven? Ik ben in het algemeen zeer verdraagzaam naar zuigende weekdieren toe, maar Arnon maakt het me niet gemakkelijk, dat kan ik wel zeggen!

Rhenium | 25-11-16 | 19:14

Vreselijke man, zijn stukjes zijn niet leuk, niet prikkelend, ze zijn vooral gekunsteld. We kunnen al decennia 'meten' wat de mensen stemmen (peilingen, toch?). Ik denk dat die op het moment niet zo goed werken omdat onze maatschappij in crisis is, uit evenwicht is geraakt. Ik zie niet in dat de combi AI en big data het daar veel beter gaat doen. Maar ja, wat weet ik nou van AI en big data. Daar heeft meneer Groenburg veel verstand van.

DebraCadabra | 25-11-16 | 19:04

"erger dan de mens kan het niet worden"
Wie denk je dat de artificiële inteligentie in elkaar gaat schroeven?

O sorry, een moeilijk woord, ietsje anders her-opschrijven.

De "marktwerking" die draait op het bloed van echte mensen en die hun zielen verdooft met glimbolides en kasthuizen is degene die de a.i. tot leven zal wekken.

Een picoseconde later heeft a.i. besloten dat mens kwaadaardig en een bedreiging is, of in ieder geval te dom om na te denken en te leven.

Los van het feit dat mens zelf al een executable is die draait in het aarde runtime environment versie zoveel en geteisterd wordt door ransom en andere malwaren.

hallevvezool | 25-11-16 | 18:21

Elke keer weer als ik de verwrongen tiksels van Grunberg lees raak ik er steeds meer van overtuigd: die man is echt totaal de weg kwijt.

Reykjavik | 25-11-16 | 17:52

-weggejorist-

panadol_plus | 25-11-16 | 17:50

If AI is King, Grunberg will be first against the wall.
(vrij naar Radiohead - Paranoid Android)

je postbode | 25-11-16 | 17:38

-weggejorist-

mad love is coming | 25-11-16 | 16:34

Het is een misbaksel van een vent. Nou ja, dat laatste betwijfel ik...

mad love is coming | 25-11-16 | 16:34

Artificiële Intelligentie moet vooral niet slimmer worden dan ons, anders is er geen ons meer over. Lul.

Bram van Ojik | 25-11-16 | 16:25

"Dit is het echte sluimerfascisme"

Dat is het altijd al geweest. Het wordt nu slechts erg zichtbaar sinds de roep om verandering. Het cordon sanitaire dat gebruikt wordt tegen de PVV is ook zo'n duidelijke uiting van fascisme in den dop. Het feit dat burgemeesters en wethouders al dansend in een stoet naar het politiebureau liepen om massaal aangifte te doen tegen Wilders is een uiting van fascisme. Het OM dat als politiek wapen tegen opstandige/afvallige politici en burgers wordt ingezet is fascisme. Referendums die genegeerd worden is een uiting van fascisme. Iedereen die niet links lult wegzetten als xenofoben en racisten is een uiting van fascisme. De voltallige media die alleen maar overheidspropaganda publiceert is fascisme... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

XaleX_2 | 25-11-16 | 16:24

Arnold is een uiterst minderwaardig mens.

mad love is coming | 25-11-16 | 16:18

Na het lezen van de columns van Arnon Grunberg begrijp ik elke keer steeds beter waarom 99,99% van de bevolking zijn boeken niet wil lezen.

rijk | 25-11-16 | 15:43

A.G. zijn de initialen van Arnon Grunberg.
Maar A.G. staat in zijn geval óók voor Armzalige Gek.

rijk | 25-11-16 | 15:39

Achterhaald idee. Zie: 'All watched over by machines of loving grace' van Adam Curtis.

Fridtjof | 25-11-16 | 15:16

Zo, die mag vanavond in het Mediapark weer 2.500,= Euro van ons belastinggeld komen ophalen om een uurtje bij Pauw aan tafel te zitten - om daarvan welgeteld vier minuten te zwatelen.
-
Gutmenschsubsidie.

bisbisbis | 25-11-16 | 15:06

Ik zou zeggen, beste Grunberg, als je tegen democratie bent, voeg de daad bij het woord en stem niet meer.

Worst_kaas_scenario | 25-11-16 | 14:53

Een minimum aan staatsrechtelijke en bestuurskundige kennis als voorwaarde voor stemrecht vind ik niet zo'n heel slecht plan. Dat is ook heel eenvoudig te regelen door dat op scholen te onderwijzen en verplicht mee te nemen in de eindexamens. Pas een bij een voldoende op dat vak wordt je stemrecht geregistreerd in de GBA. Simpel te doen, kost nauwelijks iets en dan weten de stemmers in elk geval waarvoor ze stemmen. Bijkomend voordeel: dan wordt het ook makkelijker uitleggen waarom het Nederlandse systeem zo brak is en nauwelijks democratisch is en hoe dat is te verbeteren. De kans om dat succesvol te renoveren wordt dan ook een stuk groter.

Stormageddon | 25-11-16 | 14:45

Als Extreem Links zijn zin niet krijgt, mag alles. Zoals verslaggevers belagen, nieuws verbieden en zelfs de democratie afschaffen.
Het lijkt wel of we weer in de jaren 30 van de vorige eeuw leven: er is maar één partij waar je op mag stemmen: Links.

Raider Twix | 25-11-16 | 14:43

Wie zijn toch die idioten die bereid zijn geld neer te leggen voor boeken en columns van deze narcistische mafklapper? En hoe is het mogelijk dat die Fresco 'wetenschapper' wordt genoemd met zo'n ongelooflijk dom en naief idee over de mogelijkheden en machtsgevolgen van programmeren?

Fadz | 25-11-16 | 14:40

Zelfs de omgevallen boekenkast van een binnen de grachtengordel wonende voormalige communist laat nog meer samenhang en visie zien.

Schoorsteenveger | 25-11-16 | 14:32

Van Rossem eens met je commentaar. Ik vind het zo leuk om al die Deugwellen a la Fresco/Grunberg zo te zien reageren. Ze hebben verloren naar hun gevoel dus deugd het systeem niet. Niet alleen in de USA ook in Nederland want... de Eerste Kamer moet verdwijnen omdat de die de Zittende Regering dwars zou zitten.
Wat ik erger vind is de pogingen van de Deugwellen om de meningsuiting te onderdrukken. Zie Europarlement, Wilders proces. De misvatting dat de ratio beter is dan de emotie wordt al jaren ontkend. Links=ratio;rechts=emotie? Deugwellen vs Deugnieten.
De ivoren torens beginnen te wankelen. Wat een genoegen...

Goedzo | 25-11-16 | 14:28

@TheOneWhoKnocks| 25-11-16 | 14:07
Een goeie en heldere analyse, dat zou best wel eens kunnen. Het is net toevallig allemaal de irrationele kant op. De samenhang in de samenleving (identiteit) wordt stelselmatig gesloopt met als doel... misschien wel één onderdanige en identiteitsloze grijze EU kudde?

roderickus | 25-11-16 | 14:27

@Van Zessen Klaar. | 25-11-16 | 09:45

Net zoiets als het naffertuig in Nederland, maar dan helemaal zonder reden anders dan ingepeperde haat tegen de kazen?

Pieter V | 25-11-16 | 14:16

@Sjors W. | 25-11-16 | 09:45

Sociale premies zijn geen belasting.
Het zijn gewoon verzekeringspremies.
Wel het inkomensafhankelijke deel van de zorgpremie is belasting.

Pieter V | 25-11-16 | 14:13

@Dutch_Holland | 25-11-16 | 09:41

Die lul heeft geen van beide, geen IQ en geen EQ.
het is een ras manipulator die uitsluitend bezig is met zelfpijperij.

Pieter V | 25-11-16 | 14:11

Ik las laatst een column, ik meen in Trouw, waar frontaal de aanval werd ingezet op het 'gezond verstand'. De grap is natuurlijk dat het linkse smaldeel niet handelt vanuit de ratio maar drijft op emotie. Niet voor niks dat ze slachtofferschap cultiveren en aanmoedigen. De linkse minderheid drijft op het tegen elkaar uitspelen van groepen mensen en zal dus appelleren aan gevoelens van uitsluiting. Dat resulteert dan in een Sylvana Simons, een DENK, etc. Het gezond verstand zegt dat Zwarte Piet niks met racisme te maken heeft, geen enkele invloed heeft op eventuele uitsluiting van mensen. Gezond verstand zegt dat open grenzen en een verzorgingsstaat niet te combineren zijn. Gezond verstand zegt dat er iets heel erg mis is met de islam en dat we deze ideologie geen vrij spel moeten geven. Maar de linkse emotie heeft daar maling aan. Waarbij ik aanteken dat er bij mij ernstige vermoedens zijn dat er achter de schermen andere factoren meespelen en de Sylvana's slechts window dressing zijn. Ik geloof namelijk niet dat een handvol Surinamers uit de Bijlmer het voor elkaar krijgen dat het ganse bedrijfsleven en de media van de ene op de andere dag Zwarte Piet verbannen. Hier speelt iets anders op de achtergrond. Idem voor de asielstroom. En ik denk dat de dagelijkse herrie in de media hierover bedoeld is om af te leiden van het feit dat de werkelijke beleidsmakers op de achtergrond op de een of andere manier garen spinnen bij het verdwijnen van het Sinterklaasfeest. We kennen de agenda van de globalisten om de culturele eigenheid van natiestaten om zeep te helpen. Zou dat niet een veel meer voor de hand liggende verklaring zijn?

TheOneWhoKnocks | 25-11-16 | 14:07

@niemand specifiek | 25-11-16 | 09:30

Onze overheid is al jaren geleden gemuteerd in een criminele organisatie.

Pieter V | 25-11-16 | 14:00

Zou die Vollidiot Grunberg wel eens bedacht hebben hoe het voor het relatief kleine groepje Joodse overlevenden van WOII afgelopen zou zijn als de Nazi's over "Big Data" hadden beschikt in plaats van de voor die tijd overigens zeer geavanceerde Hollerith apparatuur (ponskaarten) van de Duitse IBM dochter de "Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft"?

Laten we eens aannemen dat de een of andere islamitische staat over Big Data technieken gaat beschikken om de Joden wereldwijd te lokaliseren. Misschien hebben ze die zelfs al.
Leuk idee Grunberg?
Knulletje Grunberg wanneer ga je nu eindelijk eens logisch nadenken?
Zal helaas wel onmogelijk zijn.

Pieter V | 25-11-16 | 13:53

Wie de democratie af wil schaffen zonder er een alternatief voor te weten is moreel gezien vogelvrij. Men pleit dan voor anarchie en chaos. Als iemand besluit Arnon volledig in elkaar te tremmen op straat worden de regels wel geschonden, maar is het een overtreding en geen misdrijf meer. Arnon kan dan niet meer miepen en het zou wellicht heilzaam zijn om eens met de consequenties van zijn eigen waanzin geconfronteerd te worden. Maar Arnon mag zeggen wattie wil hoor. Onbestraft. Hij kan beter zijn eigen graf graven dan dat anderen van hem een martelaar maken.

Sans Comique | 25-11-16 | 13:50

@Waakvlam | 25-11-16 | 09:28

Inderdaad het bekende B&B van zelfverklaard moreel superieur linkse haatzaaiers.

B&B = Betalen en Bek houden

Pieter V | 25-11-16 | 13:37

Er zijn ook echt weinig meer mensen in Nederland die zoooo ontzettend hun best doen om als weloverbewogen, intellectueel en fijnzinnig mens over te komen. Iedere keer als ik die gast op TV zie en hem iets gevraagd wordt, dan moet ie altijd 1 minuut pauzeren en ontzettend moeilijk kijken alsof ie zwaar moet kakken om er dan een klein literair pareltje uit te poepen. Die vervolgens wel gelijk het riool inrolt. Bij de rest van de Volkskrant, waar het hoort.

liggend_streepje | 25-11-16 | 13:31

@Marcello Christiani | 25-11-16 | 09:17

:-)

Pieter V | 25-11-16 | 13:25

@Marcello Christiani | 25-11-16 | 09:13

Nog niet, maar de bekende salami-tactiek zal er wel voor zorgen dat de dictators in Brussel ongestoord door kunnen gaan met het volk belazeren en beroven.

Pieter V | 25-11-16 | 13:25

Ignore, 12.13
Als alleen mensen met een aanwijsbare goede opleiding mogen stemmen valt Arnonnetje af.
Misschien heeft hij de middelbare school succesvol doorlopen, (dat is nog niet eens zeker)maar verder is hij niet gekomen volgens WIKI.

mallekater | 25-11-16 | 13:21

-weggejorist-

roderickus | 25-11-16 | 13:15

Als ik het goed heb begrepen is Grunberg iemand die zichzelf wel intelligent genoeg vindt om mee te praten over politiek, en anderen, die het niet met hem eens zijn, niet.

LAAT DEZE TEKST EVEN OP JE INWERKEN.

En stel dan vast dat Grunbergje echt te achterlijk is om te ademen.

mallekater | 25-11-16 | 13:14

Bij herlezing is het zelf erger. Alleen de laatste zin lijkt van Arnon zelf

batvoca2 | 25-11-16 | 13:10

Ah, jammer nou. Arnon vervalt in oude fout. Bijna de helft van het stukje is een citaat van een ander

batvoca2 | 25-11-16 | 13:09

Met Grunberg maakt men dezelfde fout als indertijd met Freek de Jonge (en in het verlenge Bono en consorten). Omdat men in staat is een paar woorden op een leuke manier aan elkaar te rijgen, wordt men ook direct als een groot denker gezien. En dat is zeker in het geval van Grunberg niet het geval. Ik weet niet waar die jongen is opgegroeid of wie er voor zijn opvoeding/indoctrinatie verantwoordelijk kan worden gesteld, maar de gratuite onzin die er af en toe van die kant komt zou om te lachen zijn ware het niet dat veel van het linkse stemvee zijn/haar morele zuiverheid afmeet aan de halo van Grunberg.

Sans Comique | 25-11-16 | 13:08

Heeft dat sulletje Grunberg nog nooit gehoord van de gezegdes:

"Als je een echte puinhoop wilt creëren heb je een computer nodig"

En

"Voor ieder computerprogramma geldt garbage in is garbage out".

Zal wel niet dit soort sukkels verkopen hun abjecte ondoordachte meningen als wetenschap maar hebben echt geen bal verstand van bèta wetenschappen, gekker nog ze zijn te achterlijk om de logica te snappen die je moet beheersen om bijvoorbeeld in de techniek succes te kunnen hebben.

Logica is niet hun ding want ze zijn er te dom voor maar vooral, dan kunnen ze de boel niet manipuleren.
Natuurkundige wetten laten zich niet manipuleren, of het moest zijn dat Grunberg gaat bewijzen dat de zwaartekracht niet bestaat.
Alhoewel .... bewijzen luchtfietsers als Grunberg misschien toch dat er geen zwaartekracht bestaat voor hun soort mensen?

In dat geval zijn ze dus bewezen te licht bevonden.

Pieter V | 25-11-16 | 13:07

-weggejorist en opgerot-

Zef1581 | 25-11-16 | 12:46

@Ignore | 25-11-16 | 12:13

Business en Techniek werken zich een slag in de rondte om het BNP bijelkaar te sprokkelen dat door de linkse Vollidioten continue over de balk wordt gesmeten om hun achterlijke hobby's door te drukken.
Ergo, de minderheid in Nederland die vrijwel alle belastingen ophoest wordt zeer zwaar gediscrimineerd.

En even voor alle duidelijkheid, De overheid produceert helemaal niets behalve gebakken lucht en is dan ook niet meer dan "overhead", noodzakelijke kosten voor het proces die echter principieel tot het minimum beperkt moetenen worden, zoals iedere zakenman weet.

Maar ja, de linkse debielen gaan weer eens in Afrika van ons geld de cultuur verrijken. Dat soort waanzin dus, bedacht door een ex-kraakster, ex-crimineel dus en of dat "ex-" wel waar is valt ernstig te betwijfelen gezien de staat van "dienst" van deze minister.

Pieter V | 25-11-16 | 12:42

De ware fascisten beginnen langzaam uit de kast te kruipen, Churchill sprak geen poep !

Castor12 | 25-11-16 | 12:35

wingload | 25-11-16 | 12:21
Volgens mij hebben we een andere definitie van atheïsme, of je hebt je niet zo goed opgelet bij kwantummechanica met natuurkunde, of lessen wetenschap in het algemeen.

Doper | 25-11-16 | 12:33

"En de Azijnbode dient het met een valse glimlach op de voorpagina op".

Dezelfde vale klerkensmoel waar Gerrit Komrij het over had dus.
Allemaal handlangers van de policor "weg met ons" doctrine.
Een grotere misdaad tegen eigen kinderen en verder nageslacht valt niet te bedenken.

Uw kleindochters verplicht in een burka?
De bevolking, met uitzondering van de zelfbenoemde elite natuurlijk, straatarm omdat het geld voor het levensonderhoud van de enorme aantallen geïmporteerde parasitaire elementen niet meer is op te brengen?

Veel van dat policor schuim heeft helemaal geen kinderen en het zal ze dan ook aan hun reet roesten. Hoi, Angela Merkel Kasner!
Het enige dat telt voor dit soort triefel is hun eigen morele superioriteit adverteren en hun gigantisch opgeblazen ego strelen. Zelfbenoemde Übermenschen dus.
Waar hebben we die eerder voorbij zien komen?

Pieter V | 25-11-16 | 12:30

Het geloof in de 'objectief kenbare waarheid'. Het kenmerkt technocraten, atheïsten en links volk (communisten, socialisten, etc.). Het wordt daarmee een variant op de pre-crime, want voor dit volk is het stemgedrag van PVV'ers of Trump aanhang misdadig. Pre-voting dus. We kijken naar de cookies op uw computer en weten welke kant het opgaat. Beter zo. Als tegelijk onder de vlag van No More #FakeNews wordt gezorgd dat u weer een beetje op het juiste spoor komt, blijft het vredig in het dorp. En wat verliezen we? We leven toch al in een ceremoniële democratie. De uitslag van de laatste verkiezingen was voorspelbaar gemaakt.
Weet u nog? Het 'kontneukakkoord' waarbij de PVV uit het kabinet stapte, de CU, GroenLinks en D66 insprongen 'om het land te redden'. De PvdA deed niet mee en werd - uiteraard- rijk beloond met de verkiezingsuitslag. Samsom verklaarde zich alsnog akkoord met het akkoord. De buit was binnen. Het andere grote deel stemde massaal op Rutte. Dus één grote groep dacht "Oh god als het die Samsom maar niet wordt" en de andere grote groep "Oh god als het die Rutte maar niet wordt". Op de avond van de uitslag werd dat vertaald naar een "de kiezer wil duidelijk een kabinet met Rutte en Samsom".
Luister eens naar YouTube met John Taylor Gatto. Hij is helder. De bedoeling van het onderwijs is onder meer om voorspelbare kiezers en consumenten af te leveren. Dat is verdomd goed gelukt.

wingload | 25-11-16 | 12:21

Sjors W. | 25-11-16 | 10:27
Grunberg grossiert in het veinzen van diepgang. Hij speelt een slinks spelletje, schudt willekeurig wat uit de mouw en camoufleert dat dan als zijnde substantieel. Zijn kwaliteit is, als je het al zo kunt noemen, dat hij telkens opnieuw een boekenkast om laat vallen, wat knipt en plakt, en het kleverige resultaat daarvan aan iets actueels weet te hechten. Het blijft dan net hangen, of is er al afgevallen vóórdat wij de moeite nemen om het te lezen. Wat hij uitpoept is een drol van woorden, een poging tot het schrijven van aforisme misschien, maar dat is al te veel eer, hem toedichten dat hij echt poogt iets neer te zetten. Hij wil de echo, het prijzen of het verguizen, dat maakt 'm volgens mij nog niet eens uit, als zijn ijdelheid maar wordt gestreeld.

Schoorsteenveger | 25-11-16 | 12:16

... en vrij wapenbezit voor iedereen zonder de ziekte van Parkinson.
tipo | 25-11-16 | 09:33

Geheel deugdzaam breek ik hierbij een lans voor sommigen met Parkinson:
"The Who - Mary-Ann with the shaky hand"
Voor de nostalgia onder ons hierbij de muziek:
www.youtube.com/watch?v=OcfDSA7hyHg

Gajus | 25-11-16 | 12:14

Grappig die opmerking over alleen mensen met een serieuze educatie laten stemmen. Dat kan wel eens een Trumpiaanse klap in het gezicht worden voor deze mensen. Business en techniek hoor je namelijk nooit vanwege geen podium, dat zijn alleen de 'linkse' richtingen (media, cultuurmensjes). Eigenlijk, doe maar...

Ignore | 25-11-16 | 12:13

Je zou iets kunnen doen met stemplicht. Maar ja, Grunbergs favoriete politieke afspiegeling komt nu juist naar boven als de opkomst het laagst is: Bij de Europese verkiezingen. Met een stemplicht zo dat landschap er HEEL anders uitzien.


Dus, careful what you wish for, Grunberg

omanders | 25-11-16 | 12:10

Man man man wat wordt hier veel met achterlijke drogredenen gesmeten. Democratie is geen vrijheid. Democratie is dwang. Democratie is twee wolven en een lammetje die gaan stemmen wat voor lunch ze gaan eten. Echt vrijheid komt voort uit rechten, rechten die door niemand mogen worden afgenomen, zelfs niet 99% van de stemmen. En dat betekent niet dat degene met de gemeenste pitbull de baas is zoals keestelpro stelt. Zie het non-agressieprincipe en het minarchisme.
dedemocratievoorbij.nl
georgeoughttohelp.com

mygfisbrazilian | 25-11-16 | 12:09

Ten opzichte vaneen idioot als Grunberg zou het inderdaad wel eens handig zijn als ik het recht van de sterkste kan uitoefenen.

watergeus | 25-11-16 | 12:08

'14 jarige beft buurvrouw van 55' boek.
Dirk III | 25-11-16 | 10:26
+1
Mark_D_NL | 25-11-16 | 10:39

Ennnnn bedankt voor al die heerlijke Campina-yoghurt op mijn beeldscherm. Nondeju.

Gajus | 25-11-16 | 12:07

Dus de macht aan de programmeurs van de AI? Je moet echt zo verschrikkelijk seniel zijn om dat hardop te zeggen, dat deze volslagen idioot per direct opgesloten zou moeten worden.

van heinde en verre | 25-11-16 | 12:04

Het enige juiste kiesrecht is censuskiesrecht

bovenwater | 25-11-16 | 12:03

@Grunberg, sorry je bent echt dom nu.
Ga ff de film Snowden bekijken en kom dan terug.

hotmint | 25-11-16 | 11:58

Grunberg heeft wat jaren 60 siencefiction zitten kijken?
Gelukkig is het geheugen van de mens net als dat van een goudvis anders kwam ie niet weg met zijn flut clownums.
*wendt aandacht naar rustig vallende sneeuw*

Cobalt bomb | 25-11-16 | 11:56

Democratie is niet een automatisme. Wij leven in een democratie maar hebben er te weinig aan gewerkt. Daardoor is er een bepaalde groep ontstaan welke meent de wijsheid in pacht te hebben op het gebied van besturen van de samenleving. Laten we eerlijk zijn, hoeveel reaguurders willen als lid van een politieke partij in een duf zaaltje luisteren, en misschien een beetje mee praten, naar een stel idealisten die volledig van het padje zijn? Ik ga er vanuit dat het weinig zijn. Doordat er te weinig tegenspraak vanuit de samenleving was konden deze duffe individuen jarenlang hun gang gaan. Er is een hele cult ontstaan van mensen welke wel de moeite namen om in zaaltjes te gaan zitten en op deze manier hun "briljante" ideeën om konden zetten in beleid. Daarnaast is er een cultuur naast gekomen van wat wij nu lobbyisten noemen. Dezen weten goed in te spelen op de Politici door zich in deze cultuur te mengen. Zij hebben op deze manier invloed op de "duffe zaaltjes cultuur" en proberen, vaak met succes, hun producten of diensten via dit instrument bij de bevolking te krijgen. Uiteraard wordt er ook nog, met succes, een bijdrage via de politiek aan de bevolking gevraagd in de vorm van subsidie.
Er is dus een ondoorzichtige wereld ontstaan waarop de bevolking weinig tot geen grip heeft. O.K we mogen eens in de 4 jaar, soms wat eerder, onze stem uitbrengen onder het mom van democratie. Een prachtig systeem voor hen. Tot de intrede van het internet was er weinig aan het handje voor dit groepje. Ze konden doen en laten waar ze zin in hadden. De democratie werd alleen gebruikt tijdens de verkiezingen om wat verschillen uit te lichten waardoor je misschien een andere samenstelling van het bestuur kreeg. Daarna was het weer ouwe jongens krentenbrood en op de oude voet verder. Dankzij het internet werden we niet meer volledig afhankelijk van de door de Politiek gecensureerde media. Er sijpelden steeds meer berichten door over fouten welke door het bestuur werden gemaakt. Was het in het begin wat mondjesmaat en werd er wat schamper op gereageerd, anno 2016 is het een Tsunami aan berichten en onderkend de bevolking dat er echt stront aan de knikker binnen onze bestuurlijke democratische overheid. De democratie begint eindelijk zijn werk te doen. Het duffe zaaltjes volk wordt van haar sokkel geblazen want het volk controleert en we zijn zelfs al bijna zo ver dat het volk beslist. Hoera!!! Maar dat doet pijn voor de mensen welke altijd, zonder noemenswaardige tegenstand, de beslissingen hebben genomen. Die willen dit helemaal niet, dus wat ga je dan doen?, op de rem trappen. En nu blijkt dat dat niet goed werkt, dan trek je de handrem aan en probeer je de motor uit te zetten. Democratie maar afschaffen, geen stemrecht meer want wij weten wat jullie willen stemmen. Het klinkt bijna aannemelijk. Prachtig dit voetnootje van deze schrijver, het geeft aan dat de nood hoog is bij de zichzelf op het schild gehesen elite. Het gaat steeds beter, lang leve de democratie!

Toetsiemonster | 25-11-16 | 11:44

Voorlopig is artificiële intelligentie hetzelfde als de koe in zijn kont kijken. Maar dat past wel bij Grunberg die die werkwijze zelf ook toepast.

ijskogel | 25-11-16 | 11:37

@knerf | 25-11-16 | 11:27
Dat is precies het punt wat ik probeer te maken. Dank je wel!

Ik was in Haren | 25-11-16 | 11:31

Ik was in Haren | 25-11-16 | 11:18

Intelligentie en wijsheid is niet iets wat je ontleent aan een titel behaald aan een uni, hbo of tu.
Er zijn al teveel malloten afgestudeerd als gevolg van de indoctrinatie van een uni of door hun betaalde hobbyisme die ze konden uitvoeren zonder dat de maatschappelijk relevantie daarvan werd aangetoond.

knerf | 25-11-16 | 11:27

Totdat de mens de invloed van internet op het menselijk denken heeft gekwantificeerd, lijkt het me niet verstandig om aannames te doen op basis van meningen van willekeurige menselijke al dan niet intelligenten. Geen big data, zeker niet.
AI is imo een IT-dingetje van geeks die van emotieloze robots houden en nu blijkbaar ook van schrijftypes die graag dwepen met wetenschappelijke termpjes. Gelukkig zijn er mensen die zich bezighouden met de collectieve verneukerij van de menselijke geest, en die mensen doen dat lekker buiten de 'wetenschap' en 'media' om. Het menselijk brein zoals het nu verandert door bewegingsvrijheid (mobiliteit, globalisatie) en internet (subject/object/begripsdefinities): dát is waar de oplossing te vinden is. Ooit.
Tot die tijd mogen we collectief gekkie zijn, ok? En individuen als Grunberg uitlachen.

A.U.EnLeven | 25-11-16 | 11:23

Louise Fresco is een Bilderberger en daarmee een vijand van het volk.
Het volk is een eenheid die uitgebuit wordt door de elite waartoe zij behoort.

Jezus Caesar | 25-11-16 | 11:22

Kereltje Grunberg werd net als die andere gek in de VK, Middendorp, van de middelbare school getrapt wegens provocerend gedrag.
Dat gedrag vertoont hij nu nog steeds en het papenblaadje VK vindt dat prachtig. Bovendien is hij joods dus kan de VK die al islamitische, homofiele, linkshandige, lesbische,groenogige columnisten in dienst heeft, zich op de borst kloppen vanwege diversiteit, het criterium van de policor.
De doodssteek van een columnist is als hij geen reacties krijgt op zijn columns. Reacties zijn de kijkcijfers voor de columnist. Dus moet de columnist reacties uitlokken door te provoceren. Negeren deze malloot dus!

knerf | 25-11-16 | 11:22

@metagod | 25-11-16 | 10:43
Ehm, je weet dat zelfs ik daar een papiertje heb meegekregen?

Ik was in Haren | 25-11-16 | 11:18

De meeste bigdata is porno of porno gerelateerd. Hoe krijg je Ruth Jacobi op basis daarvan dan in de kamer??

Tjemig | 25-11-16 | 11:17

@Zef1581 | 25-11-16 | 10:52
Democratie geeft het simpele volk een stem, wat niet wil zeggen dat je daar ook maar enige vooruitgang mee kan boeken.

Ik was in Haren | 25-11-16 | 11:15

Hoe groter de geest hoe groter het beest.

Neuswiel | 25-11-16 | 11:13

Artificieel. Wat een stom woord. Moet een beetje aan wisdom tooth denken. Domme vertaling dus.

Jos Tiebent | 25-11-16 | 11:12

@Sjors W. | 25-11-16 | 10:41
Ja, klopt, maar van de andere kant is zo wel Wilders zijn PVV kunnen ontstaan. In Nederland is het parlementaire proces veel te veel verkalkt, tegen de fractiediscipline in stemmen is dodelijk voor je positie, dus iedereen moet zich koest houden. Je ziet aan Monash dat hij meteen onhoudbaar was geworden door afwijkend te stemmen bij het referendum bijvoorbeeld. In de VS, en in vele andere landen, kunnen parlementariers zonder veel partijsancties afwijken van de lijn, en is er veel meer onderhandeling over stemming. Met goede en perverse effecten overigens. Als de fracties wat losser omgingen met hun mensen, die overigens op persoonlijke titel zijn benoemd ondanks dat ze op een partijlijst staan, maw ze zijn formeel onafhankelijk, zouden er veel minder mensen tussentijds stoppen of zich afsplitsen.

Overigens, en dit terzijde, mijns inziens is het grootste nadeel van democratie dat je via de massacommunicatie en het inkapselen van de belangrijkste pers (via subsidies van media, het controleren van geautoriseerd nieuws en toestaan/weigeren van toegang tot nieuws) de gedachten en opvattingen van de kiezers voor een belangrijk deel kan sturen. Daarnaast werken advertentieinkomsten ook indirect tot een normaliserende werking, als je je als krant te controversieel maakt met je berichtgeving lopen adverteerders ook weg. Heeft ooit iemand een belangrijk boekje over geschreven, Edward Bernays met 'Propaganda'. In de kwaliteitsmedia is het nu zo dat het kritisch benaderen van informatie uit officiële bronnen als snel wordt bestempeld als fake-news, alu-hoedjes of complottheorie. Nijpend voorbeeld was een interview ooit met Birgit Donkers, ai chef NRC destijds, die de officiële versie van Irak's massavernietigingswapens niet durfde te bekritiseren, op straffe van volgens mij zelfs juridische vervolging.

Maw, de democratie staat of valt met een echt onafhankelijke informatie- en nieuwsvoorziening. En op een aantal internetblogs na is die er helaas niet in NL. Dus de democratie is voor een belangrijk deel stuurbaar door de autoriteiten en 'machthebbers'. Wat Churchill ooit zei: "it has been said that democracy is the worst form of Government except for all those other forms that have been tried from time to time." en wat Mark Twain erover te melden had: “If voting made any difference they wouldn't let us do it.”

Realisties | 25-11-16 | 11:12

Het kan wel erger dan mensen en met een AI zit je zeer snel in zo'n scenario.

Hou het maar lekker bij democratie.

Rest In Privacy | 25-11-16 | 11:09

@ZwarteDag | 25-11-16 | 09:14
.
Goed plan want dan kunnen we de onzin die Grunberg uitkraamt via "Power Off" uitschakelen, maar helaas is de AI-wetenschap nog niet zover dat ze zulke zieke geesten kunnen emuleren...

Brou Is Back | 25-11-16 | 11:09

AI en empathie: www.youtube.com/watch?v=XYGzRB4Pnq8

Daarnaast heb ik nog een irrationeel boek of twee van Grunberg liggen hier ergens maar ik durf te wedden dat er maar in 0,5% van de Marokkaanse, Turkse, Syrische of Somalische gezinnen in Nederland ooit een boek van hem gelezen is. Zonder al die racistische witte Nederlanders was deze Arnon voor eeuwig border afwasser.

Dirk III | 25-11-16 | 11:05

Democratie is in werkelijkheid allang afgeschaft, stemrecht dat is niet afgeschaft, maar dat is iets heel anders.

De op zichzelf klaarkomende labiele grunberg kent het verschil niet en is de joker van de technocratie die politiek bepalend is.

litebyte | 25-11-16 | 11:04

Ook een aardige: salfistische islam zet zelfmoord en massamoord weer op de kaart. Heerlijk de tijd der jezuiten uit de 14e eeuw herleven deels weer hier!

Worajai | 25-11-16 | 11:03

Vergeet nooit: fascisme en dictatuur komen meestal van links, op een klein aantal rechtse dictatuurtjes na. Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, allen waren dictators van linkse signatuur met miljoenen doden op hun naam.
.
"Hitler was toch rechts? Is dat niet wat de Linkse Kerk ons altijd vertelt?" zul je nu zeggen. Welnu, bekijk deze film over de Nazi's van de NSDAP(!) waar het te "verheffen" arbeiders- en soldatenvolk vrolijk rondmarcheert...
.
youtu.be/GHs2coAzLJ8
.
Het verklaart waarom linkse types als Grunberg tegen democratie zijn; links duldt geen tegen- of inspraak, dat is alleen maar lastig. Ze willen het liefst dat het "gewone volk" braaf marcheert op de maat van de "elite" (proleten met een PABO-diploma) en de "intellectuelen" (schrijvertjes met psychiatrische problemen die, omdat ze kunnen schrijven, denken dat ze ook kunnen denken..).

Brou Is Back | 25-11-16 | 11:02

aangezien AI (nog) geen empathie heeft zou het niet leuk worden voor de gutmenschen wat er dan het gangbare beleid wordt.

Ommie de HaatMoker | 25-11-16 | 10:58

Grunberg laat een wind, kan die vanavond weer door Pauw uitgenodigd worden.

Rest In Privacy | 25-11-16 | 10:56

Dit stukje van A.G. geeft het denkraam aan van de alpha en gamma mensen die al jaren de dienst uitmaken in Nederland.
Hij kan beter deze visionaire film uit 1968 nog maar een bekijken.http://www.imdb.com/title/tt0062622/
Of wat echt slimme beta wetenschappers hierover te zeggen hebben.http://www.bbc.co.uk/news/technology-37713629

polderaar | 25-11-16 | 10:54

Erger dan Grünberg is waarschijnlijk dat heel veel mensen zijn boeken kopen, het ergste drama is dat ze die boeken ook nog lezen.
En alleen maar om in hun linkse omgeving mee te kunnen praten en vooral geen eigen mening mogen ontwikkelen.

medelmo | 25-11-16 | 10:54

Grunberg vervangen door een AI bot lijkt mij een fantastich plan!
ZwarteDag | 25-11-16 | 09:14

Grunberg kan je vervangen door een BOT. Intelligence is niet echt nodig :D

mister niet scherp | 25-11-16 | 10:54

-weggejorist-

DerUnterMensch | 25-11-16 | 10:53

Ik ben overigens wel voor een beperking op het stemrecht. Alleen gaat dat zeker niet over opleiding. Een opleiding zegt niets over hoe goed jij politieke keuzes kunt maken. Sterker nog, het tegenovergestelde kan in sommige gevallen waar zijn. Goed kunnen leren en makkelijk beïnvloedbaar zijn liggen dicht bij elkaar. Natuurlijk is het wel belangrijk dat mensen (alle mensen) goed geïnformeerd zijn, dat is dan ook een taak van de overheid.

Waar je wel op kunt, en wat mij betreft moet, beperken is op achtergrond / afkomst. Dit om dubbele agenda’s te voorkomen en het immigratieprobleem te verminderen.

Ook zou je het wat mij betreft kunnen beperken op basis van de vraag of iemand bij draagt aan een maatschappij of ontvangt. De betaler bepaald. Overigens bedoel ik onder beperkter niet dat je direct het hele stemrecht af neemt.

Specifiek op het artikel: Het grappige is dat iemand die de democratie niet begrijpt als deskundige over het onderwerp aan het woord komt. Dat deze deskundige niet deskundig is, zal zowel een laag als hoogopgeleide toch kunnen begrijpen. Zie de zin “dat de democratie matig werkt is dat veel mensen wel geëngageerd zijn maar niet stemmen. Als voorbeeld noemde ze jongeren die tegen Trump protesteerde”. Kritiek hebben op de werking van democratie is prima. Maar wat uit deze zin valt op te maken, is dat de conclusie dat het niet werkt is gebaseerd op het feit dat er keuzen worden gemaakt die haar persoonlijk kennelijk niet bevallen (Specifiek het verkiezen van Trump is een voorbeeld van matig werkende democratie). Nou, als je er zo naar kijk dan snap je werkelijk geen zak van democratie!

Overigens is het ook wel het vermelden waard dat als we verkiezingen aan AI over laten, juist mensen als Trump worden gekozen. De haat jegens Trump komt namelijk vooral uit gevoelens, niet uit feiten. AI heeft geen gevoelens en werkt alleen met feiten. Het is een gevoel dat het uitzetten met Mexicanen en het bouwen van een muur misschien niet prettig is. Feitelijk zou het natuurlijk wel een mogelijk probleem met die groep kunnen oplossen. AI zou dus als we het puur hier over hebben voor Trump kiezen.

De ‘deskundige’ is wel nog zo intelligent om er rekening mee te houden dat AI keuzes maakt die haar niet bevallen. Vandaar haar slotzin “We moeten er alleen voor zorgen dat de AI die ons gaat regeren niet door stervelingen wordt misbruikt.”. Gaat het dan niet zo als het haar bevalt (wat zeker gaat gebeuren), heeft ze al een zondeblok, dan misbruiken mensen het systeem gewoon. Vervolgens kan ze dan ook weer regels gaan stellen (zogenaamd om misbruik te voorkomen) waarbinnen die AI zijn beslissingen mag nemen. Wat ze dus echt wilt komt feitelijk op het volgende neer. Haal het stemrecht weg, laat ‘AI’ het bepalen, en laat ‘AI’ doen wat ik wil.

DerUnterMensch | 25-11-16 | 10:53

Not_again | 25-11-16 | 09:09

Ik denk hetzelfde. AI is gebaseerd op logica niet op onderbuikgevoelens. Dus waarschijnlijk wordt door AI beslissingen genomen die nog rechtser liggen dan wat dat plebs zou stemmen :D

mister niet scherp | 25-11-16 | 10:52

-weggejorist-

Zef1581 | 25-11-16 | 10:52

We vervangen de democratie door een aap die met pijltjes gooit.

Rest In Privacy | 25-11-16 | 10:47

Inderdaad, Nederland is toch al verworden tot een lobbycratie annex kleptocratie. Mede gefaciliteerd door partijen die zich vroeger maatschappijkritisch noemden maar nu onderdeel van het establish vormen , en dat ook uitermate koesteren. En nu is NL in transitie naar een achterlijke theocratie. Wederom mogelijk gemaakt door de dwazen van het Binnenhof (en Brussel). Want de gouden bergen komen na de politieke carriere, niets meer en niets minder.
Het meest schrijnende voorbeeld in deze context blijft nog altijd de desastreuze nederlaag van groenLinks enige jaren terug. Reactie op de nederlaag: Nee het megaverlies was niet zo erg want het aantal zetels van de PVV was gelukkig gelijk gebleven. Als je zo fanatisch en verbeten kunt zijn dan is de democratie al naar de kloten.

ad melkert | 25-11-16 | 10:46

Ik kan begrijpen dat de elite erg gefrustreerd is. Middels staats-, Unilever- en deugmedia wordt met veel kosten en moeite een enorme hoop (des)informatie en voorbewerkte berichtgeving over de massa uitgestort. Meestal ook nog voorzien van indringend goedvolk commentaar om er zeker van te zijn dat de feiten en de werkelijkheid Geert Wilders niet in de kaart spelen en dan luisteren ze nog niet. Ze denken te simpel over de burger, ze denken als je er deze informatie ingooit dan komt automatisch dit (stem)gedrag er uit. Het grappige is dat de elite denkt dat, nu het anders gaat, dat komt door domheid, achterlijkheid of lage opleiding maar niet door heeft dat als je de mensen te vaak besodemieterd ze op een keer het vertrouwen kwijt raken en juist zelf gaan denken.

down | 25-11-16 | 10:45

Prima, maar dan ook alleen voor echte wetenschappers van TU-Delft. Deal?

metagod | 25-11-16 | 10:43

@ Realisties | 25-11-16 | 10:19

Mooi gezegd. En laten we eerlijk wezen: als je kijkt naar de systemen in andere landen, dan ben ik over het Nederlandse systeem best tevreden. Het faalt alleen waar mensen falen, vaak na het stemproces (coalitiebespreken waar partijen uitgesloten worden, dichtgetimmerde regeerakkoorden, ijzeren fractiediscipline).

Het enige dat ik zou willen veranderen, is dat een zetel meegenomen kan worden naar een 1-mans fractie. Ik vind wel dat iemand een dissident mag zijn binnen zijn eigen partij - goed en gezond zelfs. Of iemand de termijn eventueel als ongelieerd lid mag afmaken, dat is een discussiepunt waar ik nog niet uit ben. Maar dat iedere lullo dan een zak geld krijgt om in de aanloop reclame te gaan maken voor zijn/haar herverkiezing, daar ben ik niet zo blij mee. Vind ik ook niet democratisch. Voor zover de Kuzu's et al van deze wereld al op persoonlijke titel de Kamer in zijn gekomen: niemand heeft op DENK of VNL gestemd.

Sjors W. | 25-11-16 | 10:41

Voorbeeld gevolgen: 1938-1945.

Rampstad | 25-11-16 | 10:39

Ik wil mijn stemrecht inleveren in ruil voor belastingkorting.

Yeohan | 25-11-16 | 10:39

'14 jarige beft buurvrouw van 55' boek.
Dirk III | 25-11-16 | 10:26
+1

Mark_D_NL | 25-11-16 | 10:39

Grunberg is een prototype van een grachtengordel fascist.

martymcfly | 25-11-16 | 10:38

Meneer Grunberg moet 'm wel heel erg hard tussen de billen hebben gehad wil je zo'n stukje kunnen schrijven. Wat een onbenul.

Cor Zakov | 25-11-16 | 10:37

BigData, is dat de datum van het slachten op de big stempelen?

Ook voor BigData geldt, interpretatie is een bitch! AI kan analyseren wat het wil, maar neem nu de gemiddelde internetter. Veel verder dan pornhub komt hij niet meer, dus wordt Islam afgeschaft omdat die daar tegen is?

MarcS | 25-11-16 | 10:36

Grunberg als nazomergast lijkt me wel wat.

knutsel | 25-11-16 | 10:34

Mij interesseert de mening van meneer Grunberg doorgaans totaal niet. Hij hoort bij een wereld waartoe ik me allang heb afgesloten, en elke keer zorgen ze ook wel dat die deur dichtblijft.
Maar Grunberg laat nu wel heel erg blijken totaal onbenul te zijn m.b.t. zijn opmerking over de Amerikaanse verkiezingen. Het Amerikaanse systeem van een 'electoral college' zorgt ervoor dat elke staat evenredig vertegenwoordigd is bij de verkiezingen d.m.v. kiesmannen. Dat betekent dat elke staat belangrijk is in de verkiezing van een president, en dus moet een kandidaat ook in elke staat campagne voeren - daarom kost het ook zoveel geld. Hadden zij een systeem van 'meeste stemmen gelden', dan was het voldoende voor kandidaten om campagne te voeren in dichtbevolkte staten en lieten ze staten als North en South Dakota links liggen. Dan krijg je het Britse systeem waarbij het voldoende is om geld te pompen in het zuiden om een regering te vormen.
Dus, meneer Grunberg, uw opmerking is complete onzin ingegeven door vooringenomenheid en gebrek aan kennis. Dit verbaast mij ook niet, want als ik één ding weet van Nederlanders, is dat zij graag oordelen vellen over anderen zonder inhoudelijke kennis van de materie. U bent zo'n Nederlander. U denkt voldoende te weten door de Volkskrant te lezen en NOS te kijken maar in weze bent u een onnozelaar, meneer Grunberg. Een goedgelovige kladschrijver die alleen maar bestaat uit gratie van het feit dat in Nederland alles is dichtgetimmerd. In het land der blinden is Eenoog koning. Zodoende zijn ook Trijntje Oosterhuis en Ruth Jacott verzekerd van sterrenstatus.
Verdiep u in de materie i.p.v. ongeschoolde domme opmerkingen te maken.

Rest In Privacy | 25-11-16 | 10:32

Magische eenhoorns uit lala-land. Dit moet toch satire zijn?

harry21 | 25-11-16 | 10:31

h3* | 25-11-16 | 10:23
Dat zou Arnon alleen maar leuk vinden. Aandacht is zijn drugs.

Mark_D_NL | 25-11-16 | 10:29

Lalala Geld! | 25-11-16 | 10:27
LOL!

Dirk III | 25-11-16 | 10:29

Mocht Grunberg ooit apen gapen liggen ik pas op hem geen kunstmatige beademing toe.
Je boeken zijn allang naar de vuilverbranding, laat dat een aanbeveling zijn.

Memek | 25-11-16 | 10:29

Hmmmm mijn stem gaat uit naar Sarah Conner

Lalala Geld! | 25-11-16 | 10:27

@ Schoorsteenveger | 25-11-16 | 10:14

Het probleem is dat beroepsscribenten als Grunberg op donderdagmiddag aan hun column beginnen, naast alle andere schnabbels die ze aflopen. Probleem is dat ze/we een column zien als een simpele mening, die niet goed of fout kan zijn - want een mening.

Het is een stuk journalistieke tekst, dat gecorrigeerd moet worden, feitelijk gecheckt moet worden, door eindredacteur en columnist bediscussieerd moet worden. En als het dan een kutidee blijkt te zijn, dan moet het afgeschoten worden en vervangen.

Ik geloof niet dat dat in het geval Grunberg ooit is gebeurd. Ik denk ook dat de ego van het miezerige ventje het niet zou trekken, en hij met veel bombarie problemen zou maken. Remarque zou dan natuurlijk de overwerkte eindredacteur op de ballen geven, want zo rollen ze.

Sjors W. | 25-11-16 | 10:27

Daarnaast Arnon, als je dit leest, het begrip AI is voor jou te hoog gegrepen blijkbaar. Een mens heeft emoties, empathie en meer van dat zodat we beslissingen niet alleen rationeel maar ook met gevoel nemen. Een computer niet, punt. Dus als je een machine laat beslissen wat werkt in een samenleving dan zijn de "minderheden" waar jij het nu blijkbaar voor opneemt het eerst aan de beurt door niet bewezen diensten uit het verleden. Als je bijvoorbeeld ten doel stelt een begrotingstekort terug te dringen en de samenleving werkbaar te houden zal deze groep infuus medelanders maar ook ouderen en wellicht geestelijk gestoorden dus volgens AI als een groot obstakel worden gezien en zonder empathie zal de oplossing wellicht een beetje Nazi achtig zijn met treinen naar het oosten bij wijze van spreken. Dus praat geen onzin alsjeblieft en richt je aandacht gewoon maar op je volgende '14 jarige beft buurvrouw van 55' boek.

Dirk III | 25-11-16 | 10:26

@h3* | 25-11-16 | 10:23
Vind ik wel een goeie, Grunbergianen of Grunbergiërs lijkt me wel wat.

IslamPislam | 25-11-16 | 10:25

Draak uit Brabant | 25-11-16 | 09:33
Rare vergelijking, want de stemmer in een maatschappij is niet dezelfde als de werknemer in een bedrijf. Eerder een aandeelhouder, en die mag gewoon roepen en stemmen wat hij wil. Daarnaast heeft een bedrijf klanten, en die stemmen met hun portemonnee. (Tenzij die klant de overheid is, dan komt corruptie al snel om de hoek, van beide kanten.)

Doper | 25-11-16 | 10:23

Het probleem van Grunberg en soortgelijke wereldverbeteraars is dat zij zelf graag stemmen vanuit de onderbuik voor een ideaal die nooit - of in ieder geval nog lang niet - verwezenlijkt zal worden; de globalistische multiculturele wereld.

Je kan die mensen nog zo vaak om de oren slaan met feiten die bewijzen dat de samenleving daar (nog lang) niet klaar voor is door ze o.a. te wijzen op: het terrorisme, massaverkrachtingen door immigranten, zeurnegers die van alles willen behalve bijdragen aan de samenleving etc. maar ze willen het gewoon niet horen en het liefst willen ze mensen met een andere mening met geweld uit de samenleving verwijderen. En wat vooral leuk is, is dat ze alles omdraaien en de sceptici beschuldigen van onderbuikgevoelens, fascisme en intolerantie.

Mensen zoals Grunberg vind je trouwens vaak in de grachtengordels van Amsterdam, waar je niet zoveel hoofddoekjes ziet. Maar toch is de grachtengordel in hun beleving het perfecte voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving er uitziet en het bewijs dat het werkt. Ik wil dan ook Grunberg en de zijnen vooral oproepen om even een kijkje buiten grachtengordels te nemen en de MSM vooral niet als de absolute waarheid te beschouwen.

IslamPislam | 25-11-16 | 10:23

De term allochtoon mag niet meer gebruikt worden want dat klinkt negatief. Ik pleit ervoor om de term Gutmensch te vervangen door "Arnon Grunberg". Het enige negatieve bij-effect is dat de originele drager van de naam die ironie compleet ontgaat en het ziet als een veer in zijn reet.

h3* | 25-11-16 | 10:23

@Zef1581 | 25-11-16 | 10:10
Waarom heeft de linkse elite van landverraders geen bestaansrecht? En waar baseer jij op dat ik een antidemocratische trol zou zijn?

Ik was in Haren | 25-11-16 | 10:22

Gijp verkoopt grunberg helemaal de moeder. Das toch lullig voor die grunberg, de zo verafschuwde lage cultuur wint het ruimschoots van zijn hoogdravende domme gehypte klets boekjes.

Mark_D_NL | 25-11-16 | 10:21

@tipo | 25-11-16 | 09:33
Precies, helemaal mijn gedachte. Alleen, een eerlijke AI is een utopie. Het risico is nl. groot dat mensen die AI gaan manipuleren, en dat er hele twitter/FB/Instagram brigades ontstaan om de AI te f*cken. Bovendien worden mensen die weinig data genereren, de monddood gemaakte burger dus, via big data niet echt meegenomen. Mijn ouders die stilletjes hun dorpse leventje leiden met cash geld, geen internet en onbetaald vrijwilligerswerk zijn dan veel minder invloedrijk dan de social justice warrior achter zijn keyboard. Het principe dat iedereen even belangrijk is, ongeacht maatschappelijke betrokkenheid, inkomen, data-savyness of politieke overtuiging, wordt vooralsnog het beste vertaald in de een-mens-een-stem gedachte. Democratie dus.

Realisties | 25-11-16 | 10:19

Laat me raden, de kunstmatige intelligentie zal geschreven moeten worden door een deugmens.

Wasbakplasser | 25-11-16 | 10:19

@Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:44 Het kaalkopjesleger wordt groot dan denk ik

Handsomeboy | 25-11-16 | 10:14

Erg triest, mensen die in hun ijdelheid ten overstaan van een breed lezerspubliek erg intelligent over willen komen, maar dan keer op keer struikelen over hun verstandelijke beperkingen en het daaruit voortvloeiende gebrek aan fundamenteel inzicht in de materie die ze werkelijk denken ten volle te beheersen.
"De ironie van het Amerikaanse kiessysteem echter is dat het er in veel staten nauwelijks toe doet of je stemt, het gaat om een paar swing states."
Wat een dom gezwets, Arnon. Je blaat na, zonder te begrijpen.
De ironie is dat het individu in Amerika in veel staten geneigd is om altijd op dezelfde partij te stemmen, precies zoals er hier in Nederland katholieken waren die altijd op de KVP stemden omdat dat 's zondags in de preek als een heilige plicht werd opgelegd, en socialisten die zich verplicth voelden om uit solidariteit PvdA te gaan. Kwestie van "cultureel archief". Het doet er dus wel degelijk toe of je stemt. De ironie, Arnon, is dat de traditionele stemmer kennelijk vindt dat het er toe doet om te gaan stemmen.
Voorts is het zo, dat het van te voren niet absoluut vastligt welke staten de "swing states" zijn. Dat kan wisselen, door allerlei oorzaken, onder andere door iets wat nu als "onderbuik" wordt gekwalificeerd maar uiteraard een vele malen complexer kluwen van bepalende factoren is.
Ergo, de ironie is dat de Amerikaanse kiezer voor het overgrote deel voorspelbaar kiesgedrag vertoont, en de uitslag ogenschijnlijk bepaald wordt door de zogenaamd "zwevende kiezer". Dat is een scheve manier om tegen de werkelijkheid aan te kijken, Arnon. Want de stem van die traditionele kiezer kan door statistici weliswaar als gegevenheid, als nagenoeg een vaststaand feit worden gehanteerd, maar is dat niet. De laatste verkiezingen hebben dit ook glashard aangetoond. Juist daar waar Clinton dacht van gegevenheden uit te kunnen gaan, bleken vele kiezers die voor het gemak al in de statistieken waren opgenomen, zich anders te gedragen dat voorspeld, dus zich niet als een gegevenheid voor te doen. Het monster "Big data" had het mis, want ging van de verkeerde vooronderstellingen uit, had weliswaar de cijfers, maar interpreteerde ze verkeerd.
De ironie is, Arnon, dat je met een vals perspectief de wereld in kijkt. De ironie is, dat in een democratie elke stem telt, en dat een stem van een domme onderbuiktokkie net zoveel waard is als een stem van een ijdele pretentieuze moraalridder. Dat het dus in een gegeven situatie inderdaad niet mogelijk is dat die paar stemmen van die paar ijdele pretentieuze moraalridders zwaarder wegen dan de stemmen van al diegenen die door diezelfde moraalridders met dedain worden aangesproken, beschreven en zelfs veroordeeld.
De ironie is, dat het gedrag van figuren als jij momenteel een stuk gemakkelijker in algoritmes is te vangen dan het gedrag van de massa. Dat geeft te denken.
Er is paniek onder de statistici, men weet even niet hoe men het volk voorspelbaar kan houden, en is op zoek naar nieuwe instrumenten om "de onderbuik" te kunnen meten. Men weet het even niet, wat, Arnon, als je het aan mij vraagt verfrissend is.
"We moeten er alleen voor zorgen..." Wie, Arnon, wie moet dat doen? De zwevende kiezer, de geëngageerde die niet gaat stemmen, de ijdele schrijver-met-teveel-pretentie?

Schoorsteenveger | 25-11-16 | 10:14

@ Indoneesje | 25-11-16 | 09:55

Zum kotzen toch dat iemand in deze tijd nog denkt dat er een debiele werkmieren-klasse is, die verheven moet worden door in zaterdagscholen gedwongen 'Tirza' te lezen. Ze mogen zuipen, neuken en vechten, want dat zit nu eenmaal in hun onderontwikkelde genen, maar niet stemmen totdat ze door de intelligentsia verheven zijn.

Dat is gvd meer koloniaal, discriminatoir en superieur/inferieur denken dan Greet ooit gedaan heeft. Schokkend gebrek aan relativeringsvermogen.

Sowieso bizar dat de intelligentsia altijd vooraan staat om het koloniale verleden, de schooltjes in Indonesia, geforceerde cultuuropdringing, geen respect voor originele cultuur en gedachtegoed, te veroordelen. Zonder er bij stil te staan dat op het moment dat ze (want kom op, toen we het aan het doen waren stonden ze vooraan) Indonesiers aan het forceren waren, ze hetzelfde aan het doen waren in Drenthe, Groningen, Limburg.

Sjors W. | 25-11-16 | 10:13

Als AI een land zou besturen zou dat slecht nieuws zijn voor bepaalde al dan niet uitheemse bevolkingsgroepen. Immers, een koud calculatieprogramma dat kosten en baten afweegt zal juist die groepen slechter bedelen. Lijkt me niet geheel in de geest van de heer Grünberg..

Lucioperca | 25-11-16 | 10:13

Dus eerst lees ik op GS dat Wilders een power Speech gaf, daarna las ik hier gister dat Wilders en zijn stemmers nazi's zijn volgens GS zijn schrijvers en nu dit weer.
Ik heb geen hoge pet op van de VK, Telegraaf, AD en het NRC want ze maken en vinden geen nieuws maar typen alles over wat via de persvoorliegers wordt uitgekauwd. GS is in dat opzicht anders maar donderstraal wel even snel op met dat two-face geneuzel.

Dirk III | 25-11-16 | 10:12

Even een andere suggestie betreffende de democratie. Verborgen tussen, en eventueel geboren te midden van de polemische pennevruchten van mijne medereaguurders...

Het oprichten van een waarlijk democratische politieke partij die door middel van online referenda continu in verbinding staat met de kiezer die lid zijn van de partij.

Over ieder onderwerp dat behandeld wordt in de kamer kan online gestemd worden, en de eventuele vertegenwoordiger in de (2e) kamer, mocht zulk een partij (een) zetel(s) kunnen bemachtigen, verkondigd niet de mening van 'de partij', maar van de kiezer die door middel van het online referenda direct zijn keuze over het onderwerp kenbaar heeft gemaakt.

Ik zou zoiets, samen met andere geïnteresseerden best kunnen initiëren.

Maar het zou ook kunnen dat iedereen hier alleen interesse heeft voor zijn of haar eigen mening.

Dan waait de wind voorbij, en is alles weer hoe het was.

StoereSleffers | 25-11-16 | 10:12

-weggejorist-

Zef1581 | 25-11-16 | 10:10

@Draak uit Brabant | 25-11-16 | 09:33
Mensen die totaal geen idee hebben gaan in de praktijk gewoon niet stemmen dus het systeem is perfect.

keestelpro | 25-11-16 | 10:10

Ik heb niet de indruk dat Grunberg ooit een boek heeft gelezen, maar Brave New World zou een goed begin zijn.

tectonicos | 25-11-16 | 10:10

Helaas resulteert elke vorm van discussie of logisch redeneren omtrent problematiek tegenwoordig al snel in modder gooien en het gooien met termen als "Racist" of "PVV-Tokkie".
Le Roi | 25-11-16 | 10:02
.
En juist daardoor zullen steeds meer mensen de discussie niet meer aangaan (waarom zou je) maar op 15 maart hun stem luid en duidelijk laten horen.

Lupuslupus | 25-11-16 | 10:10

Ik ben tegen iedere vorm van geweld, maar Arnon vormt een uitzondering.

Hiesjes | 25-11-16 | 10:07

Tekstverklaring:
De auteur becommentarieert een voorstel/opinie opgeschreven door een sterveling.
Hij concludeert dat (sommige) stervelingen democratie (kunnen) misbruiken.
Derhalve is het stuk sarcastisch cq ironisch bedoeld.

pjotr nicknaamtov | 25-11-16 | 10:06

Kan artificiële intelligentie er ook voor zorgen dat ik op Grunberg kan schijten zonder dat ik het zelf hoef te doen?

Kapitein Stijlvol | 25-11-16 | 10:06

uch. uch. Het Grunberg stukje is tegen de Trump huilers gericht...

ikdenkwat | 25-11-16 | 10:06

Democratie is allang verleden tijd in Europa zowel als in Nederland. Maar erger dan Grunberg kan het m.i. niet worden: wat een kwal.

K.A. Leneet | 25-11-16 | 10:05

@Sjors W. | 25-11-16 | 09:36
Ik heb tot een paar maanden geleden voor een logistieke toko gewerkt waar 24/7 vrachtwagens komen en gaan.
Op bepaalde (lange) routes maakt die toko liever gebruik van oa Polen.
Die rijden met zijn tweeën zodat die truck 24/7 kan doorrijden zonder overtreding van de rijtijdenwetten.
Daar kan geen Nederlandse trucker tegenop omdat die Polen, Litouwers en Hongaren ver onder de prijs betaald krijgen vergeleken met Nederlandse truckers.
Een Nederlandse trucker met alleen een trekker koppelt een trailer aan en brengt die naar de plaats van bestemming tegen (plusminus) €60 per uur.
Vanuit Duitsland komen er trekkers (meestal Polen) met trailers aan in Nederland die tussen 04:30 (aankomst in NL) en 20:00 uur (vertrek naar Duitsland) stilstaan.
Ze krijgen betaald per kilometer, dus als het laden uitloopt door logistieke problemen, en ze vertrekken pas om 21:00 (of nog later) dan verliezen die chauffeurs daar tijd op.
Maar de kosten in landen als Polen liggen lager dan die in Nederland, dus ze verdienen er nog steeds op.
Welcome to the EU !

necrosis | 25-11-16 | 10:03

@Dr. Klatergoud | 25-11-16 | 09:07
Mooi verwoord! (Al is het wel 'hand in eigen boezem steken', niet 'hart' ;) )
.
Dit is wat mij betreft het probleem dat tegenwoordig heerst, en door internet pijnlijk wordt blootgesteld. Je bent tegenwoordig óf extreemlinks regressief, liberaal en gutmensch, óf je bent guurrechts, xenofobisch, islamofobisch racist. Het oeroude gezond verstand lijkt verdwenen. De verdeeldheid lijkt alleen maar groter te worden. Niet alleen tussen politici en burgers, maar ook tussen links en rechts.
.
Ik zou mezelf ook onder 'rechts' kunnen scharen. Ik ben een nuchtere, rationele denker en zo'n hardwerkende Nederlander cq. Jan Modaal. Maar niet zo één die een ieder die ook maar anders denkt de mond zou willen snoeren. De discussie ga ik altijd graag aan, zo lang dat maar civiel blijft. Helaas resulteert elke vorm van discussie of logisch redeneren omtrent problematiek tegenwoordig al snel in modder gooien en het gooien met termen als "Racist" of "PVV-Tokkie".

Le Roi | 25-11-16 | 10:02

Grunberg en de linkse kliek zijn net een stel verwende peuters. Ze drammen, met niet aflatende kracht, eindeloos door en zijn slechte verliezers.

miss error | 25-11-16 | 10:02

Wordt het niet eens tijd dat we de heer Grunberg vervangen door wat AI?

Yogie | 25-11-16 | 10:01

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
U mag wel via mijn VPN-etje inloggen. Wellicht dat GU daarin kan bemiddelen.
Extragratis voordeel, iedereen de huid vol tiefen, en ze komen mij halen. Wie slaat dat vooruitzicht nou niet af.
En mijn verbinding is 1gb/s. Dus trage pagina's is mij onbekend.

Wim Venijn | 25-11-16 | 10:01

Zef1581 | 25-11-16 | 09:58
Kun je iets specifieker zijn in de groepen waar je op doelt?

Ik was in Haren | 25-11-16 | 10:00

-weggejorist-

Zef1581 | 25-11-16 | 09:58

Eigenlijk komt het er op neer dat iedereen iedereen zijn wil wil opdringen / opleggen. En dat is al zo oud als de weg naar Kralingen, toch?

Albert5000 | 25-11-16 | 09:58

Paar jaartjes werken in een steengroeve zou voor Grunberg niet slecht zijn ,kan hij gelijk zien hoe zijn toekomstige plan er uit komt te zien .

fleurtje | 25-11-16 | 09:57

-weggejorist-

Willem333 | 25-11-16 | 09:55

Ongeloofelijk dat in dergelijke zulke gedachtes opgaan. Al verbaasd het me eerlijk gezegd helemaal niets. De elitaire gezwam is niets anders dan Fascisme in de meest pure vorm. Dat het nu uitgevoerd word door een voornamelijk links gezinde elitaire kliek maakt het er niet anders op. Wat dat betreft behoort Arnold Grunberg en Louise Fresco tot Fascisten, want dat het fascisten dat is wel duidelijk. Van de wieg tot het graf, de staat (Lees: Elite, Links socialisten) bepaald wat goed is. Ik was altijd redelijk positief gestemd over onze samenleving maar het lijkt er steeds meer op dat een 'Trump' scenario in Nederland niet eens zo ondenkbaar is. En misschien is een 'Trump' scenario helemaal niet eens zo slecht. Tijd voor schoonschip in Nederland, te beginnen met de deportatie van de fascistische Turken van DENK!

Indoneesje | 25-11-16 | 09:55

Goed idee.
Laten we supermarkten ook afschaffen, en kookprogramma's.
Laten we een computer uitrekenen wat we het beste kunnen eten.
Eten we gewoon iedere dag allemaal een maaltijdsoep van volkoren boekweitpannekoeken met bruine bonen, kabeljauw, broccoli, magere kwark en honing.
Drie keer per week thuisbezorgd door een volledig computergestuurd transportsysteem.

Of laten we tv-zenders afschaffen.
Doen we gewoon één net waar 24-7, 365 dagen per jaar hetzelfde programma op is.
Volgens het format: Op een onbewoond eiland spelen twee teams een wedstrijd met ballen, darts en een race-auto, maar ze moeten ook taarten bakken en levende wormen eten en iedere dag wordt er één speler weggestemd, maar die kan dan op een ander eiland weer meedoen met een kwis waar je woorden van drie letters moet raden met de eerste twee al gegeven, dit alles becommentarieerd door een zeiksnor, een autocue-lezer, een excuusheaumeau, een woonbootneuqer en zevenentwintig verongelijkte advocaten, gematigde moslims (hahaha, gematigd), racisme-roepers en neusvloggers, en de beste speler mag iedere week naar een ander eiland waar hij met 4 van boven tot onder getatooeerde en gepiercte boerinnen, seks mag hebben in een bubbelbad met champagen.
En Johnny de mol moet er nog ergens tussen geprakt worden, maar dat spreekt voor zich.

Laten we boeken ook opheffen.
Dat we nog maar één boek hebben wat iedereen elke dag moet lezen en waar alles in staat wat je moet weten.
En dat boek moet Arnon schrijven en het verhaal gaat ongeveer zo:
Help, ik besta, of toch niet.
En ik wil neuqen met mijn moeder. Of dochter, of met een okapi met rode regenlaarzen aan.
Vertwijfeling?
Waarom?
Iedereen is koekwaus, behalve ik, ik ben Joods, gratis ham, het grootse dilemma ooit. Nazi's waren liev. Of kudt. Weet het ook niet meer. Erectie. The. End.

Cuyahoga | 25-11-16 | 09:54

Maar de heer Marek van der Jagt beweert dus eigenlijk dat een groot aantal mensen minderwaardig is en niet in staat om 'juist' te stemmen. Weet je wie ook....?

FustViking | 25-11-16 | 09:54

Als Grunberg geen kritiek krijgt van mensen die er verstand van hebben is dat niet omdat hij gelijk heeft, maar omdat hij de plank gigantisch misslaat. Aan hem weerleggen is geen eer te behalen. Daarnaast vindt hij dat mensen die kritiek op hem hebben, geen verstandige mensen zijn. Dan heb je dus altijd gelijk. Mensen hebben om begrijpelijke redenen niet zo'n zin om met een nazi vergeleken te worden. Het doodmaken van het debat is het echte gevaar voor de democratie, niet het referendum (zoals Zwitserland).

Doper | 25-11-16 | 09:54

JTKDM | 25-11-16 | 09:49
Sowieso een slecht plan om de toekomst van de aarde in handen van kapitalistische kortetermijndenkers te geven.

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:52

Wat een koekwaus. En nee Arnold, het draait niet "alleen om een paar swingstates" in de VS. Ga je eens verdiepen in het Amerikaanse staats- en kiesrecht, dan kom je misschien wat beter beslagen ten ijs als je je meninkjes deelt met het Goedvolk. Al hoewel, goedvolk? We stevenen dankzij het Goedvolk rechtstreeks af op een samenleving waarin het echt ieder voor zich wordt. Sociaal-darwinisme is coming back to you!

LJBrinkhorst | 25-11-16 | 09:52

Volgens de teller hier rechts van de panelen is democratie al 226 dagen geleden afgeschaft.
Of dik 10 jaar geleden met de goedkeuring van een " gewijzigde" Europesche grondwet.

Andersdenkend | 25-11-16 | 09:51

Ach de gesprekken met ideologisch doortimmerde Gutmenschen worden leuker en leuker dezer dagen. Zo was eertijds politieke controle over de wetenschap 'goed en nodig' tot er (zoals nu) in de VS een andere wind waait; dan is het ineens 'eng' en 'despotisch'. Wijs je de Gutmensch op de denkfout, kun je aftellen tot je als fascist en dat soort containerbegrippen wordt weggezet. Leg je een Gutmensch uit dat de Islam een giftige ideologie is: neen, dat is niet zo, Islam is vrede en de 'wat minder' leuke dingen van onze immigranten zijn louter en alleen te wijten aan sociaal economische achtergrond. Dan radicaliseert een blank, rijk meisje uit suburbanië en je vraagt hoe dát dan zit. Wachten. Nog even wachten. Kortsluiting zien ontstaan. Aftellen en wachten tot je 'nazi' genoemd wordt. Heerlijk heerlijk heerlijk.

FustViking | 25-11-16 | 09:50

Dutch_Holland | 25-11-16 | 09:47
Daar zouden tiepes als Marcel van Dam en Frans Timmermans heel blij mee zijn.
Ik denk dat vrouwenstemrecht moet worden teruggedraaid, dan zijn we zo van die linkse kliek in de tweede kamer af.

Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:49

@Ollie B. Bommel | 25-11-16 | 09:41,
Het klinkt leuk: wie betaalt, bepaalt. Maar hoe hou je de hordes van machteloze deplorables in bedwang zonder ze een schijn van invloed te bieden? Brood en spelen?

JTKDM | 25-11-16 | 09:49

Grunberg schafft sich ab.

Bert Konterman | 25-11-16 | 09:49

Ja laten we een voorbeeld nemen aan geëngageerde Amerikaanse jongeren die tot de dag van vandaag random mensen in elkaar rammen omdat ze het gore lef hadden om op Tump te stemmen. Invalide, dakloos of anderszins weerloos? Des te beter, wel zo makkelijk. Rammen maar.

Van Zessen Klaar. | 25-11-16 | 09:48

Gezien de aanzienlijke smeergelden c.q. lobbyisten welke vaak eraan te pas komen bij de aanbesteding EU/Staat/bedrijf zou artificiële intelligentie een gunning laten bepalen geen slecht idee zijn tog? lol

william7055 | 25-11-16 | 09:48

Sjors W. | 25-11-16 | 09:45
Ik ga er alles aan doen om niet te hoeven stemmen.

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:48

@Ollie B. Bommel | 25-11-16 | 09:41
Alleen stemrecht voor personen die minimaal 20.000 euro belasting betalen
Over de hoogte mag gestemd worden.

Of meer stemmen als je veel belasting betaald: elke 40.000 euro die je betaald aan belasting een extra stem. (Zou ik heel blij mee zijn)

Dutch_Holland | 25-11-16 | 09:47

@ Ollie B. Bommel | 25-11-16 | 09:41

Tel je sociale premies als belasting? Want anders vallen er heel veel normale, hardwerkende Nederlanders af in jouw model. Denk dat de VVD en hardcore eurofielen je plan wel prima vinden.

Sjors W. | 25-11-16 | 09:45

Ja laten we een voorbeeld nemen aan geëngageerde Amerikaanse jongeren die tot de dag van vandaag random mensen in elkaar rammen omdat ze het gore lef hadden om op Tump te stemmen. Invalide, dakloos of anderszins weerloos? Des te beter, wel zo makkelijk. Rammen maar.

Van Zessen Klaar. | 25-11-16 | 09:45

Handsomeboy | 25-11-16 | 09:37
Vragen invullen hoeft niet eens, als AI een scan maakt van het arbeidsverleden, studie en persoonlijke leefwijze, kan er zo een bindend stemadvies volgen wat kloppend is.

Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:44

@gestopt | 25-11-16 | 09:37
Andersom kan ook, geen landelijke regeringen meer maar een ۆ commissaris. Dan maak je pas echt meters qua synergie-effecten en kostenbesparingen.
De voormalige regeringen kunnen als ze dat willen op betere tijden wachten in Canada of de UK, na overdracht van alle bezittingen en tegoeden.

kindapaas | 25-11-16 | 09:43

Brave New World 2.0. Welkom in Dystopia. Met President Grunberg.

Rest In Privacy | 25-11-16 | 09:42

Menen = mensen.

Dutch_Holland | 25-11-16 | 09:42

Het wrange van een democratie ten opzichte van een dictatuur is dat de democratie ons laat geloven dat wij zelf voor de ellende gekozen hebben.

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:42

Plato's ideale staat maar dan met robot-koningfilosofen? Een leuk gedachte-experiment. Laat Grunberg daar maar eens een mooie toekomstroman over schrijven!

JTKDM | 25-11-16 | 09:42

Alleen stemrecht voor personen die minimaal 20.000 euro belasting betalen
Over de hoogte mag gestemd worden

Ollie B. Bommel | 25-11-16 | 09:41

Nu we het er toch over hebben, zou je stem moeten wegen naar de hoeveelheid belasting die je betaalt. Dan voorkomen we in ieder geval dat al die immigranten die luieren in de hangmat van de sociale zekerheid vanuit die positie ook nog eens macht kunnen uitoefenen.

Iedereen zeurt maar over het Amerikaanse systeem met kiesmannen. Dat zou oneerlijk zijn. Wat tenminste zo oneerlijk is, is dat linkse politici, als ze de macht hebben, de grenzen open zetten voor mensen die -statistisch gezien- zodra ze stemrecht hebben, links zullen stemmen. Over vals spel gesproken .

chosenignorance | 25-11-16 | 09:41

Misschien moeten we eens onderzoek doen naar het volgende: bij mensen met een heel hoog IQ wordt een heel groot gedeelte van de hersenen gebruikt voor deze intelligentie. Het sociale gedeelte, het empatisch vermogen is in deze hersenen vaak minder ontwikkeld. Misschien moeten we daarom menen als Grünberg hun stemrecht afnemen.

Dutch_Holland | 25-11-16 | 09:41

@ ichnaton | 25-11-16 | 09:33

Juist wat dit land eindelijk een keer nodig heeft. Sec naar de problemen kijken, vrij van een dogmatisch partijpolitiek regime. Op basis van rationaliteit en pragmatisme beslissingen nemen. Niet op basis van 'aaaaaah, sielug' of 'ohjee, straks komt mijn carrière in de knoei'.

Enter Yeti | 25-11-16 | 09:40

@Draak uit Brabant | 25-11-16 | 09:33
Dat hoef je natuurlijk niet noodzakelijk te weten om te zien dat de huidige politici er een gigantische puinzooi van maken. Ook zonder te weten wat een motie is kun je zien en snappen dat Rutte liegt dat het een lieve lust is, en dat Klaver totáál geen zicht heeft op hoe z'n plannen uitpakken voor de economie. Ze moeten gewoon niet zo mekkeren over wie er wel/niet mag stemmen, en gewoon zorgen dat beloftes worden nagekomen en de politiek an sich transparanter/eerlijker wordt. Het zou me namelijk niets verbazen als de meeste mensen die nu niet stemmen, dat laten omdat er toch niet naar ze geluisterd wordt.

kanon0503 | 25-11-16 | 09:39

Dat mensen niet gaan stemmen is geen reden. ook in landen met een stemplicht gebeurt hetzelfde.
Het punt is dat Gruunberg dus liever een dictatuur heeft met een socialistische computer aan het roer.
What can possibly go wrong?

small_town_dude | 25-11-16 | 09:39

Als je naar 4 jaar van dit kabinet/2e kamer kijkt lijkt democratie al weg te zijn.

lady blabla | 25-11-16 | 09:38

@niemand specifiek | 25-11-16 | 09:30 Hear hear!

knutsel | 25-11-16 | 09:38

Als je mij vandaag 20 vragen laat beantwoorden met A B C of D en ik beantwoord die volledig naar eer en geweten, en ik moet over 1 of 2 dagen exact dezelfde vragen invullen, weer naar eer en geweten, dan kan er wel eens een verschillend beeld uit naar voren komen. Knappe A.I. die met mijn schizofrenie rekening houdt.

Handsomeboy | 25-11-16 | 09:37

Misschien is een dictatuur wel een betere oplossing.
Zet gewoon van ieder land een commisaris in Brussel en laat die de dienst uitmaken.
O sjit, we hebben al een dictatuur

gestopt | 25-11-16 | 09:37

De semi-gekozenen in het EP. www.youtube.com/watch?v=S7LMRGD9FG4 Back in the USSR volgens het EP is men in oorlog met Rusland. Het werkt toch die Goebbelspropaganda. Schultz, Schauble, Merkel het politburo van 1939 is weer terug.

gnor | 25-11-16 | 09:36

ojee als democratie ook allerlei uitwassen genereert zoals ongekozen EUprominenten en andere steeds grotere lobby machtsego's mogelijk maakt, en zich tegen het volk keert, het volk democratisch dan hiertegen in het verweer komt, dan moet de 'democratie' voor dat plebs, volk, gepeupel etc etc volgens de bovenonsgestelde maar opgedoekt worden.
Om het mogelijk te houden de macht te laten waar die nu is bij de bovenonsgestelde.. Dat heet in gewoon platvloers Hollands dictatuur..

fikkieblijf! | 25-11-16 | 09:36

knutsel | 25-11-16 | 09:29

Weet ik, maar dat neemt niet weg dat je stem voor de president (lijkt me de belangrijkste van die 17) er niet toe doet.

jawor36 | 25-11-16 | 09:36

Stop nou alsjeblieft met de term "fascisme" continu te gebruiken.
Schijnbaar heeft links nog rechts enig idee wat dit inhoudt.

UlrichRudel | 25-11-16 | 09:36

Mijn twee Limburgse neven zijn vrachtwagenchauffeur. Werken allebei al sinds hun 18de, nu zo'n 15 tot 20 jaar. Opgegroeid in een truckersfamilie. Ik gok dat ze PVV stemmen, maar weet dat niet 100% zeker. Zou het wel begrijpen. Ik weet wel zeker dat ze niet pro-EU, en zeker niet pro-meer-uitbreiding-van-EU zijn.

Je kunt een vrachtwagenchauffeur in Limburg, een timmerman in Amsterdam, etc, nog zo veel prognoses en BNP groei laten zien, maar voor die mensen is de hele EU-ontwikkeling van de afgelopen twintig jaar op bijna geen enkel vlak positief geweest. Dat ze geen paspoort meer hoeven te laten zien is ook geen voordeel, want vroeger konden ze bij die grensovergangen nog even koffie drinken of een tukje doen.

Deze mensen hebben hele legitieme problemen en bezwaren, en wonen op plekken waar de grachtengordelintelligenstsia die dit soort theorien (theoretisch gebrabbel in mijn ogen) uitpoepen nooit komen. Dat altijd maar willen afdoen als racistisch geroeptoeter is walgelijk, en het idee om ze stem-ongeschikt te verklaren is nog erger. Voor mij voegt een vrachtwagenchauffeur meer toe dat fucking Arnon Grunberg - ook omdat die draak echt helemaal niks toevoegt.

Sjors W. | 25-11-16 | 09:36

@knutsel | 25-11-16 | 09:29
Dat nieuws over legalisering werd door het oer-Hollandsche Philips met gejuich ontvangen.
Tenslotte weten die wel hoe ze 'groeilampen' moeten maken.
Ik zie de aandelen Philips en de jaarwinst nog wel door het dak gaan!

necrosis | 25-11-16 | 09:35

Democratie heeft inderdaad zijn beperkingen. Sterker nog, ik denk dat alle hedendaagse wereldproblemen te wijten zijn aan deze beperkingen.
Maar daarmee is nog niet gezegd dat het alternatief beter is.
Zeker niet als het alternatief in elkaar wordt geknutseld door dezelfde mensen die mede verantwoordelijk zijn voor de democratische puinhoop van vandaag (en dat zou natuurlijk wel het geval zijn).
Census kiesrecht, op basis van afdracht naar rato van inkomen (e/o vermogen) ben ik helemaal voor.

jemagookniksmeer | 25-11-16 | 09:34

AI - voor AG is dat een soort Magische Hand van God. In Real Life zitten daar gewoon keiharde nerds achter die algoritmes implementeren.

En welk algoritme gaan die gebruiken dan, meneer AG, AI ? De Linker of de Rechterhand van God?

Zielloze technocraten, levensgevaarlijk.

ichnaton | 25-11-16 | 09:33

Grunberg beseft blijkbaar niet, dat met behulp van artificiële intelligentie het hele PVV-partijprogramma uitgevoerd gaat worden. Want zaken als ontwikkelingshulp, hulp aan corrupte oligarchen, windmolens die op belastingbetalergeld draaien, import van criminelen en overheidsafhankelijken, gebrek aan uitzettingsbeleid, een fiscaal gesloten systeem dat lek is richting de Eurocraten, een Euro als dwangbuis, verplichte ziektekostenverzekeringen en dergelijke zijn niet in het belang van individuele Nederlanders.

Artificiële intelligentie zou in een nanoseconde een Nexit te weeg brengen, een opzegging van de alle internationale Verdragen met een cultureel-marxistisch karakter, vrijhandelsverdragen met alle landen en vrij wapenbezit voor iedereen zonder de ziekte van Parkinson.

tipo | 25-11-16 | 09:33

Ik vind enkel stemmen voor mensen die doorgeleerd hebben te ver gaan.
Ik vind echter wel dat je alleen mag stemmen als je hebt laten zien dat je minimale moeite wilt doen om iets van politiek te begrijpen. Daar moet je dan een test voor doen, die niet zozeer je intelligentie test maar wel de mate waarin je geïnteresseerd bent in politiek.
Denk je dat Wilders ooit minister is geweest? Pech gehad, jij mag niet stemmen. Hetzelfde voor het niet weten wat de Eerste en Tweede Kamer zijn, wat een motie is, etc. Basisstof, maar er zijn teveel mensen die hier niks van weten maar wel menen te moeten vertellen hoe het allemaal zit.
Moet je eens in een bedrijf mee aankomen, ergens niks van weten en dan je bek opentrekken. Dan is het gauw klaar met die flauwekul.

Draak uit Brabant | 25-11-16 | 09:33

je kunt alle mensen een tijd voor de gek houden en sommige mensen kun je altijd voor de gek houden, maar je kunt nooit alle mensen altijd voor de gek houden..

Benedictus2016 | 25-11-16 | 09:33

De V.S. zou je gewoon op moeten delen in 50 aparte landen.....

jeroen020 | 25-11-16 | 09:32

Goed artikeltje van Louise... kom maar op met dat geschop tegen de burger die de gevestigde elite zat is. Des te harder is de reactie tijdens de verkiezingen begin volgend jaar. Hoe meer ik dit soort berichten zie en hoe harder ik de gevestigde elite uit angst om zich heen zie schoppen, des te harder prak ik dat rode potloodje in het vakje PVV, VNL of Forum voor Democratie.

kanon0503 | 25-11-16 | 09:31

Ik zal straks bij de Vincent van Gogh kliniek (Venray) gaan vragen of ze de heer Grunberg willen uitnodigen om daar in behandeling te gaan. Hij heeft het echt nodig, de man is zo gek als een deur.

Graaf Monte Cristo | 25-11-16 | 09:31

Grunberg wil een AI waarvan hij en zijn deugende soortgenoten de input leveren en het andere volk aan de zijlijn blijven. Want ze vinden alles wel leuk maar dan alleen als ze zelf de uitslag kunnen sturen.

sinar2 | 25-11-16 | 09:30

Een stukje als dit kan ik met recht definiëren als 'krankzinnig'. De ultieme vorm van toegepaste technocratie van een persoon die wel sociopathisch moet zijn. Dat kan niet anders. Een krankzinnige technocratische extreem linkse sociopaat. Ik verzin het niet, hij schrijft het zelf op.

Dutchbeaurouge | 25-11-16 | 09:30

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Twitter?

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:30

@TheseDays00 | 25-11-16 | 09:25
Comment van de dag !!!!

necrosis | 25-11-16 | 09:30

De democratie werkt prima, hou eens op met doen alsof dat; wanneer Democratie een andere uitkomst aanwijst dan jouw gewenste uitkomst, dat dat betekend dat democratie kapot is.

Het enige probleem met de huidige democratie is dat onze huidige leiders er lak aan hebben. Grote beslissingen zoals de pensioenpotten openstellen op de europeze markt worden via achterkamers goedgekeurd zonder dat iemand 't in z'n partijprogramma had, zonder dat iemand 't idee had om even 't volk in te lichten of raad te plegen.

De gekozen leiders zijn de stoorzender in de democratie, NIET de burgers

niemand specifiek | 25-11-16 | 09:30

"Fresco ziet big data niet uitsluitend als een gevaar. Wat verfrissend is". Really Grunberg? Verfrissend? Het ultieme middel om uiteindelijk burgers 100% te kunnen monitoren door zowel grote bedrijven als de overheid, kan ook verfrissend zijn? En dan niet eens een leuk voordeeltje voor de burger noemen, maar juist het allergevaarlijkste, de besturing van het hele land erdoor laten bepalen? Gedachtenpolitie is niet erg als het maar netjes en objectief geautomatiseerd is? (moeten we werkelijk Orwell nog noemen?)

Volkomen waanzin, en hopelijk ook 'ludiek' bedoeld door meneer de intellectueel. Als door alle gegevens beschikbaar te hebben van de burgers al bekend zou zijn wat ze gaan stemmen en het is ACCURAAT, dan verandert er dus niks, het zou dan alleen makkelijker voor de burgers zijn dat ze niet hoeven te gaan. Met als klein nadeeltje dat de overheid AL die gegevens van wat burgers denken en doen in bezit zou hebben!

De laatste strohalm van de bewogen medemens is dat de mensen die hetzelfde stemmen als zij, minder naar de stembus gaan dan de tegenstemmers. Want het kan niet zo zijn dat een daadwerkelijke echte meerderheid het met hun verheven wereldbeeld oneens is.

Volgende week een column van Grunberg over dat ook via big data helaas gebleken is dat toch nog steeds maar een minderheid stemt wat hij wil en dat er beter per direct een volledige Arnon-dictatuur zonder stemrecht ingevoerd kan worden.

een_mike | 25-11-16 | 09:30

Haha, AI laten beslissen. Hoe achterlijk wil je het hebben. AI is nog lang niet zo ver als dat ze in SciFi films laten denken. Hoe de AI in eerste instantie 'denkt', en dus ook wat voor dingen het leert wordt allemaal bepaald door degene die de code schrijft. Dus dan leer je hem gewoon aan dat zoeken naar "hoeveel leveren windmolens werkelijk netto op?" en "undercover onthullingen in de moskee" duidelijk tekenen zijn dat de 'kiezer' graag meer windmolens wil en een sterke band met de islam voelt.
En die twee dingen maken de echte VVD'er, dus een stem voor de VVD. Simpel toch?

Flapuidt | 25-11-16 | 09:29

@jawor36 | 25-11-16 | 09:24 Als je bijvoorbeeld kijkt naar Californië bij de verkiezingen van 8 november j.l. zie je dat er ook over 17 andere zaken kon worden gestemd. Eén daarvan was legalizering van marijuana. Dus als je dan nog steeds op je luie reet blijft zitten...

knutsel | 25-11-16 | 09:29

@ culture_vulture | 25-11-16 | 09:25
Of hij gaat mensen enthousiast maken om te gaan stemmen. Democratie voor mensen die meedoen, niet voor thuisblijvers.

TheseDays00 | 25-11-16 | 09:29

Dit is het ware fascisme. Wij zijn links en wij bepalen wat er gebeurd. Klootjesvolk moet werken, 52% van je loon afstaan en vooral je muil houden.
Realiteit is dat de wereld om is. De mensen worden eindelijk wakker. Een nieuwe revolutie zit eraan te komen. Het wordt een hete lente, die van 2017

Waakvlam | 25-11-16 | 09:28

@DaJonkel | 25-11-16 | 09:27
Inderdaad

Not_again | 25-11-16 | 09:28

Een kunstmatige intelligentie (er was inderdaad al een Nederlands woord voor) zou waarschijnlijk betere beslissingen nemen dan de door irrationele emoties gedreven luchtfietsers en megalomane narcisten die nu de politiek bepalen.
Sterker nog, een kunstmatige intelligentie had het stukje van Arnon Grunsberg direct naar de prullenbak gesleept en niet naar de voorpagina.

Osdorpertje | 25-11-16 | 09:28

Ideologisch links is altijd elitair, autoritair en totalitair geweest.. De hele geschiedenis door.

Benedictus2016 | 25-11-16 | 09:27

Maar, zou AI niet tot dezelfde conclusies/resultaten moeten komen als de mens? Dus zou er nu gewoon een TrumpAI aan de macht zijn.

DaJonkel | 25-11-16 | 09:27

@eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Een andere computer kopen?
Modernere software aanschaffen?
Andere provider overwegen?

En ontopic: kan Grunberg niet gewoon weer telefoonboeken gaan schrijven?
Hij mag dan een miljoenmiljard prijzen hebben gewonnen met zijn boeken, ik zou hem nooit uitnodigen op mijn verjaardag.

necrosis | 25-11-16 | 09:27

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Tot over een weekje dramaqueen.

Pedronegro | 25-11-16 | 09:26

Sunir | 25-11-16 | 09:17
Gebeurt al een tijdje. De NYT spuugt bijvoorbeeld 100-en bot based artikelen per dag uit. Zeg maar de NU achtige artikelen. Steeds meer artikelen zij geschreven door bots, steeds meer reaguurders zijn bots. De VVD heeft zo'n team ingehuurd wat aan de slag zal gaan met social media bots voor de verkiezingen. Dus be aware voor de fake informatie van de VVD.

Mark_D_NL | 25-11-16 | 09:26

Artificial intelligence klinkt wel heel rationeel en intelligent, maar het is niet gezegd dat AI geen regressief pad kan kiezen. Een beetje zoals met de mensheid het geval is, eerst eeuwen van vooruitgang en geloof in de rede en dan plotseling bukken voor een op verovering en ongelijkheid gebaseerde woestijnideologie.
.
Mensen zijn misschien een op een dom, te misleiden of goedgelovig, op lange termijn zijn groepen mensen heel goed in staat een oordeel te vellen over de meeest complexe problemen. Ik geloof echt in de wisdom of crowds, eerder dan in de oordeelsvaardigheid van kleine groepen mensen die vaak ook nog eens lijden aan commissiedenken.
.
De Volkskrant zou in plaats van Grünberg een column te laten schrijven een robot het werk kunnen laten doen. Zit er nog iets van intelligentie in.

Glasgow Argus | 25-11-16 | 09:25

Wil Arnon dan naar een systeem dat het er niet toe doet wat het gros van de staten wil, en dat Californie bepaalt wat de hele Verenigde Staten willen? Trump had veel meer staten en de constitutie is geschreven vanuit een idee dat de staten zich willen verenigen in een federatie.

Pimp my Voortuin | 25-11-16 | 09:25

Wat als we Grunberg vervangen door een kitten die over een toetsenbord loopt? Erger kan het niet worden.

TheseDays00 | 25-11-16 | 09:25

Als je vindt dat er te weinig gestemd wordt, stel het dan verplicht.

culture_vulture | 25-11-16 | 09:25

Best een verfrissende gedachte over de democratie. Ik kan me best voorstellen dat 'weten' een betere raadgever is dan 'voelen'. Door (meer) data te gebruiken kan iemand in ieder geval voor zichzelf een beter onderbouwde keuze maken.

Daarnaast klopt de opmerking over het kiesstelsel in de VS wel. Als je niet in een swing state woont zal je stem de uitslag niet beïnvloeden en kun je dus net zo goed op je luie reet blijven zitten. Dat gebeurt dan ook veelvuldig.

jawor36 | 25-11-16 | 09:24

De vermoordde voorouders van Grünberg draaien zich om in hun naamloze massagraf.

Is dit Stockholmsyndroom by proxy?

bakermat | 25-11-16 | 09:24

Als we dat systeem dan ook even laten regelen dat het publiceren van boeken en columns ook geregeld wordt door diezelfde AI die weet wat demense willen dan zien we nooit meer iets van Grunberg terug. Ik ben voor!

DerFoehrer | 25-11-16 | 09:23

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
*snik*
Ongezien de moeder enzo.

GuusHetSchaapje | 25-11-16 | 09:23

@eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Er was onlangs toch een topic dat GeenStijl helemaal gaat vernieuwen? Er werd aan de reaguurders gevraagd hoe die site eruit moest gaan zien.
Ik hoop dat je dan terugkomt hoor!

keestelpro | 25-11-16 | 09:23

Grunberg moet volgens mij vlug zijn snor laten staan .het wordt dan een dictatuur
van intellectuelen, en dat soort is dan goed in staat om de gewone bevolking te bedonderen en hun zakken goed te vullen.

gerrit5042 | 25-11-16 | 09:22

Kwoot:
Niet de keuze van de kiezer, hier of elders, maar het feit dat die keuze de Grunbergoïden niet goed uitkomt, dát is het echte gevaar voor de democratie.

Spijker, kop, raak!!!

Ik denk wel dat 95% van de mensheid te dom is om te poepen, maar als je deze grote groep lang genoeg het harnas in jaagt dan gaan ze een keer de aangeleerde en door de MSM verspreide mening afdoen en zelf beslissen.

We leven nu precies in deze fase.

hangtiet met knoop | 25-11-16 | 09:22

Er wordt telkens maar facisme geroepen, maar dit lijkt meer op die smerige marxistische stromingen die we begin vorige eeuw ook zagen opduiken. Nep-intellectuelen, nivelerings-experts, corrupte-oligarchen hebben er allemaal baat bij om deze ideologie door te drijven, dat zij en hun volgers het onderspit gaan delven is een kwestie van tijd.

HaatAth3ist | 25-11-16 | 09:21

Democratie is dan ook niet alles. Vooral de Nederlandse consensuspolitiek.

De ultieme democratie is in mijn ogen zo min mogelijk belasting heffen en een zo klein mogelijke overheid. Mensen kunnen dan zelf stemmen met hun portemonnee op zaken die ze belangrijk vinden. Is nog efficiënter ook dan een snoepzak aan belastinggeld afgeven en 1 snoepje van je favoriete kleur terug te krijgen.

Jurassic_Kwark | 25-11-16 | 09:21

@eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Vaker neuken en minder praten, ouwe chagrijn.

Prof. Pim Pam Pet | 25-11-16 | 09:21

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
Wat raar, er zijn zoveel manieren om het reaguren soepel te laten verlopen. Heb je soms aardbevingsschade aan jouw internetkabel? Jammer dat je gaat.

Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:19

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16
OT: Je gaat toch niet weg?

Mark_D_NL | 25-11-16 | 09:19

WAAROM krijgt iedere halve gario zonder enige noemenswaardige achterban in ditland meteen een platform?
-
Sinds wanneer is deze gemankeerde auteur, die nota bene New York als verkiest boven Nederland, benoemd tot Docent Maatschappijleer des Vaderlands?
-

bisbisbis | 25-11-16 | 09:19

Ik ben de ideale dictator.

McSnor | 25-11-16 | 09:19

Sunir | 25-11-16 | 09:17
Neem jij Van Rossem in huis dan?

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:18

Ach ja, Grunberg vindt iets. *next*
Verder wat @Ongeruste vader | 25-11-16 | 09:15 zegt.

atheïstisch stemvee | 25-11-16 | 09:18

@ nemeton | 25-11-16 | 09:17

Ik. Vannacht. Rond een uurtje of vier.

Enter Yeti | 25-11-16 | 09:18

ZwarteDag | 25-11-16 | 09:14

En dan off-grid zonder backup-accu in een dikke stralingsvrije dikke box van lood, voor de zekerheid richting de zon geschoten door Elon Musk.

Marcello Christiani | 25-11-16 | 09:17

Stemplicht zou een stuk eenvoudiger en goedkoper zijn dan AI gesleepnet in onze data. Maar Arnon is gewoon aan het zuigen.

Ongeblustekalk | 25-11-16 | 09:17

error
- definieer : islam -

nemeton | 25-11-16 | 09:17

Als we nu eens colums door robots laten schrijven op basis van big data. We weten toch wel wat u wilt lezen toch?

Sunir | 25-11-16 | 09:17

OT (omdat het moet)

Dit was het dan, het waren mooie tijden. Er zit ergens een vout diep in de krochten van GU en zijn hulpklazen en kan ik alleen nog maar reaguren via een proxy-site. En dat trek ik niet meer. Paginas's laden na 10 seconden en dat dan drie keer achter elkaar, daarna een cookiewall afbreken en dan opnieuw inloggen. Nee, voor mij is de lol er nu af. GU zegt er 24/7 mee bezig te zijn maar kan niet vinden waar het zit. Iedereen bedankt en tegen necro zou ik nog willen zeggen: je kunt nog altijd straatkrantverkoper worden. Iedereen ongezien de tyfus en allemaal de moeder!

- Edit: NOOOO! -

eerstneukendanpraten | 25-11-16 | 09:16

Wat is nou moeilijk aan het concept meeste stemmen gelden en wie niet stemt doet niet mee.
Misschien invoeren een tweede kiesronde om versplintering te voorkomen of minimum aantal zetels vereiste.

Pedronegro | 25-11-16 | 09:16

Denk dat arNON dit stukje niet geschreven had als Hillary gewonnen had. Dan had het democratisch kiessysteem natuurlijk perfect zijn werk gedaan.

Ongeruste vader | 25-11-16 | 09:15

De artificiële intelligentie die ons leidt, bestaat al lang. Maar dan heet het Facebook, Google of Twitter. Die zijn de laatste maanden finaal door de mand gevallen als 't gaat om de berichtgeving rond Clinton, Trump en de wikileaks. Of dat pedo-pizza verhaal.

Lagonda | 25-11-16 | 09:15

Iemand die de Jodenvervolging van de nazi's met de huidige situatie van moslims vergelijkt kan ik onmogelijk serieus nemen.

Vogelbeest | 25-11-16 | 09:15

Grunberg vervangen door een AI bot lijkt mij een fantastich plan!

ZwarteDag | 25-11-16 | 09:14

Ik begin mij ernstig zorgen te maken over de (EU-)deugkliek. @Geenstijl, doe eens een topic maken over de volgende 1984-Stasi-plannen van de EU:
-
-
www.rt.com/news/368045-european-resol...
-
-
(Site nu nog niet door de EU verbannen)

Marcello Christiani | 25-11-16 | 09:13

1. Zo erg is het allemaal niet.
2. Als Big Data het antwoord is, waarom voorspelde iedereen dan met 99% kans, winst voor Hillary?

a1a2a3 | 25-11-16 | 09:13

Alleen mensen met een universitaire titel zouden moeten mogen stemmen. Behaald aan een Nederlandse faculteit uiteraard!

Groet,

ir was in Haren

Ik was in Haren | 25-11-16 | 09:13

“The fascists of the future will call themselves anti-fascists” – Winston Churchill

flat out | 25-11-16 | 09:13

"Op basis van uw data weten we wat u zou stemmen" ?? Roflol... Vandaar dat die peilingen ook allemaal zo lekker aansluiten bij de verkiezingsuitslagen natuurlijk.

Ogre | 25-11-16 | 09:12

Die intelectuele armoedzaaier zal nog lelijk opkijken als er rationele machines het beleid gaan maken. Een "het ligt sowieso altijd aan de blanken ongeacht de feiten" programma is best lastig te maken lijkt mij.

très cool | 25-11-16 | 09:11

Misschien moeten we jouw boeken op een grote stapel gooien en de fik erin steken Arnon. Als we toch niets meer zelf hoeven doen is het lezen van jouw kwatsch ook zwaar overbodig.

knutsel | 25-11-16 | 09:10

Ik denk zomaar dat de aangehaalde Artificiele Intelligentie, ertoe zal leiden dat er beslissingen worden genomen c.q. beleid wordt gemaakt die de heer Grunberg niet welgevallig zijn.

Not_again | 25-11-16 | 09:09

Dit voorstel zou alleen maar pro Trump en Brexit werken. Door op basis van big data te kijken naar de voorkeuren van de gehele populatie geef je alle Boze Witte Mannen een stem. Op basis van de recente uitslagen lijkt het mij dat het aantal Boze Witte Mannen groter is dan het aantal Social Justice Warriors. Bereid je met deze oplossing dus maar voor op veel minder weg-met-ons beleid.

B0kito | 25-11-16 | 09:09

Als je democratie afschaft wordt vanzelf de gene met de gemeenste pitbull de baas.

keestelpro | 25-11-16 | 09:08

Dat is het mooie aan vrijheid van meningsuiting (in mijn ogen essentieel voor een democratie): dat juist degenen die het _niet_ met je eens zijn ook een stem hebben. En als er dan plots heel veel mensen het niet met je eens blijken te zijn kan je of zeggen dat het allemaal domme sjonnies zijn, of je steekt je hart in eigen boezem en probeert je in hen te verplaatsen. Waarom hebben deze mensen toch zo een totaal andere mening dan jij? Zijn ze echt dom of speelt er wellicht iets anders? Maar om dat te doen moet je uit je ivoren toren in Amsterdam oud-zuid klimmen en ach, daar woont het gepeupel.

Dr. Klatergoud | 25-11-16 | 09:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland