Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nobelprijswinnaar: 'Sloop de euro, red Europa'

neusjevdzalm100.jpgHet is een van de vreemdere fenomenen in onze tijd van continentale maakbaarheid. Simpele, fundamentele en onweerlegbare boerenwaarheden worden met ideologische hoogmoed overboord gezet, waardoor we onszelf vastnagelden in projecten waarvan de meest basale premissen gewoon niet klopten. En zo verenigde de euro bijvoorbeeld de Grieken, bij wie belastingontduiking al sinds hun Ottomaanse overheersing een pijler van de cultuur is, onder dezelfde munt als de fiscaal zindelijke Duitsers. Vandaag een mooi interviewtje in De Volkskrant met Joseph Stiglitz. Klinkt als een Oostenrijker die kindjes opsluit in de kelder, maar het is een econoom en Nobelprijswinnaar. Een soort Jesse Klaver dus, maar dan anders. Hij bracht onlangs het boek 'De euro - Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt' uit, en mag nu even een pagina lang de onheilige drie-eenheid Wilders/Roos/Baudet in de kaart spelen. Komen die kwoots. "Als econoom beschouw ik de euro als een reusachtig experiment in de werkelijkheid. Het is een test voor wat er gebeurt als je één munt invoert voor negentien verschillende landen. (...) Het gelijk van ons, de critici, is sinds 2010 elk jaar opnieuw bewezen. De Europese Commissie bleek met haar optimistische voorspellingen zes keer op rij verkeerd te zitten. (...) Vroeger, toen elk Europees land nog zijn eigen munt had, konden ze die in reactie op een crisis devalueren. Griekse vakanties, olijven en feta werden daarmee goedkoper. De export steeg, de concurrentiepositie en de handelsbalans herstelden zich. Weg crisis. Maar de euro is als een kruis waarop landen zich vrijwillig laten vastnagelen. Griekenland kan zichzelf niet langer uit zijn crisis devalueren. Blijft over de pijnlijkste oplossing: 'interne devaluatie', economen-taal voor een radicale verlaging van de levensstandaard. En zelfs dan is het de vraag of de economie zich herstelt." De EU is uiterst slinks te werk gegaan. Het voerde de euro in voordat er sprake was van een politieke unie, wetende dat de euro alleen kon overleven als er een politieke unie zou volgen. Op deze manier probeerde het Europa de politieke unie in te chanteren, maar helaas, de realiteit is weerbarstig. "[De euro] brengt het Europese project niet in een stroomversnelling, zoals de bedoeling was, maar ondergraaft de gedroomde eenheid. Bevolkingen komen tegenover elkaar te staan. Oude kloven worden vergroot. Was de Duitse economie in 2007 nog ruim 10 keer zo groot als de Griekse, in 2015 is dat al 15 maal. Het kan met recht gesteld worden dat Europese natiestaten nu vijandiger tegenover elkaar staan dan voor de EU zich ermee ging bemoeien, maar nog altijd wordt volgehouden dat de EU de Europese vrede geconsolideerd heeft. Kortom, je kunt tekentafel-achtig social engineren wat je wil, vroeg of laat wordt de foute premisse blootgelegd. En dan is de prijs hoog.

Reaguursels

Inloggen

Dandruff,

Waarom zou ik jouw onderwerpen nog verder willen weerleggen? Ik heb de feiten benoemd en daarbij mijn mening gegeven. Daar hoef je het nie mee eens te zijn.

Naar mijn bescheiden mening pluk jij de feiten eruit die al horen bij jouw mening en ik kijk eerst naar de feiten en Geef dan een mening. De enige die de discussie doodslaat ben je zelf. Dat mag hoor, is geen probleem.

Maar ik za je 1 punt geven die je mag proberen te weerleggen: De Nederlandse staat leent op dit moment tegen een negatieve rente. Kom een met feiten die het tegendeel bewijzen. Ik ben zeer benieuwd. Als je feiten juist zijn, wil ik best mijn mening bijstellen. Doe jij het dan ook, als ik gelijk heb?

jezusisonzin | 02-10-16 | 19:49

Lees het prachtige artikel van Michael Lewis: "BEWARE OF GREEKS BEARING BONDS"
Link:http://www.vanityfair.com/news/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010

Cit: [...]As Wall Street hangs on the question “Will Greece default?,” the author heads for riot-stricken Athens, and for the mysterious Vatopaidi monastery, which brought down the last government, laying bare the country’s economic insanity. But beyond a $1.2 trillion debt (roughly a quarter-million dollars for each working adult), there is a more frightening deficit. After systematically looting their own treasury, in a breathtaking binge of tax evasion, bribery, and creative accounting spurred on by Goldman Sachs, Greeks are sure of one thing: they can’t trust their fellow Greeks.[...]"

theo-is-dood | 02-10-16 | 18:23

jezusisonzin | 02-10-16 | 15:34,

Als jij nou eens leert lezen.
Dat jij mij *probeert* te beledigen betekent niet dat ik mij beledigd *voel*; dat zijn hele verschillende dingen.

Jij veranderde van onderwerp. De column gaat immers niet over jouw gebrekkige taalkennis, maar over de euro.
Ondertussen heb jij;
- nog 0 van je holle slogans geprobeerd aannemelijk te maken;
- nog 0 van de door mij aangedragen feiten geprobeerd te weerleggen.

Ik ben wel steeds ingegaan op wat jij zei, en vind het nu wel mooi geweest.
Je bent de zoveelste EU-trol die niks meer kan dan discussies verzieken. En eerlijk is eerlijk; betere discussiemethoden hebben jij en andere voorstanders van armoede en dictatuur niet, om jullie EU-dogma's te verdedigen.

Dandruff | 02-10-16 | 15:50

Dandruff,

Eerst zeg je dat ik je heb beledigd en dan weer niet?
Misschien ben jij degene die constant van onderwerp verandert?

jezusisonzin | 02-10-16 | 15:34

jezusisonzin | 02-10-16 | 14:47,

Je hebt me niet beledigd.
Maar je probeert het wel met termen als "onderbuikgevoelens" (13:08) en slogans als "de simpelste economische principes begrijp je niet" (9:45).

Niet dat jij probeert die "simpelste principes" uit te leggen, overigens.
Want we waren het er al over eens dat jij nooit ergens inhoudelijk op in gaat.

Je blijft hangen in nietszeggende kretologie.
En je verandert nu alweer van onderwerp.

Dandruff | 02-10-16 | 14:55

Dandruff,

Waarmee heb ik je beledigd?

jezusisonzin | 02-10-16 | 14:47

jezusisonzin | 02-10-16 | 13:08,

Je hebt natuurlijk weer geen linkje?
Op nu.nl van 2 oktober zie ik niks;
www.nu.nl/economie
Ik heb wel een ander linkje, van de DNB, waarin wordt uitgelegd dat die negatieve rente vooral is bedoeld om het parkeren van geld bij de ECB door banken aan banden te leggen;
www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-a...

Dus nogmaals, een speledingetje van een paar bankiers.
Als de overheid hier al geld aan gaat verdienen dan is dat nihil, en zullen de directe kosten (leningen van de overheid aan banken en bedrijven) veel hoger zijn. Om over de vele indirecte verliezen, zoals de ontelbare miljarden bij spaar- en pensioen- fondsen nog maar te zwijgen.
Maar die feiten negeer je nu voor de derde keer.

Je negeert in elke discussie sowieso 99,9% van wat ik zeg.
En voor die overige 0,1% blijft het bij wat holle slogans en beledigingen en verander je van onderwerp. Zodat we het nu niet meer over de desastreuse gevolgen van de euro (zie column) hebben, maar over een utopie waarin schulden ineens geld opleveren.
Onvoorstelbaar.

Dandruff | 02-10-16 | 13:58

'interne devaluatie', economen-taal voor een radicale verlaging van de levensstandaard

Nooit van gehoord maar kan er me wat bij denken.

Der Schnitzeljäger | 02-10-16 | 13:08

Dandruff,

Lees nu.nl van 2 oktober. En gewoon eens verder zoeken. In het afgelopen jaar zijn al verschillende leningen uitgeschreven tegen een negatieve rente.

Jouw onderbuikgevoel komt niet overeen met de werkelijkheid.

jezusisonzin | 02-10-16 | 13:08

Feynman | 01-10-16 | 18:05
Een wc pot die thermisch uitzet, dat is nieuw voor me!

Radijsje | 02-10-16 | 12:44

jezusisonzin | 02-10-16 | 12:05,

Hoewel jij om 9:45 duidelijk had aangegeven niet meer op volwassen niveau in gesprek te willen gaan, wil ik je toch nog een keer onderuit halen.

Je herhaalt steeds dat de overheid miljoenen kan verdienen door "geld te lenen tegen een negatieve rente".
Heb je ook al een concreet voorbeeld?
Niet?
Dat geloof ik graag, want wie is er zo gek om een bedrag X uit te lenen; en daar minder dan X voor terug te krijgen?
Nota bene in het EU-systeem dat streeft naar inflatie, zodat je geld als je het terugkrijgt nog minder waard is ook?

Helemaal niemand, en zeker de economisch denkende aasgieren in het bankwezen niet. Zoals ik al zei; die negatieve rente is een speledingetje waar een paar mensen rijk van zullen worden, met name door geld;
- te lenen *van* de overheid;
- en niet *aan* de overheid.
De overheid zal daar dus juist geld op verliezen.

Dandruff | 02-10-16 | 12:21

@JanPierTjoresCorneel,

Sinds 2008 is de staatsschuld met € 100 Mrd gestegen, dus als je 2008 als nulpunt neemt, dan is het resultaat zeker negatief te noemen. Maar in een periode van crisis heeft een regering geen andere keus, dan te moeten lenen. Daarnaast heeft de redding natuurlijk heel veel geld gekost. Het alternatief was nog veel rigoreuzer bezuinigen, waardoor elke vorm van economische groet onder de bodem was weggeslagen.

Natuurlijk klopt jouw stelling, dat het tekort groter wordt als er nog steeds een tekort is op de staatsbegroting. Echter op staatsobligaties wordt nu een negatieve rente betaald. Dus een staatsobligatie is nu een lening geworden die geld oplevert. Hierdoor stijgt het tekort niet meer, maar daalt het tekort. Niet met miljarden, maar wel met miljoenen, zoals ik al eerder heb duidelijk gemaakt dmv een voorbeeld.

Het simpele feit, dat de Nederlandse overheid in 2017 € 80 Mrd nieuw moet financieren, zal de rente verplichtingen laten dalen van 4% naar ongeveer nul. Bij een negatieve rente zal een crediteur zelfs geld toe willen betalen, waardoor de staatsschuld nominaal zal dalen.

We zitten in een situatie die nog nooit eerder is voorgekomen. De staat leent geld en krijgt geld toe. Dit is de uitkomst van het huidige Europese beleid van onbeperkt nieuwe euro's de markt in te pompen. In de normale situatie zou hierdoor de inflatie moeten stijgen, maar die blijft nagenoeg op nul staan. Dan blijft er maar 1 oorzaak over. Grote banken en financiële instellingen durven elkaar geen geld te lenen en nemen liever een verlies dan het risico om geld te verliezen aan een lening aan een bedrijf of financiële instelling.

Op de langere termijn is dit natuurlijk rampzalig voor onze economie, aangezien er geen leningen meer worden verstrekt aan bedrijven, zodat deze geen econische groei kunnen creëeren. Echter de ECB koopt nu ook obligatieleningen van bedrijven op, waardoor dit probleem is getackeld.

Het echte probleem ontstaat pas, als het onderlinge vertrouwen weer zo groot is, dat banken weer geld gaan lenen aan elkaar en bedrijven. De ECB zal dan het geproduceerde geld uit de markt moeten nemen, waardoorvervweer schaarste aan geld zal ontstaan, waardoor de rente weer zal gaan stijgen. De ECB heeft daarom maar 1 mogelijkheid en dat is zeer behoedzaams en langzaam het geld uit de markt gaan nemen als de inflatie begint op te lopen. De ECB zit in een spagaat waaruit deze alleen maar uit kan komen door heel behoedzaam en langzaam te handelen.

jezusisonzin | 02-10-16 | 12:05

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 10:58,

Als je googled op "kanzlerakte" dan kom je geen 1 serieuze bron tegen. Alleen aluhoedjessites die van alles suggereren, maar niks concretiseren. Merkel bijvoorbeeld heeft Obama nooit nodig gehad voor haar historische blunder vwb de import van miljoenen jihadisten. Het merendeel van de Duitse, Nederlandse en andere West-Europese politici streefde al heel lang naar het begaan van die historische blunder.

Nog steeds trouwens. Ook als Trump de verkiezingen wint zullen West-Europese politici blijven streven naar ongecontroleerde massa-immigratie naar Europa.
De allesvernietigende Politieke Corruptheid in Europa is het probleem, en niet een toevallige president in de VS die over een paar maanden weer weg is. In de VS zijn de resultaten van Politieke Corruptheid overigens net zo vernietigend.

De verhalen over de kanzlerakte zijn bovendien om een paar redenen volstrekt ongeloofwaardig;
- er zijn in Duitsland decennialang gewoon vrije verkiezingen geweest;
- die ondanks die akte alle kanten op hadden kunnen gaan, en ook alle kanten op gingen;
- en er zijn in de VS ook decennialang vrije verkiezingen geweest, die allerlei kanten op gingen;
- kortom het beleid van Obama is heel anders dan het beleid van Reagan.

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 11:07,

Wat je zegt over absolute schulden en percentages van schulden op het BNP klopt, maar dat neemt niet weg dat onze staatsschuld al decennialang veel te snel stijgt.
Want net zomin als de politiek kan garanderen dat de rentestanden eeuwig laag blijven, kan zij garanderen dat het BNP altijd blijft stijgen. Het tegendeel is waarschijnlijker; vergrijzing, ongecontroleerde massa-immigratie, door de EU opgelegde constante inflatie en kunstmatig lage rentestanden zullen het BNP de komende jaren nog flink onder druk zetten.
Goed economisch beleid is vooruit kijken, en beseffen dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Dandruff | 02-10-16 | 11:56

Willy Brand klapte uit de school over de Kanzler akte:
In feite is Duitsland tussen WO1 en WO2 en na WO2 nooit een soeverein land geweest:

pdf.zeit.de/2009/21/D-Souveraenitaet.p...

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 11:49

jezusisonzin | 02-10-16 | 09:45,

Was dat echt het sterkste zwaktebod dat je kon bedenken?

Dandruff | 02-10-16 | 11:42

Voor het veranderen van een grondwet heb je een 2/3 meerderheid nodig in de eerste en tweede kamer. Die is er nooit geweest. EU is derhalve een onwettig bestuursorgaan en de verdragen zijn niet rechtsgeldig. De oplossing is simpel maar ook pijnlijk. Foutje, bedankt...

logicavanhetgevoel | 02-10-16 | 11:34

@jezusisonzin
Oké, als je de verkoop van tafelzilver meerekent heb je gelijk. Maar bedenk wel dat eerder de staatsschuld juist extra is gestegen door het nationaliseren van de ABNAMRO, ik weet niet of het netto resultaat positief is.
Op dit moment is er nog een financieringstekort, als ik het goed heb zal deze dalen naar 0.5%. Pas als de economische groei hoger is dan het financieringstekort, als ik inflatie buiten beschouwing laat, dan zal de staatsschuld dalen als percentage van het nationaal inkomen.
M.b.t. de kanzlerakte, dat zou inderdaad een geheime akte zijn, maar ik geloof er wel in.

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 11:28

Strak stuk, al vind ik 't onbegrijpelijk dat hij aan 't eind oppert dat "méér Europa" een mogelijke oplossing zou zijn. Hij zegt er weliswaar bij dat het draagvlak voor deze oplossing erg klein is, maar zou zich moeten realiseren dat "méér Europa" gewoon geen mogelijkheid meer is. "Méér Europa" is enkel nog uitstel van een executie die alleen maar wreder zal worden naarmate die gevaarlijke gekken in Brussel hun gang kunnen gaan. Want de economische schade die de EU met haar euro heeft aangericht, is al niet te overzien, maar de politieke schade is nog vele malen groter en desastreuzer.

Lagonda | 02-10-16 | 11:26

Bindende leestips zijn mij net zo'n gruwel als boekverbrandingen (inclusief de koran). Alstublieft dus: Adam Smith: The wealth of nations. Niet gemakkelijk maar dat is de bijbel ook niet. Zelfs niet in het Nederlands.

Rest In Privacy | 02-10-16 | 11:21

De kanzlerakte is door de Russische staatsmedia geopenbaard.ik weet niet, of je dat serieus wil nemen?

Wat betreft de staatsschuld is deze in 2016 daadwerkelijk nominaal gedaald doordat de opbrengsten van de verkoop van staatdeelnemingen (waaronder ABN) hierop in mindering zijn gebracht. Wat betreft de % daling, zal deze altijd plaatsvinden, als het bnp stijgt.

jezusisonzin | 02-10-16 | 11:15

@Dandruff @Jezusisonzin
Toevallig was economie het vak waarin ik uitblonk, ik heb er niet voor gekozen omdat ik niet de rest van mijn leven in pak wil rondlopen.

De staatsschuld daalt niet als je kijkt naar de absolute aantallen, dan stijgt die licht.

Echter, als je kijkt naar percentage van het nationaal inkomen, dan daalt de staatsschuld, omdat het nationaal inkomen sneller stijgt dan de staatsschuld.

Op zich is het belangrijker dat een staatsschuld daalt als percentage van het natinaal inkomen dan dat hij daalt in absolute aantal. Want als het nationaal inkomen verdubbelt, en de staatsschuld stijgt licht, dan zal de toekomstige generatie hem toch makkelijker kunnen aflossen dan als de staatsschuld stabiel blijft en het nationaal inkomen ook.

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 11:07

Als je googled op: Kanzlerakte dan weet je dat Duitsland tot 2099 onder curatele staat van Amerika door het verlies van WO2. Merkel zei een paar jaar geleden dat de multi culturle samenleving is mislukt. Het zou heel goed kunnen dat Obama keihard gebruik gemaakt heeft van deze akte, gezien de open grenzen. Obama heeft zich meermaals lovend en verkneuterend uitgelaten over de ommezwaai van Merkel.
Zo geldt dat ook met de Grieken. Obama wil dat Duitsland lapt dus de Grieken krijgen geldt.

Duitsland kan wel uit de Euro willen, maar Obama wil dat niet. En omdat Obama Turkije bij de EU wil hebben gaat dat ook zeker gebeuren. In feite is Obama de baas van Europa.

JanPierTjoresCorneel | 02-10-16 | 10:58

Dandruff,

Misschien zou je je eens moeten verdiepen in de materie. De simpelste economische principes begrijp je niet. Tip, het heeft met die 7 jaar te maken.

jezusisonzin | 02-10-16 | 09:45

G*dT voor wie het allemaal te ingewikkeld is, lees het boek van George van Houts "Door de bank genomen"
Mijn kennis van economie, het is geen raketwetenschap;-) heb ik uit het groene boekje van prof Heertje!
*CcMed*

kapitein oosterlng | 02-10-16 | 09:03

Vanmiddag dus in Buitenhof te zien en te horen.

mallekater | 02-10-16 | 07:56

jezusisonzin | 01-10-16 | 21:45,

Klets niet, het is jou nu 2 keer uitgelegd dat WIJ opdraaien voor de schuldenlast van Zuid Europa.
Daar verliezen we dus fors op, nog los van alle andere EU-kosten.

Jij doet nu alsof we ongeveer de helft van wat we in Zuid Europa hebben verloren de komende 7 jaren kunnen terugverdienen, want "de 7 magere jaren zijn voorbij, de 7 vette jaren zijn begonnen".
Ik geloof echter niet in orakels, tarotkaarten en glazen bollen; ik geloof meer in "eest zien dan geloven". En ik zie nog maar weinig, ondanks de propaganda van de politiek - zeker verkiezingen op komst?
We worden niet slapend rijk, op een paar bankiers, politici, bestuurders in de semi-verheid en andere EU-propagandisten na.

Het is de EU die haat zaait, en niet alleen in Griekenland en Oekraïne. Zonder euro zouden zowel West en Noord Europa als Zuid Europa er beter voorstaan dan nu. Dat de EU dagelijks nog veel grotere blunders begaat (zoals de import van miljoenen jihadisten) doet daar niks aan af.

Dandruff | 02-10-16 | 07:26

jezusisonzin | 01-10-16 | 20:51,

Maar wat is 10 miljard op 465 miljard?
En wie zegt dat de staatsschuld echt met 10 miljard gedaald is?
Hij is misschien wat minder snel gegroeid; een paar maanden geleden steeg die schuld inderdaad nog met 448 euro per seconde, en nu dus "slechts" met 335 euro per seconde. Het blijven echter astronomische bedragen. En jouw idee dat negatieve rente geld oplevert geeft aan dat je niks van economie snapt.

Ten eerste; boekhoudkundig klopt het niet, dus dit is uitsluitend een spelletje waar een paar mensen geld aan verdienen maar de rest niet. Als consument kost een paar euro rood staan jou nog steeds meer dan jouw spaarrekening jou oplevert. Ondanks die "negatieve rente" waar alleen de grote jongens mee spelen. De immer verspillende overheid zal hier eerder geld op verliezen, omdat zij staatssteun gaan lenen aan banken en bedrijven die zo minder hoeven terug te betalen dan ze hebben ontvangen.

Ten tweede is dit een tijdelijk iets; onze al decennialang rap stijgende staatsschuld kun je echter niet in een paar maanden afbetalen. Het is ook heel goed mogelijk dat de rente over een paar jaar stijgt naar 10%, en wat dan?

Ten derde; trap er niet in. Zelfs al zou de overheid een paar miljoen uitsparen dankzij deze negatieve rente, dan maakt dat de miljarden die bijvoorbeeld de pensioenfondsen erop verliezen niet goed. En als de gepensioneerden straks niet rond kunnen komen, wie draait daar dan voor op?

Ook voor andere spaarders / spaarfondsen zijn deze lage rentes dodelijk.
Veel politici weten dat niet, maar economie draait al duizenden jaren vooral op "verstandig beleid". Raar eigenlijk, dat Thatcher de laatste politica was die wist dat een politicus tenminste dezelfde capaciteiten moest hebben als een huisvrouw ("niet meer geld uitgeven dan je hebt"). Goed beleid begint met sparen;
- duizenden jaren geleden spaarde men graankorrels voor volgend jaar;
- en nog steeds leren we onze kinderen om geld pas uit te geven als ze het echt hebben gespaard.

Tot slot jouw argument dat je de Koning van Katoren bent.
Net als andere EU-trollen zoals DKS probeer je de controleerbare cijfers van het CBS te dissen met een oncontroleerbaar verhaal over jouw persoonlijke succesverhaal. Totaal ongeloofwaardig, maar al zou 1% daarvan kloppen; dat is niet het verhaal van de gewone werkende Nederlanders. De afgelopen jaren zijn de lonen vrijwel niet gestegen, de kosten van huren, sociale premies, benzine echter wel. De door Draghi èn onze eigen belastingzieke politici aangewakkerde inflatie houdt de economie tegen.

Dandruff | 02-10-16 | 07:08

Voor alles in het leven betaal je vroeg of laat een prijs. De prijs van de EU en haar Euro is al zo hoog, dat de angst die hierdoor is ontstaan navenant is. En waar angst is heerst ontkenning. Er zit niets anders op dan ons mentaal en financieel voor te bereiden op de grote klap.

heilgeil | 02-10-16 | 07:06

@oostermoer | 01-10-16 | 19:36
Niet gelezen dat Trump z'n campagne aan het verklooien is? Vandaar dat Farange ingevlogen wordt om hem te adviseren.
@Verdedig-ons | 01-10-16 | 21:55
Nogal mager, Zalm had de gulden 10% ondergewaardeerd zodat wij een sterke economie zouden krijgen, maar ben zeer benieuwd hoe dit monetair opgelost gaat worden.

Implants | 02-10-16 | 03:00

Haha "vrede geconsolideerd"... komop Spartacus, in een bedreigende situatie zullen de huidige EU lidstaten toch wel samenwerken, daar hebben we Newspeak United in Brussel echt niet voor nodig. Het is gewoon een in your face poging het Westerse volk (EU en VS voor 't gemak) tot slaaf te maken. Een volk zonder dromen dat als instrument wordt gebruikt om niet-EU/VS staten tot de laatste druppel te beroven. We stellen geen vragen want "alles gaat toch volgens de regels?". De regels die bedacht zijn door de psychopaten die ze misbruiken om ons naar hun pijpen te laten dansen. Achja. Hoe zit 't. nu met zwarte piet?

Makro777 | 01-10-16 | 23:22

LuckuGirl,

Ja die ken ik.

jezusisonzin | 01-10-16 | 23:20

Deze meneer Stiglitz is dus niet zo aardig voor de EU-nazi's. Ik ken nog een andere Stiglitz, die uit Inglourious Bastards. Die was ook niet zo aardig. Om de komende generaties te behoeden voor een verschrikkelijke tijd hoop ik dat zijn boek hetzelfde effect heeft op het beleid van die monsters in Brussel, want een door interne chaos verzwakt, verward en decennia lang in slaap gesust Europa is een makkelijke prooi voor Rusland en zijn vazalstaten.
"De Siberische beer scherpt zijn tanden.
Ziet, deze ijsbeer heeft geen angst voor veren pennen. Maar veel goud en zilver en zeer vele ruiters, geweren en kanonnen liggen hem na aan het hart. Wee, als hij zijn hol verlaat. Ik zeg u, hij zal zegevieren door macht en tirannie. En wel zeer spoedig, als de zuidelijke runderen en schapen (Europa) niet in leeuwen veranderen, in leeuwen van wijsheid en innerlijke godsvrucht. Denk niet dat dit alles al direct hoeft te geschieden, omdat Ik het u voorspeld heb. Maar zo kan het geschieden, als de mensen niet veranderen en volharden in hun dwaasheid."

PG4161 | 01-10-16 | 22:45

-weggejorist-

steekmug | 01-10-16 | 22:44

-weggejorist-

steekmug | 01-10-16 | 22:38

-weggejorist-

steekmug | 01-10-16 | 22:34

"De 7 magere jaren zijn voorbij en de 7 vette jaren zijn begonnen"
jezusisonzin | 01-10-16 | 21:45:
.
Ben jij bekend met Christine Lagarde?

LuckyGirl | 01-10-16 | 22:18

-weggejorist-

Verdedig-ons | 01-10-16 | 22:08

Ik vind wel dat we bij het inwisselen van euro's, wat was het ook al weer, fl 2,20 (guldens/florijnen) terug moeten krijgen.
Wat zal dat FIJN zijn, gewoon weer dubbeltjes en kwartjes, guldens, rijksdaalders.
Dan zijn we in een klap weer veel rijker. Niemand betaalt 12 gulden voor een pond kaas. Maar pas op, het addertje onder het gras is dat schulden ineens 2,2 keer zo groot worden. Misschien dat ze daarom zo met lage hypotheekrentes aan het smijten zijn.........
Door de invoering van die klote-euro hebben we een hyper inflatie meegemaakt. Een euro was binnen het jaar hetzelfde als een gulden, een inflatie van minstens 100%. Bijkomend groot voordeel voor mensen met grote hypotheken dus hoge inkomens, was dat schulden gehalveerd werden. Misschien beter om even geen huis met een hoge hypotheek te kopen

Verdedig-ons | 01-10-16 | 21:55

Luckygirl,

Ik geef aan wat de huidige situatie is en deze is voor de noord Europese landen ideaal en voor de zuid Europese landen rampzalig. De vraag is wat er nu verder gaat gebeuren? De noord Europese landen zullen de euro niet stopzetten, aangezien dit een cashfcow is.

De enige mogelijkheid is, dat de zuid Europese landen zich zullen terugtrekken en weer naar een eigen valuta gaan of een zuid Europese variant van de euro. Alleen op die manier voorkom je de ongelijkheid die er nu is.

De euro is mislukt voor de zuid Europese landen en gelukt voor de noord Europese landen.
Het punt is, dat ook Nederland zich schandalig heeft verrijkt over de ruggen van de meest arme mensen in Europa en dat wij hierdoor relatief last hebben gehad van de crisis. Dit is natuurlijk wel in het algemeen. Als je je baan bent kwijtgeraakt, je huis en je zit nu in de bijstand, dan zul je hiermee niet eens zijn.

Zolang de huidige situatie blijft, zal de rente voor Nederland extreem laag zijn tot zelfs negatief. Er is zelfs sprake van een rare situatie. Ondanks het feit, dat er ongeveer een biljoen euro is gecreëerd vanuit het niets, is de inflatie bijna nihil. Normaal gesproken zou die nu gierend de bocht uit moeten vliegen.

De prijzen blijven dus stabiel, de rente is extreem laag. Betere voorwaarden kun je niet hebben als Nederland zijnde, als handelsland. Op deze manier worden we stinkend rijk, zonder iets te hoeven doen en zal de werkgelegenheid binnen 5 jaar gigantisch aantrekken. Het vele geld zal toch een keer geïnvesteerd moeten worden bij mensen en bedrijven. De 7 magere jaren zijn voorbij en de 7 vette jaren zijn begonnen. En dat allemaal door het financiële beleid van Nederland. Uiteindelijk gaan we hiervan grof profiteren.

Dat dit haat zaait in andere landen is begrijpelijk, maar een gevolg van ons handelen. Als we nu uit de EU en de euro gaan, dan gooi je dit alkes weg. Alleen heb je wel de verantwoordelijkheid, zolang de zwakkere broeders nog meedoen, hun te helpen en niet verder uit te wringen.

jezusisonzin | 01-10-16 | 21:45

Dat de Euro de emotionele kloof groter maakt geloof ik wel, maar of die kloof er niet zou zijn geweest wanneer al die valuta er nog zouden zijn geweest waag ik te betwijfelen. De zuidelijke landen in Europa hebben altijd al zorgwekkende grafieken laten zien, ook met hun eigen munt. Verschil is nu wel dat de Noord-Europese landen meercde gevolgen merken in plaats dat het aan hen onopgemerkt blijft. Maar dat laat onverlet lijkt me dat met verschillende valuta het niet anders zou zijn. Ook dan zou een land Eutopese steun krijgen om de Europese economie overeind te houden?

Jan, Leiden | 01-10-16 | 21:44

Sliptong | 01-10-16 | 21:15:
Je comment doet me denken aan de film "Threads" (1984), waarin, na de nucleaire holocaust, een groep in lange jassen geklede mannen een tafeltje op de smeulende ashopen neerzetten en de regering van Engeland representeren en beginnen te commanderen.
Als dit een complottheorie betreft, dan wel een bijkans verboden theorie, daar de film ongeschikt voor vertoning werd bevonden.
Overigens eindigt de film met een disclaimer: de vernietiging zou wellicht ernstiger zijn dan in de film gesuggereerd werd.

LuckyGirl | 01-10-16 | 21:28

Maar helaas, alle goede conclusies ten spijt, de EU moet en zal haar ideaalplaatje door de strot rammen van 500 miljoen burgers. Ongeacht de gevolgen. Zelfs vanuit smeulende puinhopen zullen deze technicraten nog de EU gedachte uitdragen. Dat is ook makkelijk voor hen want crises raken hen niet en dit soort mensen krijgen altijd gratis weggeefgeld. Zelfs na devaluatie dan krijgen ze gewoon meer. Dit schrijvende: misschien is dát wel de bedoeling om totale anarchie te veroorzaken om een nieuw slaafs ras te creëren dat gewoon ARBEIT en netjes bevelen opvolgt. Maar dat zijn complottheoriën en dat moeten we niet willen met z'n allen.

Sliptong | 01-10-16 | 21:15

Ik was ff eten (vis) en na al die praat over Dijkstra...
.
djinnie2 | 01-10-16 | 18:45:
Aankomen zie ik het niet daar China in zijn 1tje Amerika morgen op de knieën (of aan t schieten) kan hebben.
Maar dat China en Rusland met elkaar flirten snap ik wel.
.
Raider Twix | 01-10-16 | 19:01:
Stond het Vaticaan niet (deels) in voor de Italiaanse banken?
Ik las een tijd terug zoiets.
.
Mark_D_NL | 01-10-16 | 19:37:
Tnx voor de info, weer een nieuwe afkorting op de zwarte lijst erbij.
Ik wantrouw het al dat ik mijn medicijnen bij de fucking Jumbo kan ophalen.
.
oostermoer | 01-10-16 | 19:36:
Als The Don wint ga ik vooral op Trey Gowdy letten.
.
jezusisonzin | 01-10-16 | 19:33:
Wacht maar tot de aanslagen komen of de volgende bubble knapt.
Wanneer iedereen zich weer suf leent en de rente ineens niet meer in ons voordeel werkt staat Nederland sneller onder water dan dat je blub kan zeggen.
Wat anderen al zeiden, de Euro moet voor heel de EU goed zijn.
Niets verscheurt de volkeren op dit continent harder dan wanneer de ene rijker wordt van andermans armoede, of andersom.
Je ziet binnen NL al wat er gebeurt door alleen grote steden geld te geven en het achterland geld te ontzeggen.
Dorpen zonder supermarktje of café.
Daardoor gaan PvdA stemmers ineens PVV stemmen.

LuckyGirl | 01-10-16 | 20:59

Dandruff,

Hoe kan de schuld met € 335,00 per seconde stijgen als de staatsschuld dit jaar met € 10 miljard is gedaald. Daarnaast is een nieuwe lening op dit moment alleen maar voordelig, aangezien er een negatieve rente wordt betaald. Met andere woorden, op een nieuwe staatslening van € 1 miljard hoeft de staat maar € 990 miljoen terug te betalen.

Dit is natuurlijk wel een voordelig iets van de schuldencrisis e daar had niemand op gerekend. Het komende jaar in 2017 moet in totaal voor € 80 miljard aan staatsleningen opnieuw worden gefinancierd. Een korte optelsom levert dit de staat € 880 miljoen op.

Op dit moment is het zo, dat hoe meer de staat leent, hoe lager de nettoschuld wordt. Wie betalen daar uiteindelijk voor? Dat zijn de zuid Europese landen, want die kunnen alleen masr lenen tegen hoge rentes of bij de ECB. Staatsleningen tegen 2% rentevoordeel gefinancierd met staatsleningen door Nederland en Duitsland en nog enkele landen tegen een negatieve rente. Dus zelfs met deze schuldencrisis wringen de noord Europese landen de zuid Europese landen verder uit.

Voor de zuid Europese landen is er maar 1 mogelijkheid en dat is de EU verlaten. Daardoor kunnen ze hun economieën op orde krijgen. Sinds de invoering van de euro is mijn loon verdubbeld en ik zit aan het eind van mijn loonschaal. Mijn loon is dus alleen gestegen door in cao afgesproken loonstijgingen. De inflatie is muv de horeca niet zo hard gestegen.

Mensen in de we en in de bijstand hebben deze stijging niet gehad en voor die mensen is het niet gemakkelijk geweest, maar zelfs die staan er positieve voor dan 15 jaar geleden.

jezusisonzin | 01-10-16 | 20:51

Heb zo het gevoel dat Joseph Stiglitz op de dodenlijst staat van Brussel.

komtdatschot | 01-10-16 | 20:26

jezusisonzin | 01-10-16 | 19:33,

Zoals @therealbraindump om 19:43 al zegt; wat heb je er aan om Zuid Europa in extreme armoede te storten als je vervolgens zelf al hun tekorten weer mag aanvullen?

Maar los daarvan, als je het nieuws de afgelopen 5 jaar een beetje gevolgd had zou je weten dat onze levensstandaard helemaal niet zoveel hoger is geworden. Onze schuldenlast wel, inderdaad; die stijgt nog steeds met 335 euro per seconde.
www.destaatsschuldmeter.nl/
Maar zo'n hoge schuldenlast is lang niet zo goed voor onze economie als de EU altijd beweert.

Dandruff | 01-10-16 | 20:19

Wie van Europa houdt is tegen de Unie en Euro en voor echte democratie.

frisenfruitig | 01-10-16 | 20:16

Bindende leestip; "we bouwen op drijfzand" van oud-bankier André Szász.
retro.nrc.nl/W2/Lab/Euro/980321.html

In 1998 voorspelde hij al dat de invoering van de euro;
- geen enkel economisch voordeel had;
- wel diverse grote nadelen;
- dus slechts bedoeld was om de EU onomkeerbaar aan de macht te helpen.

Dandruff | 01-10-16 | 20:10

We hebben deze ellende te danken aan met name Bolkestein en Zalm! Beiden VVD-ers!

Zalm was het meest gluiperige en crimineelste van het duo: hij heeft de gulden voor een habbekrats verruild...

Kennelijk loont misdaad in de politiek en de bankenwereld want hij werd na DSB-debacle notabene ook nog de hoogste baas van ABN AMRO.

MRF2739 | 01-10-16 | 19:54

jezusisonzin | 01-10-16 | 19:33
Jij vertelt maar de helft van het verhaal. Een zachte munt voor Noord-Europa mag dan goed voor de export zijn maar deze is slecht voor de koopkracht van de burger. En wat heb je aan al die exportoverschotten wanneer je uiteindelijk enorme bedragen moet overboeken naar mediterrane landen?

therealbraindump | 01-10-16 | 19:43

Je mag ze ook allebei slopen hoor. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

Opslag Medium | 01-10-16 | 19:43

@LuckyGirl | 01-10-16 | 17:53
TISA, de overeenkomst die ervoor gaat zorgen dat jij je paspoort niet meer bij de gemeente ophaalt maar bij een commerciële organisatie. Bijvoorbeeld een bank of een verzekerings kantoor. Onder deze overeenkomst kunnen alle soort services die nu nog uitgevoerd worden door de overheid overgenomen worden door andere organisaties. Have fun. Deze is nog erger dan TTIP of CETA.
--
Alles is erop gericht om de (natie) staat af te schaffen en alles onder te brengen bij super nationale organisaties zoals de EU en commerciële bedrijven.
--
Wake up sheeple..

Mark_D_NL | 01-10-16 | 19:37

Nigel Farage (Brexit) is aangesteld om mee te doen in de campagne van Donald Trump.
Als dat geen gunstig teken aan de wand is.... weet ik het ook niet meer..
Volgens mij gaan we hele spannende weken tegemoet, want alles schijnt nu in een stroomversnelling te komen.
Nexit in 2017?

oostermoer | 01-10-16 | 19:36

Misschien moeten de tegenstanders van de EU en de euro dit stuk nog eens opnieuw lezen. De EU en vooral de euro is een zegen voor noord Europa en een vloek voor zuid Europa.

Zeg maar alle landen met een lage waardering van de oorspronkelijk valuta ( Frankrijk, België, Italië, Spanje, Portugal en griekenland) hebben verkeerde keuze gemaakt met de euro. Hun economie was niet zo stabiel als die ons en Duitsland. Het heeft Nederland en Duitsland een grotere export bezorgd en die andere landen lager.

Dus de afkeer tegen de euro begrijp ik niet. Onze levenstandaard is alleen maar hoger geworden en in zuid Europa alleen maar lager.

Maar als je bereid bent om 10% van je loon in te leveren kunnen we rustig uit de euro gaan. In Engeland zijn ze er ook zo blij mee.

jezusisonzin | 01-10-16 | 19:33

Sloop de EÜ en de Euro!

Uw Psychiater | 01-10-16 | 19:30

Politici hebben geen verstand van bedrijfsvoering, geen benul van het runnen van een onderneming op zakelijk niveau. Als Angela Merkel (en ook Helmut Kohl) ooit zelf een onderneming hadden gehad en gerund, voordat ze de politiek ingingen, dan zaten we nu niet met de gigantische vluchtelingencrisis en hadden veel landen geen uitnodiging gekregen om tot de Eurozone mogen toe te treden, maar waren er streng-zakelijke criteria gesteld. De "Ideologie van de Maakbare Samenleving" resulteert in leugens en het uitschelden van nuchter en zakelijk denkende experts en het stigmatiseren van andersdenkenden als "populist" en "ultra rechts".
pushpins

pushpins | 01-10-16 | 19:24

necrosis | 01-10-16 | 17:55

Probleem is dan wel dat er niet gerookt mag worden op de werkvloer. Zuipen (excusez, alcoholische versnaperingen nuttigen heb ik ze wel al zien doen in hun eigen video's, waaronder ook Joris de Almachtige).

Bijtendehond | 01-10-16 | 19:21

De zoveelste keer dat blinde ideologen Europa in de problemen brengen.

Muggenmepper | 01-10-16 | 19:18

@ Graaf van Egmont De EU herhaald zichzelf en is op dit moment het best vergelijkbaar met de val van het west romeinse rijk . Er stond eerst een goed stuk over de val van het west romeinse rijk op wikipedia ,maar dat hebben ze aangezien ik het op sargasso ( groen links ) aangaf als vergelijking met de huidige tijd al snel aangepast .

djinnie2 | 01-10-16 | 19:13

Die politieke unie komt nog even niet. Wat wel eerst komt is:
- bankroet / redding Deutsche Bank
- bankroet Italië / bankroet Italiaanse banken met 360 miljard twijfelachtige kredieten
- bankroet willekeurige andere banken en landen als gevolg bovenstaande
-
En tussendoor nog een paar verkiezingen, voor wat meer glans op de oplossingen.

Raider Twix | 01-10-16 | 19:01

@duitse herder | 01-10-16 | 18:37
*Aan Anna-maria terugdenken doet die ik in Kopenhagen ontmoette.*

Rest In Privacy | 01-10-16 | 19:01

Binnenkort kekeer met goede opleiding en veel geld naar Noorwegen. Laat gestoorde gekken als Verhofstadt van het toneel verdwijnen.

Ronnie uit Helmond | 01-10-16 | 18:59

Liever vandaag dan morgen stoppen met de EU en de euro, het is vanaf het begin een onzalig plan geweest, je kunt landen die zo verschillend zijn niet op deze manier samenvoegen, ze spreken zelfs verschillende talen.
Helaas hebben Balkenende, Zalm, deJager, Juncker, Schulz, Rompuy, Merkel, Dijsselbloem, Verhofstadt, Rutte enz. veel te lang hun vernietigende werk kunnen doen.
Natuurlijk zullen ze daarvoor voor het Internationaal Strafhof moeten verschijnen en worden gestraft, maar dat er, wanneer de EU uit elkaar valt we het lange tijd niet makkelijk zullen krijgen, is zeker, er is teveel kapot gemaakt, als het al ooit weer goed komt.

Gags Beasley | 01-10-16 | 18:59

djinnie2 | 01-10-16 | 18:41

De Nobel Prijs gaat dit jaar wat mij betreft dan naar Goldman-Sachs als we toch cryptisch of cynisch gaan doen .
De Prijs is zover ik weet persoonsgebonden dus zou het dit uitschot moeten zijn : www.nu.nl/politiek/4327225/oud-commiss...

Ernst Oosters8389 | 01-10-16 | 18:56

bisbisbis | 01-10-16 | 18:52
de EU is de ondergang van Europa. En de Euro natuurlijk. Ik wil de Ancien Francs weer terug.

Graaf van Egmont | 01-10-16 | 18:54

De Duitsers zeiden het reeds: 'der Euro kommt teuro'
-
en als wij niet héél snel een West- Oost en Zuid Euro instellen, dan zal de prijs onbetaalbaar hoog worden, met een bezetting door Rusland tot aan de Oder-Neisse en een bezetting door Turkije tot aan Beograd.
-
Europa is de ondergang van Europa.

bisbisbis | 01-10-16 | 18:52

"Verwarde man" vernielt beelden in verschillende kerken in Rome
www.telegraaf.nl/buitenland/26720433/_...
Als de term verwarde man erin wordt gebracht, dan weten we het inmiddels wel...

kapitein_iglo | 01-10-16 | 18:51

necrosis | 01-10-16 | 17:57
Geen skippybal met een motortje erin. Een zeppelin met een V8.

Graaf van Egmont | 01-10-16 | 18:46

@LuckyGirl Ik zie en zie wat jij niet ziet .. Ik zie Putin en China binnenkort samenwerken .

djinnie2 | 01-10-16 | 18:45

@LuckyGirl | 01-10-16 | 18:26
Ach, het is je vergeven, zo belangrijk is ze niet.

miko | 01-10-16 | 18:43

djinnie2 | 01-10-16 | 18:41:
Profetische woorden, als je niet uitkijkt.
Ik zet in op Putin.

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:42

'interne devaluatie' is een ander woord voor austeriteit.

Daar is Nederland ook mee bezig. En niet te zuinig ook. Alles wat in 70 jaar is opgebouwd wordt kei en keihard gesloopt.

Wie betaald de prijs? De burger. Wie betaald de hoogste prijs? De armste burger. Die wordt het zwaarst getroffen door alle bezuinigen.

Mark Blyth heeft er een fantastisch boek over geschreven: www.youtube.com/watch?v=JQuHSQXxsjM

Honorificabilitas | 01-10-16 | 18:42

De Nobel Prijs gaat dit jaar wat mij betreft dit jaar dan naar Goldman-Sachs als we toch cryptisch of cynisch gaan doen .

djinnie2 | 01-10-16 | 18:41

necrosis | 01-10-16 | 18:32:
Nu nog een betere partij dan BP vinden om het gat te dichten.

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:41

@Beste_Landgenoten | 01-10-16 | 18:36
Welke stappen? * te lui is om zelf te zoeken *

Osdorpertje | 01-10-16 | 18:40

Dus, hoog tijd om wat populisten een nobelprijs te geven.
Wie geeft Wilders even op?
Siegmar | 01-10-16 | 17:46
Waarom Wilders? De Nobelprijs voor Elementaire Deeltjes is al vergeven aan Michel Houellebecq.
Maar Harry Mulisch zou zich omdraaien in zijn graf. Hij heeft er zijn halve leven op gewacht.
Harry Mulles
Is niks als vulles
Gerard Reve
Dat is leven!

Ernst Oosters8389 | 01-10-16 | 18:38

Daarom de Deense kroon.

duitse herder | 01-10-16 | 18:37

In 1999 ston in de HP de Tijd (toen nog) een artikel waarin in 10 stappen werd uitgelegd hoe uiteindelijk de euro aan zijn einde zou komen. Zes van die tien stappen zijn reeds exact zo uitgekomen, nog vier te gaan..

Beste_Landgenoten | 01-10-16 | 18:36

Lekker achteraf lullen. Stiglitz zou beter vooruit kijken. SDR wordt de spil. Het wordt dus nog erger.
Leestip: "De weg naar slavernij" door E.A. Hayek. Ook een Oostenrijker en ook een Nobellaar. Maar dan eentje die wel vooruit kijkt.

squadra | 01-10-16 | 18:35

@LuckyGirl | 01-10-16 | 18:21
Is dat inclusief grof schuurband?

necrosis | 01-10-16 | 18:32

necrosis | 01-10-16 | 18:27:
Ik hou erover op, we gaan zo eten...

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:31

@miko | 01-10-16 | 18:24
'hij wordt' is nog altijd met een 't'
Ik mag dan ouder zijn, ik ben verre van seniel, jochie!

necrosis | 01-10-16 | 18:29

@LuckyGirl | 01-10-16 | 18:21
Bedankt, nou kan ik vannacht niet meer slapen....

necrosis | 01-10-16 | 18:27

miko | 01-10-16 | 18:23
Dammit, Kleinstra ontbreekt nog hahaha.
@mezelf:Het is Dijstra.
Of het apparaat is de nieuwe elektrische rolstoel voor klijnsma?

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:26

Als ik dan toch moet vechten, dan kies ik de EU als doelwit. Maar op de keper beschoud ben ik te oud voor deze schijt.

padbuffel | 01-10-16 | 18:26

@LuckyGirl | 01-10-16 | 18:21
Help hem maar een beetje, hij word wat ouder en snapt het allemaal zo snel niet meer.

miko | 01-10-16 | 18:24

@necrosis | 01-10-16 | 18:18
Klijnsma haar trillertje.

miko | 01-10-16 | 18:23

McMarx | 01-10-16 | 18:20:
NL had inderdaad het mooiste briefgeld ter wereld.

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:23

@miko | 01-10-16 | 18:14
Eh.... wat moet ik met dat ding?
necrosis | 01-10-16 | 18:18
.
Een vibo voor Dijksma?

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:21

Dit allemaal nog los gezien van het feit dat die EURO biljetten ongelooflijk lelijk zijn. Nou ja, in ieder geval niet zo lelijk als de USA-dollar biljetten en eigenlijk de meeste geldbiljetten in de wereld. Nederland had het toch goed voor elkaar met die gulden-biljetten en sterke koers.
*mijn heimwee naar de zonnebloem en de vuurtoren enzovoorts wegdrinken gaat bij een melancholisch muziekje*

Rest In Privacy | 01-10-16 | 18:20

EU, opgericht om vrede, stabiliteit en economische voorspoed te realiseren en oorlog te voorkomen. EU, nu een recept voor oorlog. We gaan het meemaken... helaas.

Jobson | 01-10-16 | 18:20

@miko | 01-10-16 | 18:14
Eh.... wat moet ik met dat ding?

necrosis | 01-10-16 | 18:18

@roze_bril | 01-10-16 | 17:41
Als je Stiglitz een beetje gevolgd had dan weet je al dat hij kritisch is sinds de laat jaren negentig

miko | 01-10-16 | 18:18

@LuckyGirl | 01-10-16 | 18:05
Gelukkig hebben de meeste websites een [ik vind dit niet leuk] knopje.
En daar heb ik er ervaring mee....
*grijnst*

necrosis | 01-10-16 | 18:17

@therealbraindump | 01-10-16 | 17:12
Ja maar we verdienen aan de EU/Euro! En dat klopt de "we" zijn de grote jongens, de multinantionals, bankiers. Het gewone volk wordt uitgeknepen

Tostiman | 01-10-16 | 18:15

@lijn5 | 01-10-16 | 17:02
Desalniettemin heeft ie wel gelijk, nobel prijs of niet.

Tostiman | 01-10-16 | 18:11

Feynman | 01-10-16 | 18:05:
En niet alleen naar een land, maar naar met name de grote steden en randstad.

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:09

Red Europa, sloop de eu. #Nexit

accijnstoerist | 01-10-16 | 18:08

Het toverwoord was, kots man, ik word misselijk, maar okay, one-sizefits-all. Een munt past ons alle 29.

padbuffel | 01-10-16 | 18:07

@van heinde en verre | 01-10-16 | 17:41
Nee, ook dan niet. Kan alleen bij volledige economische integratie met gelijke rechten en plichten, i.e. belasting betalen aan Brussel, en uitkeringen etc... door de hele EU hetzelfde.

La Bailaora | 01-10-16 | 18:06

necrosis | 01-10-16 | 17:57:
Ik zeg nog zo: breng haar nou niet op ideeën.

LuckyGirl | 01-10-16 | 18:05

@padbuffel | 01-10-16 | 18:00
Vergeet het maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg niet, de lokale horeca zal er ook goed van eten.
*met dank aan het vetorecht van Frankrijk*

necrosis | 01-10-16 | 18:05

RTL heeft met het programma Get The F*ck Out Of My House, een vergelijkbaar concept. Daar stoppen ze 100 mensen in een te klein keurslijf. Zag er ook niet vredig uit.

De EU is vergeten waar het vandaan komt. De Euro is bedacht tussen landen die al tientallen jaren een vaste wisselkoers met elkaar hadden. Daarbij was het een administratieve formaliteit. Daarna zijn landen toegevoegd onder valse voorwendselen terwijl de koers helemaal niet stabiel was. Dan forceer je iets op de markt wat er niet is.

Zo ook Schengen. Opgericht door zes landen die nauwelijks controle hadden, tussen landen waartussen stabiele, gematigde en wederzijdse migratie was. Daar werden net zo lang landen aan toegevoegd totdat mensen hun inkomen konden vertienvoudigen door in de auto te stappen. Dat gaf een leegloop en braindrain in het ene land, en overbevolking, werkloosheid en verpaupering in het andere land.

Binnen de elektrotechniek noem je deze handelswijze kortsluiting. Ongecontroleerd twee 9V batterijen op elkaar klikken en dan huilen als het fout gaat. Of een WC pot hangen zonder schuimplastic ertussen. Wachten tot de pot thermisch uitzet en van de tegels klapt.

Vrede is niet iets wat vanzelf komt. Oorlog daarentegen...

Feynman | 01-10-16 | 18:05

Het enige wat draait na het ingooien van een paar Euro,

is de Brusselse horeca.

padbuffel | 01-10-16 | 18:00

@LuckyGirl | 01-10-16 | 17:50
Dijksma doet maar wat ze niet laten kan, zolang ze het maar niet op internet zet....

necrosis | 01-10-16 | 17:57

@padbuffel | 01-10-16 | 17:47
Ik heb er zo'n 110 gekregen, maar op mijn totaal (bijna 74,500 comments) valt het wel mee.
En wekelijks een kistje goede sigaren en een fles single malt naar GSHQ sturen wil ook nog wel eens helpen.

necrosis | 01-10-16 | 17:55

Ah kijk eens aan dus als binnenkort DB omvalt, wat de euro zal slopen en daarmee de EU, is Europa gered ?
Kwee nie hoor, maar de EU heeft buiten de euro nogal wat ander waanzinnig beleid gevoerd dat ik er sterk aan twijfel of alleen bij verdwijnen van de euro Europa gered zal zijn.

von Strumpfhausen | 01-10-16 | 17:53

litebyte | 01-10-16 | 17:47
TISA?
Tisdat?

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:53

Vervang de introductie van de Euro door "The Great Leap Forward", de massa-immigratie door "The Cultural Revolution" en hou in gedachten welke ontluikende politici waar waren in 1968. Laten we hopen dat verdere parallellen op toeval berusten.

kindapaas | 01-10-16 | 17:52

necrosis | 01-10-16 | 17:45:
Breng haar nou niet op ideeën...

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:50

De EU is net een goedkope geile slet; gooi 'n paar Eurootjes in d'r 'natte' gleuf en ze -draait-....!!!

TonyD | 01-10-16 | 17:50

necrosis | 01-10-16 | 17:42
padbuffel | 01-10-16 | 17:42:
Jullie waren me voor.
De Euro afwaarderen betekent voor Portugal iets heel anders dan voor Duitsland.
Ik weet niet of er unanimiteit voor nodig is in het EP om af te waarderen.
Harde cijfers ontbreken, accountantverklaringen zijn er niet, er is geen EU bank...
Tot nu toe kunnen ze alleen de persen harder laten draaien, maar welke invloed dat precies op de waarde van de Euro heeft is vaag.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:48

necrosis | 01-10-16 | 17:37

Ik heb echt nog nooit een Joris gehad op de GS. Reageer graag op het randje maar probeer er niet overheen te gaan. Tot nu toe, zonder enige censuur, mee weggekomen. Hulde, voor wie hem vulde (GS!).

padbuffel | 01-10-16 | 17:47

@Bytemaster | 01-10-16 | 17:34

De vergelijking tussen de EU en US, het zijn de populistische vergelijkingen die intriganten als Pechtold graag aanhalen

Los daarvan en vele malen belangrijker. De EU en EUro is een gepasseeerd station, dat weet iedere lulhannes die zich ook maar een beetje kritisch in EUropa interesseert.

Daarom wordt er al een aantal jaren snel toegewerkt naar een sterke, groter en nog ondemocratischer machtsblok. TTIP, TPP, CETA maar vooral ook TISA vormen daar de basis voor.

Allemaal met als doel om zich als EUSA (met nog wat hanglandjes)een zogenaamd sterker blok tegen China te kunnen vormen.

Klootzak Hans van Baalen zei het al: EUropa gaat straks deel uitmaken van iets veel groters. En als surrogaat fascisten als van Baalen dat zeggen, dan komt het er ook.

litebyte | 01-10-16 | 17:47

Het geldt voor veel dingen en ook de EU:

Op papier is het een aardig idee maar zodra politici (vooral die van de "progressieve" persuasie) er mee aan de haal gaan schiet het zijn doel voorbij.

Hobbykip | 01-10-16 | 17:46

Dus, hoog tijd om wat populisten een nobelprijs te geven.
Wie geeft Wilders even op?

Siegmar | 01-10-16 | 17:46

Dat is nou eens, elk woord wat die gast zegt kun je bevestigen met een hamer op een aambeeld. En is wat ik ook al sinds jaren van de euro denk. Een ramp die nooit had moeten gebeuren. Waren wij maar zo verstandig als Noorwegen en Zwitserland geweest.

Lefgozer | 01-10-16 | 17:46

het tril-ei van Sharon Dijksma
@LuckyGirl | 01-10-16 | 17:37

Is dat een skippybal met een motortje erin?
*wil het eigenlijk niet weten*

necrosis | 01-10-16 | 17:45

Wutbürger_ | 01-10-16 | 17:38:
De Euro is niet gebonden aan een land.
Verder wat
van heinde en verre | 01-10-16 | 17:41 zegt.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:43

Simpel uitgelegd, Euro devalueren heeft geen nut als het voor land 1 nodig is deze af te waarderen en voor land 2 nodig is deze op te waarderen. Daarom.

padbuffel | 01-10-16 | 17:42

Als je Europa wil redden, moet je beginnen om die ongekozen onbenullen Brussel uit te jagen.
Vervolgens Merkel en Rutte afzetten en Griekenland uit de EU smijten.
Om te beginnen.......

necrosis | 01-10-16 | 17:42

Dus deze nobelprijwinnaar is er nu dus ook uit, waar ik dat in 2007 al was met exact dezelfde argumenten. Ondertussen hebben we alle infrastructuur van de Grieken kapodt gemaakt. Dus ook al gaan ze uit de euro. Dan beginnen ze van zero.

roze_bril | 01-10-16 | 17:41

De Euro kan wel, als je banken en landen maar failliet laat gaan als ze het verkloten.

van heinde en verre | 01-10-16 | 17:41

The Stig is morgen bij Buitenhof.
Kijkon!

Einde van de Domheid | 01-10-16 | 17:39

"Een soort Jesse Klaver dus, maar dan anders. "
Dat is natuurlijk een verwijzing naar Jesse's nobelprijs voor de vrede in 2022, nadat hij maar liefst 50 miljard aan NL belastinggeld onconditioneel naar Turkije heeft gegireerd.

kadoendra | 01-10-16 | 17:39

Keurige politici onderschijten zich van populisten doordat zij hun dikgevulde zakken kunnen legen in de meest luxueuze slettebakken.

Rest In Privacy | 01-10-16 | 17:39

Als dat devalueren de oplossing zou zijn, waarom devalueren we de Euro dan niet?

Wutbürger_ | 01-10-16 | 17:38

litebyte | 01-10-16 | 17:34:
Too big to calculate.
We hebben het over bedragen groter dan Jan-Kees de Jager, Ton Elias en het tril-ei van Sharon Dijksma bij elkaar.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:37

@padbuffel | 01-10-16 | 17:28
Roep dan gewoon op om heroprichting van het Groene Zoodje.
Dat betekent hetzelfde maar levert je geen ban op.

necrosis | 01-10-16 | 17:37

De Belgische econoom Lietaer deed al jaren geleden dit soort voortstellen.
(Een nationale munt, een Europese munt en een zakelijke munt. Naast elkaar!)
De intelligentie is er wel, maar er wordt niet naar geluisterd!

Einde van de Domheid | 01-10-16 | 17:36

Verhaal is een kopie van de artikelen van de critici van het eerste uur. Maar nee is niet waar.
-
De wegkijkpartijen voorop nemen geen kennis van dit soort 'populisme' en hebben dan ook een hekel aan de realiteit.
Geef links maar nou maar gewoon gelijk hierin en hou vast aan het wensdenken, geeft tenminste een lekker gevoel. En als iemand dan met de waarheid komt noemen we hem nazi, racist, doemdenker, populist en we hebben altijd nog DWDD en Pauw achter de hand!

bananabanana | 01-10-16 | 17:35

@druif | 01-10-16 | 17:06
.
De situatie in de VS is totaal niet te vergelijken met de EU. De EU is een verzameling van 28 soevereine staten met allemaal hun eigen tradities, cultuur, gewoontes en leefhouding. In de VS is men op de eerste plaats Amerikaan en niet Californiër of Nebraskaan. het verschil tussen een New Yorker en een Californiër is kleiner dan het verschil tussen een Nederlands Brabander en een Belgisch Brabander. Dat maakt de situatie totaal anders.

Bytemaster | 01-10-16 | 17:34

@LuckyGirl | 01-10-16 | 17:28

De EU is inderdaad een papieren concept, voornamelijk gemaakt van bankpapier.

Ik wacht nog steeds op een antwoord (in cijfers) vanuit het propaganda bureau van de EU in Nederland waaruit zou blijken dat Nederland zonder EUro en zonder EU veel slechter af zou zijn dan met.

Dit beweren ze namelijk sinds het begin, maar het is nergens in goed onderbouwde cijfers te vinden

litebyte | 01-10-16 | 17:34

Die vlucht naar voren is ook geen goed idee. Kijk naar alle grote landen in de wereld die multicultureel zijn. Het lukt maar niet om iedereen nationaal te laten denken.
Lukt ze ook niet in canada en het beste voorbeeld is onze zuiderbuur.

miko | 01-10-16 | 17:34

En het enige antwoord wat uit Brussel komt is meer meer meer. Onvoorstelbaar.Als ze nou eens gaan luisteren naar mensen zoals Stiglitz,
#Je suis populist

Von Mutzenbacher | 01-10-16 | 17:31

necrosis | 01-10-16 | 17:28:
Ik ook.
padbuffel | 01-10-16 | 17:28:
Geen sorry van jou kant, je reaguursel scheelt mij typewerk (en een eventuele Joris).

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:31

Het EU concept:
"Waarom landen naaien als je hele continenten kan naaien".

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:28

Weg met die Brusselse giffabriek. Afbreken tot de laatste steen. De daders voor een tribunaal. In dit zeer specifieke geval, kan ik ook leven met lynchen. Ja sorry, het zit nogal diep hier en het ligt nogal gevoelig.

padbuffel | 01-10-16 | 17:28

@Bubsy | 01-10-16 | 17:20
Dat is wel nodig, vooral een financiële unie, kortom een unie waar iedereen gelijke rechten én vooral plichten heeft, bv met centrale belastingen, en met gelijke rechten tot bv. AOW en bijstand. Wanneer dat niet zo is wordt het geheid heibel.

Om je vergelijking door te trekken, als broer en zus allebei 10 Euro in de pot moeten stoppen, maar broer mag er iedere week 15 van uitgeven dan kan dat even goed gaan, maar wanneer zus geldgebrek krijgt, dan gaat er gegarandeerd ruzie komen.

La Bailaora | 01-10-16 | 17:28

Zitten er weer wat linkse puistenpubers te DDossen?
Ik krijg steeds rare foutmeldingen.

necrosis | 01-10-16 | 17:28

Trek de stekker er maar uit. Het wordt eerder slechter dan beter. Sterker; de EU en de Euro komen nooit meer goed.

Wilders heeft nog een rapport laten maken over de terugkeer naar de gulden. Rapport maar weer afstoffen?

Rimini | 01-10-16 | 17:26

De Griekse economie bestond in 2007 mede door een enorm (geheim gehouden) begrotingstekort, dus zeggen dat het toen 10% van de Duitse economie was is klinkklare onzin.

heldheino | 01-10-16 | 17:26

Goh, dat wist ik 14 jaar geleden al. Dat het geen succes zou worden als we onze centen op een hoop zouden gooien met landen als Griekenland, Italië, Portugal etc.

Commando Z | 01-10-16 | 17:25

Sloop de EU? Kan niet wachten. Maar we gaan eerst nog fijn een oorlog tegen de russen beginnen vrees ik. Wat een wereld hebben we op dit moment... een leger van clowneske figuren leidt ons met totale leugens recht de afgrond in. Mij kan het niet veel meer schelen, dan ga ik maar dood, ik heb tenminste nog de mooie 80's meegemaakt. Wat ik zo schrijnend vind... de kinderen van nu. Mijn god, wat wordt hun aangedaan???

Rest In Privacy | 01-10-16 | 17:24

@druif | 01-10-16 | 17:06
Omdat de VS ook een politieke én, zeer belangrijk, financiële eenheid is.

La Bailaora | 01-10-16 | 17:23

Het zou niet mijn keuze zijn om de zuid Europese landen in een munt unie te stoppen met het noorden.
Het is echter totaal onjuist om te beweren dat er eerst een politieke unie moet worden ingevoerd voor een economische unie. Een muntunie kun je eerder zien als een soort gezamenlijk huishouden voordat je meteen het huwelijksbootje stapt.

Bubsy | 01-10-16 | 17:20

De EU is een drama, de Duitse banken staan op omvallen, De UK neemt afscheid, de Euro is geen daalder meer waard.
Dit is een terminale patiënt, trek de stekker er maar uit.

Mastermattie | 01-10-16 | 17:19

Het is tijd voor een euro-tribunaal waarvoor de verantwoordelijken voor dit debakel moeten verschijnen.
Gerrit Zalm hoort gewoon thuis achter de tralies, omdat hij
NL heeft gedupeerd met zijn criminele manoeuvres.

Rest In Privacy | 01-10-16 | 17:18

@LuckyGirl | 01-10-16 | 17:10
#Jesuispopulist

necrosis | 01-10-16 | 17:15

Stiglitz is ook tegen globalisering en waarschuwde voor het bankdebacle al in 2002 in zijn boek. hoewel ik het met een aantal dingen zeker niet eens ben zegt hij voor een bankier(ex) zinnige dingen.
Sociale cohesie is belangrijker dan economische groei.

miko | 01-10-16 | 17:13

Voor geïnteresseerden, een steengoed artikel van André ten Dam over de euro op FTM; www.ftm.nl/artikelen/de-euro-zelfs-jo...
In dit artikel zit ook een verwijzing naar een onderzoek van een Franse econoom die stelt dat Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland gezamenlijk 300 miljard Euro (!) per jaar aan transfers voor de rest moeten betalen om een echte politieke unie in stand te houden, onvoorstelbare cijfers..

therealbraindump | 01-10-16 | 17:12

Bytemaster | 01-10-16 | 17:08
Het waren dus de populisten die hier als enige een kritisch geluid lieten horen. Waar waren de "keurige" politici? Die waren in casa rossa om hun ballen te legen, nadat zij eerst hun zakken hadden gevuld.

Rest In Privacy | 01-10-16 | 17:10

Bytemaster | 01-10-16 | 17:08:
Je draait de zaken om: als je EU(ro)sceptisch bent, wordt je weggezet als populist.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:10

druif | 01-10-16 | 17:06:
Omdat Amerika haar financiële problemen op onder andere de EU aan het verhalen is.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:08

Zo wordt zonder populisme gewoon het probleem van de EU blootgelegd. Graag meer van dat soort uiteenzettingen, zodat het anti-EU-geluid niet alleen maar van populisten hoeft te komen.

Bytemaster | 01-10-16 | 17:08

We worden elke dag , keer op keer op z'n Grieks genaaid door die opgedrongen Euro .

likmegaties | 01-10-16 | 17:06

De VS heeft ook maar een munteenheid. Californië is failliet maar dat heeft geen effect op de dollar zo lijkt. Waarom hier zo moeilij?

druif | 01-10-16 | 17:06

Voor die analyse hoef je geen Nobelprijswinnaar te zijn.

LuckyGirl | 01-10-16 | 17:05

De euro is het resultaat van een criminele samenzwering, een staatsgreep in Europa door het bankiersgilde.

Rest In Privacy | 01-10-16 | 17:05

Helemaal eens met de man. De Euro maakt de kloof groter. Vraag maar eens aan een Griek wat ie van een Duitser vindt tegenwoordig, of andersom.

La Bailaora | 01-10-16 | 17:05

Er is geen nobelprijs voor economie, er wel slecht een bankiersprijsje die zo'n soort naam heeft.

lijn5 | 01-10-16 | 17:02

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken