Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GS Zondagsschool. Economie in de eurozone

GeenStijl Zondagsschool - voor de echte strebertjes! We hadden gisteren bovenaan de Feynman al een clipje van Mark Blyth, Professor of Political Economy at Brown University (geen racisme, wel een Ivy League uni in Amerika). Van die video is ook een langere versie en die kijken we in deze les. Blyth legt uit waarom Brexit zou gaan gebeuren (het gesprek is van vlak vóór het Britse referendum), wat voor fouten er in de eurozone zitten en waarom de EU maar niet over haar monetaire crisis heen komt. En passant legt hij ook nog uit waarom de EU-elites vooral bezig zijn om hun eigen graf te graven én verklaart hij de sociaaldemocratie feitelijk al dood. Een beetje bekendheid met veelgebruikte EU crisistermen als 'austerity', 'quantitative easing' en 'de geldpers van Draghi' zijn wel handig, maar zonder die voorkennis is het verhaal ook goed te volgen (al hebben de Grieken waar Blyth mee praat soms een rommeltje van de ondertitels gemaakt). De prof kan Brexit overigens ook in 30 seconden uitleggen. Na de duiding van professor Blyth gaat de les verder in een studentenkroeg, want in ons eigen Hoge Noorden heeft Professor Vierkant er een fles Lagavullin bij gepakt om te doceren wat er fout is aan het basisinkomen. Ook een belangrijke les!

Reaguursels

Inloggen

decadent degeneraat | 11-07-16 | 10:46,

Het treurigste is natuurlijk dat dat schelden niet alleen het "beste" argument is van anonieme Jopertjes, en gelijkgestemden hier zoals jackdownie.
Kijken we naar BN-ers zoals Peter R de Vries en Tofik Dibi, en vooral politici (Pechtold, Rutte, Timmermans, Klaver, etc) dan zijn die geen haar beter. Terwijl je van een politicus nèt iets meer nuance zou verwachten dan van een anoniem lafbekje zoals de veel te laat overleden Hugo Brandt Corstius (aka Piet Grijs).
nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_Brandt_Cor...

Zelfs de moord op "minderwaardig mens" Fortuyn heeft nergens een belletje doen rinkelen. Links ziet belediging, laster en intimidatie nog steeds als haar sterkste argumenten, ze hebben echt niks beters.

Ik heb in het verleden wel op "oud linkse" SP-websites gereageerd, maar erg blij werd ik daar ook niet van. Ook daar naast holle slogans vooral persoonlijke aanvallen. Anti-globalisme viel daar irritant vaak samen met de idiootste complottheorieën over joodse media, joodse bankiers, joodse neocons, joden die achter de Franse en Russische revolutie en zelfs achter de holocaust zaten etc.
En dan gewoon niet door hebben wat daar antisemitisch aan is.

GeenStijl is inderdaad beschaafder, ondanks het tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende imago.

Dandruff | 11-07-16 | 19:38

Stormageddon | 11-07-16 | 00:22,

Links heeft de olifant in de porseleinkast heel lang kunnen verbergen; met censuur, leugens en kwaadaardige lastercampagnes tegen de boodschappers. Maar die ene olifant is nu een hele kudde geworden.
Het wordt steeds lastiger om het voortdurende gerinkel van de kapot vallende multikul met leugens en laster te overstemmen.

Mooi dat de Joop zelfs haar eigen 25 bezoekers niet meer in de hand heeft.

Dandruff | 11-07-16 | 19:17

the Jackdawn | 11-07-16 | 07:41,

Over cryptonazi's gesproken, jij was altijd heel openlijk een voorstander van de holocaust. Nu hoor ik je daar al weken niet meer over; waarschuwing gehad?
Of ga jij voortaan liever als cryptonazi door het leven?

Als je maar niet denkt dat ik mij gevleid voel.
Ik vroeg DKS niet voor niets tot 12 x toe of hij zijn laffe beschuldiging kon hardmaken. Dat kan hij niet. Dat weet hij en daarom durft hij die vraag niet te beantwoorden. Ook jij durft die laffe beschuldiging niet aannemelijk te maken, je weet dat die laster net zo ongefundeerd is als jouw haat tegen mensenrechten.

Verder ben ik het niet met je eens dat het acceptabel is dat alles wat jij zegt altijd gelogen is, omdat alles wat jij zegt altijd irrelevant is. Natuurlijk is alles wat jij zegt altijd irrelevant, anders zou je het niet zeggen.
Niet voor niets negeer je in je reactie alle besproken punten (terrorisme, werkloosheid, door de overheid gelegaliseerd grootschalig seksueel geweld tegen kinderen) om met een non-issue over blanke mannen te koen.

Dat jij in je leven nog nooit een tegenstander van terrorisme en seksueel geweld bent tegengekomen geloof ik best. Maar dat bewijst niet dat die allemaal bang en boos zijn; dat bewijst zelfs niet dat die allemaal blank zijn.
Begin niet over de gedachten van mensen die je niet kent.

Dandruff | 11-07-16 | 19:04

@Harry uit Rotterdam | 11-07-16 | 08:08
Dat zegt 'ie helemaal niet. Wat hij zegt is dat je een economie niet uit de crisis kan halen door te besparen op uitgaven want dan verlaag je het inkomen zodat er niks meer te besparen is, zeker niet als je gelijktijdig de schulden opkoopt die niet afgelost kunnen worden door landen die je de besparingen oplegt om daarmee de kapitaalpositie van banken te schragen, die vervolgens aan niemand kunnen uitlenen want er is geen economie meer om in te investeren. Dat is redelijk krankzinnig namelijk.
Hij geeft twee scenario's die allebei kunnen werken om uit de impasse te kunnen komen: de ECB en de Eurozone fiscale instrumenten (eurobonds) geven om de schuldenberg te kunnen saneren of renationalisatie van economieën. Hij heeft misschien persoonlijk een macroeconomische, voorkeur voor het eerste, maar ziet de tendens naar het laatste.

Waar het idee vandaan komt dat hij een socialist is ontgaat me ook een beetje. Waarom nostalgische socialisten met hem weglopen snap ik wel, maar dat maakt hem nog geen socialist. Het is een beetje hetzelfde als met Piketty. Die wordt ook op handen gedragen door socialisten, maar zijn boodschap is ook helemaal niet socialistisch. Integendeel. Het is eerder een waarschuwing aan de 1% dat ze moeten weten waar ze bezig zijn. Dat het op deze manier niet door kan gaan, als ze iets van een kapitalistische markteconomie willen houden want die wordt door henzelf kapotgemaakt.
Je kan de have-nots niet in het oneindige afknijpen om de have's te laten houden wat ze hebben en dat is wat er gebeurt op macroeconomische schaal. Dat legt Blyth perfect uit, zie ook de lezing die Feynman hierboven ergens linkt.

Stormageddon | 11-07-16 | 16:51

Briljant interview. Mark zegt alles wat ik ook al eens probeer uit te leggen aan andere economisch onderlegde vrienden. Hij kan het echter veel beter uitleggen dan ik.

Rest In Privacy | 11-07-16 | 14:54

@ MRF2739 | 11-07-16 | 08:46
+1

telelezer | 11-07-16 | 12:42

politicians are so occupied getting the best deck chairs on the Titanic that they don't focus on how to get off the titanic.

mijn favoriet

van heinde en verre | 11-07-16 | 12:24

Zojuist Kees de Kort op BNR "give me the money" 150 miljard om de maffia banken in Italië te redden;-)
Dood(T) aan Deutsche Bank!
*groene boekje van Arnold Heertje lezen gaat*

halve pinda | 11-07-16 | 12:03

@Dandruff | 10-07-16 | 23:21

Wat ik leuk vind aan Joop en de commentators is dat het heel veel bloot geeft over de denkwijze van progressieve elite. Hun wereldbeeld is net zo zwart wit als die van een Isis fanaat. Je bent voor of tegen hun. En als je tegen bent, ben je vast een loser of dom. Schelden is blijkbaar een intellectuele bezigheid. En in het geval van Engeland, hoe sneller dat 'tokkie' land kapot is, hoe beter. Opeens is de belangrijkste doelstelling van de EU vergeten: Nooit meer oorlog.

Het eigen gevolg slikt het ook niet meer. Zelfs voor hen is het wegkijken en het om zich heen maaien te veel geworden.

Wat me ook opvalt is de absentie van oud-links, conservatief links ala SP, op blogs als joop.nl. Die worden weggehoond, zonde want die brachten nog wat evenwicht in hun discussie. Klassieke zaken als de strijd tegen globalisering is vervangen door de wereld als een dorp en het verlangen naar een wereldregering.

Ik vind Geenstijl veel leuker, meer diversiteit in de ideeen en mensen gaan netter met elkaar om. Toch is het nuttig voor de beeldvorming om de andere kant in de gaten te houden. .

decadent degeneraat | 11-07-16 | 10:46

Verbeterde versie zonder type fouten:

Het grootste probleem vd EU is de ECB en de ESM (doorgedrukt door Mario Draghi) die de (Noordelijke) landen dwingt op te draaien voor de schuldenlast van zuidelijke landen en banken!

Is het jullie niet opgevallen dat er opvallend veel wisseling vd wacht is tussen Goldman Sachs adviseurs voor de zuidelijke landen en de ECB en de EC? Goldman Sachs heeft de ECB en de EC in zijn greep!

Wie is de baas vd ECB? ex-Goldman Sachs Mario Draghi die heeft zitten sjoemelen met de Griekse boekhouding waar Griekenland en Europa nog steed een hoge prijs voor betalen. Verbazingwekkend is dat zijn benoeming tot voorzitter ECB moeiteloos door de Europese Commissie geaccepteerd werd.

Welke oud-voorzitter van de Europese Commissie wordt nu "niet-uitvoerend" voorzitter van Goldman Sachs? De Portugees Manuel Barrosso.

Voor welke landen zit nu de geldpers van de ECB honderden miljarden euro's te printen via ESM? Voor de Zuidelijke landen en banken, waar de belastingbetalers van het noorden moeten gaan dokken via ESM. Draghi vd ECB zit Europeanen te bedriegen door te zeggen dat de geldpersen in de economie worden gepompt... Is niet waar... ze worden opgeslokt door banken van corrupte zuidelijke landen.

Zie hier hoe Goldman Sachs Europa stuk maakt door de ECB en de Europese Commissie te controleren. De Brexit verergert de situatie alleen maar voor EU maar ook UK, want ook Goldman Sachs heeft allang gespeculeerd op de val van de UK.

Goldman Sachs is de bloedzuiger, de vampier van de financiele wereld, die landen en mensen in het verderf stort. Goldman Sachs heeft niet alleen de ECB onder controle en met name de leden van de zuidelijke landen(!), maar ook de Europese Commissie en met name leden van de zuidelijke landen ... die opeens later voor Goldman Sachs werken.

ECB en Draghi eruit!

MRF2739 | 11-07-16 | 08:46

Aanvulling...

Typefouten:

"Verbazingwekkend is dat zijn benoeming tot voorzitter ECB moeiteloos door ECB geaccepteerd werd.",

moet zijn:
Verbazingwekkend is dat zijn benoeming tot voorzitter ECB moeiteloos door EC geaccepteerd werd. (EC=Europese Commissie)

Welke oud-voorzitter van de ECB wordt nu "niet-uitvoerend" voorzitter van Goldman Sachs? De Portugees Manuel Barrosso.

moet zijn:
Welke oud-voorzitter van de EC (!) wordt nu "niet-uitvoerend" voorzitter van Goldman Sachs? De Portugees Manuel Barrosso.

MRF2739 | 11-07-16 | 08:43

-weggejorist-

MRF2739 | 11-07-16 | 08:39

Wow, een socialistische econoom op Geenstijl. Een verrassing. En nog wel een interview voor de linkse Griekse partij Syriza waarvan hij zegt dat deze minder links is dan de socialisten in Zweden in de jaren tachtig.
.
Linkser dan de SP in Nederland. Schulden maken is goed, besparen is niet nodig, je kunt altijd nog geld bijdrukken. Hij praat ook een beetje al Emiel Roemer.

Harry uit Rotterdam | 11-07-16 | 08:08

Dandruff | 11-07-16 | 00:09
"En iedereen die de islam een beetje bijhoudt, weet dat de inmiddels tientallen moslimaanslagen die Engeland al hebben getroffen slechts het bescheiden begin zijn.

Crypto nazi's zullen altijd een bevolkingsgroep erbij halen om hun punt te maken. Het is namelijk nooit de schuld van de bange boze blanke man, wat dat betreft heeft DKS je goed omschreven.
Zeker moslims hebben leave gestemd omdat hun buurt langzaam wordt overgenomen door alcohol drinkende en varkensetende Oost blokkers. Door Leave te stemmen hopen veel moslims de stroom van Europese immigranten tegen te houden, de vluchtelingen uit Afrika en het Midden Oosten komen binnen via de VN regelingen en die zullen gewoon door blijven gaan.
Theresa May zal zelfs ideeen vanuit de moslimgemeenschap gaan gebruiken om het land en zijn bevolking beter onder controle te krijgen.
www.theguardian.com/law/2016/may/26/t...
www.breitbart.com/london/2016/05/28/te...

the Jackdawn | 11-07-16 | 07:41

Einde van de Domheid | 10-07-16 | 19:34
De man vat zijn complete kijk op de situatie al samen, dus dan verwacht je een samenvatting van een samenvatting. Misschien is dit college van hem handig, waarin iets meer uitleg zit en iets minder voorkennis vereist is. Ook de Q&A aan het einde is de moeite waard. Je bent wel even anderhalf uur verder. www.youtube.com/watch?v=B6vV8_uQmxs

McMarx | 10-07-16 | 21:26
Een grootheid kwijtraken valt toch echt buiten mijn competenties. Zou leuk zijn als ik het kon.

Feynman | 11-07-16 | 07:04

Draghi doet het helemaal niet goed.
Geld bijdrukken terwijl alleen devaluatie zou kunnen helpen.
Hoewel, in Europa dan weer niet zo, want Europa heeft voornamelijk zichzelf als afzetmarkt.
Maar wat Draghi fout doet is mensen hun spaargeld, en hun pensioen, afnemen, ten gunste van faalstaatjes ergens in het zuiden van de EU, dat vinden mensen niet zo fijn, denk ik.

mallekater | 11-07-16 | 06:49

Linkse achterlijkheid. Geld lenen kost geld. Conservatieven schaffen direct het fractioneel bankieren af om de macht over het geld van de bankiers terug te nemen en voeren geleidelijk de goudstandaard terug in. Weg inflatie. Voeren direct een eigen munt in waar zij zelf de controle over hebben ipv de controle weg te geven aan een centrale bank.

Grappig hoe deze idioot geen 1 keer het communisme bespreekt wat daar in dat land heerst. De communisten konden hun ideologie niet meer verkopen aan de straatstenen. Immers de franse studie bewees dat er honderden miljoenen mensen waren vermoord om communisme in te voeren en toe te passen. Men ging verder onder de noemer van "socialisme". Men voerde in de jaren 60 de migratie wetgeving in en riep keihard "ze komen om te werken". 10 jaar later riep men "wij zijn multicultureel jij racist!"

Degene die nu aan de macht zijn, zijn diegene die dit stelsel hebben ingevoerd of degene die hierna zijn gekomen en deze onzinnige hersenspinsels met de paplepel er in is gegoten.

Jaja, onze voorouders verkochten hun ziel aan deze linkse idioten die zich voor deden als socialisten en progressieven om hun idiote idiologie door te voeren.

Als Nederland een conservatie partij had gekend hadden wij nu net zo'n land gehad als Switzerland. Men blijft spelen met andersmans geld en de nivileerstaat is inmiddels failliet, daarom bezuinigen we zo hard. De bailout van de banken speelt daar maar een kleine aspect in. Het had inderdaad beter geweest om net zoals de IJslanders te defaulten, maar dat had betekent dat de euro zou falen en dat kan natuurlijk niet volgens de eurocratische communisten.

Iedereen blijft nog geloven in de achterlijkheid van hoger onderwijs. Want een studie dansen of genderstudie en ga zo maar door wat de belastingbetaler minimaal 10.500 euro per jaar per student kost aan subsidie voor een onderwijsinstituut, dat is een ware verrijking van onze kenniseconomie of zo iets en niet puur gebaseerd op het graai gedrag van de leidinggevende op deze "instituten".

Er zijn inmiddels zoveel voorbeelden te noemen van pure waanzin in onze maatschappij.We blijven gewoon richting het ravijn varen, we zien het ravijn aankomen terwijl de bemanning tegen ons zegt; maakt u zich geen zorgen meneer het ravijn is een illusie.

sickstyle | 11-07-16 | 06:05

@Stormgageddon, dan is die onvrede toch eigenlijk alles wat je ter consideratie zou moeten nemen, de rest gevolg. Laten we wel zijn, populistische partijen komen niet zomaar uit het niks. Zou graag zien dat AFD het bij onze buren heel goed gaat doen en die boerenknol Merkel op stal gaat.

maar goed eerst maffen trusten, dank voor gesprek

Bokito ergo sum | 11-07-16 | 02:13

@Dandruff | 11-07-16 | 00:09
Interessant is dat types als Frank Lenssen en dergelijke eindelijk op hun eigen webstek flink tegenwind krijgen en hun gelul niet meer kritiekloos wordt geslikt op joop. Vind ik wel geinig. Verder kan me dat joop geen reet schelen. Marginaal blogje.

Stormageddon | 11-07-16 | 00:22

@Bokito ergo sum | 11-07-16 | 00:03
Nee, het is geen inhoudelijk vergelijk. Not the point. Het is het verzamelen van de onvrede voor iets waar ze niets aan kunnen veranderen. Die onvrede uit zich bij Bernie Sanders net zo als bij Trump, bij Syriza en bij de AfD.

Stormageddon | 11-07-16 | 00:19

Ik ben uitermate blij dat ik deze Dr. Mark Blyth hier heb leren kennen. Daarvoor dank “van Rossem”.
Zelden heb ik iemand zo de spijker op de kop horen slaan als deze prof. Wat me uit het hart gegrepen is is het zinnetje,”Eventually people come after you”. (hoi Verhofstadt)
Want, net als veel andere reaguurders hier, begin ik toch behoorlijk “pissed” te worden.

joepiedepeopie | 11-07-16 | 00:12

Stormageddon | 10-07-16 | 23:37,

Ik zie inderdaad wat interessante reacties...
Maar vooral ook heel veel domme reacties. Veel van die figuren gaan er van uit dat alles valt te verklaren met "loser". Alles wordt verklaart uit "er wordt te weinig gratis geld weggegeven".

Maar ook een rijke advocaat kan tegen het opblazen van metro's zijn.
En iedereen die de islam een beetje bijhoudt, weet dat de inmiddels tientallen moslimaanslagen die Engeland al hebben getroffen slechts het bescheiden begin zijn.

Ook dat wereldvreemde idee dat immigratie onbespreekbaar zou zijn, ongeacht de gevolgen. Zelfs de Antillen laten niet zomaar iedereen binnen, want ze willen hun Antilliaanse identiteit behouden. Terecht.
Maar West Europese landen moeten alles maar pikken. Iedereen kan snappen dat de import van 100.000 Polen makkelijk 100.000 Britse banen kan kosten; een drama voor de betrokkenen, maar ook voor de economie van een land.
Waarom is dat onbespreekbaar?
En het kan veel erger; onder Labour werd een kinderprostitutiering (1.400 slachtoffers in Rotherham!) beschermd, om "discriminatie van de tientallen Pakistaanse daders te voorkomen". De minderjarige slachtoffers werden door de politie weggestuurd.

Waarom geloven ze bij de Joop dat alleen tokkies dat ergerlijk vinden?
En zo zijn er nog wel tientallen knelpunten die tot gezond verstand, oftewel "populisme" leiden.
Maar ze hebben geen benul, volharden in marxistische theologie.

Dandruff | 11-07-16 | 00:09

@Stormageddon, dan zijn het parallen toch? Lijkt me toch wel een trend dat we de huidige kliek ietwat zat zijn met zijn allen. Vind je dat erg, ik niet namelijk. Zal je ook geen woorden in de mond leggen maar je rijtje klopt niet, veel te veel verschil, dan kan je net zo goed elke linkse partij met de RAF vergelijken en er nog mee wegkomen ook.

Bokito ergo sum | 11-07-16 | 00:03

Driekus heeft volkomen gelijk.
Iedereen die denkt dat persoonlijk geluk afhangt van een maandelijkse toelage van de overheid gaat van een hele koude kermis thuiskomen.

Harry Turtle | 11-07-16 | 00:03

@Bokito ergo sum | 10-07-16 | 23:41
Ik vind het geen vies woord, het is een misbruikt woord. Gaat het verder niet om, het gaat om de duiding dat er een afkeer komt van traditionele partijen die hun machtsbasis hebben laten stikken met hun monetaire, fiscale en economische beleid en daar politiek de gevolgen van ondervinden door de opkomst van die nieuwe bewegingen. En die duiding klopt, denk ik.

Stormageddon | 10-07-16 | 23:49

@Stormageddon, geenzins. Ik kan mij echter niet vinden in dat rijtje ik vind dat niet iedereen er in hoort te staan. Nogal suggestief nietwaar? Ik zal er geen geheim van maken dat ik sympathie heb voor de pvv maar de golden-dawn kan van mij de rochelkanker krijgen, het ligt zo ver uit elkaar. De pvv zijn populisten dat is helemaal waar, maar heb je er ooit wel eens over nagedacht waarom je dat eigenlijk een vies woord vindt? Toen de romeinse senatoren land aan het jatten waren noemden ze degenen die dat toch echt niet vonden kunnen ook populisten. Neem het me vooral niet kwalijk als ik paralellen zie

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 23:41

@Dandruff | 10-07-16 | 23:21
Er staan wel een paar interessante commentaren onder.

Stormageddon | 10-07-16 | 23:37

Parel van het Zuiden | 10-07-16 | 21:38
Dat van die banken is een heel ander verhaal Spanje,Frankrijk,Italië,Griekenland en Duitsland barsten van de schulden die zijn gebaat bij een lage rente stand.
Nederland heeft ook baat bij een lage rentestand de economische bedrijvigheid neemt weer toe en de bouw en de huizen verkopen nemen ook sterk toe.
Kaasje voor de overheid de werkloosheid neemt af en men hoeft minder huur subsidie te verstrekken en voor het geld dat niet naar de bank gaat kan vaders een nieuwe fiets kopen.

botbot | 10-07-16 | 23:27

decadent degeneraat | 10-07-16 | 22:58,

De connectie met de bevolking kwijt, maar nog veel meer de connectie met de realiteit.
Die flapdrol noemt Wilders meermaals "populist" en zelfs "racist", maar aangeven hoe hij daar zo bij komt probeert hij niet eens.
Hij doet ook alsof "sociale voorzieningen afbreken" iets van de VVD is, en vergeet gemakshalve de rol van de PvdA daarin. Niet alleen in die bezuinigingen zelf; maar vooral de rol van de PvdA bij het decennialange geldsmijten waardoor er inderdaad flinke tekorten zijn ontstaan. Terwijl menig uitkeringstrekker makkelijk meer geld bijeen schraapt dan iemand met minimumloon, als hij de weg in subsidieland maar weet.

En over de Brexit weet hij kort samengevat niks meer te vertellen dan "Brexit-stemmers zijn losers". Er zijn vele tientallen economische, sociale, milieutechnische maar vooral democratische redenen om de EU te verlaten; maar hij kent er niet één.
Hij doet geen enkele moeite om ook maar 0,0 promille van één van de door "populisten" aangehaalde thema's even te bekijken.

Dat hele stukje is gestoeld op 3 pijlers; holle slogans, vooroordelen en godwins.

Dandruff | 10-07-16 | 23:21

@Bokito ergo sum | 10-07-16 | 22:08
Inhoudsloze retroiek en beleidsvoorstellen die grotendeels factfree zijn voor het mobiliseren van de onvrede waar de gekozene ook niets aan kan doen omdat die geen enkele invloed heeft op de financiële, economische en monetaire besluitvorming in de wereld.
En daarmee wordt de democratie inhoudsloos en betekenisloos, een doel op zich en geen middel meer voor een evenwichtig bestuur, zoals het lange tijd was. Trump is daarvan het meest in het oog springende voorbeeld, maar Bernie Sanders, Jeremy Corbyn, Podemos, Syriza, Gouden Dageraad, AfD, FN, PVV etc. zijn ook voorbeelden van hetzelfde fenomeen.
Begin je te snappen wat hij er mee bedoelt?
Of ben je er zo zeer van overtuigd dat er honing uit de aars van the Donald druipt en dat alles beter wordt als hij zijn naam in gouden letters op het Witte Huis plakt dat je elke kritische beschouwing van het fenomeen als persoonlijke aanval opvat?

Stormageddon | 10-07-16 | 23:06

Ondertussen op joop.nl, relevant in deze discussie: www.joop.nl/opinies/hoe-het-populisme-...

De sociaaldemocraten proberen wanhopig de oorzaak van hun val te vinden. Ik denk niet, dat het ze gaat lukken. Ze zijn de connectie met de bevolking compleet kwijt.

decadent degeneraat | 10-07-16 | 22:58

@La Bailaora | 10-07-16 | 22:01
Nee, het is niet hetzelfde. De ECB drukt namelijk zelf het geld en de opgekochte obligaties zijn niet voor de handel en er wordt geen winst op gemaakt. Het doel was het behoud en stabiel houden van de euro en de eurozone. Dat is, op korte termijn, gelukt. Dat het een potentiele tijdbom is, dat kan. Hoeft niet, want het giftige schatkistpapier komt nooit meer uit de kluizen van Frankfurt.
Het feit dat op de achtergrond Goldman-Sachs de lachende derde is, doet niet terzake, het is hooguit een cynisch gevolg van de actie.
Het probleem is het economisch politieke gevolg voor de eurozone en daar maakt Blyth zich zorgen om. Al dan niet terecht, maar op de analyse valt niets af te dingen.
international.sueddeutsche.de/post/126...

Stormageddon | 10-07-16 | 22:57

Eierballen zijn de Satan. Dit terzijde.

gentle giant | 10-07-16 | 22:10

@Stormageddon, een economoon is iemand die je precies kan uitleggen waarom hij of anderen alles verkeerd hebben ingeschat, niet veel meer. Ik wil gewoon weten wat hij bedoeld met 'Trumpisme' want daar heb ik nog geen antwoord op gekregen, kapitalisme, egoisime, narcisme?

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 22:08

Stormageddon 21:55
Blythe zou zo de 'Schijn-elite van de Valsemunters' van Martin Bosma geschreven kunnen hebben, maar verwijt Bosma vervolgens geen plan te hebben en suggereert dat de PvdA-ers van de wereld die wel zouden hebben, omdat zij wel degelijk in de onderklasse interesse zouden hebben gehad, ooit.

En Bosma dus niet.

Nu zou dat best kunnen. Bosma is een politicus. Trump ook. Maar dan doen alsof er wel nog sociaal-democraten te vinden zijn, die integer en oprecht het lot aantrekken van de onderklasse, dat is een rare black-out in zijn denken.

tipo | 10-07-16 | 22:01

@Stormageddon | 10-07-16 | 21:18
Nee, het verhaal is precies hetzelfde, het spel ook, als je begrijpt wat er gebeurt natuurlijk. Hetzelfde spel als gespeeld is met de subprime loans in de VS is hetzelfde spel als het spel dat gespeeld is met oa. de Griekse overheidsschulden. Swappen en verpakken zodat het doorverkocht kon worden als 'excellente' schulden.

Precies hetzelfde. En de bailouts van zowel Griekenland als de banken is ook hetzelfde spel.
www.bloomberg.com/news/articles/2012-0...

Niet gek overigens dat in die tijd Draghi directeur was van Goldman Sachs waar deze bank meermalen van dezelfde soort malversaties is beschuldigd tav. Griekenland. Overigens hebben ze hetzelfde geflikt met Italie. En de bailouts van de Spaanse banken is precies volgens hetzelfde plaatje verlopen.


La Bailaora | 10-07-16 | 22:01

Nou.. dan nog even wat dingen aangaande. . En ook.. ga zelf ook kijken.
Euro: west europa krijgt Oost Europese lonen, zuid europa kan niet mee, en mag geen investeringen doen. Zodat BMW meer in china kan verkopen. Goed voor oost, goed voor export in noord, ramp voor de rest. Duitsland heeft heel lang hiermee heel veel verdiend. Moet je nu ook niet zeuren en betalen. Omdat nu de toekomst van griekse spaanse en italiaanse generaties jongeren weggevaagd word. Vanwege fictief geld dat via griekenland naar de DB is 'gesluisd'. Fictief geld en echt leven.
En ook.. dat kleine kapotte economietje van Griekenland had 50 miljard nodig. Inmiddels duizenden verder en 80 miljard iedere dag quantative easing. Hoe kan griekenland dat ooit gedaan hebben?

Alquest | 10-07-16 | 21:56

@Bokito ergo sum | 10-07-16 | 21:33
Nee, hij is geen activist maar professor politieke economie op een Ivy League universiteit. Nu heb ik het ook niet op economen, ik vind het geen wetenschap maar meer een soort toegepaste sociologie, maar dat is een andere discussie.

Stormageddon | 10-07-16 | 21:55

@botbot | 10-07-16 | 21:03

Ik kijk niet naar korte termijn cijfers. Als we de trend van 2007-2016 bekijken is er nog helemaal niets gerealiseerd. En dit heeft niets met zelf doen van burgers, ondernemers, bedrijven te maken.
.
Het Europese financiële systeem is onstabiel en dat heeft heel erg veel invloed op de gewone economie doordat kredieten niet stromen, structurele investeringen niet goed gefinancieerd kunnen worden en natuurlijk de voortdurende onzekerheid tot het volgende bommetje. Deutsche Bank is het nu weer meen ik. Daarnaast helpt slecht gekozen austerity (mn belastingverhogingen) ook al niet. Staatsschulden lopen op, rente is non-existent. Allen de resultante van "beleid".
.
Oh, je kunt het als bedrijf nog steeds leuk doen, hoor. Ik heb niet te klagen. Al 2 jaar recordomzet en recordmarge, groei in mensen en mogelijkheden. Echter daar hebben heel veel mensen in Europa niets aan zo lang het geheel niet wil gaan draaien.
.
Dus even terug naar de realiteit van de macro-economie. Hoe lang mogen ze nog van u verder falen?
.
Oh, en ik geef de voorkeur aan een dialoog waarin tegels worden weerlegd en ga verder niet al teveel tijd verdoen aan van die obligate soundbites die vrijwel geen betrekking hebben op hetgeen geschreven is. "We komen nu uit een recessie" kan met de beste wil ter wereld niet uitgelegd worden als een adequate counter op mijn betoog.

Parel van het Zuiden | 10-07-16 | 21:38

Wat zei Hayek over de Euro (in 1976) en heeft Blyth dat begrepen.

Eerst Hayek: mises.org/library/denationalisation-m...

"Though I strongly sympathise with the desire to complete the economic unification of Western Europe by completely free-ing the flow of money between them, I have grave doubts about the desirability of doing so by creating a new European currency managed by any sort of supra-national authority. Quite apart from the extreme unlikelihood that the member countries would agree on the policy to be pursued in practice by a common monetary authority (and the practical inevitability of some countries getting a worse currency than they have now), it seems highly unlikely, even in the most favourable circumstances, that it would be administered better than the present national currencies. Moreover, in many respects a single international currency is not better but worse than a national currency ifit is not better run. It would leave a country with a financially more sophisticated public not even the chance of escaping from the consequences of the crude prejudices governing the decisions of the others. The advantage of an international authority should be mainly to protect a member state from the harmful measures of others, not to force it to join in their follies."

Dat heeft Blythe wel begrepen.

Over inflatie, geld drukken, monetaire goocheltruucs en dat soort dingen zijn Blythe en Hayek en vervolgens totaal oneens.

tipo | 10-07-16 | 21:36

@Stormageddon, zolang je iets niet eens kan definieren dan is de makkelijkste formule vrij lastig. Zolang ik niet weet wat 'Trumpisme' nou precies moet betekenen ga ik er van uit dat hij ten eerste een politiek activist is. Titel zegt het al 'the road to serfdom', dat is een 'wat als' die alleen vanuit interesse gelezen moet worden. Interessant boek is het overigens wel.

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 21:33

Man heeft 100% gelijk, het naaien van de arbeidersklasse door de traditionele arbeiderspartijen, de verkapte banken bailout onder mom van griekenland redden, het falen van de euro, het misbruik van de euro door de duisters om de munt artificieel laag te houden, het gebrek aan een plan in griekenland, allemaal geen speld tussen te krijgen, spot on.

geenspam | 10-07-16 | 21:33

@tipo | 10-07-16 | 21:24
Het is hetzelfde fenomeen. Hij had ook Bernie kunnen noemen, maar die is niet de kandidaat geworden. Overigens denk ik niet dat Boris zich terugtrok omdat hij niet wist hoe nu verder, maar vooral door de dolkstoot van Michael Gove en andere kopstukken in de partij in zijn rug. Maar het beeld heeft hij wel tegen.

Stormageddon | 10-07-16 | 21:31

@Einde van de Domheid | 10-07-16 | 19:34
Feynman is na zijn artikel van gisteren de tijd kwijt geraakt.

Rest In Privacy | 10-07-16 | 21:26

Hier wordt valt Blythe in mijn ogen door de mand en huilt hij mee met de wolven in het bos: youtu.be/G9EXccNw46E?t=3m16s

Hij sleept Trump er steeds met de haren bij.

tipo | 10-07-16 | 21:24

@La Bailaora | 10-07-16 | 21:09
Dat is een heel ander verhaal over een heel ander probleem. Dit is een systeemfout van de euro en de centrale banken, dat staat los van de bail-outs van commerciële banken in de VS. De enige overeenkomst is de waarde van assets in de asset swap, die is bij de commerciele rotzooileningen en Schatkistpapier van de PIIGS hetzelfde. Nul komma nul, maar daar houdt de overeenkomst wel op.

Stormageddon | 10-07-16 | 21:18

@Bokito ergo sum | 10-07-16 | 20:37
@Graaf van Egmont | 10-07-16 | 20:39
Nee. Het gaat om veel meer. Bernie Sanders is er ook een exponent van. En Jeremy Corbyn. Waar het om gaat is holle retoriek voor een inhoudsloze democratie omdat het bestuur toch nergens om gaat als de werkelijke economische, monetaire en financiële besluitvorming elders wordt gedaan, door mensen die niet gekozen zijn, geen verantwoording afleggen en niet weggestuurd kunnen worden, en die vervolgens besluiten nemen die niet in het belang van grote groepen in de samenleving zijn en waar ook totaal geen rekening mee wordt gehouden. Dan wordt democratie een doel op zich en geen middel tot een doel meer.

En @Bokito ergo sum | 10-07-16 | 20:53: ik denk dat hij Hayek heel wat beter begrijpt dan jij. Of heb jij een vergeljjkbaar CV met evenveel publicaties en dito score op de citaat index?
www.markblyth.com/about/curriculum-vit...
scholar.google.com/citations?user=ltS...
Zo niet, dan eerst maar eens terug naar de schoolbanken.
www.youtube.com/watch?v=B6vV8_uQmxs

Stormageddon | 10-07-16 | 21:10

@Stormageddon | 10-07-16 | 20:29
Nee, dat valt het niet. QE is stelen. Het uitstellen van de ellende gaat voor een nog veel grotere explosie zorgen, want de klap gaat nu nog veel groter worden. Alleen al omdat de overheden nu meer schulden hebben, het opkopen nu ook de ECB nu dus ook rommel in de portefeille heeft, wat het toen nog niet had, enzovoort.

Het beleid is continue het gooien van goed geld naar kwaad geld (bailouts), het stimuleren van slecht gedrag (banken gaan maar door, spaarders worden bestolen door negatieve rentes, enz...)

Het beleid is juist fataal op termijn en gaat zeker weten tot oorlog leiden.

Kijk eens naar een echt goede video:
www.youtube.com/watch?v=sA_MkJB84VA

La Bailaora | 10-07-16 | 21:09

Economie (kijken in het verleden) is het tegenovergestelde van Astrologie (kijken in de toekomst). Beiden zijn geen wetenschap maar een geloof en daarom levensgevaarlijk. Misschien is de filosofie van Bellamy wel een goed alternatief en mogelijk een nieuw startpunt, of een soort communisme dat uitgaat van onze technische mogelijkheden ipv uitbuiting en plundering zoals het kapitalisme jammer genoeg doet. Komt natuurlijk niets van, want we stemmen straks weer op Rutte 3 en gaan uiteindelijk over op (burger)oorlogen zoals we in het Westen eeuwen hebben gedaan en... in grote delen van de wereld nog steeds doen.
Vertrouw eerder een astroloog dan de struikrover die zich econoom noemt.

Musset | 10-07-16 | 21:08

Parel van het Zuiden | 10-07-16 | 20:01
Het u misschien ontgaan maar we komen zo langzamerhand uit een wereldwijde economische recessie.
En waarom moet de overheid overal voor zorgen men moet eens leren op eigen benen te staan.

botbot | 10-07-16 | 21:03

@spuitje11 | 10-07-16 | 20:57
Het is jammer dat een topic over deze man -die veel te vertellen heeft- slechts 40+ reacties oplevert. Misschien wel te breed voor reaguren (waar te beginnen?).

atheïstisch stemvee | 10-07-16 | 21:02

@Blackspyder | 10-07-16 | 20:50

Nou, bij deze dan.

Van 500-600 euro kun je niet leven. Iemand die dusdanig gehandicapt is dat werken er niet in zit heeft dus toeslagen nodig. Eén van de vermeende voordelen van een basisinkomen is minder bureaucratie, maar dat lukt niet als er nog steeds toeslagen moeten worden berekend en uitbetaald.

Als fulltimers minder gaan werken en de overgebleven uren worden ingevuld door mensen die nu werkloos thuis zitten verandert het BNP niet. Met andere woorden: de koek wordt niet groter, maar verdeeld over meer mensen. Netto resultaat: vrijwel nul.

Er worden geen banen gecreëerd door het basisinkomen. Wat wèl werkt is het aanjagen van de binnenlandse vraag. Hiervoor moeten de woonlasten en de belasting op arbeid omlaag. Voor het eerste zijn de handen niet op elkaar te krijgen en het tweede houdt in dat het overheidsbudget moet krimpen. Kun je beiden vergeten.

Een laatste punt is dat een basisinkomen moreel onjuist is. In de eerste plaats omdat belasting afpersen nog steeds gewoon ordinaire roof is en in de tweede plaats vervalt het zorgprincipe: alleen mensen die het nodig hebben kunnen er aanspraak op maken.

BenBinnen | 10-07-16 | 20:58

Wel goed dat GS nu een echte wetenschapper aan het woord laat in plaats van kritiekloos achter een vermeend grote leider aan te hobbbelen. En ja, meer dan een uur college in een snel tempo trekken veel mensen niet. Maar geloof het maar: het hangt samen, en daar wil het bij veel economen nog wel eens aan schorten.

spuitje11 | 10-07-16 | 20:57

@Uw Psychiater | 10-07-16 | 20:50
De kans is groot dat de treinen weer naar het oosten gaan rijden, nu gevuld met EU-critici. Duitsland onder Merkel zal geen enkel probleem hebben de bestemmingsplannen weer aan te passen.

smdyasc | 10-07-16 | 20:56

@Graaf van Egmont, ik zou ook wel eens willen weten wat 'Trumpism' nou precies is. Dit is een waardeloos betoog met losse flodders imho. Erg knap van hem dat hij Hayek heeft gelezen maar volgens mij was het ongelovelijk ingewikkeld voor hem. De beste man snapt het niet zo goed wat er eigenlijk instaat.

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 20:53

Ik heb niet echt onderzoek gedaan naar basisinkomens. Wel een paar testresultaten doorgelezen op het internet.
-
Maar ik denk dat met een minimale basisinkomen, stel een euro of 500/600. Dat je mensen die fulltime werken kunt stimuleren het wat rustiger aan te doen. En hierdoor komt er voor de werklozen weer een parttime bij.
-
In mijn ogen stimuleer je hierdoor meer mensen niet overspannen te raken en je creeert er banen bij. Maar ik kan hier mis zitten, correct me if i'm wrong.

Blackspyder | 10-07-16 | 20:50

Heeft Junkerfrans inmiddels al via een emotionele toespraak verkondigd dat kritiek op de EÜ strafbaar moet worden gesteld?

Uw Psychiater | 10-07-16 | 20:50

@Graaf van Egmont | 10-07-16 | 20:39
Zo ik het begrepen heb: Trumpism is de gedesillusioneerde working class die gaat stemmen op anti-establishment politici (en de Trumps, Wildersen en Le Pens die daar groot door worden). Het is een reactie op het verraad van de sociaal democraten.

Voor wie geïnteresseerd is; het loont zeker de moeite om wat meer te bekijken van hem op YouTube. Soms een lange zit, maar machtig interessant.

atheïstisch stemvee | 10-07-16 | 20:47

@Desmoulins | 10-07-16 | 20:43

De plank Volledig Raak, eikel. 'Gloabalism' als de katalysator.

Desmoulins | 10-07-16 | 20:46

Ik geloof dat het voetbal begint. Zo ver dus voor de GS zondagsschool. Het gaat nog te goed in NL, dat is zeker.

Graaf van Egmont | 10-07-16 | 20:42

Ik snap zijn Trumpism ook niet, terwijl hij er over praat alsof het een wijd verbreid en bekend woord is. Wat is dan Trumpism. Toch niet wat ze in de rest van de Gutmenschenwereld "populisme" noemen?

Graaf van Egmont | 10-07-16 | 20:39

Ik ben geen econoom, maar zijn vergelijking met de Schwabische huisvrouw vond ik wel treffend. En net zoals iedereen hier moet ik ook rondkomen zonder dat ik zelf geld mag drukken. Waarom moeten overheden dat dan niet?

Graaf van Egmont | 10-07-16 | 20:37

@Stormaggedon ik heb de helft bekeken en ik ben nu een beetje geirriteerd eigenlijk, ik ken 'the road to serfdom' van Hayek, maar ik kan in de context 'Trumpism' niet anders dan als een simpel scheldwoord zien

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 20:37

@Stormageddon 20:29
Hij is ook fan van de Houdini-truuc van Bernanke. Daar zijn de meningen over verdeeld, want daar kleven nogal wat na-ijl-effecten aan...

tipo | 10-07-16 | 20:36

Zoals hij spreekt is ongekend. Vlijmscherp. Maar het is een sociaal-democraat: Geld printen, geen bezuinigingen, fuck the rich people. Daarnaast heeft hij wel gelijk hoor. Behalve in zijn oplossingen.

Nou ja, tegen de Grieken zei hij eigenlijk dat ze geen flauw benul hadden wat hun land in wezen is en dat ze alleen maar op de Titanic willen zitten, terwijl ze weten dat dit de laatste tocht is.

tipo | 10-07-16 | 20:34

@La Bailaora | 10-07-16 | 20:23
Zijn redenering is: Trichet had er zo'n troep van gemaakt, dat als Draghi dat niet had gedaan het oorlog zou zijn geworden. Het is kiezen van twee kwaden. Hij vindt overigens dat die euro er nooit had moeten komen. Daar valt dus wel wat voor te zeggen.

Stormageddon | 10-07-16 | 20:29

Misschien vind de jeugd het een leuker concept om wekelijks te kunnen stemmen voor de tv, voor Hollands next politician of sms'en voor een politiek-getinte idols, APPen voor een bik-brother huis gevuld met politici,..... door grote mediabedrijven opgegroeid met soaps en sitcoms, geïndoctrineerd door slecht-linkse leraren en begeleiders, met het idee dat de EU het beste is wat hun ouders voor hun kroost hebben kunnen bedenken, door de staatsmedia gehypnotiseerd klapvee, een generatie die WILLOOS is opgegroeid....................
het gaat nog veel te goed in Pays-Bah

hovawart | 10-07-16 | 20:27

De Sociaal Democratie is dood maar wordt weer leven ingeblazen middels de haat tegen blank en grootschalige immigratie. De ideologie is belangrijker dan de bevolking!

Aristotalloss | 10-07-16 | 20:24

hij noemt Draghi fantastisch met QE (=stelen) en het opkopen van de PIIGS bonds (dat gaat het noorden heel erg veel geld kosten).

Nou, nee dus, niet mijn soort of 'man'. Meer van het niveau Vermeend en van der Ploeg.

La Bailaora | 10-07-16 | 20:23

Best wel knap om zoveel te reutelen over de Europese economie zonder ook maar een woord te reppen over de hoofd oorzaak fractional reserve banking (de stoelendans waarbij ook de laatste stoel wordt weggehaald)

von Strumpfhausen | 10-07-16 | 20:18

Onze regeringen zijn de gewapende afdeling van de schuldeisers. Als je het zo bekijkt....

Yohean | 10-07-16 | 20:16

@Bokito ergo sum | 10-07-16 | 19:57
Zie video @19:46
Daarin wordt dat veel beter uitgelegd.

Stormageddon | 10-07-16 | 20:07

@botbot | 10-07-16 | 19:46

Hoeft ook niet. U kunt gewoon naar de realiteit kijken en zelf een conclusie vormen. De financiele crisis ving in 2008/2009 aan. Nu zitten we in 2016 en de ellende woekert voort ondanks honderden miljarden in steun, garanties, en quantitive easing. Er is ook nog geen enkele sprake van verbetering. De gevestigde politiek heeft simpelweg op gruwelijke wijze gefaald. Verkeerde keuzes, verkeerde uitvoering, en verkeerde opvolging.
.
En dan laat ik de staat der dingen voor de gewone man en vrouw in de zuidelijke landen, de jeugdwerkeloosheid in Europa, en de oplopende spanningen tussen Noord en Zuid nog buiten beschouwing.
.
Maarre ik wil wel meedenken, hoor. Hoe lang mogen ze wat u betreft verder falen? Nog 8 jaar? Of gewoon tot de hele teringzooi in elkaar zakt. Zeg het maar. Laat ik daarna even weten of het inderdaad treurig met u gesteld is.

Parel van het Zuiden | 10-07-16 | 20:01

Haha briljant, "The Hamptons is not a defensive position"

devil13 | 10-07-16 | 20:01

En V. van der Graaf, die heeft ook een onvoorwaardelijk basisinkomen.
Geen ambtenaar die 'Jetta's furiën' op 'm gaat.

gentle giant | 10-07-16 | 19:59

Conclusie, de EU gaat ten onder aan een immorele zichzelf verrijkende elite die zichzelf in stand wil houden.

smdyasc | 10-07-16 | 19:59

Snap het Trumpism niet zo eigenlijk

Bokito ergo sum | 10-07-16 | 19:57

En heel veel mensen, bedrijven en ook de politiek maken een enorm grote fout, ze bereiding zich altijd voor op tegenslag en verliezen. Wie van jullie is het met me eens dat jezelf voorbereiden op succes en wat je met dat succes gaat doen is vele malen moeilijker dan je voorbereiden op een afgang.

tattooboer | 10-07-16 | 19:56

Die filmpjes van die Yank moet ik nog bekijken.
Maar wij hebben het onvoorwaardelijk basisinkomen al.
Het heet remigratie regeling, geen vermogenstoets, geen verplichting, solliciteren? Nope, hossel, roggel maar.
www.svb.nl/int/nl/remigratie/hulp_rem...
Oh, ja, niet voor Sjaak en Sjaan...
Mo en Faat winnen de jackpot.
Remigratie
Wanneer krijgt u een remigratie-uitkering?
U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

u woont in Nederland en bent ten minste 55 jaar oud.
u bent buiten Nederland in een land van herkomst geboren (dit geldt niet voor vluchtelingen of asielgerechtigden).
u heeft of had de nationaliteit van het land van herkomst.
u was 18 jaar of ouder toen u in Nederland kwam wonen.
u bent vóór een bepaalde datum in Nederland komen wonen (deze datum verschilt per land van herkomst).
u krijgt al 12 maanden een Nederlandse uitkering.
u heeft minstens 8 jaar legaal in Nederland gewoond.

gentle giant | 10-07-16 | 19:53

Hmmm, klinkt allemaal interessant, LTRO en QE etc. maar het is gewoon klinkklare onzin. Lekker heel abstract lullen maar niemand weet, of kan weten wat voor uitwerking dit soort beleid heeft.
...
Jammer dat GeenStijl zich hier niet meer in verdiept heeft.
...
Ik zou toch als tip willen meegeven: als je niet weet waar je over praat, niet je mond opendoen Van Rossem. Heb je verder wel hoog zitten hoor.

Zijl5824 | 10-07-16 | 19:48

Als ik mijn mening moet baseren op de uitspraken van één man die me ook nog naar de mond moet praten is het wel zeer treurig met mij gesteld.

botbot | 10-07-16 | 19:46

Wel lekker makkelijk om een beetje te roeptoeteren vanaf de andere kant van de grote plas.

emocore | 10-07-16 | 19:44

Die kleaudtzak van Driekant ga ik wel ff aanpakken op twitter.
Greauninsche mongeaul.

gentle giant | 10-07-16 | 19:44

Terecht! Gisteren dik een uur deze man gekeken. Moet iedereen doen.

Alquest | 10-07-16 | 19:44

Rambo John J | 10-07-16 | 19:33
Dan hebben we er altijd nog 1050 over van die 1200 mjd pensioenen, toch?

mom van avezaath | 10-07-16 | 19:42

Basisinkomen is slavernij. Het wordt tijd dat die neohippies daar eens achter komen.

postmodernismisdead | 10-07-16 | 19:37

Het parlement als een waardeloos instituut. En wij maar luisteren naar politieke commentatoren.
Tijd voor een opstand is nabij. We zijn uitverkocht.

Troy Ounce | 10-07-16 | 19:34

De eerste 5 minuten klinken erg goed, maar de man stelt het punt dat hij gaat maken vooralsnog uit (where do we go next) call me lazy maar een introducerende samenvatting zou een goed warm up zijn voor deze lange zit! (Wo ist Feynman?)

Einde van de Domheid | 10-07-16 | 19:34

Nou, hij was anders nog best positief over Draghi. Maar voor de rest wel interessant interview.

Pierke Smulders | 10-07-16 | 19:33

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland