Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Brein overtreedt zelf de wet!

Ik ben Brein, maar wie ben jijVandaag is bekend geworden dat Brein na eerdere kansloze acties over zal gaan tot het vorderen van de NAW-gegevens van klanten van internetproviders via een kort geding. Zoals verwacht weigeren providers op goede gronden om gegevens af te staan. Providers verzamelen hun gegevens namelijk voor hun eigen service doeleinden en niet ten behoeve van particuliere derden. Echter, vooralsnog is het Stichting Brein die strafbaar lijkt te handelen. De club verzamelt gegevens zonder dat hiervoor toestemming is gegeven.

Eerder al schreef een Europese werkgroep over het vorderen van gegevens bij providers en kwam tot de conclusie dat dit alleen mogelijk moet zijn op grond van de wet en ten behoeve van de daartoe bevoegde autoriteiten.

Zelf schreef Tim Kuik hier eerder over na kritiek uit diverse hoeken:

"In geval van louter doorgifte zoals bij p2p uitwisseldiensten bepaalt de wet dat er geen aanprakelijkheid voor schade ontstaat bij de serviceprovider voor onrechtmatig gedrag van zijn klant op het Internet. Maar de verplichting om zich zorgvuldig te gedragen brengt met zich mee dat de serviceprovider wel de nodige actie zal behoren te ondernemen om het onrechtmatige gedrag te doen stoppen zodra hij daarvan op de hoogte is gebracht."

Alhoewel Kuik het hier bij het rechte eind heeft geeft hij wel een hele rare uitleg aan 'zorgvuldig handelen'. Brein als particuliere stichting probeert de oordelen of een klant van een provider zich onzorgvuldig gedraagt en vraagt de provider vervolgens wel even om tegen die klant op te treden.

Omdat Brein de gegevens achter het ip-adres niet heeft kan zij überhaupt niet oordelen wie er onrechtmatig handelt en of dat wel een klant van de bedoelde provider is.

Er kan sprake zijn van misbruik van een ip-adres of van een derde die onbevoegd gebruik maakt van iemands computer en zo zijn er nog vele mogelijkheden. Wie een wifi-verbinding heeft is al uit de gevarenzone wat de Brein aanklacht betreft. Dat er daadwerkelijk door iemand onrechtmatig wordt gehandeld kan Brein dus pas achteraf vast stellen en niet bij het indienen van het verzoek.

Wetsovertredend bezig

Er is echter iets veel schokkender aan de hand namelijk dat Brein het internet afstruint om te kijken wat u en ik downloaden en uploaden via het internet. Die gegevens worden door Brein bewaard om vervolgens de providers aan te schrijven over mogelijk onrechtmatig handelen.

Het actief speuren naar gegevens om die te koppelen aan ip-adressen en uiteindelijk aan NAW gegevens van personen is voorbehouden aan opsporingdiensten. Al zou een particuliere organisatie zich al hier mee bezig willen houden dan is daar toestemming voor nodig van het College Bescherming Persoonsgegevens.

De Registratiekamer deed al in 2001 een uitspraak (pdf!) waarin duidelijk wordt dat het verzamelen van herleidbare ip-adressen overeenkomt met het verzamelen van persoonsgegevens.

Voor het verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren, bijwerken, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, doorzenden, verspreiden, beschikbaar stellen, samenbrengen, met elkaar in verband brengen, afschermen, uitwissen, vernietigen van gegevens heeft met toestemming nodig van het CBP.

Een onderzoekje in het meldingsregister van het CBP leert dat Brein geen toestemming heeft gevraagd voor de verwerking van persoonsgegevens, die toestemming is vooraf nodig. Er kan nu dus worden vastgesteld dat Brein zelf onrechtmatig gegevens verzameld en verwerkt om deze te koppelen aan traceerbare individuen. Het verzoek van Brein bij de providers is dus gebaseerd op onrechtmatig verkregen gegevens in dus hebben de providers een goede grond om hier niet aan mee te werken.

Gelukkig hebben wij als burgers ook nog onze rechten als wij vermoeden dat derden onze persoonsgegevens verzamelen. In afwachting van verder nieuws van Brein zullen we daar hier bij geenstijl nog op terugkomen met een stijlloze actie!

Reaguursels

Inloggen

als elke GS'r 1 euro op mijn paypal account stort dan klaag ik ze aan!

pietje ruk | 13-05-05 | 18:14

Die platenmaatschappijen moeten eens creatief gaan ondernemen in plaats van met betraande ogen te wijzen naar iedereen die download. Dat houden ze toch niet tegen, dat is nu wel duidelijk. Ze moeten gewoon maar eens accepteren dat ze de slag hebben gemist. Ach, mp3...... dat zal zo'n vaart niet lopen.... En nu zijn ze te laat.
Laatst was ik een keer in Den Haag in een cd zaak. Ik pak daar een cd van Peter Gabriel uit het bakje, 23,99 euro!!!!! fftjes omrekenen, dat is 52,87 gulden.Dan zal je zeggen, dat moet een dubbel cd zijn met een mooi boekje erbij. Nee hoor, 12 (!!!!!!!!) nummers maar. Kijk, dan moet je het ook niet raar vinden als FRS en platenmaatschappij dat dat niet meer gekocht wordt. Met die prijsstelling maak je je eigen markt kapot.
En dan kan brein wel gaan dreigen met dingen maar doe eens iets aan de oorzaak van het downloaden en niet aan de gevolgen daarvan!!! Dat schoppen tegen p2p heeft nu ook geen zin meer.
Er zijn nog zoveel dingen die je kunt verzinnen om de verkoop weer te verhogen maar als je maar blijft janken om de hoeveelheid muziek die er gedownload wordt, dan wordt het nooit wat! Al dat negatieve gedoe, denk een positief en gebruik p2p!!
En vooral, doe iets aan de prijs, want daar begint het allemaal mee...... Vroeger hadden mensen geen keus, je moest die cd kopen. Nu hebben mensen die keus wel, en dat moet je als platenmaatschappij eens gaan accepteren.

Desmosideci

Desmosideci | 12-05-05 | 22:47

m'n postzegels zijn op! GVD

binnenband | 12-05-05 | 22:45

@gtf

Goed plan!

geethreeforce | 12-05-05 | 22:12

@gtf
Mocht je naar Cuba gaan, richt daar dan ff een servertje in. Daar zullen ze ook wel het internet controleren, maar als je meldt dat fidel fideel is, mag alles! ;-)

Lof der Zotheid | 12-05-05 | 15:15

@.yener

Goh wat zijn we gezellig bezig vandaag.

Best leuk Cuba, alleen volgens mij ligt Cuba nog steeds in Zuid-Amerika en wordt het land zolang ik mij kan heugen getergd door een communistisch regime. 'K denk niet dat je daar populaire cd's in de winkels tegenkomt.

Sigaren zijn er overigens wel stukken goedkoper dan in Nederland.

Sigarenpropper,.. mischien een gemiste carièrekans?

geethreeforce | 12-05-05 | 13:54

. X4I
Dat van prijsafspraken klopt... tenzij je dus een grote afnemer bent, dan mag je wel onder de afgesproken prijs aanbieden terwijl de winkel een paar straten verderop wel aan de prijs gehouden wordt onder de bedreiging van dat als dit niet gebeurt, alle door die maatsachappij geleverde cd's enz. uit die winkel gehaald wordt en dat je niet meer bij hen kan kopen....
Hierdoor wordt dus de cd winkel met weinig sortering maar grote omzet bevoordeelt.
En weinig sortering betekent op de lange duur geen of weinig kans voor nieuwe artiesten.

cousin | 12-05-05 | 13:21

Als de wet onredelijk is en de pakkans gering, dan mag je verwachten dat de wet aan de laars gelapt wordt. Kennelijk hebben de platenmaatschappijen bedacht dat het goedkoper is om notoire uploaders op de huid te zitten, dan iets te doen aan de prijsafspraken. Ik wens ze veel succes (gniffel).

Menzonius | 12-05-05 | 13:19

"en deze machtige industrie dus helemaal geen last heeft van winkeldiefstal."
Dit klinkt alsof diezelfde machtige industrie wel last heeft van downloaden. Voor zover mij bekend is uit de paar onderzoeken die daar naar gedaan zijn eerder het tegendeel gebleken.
(En heeft een civiele procedure dan eigenlijk zin ?)

Ogre | 12-05-05 | 13:08

@X4I
Je maakt echt belachelijk veel type-/taalfouten , je stukje wordt er _niet_ leesbaarder van. In vervolg eerst even doorlezen aub!

Thomasch | 12-05-05 | 13:07

Nu ben ik geen jurist, maar prijs afspraken maken ten einde de markt waarde van een product op te schroeven heet (als ik me niet vergis) 'kartelvorming'. Mij heeft altijd bij gestaan dat dit niet legaal is.
De muziek industre is zo corrupt als maar zijn kan en iedereen weet het. (MTV awards, airplay, alles is te koop voor de producenten mafia.) Er worden keiharde afspraken gemaakt over de prijs. Als je als winkelier uit concurentie overwegingen onder die prijs gaat zitten, wordt je in de ban gedaan.
Maar daar zul je geen OM over horen denk ik..

De muziek industrie doet mij sterk denken aan de oude fabrieksbazen uit de eind 1800's,
met Peter R en BREIN als hun knokploegen en woekeraars.

Ik ben best bereidt om tig cent per nummer aan de artiest(en) zelf over te maken. Maar die industrie van gelikte (en likkende) producers, BreeZah-VJ's en ander financieel meeliftend en manipulerend tuig krijgt geen rode ruk cent van mij.
Ik wens namelijk geen criminelen te financieren.

X4I | 12-05-05 | 13:02

Wel heel leuk allemaal enzo dat ze je eignelijk niets kunnen maken.
Maaarrrr, we weten allemaal dat uploaders iets doen dat niet mag, maar omdat het door de regeltjes eigenlijk niet mogelijk is hier wat aan te doen, zullen ze de regeltjes gaan veranderen als het écht tot ellende komt.
---
Naar mijn idee kun je het daarom beter lekker in het grijze gebied laten. Laat Breinloos maar aankutten en laat ons er maar mee wegkomen.
Als je Brein gaat aanklagen zullen ze misschien verliezen, maar dan zal het zo'n mediahype worden waardoor de regels alleen maar in het nadeel van de uploader aangepast zullen worden.
In dit geval is 'pappen en nathouden' helemaal geen slecht idee vanuit uploaderperspectief.

Thomasch | 12-05-05 | 12:56

. geethreeforce
Dezelfde platenindustrie die zo loopt te jammeren over omzetdaling heeft over de afgelopen jaren ook een groot aantal onafhankelijke (= geen filiaalwinkel)de das omgedaan door idote voorwaarden te stellen waar die winkels niet aan konden voldoen zoals minima afname enz. waardoor ze dus op de fles gingen. Nu hebben we dus hoofdzakelijk de filiaalwinkels over waar de platenindustrie wel een beperkte sortering muziek kan in grote getallen kan neerpleuren. Dus waar zeikt die industrie en Brein eigenlijk over dat er door downloaden van internet geen geld beschikbaar is voor nieuw talent?

cousin | 12-05-05 | 12:39

Sta niet zo te zeiken over de hoge prijzen! Wat wil je dan>? dat iedereen evenveel heeft? Ga dan lekker naar Cuba

yener | 12-05-05 | 12:36

@.cousin

Neefje je hebt helemaal gelijk.
Dan vergeet je nog de belachelijk hoge kosten voor een originele DVD of CD te noemen. Die zijn in andere landen namelijk aanzienlijk goedkoper en daar worden ze ook al als duur ervaren.

Kortom, de consument wordt weer eens keihard in de ster genomen en moet naast een beurse ster, ook nog eens worden geconfronteerd met een lege beurs.

Oh wat leven we toch in een prachtig land.

geethreeforce | 12-05-05 | 12:27

. Even_uw_aandacht
Klopt, is mij dus ook overkomen van LP's naar CD's maar de werkelijkheid is nog gekker.... van de LP's werden cassettes gemaakt voor in de auto of in walkman... heffing op blanco cassettes... daarna kwam de CD.... kopie maken voor in je auto..... heffing op blanco cd's...
Leen eens een CD of DVD van een bibliotheek.... weer een heffing waar de bibliotheek ook al betaald heeft.
Nu wilt Brein ook een heffing op harde schijven of geheugenkaarten, er voor het gemak maar vanuit gaand dat harde schijven en geheugenkaarten alleen maar gebruikt worden voor muziek en niet voor foto's bijvoorbeeld.
En als je dan een mp3tje maakt van een eigen CD voor op je walkman, heb je heffing betaald op de CD, op de harde schijf van de computer, op je harde schijf van je walkman...
Dit wordt "graaien" genoemd...
Als je dan ook nog eens zo onnozel bent om ringtones te downloaden i.p.v. ze zelf te maken betaal je weer auteursrechten, waar de muziekindustrie al berekend heeft dat er binnen een paar jaar meer omzet en winst gemaakt wordt op ringtones dan op de originele muziek.

cousin | 12-05-05 | 12:17

@ kip
Dank u

knutsel | 12-05-05 | 11:57

@zwarte kip
Terecht stuk nu. Iets genuanceerder dan je eerdere verhaal ;-)

Allereerst verwacht ik ook niet nu een definitieve uitspraak te horen. Mocht de rechter al vonnis wijzen, dan zal dat in het voordeel van de isp zijn. Hiermee wordt Brein gedwongen een bodemprocedure te volgen. Overigens wel een terechte strategie van brein om te beginnen met een kort geding. Niet alleen een communicatiemoment naar alle 'illegalen', maar ook een kleine mogelijkheid dat ze direct gelijk krijgen.

Verder zal in de bodemprocedure idd door de rechter beoordeeld moeten worden of de bescherming van privacy opweegt tegen de (onrechtmatige) schade. Hierbij zal de rechter (als het goed is) niet alleen toetsen aan Nederlandse en Europese wetgeving. Nu aannemelijk is dat er geen rechten over aangeboden, onder het copyright vallende, content wordt aangeboden, is er sprake van een onrechtmatige daad door de aanbieder van die content. In met name de westers georienteerde landen (EU, VS) is softwarepiraterij een heikel onderwerp. Is de schade van de rechthebbenden zo groot dat het niet doorgeven van de gegevens nog in verhouding staat tot de bescherming van de privacy? In de VS is inmiddels meerder malen gebleken dat die privacy dan maar moet wijken. Gezien de heersende sentimenten in Europa maak ik de inschatting dat die privacy uiteindelijk ergens in de procedure zal moeten wijken....

Overigens is het laatste woord er nog niet over gesproken. Ik verwacht dat beide partijen, isp en brein, bereidt zullen zijn om deze zaken tot het hoogste orgaan uit te zullen vechten. Eventueel tot in Europa. Juist omdat er op dit moment nagenoeg geen jurisprudentie is. Overigens is er wel jurisprudentie in andere onrechtmatige daadzaken, waarbij de rechter wel gedwongen heeft om gegevens van derden te overhandigen.

Lof der Zotheid | 12-05-05 | 11:53

@knutsel, bodemprocedure is de normale procedure waarin een zaak volledig wordt behandeld. In kort geding worden alleen bepaalde rechten of vorderingen vastgesteld zonder de zaak inhoudelijk grondig te behandelen.

zwarte kip | 12-05-05 | 11:49

het brein wordt hersendood gemaakt, een bron van vermaak erbij!

kuifjes | 12-05-05 | 11:41

Ik ben geen jurist: wat is een bodemprocedure ?

knutsel | 12-05-05 | 11:40

@Lof der Zotheid, je hele epistel doet denken aan de zaak Lycos/Pesser waarin inderdaad zo iets aan de hand was en het Hof oordeelde dat de provider nu er sprake was van een onrechtmatige daad de gegevens vrij moest geven. Dat ging echter om hosting van onrechtmatig materiaal waarvoor een strengere zorgvuldigheid geldt voor de provider. Andere zaken daarna doen vermoeden dat de uitspraak van het Hof te kort door de bocht was.
Het leerstuk van de onrechtmatige daad biedt voor Brein de meeste ruimte maar bestaat in deze zaak uit twee delen zoals Tim Kuik ook zelf stelt. Ten eerste is het niet vrijgeven van de NAW gegevens een onrechtmatige daad van de provider? Ten tweede kan Brein hard maken dat een bepaalde klant van de providers een onrechtmatige daad heeft gepleegd? Hierover is echt bijna geen jurisprudentie. In een civiele procedure stappen rechters inderdaad makkelijker over de manier van bewijsvergaring heen maar bij privacy wetgeving ligt dat lastig, zelfs in dat soort procedures, omdat het hier gaat om Europese wetgeving die zeer strikte normen neerlegt. Het onjuist of onrechtmatig vergaren van bewijs kan dus in deze zaak wel degelijk een brug te ver zijn voor de rechter. Het grappige is trouwens dat Brein een kort-geding heeft aangespannen terwijl in het kader van zo een procedure helemaal niet zo diep op dit soort materie kan worden ingegaan en ik vrees dan ook voor Brein dat ze worden doorverwezen naar een bodemprocedure om hun argumenten te belichten.

zwarte kip | 12-05-05 | 11:25

@even uw aandacht:
gevoelsmatig klopt je redenering.
Maar helaas, een nieuwe CD geldt als een nieuwe stoffelijke openbaarmaking volgens de wet, dus kunnen de rechthebbenden weer opnieuw auteursrechten vangen.
Tijd voor een aanpassing van de Auteurswet 1912 aan de moderne tijd dus.

Zeurders | 12-05-05 | 11:20

@Tiempie, ik ben speciaal overgestapt nu van planet naar versatel omdat planet negatief in het nieuws kwam vanwege het aanbieden van privacygevoelige gegevens aan Brein (en natuurlijk de 20 mb verbinding LOL). Op die manier kun je in ieder geval aan je provider laten weten dat je er niet van gedient bent dat zij je gegevens zomaar doorgeven. Daarnaast is het zowieso de moeite waard om deze ontwikkelingen waard. Zoals al werd gesteld is Brein zelf slecht bezig, dus is het wachten op een rechtzaak waarbij ze in hun ongelijk worden gesteld en dat ze moeten oprotten.

McCool | 12-05-05 | 11:07

Leuk verhaal, echter één klein probleempje. De beschreven problemen gaan op wanneer er sprake is van strafrechtelijke vervolging. Daar is echter geen sprake van. Brein heeft (bewust?) geen aangifte gedaan, maar gekozen voor civielrechtelijke procedures. De grondslag hiervoor zal een zg. onrechtmatige daad zijn. De bewijslast hierbij is anders, lees: eenvoudiger, dan bij een strafzaak. De rechter in kwestie zal beoordelen of het aannemelijk is dat er sprake is van een onrechtmatige daad (en dat is het) en hoe de ip-adressen en bestanden aangeboden worden (vrijelijk, tik een naam in je vindt vaak tientallen copieen mét bijbehorend ip-adres). Je kunt wederom via internet eenvoudig achterhalen welke provider bij die ip-adressen hoort (who-is) en die worden gedagvaard om de gegevens te overhandigen. Het niet aanmelden bij het cpb zal door de rechter gezien worden als een onbelangrijk detail, omdat er sprake is van een civiele procedure.

Vervolgens zal de rechter een afweging maken tussen de onrechtmatige daad en de privacy van de betrokkenen. Nu er juridisch sprake is van diefstal en de bijbehorende economische schade, zal de rechter waarschijnlijk gewoon bepalen dat de isp de gegevens over moet dragen. Net als bij tanken zonder betalen, waar de rechter al lang geleden heeft bepaald dat de schade van het bestolen tankstation zwaarder weegt dan de privacy van de kentekenhouder. En let maar op, de eigenaar van de computer / abo-houder van het internetabo zal verantwoordelijk gehouden worden. Wederom overeenkomstig het stelen van benzine. Het verhaal is dus één grote dode mus waar iedereen blij mee gemaakt wordt.

@geethreeforce
In dat soort zaken liggen de oplossingen. Dit is echter veel te ingewikkeld voor het gros van de mensen. Er zijn ook andere oplossingen denkbaar, anoniem uploaden naar servers in landen als Suriname, waar geen wettelijke grondslag is om het verspreiden van content te beschermen.

Lof der Zotheid | 12-05-05 | 11:06

@McCool

Je, weet maar nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.

tiempie | 12-05-05 | 10:59

Misschien schop ik een open deur in, maar hoe zit het met de nieuwsservers waar mp3's en films op staan? Lijkt me dat de provider/hoster van de server daarmee ook in overtreding is. Vreemd dat je daar nooit wat over hoort.

Flierefluiter | 12-05-05 | 10:58

@tiempie, maar na het lezen van hey bovenstaande besef je je dat Brein je niets kan maken?

McCool | 12-05-05 | 10:57

Ik had eerst op het emule ed2k netwerk 50 gb aan muziek bestanden geshared. Deze mappen heb ik sinds een paar maanden niet meer geshared, vanwege het gebeuren rond stichting brein.

Je zou kunnen zeggen dat het in een indirecte manier toch werkt.

tiempie | 12-05-05 | 10:53

Giechel...

inuk | 12-05-05 | 10:52

Brein, Zwarte Kip komt naar jullie toe deze zomer.

Mr. Bombastique | 12-05-05 | 10:52

Even voor alle moraalridders die een vergelijking maken met het stelen van cd's uit een winkel. Stel je steelt zometeen 100 cd's uit de Free Record Shop en je wordt later thuis aangehouden, dan heb je misschien wel 1500 nummers onterecht in je bezit. Waarschijnlijk als je daarvoor bij de politierechter komt wordt je veroordeeld tot een geldboete van 500 euro of als je meer op je kerfstok hebt een paar dagen schoffelen. Stel Brein ontdekt dat je 1500 nummers hebt geupload op internet dan dienen ze al gauw een vordering in van enkele duizenden euro's. Hoe komt dat? Simpelweg omdat de winkelier bij de inkoop van de cd's alle rechten en kosten van de cd's al heeft betaald en deze machtige industrie dus helemaal geen last heeft van winkeldiefstal. De gemiddelde middenstander met een cd winkel heeft echter niet de macht en de lobby om winkeldieven hard aan te pakken en moet het dus doen met de slappe straffen die de rechter hiervoor oplegt. Als hij mazzel heeft moet de winkeldief de schade vergoeden maar zelfs daar komt meestal niets van terecht. De hele vergelijking gaat dus mank.

zwarte kip | 12-05-05 | 10:52

BREIN heeft zeker nog nooit van dynamic IP en MAC HW adress spoofing gehoord.

Elke dag een vers IP'tje en een gefopt MAC hardware adres.

Untouchable,...

geethreeforce | 12-05-05 | 10:44

horror is van stichting Brein

McCool | 12-05-05 | 10:37

Een erg interessant onderwerp. Daarom nog even een leuke toevoeging aan het hele verhaal.

De klaagzang die de laatste tijd voort komt uit de monden van de platenmaatschappijen staat bij mij in schril contrast bij de stilte die zij houden over auteursrechten.

In mijn jeugd kocht ik LP's (die grote zwarte schijven) en singles bij de platenboer. Netjes was in het bedrag dat ik afrekende de nodige afdracht voor auteursrechten verwerkt.

Een aantal jaren later had de Compact Disc zijn opmars. De LP van toen paste niet meer in mijn DiscMan, dus kocht ik hetzelfde album op CD. Netjes was in het bedrag dat ik afrekende de nodige afdracht voor auteursrechten verwerkt.

Dus ik betaal 2 keer auteursrechten voor hetzelfde werk?

We verplaatsen ons in deze tijd... Koop ik een CD én DVD van een bepaald werk, dan betaal ik ook 2 keer auteursrechten.

In feite is dit onjuist. Er zou immers indien de afdrachten al zijn gedaan door een eerder medium dat gekocht is (bv. LP), een prijsverlaging op het andere medium (bv. CD) van toepassing moeten zijn.

Even_uw_aandacht | 12-05-05 | 10:34

@ horror
Ik ben het met je eens dat je cd's zou moeten kopen en die vergelijking is bij nader inzien inderdaad niet 100%. Waar het echter om gaat is dat je wordt vervolgd voor een aantal bitjes op je pc. Dat valt voor het grote publiek inclusief mijzelf moeilijk te accepteren.

knutsel | 12-05-05 | 10:10

Ik zit me een beetje af te vragen in hoeverre BEIN inderdaad voldoende bewijs heeft op het moment dat zij zou aantonen dat ik een bestand online heb staan met de titel van een auteursrechtelijk beschermd werk. Het *hoeft* immers helemaal niet dit werk te zijn. Sterker nog, door de eerder door BREIN & co toegepaste vervuilingstaktieken van de P2P netwerken is dit zelf in enige mate waarschijnlijk.
Daarnaast moet ik denken aan een universiteit in (ik dacht) Duitsland, die enige tijd terug door Microsoft werd gesommeerd om Office van haar ftp-servers te halen. Daarbij bleek Microsoft alleen naar de bestandsnaam gekeken te hebben: het pakket in kwestie bleek Openoffice.org te zijn, en dus volledig legaal op de servers daar te staan.
Een bestandsnaam zegt dus niet zo veel...

Ogre | 12-05-05 | 10:07

brein en big moeten gewoon kappen met dit soort onzin. Ik heb hier maar 1 ding op te zeggen: Brand Illegale Games en software.

divincenzo | 12-05-05 | 10:05

@knutsel
Iedereen moet het voor zich weten, ik koop zelf wel de echte cd's. Niet alleen omdat ik alleen het echte wil hebben en de bands wil steunen, maar ook omdat ik illegaal downloaden gewoon een kwestie van stelen vind. Als ik een boek wil hebben, koop of huur ik dat. Dat flans ik ook niet in elkaar van allerlei kopietjes.

Jouw vergelijking zou opgaan als je een leuk liedje hoort van een band en het vervolgens zelf naspeelt.
Natuurlijk kunnen cd's wel wat goedkoper, maar vaak vergeten mensen dat er nogal wat bij komt kijken voordat een cd in een winkel ligt. Studioruimte, artiesten, reclamecampagnes en heel veel meer moet er allemaal van betaald worden.

Horror Scoop | 12-05-05 | 10:04

@ horror
Het gaat hierbij om de tastbaarheid v/h product. Een vergelijking: Als je een afbeelding van een jurk die je net bij c&a hebt gezien van het internet afhaalt en er zelf een maakt, ongeacht de vraag of die afbeelding wel terecht/legaal online staat, is dit toegestaan ?
Ik weiger 90 eurocent voor een MP3, waarvan de kwaliteit niet dezelfde is als van een cd of liever nog LP, te gaan betalen. Dan zou de muziekindustrie ons nog meer naaien ! Maak die cd's maar eens stuk goedkoper, focus op de kwantiteit van de verkoop en jaag de klant niet tegen je in het harnas is mijn boodschap.

knutsel | 12-05-05 | 09:55

Misschien moet BREI eens met dezelfde slogans komen als de MPAA in de verenigde staten:

"met het verspreiden van software steun je indirect het terrorisme"

Ik heb zelf een hekel aan om het terrorisme te steunen, en daarom download en share ik het liefst alleen maar, vooral software uit de verenigde staten.

de Japanner | 12-05-05 | 09:50

Isa dat niet mooi dan?

gekke gerrit | 12-05-05 | 09:42

@ superdick; geweldige Opzij vergelijking! Hulde

Romario | 12-05-05 | 09:41

Illegaal downloaden is gewoon hetzelfde als een cd uit een winkel jatten. En dus erg verkeerd. Jatten is namelijk verboden. Dat de heren Brenninkmeijer miljonair zijn geeft je toch ook niet het recht om een kledingstuk uit de C&A te jatten?

Horror Scoop | 12-05-05 | 09:40

Is het niet gewoon makkelijker om te stellen dat Brein en de moneymaking industrie allang hebben verloren? Dit is een oorlog die ze niet kunnen winnen en een oorlog die je niet kunt winnen die moet je niet beginnen. Ze lopen al jaren achter de feiten aan en dat zullen ze blijven doen. Hoeveel jaarinkomens van Bill Gates vliegen er op dit moment kosteloos, per seconde, over het net? Hij kan er een puntje aan zuigen, net als die andere kansloze achterhoede vechters...

Romario | 12-05-05 | 09:35

Help mijn dochter van 10 zit achter haar computer maar ik heb er geen verstand van. Wie moet er straks gaan bloeden? Of heeft haar vriendinnetje het misschien gedaan? Moeten haar ouders bloeden?????
Eigenlijk is het hun eigen teringschuld! Al jaren rijzen de prijzen van CD's de pan uit. In Nederland zijn de CD's duurder dan waar dan ook. Er zijn maar een paar artiesten die goed geld kunnen verdienen en de rest wordt contractueel uitgeknepen. De heren managers en CD-winkels hebben miljoenen verdient over de ruggen van de artiesten en willen nu de vinger wijzen naar de gebruiker!
Voorbeeld: Dhr. H.J. Smits en consorten hebben allemaal een grote villa met Audi en Mercedes op de oprit. Dhr. Breukhoven idem dito.
Nu niet zielig doen. Goede artiesten kunnen nog steeds puisant rijk worden en Vanessa vreet er ook geen boterham minder om. Middelmatige artiesten vullen hun zakken in het snabbelcircuit. Froger, Joling en Gordon zijn multimiljonair al luisterd er geen hond naar hun muziek. Het BNerschap op zich leverd hen al genoeg op.
De techniek kan niet tegen gehouden worden. Beveiligingen op CD's en DVD's zijn bij voorbaat nutteloos, net als simlocks in GSM's. Alleen de techniek kan/mag niet door particulier benut worden, alleen door mensen die nog meer geld willen verdienen dan zij al hebben. Jammer maar helaas. Niet janken maar innoveren. Weg met die ouwe meuk.
Dat het zover komt dat Brein al begint met bangmakerij. Het wordt hoog tijd dat er eens een rechter opstaat die ze de rechtzaal uitvloekt en vraagt of ze nou helemaal bedonderd zijn om de rechtspraak te misbruiken om mensen de stuipen op het lijf te jagen en met inbeslagname van gegevens te dreigen terwijl zij vooraf weten dat het kansloos is.
Particuliere organisaties die privegegevens opvragen bij bedrijven?
Straks gaat het weekbald Opzij nog gegevens opvragen bij telecombedrijven van bellers naar 06 nummers die volgens Opzij vrouwonvriendelijke porno aanbieden. Het eind is zoek.
Oja stem maar voor de Europese grondwet anders voorspeld dhr. Donner WO-3 in Europa. Angst aanjagen werkt kennelijk.

superdick | 12-05-05 | 09:11

Ik heb me er altijd al over verbaasd, dat wanneer een artiest een cd of in vroegere tijden een plaat heeft gemaakt, dat een radiostation geld moet betalen, om die plaat/cd te mogen draaien. Terwijl zo'n artiest er toch bij gebaat is om zoveel mogelijk airplay te krijgen. Winkels, winkelcentra en bedrijven worden door Buma-stemra en er was nog een andere Brein-achtig (lees ranzig) burootje, waarvan ik de naam even vergeten ben, geplaagd door rekeningen omdat zij muziek willen laten horen en dat staat gelijk aan een kunstuiting.... euh Frans Bauer is kunst?, daar zijn de meningen in het gunstigste geval over verdeeld.
M.a.w. muziekanten (of wat daar voor doorgaat) lopen financieel binnen door de buma-stemra, terwijl ze daar eigenlijk weinig of niets voor hoeven te doen. Zou het niet zo moeten zijn dat, wanneer artiesten een cd maken, daarvan de verkoop opbrengsten en de daaruit voortvloeiende optredens te gelden moeten maken en verder niet moeten zeuren?
Even een vergelijk met een schilder of beeldhouwer, die kan een prachtig schilderij of beeld maken, maar men moet maar afwachten of dat ooit verkocht wordt(is met cd's ook natuurlijk) en als het dan verkocht wordt is het slecht 1 exemplaar en dat is het dan.
Ik weet niet of het wel een goed vergelijk is, maar ik vind het stuitend om mee te moeten betalen aan de welstand van artiesten, die ik absoluut niet te pruimen vind. (als je de eerste de beste kroeg binnen loopt hoor je muziek, die muziek moet betaald worden en dat wordt in de prijs doorberekend) Ik kan me daarom ook goed voorstellen, dat mensen aan het up en downloaden zijn en laten we eerlijk zijn het ging mij niet om het gewin van zo'n kut cd,tje, maar het ging mij om de sensatie dat zoiets mogelijk was en is door alleen maar je pc aan te zetten en ik hoor van mensen om mij heen, dat ze er precies zo over denken.

Karel Kruizenruiker | 12-05-05 | 09:10

Beste Tim,

Knap dat jij al een spreekbeurt over top 40 muziek op je computer hebt gehouden. Muziek is inderdaad heel erg leuk om mee bezig te zijn. Dat vind ik ook. Het is denk ik ook belangrijk dat als de mensen die muziek maken daarvoor betaald krijgen want dan kunnen ze daarmee doorgaan. Anders moeten ze ander werk zoeken. Het is denk ik normaal dat als je muziek wilt
gebruiken dat je daarvoor iets betaalt. Stel je maar eens voor dat jij muzikant bent of componist bijvoorbeeld. Je kunt hier ook meer over lezen op wwww.auteursrecht.nl/voorjou . Dat is mischien ook leuk voor je meester want die kan daar een lespakket krijgen.
Nu even over wat je schrijft dat je meester gezegd heeft over muziek op je
computer. Dat klopt niet helemaal. Je mag wel top 40 muziek downloaden. Dat is van het internet afhalen en op je computer hebben. Maar je mag het niet uploaden want daarmee verspreidt je de muziek op het internet. Uploaden betekent dat anderen het van jouw computer kunnen downloaden.

Als je een uitwisseldienst gebruikt, zoals bijvoorbeeld Kazaa of Edonkey,
dan wordt je als je downloadt ook meteen uploader. Dat mag dus niet. Je moet dat aanbieden dan uitschakelen maar bij sommige diensten kan dat niet. Je kunt zulke uitwisseldiensten daarom beter niet gebruiken voor het downloaden van muziek. Iedereen die zulke uitwisseldiensten gebruikt om veel muziek te downloaden loopt het risico dat ze een schadeclaim
toegestuurd krijgen voor het illegale uploaden dat ze daarmee automatisch
doen. Als je nog jong bent zoals jij is het daarom een goed idee om even aan je ouders te vragen waar je precies mee bezig bent op je computer.

Voor het downloaden van top40 muziek kun je het beste naar internetwinkels gaan waar je muziek kunt downloaden met toestemming van de makers van de muziek. Dat kost wel geld. Ongeveer 90 eurocent per liedje. Dat kan natuurlijk niet zonder toestemming van je ouders dus dat moet je even vragen. Waar je die winkels kunt vinden kun je zien op www.pro-music.nl .
Voordeel van legaal aanbod is dat het makkelijk en snel is, dat je geen
virussen of spyware naar binnen haalt, dat je niet lang hoeft te zoeken en altijd krijgt wat je zoekt en in een goede kwaliteit. Je kunt top 40 muziek natuurlijk ook luisteren op de radio, ook via het internet met je computer, en dan kost het je niks extra. Normaal krijg ik geen e-mails van kinderen. Als je in groep 6 zit moet je ongeveer 10 jaar zijn. Ik vind het erg knap dat je mij zo via het internet gevonden hebt. Ik denk daarom dat je deze uitleg ook wel kunt begrijpen. Maar als dat niet zo is laat het dan even aan je ouders of je meester
lezen. Die begrijpen het vast wel.

Met vriendelijke groet en veel plezier met het genieten van muziek.

Tim Kuik

KipNugget | 12-05-05 | 09:03

Het CBP is van oordeel dat Stichting Brein een gerechtvaardigd belang heeft om, voor de organisaties die het vertegenwoordigt, persoonsgegevens te verzamelen. Er dienen echter wel voldoende waarborgen aanwezig te zijn om eventueel misbruik van de gegevens te voorkomen.

Zeemo | 12-05-05 | 08:54

\O/

Armageddon | 12-05-05 | 08:50

@Marieke, hoe bedoel je via een simpele whois heb je die gegevens al? Ten eerste hebben we het hier in de regel over particulieren, en daarnaast kunnen ze (zoals in de tekst te lezen is) een ip adres misbruiken. Als het zo eenvoudig was geweest zou Brein geen brief naar de isp's gestuurd hebben.
@Fridjof Volgens mij heb jij het ook nog niet helemaal door. Het uploaden van die zooi is strafbaar. Ook als je het upload naar de newsservers. Ik heb het idee dat het aanbod een stuk minder is geworden het afgelopen jaar. Met andere woorden: ik denk dat er al een aantal aanbieders/uploaders al waarschuwingen gekregen hebben.

McCool | 12-05-05 | 08:49

Goede ontwikkelingen!! Uitkleden dat Brein en zorgen dat ze nooit meer terugkomen!

McCool | 12-05-05 | 08:42

Now In Court: Pinky vs. The Brain

Pinky always Wins

Palani | 12-05-05 | 08:41

@Klukkluk: Laten de buren nu hetzelfde gedaan hebben.
See you in court, buurman :)

gekke gerrit | 12-05-05 | 08:31

Ik heb net de beveiliging van mijn wireless afgehaald, dus ik kan een eventuele dagvaarding aan de buren geven!

Klukkluk | 12-05-05 | 08:26

Zwarte Kip for president!

Klukkluk | 12-05-05 | 08:16

Brein, hoe amateuristisch ook, heeft wel gelijk vindt ik.
Ontmoedig al dat primitieve Kazaa-achtige gepuber door halfwas studentjes en zo.
Usenet is veel geschikter om bestanden aan te bieden/vragen. Dan kan je tenminste films zien voordat ze in Nederland in de bioscoop draaien
(incl. subtitles!). In het slechte geval moet je wachten tot de dag nadat de film in Nederland op DVD uitkomt. Hebben ze hele leuke forums voor. Ben benieuwd wanneer Brein zich daar druk over gaat maken. Of zouden ze beseffen dat dat helemaal bi voorbaat een verloren strijd is?

Fridjof | 12-05-05 | 08:13

"Omdat Brein de gegevens achter het ip-adres niet heeft kan zij überhaupt niet oordelen wie er onrechtmatig handelt en of dat wel een klant van de bedoelde provider is."
???
Een simpele 'whois query' does the trick...
Verder lijkt me dit een erg kansloze actie van deze moraalridders.

Marieke | 12-05-05 | 08:06

Ach, als BREIN 90% afschrikt hebben ze hun doel toch allang bereikt?
De rest wordt afgedaan via de rechter en dan treedt bovenstaand verhaal in werking.
Ik noem het Brainless....

gekke gerrit | 12-05-05 | 08:02

ik vraag mij af: Hoe weet BREIN dat het illegale content is anyway ? Downloaden ze het daar eerst voor om dan te kijken ? Met andere woorden: doen ze zich eerst als afnemer voor ? Dat mag zelfs de politie met drugsdeals niet... Over onrechtmatig verkregen bewijs gesproken..

bassio | 12-05-05 | 07:34

@kenny013

ook op die series zit copyright op.

@YourWorstNightMare
brein is geen overheids instelling

kiddy | 12-05-05 | 07:12

Wie is 'Zwarte Kip' nou eigenlijk?
Neem van mij aan: Onderschat de overheid nooit! Zeker niet de Nederlandse. Die zich bij monde van Zalm bij Barend en van Dorp probeert te lullen uit het Euro-debacle.
Er zal wetgeving gaan komen die p2p verkeer aan banden gaat leggen en meningen als die van een 'Zwarte Kip' zullen geridiculiseerd worden.

YourWorstNightMare | 12-05-05 | 05:09

@zwarte kip Wat is er nou veranderd? Ik kan jouw naam toch ook opzoeken in het telefoonboek? Enne de providers zijn tot niets verplicht. Dus...

gavrillo | 12-05-05 | 02:49

Nou heb ik het toch al niet zo op p2p diensten, geef mij maar Usenet. Maar Zwarte Kip is goed bezig, chapeau!

Demisse_protinus | 12-05-05 | 01:24

Ik hoop dat Brein bakzeil moet halen. Verder hoop ik dat er technieken worden ontwikkeld die het voor organisaties, zoals Brein, onmogelijk maken om op enige manier de identiteit van mensen te achterhalen. Ik zou het ook fijn vinden als er ook een belangenorganisatie (bijvoorbeeld een stichting) zou ontstaan die zou opkomen en lobbyen voor de rechten van de vele miljoenen internetgebruikers en die het nodige tegenwicht kunnen bieden tegen de invloed en de lobby van commerciele organisaties (vermomd in een stichting) zoals Brein.

Hades | 12-05-05 | 00:59

over brein gesproken ik heb er net nog 1 gezien het brein achter de ondergang van de gulden ZALM

Mellorenz | 12-05-05 | 00:19

Als Brein moeilijk gaat doen is er een kans dat dit een klassieker wordt.
Haal brein keihard onderuit GS! Lang leve Mr. Zwarte Kip.

Framoes | 12-05-05 | 00:12

mogen series eigenlijk wel zoals: star trek, south park, lost etc.

Kenny013 | 12-05-05 | 00:05

Ik zeg u..
Ga maar lekker slapen
en morgen....
weer een nieuwe dag!

k*dt | 12-05-05 | 00:05

@Henk Hunk; kwalijk gedrag of niet, feitelijke opsporing dient door daartoe bevoegde opsporingsinstanties te worden verricht en wel binnen het kader van de wet, niet door particuliere instellingen. Dat lijkt mij een gezonde(re) insteek.

Fruitvlieg | 11-05-05 | 23:56

Brein: Die! Die! Die!

SilentDuck | 11-05-05 | 23:56

Kouwes for president

k*dt | 11-05-05 | 23:56

................... of krijg ongezien de
typhus..............
waar hebben we het over.......

k*dt | 11-05-05 | 23:54

@BREIN
Ga eens lekker dood

k*dt | 11-05-05 | 23:53

wazabiii.. koop me lens aan lege cd's/dvd's

petbur | 11-05-05 | 23:49

@Henk Hunk: niemand is bestand tegen mijn zangkwaliteiten en mijn zusje is dan misschien strontlelijk maar je hebt nog nooit een tiener zulke opmerkelijke dingen zien doen met 2 benen in de nek. Daar kan niemand weerstand aan bieden, óók Brein niet.

sputnik | 11-05-05 | 23:49

@sputnik
Laat Brein daar nou eens wat aan doen!

Henk Hunk | 11-05-05 | 23:45

Met de Video Acht Camera van Sony schiet ik filmpjes, met mijn zusje (18+!) in de hoofdrol, daar maak ik dvd's van en die verspreid ik dan. De andere helft van mijn ftp-server staat vol met zelf ingezongen liedjes, met stijlloze muzikale begeleiding van mijn moeder op harmonica (zo'n minikeyboard om op te blazen, dat werk) uiteraard.

sputnik | 11-05-05 | 23:43

Alle illegaal aangeboden troep massaal downen, en dan elke keer tot zielige stemmingmakerij overgaan als de artiesten/rechthebbenden tot de tegenaanval overgaat. Lol. Ja hoor het is allemaal de schuld van Brein. En op een dag word je wakker en zie je dat Brein niets anders is dan de spiegel van je eigen kwalijke gedrag.

Joh ik jat ook alles wat los en vast zit, de wet kan niets doen etc, blah blah, maar ik ga niet zitten janken als ze uiteraard terug gaan zitten hakken.

Ter vergelijking. Hoe zou jij het vinden als van Geenstijl een mooie realtime mirror wordt gemaakt, met daar alle commerciele uitingen uitgesloopt. En als je dan oorlog begint te maken, ga ik zitten janken terwijl ik -jou- en jankerd noem, en zeg ik dat je de wet overtreedt. Zeker als je probeert te achterhalen wie ik ben.

Henk Hunk | 11-05-05 | 23:42

@yener, En jij houd jezelf voor de gek. Vroeger nam ik op mijn, met zuurverdiende geld gekochte radio-cassettespeler muziek op van de... radio.
Daar stond altijd wel een gedeelte gelul van de discjockey bij op.
Nu kunnen we gewoon opnemen via internet. Wat is daar mis mee?

tiswat | 11-05-05 | 23:42

Zo heb ik de 'Stichting Bestrijding Afgeleid worden door Breezahsl3tjes' opgericht. Mijn database groeit met de dag ..

Enneh Yener, wij stelen geen software en dergelijke, wij wisselen zelfgeschreven gedichten uit.

kalief | 11-05-05 | 23:37

yener ik koop nog steeds dvd's, maar eerst download ik altijd de nieuwe film om te kijken of de film wel leuk is. Zo ja dan koop ik hem. Zo niet dan gaat hij in mijn prullenbak.

Rommie | 11-05-05 | 23:35

@yener; inhoudelijk gaat het eigenlijk om het al dan niet (on)gepast gebruiken van persoonsgegevens. Of het nu Brein is die dit mogelijk schend of een andere instelling, doet feitelijk niet ter zake.

Fruitvlieg | 11-05-05 | 23:32

Ik moet bij brein altijd denken aan het oprichten van een de "Stichting Nederlandse slachtoffers Nigeriaanse spam". Stel we richten zo een stichting op dan hebben we een mooie doelgroep om gegevens over te verzamelen, namelijk Nigerianen want die versturen veel van die spam. Nu gaan we alle Nigerianen op internet onderzoeken en hun ip adres en surfgedrag opslaan om te kijken of ze die spam versturen. Als we vermoeden dat ze erbij betrokken zijn slaan we alle gegevens die we over ze hebben op in onze database. Nu stuur ik een briefje naar alle providers om deze Nigerianen aan te pakken door hun NAW gegevens aan mij te geven of op zijn minst een dagvaarding namens mij mee te sturen. Natuurlijk melden we de database die we hebben ook aan bij CBP, ik ben heel benieuwd naar hun oordeel en de uitspraak van de rechter als ik de NAW gegevens niet krijg.
Maar oke het is maar een proefballonnetje.

zwarte kip | 11-05-05 | 23:32

Geachte Geenstijl,
.
Hierbij verzoek ik u tot het uitdenken van een zeer (lees zwaar) stijlloze actie.
Ik denk dat ik ook mede de andere reaguurders kan spreken en Dhr. Kuik en de rest van stichting Bruin.. uuh.. Brein zonder schromen of blozen gaarne door de stront zie zakken.
Uiteraard heeft u mijn volledige medewerking aan de hopenlijk te komen stijlloze actie, daar ik van mening ben dat stichting Brein maar eens goed op z'n plaats gezet moet worden.
.
Met vriendelijke groet.
MDE

MDE | 11-05-05 | 23:29

Zo te zien zijn jullie trots op het STELEN van software en dergelijke van het internet.
Als jullie een beetje fatsoenlijk waren, zouden jullie de mensen die deze software ontwerpen, produceren of wat dan ook steunen door ze te kopen en niet illegaal te verkopen!

Jullie zijn bezig met een Miljardenbranche te verzieken die het uitendelijk tcoh wint ;)

yener | 11-05-05 | 23:29

@ZI; je kunt van mij een claim voor psychisch leed verwachten..

Fruitvlieg | 11-05-05 | 23:29

De tranen staan in mijn ogen, een last valt van mijn schouders. Dank Zwarte Kip! Het zit namelijk zo, ik ben, of beter was, een fervent MP3-aanbiedert. Toen ik van Brein hoorde ben ik hier mee gestopt en sindsdien ben ik doodsbang dat men achter mijn handelen op internet komt. Psychisch ga ik hier aan onderdoor en ook fysiek is het niet meer wat het was. Mijn teennagels beginnen inmiddels te krullen en ook de spaghettislierten hangen in mijn baard. Ik verwaarloos alles om mij heen en mijzelf daarbij. Ik ga gebukt onder de zware druk die brein al die jaren op mijn schouders heeft gelegd. Nu weet ik helemaal zeker dat ik niets te vrezen heb. Ik kan weer leven, ik ga douchen...

PS: waar kan ik de claim voor psychisch leed neerleggen?

ZI | 11-05-05 | 23:26

Bent u dit niet? Aanmelden met een andere MSN-account hahahahahahahaaaa

Mellorenz | 11-05-05 | 23:24

wie wil d'r een accountje voor mijn kleine prive-ftp met 100gb aan warez? (dat is de toekomst, geen Brein die daar achter komt!)

sputnik | 11-05-05 | 23:21

amder=ander bronwater werkte al

YupHub | 11-05-05 | 23:21

Zwarte k ip is ook al bekend bij brein

Mellorenz | 11-05-05 | 23:19

de een zijn ip adres is de amder zijn rechtzaak
lange leve BREIN
euh nekschot op voor die lui
het zakken vullen gaat weeer verder
geiten wollen sokken worden duur dus je moet wat!! nou dwaal ik af
tijd voor een fles bronwater uit het oosten des land TABEEE

YupHub | 11-05-05 | 23:19

Heeft Zwartekip iets leuks in petto misschien? :)

Adam Smurry | 11-05-05 | 23:17

@Mellorenz; dat kan overigens wel, alleen moet je dan wel een beetje massochist zijn..

Fruitvlieg | 11-05-05 | 23:15

we waren toch al 60 jaar af van dat soort gasten

Mellorenz | 11-05-05 | 23:13

"Er kan nu dus worden vastgesteld dat Brein zelf onrechtmatig gegevens verzameld "

verzamelt met een t. verder goed stuk.

sputnik | 11-05-05 | 23:12

Je kunt de wet niet overtreden wanneer je zegt en denkt zelf de wet te zijn

Mellorenz | 11-05-05 | 23:10

LOL de halve wijk lift hier mee op mijn ip.

..zapper | 11-05-05 | 23:10

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:59

Geenstijl op weg naar wereldheerschappij!!!

Kom op! Ga BREIN aanklagen! Ik weet zeker dat jullie daarin gesponsord zullen worden.

clandestino | 11-05-05 | 22:55

@Pieter Baan, ja onder bepaalde voorwaarden maar je kan nu in twijfel trekken of ze zich nog wel aan die voorwaarden houden en of de rechter het straks nog wel eens is met het oordeel van het CBP.

zwarte kip | 11-05-05 | 22:55

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:51

@Pieter Baan, CBP geeft als onafhandelijke organisatie een oordeel over de rechtmatigheid. Een rechter kan daar in een uitspraak overheen stappen. Het niet aanmelden van gegevensverzameling bij het CBP is wel een indicatie voor inbreuk op privacywetgeving dus de meeste bedrijven en instanties werken mee.

zwarte kip | 11-05-05 | 22:48

@pieter baan, Hoe zit dat met die nieuwsgroepen?

tiswat | 11-05-05 | 22:48

@ kalief, de providers zijn geen belanghebbenden om inzage in de verzamelde persoonsgegevens te vragen. Hun advocaten zullen wel de vraag opwerpen of het bewijs dat Brein gaat aanvoeren voor onrechtmatigheden door hun klanten wel op een juiste manier is verkregen en verzameld.Daar komt bij of een ip adres en de constatering door een particulierbedrijf dat er inbreuk werd gemaakt op het auteursrecht door iemand die dat ip adres gebruikte wel genoeg bewijs is om gegevens te vorderen.Ik denk dan even aan de nigeriaanse spam zaak en nog wat andere zaken waarin de rechter niet kon uitsluiten dat anderen gebruik hadden gemaakt van de betreffende computer of het betreffende ip adres.

zwarte kip | 11-05-05 | 22:46

Ik download wat ik wil en gratis.
Heb een kaartje voor U2 65 vette euries das 145 oeroude keiharde guldens. Dus die cd beschouw ik als LEGAAL zit bij het concert, wat de hele discografie maar gedaan!

Kenny013 | 11-05-05 | 22:45

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:43

Wat ik mij eigenlijk wel een beetje afvraag, downloaden via nieuwsgroepen mag. Omdat je niet upload. Maar materiaal waarop copyrights rusten worden gepost. Dat mag volgens mij niet.
Misschien betalen hun erover, trouwens die kans acht ik klein.

tiswat | 11-05-05 | 22:40

-weggejorist-

Yeah-banned | 11-05-05 | 22:39

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:37

Zwarte Kip, klopt mijn veronderstelling dat dit proces door de providers kan worden gebruikt om Brein te dwingen inzage te geven in de manier waarop zij de ip-nummers verzamelen?

kalief | 11-05-05 | 22:35

Heeft Brein geen gastenboek ?

B0b | 11-05-05 | 22:34

@Fruitvlieg, heeft Donner ooit iets gezegd in het openbaar dat veelbelovend is? De man is een dominee die alleen maar hel en verdoemenis preekt.

zwarte kip | 11-05-05 | 22:34

stichting Brein zou het niet goed doen in Vegas, die blufpoker is snel uit.

De Dominee | 11-05-05 | 22:31

@PB - zwarte kip heeft een punt. Maar die antwoorden van Donner waren eigenlijk voor niemand echt veelbelovend overigens...

Fruitvlieg | 11-05-05 | 22:27

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:25

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 22:24

Brein has to die. It's the right thing to do.

--Paladin-- preserving freedom on p2p

paladintank | 11-05-05 | 22:21

@Fruitvlieg, zie mijn commentaar om 21:46. Er hingen heel veel voorwaarden aan de gegevensverzameling en die komen in het gedrang nu. Overigens waren de antwoorden van Minister Donner vorig jaar op kamervragen over dit punt nu niet echt veel belovend voor Brein of het CBP.

zwarte kip | 11-05-05 | 22:17

Goed zo, Brein moet gestopt worden..

IZA | 11-05-05 | 22:10

Dis in dan wel weer in tegenspraak: Het CBP is van oordeel dat de verwerking van persoonsgegevens in het ?anti-piraterijdatabestand? van Stichting Brein in overeenstemming is met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP). Het CBP stelde, na de melding van het anti-piraterij databestand, een voorafgaand onderzoek en vervolgens een nader onderzoek in, omdat Stichting Brein voornemens is strafrechtelijke gegevens of gegevens over onrechtmatig gedrag van derden vast te leggen. Aldus CBP..

Fruitvlieg | 11-05-05 | 22:07

hehe, mijn geweten is spatzuiver.

Tja, azerues met 2.5MBit aan 't net hangen is niet echt koosjer. Maargoed, zolang 't geschiet via de WiFi vande buren... :P

ackZsel | 11-05-05 | 22:03

Vanaf morgen in de supermarkt: Tim Kuik Chips

Pritt Stift | 11-05-05 | 22:01

Als de mogelijkheid bestaat om legaal muziek te downloaden zal ik dat niet na laten. En daar betaal ik geen rooie cent voor. Downloaden voor eigen gebruik mag!
En mensen die er geld voor over hebben om cd,s te kopen moeten dat vooral doen. Maar val mij niet lastig met argumenten die nergens op slaan. Oh, de muziekindustrie loopt inkomsten mis. En? Muzikanten spelen voor hun plezier. Stoor ze niet!

tiswat | 11-05-05 | 22:00

Herstel, dit is een smakelijk hapje voor de rechter. Chantage mag niet. Dag BREIN.

Wulfpack | 11-05-05 | 21:58

p2p rules

zeiksmurf | 11-05-05 | 21:57

De boodschap is duidelijk: Ban Illegale opsporing van Games en software

MadMets | 11-05-05 | 21:55

@. zwarte kip
En dan ook nog eens te bedenken dat die 300.000 waarschijnlijk abo's zijn van de betreffende ISP's? Ik meen me te herinneren dat deze ISP's daadwerkelijk toe hebben gestemd om mail te versturen. En dit ook hebben gedaan. Ze zijn in de valkuil getrapt van intimiderend en chanterend BREIN. xs4all weigerde dat gelijk. Die komt dus (nu) niet in het verhaal voor. Dit is een smakelijk hapje voor BREIN denk ik. Dag BREIN. (onder voorbehoud, ik ben GEEN jurist)

Wulfpack | 11-05-05 | 21:54

mooi artikel. Al met al ben ik TOCH blij overgestappt te zijn naar XS4ALL. Het zal wel allemaal zo'n vaart niet lopen, qua veroordelingen, maar het net lijkt zich te sluiten en de mazen worden kleiner.....

petbur | 11-05-05 | 21:53

gewoon kansloos bezig en dan zelf in overtreding gaan, dat is nog erger dan BIG...

paladintank | 11-05-05 | 21:53

Dus ze downloaden zomaar mijn ip nummer...
Oh shit ik stel hem natuurlijk beschikbaar ter upload dus dan ben ik toch fout...

Masterdammer | 11-05-05 | 21:49

wanneer begint Bits Of Freedom, of een vergelijkbare organisatie a la Electronic Frontier Foundation een rechtszaak tegen Brein?

digitale criminelen zoals zij, witte boorden of niet, horen ook achter de tralies.

greyked | 11-05-05 | 21:49

@. Ewld
Ik ook; we hebben hier dus een probleem.

collapse | 11-05-05 | 21:49

Hahahaha lekker breinloos!

projectionist | 11-05-05 | 21:47

Met normale prijzen voor CD's en DVD's ben je van het hele gezeik af. Als een cd enn tientje (euro) kost dan kop je toch eerder. Alleen, vlak de staat ook niet uit met hun heffingen. Genotsmiddelen, audio visuele media en brandstof zijn gewoon schurfterig zwaar belast.

de bier | 11-05-05 | 21:47

haha... excelent

ik vind dat privacy een groot goed is en dat niemand hier zonder rede aan mag komen.
ik vind het maar tijd worden dat brein z'n spulle pakt en gaat soliteren bij de NSA in amerika.
en niet langer mijn naam vervuilt

t' is dat ik maar een 40 gig schijfje in me laptop heb anders was ik wel meer aan het downl

Brain | 11-05-05 | 21:47

@ relax-it, inmiddels is de situatie flink gewijzigd omdat de gegevens gekoppeld gaan worden. Tevens blijkt nu dat Brein maar in een gering aantal zaken laat zien dat ze gegevens hebben verzameld. Er ligt dus informatie van meer dan 300.000 mensen in databanken zonder dat de betrokkene op enig moment op de hoogte wordt gesteld, hetgeen de belangrijke voorwaarde is voor deze vorm van gegevens verzameling.

zwarte kip | 11-05-05 | 21:46

1 woord... geweldig. Alhoewel? Ze kunnen op dit moment nog wel door gaan met hun actie. Ik hoop dat de stijlloze actie zeer snel plaats vind. Zodat een rechter dit dus meeneemt. Geef sowieso dit mee aan de providers. Kunnen ze wel gebruiken. Zoniet, change ISP.

Wulfpack | 11-05-05 | 21:46

-weggejorist-

Pieter Baan | 11-05-05 | 21:46

Goed bezig zwarte kip!

Muffepeer | 11-05-05 | 21:43

En aan wetsovertreders zoals Brein mag een nette internetprovider natuurlijk geen gegevens verstrekken...

da wizard | 11-05-05 | 21:42

Het zou geweldig zijn als jullie Brein hierom zouden kunnen laten vallen!

Ookal weet iedereen natuurlijk best dat we allemaal illegaal bezig zijn en is het puur lekker schoppen tegen het gezag :)

Ward | 11-05-05 | 21:41

Het verzamelen mag brein toch wel?
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is van oordeel dat de verwerking van persoonsgegevens in het ?anti-piraterijdatabestand? van Stichting Brein in overeenstemming is met de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP).
Bron:http://www.cbpweb.nl/documenten/med_uit_z2003-1660.stm?refer=true

relax-it | 11-05-05 | 21:41

Stichting Electro-shock™ versus Big-Brein?
:

Dicky ! | 11-05-05 | 21:35

wat een gezeik weer. Die lui doen ook niks anders dan bangmaken en zeuren over de miljoenen dollars die de muziekbranche zogenaamd misloopt. Wanneer snappen ze niet dat dat iedreen daar schatrijk is?

paladintank | 11-05-05 | 21:34

kud brein ook

paddo | 11-05-05 | 21:32

Laten we in dit (tegen)licht dus maar niet gaan stemmen voor Peter R. De Vries..

Fruitvlieg | 11-05-05 | 21:31

Het zou 'motherfuckin' tijd worden...
:

Dicky ! | 11-05-05 | 21:30

Tjonge, jullie hebben een vette advocaat aan het werk gezet! goeie actie !
Ben benieuwd hoe stijlloos het allemaal gaat worden.

preacher | 11-05-05 | 21:26

ik ben getrouwd met Azureus

Ewld | 11-05-05 | 21:26

waarom aanklagen, dat groepje is vrij nutteloos imo. Gewoon geen waarde aan hechten

DiXiE | 11-05-05 | 21:25

Sue the fokkers!

vander F | 11-05-05 | 21:25

HA!
Kunnen we hun dus aanklagen!!

Bjorn | 11-05-05 | 21:24

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl