achtergrond

Geenstijl

Video: 'Uitslag GeenPeil-referendum is bindend'

We hebben de opkomstdrempel van 30% gehaald, en daarmee ligt er een geldige referendumuitslag. We hebben een wet die voorschrijft dat er op basis van de uitkomst (61,1% tegen) "zo spoedig mogelijk" een voorstel tot intrekking moet komen voor de wet waarover is gestemd, vanuit de regering óf vanuit het parlement. We hebben een dikke Kamermeerderheid - inclusief regeringspartij PvdA - die de uitslag van het referendum zegt te zullen accepteren. En om al die zwaarwegende zaken bijeen te binden hebben we de duidende woorden van Wytze van der Woude (universitair docent staats- en bestuursrecht), die begin deze maand op een babbelavondje van het Monsterqueuieuw Instituut uitlegde dat de uitslag van dit raadgevend referendum de facto toch bindend is, juist dankzij het inbouwen van die malle opkomstdrempel. Die drempel was eigenlijk bedoeld als ontsnappingsluik voor de overheid, maar nu de opkomst ten noorden van de 30 procent is uitgekomen, werkt de opkomst-eis juist tégen de regering:
"Waarom is een advies pas geldig op het moment dat 30% komt opdagen? Het advies wordt toch niet meer of minder geldig naarmate er meer mensen komen opdagen? Nee, het idee is eigenlijk. Dat op het moment dat je onder die 30% zit, dat je een gemakkelijker argument hebt om het advies naast je neer te leggen. Maar dat argument werkt ook andersom! Op het moment dat je bóven die 30% zit, heb je eigenlijk geen titel meer om het advies naast je neer te leggen. En dan zit je dus in een soort de facto bindend referendum. [...] Je hebt dan een heel diffuus instrument. Een instrument dat tegen burgers zegt: 'Wij vragen uw advies, maar als u maar met genoeg mensen komt, dan kunnen we toch dat advies niet naast ons neerleggen."
De officiële referendum-uitslag komt op dinsdag 12 april. Het debat over die uitslag is woensdagavond 13 april om 19:00 uur. Alles bij elkaar opgeteld is het voor politiek Den Haag onhoudbaar om die avond géén antwoord op de uitkomst te formuleren. De wet schrijft een zo spoedig mogelijk antwoord voor en aangezien door GeenPeil en de ruim vier miljoen opgekomen kiezers aan alle voorwaarden is voldaan, is het nu aan de poppetjes in de plenaire zaal om te reageren op de wens van het volk. Spoedig alsook gezwind.
En zo niet? Dan gaan we de MinPres enorm hinderlijk volgen. Maar echt heel close. Dag in, dag uit. Onvermoeibaar. Wij hebben volledig aan alle eisen voor een geldige referendumuitslag voldaan. Alles volgens de regels gespeeld. Keurige, betrokken burgers hebben we ons met meer dan 4 miljoen mensen getoond. Nu is de premier aan de beurt. GeenPeil eist een spoedig antwoord op de uitslag. Suggesties, ook ludieke, voor een Dagelijks Heeft Mark Rutte Al Naar De Volkswil Van De Democratische Meerderheid Geluisterd Topic zijn alvast welkom in de comments. Want no way dat we in stilte gaan wachten tot de MinPres eindelijk een antwoord heeft op een volstrekt duidelijke uitslag. #NEEisNEE. neeisnee534.jpg

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.