achtergrond

Geenstijl

Stef Blok informeert Kamer verkeerd over subsidies

subsidiebig.pngDe subsidieverdeling voor het referendum is een puinhoop en dat komt door de referendumcommissie. Er zou ongeveer vandaag een besluit moeten zijn op alle aanvragen. Dat zijn er in totaal zo'n 170, lekte de staatspersbureau NOS per ongeluk iets te vroeg met een persbericht waarin de aanvragers van democratische fondsen de schuld krijgen van de slechte, onvolledige formulieren van de subsidiecommissie. Alle clubs en clubjes die campagne willen voeren, waaronder GeenPeil, komen hierdoor in de knoei met hun campagneplanningen: er wordt nu pas rond 2 maart een beslissing verwacht, en dan hebben we niet genoeg tijd meer om een serieuze campagne op poten te zetten vóór 6 april. Er is geen enkele politieke partij die een landelijke campagne pas vijf weken vóór de stembusgang zou opbouwen, maar toch verdedigde VVD-minister Blok van Uitwonen & Rijksobstructiedienst die vertraging en obstructie dinsdag in de Tweede Kamer. De VVD zit immers niet te wachten op >30% opkomst. Maar we hebben de referendumwet er op nageslagen en daaruit blijkt dat Blok de Kamer voor het lapje stond te houden. Dat gaan we hieronder uitleggen - we hebben toch tijd zat nu we nog niet genoeg middelen hebben om een campagne mee te bekostigen (maar blijf gerust doneren!) Eerst een fragmentje Rutte. De Grote Roerganger zei op 10 januari in zijn open podium bij Buitenhof op minuut 32: "Bij campagne voeren denk ik aan foldertjes drukken en bij deuren aanbellen." Een minuut later breidt hij dat iets uit: "Bij het begrip campagne denk ik aan verkiezingscampagnes met toeters, bellen, foldertjes en petten." De kwoots in kwestie in een paar seconden:
Woonminister Blok zei dinsdag in de Kamer op zijn eigen denigrerende wijze dat een campagneperiode lang genoeg is vanaf 2 maart. Ook zegt hij iets bijzonders: "Ik ben niet de enige die enige ervaring heeft met campagnes, maar een campagne langer dan vier weken zou ik niemand aanraden. Dus dit is echt wel een periode waarin je fatsoenlijk campagne kan voeren. Overzichtelijk genoeg om de boodschap over te brengen zonder dat het helemaal verwatert."
Waarom is dat een bijzondere opmerking? Omdat Stef vol met poep zit. Zoals bekend was Blok campagneleider van de VVD in 2010 en 2012. Dus deze bewindspersoon, met deze ervaring, beweert dat je fatsoenlijk campagne kan voeren als je pas 35 dagen (6 april min 2 maart) vóór de verkiezingen weet hoeveel geld er is voor (om de definitie van Rutte te hanteren) "toeters, bellen, foldertjes en petten", mét daarbij een planning, een dekkingsgebied, een verdeelsleutel voor dat dekkingsgebied, en alle benodigde materialen en instructies voor campagnevrijwilligers om bij deuren aan te bellen, mensen aan te spreken en te flyeren. In ons geval staan al 2000 vrijwilligers klaar (en aanmelden kan nog steeds) maar onze planning en voorbereiding om dat Leger des Peils de straat op te sturen, loopt grote vertraging op vanwege de chaos bij de referendumcommissie. En Blok vindt dat prima.
Blok goochelt met data De datum van 2 maart die Blok noemt is bovendien niet de datum dat mensen uitsluitsel zouden krijgen, maar de laatste datum waarop nog subsidie kan worden aangevraagd. Zie daarvoor de "Regeling van de Referendumcommissie van 12 november 2015, houdende nadere regels over de verstrekking van subsidies voor activiteiten die tot doel hebben het publieke debat in Nederland over een aan een referendum te onderwerpen wet te bevorderen (Subsidieregeling raadgevend referendum)", hierrr te vinden. In artikel 7 lid 3 staat die termijn van 35 dagen: "Op grond van het derde lid geldt dat de termijn waarbinnen aanvragen kunnen worden ingediend 35 (kalender)dagen voor de dag waarop het referendum wordt gehouden, sluit. Ervan uitgaande dat de commissie ten minste twee weken nodig heeft om op een aanvraag te beslissen, is latere indiening niet reëel. De activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd moeten immers vóór het referendum plaatsvinden." Er zit ook nog een jij-bak in die toelichting: "Overigens geldt voor elke aanvraag dat het aan de aanvrager zelf is na te gaan en aan te tonen dat het, gelet op het moment de indiening van de aanvraag, haalbaar is om de activiteit of activiteiten tijdig uit te voeren." Blok rommelt met de referendumsubsidies We kunnen hier wel in lezen dat toch de bedoeling was dat de referendumcommissie 2 à 3 weken na 14 januari zou beslissen. Vanaf die datum zouden ze subsidie gaan verdelen: "Alle subsidieaanvragen die tot en met donderdag 14 januari binnenkomen, maken een gelijke kans. Als er meer subsidie is aangevraagd dan beschikbaar, volgt een loting. Zolang er nog wel subsidie is, geldt daarna het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. De aanvraagtermijn voor subsidie sluit op 2 maart 2016." (Bron: ReferendumCie, mirror.) We lezen hier ook in dat er verband is tussen het moment van indiening van de aanvraag en de haalbaarheid van de activiteit. Als je 35 dagen vóór de verkiezingen nog moet beginnen met je drukwerk, planning, zaaltjes, instructies en alle andere zaken die bij een (goede) campagne komen kijken, dan is dat geen recept voor een "fatsoenlijke campagne" en dat zou zeker een tweevoudig nationaal campagneleider moeten weten. De informatie die Blok gaf aan de Kamer is daarom onjuist. Dat is politiek gezien een strafbaar feit, of dat zou het althans moeten zijn. Als initiatiefnemers van het referendum zouden wij daaraan toe willen voegen dat VVD'er Blok het referendum saboteert door het gepruts van de referendumcommissie van Medy van der Laan in de schoenen van democratische campagnevoerders te schuiven. Die gingen er namelijk van uit dat er ongeveer nu, begin februari, een beslissing op de ingediende aanvragen zou komen, en niet pas in maart - als de deadline voor het opzetten van een "fatsoenlijke campagne" verstreken is volgens de wet. Stef Blok veegt als rechtgeaard VVD'er zijn reedt af met de referendumwet.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.