Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

NPO PR. Dijsselbloem trots op sloop democratie

De Staatsomroep heeft gisteren een PR-video van EuroGruppenFührer Dijsselbloem online gezet, waarin juichaapje Joost Karhof 22 minuten lang aangever is van luie voorzetjes die de neoliberale PvdA'er makkelijk in kan koppen. "Je kunt geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken", zegt Dijs bijvoorbeeld over de Griekse regering, een opmerking die hij in 1 ademteug opvolgt met de aperte leugen "De Griekse bevolking komt er veel beter voor te staan als deze hervormingen worden doorgevoerd." Ohjajoh? Daar denkt het IMF toch echt anders over: ze schieten het akkoord nu al kapot. Ook Tsipras zegt dat hij niet in het akkoord gelooft, Duitse MinFin Schaüble hoopt nog steeds op een Grexit, Syriza-politici gaan muiten en Griekse ambtenaren houden vandaag een landelijke staking tegen het akkoord. En de Europese kiezer, die ook tégen gratis geld voor Griekenland is? Die kan de tiefus krijgen. Dijsselbloem zegt namelijk nog iets volstrekt bizars. Zie fragment hierboven. "Ik heb de Grieken voorgehouden dat ze zich moeten realiseren dat als we in de andere 18 eurolanden een referendum zouden houden over de vraag 'Moet er nog meer geld naar Griekenland?', dat de uitslag veel indrukwekkender negatief zou zijn dan die zestig procent die in Griekenland er uit is gekomen. In heel veel landen is onder de bevolking weinig begrip meer voor de situatie in Griekenland." Wut? Dijsselbloem pakt dus de peilings, die 90 procent OXI! zeggen tegen meer geld naar de Grieken, en dreigt daarmee tegen Athene: 'Als je nu onze eisen niet accepteert, gaan we naar ons volk luisteren!' En toen hebben de Grieken dus toch maar snel de gratis miljarden aangepakt. Omdat u het niet wil. Zo werkt Europese "democratie" nou eenmaal: ransregenten als Jeroen Dijsselbloem zitten zo ver met hun hoofd in hun eigen arrogante aars, dat ze het feit dat helemaal niemand wil dat we nog gratis geld aan de Griek geven interpreteren als een mandaat om precies het tegenovergestelde te doen. En hij kijkt er nog trots bij ook. This is indeed a coup. En het volstrekt kritiekloze Nieuwsuur zit in het complot. newstatesmanquote.png Citaat uit een interview met Varoufakis op New Statesman.

Reaguursels

Inloggen

Hoog tijd voor een nieuwe 1789–1799.

pietuithellevoet | 17-07-15 | 09:05

En wat was er ook weer precies fout gegaan? En wat gaan we nu dus anders doen? Hallo?

kloopindeslootjijook | 15-07-15 | 22:50
-weggejorist-
loekiekoch | 15-07-15 | 21:27

Allemaal triest oeverloos links gejengel hier over EU, complottheorieën, land kapot maken bla bla blaa. Schei toch uit. Grieken moeten gewoon overheidsuitgaven op de rails, klaar.

ZMullers | 15-07-15 | 21:21

Zijn wel gasten die iets proberen te forceren bij het Griekse parlement. Paar jaar geleden kwamen ze ook bijna binnen, de anarchisten. Werden toen weggeslagen door een groep communisten die inname van het parlement te ver vonden gaan. Gaat heet worden vanavond sto Athina.

Tizzum | 15-07-15 | 21:07

Ik heb het vermoeden dat Dijselbloem hoopt dat het akkoord er in Griekenland niet door komt en dat Griekenland zelf de Grexit in gang gaat zetten. Fout gedacht want het IMF gooit roet in het eten. Schuld kwijt schelden en hoppa Griekenland kan weer vrolijk doorgaan met hun mentaliteit.

Ik bedoel daarmee de regeringen die daar steeds gekozen worden. Links links en nog eens links. Kennelijk vinden mijn medenederlanders het ook een goed idee om Griekenland blijvend te helpen.Ik ben van een andere planeet. Als ik hier schulden maak wil ik ook kwijtschelding. Ga ik vrolijk de bloemen buiten zetten en laat ik heerlijk een ander er voor opdraaien. Maar ik mag dat niet. Waarom mag een land dat wel? En waarom hoeven die rijken daar die scheepsmagnaten geen belasting te betalen? En waarom moeten wij omdat die rijke mensen nog rijker willen worden geld naar dat land sturen? En wie krijgt dat geld met al die corruptie? Wie gaat kijken of dat geld goed word besteed? Tja eentje uit Brussel? Ach die beloven ze ook gewoon een lekkere som geld om vervolgens een oogje dicht te doen. Niet te geloven. Waarom gaan wij Nederlanders niet demonstreren tegen dat Brussel? Ik was er vanaf het begin al tegen en iedereen zei dat ik weer zit te schoppen tegen goede ideeen. En let maar op. Binnen 10 jaar valt de hele boel uiteen met zeer kwalijke gevolgen en met ruzie waardoor Europa vele malen zwakker is dan voor de ëenwording"" Dat cultuurverschil tussen de zuidelijke landen en de noordelijke landen dat is de reden dat het volkomen mis gaat. We zullen zien. De tijd zal het leren, maar ik ben er zeker van dat het uiteen valt en neem mijn eigen maatregelen.

Yvonne54 | 15-07-15 | 20:43

Dijsselbloem herkozen als voorzitter van de Eurogroep
Maandag 13-07-2015], 18:00 Buitenland
nos.nl/artikel/2046819-dijsselbloem-he...
"Minister Dijsselbloem is herkozen als voorzitter van de Eurogroep. De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in Brussel voor hem gestemd.
Dijsselbloems enige tegenkandidaat was de Spaanse minister van Financiën en Economische Zaken Luis de Guindos. De herverkiezing komt niet als een verrassing. Dijsselbloem wordt alom geprezen voor zijn optreden in de Griekse crisis.
Dijsselbloem is blij met zijn herverkiezing. "Het is fijn dat ik veel vertrouwen heb gekregen van de collega's," aldus Dijsselbloem. Hij heeft wel toestemming gevraagd aan het thuisfront. "Of ze er echt blij mee zijn weet ik niet, het is wel veel weg van huis. Dat is absoluut zo," zei de voorzitter na zijn herverkiezing.
I thank my colleagues for their support and cooperation and look forward to a second term as President of the #Eurogroup
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) July 13, 2015
De Eurogroep heeft in een persbericht (.pdf) bekend gemaakt dat de verkiezing van Dijsselbloem unaniem wordt ondersteund.
[ ... ]"

En dan wordt er verwezen naar een Persbericht van deze unanieme herverkiezing in pdf formaat. Hoe zou dat eruit zien ? Een mooi document met de handtekeningen erin van alle Euro groep ministers van de 18 lidstaten ? Hier is de url :

www.consilium.europa.eu/press-releases...

Oops die doet het dus niet meer, slechts twee dagen na publicatie.. Hier is dan nog de Google Cache : crashrecovery.org/daily/13.07.2015/408...

Maar zoals U ziet zijn er helaas geen handtekeningen zichtbaar. Dit riekt verdacht veel naar een blitzkrieg hostile coupe - op het laatste moment - door de austerity bank baronnen van Goldman Sachs. Dijsselbloem is namelijk geen parlementarier of politicus maar enkel een loopjongen/executeur voor Goldman Sachs.

rmstock | 15-07-15 | 16:48

Jeroen "Grieks Kadaster" Dijsselbloem .. Dit riekt naar massale diefstal van meerdere generaties Grieken. Even nog de Griekse NPO en staats-media monddood maken, en de Bolsjewistische overname is compleet.

rmstock | 15-07-15 | 16:18

Ik geloof dat geenstijl her princiepe democratie verkeerd interpreteerd. Onze democratie betekend niet dat de verkozen leiders doen wat het volk wil. Het volk weet niet wat het wil en vind wat de kranten willen dat ze vinden. Democratie betekend dat het volk mensen kiest de de beste beslissingen maken die het land nodig heeft. (Dit betekend trouwens niet dat ik denk dat de besluitvorming robd griekenland klopt. Maar he wat weet ik. Mijn mening wordt gevormd door geenstijl en de rest van de massa media)

balderick | 15-07-15 | 15:31

Dat Nieuwsuur een gelijkgeschakelde club is, bleek al bij hun eerste uitzending. Ze zullen dus wel niet berichten over de veroordeling eerder vandaag van de 'boekhouder van Auschwitz' door een rechtbank in Lünenburg. Voormalige SS-ert Gröning kreeg 4,5 jaar cel wegens medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen in '44. De straf gaat niet over de man, maar over een justitiesysteem dat ook ambtenaren persoonlijk verantwoordelijk stelt voor wat ze doen voor de baas...

F. von Zeikhoven | 15-07-15 | 15:27

@mallekater 14:23
Dijsselbloem zou daar moeten zitten, om het belang van 17 miljoen Nederlanders te vertegenwoordigen, want een ander electoraal mandaat heeft hij nooit op legitieme wijze verkregen.

Wat Dijsselbloem daar doet, is me prima duidelijk: Een crisis zo lang mogelijk laten voortduren en uitbuiten, zodat de voorwaarden voor Euroland als natiestaat geschapen worden. Vandaar dat Dijsselbloem nooit een voorstel zal steunen dat de economische crisis in Griekenland op laat houden. Tenzij het het opheffen van de natiestaat is, want dat vergroot de noodzaak van een Euroland om in het onstane machtsvacuum te springen.

tipo | 15-07-15 | 14:48

Tipo.
En nog steeds snap je het niet.
Dijsselbloem zit daar niet om een, door jou, veronderstelde, meerderheid in Nederland te vertegenwoordigen, maar om samen met nog 18 andere ministers van financien de belangen van 520.000.000 Europeanen te behartigen.
En daarmee zoveel mogelijk aan de uitgesproken wens van de
Grieken tegemoet te komen om in de Eurozone te blijven.
De strenge voorwaarden zijn opgelegd onder druk van die 18 landen, maar hij heeft het gepresteerd om ten eerste de Grieken binnenboord te houden als al die andere lidstaten daarmee in te laten stemmen.

mallekater | 15-07-15 | 14:23

Brulboei, ambtenaren die staken...... wie merkt er iets van?

mallekater | 15-07-15 | 14:12

Kotsmisselijk word ik van het bevooroordeelde pro-eurogroep geneuzel in de media. En zeker niet alleen de staatsomroep. Hoezo "onze Dijs". Gelukkig hebben we GS nog.

bamsal | 15-07-15 | 14:03

Griekse ambtenaren die staken?? Het werk gaat toch wel door...

Brulboei_61SB | 15-07-15 | 13:47

@mallekater 13:05
Varoufakis heeft een Grexit af proberen te dwingen als onderhandelingsdreigement, terwijl hij wist dat Duitsland een Grexit als ideale uitkomst voor de Grieken zag. Een totale malloot is die Yanis, die niet logisch kan nadenken en enkel van de aandacht geniet. Een sociopatische marxist waardig, dat wel.

tipo | 15-07-15 | 13:32

Varoufakis is een held. Zonder meer.

Geen zinnig denkend mens haalt het in zijn botte hersenpan diegenen waar hij geld van wil cashen in het kruis te schoppen, een zinnig denkend mens kan dan op zijn vingers uitrekenen dat hij dan echt geen ene cent meer hoeft te verwachten.

Zo niet onze speltheorie-held/deskundige Yanis.
""Ïk geef je een rotschop, ik scheld je uit, steek mijn stinkvinger op, maak je uit voor terrorist en nu OPSCHIETEN met dat gratis geld"".

Aldus Yanis.

En zelfs nu, nog nadat hij wegens wangedrag is weggebonjourd blijft hij schelden als een pestjong op een schoolplein dat maar niet wil erkennen dat hij gewoon de strijd heeft verloren wegens verregaande incompetentie en absoluut onbenul.

Hij heeft geen flauw idee hoeveel schade hij de Grieken heeft berokkend.
In 5 maanden ongeveer 20 miljard, verdomd dat kunnen er niet veel, weinigen doen hem dat na.

Zo slim is eikelmans Yanis dus niet, op de keeper beschouwd.

Maar sexy, hé??

mallekater | 15-07-15 | 13:05

@mallekater 12:49
Dijsselbloem heeft de Nederlandse democratie gesloopt, waar hij slechts door 4000 voorkeurstemmen in verkozen was.

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders is voor een Grexit en 38 procent is ertegen. www.dvhn.nl/nieuws/nederland/peiling-b...

60 procent is er voor dat Nederland in een kleinere muntunie komt, met betrouwbare en vergelijkbare economie-en.

tipo | 15-07-15 | 13:01

Welke democratie heeft Dijsselbloem gesloopt?
Heeft hij de wens van de overgrote meerderheid van de EU-burgers over het hoofd gezien?

mallekater | 15-07-15 | 12:49

ach, vandaag regelen de grieken gewoon zelf die grexit.

Aoxomoxoa | 15-07-15 | 12:49

@De echte Stolwijker 12:30
Dijsselbloem is geen anti-semiet, nee. En geen racist, neem ik aan.

Maar hij stelt Nederland wel onder curatele en volledige macht van een vreemde dictatoriale mogendheid, zogenaamd in belang van Nederland. Daar zit hem de overeenkomst met Mussert.

tipo | 15-07-15 | 12:40

@Van Duyvenbode | 15-07-15 | 12:20
Die dubbele standaard tegenwoordig, ik word er gillend GEK van. Op werkelijk alle gebieden wordt door de politiek en de EU met twee maten gemeten.
Iedereen de broekriem aanhalen? EU-ambtenaren niet hoor. Die krijgen loonsverhoging.
Iedereen moet efficient werken want "groen" en andere drogredenen. De EU niet. Die heeft kantoren in twee landen waartussen constant vrachtwagens met papieren administratie heen en weer rijden.
Iedere autochtone burger ziet dat de islam een gevaar is. De EU niet. Die heeft een buitenlandcommissaris die de politieke islam aanmoedigt en gisteren zelfs de islamitische staat Iran feliciteerde met hun kernenergie-deal.
Alles is zo dubbel. Het kan niet anders dat op een dag de burger opstaat.

Dhr. de Wit | 15-07-15 | 12:36

@Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Holy fuck, dat is een krachtig filmpje. Iedereen kijken!
VerenigingVanDieven | 15-07-15 | 12:18
Scary hoe erg dat van toepassing is op de EU-top...
Streep Joden door en vervang het door EU-leiders en het klopt precies :X

Brrrr scary...

Lalala Geld! | 15-07-15 | 12:36

Als hij een beetje met economie had opgelet dat kon hij zich de NPV/NCW nog herinneren.

Simpel uitgelegd als ik van iemand 10 jaar geleden 1000 euro had geleend en zou ik hem vandaag die 1000 euro terugbetalen zonder rente dan lijkt het of hij zijn geld terug heeft. Echter dit klopt niet helemaal want hij had die 1000 euro ook 10 jaar vast kunnen zetten tegen b.v. een rente van 5% dus is er eigenlijk een kleine 400 euro aan 'rente over rente' verloren gegaan. Dus die 1000 euro is 600 euro waard geworden.

Doe ik als EU (ECB) dezelfde berekening met een bedrag van 200 miljard euro die ik over 50 jaar pas van Griekenland terug krijg (o.b.v. 0,05% ECB) terwijl Griekenland hier op de kapitaalmarkt rustig 20% voor moet betalen dan ziet het plaatje er voor de EU dramatisch uit want dan is de waarde van vandaag nog slechts iets meer dan 10 miljoen euro waard. Dus we schrijven grofweg 95% in 50 jaar volledig af.

Alleen dat wordt Verdijsselbloemd.

mrvandale | 15-07-15 | 12:31

tipo | 15-07-15 | 11:03
Ik ben verbijsterd dat ik dat nog serieus moet uitleggen, juist aan iemand die doorgaans zo goed is geïnformeerd als jij dat bent. Maar goed, daar gaat ie dan.
Mussert was een actief aanhanger van het nationaal-socialisme. Bij het nationaal-socialisme is antisemitisme en racisme gemeengoed. Het arische ras is volgens nazi’s superieur aan alle andere rassen. Dit leidt ertoe dat andere rassen mogen worden uitgeroeid en gemarteld. Nazisten kiezen vooral joden en zigeuners als hun slachtoffer. Tijdens de Holocaust worden zij door de Duitse nazi’s vermoord. Het waren er wel zes miljoen.
Het is absurd welke politicus in Nederland dan ook te beschuldigen van of vergelijken met deze ideologie. DOe je dat toch, dan verlaag je je tot de kakkerlakken die niet verder komen dan ad hominems richting Geert Wilders; een politicus waar je het mee oneens mag zijn, maar die wel de beginselen van de democratische rechtsstaat aanhangt en elke vorm van geweld verafschuwt.

De echte Stolwijker | 15-07-15 | 12:30

rt.com/on-air/ec-president-greek-deal/...
The Vice-President of the European Commission, Valdis Dombrovskis, talks to press about an agreement to resolve the Greek debt crisis.

Methylfenidaat | 15-07-15 | 12:27

@ox | 15-07-15 | 11:43

"De Grieken zijn toegetreden door gemanipuleerde cijfers te overleggen ...."

Met welwillend wegkijken van de EU landen die Griekenland perse erbij wilden, zoals Nederland. Indertijd is daar op gewezen echter de eurofielen ....

Bezorgde_Burger | 15-07-15 | 12:26

Dhr. de Wit | 15-07-15 | 12:06

Helemaal gelijk. De EU hanteert overduidelijk een dubbele standaard, terecht gesignaleerd. En ze moeten ook nog uitkijken ook, die hele politieke elite, want vandaag of morgen wordt het hele politieke zooitje door het volk bij het oudvuil gezet.
Af te halen door de eerste de beste bieder.

Rest In Privacy | 15-07-15 | 12:20

Uit het imf-rapport:
"Borrowing at anything but AAA rates in the near term will
bring about an unsustainable debt dynamic for the next several decades."
- Dit wil zeggen dat alle Noord-Europese belastingbetalers garant zullen moeten staan voor de gehele Griekse staatsschuld.

"Other options include explicit annual transfers to the Greek budget"
- Dit wil zeggen: Euroland als fiscale unit, die dan nog democratisch moet worden ingericht met een Euro-parlement en Euro-regering van alle landen die de de Euro hebben.

"or deep upfront haircuts."
- dit wil zeggen: een officieel default van Griekenland.

"The choice between the various options is for Greece and its European partners to decide. "
- Dit wil zeggen dat de principiele keuzes zijn uitgesteld in de huidige deal die voorligt. En dat de huidige deal dus niet zal werken.

Dijsselbloem liegt dus, dat de huidige deal ook maar iets van een oplossing in zich draagt om Griekenland politiek en economisch zelfstandig te laten worden in de toekomst.

tipo | 15-07-15 | 12:18

@Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Holy fuck, dat is een krachtig filmpje. Iedereen kijken!

VerenigingVanDieven | 15-07-15 | 12:18

De Grieken hebben (andermans) geld nodig om het Griekse socialische experiment voort te kunnen zetten. Peter Schiff heeft zoals gewoonlijk de enig juiste analyse: schiffgold.com/commentaries/the-real-r...

hetbozeoog | 15-07-15 | 12:11

www.nu.nl/economie/4087196/overeenkoms...
graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/...
-
Huidige Griekse schuld: 280 miljard. Waarvan ca. 200 geleend door EU / IMF.
Voorstel:
ca. 86 miljard extra lening = extra schuld.
50 miljard in privatiseringsfonds (=verkoopfonds): waarvan 25 miljard herkapitalisatie banken.
andere 25 miljard, 12,5 verlichting staatsschuld (=aflossen), 12,5 investering Griekse economie.
-
Blijft een bodemloze put dus, met veel te hoge, onbetaalbare, schuld.
Kortom, elke euro die naar Griekenland gaat, had je ook gewoon in de Noordzee kunnen gooien.

Raider Twix | 15-07-15 | 12:09

Feynman | 15-07-15 | 11:46

Nee, Californië gaat voor zover ik weet niet uit de dollar, en is zelfs (net) niet failliet; wel waren de steden die in default gingen op zichzelf aangewezen; en moest de staat California failliet (zijn) (ge-)gaan, dan zou noch de Amerikaanse overheid, noch de andere staten, noch het IMF krediet verstrekken. California zou dan rechtstreeks met de banken moeten praten over een herschikte, wellicht deels kwijtgescholden schuld. Mijn punt is dat de dollar-constructie dat toestaat maar de euro-constructie niet.Dat Griekenland zelf al meerdere keren failliet is geweest zal ook wel niet onopgemerkt aan je voorbij zijn gegaan, maar dat was dus een beproefde politiek van voor de euro. je zou het een doorgedreven devaluatie kunnen noemen. En laat nu net dat laatste niet kunnen binnen de huidige constructie.

Aardbewoner | 15-07-15 | 12:06

Van de week op TV een stuk dat de Grieken geen kadaster hebben. Daardoor is het niet bekend wie welk stuk land bezit en bestaat het gevaar dat als je iets neerzet, een ander het kan claimen. Daardoor is het voor (buitenlandse) bedrijven heel erg risicovol om een stuk grond te bebouwen.
Het ontbreken van het kadaster zorgt er ook voor dat er geen belasting kan worden geind.
Alleen al dit éne detail, dat heel klein lijkt maar in wezen wel één van de belangrijkste onderdelen is van de administratie van een land. Het ontbreken van een kadaster impliceert ook dat de rest van de administratie niet in orde kan zijn. Ondanks de slechte boekhouding die zij bijhouden zijn de Grieken toch de Euro in gerommeld. Dat de administratie een puinzooi is moét bekend zijn geweest bij het Europarlement.
Dat is ook direct het vreemde. Europa legt allerlei regels op voor bedrijven en burgers, maar landen een muntunie inrommelen zonder dat ze een sluitende administratie hebben is geen enkel probleem. En zo zijn er waarschijnlijk nog meer landen in Europa waar de boekhouding slecht geregeld is en waarschijnlijk zijn dat de landen die allemaal een kapitaalinjectie of hervorming nodig gehad hebben in de afgelopen jaren.
De EU is mislukt. Alstublieft afvoeren en vernietigen.

Dhr. de Wit | 15-07-15 | 12:06

A european finance minister tweeted that the terms of the deal had been deliberately made worse in order to punish Greece for having voted against Brussels in his referendum.

Zo rolt de EU op het moment. Het wordt tijd voor opstand.

seasicksteve | 15-07-15 | 12:06

@kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:31

"Dat willen politici ons doen geloven"

Hier was het toch echt Feynman die dat vuurtje weer aanstak.

Bezorgde_Burger | 15-07-15 | 12:02

Ik roep het al een tijd: Stem om de partij die precies het tegengestelde beloofd van wat je zelf wilt. Dan krijg je je zin.

Steinway | 15-07-15 | 11:58

@Mike Oxlong 11:27
Een referendum kun je inderdaad alleen houden, als iedereen het over de vraag eens is. Die vraag kan door het parlement geformuleerd worden en zal aan regels gebonden moeten zijn.

De vraag die de Grieken voorgelegd kregen, was een hele onhandige, want de alternatieve oplossing zat niet in de vraagstelling.

De vraag van het referendum had moeten zijn: Deal of Grexit?

De vraag werd nu voorgespiegeld als: De vorige deal of een betere deal? Met als uitkomst een bankrun en een nog schadelijkere deal voor de Griekse economie.

Het werkt dus wel, maar niet met slechte vraagstellingen. Nee, dan niet.

tipo | 15-07-15 | 11:53

@Dijzzelbloem | 15-07-15 | 11:15
.
Denk je echt dat dat zin heeft? Ook Rutte maakt dat geld niet voor zijn plezier over. Door de verdragen die de afgelopen 40 jaar zijn getekend, hebben we helemaal niets meer te zeggen. Zelfs als de SP en PVV samen een regering vormen moeten we gewoon tekenen bij het kruisje en het geld afdragen.

Bytemaster | 15-07-15 | 11:48

Aardbewoner | 15-07-15 | 11:34
Gaat Californië uit de dollar? Is #Caexit trending? Wordt USA niet meer geregeerd?

Feynman | 15-07-15 | 11:46

@Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:34

De Grieken zijn toegetreden door gemanipuleerde cijfers te overleggen, weigeren consequent (en massaal) belasting te betalen, zij die dat wel doen betalen slechts een fractie, bijna een miljoen ambtenaren ontvangen subsidie over loon, pensioensleetijd van 55... en dit was voor toetreding. Wie is er ook alweer verantwoordelijk voor de huidige financiële staat van Griekenland?!

Verder totaal tegen huidige EU dictatuur (die naadloos overeenkomt met RU en CH). Rug recht en ongezien de t*f*s voor de hypocriete Bille 'van Baalen' Turf clan. Uiteraard is dat slechts een wens, alsof die paar honderd actieve reaguurders hier ook maar één enkele verandering teweeg gaan brengen... nope!

ox | 15-07-15 | 11:43

Een tenenkrommend interview gisteren op Nieuwsuur met Dijsselbloem. Hij zei letterlijk dat hij trots was dat de rest van de unie tijdens het hele proces zo 'eensgezind' opgetrokken was. En dat terwijl hij 'leiding' gaf aan een slechtste voorstelling van Het Theater van de Lach' uitgevoerd door een politieke Josti-band bestaande uit zwaar motorisch gestoorde triangelspelers die elkaar te lijf gingen.

Laat onverlet dat Varoufakis beter zijn grote muil kan houden. Hij mag zichzelf dan heel wat vinden en de Ingeborg Beugels van deze wereld een nat broekje bezorgen maar door zijn megalomane, arrogante maar in essentie niets bijdragende showtjes en getreiter zit Griekenland nu nog erger in de stront dan toen hij aan de klus begon. Een zichzelf overschattende egomaniak die in ieder geval het gedrag van zijn tegenstanders en zijn eigen optreden volkomen verkeerd heeft beoordeeld. Mooie speltheoreticus. Goed dat ie op zijn bek is gegaan. Jammer voor Zorba met de Pet die in zijn holle retoriek hebben geloofd maar eigen schuld, dikke bult. U gaat niet langs start en gaat (mark my works) nog steeds totaal kapot gemaakt worden door de EUSSR.

mindless | 15-07-15 | 11:38

Feynman | 15-07-15 | 11:30

'Voor het eerst in het kapitalisme': je zegt het zelf. Overigens klopt dat niet: zie het geval Californië - US dollar. Dat is echter een andere munt met andere afspraken. Laat maar zitten verder: even dacht ik dat er iets doordacht achter stak. M'n nieuwsgierigheid is bevredigd.

Aardbewoner | 15-07-15 | 11:34

Wat is dat gelul over soevereiniteit toch steeds? Dus omdat de Griekse regering niet meer voor sinterklaas kan spelen zoals ze zelf en het electoraat wil, omdat opeenvolgende regeringen er de afgelopen decennia zo een teringzooi van hebben gemaakt dat zonder continue aanvoer van gratis geld uit het noorden de boel compleet implodeert is het allemaal niet meer democratisch en zo? Grootste drogreden sinds de "het moet eerlijker" van links Nederland.

Het noorden stort immense bedragen in een bodemloze put, lijkt me niet meer dan logisch dat daar verregaande voorwaarden aan worden verbonden. Zeker gezien het de derde keer is en de eerste twee keer die voorwaarden compleet zijn genegeerd. Dan kan je als soevereine staat er op geheel democratische wijze voor kiezen om akkoord te gaan met die voorwaarden of niet en de consequenties aanvaarden. Oke het is in dit geval een beetje als kiezen tussen ebola en teelbal kanker, maar desalniettemin is de keuze er nog steeds.

Dat de Griekse economie met deze maatregelen niet geholpen is kan ik als econoom beamen, niemand is nog uit een crisis gekomen door te bezuinigen. Dat gezegd hebbende weet ik ook niet waar men de veronderstelling vandaan haalt dat het er bovenop helpen van de Griekse economie prioriteit heeft voor de troika. De troika is niet zoiets als een sociale dienst voor lidstaten of zo. Hun prioriteit zou moeten zijn de stabiliteit van de euro en het financieel systeem binnen de eurogroep. Waarschijnlijk is dat ook zo maar wordt dat om PR technische redenen niet zo gecommuniceerd.

Kortom de Grieken zijn nog altijd soeverein en ze kunnen op geheel soevereine wijze kiezen tussen zich laten offeren voor de euro of optyfen uit de eurozone. Als ik vrijblijvend advies mag geven graag het tweede.

TheOracle | 15-07-15 | 11:34

Aardbewoner | 15-07-15 | 11:02
Waarom de neuk zou binnen een munt, (voor het eerst in het kapitalisme), een instelling niet failliet mogen gaan?

Lupuslupus | 15-07-15 | 10:31
meneer Q | 15-07-15 | 10:28
Pak uw loonstrookje er maar bij en dan die van nu. Of kijk een makkelijk filmpje. Of leer een keer actuariële wiskunde en reken zelf uit dat uw inleg niet afdoende is geweest voor uw uitkering bij huidige rente en voorgaande beleggingsresultaten. www.dumpert.nl/mediabase/6576741/e81f2...

Leuk die honderden miljarden bij het ABP. Als je de verplichtingen uitrekent ontbreken er tientallen, die zijn ontvreemd door Ruud Lubbers. Het ABP zit in 2015 meer maanden onder de 100% dekkingsgraad dan erboven. Dat betekend dat er te weinig geld is. Maart richting de 95%

Zou je dom blijven uitkeren aan ouderen dan komt dat tekort louter terecht bij de jongeren. Terwijl die fouten zijn gemaakt toen de ouderen aan de macht waren. Oogst wat je gezaaid hebt.

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:09
De schuld stijgt nu van 185% door naar 190 en zo verder. We doen niets nieuws. Blijven meer uitlenen, maar nog veel belangrijker de economie blijft afnemen. Dit ratio is immers

Staatschuld
-------------------
Binnenlands Product

Dan kan je wel afspraken maken over de omvang van die schuld of wie m financiert, voor het effect op deze verhouding is de omvang van de economie net zo belangrijk. Alleen al de onzekerheid tijdens zeven jaar van onderhandelen kost meer dan de originele default.

Door iedere keer afspraken te maken waar niet alleen het IMF, maar ook de bancaire sector en bedrijfsleven niet in geloofd, groeit de economie niet terug, en blijf je in herhaling van zetten. Het zijn ook waar niet in geloofd hoort te worden omdat ze niet voldoen aan basale economische wetten.

Met de moeilijke hervormingen wordt hooguit de overheidsfinanciën een beetje opgekalefaterd ten koste van de Griekse samenleving. Terwijl voor de houdbaarheid van de staatsschuld helemaal niet boeiend is of de Griekse economie privaat of publiek gedraaid wordt. Die worden immers in bovenstaande verhouding gedachteloos samengevoegd en opgeteld.

Zo lang er geen leiderschap komt die een helder beeld kan scheppen wat we de komende decennia de situatie is in Griekenland, krijg je vanuit die ontbrekende informatie en onzekerheid al een continue crisis. Iedereen blijft in standje overleven, niemand gaat ondernemen of werken, dus geen economie en geen grondslag voor belastingheffing.

Die duidelijkheid hadden we trouwens gratis kunnen hebben in een maandje door een land klassiek failliet te laten gaan in een muntunie. USA heeft daar twee voorbeelden van hoe groepjes van tien staten failliet gingen en niemand twijfelde over de dollar.

Europa blijft vasthouden in de utopische gedachte dat staten niet failliet kunnen of mogen en blijft het verschil bijstorten in de illusie dat het terug kan komen zonder solide bedrijfsplan. Het was voor Merkel belangrijker dat de hervormingen in Griekenland pijnlijk waren dan winstgevend of op een andere manier zinvol.

Ik kom niet toe aan de ethische vraag of we in Europa solidair zouden moeten zijn, omdat we eerst deze vol idioten die zichzelf politici noemen, moeten vervangen. Die maken meer kapot dan een oorlog had gekund.

Feynman | 15-07-15 | 11:30

tipo | 15-07-15 | 11:09

De consequentie in de vraag verwerken klinkt mooi maar werkt alleen wanneer iedereen het over de vraag eens is. Die twee voorbeelden die je aanhaalt laten al ruimte voor veel meer variaties.
Werkt niet.
Tenzij je een neutraal bergdorp bent en niet afhankelijk bent van export en open grenzen.

Mike Oxlong | 15-07-15 | 11:27

-weggejorist-

Rest In Privacy | 15-07-15 | 11:25

Ik kan niet wachten op de tweede kamer verkiezingen . Droom uitslag ...... de twee anti EU partijen samen de absolute meerderheid en de Partij van de Afbraak vermorzeld tot vooruit een éénmansfractie . Als je een eind wil maken aan de EU dictatuur stem dan SP of PVV . Dat Dijsselbloem hekel heeft aan echte democratie is normaal voor iemand van de Partij van de Afbraak , dat is een partij van machtsgeile potentaten . De zelfde grachtengordel dictatortjes vind je ook bij de VVD , D66 , CDA en GL

Dijzzelbloem | 15-07-15 | 11:15

@Mike Oxlong 11:09
Er zijn maar twee keuzes:
-a- Euroland als democratische natiestaat en fiscale unit.
-b- Nederland als democratische natiestaat en fiscale unit.

Een mix van -a- en -b- is wat we nu hebben en wat niet democratisch werkt en onvrede met risico op grootschalig geweld kweekt.

Want hoewel democratie zijn gebreken heeft, het werkt wel pacificerend. En voor degenen die weten hoe een oorlog is: dat is wel wat waard.

tipo | 15-07-15 | 11:14

Ook ik werkte vanaf mijn 14e en ook zaterdags tot 1 uur in de fabriek mijn hongerloontje thuis afgeven omdat er anders geen schoentjes en kleding aangeschaft kon konden worden voor mijn broertje en zusjes speelgoed of een fiets daar droomde je alleen maar over ,daarna 20 maanden verplicht in militaire dienst voor F 1,25 per dag Nu na totaal 48 jaar gewerkt te hebben leef ik nu in weelde van mijn AOW plus 450 € pensioen al 7 jaar niet geïndexeerd en betaal 620 € aan huur. Mijn eerste buitenlandse vakantie was liftend naar België op mijn 16 jaar.Nieuwe auto kopen Rutte, waarvan? slijmbal.

blauwe zander | 15-07-15 | 11:13

Waar ik als totale non-econoom mee zit is dit: heeft de meerderheid altijd gelijk?? Is de meerderheid altijd verstandig / wijs?

In de middeleeuwen geloofde 99% van de mensen dat de aarde plat was. De waarheid is anders.
90% van de mensen zou bij vreemde fysieke klachten een verkeerde diagnose stellen en een foute behandeling uitvoeren. Gelukkig hebben we artsen.

Achteraf is altijd makkelijk praten en weet iedereen wat "ze" hadden moeten doen. Nu is het voor iedereen koffiedik kijken.

Dit is geen pleidooi vóór de EU / Brussel. Het idee van samenwerking is uitstekend. Dat dat gemeenschappelijke regelgeving vergt is logisch, maar dit totalitaire regime komt mij mijn strot uit.

klimgek | 15-07-15 | 11:09

@bintang 11:02
referenda over geldzaken kunnen prima plaatsvinden, als de vraag maar goed gesteld wordt en de consequentie in de vraagstelling is opgenomen. Of als de keuze een budgetneutrale keuze is.

Wilt u bijvoorbeeld:
-A- 5 miljard aan ontwikkelingshulp uitgeven en luierdagen voor bejaarden toestaan.
-B- 1 miljard aan noodhulp geven en 4 miljard aan extra zorg voor bejaarden geven, zodat luierdagen uit den boze zijn.

Zo werkt het in Zwitserland ook al 150 jaar, dus natuurlijk kan dat wel.

tipo | 15-07-15 | 11:09

Internet polls en referenda hebben met democratie niets te maken. Indien besluitvorming daar van af zou hangen krijg je chaos. Het gros is namelijk te stom voor het doorgronden van complexe zaken.
Als we vandaag een referendum zouden houden met de vraag; Nederland in of uit de EU, dan zou het met niets verbazen dat er genoeg nitwits te vinden zijn om ons uit de EU te stemmen.
En maar heel weinig van die nitwits begrijpen wat daar de consequenties van zijn.
En vervolgens zou voor elk alternatief geen meerderheid te vinden zijn.

Mike Oxlong | 15-07-15 | 11:09

Hoe kan Dijsselbloem nou zeggen wat hij zegt in bovenstaand filmpje en dan nog in de spiegel kijken en zeggen dat je een democraat bent?

trenthopper | 15-07-15 | 11:08

Mooie politicus. Hij steekt dus de dikke middelvinger op tegen 90% van de EU bevolking die wil dat de Griekse kraan dicht gaat. ik blijf het zeggen de EU en Democratie is een contradictio in terminis.

Lichtstadfan | 15-07-15 | 11:06

Mooie policus. Hij steekt dus de dikke middelvinger op tegen 90% van de EU bevolking die wil dat de Griekse kraan dicht gaat. ik blijf het zeggen de EU en Democratie is een contradictio in terminis.

Lichtstadfan | 15-07-15 | 11:05

Misschien is het interessanter om een referendum te houden onder de andere 18 Eurolanden over de vraag of het binnen de Euro houden van Griekenland gewenst is.

caspert79 | 15-07-15 | 11:04

*) Vernietiging van democratie: CHECK!
*) Miljarden naar Griekenland: CHECK!
*) TTIP erdoor jassen: CHECK!
*) RFID Kentekens: CHECK!
*) Overal trajectcontroles: CHECK!

SIEG HEIL voor Jeroentje en de EUSSR! Mensen, wordt wakker, we leven in een fascistische en totalitaire staat!

Xirdalan | 15-07-15 | 11:04

Dijsselbloem is ook maar een marionet van de elite.
Dijsselbloem zit vuistdiep in Merkel en Holande. Die zitten vervolgens weer vuistdiep in Obama. Obama zit vuistdiep in de elite driehoekenclub. En de elite driehoekenclub zit vuistdiep in 666. En de cirkel is weer rond.

Gelukkig komt er steeds meer verzet in Nederland. Er worden steeds meer mensen wakker die ook bereid zijn hun hooivork uit schuur of van zolder te pakken.

luto | 15-07-15 | 11:04

@De echte Stolwijker 10:59
Leg eens uit wat er ongepast is aan de vergelijking tussen Dijsselbloem en Mussert.

Dijsselbloem en Mussert delen in ieder geval hun afkeer tegen democratie en hun droom over een nieuw Europa.

Waarin verschillen Dijsselbloem en Mussert wezenlijk? Ik weet het niet.

tipo | 15-07-15 | 11:03

Alle poppenkastnamen sedert lissabon zijn melaats.
Een beetje teeveekijken zal wat ontspannen.

"Knight Rider, a shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight, a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless in a world of criminals who operate above the law…"

hallevvezool | 15-07-15 | 11:03

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04

John F Kennedy speech Secret Society Speech.

youtu.be/RdUsJHeVXiE?t=8s

Bad Karma | 15-07-15 | 11:02

Dijsselbloem zegt vooral dat je geen referendum moet houden over geldzaken, en daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Vraag aan de burgers of er meer geld moet naar de zorg, het onderwijs, de politie, de infrastructuur, etc en er zal een overweldigend ja klinken. Vraag vervolgens of de belastingen omlaag moeten, en er zal weer uitbundige steun zijn. Maar het kan natuurlijk niet allebei.

bintang | 15-07-15 | 11:02

Niemand is blij met dit akkoord.
Alleen de EU dictators wel.
Arrogant zijn ze dus.
Maar ja het volk krijgt wat ze verdienen!

Mega Mindie 2 | 15-07-15 | 11:02

Feynman | 15-07-15 | 10:03

Komt best zinnig over wat je daar schrijft, alleen: waar wil je naartoe? Een default? Dat zal dan toch binnen het bestek van een drachme moeten gebeuren, niet? Anders mag je me zo'n default met behoud van de euro wel even uitleggen, waarvoor alvast dank.

Aardbewoner | 15-07-15 | 11:02

In de VS zijn er speciale wetten die ervoor moeten zorgen dat burgers zich tegen hun eigen overheid kunnen verdedigen wanneer de overheid zich tegen de burgers keert. Wetten, of in ieder geval een grondwet die in Europa en Nederland totaal wordt verketterd. Toch lijken we korter en korter bij het moment te komen dat we het wel nodig zouden hebben. Hopelijk dat de doel voor die tijd op een ‘fatsoenlijke’ manier in stort.

Maar als dit echt zo door blijft gaan (wat ik me overigens moeilijk kan voorstellen) dan krijg je toch echt ‘ruzie’ tussen landen onderling en burgers en overheden met alle gevolgen van dien.

DerUnterMensch | 15-07-15 | 11:01

Dijsselbloem gelooft ook nog in sprookjes en dat de grieken echt terugbetalen als een grexit plaats vind.

Als een land aan een ander land geld leent, dan moet dat terugbetaald worden. Dan kan tijd kosten, decennia. Maar het gaat om een aanvaard en beschermd principe. De Nederlanders en hun parlement hebben, zoals anderen, leningen voor Griekenland opengesteld, na de belofte dat zij hun geld terugkrijgen'', aldus Dijsselbloem

Dat is gangbaar en hoe het hoort met landen onderling maar geen garantie!

j.cohen | 15-07-15 | 11:00

wakkere_nederlander | 15-07-15 | 10:35
Dit is zo volstrekt ongepast. En je dan maar afvragen waarom je "gedachtengoed" niet serieus wordt genomen. En dan maar weer PVV stemmen. Maar zelfs mensen als Wilders zullen in stilte op jouw uitspraken spugen.

De echte Stolwijker | 15-07-15 | 10:59

Hahaha!
Dus het IMF zegt in feite nu, fiscale unie of afbreken?
En ik durf te wedden dat om die fiscale unie te smeden er wetten moeten worden overtreden die ze zelf gecreëerd hebben. Heerlijk deze soap, brand in de hel EU! Lekker met zijn allen terug naar het stenen tijdperk. En nu voorruit!

hallofreen | 15-07-15 | 10:59

Ruud5 | 15-07-15 | 10:53

Praat u wel eens vaker tegen uzelf?

eerstneukendanpraten | 15-07-15 | 10:57

@knerf 10:49
De Euro is vooral een peuterneuker. Elke baby in Griekenland en Nederland wordt sinds dit weekend monddood geboren, met een staatshypotheek van de generatie Dijsselbloem.

De Euro veroorzaakt wel degelijk een generatieconnflict, maar dan van pedofiele aard.

Onze kleinkinderen gaan ons dat te recht heel erg kwalijk nemen over 20 jaar.

tipo | 15-07-15 | 10:56

Ik wacht nog steeds met smart op het eerste interview met Pau Rosemoller (Pol Pot is mijn held) bij de NPO waarin hij haarfijn uitlegt hoe zijn marxistisch gedachtengoed haarfijn aansluit bij zijn nieuwe "baan" als toezichthouder bij het AFM.

eerstneukendanpraten | 15-07-15 | 10:55

de hervormingen en het accepteren van een bailout is niet hetzelfde.
De hervormingen zijn inderdaad noodzakelijk, metname die door het IMF zijn voorgesteld (doorbreken monopolies, belasting voor grote bedrijven, minder 'beschermde' beroepen, en minder ambtenaren). Ongeacht de schulden zullen ze dat moeten aanpakken om het land op orde te krijgen.
Zowel GS als de Televaag (toeval?) halen telkens de bailout en hervormingen door elkaar.

--sql error-- | 15-07-15 | 10:55

Goed gezegd ruud5

Ruud5 | 15-07-15 | 10:53

Exit met die Grieken, 1,8 procent van de Europese economie, waar praten we over. De beurzen hebben de Grexit al ingecalculeerd. Laat ze hun eigen corrupte troep oplossen, ze hadden er ook nooit in gemogen. Basta zou ouwe Bernhard zeggen.

Ruud5 | 15-07-15 | 10:53

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:31

Voor velen hier op GS is het niet anders dan een generatieconflict.
Gezeur en afgeven op "babyboomers"en "pensionado's. Ze vergeten dat de volgende generatie weer op hen zal afgeven en zien hun eigen kortzichtigheid niet..

knerf | 15-07-15 | 10:49

En over 5 jaar gooien we er weer 100 miljard tegenaan.
(Als het niet al eerder is)

Roger-Rabbit | 15-07-15 | 10:48

kanon0503 | 15-07-15 | 10:27

Ben bang dat je gelijk hebt.

Waakvlam | 15-07-15 | 10:47

Triest dat het democratisch gehalte nihil is, maar Griekenland leeft technisch gezien al sinds eind jaren 80 op kosten van de West-Europese landen. Als je al dat geld over de balk hebt gegooid, komt er een moment dat er gewoon eisen worden gesteld zonder dat de Grieken nog enige inspraak hebben.

Bytemaster | 15-07-15 | 10:47

Laten we eerlijk zijn: dat gratis geld gaat linea recta naar failliete Duitse en Franse banken. We kunnen die Grieken wel de schuld blijven geven, maar het zijn de Duitsers en de Fransen die het geld in hun zak steken.

gaatjeskaas | 15-07-15 | 10:46

Sieg Dister!

holegeluba | 15-07-15 | 10:46

Democratie als dreigement, het moet niet gekker worden.

Bart de Gelovige | 15-07-15 | 10:46

Jeroen vertegenwoordigd mij niet.
#Niet mijn bloem.
Hij vertegenwoordigd dan wel weer Duitse en Franse belangen.
Schnell Schnell Jeroen renn!

diddley2 | 15-07-15 | 10:46

@wakkere_nederlander 10:35
Als een democratie en transferunie met elkaar samenvallen in 1 grondgebied, dan heb je een ideale situatie om onvrede of erger te voorkomen op dat grondgebied. Dat is een ideale unit die onvrede voorkomt en dat is nu eenmaal de natiestaat.

De paciferende werking van de natiestaat als democratische, politieke en fiscale unie binnen haar eigen grenzen is altijd door de oprichters van de EU verontachtzaamd, zonder enige vervanging van die paciferende eigenschappen. De EU werkt dus noodgedwongen door haar eigen blindheid aan een geweldadiger Europa.

tipo | 15-07-15 | 10:44

Het monster vreet zichzelf op. Slechts een kwestie van tijd en de EU is niet meer. Hopelijk zonder oorlog.

doskabouter | 15-07-15 | 10:43

Eurofielen storten blijkbaar met genoegen complete landen of desnoods het hele continent in de vernieling als ze het nodig achten om hun megalomane idealen te verwezenlijken.

Maar de dag dat de rekening betaald wordt, komt duidelijk dichterbij.

Muggenmepper | 15-07-15 | 10:43

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Mmmmm.
Dank voor de link.

HotPotato | 15-07-15 | 10:40

@Frenkbach | 15-07-15 | 09:59
Dijsselbloem is een waardig opvolger van Mussert en Rost van Tonningen.

www.verzetsmuseum.org/uploads/archive/...

Iedereen in Nederland is altijd huiverig voor nationalisme maar de echte vijand is natuurlijk Europees internationalisme.

Weg met deze landverrader!

wakkere_nederlander | 15-07-15 | 10:35

@ox | 15-07-15 | 10:28

De Grieken hebben het voorliggende plan afgewezen. Niet terugbetalen persé. Er zijn meerdere wegen naar Rome te bedenken. Betere ook, de EU methode (austerity only) wordt nu al 7 jaar toegepast en werkt dus niet. Honderden miljarden verder en het probleem is er nog steeds.
.
Maar dat maakt niet uit. Democratie moet altijd prevaleren boven andere "noden". Het is het fundament voor onze samenleving. Zonder zijn we een Rusland, een China, een dictatuur...

Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:34

Democratie is een hoax.

omeharm | 15-07-15 | 10:33

In en in triest dat er mensen zitten die leven van ons belastinggeld, beslissingen maken waar het volk helemaal niet achter staat. Zoiets heet geen democratie maar een dictatuur, zo eentje die ze zelf afkeuren, pot verwijt de ketel. En wij het werkende volk ?, kunnen slecht zonder enige inspraak toekijken hoe zij ons geld blijven verspillen. Voor zover de "democratie". Ze zullen hier zelf allemaal beter van worden, dat is hun doel omtrent de "democratie". Ik ben het zooooooooo zat dat stelen, roven en niet uitvoeren wat het volk wil....

leijpeideaud | 15-07-15 | 10:33

Rutte heeft afgelopen weekend gevraagd aan Tsipras om de Griekse staatsomroep ERT op te heffen.

Maar Rutte heft de Nederlandse staatsomroep NPO niet op.

Nu betalen wij belasting niet aan 1, maar aan 2 staatsomroepen die elkaar met leugens en bedrog bestoken.

De overheid stimuleert zo inefficiëntie.

tipo | 15-07-15 | 10:32

@meneer Q | 15-07-15 | 10:28
Rustig, het is geen conflict tussen generaties. Dat willen politici ons doen geloven. Geld zat, maar Griekenland, EU, dobbernegers, bonussen etc. hebben een hogere prioriteit dan pensioenvoorzieningen, of de mogelijkheid daarvoor te sparen/beleggen te vergroten.

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:31

Huidige pensionado`s huilen over dat ze veertig of vijftig jaar gespaard hebben, terwijl je nu twee tot drie keer zo veel premie inlegt dan toen.
@Feynman | 15-07-15 | 10:15
.
Het zogenaamde *waardevaste* pensioen van de "huilende pensionado's" is al 7 jaar op rij niet geïndexeerd en zelfs 1x gekort. Laat de Staat eerst maar eens de gestolen 20 (of was het 30?) miljard terugstorten in de kas van het ABP.

"de subsidie van huidige pensioenen door huidige werkenden wordt weer voortgezet".

Subsidie? Weet u hoeveel miljarden er in de kas van (b.v.) het ABP zitten? Die zijn niet opgebracht door de huidige werkenden maar door de "huilende pensionada's" die 40 jaar of meer gewerkt hebben, vaak al vanaf hun 14e of 16e jaar.

Werkenden kunnen nog van alles doen om t.z.t. een goed pensioen te vergaren terwijl de huidige pensionada's helemaal niets meer kunnen op dat vlak. Die moeten zich gewoon verder laten bestelen door de overheid.

Maar ach, Brussel aast al op onze pensioenpotten en als de EU niet uit elkaar klapt gaat ze dat lukken ook.

Lupuslupus | 15-07-15 | 10:31

Deze generatie met ei-pads, vakanties, etentjes, leuke fun-studies kunnen zich niet voorstellen hoe de tijd was in de jaren zestig.
meneer Q | 15-07-15 | 10:28
..... jaren zestig, toen dit land werd opgebouwd door de huidige pensionados, waardoor nu de jeugd in luxe en weelde kan leven.

Chiefmate | 15-07-15 | 10:30

@GateKeeperNL | 15-07-15 | 09:59
Ho, ho niet zo dramatisch.
Je mag de ondergang EU niet vergelijken met het ineenstorten van een complete beschaving.

De EU is gewoon een bureaucratische droom van een groepje elitaire socialisten die in duigen valt.
Als die 'ineenstorting' zich voltrokken gaat alles gewoon door.

wakkere_nederlander | 15-07-15 | 10:30

@ GateKeeperNL / 09:59
Het Romeinse Rijk had tenminste nog een lange periode van bloei en rust binnen haar territorium, niet die povere paar EU jaartjes
en bovendien Christenen die voor de leeuwen geworpen werden, ter leeringh ende vermaeck, en omdat dat toen nog kón

Tobi | 15-07-15 | 10:29

Huidige pensionado`s huilen over dat ze veertig of vijftig jaar gespaard hebben, terwijl je nu twee tot drie keer zo veel premie inlegt dan toen.
Feynman | 15-07-15 | 10:15
"Huidige pensionado`s" hebben al 7 jaar geen indexering meer gehad terwijl b.v. de huren bijna verdubbeld zijn gedurende die periode.
"Huidige pensionado`s" werkten in het verleden 48 uur per week (ook zaterdag's) voor een miezerig loontje.
Deze "Huidige pensionado" begon te werken vanaf de 14e omdat er geen geld was voor een verdere studie.
Deze generatie met ei-pads, vakanties, etentjes, leuke fun-studies kunnen zich niet voorstellen hoe de tijd was in de jaren zestig.

meneer Q | 15-07-15 | 10:28

@Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:13

Volgens mij gaat u voorbij aan het feit dat de "democratische" burger in Griekenland totale lak heeft aan alle andere "democratieën" in Europa... (en hun eigen regering). Derhalve in mijn ogen dus volkomen terecht niet kan rekenen op een gemeend "Wholla zusammen" van mede-Europeanen...

*zelf een t*f*s hekel heeft aan zogenaamde Democratisch EU*

ox | 15-07-15 | 10:28

@Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:13
Mensen iets bijbrengen is moeilijk. Wat kost een reclameblokje eigenlijk ? Misschien is het een idee om dat te gebruiken om het gewone volk een aantal zaken aan het verstand te peuteren ? Gewoon er in stampen net zoals "Hallo Jumbo!" ? Of is dat Verboten !?

Kampfkartoffel | 15-07-15 | 10:28

De Vara (Radio1) heeft het nog steeds ober "Onze Jeroen". Tuurlijk. "Jullie Jeroen en zeker niet die van mij. Okee ?"
Maakte een poging om het gesprek te volgen, maar toen het over een stropdas ging haakte ik maar snel af. Vraag mij af of ze ook zo tegen Die-Wilders hadden gedaan.

Kamervraag | 15-07-15 | 10:27

@Waakvlam | 15-07-15 | 10:25
Niet. Nu niet, en nooit niet. De meeste burgers zijn een stel slapende slappe zakken, die geen idee hebben wat er speelt. En de overheid/Brussel werkt hard om dat zo te houden ook.

We gaan pas wakker worden als het te laat is. En dan heb je de poppen pas echt aan het dansen, want dan is het óf oorlog, óf je zit in zo'n diepe recessie dat je daar de komende 10+ jaar nog meer last van hebt dan de crisis die sinds 2008 woedt.

kanon0503 | 15-07-15 | 10:27

liberaal, al of niet neo, duidt op vrije-marktdenken, dus minimale staatsbemoeienis en dat is de PvdA zeker niet. Wij hebben tegenwoordig maar 1 politieke smaak en dat is zuiver communisme (bij de machtspartijen VVD, PvdA, D66, CDA, CU, GL, SGP) waar de door hun geleide staat iedere ademtocht van de bevolking dwingend tracht te reguleren door dagelijks nieuwe zinloze verbodjes en gebodjes uit te vaardigen met als uiteindelijk doel het ideale socialistische paradijs Noord-Korea. En noord_Korea is net zo neo-liberaal als de machtspartijen hier.

wlodek | 15-07-15 | 10:27

VerDijsselbloem verkeert nu in dezelfde ijle hoge sferen als de top-bankiers die in 2007 ook dachten dat ze onaantastbaar waren. Hoogmoed komt voor de val! Of om een mooi Grieks woord te gebruiken: Hubris en.wikipedia.org/wiki/Hubris

Onvoorstelbaar dat er zelfs nu nog Nederlanders zijn die (waarschijnlijk vanwege gemakzucht en desinteresse) nog steeds de dagelijkse staatspropaganda geloven en denken dat deze "Atilla de Euro Hun" nog goed bezig is ook door weer EUR 86 miljard extra in de bodemloze Euro-put te gooien. Het is gewoon crimineel wat hier gebeurt, Griekenland wordt de afgrond ingeduwd en wij mogen eindeloos krom blijven liggen voor het Zuiden om de mislukte Euro-droom van de Eurocraten in stand te houden. Het doel heiligt de middelen. Niemand in de Eurozone heeft nog enig perspectief op verbetering door deze hopeloze "uitstel van executie"-aanpak.

Uit het interview met Varoufakis, die met economische argumenten probeerde de Eurocraten te overtuigen:

"YV: It’s not that it didn’t go down well – it’s that there was point blank refusal to engage in economic arguments. Point blank. … You put forward an argument that you’ve really worked on – to make sure it’s logically coherent – and you’re just faced with blank stares. It is as if you haven’t spoken. What you say is independent of what they say. You might as well have sung the Swedish national anthem – you’d have got the same reply."

www.newstatesman.com/world-affairs/201...

Outsider-Inside | 15-07-15 | 10:26

-weggejorist-

Waakvlam | 15-07-15 | 10:26

Wanneer stopt dit? Wie stopt dit? Wanneer komt er een revolutie?

Waakvlam | 15-07-15 | 10:25

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Bliksems Sven, dat heb je snel gevonden. Deze toespraak heb ik nog nooit van hem gehoord, maar dat ligt natuurlijk aan de media die dit zeer zorgvuldig achterhouden.

Chiefmate | 15-07-15 | 10:25

Wanneer stopt dit? Wie stopt dit? Wanneer komt er een revolutie?

Waakvlam | 15-07-15 | 10:24

Maar goed, geld is dus belangrijker dan democratie.
.
Waarom doen we dan zo moeilijk? Laat de tanks Griekenland maar binnenrollen. Elke Griek, u weet wel zo'n vieze uitvreter, met een grote bek krijgt een kogel.
.
Geld, geld, geld....

Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:24

Die quote klopt overigens niet, sinds het verdrag van Lissabon is de eurogroep een officieel erkende groep.

dz5b604587 | 15-07-15 | 10:23

En toch vind ik die Varoufakis een eindbaas. Hij heeft, zeker m.b.t. het bovenstaande punt, gewoon helemaal gelijk. Een groep die zogenaamd democratisch gekozen is (wat een BS) beslist over de levens van álle burgers die in Europa wonen. Europeanen zijn we/het niet, want we hébben daar helemaal niet voor gekozen. Maar vervolgens is daar niemand in Brussel die verantwoording hoeft af te leggen, niemand die in ziet dat ze zowel Griekenland als de rest van Europa lam leggen, niemand die het fatsoen heeft om een keer eerlijk te wezen tegen de burgers die ze zogenaamd vertegenwoordigen, en dat allemaal omdat de enige soort galbakken die daar zitten, allemaal zo arrogant zijn om te denken dat ze het beter weten.

Ben je dan even een 4-jarige die stampend op de grond ligt om z'n zin door te drijven. Nu het akkoord wankelt dankzij het IMF (waarvoor dank), hoop ik des te meer dat dat hele akkoord op z'n plaat gaat. Het IMF is niet veel beter, maar het feit dat ze zichzelf met hun eigen regels in de knel hebben gewerkt doet een mens goed. Oprotten met de ECB, IMG en Brussel. Laat ze hun eigen graf maar graven… van hun eigen centen. Zul je zien dat ze zelfs nog arrogant genoeg zijn om de schuld neer te leggen bij critici die al járen roepen dat het hele idee van de EU niet goed kan gaan.

Je zou bijna zo'n galbak, net zoals een schofterige bontkraag-kansparel, compleet Bokito op z'n gezicht gaan als je 'm ziet.

kanon0503 | 15-07-15 | 10:23

@kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:18

Die meneer zei ook iets anders over democratie. Namelijk dat het uiteindelijk nog steeds de minst slechte staatsvorm is. Zeker voor individuele burger.
.
Ga ik weer even een soort van parafraseren. Een minstens zo goed argument tegen democratie is een korte blik op de Nederlandse verkiezingsuitslagen.

Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:22

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Die video kan je het best consumeren met deze proza erbij. En natuurlijk stokbrood, brie en een goed glas wijn. www.theguardian.com/business/2015/jul/...

Feynman | 15-07-15 | 10:21

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04
Mooi staaltje marketing, goede speech. (Als je de uitkomst niet zou weten).
Macht en geld, brood en spelen. 95% van de rendabele bevolking is gewoon slaaf.

datzouzomaarkunnen | 15-07-15 | 10:21

-weggejorist-

doehetlekkerzelf | 15-07-15 | 10:20

Jeroen leeft in utopia en ik leef in de échte wereld. Griekenland had zijn zaakjes niet op orde en daarom ook geen steun verdiend. Waarom de grieken dan wel steun krijgen, is mij een volslagen raadsel. De boel belazeren en nog geld toe krijgen, hoe ziek kun je zijn ?

Anjin Mohammed | 15-07-15 | 10:20

Mark_D_NL | 15-07-15 | 10:16

Helemaal mee eens.

Ik hoop echt dat de EU implodeert. Wij, het gewone klootjesvolk, zijn buitenspel gezet.

zwartzondersuiker | 15-07-15 | 10:20

Even afgezien dat het me moeite kost om uit deze scheldpartij met termen als "EuroGruppenFührer" en "arrogante aars" de duegdelijke argumenten te filteren, is dit kritiekloze prijzen van Varoufakis volledige kolder.
De besluiten van de eurogroep - hoe je ook denkt over de inhoud - worden al dan niet bekrachtigd door de regeringsleiders en daarna door de parlementen. Dat het kutbesluiten zijn, is beslist waar. Maar de democratisch verkozen parlementen zetten er hun handtekening bij. U moet bij de Tweede Kamer zijn.
Verder is Varoufakis natuurlijk een fop-econoom en een waardeloze speltheoreticus.
Tenslotte even wat mooi Geenstijl-esk leesvoer over die vermeende "coup": www.telegraph.co.uk/news/worldnews/eur...

De echte Stolwijker | 15-07-15 | 10:19

@Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:13
U parafraseert, ik citeer:
Het beste argument tegen democratie is een gesprek van 5 minuten met de gemiddelde kiezer.

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:18

@zwartzondersuiker | 15-07-15 | 10:11
Ze, eu/nl, hebben niet alleen het vertrouwen tussen landen en de EU kapot gemaakt. Maar ook hebben ze het vertrouwen tussen mensen kapot gemaakt. Nederlanders, Fransen, Letten en Slovenen schelden tegen Grieken en Duitsers worden weer gezien als machts wellustelingen. Het is vanaf nu only downhill.
--
De EU brengt vrede...? Dat hebben die EU adepten zelfstandig volledig de nek omgedraaid. Het zijn de grootste lutsers sinds de 80 jarige oorlog.

Mark_D_NL | 15-07-15 | 10:16

Als ik het goed begrijp gaat de ondemocratische Eurogroep wederom geld storten naar Griekenland in ruil voor hervormingen die het land nooit of te nimmer kan en wil uitvoeren en al zou ze dat doen dan kan ze nooit haar schuldeiseres meer terugbetalen.
.
Kortom over een tijdje is de poet weer op in Griekenland of ze voldoen niet aan de voorwaarden en begint de discussie weer opnieuw.

Fatwabuster | 15-07-15 | 10:16

meneer Q | 15-07-15 | 10:10
De DNB heeft net de rekenrente verlaagd. En bepaalt dat die stap niet tot nieuwe kortingen mag leiden, maar wel tot verhoging van pensioenpremies. Pensioen per ingelegde euro is voor de jeugd dus net verlaagd, de subsidie van huidige pensioenen door huidige werkenden wordt weer voortgezet.

Huidige pensionado`s huilen over dat ze veertig of vijftig jaar gespaard hebben, terwijl je nu twee tot drie keer zo veel premie inlegt dan toen.

Feynman | 15-07-15 | 10:15

Stukje ZeroHedge (die hebben een goed geheugen).
.
The good news, at least for those who seek to connect dots, is we can now close the book on what Schauble was talking about when he said "Aber glauben Sie mir, das Problem ist lösbar" in this 2011 interview with Welt am Sontag:

Schauble: "We decided to arrive at a political union via an economic and currency union. We had the hope - and we still have it today - that the Euro will gradually bring about political union. But we're not there yet, and that's one of the reasons why the markets are distrustful.

Welt am Sonntag: "So will the markets now force us into a political union?"

Schauble: "Most member states are not yet fully prepared to accept the necessary constraints on national sovereignty. But trust me the problem can be solved."

HotPotato | 15-07-15 | 10:15

Misschien moeten "we" meer bewegingen steunen zoals Forum voor Democratie en gewoon democratie eisen.Er is al een eeuw niets meer gedaan aan het krot dat politici nog steeds "democratie" noemen.
Of anders maar gewoon eens een keer met zijn allen niet meer stemmen en daar een beweging voor beginnen.
Je blijft toch ook niet bij een malafide, tweedehands autohandelaar kopen?

knerf | 15-07-15 | 10:13

Zie in Griekenland de paniek van het socialistisch gedachtegoed als het gratis lala-geld op is. Het besef komt eindelijk dat geld lenen niet vrijblijvend is. Geld lenen is je ziel verkopen aan de duivel. Als je niet terugbetaalt dan zal je naar de pijpen van de duivel moeten dansen. Dans je niet dan zal je branden.

r@face | 15-07-15 | 10:13

Ik schrik van de vele reaguurders, politici, en meningmensen die het volstrekt prima lijken te vinden dat de EU de Griekse democratie de nek omdraait omdat we zoveel geld van ze krijgen. Stuitend, ziek, duidelijk dat democratisch en rechtstatelijk denken totaal verdwenen is.
.
Volkeren die korte termijn economisch gewin verkiezen boven vrijheid en democratie, verdienen geen van allen. En gaan ze ook allemaal kwijtraken. Dat gaan we in Europa dus kwijtraken. Want geld is volgens u belangrijker dan de fundamenten van de afgelopen periode relatieve vrijheid.
.
Vrijheid en democratie worden ons niet eens met machtsmiddelen en geweld afgenomen. U geeft het gewoon zonder slag of stoot weg.
.
Hoe krijgen we deze intense stupiditeit uit ons electoraat? Help. Iemand?

Parel van het Zuiden | 15-07-15 | 10:13

Old_Spice | 15-07-15 | 10:04
Dat is slechts een kwestie van (korte) tijd.

BlowingBubbles | 15-07-15 | 10:12

@kapotte
De schuld bedraagt nu 300 miljard. Ter vergelijking; als ik me niet vergis is hun BBP 250...

Ze komen nooit van hun schuld af.

Uiteraard is het voor 80% hun schuld. Maar ze hadden nooit in die Euro moeten stappen.

Nacho_Vidal | 15-07-15 | 10:12

De implosie is al gaande.
Nieuwsuur en de gehele NPO maar ook de commerciele handlangers van onze megalomane, landverradende elite...
Opdat wij niet zullen vergeten.

Pro Europa dus tegen de EU.

Desmoulins | 15-07-15 | 10:12

Feynman | 15-07-15 | 10:03

Groei komt pas bij een betrouwbare overheid. Die ontbreekt in NL, EU en GR.

Als je deze zin alleen had neergezet, was het al genoeg geweest.

Iedere overeenkomst valt of staat met vertrouwen. Tijdens het overleg werd er ook geklaagd over het gebrek aan wederzijds vertrouwen.

Dat de mensen de EU niet vertrouwt is niet relevant.

zwartzondersuiker | 15-07-15 | 10:11

Brussel heeft de macht gegrepen zonder toestemming. Dat is wel duidelijk. De macht is nu voornamelijk gebaseerd op het fiscale repressiemiddel genaamd €.

Ook in NL worden de pensioenen weer verder opgeofferd aan de ondemocrtaische machtsgreep van de Brusselse bureaucraten.

De enige manier om de angel eruit te halen is de € te stoppen. Wat mij betreft mag dat alles kosten, dit om de macht weer terug te krijgen waar hij hoort.

Tee Of Cup | 15-07-15 | 10:10

Dijsselbloem = Bakellende = Bildervergers = Goldman Sachs = the ELITE. En wij? Ja wij zijn hun slaafjes en mogen de euries ophoesten.
Let goed op wie voor stemt om GR nog eens 85 miljard te geven.
Dat geld zien we nooit meer terug. De dames en heren politici in hun godvergeten pluchen zetels.
Kijk GR is al 300 miljard verschuldigd aan de burgers van de andere Eurolanden (bilaterale leningen en garanties). Nu dan weer 85? (IMF is verwaarloosbaar).Trouwens IMF zegt dat de schulden van GR onhoudbaar zijn. Ergo: dit is een complete masturbatieshow van Brussel, Den Haag en noem al die politici maar op. Ze spelen hun macht volledig uit ten koste van ons van wij die hun zogenaamd gekozen hebben. Zijn wij Gekke henkie? ja wij zijn Gekke henkie. Bakellende wist dit ook destijds toen WIJ in een referendum NEE zeiden. Dus iedereen in de Tweede Kamer die straks JA zegt is een volksverrader.

ecologiste | 15-07-15 | 10:10

@i-Wonder | 15-07-15 | 10:08
Het is een PvdA-er. Had u iets anders verwacht?

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:10

De EU wil de pensioenen in Griekenland verlagen.
next:
De EU wil de pensioenen in NEDERLAND verlagen.
regering:
"Kunnen we niets aan doen zijn EU-regels".

meneer Q | 15-07-15 | 10:10

@Nacho_Vidal | 15-07-15 | 10:07
ROTFL!
Een schuld die straks 2x het BBP (o.i.d., Feynman, verbetering mag) is afbetalen in 39 jaar.

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:09

Dat Dijsselbloem niet even nadenkt over zijn argumenten voordat hij een interview geeft. Het laat wel zien hoe arrogant Dijsselbloem is, hoezeer hij de Europese burger minacht.

i-Wonder | 15-07-15 | 10:08

In 2054 zal New Horizons ons zonnestelsel verlaten. Dat is hetzelfde jaar dat de Grieken hun schuld hebben afbetaald.

Nacho_Vidal | 15-07-15 | 10:07

"Je kunt geen dingen beloven die je niet kunt waarmaken"

Zoals "we krijgen het allemaal terug, met rente"?

Muggenmepper | 15-07-15 | 10:06

@Mark_D_NL | 15-07-15 | 10:01
Ligt eraan wie de geschiedenisboeken schrijft.
1) Heil EU, Dijsselbloem, Hij die verscheen uit het licht van zon en maan, heeft de EU sterker gemaakt dan ooit
2) Alla Hakbar, Dijsselbloem zorgde voor een val van het verdorven EU-rijk om plaats te maken voor het kalifaat
3) 最后,我们现在的老板

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:05

Nog even en de EU vindt het gelegitimeerd om de Griekse regering af te zetten met geweld. En ja, zover zijn ze bereid te gaan. Sinds de val van de USSR is er niets zo dictatoriaal en totalitair als de EU. En dat voor een stel ongekozen afgedankte politici! Wanneer stoppen wij deze mensen? De nood is hoog! Brussel moet branden. Ik hoop dat er een groep patriotten opstaat in Europa die naar die 2 (ja hoezo geldverspilling) parlementen gaat in Brussel en Straatsburg, en die gore grote megalomane Europese vlag van de muur trekt. En als het even kan, Schultz, Verhofstadt en Juncker gevangen nemen, en veroordelen voor corruptie. Of beter nog, met pek en veren door de straten laten lopen, en strippen van al hun (via de EU belastingvrij vergaarde) vermogen en pensioenen. Want dat is wat een weldenkend opzichzelfstaand volk zou doen met dit soort uiterst onfrisse lui.

Old_Spice | 15-07-15 | 10:04

-weggejorist-

Sven Hoek | 15-07-15 | 10:04

Je kan allemaal wel zeggen dat de Eurogroep wettelijk geen bestaansrecht heeft, en dat haar leiders niet gekozen zijn door hun leden die ze dus officieel ook niet hebben, maar daar tegenover staat dan weer het feit dat ze ook geen enkele financiële opleiding hebben, dus dan klopt het weer wel.

Cuyahoga | 15-07-15 | 10:03

Even opnieuw omdat ik in het vorige topic veel te laat was.

Een redding van twee jaar is per definitie zinloos. Het reddingsbedrag is irrelevant, evenals de hervormingen. De meeste bedrijfsplannen om te starten, te groeien, te reorganiseren of te overleven denken in jaren, niet in maanden.

Dankzij deze korte horizon qua tijd is er geen ondernemer die kan investeren in een kledingfabriek, horeca of website. En als je al een bedrijfsplan hebt als nieuwe ondernemer, is er geen bank voor betrouwbaar betalingsverkeer, laat staan een gedeeltelijk krediet. Griekenland heeft veel meer een Duitse nuts- en spaarbank nodig, dan gratis geld.

Omdat er geen bedrijven bijkomen, komen er ook geen arbeiders bij. Dan komt er dus ook geen belasting bij. Ongeacht of je nu de hele juridische en fiscale realiteit omgooit naar het Duitse model. Of je miljarden in het systeem pompt. Het boeit gewoon niet. Het kapitalistisch systeem draait op burgers die verstandig met hun geld omgaan. Die kiezen nu voor overleven, in plaats van investeren, omdat de volgende ronde van nieuwe belastingen, wetten en anarchie al op de kalender staat.

Helemaal leuk is de discussie binnen of buiten de euro. Een land wat 20 miljard euro meer aan goederen importeerde dan exporteerde, een miljoen werkelozen heeft samen met continue financiële, bancaire, politieke en fiscale onzekerheid heeft binnen de euro en in de drachme geen enkele kans van slagen. Niet met geld kunnen omgaan samen met een afgebroken economie is niet afhankelijk van de gekozen munteenheid.

De tunnelvisie op de grootte van de redding en het verdelen van politiek gezichtverlies heeft geleidt tot een zinloos compromis waar niemand gelukkig van kan worden. Sommige weten dat al, anderen gaan erachter komen. Blind starend op en spel met andermans miljarden en eigen electoraat zijn ze vergeten te kijken naar de basale economie van een kleine ondernemer.

Binnen het kapitalisme horen zieke delen netjes failliet te kunnen gaan. Zonder jarenlange procedures. Zonder kapitaalinjecties. Zonder rare dingen als muntwisselingen, soevereiniteitsoverdracht of hoogoplopende politieke beschouwingen. Isoleren, saneren en afboeken. Mensen van vlees en bloed moeten direct verder kunnen werken in een project wat wel nuttig is.

Zodat foute instellingen zoals banken en regeringen verdwijnen. Zodat gezonde partijen direct weten wat ze aan een idioot kwijt zijn. Zodat dubieuze regeringen geeneens kunnen lenen, laat staan achter kunnen gaan lopen met afbetalen.

In 2008 was alleen de Griekse staat failliet, nu ook haar banken, bedrijven en burgers. Deze experimenten en sabotage van de reinigende werking van het kapitalisme geven meer onduidelijkheid, kosten en tijdverspilling als de originele default ooit had kunnen geven.

Met een normale default weer iedereen binnen een maand waar we aan toe zijn en hoe we weer verder gaan. Argentinië wist na het loslaten van de peso-dollar koppeling en de val van de peso direct wat de nieuwe regels van het spel waren, en was binnen een paar jaar op het oude niveau. Met Griekenland zijn we nu zeven jaar verder in een diepere crisis dan de Amerikaanse depressie.

Zelfs het IMF praat liever over de grootte van de schulden ten opzichte van de huidige economie. Dat er misschien kwijtgescholden moet worden. Niet nodig. Niemand praat over sterke economische groei, wat Griekenland gaat produceren en exporteren, werkgelegenheid op de lange termijn. Er zijn niet te veel schulden, er is te weinig BBP.

Groei komt pas bij een betrouwbare overheid. Die ontbreekt in NL, EU en GR.

Feynman | 15-07-15 | 10:03

Ik heb het helemaal gehad, niet alleen met de euro maar met de hele EU.
Regels opstellen die de bevolking meestal niet lust b.v. "Schengen".

meneer Q | 15-07-15 | 10:03

Sociaaldemocratie is sociaal noch democratisch.

Godsammekraken | 15-07-15 | 10:02

Compleet van de wereld gevallen die Dijsselbloem. In 5 jaar weten wij en Dijsselbloem zelf hoe hij de geschiedmisboeken ingaat. Ik vermoed dat het geen leuk verhaal wordt.

Mark_D_NL | 15-07-15 | 10:01

Eigen volk laatst!

Botte Hork | 15-07-15 | 10:01

Dijselblaum, wat een zak stront is het toch. Pathologische leugenaar die elke dag meer gelooft in zijn eigen falen.

swagmachine | 15-07-15 | 10:01

Wie gaat dit stoppen, deze potentaten dienen voor het gerecht gesleept te worden.
lanexx | 15-07-15 | 10:00
Niemand. Ze zullen op ten duur zichzelf vernietigen.

GateKeeperNL | 15-07-15 | 10:01

Geloof eerlijk gezegd ook dat de Grieken vandaag zelf de Grexit mogen/moeten doen. Als Jeroen het had moeten doen zou dat veel te negatief afstralen op de EU. Nu kunnen ze zeggen dat zij ze wel wilden hebben, maar die Grieken niet.

jip_86 | 15-07-15 | 10:01

Niet slecht voor een boeren-econoom uit Wageningen. Hij haalt die kunstschilder uit Braunau straks nog in.

kapotte_stofzuiger | 15-07-15 | 10:00

De EU is een kaste die technocraten de dienst laten uitmaken over honderden miljoenen burgers, allemaal illegaal.
Wie gaat dit stoppen, deze potentaten dienen voor het gerecht gesleept te worden.
Dijsselbloem kan zijn euforie niet verbergen, echt een uitvoerder!

lanexx | 15-07-15 | 10:00

Droevig. Maar wat doe je er aan?

0591 | 15-07-15 | 10:00

Het is stuitend om te zien/lezen/horen dat mensen klakkeloos achter iemand gaan staan.
Dijsselbloem komt wellicht krachtig en stellig over, maar dat betekent niet dat hij weldoordacht goede besluiten neemt. Of hij laat die overwegingen niet goed zien aan het volk.
Ik denk dat Griekenland er het beste aan had gedaan voor een grexit te kiezen en dan eventueel humanitair te laten ondersteunen. Daarmee behouden ze hun soevereiniteit. Ik zie zelf meer heil in een belastingverlaging in Griekenland, maar dan wel controle dat IEDEREEN belasting betaalt. Zo zullen de opbrengsten hoger zijn dan een lastenverhoging die vrijwel iedereen probeert te ontduiken om te overleven.

Frenkbach | 15-07-15 | 09:59

Wees er maar trots op.
Het is wachten totdat de geschiedenis zich herhaalt.
Het zal net zo instorten als het Romeinse Rijk.

GateKeeperNL | 15-07-15 | 09:59

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl