achtergrond

Geenstijl

TSIPRAS CAPITULEERT, GRATIS GELD VOOR GRIEK

Op de Eurotop die gisterenmiddag begon, hebben ze de klok om 5 voor 12 stilgezet. En daarna hebben ze de hele nacht doorgebakkeleid over nieuw gratis geld voor de Grieken. Met groot resultaat, dat wel: toen de vergadering begon, was het vertrouwen in Griekenland kapot. Inmiddels zijn we een half etmaal verder en nu is ook het vertrouwen in Duitsland kapot. Chapeau, Europese Unie. Even de stand van zaken. De Grieken kunnen 80 miljard krijgen, maar alleen als ze hun volledige soevereiniteit capituleren aan Brussel: de politieke collectivisten van de EU willen dat Grieken havens, vliegvelden, staatsbedrijven en publieke (energie-) infrastructuur privatiseren en de opbrengst (50 miljard) in een fonds stoppen dat wordt beheerd door... Duitse MinFin Schaüble! En alle sectoren die geprivatiseerd moeten worden, vallen onder dit lijstje, waar Eurobaasjes als Schulz en Verhofstadt allemaal belangen in hebben. Puur toeval, natuurlijk... Daarnaast zou het Griekse parlement uiterlijk 15 juli moeten stemmen over lagere pensioenen, hogere belastingen, versnelling/versobering van het civielrecht en de stekker uit de Griekse NPO. Het gaat dus al lang niet meer over geld, het gaat over totale onderwerping van een piepklein eurolandje (2% van de EU economie), omdat het Europese ideaal implodeert als ze uit de euro klappen. Maar na twee dagen volstrekt besluiteloos ruziemaken is er van het vertrouwen dat nodig is voor dat ideaal sowieso weinig over. Mochten ze er toch uitkomen, dan wordt er alleen uitstel gekocht: 80 miljard noodsteun in ruil voor 2 jaar rust. En dan begint het pokerspel om de vierde bailout gewoon weer van voren af aan. Eigenlijk vat Angela Merkel alles nog het beste samen: "Die wichtigste Währung ist verloren gegangen, und das ist das Vertrauen."
AGREEKMENT: Geloof het of niet. Er is een "unaniem akkoord." Kennelijk heeft Tsipras ingestemd met de caputilatie van zijn land. Wachten op rellen/staatsgreep/nieuwe verkiezingen in Griekenland.
UNANIEM? Finse premier Sipilä spreekt nu al openlijke twijfel uit.
Juncker is dronken: "Er zijn geen winnaars of verliezers. Niemand is vernederd of heeft gezichtsverlies geleden."
Een rondje krantjes & linkjes: Een EU 'top official' heeft het over de 'mental waterboarding' van Tsipras. Euro-auteur Hugo Dixon zegt 'het vertrouwen is dood'. Boris Johnson (burgemeester London) noemt Duitse MinFin 'een tiran'. Economieprof Karl Whelan meent dat de Duitsers een Grexit af proberen te dwingen met absurde eisen. Kranten als FT ("Germany steps up pressure"), Guardian ("Europe takes revenge") en Libération ("Duitsland WTF doe je?") vragen zich ook hardop af waar Merkel mee bezig is. De TeleVVD houdt het dichter bij huis, schampert 'Hoppa! Weer 80 miljard' en herinnert MinPres Mark aan zijn belofte uit 2012: OXI tegen een derde bailout.
Ondertussen in Griekenland: Hashtag #ThisIsACoup gaat hard (zie ook pica boven - rolstoelduitser Schaüble duwt Griekenland over de rand). Griekse kranten schrijven lolgodwins als 'Schaüble pleegt Holocaust op eurozone' en 'Duitsers verzuipen het land', en de Syrizakrant maakt er van dat 'Duitsland Europa alwéér vernietigt'. Voor wie het allemaal niet meer kan volgen. In het filmpje hieronder legt een satiregriek het allemaal haarfijn uit. En bij Guardian loopt het liveblog gewoon door.

doorneneuro.PNG CJt4qgXWsAAgAgM.png

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.