Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

EBRU UMAR - EXCUSES!

ebrupica100pix11.jpegTwintig jaar geleden viel Srebrenica, en in een gebied waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden, slachtten buren elkaar grijnzend af – want moslim. De wereld, onder leiding van Thom Karremans, stond erbij en keek ernaar. En uiteraard wil de man nu een ‘sorry’ horen. Sorry omdat de wereld hem niet hielp zijn werk uit te voeren. Wie de verhalen hoort en de beelden ziet, kan maar een ding denken: if you can’t stand the heat, get out of the kitchen. Het ge-ja-maar duurt tot op de dag van vandaag. Dutchbat en Karremans kunnen prima uitleggen waarom ze goed gehandeld hebben. Er kwam geen luchtsteun, ze moesten zichzelf redden. De roze olifant in de kamer is simpel: ben je militair of niet? Besef je dat je vak inhoudt dat je jouw leven voor dat van een ander moet offeren of niet? Word je betaald om – inderdaad met gevaar voor eigen leven – anderen te redden of word je betaald om de poort open te zetten, een oorlogsmisdadiger binnen te laten, met hem te zuipen, de andere kant uit te kijken terwijl mensen afgevoerd worden en daarna nog kadootjes voor je vrouw aan te nemen? Met dank voor de prettige samenwerking? Ja, de beste stuurlui staan aan wal, maar dat je er geweest moet zijn om erover te oordelen, is natuurlijk bullshit. Een militair zet zich in om levens te redden, zoals een schooljuf kindertjes leert lezen en schrijven, een arts operaties uitvoert, een agent boeven vangt, en een columnist stukken tikt zonder bang te zijn op andermans tenen te staan. Maar als militair janken omdat je “want to go home, this is not our war” of je verschuilen achter “we had to keep peace but not enforce it”, en nadat duizenden mannen de dood in zijn gejaagd, de polonaise lopen? Serieus?

Reaguursels

Inloggen

Jarenlang hadden ze naast elkaar gewoond inderdaad. En toen besloten ze elkaar maar af te maken. Ook de Moslims!! Maar ja, dan gaat het fout. En is het huilie huilie en moet er vooral naar anderen gewezen worden. Want ja... moslim... dus zielig en onschuldig. En vooral hullie de schuld geven. Want ja..... schadevergoeding!!
If you can't stand the heat, don't start a war!!!

Maximus Cesar | 14-07-15 | 17:16

TillDeathdousPart | 13-07-15 | 20:25

Wat fijn voor die jongens dat ze veilig aankwamen op Pleso. Dat hadden ze wel verdient na al dat gedoe om die moslims in die bussen te krijgen.

Jammer dat er zo veel trauma's hebben. En dat de families van de afgeslachte moslims daar niet eens rekening mee willen houden, jeetje wat gevoelloos.

pili-pili | 14-07-15 | 12:06

Xx_360n0sc0pE_xX | 14-07-15 | 01:09

Ga nu maar weer spelen op je spelcomputer

Rebellation | 14-07-15 | 09:02

Ebru.... je hebt 100% gelijk. Als de Nederlanders zich net zo geweerd hadden als hun voorgangers de Denen, dan was er niets gebeurd.En Dutchbat moet niet lopen te zeiken over te lichte bewapening en zo, of misschien over hun moeder de vrouw, weet ik veel, dan ben ik er van overtuigd dat dit alles niet was gebeurd. Karremans...:"Ja maar hij was generaal en ik maar majoor" Doei... is een Nato majoor niet iets meer waard dan een generaal van een madurodam staatje? Tsjesus... wat een uitvluchten allemaal.Als Dutchbat zich met hun lichte wapens of met voor mijn part met keukenmessen hadden geweerd dan had het er anders uitgezien. Allemaal dood misschien,wat ik overigens zeer betwijfel, maar dat had dan wel 8000 mensen hun leven gered.
geeftnix | 13-07-15 | 00:38
Waarschijnlijk kwam het er dan op meer dat niet alleen de 8000 mannen maar ook alle andere moslims waren afgeslacht door de serven

Xx_360n0sc0pE_xX | 14-07-15 | 01:09

Mooi om te lezen dat 99,9% van de tegenwoordige GS reazuurders blijkbaar oud Dutchbatters geweest zijn. Ebru is een baas in het duiden, Karremans, Voorhoeve cs de jankerds die NOOIT de ballen hebben gehad om oprechte excuses te maken, en er nu mee weg denken te komen. Geef het gewoon toe jongens en meisjes, WE hebben daar en destijds GEFAALD.

Mr Blue | 13-07-15 | 23:19

Je suis Thom Karremans.
Een veldheer die de juiste beslissing heeft genomen. Toen hij om hulp vroeg is hij op een smerige wijze in de steek gelaten door de Amerikanen en NATO onder leiding van de Franse generaal Janvier. Als Karremans had aangevallen waren hij en zijn manschappen onmiddellijk neergeschoten en zijn mannen ook. De moslimmannen hadden geen schijn van kans. Dus Ebru hoe u als vrouw een lulverhaal kan schrijven is onbegrijpelijk

gratias | 13-07-15 | 22:07

TillDeathdousPart.
In die roman van woorden zie ik veel warme woorden voor Dutchbat en Karremans.
In die roman van woorden staat niets over die 8000 aan hun lot overgelaten en uitgeleverde mannen.
En niets over de weduwen en andere achterlaten familie. Gefeliciteerd met uw leven en al die anderen die wegvluchtten.
Uw eigen kwade geweten komt nog wel eens langs met PTSS.
Omdat uw eigen kwade geweten uw roman maar niet wil geloven. Boe.

Der Paulie | 13-07-15 | 20:50

Ik ben jarenlang een blijde gluurder, maar door dit stuk moet ik mijn status verhogen tot reagluurder. Wat is dit een werkelijk tendentieus kudtstuk. Ebru slaat de plank volledig mis en het baart mij zorgen dat dit soort onzin door een redactie die ik hoog heb staan geplaatst mag worden.

Ik ben zelf VN militair geweest rond de tijd van Sebrenica. Ik zat in Sarajevo en Zagreb. Ik sprak mensen hoorde en zag dingen. Maar ik heb vooral beleefd hoe het is om met gebonden handen te moeten werken voor een civiele organisatie als de VN. Lees goed: civiele organisatie; dat betekent niet-militair. Een niet-militaire organisatie stuurde militairen aan met een behoorlijk beperkte mandaat. Zo had ikzelf een Uzi, met ik geloof twee klipjes van 20 patronen, en dat was het. Ik zou het niet lang volhouden in een gevecht. De Oekraïners voor wie ik werkte hadden er ook niet veel meer per soldaat. En er waren ook geen tanks of zwaar geschut aan onze kant, of wat dan ook dat maar een beetje indruk op die idioten daar zou maken. Maar wij waren er ook niet om te vechten, maar om waar te nemen. Het idee was dat er met zoveel ogen en oren, gekleed in nogal opzichtige licht blauw en hagelwit, niemand het in zijn hoofd zou halen om gekkigheid uit te halen. Dat bleek toch te gebeuren. In mijn beleving waren we allemaal bereid om te vechten, wij waren best gung-ho zal ik maar zeggen, zeker voor dienstplichtigen, maar wij werden kort gehouden door ons mandaat. Logisch ook: wij waren er niet om partij te kiezen.

Dat Srbrenica viel wordt gezien als een smet op het blazoen van de Nederlandse Krijgsmacht. Ik zie het niet zo. Het is vooral het falen in verwachtingen die niet waargemaakt konden worden. Dat Srbrenica ging vallen was zeker toen Izetbegovic een een-tweetje deed met de Serviërs: de ophef van het beleg van Sarajevo voor de inname van de drie enclaves. Wat: drie? Jazeker: want er waren ook Zepa en Gorazde die door de Oekraïners werden "beschermd". En tegelijk met Srbrenica overrompeld. Daar zit de Oekraïne nu nog steeds mee. Srbrenica stond niet op zichzelf dus.

Srbrenica werd beschermd door de krijgsheer Ilic, die een dag voor de val van de enclave ineens weg was met zijn manschappen. Voeg daaraan toe dat de verlofgangers (de helft van Dutchbat) niet terug naar hun post konden en dan valt ons zeer weinig aan te rekenen. De schuld van wat er daarna gebeurde ligt volledig in de handen van diegenen die de trekker hebben overgehaald en die het bevel daartoe hebben gegeven. Niet Nederland en zelfs niet de VN.

Het is stuitend dat er een slecht stuk mag worden gepost zonder degelijke kijk op de feiten. Het is vooral erg omdat er ik weet niet hoeveel jongens rondlopen met trauma's uit die dagen. Dit is een klap in hun gezicht. Het Nederlandse volk vond vóór de missie dat we met z'n allen iets moesten doen aan de situatie in voormalig Joegoslavië. De regering ging met dat sentiment mee en stuurde ons mee aan een VN missie, zonder vechtmandaat. Hoe naïef van ons allen! Ik verwacht dat iedere jongen uit Dutchbat graag de tijd zou willen terugzetten en met juiste bewapening en mandaat een andere wending aan de geschiedenis zou willen draaien. Dat kan alleen niet. Maar wat ik wél weet is dat sinds dat debacle de Nederlandse overheid geen troepen meer overzee stuurt zonder een vechtende kans op overleven. IFOR was mét zware wapens. En dat de jongens veilig aangekomen op Pleso de polonaise dansten was niet uit vreugde, maar uit ontlading dat ze hopelijk nooit meer zoiets zouden hoeven meemaken. Nederland valt niets te verwijten: in de persoon van de soldaat laagst in rang tot aan Karremans en de minister van Defensie. Niemand.

Ik draag mijn blauwe baret nooit, maar heb hem nog wel. De enige reden waarom ik die niet wegdoe is omdat ik ongelooflijke kameraadschap heb beleefd met alle VN'ers die ik destijds heb leren kennen, en dat hoofddeksel is gewoon van die tijd. Ik ben zeker niet trots op waar die blauwe kleur voor staat en de organisatie die erachter steekt. Ik doe daarom niet mee aan veteranendagen. Die is voor Afghanistan en Korea veteranen, gasten die echt iets deden en het verdienen. Net als onze Dutchbatters. Heb ze lief.

TillDeathdousPart | 13-07-15 | 20:25

@Morgenhout
Jíj bent hier de laffe onbekwame zak. In staat zijn om een tegeltje te typen vanachter je scherm over iets waar je geen verstand van hebt en waar je, mocht je jezelf in die positie vinden, al huilende om je moeder, precies hetzelfde had gehandeld, zorgt dat jij de verliezer van de dag bent. Lever je volwassenkaartje maar in!

TheJackal | 13-07-15 | 19:55

Na Indonesie,zou men toch beter moeten weten,zich naar een oorlogsgebied te laten sturen,door de Nederlandse regering.
Mooi weer spelen naar de coalitiegenoten en anderen vangen de kogels wel op.
Kijk dat Karhengst zich liet sturen was niet anders,na jaren in een mooi uniform te hebben geparadeerd....
Bij mijn weten was uitzending vrijwillig.
Kijk tegenwoordig wat er van een leger over is.

inspector71 | 13-07-15 | 19:27

En vondt de vrouw van Karremans dat flesje wijn nog een beetje lekker?
Wel gek he dat de mensen zo beschaamd reageren op het Dutchbat-optreden. Het eindfeestje was nog wel zo gezellig. De jongens kregen zelfs Heineken!

pili-pili | 13-07-15 | 18:29

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:22
De vraag blijft echter: Zou Mladic doorgezet hebben en de Dutchbatters aangevallen hebben en gedood?
Met het risico de gehele NAVO op zn dak te krijgen?.... ik
heb mijn twijfels.....
EN DAT DRANKJE,KADOOTJE ,DAT DANSEN? not done IN MIJN OGEN......

lilluke halve hoan | 13-07-15 | 17:51

-weggejorist en opgerot-

satguy | 13-07-15 | 16:09

Gadver, ik ben nu klaar met Ebru. Wat een kutstuk.
.
Vergeet ondertussen ook maar weer te vermelden dat de Bosnische Serviërs keer op keer werden geprovoceerd door de moslimterroristen uit de enclave die zichzelf na een aanval in de beschermde gebieden terugtrokken. Ze legden zelfs mijnen op patrouilleroutes van Dutchbat wat onder meer een luitenant zijn been gekost heeft. Een maat van mij kon helpen met de amputatie.
.
YPR zonder boordkanon inzetten maar de .50 versie meesturen (zoek maar op taxi van ter Beek).
.
Kunnen al die mariniers en rugridders van de W coy hier wel weer stom lullen en goedkoop scoren over de rug van hun landmachtcollegae maar die hadden net zo min iets klaargespeeld omdat het kader toch geen ballen mocht tonen.
.
Verder wat J.Slavink | 13-07-15 | 13:26 zei.

SDI | 13-07-15 | 15:35

Ebru moet nog leren onderscheid te maken tussen een jihadist en een militair.

drs. P | 13-07-15 | 15:15

They needed the massacre. >> So my own estimate, as I said, is that maybe there were 500 to 1,000 executions. Vengeance executions. Robles: I’m sorry. How many? Herman: 500 to 1,000 I would say. Robles: 500 to 1,000. Herman: Yes. So there was a significant massacre, but put it in its context! This was a war, this was an army that had seen their own civilians massacred on a much larger scale. That is completely suppressed in the West, as if the Serbs came in to Srebrenica and started to kill because of a blood lust! It’s absolutely a fraud! So, I regard the Srebrenica massacre as a tremendous propaganda triumph. The West wanted to go after Serbia and they avoided peace. They needed this massacre. << sputniknews.com/voiceofrussia/2013_01_...

Benedict Broere | 13-07-15 | 14:18

Ebru heeft gewoon gelijk.
Als Karremans ballen had getoond had Mladic ingebonden.
Zoals andere mariniers ook al zeiden.
Mladic was een bluffer en hij had nooit VN soldaten massaal kunnen en willen vermoorden.Als Karremans gezegd had,wij blijven hier en jullie rotten op was het wellicht anders gelopen.Je bent soldaat of je bent het niet.Karremans was het niet.

pejoar | 13-07-15 | 14:02

Altijd maar weer de mantra van 'Srebrenica', nooit - door geen enkel Nederlands medium - de daaraan voorafgaande terreur en moordpartijen, die Bosnische moslims onder de Servische plattelandsbevolking uitoefenden en bedreven.
sputniknews.com/voiceofrussia/2013_01_...

Thomas333 | 13-07-15 | 13:34

Ik denk dat we de superheld Captain Hindside van South Park moeten inschakelen. Die weet alles achteraf..

Barco van Masten | 13-07-15 | 13:32

Het was Relus ter Beek (PvdA minister van defensie) die miltairen zonder bewapening er naar toe heeft gestuurd.De vertrokken Canadezen achtten Srebrenica onverdedigbaar maar Ter Beek zag het wel zitten. Hij is altijd buiten schot gebleven. Zijn opvolger Voorhoeve moest zich verantwoorden, eveneens de uitvoerder Karremans natuurlijk. Ter Beek werd nota bene beloond door hem CdK te maken. Kletst die Ebru altijd uit haar nek?

J.Slavink | 13-07-15 | 13:26

@Xx_360n0sc0pE_xX | 13-07-15 | 12:56
Van de mannen die de bossen zijn ingevlucht, heeft de helft het overleefd. De mannen die hun toevlucht hebben gezocht bij Dutchbat in Potocari, zijn vrijwel zonder uitzondering vermoord. Een grotere slachtpartij onder de bevolking was in dat verband niet mogelijk geweest.

Der Icebear | 13-07-15 | 13:20

zonder dutchbat was het waarscheinlijk een nog net wat grotere slachtpartij geweest.

Xx_360n0sc0pE_xX | 13-07-15 | 12:56

Heb voor zijn uitzending gesproken met een luchtmobiele Dutchbatter die naar Srebenica uitgezonden werd. Hem verteld dat het mi. een hopeloze missie was ivm. bewapening en de badkuip waar zij in terecht zouden komen. Hij ging vrolijk(kennelijk vanwege zijn buitenlandtoelage!?)! Voor die missie werden er in de politiek, media en bij "normaaldenkende" burgers dus al vragen bij de haalbaarheid gesteld! Zij gingen toch. "Mijn" Dutchbatter is na terugkomst verslaafd geraakt, heeft een ptts-syndroom en ziet zijn persoon geregeld terug op de beeldjes van hun kamp, aldaar. Iedereen, NL-se politici, Dutchbatters en het merendeel van de NL-se bevolking is in de propaganda vooraf getrapt! Nu wordt er alleen afgeven op wat er daarna gebeurd is...!! Dat is mosterd na de maaltijd!!

brilpoetser | 13-07-15 | 12:55

Wat een dom verhaal van die Ebru. Zonde van de leestijd, die ik eraan besteed heb.

vivaldi | 13-07-15 | 12:48

*zucht* Ebru naar het rijtje Linda de Mol, Daphne en Britt Dekker, Sylvana Simons, Yvon Jaspers en de Viva Vrouw schuiven doet....

DSM IV: 302.89. | 13-07-15 | 11:52

-weggejorist-

Yummy | 13-07-15 | 11:48

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:22

Ja, dat is wat ze zei.

Ebru deze dutchbatters hebben nu wel een PTS.
Dus er is wel gerechtigheid.
Die 'Thom' blijft wel een rare kwibus.

Yummy | 13-07-15 | 11:48

@ Feynman,
Jeffrey Broere kwam om het leven bij observatiepost T2 en die lag niet in de enclave Srebrenica. En de beschieting van de Serven was een antwoord op de beschieting van de moslims die vlak voor de UN observatie post hun positie hadden en zo iedere keer probeerden de UN in diskrediet dan wel in het conflict te betrekken. De uiteindelijke reactie van de UN op de dood van Broere was wel weer voorspelbaar, foei we dienen en klacht in bij het UN hoofdkantoor in New York.

En voor het conflict, vraag je eens af wie er na de val van de enclave het strategisch voordeel had? Niet de Serven die kregen daarna alleen maar bommen om hun oren, voor Bosnië en voor Kosovo omdat ze met het bezit van de enclave hun ultieme chantage middel kwijt waren. En de "Bosnische regering" in Sarajevo die offerde daar rustig een paar honderd man voor op, net zoals ze dat al een paar jaar deden rondom Sarajevo, Kladanj, Tuzla, Bihac en ga zo maar door.

Alleen al;s je geschoren wordt moet je stil zitten en dat kan Nederland niet zo goed. Dus staat er een NL minister in Tuzla te schreeuwen dat hier genocide aan de gang is, net een jaar na een "echte" genocide tussen Hutsi's en tutsi's.
Voeg daarbij een total gebrek aan invoelend vermogen bij de Politieke en militaire leiding in Nederland. Komkommertijd in de krant met een gebrek aan luipaarden op de Veluwe en je hebt een mooi mix om er een gigantisch verhaal van te maken.

Hoeft daarna de Bosnische regering alleen maar het stokje over te nemen , cijfers een beetje opkloppen, ieder lijk dat gevonden wordt op het conto van Srebrenica schrijven en dan kom je langzamerhand wel aan 8000. Paar "moeders' erbij en je bent al twintig jaar verzekerd van een constante geldstroom. En om het in stand te houden ieder jaar weer een nieuwe ontdekking. afijn na de zomer hoor je er niets meer over tot volgen voorjaar april/ mei schat ik, komt er weer een nieuw feit, boek, rechtszaak of whatever.

Dat het allemaal tijdens de val niet goed ging, mee eens, maar om nu alles maar ieder keer op het conto van een ingesloten en afgematte eenheid te gooien, beetje kort door de bocht.

Freeler | 13-07-15 | 11:40

Dutchbat militairen hebben/ hadden geen enkele invloed op besluitvorming en omvang van mandaat gehad; da's puur politiek.

Voor een betere kijk raad ik jou, Ebru, van harte aan om de Noorse documentaire 'Srebrenica, a town betrayed' te bekijken (en ook de Sloveense documentaire over former-Yugoslavia).

Drekshon | 13-07-15 | 11:39

@ mambo,
Zoals jij lult, heb jij klaarblijkelijk de zaak niet meegemaakt, óók niet min of meer.
prutser !!
mensen, het maakt ook niet meer uit.
Deze meningen zijn wij allang gewend geraakt, het slijt wel.

jimbo888 | 13-07-15 | 11:33

Vooropgesteld wat er 20 jaar geleden gebeurd is gun ik niemand! Maar de kern van het verhaal klopt! Nederland heeft destijds beschamend gereageerd op de bezetting van Sbrebrenica. Had Dutchbat zich daar dood gevochten als zij getracht hadden de enclave te verdedigen? Nee! Had dit dan Nederlandse slachtoffers geëist? Ja! Op het moment dat daar de hel zou zijn losgebroken was die luchtsteun daar heeeeeel snel geweest! Het is echt niet zo dat heel Dutchbat in een minuut zou zijn opgerold.(Dutchbat bestond immers uit onze rode "elite" baret dragende vrienden van de luchtmobiele brigade!) Geen leuk scenario, maar achteraf gezien misschien wel het beter dan ik stond erbij en ik keek erna. De hele Sbrebrenica discussie gaat niet om wiens schuld om wat, maar om verantwoording en verantwoordelijkheid! Daar was het onze verantwoordelijkheid om die mensen te beschermen. Daar het heeft Karremans de grootste fout uit zijn militaire loopbaan gemaakt! Dat die hele missie aan alle kanten rammelde dat wist Karremans destijds ook wel, maar hij koos er zelf voor om de missie te aanvaarden. Als er niets was gebeurd die missie had het waarschijnlijk mooi op zijn cv hebben gestaan, maar helaas het liep anders. Deal with it en niet janken om excuses!

Death By Luchtbed | 13-07-15 | 11:25

Grote woorden over het uitvoeren van je betaalde taak. Dan moet Omar zelf ook een keer doen waar ze voor betaald wordt, een goed stuk schrijven. En hoe moeilijk dat ook is, de omstandigheden zijn zoveel makkelijker dan die van militairen in buitenlands oorlogsgebied. Waardeloze schrijfster ben je Omar.

Doper | 13-07-15 | 11:21

Dom stukje Ebru. Militairen mogen/moeten precies doen wat de politiek hun beveelt te doen. En als er dan half gebakken mandaat komt, het is tenslotte politiek, waarin je wel verantwoordelijk bent maar geen actie mag ondernemen, WEL oorlog moet voeren maar GEEN effectieve wapens mag gebruiken dan werkt dat niet echt.

Dat is een politiek probleem, niet militair.

Grauwe Veen Spuuter | 13-07-15 | 11:19

Het knechten van militairen als je ze erop uit stuurt is altijd een slecht idee. Het is geen politie..

Militairen zijn getraind voor oorlog. Een oorlog win je door alles te doen wat nodig is om hetgeen te beschermen waar je voor staat. Ergo: helemaal eens met het stukje.

Dhr. Flesjes | 13-07-15 | 10:47

Ho ho, geen kritiek op Ebru hè! Zij vindt zichzelf een heel goede columniste, zo niet de allerbeste van heeeeel Nederland. De meeste columns van haar gaan daarover dus dan is ook zo.

sjoost | 13-07-15 | 10:45

Goed stuk. Bijzonder om te zien hoe de Dutchbatters hier reageren. De instructie van de Staat was de eigen veiligheid te laten prevaleren en dat bevel is uitgevoerd. Dutchbatters gaven tussen 6 en 11 juli 1995 observatieposten op zonder slag of stoot en verkozen mee te gaan met de Bosnische Serven. Kan een Dutchbatter mij eens uitleggen waar tijdens de opleiding aan de orde is geweest dat je je vrijwillig krijgsgevangen mag laten maken? Die krijgsgevangenen werden vervolgens ingezet als gegijzelden. Voorhoeve haastte zich de luchtsteun te laten stopzetten toen de Bosnische Serven dreigden hen te doden, als de luchtsteun zou worden voortgezet. Dutchbat en de Staat hebben de mensen die behoorden te worden beschermd in de steek gelaten. Zelfs als al dat geklets over bewapening en mandaat zou kloppen: waarom zijn al de waargenomen oorlogsmisdaden - vaak ook gericht tegen kinderen - niet gemeld?

Der Icebear | 13-07-15 | 10:43

Politicusincapabelus | 13-07-15 | 10:00

Dit artikel is absoluut gekleurd Door die roots. Het is in ieder geval niet geschreven op kennis van en over het onderwerp. Heeft niets met racisme te maken, wel met realisme.

Rebellation | 13-07-15 | 10:33

Het was pas op de radio. De operatie was van hogerhand totaal verkeerd ingeschat. Wijze les: Ga nooit praktisch onbewapend een sterk vijandig gebied in. Vergeet het idee van ‘vredesmissie’, de vijand doet daar niet aan. En zorg voor absoluut zekere backup voor als dat noodzakelijk is. Nederland heeft destijds veel te naïef en loyaal en goedvertrouwend ingestemd met deze missie. Ook leek de politiek destijds de soldaten op pad te sturen als waren het sociaal werkers. En die komen dan tegenover een vijand te staan die door eeuwenoude oorlogen en terreur totaal meedogenloos is geworden.

Benedict Broere | 13-07-15 | 10:31

Volgens Ebru hadden de in de steek gelaten mannelijke en vrouwelijke Dutchbatters tot de laatste moeten doorvechten ala Spartanen en zij die gevangen werden genomen hadden netjes naast de rest moeten knielen voor de greppel .
Is dit wijf gestoord ?

Castor12 | 13-07-15 | 10:27

Dit is wel erg kort door de bocht Ebru.
Dit kwam vooral door het zwakke mandaat van de VN.
E.e.a. kan je hier lezen: nl.wikipedia.org/wiki/Val_van_Srebren...
De excuses moeten komen van het Verenigd Koningkrijk, Frankrijk en de VS.
En zoals iemand hierboven schreef Ebru, plaats jezelf een in de schoenen van Karremans en stel je dan eens voor dat je op 11 Juli 1985 in Sbrebrenica staat en je al 4x om luchtsteun hebt gevraagd.
Tis makkelijk praten vanaf de zijlijn.
Nog een een tip Ebru, lees eens de Boeken van Sven Hasselt.
Wiki: nl.wikipedia.org/wiki/Sven_Hassel
En dan vooral Frontkameraden, Ik zag ze sneuvelen en Marsbataljon.
Dan ga je er al gauw anders over denken !

Lenco | 13-07-15 | 10:17

-weggejorist-

babbeltruck | 13-07-15 | 10:10

Jammer dat Ebru na het schrijven van dit artikel, door een aantal reaguurders wordt gewezen op haar roots. Dat heeft er echt geen ene zak mee te maken. We zijn niet rassiesties op GS toch?

Politicusincapabelus | 13-07-15 | 10:00

Dit is echt het allerdomste artikel ooit op GS. Dat Umar het heeft geschreven mag dan geen verrassing zijn.
Ontslag a.u.b.

Igor Putkin | 13-07-15 | 09:59

Karremans kan zich tenminste nog verschuilen achter een,welliswaar erg onfrisse,snor.

R.B.Scott | 13-07-15 | 09:57

Wat zijn Nederlanders toch goed in kut uitvluchten verzinnen,nog iets erbij om je voor dood te schamen ,zal de verdere lange rij maar niet opnoemen vandaag,voordat ik een zelfmoord explosie veroorzaak.Ben geen linkse wegkijker maar een trotse niet rascistische PVVèr.

gelukzoeker | 13-07-15 | 09:52

Helemaal mee eens Ebru. Nederland heeft zich daar van zijn lafste kant laten zien.

Wise-n-Witty | 13-07-15 | 09:52

Maar in 2013 wel aangifte doen omdat ze huilie huilie doet om een paar beledigingen en bedreigingen.
Stoere dame hoor!!

feiki | 13-07-15 | 09:47

Ebru omdat ik een fatsoenlijk mens wil zijn, houd ik mij in. Als ik naar mijn gemoed te werk ging.....! Je slaat de plank nu helemaal totaal ongelooflijk weerzinwekkend mis.

Dat geldt trouwens ook voor een paar reaguurders want, niet Joris Voorhoeve (VVD) maar die arrogante volgevreten Relus ter Beek (PvdA) stuurde de NL militairen naar Srebrenica. Meneer toen sinister van Defensie, wilde internationaal aanzien verwerven en zette tegen alle adviezen van zijn militaire adviseurs in, zijn wil door. Kort voordat het fout ging daar had Voorhoeve het stokje als minister van Defensie overgenomen. Ter Beek zat toen hoog en droog en vooral veilig in Drenthe als CdK.

Het was Ter Beek die nauwelijks getrainde, voor een groot deel dienstplichtige militairen die als "vrijwilliger" werden uitgezonden. Voor de schijn werd luchtmobiel versneld uit de grond gestampt. Defensie had toentertijd nog niet eens de helikopters om deze "Air Assault" troepen te vervoeren. De meesten hadden nog nooit een helikopter van binnen gezien. Puur een cosmetische operatie. Voor zover ik weet waren die niet in Srebrenica.

Kortom, nauwelijks getrainde veelal dienstplichtige militairen, met alleen lichte wapens, zonder mandaat en met tekort aan alles o.a. munitie, werden door Ter Beek ingezet tegen een grote groep zwaar bewapende door en door geharde beroeps moordenaars door Relus ter Beek PvdA, tegen alle adviezen in.

Amerika, Engeland, Frankrijk, hadden van meet a aan hun handen van Srebrenica afgetrokken want ONVERDEDIGBAAR!
Nu is ook nog eens bekend geworden dat diezelfde landen, zonder dit aan de NL regering te melden, hadden afgesproken niet de afgesproken luchtsteun te leveren. Dat maakt het geheel nog navranter.

Tijdens de parlementaire enquête over Srebrenica deed megalomane Relus desgevraagd, de adviezen van zijn militaire adviseurs af als "maar ambtelijke adviezen" die hij als zodanig heeft afgedaan.

Ebru als jij nou echt denkt dat een handjevol van moeder's pappot in luxe opgegroeide nauwelijks getrainde, bewapende enz. enz. grotendeels dienstplichtige militairen tegen die zwaar bewapende geharde beroeps moordenaars enige schijn van kans hadden om ook maar iemand te bechermen, dan ben je, ik blijf netjes, ongelooflijk naïef. Heb je trouwens Bosniër, zelf al gevangen door Serviërs, zien en horen roepen naar zijn zoon en anderen in de bergen verscholen dorpelingen om te voorschijn te komen en bij hem te komen? Die man had, at gun point, ook geen schijn van kans en riep zijn zoon.

Ebru je hebt jezelf in mijn ogen totaal gediskwalificeerd, doe maar een hoofddoekje om, ga maar ergens koken of zo, want je hebt jezelf met dit stukje totaal ongeloofwaardig gemaakt al blijf je nog zo recalcitrant. Exit!

h.a.k. blok | 13-07-15 | 09:46

En ja voor de niet snel van begrip zijner s ,ik ben PVVèr en beslist geen rascist,en daar ben ik trots op ook nog,en zal Geert en Ebru nooit afvallen,fijne dag nog.

gelukzoeker | 13-07-15 | 09:43

-weggejorist-

babbeltruck | 13-07-15 | 09:41

Ebru, waar was jij twintig jaar geleden? Mijn broer zat daar wel, in Bosnië. Helaas werd zijn konvooi aangevallen door diezelfde Bosniëers die hij moest beschermen. Geweer tegen zijn voorhoofd, trekker overhalen met leeg magazijn. Helaas zijn daar geen filmpjes van gemaakt. Hij heeft nog steeds nachtmerries. Bosniëers waren minstens zo wreed als de Serviëers. Maar nu overheerst ander beeld. Alleen de Serviëers zijn verantwoordelijk voor massaslachting in Sebrenica en niet onze militairen! Je hebt voorgoed afgedaan voor mij, Ebru.

moeder8209 | 13-07-15 | 09:31

Ik vraag mij meer af:" HOEVEEL bosnische-MOSLIMS bosnische-MOSLIMS hebben afgeslacht, verkracht, gefolterd.
Want nadat de Serviërs waren binnen gegaan in deelstaat Bosnië, later toch de controle verloor en dat sevische front rustiger werd, kreeg men de echte moslimstrategie,
Zogenaamde stammenoorlog, waarbij de moslims de moslims gingen bestrijden en afslachten.
Eigenlijk een standaard gebeuren in onze wereld.

PAPAgaai | 13-07-15 | 09:28

Het enige heldhaftige aan onze militairen zg kopstukken zijn hun om over je nek te gane scherpe snorretjes hun bluf stokjes onder de oksels,en gekunstelde stoere blikken als zij voor de troepen staan opgesteld,orders schreeuwen zoals de Engelsen kunnen zij ook al niet eens,geen geluid en onhoorbaar wat er uit hun strot komt,[lichting 64-4] en Ebru is mijn heldin en dat zal zij altijd zijn ook ,de waarheid doet altijd zeer.Karreman s had altijd zeker moeten beginnen te vechten,dan had ik wel begrip gehad als hij zich snel overgegeven had ,maar dit is slapper dan slap ,het mensen soorteren,het niet schieten op de pianist de cadeautjes ontvangen en dan na afloop de godverdommense boerenlullen polonaise nog gaan lopen ook,het is mensonterend verschrikkelijk en om je voor dood te schamen ,schaf dan je leger maar af en vraag of aub Duitsland of welk anderland dan ook je wil inlijven als ze je tenminste willen hebben,en dan blijf ik heel netjes voor deze ene keer.

gelukzoeker | 13-07-15 | 09:19

Had lang geleden een repotage hier over gezien. bloed kookte toen ik zag dat er savonds gezopen polonaise werd gelopen en gefeest werd als of ze de overwinnaars waren of was het stoom afblazen dat ze het zelf overleefd hadden. karremans verdient hier zeker geen hoofdprijs wat ik toen zag was een angstig hoopje mens die zijn moeder nog wilde weggeven om zijn eigen hachje te redden. dit was een van de zoveelste zeer ernstige grove fouten van een regering die denkt dat we in de ballenbak van de Mc Donalds leven.

jitro | 13-07-15 | 08:55

Stukjesschrijver Ebru: een Turk die oordeelt over het Ned leger.
Tis en blijft een Turk, hoe lang je ook praat

david7278 | 13-07-15 | 08:52

Buiten je moslim/turken paadje ga je flink nat urbru. Die militairen doen absoluut niets waar ze geen opdracht toe hebben. Daarbij stonden ze tegenover een overmacht dus ongetwijfeld blij dat ze niet overlopen zijn met nul mandaat van hoger af. Een militair net een wapen in de hand begint niets zonder groen licht, dus ik kan me voorstellen dat ze blij waren dat ze konden afnokken groen licht en afdoende steun kregen ze immers niet. Een militair in het Nederlandse leger heeft zich per definitie vergist, iedereen met twee hersencellen weet dat wanneer je de militaire bikkel wilt uithangen je een ander leger moet zoeken. Verder heeft Karremans uiteindelijk ook niet het laatste woord. Je valt dus twee partijen af welke niet aan de touwtjes trekken.

the_hammer | 13-07-15 | 08:48

Nederland is een land waar we ( de omhooggevallen bazen ) denken dat met alles en iedereen normaal te praten is.
En dat is dus echt niet zo.
We ( de door gebrek aan gewichtigheid omhooggevallen bazen ) besloten dat lichte bewapening voldoende was.
En als het dan misgaat, dan moeten anderen het maar oplossen.
In dit geval ( zover ik het begrepen heb, ik was er niet bij ) hadden o.a. de fransen moeten helpen, maar ja, die hadden soldaten die ze niet wilde opofferen...
Degene die meestal echt helpen zijn de Amerikanen.
Met zware ( echte ) wapens.
Triest land is dit geworden.

helaas nederlander | 13-07-15 | 08:46

Overal ter wereld zijn het normaal gesproken de moslims die hun buren grijzend afslachten.

L. Rijk | 13-07-15 | 08:42

Jullie kunnen allemaal lullen wat je wilt,maar voor dat dans feestje achteraf is echt geen excuus voor te verzinnen,ook dat uitwisselen van de cadeau`s was tenen krommend ,laat staan het niet op de pianist schieten ,laat je dan niet voor het karretje spannen .Heb altijd al mijn bedenkingen gehad van Nederlandse heldendaden in het verleden van de geschiedenis ,ze hebben altijd al de benen genomen voor de Engelsen.Ik zal nooit Ebru afvallen ook niet als zij op glad ijs loopt volgens de linkse Nederlandse zgn goedmensch kliek,tegen die slappe zooi zal ik mij altijd keren.

gelukzoeker | 13-07-15 | 08:36

Ebru, sorry hoor, maar dit slaat echt nergens op. Hij had 850 licht bewapende militairen. Er waren problemen met gebrekkig materieel en ze hadden te weinig munitie. Moesten ze dan de strijd aangaan met een omsingelende overmacht die tanks en artillerie had en 10 man voor elke soldaat die Karremans had?
.
Zijn verzoek om excuses is niet om zijn eigen ego op te poetsen, maar omdat hij erkenning wil voor zijn troepen, die een onmogelijke opdracht hadden, gebukt gaan onder trauma en schuldgevoel, versterkt doordat mensen zoals jij niets anders voor ze hebben dan verwijten. Terwijl ze reëel gezien niets hadden kunnen doen. Normaal zou je tegen zo'n overmacht je terugtrekken, maar dat hebben ze niet gedaan, ze zijn gebleven. Misschien in de hoop dat hun aanwezigheid kon helpen, vergeefse hoop blijkt later.

Qippie | 13-07-15 | 08:35

De polonaise was inderdaad beschamend, maar het maakt ons leger niet schuldig aan de moordpartijen na de val van de stad. Die moet je voor alles bij de bevolkingsgroepen in Joegoslavië zoeken, niet in de laatste plaats bij de moslims zelf. De Verenigde Naties, Voorhoeve, de politiek en deelnemende landen kun je hooguit verwijten dat ze grove (inschattings)fouten maakten bij de pogingen om het conflict te beheersen.

Sinds Srebrenica zien wij de Joegoslavische moslims vooral als slachtoffers, maar vergeten wordt dat deze moslims zelf een hele respectabele traditie van geweld kennen jegens Servische burgers en niet alleen door de beruchte Bosnische Hanschar-devisies in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is ook dat de moslims van Srebrenica, voor ze zelf de pineut werden, voor de val van de stad zwaar huis hielden in de omliggende Servische dorpen, waar ze hun christelijke buren vermoordden.

Dit was een Joegoslavische burgeroorlog met wortels uit de Ottomaanse tijd. Niet onze oorlog dus en we hadden alle recht om opzij te kijken, maar we lieten ons zoals gebruikelijk weer eens voor de Amerikaanse kar spannen.

En tot slot is die roze olifant in de kamer helemaal niet simpel, omdat het leger in een democratie onder het ministerie van defensie valt en bij operaties altijd glasheldere instructies moet hebben met bovendien voldoende en deugdelijk materiaal.

Angelica | 13-07-15 | 08:29

Tijd van de maand, Ebru?

aaitoe | 13-07-15 | 08:25

Godverdomme Ebru, je slechtste stuk ooit. Kan stukkie niet van de servers gehaald worden? Jezelf de dood injagen, nee, dat had geholpen!

metworst | 13-07-15 | 08:17

Flipus | 13-07-15 | 07:44

Als je zwaar onder bewapend bent, als je weet dat je kansloos bent, dan moet je je verstand gebruiken en maken dat je wegkomt. Dan moet je zeggen dit kan niet langer, wij gaan. Ongeacht wat je orders zijn, dan moet je als commandant je verantwoordelijkheid nemen en de gevolgen voor je carrière voor lief nemen. Dan wacht je niet tot Mladic met een fles champagne op de poort staat te bonzen.

Karremans is niet de eerstverantwoordelijke, dat zijn de politici, maar Karremans is met zijn falen volkomen medeverantwoordelijk. Hij had of eerder moeten vertrekken of moeten vechten. Juist door zijn gepruts is dit drama voor Nederland zo desastreus verlopen.

Het zou hem sieren als hij stil in een hoekje zijn zonden zou overdenken. Aan zijn amechtige gejank om eerherstel heeft werkelijk helemaal niemand iets.

Morgenhout | 13-07-15 | 08:13

Over het algemeen deel ik je mening, Ebru, maar in het geval van deze column helemaal niet. Sterker nog; ik vind dat je de plank behoorlijk mis slaat. Los van de vraag waarom het Nederlandse leger verantwoordelijk was voor het beveiligen van mensen die verantwoordelijk waren voor een massaslachting onder de Serven, kun je ze moeilijk verwijten dat ze hun werk niet goed uit kunnen voeren zonder fatsoenlijk mandaat en uitrusting.

Sir Hackalot | 13-07-15 | 08:05

Ik vraag me af na de woorden van Ebru Emar gelezen te hebben wat zij zou doen als ze met een geweertje tegenover een tank stond; vallen voor het vaderland? Ebru lijkt me meer het type dat zich omdraait en hard gaat hollen om er daarna lang verhalen over te schrijven.

Alfa2Zeta | 13-07-15 | 08:00

Morgenhout | 13-07-15 | 06:32 | | Reageer+ |-1

Dus als je weet dat je zwaar onder bewapend bent, als je weet compleet kansloos te zijn, zelfs dan moet je als kolonel met total foute orders je troepen over de kling laten jagen?

Jij bnet al net zo dom als Ebru.
De echt schuldigen aan dit verhaal zie ik de naam niet van, de mensen die order gaven het te laten gebeuren...

Flipus | 13-07-15 | 07:44

Ebru vergeet dat de manschappen bestonden uit veelal bij mariniers/commando's afgekeurde dromers die later bij de luchtmobiele brigade een plek vonden.
Slecht bewapend slecht getraind slecht geleid.
En bovenal slecht gesteund.
De totale tegenpool van de Fransen die er daarvoor zaten.

lidlbier | 13-07-15 | 07:43

Ben je militair of niet, niet als je maar 10 kogels per persoon hebt.

Bokito ergo sum | 13-07-15 | 07:10

Als Karremans zijn mannen had willen redden dan had hij dat moeten doen ruim voordat Srebrenica plaats vond. Het gebeurde kwam niet onverwacht, de niet toereikende uitrusting was er ook al tijden. Van een bekwame aanvoerder mag verwacht worden dat hij in staat is vooruit te kijken.

Karremans is een onbekwame, laffe zak gebleken die steeds maar weer zit te loeren naar kansjes om zijn geschonden blazoen op te poetsen, de publiciteit zoekt en iedere keer de discussie aangaat door met zijn vinger naar anderen te wijzen.

Morgenhout | 13-07-15 | 06:32

Karremans deed wat hij moest doen, zijn mannen redden. Hij had een groep mannen bewapend met elk tien kogels tegen een goed uitgerust leger.

Er waren twee keuzes. Zichzelf en zijn mannen opofferen en daarna de moslims af laten slachten, of een borrel drinken met Mladic en zijn mannen redden. De VN had dutchbat en de moslimmannen opgegeven op het moment dat ze weigerden luchtsteun te geven. Karremans heeft zijn mannen gered.

O, op dat moment dat ik hem zag met Mladic was mijn eerste reactie ook "wat een schoft", maar als je later de echte geschiedenis leest, die geschiedenis, die zorgvuldig uit de MSM is weggehouden, dan kan je de man alleen maar bewonderen voor zijn zelfopoffering voor zijn mannen. Onschuldige mannen, iets dat je over de moslimmannen olv NAser Oric niet kan zeggen. Die trokken geen lijn bij vrouwen, kinderen, zuigelingen, die moordden alles uit. Dat praat absoluut niet goed wat Mladic deed, maar de keuze van Karremans was duidelijk en terecht.

De keuze van Voorhoeve en de VN is onbegrijpelijk, ga daar alsjeblieft tegen aantrappen.

Sorry Ebru, geen sigaar vandaag.

bergsbeklimmer | 13-07-15 | 06:02

Wat een onzin deze column. Blauwhelmen mochten helemaal niets. Wapens waren er om zichzelf te verdedigen als men zelf direct onder vuur zou komen te liggen, face to face. Loop op je snuffert gericht was niet genoeg, onder mortiervuur liggen ook niet. Dan moest je weglopen. Gevechtshandelingen moesten worden uitgevoerd door speciale eenheden die moesten worden ingeroepen. Om naar de plee te gaan moest toestemming worden gevraagd, een kogel afvuren stond gelijk aan rechtszaken. Zo rolt het NLse leger.

Verdiep je eerst even, Ebru. Blauwhelmen waren geen cowboys of Rambo's maar hulpverleners. Aanwezigheid heeft meer bloedvergieten voorkomen. Men reed voedseltransporten, nam waar. Sebrenica is de stropdassen met mooie baantjes aan te rekenen, niet 19-jarige knullen met dienstplicht.

Stir Glenfarclas II | 13-07-15 | 06:01

Nederland moet gewoon geen militairen sturen naar andermans oorlogen, laat staan naar een illegale oorlog: "It was also the first time that NATO used military force without the approval of the UN Security Council and against a sovereign nation that did not pose a real threat to any member of the alliance". Karremans heeft daarmee goed gehandeld door vooraleerst zijn manschappen te behouden. De enigen die blaam treffen zijn de betrokken roekeloze politici. Lees hier meer over de "Islamic Invasion of Kosovo & the Balkans: The Truth Behind Srebrenica" [Srebrenica debunked] www.facebook.com/notes/matthew-good/i...

ben kokhals | 13-07-15 | 05:56

@mambo43 | 13-07-15 | 05:12
Vertel eens, wat had Karremans dan moeten doen volgens jou? Nou heb ik de HDV niet gedaan, maar zelfs een kind begrijpt nog dat je zonder close air support en zonder zware wapens niets begint tegen een Bosnisch-Servische overmacht die met tanks de enclave komt binnenrollen. Elke aktie meer dan wat men gedaan heeft (symbolische blocking posities met de YPR'en) zou pure zelfmoord betekend hebben. Dan zouden er niet alleen 8000 moslimmannen maar ook de vrouwen en kinderen en de Nederlandse militairen het slachtoffer zijn geworden. DBIII bevond zich in een onmogelijke positie: damn of you do, damn of you don't.

PietGeniet | 13-07-15 | 05:53

@ Goatboy2014 | 13-07-15 | 04:42

Als ex-militair, die Srebrenica min of meer heeft meegemaakt, kan ik je vertellen dat ik me diep schaam voor het gedrag van Karremans en zijn staf.
De soldaten kun je niets kwalijk nemen, zij deden wat was opgedragen, maar Karremans is voor de volle 100 % verantwoordelijk.
Uiteraard zijn alle politici, die dit mogelijk hebben gemaakt, ook volledig aansprakelijk, maar die weten de handen wel weer in onschuld te wassen.

mambo43 | 13-07-15 | 05:12

Ik vind dat Ebru best wel haar excuses mag aanbieden aan de getraumatiseerde Dutchbatters. Hoe meer ik er over lees hoe meer ik besef hoe klote het daar voor hun was.
" There are no goodguys " beschrijft de situatie prima.

Goatboy2014 | 13-07-15 | 04:42

De belangrijkste daders in strafrechtelijke zin waren de militair en politiek verantwoordelijke Serviërs. . Men zegt wel eens dat voorspellen gemakkelijk is, vooral achteraf, maar in dit geval waren de gevolgen van de Nederlandse politieke besluitvorming bij uitzondering eens van tevoren goed voorspeld. Niet een, maar alle militaire deskundigen die zich van tevoren over het Bosnië avontuur hebben uitgelaten, hadden laten weten waar het fout ging lopen en waarom. De uitrusting deugde niet, de soldaten waren niet goed opgeleid, de bevelvoering deugde niet, de oorlogsdoelen deugden niet, de VN waren een ongeschikt gremium voor het nemen van militaire beslissingen. De Nederlandse politieke besluitvorming werd niet rationeel, maar emotioneel bepaald en de Kamer drukte het besluit van de regering door. Met de hete adem van de media in de nek werd Kamerbreed de noodzaak onderschreven van een Nederlandse bijdrage aan de redding van de Bosnische moslims. De regering, Kok voorop, meende zich niet aan deze politieke druk te kunnen onttrekken en heeft dus het leven van Bosnische inwoners van de enclave Srbrenica opgeofferd aan de politieke correctheid van een aantal welwillende maar incompetente Nederlandse journalisten en partijpolitieke amateurs.

Troef | 13-07-15 | 04:18

Karel de 1e | 12-07-15 | 21:37
Volledig met u eens.Ebru,vaak schrijf je prima artikelen waar ik het volledig mee eens ben.
Maar nu zit je er volledig naast.Srebenica was een slangenkuil,waar machteloze militairen en onschuldige burgers zijn geofferd.Voor andere belangen.

Roberto9722 | 13-07-15 | 04:15

Jou filmhelden Ebru, die onzichtbaar door de jungle sluipen en over onwaarschijnlijke afstanden de bad guys op een kogel tussen hun ogen trakteren kietelen blijkbaar je fantasie. Een Luitenant kolonel met een zooitje slecht geklede en onvoldoende bewapende dienstplichtige jochies van 19 jaar die niet meer dan een basistraining hebben gehad is een ander verhaal. Dus je column is totale lulkoek. Doe jij maar excuses verzinnen voor het publiceren van je kromme mening.

Rien7847 | 13-07-15 | 04:02

Je moet ook geen homo's naar oorlogsgebied sturen.

peterxxx | 13-07-15 | 03:28

Best jammer dit.. Ik kan meestal een heel eind meegaan met de columns van Ebru maar naar het onderwerp waar ze nu haar mening over heeft heeft ze overduidelijk zwaar onvoldoende onderzoek gedaan.
Rond 1995 hadden we een een heel kleine boterberg in Europa..
En waarom? Simpel omdat die boter was uitgesmeerd over een heleboel hoofden.
Vooropgesteld dat het verschrikkelijk is dat er zoveel doden zijn gevallen is het echt veel te simpel om te stellen dat dit op de Nlse militairen kan worden afgeschoven.
Die Nlse militairen waren in die tijd formeel onderdeel van de VN vredesmacht en hadden domweg de middelen niet om in te grijpen. Werden ook schofterig aan hun lot overgelaten.. met een absoluut ontoereikend mandaat, te weinig slagkracht en werden geconfronteerd met een afgewezen schreeuw om luchtsteun.
Laten we ook niet vergeten dat in de voorgaande jaren de omliggende gebieden stelselmatig werden geterroriseerd door dezelfde mosselmannen die later in en rond Srebrenica werden afgeslacht.
Die moslims hebben vreselijk huisgehouden in het hele land en beperkten zich niet tot enkel de strijdbare mannnen.. Nee.... ze maakten zelf geen enkel onderscheid tussen mannen, vrouwen en kinderen.
Dat werpt een ander licht op de hele tragedie he?
Maar terug naar het onderwerp: Datgene dat zich in Srebrenica heeft voltrokken had nooit mogen gebeuren en had voorkomen kunnen worden met voldoende bevoegdheden en bewapening/munitie..

loze stijl | 13-07-15 | 03:21

Tsja, het zou een les voor de politiek moeten zijn om troepen niet onderbewapend naar een oorlogsgebied te sturen. Helaas zal dat vast nog vaker voorkomen. feit is dat ze niet eens anti tank wapens hadden, ben je even zuur als er wat tanks aan komen rollen.

Blobber_NL | 13-07-15 | 02:49

Ik snap ook oprecht niet hoe een aantal reaguurders het hier uit hun bek krijgt om te zeggen dat de Dutchbatters laf waren en mede schuldig zijn aan de dood van die moslims...

Wat voor verschil had het gemaakt als je met je handvuurwapen een paar salvo's op de Servische tanks had afgevuurd? Het enige wat je daarmee bereikt had, was een nóg hogere body count, dit maal aangevuld met een aantal zinloos gestorven Nederlandse militairen.
Hoe kun je in godsnaam van ze verwachten dat ze überhaupt iéts uit hadden kunnen halen tegenover die enorme overmacht..?

Tot besluit is dat "Dus jij bent voor Befehl ist Befehl?"-argument oprecht één van de domste argumenten die ik in 2015 onder ogen gekregen heb. Natuurlijk is niemand daar voor, maar als je een afweging maakt en de énige rationele uitkomst daarvan strookt met het bevel dat je hebt gekregen, waarom zou je dan nog iets anders doen? Waarom jezelf zonder reden voor je kloten laten schieten?

TheJackal | 13-07-15 | 02:44

Dag mevrouw Umar, heeft u wel eens face to face met een Dutchbat III veteraan gepraat, al was het maar 5 minuten?

PietGeniet | 13-07-15 | 02:38

Bijzonder om te lezen dat de schuld (opnieuw ) bij ons wordt neergelegd. Laat dat nou exact de intentie zijn geweest van de kopstukken van de VN destijds om zelf later nooit veroordeeld te worden. Dat is ze dan goed gelukt.
Voor diegenen die het na 20 jr nog steeds niet begrijpen, wij werden gestationeerd als vredesmissie in de enclave Srebrenica. U kunt dat tegenwoordig vergelijken met een beveiliger in uw plaatselijke supermarkt die wordt aangevallen door een groep zwaar bewapende overvallers. Kansloos dus! Niet omdat we niet wilden, neen. We konden niet anders.

miereneukert | 13-07-15 | 02:18

Zo. Hier ga je even superlekker, Ebru... Qua het mijlenver misslaan van planken, dan.
Uiteraard is het "de beste stuurlui staan aan wal", maar als die 'beste stuurlui' dan ook nog eens zonder enig verstand van zaken heerlijk stemmingmakende kots het Internet op slingeren vanaf die wal, is het einde nogal zoek.

Normaal gesproken weet ik je columns wel op waarde te schatten en geniet ik van je scherpheid, maar dit keer werd ik oprecht misselijk van de onzin die je hebt neergepend.

TheJackal | 13-07-15 | 02:13

-weggejorist-

postbuz | 13-07-15 | 02:06

@7,62x39 | 13-07-15 | 01:36
Waren er niet om te verdedigen, vrede bewaren en ontwapenen was de missie. Missie geslaagdt was overigens ingeschat op 9000 manschappen, kwamen er slechts 600 opdraven. En je weet wel wie de lulletjes waren.

Enige wat Dutchbat te verwijten valt is dat ze als makke lammetjes op oefening gingen in Srebenica.

Klopt dus niet dat die Naser Oric niet voor gaas gegaan is en Mladicz wel. Eerder genoemde "ooguitsteken" was een routine die Moslims toepasten op Serviers. Helaas is een kennis van me dit lot toegedaan, gelukkig maar 1 oog.

Is wel 1 oog teveel.

CarelJan7937 | 13-07-15 | 01:55

Als er een kansloze situatie is, heeft het weinig zin om van een militair te eisen zijn leven te geven. Erg stoer, maar de uitkomst was hetzelfde geweest. Nog slechter zelfs.

Janloel7282 | 13-07-15 | 01:52

om te huilen !
nog steeds verguisd, na álle openbaringen.

jimbo888 | 13-07-15 | 01:42

Het waren allemaal lafaards: de Nederlandse blauwhelmen, Karremans en ook Mladic en zijn moordenaarsbendes.

Spielmacher | 13-07-15 | 01:40

CarelJan7937 | 13-07-15 | 01:29
De rol van Oric was niet fris, maar dat doet niets af aan het principe dat Dutchbat er was om Srebrenica te verdedigen.

7,62x39 | 13-07-15 | 01:36

animar | 13-07-15 | 01:29
Zelfs van fouten uit het verleden leren is een te grote uitdaging voor politici. Militairen moeten zich nadrukkelijker bemoeien met militaire aangelegenheden. Zeggen: prima dat eoa missie er komt, maar om het doel te bereiken hebben we DIT nodig en zorg maar dat het er komt.

7,62x39 | 13-07-15 | 01:33

animar | 13-07-15 | 01:23
Haha. D66-generaal, die kende ik niet. Voor militairen zou D66 een goede partij zijn. Vlees noch vis, geen beginselen, alleen een beetje "pragmatisch" met alle winden meewaaien.
Militairen moeten geen politieke ideeën hebben, of zelfs een mening over het buitenlands beleid. Ze zijn een instrument van de leiders in Den Haag, meer niet. Ze lopen een risico om te sterven maar daar worden ze riant voor betaald.

7,62x39 | 13-07-15 | 01:30

Moslims onder leiding van Naser Oric hadden de Serven woest gemaakt door burgerdorpen plat te branden tijdens een afgesproken en door VN (Dutchbat) bewaakte wapenstilstand. Mladic en zijn manschappen kwamen dus even verhaal halen en melden zich dan ook netjes bij overste Karremans.

Missie van de VN was niet echt succesvol, vrede bewaken en wapens innemen. VN werd aan alle kanten genaaid door de moslims, alleen kapotte wapens werden ingeleverd en internationale voedselhulp verdween op de zwarte markt. Dit alles ook onder leiding van Nasar Oric.

Mladic zag ook in dat die met Karremans en een lokale Tolk / onderwijzer / burgemeester niet verder kwam en besloot om dan maar zelf orde op zaken te stellen in het gebied. Uitvoering was niet fraai, maar dat was de uitlokking ook niet.

Iedereen van de 25.000 naar Dutchbat compound gevluchte Moslims zou niets overkomen als die Naser Oric uitgeleverd zou worden. Niemand deed zijn smoel open en het gevolg weten we.

Het meest vreemde is dat Mladic wel voor gaas ging en de aanstichter Nasar Oric niet.

www.youtube.com/watch?v=MnALEecbZ-k

Meest vreemde vind ik nog de luchtsteun aanvraag, wie zou er dan gebombadeerd moeten worden? Denk de aanstichters en niet de Serven. Vermoed dan ook dat de aanvraag was om de oprukkende Serven te bombarderen. Heel verstandig om die te weigeren.

Hele rare situatie veroorzaakt door de politiek, Dutchbat had daar helemaal niet moeten zijn en al helemaal niet onbewapend.

CarelJan7937 | 13-07-15 | 01:29

7,62x39 | 13-07-15 | 01:19 Vriend hetzelfde als nu met handen gebonden en hopen dat ze wat sterker bewapend zijn. Gelukkig heeft 9/11 dat bewapenen verbeterd nu alleen nog de wapens LOL.

animar | 13-07-15 | 01:29

Je legt een aantal zaken naast elkaar die niet passen. De poort werd opengedaan voor iemand die de overhand had en toen nog geen oorlogsmisdadiger was. Die feestende jongens is als beeld wellicht niet passend maar het mag toch overduidelijk zijn dat die jongens hun lijfsbehoud stonden te vieren, zonder dat ze kennis van zaken hadden op dat moment ? En wat is nu je suggestie verder ? Dat deze jongens zichzelf dood hadden moeten laten schieten omdat Joris Voorhoeve geen zin had in luchtsteun omdat hij die dag een afspraak bij de hoeren had om zich te laten pijpen ? Je bent toch niet daadwerkelijk in de veronderstelling dat dat enig verschil had gemaakt in de afloop ?

netniet | 13-07-15 | 01:28

Toch zit er een kern van waarheid in de mening van Ebru ! De voorbijganger die een kind uit een brandend huis heeft gered, had ook zijn handen in lucht kunnen steken :
www.powned.tv/nieuws/binnenland/2015/0...
Idem de politieman, in Leerdam.

EvertsNL | 13-07-15 | 01:27

Maar wat wisten de officieren van die tijd nu. Een krijgsmacht wordt goed door ervaring. Met de missies in Afghanistan en Mali (en Irak) achter de broekriem zal de huidige generatie een drama als Srebrenica niet snel meer laten gebeuren.

7,62x39 | 13-07-15 | 01:26

animar | 13-07-15 | 01:20

welles

geeftnix | 13-07-15 | 01:25

7,62x39 | 13-07-15 | 01:19 Je klinkt als een echte D66 generaal, die altijd de aanval dekt en de terugtocht strategisch aanvoert! :-)

animar | 13-07-15 | 01:23

Der Paulie | 13-07-15 | 01:16 Geen goed stuk feitenkennis gaat het om en die heb jij dus ook niet !

animar | 13-07-15 | 01:20

Zie maar.
"Karremans wil excuses uit Den Haag".
11 Juli 2015
'We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool.'

Der Paulie | 13-07-15 | 01:19

Ebru heeft gelijk. Van militairen wordt verwacht dat zij vechten om de doelen te halen die de staat heeft gesteld. Desnoods tot de dood. Zich zonder vechten overgeven is laf.
Ja, Dutchbat was te licht bewapend. Politici beslissen nu eenmaal over zaken waar ze geen verstand van hebben. Karremans of een hogere militair had van tevoren moeten beoordelen wat aan wapens en materieel nodig was om Srebrenica te verdedigen en afdwingen dat Dutchbat dat mee zou krijgen. Militaire zaken moeten door militairen beoordeeld worden. Zij moeten de bestuurders bij de les houden want de bestuurders zijn nu eenmaal nutteloze zakken hooi. Dat Karremans om excuses vraagt is een gotspe. Hij is tekort geschoten als bevelhebber. Hij zou voor lafheid en plichtsverzuim terecht moeten staan voor een krijgsraad.

7,62x39 | 13-07-15 | 01:19

Ja, Karremans had inderdaad niet de juiste middelen om de enclave te verdedigen.

Maar dat betekend niet dat hij dan maar grijnzend een flesje wijn hoeft te accepteren van Mladic, en dat betekend ook niet dat alle mannen daar hossend moeten rondlopen.
Karremans is in de steek gelaten maar het bataljon dutchbatters en hij hebben geenszins een heldhaftige indruk gemaakt.
Karremans is niet als enige schuldig maar het is geen slachtoffer hoor mensen..
"Is this for my wife?"

pili-pili | 13-07-15 | 01:18

Goed stuk Ebru.
Op Pownews heb ik in discussie met 'Heimer' hetzelfde gezegd.

Der Paulie | 13-07-15 | 01:16

"Serviër" betekent "slaaf", als in slaven van de moslims. In voorgaande eeuwen moesten Servische families ieder vijfde kind afstaan aan de wrede islamitische overheerser. Die kinderen werden gehersenspoeld met islam en omgevormd tot een krijgsmacht die Servische opstanden moest onderdrukken. Wanneer onderdrukte Serven in opstand wilden komen, kwamen zij op het slachtveld tegenover hun eigen vlees en bloed te staan. De wrok tussen die volkeren komt niet uit de lucht vallen.

Angel_eyes | 13-07-15 | 01:12

klön | 13-07-15 | 01:06 . Briljant antwoord we zijn het VOC gevoel, Hoi Jan Peter, al kwijt sinds ongeveer 1800. Karremans kon geen kant uit. De EU is en blijft hier verantwoordelijk voor. Ik ken denk niemand in Nederland die zo dapper is als dhr Karremans. Die wel heel heel heul veel verantwoordelijk op zijn nek kreeg zonder steun van zijn meerderen. Las ik dat ook niet in jouw mail :-).

animar | 13-07-15 | 01:11

De gênante kruiperigheid van zo'n K'mans, geen enkele poging ondernemen de familie van zijn medewerkers bij zich te houden, het domme hossen en zuipen erna.. alles even weerzinwekkend, tenenkrommend en laf. Maar wel uiterst politiek correct en in de beste WO2 traditie m.b.t. het braaf aangeven van de Nederlandse joden.

klön | 13-07-15 | 01:06

Kan Nederland gewoon niet stoppen met die VN-missies, hoe goed bedoeld ook. Ze schieten toch geen mens minder kapot. Er is al een parlementaire enquete over geweest en het kabinet Kok is er al om gevallen. Dan houdt dat gezever erover eens een keer op.

Ik reaguur al 5 jaar | 13-07-15 | 01:04

De enige Dutchbatter die in Srebrenica het leven verloor werd van achteren gedood door een moslim. Een handgranaat, als ik 't me goed herinner.

Angel_eyes | 13-07-15 | 01:02

Verhaallijn in deze film verklaart aardig hoe het is gegaan.
Egos en bureaucratie van Frankrijk, USA en VK.
We zijn gefucked om militair-politieke carrierematige reden.
En onze ministers zijn te naief, vertrouwen op andere mogendheden ipv een 'when the shit hits the fan' macht te sturen.
m.imdb.com/title/tt0159273/

hfakker | 13-07-15 | 01:02

De enige keuze die karremans had was; mijn manschappen ook dood,of niet.
Want daar ligt zijn verantwoordelijkheid niet bij die 8000.
Die ligt bij de politiek.

mokummer | 13-07-15 | 00:59

kloopindeslootjijook | 13-07-15 | 00:41
Ik denk gewoon aan "verdediging van je vaderland", maar dat had ook slimmer aangepakt kunnen worden. Achteraf gesproken dan hè? Ik heb ook nooit begrepen waarom die Duisers altijd naar Parijs wilden. Wat was daar strategisch te halen?

Graaf van Egmont | 13-07-15 | 00:58

Met het veel te lichte materieel waarmee Dutchbat wat uitgerust hadden ze het nog geen 10 minuten tegen kunnen houden, tankgeschut, etc.. En dan? Dan had alsnog die afgrijselijke genocide plaatsgevonden en hadden onze jongens en meiden, de blauwhelmen ook een plek gekregen op de begraafplaats aldaar. Net of dat had geholpen? Eerst maar onderzoek doen, dan gaan schrijven. En ja er was afgesproken dat er internationale luchtsteun zou komen, maar die bleef uit. Hoop dat voor de toekomst de regering nooit meer zulke te licht bewapende missies gaat uitzenden, hebben we in ieder geval iets geleerd.

Jan, Leiden | 13-07-15 | 00:55

Mevrouw Ebru; Ik begrijp dat u vanuit uw afkomst niet de hele Europese geschiedenis kent. Uw voorvaders hadden het te druk met hun rijk te bevestigen en hier en daar wat bevolkingsgroepen uit de weg te ruimen. Maar wat u zegt dat mensen daar al eeuwen vredig naast elkaar woonden, gevalletje plank en misslaan. De eerste wereld oorlog mevrouw Ebru onstond doordat in Serajewo keizer Ferdinand werd kaltgestelt. Tijdens de tweede wereldoorlog vond daar ook al een behoorlijk stukje genocide plaats de Tjetsniks en Cjentiks moorden elkaar naar harte lust uit de ene uit geallieerd oogpunt de andere uit het principe een volk een rijk. Daarna heeft ene heer Stalin een behoorlijk sterk heerschap daar aangesteld volgens zijn prinicpe: wie niet voor mij is is tegen mij. Dhr Tito kon op deze wijze de bevolkingsgroepen kalm houden. Na zijn verscheiden brak de pleuris weer uit. Alleen uit EU oogpunt moesten wij daar vrede gaan bezorgen. Ons land is daar verraden door vele mogendheden, ik noem Frankrijk die toen het opperbevel had en luchtsteun weigerde. Door onze regering labbekakken. Als ik daar als commandant had gestaan moet je dan gaan voor de dood van je manschappen een zelfmoordactie? zegt u het mij maar! Nee we zijn verraden en op dit moment valt zefs onze eigen rechterlijke macht de dappere mannen en vrouwen die daar met waterpistooltjes stonden af. Zonder zelfs Frankrijk en de EU ter verantwoording te roepen. Misschien is toch het burgerinitiatef om per direct uit de eu te stappen zo slecht nog niet.!

animar | 13-07-15 | 00:54

advies aan alle reaguurders : Reageer nooit meer op die berichten, zijn we er snel vanaf !
Gewoon negeren is volgens mij de enige oplossing.

wattenstaafje | 13-07-15 | 00:50

in een gebied waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden, slachtten buren elkaar grijnzend af – want moslim. Iedereen met een beetje verstand wist dat het na Tito daar vreselijk fout zou gaan. Hetzelfde gebeurt dadelijk ook in Europa.
Verder heeft Karremans gelijk dat hij excuses eist. Voorhoeve en Kok hebben die man met zijn jongens verraden. Ik walg nog steeds wanneer ik die achterbakse koppen van die twee voor me zie.

metdedag | 13-07-15 | 00:50

EnDusEnzo | 13-07-15 | 00:42
Vroeger , laten we zeggen voor dat er sprake was van een Nederland- sloeg in de Nederlanden zowat elke provincie/regio de hersens van de ander in. Nu rijden we door heel Nederland en ervaren het als 1 land. Ondanks dat daar door de eeuwen heen heel wat voor gevochten is door (het voetvolk van) machthebbers.

kloopindeslootjijook | 13-07-15 | 00:48

"We are surrounded... that simplifices our problem... than we can shoot in all directions.."

Wel even een ander kaliber...

www.badassoftheweek.com/puller.html

geeftnix | 13-07-15 | 00:48

Dutchbat...... dat waren in 3 maanden klaargestoomde luchtdebielebrigade jongens en meisjes. Waarvan de meesten het deden voor de premie waar veelvuldig mee gewapperd werd in de toen vele tv spotjes. Wie zn schuld is het? Ik vindt dat wij als Nederlanders sorry moeten zeggen. .... sorry tegen de 3 militaire grootmachten van toen en nu..... dat we erin gestonken zijn. En dat nog steeds doen...

Dachthetal | 13-07-15 | 00:47

Als daar Engelsen hadden gestaan met exact dezelfde bewapening i.p.v. 'onze jongens + pianoplayer', reken maar dat het anders gegaan zou zijn. En dat had niets te maken met dat luchtsteun uitbleef, dat was een fase later.

klön | 13-07-15 | 00:43

@deraderendraaien Politionele acties

(maar staat los van dit onderwerp uiteraard)

Het gebruik van de kwalificatie 'politioneel' kan ook worden gezien als een manier om te verbloemen ('framing') dat het hier om een vrijheidsoorlog ging en zo kritiek op het militaire optreden te pareren. Tijdens beide politionele acties telde de Nederlandse troepenmacht in Indonesië, met inbegrip van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), meer dan 100.000 man. Het grootste deel hiervan werd bij de acties ingezet. Deze omvang maakte duidelijk dat van een beperkte ‘politieactie’, zoals de Nederlandse regering het probeerde voor te stellen, geen sprake was. In meer recente literatuur wordt om deze reden ook wel gesproken van de Nederlands-Indonesische Oorlogen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesische_Onafhankelijkheidsoorlog

EnDusEnzo | 13-07-15 | 00:42

Graaf van Egmont | 13-07-15 | 00:31 "WO1"
Als de shit 1 maal loopt is moeilijk te stoppen blijkbaar. Maar eigenlijk zijn al deze mensen omgekomen, verminkt, heb ze lopen creperen voor ... ja waarvoor eigenlijk? Pruisisch trots? Rare ego's? Nationalisme? En moet Jan met de Pet daar massaal voor opdraaien dan? Blijkbaar kan dat zo lopen. Vreemd eigenlijk.

kloopindeslootjijook | 13-07-15 | 00:41

Het is steeds hetzelfde: Moslims hebben een conflict, trekken aan het kortste eind en dan is een buitenstaander het schuld.

Lentehaas | 13-07-15 | 00:39

Ebru.... je hebt 100% gelijk. Als de Nederlanders zich net zo geweerd hadden als hun voorgangers de Denen, dan was er niets gebeurd.En Dutchbat moet niet lopen te zeiken over te lichte bewapening en zo, of misschien over hun moeder de vrouw, weet ik veel, dan ben ik er van overtuigd dat dit alles niet was gebeurd. Karremans...:"Ja maar hij was generaal en ik maar majoor" Doei... is een Nato majoor niet iets meer waard dan een generaal van een madurodam staatje? Tsjesus... wat een uitvluchten allemaal.Als Dutchbat zich met hun lichte wapens of met voor mijn part met keukenmessen hadden geweerd dan had het er anders uitgezien. Allemaal dood misschien,wat ik overigens zeer betwijfel, maar dat had dan wel 8000 mensen hun leven gered.

geeftnix | 13-07-15 | 00:38

Nu lul je echt dom hoor Ebru... Vaak zijn je stukjes goed nu dom.
En dat 'eeuwenlang' is pertinent niet waar !

magicmike | 13-07-15 | 00:36

Kan die Ebru Umar er niet eens eindelijk worden uitgeschopt ?
Wie is het eigenlijk ?
Volgens mij een undercover synoniem die rotzooi via deze site rondstrooit.
Ik ken het niet.

wattenstaafje | 13-07-15 | 00:35

Op dit moment verdep ik me in de archieven an WWI, met name de Franse kant van het verhaal. Het Franse opperbevel (Joffre) gaf de leidinggevende officieren het bevel mee "attaquez à l'outre" Dit leidde tot slachtpartijen zoals de geschiedenis daarvoor nog niet had gezien. Met als resultaat dat bv één regiment in 2 jaar niet van zijn plaats kwam en door de herhaalde aanvallen in 2 jaar meer dan 5000 manschappen verloor. Is dat wat jij bedoeld Ebru? Jonge mannen in hapklare brokken overleveren aan de vijand? Dan kun je toch beter terug gaan naar je Ottomaanse roots. Die houden daar ook wel van.

Graaf van Egmont | 13-07-15 | 00:31

Stop eens met overal vlaggetjes en nationaliteiten op te plakken en wij en hullies te maken en kijk dan nog eens naar de situatie. Dan wordt het pas genant.

kloopindeslootjijook | 13-07-15 | 00:24

"In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste

Velen hebben in de loop der geschiedenis geprobeerd om met de eer van dit beroemde citaat te strijken. Het is veelvuldig aangehaald om te beschrijven hoe oorlog gebruikt wordt om politiek bedrog en gekonkel toe te dekken.

De woorden stammen van de Griekse schrijver Aischylos (526-456 v.Chr.). Hij deed als soldaat mee aan vele oorlogen."

historianet.nl/maatschappij/politiek/p...

Met andere woorden, er zijn altijd meerdere belangen in het spel die niets te maken hebben met belangen voor anderen en die door de situatie worden overruled. Omdat er zijn die toevallig geld, macht of een wapen hebben.

kloopindeslootjijook | 13-07-15 | 00:21

Ebru had zich haar hele leven nog nooit verdiept in de Armeense genocide. Zag dit voor het eerst in een TV-programma. Maar zit wel op de eerste rij in een discussie daarover. Met hetzelfde gemak duidt ze eventjes Srebrenica. Weet je wat dat gaan we voortaan ook maar de "kwestie" Srebrenica noemen. Zijn we net als de Turken van het gezeik af.

PrinsesStoepje | 13-07-15 | 00:17

Ga naar Karremans toe met een camera en doe hetzelfde verhaal eens mislukte toetsenbord heldin. Een rondje kalifaat om je te corrigeren. Ik snap wel dat jouw onderbuik op de Telegraaf loonlijst staat maar probeer je verstand eens,

Dutchbat heeft niets mee kunnen doen. Verzet had zelfs kunnen leiden tot meer bloedvergieten. Was waarschijnlijk zelfs. Er was niets om mee te verdedigen.

A la snackbar | 13-07-15 | 00:14

@Het Vijfde Wiel | 12-07-15 | 21:46
Doe normaal mafkees.. Nederland had als het niet binnen de NAVO was geweest helemaal niet op hoeven te draven voor die oorlogszuchtige mafklappers daar in Bosnië.
Noem mij 1 oorlog die Nederland zelf begonnen is tegen wie dan ook de laatste honderd jaar,en wie er toen verantwoordelijk is gehouden omdat ze ons uit de brand wilde helpen? Wat mij betreft ben jij niet goed bij je bol met dat achterlijke mea culpa gedrag van een kantoorklerk die in z'n vrije tijd hele stammen tegen elkaar ophitst om na de catastrofe de gutmensch uit te hangen.

deraderendraaien | 13-07-15 | 00:12

Karremans hollandse sulletje dufkut. Sorry hoor maar als er een brigade Amerikanen ergens staan dan weet je dat ze verdomme terug gaan schieten.

Mr. Squits | 13-07-15 | 00:06

Ebru, kijk even naar WO2 om te zien {kuch} hoe goed ze in voormalig Joegoslavie samenleefden (Ustasa, Cetniks)....

FW Ta-183 Huckebein | 13-07-15 | 00:06

Walgelijk stuk Ebru. Gefeliciteerd met de hoeveelheid reacties.

VerenigingVanDieven | 12-07-15 | 23:58

-weggejorist-

babbeltruck | 12-07-15 | 23:57

doopey | 12-07-15 | 23:18

Ik begrijp je redenering, maar zou deze ook graag willen plaatsen tov het stuk van @Ebru; waar was de stelling toen..

O ja; internet was nog geen hype

ymoontour | 12-07-15 | 23:56

Toch wel handig om goed bewapend te zijn als je zou willen ingrijpen. Anders eindig je als de Black Knight van Monty Python.
Verder was Dutchbat niet op pad gestuurd om te vechten.

Peter_K | 12-07-15 | 23:53

Wat Argyronauta hierboven zegt. GS jullie hebben wel een eindredacteur of wa?

Claude_Vieaul | 12-07-15 | 23:51

@sevenz | 12-07-15 | 21:51

Als men toen een PRAT (pantser-rups, anti-tank) gehad zouden hebben zou dat al een zegen van 300% tot de max zijn.
Helaas bleef het bij 10 kogels voor het Ptl en de Fal.
Het enige AT wat er was in de sector was als grootste de TOW.
Deze was helaas allen maar handig om 's nachts beter waar te kunnen nemen. Vanwege de speciale scope. Het schot met geleide draad zou maar 1 keer helpen voordat je Vupo een permanente plek zou worden.

ymoontour | 12-07-15 | 23:50

Ebru slaat de plank weer eens volledig mis. Zon opiniestuk verwacht ik van een simpel idealen meisje in haar tienerjaren. Ebru blijf bij je leest, blijf berichten hoe stoer het is om in die achterstandswijk van amsterdam te wonen ipv grote mannenonderwerpen aan te snijden.

checkmate123 | 12-07-15 | 23:46

Dit is met afstand het meest stompzinnige stuk dat ooit op GS is gepubliceerd.

Argyronauta | 12-07-15 | 23:39

Ebru. Sorry. Fuck you.

Dit is een artikel dat als een tang op een varken slaat.

1. Nederland moest en zou de wereld gaan redden in Bosnië
2. Ze namen Srebrenica over van de Canadezen, die er zo snel mogelijk weg wilden omdat Srebrenica onverdedigbaar was.
3. Ze kwamen met een beperkt mandaat en een geweldsinstructie van lik-me-vestje
4. Primaire verantwoordelijken voor de moordpartij zijn de Serven
5. Secundaire verantwoordelijken voor de moordpartij zijn de Bosnische moslims zélf
6. Tertiaire verantwoordelijken de politici die zo nodig vredesduifje moesten spelen maar na "A", nooit meer "B" zeiden.
7. Ondanks herhaald verzoek van Dutchbat kwam er geen luchtsteun, geen toestemming om in te grijpen, niets.
8. Het toepassen van geweld om de Serven tegen te houden had simpelweg geleid tot de vernietiging van Dutchbat en vervolgens de massamoord.

Doe eens je huiswerk voor je peop praat!

De Droit | 12-07-15 | 23:28

Mijn maten zijn niet met hun gezicht naar beneden in de troep gestorven zodat wij hier lekker een discussie kunnen gaan zitten te voeren over de vorm ipv de inhoud. &lt;/ Walter Sobchak&gt;.

Handsomeboy | 12-07-15 | 23:23

"... ik stak mijn mes in zijn oog en draaide het om. Toen stak ik mijn mes in zijn andere oog en deed hetzelfde. Hij leefde nog. Ik schrok en sneed zijn keel door". Dit is is - een deel van - de verklaring van Nasser Oric, de leider van de Bosnische moslims, die op een afgrijselijke manier hebben huisgehouden onder de Servische bewoners van zo'n vijftig dorpjes. Mannen, vrouwen, kinderen, grijsaards - niemand werd gespaard. Deze moordpartijen vonden min of meer plaats onder toezicht van de blauwhelmen. De Serviërs hebben hun gram gehaald en Mladic staat nu terecht. En Oric? Nee, dus. Er was sprake van dat hij vervolgd zou worden maar dat is om onduidelijke(?) redenen afgeblazen. Ofwel, zoals de onderbemande, vrijwel ongewapende en in de steek gelaten Karremans al stelde: "Het was geen kwestie van good guys en bad guys". Ebru zou zich beter moeten informeren en documenteren voordat ze het publiek met haar hersenspinsels teistert.

Impon de Rabilia | 12-07-15 | 23:23

Jezus, Ebru.... ik zou bijna zeggen: ga je schoolgeld terughalen. Graag volgende keer excuses.

de echte sinterklaas | 12-07-15 | 23:23

Dat ze de enclave niet konden beschermen is, met wat we nu weten, niet bevreemdend. Dutchbat is in de steek gelaten door hun 'bondgenoten'. Maar Ebru heeft gelijk over de houding van Karremans en de soldaten van Dutchbat tijdens en na het drama. Terwijl er duizenden mensen vermoord worden in de bergen, staat Karremans een borrel te drinken met de Serven en neemt grappend een cadeau aan voor z'n vrouw. Hahahahaha. En de volgende dag zet Dutchbat het op een zuipen en lopen ze de polonaise (zie de docu) omdat ze blij zijn dat ze veilig zijn. Zij wel.

Hans Hillen | 12-07-15 | 23:22

Montu | 12-07-15 | 23:11
Zo is het.

Bram van Ojik | 12-07-15 | 23:20

Beetje jammer dit, vind ik als Ebru fan. Karremans was gewapend met een tandenstoker in plaats van een . . . ja wat eigenlijk. De man is nadien meer door de stront getrokken dan een rioolontstopper.

Dirrek | 12-07-15 | 23:20

Als Ebru's werk is het aanzwengelen van discussie doet ze haar werk beter dan dat bovenstaande reaguurders het deden 20 jaar geleden..........

doopey | 12-07-15 | 23:18

@Jeetjekreetje | 12-07-15 | 23:05
Tja. Ach als de discussie maar goed is. Ebru lijkt me wel aardig, maar haar denkding is wel wat 'apart'. En dat hou je toch. Trouwens, dat weggejorist en opgerot valt in mijn beleving ook reuze mee. (;))

AntiSoof | 12-07-15 | 23:14

100% gelul Ebru. Je komt niet weg met voraf roepen dat "de beste stuurlui aan wal staan": in jouw geval namelijk vooral de domste en arrogantste. Ga fijn zelf granaten koppen als je levensmoe bent. Militairen zijn er om taken uit te voeren, niet om zichzelf nutteloos op te offeren.
Geenstijl wordt steeds sneuer met haar opinies, is dit echt het beste wat jullie kunnen mannen? In dat geval duurt het niet lang meer denk ik.

Homer P. Simpson | 12-07-15 | 23:13

"Twintig jaar geleden viel Srebrenica, en in een gebied waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden"

Los van wat ik van Dutchbat vind. Ebru, ken je feiten. Er was maar één iemand die er voor zorgde dat al die boeven (serven, kroaten, bosniers, slovenen, macedoniers, albanezen en dan nog een diverse stromingen binnen die groepen) op de balkan elkaars strot niet eerder afsneden na de tweede wereldoorlog en dat was Tito. Daarvoor is het een gebied dat eeuwenlang conflicten kent. Ottomaanse rijk veroverde Servië, complete volksverhuizing naar Hongarije, opstand, oorlogen met Oostenrijk, Hongarije en Bulgarije. Niet heel anders dan wat er in de afgelopen eeuwen in de rest van Europa gebeurde maar kom alsjeblieft niet aanzetten met de heilstaat die Joegoslavië was voordat de boel uit elkaar viel.

Lees hier:

“One day the great European War will come out of some damned foolish thing in the Balkans (1888).”
&#8213; Otto von Bismarck

Montu | 12-07-15 | 23:11

We don't appologize to the piano player.

Alteidt Glijck | 12-07-15 | 23:08

-weggejorist-

Jeetjekreetje | 12-07-15 | 23:05

Zo een columnschrijver(ster) is er om de discussie op gang te brengen, denk ik maar. En dat doet ze iig wel goed ;)

AntiSoof | 12-07-15 | 22:56

Het probleem waren de moslims daar Ebru die wilden hun eigen soevereiniteit. Ze accepteerden de politie niet, en wilden hun eigen politie. Waar kennen we dat van? Stom genoeg kregen ze die. En dat liep mis, zoals altijd als je met meerdere kapiteins op een schip probeert te varen.
Tuurlijk waren er veel meer ontwikkelingen omheen, maar hierdoor sloeg de vlam in de pan.

mental K | 12-07-15 | 22:55

Ebru, kan je mij even bellen? Volgens mij is je Google stuk. Servië had het op vier na grootste leger van Europa. Wat had Dutchbat volgens jou kunnen doen? Analyse graag voordat je mensen met een oorlogstrauma even de grond in schrijft.
Ga toch parkeren!

De Veerboot | 12-07-15 | 22:53

Ebru, het is harde conclusie maar je hebt volkomen gelijk.

Rambo John J | 12-07-15 | 22:53

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 22:40
Zeker, het is maar hoe je kiest te sterven... Dat is wat men bedoelt met het nemen van de existentiële verantwoordelijkheid.

Basic Dimension | 12-07-15 | 22:52

Jezelf dood laten schieten als militair terwijl je er niks mee opschiet is iets wat ze in de Islamitische Staat doen, maar dat zijn ook lutsers die denken er maagden mee te verdienen.

De rest van de wereld liet Srebrenica in de steek, niet de Nederlandse militairen.

Tsjernodebiel | 12-07-15 | 22:50

Ik hoorde Joris Voorhoeve verleden week op de radio. Nederland is gewoon in de steek gelaten, dat begreep ik van hem! Punt wat mij betreft. En oordeel nou niet zo hard...

AntiSoof | 12-07-15 | 22:49

Als soldaat waag je je leven voor je eigen vaderland. Maar om nou te eisen/verwachten dat ze hun leven wagen voor zielige moslims in verre landen vind ik wat teveel gevraagd. En zeker niet met al die politieke spelletjes erbij.

eerlijkere joop | 12-07-15 | 22:48

Spijker op z'n kop Ebru
Kom op mensen, wat heeft Karremans daar nou werkelijk zitten doen? Ik zie het nog voor me; do'nt shoot the pianist zei onze "held". Als hij ballen had gehad, zou hij als militair zijn verantwoordelijkheid getoond hebben of vóóraf met zijn mannen naar NL vertrokken zijn. In beide gevallen had hij w.s. nu niet met zijn luie reet in Spanje gezeten hebben. Voor wie last van een slecht geweten? do'nt shoot the pianist.

Gobytweets | 12-07-15 | 22:48

"in een gebied waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden, slachtten buren elkaar grijnzend af – want moslim."

pff…. eeuwenlang heerste er islamitische terreur en onderdrukking op de balkan. tienduizenden Christelijke kinderen werden geroofd; de jongens tot de islam bekeerd en als kindsoldaten (Janitsaren) misbruikt, en de meisjes mochten hoer spelen in een ottomaanse harem.
en dan heb ik het nog niet eens over massamoorden, de plundering en vernietiging van christelijke kerken in de weken en maanden voor Srebenica.

daar zijn die 8000 slachtoffer van Srebrenica niks bij. De roep om "genocide" erkenning is dan ook niet veel meer dan een politiek handvat voor islamisten zoals Erdogan om te zeggen "Ja, maar jullie racisten, islamofoob, want… Srebrenica". Dus moet Europa nog maar meer Islam tolereer. Bij een moskee bij mij in de buurt hingen zo ook ieder jaar een groot spandoek "Srebrenica genocide" op…

Het doden van onschuldigen in Srebrenica was vreeslijk, maar zonder de historische context van de rol van de Islam op de Balkan is Srebrenica niet te begrijpen.

jungefreiheit.de/wissen/geschichte/20...

DubbelDibbel | 12-07-15 | 22:43

Ik vraag me af wat Karremans wel het kunnen doen. Door iedereen in de steek gelaten en met klapperpistooltjes uitgerust. Misschien was Karremans niet de juiste man op de juiste plek qua onderhandelen en zo, maar waar was de persoon die dat wel kon? Een Ubru had het volgens mij niet geredt, laat ik het zo maar omschrijven.

Mark van Leeuwen | 12-07-15 | 22:42

Karremans heeft een lafhartige houding getoond. Ja. Maar de moslims zijn niet door hem vermoord. Dus schuldig is hij niet.
De zaak had er waarschijnlijk veel anders uitgezien als er Mariniers of Commando's gezeten hadden.

VuileGoreRat | 12-07-15 | 22:41

De enclave moest voor de Serviërs verdwijnen omdat van daaruit door de moslims aanvallen op servische dorpen in de omgeving werden uitgevoerd. Daarbij vielen ook 'onschuldige' doden. En de NL militairen: je hebt alleen verplichtingen naar je eigen kameraden en naar onbeschermde burgers. Maar als zich daar gewapende strijders tussen verbergen, dan begeeft men zich op glad ijs. Van mij hadden die kapot kunnen vallen. Waarom zouden NL militairen voor de kat z'n kut moeten sneuvelen voor moslim-moordenaars? Ik zie dat niet. Geheel volgens de islamitische tradities verdwenen de strijders tussen de burgerbevolking, toen de Serviërs aan de winnende hand waren. Kijk naar de Taliban na de invasie na 911. Die verdwenen ook meteen tussen de burgerbevolking. Daar trapte Mladic dus niet in, die kende z'n pappenheimers. Met alle gevolgen vandien: 1000 strijders tussen 7000 burgermannen? Bam 8000 doden. Lomp, hard, maar niet van logica gespeend. Kunnen wij nog wat van leren als we ooit nog eens van dat islamtische gemoord af willen komen.

Wachtmeester R | 12-07-15 | 22:40

@Basic Dimension | 12-07-15 | 22:35
“Ook al heb je alleen maar een geweer dan nog kun je die Mladic ter plekke neerknallen in plaats van wijn met hem te gaan drinken.”

Heldhaftige dwaasheid.

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 22:40

Ik ben van mening dat je als nl ook bereid moet zijn op zo een missie om achter je kerels te zijn. P.s. dat betekent gewoon oorlog en desnoods dienstplicht alle mensen die hun bek groot open hebben over hoe laf men daar was. Als je wordt opgeroepen van je veilige huis heb je dan ook zo een grote bek of piep je dan anders? Ik ken mezelf ben soms een gedwongen held faal altijd maar als het moet dan ben ik daar nu jij. Achteraf lullen is altijd makkelijk niemand en dan bedoel ik niemand is blij met deze uitkomst. Resultaat is simpel politiek moet zich realiseren dat als je mannen stuurt ook moet realiseren en durven te beslissen dat jou beslissing mrnsen levenskost. Karremans heeft een beslissing genomen een veel zwaardere dan wat men hier in politiek den Haag heeft genomen. Je mag hem laf noemen maar hij heeft genomen. Vraag jezelf maar af wat jij had gedaan in een vreemd land wanneer je in de steek bent gelaten.

d8hetniet | 12-07-15 | 22:39

De verkeerde met modder besmeuren en natrappen.
Meer is het niet.
Gevolg van zeer slechte feitenkennis. GeenStijl onwaardig.

Aristotalloss | 12-07-15 | 22:39

Feynman | 12-07-15 | 22:10

Saluut!

Rebellation | 12-07-15 | 22:37

@Johan C. | 12-07-15 | 22:31
Volgens u had Karremans met zijn troepen het Servische mitrailleurvuur tegemoet moeten lopen?

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 22:37

Ebru, het ligt gecompliceerder maar in de grond geef ik u gelijk. Het is tenslotte een column. Ik weet nog goed dat heel Nederland verpletterd werd door plaatsvervangende schaamte.

En ja Ebru, zo is het, je gaat die mensen verdedigen of niet. Als je het niet met hart en ziel doet lazer dan gelijk op of zeg eerlijk: ik sta hier alleen maar op wacht. Maar wek geen onjuiste verwachtingen.

Ebru, die onluisterende verbijstering over het verraad van de VN in hun stervende ogen, dat is de pijn van Nederland. Zonder VN hadden die mannen immers nog kunnen vluchten en zouden alleen hun vrouwen door de Serviërs verkracht zijn.

En Ebru, die Voorhoeve stond toen ook al bekend zoals men hem thans ziet. En ja Ebru, politiek gemarchandeer binnen de NAVO mag nooit de schaamlap zijn voor de eigen existentiële ethische verantwoordelijkheid.Godverdomme!! Wek geen valse verwachtingen en begin er dan ook niet aan!!!

Ook al heb je alleen maar een geweer dan nog kun je die Mladic ter plekke neerknallen in plaats van wijn met hem te gaan drinken. Maar de complicatie is dat VN soldaten geen existentiële verantwoordelijkheid hoefden te nemen. Zij moesten alleen op de winkel passen en ophoepelen als het gevaarlijk werd. Karremans had onvoldoende overzicht en zelfs geen mandaat om die Serviërs neer te knallen. Persoonlijk stel ik Karremans dan ook niet aansprakelijk, maar wel de Nederlandse politiek: Voorhoeve en Kok.

Onverantwoordelijke Nederlandse politici die in hun geborneerde geilheid internationaal aanzien trachtten te verwerven over de ruggen van Nederlandse militairen, moesten daarna door het stof over duizenden moslim lijken.

Dat komt ervan als je anderen met een pennestreek de oorlog in stuurt en later zelf gered kan worden door collega banksters. Ebru, ethisch gezien hebt u volkomen gelijk, gooi nog maar een pot zout in de wonde, maar het ligt wel gecompliceerder.

Basic Dimension | 12-07-15 | 22:35

Ebru, Ebru, wat zet jij jezelf toch telkenmale voor schut met gebazel. Je was 15 toen dit gebeurde maar bent met de tijd niets wijzer geworden.

Skunk57 | 12-07-15 | 22:33

Die militairen hebben meer voor dit land gedaan, geofferd dan jij ooit gedaan hebt of zult doen Ebru. Richt die grote bek maar op de politiek.

Parel van het Zuiden | 12-07-15 | 22:33

De gutmensch in Den Haag wil nu al tientallen jaren ons stempel drukken op vrede in de wereld, maar dan wel alleen met diplomatieke middelen. Want stervende soldaten is niet goed voor de stemmen. En als de diplomatiek met andere landen (voor steun) niet werkt, dan maar de diplomatiek om de Nederlandse soldaten eruit te krijgen. Misschien, als we dan toch niet echt willen vechten (behalve wat bommetjes uit de lucht gooien, redelijk veilig, totdat er één uit de lucht wordt geschoten, dan komt de discussie op gang), doe het dan niet.

The_Black_Knight | 12-07-15 | 22:33

JoopRe | 12-07-15 | 21:26

Inderdaad. Slappe Hollandse policor polderpolitiek. Iedereen proberen te vriend te houden en vooral zorgen dat je niemand provoceert. Want stel je voor je beledigt iemand.

Basil Fawlty | 12-07-15 | 22:33

Ook deze oorlog had alles met de islam te maken.
Kijk ook maar eens naar wat er nu gebeurt in Kosovo.

henk vintage | 12-07-15 | 22:32

Lekker, je eigen militairen op zijn wijze afvallen. het zijn toch ook jouw militairen Ebru? Of toch maar niet?

Mark_D_NL | 12-07-15 | 22:32

Dit stuk legt prachtig bloot waarom vrouwen en/of allochtonen zich niet met militaire zaken moeten bemoeien.

naraga | 12-07-15 | 22:32

Ebru, je text is een belediging aan het adres van alle Nederlanders die daar gesneuveld en gewond zijn tijdens het beschermen van de veiligheidszone die hen toegewezen was..... ooo wacht...
In principe kun je de jongetjes en meisjes die daar zaten nog niet eens zoveel kwalijk nemen, met een Karremans als leidend voorbeeld, maar de beleidsmakers en beslissingnemers inclu Thom hebben toch echt wel bloed aan hun handen.

Johan C. | 12-07-15 | 22:31

Wie had belang bij het verdwenen filmpje ? Aan het werk prutsers.

niks mis mee | 12-07-15 | 22:30

@ebru, jammer diskwalifikatie door domheid. Feiten meiske feiten, zonder emotie.
-
@feynman, raak zoals gewoonlijk.
-
@NL soldaten, wie heeft vijanden nodig met zulke vrienden en politiek.
-
Kots.

MarcS | 12-07-15 | 22:29

@Graaier

"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."

Desolator | 12-07-15 | 22:29

Beste Ebru, gefeliciteerd met dit smakeloze, beledigende, ongefundeerde stuk bagger. Opiniestukjes schrijven is niets mis mee. Afgeven op mannen die daar aanwezig waren en dit trauma nooit meer kwijt raken is ver beneden je stand.

Dhr. W. Anhoop | 12-07-15 | 22:28

Drankje drinken, cadeautje accepteren voor moeder de vrouw flink wegkijken, geen enkel verzet plegen, polonaise lopen, ja echte helden. Dat de NL regering of met een kanon op een mug gaat schieten, fregatten tegen somalische piraten op rubberbootjes, of de militairen op hopeloze missies stuurt zodat 'onze' MP aan tafel mag zitten of op het Witte Huis ontvangen wordt doet niks af aan het feit dat Karremans beter zijn mond kan houden over zijn lafhartige gedrag en dat van zijn manschappen.

bijna_raak | 12-07-15 | 22:26

@graaier
Je zegt soldaat is bereid te sterven nl soldaat niet. Ik ben een allochtoon dus niet zo zeer Nederlandse roots. Maar zou je bereid zijn om te sterven als je land je in steek laat? Ik bedoel niemand geeft je de steun die je vraagt. Ookal ben je in een vreemd land. Volgens mij is het mens eigen dat je morraal slecht wordt en je dus afvraagt waarom zijn we hier oowh jah voor de wereld (VN) maar die reageren niet.. En dan ben je dan nog bereid te sterven terwijl de wereld er naar kijkt? De andere kant tja die hebben hun idealen. Sorry maar ik durf best te zeggen dat mensen soldaten bereid zijn om te sterven als er ook door allen aan hun kant steun is.

d8hetniet | 12-07-15 | 22:25

Is dit nu sarcasme Ebru? Niet gelukt dan. Om over dit onderwerp een goede mening te kunnen geven zou je minstens een keer zo iets meegemaakt moeten hebben in persoon.

Killroy49 | 12-07-15 | 22:23

@Graaier | 12-07-15 | 22:14
Stervensbereidheid voor het eigen land, Nederland, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Stervensbereidheid als het je taak is twee vreemde volkeren, Serviërs en Bosnische Moslims, uit elkaar te houden zonder partij te kiezen, daar kan ik me helemaal niets voorstellen. Of hooguit de “stervensbereidheid” van de gemiddelde brandweerman.

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 22:23

-weggejorist-

Jeetjekreetje | 12-07-15 | 22:23

Een militair is altijd speelbal van de politiek. Als je dat niet wil moet je een andere baan kiezen.

Rest In Privacy | 12-07-15 | 22:22

@graaier
Wat een nonsense.

De vrek | 12-07-15 | 22:20

Srebrenica was niet Thermopylae.
En met goede redenen.
De Spartanen vochten voor hun eigen zaak, waren goed bewapenend en getraind en bevonden zich in een goede positie. En er viel concreet strategisch wat te winnen voor de Spartanen om door te vechten.
En dan is er nog dit. Leonidas gelaste de meeste Griekse bondgenoten om zich te redden na de tweede dag.

Al dat alles gold niet voor Dutchbat. Alleen, zonder kans op enig effectief verzet tegen tanks en artillerie, zo'n 20 tegen 1, weinig munitie en geen kans op bevoorrading of versterking. Tactisch en stragisch hopeloze situatie.
En al dat alles voor een veelal ondankbare bevolking die zojuist een van je collegae vermoordde en enkele verwondde.
En er lag ook een Servische bedreiging op tafel: Als je vecht, gaat IEDEREEN in de enclave over de kling.

Dus... zonder kans op succes en met de belofte dat als je vecht alles erger word en zonder de wetenschap dat de Bosnische mannen gedood zouden worden. Want dat vergeet men eventjes: Wat er toen gebeurde was nog nooit voorgekomen. Men zag het gewoon niet aankomen. Niet op die schaal, niets wat op ook maar in de beurt komt van wat nu weten dat er gebeurde.

Nooit een gevecht aangaan die je niet kunt winnen. Een heroïsche dood houd de wormen op een lijk niet tegen.

Agent Orange | 12-07-15 | 22:19

@Graaier | 12-07-15 | 22:14
Degenen waarvan ik weet dat ze er heen gingen, gingen met doel om de lokale bevolking te helpen.

Maria.1 | 12-07-15 | 22:19

Graaier | 12-07-15 | 22:14

Nog zo'n pisvlek die denkt iets te kunnen zeggen. Zucht

Rebellation | 12-07-15 | 22:17

Als een fashion blogger die ttip denkt te kunnen duiden. Iets met een te grote broek. Genant.

vaas klaak | 12-07-15 | 22:16

Ebru, wat een matig stuk. Provoceren in een column is prima, de boel op scherp zetten hoort er ook bij, maar hier sla je de plank mis. Het is belachelijk om je verzetten met een klappertjespistool tegen Serven met tanks die bovendien door de strijd gehard waren. Als iemand blaam treft, zijn het onze Franse, Britse en Amerikaanse 'bondgenoten' die er blijkbaar een andere agenda op nahielden en onze volksvertegenwoordigers die deze militairen met een belachelijk mandaat en verouderde bewapening 't bos in stuurden. Ton/Tom/Thom Karremans was enkel een symptoom van een groter, onderliggend probleem. Ik raad je aan de literatuur er eens op na te slaan of eens een Dutchbat-veteraan aan te schieten in de kroeg. Nogmaals: inhoudelijk zwak stuk. Met recht word je hier voor 'keyboard warrior' uitgemaakt...

Lerp | 12-07-15 | 22:16

@ Peter Emile | 12-07-15 | 22:08 Juist!

Reykjavik | 12-07-15 | 22:15

Dat van die polonaise is gewoon waar. Ongepast op alle manieren. Maar heel de maatschappij zit zo in elkaar. Wegkijken, schouders ophalen en dom doen. Alles aan de kant voor het hedonisme. Beschaving bestaat niet meer.

Normpje | 12-07-15 | 22:15

Ebru heeft een kopje thee gedronken met Zihni Ozdil dit weekend.

Febofiel | 12-07-15 | 22:15

Bij soldaten gaat het om stervensbereidheid. Heb je die niet dan ben je als leger en soldaat een lachertje. Nederland liet daar zien soldaten te hebben die als echtgenoot, huisvader, wegkijkers etc oftewel als slappe militair cq ambtenaar hun salaris ontvingen. Helaas waren de tegenstanders geharde krijgers die over hen liepen.

Graaier | 12-07-15 | 22:14

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:22
ja, ze vergeet overigens te melden dat ze geen partij waren met hun proppenschieters, gebrek aan ondersteuning etc. Komt haar nu verdomde goed uit. Een arts zonder gereedschap kan ook geen goede arts zijn. Dus ja, wat moet je daar dan als militair? Je eigen graf gaan zoeken. Als ze hadden geweigerd, hadden ze gegarandeerd verloren. En daarna zou de rest wel geëxecuteerd worden.
.
Gezien de openbaringen die geweest zijn: een flauwekulspel van VS dat ze geen luchtsteun wilden geven, lijkt mij een excuses minimaal wel op zijn plaats.

deluiegriek | 12-07-15 | 22:13

Lieve ebru.
-
Vaak sla je spijkers op koppen, maar nu moet je je toch eerst even inlezen.
-
Wat je nu plempt, is gratuit- en het getuigt niet van zelfs maar oppervlakkig huiswerk doen.

bisbisbis | 12-07-15 | 22:12

Ebru ik denk dat vraag zou moeten zijn als jij in karremans voetsporen zat. Had je gezegd fuck it we vechten? Ookal weet je dat je nooit kan winnen en je alleen daar zit? Of zou je a) vragen voor hulp b) wanneer dit uitblijft kijken naar je manschappen en voor hun beslissen over hun lot leven of dood. Hoe je het draait of keert elke beslissing die je neemt is slecht. Vechten je wint het niet. Niet vechten de mensen zijn of kunnen de Sjaak zijn. Hoe je wint of weegt jij hebt een beslissing genomen niet omdat je het wou omdat je geen keus had. Achteraf zullen anderen zeggen wat lul ben je etc.. Laten we eerlijk zijn de landen en ook nl is fucking fout. Als je mannen stuurt naar oorlogsgebied ookal is het VN mandaat moet het uitgangspunt van nl zijn als je waagt om aan te vallen dan kom je als land op voor je mannen. Anders stuur ze aub niet uit op missie. Wat zeg je eigenlijk tegen de mensen ineen oorlogsgebied hier zijn x soldaten wanneer je wilt kan je op ze schieten. Nl politiek had desnoods moeten ingrijpen met luchtsteun ookal hadden ze maar f16. Of je staat voor iets of je doet niet mee. Niet half erin als land. En nu de mensen die daar Warren bekritiseren is onterecht. Ik denk dat karremans er elke dag mee leeft meer dan je denkt

d8hetniet | 12-07-15 | 22:12

Goh, ten eerste, deze genocide is door Serven uitgevoerd. Ten tweede, slechts een genocide en geen "kwestie" omdat je daar miljoenen slachtoffers voor moet maken.

"Op 22 mei 1993 stemt de Kamer unaniem in met de motie Van Traa (PvdA)-Van Vlijmen (CDA) waarin de regering werd opgeroepen een gevechtseenheid naar Bosnië te sturen. Bevelhebber der Landstrijdkrachten H.A. Couzy had minister Ter Beek al eerder in overweging gegeven dat de opdracht op deze wijze niet adequaat kon worden uitgevoerd"

... twee JAAR later ...

"Op 29 maart 1995 kwam de Nederlandse soldaat Jeffrey Broere om het leven toen Bosnische Serviërs een observatiepost beschoten." (een testje hoe wij zouden reageren, daarop scoorde de VN een nette 1,0)

... TWEE maanden later ...

"In mei 1995 stelde luitenant-kolonel Karremans vast dat het bataljon niet meer operationeel was en waarschuwde de Nederlandse regering tegen voortijdige ontruiming van de observatieposten als gevolg van de bevoorradingsblokkade."(nog steeds deed geen enkel deel van de VN iets)

... nog TWEE maanden later ...

De val van Srebrenica op 11 juli 1995 was de inname van de Bosnische stad Srebrenica en de daaropvolgende deportatie en genocide van meer dan 7000[1][2][3] moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming stonden van een VN-bataljon bestaande uit Nederlandse militairen.
(geen incident of verrassing)

"Dutchbat soldiers who went out of the area on leave were not allowed to return[50] and their number dropped from 600 to 400 men." versus "Late on 9 July 1995, emboldened by early successes and little resistance from the largely demilitarised Bosniaks as well as the absence of any significant reaction from the international community, the President of the Republika Srpska, Radovan Karadži&#263;, issued a new order authorising the 1,500-strong[56] VRS Drina Corps to capture the town of Srebrenica.[57]" en.wikipedia.org/wiki/Srebrenica_mass...

1500 Militairen met onder andere tanks tegen 500 Nederlanders die al maanden geen bevoorrading hadden. Net zoals in 1940 hadden wij fietsen en hun tanks. Maar nee, het ligt echt aan Jan Soldaat die zich niet doodvocht.

Die Nederlandse soldaten hebben jaren op de compound in bunkers mogen zitten, zo stoned als een garnaal, terwijl de mortieren op hun grond insloegen. Mochten niet eropuit om hun tanden te laten zien. Velen zijn alleen daarop al doorgedraaid. Verliezen kunnen militairen tegen, machteloosheid niet. Ze zagen op TV dat ze in hoogste staat van paraatheid zouden zijn volgens minister van defensie. Zonder serieuze wapens, zonder mandaat, met de pantservoertuigen in de kleur van de overgave en carnavaleske blauwe helmpjes. Servie kon in de parlementaire verslaglegging nalezen welke wapens Dutchbat had, een fout die nu in Mali herhaald wordt. Politieke waanzin ontmoette daar militaire realiteit.

Ook weten we inmiddels dat ook op het hoogste niveau de luchtsteun door meerdere mensen is afgebeld. Serven gebruikte westerse militairen en lokale burgers als levend schild en meldde dat ze vluchtelingen met mortieren gingen beschieten als de VN haar luchtmacht inzette.

Net zoals er op het hoogste niveau besloten is veel te weinig militairen met veel te weinig spullen te sturen en die ook nog te vertellen dat ze alleen mogen handelen als ze de controle allang kwijt zijn. Soldaten springen niet ergens tussen in met lege handen als dat aantoonbaar al maanden kansloos en dodelijk is geweest.

Voor Dutchbat zat het Franse Vreemdelingenlegioen in Srebrenica. Die veegde hun reet af met alle regels en leidde schoolbataljons op door ze op Serven te laten jagen. Kwamen ze in moeilijkheden werden ze ontzet door ervaren eenheden. Hun aantallen waren een veelvoud van Dutchbat, hun bewapening ook. Gek hè, dat die enclave toen nooit gevallen is?

Die enclave is vanaf het pluche weggegeven. Het meest wanstaltige is nog wel dat Bill Clinton verzoening mag galmen op het podium, terwijl hij in dit dossier als POTUS gefaald heeft. 4nieuws.nl/opmerkelijk/1478673/koender...

Zodra zelfs columnisten Jan Soldaat gaan verketteren voor zaken die de generaals en politici in hun beveiligde bubbel verkloot hebben, ontbreekt de democratische controle op onze legers. Dat geeft oorlogen over olie en genocides de vrije hand.

Feynman | 12-07-15 | 22:10

Dank zij de - overwegend linkse - mutsen en watjes in onze Tweede Kamer en bij onze toenmalige regering (en ga me niet wijsmaken dat de VVD van Voorhoeve een rechtse partij is of was) werden onze militairen met een laf slappe hap-mandaat en zwaar onderbewapend een gore oorlog in gestuurd.

Dáár, en nergens anders, ligt de verantwoordelijkheid voor dit beschamende débacle; bij de regering en de volksvetegenwoordiging. Als je per se militairen op pad wil sturen omdat je zo nodig bij de grote jongens wil horen, heb je als regering en als volksvertegenwoordiging kennelijk behoefte om je tanden te laten zien. Maar als je je tanden wil laten zien, moet je verdomme wel zorgen dat je ze hébt. En niet een kleuter met een melkgebitje op pad sturen.

Nederland heeft zijn jongens - gezien in relatie tot de Servische patjepeeërs met hun tanks en zware artillerie - vrijwel ongewapend weggestuurd.

Een grove schande is het.

En ja - steeds als ik dat beroemde filmpje zie waarin Mladic aan Snorremans een fles drank en een gejatte schemerlamp cadeau doet, voel ik als Nederlander plaatsvervangende schaamte. Schaamte voor de machteloosheid, zowel die van de Nederlandse troepen als van het totale VN-contingent dat daar machteloos zat te wezen.

Peter Emile | 12-07-15 | 22:08

Aan degenen die vinden dat Dutchbat had moeten ingrijpen. Onbegrijpelijk dat jullie voor een collectieve zelfmoord zijn. Karremans had de opdracht om de enclave te beschermen, maar ook om zijn jongens en meiden veilig terug naar huis te brengen. Eigen veiligheid staat voorop, zeker wanneer de taak die je moet uitvoeren en onmogelijke is. Walgelijk idee, onder het mom van: maar ze zijn militair, hebben er voor gekozen. Niemand kiest er voor om doodgeschoten te worden. Maar wel om de wereld zo goed als mogelijk veilig te maken/houden.

De vrek | 12-07-15 | 22:08

Al dat zwakke gelul van hollanders zijn geen vechters. Onzin.
Het opgelegde mandaat is een wurgkoord.
Voor iemand, die echt een notie wil hebben, hoe het is om met zo'n mandaat onder dat soort omstandigheden militair bezig te zijn, moet maar eens de BBC film Warriors over Bosnie bekijken.

Roadblock | 12-07-15 | 22:06

Goed zo Ebru, een compleet kut stuk geschreven, zonder de daadwerkelijke kennis te hebben. Chapeau!

Inflammatorist | 12-07-15 | 22:06

Er staat een dikke fout in "een agent boeven vangt" dat moet zijn "een agent het verlengstuk van de belasting is"

hatschjoe | 12-07-15 | 22:06

Sorry Eb, maar je hebt teveel van die SEAL Team filmpjes gekeken. Oorlog, global of hotspot, volgt sinds eind 19e eeuw de Von Clausewitz doctrine of varianten daarvan.

Suske | 12-07-15 | 22:05

@doopy blijf maar lekker in die waan...
Pat1982 | 12-07-15 | 21:38

Ga er niet op in Pat. Ze waren er niet bij. Gal spugen via een toetsenbord is makkelijk, een mandaat hebben met als doel als blauwhelm geen partij te kiezen was voor ons als militair al niet te begrijpen en daardoor meestal erg moeilijk uitvoerbaar. Hoe zou het dan begrepen kunnen worden Door zo'n nukubu toetsenbordheld als doopy. Laat ze. Je slaat de plank dit keer mis Ebru. Eens een muzzie altijd een muzzie Ebru. Je wilt er vanaf maar het lukt je niet hè? Respectloos figuur. Go f*ck yourself

Rebellation | 12-07-15 | 22:05

Morgenhout | 12-07-15 | 21:53 Dutchbat heeft de moslims niet beschermd, maar ook de Serven niet. Het was algemeen bekend dat de moslims 's nachts vanuit de enclave wegslopen om serven te kelen. Daar hoor je ook bijna niemand over.

Graaf van Egmont | 12-07-15 | 22:04

@doopey | 12-07-15 | 21:36
= wegmetonsvolk jouwt je 20 jaar lang uit,en doorgaans dappere realistisch columniste gaat ook nog even op je los.

deraderendraaien | 12-07-15 | 22:02

Zware Guy | 12-07-15 | 21:37

"Verslag" really?

Meidagen '40
Indonesië
Korea
Aghanistan

Desolator | 12-07-15 | 22:01

@Handige Harrie | 12-07-15 | 21:39
Dat is een goede docu, wordt ook eens de rol van Nasr Oric getoond. En de rol van Izetbegovic. En ook die van Clinton.

La Bailaora | 12-07-15 | 22:00

Ebru, in een dergelijke oorlog neemt men niet zelf de beslissingen, maar voert men orders uit. Opgelegd vanuit Den Haag in dit geval.
Verder heb ik er geen oordeel (meer) over...

--sql error-- | 12-07-15 | 22:00

Jammer Ebru.
Kutverhaal.

Ars Vivendi | 12-07-15 | 21:59

"... in een gebied waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden, slachtten buren elkaar grijnzend af – want moslim. ..."
Naast elkaar? Je bedoelt als in 'gelijken' naast elkaar? Totale ontkenning van de Ottomaanse / Turkse / islamitische, eeuwen durende terreur ten opzichte van de christelijke bevolking in de balkan.
Las vandaag toevallig over Dev&#351;irme slechts één van die terreur-daden van de islamieten.
Dev&#351;irme, 'bloedbelasting', je-weet-toch...
nl.wikipedia.org/wiki/Dev&#351;ir...

Aristotalloss | 12-07-15 | 21:58

Oh.. oh Ebru, wat ga je nu gigantisch op je snuggere smoeltje!

En ik wil het je toch zeggen,(hoe mooi jij dat ook wilt bagatelliseren,omdat je dit argument uit je onderbuik hebt gevist) Je moet er geweest zijn,anders kun je er niet over oordelen Ebru!

deraderendraaien | 12-07-15 | 21:58

-weggejorist-

Jeetjekreetje | 12-07-15 | 21:57

'Een militair zet zich in om levens te redden.'

'Besef je dat je vak inhoudt dat je jouw leven voor dat van een ander moet offeren?'

[ ] geschikt
[x] ongeschikt

VanBukkem | 12-07-15 | 21:56

@eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 21:47
In dat geval, ga je gang.

Nilfisk | 12-07-15 | 21:56

Ik deel Ebru's sentiment. Ja, de Dutchbatters werden aan het lot overgelaten, ze hebben álle reden zich zwaar genaaid te voelen! Maar dat ze al die duizenden mensen hebben laten wegvoeren zonder een poot uit te steken terwijl ze ongetwijfeld wisten wat hen te wachten stond... dat is wat mij betreft onverteerbaar. Ik snap dat het makkelijk praten is vanaf de zijlijn, dat zij dan maar zo.

Lewis | 12-07-15 | 21:55

@ pvpb | 12-07-15 | 21:50
Oke, ik hap:
Karremans had met zijn pistooltje Dutchbat ingezet om de val te voorkomen. Dat had hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met de dood moeten bekopen. Dutchbat dood, enclave valt alsnog.

Wat zou het onder aan de streep opgeleverd hebben? Een hallelujah stuk van Ebru dat Karremans een held was?

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:55

En laten we vooral de koppensnellers (ja die waren daar ook: Mujahideens) niet vergeten.. he Ebru?

mooi geluld man | 12-07-15 | 21:55

Hmmm misschien wel waar dat je als militair inzet en misschien ook je leven geeft. Het lijkt me achteraf wel makkelijk voor ieder om kritiek te geven. Ik weet eerlijk gezegd niet als ik heldhaftig zou zijn om te zeggen we vechten het uit. Laat eerlijk zijn niet de boots op de grond hebben Gefaald maar ook de landen. Ik durf best te zeggen dat men bereid is om te vechten als men vanuit nl gewoon ook steun geeft. Dat nabestaanden niks hieraan hebben is duidelijk.karremans heeft De zaak bekeken vanuit zijn mannen. Het is een zware beslissing een die genomen is en nu geen zin heeft om alle kanten om te draaien.

d8hetniet | 12-07-15 | 21:54

Jammer Ebru had gehoopt dat je een stukje zou schrijven over Turken ,die nu massaal Aziaten aan het mishandelen zijn in Turkije.
Laat Karremans met rust hij heeft genoeg ellende over zich heen gekregen.
En heeft alleen bevelen moeten opvolgen.

Lilia2 | 12-07-15 | 21:54

Ik ben Nederlander en sta achter onze jongens en meisjes in den vreemde, die zich dagelijks inzetten voor vrede en veiligheid. Dus Ebru, bek houden, want jou past hier net zo min als mij een moreel oordeel.

Stijlicoon | 12-07-15 | 21:53

Los van het politieke gehannes, met als enig doel persoonlijke prestige voor de betrokken politici, heeft Ebru simpelweg gelijk. De militairen zijn er naar toe gezonden om de bevolking te beschermen. En dat hebben ze niet gedaan, niet eens geprobeerd! Er zullen een heleboel verantwoordelijken schuld dragen, maar Karremans en zijn laffe vazallen zijn tot op heden de enige medeschuldigen die zonder ook maar enige wroeging om excuses durven te vragen. Wat ben je dan ontzettend diep gezonken.

Morgenhout | 12-07-15 | 21:53

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:50
Och ja, het geld en het leven van wat burgers staat (officieel) Hoog op de agenda, maar in werkelijkheid is dat allemaal maar kleingeld voor mannen als Rutte, Kok, Pronk, enzovoort.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 21:52

@Oberst Fledermaus
Waardering? Waarvoor? Ze stonden erbij en keken erna. Ik dacht dat na '45 Befehl ist Befehl wat losser geïnterpreteerd wordt.

doopey | 12-07-15 | 21:52

Ik ben aangetrouwde familie van een officier. Ben dus zeker geen expert. Maar toch hoor je dan wel eens wat met verjaardagen, familiebezoekjes etc. Er wordt nog steeds over gesproken. Het leeft wel degelijk, anders dan we kunnen zeggen van die slachtoffers, helaas.
Maar Ebru, de waarheid ligt genuanceerder dan je denkt.
Je kan hard zijn tegen "Ton(?)" en het hele kamp, ik denk dat het echt gecompliceerder is dan de roze olifant uit je column als je hier middenin had gezeten.
Achteraf zijn we uiteraard allemaal een Einstein. Gedrag van Thom met Mladic valt niet goed te praten. Hij heeft Nederland moeten verlaten. Duidelijk is wel dat de structuur van bevelvoering op de helling moest na dat debacle. Je krijgt er geen slachtoffers mee terug. Hopelijk worden er wel nieuwe slachtoffers mee voorkomen.
Vrij naar Herman van Veen:
Ebru, de wereld is niet mooi,
Maar jij kan haar een beetje mooier kleuren.
Dus ga door.

MyCatIsDoingThis | 12-07-15 | 21:52

Ik begrijp van Ebru dat je overgeven als je tegenover een overmacht staat blijkbaar streng verboden is?

HoogToontje | 12-07-15 | 21:51

-weggejorist-

kl@@s | 12-07-15 | 21:51

Goed uitgelegd !
Je was daar niet op vakantie!

kl@@s | 12-07-15 | 21:51

Ebru gaat inderdaad erg kort door de bocht. Op het moment dat de enclave viel waren de Bosnische gevechtseenheden, die ook in de enclave zaten, al vertrokken. Er waren dus geen Bosniërs om de Bosniërs te verdedigen.

Wat er wel was, waren 300 lichtbewapende Dutchbat militairen tegenover een overmacht van 6000 zwaar bewapende Bosnische Serviërs.

Lichtbewapend houdt in dit geval in: geen tanks. Zwaarbewapend houdt in dit geval in: wel tanks. Tanks winnen het in dit geval altijd.

Omdat luchtsteun uitbleef, zou het enige verdedigingsmiddel een paar anti-tank eenheden zijn (de zogeheten PRAT). Deze konden hooguit twee raketten afvuren voordat ze zelf tot gort zouden worden geschoten.

Kortom, elke vorm van weerstand zou alleen een flink aantal grafzerken onder bomen van Ereveld Loenen hebben opgeleverd, zonder dat dit enige uitkomst had gehad voor wat betreft de genocide die aanstonds was.

sevenz | 12-07-15 | 21:51

Eigenlijk zegt iedereen die Karremans in dezen 100% ontoerekeningsvatbaar vindt, niets minder dan Befehl is Befehl en daarmee is iedere verantwoordelijkheid voor wat zich onder jouw ogen, erger: onder jouw gezag, afspeelt vergeven. Het punt van Ebru is valide: een militair mag nooit toekijken bij oorlogsmisdaden zonder zelfs maar trachten ingrijpen - dat is zeker gezien de training, positie, opdracht enz. van militairen, pure commissie door omissie.

pvpb | 12-07-15 | 21:50

@ Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 21:48
En dat zal altijd wel zo blijven. En TOCH, zal men weer heel vaak deel willen nemen aan dit soort missies. Voor de bühne nog even zeggen dat je er op tegen bent natuurlijk.

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:50

Mw Umar laat eindelijk haar ware aard zien en die is bepaald niet fraai. Veteranendag 2016: een mooie gelegenheid om Karremans en Dutchbat eindelijk de hen toekomende rehabilitatie en waardering te geven.

Oberst Fledermaus | 12-07-15 | 21:49

Het is verschrikkelijk wat er in Sebrenica is gebeurd. Maar dit commentaar raakt kant nog wal. Nederlandse militairen hebben alles gedaan om de enclave te behouden. Onder zwaar vuur hebben Nederlandse Commando's de 2 F16 die in de lucht waren naar hun doelen geleid om de opmars van de Serviërs zo lang mogelijk tegen te houden. Dit was alles wat zij konden doen. Meer zat er niet in, de redenen zijn bekend.

De vrek | 12-07-15 | 21:49

@ Pat1982
Heb je de dia's nog?

F. von Zeikhoven | 12-07-15 | 21:48

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:46
"We" hebben maar weinig te zeggen tegen de anti-democratische misbakseltjes in Den Haag.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 21:48


Nilfisk | 12-07-15 | 21:39

Ze schijnt goed te kunnen koken en dan zijn jullie ook direct van haar verlost.

eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 21:47

Ebru, wij zijn wel degelijk verantwoordelijk. Wat mij betreft mogen we miljarden uitbetalen voor shuld. Dit is echt een zwarte pagina uit onze geschiedenis. Het is een schande dat onze regering nog steeds niet volledige verantwoordelijkheid aanvaard. Maar, Karremans persoonlijk de schuld geven gaat te ver. Hij heeft zeven om luchtsteun gevraagd wat zeven keer is afgewezen. Ik snap Karremans wel. Hij is gemakkelijk een zondebok te maken, maar het is niet gelegitimeerd. Hogere orders enzo.

Het Vijfde Wiel | 12-07-15 | 21:46

@ Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 21:44
We moeten het vooral gebruiken om te bedenken of we ooit weer licht bewapend ergens naar toe willen.
Die politiemissie in Afghanistan was alweer een voorbeeld van hoe politiek Den Haag missies benaderd.

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:46

Beste Ebru,
Het was misschien slimmer geweest om Clinton en de andere 'bondgenoten' de maat te nemen in plaats van Karremans. Karremans was slechts de laatste schakel in een falend systeem. Maar omdat hij in beeld kwam met de echte schurken wordt hij de 'zondebok'. Maar je weet dat de 'zondebok' niet degene is die werkelijk de schuld draagt?
Gemiste kans, Ebru. (De zoveelste trouwens.)

Aristotalloss | 12-07-15 | 21:46

Om in het voorbeeld van de arts en de operatie te blijven. Een arts krijgt genoeg middelen mee om een operatie uit te voeren, operatiekamer, assistentes, messen, apparaten en verder alles wat nog meer nodig is. Een arts stuur je niet een operatiekamer in zonder deze middelen om te kunnen opereren.
Karremans had een leger van tanks kunnen tegenhouden met alleen de handvuurwapens die ze van politiek Den Haag mochten gebruiken?

Duifmans | 12-07-15 | 21:45

Gewoon nee.

Een militair (alsook het Ministerie van Defensie) is slechts de uitvoerder van plannen, doelstellingen en ambities die door het parlement en het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden vastgesteld. En laat vooral de Tweede Kamer nu steeds meer macht naar zich toe trekken met betrekking tot (militaire) aspecten die vroeger uitsluiten in handen waren van het militaire commando.

Of dacht je nu echt dat een onverwacht lange en licht-bewapende missie naar een uitzendgebied waar brandstof en munitie omwille van een omsingeling slecht voorradig zijn, onderdeel is van militaire logica? Mevrouw Ebru Umar, ik raad u aan om eens goed naar mensen als Romeo Dallaire te luisteren voordat u een column poogt te vullen met een onderwerp waar je maar weinig van af weet.

Hogopogo | 12-07-15 | 21:44

Nederland heeft geen militaire traditie van vechten, dat mag ook helemaal niet van de Gutmenschen.
Dat zagen de "Internationale Gemeenschap"; de Serviërs en de Boslims direct wel uit eigen waarneming.
De eersten wilden wel eens zien hoe ver het voormalige "gidsland" zou gaan in hun kookketel; de tweeden durfden het geringe risico wel aan; de derden hoopten op vette luchtsteun na opoffering van wat Nederlandse lammetjes.

"Onze" regenten dachten dat Haagse bluf, een bataljon onschuldige gijzelaars, met een bloem in de geweerloop, de gewelddadigheden zouden stoppen.

Intussen blijft het een leuk onderwerp om nog jaren over te filosoferen.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 21:44

Moslims staat tot terroristen als IRA tot katholieken...

F. von Zeikhoven | 12-07-15 | 21:43

Ja,laten we vooral die Karremans een standbeeld geven,voor z'n heldhaftig optreden daar,de hele wereld lacht ons nog niet genoeg uit over dat voorval,waardeloze laffe zak is het en dat valt niet recht te breien,hoe zeer sommigen dat ook blijven proberen.

zwellevertje | 12-07-15 | 21:42

Joris Voorhoeve ,de grootste daders komen overal mee weg in Nederland, 1filmrolletje verdwijnt bij defensie, maar als je er een afgeeft bij het kruitvat, komt hij keurig terug uit een inzending van duizenden per dag. Wat een maffiazooitje .

fleurtje | 12-07-15 | 21:42

Met deze logica gaat Turkije natuurlijk IS slopen. Ik bedoel maar, langs de kant staan is een beetje zwakjes; je bent soldaat of je bent het niet.

Maria.1 | 12-07-15 | 21:42

En nu snel de naam nog even aanpassen van Tom naar Thom? Het gezegde "wie geschoren wordt, moet stilzitten" is haar OOK al vreemd.
Ebrutje... normaal zijn je schrijfsels al niet de sterkste maar het begint er echt op te lijken dat je nu maar wat getikt hebt. Onvervalste letterkots.

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:41

Beste Ebru,

Militair zijn = politiek bepaalt wanneer jij mag vechten daar is niets heroïsch aan. Daar tekent de soldaat voor. Niet om de moraalridder uit te hangen.

Kobus v/h zandpad | 12-07-15 | 21:41

Zware Guy | 12-07-15 | 21:37
Vraag eens aan de Duitsers wat ze van het nl leger vonden in de meidagen 1940' op zoveel weerstand hadden de Duitse generaals niet gerekend

Goatboy2014 | 12-07-15 | 21:41

Ze hebben Karadzic nog op de korrel gehad. Van hoger hand (waarschijnlijk u.s.a of u.k. want wij zijn marionetten) mocht hij geen kogel door z'n kop krijgen.
Had een hoop ellende kunnen besparen.

Barco van Masten | 12-07-15 | 21:40

Stuitend dom stukje Ebru. Militairen zijn een politiek middel en aan handen en voeten gebonden. Wat ze willen en kunnen mogen ze pas als daar opdracht voor wordt gegeven. Het is hier gelukkig geen Turkije.

Canis Spurcus | 12-07-15 | 21:40

Karremans: "Ongeschikt"
Ga dan bij de gemeente plantsoenendienst werken man.

YdP | 12-07-15 | 21:40

Dit is niet jouw terrein. Doe maar gauw weer over de tegenwoordige tijd schrijven.

Je hebt wat krediet, Ebru, maar dit stuk is bagger en vooral oneerlijk.

Als militair wordt je betaald te vechten voor andermans leven. Dat is wel iets anders dan een zelfmoordmissie aan te gaan en het leven van nog veel meer mensen te riskeren.

Er zijn ongetwijfeld fouten gemaakt, maar het is niet eerlijk vanuit je luie stoel in je veilige huisje te oordelen over mensen die met een revolver tegenover tanks en automatische geweren hebben gestaan.

Watmoetikhiertypen? | 12-07-15 | 21:40

@eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 21:35
Kap eens met dat kinderachtige geslijm joh.

Nilfisk | 12-07-15 | 21:39

-weggejorist-

Jeetjekreetje | 12-07-15 | 21:39

@wattenstaafje | 12-07-15 | 21:32
Zwaaien doet

Handsomeboy | 12-07-15 | 21:38

Ebru's mening over Karremans is onzin. Iets beters kan ik er niet van maken.
Ebru's mening over de taak van een militair - hij moet zich volgens E. opofferen als kanonnenvlees - is daverende, gênante onzin.
Lul niet over dingen waar je absoluut geen verstand van hebt.

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 21:38

Nederlanders zijn nou eenmaal moralisten, dominees en handelaren maar zeker geen vechters.
Laten de (Bosnische) Serviërs dat laatste nou bij uitstek wel zijn.
Die hebben zo rond hun 10e al hun eerste schaap eigenhandig de keel doorgesneden of op hun 15e een verkrachter uit een naastgelegen dorp met een roestige dubbelloops met afgezaagde loop afgeknald.
Zo is het drama Srebrenica ook direct cultureel verklaard.

Prof. Pim Pam Pet | 12-07-15 | 21:38

-weggejorist-

Jeetjekreetje | 12-07-15 | 21:38

@doopy blijf maar lekker in die waan...

Pat1982 | 12-07-15 | 21:38

Ik geloof dat Ebru het even niet helemaal begrijpt. Dit was een VN missie waarbij Dutchbat voor vrijwel iedere kogel die ze wilden afvuren toestemming moesten hebben van de politiek in Den Haag. Het was vechten met de handen op de rug door de slappe politieke zooi destijds in Den Haag. Relus ter Beek en Joris Voorhoeve. Ebru,... in een echte oorlog hebben militairen mandaat om naar eigen bevinden te handelen maar als NL onverhoopt in die situatie terecht komt dan is het net als in WO II. Politici met de ruggegraat van een Noordzeekwal durven niks en NL is meteen verloren. Vaak ben ik het met je eens maar dit artikel is niet je sterkste.

Karel de 1e | 12-07-15 | 21:37

Het is vrij eenvoudig, Nederlanders kunnen niet vechten. Ze hebben al ruime anderhalve eeuw geen enkele oorlog en/of verslag gewonnen (en nee, het afschieten van inlanders in Indonesië telt niet mee), en geven zich veel liever over, om vanachter de geraniums te kijken wat landen die wél kunnen vechten (zoals de VS) er van bakken. Nederlanders zijn dan wel weer prima in handel, en verkopen je graag hun tulpenbollen, maar zijn gewoon niet zo handig met wapens.

Zware Guy | 12-07-15 | 21:37

@Pat1982
Je kon niets doen + Je mocht niets doen = Je hebt niets gedaan.

doopey | 12-07-15 | 21:36

Ebru, als de grond straks te heet onder je voeten mocht worden mag je wel in mijn chalet achter in de tuin komen wonen, mijn schoonmoeder die daar normaliter resideert is al weken niet meer gesignaleerd.

eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 21:35

@Moi2 | 12-07-15 | 21:28


Hulde. Driewerf hulde.


@Ebru


Als je echt te dom bent om de dillema's van Dutchbat - Men had *expliciet* de opdracht geen partij te kiezen; als echte militairen hielden ze zich aan die opdracht - te begrijpen, dan hou je mond, berg je toestensbord op en ga een wijntje drinken.

omanders | 12-07-15 | 21:35

Kolonel Ton Karremans...

Ebru is weer prima op de hoogte zie ik alweer...

Desolator | 12-07-15 | 21:33

@doopy ja daar was ik bij

Pat1982 | 12-07-15 | 21:33

Over afslachten gesproken. Op "Best Gore" staat ook weer een verse promo film van IS....

Ommezwaai | 12-07-15 | 21:32

Ze hadden Joris Voorhoeve moeten vastbinden, daarna met honing insmeren en dan bij een grote kolonie rode bosmieren moeten achterlaten.

eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 21:32

Die Ebru is echt weer zo een randdebiel die denkt vanaf de zijlijn te moeten roeptoeteren !
Wat een mafwijf en het is duidelijk dat die absoluut geen weet heeft hoe het militaire systeem werkt.
Ga lekker op je rug liggen, laat je nemen en hou verder je irritante, nietswetende en naïeve bek dicht !\
Terug achter het aanrecht, muts !!!

wattenstaafje | 12-07-15 | 21:32

Zo'n tafereel gaat hier ook nog komen. Moslims tegen andersdenkenden. Afschuwelijk vooruitzicht.

MyCatIsDoingThis | 12-07-15 | 21:32

Nederland is daar naartoe gegaan om te helpen. Echter, dat is niet goed gelukt. Kan je dat de Nederlanders kwalijk nemen? Ze hadden geen schuld aan het conflict en zijn er toch heen gegaan. Heb je hierdoor dan opeens de verplichting om je leven te geven? Lijkt me niet. De bevolking moet juist waarderen dat de Nederlanders ondanks het feit dat het niet hun conflict toch zijn gekomen om te helpen. Als ze niet waren gegaan hadden ze nu geen problemen, maar was uiteindelijk precies hetzelfde gebeurd.

TouchSmart | 12-07-15 | 21:31

Normaal is het Amerika die de problemen in Europa komt oplossen. Deze keer echter zou de EUSSR het zelf wel eens doen, want EUSSR is de toekomst. En meteen lieten onze franse economische EUSSR "vrienden"de Nederlanders barsten.

Winston1 | 12-07-15 | 21:31

Hmmmja Ebru
We hebben ook niet echte vechtmachines gestuurd natuurlijk.
Zag laatst een dame met veel geestelijke problemen op TV over dit onderwerp.
Ze was erbij en niet zo blij.
Ze was destijds ook maar 19 jaar en ze zat ook niet bij de afdeling 'killers' maar bij 'blauwhelmen.
Nee het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs.
Maar je af laten schieten? Voor wie! Joris Driepinter Voorhoeve? Joegoslavie?
En waarmee verdedigen? Met een geweertje?
Nee Ebru, dit keer ben ik het niet met je eens.
En zoals je zegt, je was er niet bij.
Datzelfde probleem dient zich iedere keer aan als de Kamer beslist over een uitzending.
Ze hebben er echt de ballen verstand van.

Politicusincapabelus | 12-07-15 | 21:31

@Pat1982
Je je hebt gelijk erover schrijven is inderdaad veel erger dan kijken hoe de mensen naar de slacht gebracht worden. Was u daar bij?

doopey | 12-07-15 | 21:31

" Ja, de beste stuurlui staan aan wal, maar dat je er geweest moet zijn om erover te oordelen, is natuurlijk bullshit." - Nee, natuurlijk heb je gelijk, Ebru. Je mening baseren op door anderen geschreven en gepubliceerde stukken geeft je absoluut het recht te menen dat je nét zoveel weet als diegenen die er waren. Jouw mening vanachter het veilige bureau is evenveel waard. NOT!

Litsehimmel | 12-07-15 | 21:31

Ebru mag schoppen wat ze wil, maar alsjeblieft niet als een kip zonder kop kakelen. Een genocide ligt namelijk best wel gevoelig (zoals je eigen heimat maar al te goed beseft). Al die Dutchbatters zijn voor het leven getekend. Laat staan de achterblijvers van de vermoorde mensen.
Een leidinggevende militair zal echt niet zomaar zijn manschappen zinloos laten afslachten zodat hij later niet afgezeken wordt door een muts achter een toetsenbord.

Boerenbrandtlul | 12-07-15 | 21:30

Jezelf als stukjesschrijfster vergelijken met een militair in de oorlog, je moet maar durven.
Karremans had het van mij wat minder onderdanig mogen spelen , maar als je onderbewapend bent kan je niet zoveel. Of verwacht Ebru een charge of the light brigade.?
Om met Pim te spreken " mens ga koken "

Goatboy2014 | 12-07-15 | 21:30

@ frank87 | 12-07-15 | 21:27
Ebru is godverdomme de eerste die bij een oorlog vooraan staat om te vluchten (dan is ze ineens WEL Turk), maar neemt wel Karremans de maat.

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:30

Leuk geprobeerd Ebru. Maar als je als soldaten in internationaal verband optrekt, en je denkt gesteund te worden door je bondgenoten, is het makkelijk praten. Maar hoe zou jij in de schoenen van Dutchbat staan, als blijkt dat je gewoon in de steek wordt gelaten door je bondgenoten ?! Dan is dat wel een ander verhaal.
Mochten die Nederlanders zonder internationale steun zijn gegaan, denk je nou echt dat zij dan zo licht bewapend zouden zijn gegaan ?! Beste stuurlui staan aan wal, Ebru. Mocht je toch modder willen gooien, spui dan bij de 3 grote landen (Amerika, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) die een kille berekening hadden gemaakt en bereidt waren die soldaten ook op te offeren aan de ware moordenaars van al die vele moslims. Tenslotte zijn het toch die Serviers die die moslims hebben vermoord. Ga daar zeiken.

loser | 12-07-15 | 21:28

Ebru, u was erbij? Wat een ongelooflijk dom stuk walgelijke stemmingmakerij is dit zeg! GS ontsla dat mens als stukjesschrijver aub!

Pat1982 | 12-07-15 | 21:28

".... waar mensen eeuwenlang naast elkaar gewoond hadden"
Er wordt altijd gesuggereerd dat ze vreedzaam naast elkaar woonden...
Maar als dat zo was dan zouden ze elkaar niet vermoord hebben.

Moi2 | 12-07-15 | 21:28

@BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:22
Zoiets, ik denk dat ze Spartaanse is of zo: "overgeven is erger dan sterven".
Ze zijn er tussenuit geknepen, en die Karremans hebben ze nu al 20 jaar achter de vodden gezeten met de beroemde "weg-met-ons-mentaliteit": de enig echte Nederlander is een falende Nederlander.
Ik kan me voorstellen dat hij aanvallen van zurigheid heeft.

frank87 | 12-07-15 | 21:27

Glad ijs Ebru. Dutchbat, papieren tijger. Voorhoeve, marionet. Ik denk dat het wel iets genuanceerder ligt. Desalniettemin goed dat je het nog eens op tafel legt in een tijd dat iedere moslim het Westen de schuld geeft en schreeuwt om compensatie.

Krassimir | 12-07-15 | 21:26

En oh ja wat een waardeloos rancuneus natrappend kutstuk zeg. Ga je schamen.

Nilfisk | 12-07-15 | 21:26

Het antwoord op al jouw vragen is "Politiek", een spel waarin de inzet hoog is en de kansen op succes klein. Als je 20 jaar nodig hebt om dat door te hebben, ben je niet geschikt om een opinie te geven.

Handsomeboy | 12-07-15 | 21:26

Waar Nederland goed in is. We staan erbij en kijken.

doopey | 12-07-15 | 21:26

Je kunt Karremans wel bekritiseren, maar begon het niet fout te gaan toen de Tweede Kamer besloot hem met zijn mannen enkel lichtbewapend op pad te sturen? Wat had hij daarna kunnen doen? Met zijn .9 pistool een T60 tank tegenhouden?
Vriendjes worden met de foute lui was het enige dat misschien iets had kunnen doen en dat probeerde hij tenminste.

JoopRe | 12-07-15 | 21:26

Wie is Ton Karremans? Bij deze ben je officieel af.

Nilfisk | 12-07-15 | 21:24

De naam is Thom.

Ruud Hazes8197 | 12-07-15 | 21:23

Wil Ebru hiermee zeggen dat Karremans en Dutchbat gewoon gefaald hebben? En dat ze nu niet moeten janken, want ze hadden zich maar moeten laten vermoorden, want dan hadden ze er ECHT alles aan gedaan om de val van Srebrenica te voorkomen?

BeunDeHaas | 12-07-15 | 21:22

Thom Karremans?

Frederickk49 | 12-07-15 | 21:21

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl