Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

WTF! Ondanks referendum toch koopzondag Ede

oie_Ai4E9DBnKQct.gifHet is Referendum Palooza tegenwoordig. De gemeente Ede deed een referendum over koopzondagen. Heel gek, maar in het refo-kalifaat stemde de meerderheid tegen. Logisch, met dorpen als Bennekom, Lunteren, Harskamp en Wekerom binnen de gemeentegrenzen. Hardcore 'Hele Noten'-bolwerken. Maar nu de verrassing! Toch wordt de koopzondag nu ingevoerd in Ede-Centrum. Want democratie leeft blijkbaar net als het strafreligieuze deel van de gemeente Ede nog in de Middeleeuwen. Hoe krijgt Ede dit voor elkaar? Doordat door de vraagstelling van het referendum de inwoners per deelgemeente gescheiden worden en doordat men kon aanvinken of men koopzondag in heel de gemeente wilde of alleen in Ede Centrum. En dan blijkt dat een meerderheid van de inwoners van Ede Centrum het okee vindt als de winkels in Ede Centrum opengaan op zondag. Ja, zo kunnen wij ook een referendum in ons voordeel laten uitvallen. Natuurlijk zijn wij pro-koopzondagen, vooral omdat we het 'zondag = rustdag'-argument net zo achterlijk vinden als 'homo's zijn ziek' en 'andersdenkenden moeten worden onthoofd'. Maar als uit een referendum blijkt dat de meerderheid van de gemeente Ede nergens in de gemeente Ede koopzondag wil, dan lijkt dat ons het democratisch uitgangspunt. Met andere woorden, de gemeente Ede dient op basis van dit referendum geen koopzondagen in te voeren. Gaat iedereen die wel wil Zaraën, Hemaën of Blokkeren op zondag lekker naar Wageningen. Het volk heeft gesproken, en ook al denkt het merendeel namens God te spreken, Ede dient er naar te luisteren.

Reaguursels

Inloggen

Ik wens Ede centrum veel geluk met die anderhalve paardenkop die daar wat komt besteden op zondag. Zolang ondernemers maar individueel kunnen beslissen of ze die dag open gaan of gesloten blijven.

Takki Yah | 13-07-15 | 14:29

@Triple2K8 | 13-07-15 | 08:46
Eenmanszaken kunnen ook gewoon personeel inhuren tegen dezelfde CAO, dus dezelfde voorwaarden en loonkosten als de "grote" jongens. In de CAO's voor winkelpersoneel en detailhandel (bijna alle mij bekende branches), kan werken op zondag en feestdagen niet worden verplicht en wordt het beloond met een toeslag van 100%. Dubbel loon dus.

In het "gross van mofrika" (je bedoelt waarschijnlijk in het grootste deel van Duitsland) mogen de meeste winkels ook op zondag open zijn (nou ja, 40 zondagen per jaar - maar dat is bijna het hele jaar), BEHALVE supermarkten en warenhuizen. Bovendien mogen winkels in Duitsland sinds 2006 6 dagen per week zelf weten wanneer ze open en dicht gaan, als ze van middernacht tot 's ochtends 8 uur open willen zijn dan mag dat.
www.retailnews.nl/nieuws/BMRQMoT7EeOSg...

Aan de zondagssluiting voor supermarkten wordt wel gemorreld maar het ligt in Duitsland wat ingewikkelder omdat de zondag als rustdag als grondrecht is verankerd in de grondwet (met wettelijke uitzonderingen voor horeca, hulpdiensten en nutsvoorzieningen). Daarom mogen speciaalzaken van zelfstandige ondernemers wel op zondag open zijn, dat mogen ze nl. helemaal zelf weten, maar worden werknemers grondwettelijk beschermd en kunnen supermarkten met personeel dus niet open op zondag. Er lopen echter rechtszaken bij het Europees Hof en een grondwetswijziging in Duitsland lijkt een kwestie van tijd.

Het is wel geinig dat je van jou op zondag geen biertje in een supermarkt mag kopen, maar wel op een terrasje in 020 (alleen in 020?!). De kroeg met terras mag wel open op zondag? En daar werkt dan niemand?

Stormageddon | 13-07-15 | 12:14

Als er dus een referendum in Ede komt over of andersdenkenden moeten worden onthoofd, zal geenstijl protesteren als Ede centrum toch als onthoofdingsvrije zone wordt aangeduid?
Vredige libertariër | 12-07-15 | 19:10

Ja, want een onthoofding is duidelijk hetzelfde als een koopzondag? Jij bent best wel een ziek mannetje, zeker voor iemand met 'vredige' in zijn nick, zulke scenario's in je argumentatie te gebruiken.

Doper | 13-07-15 | 11:39

Laat de verkooplui dit lekker zelf bepalen. Hoe kan je nou een referendum gaan houden als je weet dat je met al die gelovige te maken heb. Voordat je het weet zijn moslims hier de meerderheid en die ga je ook niet democratisch gelijk geven op basis van een referendum waarbij ze vragen of ze nog een moskee mogen plaatsen.

hadsjikidee | 13-07-15 | 09:52

De zondag is nooit de rustdag geweest en nooit zal die het zijn, laten ze maar eens beter de bijbel lezen en vooral openbaring.

pedro300 | 13-07-15 | 09:43

Wat een kletskoek. Waarom zouden de regels voor koopzondagen overal in een gemeente hetzelfde moeten zijn? Dan kun je net zo goed stellen dat ze in heel Nederland hetzelfde moeten zijn, dus overal winkels open, want daar is in Nederland een meerderheid voor.

bintang | 13-07-15 | 09:25

De gemeente Ede denkt: wat ze binnen de EU kunnen, kunnen wij ook.

Jippie | 13-07-15 | 08:57

Eenmanszaken die open moeten anders missen ze de boot.dus geen rust maar gewoon door moeten gaan.

De grote , mediamarkt, karwei, albert, welke wel open gaan
Echter uiteraard dmv cao bedongen dat je nauwelijks meer betaald krijg voor zondagwerk

Gewoon net als in het gross van mofrika
Zondag=winkels dicht
Anders ga je maar terrasjes zoeken in 020 ofzo

Triple2K8 | 13-07-15 | 08:46

GELUL GeenStijl!
Het is juist ZEER democratisch.
Wat heeft iemand uit Lunteren te zeggen over de wens van iemand in Ede om brood te kunnen kopen op zondag?
--
De vraagstelling is niet vaag
Moet de gemeente Ede het mogelijk maken dat alle winkels in Ede Centrum open kunnen op zon- en feestdagen?
--
En het antwoord is ook helder, een meerderheid van de inwoners van Ede-centrum wil winkels open op zondag.
-
Trap toch niet in die reli-agitprop van een stel steile godbangers.
-
lees!
denk na!
dan weet je genoeg

2-eme rep | 13-07-15 | 08:17

Koopzondagen in Ede, of all places. Ede vind ik grauw, saai en lelijk. In Veenendaal kun je prima winkelen. Voor mij zijn deze koopzondagen in Ede een extra reden om deze plaats te mijden.

Turbotroll | 13-07-15 | 07:36

@Jan, Leiden | 13-07-15 | 01:04
Als het niet werkt en er is geen klandizie dan blijven de winkels in Ede na een paar zondagen open te zijn geweest gewoon weer dicht. Vrijwillig, zonder overheidsbemoeienis. Omdat er geen mens komt. Middenstanders zijn vrij snel in het tellen van hun knopen hoor. Die gaan echt geen extra licht laten branden, gas verstoken en personeel betalen als er geen hond in de winkel komt.

Maar ik denk dat het omgekeerde gaat gebeuren: het wordt retedruk in Ede op zondag, uit de hele omgeving gaan de mensen naar Ede voor een boodschap... en dan komen de schijnheilige Luntenaren, Bennekommers en Barnevelders die een uur eerder naast elkaar in de kerkbankjes zaten elkaar tegen tussen de Pampers en de Hak-conserven bij de Appie. En de supermarkten in Lunteren, Bennekom en Barneveld betalen het gelag door minder omzet in de week. Binnen een jaar (nou ja, laat het twee zijn) zijn de supermarkten daar ook op zondag open. Die "gansche gemeenschap" is namelijk zo hypocriet als de moord.

Stormageddon | 13-07-15 | 03:00

@nietverdervertellen | 13-07-15 | 00:16
Die vrije dag kun je toch zelf inplannen? Toen ik een winkel runde waren we op maandag en dinsdag dicht. Was toch amper handel, dat was de kosten niet waard. Op zondagen liep het storm. De mensen die en winkel runnen kunnen heus wel een dag vrij nemen. Dan regelen ze personeel. Waarom moet iedereen collectief door de overheid opgelegd op 1 aparte dag in de week vrij zijn?

Dat is met verplichte winkelsluiting op zondag namelijk ook niet zo. Dan moeten verpleegsters in ziekenhuizen en verzorgingshuizen gewoon werken. Dat gaat wel gewoon door. Mensen die bij elektriciteitsbedrijven moeten op zondag ook gewoon stroom leveren. Bij kabelmaatschappijen, bij TV en radio, bij kranten en bij hulpdiensten moeten ze allemaal op zondag werken. Profeesionele sporters moeten ook gewoon zondag werken evenals alle mensen die in touw zijn om (sport)evenementen op zondag te organiseren. In de horeca werken ook duizenden mensen op zondag. Dus waarom moet er dan voor winkelpersoneel een wettelijke uitzondering zijn? Dat argument is gewoon kul. En ja, ik vind dat kantoren die werknemers op zondag willen laten werken dat ook gewoon moeten mogen. Het argument van "een gemeenschappelijke verplichte vrije dag" is leeg en ronduit bullshit.

CAO's zijn allemaal afgesloten op 40 uur per week en wat mij betreft mag iedereen dan gewoon kiezen op welke dagen hij wil werken. En hoezo ontneem je iemand de mogelijkheid om iemand te bezoeken. Die kan toch op een andere dag iemand bezoeken? Als je voor verplichte winkelsluitingstijden bent ontneem je iemand anders de mogelijkheid een paar centen te verdienen en in z'n levensonderhoud te voorzien. Dat is dan de andere kant van de medaille. Vind ik verkeerder dan iemand de mogelijkheid te nemen om een ander te bezoeken. Je morele argument is kul met vingers. "Maar ik weet ook dat zoiets verkeerd is"... pfff.
Wat. Een. Onzin.

Stormageddon | 13-07-15 | 02:49

Utrecht Stad referendum hetzelfde Utrecht tegen gestemd, maar dan een winkelier (Broekman, Rode Winkel) geeft aan dat er 'behoefte' is en het gaat toch door, een paar jaar later. Nu is diezelfde winkelier aan het klagen over terugloop op de koopdonderdagavond... f*ck democra... en gemeenteraden.

BertusBrulaap | 13-07-15 | 02:31

Utrecht Stad referendum hetzelfde Utrecht tegen gestemd, maar dan een winkelier (Broekman, Rode Winkel) geeft aan dat er 'behoefte' is en het gaat toch door, een paar jaar later. Nu is diezelfde winkelier aan het klagen over terugloop op de koopdonderdagavond... f*ck democra... en gemeenteraden.

BertusBrulaap | 13-07-15 | 02:31

Ik zie het probleem niet zo. Prima toch als er bij dat referendum een ja/nee ook nog optie voor alleen het centrum is.

XaleX_2 | 13-07-15 | 01:25

Over een paar jaar gooien de middenstanders daar de winkels weer dicht omdat niemand van de "gansche gemeenschap" op zondag in de winkel komt. Gaan ze koffiedrinken bij oma of opa in het verzorgingstehuis, zo hoort het daar ook. Conclusie is dan dat dit weer gaat op politiek profileren van gemeenteraad/wethouders. Kijk ons nou toch eens, we hebben een koopzondag ingesteld en dat in Ede! Nog ergens een vacature vrij voor burgemeester in het land? Want wat hebben we wel niet bereikt: Jawel, een niet bezochte koopzondag en winkeliers met extra kosten door energieverspilling!

Jan, Leiden | 13-07-15 | 01:04

Ik werk het liefst 8 dagen per week. Toch vind ik het fijn om één dag in de week de mogelijkheid te hebben, om wat privé afspraken te maken. Het maakt mensen ook meer produktief. Als iedereen even kan luchten op die éne dag. GeenStijl doet alsof structuur verkeerd is. Ik koop ook wel eens iets op zondag, gewoon omdat het makkelijk is. Maar ik weet ook dat zoiets verkeerd is, omdat ik de mogelijkheid van die mensen ontneem, omdat zij dan niemand kunnen bezoeken. Voor het eerst in maanden, heb ik een zaterdag vrij genomen (ook weer gewerkt, dat terzijde). Ik vond het wel fijn om even afstand te kunnen doen. Morgen weer fris aan het werk.

nietverdervertellen | 13-07-15 | 00:16

Niks mis met een rustdag overigens, komt een samenleving alleen maar ten goede. Niet op religieuze gronden (al denk ik dat het voorschrift niet voor niets in de bijbel staat, een rustdag is namelijk gewoon gezond), maar op basis van gezond verstand.
Verder eens met het stuk.

Lewis | 12-07-15 | 23:07

De gemeente hoort naar de inwoners te luisteren! Elk smoesje is venijnig gemeen.

AntiSoof | 12-07-15 | 23:05

Ik vind dit zo gek nog niet. De bewoners van Ede centrum zullen er de meeste hinder van ondervinden. Als die voor zijn, waarom zou de mening van iemand uit Lunteren dan interessant zijn? Je kunt je wel afvragen of je dan niet beter een minireferendum had kunnen onder de daadwerkelijke belanghebbenden, in Ede centrum dus.

A New Today | 12-07-15 | 23:01

Gods wil denk ik.

caspert79 | 12-07-15 | 23:01

Stormageddon | 12-07-15 | 22:28
Een winkel in de vorige eeuw was een boterham en idd hard werken. In de huidige tijd is het runnen ve winkel geen pretje meer en achter de gevel zie je veel stille armoede. Internetwinkels zien wel jaarlijks hun omzet fors stijgen.

Watapatja | 12-07-15 | 23:00

De gemeente heeft aan een of andere fietsenhandel toegezegd dat ze op de zondag open mochten zijn. Zo trekken de andere ondernemers de gemeente natuurlijk 1,2,3 voor de rechter wegens ongelijke behandeling. Vandaar nu koopzondag in Ede.

gevulde koek | 12-07-15 | 22:54

Een grondwet wordt in het duister omgetoverd in een verdrag. D66 hoor je niet meer over een referendum. De grootste regenten zijn tegenwoordig zelfs lid van d66.

FCDenBosch | 12-07-15 | 22:40

Bereid je maar voor Geen Stijl redactie. Stel dat jullie je referendum krijgen en de meerderheid van de bevolking zou zich uitspreken tegen de verdragen met Moldavië, Oekraïne en dat andere land. Je zal zien dat onze overheid ongetwijfeld een smoes verzint om haar eigen zin door te drijven.

FCDenBosch | 12-07-15 | 22:37

Legt perfect de absurditeit van democratie bloot: mijn winkel, mijn zaak; de enige die zou mogen bepalen wanneer die opengaat en dichtblijft is de eigenaar!? Idem wat betreft of er gerookt mag worden; wat het personeel moet dragen en zelfs wie er wel of niet überhaupt de winkel mogen betreden!
De overheid is het probleem, niet de oplossing...

mygfisbrazilian | 12-07-15 | 22:30

@Watapatja | 12-07-15 | 22:12
Ik kom ook uit een ondernemersgezin met winkel. In het seizoen werkten mijn ouders 7 dagen per week, 10 uur per dag (soms meer - dus ook op zondag als de winkel niet open was) en ik kon als kind ook degelijks en in het weekend aan de bak om te helpen. En ik heb zelf een winkel gerund, dus je hoeft me niks toe te wensen, ouwe nep-jood.

Stormageddon | 12-07-15 | 22:28

Er is een verschil tussen Ede-stad en de omringende dürpen. Ede is een grote gemeente. 2/3rde van Ede-stad stemde voor en daarom komt er koop zondag in Ede-stad. Raar artikeltje GS.

Irony | 12-07-15 | 22:17

Ik zie dat de grote wijze Stormageddon zijn eigen perceptie over winkeliers ook delibreert. Een echte jood zou hem een winkel toewensen.

Watapatja | 12-07-15 | 22:12

@Stormageddon | 12-07-15 | 21:33
In ieder geval bedankt voor de aangename discussie van vanavond! Het heeft mij wel enigszins aan het denken gezet. Fijne avond nog!

Ik was in Haren | 12-07-15 | 22:06

Referenda in Nederland is een uiting van macht door Politici. Wanneer het volk ja zegt zeggen zij nee en andersom. Schandalige wan-vertoning waarvoor de verantwoordelijken gestraft zouden moeten worden. Maar ja, het is Nederland we laten het gewoon gebeuren.

Toetsiemonster | 12-07-15 | 22:01

Nee, Ede was vóór! Maar al die geloofsgekken die tegen waren woonden op dorpen en hoeven om Ede heen.
Ze hebben op hun boerderijen helemaal geen last van wat er in de stad gebeurd. Dus correct!

Mega Mindie 2 | 12-07-15 | 21:46

Dat hele raadgevende referendum... daar moeten we van af.
Fopspeen.
Of je hebt een corrctief referendum (zwitserland), of je
of gewoon niks. Geen tussenweg.
Werkt niet.

vanvandaag | 12-07-15 | 21:44

@Stormageddon | 12-07-15 | 21:33
Ik dacht dat er op dagen dat er gewerkt wordt, er meer werkgerelateerde ongelukken gebeuren en de brandweer vaker uit moet rukken. Maar sorry. Je hebt gelijk, ik zat er naast.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:36

@Kazonga© | 12-07-15 | 21:31
Ja, als je het zo bekijkt heb je gelijk.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:33

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:23
Gelul in het kwadraat. Wie worden naar de kloten geholpen? Kun je dat onderbouwen? Met cijfers? Zijn er meer MKB ondernemers failliet gegaan in dorpen en steden met vrije openingstijden? Ik ken die statistieken niet, maar als jij ze hebt: laat maar zien. (Tip: ze zijn er niet)
Integendeel: Vrije openingstijden bieden juist kansen. Juist ook voor kleine ondernemers in niche-branches.
Grote bedrijven hebben het juist moeilijk in deze tijd: V&D, Hema staan op de rand van de afgrond terwijl hipsterwinkeltjes met superfoods en allerlei andere kul als paddestoelen uit de grond schieten.
En hoezo politie en ziekenhuizen? Die waren op zondag dicht? Wat heeft dat er in vredesnaam meet te maken? En daarbij: dat zou dus meer FTE bij politie en ziekenhuizen betekenen: meer arbeidsplaatsen, meer economische groei. Wat is daarop tegen?

Stormageddon | 12-07-15 | 21:33

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:23
.
Het is aan de winkelier zelf,of hij/zij op zondag open wil gaan, dus van je argument klopt niet alles.

Kazonga© | 12-07-15 | 21:31

De zwarte kousen zijn er gereformeerd ingeluisd.

Rest In Privacy | 12-07-15 | 21:29

wat=was

Kazonga© | 12-07-15 | 21:27

Wat zeur je toch Quid?

Het wat toch een raadplegend referendum en geen correctieve?
Dus als een gemeente dat wil, legt ze de uitkomsten naast zich neer, om hen moverende redenen, zoals dat zo verduisterend heet...

Kazonga© | 12-07-15 | 21:26

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:18
Bedrijven komen niet in aanmerking voor gemeentelijke schuldhulp. Bedrijven berekenen inderdaad alles door. Als je zo gaat redeneren moet je ook sport afschaffen. Sportblessures kosten het bedrijfsleven ook miljoenen per jaar. En zo kun je nog wel even doorgaan. Ja, risico's worden doorberekend. Nou en? Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.
Maar vertel: waarom ben je er voorstander van dat de overheid zich bemoeit met winkelsluitingstijden? Wat is dat voor paternalistisch gezeik?

Stormageddon | 12-07-15 | 21:23

@Stormageddon | 12-07-15 | 21:18
Omdat er zo heel veel ondernemers naar de kloten worden geholpen, die ook een gezin moeten voeden. Grote bedrijven nemen jonge goedkope arbeidskrachten in dienst. Die worden er naar verloop van tijd ook weer uitgegooid als het wat minder gaat. Bovendien moet niet alleen de winkelier meer gaan werken, maar bijvoorbeeld ook de politie, ziekenhuizen, noem maar op.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:23

Wat een gelul weer. Als je denkt dat een democratie alleen gaat over het recht van de meerderheid, dan heb je het principe van een democratie niet begrepen.

Het kan ook gaan over compromissen, bijvoorbeeld wel open in het centrum maar niet inde rest? of zo iets?

Joost Maghetweten | 12-07-15 | 21:21

@Stormageddon | 12-07-15 | 21:15
En wie betaalt de uren van de schuldhulpverleners bij de gemeente? En denk je niet dat de crediteuren en vast percentage doorrekenen in hun product, om dit soort klappen op te vangen? Indirect vang je alles als samenleving op.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:18

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:09
Maar vertel nou eens: wat is nou eigenlijk je doorslaggevende argument om voorstander te zijn van verplichte, door de overheid opgelegde winkelsluitingstijden? Waarom denk je dat winkeliers dat niet zelf kunnen bepalen?

Stormageddon | 12-07-15 | 21:18

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:09
Winkeliers zijn ook verplicht verzekerd tegen ziektekosten. En verreweg de meesten hebben een AOV (ook al kunnen ze die eigenlijk niet betalen) omdat het juist een voorwaarde is bij een bank - een bank die ook AOV's verkoopt...
En schuldhulp kost jou niks. Dat gaat alleen crediteuren geld kosten.

Stormageddon | 12-07-15 | 21:15

@Stormageddon | 12-07-15 | 21:04
Ik kom dan bij jou een broodje eten.
Een burn-out kost ons alleen echt niets als de winkelier zich niet verzekerd heeft, maar anders zit dat gewoon in onze premies doorgerekend. En als hij de schuldhulpverlening in moet, omdat hij langdurig ziek blijft, wordt dat ook door ons betaald.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 21:09

Dus mensen die vinden dat het goed is geen slaaf van je werk te zijn en tijdig te rusten, zijn volgens deze site net zo erg als mensen die andere mensen onthoofden.

Ik sta zo versteld van deze conclusie, dat ik hier met naam en toenaam op reageer.

Renata | 12-07-15 | 21:07

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:49
Dan zoek je andere investeerders. En begin gewoon. Je hoeft niet super-de-luxe te beginnen. Als je al een bakker bent dan heb je de ovens al. Taarten bakken doe je toch al. Dan bak je wat meer. Tafeltjes stoeltjes van een rommelmarkt of een boedel ergens, parasolletjes, kopjes en schoteltjes van een koffieboer waar je de koffie van gaat afnemen. Een conditorei met terras is voor een bakker snel voor elkaar te boksen.
En tja, ondernemen is risico lopen. Het is niet voor iedereen weggelegd en niet iedereen is in de wieg gelegd om een winkel te hebben. Overigens kost een burn-out van een winkelier de samenleving niks.

Stormageddon | 12-07-15 | 21:04

@Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:45
Dat betekent ook overigens ook dat je op andere momenten, als er geen klanten zijn, je de winkel gewoon dicht kunt laten. Een ijssalon draait 's ochtends geen omzet. Maar als hij Italiaanse ontbijtjes gaat verkopen: dan kan het misschien wel uit. Lullig voor de bakker, maar... als hij de broodjes bij de plaatselijke bakker laat bakken dan verdienen ze er beiden wat aan. Strategische allianties werken ook in MKB. Creatief ondernemerschap is veel meer dan een winkelwetje en opgelegde winkelsluitingstijden.
De allereerste vraag die ik het topic stelde blijft recht overeind (en ik heb er nog geen enkel steekhoudend argument gehoord) waarom bemoeit de overheid zich met winkelsluitingstijden? Waarom bepaalt een overheid wanneer een winkelier zijn klanten mag bedienen? En waarom zijn al die nep-liberalen in deze panelen het daar mee eens?

Stormageddon | 12-07-15 | 20:57

@Stormageddon | 12-07-15 | 20:41
Ik weet niet hoeveel omzet Stormageddon en Zonen draait in de week, maar de bakker hier krijgt in deze tijd het geld voor dit soort inesteringen niet losgepeuterd bij de bank. Maar goed, ik zeg niet dat je onzin verkondigt, maar ik kijk er anders tegenaan. Ik geloof ook niet dat Nederland er zoveel beter van geworden is. Er komen ook aardig wat mensen met een eigen zaak met een burnout thuis te zitten, omdat ze het maar net redden en dat betalen we ook met z'n allen.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:49

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:41
Mijn excuses voor het storen dan.

Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:45

Oftewel, het zoveelste bewijs dat referenda totaal geen zin hebben. Kijk maar naar de EU, kijk maar naar Griekenland, kijk maar naar ... ach, laat maar.

Litsehimmel | 12-07-15 | 20:45

@Stormageddon | 12-07-15 | 20:41
Klopt. Als ik daar aan mag toevoegen dat men vergeten is voor zichzelf te zorgen. Binnen een paar jaar MOET je misschien wel open op zondag en elke avond tot 9 uur om je hoofd boven water te houden. En dan kan jj lekker je omzetje en je vrije tijd willen beschermen met een wetje. Maar dan heb je pech want dan gaat en ander met je omzet ervandoor. Een ondernemer die wel wilt werken. Allemaal welvaartsziekten, ook die winkel wet.

Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:45

Raadgevend referendum, Ede dient helemaal niks.

dugo | 12-07-15 | 20:45

@Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:39
Niet op de rustdag.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:41

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:18
Mijn klanten halen geen brood bij de supermarkt. En als dat wel dreigt en ik kan dat zien aan de omzet dan bedenk ik een broodservice die op zondag vers gebakken brood aan de deur brengt. Of zoiets.
Of: ik ga bakken voor de supermarkt. De meeste supermarkten bakken namelijk sowieso niet zelf maar nemen halffabrikaatjes af die ze afbakken in de winkel, maar dat doen ze op zondag niet, dat wordt dan op zaterdag al afgebakken en wat er zaterdag over is wordt zondag's verkocht - op zondag is er bijna nooit brood in de supermarkt, let maar eens op.
Of ik open naast de bakkerij en conditorei met een mooi terras en doe dan speciaal op zondag koffie met vers gebak voor een eurootje. Of doordeweeks ontbijt en lunchservice voor de kantorende medemens. Creatief zijn. Klanten opzoeken. Anders denken.
Wees creatief en zoek de klant. Dat kun je allemaal zelf bepalen. Je bent niet afhankelijk van opgelegde winkeltijden en de winkeldeur en dan maar afwachten of er een klant binnenhuppelt. Dat is een vijftiger jaren mentaliteit en zo stompzinnig is geen enkele winkelier meer.

Stormageddon | 12-07-15 | 20:41

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:38
Gelijk weer met je vinger naar de ander wappen. je bent net een moslim. Doe jij niet aan fact checken van je mede reauguurders...

Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:39

@bij gelegenheid | 12-07-15 | 20:36
Hee, doet dat eens niet! Nu sta ik ook voor lul met mijn reactie op jouw comment.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:38

@ooit_huisregelneef: dat komt doordat quit bevooroordeeld is doordat hij socio-genetisch geïnfecteerd is met gristen, hoe hard hij ook probeert te ontsnappen. Bovendien woont (en rust) zijn hele familie daar nog.

pvpb | 12-07-15 | 20:37

Verschrikkelijk dat de NL overheid zich anno 2015 nog denkt te moeten bemoeien met winkel openingstijden.
--
@ikwasinharen - Als je als retailer baalt dat je nog "maar" 1 dag per week voor je gezin hebt. Dan had je geen retailer moeten worden.
--
Het feest is over na meer dan 60 jaar. Handen uit de mouwen is wat de toekomst voor de meeste van ons in Petto heeft. Alle verworvenheden (rechten) gekregen door o.a. onze gas baten zullen 1 voor 1 verdwijnen. Die verworvenheden worden nu in cash omgezet om uw zwakke broeders in Zuid - Europa te helpen.

Mark_D_NL | 12-07-15 | 20:36

Excuseer m'n eerdere opmerking inzake de pdf.
Quid heeft wél goed gerekend.
*stil hoekje opzoekt*

bij gelegenheid | 12-07-15 | 20:36

@sjaap.marok | 12-07-15 | 20:31
Een voorstel aan de regenten doen: we willen niemand 10 mille geven, hoppa iedereen 10 mille.

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:36

"het 'zondag = rustdag'-argument net zo achterlijk vinden als....'andersdenkenden moeten worden onthoofd'."

God, Quid, wat ben je toch een ziekelijke christenhater. Laat je nakijken, want je statement is een klap in het gezicht van de mensen die nu acuut worden bedreigd door IS.

Boer Kini | 12-07-15 | 20:34

Beetje rare aanname van Quit dat er geen beleid per woonkern gemaakt zou kunnen worden.

Ooit_huisregelneef | 12-07-15 | 20:33

Dat moet een strijd geweest zijn in de hemel en hel.
Ik vraag mij af wie heeft nu eigenlijk gewonnen God?of de Duivel.
God het geld... en de Duivel de afgod van consumptie...
Halleluja eikels.

diddley2 | 12-07-15 | 20:33

Nu NPO 2 over onze medelanders en de historie van de shit waar we nu in zitten.

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:32

Het enige dat opvalt is: de bevolking is tegen dus doen we het....

sjaap.marok | 12-07-15 | 20:31

Ede.

Waar zelfs de verkeerslichten te lui zijn om op zondag te werken.

dlseth_ | 12-07-15 | 20:27

@Stormageddon | 12-07-15 | 20:12
Nee, dat kun je op een gegeven moment niet meer zelf bepalen. Als jij als Starmaggedon & Zonen een bakkerij hebt en de supermarkt gaat op zondag open. Dan verlies je waarschijnlijk een deel van je klanten die besluiten op zondag naar de supermarkt te gaan, omdat ze dan daar gelijk hun brood wel meenemen. Ondanks dat jouw brood veel lekkerder is.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:18

Net zo iets als dat Nederland geld wil uitlenen aan Griekenland, en daar dan een referendum over houden.

En dan in plaats van de Nederlanders alleen de Grieken laten stemmen...

W_F | 12-07-15 | 20:17

@Eurotokkie | 12-07-15 | 20:09
: )

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:14

@bij gelegenheid | 12-07-15 | 20:11
Ook voor hem geldt: Zondags werk is niet sterk.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 20:13

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:57
Onzin. Dat kun je toch helemaal zelf bepalen? Als je een creatieve ondernemer bent dan zoek je de klant zelf op, en dan op een tijd dat het de klant uitkomt. Dat kan alleen in ochtenduren zijn. Of alleen in avonduren. Of alleen van donderdag t/m zondag. Of alleen door de week. Hangt van je business af.
Je hoeft helemaal niet met de gekte mee te doen en van 's morgens vroeg tot 's avonds laat open te zijn. Gewone winkeliers zijn nu 's avonds ook niet open als de supermarkten open zijn.
Nochtans is het altijd zo geweest dat middenstanders altijd aan het werk zijn. Dat was vroeger al zo en is nog steeds zo. Een goede winkelier is altijd aan het werk en heeft nooit tijd voor vrouw en kinderen, integendeel: andersom. Kinderen en vrouwen moeten meewerken, zoveel en zolang als ze kunnen. Als je tijd over hebt voor "hobby's" dan doe je iets niet helemaal goed als winkelier.

Stormageddon | 12-07-15 | 20:12

Ondertussen sloopt dat andere geloof even een dertiende eeuws werelderfgoedlijst citadel, tijdens hun periode van vrede, bezinning en vasten. Happy Ramadan! frontpage.fok.nl/nieuws/707343/1/1/50/...

Kennelijk moet je nogal vaart maken als je in je leven allerlei bezienswaardigheden wil zien.

Feynman | 12-07-15 | 20:12

Volgens de pdf:
Woonkern Ede
Vraag 1 Geldige stemmen 24304 nee 45.83%
Vraag 2 Geldige stemmen 24000 nee 40.35%
Vraag 3 Geldige stemmen 23761 nee 43.12%

Woonkern Bennekom
1/ 5270 nee 56.07
2/ 5192 nee 51.44
3/ 5127 nee 53.09

Overige woonkernen doen in absolute aantallen amper mee want weinig inwoners.
Conclusie: topic van Quid rammelt behoorlijk.

bij gelegenheid | 12-07-15 | 20:11

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:06
Ik heb twee kamers special ingericht voor BBB maar de vluchtingen blijven weg , misschien moet ik ze zelf gaan halen met een bootje.

Eurotokkie | 12-07-15 | 20:09

@Rotterdammert1965 | 12-07-15 | 19:55
Jouw theorie doortrekkende kan men ook alleen op dinsdag en zaterdag open gaan, best wel een aardig idee eigenlijk.

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:08

@Eurotokkie | 12-07-15 | 19:51
Begin jij ook al, als je dat wijf hoort praten krijg je de neiging om in janken uit te barsten.
Waar mevrouwtje nitwit nog kwaaier om kon worden is dat er wel eens grenscontroles worden gehouden bij de NL grens ( mag niet van haar )en er dan met name donkere/getinte lieden aan worden gehouden, mag niet van Judith, nee wie dan wel: een bejaarde met z n caravan, zulk soort gekken als Sargentini ( gekke naam eigenlijk ) slopen ons land.

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 20:06

Rotterdammert1965 | 12-07-15 | 19:55
Kijk interessant wordt het als zondag BTW vrij wordt

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:57

@Stormageddon | 12-07-15 | 19:53
Dan zijn we het dit keer oneens met elkaar. Van mij mag het echt teruggebracht worden tot de grote steden. Winkeliers zijn niet alleen winkeliers, maar ook partner, ouder et cetera. Als je een winkel hebt, had je nog maar 1 dag voor je gezin.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:57

Blijft heel die koopzondagen vreemd vinden. Het geld dat ik op zondag uitgeef kan ik niet op andere dagen uitgeven. Voor het grootste deel van MKB Nederland is denk ik de kosten hoger dan de baten onderaan de rekensom, maar moeten wel meegaan vanwege de grote concerns die anders te veel klanten wegtrekken.

Rotterdammert1965 | 12-07-15 | 19:55

knerf | 12-07-15 | 19:50
Ik koopt zoveel mogelijk via internet , je goed soms een DHL bezorgen die zit te zeiken waarom ik zo weinig thuis ben .

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:54

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:50
In de meeste dorpen die ik ken (en ik ken er nogal wat) waar een zondagopenstelling is gaan alleen de supermarkten op zondag open. En Ede is overigens geen lullig dorpje of een kleinere plaats. Ook geen grote stad, maar voor de regio wel degelijk een koopcentrum van betekenis en met een vrij groot winkelcentrum.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:53

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 19:49
Daar heeft ze wel gelijk in , wie zijn wij om te oordelen over vluchtelingen , deze mensen hebben ook recht op een goed bestaan.

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:51

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:43
Die worden bevoorraad en hoeven daar niets voor te doen? Je lult uit je nek! Er lopen volcontinu jongens en meisjes ronde om voorraad bij te houden, bij te vullen en de manager doet niets anders dan bestellijsten bij te houden.
Een supermarkt heeft het door de hoge omloopsnelheid dagelijks veel drukker met de bestellingen en voorraadbeheer dan de groenteboer op de hoek. Die kan bij wijze van spreken met één blik op de schappen wel bepalen wat hij bij de groothandel moet halen, cq. bij zijn leverancier moet bestellen.
Jij hebt echt geen reet verstand van retail. Dat blijkt wel.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:50

Koopzondagen zijn er voor hersenloos, koopziek en dom kuddevolk.

knerf | 12-07-15 | 19:50

@Stormageddon | 12-07-15 | 19:46
Dan praten we langs elkaar heen. Excuses. Ik doelde op kleinere plaatsen als Ede. Wat ik ook in mijn eerste comment aangaf: 'Van mij mogen koopzondagen beperkt worden tot in de grote steden.'

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:50

Er zijn ergere dingen, op radio 1 hysterisch vrouwtje Judith Sargenti GL en EU parl. lid, wij zijn schoften proberen de vluchtelingen tegen te houden, iedereen is welkom, om gek van te worden wat een gevaarlijke gek.

Uw Verzekeringsadvis | 12-07-15 | 19:49

Simon_GS | 12-07-15 | 19:43
Ja en dan van de dak schreeuwen van kijk hoe democratisch we toch zijn , ugh.

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:48

Ik ben principieel want ik koop op zondag alleen maar bier.

eerstneukendanpraten | 12-07-15 | 19:47

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:40
Er zijn talloze bedrijven in de grotere steden die dankzij de koopzondag wél net het hoofd boven water kunnen houden. En ja, die werken wat langer. Overigens kun je tussen de bedrijven door op rustige momenten in een winkel heel veel werk verzetten. Voorraadbeheer, bestellingen doen, wat eenvoudige administratief gedoe: kan prima tussendoor. Schoonmaken moet je toch elke dag.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:46

We vragen het volk , het volk stemt en als het hun niet goed uitkomt krijgt het volk de middelvinger .

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:45

@Stormageddon | 12-07-15 | 19:42
Die hebben wel iets andere inkoopconstructies, worden bevoorraad en worden geholpen als het even minder gaat.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:43

Oude truc natuurlijk ... geeft het volk iets te kiezen en zorg dat je als bestuurders met alle alternatieven uit de voeten kan.

Simon_GS | 12-07-15 | 19:43

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:38
Jumbo supermarkten (o.a.) zijn franchise ondernemingen: de franchisenemer is net als een gewone groenteboer, die is ook gewoon afhankelijk van zijn wekelijkse omzet.
Je lult uit je nek.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:42

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:38
Ja goed , een groentezaak heeft in het algemeen vaste klanten als je het vergelijkt met grote bedrijven.

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:41

@Stormageddon | 12-07-15 | 19:37
Ik denk dat die mensen nu op maandag ook al dicht zijn. Als jij alles zelf moet bevoorraden, schoonhouden, et cetera, dan red je dat niet op een zondag minddag. En zo heel veel beter vind ik de economie niet draaien, sinds er overal koopzondagen doorheen worden gedrukt.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:40

'Heel gek, maar in het refo-kalifaat stemde de meerderheid tegen. '
Neen Johnny, dit intepreteer je verkeerd. Waaomr?

In absolute aantallen hebben de inwoners van de gemeente Ede nl vóór gestemd. nl.m.wikipedia.org/wiki/Ede_(gemeente...
En niet anders boefie.

bij gelegenheid | 12-07-15 | 19:40

@Eurotokkie | 12-07-15 | 19:30
Jij hoeft niet naar de winkel op zondag. De winkel hoeft niet open op zondag. Als ik maar gewoon naar de winkel mag die WEL open is op zondag.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 19:40

@Eurotokkie | 12-07-15 | 19:35
Nee, maar de mensen die daar werken krijgen gewoon een loon betaald. De buurman die een groentezaak heeft, is veel directer afhankelijk van zijn wekelijkse opbrengst.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:38

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:30
Dat blijkt helemaal nergens uit. In de meeste dorpen waar in het afgelopen jaar de zondagen zijn vrijgegeven blijven de meeste mom & pop stores op zondag gewoon dicht en hebben winkeliersverenigingen samen afspraken welke winkels wel en welke niet open gaan. In de meeste gevallen zijn supermarkten en bouwmarkten open en is de rest gewoon dicht: ook de Blokkers en Actions en andere non-food ketens.
En je kun evengoed andersom redeneren en afspraken maken. Je kunt als winkeliers ook afspreken om op maandag dicht te zijn en als heel winkelcentrum wel op zondag. Maandag is sowieso een klotedag voor retail, altijd al geweest. Dan ga je met z'n allen op maandag dicht. Maakt geen flikker uit.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:37

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:30

Grote bedrijven zoals V&D en de Hema hebben het in deze tijden niet echt makkelijk.

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:35

Bespaar me de kerken - inclusief de atheïstische.

Wim Denkbaar | 12-07-15 | 19:35

@mindblender | 12-07-15 | 19:31
De supermarkt heeft nu eenmaal een functie die de bevolking dient. Ook de harde werkers van het metaal die werken wanneer de winkel open is, op christelijke tijden.
Fijn om dan op on-christelijke tijden toch te kunnen winkelen, bij een winkel die voor deze klandizie kiest.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 19:35

@MaisNon | 12-07-15 | 19:17
"Maar ik vind niet dat we per se 24/7 365 dagen per jaar moeten consumeren/produceren."

"We" kunnen prima 24/365 al die dingen doen. Niet allemaal tegelijk maar iedere op het moment dat het uitkomt. Geeft enorm veel rust ook. In tegenstelling tot opgedwongen beperkingen. Ook een veel efficienter gebruik van productiemiddelen.

Godsammekraken | 12-07-15 | 19:34

Een referendum houden of iemand wel of niet een eerlijke boterham mag verdienen, Quid... goed plan. Je kun Quid wel uit de gereformeerde kerk halen, maar je haalt de gereformeerde kerk niet uit Quid.

CoJoNes | 12-07-15 | 19:33

Zondagsrust ??? Dan blijf je toch lekker de hele dag op je nest liggen !!

alshetware | 12-07-15 | 19:33

Ik ben inmiddels al zo gewend aan de koopzondag dat als de supermarkt van lieverlee besluit de deuren een keer een zondag gesloten te houden dat ik dan een serieus probleem heb; dat wordt noodgedwongen ontbijten bij de IKEA.

VanBukkem | 12-07-15 | 19:33

@necrosis | 12-07-15 | 19:22
In Nederland is de rustdag heel lang zondag geweest, je zou het inmiddels een cultureel fenomeen kunnen noemen. Ik zie niet in waarom er voor de kleine groep joden of de veeleisende moslims andere dagen als rustdag moeten gaan gelden.

MaisNon | 12-07-15 | 19:33

Het volk is Dom, Ik woon in Ede en ik heb tegen gestemd. niet vanuit het geloof want dat geloof dat geloof ik wel maar omdat hier door voor de gewone burger de zondag en straks ook een gewone werkdag word, nu al verlangen de werkgevers in de metaal van de bonden om de zaterdag een gewone werkdag te maken, in het verleden zijn ook al vergoedingen afgeschaft voor overwerk en dergelijke en zijn er verschoven uren gekomen. straks heb je als werknemen niets veel meer te zeggen over je te werken dagen maar doet de werkgever het omdat zij de macht hebben en omdat het volk instemde met het werken op zondag zonder het zelf te zien.

mindblender | 12-07-15 | 19:31

@Stormageddon | 12-07-15 | 19:26
Ik denk dat de kleine middenstand helemaal naar de kloten gaat met die koopzondag. De grote bedrijven hebben personeel genoeg en kunnen mensen laten rouleren, maar als jij samen met moeders de vrouw een winkel hebt, dan wordt het al een stuk lastiger. Je moet dan bijna wel ook op zondag open, wil je een gedeelte klandizie behouden. En ja, ik vind het best jammer als er familiebedrijven kapot gaan.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:30

Tommygunner | 12-07-15 | 19:20
Ik ben zelf niet gelovig maar ik vind dat zondag een rustdag moet blijven ,dus alle winkels dicht.

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:30

Leve de vrijheid! En daar helpt geen minnetjesklikkende christenhond wat aan. (Mag winkelen bij Geenstijl op internet wel op zondag?)

Stormageddon | 12-07-15 | 19:28

Ja een referendum is meer en advies , het is aan de gemeente of zie die opvolgen.
Welkom in "demonstraties" Nederland .

Eurotokkie | 12-07-15 | 19:27

@Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:22
Wat is er tegen om te stemmen met je voeten, cq. je portemonnee? Als er op zondag geen klandizie is en er komt niemand in de winkel, dan zal een winkelier na een paar zondagen zonder omzet de winkel wel gesloten houden omdat het gewoon niet uit kan: personeel, elektriciteit, allemaal kosten en geen omzet. De klant zoekt zijn eigen tijden wel en de slimme ondernemer zoekt de klant wel op (en dus ook de meest ideale openingstijden). Daar is toch geen overheid of referendum voor nodig? Het enige referendum dat telt is de optelsom bij de opmaak van de kassa aan het eind van de dag.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:26

Zo zijn onze politici nu eenmaal, veel lullen weinig zeggen en vooral niet doen wat het volk wil. Volksvertegenwoordigers zijn tegenwoordig heel goed in volksverlakkerij.

jvy_007 | 12-07-15 | 19:26

Duh. Ik mag vrijuit kiezen wat ik op mijn boterhammetje smeer en waar/wanneer ik dat koop. Veel gekker dan dat laten Onze Regenten de democratie echt niet uit hun handen lopen.

Jan Passant mk2 | 12-07-15 | 19:25

@MaisNon | 12-07-15 | 19:17
Joden hebben hun rustdag op zaterdag, islamieten op vrijdag.
Nog een paar religieuze rustdagen erbij en de winkels mogen helemaal niet meer open....

necrosis | 12-07-15 | 19:22

@Tommygunner | 12-07-15 | 19:20
Dat kan niet in een democratische samenleving. Zowel gelovigen als niet-gelovigen mogen hun stem laten horen. Het jammere is dan weer wel dat er niets mee gedaan wordt.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:22

@MaisNon | 12-07-15 | 19:17
En waarom zou dat door de overheid afgedwongen moeten worden? Met welke reden dan wel? Niemand wordt verplicht om 24/7 te winkelen. En geen enkele winkelier wordt verplicht open te zijn. Laat de ondernemers de keuze en laat consumenten de keuze. Er zijn genoeg winkels die op zondag geen klandizie zullen trekken en dicht blijven. Iedereen gewoon vrije keus. Wat is daar op tegen?

Stormageddon | 12-07-15 | 19:21

Ik vind dat alle keuzes gemaakt op geloof niets met politiek te maken hebben en genegeerd dienen te worden.

Tommygunner | 12-07-15 | 19:20

En trouwens, van mij hoeft Nederland op zondag ook geen geld aan Griekenland te geven. Gelovig of niet, dat is sowieso zonde.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:20

Luister eens Sjonnie, het referendum was per dorp. In het dorp Ede heeft een nipte meerderheid voor koopzondagen gestemd, in de dorpen eromheen een meerderheid tegen. Het gemiddelde over alle dorpen was een meerderheid tegen. Maar op deze manier is dus wel de stem van de meerderheid geëerd, want koopzondagen in Ede omdat een meerderheid in Ede voor een koopzondag heeft gestemd.
www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/arti...

Old_Spice | 12-07-15 | 19:19

@Vredige libertariër | 12-07-15 | 19:10
'we zijn tegen de holocaust, maar als een meerderheid hitler aan de macht brengt... dan moeten we dat democratisch accepteren.'

sennholz | 12-07-15 | 19:19

Heel goed dat per deelgemeente kan worden beslist. Eigenlijk moet dat bij wet gewoon per winkel kunnen worden beslist. Of meent Quid dat gemeentegrenzen heilige vaststaande en onveranderbare natuurlijke eenheden bepalen?

pvpb | 12-07-15 | 19:19

Als atheïst vind ik het argument zondag=rustdag niet zo heel gek. Dat het door god verordonneerd zou zijn, is natuurlijk wel gek. Maar ik vind niet dat we per se 24/7 365 dagen per jaar moeten consumeren/produceren.

MaisNon | 12-07-15 | 19:17

Overigens: binnen jaar zijn de winkels in al die kleine christelijke dorpjes rond Ede ook open. Want ook al is de meerderheid van de zwarte kousen tegen: ze zijn ook zo hypocriet als de neten. Na de kerk snel even in de auto naar Ede voor de boodschapjes en een ijsje...
In het eigen dorp zou dat niet kunnen worden ze met de nek aangekeken, maar in "de stad"... ach, daar kom je al die godvruchtige mensen dan toch niet tegen. Totdat ze de buurtjes in kerkbanken dan ook een keer op zondag in de Jumbo of Appie tegenkomen in Ede op zondag. Vervolgens gaat de buurtsuper in Bennekom of Ederveen klagen over omzetdaling en dreigt hij te gaan sluiten tenzij hij ook op zondag open mag. En dan is het hek van de dam. Buurtsuper moet blijven, en de inwoners blijken hypocriet: de hele gemeente gaat overstag.
Zo gaan die dingen. En over 10 jaar weet niemand meer beter.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:16

Lul niet quid. Binnen de stad ede was een meerderheid voor de koopzondag. De religieus gehandicapten in de buitengemeenten waren tegen, maar daar blijft de situatie ook hetzelfde als eerst: middeleeuws.

wim kokring | 12-07-15 | 19:15

@necrosis | 12-07-15 | 19:10
Als een groepje mensen bij elkaar gaat wonen voor zondagsrust om wat voor reden ook hebben zij juist ook het recht om geen winkelopening. De vrijheid van de een is de beperking van de ander. Jij doet het voorkomen alsof jouw oplossing perfect is voor iedereen. Het gaat juist om dat rustige straatbeeld wat mogelijk een meerderheid van de inwoners wil.

Inferi0r | 12-07-15 | 19:15

Ik rust graag uit op woensdag.

Mark_D_NL | 12-07-15 | 19:15

Ach ja, referenda. Politici vinden het ok, zolang uitslag maar in hun voordeel is. Anders passen ze gewoon paar punten en komma's aan voeren het alsnog in.

Het Vijfde Wiel | 12-07-15 | 19:15

Van mij mogen koopzondagen beperkt worden tot in de grote steden. Ik kan een beetje zondagsrust wel waarderen.

Ik was in Haren | 12-07-15 | 19:13

Zei ik toch al gisteren? Een referendum is leuk maar de bestuurders denken toch beter te weten wat goed voor ons is.

Flach | 12-07-15 | 19:13

Gewoon religekkies verneukt met een ingestoken referendumpje. Hadden ze maar beter op moeten letten die sukkels! Ik zeg dikke prima!

Godsammekraken | 12-07-15 | 19:11

Waarom gaat een gemeente überhaupt over winkelsluitingstijden? Dat zou de wezenlijke vraag moeten zijn. Laat ondernemers gewoon helemaal vrij. Als een slijterij alleen 's avonds en 's nachts open wil zijn: laat hem. Bakkers die vanaf 6 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags open willen zijn: laat ze. Supermarkten 24/7: laat ze. En verder kunnen winkeliers in verenigingen samen acties ondernemen om gezamenlijk het centrum van een dorp/stad gezellig te maken om klanten te trekken. Daar is een overheid helemaal niet voor nodig.

Stormageddon | 12-07-15 | 19:10

Waarom zou een gemeente besluiten moeten nemen over wel of geen koopzondagen?
Laat de middenstand dat lekker zelf uitmaken.
Net zo goed als dat die grevo's kunnen besluiten om NIET te gaan winkelen.

necrosis | 12-07-15 | 19:10

"Natuurlijk zijn wij pro-koopzondagen, vooral omdat we het 'zondag = rustdag'-argument net zo achterlijk vinden als 'homo's zijn ziek' en 'andersdenkenden moeten worden onthoofd'. Maar als uit een referendum blijkt dat de meerderheid van de gemeente Ede nergens in de gemeente Ede koopzondag wil, dan lijkt dat ons het democratisch uitgangspunt."
Ik moest wel lachen om deze 2 zinnen. Als er dus een referendum in Ede komt over of andersdenkenden moeten worden onthoofd, zal geenstijl protesteren als Ede centrum toch als onthoofdingsvrije zone wordt aangeduid?

Vredige libertariër | 12-07-15 | 19:10

Nou Johnny, dat is rechtlijnig van je, had ik niet verwacht. Zolang koopzondagen maar op basis van eerlijke argumenten worden ingesteld is er weinig aan de hand. Dus niet D66 roeptoeteren dat het beter voor de economie is, want bij supermarkten is de arbeidsproductiviteit flink omlaag gegaan met een gelijkblijvende omzet en veel grote openingsuren. En inderdaad de grote ketens zijn altijd voor, die kunnen daarmee omzet afpakken van de pappa en mamma zaken.

Inferi0r | 12-07-15 | 19:08

Niks nieuws toch? Dit is gewoon de staatsreligie van D66.

jcvjcvjcvjcv | 12-07-15 | 19:08

Wel eens in Ede geweest? Het begint inderdaad op een kalifaat te lijken, maar refo. Neuh, gewoon IS hoor...

Parel van het Zuiden | 12-07-15 | 19:07

Dat worden dan mooie tijden in Den Haag... *Aandelen in hijskranen koopt*

Tommygunner | 12-07-15 | 19:07

Referenda, zoethoudertjes voor den kiezer die keer op keer bedrogen uitkomt. Zie EU referendum, zie Griekenland.

Graaf van Egmont | 12-07-15 | 19:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl