achtergrond

Geenstijl

De hype rond Max Verstappen

Max Verstappen is schandalig goed. Dat vind ik dan. Er schuilt iets in hem dat een Senniaanse aanleg doet vermoeden. Hij straalt dat ook uit. Rust. Vertrouwen. Volwassenheid. Zelfs wanneer hij tijdens zijn verdienstelijke debuut uitvalt met een wagen die rookt als een Weber in het voorjaar. Ook dan toont hij die rust, die volwassenheid. Terwijl hij nog niet eens volwassen zou moeten zijn. UPDATE: Vettel wint voor Hamilton en Rosberg. Max Verstappen eindigt als 7de en pakt als jongste F1-coureur ooit punten.
Johan Cruijff van de F1 terwijl hij eerst Memphis Depay zou moeten worden. En dus schuilt daar een gevaar in. Een gevaar dat Max’ vader zo goed kent. Want ook Jos Verstappen was ooit een hype. Meer dan twintig jaar geleden inmiddels. In de nineties racete hij tegenstanders in de lagere raceklassen compleet aan snot en debuteerde hij met veel vuurwerk en bombarie in de Formule 1. f1newboy.jpg Zelfs het gerenommeerde Britse Autosport noemde hem destijds ‘F1’s hottest new boy’. We kliederden massaal ‘Jos the Boss’ op monstrueuze Oranje spandoeken en doopten Spa-Franchorchamps om tot een Nederlandse Bocht op Alpe d'Huez. Hollandse glorie op de racetrack. Want Jos zou het gaan maken. Welnu, de geschiedenis is bekend. Jos ging het dus helemaal niet maken, want de wereld is niet logisch. Jos kon naar McLaren maar koos voor het Benetton van de grillige moloch Flavio Briatore. De nogal flamboyante (nsfw) teambaas die illegale supersoftware in de wagen van Michael Schumacher pompte en zich vervolgens afvroeg hoe het toch kwam dat geen teamgenoot de Duitser bij kon houden. Zo kwam het dat Briatore JJ Lehto verving voor Verstappen en Verstappen weer voor Johnny Herbert. Het was een startsein voor een carrière die langzaam de helling afrolde. Benetton werd Simtek. Simtek werd Footwork, Footwork werd Tyrrell, Tyrrell werd Arrows. Jos schoof steeds verder naar achteren op de grid totdat hij er uiteindelijk helemaal vanaf kukelde.
Het Britse Autosport was hem allang weer vergeten. De spandoeken waren verwijderd. Nederland zapte weer terug naar voetbal, naar schaatsen, naar Big Brother en De Bus. Wat Jos restte was een eigen moppenlijn. Hij werd een Sam. Of een Moos. Het ging altijd over grind en over hoe hij daar in terecht was gekomen. Het was meestal niet grappig en het was vaak niet eens waar. Maar dat deed er niet toe. Hij was gestruikeld over de verwachtingen en van de hype van weleer bleef niet meer over dan een beroerde grap. Vorige week bleek dat Jos er nooit meer van af zal komen. Ergens in de donkere krochten van de vaderlandse televisie bevindt zich VI-tv. Een programma in de traditie van Jerry Springer. Het ruziet en scheldt. Het beledigd en provoceert. En dus kijken we allemaal. Van der Gijp was degene die erover begon. Jos moest maar opdonderen van zijn tv. Weg van zijn zoon. ‘Hij heeft nog steeds grind tussen zijn bilnaad zitten,’ gierde Gijp. ‘Ja,’ bromde Derksen, ’Jos Grindbak.’. Om Carice van Houten te quoten:
Nee. Dat doet het inderdaad niet. Het vervaagt wat in de tijd. Maar ophouden doet het niet. Het is de keerzijde van de hype. De valkuil die kleeft aan de onrealistisch hoge verwachtingen. Max is nog helemaal geen Johan Cruijff. En daarom moet Jos helemaal niet opdonderen. Hij moet blijven waar hij is. Jos Verstappen dient over zijn zoon te waken. Omdat vaders dat doen. Straks start Max als zesde in Maleisië. Jos Verstappen moet gillend over de pitmuur hangen. Een dikke middelvinger opstekend in de richting van René Van der Gijp. @JimMannaF1 (De tweede F1 Grand Prix van 2015 in Maleisie gaat om 09:00 van start en wordt op BBC1 uitgezonden. Check hier voor streams)

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.