achtergrond

Geenstijl

Awesome Wist U Datjes over Abdullah van Jordanie

Eerst ff over die koning van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, want dat is ons d'r eentje. Een koning, in de studentikoze zin van het woord. Hij diende namelijk als "lieutenant of the sciences division" aan boord van de USS Voyager. Dan snap je dingen. Abdullah II is zo oorverdovend heteroseksueel dat hij geen spreektekst kreeg, omdat hij geen FAG was. In een saaier universum was hij "reconnaissance troop leader" voor in het Britse 13/18th Royal Hussars Regiment. Eenmaal terug in zijn hometown diende hij als commandant van een tank-bataljon en vervolgens als commandant van Jordanië's Special Operations Command. Ook stelde hij 38 helikopters ter beschikking voor de opnames van de film Transformers 2, en is hij een bevoegd AH-1F Cobra Gunship piloot (*). Nederland brengt hij overigens niet in verlegenheid, want ons Willy snapt iets van water. Van de linker foto hier wordt beweerd dat het Koning Ab is als co-piloot tijdens bombardementen op IS. De geruchten circuleren in ieder geval rijkelijk. Ab is eigenlijk gewoon een republikeinse Yank in een nabij-oriëntaals jasje. Zo citeert hij bijvoorbeeld Clint Eastwood's Unforgiven, terwijl hij vredesduif Obama ijskoud negeert. "Any man I see out there, I'm gonna kill him. Any son of a bitch takes a shot at me, I'm not only going to kill him, I'm going to kill his wife and all his friends and burn his damn house down." Deze koning stopt pas "when they run out of bullets and fuel". Grootspraak? Misschien. Misschien niet. Boos is ie blijkbaar wel. Jordaanse F-16's die terugkeerden van een aanval vlogen uit eerbetoon op hun terugtocht over Karak, het stadje waar de luchtmacht-stam van de verkoolde piloot woont.
Actiefilmpje. Death form above. Jordaanse F16's boven IS-bolwerk Raqqa. Uitleg geraakte doelen hierrr. Deze foto van Ab is niet nieuw, maar hier helpt hij als loadmaster de parachutisten tijdens een oefening. Na de breek voor de liefhebbers een kort overzicht van het ontstaan van modern Jordanië, de bevolkingssamenstelling en het politieke klimaat.
Na het uiteenvallen van het Erdogan's natte droom na de Eerste Wereldoorlog, besloten de Redcoats en Frambozen de grenzen te hertrekken. De Sykes-Picot overeenkomst legitimeerde het Franse mandaat over Syrië en het Britse mandaat over Palestina. Het Britse mandaatgebied omvatte ook Trans-Jordanië. De Britten namen het vervolgens op zich een baantje te zoeken voor de Hasjemitische Abdullah Ibn-Hussain. Die verveelde zich namelijk stierlijk nadat zijn broer Faisal Ibn-Hussain, zijn grondgebied in Syrië was kwijtgeraakt en tot koning van Irak was gemaakt. De Britten maakten Abdullah Ibn-Hussain tot Emir van Jordanië, dat zich uiteindelijk in 1946 volledig onafhankelijk verklaarde. Jordanië eert sinds 1994 officieel een vredesakkoord met Israël, maar ze waren al eerder cool. Jordanië staat te boek als een parlementaire monarchie en het koningshuis heeft een geschiedenis van wisselende houdingen tegenover politieke hervormingen en het afstaan van macht aan gekozen organen. In 1989 hief Jordanië hun noodwetgeving op, maakte de media-restricties ongedaan, en versoepelde de vrijheid van vereniging. Echter, in 1997, waren veel van deze hervormingen alweer terug gedraaid. Het land bestaat voor zo'n 60% uit Palestijnen, die er nogal een handje van hebben te rellen. De Hasjemieten leunen voor hun militaire slagkracht vooral op de zogeheten "East-Bankers". Moslimbroederschap-verwante bewegingen wonnen enorm aan momentum tijdens de Arabische revoluties van de afgelopen jaren en er werd openlijk gevreesd dat Jordanië de eerste Arabische monarchie zou zijn die om zou vallen. Wellicht dat IS als gemeenschappelijke vijand de onderlinge nationale spanningen weer tijdelijk tot bedaren brengen. Maar dat is in die regio nooit van lange duur.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.