Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gifjes! Hoe Griekenland de Troika trollde

dijsselbloemstandbeeld100x100.jpg Jeroen Dijsselbloem is een slechte pokerspeler. Tuurlijk, voor de camera's van de vaderlandse pers houdt de MinFin zijn hoofd altijd in de gebruikelijke Haags-arrogante plooi, maar dat komt omdat je de Nederlandse media alles wijs kunt maken. Maar in Brussel, waar de grote mensen de lakens uitdelen, blijft de PvdA'er dat kleine jongetje van de landbouwschool dat nogal snel onder de indruk is en niet weet wanneer-ie z'n mond moet houden. Bijvoorbeeld toen hij aan de wereld verklapte dat Jean-Claude Juncker een alcoholist is die zelfs tijdens vergaderingen stevig drinkt. Of, haha, weet u nog, die keer dat hij bijna een bankrun op Cyprus veroorzaakte? Het zette 'Diesel Boom' in 1 keer internationaal op de kaart, dat wel. Gisteren moest hij naar Griekenland om aan de nieuwe premier Tsipras en diens MinFin Varoufakis te vertellen dat ze zich aan de afspraken moeten houden. De Grieken zeiden LOL, NEE, GA WEG, en van dat exacte moment hebben we de videobeelden nog even opgesnord. Hieronder in de embed zijn de laatste woorden van Varoufakis (in het Grieks) over de Troika: "...en we zijn niet van plan om met dit knullig in elkaar gezette commissietje samen te gaan werken. Dank u." De reactie van Dijsselbloem is met geen enkele bailout te betalen. Ook zonder pokerface kun je gezichtsverlies lijden:
Maar wat zeggen ze tegen elkaar bij het afscheid? Volgens Keep Talking Greece zegt Dijs “You just killed the Troika” en reageert de Varoufakis met een stoïcijns "Wow". Na de breek het Griekse blijspel nog een keer in een serie superhandige gifjes.
Varoufakis weet welke bom hij gedropt heeft. Dijsselbloem doet of hij op zijn vertaling wacht om zichzelf wat reactietijd te geven. De Griekse MinFin grijnst alsof hij het door heeft.
Opstaan. Obligaat handje. Snel wegwezen. Maar wel nog even iets off the record in het oor van De Griek fluisteren, om toch het laatste woord te hebben. killedthetroika.gif
"Wow.." Bonusmateriaal Varoufakis rekende gisteren niet alleen af met Dijsselbloem en de Troika, 's avonds sloopte hij BBC Newsnight ook nog even, live in BBC Newsnight:

Reaguursels

Inloggen

Lekkere jongens, die grieken. Gewoon al die onrendabelen het land uit gooien en alle vakantie huisjes verdelen onder de noord europeanen die er via de EU voor betaald hebben.

deense herder | 03-02-15 | 10:32

Natuurlijk zijn we al het geleende geld kwijt. Blijkbaar hebben we dat geld ook niet nodig, anders konden we het niet uitlenen. Hetzelfde als geld op een depositorekening zetten bij de spaarbank. Als je je geld meerdere jaren kunt missen, heb je het blijkbaar niet nodig. Wat doe je ermee als het na jaren beschikbaar komt? Juist weer opnieuw uitlenen cq op deposito zetten.

lulleficatie | 01-02-15 | 17:06

Hahaha, dat wordt straks Griekse hoeren voor iedereen!!!

Daniël P | 01-02-15 | 14:48

Advizeur.
Het maakt niet uit of ik betrokken ben bij Griekenland of niet, van belang is of Griekenland deze slag gaat winnen, en wanneer ze uit de Euro stappen wat dan het gevolg is.
Ik denk toch dat de meeste Grieken er wel voor zullen terugdeinzen zich onder de Russische knoet scharen.

mallekater | 01-02-15 | 11:27

-weggejorist-

ADVIZEUR | 01-02-15 | 10:25

Enfin, wanneer ze niet meer willen meewerken komt er ook geen cent meer die kant op.
Ik ben benieuwd hoe ze dan al die nieuw aangenomen ambtenaren denken te betalen.

mallekater | 01-02-15 | 10:03

diddley.
De afgelopen jaren zullen best vernederend zijn geweest, maar het gekregen geld is wel verkregen uit de zakken van andere hardwerkende Europeanen.
Dat vergeten ze mij iets te makkelijk, daar.
Ik denk dat een Grexit de enige uitweg is, voor ons althans.
Ik vrees dat dat de Grieken nog dun door de broek gaat lopen, maar ze willen het zelf.
Advizeur, Rusland zit echt niet te wachten op nog een land dat tot ver over de oren in de schulden zit.Die kijken na het gedonder in de Krim en de Oekraine wel uit, hun eigen economie dondert op dit moment in elkaar.

mallekater | 01-02-15 | 10:00

-weggejorist-

ADVIZEUR | 01-02-15 | 01:56

-weggejorist-

ADVIZEUR | 01-02-15 | 01:44

WoW! wat mooi om zo iemand te horen praten met rede en intelligentie.
Het zal ons veel geld kosten maar de man heeft imho absoluut gelijk dat de afgelopen 5 jaar voor Griekenland vernederend zijn geweest en niet het economische resultaat hebben gebracht wat sommige domkoppen/machtspolitici wel hadden gedacht dat het zou brengen.
Fantastische kerel ook al kost het mij mijn baan misschien.

diddley2 | 31-01-15 | 23:59

Wat Varoufakis zegt over de afgelopen 5 jaar financieel beleid van de EU snijdt volledig hout. Dat hij daar niet mee wil doorgaan is ook een helder en te begrijpen standpunt. Maar dan...: nog 4 weken en Griekenland schijnt failliet te zijn. En dan? Eens kijken of Varoufakis dan ook nog steeds niet zijn handjes ophoudt... Ben benieuwd. Wat Varoufakis ook kan doen is die paar reders financieel aanpakken. Die zijn dermate stinkend rijk dat ze in één klap de hele Griekse financiële huishouding op orde kunnen brengen, en dan zelf nog steeds voldoende overhouden om hun status van superrijk overeind te houden. Goed idee, meneer Varoufakis?

En omdat ze op de Griekse ambassade vast met veel belangstelling de commentaren hier lezen een klein kadootje:

Τι Βαρουφάκης λέει κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, περικοπές δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ εξ ολοκλήρου από ξύλο. Δεν θα περάσουν υπάρχει επίσης μια σαφή και κατανοητή θέση. Στη συνέχεια, όμως ...: 4 εβδομάδες και φαίνεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και μετά; Ας δούμε αν Βαρουφάκης, συνεπώς, εξακολουθεί να μην σταματήσουν τα χέρια του ... Είμαι περίεργος. Τι Βαρουφάκης μπορούμε να κάνουμε είναι ότι λίγοι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν οικονομικά. Που είναι τόσο βρώμικο πλούσια ώστε να μπορεί να φέρει σε μονομιάς ολόκληρο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σπίτι σε τάξη, και τότε ακόμα η ίδια έχουν αρκετά για να διατηρήσουν το καθεστώς τους ως σούπερ πλούσιους σε όρθια θέση. Καλή ιδέα, κύριε Βαρουφάκης;

Reykjavik | 31-01-15 | 23:17

Maandag maar eens even kijken wat er met die 'waardevolle' Euro gaat gebeuren. Ik heb de chips al klaargezet.

sjipsknippert | 31-01-15 | 22:53

Bah, dat gezeur over geld altijd.
/Griekmodus uit.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 22:22

Yup, Varifocus warmt Griekenland goed op voor de volgende groep: 't Griekse grootkapitaal, die G'land gewoon opnieuw opkoopt na de Grexit, tegen gereduceerd tarief nog wel, in drachmas.

Well played!

Tripps | 31-01-15 | 21:55

@Hendrick9075 | 31-01-15 | 20:02

Onzin. Niks makkelijke praatjes. Varoufakis is de eerste Euro-politicus die ik tot nu toe heb gezien die weet waar hij het over heeft en ook gewoon duidelijk zegt waar het op staat. Je moet beginnen met de juiste diagnose te stellen, die fase slaan de meeste Euro-politici gemakshalve liever maar gewoon over. En wat Dijsselbloem kan dat hebben we wel gezien rondom z'n rampzalige - crisis-verergerende - optreden tijdens de Cyprus-crisis in 2013 en z'n dociele gedrag richting de EU om zijn baantje veilig te stellen. Dijsselbloem gaat onder druk verstarren en zich als een arrogant verwend kind gedragen als hij tegenspraak krijgt (dat deed hij gisteren ook weer).

Varoufakis heeft al vele jaren gewaarschuwd voor de Griekse implosie a.g.v. het verkeerde Troika-beleid en voor de fundamentele problemen met de Euro. Het is niet zo maar weer een of andere Griekse opportunist die nu een slaatje uit de situatie probeert te slaan, hij gaat zelfs met tegenzin de politiek in. Ik herken bij hem een beetje dezelfde drijfveren die ik ook heb (zonder mezelf verder met hem te willen vergelijken) en waarom ik ook de moeite neem om hier op GS te reaguren: Varoufakis is gewoon echt kwaad dat de Euro en de domme besluitvorming rondom de Euro tot zoveel onnodige ellende leidt en wil dat de mensen dat gaan begrijpen zodat er iets aan gedaan kan worden. Dat is overigens ook de reden dat ik hier überhaupt reaguur. Ik ben begonnen als reaguurder tijdens het wanstaltige Cyprus optreden van Dijsselbloem in 2013, toen vond ik dat ik echt iets moest doen aangezien de Nederlandse media hun taak echt compleet verzaakten en het publiek niet goed informeerden (om over de Tweede Kamer nog maar te zwijgen).

De vele publicaties over de Euro van Varoufakis staan overigens allemaal keurig gedocumenteerd op zijn uitstekende website:

yanisvaroufakis.eu/greek-implosion/

Outsider-Inside | 31-01-15 | 21:24

@vaas klaak | 31-01-15 | 13:04

Die vrouw laat hem niet uitpraten. Ze wil alleen maar ja/nee antwoorden, zwart en wit. Die antwoorden bestaan niet in deze kwestie. Of zie je liever in mensen, die iedere inwoner 1000 euro belooft? Of die beweert dat zonder EU alles naar de hel gaat?

Het Europese theater draait alleen nog maar tragikomedies. De komedie is de klunzigheid van de spelers, hoe ze blunderend overelkaar heen buitelen als lappepoppen, de tragedie is dat ze dit zelf niet kunnen zien. En nu is er een speler gekomen, die weet waar hij staat en wat hij is.

Dat is natuurlijk onthutsend voor de andere spelers, maar misschien wordt het spel er wel beter van. Zo niet, dan staat het volgende theater al klaar. En inn het theater van de oorlog worden alleen treurspellen gehouden. (Modulo the Sound of Music en Allo Allo natuurlijk).

decadent degeneraat | 31-01-15 | 21:15

@SuperMathijs

En zijn verhaal is ook zo gek nog niet. Schulden los je niet op met schulden. Ik ben wel benieuwd, waar hij mee komt. Het is wel eens verfrissend om een politicus te zien, die weet waarover hij praat.

decadent degeneraat | 31-01-15 | 20:59

bdn01
wil nog even opmerken het leven in Rusland volledig anders is dan dat wij hier kennen. Het grootste deel van de mensen wonen buiten de steden en zelf voorziend.
Dan heb je de steden daar wonen de beter bedeelden en de gastarbeiders, die nu met bosjes weer terug gaan, de sancties van Europa en de usa treft maar een klein gedeelte van de bevolking en die kan dat makkelijk betalen. En vooral de gastarbeiders.
Vlak ook hun goudvoorraad niet uit, en daar is alle commotie om te doen. Ze kunnen inderdaad de Grieken helpen met raad en daad.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 20:49

Outsider-Inside | 31-01-15 | 18:48

Daarmee is iedere Nederlander dus in feite gijzelaar van de EU.
De wereld is gek geworden, Oudsider-Inside, knettergek. Een regering die een prijs zet op het hoofd van de eigen burgers, is ook in staat een suïcidale kernoorlog te starten tegen Rusland.
It's a world gone mad, and we will have to deal with it.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 20:45

@Supermathijs

Ik denk dat guurders het systeem laken. Vanuit dat gezichtspunt is dit natuurlijk wel plezant.

Varoufakis is overigens een baas. Dijselbloempje is een speelpop van deze meneer. Hij heeft geen kaas gegeten van strategisch handelen. Varoufakis heeft er zijn studie van gemaakt.

@Reaaalist | 31-01-15 | 18:37

Behalve Nederland, want wij willen altijd wel handelen en daar zijn we trots op! En Rusland, die staat te springen om afvallige landen te helpen. En China, die wil wel een mooie uitvalsbasis naar Europa toe (zover the City nog niet genoeg is).

decadent degeneraat | 31-01-15 | 20:38

www.nationaldebtclocks.org/debtclock/r...
Rusland valt wel mee, daar heeft de IMF nog geen poot aan de grond.
Maar word tijd dat je , jezelf eens gaat inlezen en je kijk op de wereld eens moderniseert.
De situatie van de griek is volledig te danken aan het groot kapitaal daar.
Anders waren er alleen miljonairs in dat landje, buitenlands bedrijven en een paar handige grieken hebben dit veroorzaakt.
Vergeet de banken van Europa niet, is niks communistisch aan.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 20:34

@ enra,

Op zich is een zeker overheidstekort geen probleem, zeker niet als de waarde van de particuliere bezittingen de staatsschuld ruimschoots overtreft. Dat is in NL, D, USA, enz het geval, maar niet in socialistische landen als Griekenland, Venezuela of Rusland. In die landen kun je nog niet voor een dubbeltje stukslaan en niemand steekt er de handen uit de mouwen om eens gewoon aan het werk te gaan. Werken levert er namelijk niets op, corruptie des te meer. Die Tsiprias is geen anti-EU held, maar een gevaarlijke communistische volksmenner die het plebs wil doen geloven dat je er met het luie slakkengangetje van weleer ook komt als je de boze buitenwereld ( de EU en Duitsland) maar buitensluit en schoffeert. Niet dat wat er nu in Griekenland gebeurt geen les voor ons is! Wij hebben ook de kansloze PVV-tokkies die denken dat lekker doorgaan op basis van oude verworven rechten ( zorg, pensioen, enz.) mogelijk is als we de boze buitenwereld maar niet in ons paradijs toelaten.

bdn01 | 31-01-15 | 20:08

Dijsselbloem was not amused. Nu weet ie misschien hoe de hardwerkende Nederlander zich voelt.

deluiegriek | 31-01-15 | 20:05

Janus met zijn makkelijke praatjes. Hoop dat Jeroen er flink hard ingaat.

Hendrick9075 | 31-01-15 | 20:02

bdn01
Ik zou het nu nog geen socialisme willen noemen, meer realisme.
Zoals eerder gezegt dit is niet alleen een Grieks probleem. Eigenlijk elk land op deze aardkloot gaat richting situatie Griekenland

www.nationaldebtclocks.org/#home

Rest In Privacy | 31-01-15 | 19:34

Bedenk dat Variofocus het mandaat voor zijn communistische dictatuur in wording ontleent aan ongeveer 1/3 (de tokkies) van de stemmers. De rest van de Grieken blieft hem dus niet. De volgende burgeroorlog en dictatuur zit eraan te komen.

bdn01 | 31-01-15 | 19:24

Na talloze miljoenen doden en economische misere gaan de Grieken het nog weer eens een keer proberen met het socialisme. Het zal ze duur komen te staan. Eerst anarchie, dan de dictatuur en de terreur met Variofocus of een van zijn vrienden als Grote Leider. Ik geef me niet op om die Grieken te komen bevrijden.

bdn01 | 31-01-15 | 19:19

Janus Varifocus is mijn nieuwe held!!

Willianus Wortelus | 31-01-15 | 19:01

@Van Duyvenbode | 31-01-15 | 18:19

Rutte heeft in 2012 met z'n demissionaire kabinet vlak na de verkiezingen voor meer dan EUR 200 miljard Nederlandse garanties aan de EU afgegeven om de Euro overeind te houden (dat is ongeveer een derde van ons BNP) terwijl we toen juist UIT de euro hadden moeten stapppen.

Als deze garanties ooit ingeroepen worden door de EU moet Nederland een belangrijk deel van het geld binnen een paar dagen ophoesten bij de EU. De PVV was hier fel tegen, maar het werd amper serieus besproken en even snel door de 2e kamer geloodst.(De financiële specialist van de PVV Tony van Dijk was zeer fel tegen en had ook best een goed verhaal kan ik me nog herinneren maar die werd zo ongeveer collectief voor gek verklaard toen).

Meer info hier:

daskapital.nl/2013/09/staatsgaranties_...

Outsider-Inside | 31-01-15 | 18:48

Chapeau kuddo's bewondering en respect voor de moed van de Grieken om met hun stem te zorgen voor change trots eigenwaarde en Brussel en de EU te trotseren.

frisenfruitig | 31-01-15 | 18:40

De huidige Griekse regering moet zich beseffen dat zij ook verantwoordelijk is voor het beleid en besluiten van haar voorgangers. Zo werkt het als je democratisch verkozen bent. Dus die schuld blijft staan. Mocht Griekenland zich niet conformeren aan haar verplichting staat het buitenspel en zal niemand meer zaken doen met Griekenland. .

Reaaalist | 31-01-15 | 18:37

Binnenkort verkiezingen eerste kamer, ik hoop dat iedereen het lef heeft om rutte af te straffen voor zijn arrogante uitspraak met geen geld naar Griekenland

Stargate | 31-01-15 | 18:37

De MinFin heeft iets weg van Voldemort.

Driewerf Hoezee | 31-01-15 | 18:35

sickstyle | 31-01-15 | 18:11

Nederland heeft 200 miljard aan Griekenland gegeven?

Rest In Privacy | 31-01-15 | 18:19

Griekenland toont zich als een echt uitvinder van de democratie. De regering maakt zich eerst druk om de bevolking, en dan pas om de zelfgekozen trojka. Hoed af, Griekenland. Dat het ons veel geld gaat kosten dat begrijp ik. Het zijn onze leiders van Balkenende tot Dijsselbloem die ons in deze ellende hebben gestort. En wij hebben ze gekozen. Pro EU imbecielen, neem je verlies, kies weer voor Nederland. Ik heb hier ook gelijk een voorstel om de pijn van het verlies van dit geld bij de schuldigen te leggen. 80% belasting op hun inkomen. Politici, journalisten, maatschappelijke organisaties etc. etc. Er zitten allemaal persoontjes achter die dit propageerden. 1/3 van Nederland was voor EU. Het moet niet zo moeilijk zijn om 80% van deze poppetjes te achterhalen, die zonder democratische meerderheid dit doordrukten. Zij gaan de pokerverliezen betalen, hun kinderen, en hun kinderen. OK hun kinderen en kinderen niet. Daar wil ik wel voor bijdragen en ik hoop ook de rest van anti EU gestemden dat willen. Maar de schuldigen moeten in de portemonnee worden gepakt. Anders staan ze over 5 jaar weer met een krankzinnig idee namens hun partij, zogenaamd namens het gehele volk. Zo niet, dan de guillotine. Ik kies ervoor in leven laten en hun eigen flater zoveel mogelijk zelf te betalen. Dat is verantwoording nemen, zogenaamde 'zieners' van het volk. Jullie speelden met mensen of dat het flipperballen waren. Mensen hun huis uitgezet omdat we moesten bezuinigen, alsof deze mensen geen gevoelens en angsten hebben. Game over. Betalen of de Guillotine.
Natuurlijk is het makkelijk om naar een ander te wijzen die fouten maakt. Maar de keuze van een pro-EU, zou door een commissie van waarheidsbevinding, met vrijheid van spreken, tot de grond gelijk worden gemaakt.
PS. Heb je ooit een man, zoals Dijssel, zo zien afgaan? Zijn kop buigen en wetende dat je op het verkeerde paard hebt gegokt? Dat de klap van een ventje uit Griekenland komt, waar je jezelf veel hoger tot waant? Dit soort ruggegraatlozen kiezen wij als vertegenwoordigers. Ook wij als kiezers moeten maar eens nadenken over ons eigen beoordelingsvermogen. Ook wij hebben schuld.

Smarties | 31-01-15 | 18:19

Dag 200 miljard van Nederland (groter bedrag dat Nederland verdient heeft van gaswinning van 1960 tot nu). Mark rutte zij nog op de verkiezing avond we gaan geen geld aan Griekenland geven, 2 weken later tekende die een doodvonnis voor Nederland en zegde 200 miljard toe.

De enigste reden dat wij zo fors moeten bezuinigen is om zuid en oost europa te spekken en gelijk te trekken want Europa wil de verschillen verkrimpen.

sickstyle | 31-01-15 | 18:11

gamlakuk | 31-01-15 | 17:47

Hier in Nederland en in de rest van de westerse wereld worden we inmiddels geregeerd door een financiële oligarchie met als enig businessmodel: windhandel.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 18:00

Na enig googelen het volgende resultaat:

Grieken bestonden al 5000 voor Nederland en de rest van Europa überhaupt in de maak was...

Grieken versloegen ooit als enige op eigen terrein een grote wereldmacht uit het Midden- Oosten : Perzie (Iran , nu)....

De Griekse regering van nu heeft meer professoren in het kabinet dan de hele EU club van Jan Kloot bij elkaar....

Den Deijs moet onderhandelen met een van die prof's die officieus wereldkampioen Speltheorie is.

Ondertussen drukt de EU honderdtriljoen triljard extra credits om het graaiend bankentuig in Europa van een Grieks bankroet te redden....

Wie bestaan er nu nog over 5000 jaar? Eén keer raden: De Grieken....

gamlakuk | 31-01-15 | 17:47

@Wonderful-Life | 31-01-15 | 17:19 "…we hebben in Europa heel veel socialisten en diezelfde socialisten hebben decennia lang de fascistische islam geïmporteerd en gepamperd"
.
De VVD66CDA is net zo schuldig als de PvdA wat dit betreft. Het kabinet-Van Agt I (CDAVVD) werd gewaarschuwd (WRR 1979), had de macht om de immigratie bij te sturen, maar liet het welbewust van de ontwrichtende conseqenties op zijn beloop. De eerste van "de bende van vier" (PvdCDAVVD66) die even aan de bel hing was Bolkestein, en die werd al vlot weggepromoveerd door zijn eigen VVD. Kortom: die bende is één pot nat.

ben kokhals | 31-01-15 | 17:45

@denoorman | 31-01-15 | 16:59

Ja dat denk ik ook. Varoufakis heeft gisteren even een flinke tik uitgedeeld aan Dijsselbloem en nu nemen de Grieken even weer wat gas terug. Dit is nog lang niet voorbij.

Dat lachje van Varoufakis met z'n vinger even in z'n mond als Dijsselbloem naar de vertaling luistert is echt heel mooi.

Outsider-Inside | 31-01-15 | 17:44

Ha ha ha! We zijn ons (mijn!) geld kwijt!
Dat had ik nou nooooooit gedacht zeg....!?

Jan Lange3373 | 31-01-15 | 17:30

Herr Dr.M Schultz heeft er al een litertje in zitten rond deze tijd vrees ik. Zijn jaar kon nie slechter beginnen.

mierus | 31-01-15 | 17:27

@mister niet scherp | 31-01-15 | 16:38 "Die staatsschuld komt alleen door die stomme politici! Ik heb die discussies al vele malen gevoerd met "hoogopgeleide" vrienden en schoonfamilie. Maar men snapt het niet en wordt boos."
.
Hoogopgeleid bestaat niet, er is alleen Lang-opgeleid. En langopgeleid zegt weinig over intelligentie, en betekent niet zelden: lang geïndoctrineerd.

ben kokhals | 31-01-15 | 17:26

@Wonderful-Life 17:11
Systeembanken zijn niet kapitalistisch, maar corporatistisch.

Dat de VS nu groei kent, is enkel vanwege de enorme luchtbel die Obama cre-eert door de staatsschuld te laten exploderen.

Live now, pay later. En nu niet zeuren inderdaad. We weten hoe dat de vorige keer afliep.

tipo | 31-01-15 | 17:24

tipo | 31-01-15 | 16:47

Overigens aansluiten bij mijn post van "mister niet scherp | 31-01-15 | 17:07":

Het grappige is dat die mediterrane landen extreme grote percentages communisten hebben. In Italie koos tot voor kort 22% van de Italianen voor de Communistische partij.. terwijl ze eigenlijk helemaal niets hebben met het grotere geheel.

mister niet scherp | 31-01-15 | 17:24

@ben kokhals | 31-01-15 | 16:56
Europese mentaliteit = Niet poetsen maar vooral lullen!

Dat is het probleem van Europa, want we hebben in Europa heel veel socialisten en diezelfde socialisten hebben decennia lang de fascistische islam geïmporteerd en gepamperd (ja ja dat ook nog pfff..), dus het fascistische socialisme knuffelt graag met het fascistische islamisme. Oh oh oh, Europa waar ga je heen...

Wonderful-Life | 31-01-15 | 17:19

Haha! Recht in de poepert van Dijsseltje. Had je Jan-Kees de Jager maar moeten sturen dijssel. Die had het ontvangen, met RENTE!!!

Smarties | 31-01-15 | 17:11

@tipo | 31-01-15 | 16:41
Hele grote organisaties zoals systeembanken moeten helaas soms tijdelijke steun krijgen om erger te voorkomen, niks mis mee en dat heeft niets met socialisme te maken. Daarom zei ik het al, kapitalisme is niet perfect, maar het is tot nu toe gebleken dat kapitalisme het beste systeem is.

Maar wat Europa betreft, dat komt vooral omdat we in Europa mentaliteitscrisis hebben, heel veel achterlijke socialisten hebben we hier en dat is ook de reden waarom de EU zuigt, jammer.

Kijk naar de VS, de economie daar draait weer prima, terwijl Europa nog steeds aan het wankelen is. Ik ging paar weken geleden op vakantie naar de VS, het valt wel op dat mensen daar gemotiveerd zijn, weinig belastingen en vooral hard werken en niet zeuren, dat is de Amerikaanse mentaliteit, niet lullen maar poetsen.

Wonderful-Life | 31-01-15 | 17:11

@Outsider-Inside | 31-01-15 | 16:45 "Voor degenen die echt willen weten hoe het zit en wat voor enorme fouten er toen gemaakt zijn is het zeer de moeite waard om dit te bekijken. Echt heel interessant."
.
Dank voor de tip & link! Uitstekende video. Aanvullend is misschien interessant de boeiende film over de voorgeschiedenis, de banksters en de bankster-oorlogen, "to strip away the fairy tales we have been told since birth, exposing the true nature of the world we live in" www.youtube.com/watch?v=yzdomBX8U0w

ben kokhals | 31-01-15 | 17:08

Alleen een Dwaas als Wim Kok gelooft zo iets.
tipo | 31-01-15 | 16:47

Dat is een tweede.

Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat je niet kan verwachten dat mensen in die landen anders gaan denken dan alleen aan zichzelf. Ze hebben totaal ander concept van sociaal.
.
Sociaal is vrienden en familie. Daarom mag je zonder probleem je vuil op straat gooien tegen de deur van een ander, tenminste als het geen vriend of familie is.
.
Italianen snappen niets van een samenleving. Het gaat alleen om ikke, ikke, ikke. Dat zou nog tot daar aan toe zijn als ze tenminste de gevolgen van hun actie snapten en zien dat ze zelf 2 plekken zijn opgeschoten maar daarmee het systeem zo vast zetten dat het niet verder functioneert. Zeg maar een Italiaan die niet in de rij wil wachten en zijn auto 2 auto's verder er tussen probeert te rammen, dat vervolgens de hele kruising vast staat door zijn actie ziet hij niet... hey hij is zo slim geweest om 2 plekken te winnnen.
.
En met dat soort mensen kan je niet een land, laat staan een federatie vormen.
.
Zeg maar : een bevriende advocaat lacht zich rot dat hij 150.000 euro zwart heeft verdiend. Maar is wel boos dat de regering niets doet aan veel zaken. Het gesprek dat het land niet genoeg geld heeft om al die zaken te bekostigen omdat het halve land net zo zwart werkt als hij, is een lastige

mister niet scherp | 31-01-15 | 17:07

Hoe de onderhandelingen met de grieken ook gaan aflopen, de komende weken zal de euro verzwakken en de europese beurzen zullen zakken. Beter om even niet te beleggen, alles is veel te onzeker..

denoorman | 31-01-15 | 17:05

@denoorman | 31-01-15 | 16:54
Eens, Rutte is een stuk erger dan Tsipras. Rutte had zijn beloftes wel kunnen nakomen maar wilde liever in Brussel Sinterklaas uithangen. Tsipras wil wel maar hij zit totaal klem en zal dus uiteindelijk gewoon naar de Brusselse technocraten moeten luisteren. De overeenkomst is dat beiden willens en wetens dingen beloven waarvan ze vooraf weten dat ze het niet na kunnen komen.

i-Wonder | 31-01-15 | 17:01

@I-Wonder
De Grieken beginnen al door de knieën te gaan: www.telegraaf.nl...
--
Helaas dat heb je ook weer verkeerd gezien. Dat is allemaal onderdeel van het grieks theater en het spel..

denoorman | 31-01-15 | 16:59

Aleksis Tsipras heeft een Ruttetje uitgehaald. Voor de verkiezingen iedereen geld beloven en na de verkiezingen netjes naar Brussel luisteren.
i-Wonder | 31-01-15 | 16:48

Nee hoor. Dat is hoe grote mensen onderhandelen. Die laten zich niet direct in de kaarten kijken. Nu is het even doen alsof je meewerkt en zo meteen weer met de handen omhoog gaan staan. Let maar op, Grieken gaat niet tekenen zonder schuldreductie of concessies met betrekking tot rente of looptijd. De geesten in Brussel moeten nog even rijp worden gemaakt, en daar geeft ie ze even de tijd voor. Het is echt een koning die griekse minister.

accijnstoerist | 31-01-15 | 16:58

Mijn nieuwe held. Varoufakis.

Aanmodderfakker | 31-01-15 | 16:57

@Wonderful-Life | 31-01-15 | 16:27 "... tot nu toe is [Kapitalisme] het beste systeem gebleken…"
.
Dat is wel zo, maar waar dan, en wanneer dan? Wat Westen sinds het begin van de vorige eeuw in atijgende mate teistert (en aan ten onder gaat) is geen kapitalime, maar Banksterisme. Met de groeten van president Wilson. U mag het ook "gewoon" fascisme noemen als u er een klinkend etiket op wilt plakken. En dan "evil" ervoor zetten ter verduidelijking, hoewel dat een pleonasme is.

ben kokhals | 31-01-15 | 16:56

@i-Wonder
Het verschil met Rutte is dat hij wel voor zijn land en volk opkomt en het onderste uit de kan zal halen. We kregen in nederland onlangs een naheffing van Brussel van miljarden. Rutte was stomverbaasd en het moest tot op de bodem worden uitgezocht. En een week later.. had nederland het geld overgemaakt terwijl de engelsen protesteerden en maar de helft van hun naheffing hoefden over te maken. Om over die 1000 Euro maar te zwijgen. Voor zoveer Rutte...

denoorman | 31-01-15 | 16:54

Alles wat weer een beetje op de rails was word nu direct weer afgebroken zodat straks het hele feest weer overnieuw kan beginnen met nog veel meer leningen want uit de EU gaan ze natuurlijk niet !

Castor12 | 31-01-15 | 16:54

Heerlijk om te zien hoe het BBC tutje hem op de oude vertrouwde policor manier in een hoek probeert te zetten. So your coalition partner made soms commentaar about Green jews bla bla...... zijn antwoord legendarisch That is the heart of democracy, that you form a coalition by the mandate of the PEOPLE!

Eat that Europian commission!

pinoebk | 31-01-15 | 16:52

Aleksis Tsipras heeft een Ruttetje uitgehaald. Voor de verkiezingen iedereen geld beloven en na de verkiezingen netjes naar Brussel luisteren.

i-Wonder | 31-01-15 | 16:48

@mister niet scherp 16:38
Met egoïsme is niets mis. Met collectivisme is alles mis.

Italie heeft sinds mensenheugenis een zwarte economie en de overheid bekostigde zichzelf door er Lires bij te drukken ipv belasting te heffen. En nu zouden door de Euro Italianen opeens de Duitse en Nederlandse belastingmoraal en arbeidsethiek hebben? Alleen een Dwaas als Wim Kok gelooft zo iets.

tipo | 31-01-15 | 16:47

"Want wat zich nu in Europa voltrekt, is een herhaling van de geschiedenis. Al twee eeuwen lang is Griekenland een van de grootste wanbetalers van het continent. Toch is er één land dat het al die tijd nog bonter heeft gemaakt: Duitsland."

decorrespondent.nl/2385/De-geschieden...

Maaiveld | 31-01-15 | 16:46

@ben kokhals | 31-01-15 | 16:36

De Argos documentaire die in die link van jou zit heb ik gezien en dat is echt een uitstekende reconstructie van de Euro crisis. Voor degenen die echt willen weten hoe het zit en wat voor enorme fouten er toen gemaakt zijn is het zeer de moeite waard om dit te bekijken. Echt heel interessant.

www.youtube.com/watch?v=G1j7UFA__Yk&a...

Outsider-Inside | 31-01-15 | 16:45

@Wonderful-Life 16:27
En als een bank of land failliet gaat, dan is dat kapitalisme aan het werk. Vandaar dat faillissementen terstond erkend moeten worden ipv het verleggen van de lasten naar de belastingbetalers. Wat de EU nu doet, het socialiseren van onbetaalbare schulden die private banken hebben uitstaan, is corporatisme en heeft niets met kapitalisme te maken.

tipo | 31-01-15 | 16:41

Outsider-Inside | 31-01-15 | 15:29
" De meest democratische landen binnen de Eurozone, waar het volk nog echt iets te zeggen heeft, zullen als eersten in verzet komen tegen het absurde EU-beleid. En dat zie je nu in Griekenland gebeuren. In Spanje en Italië is zoiets ook heel goed mogelijk."
.
Dat meest democratisch is ook maar relatief. Wat in een land als Italie (en in meedere mediterrane landen) telt is pure egoisme en kortzichtigheid.
.
Helaas ligt het niveau van opleidingen in deze landen DIEP onder het europese gemiddelde. Iets wat op Italiaanse scholen beslist niet wordt geleerd is het redeneren met feiten. Men kan niet logisch nadenken. Men leert alleen feiten uit het hoofd. Dat maakt elke discussie met een Italiaan over verandering tot een kansloze exercitie. Men overziet de samenhang van de eigen wensen en acties niet met het uiteindelijke resultaat. Italie moet al decennia betalen voor allerlei eisen vanuit het volk. Desnoods dwingen Italianen dat af door heftige stakingen. Maar dat het blutte Italie dat geld leent en dus de staatsschuld opdrijft dat wil men niet zien. Die staatsschuld komt alleen door die stomme politici!
.
Ik heb die discussies al vele malen gevoerd met "hoogopgeleide" vrienden en schoonfamilie. Maar men snapt het niet en wordt boos. Italianen snappen niets van de wereld buiten hun schiereiland. De Italianen die dat wel doen, willen alleen nog voor vakantie terug.

mister niet scherp | 31-01-15 | 16:38

@Bernard Couperus | 31-01-15 | 15:55 "Gevaarlijk spel, want je ziet nu al dat diverse extreemlinkse en rechtse partijen opkomen. Er MOET een gedegen onafhankelijk onderzoek komen naar het scenario van NL's uitstappen uit de EU."
.
Ook u, hou eens op over extreem linksrechts. De zogenaamd fatsoenlijke linksrechts politiek heeft ons de massaimmigratie in de maag gesplitst, Brussel, de euro, de crisis, Oekraïne (nazi-junta) en als ze niet hun megalomane zin krijgen, WOIII.
.
Wat het uistappen uit die rampzalige EU betreft, doen er al geruime tijd meerdere geruchten de ronde, ook over een stiekem "Plan G", zoals deze: www.silverdoctors.com/forget-russia-or...

ben kokhals | 31-01-15 | 16:36

-weggejorist-

Ellada | 31-01-15 | 16:28

@ben kokhals | 31-01-15 | 16:09
@tipo | 31-01-15 | 15:52
Kapitalisme is een belangrijke reden voor onze welvaart. Banken horen bij ons financiële systeem, banken zijn geen vijanden, ze zijn indirect ook van ons allemaal, ze horen bij onze economie.

En kapitalisme heeft natuurlijk ook nadelen, maar tot nu toe is het beste systeem gebleken, het is niet perfect, maar ontzettend motiverend en dus goed voor de ontwikkeling van de mens en het levert welvaart op, en dankzij het kapitalisme kunnen we ook aan de onrendabele kanslozen de uitkeringen uitbetalen. Win-Win dus. En wie meer wilt, moet ie dan zijn/haar best gaan doen, hard werken maar ook vooral slim werken, dan wordt je ook rijk. Succes.

Wonderful-Life | 31-01-15 | 16:27

Als je de bank 10.000 schuldig bent en je kan niet betalen, dan heb je een probleem.

Als je de bank 100.000.000.000 schuldig bent en je kan niet betalen, dan heeft de bank een probleem.

:)

accijnstoerist | 31-01-15 | 16:27

De duitse eurocommissaris noemt de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat ''uniek''. Wie zo'n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, meent Oetttinger.

Hij benadrukt dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt tegen Brussel en de Duitse regering.
-
'haat en wanhoop'... idioot

(c)ZWITSUL | 31-01-15 | 16:24

@KlaasGoudsekaas | 31-01-15 | 15:37 : Goed commentaar. Zo is het.

ben kokhals | 31-01-15 | 16:16

Schuld op 50 jaar tegen 0 procent in de boeken houden, geen geld meer lenen aan Griekenland, hen uit de EU zetten en hen rustig van hun eigen faillisement laten genieten. Varoufakis heeft dan de mogelijkheid om het land en daarmee ook de oorzaak van een falende economie om te vormen naar zijn economisch model voor herstel. Hopelijk onstaat er zo een nationaal samenhorigheids gevoel bij de Grieken dat die honderden miljarden Euro's die de Grieken in het buitenland gestald hebben weer vrijwillig terugkeren. Zo niet dan zijn wij in ieder geval een Zeurolid kwijt.

Baronwater | 31-01-15 | 16:10

@Wonderful-Life | 31-01-15 | 15:00 "Socialisten en linkse idioten hebben altijd groot bek (…) Ik zou die domme Grieken voorlopig negeren en vooral geen cent geven"
.
De Grieken hebben geen cent gekregen, want de banksters hebben die multi miljarden-poet in hun zakken gepropt gekregen, en op de beurs laten rollen. Dat geld moeten de 'onderdanen' van Bussel met rente gaan afbetalen, aan diezelfde banksters.
En dat links-versus-rechts is een plantagehouders-truc om de slaven verdeeld te houden. De eerste slag van de Grieken was dan ook: links versus rechts is verleden tijd nu het gaat om het bevrijden van de burgers uit de wurggreep van de Brusselse eurofascisten, banksters en globalisten. De 'Brussels-made-crisis' immers, zal iedereen naar de verdoemenis helpen die geen deel uitmaakt van de kliek van uitbuitende eurograaiers die zichzelf de uitverkorenen wanen.
.
De tijd zal het leren, maar als die Syriza de burgers bij de neus neemt, of de EU er een putsch arrangeert zoals Italië is aangedaan www.zerohedge.com/news/2014-02-10/anot... zal het er vast niet gezelliger op worden. Leest ook: 'The Spartan Resurrection in Greece,' door dr. Paul Craig Roberts: www.paulcraigroberts.org/2015/01/30/sp...

ben kokhals | 31-01-15 | 16:09

Feit blijft wel dat we nu eens heel serieuze studies moeten laten maken naar de scenario's die wij als NL hebben. En dan bedoel ik niet dat stukje proza van Lombard Street Research in opdracht van Geertje.

Het klopt dat als we er in blijven dat je feitelijk een transferunie hebt van welvaart vanuit het Noorden richting het Zuiden. Daarnaast wordt door QE onze pensioenreserves in termen van overige valuta verkwanselt.De kernvraag is mijns inziens of het mogelijke verlies in handelscontracten en/of een lage rente, opweegt tegen het niet meer moeten meebetalen aan de 'zwakheden' van de zuidelijke landen.

Echter, de EU heeft nog maar één doel, en dat is de EU. Kost wat kost. Gevaarlijk spel, want je ziet nu al dat diverse extreemlinkse en rechtse partijen opkomen.

Er MOET een gedegen onafhankelijk onderzoek komen naar het scenario van NL's uitstappen uit de EU.

Bernard Couperus | 31-01-15 | 15:55

Dat wordt oorlog.

Of het wordt een burgeroorlog, waar mensen het zat zijn om krom te liggen onder torenhoge belastingen (inkomstenbelasting op verdienen van geld, heffingen, zorgverzekeringen, 21%!!!!! heffing op uitgeven van geld) dat met karrevrachten tegelijk naar Griekenland gaat, en dan zomaar even wordt weggegeven ('kwijtgescholden' is ander woord voor 'dat mag je houden').

Of het wordt een oorlog met Griekenland, waar als er niet betaald wordt, beslag gaat worden gelegd en als dat niet voldoende is, wel even op deurwaarder-manier, gehaald gaat worden.

EnNouJijWeer | 31-01-15 | 15:53

@Wonderful-Life 15:42
De Nederlandse belastingbetaler heeft geen enkele Griek geholpen (op enkele politici na). De Nederlands belastingbetaler en de Griekse belastingbetalers hebben samen de Deutsche Bank en Societe Generale geholpen.

Het is een strijd tussen de Europese belastingbetaler aan de ene kant en Franse en Duitse banken aan de andere kant. De Griekse MinFin komt nu voor het eerst op voor zowel de Griekse als de Nederlandse belastingbetaler. Begrijp dat nou eens.

tipo | 31-01-15 | 15:52

@Bernard Couperus 15:40
Het kan allemaal echt geld worden die garanties en QE. Deels is het dat al het geval in een hogere rente op de staatsschuld en hogere inflatie vanaf maart 2015. Het is moeilijk precies aan te geven, wat het ook zo gevaarlijk maakt. Het lijkt gratis virtueel geld, maar kan opeens echt geld worden in bepaalde scenario's. Het fungeert vooral als dwangbuis.

tipo | 31-01-15 | 15:47

@chicago river | 31-01-15 | 15:14
Nee, ik ben wel voor solidariteit, dat EU landen elkaar helpen, prima, maar dan moet het van 2 kanten komen natuurlijk, want als je iemand helpt, dan moet ie ook zijn/haar best doen en meewerken, anders wordt helemaal niks.

Paar jaar geleden, toen we bezig waren de Grieken te helpen, heb ik al gemerkt dat de Grieken ondankbare honden zijn, boos waren ze op iedereen en ze weigerden (en weigeren nog steeds) om eens in de spiegel te gaan kijken(De Grieken hebben zelfs toen al de Nederlanders en Duitsers uitgescholden terwijl we die Grieken juist aan het helpen waren), toen al dacht ik zo iets van, die Grieken verdienen echt niet om geholpen te worden hoor, ze hebben kudt mentaliteit.

De Grieken zitten in de ellende vanwege hun verziekte mentaliteit, Griekenland heeft vooral mentaliteit's crisis, en dat is nog vele malen erger dan een Financiële crisis.

Ik zou ze uit de EU flikkeren, geen cent voor die domme kansloze Grieken.

Wonderful-Life | 31-01-15 | 15:42

@Outsider-Inside 15:29
Dit is de New Deal waar Varoufakis over enkele dagen of weken mee komt namens Griekenland:
varoufakis.files.wordpress.com/2011/0...

Er is in ieder geval over nagedacht.

Als dat het voorstel wordt, dan had Nederland inderdaad beter een staatsschuld van 140%BBP kunnen hebben, al zijn we aardig op weg...

tipo | 31-01-15 | 15:42

@Bakito | 31-01-15 | 12:47

Wat is er toch met onze bakker die een voorliefde voor het bereiden van zuurdesem heeft? Onbegrijpelijk, al 2 maal een plusje moeten geven ondanks twijfel over ironie/sarcasme/zoete broodjes.

Bezorgde_Burger | 31-01-15 | 15:42

tipo | 31-01-15 | 14:51
Klopt, als je naar garanties kijkt, heb je het over hogere (permanente) bedragen. Maar dit zijn niet persé cashflows. Feit blijft dat onze MinFin's met een betaalpasje en IDEAL reeds 18,6 Miljard hebben overgemaakt aan Griekenland die we waarschijnlijk nooit meer terug gaan zien. De rest is gegoochel met garanties, QE e.d., waarbij het lastiger is om de feitelijke schade te bepalen bij een gegeven scenario.

Bernard Couperus | 31-01-15 | 15:40

De troika bestaat uit de EU-commissie, de ECB en het IMF. En daar zitten De Rothschilds achter. In feite bepalen zij het beleid. Ze hebben een soort tang-positie bedacht: als Griekenland de EU verlaat, valt de EU misschien uit elkaar, wat goed is voor de machtspositie van de VS in de wereld. Blijft Griekenland bij de EU, dan moet er veel geld betaald worden. Ook dat verzwakt de EU en is dus goed voor de machtspositie van de VS.

KlaasGoudsekaas | 31-01-15 | 15:37

Hoe meer ik er over nadenk en hoe vaker ik de filmpjes bekijk, hoe gelukkiger ik word. Intelligente man van buiten de zittende politiek wordt verkozen en houdtzich lachend staande. Het roept herinneringen op aan Pim Fortuyn. Hopelijk word deze man niet afgeknald door het bankwezen. Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat, hahaha

Graaier | 31-01-15 | 15:36

@tipo | 31-01-15 | 14:51

Zo is het. De meest democratische landen binnen de Eurozone, waar het volk nog echt iets te zeggen heeft, zullen als eersten in verzet komen tegen het absurde EU-beleid. En dat zie je nu in Griekenland gebeuren. In Spanje en Italië is zoiets ook heel goed mogelijk.

Italië zou waarschijnlijk ook beter af zijn buiten de Euro, Berlusconi heeft dat ook wel eens geroepen (en werd toen acuut - zonder verkiezingen - vervangen door de -de EU welgezinde - Mario Monti). Probleem is wel dat Italië een van de grootste staatsschulden ter wereld heeft (in absolute zin), meer dan EUR 2,500 miljard (140% van het GDP, ongeveer even groot als de staatsschuld van Duitsland dat een veel grotere economie heeft). De Italianen houden alleen nog het hoofd boven water doordat de Italiaanse rente nu nog lager is dan de die van de USA. Als de Italianen ooit uit de Euro zouden stappen of huun schuld niet meer kunnen voldoen dan zijn de rapen pas echt goed gaar (en dan ook wereldwijd). Daarom komt Draghi nu ook met zijn gigantische QE operatie, vooral om Italië overeind te houden.

www.nationaldebtclocks.org/debtclock/i...

www.nationaldebtclocks.org/debtclock/g...

www.nationaldebtclocks.org/debtclock/n...

Dit heeft wel als bijwerking dat onze Euro's op termijn ook een soort Lires worden. We zijn nu in feite overgestapt van het sterke D-Mark model op een Zuid-Europees devaluatie model zoals dat voor de Euro in Zuid-Europa bestond.

Degene die nu het eerst uit de Euro stapt is dan ook het beste af. Er is een first mover advantage. Nederland had dat in de zomer van 2012 moeten doen, dat was het moment geweest. Helaas is dat toen niet gebeurd, ook al waren we er erg dichtbij toen. Rutte heeft het financiële committent van NL aan de Euro juist nog fors opgevoerd na de verkiezingen.

Als men dan toch absoluut niet uit de Euro wil in NL, dan moet je nu als NL fors geld gaan lenen tegen de huidige absurde lage rente (onder de 0,4%) en daar een hele forse belastingverlaging mee financieren, dat is de beste investering die we nu kunnen doen, dat betaalt zichzelf absoluut terug via hogere groei. Maar dat wil men blijkbaar ook niet en zo zullen wij als land steeds verder tussen wal en schip vallen en achter de feiten aan blijven hobbelen omdat we geen keuzes durven te maken. De veranderingen zullen vanuit andere Euro-landen moeten komen. Varoufakis heeft er echt wel goed over nagedacht, die wil ook een structurele oplossing voor de hele Euro en niet alleen voor Griekenland heb ik de indruk.

Outsider-Inside | 31-01-15 | 15:29

@Flipus | 31-01-15 | 12:48

Laten wij die club van professoren en technocraten maar eens het voordeel van de twijfel gunnen. Het zijn intelligente mensen met integriteit, gezond verstand en ballen die tot nu toe doen wat ze beloofd hebben. Daar is moed voor nodig.

Varoufakis geeft in een interview aan met gevoelens van angst en onzekerheid deze grote verantwoording op zich te willen nemen. Hier spreekt, in zoverre ik kan beoordelen, een oprecht bezorgde man die van zijn hart geen moordkuil maakt. Iemand met zicht op de harde realiteit van het huidige Griekenland, de geschiedenis en oorzaken die deze puinhoop hebben veroorzaakt.

Op een enkele uitzondering na komen alle leden van deze regering van buiten de politiek. Vooralsnog zijn zij daarom, mogen wij veronderstellen, niet besmet en belast. Door al het hierboven vermelde alleen al zouden de Europese burger meer vertrouwen moeten stellen in deze regering dan alle overige EU politici en nationale regeringen bij elkaar.

Bezorgde_Burger | 31-01-15 | 15:18

@Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15 "Na maandenlang als een idioot tekeer gaan tegen de grieken…vinden ze dit wel weer mooi. (…) Ik mag een boon zijn als ik er nog iets van snap."
.
Als u dit niet snapt, dan heeft u zich ergens gedurende de rit op de handrem gezet (of laten zetten) en het contact met de werkelijkheid verloren.

ben kokhals | 31-01-15 | 15:15

Wonderful-Life | 31-01-15 | 15:00
Volgens mij zit jij op een ander spoor.
Wat zou het er toe doen hoe de Griek piept.
Wat zou je doen dan, als ze eenmaal ´anders´ piepen?
Binnenboord halen door weer geld te geven?
Kan er geen feta van maken.

chicago river | 31-01-15 | 15:14

@denoorman | 31-01-15 | 15:08
Voor iedereen weet ik niet.....
Tienduizenden mensen zijn vandaag in Madrid de straat op gegaan om steun te betuigen aan de linkse partij Podemos, de partij die vruchten hoopt te plukken van het succes dat het soortgelijke Syriza in Griekenland heeft gehad.

Verkiezingen in Spanje volgende sensatie???

Martin_rsd | 31-01-15 | 15:11

Revolutie gaat beginnen:
Tienduizenden mensen zijn vandaag in Madrid de straat op gegaan om steun te betuigen aan de linkse partij Podemos, de partij die vruchten hoopt te plukken van het succes dat het soortgelijke Syriza in Griekenland heeft gehad.

Martin_rsd | 31-01-15 | 15:08

Die leningen aan de grieken zijn we of sowieso kwijt, of ze betalen over 50 of 100 jaar. Dus dat maakt allemaal niet uit. Het is belangrijker dat er nu een nieuwe beleid gemaakt gaat worden in Griekenland en in Europa om echt uit de crisis te komen. Het roer moet nu echt om in Brussel anders is de Euro ten dode opgeschreven. De eurofielen hebben het verkeerd gezien, de euro heeft ons alleen maar conflicten, werkeloosheid en economische rampspoed bezorgd en een gigantische schuldenberg. D66 zal nu weel een toontje lager moeten zingen over al die geweldige voordelen en voorspoed. Pechtold en Rutte hebben alleen maar de grootste onzin uitgekraamd over de Euro en Brussel. Dat wordt nu toch wel voor iedereen duidelijk.

denoorman | 31-01-15 | 15:08

Ik zeg, wie het laatst lacht, lacht het best.

Socialisten en linkse idioten hebben altijd groot bek en ze lullen heel veel onzin uit hun nekharen, oké oké ze hebben wel mooie praatjes voor het domme, luie en kansloze volk, dat dan weer wel.

Maar, praatjes vullen geen gaatjes, ze kunnen weer proberen om op de pof te gaan leven, maar er is geen hond meer die ze nog geld wilt lenen. Ik zou die domme Grieken voorlopig negeren en vooral geen cent geven, paar maanden later zullen we zien hoe ze anders gaan piepen. ;)

Wonderful-Life | 31-01-15 | 15:00

Schertsfiguren zoals Rutte, Dijsselbloem en Pechtold zijn economische nitwits versus deze Varoufakis. Hij wijst de weg naar groei en herstel in heel europa, en vele economen steunen zijn visie.

denoorman | 31-01-15 | 15:00

Ondertussen in Madrid, tienduizenden die EU muurtjes verder af breken:

www.nrc.nl/nieuws/2015/01/31/tienduize...

En verderop in het jaar nationale verkiezingen. 2015.
Kan nog alle kanten op.

chicago river | 31-01-15 | 14:59

Als alle arbeidsgeschikte Marokkanen, Grieken, Spanjaarden en Italianen echt gaan werken ook nog samen met de Oost-Europese arbeiders dan stort de hele economie pas ECHT in elkaar, en wordt ons normale salarisje van zo'n 2900 eurie netto per maand in no-time nog maar 1800 eurie per maand. Dus wat boeit ons die Grieken nu, als autochtone Nederlander gaat het er toch om wat je zelf per maand te besteden hebt, laat ze lekker hun gang gaan daar.

Martin_rsd | 31-01-15 | 14:58

Dus de banken bail out ontploft nu in ons gezicht. Ik neem aan dat de politici die dit bedacht hebben al hoog en droog zitten?
Paribas had gewoon keihard failliet moeten gaan maar nee is gered met geld van de EU burger waarbij de Griekse regering uiteindelijk borg ging staan.

Dit gekloot krijg je als je banken belangrijker maakt als landen.

Bad Ass Justice | 31-01-15 | 14:58


Lachuh die grieken.
Ik moet ze nageven dat ze het goed gedaan hebben.
frank4444 | 31-01-15 | 11:33

Ow? in welk opzicht dan? Zo goed gaat het daar niet. Zouden ze met dit stoere statement uit de zorgen zijn dan?

xspalm | 31-01-15 | 14:57

Geweldig, deze ommekeer voor Griekenland, betekent dat er ook hoop is op een ommekeer in Europa. De grieken gaan europa de weg wijzen. Het huidige beleid opgelegd door Brussel heeft over geheel Europa geleid tot een verdubbeling van de werkeloosheid, meer armoede, meer schulden, internationale conflicten en dat de eurzone achterloopt bij de rest van de wereld. De meerderheid in europa is tegen het huidige europa en het roer moet om. Grieken kunnen er voor zorgen dat Europa nu een andere koers gaat varen. Er is weer een sprankje hoop!

denoorman | 31-01-15 | 14:56

Welke stekker trekt Europa er precies uit dan? Wat de grieken doen is de enige weg hieruit en wij zouden mee moeten doen. Stop het maken van meer schulden namens ons door onze overheden!

F#ckingAwesome | 31-01-15 | 14:54

Bernard Couperus 14:30
Het kwijschelden van 50% van de Griekse schuld kost 1250,- per werkende Nederlander.

Zo een besluit kan dus niet genomen worden, zonder de no-bail-out-clausule in ere te herstellen en het ESM, OMT, EFSF en QE per direct te ontbinden. Oftewel: NL uit de EU, EMU en schengen en in de EER/EFTA.

Want het alternatief op het eenmalig kwijtschelden van een fors deel van schulden van Griekenland (en de andere PIIGS) is een transferunie. Die kost de Nederlandse belastingbetaler 30 a 40 miljard per jaar permanent zoals Bruno de Haas heeeft voorgerekend.

Alleen al QE van de ECB gaat om 1000 miljard gedurende 1,5 jaar. Dat is 650 miljard per jaar, waarvoor de Nederlandse belastingbetaler voor 4% hoofdelijk aansprakelijk is gesteld. Dat is 26 miljard Euro per jaar aan garanties waar de Nederlandse belastingbetaler garant voor staat. Dat is 3200,- Euro per werkende Nederlander per jaar. Permanent!

Stoppen met de Euro en deels kwijtschelden van de schulden tot houdbare bedragen is dus altijd goedkoper voor de Nederlandse belastingbetaler, dan doormodderen zoals de afgelopen 6 jaar. Het is een heel eenvoudig sommetje.

Punt is, dat de werkende Nederlander, de belastingbetaler, geen enkele stem heeft in dit proces. We zijn geen democratie meer. Eerst moet Nederland dus haar democratische waarden terugvinden. Griekenland lijkt die nu terug gevonden te hebben en dat kan als voorbeeld dienen voor ons land. Dan worden de Nederlandse en Griekse werknemers niet meer op grote schaal bestolen door politici, bankiers en ander geboefte.

tipo | 31-01-15 | 14:51

@Spaansche Griep | 31-01-15 | 12:36
Dus linksom of rechtsom, EUROPA brengt alleen maar ellende!!!

Martin_rsd | 31-01-15 | 14:50

@Martinowy | 31-01-15 | 12:31
11% rente op een spaarrekening 5 jaar vast daar nu nog.

Martin_rsd | 31-01-15 | 14:49

Wat is die Deijsselbloem toch geweldig he ? Hij spreekt zooooo goed de talen.

Kamervraag | 31-01-15 | 14:46

@Martinowy | 31-01-15 | 12:24
Dus economie in POLEN is slechter dan die in Griekenland, en daarom MOGEN ze nog niet bij de EURO?????? Woehahaha, als POLEN slim is WILLEN ze niet in die bodemloze put springen!!!!

Martin_rsd | 31-01-15 | 14:45

Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15
Dit doet zeer: maar ik ben het met je eens !

Bernard Couperus | 31-01-15 | 14:44

@ Mike Oxlong | 31-01-15 | 14:14

Eurofielen schijnen het nog niet te begrijpen, er valt niets meer te winnen. De Euro droom is uitgedroomd de rest van de weredl gelooft er niet meer in. Zo stop nu die kop maar weer in het zand dan hoor je de enorme klap misschien niet.

sjipsknippert | 31-01-15 | 14:39

De Brusselse technocraten laten de Grieken even stellingnemen en trekken dan de stekker eruit. www.nu.nl/politiek/3983495/duitse-euro... . Een default verlost Griekenland niet van haar schulden, de Grieken gaan nog grote spijt krijgen van hun keuze.

i-Wonder | 31-01-15 | 14:39

@Mike Oxlong | 31-01-15 | 14:14

Het typische relaas van een eurofiel: wensdenken zonder argumenten maar op basis van bangmakerij.

Markies DeCanteclaer | 31-01-15 | 14:32

- besluit om over de meerderheid van stemmen dit soort politieke zaken verder door te voeren (referendum EU Grondwet?)

Bernard Couperus | 31-01-15 | 14:31

Geweldig. volop genieten met die Grieken. De mistroostige boekhouder wordt flink gepiepelt. De grieken laten weten dat ze niet met onderknuppels praten. Dijsselbloem druipt af met de staart tussen de benen. Hij loopt zo braaf aan de leiband van Brussel, maar een europese carriere gaat hij niet meer maken. Volledig afgeserveerd. Lelijk arrogante kop vs een zeer intelligente en welbespraakte charmante Griek. Voor mij mogen ze Varoufakis direkt door promoveren naar Europa en Jan Kloot Juncker een schop onder zijn achterste geven.

denoorman | 31-01-15 | 14:30

Wat betekent het nu exact als Griekenland de helft van haar schulden krijgt kwijtgescholden?
-
Nederland heeft als direct lening en middels het EFSF in totaal voor € 17,8 Miljard uitgeleend. Daarnaast is er door het IMF in totaal € 31,8 Miljard uitgeleend, waarvan NL naar schatting een bijdrage heeft geleverd van 2,5% = ca. € 0,8 Miljard.
-
In totaal heeft NL dus € 18,6 Miljard uitgeleend aan Griekenland. Dus we kunnen potentieel 9,3 MILJARD euro verliezen bij een kwijtschelding van 50% (om nog maar niet te spreken over een Grexit).
-
Even verder redenerend: 50% kwijtschelden levert een schadepost op de werkende Nederlander van ca. € 1.250,-
-
Serieus geld dus. En dan hebben we uiteraard nog niet gesproken over renteverlies, en het mogelijke risico dat we de overige 50% niet gaan terugzien bij een Grexit plus uitbreiding van de uitstaande leningen bij een Niet-Grexit.
-
Lees je mee Pechtold cs.? Iets met onderbuik e.d..? Dacht het niet, is gewoon: 'Gezond Boeren Verstand'. Daarom stemde ook de meerderheid van de NL-ers tegen de EU-grondwet. Omdat voor de meerderheid van de NL-ers dergelijke bedragen forse bedragen zijn! Daarom! Schandalig deze gang van zaken; zeker als je b

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europ...
www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-so...

Bernard Couperus | 31-01-15 | 14:30

Supermatthijs | 31-01-15 | 11:37
Nee, foutje in jouw redenering. Zonder schuld en rentebetaling aan de EU is er maar bar weinig geld nodig om Griekenland overeind te houden. Je hebt het dan over een bijdrage van hooguit 10 miljard per jaar, wat een schijntje is als je bedenkt dat Rusland daarmee een basis in het hart van Europa koopt en daarmee de investeringen in oa de haven van Piraeus van enkele honderden landgenoten veilig stelt.

Mr Dixit | 31-01-15 | 14:29

@Van Duyvenbode | 31-01-15 | 12:26

"Het Griekse debakel komt geheel op het conto van de EU."

Als alle EU-landen en politici het verdrag van Maastricht vanaf het begin hadden nageleefd was het nooit zover gekomen. Griekenland pleegt nu verdragsbreuk als onvermijdelijke consequentie van het niet naleven van verdragen door de andere lidstaten. De gehele politiek corrupte EU elite besloot dat hun ideologisch sprookje gered moest worden en haalde Maastricht inclusief *No-Bail Out* clausule door de shredder.

De EU en Euro in de huidige vorm waren vanaf de conceptie een doodgeboren kind. Het wordt tijd dat (met terugwerkende kracht) politici die verdragen, wetten, referenda en grondwetten overtreden en negeren voor een tribunaal gebracht worden en zwaar bestraft voor hun misdaden.

Bezorgde_Burger | 31-01-15 | 14:22

@Dan maar zo! 13:51
Griekenland betaalt 5 a 6 miljard Euro aan rente over de staatsschuld per jaar.
Griekenland lost alleen al aan het IMF 7,4 a 8,6 miljard per jaar af.

Er zijn 11 miljoen Grieken. Die betalen dus 1100 tot 1300 Euro per jaar per Griek (van zuigeling tot hoogbejaarde) om Griekse, Franse en Duitse banken niet failliet te laten gaan. En dat levenslang, zonder er iets voor terug te krijgen.

Voor iedere Griek is dat gedurende zijn hele leven 100.000,- euro, die hij/zij enkel kwijt is om Griekenland niet failliet te laten gaan.

Kost het failliet gaan van Griekenland elke Griek een ton in euro's? Nee, natuurlijk niet. Dus is een default voor Griekenland lucratiever, dan welke creditcard dan ook om de hypotheek mee af te lossen.

tipo | 31-01-15 | 14:19

Schattig dat hier gesuggereerd wordt dat het tussen Dijsselbloem en die Narcissus.. eh.. Varoufakis gaat maar dat is dus niet zo. Het gaat hier om de EU en een failliet olijven landje.
Raad eens wie er gaat winnen. (hint:niet die griekse dildo)

Mike Oxlong | 31-01-15 | 14:14

mister niet scherp | 31-01-15 | 14:03
Vooruit. Maar vaak loopt privaat over in publiek. Schuldhulpverlening, incasso, is niet iets wat de schuldhulpverlener eventjes uit eigen zak betaalt. Plus, zoals ik al zei, dat het zeker volk betreft wat het moet doen met toeslagen, uitkeringen. Weer publiek geld. Maar je hebt wel een goed punt, verder eens.

chicago river | 31-01-15 | 14:07

necrosis | 31-01-15 | 12:17
Er is geen wettelijk instrument.
Kijk dat geld komt nooit meer terug, net zoals alle staatsschulden in de geschiedenis nooit meer terug gekomen zijn, soms waren ze wat minder, meestal wat meer, soms ging een land default, maar nooit is er een staat geweest die haar schulden terug betaald heeft.
En de Grieken al helemaal niet, al 150 jaar lang niet.
Dus dat geld is weg, ook al zou je iedere Griek de aankomende 100 jaar zijn eigen stront laten vreten.
Dus stop nu eens met dat debiele gedoe van trojka hier trojka daar en schrijf het af, of laat ze het over een periode van 1000 jaar terug betalen met negatieve rente.
Dan kunnen we dit achter ons laten en gewoon weer verder gaan met ons leven. En zij ook.
Zo niet dan ga je een prijs betalen die vele malen hoger ligt als de peanuts van die staatsschuld.
En dat begint een beetje door te dringen in die dikke Eurofiele koppen.
Merkel doet het prima als boekhouder op een Swabisch landgoed, maar dit overstijgt haar competenties.
Deal with it.

bakoenin | 31-01-15 | 14:07

De manier van antwoorden is precies zoals discussieren met een islam-gekkie: Je (die BBCjournaliste) stelt een duidelijke vraag die met een eenvoudig ja of nee beantwoord kan worden, draait er weer omheen.
Hij lult zich vast in nagenoeg elk antwoord en beantwoordt geen enkele.
misdadige amateurs zoals hij rollen Griekenland langzaam maar zeker imn de afgrond.
Levensgevaarlijk experiment dit! en nu maar wachten op z'n aftreden, natuurlijk omdat hij zóveel tegenwerking van de troika heeft gekregen dat het móest mislukken,misdadig joyriding!

Foezela | 31-01-15 | 14:06

mooi om te zien hoe woedend dijsselbloem is. Die Griek is echt knettergek.

je kan hem wel afzeiken omdat hij pvda is, maar hij is toch wel 1 van de betere. en voorzitter van de eurogroep, om trots op te zijn.

10x beter dan linkse gekken spekman en samson

Ir. Wilhelmus | 31-01-15 | 14:03

chicago river | 31-01-15 | 13:48

Ik heb het niet over private schulden maar alleen over de overheid. Verantwoordelijkheid is in die landen ver te zoeken in vergelijking met bijvoorbeeld NL.
.
Grieken willen wel onderhouden worden door de overheid, maar vervolgens er niets voor terug doen, zoals belasting betalen.
En al helemaal willen ze niet inzien dat een deel van de schuld ontstaan is om de griekse grote voet leefstijl mogelijk te maken, en wederom is dat niet de schuld van de Grieken zelf.

mister niet scherp | 31-01-15 | 14:03

De beste man heeft een enorm sterk punt: een structuurcrisis oplossen vereist verandering en EU heeft geen oplossingen die werkelijk bijdragen aan het herontwerpen van ons financieel systeem, waarin de grondoorzaak van deze crisis ligt. Nee, volgens de EU is de oplossing dat we gewoon harder ons best moeten doen om de bubbel opnieuw op te pompen door nog meer schuld te creëeren. En uiteindelijk is 1% eigenaar van de schulden van de andere 99%, en is het systeem onomkeerbaar geworden.
Deze man heeft volledig gelijk: hij zegt 'stop nu en denk na over oplossingen buiten het huidige denkkader, want anders vergert de crisis zo erg dat er geen andere oplossing overblijft onderling conflict'

F#ckingAwesome | 31-01-15 | 14:02

@beetjemoe | 31-01-15 | 12:30

Jij en sommige anderen hier denken blijkbaar dat de Griekse economie compleet instort als Dijsselbloem niet z'n zin krijgt. Ik heb nieuws voor je: de Griekse economie IS al compleet ingestort de afgelopen 5 jaar.

En de EU heeft - wat nog een behapbaar probleem was in 2010 (toen had Griekenland failliet moeten gaan binnen de Euro)- vele malen erger gemaakt door er nog eens honderden miljarden euros achteraan te smijten. Goed geld uit het Noorden brengen naar slecht geld in het Zuiden. Die honderden miljarden zijn overigens vooral naar de Europese banken gegaan die Griekenland geld geleend hadden. Het enige wat er effectief gebeurd is de afgelopen jaren, is dat de Griekse schuld nu nog veel groter geworden is en is overgeheveld van banken en beleggers naar de overheden van de Euro-landen. De gewone Griek heeft hier helemaal niks aan gehad, die is er alleen maar veel slechter van geworden.

Die ellendige Euro heeft alleen maar enorme nadelen en heel weinig voordelen. De meeste Europese valuta-unies hebben het in het verleden zo'n 15 tot 17 jaar volgehouden en op dat punt zijn we nu met de Euro ook aangekomen.

Het in stand houden van de Euro is nu voor de EU een doel op zich geworden, ongeachte de enorme economische kosten en sociale problemen die dat met zich meebrengt en overal leidt tot de opkomst van extreem-linkse en extreem-rechtse partijen in de Euro-landen. Dit kan toch echt nooit de bedoeling geweest zijn en het is dan ook beter dat we nu zo snel mogelijk met dit idiote experiment stoppen. Als de Grieken daar nu bij kunnen helpen dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Het beste is dat we gewoon verder gaan met een Noord-Euro (Nederland, Duitsland, Finland, Oostenrijk, België, Luxemburg en wellicht nog twijfelgeval Frankrijk) en dat de Zuidelijke landen weer terug gaan naar hun eigen valuta's. Dat is voor iedereen beter. Onderschat niet hoeveel armer Nederland en Duitsland nu aan het worden zijn doordat de Euro steeds minder waard wordt en dan is Draghi nog niet eens begonnen met het aanzetten van de Euro-geldpers, dat begint pas half maart.

Outsider-Inside | 31-01-15 | 13:59

Wat mij opviel aan dit BBC interview was een arogante bitch die een democratisch gekozen minister van financien niet eens uit liet praten. Typisch EU geen respect voor democratie en geen fatsoen.
Ik wens Griekenland veel succes met de weg die ze inslaan. Geld komt niet terug maar iedereen kon begrijpen dat dit onmogelijk was en dat heb ik altijd al geroepen dus dat is niets nieuws en ik maak me er ook niet druk meer om. Alleen Eurofielen geloven in de sprookjes van Brussel en zijn nu boos dat de bevolking in Griekenland door de ellende veroorzaakt door de EU anti EU gestemd heeft. In Brussel maken ze de denkfout dat ze alles en iedereen naar hun hand kunnen zetten zelfs Rusland en daarbij komt nog dat het hun eigen schuld is dat Griekenland tot de Euro toegelaten is maar dat zullen ze nooit toegeven. Brussel creëert zelf de problemen waar we ons in bevinden met hun machtspelletjes en door te proberen om iedereen in Europa onder hun gezag te plaatsen. Desnoods op een ondemocratische manier als het toevallig met een democratische verkiezing of referendum mis gaat. Waar ze wel goed in zijn is om de ellende op de gewone werkende man en gepensioneerden in de landen van de EU waar nog wat geld verdiend wordt af te wenden o.a. Finland, NL en Duitsland. Maar gelukkig worden de mensen die onder het beleid van de EU het meest te lijden hebben wakker. Na Griekenland wordt dit Italië, dan Spanje en Portugal en uiteindelijk ook hier in NL want wij willen niet langer betalen aan en geregeerd worden door die ongekozen dictators in Brussel die er alleen zijn voor de elite en de banken tenzij je een massogist bent . Terug naar een handelsunie en geen Europese dictatoriale federatie onder een paar foute baantjesjagers en een banken elite die ons alleen maar als slaven uit willen buiten. Iedere socialist zou zich tegen de EU moeten keren!

johnelec | 31-01-15 | 13:56

Desmoulins | 31-01-15 | 13:49

-een, lul.

Desmoulins | 31-01-15 | 13:52

@tipo | 31-01-15 | 13:37
Hypotheek aflossen op je creditcard, hoe verzint hij het. De troika werkt juist keihard om de rente laag te houden. De juiste metafoor zou dus andersom zijn.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 13:51

vaas klaak | 31-01-15 | 13:17

One size fits all-model.
Dat aantoonbaar, zelfs met draconische maatregelen, niet werkt.
De convergentiecriteria zijn dan ook niets anders dan een wassen neus. Het is vooral een middel om de EU en de Euro een schijn van democratie en transparantie te geven.

De EU probeert al jaren op openlijke wijze de nationale parlementaire democratie de nek om te draaien. Men oefent actief invloed uit op de resultaten door telkens te wijzen op het feit dat alle deelnemende partijen zich moeten conformeren aan de door de EU gestelde eisen. Ook schroomt men niet om via nationale media de uitslag te beïnvloeden door te dreigen met doemscenario's. Het is een sluimerend proces naar een federaal Europa. Het belang voor de EU is niet het zo snel mogelijk oplossen van de crisis; het belang voor de EU is het gebruiken van deze vooropgezette crisis voor een allesomvattende Verenigde Staten van een Europa.
Alle wegen dienen naar Brussel te leiden.

Desmoulins | 31-01-15 | 13:49

@Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15

Tsja, dat zie je tegenwoordig niet veel: politici die opkomen voor de belangen van hún land, hún burgers i.p.v. te voldoen aan de dictatoriale decreten van Brussel. Nogal logisch dat de gemiddelde reaguurder, die wél eurokritsch is, de houding en het handelen van Varoufakis kan waarderen.
.
Jarenlang zijn wij door onze eurofiele politici voorgelogen. De EU en de Euro hadden louter voordelen en de modale burger zou er veel beter van worden. Nou, dat zien we. Economieën die totaal van elkaar verschillen werden tot eenzelfde munt veroordeeld, niet op basis van steekhoudende argumenten, maar op basis van dromerij, ideaaldenken uit het Koude Oorlogtijdperk en maakbaarheidsluchtfietserij. En wee diegene die met een kritische vinger durfde te wijzen naar het Groote Europaproject, hem/haar wachtte het lot van hoon, marginalisering en een etiket van 'populist'.
.
Heerlijk dat een uithangbord van deze manipuliatieve, eurofiele bedriegers als Dijsselbloem nu even en plein publique te kakken wordt gezet. Het komt hem toe.

Markies DeCanteclaer | 31-01-15 | 13:49

Ze houden vast aan dingen waar ze vinden dat ze recht op hebben ookal staan het water ze tot de lippen.
mister niet scherp | 31-01-15 | 13:31
Jazeker. Maar de Nederlander kan er ook wat van. Met de nieuwste wide-screen, om de 5 jaar nieuwe auto, dure merkblousses en schoenen voor de oudste, iPhone, en nog even fokken voor eentje meer.

Comes in Balkenende, met z´n zuinige mondje, maar dure autootjes. ´Na het zuur komt het zoet´! Allemaal omgekeerd evenredig aan die ´big spending´ Nederlander die van de bijstand en weet ik veel hoeveel toeslagen z´n tijd doorkomt.

chicago river | 31-01-15 | 13:48

Reaguurder @bakoenin heeft het helemaal door. Het zou leuk zijn als we nu een google map zouden hebben met Chinese en Russische diplomaten die in Athene rondhuppelen. Dit is de kans om een grote concurrent pootje te lichten.

Verder weet de Trojka heel goed dat de Griekse schuld niet zal worden terugbetaald. Onzinnig om dat verder uit te lichten. De vraag is wat ze wel willen bereiken.

Hirsch Ballast | 31-01-15 | 13:43

Zolang de Euro hoe dan ook overeind moet blijven als munteenheid heeft Griekenland de EU bij de cojones.

Klier van Bartholin | 31-01-15 | 13:43

Voor de rest:

wat Feynman | 31-01-15 | 11:54 zegt

mister niet scherp | 31-01-15 | 13:38

@Stargate | 31-01-15 | 11:53
Griekenland gaat niet failliet. Griekenland is sinds 2011 (eigenlijk sinds 2007) al failliet. Varoufakis zegt zelf op de BBC: "Griekenland is insolvent". Hoe duidelijk wilt u het hebben.

Varoufakis wil geen volgende tranches van het 'hulpgeld' meer, omdat hij zijn hypotheek (die hij niet meer kan aflossen) niet langer wil omzetten in een creditcardschuld.

Varoufakis wil een echte hervorming: Een schuld die houdbaar is, minder corruptie, minder corporatisme, minder geld naar banken (die dus failliet zijn).

Het goede nieuws voor ons is: Varoufakis wil geen Eurobonds: yanisvaroufakis.eu/2012/05/24/fiscal-w...

"What Germany, Finland and Holland are rejecting is what is known in the trade as jointly and severally guaranteed eurobonds. That is, bonds issued with the backing of all the Eurozone member-states jointly. Under such a scheme, it is indeed true that the German taxpayer will be subsidising the Spanish taxpayer and this would come into conflict with both the Lisbon Treaty and the German Constitution. But even if it did not (or even if the Treaty and the Constitution were amended), it would make little sense, from a macroeconomic viewpoint, to go down the road of this type of eurobond. Why? Because when both Spain and Germany are backing some form of debt (or bond), the interest rate that the common debt will incur will be some weighted average of Spanish and German interest rates. And this in-between interest rate will prove too high for Germany (at least politically) and not low enough (economically) for Spain. The reader may, therefore, be surprised to read that, on this, I am in agreement with Mrs Merkel: jointly and severally guaranteed eurobonds are not the solution."

Varoufakis is dus voor het herstel van de no-bail-out-clausule, zoals die altijd bedoeld is geweest. Dat is het goede nieuws. Ieder land moet vervolgens zijn eigen broek ophouden, maar doordat de no-bail-out-clausule geschonden is door JK de Jager en andere criminelen, kan Griekenland dat niet meer. Dat moet teruggedraaid worden.

Er is geen speld tussen te krijgen. Griekenland is failliet en de no-bail-out-clausule moet in ere worden hersteld en Griekenland heeft daarvoor een haircut nodig.

tipo | 31-01-15 | 13:37

@Feynman | 31-01-15 | 13:24
De oplossing is hervormen dat snapt iedereen. En men is daar nogal koppig dus een stevige stok is handig. Verder zit de bulk van het privebezit hoogstwaarschijnlijk in redelijk liquide middelen, zoals het weggesluiste geld en aandelen. Ik zou een heffing dan ook zeker progressief maken, maar dat is niet aan mij. Ik opper overigens verder geen oplossing, ik laat alleen maar zien dat je uitspraak nogal overdreven is.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 13:34

Het grote probleem is natuurlijk dat zelfs als de EU de grieken zou willen helpen, ze dit niet kunnen doen omdat italie spanje en portugal dan hetzelfde willen. En dat kunnen we gewoon niet betalen. Dus een grexit is de enige mogelijkheid lijkt me.

threebees | 31-01-15 | 13:31

Wat ik eens ben met de Grieken is dat deze hulp niet kan werken. Het komt overeen met een pyramide spel: schulden maken om andere schulden te kunnen betalen. Een andere aanpak is noodzakelijk.
.
Tegelijkertijd stoort me de onbeschofte houding van die kutgriek heel erg. Ja de troika neemt belachelijke beslissingen maar het geld is opgebracht door belastingbetalers die daar niets tegen konden doen. Dus hou daar eens rekening mee.
.
Daarbij druipt het onbgrip eraf in het BBC interview. Wijst makkelijk naar anderen maar naar zichzelf kijken, ho maar! Heel herkenbare mentaliteit, de Italianen doen het ook zo. Ze willen iets, staken net zo lang tot de regering met geleend geld over de brug komt, maar vervolgens is de schuld niet door het volk maar door de regering veroorzaakt. Mediterrane volken hebben een groot probleem met naar zichzelf kijken.
.
Grieken hebben deze situatie aan zichzelf te danken, ze hebben altijd te groot geleefd en wantoestanden door laten gaan (belastingontduiking, belastingvrijstellingen voor rijken). Griekenland is de laatse 1,5 eeuw al 5 keer failliet gegaan. Hervormingen willen ze niet. Ze zijn kortzichtig. Ze houden vast aan dingen waar ze vinden dat ze recht op hebben ookal staan het water ze tot de lippen.
.
De bijzaak van deze situatie kan dan wel weer gunstig uitpakken. Hopelijk raakt de EU goed beschadigd door deze actie.
.
Al met al zal Griekenland zichzelf hiermee opruimen. De EU kan dit niet accepteren ivm kettingreactie. Griekenland zal merken dat het niet zonder hulp kan, leningen zullen ze niet snel krijgen..

mister niet scherp | 31-01-15 | 13:31
-weggejorist-
Hanz Ziezo | 31-01-15 | 13:30

Eppo | 31-01-15 | 13:09
Hoeveel schade? Met onze EU-fielen zien we nu al op niveautje Sodom en Gomorra, om met ´orthodoxe christenen´ te spreken. Maar we staan al met 1 been op het tweede niveau: ´Scorched Earth´. Aanslagen, op kerk, op moskeet, banlieu-achtige brandhaardjes, voedselhulp, voedseltekorten, angst, terror, verscherpt toezicht, ontvoeringen, dalende koersen, burqaas op de straten, zorg volledig onbetaalbaar, oma´s in nog meer pies, UWV, WW dalers, tig duizend asielzoekers extra. Ondertussen reiken een handjevol af en toe wiekende windmolens aan de horizon, en mutatis mutandis geen HOND die er op vooruit gaat, maat.

chicago river | 31-01-15 | 13:25

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:42
Dat lijkt leuk, maar 40% heffing op privé bezit geeft, als je het al lukt alleen maar een verhuizing van een liquiditeitsprobleem van de staat naar haar burgers, wat an sich al beter is van de actie van de Troika, die een liquiditeitsprobleem bij burgers veroorzaakt heeft zonder die van de staat op te lossen. Je praat over een land zonder een Kadaster!

Bovendien denk je dat als alle burgers van Griekenland 40% van hun bezit omzetten in Euro`s, het prijspeil van die bezittingen constant blijft. Daarmee verwar je de marktwaarde met een massale executiewaarde. Als iedereen simultaan auto`s, huizen en dergelijke moet verkopen om die eenmalige belasting te betalen stort de prijs in, waardoor je zelf bij verkoop van al het bezit niet de gewenste opbrengst zult halen.

Gebrek aan liquiditeit bij burgers zorgt ervoor dat de bestedingen in de economie van hun kant instorten, in de periode vlak nadat de bestedingen van de Griekse staat al ingestort zijn. Als beide partijen niet besteden, heb je feitelijk geen economie meer, los van het aanbod in een land. De private schulden van Grieken zijn drie keer zo groot dan die van de staat: seekingalpha.com/article/270426-how-to... Een default daarop is net zo onhandig als die op staatsobligaties.

Stel je gaat ervan uit dat de Grieken die eenmalige belasting met een hypotheek kunnen financieren verander je eigenlijk alleen maar een staatsschuld tegen enkele procenten rente naar een particulier krediet wat een veelvoud kost. Dat geeft extra financiële kosten die Griekenland verlaten samen met een gigantisch hypotheekportefeuille op woningen in een economisch rampgebied. Dan ben je ook niet een stap vooruit.

De enige oplossing waarbij echt geld verdiend wordt en er dus echt geld beschikbaar komt voor schuldeisers is als de Griekse economie harder groeit dan haar schulden. Dat kan niet met de afbraakpolitiek van de Troika of heffingen bij mensen die zo dom zijn hun bezittingen in Griekenland aan te houden. Zo veel particuliere liquide bezittingen zijn er trouwens niet meer in Griekenland, sinds Cyprus een haircut gedaan heeft bij particuliere spaarrekeningen.

Meestal wordt belastingdruk geduid met %GDP. Griekenland zit nu op 44% GDP. Dat betekend dat van iedere transactie (aankoop, loonbetaling etc.) 44% naar de staat gaat. Als je dat laat stijgen naar 100%, gedurende twee jaar terwijl je ook rente en inning betaalt, en vervolgens geef je al dat geld ALLEEN aan de staatsschuld, DAN pas heb je de boel afbetaald. Zo gigantisch zijn de leningen die de Troika NA de Griekse default in het zwarte gat het laten zakken. Dat zijn geen bedragen die snel gaan terugkomen, of überhaupt terugkomen.

De EU-norm voor maximaal houdbare staatsschuld is 60% GDP bij een minimale inflatie van 2%. Doordat het begrotingstekort gemiddeld even groot is als de inflatie blijft de staatsschuld dan over de jaren heen even groot en dus duurzaam houdbaar. Een staatsschuld van 60% GDP geeft bij een rente van 10% een financieringslast van 6% GDP. Dat kan je makkelijk betalen uit de 44% GDP aan inkomsten om met 38% te proberen onderwijs en een rechtsstaat te bewaren.

Nu de Griekse situatie. Bij 175% GDP staatsschuld zit je op 17,5% aan financieringslasten voor aflossingen. Dan blijft in Griekenland geen 38% over voor alle taken van de overheid, maar bijna de helft, 26,5%. Terwijl door de 25% werkeloosheid de staat zich wel blauw moet betalen aan mensen die geen werk hebben.

Daarom het belangrijke inzicht dat Griekenland helemaal geen tijdelijk financieringsprobleem heeft, maar een permanente.

De zoektocht is dus naar permanente oplossingen, in plaats van broekzak vestzak spelletjes. Het eerste is dat het handelstekort van Griekenland weer een handelsoverschot wordt. Dan pas gaat Griekenland onder de streep weer geld invoeren, om oude schulden mee te betalen. Iedere andere maatregel doet dat niet.

Permanent helpt alleen een stuk realiteitszin, werkgelegenheid, privatiseringen als die op de lange termijn winstgevend zijn, en zo verder. Niet blindstaren op korte termijn oplossingen die binnen enkele jaren meer ellende geven dan in het eerste jaar aan winst. Het kortzichtige populistische werk van de Troika.

Feynman | 31-01-15 | 13:24

Ik vind het allemaal zeer vermakelijk om te zien. De griek lijkt mij een beetje op Geenstijl in levende lijve. Wat betreft alle doemscenario's. De soep wordt zelden zo heet gegeten als opgediend.

metdedag | 31-01-15 | 13:23

@ @ Eppo | 31-01-15 | 13:09

Oh ja en ze zijn grieks-orthodox dus heeft niets met russisch-orthodox te maken.

sjipsknippert | 31-01-15 | 13:20

@Desmoulins | 31-01-15 | 13:08 aan comment toevoegt

vaas klaak | 31-01-15 | 13:20

@ Eppo | 31-01-15 | 13:09

Griekenland is niet katholiek maar orthodox dat is een beetje anders Eppo.

sjipsknippert | 31-01-15 | 13:18

Kun je me uitleggen wat je met 'dezelfde weg' en 'aantoonbaar faalt' bedoelt? Vooropgesteld dat ik iedere overige overdreven bemoeizucht van de EU verwerp, de wens on structureel financieel stabiele lidstaten te hebben is an sich vrij gezond.

vaas klaak | 31-01-15 | 13:17

"..allow me to say you're refusing the sympton for the problem.. Go Varoufakis! Het is geen liquiditeitsprobleem, insolventie is het probleem. Net als bij de banken overigens, werd het behandeld als een liquiditeitsprobleem, wat de situatie louter vooruitschuift en verergert.
Niet dat ik het inhoudelijk verder helemaal eens met de linkse Syriza, maar eindelijk iemand aan de macht ergens in Europa die dat tenminste erkent. Nu de rest nog. Mwahaha.

Willem Hollander | 31-01-15 | 13:13

Meneer Varoufakis ligt qua strategie al 10 stappen voor op de EU. Deze persco is een stapje in de taktiek. Wie denkt dat ze in de nieuwe Griekse regering op hun achterhoofd zijn gevallen krijgt nog leuke verrassingen. Geloof me: ze liggen daar op ramkoers en zullen tot het uiterste gaan. We gaan onvermoede acties zien. En ik geloof niet dat ze het uiteindelijk slechter gaan krijgen.

Zaadhaan | 31-01-15 | 13:12

Lijkt me ook duidelijk dat die Griek een onzekere indruk maakt.

Uifeltje Gnuiffeltje | 31-01-15 | 13:11

De clou is dat de EU door met de geldbuidel te rammelen landen heeft opgenomen. Daartoe aangespoord door de US die de creatie van de EU als een soort handige trekpop gebruikt om internationale grip op dit deel van de wereld te houden. Economie is echter gebaseerd op vertrouwen en niet op smeergeld. Het systeem zal dan ook vroeg of laat in elkaar storten. Destijds is er veelvuldig gewaarschuwd, en net zo veelvuldig gelogen.
Dat er nu een beweging uit de zuidelijke landen opstaat is na deze week onoverkomelijk.
De vraag is hoeveel schade de noordelijke helft wil incasseren.

Eppo | 31-01-15 | 13:09

Ach het gaat ze er alleen maar om,zich eruit te lullen als Amerika geen exit accepteert.Griekenland is tenslotte van militair strategisch belang,vooral nu het fout gaat in de Oekraïne en Turkije m.b.t. het MO gewantrouwd wordt.Religie speelt ook een rol ,want Griekenland is net zo orthodox katholiek als Rusland.Scenario's voor oorlogen zijn er dus plenty.

Dolphi | 31-01-15 | 13:09

wat een gek is die griek

Ir. Wilhelmus | 31-01-15 | 13:08

vaas klaak | 31-01-15 | 13:04

Het is namelijk zoveel constructiever om dezelfde weg te blijven volgen. Iets dat aantoonbaar faalt toch, tegen beter weten in, iedere keer weer te blijven proberen. Dat is in een notendop het beleid van de EU.
Alleen is deze crisis zo gigantisch uit de hand gelopen dat de EU de controle kwijt is en niet meer als antwoord wordt gezien op de huidige misère maar als oorzaak.
Griekenland kan de start zijn van een domino-effect.

Desmoulins | 31-01-15 | 13:08

maar wie heeft hij aan de lijn

Ir. Wilhelmus | 31-01-15 | 13:07

Inderdaad: Poetin doet een jij-bak: Jullie willen Oekraine van ons afpakken, nou dan pakken wij Griekenland van jullie af...

lulleficatie | 31-01-15 | 13:06

De Grieken hebben de EU altijd getrold en gaan daar nu natuurlijk gewoon mee door. Gelijk hebben ze. Maar waarom willen wij ze in godsnaam in de eurozone? Schop ze er met een grote boog uit. Dat is voor alle partijen beter. Ook voor de Grieken, maar dat is ons belang niet.

De Geus | 31-01-15 | 13:05

Hij sloopte BBC's newsnight?? Ik zag een draaiert vragen ontwijken en zichzelf tegenspreken. Je kunt de EU kut vinden, maar deze man draagt werkelijk niet één constructieve oplossing aan. Om hem dan als held tegen het establishment te positioneren is een beetje knullig.

vaas klaak | 31-01-15 | 13:04

Je stelt je enkel zo op als je een alternatief hebt. En dat is er waarschijnlijk. EU bemoeit zich met partner van Rusland, Oekraine. Rusland op haar beurt bied Griekenland nu een alternatief en bemoeit zich met EU lid Griekenland. En dat gaat veel EU landen nu miljarden kosten. En daarmee de belastingbetaler.
Dat komt er nou van, van onbegrensd rondstrooien van belastinggeld.
Eric Peter3348 | 31-01-15 | 12:56

Of als de uitkomst toch het zelfde is, ondanks welke richting je kiest....
Tuurlijk is er altijd iemand die steun levert met vooruitzicht van eigen gewin.
Ervaring heeft de Grieken geleerd dat ze beter niet bij het IMF of ECB moeten zijn.
Dat is creperen tot de dood erop volgt.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 13:03

Daar kan je Jeroentje niet tegen, tegenspraak, mooi om te zien.

Uw Verzekeringsadvis | 31-01-15 | 13:01

Hoe laat komt Hans?

Piet Karbiet | 31-01-15 | 13:00

necrosis | 31-01-15 | 12:40
Trekken we die lijn door (of beter, terug): wie had op de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf (D66) ´gestemd´? Niemand? Nee, want dat kon niet, want meneer werd op 8 januari 2007 maar mooi ´benoemd´. Als lid van het globalistische partijtje met nota fucking bene als kroonjuweel de ´gekozen´ burgemeester.

Maar eerder op 23 maart 2005 trad De Graaf af, nadat zijn plannen om de gekozen burgemeester mogelijk te maken, niet de vereiste tweederdemeerderheid haalden in de Eerste Kamer. (wiki). Zwalken is een kunst.

chicago river | 31-01-15 | 12:59

@Bakito | 31-01-15 | 12:47
Er is niets mis met het kopen van tanks op afbetaling, zolang je je maandelijkse termijnen maar voldoet.
En Griekenland blijft zwaar in gebreke.....

necrosis | 31-01-15 | 12:58

Je stelt je enkel zo op als je een alternatief hebt. En dat is er waarschijnlijk. EU bemoeit zich met partner van Rusland, Oekraine. Rusland op haar beurt bied Griekenland nu een alternatief en bemoeit zich met EU lid Griekenland. En dat gaat veel EU landen nu miljarden kosten. En daarmee de belastingbetaler.
Dat komt er nou van, van onbegrensd rondstrooien van belastinggeld.

Eric Peter3348 | 31-01-15 | 12:56

Als ik wat leen betaal ik het altijd netjes terug.
Schijnt een slechte eigenschap te zijn volgens de Grieken.
Sorry.

Real Dutch Meat | 31-01-15 | 12:56

Als ik wat leen betaal ik het altijd netjes terug.
Schijnt een slechte eigenschap te zijn volgens de Grieken.
Sorry.

Real Dutch Meat | 31-01-15 | 12:56

Vergeet niet dat de miljardensteun voor dit jaar van plm 20 miljard voor 90% terugvloeit naar de EU voor betaling van rente op de schuld. Die paar overige miljarden voor de Griekse economie leent of krijgt Griekenland wel van Rusland of ander land buiten de EU. Voor Rusland is dit een uitgelezen kans om wraak te nemen voor de EU " overname " van Oekraïne... Er komen in iedere geval hele spannende weken aan. De bankrun en opnames in Athene kunnen wel eens overwaaien naar de rest van de EU, waarbij mensen hun Euro's in USD gaan omzetten..

070 | 31-01-15 | 12:54

Er komen nu wel uitgelezen kansen voor de Roel Piepers van Europa om in Griekennland bedrijfjes op te zetten.
De nieuwe miljonairs komen straks uit Griekenland.
Vergeet Oekraïne.
Griekenland word de nieuwe kansenmarkt.

Dostranamus | 31-01-15 | 12:53

Griekenland zal een van de eerste landen zijn die 'bevrijdt' word van de bankenterreur..
Hoewel de banksters nu eerst dreigen met het ineen laten storten van de griekse economie,
Iijkt het erop dat de bankenoctopus zn greep aan het verliezen is, omdat echt iedereen inmiddels wel weet hoe zowel de grieken,als de rest van de europeese bevolking worden belazerd door een megalomaan clubje van dominante mannetjes.
Dit systeem is 100jaar oud, tijd voor een update.

baard van troje | 31-01-15 | 12:51

@Desmoulins | 31-01-15 | 12:42
Hier maak ik mij ook ernstig zorgen over, als dat gebeurt hoef ik niet uit te leggen wat de rest van de zuidelijk staten gaat doen.

Flipus | 31-01-15 | 12:48

Le Roi | 31-01-15 | 12:32
Je kon al in de jaren 90 met NL pinpas bij buitenlandse banken pinnen, zonder toeslag op het bedrag. En dan had je je lires of pesetas, zonder wisselkantoor of wat voor ongein ook.

chicago river | 31-01-15 | 12:48

"De EU brengt ons stabiliteit. De EU brengt ons welvaart. De EU geeft ons veiligheid. De EU brengt ons rust." Nou beste mensen; NIETS van dit alles. Al jarenlang een miljardenverslindend geflopt project. Wat is dat voor faalclub die geen keiharde garanties op leningen geeft ? Wat is dat voor faalclub die met een naheffing komt van 640 miljoen ? Wat is dat voor faalclub die kan laten gebeuren wat er gebeurd ? De burger blijft massaal PVDA/CDA/VVD/D66 stemmen en die partijen zijn op geen enkel vlak kritisch naar wat Brussel doet. Dan verdien je als burger ook de verrotting en verkankering die het keer op keer met zich meebrengt. Hoeveel miljarden moeten nog het putje in voordat de EU-lover het licht ziet ? Maar het is ook hun staatsschuld, pensioenpot en erfenis naar volgende generaties. De vervuiler betaalt keihard mee.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:47

necrosis | 31-01-15 | 11:40
Die tanks in Griekenland zijn hard nodig om de tsunisering van islami uit het oosten c.q. Turkije weerstand te bieden. Wilders heeft gelijk.

Bakito | 31-01-15 | 12:47

@Graaier | 31-01-15 | 12:40
Onze Grieken?
Als Nederland een waardige MinFin had, ging de geldkraan naar Souvlakistan per direct potdicht....

necrosis | 31-01-15 | 12:47

@Lewis | 31-01-15 | 12:33
Mijn excuus, schelden is niet goed te praten, al was het niet bedoeld als schelden, dan gebruik ik andere woorden.
Natuurlijk mag je iets zeggen van het gedrag van Griekenland, maar omdat je wist dat het ging gebeuren, te hoge waarschijnlijkheid, is er eigenlijk geen verwijt te maken, ze doen het voorspelde, dus wat doen ze fout?

Flipus | 31-01-15 | 12:47

@necrosis | 31-01-15 | 12:40

Ik zeker niet. De laatste keer dat ik PvdA stemde was in 1946.

Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:45

Flipus | 31-01-15 | 12:21

Eens.
Zij die dit gefaciliteerd hebben dragen de hoofdverantwoordelijkheid. Afgeven op de Grieken getuigd van zeer weinig realiteitszin en van een verkapte notie dat zonder de Grieken, of Grieken die wel bereid zouden zijn om zich te conformeren aan iets dat iedere logica en ethiek tart, het Euro-project en de 'ever closer union' best een succes zouden kunnen zijn.
Afgeven op de Grieken is indirecte steun voor het EU-project.

Desmoulins | 31-01-15 | 12:42

Europa trotseren, zo makkelijk is het dus. Het enige wat je nodig hebt is een ruggegraat.

Russells Teapot | 31-01-15 | 12:42

@Feynman | 31-01-15 | 12:34
Ik kan je niet volgen:
"175% GDP staatsschuld aflossen zou bij 12% rente betekenen dat Griekenland TWEE jaar lang 100% belasting moet heffen op ALLES in Griekenland en dat daadwerkelijk innen om met een schone lei te eindigen."
Terwijl een eenmalige heffing op privebezit in de orde van grote van 40% naar alle waarschijnlijkheid al voldoende is, los van het verkopen van publieke bezittingen of enige vorm van inkomstenbelasting (datgene waarvan ik aanneem dat je dat bedoelde met alles in Griekenland). Dat kan je cru vinden en wellicht is het wat moeilijk uitvoerbaar, maar het geld is er dus wel degelijk.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:42

Dijsselbloem begint steeds meer op Dr Clavan te lijken.

Harry Turtle | 31-01-15 | 12:42

Kijk hier eens naar, ons land is echt niets beter dan Griekenland, wij hebben alleen wat meer reserves...

www.destaatsschuldmeter.nl/

Flipus | 31-01-15 | 12:41

Of Thomas Jefferson
I believe that banking institutions are more dang:erous to our liberties than standing armies.

Onze Grieken zijn dan wel lui en onbetrouwbaar, ze hebben wel lef. Ze dagen de grootste jongens ter wereld uit. Dan heb je een minister als deze nodig die de BBC's en Dijsselbloemetjes recht in het gezicht uitlacht. Hij zegt eigelijk: grote jongens, kom maar even bij mij langs. Jullie loopjongens en meisjes ga ik negeren"

Graaier | 31-01-15 | 12:40

@Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:33
Wie heeft eigenlijk op die Dijsselbloem gestemd?
Ik in ieder geval niet.

necrosis | 31-01-15 | 12:40

Nog even wachten op een griekse 9/11, dan draaien ze wel weer bij.

Binnenbaan | 31-01-15 | 12:40

@Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:33
U doet net alsof het die mensen ook maar iets boeit hoe die man heet die even komt vertellen dat ze gewoon moeten betalen.
Er zijn tijden geweest dat de boodschapbrenger gedood werd als de boodschap niet leuk genoeg was, sindsdien brengen alleen onbelangrijke mensen dergelijke boodschappen, denk daar maar eens over na.

Flipus | 31-01-15 | 12:37

Het systeem werkt niet; zal ook nooit werken maar toch blijven de EU en onze vertegenwoordigers binnen deze moloch op dezelfde koers doorvaren. Ze hopen op iets dat nooit een realiteit zal en kan worden.
Hoeveel EU-agitprop ze er ook tegenaan zullen gooien...
Het project is dood en het wordt tijd dat 'zij' die
'ons' menen te vertegenwoordigen dit erkennen.

Pro Europa dus tegen de EU.

Desmoulins | 31-01-15 | 12:37

Een trap tegen de ballen van het groot kapitaal,dit kan groot worden.
Ons systeem is aan het vast lopen dat is wat hij zegt. Als wij naar Griekenland kijken die inderdaad een zwakke economie hebben en als eerste de vruchten plukken van ongecontroleerde aanname van leningen. Nu helemaal gecontroleerd worden door instanties die ten koste van alles geld willen verdienen.
Punt is gekomen dat de menselijkheid de boventoon moet gaan voeren, en dat gaat inderdaad tenkoste van wat geld.
Realiseer dat ieder land opweg is naar de situatie waar Griekenland nu in verkeerd. Elk land geeft nog steeds teveel uit en dat gaat steeds sneller omdat er ook steeds minder verdient wordt.
Door telkens meer geld te onttrekken aan de bevolking d.m.v. belastingen zal de economie steeds kleiner worden.
Alleen al het feit dat er geen rente meer berekend kan worden zegt al genoeg, bedenk eens dat de rente 1% zal stijgen voor Nederland? Hop daar gaan de prachtige cijfers van onze begroting richting situatie Griekenland.
Inflatie wat de hoeksteen van onze maatschappij is, is nu naar deflatie omgezet, dat komt omdat er te weinig mensen zijn die nog zomaar geld kunnen uitgeven. En niet omdat we zo hebberig zijn dat we wachten zodat we meer kunnen krijgen voor onze centen.
De overgrote meerderheid staat met zijn rug tegen de muur wat een vernietigend resultaat heeft voor het systeem.
Dit is dus niet alleen een Grieks probleem maar het is een globaal probleem, en als we niet in een gigantische chaos terecht willen komen zal er een oplossing bedacht moeten worden, en niet op de oude voet doorgaan.
Ben benieuwd wat de doorslag gaat geven, menselijkheid of geldelijk gewin voor de instanties.
Eigenlijk is de wereld nu het Italy en Griekenland van vroeger, en devaluatie van de schulden zou de boel weer tijdelijk vlot kunnen brengen. Gewoon een paar nullen weghalen.
Landen twee of drie, bedrijven twee of één en de burger één.
Kunnen we weer verder is het probleem weer een paar jaar vooruit geschoven.
Oplossing is er dan niet maar geven we ons wat tijd om er wat aan te doen.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:37

@Martinowy | 31-01-15 | 12:19
Maar ze halen wel bij NEDERLANDSE chauffeurs het brood uit de mond, en bovendien zijn ze levensgevaarlijk achter het stuur, ik zie het dagelijks op de snelweg.

Spaansche Griep | 31-01-15 | 12:36

@rara | 31-01-15 | 12:23
Of de Grieken terug gaan betalen?
When hell freezes over!

necrosis | 31-01-15 | 12:35

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:30
Lees maar terug. Dat stond er niet.

Feynman | 31-01-15 | 12:34

En dit jaar verkiezingen in Spanje met Podemos, een partij die que standpunten en populariteit met Syriza te vergelijken is.
Dijsselbloem kan zijn bleuprint-uitspraak weer van stal halen, als er te veel toegegeven wordt aan Griekenland zal dat enorme gevolgen kunnen hebben.

spanarchist | 31-01-15 | 12:34

Ha ha, in het BBC filmpje wordt Jeroen een "representant" van de EU genoemd. Faal. Ze weten niet eens hoe ie heet.

Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:33

Beetje zoals ik Europese samenwerking zie. Gewoon samen om een tafel zitten om (vrijwillige en vrijblijvende) afspraken te maken. Weg met die rare EU.

Ik snap de grieken op dat punt dus wel. Echter gaan ze ons mooi dat geld terug geven of anders gaan de EU het maar bij ze halen. Ze hebben nog genoeg goud en Eilanden.

DerUnterMensch | 31-01-15 | 12:33

@ Flipus | 31-01-15 | 12:21
Schelden, altijd een zwaktebod, maar oké.
Waarom zou je beide partijen niet iets kunnen verwijten? Nee, Griekenland had niet tot de eurozone moeten worden toegelaten (net als een hoop andere landen), van mijn mogen de verantwoordelijken daar ook aansprakelijk voor worden gesteld, maar dan mag je toch nog wel iets zeggen van het gedrag van de Grieken?

Lewis | 31-01-15 | 12:33

@Spaansche Griep | 31-01-15 | 12:29

Dank voor deze link, ik was hem kwijt.

www.vn.nl/Standaard-Media-Pagina/Griek...

Daar staat het, eurofielen wilden dit, laat nu de eurofielen aub ook betalen....

Flipus | 31-01-15 | 12:32

De mensen zijn het ZAT. Niet alleen wij, maar ook de Grieken. Hoewel het indirect ook MIJN geld is dat is 'geleend' (lees: verkwanseld) aan Griekenland, en dat het algemeen bekend is dat de gemiddelde Griek het harde werken niet heeft uitgevonden, kun je gewoon niet verwachten dat een heel land zijn leefstijl, economie en financiële (belasting)stelsel 180 graden moet draaien en dat dat goed gaat. Ook niet als je daar heel erg naïef een grote zak met geld tegen aan gooit.
.
Dit is gewoon het zoveelste bewijs dat de hele EU van beginsel gedoemd was om te falen, en onderhand ben ik er ook wel dusdanig klaar mee dat de hele boel van mij mag klappen. Het zijn uiteindelijk maar een heel klein groepje mensen die baat hebben bij de EU. Maar wat schieten wij, de gewone mensen, er mee op? Niets. Ja, dat je geen valuta meer hoeft in te wisselen en niet meer met Drachme of Lire op zak loopt als je in de zomervakantie de zon op zoekt. Maar dat had wat mij betreft juist ook zijn charmes, dat buitenlands geld...

Le Roi | 31-01-15 | 12:32

beetjemoe | 31-01-15 | 12:30
u snapt het!

Foezela | 31-01-15 | 12:32

jammer, er had zoveel goeds gedaan kunnen worden met die centen die nu weg zijn.

Onze man in Mockba | 31-01-15 | 12:32

@ KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:57

Griekenland staat in de hoek en kan geen kant meer op. Slechter zal het niet worden in hun optiek en dat heeft met de griekse mentaliteit te maken. De tering naar de nering zetten ja maar niet meer voor Brussel, banken en de corporaties. Wat Griekenland doet doet ons misschien ook eens beseffen en de vraag te stellen, wie is er nou wat opgeschoten met die Euro, wij de burger?? De Euro is dood, buiten Europa op de straat willen ze hem al niet meer, ja tegen veel minder want risico. Dat zijn de feiten. De politiek gestuurd door de banken heeft de Euro en de EU naar de klote geholpen. Ons eigen land dan?? Jaren bezuinigd en nog loopt het tekort op en niemand eist een onderzoek?? Moet u eens tegen de fiscus zeggen, ja sorry mijn tekort loopt op er is niks voor jullie, heb je meteen boekencontrole. Mijn moeder leerde mij al om nooit te liegen want zei ze, al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel. Alles wordt geprivatiseerd en in corporate handen gespeeld tot het drinkwater aan toe en vervolgens wordt in de naam van 'de aandeelhouder', wie zijn dat dan, iedereen uitgeknepen en tot hoer van het systeem gemaakt. Tijd voor een ander systeem lijkt mij. We kunnen schelden op die Grieken maar ga een rustig zitten en dan nadenken wat er allemaal gebeurdt in de politiek op het moment en stel u de vraag is dit wat ik wil voor mijzelf en mijn kinderen?

sjipsknippert | 31-01-15 | 12:32

@Tsjernodebiel | 31-01-15 | 12:24
Je hebt het over armoede.
Heel wat jaren geleden vierde ik vakantie in Griekenland waar de barman tevens verhuurder/ eigenaar was van appartementen op Corfu.
Die lachte harder dan ik.....

necrosis | 31-01-15 | 12:31

@Van Duyvenbode | 31-01-15 | 12:14
Overigens hoop ik zelf dat de Polen er van afzien om toe te treden in de Europese Economische en Monetaire Unie :-)

Martinowy | 31-01-15 | 12:31

@Feynman | 31-01-15 | 12:10
Wie heeft het over publieke bezittingen (of privatiseren?)? Je redeneert dat er een 100% belasting op alles moet komen voor 2 jaar, terwijl de private bezittingen veel hoger zijn dan dat.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:30

Wat een bullshit artikel. Dat mannetje van die Grieken voelt zich na de overwinning nu een heel groot mannetje en denk alles te kunnen maken. Dit soort 'leiders' kunnen wel heel stoer gaan doen, maar nemen Griekenland en haar economie gewoon weer mee de afgrond in.

Alles wat fout was aan Griekenland en wat met veel internationale hulp eindelijk na 7 hele vervelende jaren voor de Grieken een lichtpuntje bracht aan de horizon, komt nu door een stel communistische populisten weer in gevaar.

Flikker ze er maar gewoon uit. Laat ze maar weer 500 schoonmakers per overheidsgebouw aannemen, vroege pensioenen uitkeren, stoppen met privatiseren en gratis elektriciteit leveren.

Want dat, van Rossem, is natuurlijk hilarisch. Ik heb groot respect voor deze 'landbouw econoom' die tenminste nog eerlijk zegt waar het op staat.

Laat die Grieken maar doodvallen en lekker met de Russen (ook al zo'n door veel mensen hier zo bejubelde samenleving) vriendjes worden.

beetjemoe | 31-01-15 | 12:30

Heb goed naar m geluisterd en hoor alleen maar zinnige dingen. Of de euro houdbaar is, is een ander ding

Lampie dushie | 31-01-15 | 12:28

Dat dit zoiu gebeuren was en is al jaren geleden voorspeld, maar de eurofielen wilden met alle geweld Griekenland binnen de eu, en ook binnen de euro.

En nu is iedereen boos op de Grieken, dit terwijl al meer dan een eeuw bekend is dat Grieken standaard geen belasting betalen, alles onderhand afrekenen, kijk verdorie eens naar de geschiedenis van Onassis.
Echt we wisten het eigenlijk allemaal wel, als het goed zou gaan zou het een wonder heten.

Nu is het misgegaan, welke eurofiel gaat nu mijn schulden overnemen?

Flipus | 31-01-15 | 12:28

Dat Dijsselbloem wordt ingehuurd om een onrechtvaardige austerity-politie er doorheen te drukken is een ding.
Dat jij boos wegloopt toont dat hij zelfs daarvoor ongeschikt is.

Einde van de Domheid | 31-01-15 | 12:28

De uitspraak die de meeste invloed heeft gehad in de wereld. Wie denken jullie wie tot nu toe bepaalde wat er met de Grieken gebeurde. Jawel. de orgnisatie die in vrijwel alle centrale banken in de wereld een dikke vinger in de pap (aan de geldpersen) heeft.

“Give me control over a nations currency, and I care not who makes its laws” – Baron M.A. Rothschild

Graaier | 31-01-15 | 12:27

Flipus | 31-01-15 | 12:21

Helemaal gelijk. Het Griekse debakel komt geheel op het conto van de EU. Want zij waren de machtigere tegenover dit kleine landje. Zij hebben willens en wetens een frauderend land toegelaten. En ze komen er nog mee weg ook. Tot nu toe dan.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:26

Heerlijk, heerlijk gewoon, die zure bek van Dijs. En voor wie denkt dat het bij de Grexit blijft... wie DURFT er in het boekje van Italie te kijken? En dan Frankrijk. Het land van de speciale privileges die andere lidstaten uiteraard niet krijgen. Want het is wél Frankrijk. Het hele EU circus dendert in elkaar omdat men wanhopig met fraude en draconische maatregelen een politiek prestigeproject bij elkaar probeerde te houden dat gedoemd was te mislukken. Europe is no unity. Europe wants no unity. Europe needs no unity.

Adversary | 31-01-15 | 12:25

@Van Duyvenbode | 31-01-15 | 12:14
Nee, en als je dan beseft dat GRIEKENLAND die wel heeft en je leest dit:
.
De toetreding van Polen tot Europese Unie (2004) betekende geen directe toelating tot de Economische en Monetaire Unie. Het zal nog verscheidene jaren duren voordat de economie in Polen zo sterk is dat toetreding de waarde van de euro niet aantast. De introductie van de euro in Polen zal vermoedelijk in 2015 plaatsvinden, hoewel bepaalde voorwaarden dit zouden kunnen vertragen of verhinderen. Eerdere voorspellingen van een toetreding in 2011 zijn niet haalbaar gebleken.
\
Dan krijg je toch helemaal een KLOTE beeld van hoe BRUSSEL functioneert???

Martinowy | 31-01-15 | 12:24

Ok , doei Griekenland. Over een jaar of 5 kom ik wel een keer bij jullie op vakantie, lekker goedkoop met die waardeloze Drachme, en mooi weer! Zal tegen die tijd wel stikken van de bedelaars en daklozen, maar die mogen de pret niet drukken. Lekker als je op vakantie in een 3e wereldland eens gewoon kan lachen om de armoede aldaar ipv met plaatsvervangende schaamte rond te lopen.

Tsjernodebiel | 31-01-15 | 12:24

@i-Wonder | 31-01-15 | 11:41
De schuld staat, daar twijfelt niemand aan. Maar gaan die Grieken terugbetalen, dat is de vraag.

rara | 31-01-15 | 12:23

@Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:09
In Nederland krijg je niet eens een baan als vakkenvullerT zonder een valide bankrekening.
Die éénwording van de EU is zo lachwekkend dat het gewoon om te janken is.

necrosis | 31-01-15 | 12:23

Ik weet niet welk filmpje van BBC Van Rossem heeft gekeken, maar ik zie een stuntelend ventje dat als een stampvoetend en stamelend kindje incoherent staat te jengelen maar straf en effectief in de hoek wordt gezet door een strenge juf.

pvpb | 31-01-15 | 12:22

Dijs is vooral boos omdat hij vergeleken bij Yannis Variofocus heel erg rechts is.

Badderbeest! | 31-01-15 | 12:22

De EEG was een prima samenwerking.
Alles erna is luchtfietserij met 30.000+ peperdure ambtenaren extra.

Klier van Bartholin | 31-01-15 | 12:22

@Julia | 31-01-15 | 11:41
Moeilijk he realiteits-zin.
Er waren er veel, erg veel die hier voor waarschuwden, mensen met praktijk ervaring aangaande de Grieken, mensen die voor ze binnen Europa werden getrokken al tal van bewijzen aanleverden dat het mis zou gaan.
Maar nee, de eurofielen moesten met alle geweld gelijk krijgen, Griekenland werd naar binnen getrokken, met vervalste cijfers, met gestapelde leugens, maar ze werden er bij getrokken. Vervolgens ging zo voorspelbare gebeuren, en dan verwijt u de Grieken iets?
Ga verdorie eens de eurofielen iets verwijten, dombo's!

Flipus | 31-01-15 | 12:21

Onhoudbaar.

Klier van Bartholin | 31-01-15 | 12:19

Vorig jaar op een camping in Noord Italie. Die accepteerde alleen cash geld. Nergens kon je met een pas betalen. Of er kwam 10 euro kosten bovenop. Alle winkels tussen 12 en 5 uur dicht, want siesta.(?) Ik vermoed dat de eigenaar bij de Italiaanse fiscus zal claimen dat het seizoen erg tegenviel. Maar een paar gasten langsgeweest.
Flikker op met je EU. Leve Europa.

Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:19

@Martinowy | 31-01-15 | 12:12
We klagen er wel over, vrachtwagens met Poolse nummerplaten, maar bedenk eens waarom we nooit vrachtwagens met GRIEKSE, SPAANSE of ITALIAANSE nummerplaten massaal aanwezig zagen op onze snelwegen, terwijl die ook flink geld hadden kunnen verdienen op dezelfde manier zoals Polen dat nu doen. Ze werken gewoon niet graag, en al helemaal niet ver van hun hangmat vandaan.

Martinowy | 31-01-15 | 12:19

@--sql error-- | 31-01-15 | 11:59

"Dijselbloem doet me denken aan Melkert ooit met Fortuyn."

Klopt, ik moest ook meteen aan deze absoluut historische foto van Fortuyn en Melkert denken:

www.geenstijl.nl/mt/archieven/2007/05/...

Outsider-Inside | 31-01-15 | 12:19

voorbeeld griekenland,tot voor kort hadden de spoorwegen meer personeel dan pasagiers.
gemiddeld inkomen personeel €110.
het was goedkoper reizigers met de taxi te vervoeren
en deze rode draad trekt door het hele land
lands eer lands wijs.
de doelstelling van de eu is zo volkomen idioot
misdadig te noemen,miljarden van hardwerken in een land pompen waar de mafia nog iets van kan leren
dat de dubbele pet marionet stijfselbloem van zijn apropo raakte was mimiek te zien
het blijft stil in brussel ze zijn hun wonden aan het likken
zal willem Alexander straks met poetin een biertje drinken.

soledad | 31-01-15 | 12:18

Let goed op wat hier gebeurde de afgelopen 5 jaar.
1. Grieken schulden grote banken een boel geld.
2. Grieken zijn failiet.
3. EU geven nieuwe leningen aan Griekenland. Grote banken krijgen hun geld terug (ouwe leningen). De belastingbetaler in de EU landen is hier de onderpand. Troika houd groot uitverkoop van griekse staatsbates tegen HELE lage prijzen. Deze bates was de onderpand van de oorspronkelijke leningen.
4. Grieken zijn steeds failiet maar speel de spelletje niet meer.. EU burgers mogen betalen voor de gelag.
Dit is hoog tijd om die mensen (politici) hoofdelijk aansprakelijkte stellen voor hun in mijn ogen korrupte optreden.

Spanjaart | 31-01-15 | 12:18

Let goed op wat hier gebeurde de afgelopen 5 jaar.
1. Grieken schulden grote banken een boel geld.
2. Grieken zijn failiet.
3. EU geven nieuwe leningen aan Griekenland. Grote banken krijgen hun geld terug (ouwe leningen). De belastingbetaler in de EU landen is hier de onderpand. Troika houd groot uitverkoop van griekse staatsbates tegen HELE lage prijzen. Deze bates was de onderpand van de oorspronkelijke leningen.
4. Grieken zijn steeds failiet maar speel de spelletje niet meer.. EU burgers mogen betalen voor de gelag.
Dit is hoog tijd om die mensen (politici) hoofdelijk aansprakelijkte stellen voor hun in mijn ogen korrupte optreden.

Spanjaart | 31-01-15 | 12:18

Ik begin die grieken steeds meer te waarderen. Zo ga je met die arrogante eurocraten uit Brussel. Up yours.

postmodernismisdead | 31-01-15 | 12:17

bisbisbis | 31-01-15 | 11:33
groot gelijk! Ik heb de laatste alinea niet erbij gelezen, er zat een spatie tussen, dus dacht dat het een andere inzending was, sorry!

Foezela | 31-01-15 | 12:17

@bakoenin | 31-01-15 | 12:07
Leg me eens uit waarom niet.
Ze hebben zo'n 240 miljard uitstaan aan schulden die ze never nooit kunnen terugbetalen.
Wil je liever nog eens 240 miljard in dat kutland pompen?
Of neem je je verlies en stopt ermee voordat we zelf ten onder gaan?

necrosis | 31-01-15 | 12:17

Een grote bek maakt iemand niet tot een held. Dat valt pas later te beoordelen. Maar een extreem links communistisch beleid zullen de problemen never en nooit oplossen. Integendeel.

CosmicPsycho | 31-01-15 | 12:16

Griekse lachebek mag dan wat zelfverzekerder overkomen - maar dat is niet moeilijk rond Dijsselbloem. Zie hoe Dijske bij afscheid het koppie buigt, dan zijn varifocale glazen kort op Varifocafakis richt, abrupt naar de grond staart. Dan een lichte aanraking, Dijske maakt een vreemd soort halve draai achter de Griek. Kijkt door die varifocale glazen nog even aan en strompelt weg. Veelzeggend. Dijske had ook stoicijns door kunnen lopen.

Er zijn mensen hier die ´solidair´ zijn met de ´gewone Griek´. Jawel, deels. Want ook die heeft jarenlang z´n plucheplakkers op het pluche gehouden. Het kan me nu eerlijk gezegd weinig schelen wat er met Griekenland zelf gebeurt. Praktisch: Griekenland doet een aardige duit in het zakje (pun) om de EU te laten ploffen. Laat ploffen, aub. Lening was je toch kwijt, en genaaid worden al we vanaf opstart EU. Ploft EU, moeten bezoekers verplicht ouzo meenemen, dansen wij de Sirtaki, smijten wij het servies aan gort.

chicago river | 31-01-15 | 12:14

Martinowy | 31-01-15 | 12:12

En: de Polen hebben geen euro.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:14

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:00
Ik vergat even te melden dat in 2010 publieke bezittingen 84% BNP waren, bij een staatsschuld van 175% nu. Inmiddels is van de 84% het ene deel verkocht, en het andere in waarde gedaald door een lagere vraag naar duurzame productiemiddelen in Griekenland en omgeving.

Los daarvan is 84% minder dan 175%. www.money-for-nothing.nl/opinie/grieks... Waarmee ik me dus niet kan verenigen met uw stelling dat de bezittingen van de Griekse staat de schulden overtreffen.

Feynman | 31-01-15 | 12:13

We hadden veel eerder POLEN in de eurozone moeten betrekken in plaats van die knoflooklanden. Waarom gaat het in POLEN wel goed? Heel simpel, die mensen WERKEN graag zonder te zeuren, en hebben herstel nodig door een communistisch verleden.
Nu werken nog veel Polen in West-Europese landen, maar de industrie is daar aan het opbloeien door een door Europa gesubsidieerde vernieuwende infrastructuur. In Spanje, Italie en Griekenland zit helemaal geen verbetering, snel eruit flikkeren die landen, en verder gaan met NOORD Europese landen waarvan de inwoners dezelfde mentaliteit hebben.

Martinowy | 31-01-15 | 12:12

Ik denk dat ik mijn spaargeld (53,75 euri) ga omwisselen voor dollars.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:12

necrosis | 31-01-15 | 12:01
Griekenland had in 2009 zonder discussie in de Euro kunnen blijven als een haircut van 50% op de toenmalige schulden bespreekbaar was geweest. Een discussie over zo`n 40 a 50 miljard destijds. Nu is er een discussie over honderden miljarden, bij een kleinere dragende economie.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:00
Het is een illusie dat privatiseren van die bezittingen echt geld oplevert. Waar nu de bezitting onder staatsvleugels rendeert en belasting betaald, krijg je straks de situatie waar alleen de belasting nog binnen komt in het vreemde geval dat de koper double Irish met een Dutch sandwich niet kent.

Zeker een privatisering in deze recessie waar je maar de helft van de marktwaarde krijgt of minder zie je het verschil tussen papieren bezit en verkoopbare liquiditeit. Ook al zou het bezit er zijn, en ook al zou dat gunstig zijn voor de schuldenaren om tot verkoop over te gaan, dan ontbreekt nog steeds een goede koper en dus opbrengst.

Verkopen van die bezittingen levert geen duurzame oplossing, geen verbetering van de Griekse overheidsfinanciën en dus ook geen afbetalingen op de middellange of lange termijn. www.money-for-nothing.nl/opinie/grieks...

Feynman | 31-01-15 | 12:10

@necrosis | 31-01-15 | 11:54
.
Ja ken hem. Studievrindje van Barosso. Griekse reder die geen belasting betaalt maar wel miljarden van de EU kreeg.
Heb ik zelf van de week nog geplempt.
Een kwart van de Italianen heeft niet eens een bankrekening...

Piet Karbiet | 31-01-15 | 12:09

Twaalf jaar geleden zijn er tientallen miljoenen Euri van de EU naar Griekenland gegaan om een fatsoenlijk kadaster op te zetten.
Het is er nog steeds niet.

Klier van Bartholin | 31-01-15 | 12:08

bakoenin | 31-01-15 | 12:05
Ik denk dat de huid heel duur verkocht zal worden. En dat geld krijgen ze niet denk ik, want dat zou een precedent scheppen voor andere landen en dan zal alsnog de euro vallen. Misschien zijn wij Nederlanders niet zo snel bereid om de straat op te gaan, maar de duitsers, polen en de scandinavische landen is een ander verhaal. De Eu zal moeten kiezen uit twee kwaden,. Hun hoofd er af of dat van de grieken, figuurlijk gesproken.

Stargate | 31-01-15 | 12:08

necrosis | 31-01-15 | 12:01
Je kan ze niet uit de Euro flikkeren.

bakoenin | 31-01-15 | 12:07

Waarom wordt die Varoufakis zo opgehemeld hier? Hij heeft wel heel veel eisen, maar geen enkele troef. Komende maand mag hij braaf aanschuiven bij de troika. Of niet, natuurlijk. Als ze gewoon bankroet gaan is het ook best. Ze zien dan maar hoe ze hun gratis-bierpolitiek financieren.

Ooit_huisregelneef | 31-01-15 | 12:05

Stargate | 31-01-15 | 11:53
Ze krijgen die Bailout gewoon, en de voorwaarden worden ook nog eens veel soepeler, en weet je waarom ?
Een Grexit is een dreun die de Euro zone 5 jaar terug gaat flikkeren in de tijd, en dat kunnen we niet hebben denk ik.

bakoenin | 31-01-15 | 12:05

Opvallend was dat dit clipje gisteren heel even te zien was op RTL, maar vervolgens zorgvuldig van de NPO werd geweerd -- geen enkel journaal had het. Wel een itempje in 1Vandaag, dat het merendeel van 'de ondervraagden' vond dat de Grieken best wel later terug mogen betalen. Ze zijn kennelijk bang de warme gevoelens van de NL bevolking ten opzichte van de euro te laten verkillen. Toch mooi, zo'n Staatsomroep die zich zonder aandringen achter het regeringsbeleid schaart, en verzuimt werkelijk onafhankelijke journalistiek te bedrijven.

Ja nee, geen mening | 31-01-15 | 12:05

KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:57

In de euro zijn de Grieken niet competitief. Daarom moeten ze eruit. Alleen met de drachme hebben ze de kans competitief te worden. Griekenland heeft geen keus.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 12:03

Wat een merkwaardig volkje zijn de guurders toch. Na maandenlang als een idioot tekeer gaan tegen de grieken die allemaal lui zijn en de hele dag in een hangmat hangen vinden ze dit wel weer mooi. De opgeheven middelvinger terwijl ze hun schulden niet terug willen betalen. Na jarenlang de boel opgelicht te hebben. Ik mag een boon zijn als ik er nog iets van snap.
Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15

Beste boon, klaarblijkelijk zijn de guurders bozer op de Europese unie dan op de Grieken. Het is niet moeilijk, als je het maar wilt zien

højre vær så venlig | 31-01-15 | 12:03

Net een vakantie naar Griekenland geboekt. #jedansesirtaki

aardappelninja | 31-01-15 | 12:01

@Feynman | 31-01-15 | 11:54
Kort samengevat: smijt de Grieken uit de Euro / EU, neem je verlies en leer van de fouten.....

necrosis | 31-01-15 | 12:01

@Feynman | 31-01-15 | 11:54
Nonsens. 175% van het gdp is nog altijd een stuk minder dan de totale bezittingen.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 12:00

Hoe was het ook al weer.... Kale kippen zijn niet te plukken,.. toch??
Wij zijn er in gejorisd door de polletiek, mij hebben ze niks gevraagd.
Niet meer dan terecht dat ze in de smoel getuft worden door de Grieken.
Tenslotte hebben al die minfins vanaf Duisenberg ons ook genaaid!

G.Haktdag | 31-01-15 | 12:00

hangtiet met knoop | 31-01-15 | 11:46
Denk je?
Je vergeet de grotere belangen.
Griekenland ligt heel strategisch en Rusland en China hebben zeer veel interesse.
Geo-politiek speelt.
Obama is het helemaal eens met de huidige Griekse regering en wil austerity uitbannen.
Die ziet die Russische invloed helemaal niet zitten met een instabiel Turkije vlakbij en een midden oosten wat in brand staat.
Die miljarden schuld van Griekenland zijn peanuts in vergelijking met de grotere belangen die er zijn.
En daarom beginnen de Euroverdwaasden nu al te draaien, na 1 week.
Let maar op, de Grieken gaan dit gewoon winnen.
Escalatie is geen optie voor Brussel dan wordt uncle Sam heel boos.

bakoenin | 31-01-15 | 11:59

Erg stoer van meneer VariaFuckUs en ik sympathiseer met zijn land, maar ... ze hebben geen geld en tig landen hebben een rekening te vereffenen. Een beetje dimmen lijkt verstandiger.

Fijnstoffer | 31-01-15 | 11:59

Dijselbloem doet me denken aan Melkert ooit met Fortuyn. (en de media ook overigens, het demoniseren is iig bij de BBC al begonnen).

--sql error-- | 31-01-15 | 11:59

Wat zijn jullie gauw onder de indruk... een overduidelijk ingestudeerd stukje van de zijde van Varoufakis. Het zou me niet eens verbazen als de simultaanvertaling met opzet wat later kwam. Ik zie geen vlotte reactie van Dijsselbloem, maar een afgang? Kom nou.
Een kinderachtige belediging beantwoord met weglopen. Had ik ook gedaan.

Dan maar zo! | 31-01-15 | 11:58

@Van Duyvenbode, sjipsknippert: Jullie doen net alsof wanbetaling geen gevolgen gaat hebben. Het land zal op de obligatiemarkt worden gemeden als de pest. Met een drachme kunnen ze opnieuw beginnen, maar dat betekent wel dat het land alsnog verder de afgrond in stort. Je kan niet zomaar de rest van de EU (die toevallig allemaal handelspartners zijn) gaan zitten negeren. Willen ze het op eigen houtje gaan redden? Ze zijn totaal niet competitief en gaan dat met de drachme echt niet opeens worden, afgezien van maybe toerisme.

KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:57

Feynman | 31-01-15 | 11:54

Helder stuk met een glasheldere conclusie. Denk dat de Grieken de laatste alinea als leidraad hebben tijdens de onderhandelingen.

Graaier | 31-01-15 | 11:57

@Spaansche Griep
Jouw poen??? Hahahahahahahaha
Jouw poen is die ca 50 % die je overhoudt na aftrek van de lasten.. En van die overgebleven 50 % verdwijnt er nog eens driekwart in de staatsruifin de vorm van BTW,accijnzen,gemeentelijke en provinciale heffingen enz.
Zonder Griekenland was "JOUW POEN" wel in een andere zak verdwenen

Loebas | 31-01-15 | 11:55

Troika heeft nu vijf jaar aan het roer gestaan in Griekenland. Resultaten zijn 50% jeugdwerkeloosheid, 25% algemene werkeloosheid en 25% lagere productiviteit. Staatsschuld is onder bewind van de Troika verdubbeld naar 175% GDP. Het wordt tijd dat de Troika eens kritisch naar zichzelf gaat kijken.

Tegen iedere prijs privatiseren is bijvoorbeeld heel slecht voor schuldeisers. Havens worden dan nu voor een appel en een ei verkocht om nu een beetje rente te betalen, terwijl na de crisis dezelfde haven genoeg waard is om daadwerkelijk af te lossen. Deze drang naar snelle liquidatie van bezittingen toont aan dat de Troika liever snel geld wil maken als daadwerkelijk een land structureel hervormen.

Minimumloon verhogen lijkt contraproductief, maar zorgt zeker aan de onderkant van de maatschappij ervoor dat het weer zin heeft om te werken, en meer binnenlandse bestedingen. Het groot kapitaal betaald immers toch geen belasting binnen Griekenland of de Eurozone. Binnenlandse bestedingen en loonbelasting doen dat wel.

De Troika is nu een soort deurwaarder zonder realiteitszin aan het worden. Geforceerd met de dwanggedachte dat iedere euro terug moet komen, weigeren deze heren in te zien dat de huidige Griekse schuld voor de helft is ontstaan onder bewind van de Troika, door driekwart is gefinancierd door Troika leden, en drie keer zo groot dan binnen de EU als houdbaar wordt geacht.

Dan kan je wel vasthouden in de illusie dat het geld terug komt en een land decennia gaan gijzelen, maar dan zal het nooit meer financieel opleven en bijdragen aan de Europese economie. Er is geen enkel land in de Eurozone die haar staatsschuld weet af te lossen en Griekenland gaat echt de eerste niet zijn.

Zelfs in Nederland loopt met twaalf miljard aan aardgasbaten de staatsschuld langzaam op. We proberen Griekenland tot een stuk discipline te dwingen die in Noord Europa nog niet vertoont is. Alleen Noorwegen die haar burgers gemiddeld miljonair heeft weten te maken vormt een uitzonder, maar die zijn geen lid van de Euro.

175% GDP staatsschuld aflossen zou bij 12% rente betekenen dat Griekenland TWEE jaar lang 100% belasting moet heffen op ALLES in Griekenland en dat daadwerkelijk innen om met een schone lei te eindigen. Dat kan gewoon niet. Zou je dat in onze huidige totalitaire maatschappij uitvoeren, dan eindigt iedere burger, instelling en bedrijf zonder een euro om de economie te laten draaien.

Ook langzamere aflosschema`s zijn totaal sprookjesverhaaltjes van de Merkels van deze wereld verkiezingen mee winnen. Alsof je als deurwaarder probeert een betalingsregeling met een bijstandsmoeder probeert te regelen van een rug in de maand. Misschien komt dat geld op papier wel binnen bij haar, maar het gaat nooit in dat tempo bij de deurwaarder komen.

Dit debacle heeft mij het nut geleerd van een snel daadkrachtig faillissement met een doorstart vanuit de vruchtbare as.

Feynman | 31-01-15 | 11:54

@Piet Karbiet | 31-01-15 | 11:43
Ik heb ooit (en meerdere malen) een boosmaaklinkje geplempt over Griekse reders die geen belasting betalen.
Ik plemp het niet meer, maar even zoeken op verhuisjegeld maakt veel duidelijk.

necrosis | 31-01-15 | 11:54

Poep aan je schoen Dijsselbloem.

duitse herder | 31-01-15 | 11:53

De grieken spelen wel met vuur. De Eu heeft namelijk een royal flush, terwijl de grieken slechts een full house hebben.
Ten eerste, Wanneer de grieken zich niet houden aan de afspraken krijgen ze geen bail out geld meer, kortweg gezegd dan gaan ze failliet. Dan kan men denken, Rusland kan griekenland helpen, maar ja Rusland ligt ook op zijn gat dus zal het nog steeds slecht aflopen met Griekenland. Misschien krijg je een grexit maar dan wordt de bevolking onrustig omdat Syriza hen niet kan helpen, geen geld. Dan dreigen ze Europa te chanteren door uti de Navo te stappen als ze geen geld krijgen, wat Turkije een grote kans geeft om griekenland weer in te lijven in het Ottomaanse rijk vanerdogan. Europa en de Navo zullen toch geen vinger uitsteken, tenzij griekenland gezichtsverlies wil lijden en wil toegeven aan de eisen van Europa. Uiteindelijk zullen ze Rusland om hulp vragen maar die zal geen vinger uitsteken omdat rusland economische belangen met turkije belangrijker vindt. ik denk dat het zo'n scenario zal worden. Ik hoop persoonlijk op een grexit en daarna het domino effect, ook al weet ik dat het een shitstorm van problemen emt zich mee zal brengen

Stargate | 31-01-15 | 11:53

@ KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:30

Jullie begrijpen het nog niet. Griekenland voert de drachme weer in en zal de eerste jaren wel doorploeteren. Het geld wat ze 'schuldig zijn' kan de eu bij de vorige directie of misschien Goldman gaan ophalen. Wat wil de EU hiertegen doen dan, een oorlog beginnen en Griekenland veroveren, hahahahahaha. Get real mensen de Euro is dood. Buiten de EU krijg je gewoon 30% minder op het moment en het eerste wat ze vragen is heb je dollars of ponden want de Euro is een onzeker vodje papier aan het worden.

sjipsknippert | 31-01-15 | 11:53
-weggejorist-
frank4444 | 31-01-15 | 11:53

Spaansche Griep | 31-01-15 | 11:41
Ga dat maar halen bij de Franse banken en de Duitse wapenhandel.
Overigens helpt alleen de botte aanpak van Euroverdwaasden zoals Dijsselbloem.
Je hebt het nog steeds niet door he?
Het hulp programma aan Griekenland was niets anders dan leningen geven om leningen te betalen, om leningen geven om rente te betalen.
En dat is gedaan met uw en mijn geld, de banksters zijn de lachende partij.
Grieken niets opgeschoten en wij achteruit gegaan.
Dat is de reden dat oma in haar eigen urine mag zitten.
Echte hervormingen zou betekenen de rijke oligarchie in Griekenland al die gestolen miljarden terug te laten betalen , cliëntelisme aanpakken en corruptie uitbannen.
En dat is nu precies wat die regering wil.
En wat de EU altijd beweert heeft te willen, maar nooit gedaan heeft.

bakoenin | 31-01-15 | 11:52

Joh, laat ze lekker dingen roepen. Gaan ze toch niet doen. Allemaal blufpoker. Zonder EU en euro is het helemaal niks.

joker3 | 31-01-15 | 11:52

Gordon Freeman speaking ...

Cynevisie | 31-01-15 | 11:51

Als Varoufokis nou eens geld gaat lenen bij Poetin en ons daarmee terugbetaald, dan mag hij (eenmaal uit de Euro) vinden wat die vind.
Verder wordt het eens tijd dat wij beleidsmakers juridisch kunnen aanspreken op hun fouten. Dat een Kees Jan de Jager gewoon nog vrij rondloopt is natuurlijk crimineel.

Klik_hier | 31-01-15 | 11:50

Kijk eens aan... Varoufakis, de economische Pim Fortuyn van Griekenland, zit nu dus ook helemaal op de lijn van Mark Rutte: "Geen cent meer naar Griekenland, verdere steun aan Griekenland daar ben ik TEGEN".

oh.. wacht, dat zei Rutte VOOR de verkiezingen, het electoraat tuinde in deze mooie praatjes en een paar weken na de verkiezingen maakte Rutte de Nederlandse miljarden alsnog over naar de EU en naar Griekenland.

Zie dit fragment uit het Carré debat:

www.youtube.com/watch?v=jBIruCQQA88

Outsider-Inside | 31-01-15 | 11:49

Een Noord-Europese unie zonder het nepotistische Brussel & een Neuro? Wanneer? Gewoon laten gaan die handel en met het goed draaiende gedeelte van Europa verder gaan. Laat ze maar lekker teruggaan naar hun drachme's, lira's & andere muntjes.

HaatAth3ist | 31-01-15 | 11:47

@Bakito | 31-01-15 | 11:35
Grieken grossieren in geitenkaas (Feta) wat niet te vreten is.
En dat hebben ze gejat van Nederland om de quota van kaas van koeienmelk te ontlopen.
Jij denkt echt te kunnen verdienen aan Griekenland?
Ik moest zo hard facepalmen dat ik momenteel kan ruiken met mijn achterhoofd (en ja, die opmerking heb ik gejat van een GS scribent).

necrosis | 31-01-15 | 11:47

@ Kinner | 31-01-15 | 11:26
Nee, ik bedoel een ietwat linksige politicus die vindt dat je beter kunt stoppen met een economisch bezuinigingsbeleid dat in de praktijk nog nooit ergens heeft gewerkt, als blijkt dat dat beleid alleen maar schade aanricht. En die wil teruggrijpen op andere economische modellen die in het verleden hebben bewezen dat ze geschikter zijn om een economie weer mee op gang te krijgen.

simpelman | 31-01-15 | 11:47

Zonder revolutie geen verandering. #Wegmetons!

Heiseenberg | 31-01-15 | 11:46

Aan alle "de EU staat op instorten" believers:

De Grieken hebben niets te verliezen maar de EU gaat hierin niet bijdraaien. Waarom? Omdat dan ieder land denkt dat ze hetzelfde kunstje als de Grieken kunnen uithalen.
En in .gr is het geld eerder op dan het vergadercircus in de EU nodig heeft om te reageren.

Dus begin maart komen de Grieken aan en zeggen heel zachtjes sorry. Want een nieuwe regering kan wel stoer doen, als een paar maanden de rekeningen niet betaald worden gaan de Zyritsa stemmen zo de straat op.

hangtiet met knoop | 31-01-15 | 11:46

@frank4444 | 31-01-15 | 11:43
Maar de Grieken hebben of ze in of uit de EU zijn zeker weer geld nodig. Niemand wil het ze lenen, ze zijn erg afhankelijk van de EU. Ze spelen een spel dat ze gaan verliezen.

i-Wonder | 31-01-15 | 11:45

@ Spaansche Griep | 31-01-15 | 11:41
Ja, dat. Onvoorstelbar grof, lomp en ordinair. En ik lees hier en daar dat wij rekening moeten houden met de mores van de Grieken, maar waarom hoeven zij dan geen rekening te houden met de gevoelens van de West-Europeanen die vele miljarden euro's zien verdampen? Als zelfs al een minister openlijk zo ordinair gaat zitten grijnzen... ongelooflijk.

Lewis | 31-01-15 | 11:44

necrosis | 31-01-15 | 11:37
.
Zeker. Griekenland was toch ook dat land van de buitenzwembaden. Moest je belasting over betalen en maar liefst 33 Grieken hadden dat gedaan. Via Google Earth bleken er 33.000 zwembaden te zijn.
Of was dat Portugal..?

Piet Karbiet | 31-01-15 | 11:43

@loze stijl | 31-01-15 | 11:41
Precies, en ook als de Grieken uit de EU stappen hebben ze de EU nog hard nodig. De Russen hebben geen geld meer om aan ze te geven en niemand wil ze dan meer iets lenen. De Grieken hebben geen alternatief voor de EU.

i-Wonder | 31-01-15 | 11:43

Ik denk niet dat er behalve een paar figuren bij onze geliefde overheid iemand gedacht heeft dat dat "geleende" geld aan Griekenland ooit terug zou komen. Dus laat maar lekker gaan

jan-lul-de-behanger | 31-01-15 | 11:43
-weggejorist-
frank4444 | 31-01-15 | 11:43

Wat een superieure lach. Goud waard. Maar laten we eerlijk zijn, dat kan die Griek alleen omdat disselboom een enorme schlemiel is. Uitgelachen en weg gehoond!

hurenisvoorpaupers | 31-01-15 | 11:42

Onbeschofte Griekse hufter, probeer tenminste voor de kamera de schijn van fatsoen op te houden.
Nee, zeker geen Dijselflower adept, maar ik wil m'n poen terug!

Spaansche Griep | 31-01-15 | 11:41

Lewis | 31-01-15 | 11:27
Idd. Wij mogen opdraaien voor de middelvinger die zij opsteken, het geld moet toch ergens vandaan gehaald worden.
Griekenland is corrupt en heeft een zeer slecht belastingmoraal. Laten ze daar maar eerst aan gaan werken. Hebben de grieken trouwens niet meer bezit/inkomen dan de gemiddelde Duitser/Nederlander. Want de huizen blijven in de familie.
Helaas zal de corruptie toch niet aangepakt gaan worden en hebben de rijken al hun centen al in het buitenland ondergebracht. Dus tot zover de rijken belasten.
Toch wel typisch voor een land met een anarchistische/communistische/socialistische geschiedenis en achtergrond.
Griekenland heeft nu een extreemlinkse regering. Typerend ook dat Griekenland tegen de sancties tegen Rusland heeft gestemd. Als enige in Europa overigens.
Maargoed, zoals links het wil.... niks betalen... andere zuidelijke landen willen dat ook wel.
Uiteindelijk zullen de Noordeuropese landen weer de klos zijn.

Julia | 31-01-15 | 11:41

@Makemyday! | 31-01-15 | 11:22
De schuld van de Grieken aan de EU landen blijft gewoon staan. Ook als ze uit de Euro stappen.

i-Wonder | 31-01-15 | 11:41

Wat zou er mis zijn met het uit de Euro kikken van Griekenland zonder de openstaande schulden af te waarderen?
Op dit moment wordt er ook al niet terugbetaald dus daar zit geen verschil.
Waar het verschil wel zit is dat europa er geen extra geld meer in hoeft te pompen en dat is ook een soort winst.
Laat ze maar gewoon gaan, als ze niet mee willen werken, dat is voor iedereen beter. Helaas niet voor de gewone Griek maar ze hebben deze nieuwe regering zelf democratisch gekozen.
Bijkomend signaal richting de andere knoflookstaten is dat ze hopelijk beter bij de les blijven en beter snappen dat een lidmaatschap van Europa niet alleen nemen betekent maar zeker ook geven.

loze stijl | 31-01-15 | 11:41

@ Supermatthijs

De meeste reactie's die ik lees zijn in de trend van: Wij (De brave hard werkende EU burgers) tegen Zij (De luie en profiterende Grieken)
Er is pas eenheid als de kudde een zondebok heeft.In dat geval is de gemiddelde Guurder ook maar een kuddedier... Ondertussen lachen Merkel,Hollande en de top van het Europese bedrijfsleven zich rot.

Loebas | 31-01-15 | 11:40

@Bakito | 31-01-15 | 11:30
Was jij op de hoogte dat ze met Europees geld nog even een stuk of 200 tanks hebben gekocht?
Waar zit je hoofd?

necrosis | 31-01-15 | 11:40
-weggejorist-
frank4444 | 31-01-15 | 11:39

De Grieken zijn de lont in het Euro-kruitvat, derhalve hulde. Jammer dat we het geld, laat staan rente, nooit meer terug zien, maar daar staat een (zilveren) gulden anno 2016 tegenover.

kapotte_stofzuiger | 31-01-15 | 11:39

KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:30

De leningen worden niet terugbetaald. Gaat niet gebeuren. Dus dat probleem is er niet.
Alleen met een drachme kan de economie weer op gang komen in Griekenland. Met de euro zijn de grieken de klos.
Zeker, we zijn belazerd door de Grieken, maar onze leiders wisten dat!! De eurocraten wisten dat de Grieken niet klaar waren voor de euro maar ze wilden ze er zo nodig bij hebben.
Iets met hoogmoed en expansiedrift.
Niet de grieken hebben ons belazerd, onze leiders hebben ons belazerd.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 11:38

@Mr Dixit | 31-01-15 | 11:36

Poetin heeft helemaal het geld niet om Griekenland overeind te houden. Klein foutje in je redenering.

Supermatthijs | 31-01-15 | 11:37

Zelfs flesjes e-liquid van 30 ml laten ze verbieden voor bescherming van hun tabaksinkomen. Eu is een lobbyapparaat om vooral multinationals te dienen en volkeren te knechten met verstikkende IMF voorwaarden. Wordt tijd dat dit eens onder ogen wordt gezien.

hallofreen | 31-01-15 | 11:37

@Makemyday! | 31-01-15 | 11:22
Misschien moeten we Dijsselbloem even duidelijk maken dat WIJ dat geld ook niet terug gaan betalen.
Even een stukje geschiedenis toen Griekenland mee mocht doen met de EU landbouwsubsidies:
Controleurs van de EU troffen in Griekenland een vallei aan met honderd koeien, zogenaamd van één boer.
Een dag later waren diezelfde honderd koeien van een tweede boer, etc.
Die Grieken lachten de ballen uit hun broek om zoveel naïviteit.
En ik?
Ik weiger nog langer te betalen voor die oplichters en belastingontduikers.
Een vooraanstaande Griek had het al eerder gezegd: als Grieken hun belastingen zouden betalen, zouden ze geen steun van de Troijka nodig hebben.....

necrosis | 31-01-15 | 11:37

Tja. Dat land heeft nota bene amper tien jaar geleden de peperdure Zomerspelen nog georganiseerd. Daar is al alles mee gezegd. Nee, het was oliedom daar zoveel geld in te stoppen, is alleen gebeurd omdat het aanzien van de EU en de euro zo nodig beschermd moest worden.
Maar goed gedaan van de Grieken? Waarom? Het zijn toch geen kleine kinderen? Ze gedroegen en gedragen zich gewoon onvoorstelbaar onverantwoordelijk.

Lewis | 31-01-15 | 11:37

@Bakito | 31-01-15 | 11:35

En die kaas steel je dan ? Man, man, man.

Supermatthijs | 31-01-15 | 11:36

De man naast Dijsselbloem (tuurlijk, stuur maar een nerd met het woord bloem in de achternaam om te onderhandelen met Grieken) is een man die een troef in de mouw heeft. Dat wordt bevestigd door het interview met de BBC. De Griekse regering heeft toezeggingen gekregen van Poetin, want die wil al zó lang een vaste basis in Europa. En wat is nou mooier dan de bakermat van de Eurpoese beschaving, bovendien nog met een alfabet en een taal die je een beetje begrijpt? Daarnaast toont het hele idee van de Trojka en de manier waarop er onderhandeld wordt met de Grieken van een totaal onbegrip van cultuur en mores in dat land. Eigenlijk het zelfde probleem als met de Balkanlanden die inmiddels zijn toegelaten en de Oekaïne. Dit gaat niet meer goed komen...

Mr Dixit | 31-01-15 | 11:36

Geld interesseert me niet, mijn leven draait om kunst en liefde, maar anders had ik het wel geweten.

Griekenland telt 11 miljoen inwoners. Als je aan de helft een kilo kaas verkoopt als ondernemer, heb je in een klap 40 à 50 miljoen euro verdiend. Zo moeilijk is het toch allemaal niet?

Bakito | 31-01-15 | 11:35

Go Griekenland Go!! Blaas de EU maar op, alleen masochisten vinden het een goed idee.

hallofreen | 31-01-15 | 11:35

@Foezela | 31-01-15 | 11:24
-
De kunst van het begrijpend lezen lijkt hedenmorgen geen vat op u te krijgen...
-
Mag ik suggereren dat u mijn tegel nog eens langzaam en aandachtig doorneemt en dat u probeert te bevatten wat ik hier nu eigenlijk zeg?

bisbisbis | 31-01-15 | 11:33
-weggejorist-
frank4444 | 31-01-15 | 11:33

@Dizzydent | 31-01-15 | 11:25
.
Morrissey citaten, altijd ++.

A rush and a push and the land that
We stand on is ours
It has been before
So why can't it be now?
And people who are weaker than you and I
They take what they want from life.

Piet Karbiet | 31-01-15 | 11:32

Een land uitknijpen dat aan de afgrond staat is helemaal niet slim.

Laat het land zich herstellen, dat geld verdienen we in de toekomst wel weer terug met handel.

Half ei, lege dop etc etc etc etc etc etc

Bakito | 31-01-15 | 11:30

Griekenland is en gaat verder naar de tyfus. De vraag is of ze Europa verder meenemen. Dit laatste is de enige troef van Griekenland. Ze kunnen wel een grote bek hebben over allerlei draconische bezuinigingen, maar wie gaat hun levensstijl betalen?

@Van Duyvenbode: Als we dat scenario doortrekken, krijgt Griekenland een nieuwe Drachme die t.o.v. de € in elkaar dondert. Leningen etc. blijven gewoon staan, maar blijven in euro's, waardoor het voor hen relatief duurder wordt om terug te betalen. Bij wanbetaling hebben ze net zo'n probleem. Omdat ze gebonden zijn aan de euro, zie ik voor hen geen mogelijkheid tot het IJsland-scenario. Die konden banken wel de middelvinger geven.

KapiteinClaus | 31-01-15 | 11:30

Stoer hoor, die Griek. Alle lachers op zijn hand met dat grijnsje van hem. Zo'n stoer minister moeten wij ook. Maar diezelfde stoere boy loopt lachend in zijn eigen mes.
Dus als Dijs al kwaad was, was het vermoedelijk om zoveel domheid en verspilling van zijn kostbare tojd. Je ziet hem denken: "wat een megool".
Ik zou mijn bankaandelen maar. snel verkopen, want die kunnen nog weleens veel verder gaan zakken. ING afgelopen week al 50 c/ aandeel lol.

xspalm | 31-01-15 | 11:30

Prachtige beelden. Dat kennen wij in Nederland helemaal niet meer. Gewoon politici die gaan voor de goede zaak voor hun land en dat ontspannen doen door zichzelf te kunnen zijn.

Gewoon een man die gaat voor de taak die de kiezers en niet voor zichzelf of het kleine kliekje om hem heen. HEERLIJK !

En natuurlijk is een Nederlandse PvdA politicus het beste ter wereld om het verschil tussen beide werelden aan te geven. Helaas zijn wij fukket met onze politici en hun partijen die het zo druk met elkaar hebben.

Graaier | 31-01-15 | 11:30

Blijkbaar zijn de banken sterk genoeg om een Grexit op te vangen. Aan een dood paard trekken heeft geen zin. Proberen zo snel mogelijk afscheid van ze nemen met zo weinig mogelijk verlies. Het land heeft de zaak besodemietert, dus moet je op de blaren zitten. Een bedrijf dat zo opereert laat de bank ook klappen.

varkensboer | 31-01-15 | 11:29

Mooie telefoon heeft hij in ieder geval wel.

Faust21 | 31-01-15 | 11:29

Die Souvlaki wordt helemaal ingemaakt door die muts van de BBC. En dat moet Griekenland gaan redden?

WaarDeWindWaait | 31-01-15 | 11:29

Gaat lekker zo.
Griekenland geeft de EU de middelvinger maar ook over het #fail uitstapje naar Rusland voor de onderhandelingen met Gazprom zijn op niets uitgelopen.

Mastermattie | 31-01-15 | 11:28

Troika hier troika daar, ja ze falen vroeg dit jaar.

Balletje Mayo | 31-01-15 | 11:28

Duidelijke taal: dit is een politiek spelletje als voorbereiding op het volgende reddingsplan voor de Grieken. Het lijkt wel het Eenmalig Generaal Pardon (alle drie ..).

Steinway | 31-01-15 | 11:27

Iedereen die hier de Grieken toejuicht 'omdat ze tegen de EU durven in te gaan': de vijand van jouw vijand is niet automatisch je vriend. Ik vind het gewoon diefstal. Dat land is met onvoorstelbaar veel poen op de been gehouden, en nu kunnen de landen die bereid waren daar garant voor te staan de tering krijgen? Nou, lachen zeg.

Lewis | 31-01-15 | 11:27

@Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15
De guurders wisten al jaren dat dit ging gebeuren. Heel belangrijke mensen als Dijsselbloem ontkenden dat uiteraard en dan is het leuk dat zo'n arrogante verbrander van ons al geld publiekelijk het onderspit delft.

Het is uiteraard ons geld, maar zodra dat in handen van mannen als Dijsselbloem en de EU valt, dan is dat toch al totaal verloren.

Snel uit de EU, er volgt nog veel meer ritueel verbranden van alles wat Nederlands is, op het altaar van die verdoemde club.

Jan Passant mk2 | 31-01-15 | 11:26

Die Griek heeft het heel erg naar zijn zin, zo te zien op de beelden.

onnosel | 31-01-15 | 11:26

@simpelman | 31-01-15 | 11:24

Een communist bedoel je zeker ? Die zijn land al aan Rusland heeft verkocht.

Kinner | 31-01-15 | 11:26

Mooi. Opzouten met die kut euro. En met die kut dictatuur in Brussel.

alexbl | 31-01-15 | 11:26

Naar het interview met NewNight luisterend bestaat er een gerede kans dat Griekenland de banken zal nationaliseren.

Berkemef | 31-01-15 | 11:25

Nu heeft hij een grote muil, maar als de pinautomaten het straks niet meer doen en de centrale bank omvalt staat hij weer huilend met zijn handje omhoog. Dat had de *publieke* boodschap van Dijsselhoer moeten zijn.

1nfidel | 31-01-15 | 11:25

Failliet en van sratch weer beginnen.
Zij gaan deze oorlog uiteindelijk winnen van die despoten daar in Brussel, en wij, wij worden successievelijk armer, zoals de bedoeling is!

lanexx | 31-01-15 | 11:25

Souflaki heft wel gelijk in mij ogen, ik wou dat wij zulke politici hadden, die zichzelf echt voor de mensen inzetten in plaats van voor toekomstige baantjes.

analcharist | 31-01-15 | 11:25

Lachuh, stoere taal van de Grieken! Totdat ze doorhebben dat het geldinfuus eruit is getrokken. *zingt Morrissey na: "Now I know how Joan of Arc felt
As the flames rose to her Roman (Greek) nose
And her Walkman started to melt*

Dizzydent | 31-01-15 | 11:25

Jan Gay de Jager gaat lekker met zijn toyboy naar Lesbos deze zomer. Die heeft nergens last van.

Piet Karbiet | 31-01-15 | 11:25

Waarschijnlijk was het voor Dijsselbloem de eerste keer dat hij in het echt een sociaal-democraat tegenkwam.

simpelman | 31-01-15 | 11:24

Griekenland gaat - zelfgekozen- naar de bliksem, stomme zielepoten.
En lopen gezamelijk achter die rattenvanger aan,war een volk!
Foezela | 31-01-15 | 11:18
Volgens mij lopen er wel meer mensen achter een rattenvanger aan!Nederlanders b.v.

Makemyday! | 31-01-15 | 11:24

Die man spreekt gewoon de waarheid.. zijn voorgangers hebben gewoon een zooi van gemaakt en nu wil hij dat oplossen..

WellusNietus | 31-01-15 | 11:24

bisbisbis | 31-01-15 | 11:20
Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal kijken glimlachend en achteroverleunend toe...

Ach,wat een puberaal commentaar dit.
Dat die landen ,zoals u zegt"glimlachend achterover leunen"is nou precies het probleem, Heer bisbisbis, hopelijk gaat u dat nog eens snappen als uw neus iets langer gaat worden.

Foezela | 31-01-15 | 11:24

Wow. Dat is wat je noemt afgeserveerd!

MisterIk | 31-01-15 | 11:23

De Grieken gaan hier een prijs voor betalen. Ze hebben geen positie ten opzichte van de EU en ze gaan dit spel verliezen.
i-Wonder | 31-01-15 | 11:10

Wij en onze kinderen hebben al een prijs betaald!!
Wij hebben GELEEND GELD aan hun gegeven.
Dat moeten wij nog even terug gaan betalen in de komende decennia.

Makemyday! | 31-01-15 | 11:22

Hoewel Varoefakis dus een held is, ziet hij één belangrijk ding totaal verkeerd. Hij wil in de euro blijven. Fout Yanis! Griekenland is in de euro ten tode opgeschreven. Neem nou dit advies aan van mij, reaguurder van Duyvenbode, al jaren op Geenstijl, bereid in het geheim een grexit voor en voer van de ene op de andere dag een nieuwe munt in. Doe dat, Yanis.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 11:21

Zo, en nu maar zien of tante Angela haar hitsige koortsdroom van één Europa en één munt vol houdt.
-
Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal kijken glimlachend en achteroverleunend toe...
-
... en als de Eurogroep toelaat dat de Grieken individueel met de lidstaten praten en als er ook maar één Europese regeringsleider bibberknietjes krijgt... dan mogen de Duitse, Engelse, Zweedse en Nederlandse belastingbetalers (opnieuw!) de rekening oppakken.

bisbisbis | 31-01-15 | 11:20

Varoufakis is een baas! Nederland zou nu in zo'n betere staat zijn geweest als we de afgelopen 20 jaar zo'm baas in een enkel kabinet zouden hebben gehad... Al was het maar iemand met de helft van zijn verstand en een kwart van zijn ballen.

Rommelende Onderbuik | 31-01-15 | 11:18

Griekenland gaat - zelfgekozen- naar de bliksem, stomme zielepoten.
En lopen gezamelijk achter die rattenvanger aan,war een volk!

Foezela | 31-01-15 | 11:18

@Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15
Jij moet niet iedere keer zover terug in de tijd gaan, dat is nergens voor nodig.

Ik was in Haren | 31-01-15 | 11:18

Er is geen mogelijkheid tot gecontroleerde afbouw van de EU. De schulden zijn veel te groot. Dit wordt paniek en een run naar de exit.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 11:17

Je kunt zeggen van Dijsselbloem wat je wil, maar dat ie aan de grote klok hing dat Juncker een alcoholist is, daar heeft ie natuurlijk groot gelijk in. De burgers van Europa mogen best weten door wat voor figuren ze geregeerd worden.
Wij hebben vorig jaar afscheid moeten nemen van een collega omdat ie een alcoholprobleem had. De EU daarentegen hijst zo'n figuur gewoon op een schild. Letterlijk te zot voor woorden natuurlijk.

VanBukkem | 31-01-15 | 11:17

Nog een keer. Zuid weg, noord Europa samen.

Jasaanhetiskoud | 31-01-15 | 11:16

Wat een merkwaardig volkje zijn de guurders toch. Na maandenlang als een idioot tekeer gaan tegen de grieken die allemaal lui zijn en de hele dag in een hangmat hangen vinden ze dit wel weer mooi. De opgeheven middelvinger terwijl ze hun schulden niet terug willen betalen. Na jarenlang de boel opgelicht te hebben. Ik mag een boon zijn als ik er nog iets van snap.

Supermatthijs | 31-01-15 | 11:15

Yanis en Jeroen,een blogger en een PvdA-er...

swassannuf | 31-01-15 | 11:15

Nog een paar maanden (tot de volgende uitbetaling van de EU aan die arme sloebers), dan zullen we wel zien wie het laatst lacht: De Griekse kiezer, of de EU

Een mens kan 21 dagen zonder eten, daarna zal hij toch echt iets moeten nemen. Wil hij niet dood gaan ... !

FredFlinstone | 31-01-15 | 11:14

supah | 31-01-15 | 11:12

We moeten het verlies nemen en als de sodemieter de EU verlaten.
Dit schip is zinkende.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 11:13

En wat iedereen allang zag aankomen gebeurt toch, al die garanties en leningen aan de knoflook-landen zien we geen cent van terug. Iedereen zag het aan komen behalve onze politici, of misschien zagen ze het wel aankomen maar was het een leugentje om hun politieke toekomst veilig te stellen.

supah | 31-01-15 | 11:12

Varoufakis is een held. Zo ga je dus met de eurocraten om.
Na Griekenland volgens Spanje, Italië, portugal, Frankrijk.
De EU hoort in de verte een onheilspellend onweer.

Rest In Privacy | 31-01-15 | 11:11

De Grieken gaan hier een prijs voor betalen. Ze hebben geen positie ten opzichte van de EU en ze gaan dit spel verliezen.

i-Wonder | 31-01-15 | 11:10

-weggejorist-

Krishnamurti | 31-01-15 | 11:10

Beetje geleuter dit. Grieken zeggen: wij willen graag een cadeautje van 150 miljard. En dat gaan we niet met jou afspreken maar met de regeringsleiders. Dijsselbloem zegt gewoon: sterkte.

wapster | 31-01-15 | 11:07

Dat soort mensen noemen altijd de zwakke plekken van een ander om zelf uit de spotlight te blijven met eigen mankementen. Als je niet mans genoeg bent om boven de rest uit te steken, kun je de rest ook onderuit halen.

Ik was in Haren | 31-01-15 | 11:07

Op z'n Grieks: in de peopert.
Buk en ontspan Jeroen, daar komt de souflaki van Varoufakis. Glaasje Raki erbij?

Cummie de Swappert | 31-01-15 | 11:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl