achtergrond

Geenstijl

Gifjes! Hoe Griekenland de Troika trollde

dijsselbloemstandbeeld100x100.jpg Jeroen Dijsselbloem is een slechte pokerspeler. Tuurlijk, voor de camera's van de vaderlandse pers houdt de MinFin zijn hoofd altijd in de gebruikelijke Haags-arrogante plooi, maar dat komt omdat je de Nederlandse media alles wijs kunt maken. Maar in Brussel, waar de grote mensen de lakens uitdelen, blijft de PvdA'er dat kleine jongetje van de landbouwschool dat nogal snel onder de indruk is en niet weet wanneer-ie z'n mond moet houden. Bijvoorbeeld toen hij aan de wereld verklapte dat Jean-Claude Juncker een alcoholist is die zelfs tijdens vergaderingen stevig drinkt. Of, haha, weet u nog, die keer dat hij bijna een bankrun op Cyprus veroorzaakte? Het zette 'Diesel Boom' in 1 keer internationaal op de kaart, dat wel. Gisteren moest hij naar Griekenland om aan de nieuwe premier Tsipras en diens MinFin Varoufakis te vertellen dat ze zich aan de afspraken moeten houden. De Grieken zeiden LOL, NEE, GA WEG, en van dat exacte moment hebben we de videobeelden nog even opgesnord. Hieronder in de embed zijn de laatste woorden van Varoufakis (in het Grieks) over de Troika: "...en we zijn niet van plan om met dit knullig in elkaar gezette commissietje samen te gaan werken. Dank u." De reactie van Dijsselbloem is met geen enkele bailout te betalen. Ook zonder pokerface kun je gezichtsverlies lijden:
Maar wat zeggen ze tegen elkaar bij het afscheid? Volgens Keep Talking Greece zegt Dijs “You just killed the Troika” en reageert de Varoufakis met een stoïcijns "Wow". Na de breek het Griekse blijspel nog een keer in een serie superhandige gifjes.
Varoufakis weet welke bom hij gedropt heeft. Dijsselbloem doet of hij op zijn vertaling wacht om zichzelf wat reactietijd te geven. De Griekse MinFin grijnst alsof hij het door heeft.
Opstaan. Obligaat handje. Snel wegwezen. Maar wel nog even iets off the record in het oor van De Griek fluisteren, om toch het laatste woord te hebben. killedthetroika.gif
"Wow.." Bonusmateriaal Varoufakis rekende gisteren niet alleen af met Dijsselbloem en de Troika, 's avonds sloopte hij BBC Newsnight ook nog even, live in BBC Newsnight:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.