achtergrond

Geenstijl

Wie is hier verantwoordelijk?

Buigt u even?Het was een gedenkwaardig weekend. Gisteren volledig laveloos geworden vanwege het 2-jarig bestaan van GeenStijl. Onze StarF*cker, toch de meest serieuze van het stel, raakte maar niet uitgepraat over het artikel zaterdag in de Volkskrant waaruit bleek dat de amateurs van de AIVD in de weken voor de moord op Theo van Gogh niets hebben gedaan met belastende informatie over Mohammed Bouyeri. Ook de exorbitante beloning van de energieboeren is hem een doorn in het oog. En terwijl het merendeel van de redactie toen inmiddels al met een negerin naar boven was verdwenen, bleef onze StarF*cker fulmineren over het feit dat dit soort zaken in Nederland tegenwoordig schouderophalend worden afgedaan. We nemen een glas. Doen een plas en alles blijft zoals het was. Ofwel, welke politicus durft er in godsnaam eens zijn verantwoordelijkheid te nemen?



Palermo aan de Rijn...

Het bier smaakte goddelijk. En terwijl de redactie langzaam maar zeker verdween in het bubbelbad, vroeg ik mij af hoe je aan een passerende buitenlander moet uitleggen wat er in een week zo in Nederland voorvalt. Mij verbaast het totaal niets meer en erger me alleen aan het gemak waarmee iedere verantwoordelijke wegduikt als er in zijn winkeltje wordt geblunderd.

Neem nou Mohammed B. die gestoorde soepjurk die Theo van Gogh als een beest afslachtte. Al maandenlang kun je in iedere Amsterdamse kroeg van vrienden van Theo horen dat de AIVD de moord had kunnen voorkomen als ze gewoon hun werk hadden gedaan. Een mooie primeur niettemin voor de Volkskrant.

Daarin lees ik dat Mohammed de killer in september 2004 werd opgepakt tijdens zwartrijden op lijn 17, de aan- en afvoerroute naar de Islamitische delen van onze hoofdstad. Meneer was in het bezit van informatie over zijn internetgedrag, zijn relatie met de geestelijke leider van de beruchte Hofstadgroep en over bezoek aan meerdere gevangenissen. Pas eind december 2004 heeft de AIVD deze informatie overgedragen aan de Officier van Justitie die het onderzoek in de moord op Van Gogh leidt. Uiteraard wil de AIVD geen commentaar geven zelfs niet op de simpele vraag of door het in de gaten houden van Mohammed B. wellicht een beestachtige moord had kunnen voorkomen?

Nee hoor, bij de AIVD en het Kabinet Balkenende is de doofpot overuren aan het draaien. Natuurlijk is minister Johan Remkes niet zelf aan het stuntelen geweest maar is het wel onder zijn eindverantwoordelijkheid gebeurd. Net als de directeur van de AIVD die voormalige politieman Van der Hulst. Nee, wij en de door ons gekozen volksvertegenwoordigers accepteren een simpel "geen commentaar" van de AIVD. Daar kan ik mij echt over opwinden. Hoe bont moet je het hier maken voordat een verantwoordelijke eens gewoon een daad stelt?

Lachen moest ik om de opwinding over de gigantische bonus van de twee slechtst presterende bedrijven van Nederland, NUON en Essent. Een simpele rekening van die twee bedrijven klopt zelden. In een callcenter krijg je geen antwoord en heel Nederland, inclusief de regeringspartijen CDA en VVD, ergert zich kapot, maar de topbestuurders Van Halderen (NUON) en Boersma (Essent) pakken per jaar ruim 8 ton uit publieke middelen. Natuurlijk, marktconform maar dat geldt alleen voor goed presterende bedrijven. Nu komt de clou: deze salarissen zijn vastgesteld door de commissarissen die vanuit gemeentebesturen en provincies zijn benoemd. Deze sukkels hebben geen grip op de hele zaak, maar nemen ook geen enkele verantwoordelijkheid en hebben het over "marktconform". Hoezo? Onze premier krijgt nog niet de helft?

En waarom lach ik daar op zondagochtend om? Juist, omdat ik ook in de krant lees dat Tweede Kamerleden zo weinig te doen hebben dat ze alle tijd hebben om per jaar nog eens tienduizenden euri’s bij elkaar te schnabbelen in plaats van een blunderende AIVD aan te pakken, antiterrorisme wetten snel te behandelen, NUON en Essent onder curatele te stellen en ga zo maar door. Kennelijk krijgt ieder land de volksvertegenwoordigers die het verdient. Dan staan wij er wel heel slecht voor...

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.