Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BELANGWEKKEND DICTAAT VOOR REAGUURDERS!

taalnazifun.png Een hartekreet (of is het harteNkreet?) uit de Stijlloze Mailbox. Lees hem. Doe er je voordeel mee. En denk IN GODSNAAM een beetje aan het groene en/of witte boekje, en al helemaal aan horizontale dubbele punten. Dank u, ook namens de nu volgende mailschrijverT: Geachte redactie van Geen Stijl. Vrijwel iedere dag lees ik de artikelen op Geen Stijl. Waar ik me al geruime tijd over verbaas (en soms aan erger) is het grote aantal taalfouten. En dat terwijl er in de ‘Uitgebreide Toelichting’ op jullie site onder ‘Taalgebruik’ het volgende wordt vermeld: We verwachten correct en foutloos Nederlands. (goed standpunt!) Woensdagmiddag 24 december bezocht ik omstreeks 14.00 uur Geen Stijl en trof in korte tijd de onderstaande fouten aan, allemaal gedateerd 24-12-14. De tijd en de naam van de schrijver zal ik erbij vermelden. Genoemde fouten trof ik aan in de ‘reaguursels’ onder het artikel BIORITME VAN ONWILLIGE PUBERS BEPAALT LESROOSTERS. Madrox 12:32 Dat geld voor volwassenen net zo - geld moet echt met dt! Toetanchamon 12:38 als de zon opkomst - moet zijn: als de zon opkomt Moriarty 12:38 zodat de leerlingen van nu, straks een tenminste een fatsoenlijke kans hebben - het onderstreepte woord moet weg. Erik Rijken 12:41 Toegeven aan de puberleeftijd bereid ze onvoldoende voor - Mag bereid in dit geval met dt?, nee het moet met dt! Nekbaard 12:42 getuigd niet echt van een vrije geest - getuigd moet echt met een t: getuigt. Paus Leo 12:42 potentiele - op de tweede e moet een z.g. trema, een horizontale dubbele punt: potentiële. Boer in 020 12:43 Net zo goed als ‘d nachts - moet zijn: ‘s nachts. Senorans 12:46 als ze niet wilde opstaan - ze is hier bedoeld als meervoud, het moet dus zijn: als ze niet wilden opstaan Pimml 12:47 dat dit onderzoek steefs vaker laat zien - steefs moet zijn: steeds Ceauceausneaut 12:48 Een prima maatregel wat veel beter past - moet zijn: Een prima maatregel die veel beter past Le Roi 12.56 dat de hele wereld ze op hun werken bedient - Het woord werken moet zijn: wenken. De uitdrukking luidt: iemand op zijn wenken bedienen. Beste mensen, dit zijn zo maar een aantal fouten die in enkele minuten gevonden werden, het schrijven van deze mail kostte meer tijd! Kan dit echt niet beter? Deze fouten doen afbreuk aan Geen Stijl. Ik weet uit ervaring dat onze taal niet eenvoudig is met alle d’s, dt’s, dd’s, tt’s, enz. Typefouten, zoals steefs in plaats van steeds, zijn gewoon slordig. Een incidentele fout is niet altijd te vermijden en daar zal ook niemand over vallen maar dit zijn er echt te veel. Voor mijn hobby heb ik veel te maken met artikelen voor een tijdschrift en dus ook veel te maken met taalfouten. Degenen die er moeite mee hebben geef ik altijd het advies om hun teksten even door te laten lezen door iemand die wel goed op de hoogte is met de regels alvorens ze te publiceren. Is er op de redactie niemand die dat kan doen? Een reactie van u stel ik zeer op prijs.

Reaguursels

Inloggen

@54321 @argyronauta
Ik kan me idd goed voorstellen dat google gebruiken dom is. Het Groene Boekje is immers een onfeilbare bijbel dat maar liefst 6000 van de 100.000 Nederlandse woorden bevat en nog foutloos is ook.

www.vanmaanen.org/hans/bladgroen.html

Dat ik ongeschikt ben als taalnazi, dank voor het compliment! Het is het laatste wat ik wil zijn, ook als wannabe. Kun je ook makkelijk nagaan, check mn reaguursels en kijk hoeveel er over taalgebruik gaan.

En tot slot, ik heb jullie al aangegeven dat het proza de voorkeur verdient boven de proza, maar dat het wel mag, met redenen daarbij. Woordenboeken geven echter alleen de voorkeur. Daar wordt niet op ingegaan, wel op google, taalnazi, ongeschikt etc. Een dusdanig zwaktebod dat ik uit deze discussie stap. En nee, ik ga jullie ook niet vertellen hoe je de geschiedenis en gebruik van het woord proza kunt opsporen, google gebruiken is immers dom.

RoBD=Skullfucker | 28-12-14 | 13:26

LOL! Google als bron ipv het Groene Boekje:-D

Echt, RoBD=Skullfucker, je maakt het alleen maar erger voor jezelf...
Hierboven schreef je al: "Want dan wordt ik wel kritisch." [sic]
Dat maakt je misschien wel tot een wannabe taalnazi, maar helaas al bij voorbaat
[ ]geschikt
[x]ongeschikt

54321 | 28-12-14 | 11:34

Nou lijkt me die site welklidwoord.nl niet echt een betrouwbare bron. Nergens staat vermeld wie die site gemaakt heeft, en klik je op "contact" dan krijg je een foutmelding. Dan lijkt het me toch beter om de standaardreferenties te gebruiken: het groene boekje geeft alleen "het proza"; de Van Dale geeft ook "de proza" (meervoud "prozen"), maar dat heeft een heel andere betekenis, nl. een Latijnse hymne die in de mis wordt gezongen.

Die googletreffers voor "de proza" zeggen ook niet zo veel, want de meeste daarvan zijn samenstellingen als "de proza-Edda", "de proza-kring", "de proza- en poëziewedstrijd" etc., en verder nogal wat treffers in andere talen, zoals "Antologie de Proza Clasica", "Concursul National de Proza", etc.

Argyronauta | 28-12-14 | 01:49

@54321
Google: "proza die" "proza dat". Vraag u af of al die schrijvers onder uw niveau functioneren.

Ga naar: welk lidwoord.nl en verbaas u.

En omdat ik de beroerdste niet ben: omdat in de zuidelijke provincies proza mn als vrouwelijk woord wordt gezien wordt zowel vrouwelijk als onzijdig gebruik in heel Nederland goedgekeurd.

Hoe zei u het ook alweer? O ja, bwahahaha.

RoBD=Skullfucker | 28-12-14 | 00:23

@RoBD=Skullfucker | 27-12-14 | 21:31

Nee hoor, is onzijdig. Zoek het zelf maar even op in het Groene Boekje. En wat betreft de/het voor hetzelfde woord door elkaar gebruiken in hetzelfde stuk, bwahaha! Geen stuk dat ik ooit zou doorlaten voor publicatie.

54321 | 27-12-14 | 23:32

@54321

En dan nog even dit.

Proza mag zowel vrouwelijk als onzijdig gebruikt worden. Zowel "de proza die" als "de proza dat" is dus geheel correct. Het wordt zelfs vaak door elkaar gebruikt in hetzelfde stuk. Doe maar opzoeken bij twijfel.

Aaarghhhh. Horormuziek. Nagels over een schoolbord.

RoBD=Skullfucker | 27-12-14 | 21:31

@Argyronauta.
Ik heb niets tegen spreektaal, stijlfouten e.d. bij reaguurders. Sterker nog, die maak ik ook. Voor onschuldige spelfouten geldt hetzelfde. We schrijven hier immers geen literaire stukken nietwaar?
Maar als je andere reaguurders aanspreekt op hun schrijfsels en oproept deze meer serieus te nemen kun je er maar beter voor zorgen dat die oproep perfect is. Want dan wordt ik wel kritisch.
Overigens de 17! fouten in de mail waarop dit artikel gebasseerd is gezien? Dit kan toch niets anders dan een hoax zijn?
O ja, neergepende kan. Niet mooi, maar kan. Bloos.

RoBD=Skullfucker | 27-12-14 | 21:03

En dan nog even dit.

@Feynman: het enige dat me bij is gebleven van je diverse lange, zeer lange tot TL;DR tegels hierboven is dat je "proza die" schreef.
Geen van je inhoudelijke argumenten maakte ook maar in de verste verte zo'n indruk op me als deze ebola-voor-je-ogen-constructie. "Proza die". AAAARGHHHH!!11! Horrormuziek. Nagels over het schoolbord.

HET proza DAT
HET meisje DAT
Etc. Elke andere constructie is mocro-straattaal.

@Ikbeneenzelfbouwer
Helaas pindakaas voor jou, "te allen tijde" is CORRECT Nederlands. Ten alle tijde is VAUD en voor losers.

54321 | 27-12-14 | 21:01

@RoBD, 17:44:
Ik zie niet wat er verkeerd is aan "neergepend", het is een voltooid deelwoord dat heel goed attributief gebruikt kan worden, net zoals je het kunt hebben over "het verkreukelde papier", i.p.v. "het papier dat verkreukeld is".

Sommige spelfouten die in het artikel worden genoemd, zijn ook taalfouten, zoals het verkeerd schrijven van werkwoordsuitgangen (bijv. -d i.p.v. -t aan het eind van de persoonsvorm bij de derde persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd. Daar hoef je geen woordenboek voor te gebruiken, dat is gewoon elementaire grammatica.

Dat een reactie op GS in spreektaal wordt geschreven lijkt me normaal, dat hoort bij zo'n informeel medium, we zijn hier niet bezig literaire opstellen te schrijven. Ik gebruik in mijn reacties ook afkortingen en telegramstijlelementen, die ik zeker niet in een sollicitatiebrief zou toepassen. Stijl is niet onbelangrijk, maar minstens even belangrijk is het om te weten welke stijl je in een bepaalde situatie moet gebruiken. Voor een begrafenis kleed je je (hopelijk) ook anders dan voor een strandwandeling.

Argyronauta | 27-12-14 | 19:04

-weggejorist-

Bosbomen | 27-12-14 | 18:05

@windekind @argyronauta
I stand corrected in het feit dat, hoewel het gebruik wordt afgeraden, het woord neerpennen nog bestaat. Neergepende is echter weer een ander verhaal, zie ook de verwijzing. Correct gebruik was geweest: "de tegel die u woedend heeft neergepend".

nl.m.wiktionary.org/wiki/neerpennen/ve...

Dan nu de stijlfouten.
- Taalfouten. Het artikel wijst echter op spelfouten, u lijkt dit ook te doen. Waarom dan taalfouten?
- Gewoon. Twee keer in één zin (lelijk) en ook nog overbodig. Daarnaast is dit spreektaal.
- Taalregeltjes. Ik wist niet dat er naast taalregels ook taalregeltjes bestaan. Kunt u me het verschil uitleggen? En daarnaast, wederom spreektaal.
- Nu dan wat mij betreft de ergste maar ook de lastigste. Het gebruik van "toekomstige werkgever" geeft aan dat deze inderdaad de werkgever wordt. U lijkt hier echter vervolgens aan te twijfelen omdat de slordigheden in brieven van sollicitanten er vaak toe zouden leiden dat er geen eerste gesprek komt maar wel een onmiddellijke afwijzing. Maar dat kan niet, want u geeft ook aan dat het wel de werkgever wordt. Als u daaraan twijfelt had u dit moeten vermijden en moeten spreken over bijvoorbeeld "de door u gewenste werkgever".

5 in totaal.

RoBD=Skullfucker | 27-12-14 | 17:44


Neergepende. Neergepende. Neergepende. Zucht.
RoBD=Skullfucker | 26-12-14 | 21:06

Geachte RoBD, wat betreft 'neerpennen' bent u inmiddels bijgepraat door Argyronauta, waarvoor dank. Kunt u mij de door u aangetroffen stijlfouten in mijn reactie, vijf stuks, ook even doorgeven? Je bent immers nooit te oud om te leren. Hartelijke groet.

Windekind | 27-12-14 | 07:01

Zjeez! Krijg iedere keer een "Internal Server Error" en als ik dan terugklik dan heb ik wel gepost, maar mijn bericht staat nog steeds in het schrijfhok.
Salut! Evocatus

Evocatus | 27-12-14 | 03:51

Hum, ja, Pro-Grammar heeft gelijk. Soms na het "Post" beklikken zie ik een stomme fout. Maar waarom, geverdegee, toch niet zoiets als Disqus. De reactiemogelijkheden hier zijn uit het jaar Nul!
Salut! Evocatus

Evocatus | 27-12-14 | 03:48

-weggejorist-

Willem_Oltmans | 27-12-14 | 03:37

@Klier van Bartholin | 27-12-14 | 02:00
Wil dat wel eens meemaken. Tetten op een drumstel. Klinkt het een beetje of zijn ze beter geschikt voor wat wij mannen er liever mee doen? En helaas kleine spruit als die komt er ook raad mee weet.

Vageling | 27-12-14 | 03:18

@SaintNick | 27-12-14 | 01:53
Dat is een tegenligger met xeon lichten. Gewoon op eigen baan blijven. Don't go into the light. En inderdaad dit gezanik hier, neem eens een gemiddelde Amerikaan. Bakt er ook niks van. Ik zei al eerder communicatie is meer dan spelling en grammatica.

Vageling | 27-12-14 | 03:15

Soms is jezelf ergens aan ergeren best fijn. Dat is het vast geweest, even lekker ergeren en dat dan een brief lang. Hij/zij had gewoon niet op 'send' moeten drukken.

nelisje | 27-12-14 | 02:19

meneer Nielson | 27-12-14 | 01:54
Neen, uw plempsel slaat als een tang op een varken.
Als een tiet op een drumstel.

Klier van Bartholin | 27-12-14 | 02:00

Ik heb zo mijn hunch dat Meneer Nielson in ieder geval ZIJN lesje heeft geleerd en dat we niet snel weer van hem zullen horen. Twee fouten in een zin, en ons de les leren! Tsjonge-jonge.

SaintNick | 27-12-14 | 01:59

Uid de kursis 'Hoe maakt ik frienden'.

Oxydator | 27-12-14 | 01:55

... en ik dacht dat "zo maar" aan elkaar moet, nietwaar?

meneer Nielson | 27-12-14 | 01:54

LISTEN! Look into ze bwright light! Vee hev vees of meking you teach us to spel wright!

SaintNick | 27-12-14 | 01:53

Meneer Nielson moet maar eens zijn schoolgeld gaan terughalen.

Argyronauta | 27-12-14 | 01:51

meneer Nielson | 27-12-14 | 01:38
Jij bent echt een aapje.

Klier van Bartholin | 27-12-14 | 01:42

Je mag oproepen tot een beter taalgebruik, maar schrijf dan zelf ook foutloos: "dit zijn zo maar een aantal fouten" moet enkelvoud zijn: dit IS een aantal fouten; het is EEN aantal, dus enkelvoud. Raar maar waar

meneer Nielson | 27-12-14 | 01:38

De taal is het voertuig van de geest.

Klier van Bartholin | 27-12-14 | 01:29

@RoBD: staat wél in mijn Van Dale, 13e druk, en het staat ook in de Woordenlijst Nederlandse Taal (het "Groene Boekje"): woordenlijst.org/zoek/?q=neerpennen&w=w

Argyronauta | 27-12-14 | 01:26

@MarcS | 26-12-14 | 11:23
Excuses, u heeft gelijk.

readbetweenthelines | 27-12-14 | 01:16

goktrommelisttot | 26-12-14 | 02:07
Prima, vervang TaalUnie door Genootschap bladiebla in mijn betoog. Veranderd er een premisse? Nee. Veranderd er een conclusie? Nee.

Mocht u willen aantonen dat mijn inhoud niet deugde, zal je misschien die inhoud moeten behandelen.

FlitsPool | 26-12-14 | 11:02
U weet uw vier peilers van drogredenen louter aan te vullen met een diskwalificatie, en dat deed je de vorige ronde ook al. Je hebt nog nooit kritisch naar je eigen betoog gekeken.

Feynman | 27-12-14 | 01:13

Nl wordt met de dag dommer,dat zeg ik al een paar jaar.
Domme regering,domme wetten,domme overheid,domme gulle gevers,domme politie,domme reaguurders,domme straffen,domme muziek,domme DJ's en ga maar door.
pejoar | 26-12-14 | 18:17
Vergeet vooral de domme extra spatie en de verkeerde wijze van het zetten van de komma niet.

Klier van Bartholin | 27-12-14 | 01:02

Het doet me tot in het diepst van mijn zijn een deugd om te vernemen dat er nog iemand is die zich de verloedering van de Nederlandse taal aantrekt. Hulde, bravo en driewerf hoezee voor het waken over de degradatie van het zorgvuldig gebruiken van het Nederlandese woord in schrift.

Tot slot nog een kort gedicht van de oprichter van de rubriek "Kritiek van Driek" Taalgeleerde, taalpurist en drager van de titel "Dichter des Vaderlands" Driek van Wissen.

wind spreekt wartaal
wanneer bomen klappen laten vallen
in de hoek waar
hangletters lusteloos hun klaaglied stallen
in het laatste boek

aan de achterkant van ruggespraak
waar het gelijk
een rede houdt over waan in de zin
die taal ontworteld
en berooid achterlaat
tot zelfs de houtduif niet meer tortelt

99Z28 | 27-12-14 | 00:29

@Argyronauta 23:04
Neerpennen staat niet in de van Dale.

RoBD=Skullfucker | 27-12-14 | 00:05

@RoBD 21:06 Nou ben ik toch wel benieuwd welk woord in die reactie van Windekind niet zou bestaan. "Neergepende"? Dat is gewoon het voltooid deelwoord van het bestaande woord "neerpennen", attributief gebruikt.

Argyronauta | 26-12-14 | 23:04

@Le Roi: als we dan toch met Google gaan spelen: blader eens door al die treffers, dan houdt dat bij "op de hoogte van" op bij 356, omdat de overige treffers waarschijnlijk hetzelfde zijn of er in ieder geval veel op lijken, en bij "op de hoogte met" houdt het op bij 369 (iedere keer dat je dat doet variëren de getallen een beetje). En kijk eens hoeveel procent van de "met" treffers een zin betreft waarin "met" een nieuwe zin begint.

Argyronauta | 26-12-14 | 22:46

@Laagopg,dramnegertd | 26-12-14 | 20:21
U was te koop dan? Moeten we wel iets aan de naam doen. Als ik een stok gooi en roep iets met pak negertd, ja sta ik weer naar een malloot en ze racisme kaart te kijken

Vageling | 26-12-14 | 22:23

@Windekind 17.14
Realiseert u zich dat u maar liefst vijf stijlfouten maakt in uw schrijfsel? Dat is gemiddeld één fout per zin. Waaronder zelfs gebruik van een "woord" dat niet eens bestaat.

Het lijkt me dan ook dat u de laatste zou moeten willen zijn die anderen wijst op hun gebrekkige kennis van de taal. U maakt uzelf namelijk nogal belachelijk.

Neergepende. Neergepende. Neergepende. Zucht.

RoBD=Skullfucker | 26-12-14 | 21:06

Hebt de briefschijfer niks beterders te doen als dit sort dingun meelen?
Taal is levend en wordt niet bepaald door groene-, witte-, blauwe- of wat voor boekjes maar door de gebruikers

AsEl | 26-12-14 | 20:22

@Vageling | 26-12-14 | 19:11
.
'Maar die happende letters blijven me bij.' huh? Het waren toch de leestekens die...! Beetje 'n vaag verhaal nogal...(?)! Ohnee wacht, dus jij gaat een hond kopen?

Laagopg,dramnegertd | 26-12-14 | 20:21

@Argyronauta | 26-12-14 | 16:03
Lol, als we toch gaan Googlen en dat als absolute bron gaan gebruiken... Google eens op" Op de hoogte zijn van" en "Op de hoogte zijn met" (met aanhalingstekens). Inderdaad verrassend veel resultaten voor laatstgenoemde, maar filter vervolgens eens op periode (pak 'm beet 1 januari 2010 t/m nu). Overigens zoekt Google, ondanks aanhalingstekens, ook in teksten waarin letterlijk het volgende wordt geschreven: "op de hoogte zijn. Met", waar nét een tweede zin begint (let op het puntje).
.
Ik rust mijn koffer...

Le Roi | 26-12-14 | 20:06

Het gaat om inhoud en onderbouwing niet om taal. Taal is de zondebok om mee op de proppen te komen bij gebrek aan inhoud, onderbouwing en gelijk. Los daarvan, de Nederlandse taal is vooral ook een onlogische baggertaal. Regeltjes om de regeltjes. Taalfouten zie ik dus vooral als de schuld van de taal, niet van de schrijver.

DerUnterMensch | 26-12-14 | 20:02

Heb er nog over gedroomd. Na veel bier en een fles whiskey worden de dromen wel eens vaag.

Zaten allemaal schuimbekkende letters achter me aan. Zeiden iets van: "U durft ons verkeerd te gebruiken!". De leestekens begonnen zelfs naar me te happen. Zweetdruppels kwamen al op mijn hoofd.

Mooie van dromen is wel het vage plottwist. Opeens kwam er een feminine kracht. Twijfelde geen moment en zweefde naar het vrouwelijk schoon.

Verder weet ik het niet. Werd wakker en had me kussen ondergekwijld.

Toen kwam het besef. Communicatie bestaat niet alleen uit spelling en grammatica. Maar die happende letters blijven me bij. Zal beter me best doen.

Ga u alleen geen fabeltjes verkopen. Foutloos Nederlands schrijven is niet iets wat ik kan garanderen.

Vageling | 26-12-14 | 19:11

LOL! Maar nu even alle gekheid op 'n stokje! De GeenStijl-bonus: 'meeste reacties op een artikel' gaat dit jaar naar ........, JUIST! Jullie geloven toch niet echt, dat er een mailschrijverT ...(of mailschrijver T. met spatie) bestaat die zich bij 't 'VanRossempje' beklaagt over de schrijfstijl van de 'lieverdjes' alhier. maar wel goed bedacht hoor en veel succes, Vaneuh... Rossums.
-
Nb.: Van Rossem, '... schrijven van deze mail kostte meer tijd!' moet zijn '... schrijven van deze mail kost(t)e méér tijd!'..... Toch? :-)

Laagopg,dramnegertd | 26-12-14 | 18:30

Nl wordt met de dag dommer,dat zeg ik al een paar jaar.
Domme regering,domme wetten,domme overheid,domme gulle gevers,domme politie,domme reaguurders,domme straffen,domme muziek,domme DJ's en ga maar door.
Nog effe en een Kwinsie kan hier de baas worden.

pejoar | 26-12-14 | 18:17

-weggejorist-

Windekind | 26-12-14 | 17:15

Taalfouten zijn voor veel lezers hinderlijk en leiden daardoor soms af van de inhoud. En nee, wie fouten maakt is niet dom, maar doet er gewoon goed aan een paar simpele taalregeltjes nog eens te bestuderen en/of een in alle haast woedend neergepende tegel gewoon nog eens over te lezen. Uw laatste sollicitatiebrief ging ook met dezelfde slordigheden naar uw toekomstige werkgever? Ja? En, uitgenodigd op gesprek?

Windekind | 26-12-14 | 17:14

dt??
.
"dt" bestaat niet. Het is stam + t !!
peniskokerdt dat je er bendt...

Dutch Peanut | 26-12-14 | 16:28

@Petrus Poortwachter | 26-12-14 | 08:15
meh, je hebt natuurlijk gelijk, maakt mijn verhaaltje niet sterker nee :(

goktrommelisttot | 26-12-14 | 16:27

@Le Roi, 15:26: niemand gebruikt het meer? Even googelen laat zien dat het nog heel vaak gebruikt wordt. Wie bepaalt dat het niet meer van deze tijd zou zijn? Het is nog altijd een veelgebruikte constructie, die ook nog in de woordenboeken wordt vermeld. Dan is het dwaas om te suggereren dat de schrijfster daarmee een fout zou maken of geen goed Nederlands zou schrijven.

Argyronauta | 26-12-14 | 16:03

Kan GS niet een klein pdf'je in elkaar flansen met daarop de belangrijkste grammaticaregels? Quid is toch al zo belerend bezig de laatste tijd met z'n "war on obesitas" dat dit er ook nog wel bij kan. En dat de reaguurder met de minste taalfouten aan het eind van het jaar een prijs krijgt, bijvoorbeeld een one-night stand met een chimpansee.

aap-noot-mies | 26-12-14 | 15:36

Klaagt over fouten op een website. Spelt in de eerste zin van de klaagmail de naam van de website verkeerd.

Yliaster | 26-12-14 | 15:36

Le Roi | 26-12-14 | 15:26
En deze dan vandaag van iemand, dat gaat toch nergens over?
-zal weer half gare zomer banden weer zijn-

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 15:33

@Argyronauta | 26-12-14 | 11:55
Ja, het 'mag' officieel. Neemt niet weg dat het al lang niet meer van deze tijd is en niemand dit meer gebruikt op deze manier. Weet je wat nog sneuer dan op andermans spel- en typfouten zeiken is? Zo raar en uitzonderlijk mogelijk proberen te schrijven om maar krampachtig intellectueel of intelligent over proberen te komen. Je zet jezelf alleen maar voor lul. Iemand in een discussie op schrijffoutjes gaan zitten aanvallen is wat mij betreft geen haar beter dan op de persoon spelen. Op dat moment heb je de discussie inhoudelijk al verloren.
.
Ook in deze tegel zal er ongetwijfeld wel ergens een typfout zitten of verkeerde interpunctie toegepast zijn. Ik lig er niet wakker van. Zo lang ik niet als een dyslectische SMS'ende puber structureel woorden verkeerd typ ("na" i.p.v. "naar", "me" i.p.v. "mijn") vind ik het allemaal prima. Wie zich aan zoiets stoort, mag van mij ongezien de typhus krijgen en optiefen naar het Fok! forum.

Le Roi | 26-12-14 | 15:26

Mijn naam is Cor van der Laak en wel hierom:

Kladderaradatsch | 26-12-14 | 14:51

@NelisVau: Fout, "een aantal" kan zowel enkelvoudig als meervoudig gebruikt worden. De schrijfster kiest hier terecht voor de meervoudsvorm, omdat het hier niet om een bepaald getal gaat, maar om de betekenis "enige", een onbepaalde hoeveelheid. Zie ook onzetaal.nl/taaladvies/advies/aantal . Als je wilt schoolmeesteren, zorg dan eerst dat je daarvoor de vereiste kennis hebt...

Argyronauta | 26-12-14 | 14:31

Ik moet bekennen dat ik bij mezelf ook nog wel eens een fout ontdek. Helaas heb ik dan meestal net mijn reactie gepost.
.
Wellicht een idee om een 'edit' optie aan te bieden?

quantumcollider | 26-12-14 | 14:12

Helemaal mee eensch!

Sunabalk | 26-12-14 | 13:46

Tja, bezoek eens een willekeurig ander internetforum, de spel- en stijlfouten vliegen je om de oren.
Onze zuiderburen beheersen het Nederlands stukken beter. Schijnbaar hechten zij wel aan een goede beheersing van de eigen taal.

natte krant | 26-12-14 | 13:29

Spellingnasi

subsidistan | 26-12-14 | 13:15

Beetje jammer dat het woord banaan al weggejorist wordt. Mag droeftoeter ook niet?

Anyway, een aantal blijft enkelvoud. Extreem sneu als je een betoog over taalfouten houdt, je ze vervolgens zelf maakt. Dan laat je dat toch minstens door drie mensen checken, als je zelf blijkbaar ook niet zo'n koning bent. De pot verwijt de ketel, daar gaat dit land aan kapot.

NelisVau | 26-12-14 | 12:57

En als het u stoort dat er met spelfouten/taalfouten geschreven wordt, probeer er dan eens de oorzaken van te vinden. Die zijn er zat. Vergeet dan niet te onderzoeken in hoeverre spelfouten/taalfouten meetellen bij het bepalen van het eindexamencijfer op middelbare scholen voor het vak Nederlands. En hoe belangrijk de voorbereiding mbt dit onderwerp is. U zult versteld staan, of niet natuurlijk.

bloeddoordenamstel | 26-12-14 | 12:47

Dat geld voor volwassenen net zo - geld moet echt met dt!
-
Had je gedacht onbekende taalfrusto: deze persoonsvorm vereist een -t- op het einde (3e persoon enkelvoud). En niet zeggen dat het het met -dt- moet. Die -d- is een letter die al in het werkwoord aanwezig is. Ook al heeft bijna iedereen het fenomeen -dt- geleerd (u ook kennelijk), het is verwarrend en onjuist. Vraag is of er een -t- extra geschreven moet worden of niet.

bloeddoordenamstel | 26-12-14 | 12:40

Willem van Rood | 26-12-14 | 12:28
Dus dat heb zo z'n voordelen Willem.

ZZP-er | 26-12-14 | 12:40

GeenStijl is een veilige haven voor het Vrije woord. Dit weglok is de bakermat voor neologismen zoals: taalnazi, inhoudgestapo, booslims, kudt, heaumeau, wegjorissen enz.
Dus niet miepen.

ristretto | 26-12-14 | 12:28

De mailschrijver heeft wel een punt. Als je fouten maakt in de schrijf of spreektaal kom je dom over. Ik ben al dom dus voor mij maakt het niets uit.

Willem van Rood | 26-12-14 | 12:28

En ik maar denken dat ik op een Suid Afrikaans forum reaguurde.

højre vær så venlig | 26-12-14 | 12:23

@Petrus Poortwachter | 26-12-14 | 08:37
zoals je ziet, lezen sommige mensen met een filtertje, waardoor de boodschap hen ontgaat en ze alleen nog maar zaken kunnen relateren die in hun straatje / ergernissen passen. Het is toch een Gotspe, deze reactie van Stefie.

MarcS | 26-12-14 | 11:58

Wat sommige ongeletterden hier dan ook mogen beweren, "op de hoogte zijn met" is correct Nederlands. Deze uitdrukking staat dan ook al tientallen jaren in de Grote Van Dale vermeld. Als je een uitdrukking niet kent, betekent het nog niet dat die daarom fout is. A little learning is a dangerous thing!

Argyronauta | 26-12-14 | 11:55

@StijlloosInkoppertje | 26-12-14 | 11:49
's-nachts? Wie heeft dat verzonnen dan? Ik dacht, en denk, dat het 's nachts is als verkorting (geen afkorting) van des nachts.

MarcS | 26-12-14 | 11:52

Vrolijk Kerstfeest!

MarcS | 26-12-14 | 11:50

Als je dan toch in de politiek correcte spelling modus zit:

quote:
Boer in 020 12:43
Net zo goed als ‘d nachts - moet zijn: ‘s nachts.

einde qoute.

Corrigeer dat dan ook goed, moet namelijk zijn: 's-nachts

Verder zie ik wel wat typefouten die aan andere zaken te wijten kunnen zijn dan niet weten hoe iets gespeld moet worden.

Bijvoorbeeld een haperende toets op een toetsenbord, of in de haast tweemaal aangeslagen, etc.

Dus.... oplossing: als je je ergens aan ergert, ga je er dan niet aan storen.
M.a.w.: Lees de reacties gewoon niet.

StijlloosInkoppertje | 26-12-14 | 11:49

taal is gewoon communiceren en elkaar begrijpen. het veranderd continue en dat gebeurd met vallen en opstaan. taalnazie of taalconservatief zal steeds problemen geven omdat je gewoon beter je best moet doen en je open moet stellen voor een wereld die continue veranderd en taal die mee veranderd. om tot nieuwe verbeterde taal te komen die past bij de huidige tijd zijn we met zijn allen dagelijks druk om met woorden, spelling en grammatica te spelen en te experimenteren en dat mag er soms vreemd uitzien maar dat is niet als fout bedoeld.

decepticon | 26-12-14 | 11:40

Het theoretische voordeel is wel als je veel grammaticale en spelfouten maakt, vooral in de gevoelige woorden, dat de BVD, CIA, FBI, KGB, etc het een stukje moeilijker krijgt om je te onderscheppen.

ProAsfalt | 26-12-14 | 11:34

@readbetweenthelines | 25-12-14 | 22:31
Nee hoor, 'dit soort' in de betekenis van een groep dan is het gewoon enkelvoud.

MarcS | 26-12-14 | 11:23

Truttebol | 26-12-14 | 09:07
De oorsprong van het woord typefout, heeft niets te maken met de actie 'typen'. Het woord typen bestond al ver vóór de eerste typemachine. Zie bron hieronder. Het Groene boekje houdt dan ook typefout en typemachine aan, terwijl het Witte boekje typfout en typmachine als voorkeur hanteert... Maar oorspronkelijk is het dus wel degelijk typefout.

onzetaal.nl/taaladvies/advies/typefou...

wazakzegguh | 26-12-14 | 11:12

Dat reaguurders niet kunnen schrijven is één ding. Dat de redactie zich ook dagelijks schuldig maakt aan de meest schrijnende taal- en inzichtsfouten vind ik veel kwalijker. Het zegt toch iets over de intelligentie van de schrijver als hij laat merken niet het verschil te weten tussen een gijzelaar en een gijzelnemer. Nog afgezien van correct gebruik van d's en t's, iets dat voor sommige redacteuren nog steeds te hoog gegrepen lijkt.

panadol | 26-12-14 | 11:08

Al die betweters kunnen zeer slecht tegen kritiek op hun taalgebruik - dit is wonderlijk! Beetje zelfkennis mensen. En vooral je vermeende eigen belangrijkheid relativeren. Correct Nederlands schrijven is het minste dat mag worden verwacht. Toch!

goedemorgennederland | 26-12-14 | 11:05

Truttebol | 26-12-14 | 09:07
Ik houd er niet zo van om de taalnazi uit te hangen, wel om ze bij te sturen.. :P

Typefout is wel degelijk de juiste spellingswijze.
"Een typefout was van oorsprong een fout in het zetwerk: er stond een verkeerde (gegoten) letter in het zetsel. Maar tegenwoordig kent bijna niemand die technische achtergrond meer en is deze betekenis van type nauwelijks meer bekend."
Bewijst een deel van mijn eerdere comment, taalnazis snappen helemaal niets van taal.

Willem Hollander | 26-12-14 | 11:04

Feynman | 26-12-14 | 00:51
Bla bla. Jij plaatst geen tegels, maar staande laminaat delen.
-
Verder sluit ik me aan bij goktrommelisttot | 26-12-14 | 02:07.

FlitsPool | 26-12-14 | 11:02

-weggejorist-

van aken | 26-12-14 | 10:50

benrod | 26-12-14 | 10:46
*InternetartikeL, shit nu ben ik slordig.

benrod | 26-12-14 | 10:47

Het is maar een reactie op een internetartiker, geen formele brief. Zeikerdtd. Ik denk altijd maar zo, als de ander de taalnazi gaat uithangen heb je de discussie gewonnen.

benrod | 26-12-14 | 10:46

Diep respect voor kofschippers, zolang zij hun fokschapen maar niet in mijn tuin slachten.

Jan Passant mk2 | 26-12-14 | 10:45

Moet het dan ook zijn: eerst-neuken-dan-praten?

noodgang | 26-12-14 | 10:34

Echt, iemand die wat ik schrijf serieus neemt?

De langste thuis | 26-12-14 | 10:32

Het gaat niet om de letter, maar om de geest.

Rijole | 26-12-14 | 10:27

Dus GeenStijl is er alleen voor de mensen met een 10 voor chra.... Grami....... Gramatica?

Service | 26-12-14 | 10:25

Gelukkig zein mein reeageerselts alteit voutlooz.

meneer Q | 26-12-14 | 10:09

Zonder u met Hoofdletter.

ristretto | 26-12-14 | 10:09

Dan heet ufeijnman voortaan zeker inhoudGestapo?

ristretto | 26-12-14 | 10:07

Point taken! Ik had niet door dat het om de teksten van reaguurders ging. Daar geldt het punt natuurlijk in veel mindere mate voor. Sorry

*schaamrood op kaken doet

Stefie | 26-12-14 | 09:52

De inleiding bevat al een kapitale fout. Kunnen we IN VREDESNAAM afspreken dat 'in godsnaam' (vergelijkbaar met 'Allahu Akbar') niet langer gebruikt wordt? Sprookjes aanroepen in serieuze teksten moet stoppen!

marcoplarco | 26-12-14 | 09:45

T.a.v. degene die het plaatje bij het artikel heeft gemaakt: "grammer nazi" met onderkast "n" verdient hier voorkeur, lijkt me.

simpelman | 26-12-14 | 09:33

@necrosis | 26-12-14 | 08:58
Wist u dat bier eigenlijk helemaal niet goed voor u is?
*draait nog maar eens een joint*

VanBukkem | 26-12-14 | 09:19

Ach ja: 'Typefouten' moet toch echt zijn: typfouten. Anders heb je het niet over het werkwoord 'typen', maar over het zelfstandig naamwoord 'type'. Hoewel ik het eens ben met veel van het commentaar, is ook duidelijk dat een hoop van die fouten typo's zijn. Maar toch: het kan inderdaad echt wel wat beter hier, ik heb ook al vaak het gebruik van een corrector voorgesteld. De allerergste in de redactie is Quid, lieve help, niet alleen kan hij amper werkwoorden vervoegen en maakt hij echt heel veel typo's, hij kent zijn uitdrukkingen en gezegden ook hilarisch slecht.

Truttebol | 26-12-14 | 09:07

@AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:51
Ik dacht voldoende bier in huis te hebben, op de één of andere manier verdampt het bij mij zo snel.....

necrosis | 26-12-14 | 08:58

@necrosis | 26-12-14 | 08:43
Voldoende bier had je voor de kerst in huis moeten halen, prio 1. Leuke kar, staat je moeder achterop?

AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:51

@VanBukkem | 26-12-14 | 08:46
Open van 10:00 tot 17:00.
En waarom 3 keer lopen, ik heb jou toch niet uitgenodigd?
*gnehe*

necrosis | 26-12-14 | 08:50

@necrosis | 26-12-14 | 08:43
Ah. Ik zie het al: Dat wordt minstens drie keer lopen.
Is de supermarkt vandaag open trouwens?

VanBukkem | 26-12-14 | 08:46

@AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:31
Ik begrijp wat je bedoelt met prioriteiten.
Zo ga ik straks bier halen met mijn eigen boodschappenkar:
h6img.com/g/12/really-big-things-1.jpg...

necrosis | 26-12-14 | 08:43

@Stefie | 26-12-14 | 08:29
Briefschrijver/ ster had het niet over de scribenten van de GeenStijl maar over de reaguurders!

necrosis | 26-12-14 | 08:41

Vast een 80 plusser die zich hier druk over maakt.

Multimediaknaller | 26-12-14 | 08:40

@Stefie | 26-12-14 | 08:29
Ik zou een lans willen breken voor het begrijpend, nee, zelfs het basaal nauwkeurig lezen van een tekst alvorens de ridder op het witte paard uit te gaan hangen.
De brievert heeft namelijk geen enkel commentaar op het door de scribent geproduceerde stuk.
De reacties van de, op dat moment aanwezige reaguurders, moeten het ontgelden. En die worden, voor zover ik weet, nergens voor betaald (of ben ik nu Berrie van Aerle?).
De schijver/ster heeft dus gewoon geen gelijk.

Petrus Poortwachter | 26-12-14 | 08:37

@necrosis | 26-12-14 | 08:27
Idem, echter hebben sommigen hun prioriteiten niet op orde, zie je wel vaker bij mensen

AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:31

Briefschrijver/Briefschrijfster heeft gewoon gelijk. Als je een boterham verdient met het schrijven van columns, mag er gewoon verwacht worden dat je je werk goed uitvoert. De Nederlandse taal hoort daar gewoon onderdeel van te zijn. Inderdaad, de incidentele fout zal niemand over vallen, maar zoals de briefschrijver/briefschrijfster aanvoert, dit was inderdaad wel een beetje te veel, en doet afbreuk aan de inhoud van het stuk, al zal dat betwist worden.

Sympathiek dat er zo veel mensen opkomen voor de columnist is kwestie, al is het in dit geval wat misplaatst, maar laat ik dat dan doen voor de briefschrijver/briefschrijfster, want hij/zij heeft gewoon gelijk.

Stefie | 26-12-14 | 08:29

@AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:23
Fouten van anderen interesseren me niet, zolang ik er maar geen last van heb.....

necrosis | 26-12-14 | 08:27

Ik vind fouten in iemands miserabele leventje erger dan een taalfout. Gelul om niks

AbleArcher13 | 26-12-14 | 08:23

@Maria.1 | 26-12-14 | 08:08
In de huisregels wordt een uitzondering gemaakt voor mensen met dyslexie en niet-native Dutch speakers.

necrosis | 26-12-14 | 08:20

@goktrommelisttot | 26-12-14 | 02:07
'Verder getuigen taalfouten voor minachting voor de lezer. '

Dus u minacht niet alleen Feynman maar ook iedereen die de moeite neemt uw stukje te lezen...

voor minachting...

Petrus Poortwachter | 26-12-14 | 08:15

Het volgende uit de brief van de schrijver:

Beste mensen, dit zijn zo maar een aantal fouten die in enkele minuten gevonden werden.

Deze zin bevat een stijlfout. zijn = tegenwoordige tijd. werden = verleden tijd. Kanni saam mag ien 1 zien.

MyPrecious | 26-12-14 | 08:13

Ik heb een paar dyslecten in de familie. Zij kunnen prima hun mening verwoorden; foutloos opschrijven lukt niet. Zij mogen dus niet reageren? Discriminatie!

Maria.1 | 26-12-14 | 08:08

Ik heb de brief gelezen maar heb nog steeds geen idee welke reaguurder het is (als die persoon al reaguurt).
Zodra ik dat wél weet, haal ik betrokken reaguurder door het tooltje en zet elke spel/ taal of vormfout die ik tegenkom, genadeloos op de GeenStijl.
*kerstgedachte*

necrosis | 26-12-14 | 07:50

As geensteil dur eigen taalreguls gaat enforcen, bleifen er weinig poppetjes over om centjes voor de geensteil te genereren.

CumGranoSalis | 26-12-14 | 07:48

@mr. coffee | 26-12-14 | 07:38
*diepe zucht*

necrosis | 26-12-14 | 07:42

necrosis | 26-12-14 | 07:32
Je wel hoor dat komt er wel, kijk maar:

,voegwoord (en) of zelfs,,,,,,,,voegwoord (en)

mr. coffee | 26-12-14 | 07:38

@Bazip Zeehok | 26-12-14 | 07:17
Voor een voegwoord (en) komt nimmer een komma!

necrosis | 26-12-14 | 07:32

Taalnazi`s vergeten de primaire functie van taal: communicatie.
Daar heb je helemaal geen correcte spelling voor nodig.
Wel inhoud.

Feynman | 25-12-14 | 21:17

Mee eens, en een d of t verkeerd is niet zo belangrijk. Maar als een reactie vol staat met (bewust?) zeer slordig geschreven woorden, onder het mom van: "als ze me maar begrijpen", dan leidt de slordige tekst (bij mij) wel een beetje af van de inhoud. Zal wel ouderwets zijn, en in dit stukje zullen vast ook wel fouten zitten, maar ik probeer wel een beetje netjes te schrijven, want dan komt de boodschap toch beter over denk ik. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen. Verder is de e-mail wel een beetje mierenneuken inderdaad, dat dan weer wel :-)

Bazip Zeehok | 26-12-14 | 07:17

@Bakito | 25-12-14 | 21:03
Je hebt taalfouten en kapitale fouten!

necrosis | 26-12-14 | 07:06

Ja, er worden veel fouten gemaakt maar het is een beetje overdreven om typefouten als fouten mee te nemen. Dat gebeurt gewoon soms. Een verkeerde aanslag. De auteur vindt dat slordig. Ik vind het mierenneukerig.

Zzzzooooffff | 26-12-14 | 05:40

GeenStijl is een eigennaam, die onderbreek je niet met spaties. Taalbeheersen en seriewoordenaren doen sommigen gedachteloos en als vanzelf. Zij die veinzen het te kunnen vallen genadeloos door de mand.

Strotgrondel | 26-12-14 | 05:27

Een typisch Nederlands topic… kudt wijf op de bank, ruk wagen voor de deur, luizenbaan, schulden bij de bank, schuldsanering voor de deur, van god verstoten koters, een dochter welke voor een peuk op de knieën duikt etc. Ondertussen een mail tikken over de taalfouten van anderen. Gevisualiseerde krijg je de Nederlandse samenleving niet.

the_hammer | 26-12-14 | 05:08

Zal zelf nooit een taal wonder worden vrees ik. Maar van mensen die zo opgaan in grammatica dat ze niet meer de inhoud van iets kunnen zien uit ergenis om wat spel of typefouten kan ik nog altijd de slappe lach krijgen.

saidnowomanever | 26-12-14 | 04:39

Als morgen enige kernbommen op Nederland vallen, een vuurstorm steden wegvaagt en de lucht van verteerde lijken de atmosfeer bederft zal deze idioot in een bedompte schuilkelder, de laatste uitgegeven kranten uitpluizen om na te gaan of er geen spelfouten in staan.
De overwinning van een dwaas.
Veel plezier er mee.
T sal me geen drol boeie flapdrol.

bakoenin | 26-12-14 | 04:07

@Frans1156 | 26-12-14 | 02:37

Wat is jouw niveau dan?

(Dat je gelden typt i.p.v. geleden is een typo, no problem; maar de komma na "af" is not done).

neutron | 26-12-14 | 02:50

Toen ik drie jaar gelden voor het eerst Geenstijl bezocht viel me op dat er direct gereageerd werd op taalfouten door andere reaguurders. Men was behoorlijk streng voor elkaar. Ik verbaas me de laatste tijd ook over de vele taalfouten en erger, ik vraag me steeds vaker af, of ik op een site zit waar de mede forumleden ver onder mijn niveau zitten.

Frans1156 | 26-12-14 | 02:37

neutron | 26-12-14 | 01:51
Grappig dat het inderdaad nog te lezen is, maar het leest wel iets langzamer.

I.P standing up | 26-12-14 | 02:13

@neutron | 26-12-14 | 01:51
Hoe krijg je het voor elkaar..... hahahahaha....... het is wel leuk!!!

winged | 26-12-14 | 02:07

En Feynman is een lul want ¨door de taalunie gediscussieerd¨ ies goeloel. De Taalunie be-ijvert zich voor de aansluiting van Vlaanderen en Nederland. Het Genootschap der Nederlandse taal miert over spelling. Je mag wel miepen dat het om de inhoud gaat, maar je inhoud deugde niet. Verder getuigen taalfouten voor minachting voor de lezer.

goktrommelisttot | 26-12-14 | 02:07

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese
uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee
vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het
einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de
ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn.
De rset van de ltteers mgoen wllikueirg
gpletaast wdoren en je knut vrelvogens
gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat
we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het
wrood als gheeel.

neutron | 26-12-14 | 01:51

@tweetybird | 26-12-14 | 00:18
Goed verhaal man, lekker kort ook.

Nietvoordekat | 26-12-14 | 01:46

*Welterusten voor wie slapen gaat en anders ook een fijne nacht. En een mooie 2e kerst.*

AntiSoof | 26-12-14 | 01:43

In uw geval: GVEDA.
Klier van Bartholin | 26-12-14 | 01:31

Hmmm rare afkorting. Weet niet wat dat met dit topic te maken heeft.Goed Voor Elke Dag Avondeten.

tweetybird | 26-12-14 | 01:42

@tweetybird | 26-12-14 | 01:24,
LOL.

AntiSoof | 26-12-14 | 01:38

Ik kna wel 200 woordne per minut typne! Welterusten.

pendajo | 26-12-14 | 01:32

tweetybird | 26-12-14 | 01:24
In uw geval: GVEDA.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 01:31

AntiSoof | 26-12-14 | 01:19

Bij mijn reaguursels komt er dan te staan KGB. Is de afkorting voor kaputte google robot.

tweetybird | 26-12-14 | 01:24

@Frikandel_met_mayo | 26-12-14 | 01:13,
Als je de 'normale' letters en woorden niet goed kunt lezen en schrijven, dan meld je dat gewoon (D!) bij je comment. En autisten vermelden (A!), Hsp-ers (H!) enzovoorts. Dat scheelt ook alweer begrijpend lezen en schrijven.

AntiSoof | 26-12-14 | 01:19

Frikandel_met_mayo | 26-12-14 | 01:13

Dan ben je dislexties.

tweetybird | 26-12-14 | 01:14

En als je nou dyslectisch bent?

Frikandel_met_mayo | 26-12-14 | 01:13

Ik denk dat mijn taalvouten niet aan mij liggen,maar aan mijn google auto correcte robot. Die haags ,oud hollands ,fries en limburgs door de war haalt. Kan ook zijn dat hij op zuid afrikaans staat. Feit is wel. Het valt mij niet aan te rekenen. Geef google maar de schuld. Een stukje techniek dat je ook bij het zoeken steevast naar de adverteerder brengt die het meest betaald masr je eigenlijk niet zoekt. Ik eacht nu maar op de nieuwe techniek. Het chip implentaat der nederlandse taal. De autocorrectie voor den hersens. Maar zolang die er niet is zult u het moeten doen met mijn taalvouten en verkeerde zinsopbouw. Heeft u daar een probleem mee. Ik niet. Is het probleem zo groot voor u. Het staat u vrij om het reaguursel niet te lezen u probleem is namelijk niet mijn probleem. U probleem is namelijk mijn taalvouten en mijn probleem is de kapotte google auto correctie robot. Zo zie je maar ieder heeft soms een ander probleem.

tweetybird | 26-12-14 | 01:11

newray | 26-12-14 | 01:08
Hij die zonder zonde is ............
Ojee, komen we weer in het Midden-Oosten uit.
Ik ben weg.
Iedereen een prachtig 2015.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 01:11

Klier van Bartholin
Mijn fout, moet ik ook kunnen toegeven,.

newray | 26-12-14 | 01:08

newray | 26-12-14 | 01:03
Ja sorry maar U met een hoofdletter is midden in een zin niet correct.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 01:05

SinEstilo |
darren en bijen, misschien bedoelde U daar?

newray | 26-12-14 | 01:03

Klagert is humorleaus

IQmin100 | 26-12-14 | 01:03

Niets mis met een correctie op juist taalgebruik. Wie dar een probleem mee heeft, heeft een probleem.

SinEstilo | 26-12-14 | 00:59

..... Een beetje emotie en een beetje verstand. Dat is mijn mening tot nu toe......
AntiSoof | 26-12-14 | 00:53
Veel wijzer zal de mensheid niet worden ben ik bang.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:58

-weggejorist-

NelisVau | 26-12-14 | 00:57

Oeps, correctie, laatste stukje van mijn comment @00:52 deugt niet, ze hebben het wel beïnvloed, niet direct opgelegd dat was al aan de gang.

Willem Hollander | 26-12-14 | 00:57

Lewis | 26-12-14 | 00:41
Op zon- en feestdagen staat de wereld stil in Nederland.
Het Journaal wordt een Journaaltje.
Zelfs Albert Verlinde roddelt even niet.
Nu begrijp ik het voorstel van de JOVD om van kerstmis normale werkdagen te maken.
Een dag zonder graaien is geen dag en een dag zonder roddels is bijna net zo erg.

Jan Dribbel | 26-12-14 | 00:56

@HaagseSkieldah | 26-12-14 | 00:47
Ik herken dat wel. Als je er eenmaal op gaat letten word je helemaal gek. Ik ben nooit gediagnosticeerd, maar denk HSP te hebben.

carramba | 26-12-14 | 00:55

@Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:49,
Daar ben ik het mee eens. Mensen die zich door emoties laten afleiden worden vaak onredelijk. Maar, daarentegen, liefde is ook een emotie en als die afleidt, dan nou ja. Moeilijk moeilijk. Ik zou zeggen een tussenweg. Een beetje emotie en een beetje verstand. Dat is mijn mening tot nu toe.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:53

Feynman | 26-12-14 | 00:32
"Vooral voor de bekrompen georganiseerde Nederlandse taal geeft een tunnelvisie op de spelling een contraproductief effect op de inhoud."
Hear, hear! *Heft zijn glas*
Het taalnazisme wordt nog verder aangewakkerd door o.a. het nationaal dictee. Ik gebruik vaak met opzet 'wou' i.p.v. 'wilde' of 'schoonbroer' i.p.v. 'zwager', gewoon omdat taalnazis daar ook vaak op aanslaan, maar het wel degelijk standaardnederlands is. Vind ik grappig, taalnazis begrijpen namelijk helemaal niets van taal, anders zouden ze niet zoveel mauwen. De Nederlandse taalunie is veel te star, mijns inziens, lokale afwijkingen worden zelden geaccepteerd. Terwijl het standaardnederlands natuurlijk gewoon een 19e eeuws verzinsel is, bijvoorbeeld het gebruik van 'zich' dat komt uit Duitsland, en misschien ook gebruikelijk in wat oostelijke delen van ons land, het is echter zeker geen Hollands. Wijlen mijn grootvader werd geregeld een beetje dom en neerbuigend bejegend als hij het had over 'z'n eigen' terwijl dat toch algemeen gebruikt werd in zo'n beetje heel Holland, doch verboten door geradicaliseerde fanatici van het 'verduitste' standaardnederlands, wat overigens onder dwang opgelegd door onze erste konig(en) in de 19e eeuw.

Willem Hollander | 26-12-14 | 00:52

newray | 26-12-14 | 00:36
Pak de tegel ervoor erbij voor context. Is onderdeel van een gesprek. Mooi dat u de noodzaak aantoont om in een tegel de context van de vorige tegels te herhalen.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:36
Alleen een diskwalificatie? Zie
Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:28
Inderdaad, die alinea had je al van me gehad.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:38
U introduceerde mijn oma als voorbeeld van een populatie die niet of slechter met spelfouten om zou gaan. Dat is vreemd aangezien de groep die zelf niet kan spellen, gewend is met spelfouten om te gaan. Daarna ga je huilen dat ik reageer met je EIGEN voorbeeld. En niet zoals je stelde met alleen mijn oma, maar de complete populatie die spelling minder machtig is. Lees maar terug.

U schrijft dat je alleen de eerste alinea leest, maar binnen dit voorbeeld pak je alleen de eerste helft van een zin, waar je afhaakt vlak voor het woord mits. Dus ook dat doe je al niet. Dat is niet verwonderlijk, want dan zou je inhoudelijk verweer moeten voeren, en dat is je kennelijk een brug te ver.

Ironisch trouwens dat je met zulke inhoudelijke fouten zelf spelfouten bagatelliseert.

Feynman | 26-12-14 | 00:51

Lewis | 26-12-14 | 00:41
Jup, lekkurss.

newray | 26-12-14 | 00:51

AntiSoof | 26-12-14 | 00:45
Dieren zijn sowieso slimmer dan mensen en communiceren blijft een kunst, met dieren en mensen en die laatste groep laat zich vaak afleiden door emotie en dat is geen beste raadgever.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:49

Dan heb je vast ook een hekel aan die reclames waarbij gedemonsteerd wordt hoe krokant chips van merk x zijn?

carramba | 26-12-14 | 00:36

Nee dit absoluut niet eigenlijk.
Maar mijn collega van 50 met overgewicht kan geen 3x op zijn boterham kauwen zonder "hmm, ahgm, huuu" uit te zuchten.

Bloed irritant

HaagseSkieldah | 26-12-14 | 00:47

^ i.p.v. 'inder' bedoelde ik 'Minder'. (Typefoutje)

AntiSoof | 26-12-14 | 00:47

@Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:41,
Dieren vind ik vaak slimmer en inder (talig) geconditioneerd dan mensen. Begrijpt jouw kat je niet en waarom niet? Zeg je niet duidelijk genoeg wat je hem wil vertellen? Men moet de taal van de natuur spreken om contact te hebben. Probeer eens cat-wispering.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:45

Intussen is dit wel maar mooi het populairste avondtopic sinds tijden.

Lewis | 26-12-14 | 00:41

AntiSoof | 26-12-14 | 00:36
Dat probeer ik ook met mijn kat maar om één of andere reden ..

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:41

Van Rossum: je gebruik van komma's is tenenkrommend. Doe daar eerst eens wat aan voordat je anderen de les leest.

Rest In Privacy | 26-12-14 | 00:41

FlitsPool | 26-12-14 | 00:26
Het gaat er gewoon om dat als ik zo schrijf dat je er geen reet van begrijpt. Tegenbewijs geleverd. Probeert u het vooral nog eens.

Feynman | 26-12-14 | 00:40

@newray | 26-12-14 | 00:34
En volgens mij mis jij de l van l*l! ghe ghe ;)

deraderendraaien | 26-12-14 | 00:38

Feynman | 26-12-14 | 00:34
De geschiedenis van je oma is echt off-topic. Daar reageer ik niet op.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:38

Het gaat er m.i. in taal niet om wat je wil zeggen, maar om wat je wil dat de ander begrijpt van wat je denkt. En dat is heel wat anders. Eigenlijk is taal paradoxaal. De ontvanger is in wezen belangrijker dan de boodschapper. Denk ik.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:36

Feynman | 26-12-14 | 00:34
Ja , en als je wel leest wordt je van jouw tegel niet wijzer. cheers.!!

newray | 26-12-14 | 00:36

@HaagseSkieldah | 26-12-14 | 00:30
Dan heb je vast ook een hekel aan die reclames waarbij gedemonsteerd wordt hoe krokant chips van merk x zijn?

carramba | 26-12-14 | 00:36

Feynman | 26-12-14 | 00:26
Dat jij met je ellenlange nietszeggende teksten anderen gaat beschuldigen dat ze tijd verspillen, is wel heel ironisch.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:36

FlitsPool | 26-12-14 | 00:31
Ook op het bredere citaat is de tegel waar op u reageert nog steeds van toepassing. Maar goed, dat weet u nog niet, want u leest het toch niet. Niets lezen is de makkelijkste manier dom te blijven EN in jezelf gekeerd te blijven.

Feynman | 26-12-14 | 00:34

deraderendraaien | 26-12-14 | 00:32
te veel caps;ock., next

newray | 26-12-14 | 00:34

" Deze fouten doen afbreuk aan Geen Stijl."
Moet dit niet zijn; Deze fouten doen afbreuk aan DE Geen Stijl?

*Antwoord verwachten doet.*

deraderendraaien | 26-12-14 | 00:32

Velderama | 26-12-14 | 00:09
Het is voor mij persoonlijk zelfs precies andersom. Wanneer ik puur geconcentreerd ben op de inhoud, is mijn spelling op zijn slechtst. Omdat ik daar op dat moment niet over nadenk. Ik heb wel wat beters te formuleren. Vooral voor de bekrompen georganiseerde Nederlandse taal geeft een tunnelvisie op de spelling een contraproductief effect op de inhoud.

Daarom zie je ook het advies circuleren om na het schrijven je tekst zelf of door een ander te laten herlezen. En niet het advies goed te leren spellen. Het zijn niet te vergelijken manieren van denken die sommige mensen alleen vanuit routine leren parallel te laten lopen. Maar dan nog steeds met spelling als ondergeschikt denkproces, waar het naar mijn idee hoort.

Feynman | 26-12-14 | 00:32

Feynman | 26-12-14 | 00:26
Ik zal eens voor je citeren:
-
Wat jij makkelijk kan lezen, kan voor iemand anders niet zo makkelijk meer zijn (je oma bijv.)
-
bijv. staat voor bijvoorbeeld. Tussen haakjes staat tussen haakjes als kleine verduidelijking voor de zin ervoor. In die zin staat "iemand anders" = heel algemeen. Ik had het dus niet over je oma.
-
Ik moet zeggen: je schrijf wel hele lange teksten, maar ik hoef altijd alleen de 1e alinea te lezen. Maakt het wel zo makkelijk.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:31

newray | 26-12-14 | 00:29
Met een taalpurist is niks mis.
Advocaten verdienen er dik geld mee.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:31

Weet je waar ik niet tegen kan?
Smakken en/of geluiden maken als je eet.
Dan wil ik ook de Nazi uithangen.

Iedereen heeft iets.

HaagseSkieldah | 26-12-14 | 00:30

Je zou taalnazie ook kunnen vertellen als taalpuritein.

newray | 26-12-14 | 00:29

Wist u trouwens dat iemand die in een reactie gaat schelden, diskwalificeren of de noodzaak voelt te ventileren dat hij of zij gelijk heeft, aantoonbaar gestopt is zijn standpunt te onderbouwen? Daarmee de kans verkleint de ander te overtuigen, de sfeer vergalt en de tijd van schrijver en lezer verspilt?
Feynman | 26-12-14 | 00:26
Hear, hear.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:28

ernstige schade | 26-12-14 | 00:15
Ik denk inderdaad dat het feitelijk juist is wat ik schreef. Verder was ik best genuanceerd. Waarom uit mezelf met een voorbeeld komen? En wat FlitsPool zegt.

Velderama | 26-12-14 | 00:28

RoBD=Skullfucker | 26-12-14 | 00:11
Geloof niet dat ik dat ooit ontkend heb. Ut goat r gwn om da ask soo sgreif da ju r g1 reed mir fan bugreijpt.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:26

FlitsPool | 26-12-14 | 00:05
U schreef "je oma", dus uw eerste zin is alweer feitelijk onjuist. Had u "een oma", of "mijn oma" geschreven had u een punt kunnen hebben, mist u ook nog een oplossing verzint voor de twee andere drogredenen die u simultaan maakte, maar geeneens op reageert.

Bovendien komt mijn oma, net zoals alle andere oma`s en opa`s uit een tijdgeest waar onderwijs nog helemaal niet zo wijdverbreid en vanzelfsprekend is als nu gebruikelijk. Die generatie is veel meer gewend aan spelfouten en analfabeten als u en ik. Uw aanname dat die meer moeite zouden hebben die te ondervangen is strijdig met de ervaring die ze erin hebben.

Los daarvan kan ik drie verschillende drogreden in uw epistel blootleggen. En dan komt u alleen met de niet onderbouwde diskwalificatie dat ik het niet zou snappen, die natuurlijk naar puberaal kort en bondig gebruik onderbouwing mist, en niet alleen een reactie niet verdiend, maar ook een inhoudelijke reactie technisch onmogelijk maakt. Vervolgens is het gebruikelijk door het uitblijven van een dergelijke reactie onterecht de conclusie te trekken de discussie gewonnen te hebben.

Op de voet gevolgd door een tweede diskwalificatie dat ik in mezelf gekeerd zou zijn, omdat ik inhoudelijk inga op uw schrijven en uw denkwijze. Hetgeen u mij verwijt is het tegenovergestelde van uw diskwalificatie. Dat is de vierde drogreden, de non sequitur. Zou ik werkelijk in mezelf gekeerd zijn, dan had ik immers op mezelf gereageerd.

En natuurlijk wordt mijn reactie langer dan de uwe, als ik zin voor zin uw reactie zit te fileren.

Wist u trouwens dat iemand die in een reactie gaat schelden, diskwalificeren of de noodzaak voelt te ventileren dat hij of zij gelijk heeft, aantoonbaar gestopt is zijn standpunt te onderbouwen? Daarmee de kans verkleint de ander te overtuigen, de sfeer vergalt en de tijd van schrijver en lezer verspilt?

Feynman | 26-12-14 | 00:26

> FlitsPool | 26-12-14 | 00:19
Je hebt het plaatje niet gezien? Ik stuurde je naar dat plaatje, niet om mijn gelijk te halen, maar om je iets te leren, zoals mij hier geleerd is "merrokaan" als "marokkaan" te schrijven.
-
In dat plaatje zou je bijvoorbeeld zien dat een goedkope aluhoed beschuldiging zonder bewijs ongeveer hetzelfde niveau heeft als een pokertafel onderkotsen en dan claimen dat je een full house had.
-
> Mijn plempsel van 00:05 verduidelijkt mijn vorige plempsel; het bleek nodig te zijn.
Niet omdat het onduidelijk was, maar omdat het onjuist was.

ernstige schade | 26-12-14 | 00:25

Eurotokkie | 26-12-14 | 00:19
Dat is de toekomstige tijd.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:24

'Taalnazi', de literaire Godwin.

Astroturfer | 26-12-14 | 00:22

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:17

Dus ik ontwikkelde klopt niet .

Eurotokkie | 26-12-14 | 00:19

ernstige schade | 26-12-14 | 00:12
Het is hoogst kinderachtig als iemand een nieuwe nick aanmaakt en vervolgens zich in de discussie mengt zich voordoend als een ander.

Mijn plempsel van 00:05 verduidelijkt mijn vorige plempsel; het bleek nodig te zijn.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:19

Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:05

Zal ten eerste lekker rustig worden op geenstijl.
En ik ben blij dat jij dan met dit reaguursel al strafpunten heb opgelopen. Je bent gezakt voor je dictee. Dus laten we dat maar niet doen. Ben bang dat meer als de helft van de reaguurders er binnen een week al vanaf ligt inclusief tweetybird. Want gelukkig zijn hier maar weinig taal nazi zeuren. En wel heel veel met spellingsvouten of geen goede zinsopbouw. Vooral ik dus,hahaha.Zie het vaak pas als ik op versturen heb gedrukt. Maar dan is het al te laat. Ach ja als ik proffesor had willen worden in de nederlandse taal had ik twintig jaar langer moeten studeren. Maar dat duurde mij 19 jaar te lang. Heb er dus maar vanaf gezien

tweetybird | 26-12-14 | 00:18

@ Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:16
Ironie herkennen kun je leren.

Lewis | 26-12-14 | 00:17

AntiSoof | 26-12-14 | 00:13
Haha, we zijn nu toch allemaal aan het kommaneuken dus het mag.
Is, je kan niet ontwikkelen in de verleden tijd.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:17

-weggejorist-

Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:16

@newray | 26-12-14 | 00:13,
Zolang we reaguren vechten we tenminste niet. Maar mee eens. Je ziet het fijn.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:16

@Lewis | 26-12-14 | 00:12
Oké, excuses. Maar je mist wel een hoofdletter en een puntje!

Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:16

newray | 26-12-14 | 00:13
Ja gezellig toch . morgen een dagje Ikea en het is weer gedaan met de kerst.

Eurotokkie | 26-12-14 | 00:16

Briefschrijver heb gelijk. Die taalfouten hier zijn soms echt ten hemel schrijend.
VanBukkem | 25-12-14 | 20:39
++++++++++
@VanBukkem
@Steilloos ten Onder
' schrijden ' vs ' schreien ' : let daarop !

À.amalrik | 26-12-14 | 00:16

> Velderama | 26-12-14 | 00:09
> Wat ik bedoel is dat als je een tekst zo snel opschrijft dat je fouten maakt, je meestal ook minder goed hebt nagedacht over wat je opschreef.
Hoe heet iemand die bij bovenstaande roept: Non-sequitor! Een autist die geen Latijn kan? (Maar serieus, je poogt een mening of subjectieve observatie te verkopen als feit. Een tegenvoorbeeld, zoals een reaguurder die er al over heeft nagedacht, is gemakkelijk gevonden, terwijl je nog niet eens zelf een voorbeeld hebt gegeven).

ernstige schade | 26-12-14 | 00:15

Krijg de tering taalnazi met je minderwaardigheidcomplex.

carramba | 26-12-14 | 00:14

De eerste kerstavond en we reaguren en zijn met elkaar. aplausje voor ons.

newray | 26-12-14 | 00:13

@Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:10,
Je gelooft het wel of niet, maar toen ik het typte, dacht ik, nee, is. Maar het was ontwikkeld is toch ook goed? Het is natuurlijk ontwikkeld, maar nu was dat zo? Kweetniet.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:13

> FlitsPool | 26-12-14 | 00:05
Je zegt echt helemaal niets in deze tegel. Raar genoeg zitten er vast ook geen spelfouten in. Kijk eens naar commons.wikimedia.org/wiki/File:Graham... en probeer je eigen plempsels te classificeren.

ernstige schade | 26-12-14 | 00:12

@ Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:10'
nou nou, bedaar

Lewis | 26-12-14 | 00:12

@feynman
@flitspool
Volledig eens met Feynman. Hoewel ik de BUK opmerking van Fe net als de oma opmerking van Fl ondermaats vond.

En Flitspool, misschien is het goed te realiseren dat de afspraken over taalgebruik continu aan verandering onderhevig zijn. Als veel mensen dezelfde fout blijven maken wordt dat de nieuwe spelling. Ware dit niet zoo dan palaverden wij nochtans immernoch zoo tezamen.

RoBD=Skullfucker | 26-12-14 | 00:11

@newray | 26-12-14 | 00:06
Hoofdletter, lul.

Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:10

... was ontwikkeld...
AntiSoof | 26-12-14 | 00:06
Was?

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:10

zeg hep die geen lefen ofsow datie kontinu moet seiken over taalvouten enso?

boermetlul | 26-12-14 | 00:10

Hoe vaak ik de redactie al niet gewezen heb op het feit dat het toch echt vertellen 'aan' is ipv 'tegen' en dan gaat zo'n anonieme reaguurder ons een beetje op de korrel nemen.
Zolang de redacteuren van GeenStijl spelfout op stijlfout stapelen, is het gewoon geoorlooft.
Ik vind overigens wel dat mensen die 'is'schrijven in plaats van 'eens', ongezien gejorist dienen te worden. Kom op zeg, het is hier geen whatsapp !

mr Fawlty | 26-12-14 | 00:10

@Feynman | 25-12-14 | 23:58
Je verdraait mijn woorden. Wat ik bedoel is dat als je een tekst zo snel opschrijft dat je fouten maakt, je meestal ook minder goed hebt nagedacht over wat je opschreef.

Velderama | 26-12-14 | 00:09

Typefoutje kan gebeuren maar inderdaad kan de beheersing van de nederlandse taal hier vaak tenenkrommende vormen aannemen. Gelukkig betrap ik mezelf daar zelden op. Maar ik ben dan ook heel slim.
Supermatthijs | 25-12-14 | 23:26
++++=+==
'tenenkrommende vormen' is contaminatie, matthijsje
-> ' groteske vormen '

À.amalrik | 26-12-14 | 00:09

@ Desolator | 26-12-14 | 00:06
Dat zei ik ook nergens.

Lewis | 26-12-14 | 00:08

@Brou Is Back | 26-12-14 | 00:05
Ja, dat schreef ik ook al, maar dan in andere woorden.

AntiSoof | 26-12-14 | 00:07

De mens is een akelig beest. De wereld is een gekkenhuis en hier is het centrum.

WitteGrunneger | 26-12-14 | 00:07

Nietvoordekat |
totaal niet mee eens.

newray | 26-12-14 | 00:06

Lewis | 26-12-14 | 00:04

Soms ja, niet in dit geval.

Desolator | 26-12-14 | 00:06

Lewis | 26-12-14 | 00:04

Soms ja, niet in dit geval.

Desolator | 26-12-14 | 00:06

@Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:00,
Liefde lijkt mij meer het voertuig van de geest te zijn. Wist je dat het spijkerschrift was ontwikkeld om de belasting bij te houden?

AntiSoof | 26-12-14 | 00:06

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:00
Diep hoor.

Steilloos ten Onder | 26-12-14 | 00:05

Ik ben het er in zekere zin wel mee eens. Een soort van puntenrijbewijs voor reaguurders. Bij twintig punten krijg je even een poosje reaguurvrij om je groene boekje nog maar eens door te nemen. Eén punt voor typefouten (typfouten? Vooruit, doe maar één puntje), drie voor dt-fouten, vijf voor foute zinsconstructies, en de volle twintig als je reaguursel echt gewoon helemaal niet leesbaar is. Wat zal dat een opluchting zijn!

Je krijgt uiteraard een invalidekaartje als je kunt aantonen dislekties te zijn, maar die staat dan ook voor altijd keihard naast je naam. Lesauto's moeten immers ook een grote blauwe L op het dak hebben.

Nietvoordekat | 26-12-14 | 00:05

Feynman | 25-12-14 | 23:58
Ik geef een voorbeeld, duidelijk niet pretendered je oma te kennen of met de intentie om uit te sluiten dat zij goed bekend is met straattaal of hedendaagse spelfouten. En nog herken je het niet en je gaat uitleggen dat je oma "bij de tijd" is. Dan kan je wel hele lappen tekst schrijven (met de intentie om interessant over te komen?) en afgegeven op iedereen, maar je hebt nu voor de 2e keer bewezen in jezelf gekeerd te zijn.

FlitsPool | 26-12-14 | 00:05

Desolator | 26-12-14 | 00:03
Even tussen haakjes , hier heb je wel een punt.

Eurotokkie | 26-12-14 | 00:05

Vroeger, toen goed onderwijs nog heel gewoon was, was ook ik een taalnazi. Altijd de beste van de klas in het maken van dictee's.
.
Maar toen kwam er een stelletje randdebiele spellingshervormers dat het bestond om 'ruggeNgraat' en 'zonneNschijn' als juiste spelling af te dwingen; toen wist ik dat onze spelling in handen van totaal-idioten was gevallen en heb ik mijn taalnazischap opgegeven.
.

Brou Is Back | 26-12-14 | 00:05

@ Desolator | 26-12-14 | 00:03
O jawel hoor, soms kan dat prima.

Lewis | 26-12-14 | 00:04

Een komma en een "en" gaan al niet samen.

Desolator | 26-12-14 | 00:03

@ BertholeevandeAIVD | 25-12-14 | 23:17
Lol. Zelf bedacht? (Dan nog leuker.)

Lewis | 26-12-14 | 00:02

tweetybird | 25-12-14 | 23:56
Ik reaguur tijdens het fappen , dit vind mijn vriendin opwindend.

Eurotokkie | 26-12-14 | 00:01

Zyprexa20mg | 25-12-14 | 23:53
"ff uit je roes halen doet"
Alles is de schuld van de geenstijl.

newray | 26-12-14 | 00:01

De taal is het voertuig van de geest.

Klier van Bartholin | 26-12-14 | 00:00

@ eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 23:46
Ja, inderdaad, ik wacht ook al de hele avond.

Lewis | 25-12-14 | 23:59

Houd een sop.

Balletje Mayo | 25-12-14 | 23:59

@Moriarty
Eens met wat je zegt over de taalfouten in het stukje. Je hebt er zelfs nog enkele gemist. Nog los van het verkeerde gebruik van uitroeptekens en hoofdletters.... Brrrr

- waar ik me over verbaas (en soms aan erger).... Fout. De haakjes zijn hier niet correct, een komma had volstaan.

- dit zijn zomaar een aantal taalfouten die binnen enkele minuten gevonden werden.... Fout. De schrijver schrijft in de ik vorm, deze omschakeling is niet correct.

- typefouten zoals steefs in plaats van steeds zijn gewoon slordig.... Fout. De zin verwijst in het artikel naar de vorige zin, het woord "echter" had toegevoegd moeten worden. En nogmaals fout. Gewoon slordig kan niet. Dat is spreektaal en grammaticaal niet correct.

- voor mijn hobby heb ik veel te maken met artikelen voor tijdschriften en dus ook veel te maken met taalfouten... Fout. Deze ga ik niet eens uitleggen.

- en de ergste fout wat mij betreft, een fout die het hele stukje belachelijk maakt. In de inleiding schrijft de schrijver dat het gaat over de fouten gemaakt binnen de artikelen van GeenStijl. Zonder enige aankondiging blijkt het in de alinea erna over de reaguursels te gaan. Elementaire stijlfout.

Plus, zwaktebod, namen van reaguurders noemen is al twijfelachtig. Maar waar is dan de nick van schrijver?

RoBD=Skullfucker | 25-12-14 | 23:59

Zyprexa20mg | 25-12-14 | 23:53

"Langs de andere kant" ?

Desolator | 25-12-14 | 23:59

Velderama | 25-12-14 | 23:27
Als je een tekst leest zonder argwaan, gaat er sowieso iets mis. Dan ben je namelijk klakkeloos informatie aan het consumeren zonder kritisch na te denken. Als ik dus mijn tekst moet larderen met de juiste hoeveelheid spelfouten om jouw brein in de tweede versnelling te krijgen doe ik dat met liefde.

FlitsPool | 25-12-14 | 23:40
Allereerst onderschat je dan extreem mijn oma. Dat is al de eerste inhoudelijke omissie dat je probeert vanuit een punt te redeneren die je niet kent. Omdat je niet weet waar je vertrekt, weet je dus ook niet waar je naartoe gaat en waar je eindigt. Wat je wilde zeggen wordt daarmee ook onbekend.

Los van het op de man spelen, de ad hominem reflex onder de inhoudelijke denkfouten, een denkfout die al duizenden jaren onder filosofen bekend is ga je direct verder met de volgende. De hellend vlak redenering. Niet met een tegenargument komen wat direct ingaat op het geponeerde, maar uit de populatie mensen proberen te komen met een demente bejaarde, die het sowieso niet volgt. Helaas is mijn oma nog bij de tijd.

Daarna dat alles maar kort en bondig moet zijn. Dat korter beter is. De twitter generatie. 140 tekens. Die leeft van samenvatting naar samenvatting en niet meer haar standpunten wil onderbouwen. Die ook niet meer de onderbouwing van de ander wil hebben. Geen wolk van denkpatronen en wegen in gedachten, maar slechts flarden van stoeptegelfragmenten.

Weet je waar je dan mee eindigt? Welles en Nietus. Nou sorry, daar ben ik ooit mijn reeks opleidingen mee begonnen. Net zoals kleien en kleuren heb ik dat inmiddels verlaten. De groeten.

Feynman | 25-12-14 | 23:58

"Degenen die er moeite mee hebben geef ik altijd het advies om hun teksten even door te laten lezen door iemand die wel goed op de hoogte is met de regels alvorens ze te publiceren"
.
ik heeft did skrijfen efen door mein frouw laten nakeiken en die fond et geskikt foor publikasie

metoo1 | 25-12-14 | 23:57

Ze zeggen altijd ,niet whatsappen onder het autorijden. DUS dat doe ik niet meer. Ik reaguur nu op geenstijl onder het autorijden.Is wel een stuk moeilijker als whatsappen onder het autorijden. Als er tegenliggers aankomen krijg ik altijd zoveel van die taalvouten in mijn reaguursels. Je weet wel dat verblindende licht van die tegenliggers en het net ontwijken van die vrachtauto haalt je altijd zo uit je concentratie. Dan die zeikbeer op de achterbank en het roze facebook konijn op je zijstoel. En dan begrijp je dat het schrijven best moeilijk is onder het autorijden. Ken je nagaan als er sneeuw komt en het glad wordt. Dan wordt het net haagsch die reaguursels van me. Hahaha

tweetybird | 25-12-14 | 23:56

> bruin kikkertje | 25-12-14 | 23:47
Mijn spell-checker staat ingesteld op de Engelse taal. Ook is deze commentbox zo onhandig klein. Als ik mooie zinnen wil lezen dan trek ik wel een boek van Reve, Hermans, Slauerhoff of Nooteboom uit de kast. Of lees een stukje van Quid.

ernstige schade | 25-12-14 | 23:55

Taalnazi's moeten zich realiseren dat er altijd wel een of andere hoogleraar Nederlandse letterkunde is die zelfs met een goed geletterde taalnazi volledig de vloer aanveegt.

Tungsten | 25-12-14 | 23:55

Het punt is vooral dat slordige fouten afbreuk doen aan de gemiddelde hoge intelligentie van de reaguurders hier.
En daar moeten we toch met zorg over waken, omdat we al zo vaak worden aangevallen door gelovigen van de linkse kerk.
Langs de andere kant mogen we ook geen afbreuk doen aan het adagium dat alles altijd de schuld is van GeenStijl, zo ook het persisterende karakter van de taalverloedering in het algemeen en in het bijzonder in reaguurderssferen.

Zyprexa20mg | 25-12-14 | 23:53

Ik vraag me af of je met gebarentaal ook taalfouten kunt maken.

Eurotokkie | 25-12-14 | 23:53

Het niveau valt hier anders nog best mee, in aanmerking gekomen dat veel reacties op tablets en telefoons getikt zullen zijn. Ga eens reacties lezen op telegraaf.nl en dan piep je wel anders. (Voor het omgekeerde: The Guardian. Veel droge, goed geschreven en spelfoutvrije bon mots aldaar.)

QuelleFromage | 25-12-14 | 23:53

Klagen over taalfouten in een stukje met daarin, jawel, taalfouten, is natuurlijk meer dan een beetje lachwekkend.

Maar ik heb ook meerdere keren cynisch gelachen bij tegels met taalfouten waarin commentaar wordt gegeven op het onderwijs. Extra als die reaguurder dan ook nog weet te melden dat het onderwijs vroeger beter was.

Bruine Beer | 25-12-14 | 23:52

waz getekunt de boozwigten klup...

Desolator | 25-12-14 | 23:52

Van die punten overal tussen, ook zo irritant.
Klier van Bartholin | 25-12-14 | 23:48
point taken. gaaf

newray | 25-12-14 | 23:52

Taw nee drekiez. Teh teom tien rekkeg nedrow.
Ieder vogeltje zingt zoals het is gebekt.
Iets met slakken en zout.

WitteGrunneger | 25-12-14 | 23:52

Taal trouwens, tenminste de geschreven taal, zie ik als een onnatuurlijk gedrocht, uitgevonden om in de gaten te houden of het volk wel belasting betaalde. Dus als je slecht bent in taal dan ben je waarschijnlijk geen tollenaar. (Met dank aan de Bijbel, Jezus)

AntiSoof | 25-12-14 | 23:51

> Velderama | 25-12-14 | 23:27
Zeggen dat spelfouten iets zeggen over de scribent is zeggen dat een lelijk hoofd iets zegt over de inhoud van een politicus.
-
Als we puur gaan voor een brede communicatie, dan dient onze taal zo strict te zijn als computercode (rekenmachinetaal) en wiskundesommen. Dan nog spelen we Wittgensteiniaanse taalspelletjes met elkaar: Zelfs correcte woorden en hoogdravend taalgebruik garanderen geen optimale communicatie, betekenis wordt subjectief gevormd en is afhankelijk van de cultuur, context, semantiek en wat al dies meer. De betekenis van "ga eens dood" of "ga eens deaud" hangt niet af van een spelfout, maar van de context.
-
Dat je zelf argwanend wordt zegt dus meer over jou dan over de taalverkrachters. Kijk ook naar de communicatie tussen natuurkunde wetenschappers: Heldere, ondubbelzinnige formules. Waar één foutje het instorten van een brug kan betekenen. Die formules gaan over het beschrijven van de realiteit. Als natuurkundigen dezelfde eisen zouden stellen aan jouw realiteitsbeschrijvingen als een SS-taal troeper dan zou je je heel klein en dom voelen. Pas dus maar op wie je corrigeerd.

ernstige schade | 25-12-14 | 23:49

Ach. De drukke geaguurdert. Onderweg van werk naar huis of tussen borrels door snel de terechte frustratie op GeenStijl plempen. Het gaat om de inhoud, niet om de grammatica. Autocorrect naait ons allemaal. Een beetje fantasie en een rechtse mening onder het lezen en je begrijpt alles.
*zeiksnor

NiceGuysFinishLast | 25-12-14 | 23:48


Van die punten overal tussen, ook zo irritant.

Klier van Bartholin | 25-12-14 | 23:48

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:45
Ja goed , laat op de avond worden idd de meeste taalfoeten gemaakt.

Eurotokkie | 25-12-14 | 23:47

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:45
Gewoon meer bier .. duhhh

newray | 25-12-14 | 23:47

ernstige schade 23.23: Er worden inderdaad (soms) wel zinnige dingen via GeenStijl aan de eeuwigheid toevertrouwd, ondanks taal- en typefouten allerhande. Dikwijls zelfs gewild om interessant of "leuk" te doen of zo. Voor mij niet gelaten maar ik probeer zelf wel enigszins de regels te volgen en daardoor leesbaar te blijven.
Mijn spellingscorrectieprogramma (wat een woord zeg!) helpt me daarbij wonderwel. Daarbij is het toch een kleine moeite om je tekst even na te lezen voordat je op "post" drukt?
Dat geraaskal over taalnazis enz. onderga ik maar, overwegend dat dit toch maar het verweer van de onbekwamen en oppervlakkigen is.

bruin kikkertje | 25-12-14 | 23:47

Dus ook als je dislexies ben pech. Geen taalvouten meer toegestaan. Klein schermpje dikke vingers geen taalvouten meer toegestaan. Kippig als de pleuris geen taalvouten meer toegestaan. En zo zijn er nog wat redenen waarom mensen taalvouten maken. Ik zeg altijd maar zo ook al staan er taalvouten in maar je begrijpd wat de reaguurder bedoeld is het goedt. Geenstijl is geen sitotoeds. Mensen die er over vallen zijn zeuren om het zeuren. Mijn mening de jouwe mag anders zijn al kan mij dat geen pleuris schelen. Als ik begrijp wat iemand bedoeld vind ik hed besd. Nou zet voor did stukje reaguursel de verbeter robot maar in. Succes ermee.

tweetybird | 25-12-14 | 23:46

Ik ben het eens met de schrijver. Lees altijd je stukje nog een keer over voordat je het post.
.
Nederlands is een samenraapsel van een partijtje dialecten zoals van les goeux, oftewel werkloze zeerovers, meer bekend als de Geuzen. Er is veel gelijkenis met de hedendaagse reaguurder!
.
Uit dat samenraapsel is pas en 1930 een soort Algemeen Beschaafd Nederlands gedestilleerd, gebaseerd op de taal van Eduard Douwes Dekker. Zonder hem zou je nooit zeggen: "Smaakt het", maar was het gebleven bij: "Het behaagt mij kondt te geven van het geneugte dat het maal mij welgevallen is".
.
In het Nederlands spreek is zoals je het zegt zelden zoals je het schrijft. Dat kennen de Engelsen niet.
.
Aan de spelling kan je makkelijk het niveau van iemand bepalen. Wie bijvoorbeeld "te allen tijde" schrijft is dus niet verder gekomen dan tweede klas Mavo.
.
Keerzijde is dat door de spellingregels de taal dood is. De gebruiken van de verschillende bevolkinsgfroepen veranderen nooit meer.
.
Vroeger had je de fonetische spelling, dan was er maar één spellingregel. Namelijk dat elke spellingwijze goed was mits de uitspraak maar hetzelfde was. Teuntie de meit = Antonia de meid. Tanneke de koeijwachter = Johanna de koeiwachter. Aanraadt-Aenraets-Aenraat-Anraethe-Anraed enz = allemaal zelfde uitsspraak.
.
Fonetische spelling leidt niet tot verbastering van woorden naar iets anders. Dus een patroniem Goorts (kind van iemand die Godefridus heet) wordt nooit een toponiem van der Goor of van Goor!
.
Fonetische spelling is veel leuker en maakt elke schrijver veel creatiever, veel meer taalvirtuositeit dan die saaie spellingregels.

Ikbeneenzelfbouwer | 25-12-14 | 23:46

Trouwens, jullie moeten nog leggen bij Wordfeud, allemaal!

eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 23:46

@Eurotokkie | 25-12-14 | 23:44
En de (bijna) dronken medemens dan?

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:45

Worst_kaas_scenario | 25-12-14 | 23:41

Een uitzondering geldt voor niet-native Dutch speakers en dyslectische mensen.

Eurotokkie | 25-12-14 | 23:44

Worst_kaas_scenario |
FO
leuk die taalnazies op de GS

newray | 25-12-14 | 23:44

Eigen redacteurs (vooral quid)maken ook vaak slordige fouten en zelfs stijlfouten. Verder gelul, dit is internets 2014

doskabouter | 25-12-14 | 23:43

Ach. Men kan de taal goed beheersen en dan nog over een beperkt (of bijv. een verziekt) denkraam beschikken. Er zijn geniale types die vreselijk verward communiceren en er zijn tunnelvisielijders die zo onvoorstelbaar dom zijn dat dit eigenlijk niet te geloven is, maar die oh zo mooi en foutloos kunnen communiceren dat het lijkt of onze lieve heer hier zelf aan het woord is, maar tegelijkertijd de (door o.a. de mooie taal) gepaaide lezer het moeras van de stompzinnigheid in leidt.
(Daarom vind ik sommige boeken zielig.)

AntiSoof | 25-12-14 | 23:42

dwar | 25-12-14 | 23:31

Een typo is ok, het steeds wederkerend gebruik van 010, 020, w8, idd en dergelijke, samengaand met een allegaartje van absoluut verkeerd gebruikte woorden als hun en hunnie doet me regelmatig de noodrem hanteren.

DANNY3960 | 25-12-14 | 23:41

De zin van het leven (meaning of life) is je kennis doorgeven.. love this planet. lol

newray | 25-12-14 | 23:41

Uit de huisregels:

"Analfabeten

Tenenkrommende taal- en spelfouten leveren u een ban op. Lees uw reactie terug alvorens te posten. Het (veelvuldig) gebruik van caps maakt u een schreeuwlelijk. Dit kan u een joris of ban opleveren."

Dat zou aardig wat bans moeten opleveren, GeenStijl!

Worst_kaas_scenario | 25-12-14 | 23:41

Feynman | 25-12-14 | 23:26
Het is wel arbitrair. Wat jij makkelijk kan lezen, kan voor iemand anders niet zo makkelijk meer zijn (je oma bijv.). We zullen het maar op een gebrek aan inlevingsvermogen bij jou gooien.

Lap tekst trouwens. Leers eens kort en bondig.

FlitsPool | 25-12-14 | 23:40

Jaaa ik sta er bij! Dankuwel en ongezien de tyfus!

Ceauceausneaut | 25-12-14 | 23:39

Best wel zielig om internet sites te zoeken waar taalfouten worden gemaakt.
Ik weet dat er mensen zijn die slapeloze nachten hiervan krijgen .

Eurotokkie | 25-12-14 | 23:39

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:34

Nee man een beetje de taalnazi aan het uithangen.

Supermatthijs | 25-12-14 | 23:37

.... Maar ik ben dan ook HEEL slim....
Supermatthijs | 25-12-14 | 23:26
Half dus.

Klier van Bartholin | 25-12-14 | 23:35

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:32

Oké ik lees het nog een paar keer en er klopt inderdaad iets niet helemaal.

Supermatthijs | 25-12-14 | 23:35

@Supermatthijs | 25-12-14 | 23:32
'Iedereen moet aan elkaar hoor. '

Ben je nu reclame aan het maken voor cirkelneuken?

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:34

@Supermatthijs | 25-12-14 | 23:26,
Gefeliciteerd met jezelf.
Dit doet me denken aan mensen die vrienden hebben die precies zo denken als zijzelf. Ja, natuurlijk vind je die leuk. Ze zijn het altijd met je eens.
Persoonlijk hou ik meer van vrienden die het vaker niet dan wel met me eens zijn. Ik leer graag namelijk.

AntiSoof | 25-12-14 | 23:34

JA en dus enzo

Nacho_Vidal | 25-12-14 | 23:33

@dwar | 25-12-14 | 23:31

Iedereen moet aan elkaar hoor.

Supermatthijs | 25-12-14 | 23:32

@Supermatthijs | 25-12-14 | 23:30
Dus zo slim ben je niet...

Het is bekend zijn met, en op de hoogte zijn van.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:32

Heb je weer zo'n taal fetisjist die het allemaal beter weet. Taal fetisjist probeer je eens in te leven in een ander, dat is moeilijk voor je met je autistische trekjes maar toch probeer het eens.
Niet ieder een is een begenadigd neerlandicus zoals als jij, er zijn ook minder goden waarvan ik er zelf een van ben. Het gaat om de boodschap die die mensen brengen en niet om de taal fouten. DUS HET GAAT OM DE BOODSCHAP. Snap je het een beetje??? Moeilijk he.

dwar | 25-12-14 | 23:31

@Le Roi | 25-12-14 | 23:28

Volgens mij mag dat alle twee.

Supermatthijs | 25-12-14 | 23:30

Overigens:
"Degenen die er moeite mee hebben geef ik altijd het advies om hun teksten even door te laten lezen door iemand die wel goed op de hoogte is met de regels alvorens ze te publiceren"
.
Het is op de hoogte zijn VAN de regels, niet met, beste meneer/mevrouw de grammar nazi.

Le Roi | 25-12-14 | 23:28

@Feynman | 25-12-14 | 21:17
Grotendeels waar, maar niet helemaal. Taalfouten verraden iets van de scribent: zij weet niet beter of heeft te snel geschreven. In beide gevallen is dat reden voor argwaan. Jij zegt dat grammatica alleen vorm betreft; maar vorm zegt ook iets over de inhoud. en slechte vorm leidt bovendien af van de inhoud. Overigens maakt de mailschrijvert zelf ook een fout in zijn/haar stukje ("dit zijn zo maar een aantal fouten"); wat natuurlijk een epic fail is als je anderen de maat neemt.

Velderama | 25-12-14 | 23:27

Geen Stijl? GeenStijl!

Literaire barbaar.

Rest In Privacy | 25-12-14 | 23:27

Typefoutje kan gebeuren maar inderdaad kan de beheersing van de nederlandse taal hier vaak tenenkrommende vormen aannemen. Gelukkig betrap ik mezelf daar zelden op. Maar ik ben dan ook heel slim.

Supermatthijs | 25-12-14 | 23:26

FlitsPool | 25-12-14 | 23:00
Die grens is absoluut niet arbitrair. Hoe kom je erbij? Een spelfout die ervoor zorgt dat je bij een ander woord terecht komt in de Dikke van Dale is bijvoorbeeld wel cruciaal, een spelfout waar iedereen met een halve hersencel door heen kan lezen niet. Moet jij eens opletten welke spelfouten ik dus extreem zelden maak.

Probeert u het vooral nog eens.

Ik moet de eerste ingezonden brief nog tegenkomt die Geenstijl fileert op de inhoud. Trouw kreeg die wel, niet alleen voor de ontslagen redacteur met een grote duim en licht getinte huidskleur, maar ook voor de hoofdredactie die rond neukt vanuit hun machtspositie over jonge stagiairs.

Dat terwijl we met elkaar afgesproken hebben dat je meerderjarige ondergeschikte verplichten tot seks nog steeds tot verkrachting te rekenen. Die beschuldiging uit een voorgaand artikel op Geenstijl zet de hoofdredactie van Trouw weg als een criminele organisatie in zedendelicten.

Dan heb je dus de combo tussen Diederik Stapel en Roberts Mikelsons.
Bij een voormalige kwaliteitskrant.

Dat laat pas zien hoe erg het gesteld is met de media. Voor iedere journalist in Nederland nu tien spindokters, voorlichters en communicatiemeisjes. We leven van leugen naar leugen, terwijl kranten overlijden aan dalende abonnementen en advertentie inkomsten. Laatst nog een extreem goede documentaire gezien over het uitbenen van The New York Times. De grootste jongens liggen op hun knieën. www.imdb.com/title/tt1787777/

Foutief spatiegebruik in de vorige alinea en het deert de inhoud niet. Erger nog, het wordt beter leesbaar dan gekloot met koppeltekens en trema`s. De Taalunie heeft geen respect voor hoe denkprocessen en ogen werken, en maakt een systeem van spelling, zonder de primaire functie van communicatie maar te wegen. Zelfs het Latijn had al regels om tot eenduidige communicatie te komen. Is ook veel makkelijker dan Nederlands. Hoe hyperdebiel kan je het hebben.

Ook de televisie zit in de wurggreep van het kapitalisme. Grote uitgevers die niet meer kunnen berichten over hun adverterende financiers. Aan gezien de democratie een vrije media nodig heeft om de kiezer een weloverwogen keuze te laten maken, leef je dus per definitie in een plutocratie als er geen vrije media meer is.

Piloten vliegen met het denksysteem: what is going to kill me first?" Dat mis ik dus als we het om 1 van de weinige kritische plekken met een redelijk bereik de tijd nemen om over spelling te ouwehoeren. Dan ben je bezig na te denken of de eerste klas wel genoeg champagne heeft en de stewardess wel loops genoeg is, terwijl tegelijkertijd een BUK raket inslaat.

Een van de fundamenten van de democratie wordt gratis en dus waardeloos.
Laten we ons druk maken over spelling.

Feynman | 25-12-14 | 23:26

Taal op GS.
Het blijft een heet hangtaboe.

Klier van Bartholin | 25-12-14 | 23:25

Inderdaat, somige taalfauten doen pein aan de oogen. Tog kan men wel het kaf van het kooren onderschijden wb tiepfauten of taalfauten: een goed onderlegt lezer weet waar hij/zei mee van doen heeft.
-
Reageren met Ipad Mini-toetsenbord geeft sowieso probleemen met treemaas en streepjes naar rechts of links en hoetjes op letters, laat staan cee cidille.
Maar lange ei of korte ij, d, dt, en het juiste gebruik van lidwoorden heeft niets te maken met toetsenbord.

appelvink | 25-12-14 | 23:25

Weer iemand die zich zat te vervelen op kerstavond.....

Bravo GeenStijl, deze reaguurder heeft bewezen dat jullie nuttig zijn. Wat had hij zonder GeenStijl anders moeten aanvangen gisteravond?

tepelkloofterrorist | 25-12-14 | 23:24

Dat is best zuur. Ben je net slim genoeg om spelfouten te herkennen, maar niet slim genoeg om eroverheen te lezen. De prescriptieve grammatica is voor schoolmeesters. Meester Nederlands wordt je niet als je zelf goed kan schrijven. Taal is levend, en mag gekoesterd worden, zoals je een geslachtsziekte mag koesteren. Als je alleen maar luistert naar reaguursels en tegels die correct zijn geschreven, dan lees je uiteindelijk alleen maar saaie schijt en conformerende meningen. Descriptieve grammatica is voor echte linguisten die taal snappen. Wees eens origineel. Maak een spelfout en claim een nieuw woord. De boodschap negeren, omdat er spelfouten inzitten, is als in je broek poepen, omdat er CW op de WC staat. Sterkte met je (taal)handicap!

ernstige schade | 25-12-14 | 23:23

Jeuj, een (on)eervolle vermelding! Ik is trots.
.
Alle gekheid op een stokje, een sporadische spel- of typefout gebeurt de besten (en uiteraard schaar ik mijzelf daar ook onder) onder ons. Dat structureel "me" in plaats van "mijn" of "na" in plaats van "naar" hangt me echter de keel uit. Ik zeg: abortus met terugwerkende kracht voor elke sgolier die zulke tegels op GS plaatst.

Le Roi | 25-12-14 | 23:23

@Toverkol | 25-12-14 | 23:18,
Daar ben ik het niet mee eens. Als iemand een probleem signaleert wil dat nog niet zeggen dat die persoon ook zelf de oplossing heeft of niet zelf ook dat probleem heeft. Sterker nog, ik vind het nog meer getuigen van karakter.

AntiSoof | 25-12-14 | 23:23

ik raad taalmeneer af om de *proest* redactieschrijfsels van powned te lezen. Dat is namelijk helemaal om te huilen. Vooral als ze iets proberen te vertalen vanuit het Engels.

--sql error-- | 25-12-14 | 23:23

Christus, wat een kansloze zeikerT zeg! beginnen over de fouten van andere maar zelf niet goed kunnen lezen.

toetanchamon | 25-12-14 | 23:23

Igor Putkin | 25-12-14 | 21:54

Borrelpraat!

eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 23:22

Moriarty | 25-12-14 | 22:00

Sja, wie gaat er nu in discussie met een taalneonazi? Ik niet.
Zeker niet als hij tevens gelijk heeft. (punt)

Eigenlijk is Moriarty meer een interpunctienazi, of meer globaal gezegd; een taal-interpunctie-grammatica-neonazi.
(hoewel het gebruik van koppelstreepjes hier meer een leesbaarheids onderbreking is , daar het gebruik van koppeltekens ook ten doel kan hebben, om een lang woord begrijpelijker te maken, iets wat hier wellicht overbodig is, echter aan sommige reacties te zien, geen overbodige luxe)

Dank voor uw aandacht , iedereen kan weer terug naar de alcohol.

hakbarry | 25-12-14 | 23:21

W zdn nt ls smmg vlkrn (bv jdn) znddr klnkrs mtn schrvn. Dn gt r vst mndr ms. h?

AntiSoof | 25-12-14 | 23:20

O ja, bijna vergeten, de beruchte:'Ik irriteer me aan'.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:20

Ik vind spelfouten helemaal niet zo'n ramp. Ook het ontbreken van umlauts geen probleem.
Waar ik me wel aan erger zijn die 'taalkundige' shortcuts die, volgens mij, afkomstig zijn van het Whatsappen en dergelijke: Mijn wordt me, Eens wordt is.
En natuurlijk reaguurders die storende fouten maken in de kernwoorden van hun betoog. Dan is zo'n tegel al helemaal niet te volgen.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:18

Als je in de eerste twee zinnen nota bene twee taalfouten maakt, is deze reactie al niet meer serieus te nemen.

Toverkol | 25-12-14 | 23:18

@McMarx | 25-12-14 | 23:08,
Die spatie tussen zulke woorden zoals bijzit (wordt; bij zit) e.d. viel mij ook al op. Ik denk dat dit (misschien) ook komt door de spellchecker, de spellingscontrole. Die deugt soms (vaak?) niet.

AntiSoof | 25-12-14 | 23:18

De enige grammar Nazi was de proeflezer van de speeches van Hitler.

BertholeevandeAIVD | 25-12-14 | 23:17

Gelukkich maak ick nooid talvouten.

edelweiss | 25-12-14 | 23:14

Goedt pundt!

Reetviool | 25-12-14 | 23:14

Zeg brillenjood...
WAT IS JE PUNT..............

Burnitall | 25-12-14 | 23:12

Wat is met deze mannetje? Tfoe...

De Libertariër | 25-12-14 | 23:09

Ik maak me meer druk om de interpunctie en de 'Engelse ziekte' (spaties tussen samen gestelde woorden) waardoor ik een zin drie keer moet lezen eer ik 'm begrijp. Begrijpend lezen op GS is vaak een vorm van tijdverlies.

Rest In Privacy | 25-12-14 | 23:08

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:01,
Die vraag was natuurlijk retorisch bedoeld, hè, hè. (Ook de kunst van begrijpelijk lezen is er een van een hogere dimensie dan alleen het kunnen spellen en vervoegen, bedenk ik me nu, is niet persoonlijk naar jou bedoeld maar meer bedoeld als algemene beschouwing.)

AntiSoof | 25-12-14 | 23:06

Hoe zo?

Rest In Privacy | 25-12-14 | 23:03

@AntiSoof | 25-12-14 | 22:59
' Of is dit een smoes?'

Ik heb vaak al moeite genoeg om je plempsels te volgen. Verwacht je nu ook dat ik je gedachten kan lezen?

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 23:01

Feynman | 25-12-14 | 21:17
Inhoudelijke reactie, maar nogal eenzijdig qua inhoud. We hebben een aantal regels met elkaar afgesproken ten aanzien van hoe we met elkaar communiceren. Dat is gedaan zodat wel elkaar goed kunnen begrijpen en ons op de inhoud kunnen richten. Als iemand die regels niet volgt, kan er op een gegeven moment miscommunicatie optreden en wordt de overdracht van de inhoud dus verstoord. Waar de grens van acceptabele en onacceptabele spellingsfouten ligt, is nogal subjectief / arbitrair. Herhaardelijk incorrecte spelling of incorrect taalgebruik zal ons steeds verder leiden van de afgesproken "regels" en miscommunicatie bevorderen. Daarom moet er "gehandhaafd" worden... het is eigenlijk net als met de max. snelheid...

FlitsPool | 25-12-14 | 23:00

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:54,
Nederig dank ik je voor die verbetering.
Het zal de rollade met de wijn gecombineerd zijn. Dan word ik ook iewat meer dyslectisch (dan normaal). Of is dit een smoes?

AntiSoof | 25-12-14 | 22:59

Prutser GeenStijl ook nog eens met een spatie schrijfen. Wel lopen wijzen maar zelf ook vouten maken. Dat vindt ik dus echt niet kunnun.

jip_86 | 25-12-14 | 22:58

Tja de mailschrijvert moet dan maar is mee doen aan het groot dictee der Nederlandsche taal. Wellicht kan ie er nog een groote prijs mee winnen.

Megazand | 25-12-14 | 22:58

@AntiSoof | 25-12-14 | 22:49
VAN het probleem Soofje. Nog maar een herstel dan?

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:54

Aan het onevenredig aantal tegels te zien zit menig reaguurdert zich te verschuilen voor z'n schoonfamilie.

Ik niet, maar ik heb dan ook geen schoonfamilie.

bokbier | 25-12-14 | 22:50

Groot gelijk. We zouden allemaal taalnazi's moeten willen zijn.

Guido | 25-12-14 | 22:50

Herstel.

Taal is vloeibaar. Kijk eens hoe ze zo een pakweg 100 jaar geleden schreven. Bovendien denk ik dat de taal expres zo moeilijk gemaakt wordt door bepaalde types zodat het gewone volk niet meer precies weet hoe het moet; verander alles en de mensen verstaan elkaar niet meer, verander het schoolsysteem, het geldsysteem, de politiek, de verkeersregels, etc..
Dus als iemand gaat 'zeuren', of terechte kritiek uit,(moet de komma hier?) dat de taal niet goed geschreven wordt, mee eens. Maar kijk dan ook (eens) naar de bron van de narigheid. Als er kwade geesten bezig zijn om alles expres lastiger te maken is dat de oorzaak het probleem. Denk ik.

AntiSoof | 25-12-14 | 22:49

Dizzydent | 25-12-14 | 22:30
En onderscheidt ons van de lagere sociale klasse. De hunners.

Eduardo- | 25-12-14 | 22:49

wordT dus. Wil er even aan toevoegen dat ik aan-en tussenvoegsels in bvb. de engelse taal not done vind.

DANNY3960 | 25-12-14 | 22:49

De mailschrijver heeft gelijk. Als je serieus wilt worden genomen, mag je heus wel wat aandacht aan je taalgebruik schenken en geeft het weinig pas snel iets te blèren zonder de moeite te nemen even terug te lezen.

En zoals Dizzydent om 22.30 uur terecht opmerkte:

'Correct gebruik van De Nederlandsche Taal onderscheidt ons van de bontkraagachtigen.'

tweekeerrechtsislink | 25-12-14 | 22:48

@Fijnstoffer | 25-12-14 | 22:45
Als je van dominante vrouwen houdt en tegen dat geschreeuw kunt...
Ik ben dan in no time gast van ome Ivo.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:48

Taal is vloeibaar. Kijk eens hoe zo pakweg 100 jaar geleden schreven. Bovendien denk ik dat de taal expres zo moeilijk gemaakt wordt door bepaalde types dat het gewone volk niet meer weet hoe het moet; verander alles en de mensen verstaan elkaar niet meer, verander het schoolsysteem, het geldsysteem, de politiek, de verkeersregels, etc.
Dus als iemand gaat zeuren dat de taal niet goed geschreven wordt, mee eens. Maar kijk dan ook naar de bron van de narigheid. Als er kwade geesten bezig zijn om alles expres lastiger te maken is dat de oorzaak het probleem. Denk ik.

AntiSoof | 25-12-14 | 22:47

Ohja, steden nummeren word ook een beetje not done.

DANNY3960 | 25-12-14 | 22:47

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:43
:-) als dat een getrouwe weergave is: te doen dus!

Fijnstoffer | 25-12-14 | 22:45

@Bad Karma | 25-12-14 | 22:24
Tx. Dat is voor het eerst dat ik naar die tekst geluisterd heb.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 22:44

@Igor Putkin | 25-12-14 | 22:37

Dat hebben ze mij in de 3e of 4e klas nooit geleerd, die leuke blonde barbiepop leerde me wel andere dingen.

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 22:44

@Igor Putkin | 25-12-14 | 22:37
Ik daarentegen val juist op domme vrouwen.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 22:44

Igor: Dank voor de bloemen!

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:43

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:37
Kommaneuker.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:41

Hoe kunnen we nu beoordelen of ze te doen is, als het een zij is. Pica?

Fijnstoffer | 25-12-14 | 22:38

We hadden geen schoolkrant, een geen groep 4. Wel hadden we regelmatig een dictee, om spelfouten op te sporen.

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:37

Lewis | 25-12-14 | 22:22
Ik neem iemand die niet in staat is een werkwoord correct te vervoegen minder serieus. Dat leer je nota bene in groep 5/6. Geen interesse in je taal is geen interesse in je cultuur.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:37

Moet ik daarvoor uit mijn kerst-foodcoma komen?

Elspeth | 25-12-14 | 22:36

Wat zecht ze?

Schietmijmaarlek | 25-12-14 | 22:35

Van Rossem en vele anderen maken fouten met het accent op de letter 'e'.
Vooral als het woord 'wel' nadruk moet krijgen, zie je dat tegenwoordig zo geschreven: wél. Maar dat spreek je uit als 'weel' en dat klopt natuurlijk niet.
Hij moet dus de andere kant op en wel zo: wèl.
Dat is mijn bijdrage aan deze les Nederlands.

Guy Veropzoudten | 25-12-14 | 22:35

@pendajo | 25-12-14 | 22:22
Als je nu dat "is 13" en "zijn 13" vervangt door "is ongeveer 13" en "zijn ongeveer13" dan gaan we akkoord....

Flipus | 25-12-14 | 22:34

30 jaar linkse ministers van onderwijs weten de taalkennis wel te slopen, ja.
En heden ten dagen kan het nog immer voorkoen dat met spellvauten maakt, of dant men een auto-correct heeft van het niveau Micro$oft.

McPhart | 25-12-14 | 22:34

@viridis | 25-12-14 | 22:21
Volgens mij is het 5 + 7 = 12. * telraam zoeken gaat *

Botte Hork | 25-12-14 | 22:34

@BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:42
*dienen.

readbetweenthelines | 25-12-14 | 22:31

Kudo's voor de taalnazi! Correct gebruik van De Nederlandsche Taal onderscheidt ons van de bontkraagachtigen. Hulde, driewerf hulde!

Dizzydent | 25-12-14 | 22:30

@VanBukkem | 25-12-14 | 20:39
Beetje gaan lope te trijteren he? Rodzak!

dedeurs | 25-12-14 | 22:30

De meeste reaguurders zijn betweters en nonvaleurs die zich maar zelden foutloos van hoofdletter naar punt weten te worstelen.

McSnor | 25-12-14 | 22:29

Niet zeuren, taalfouten zijn met de hedendaagse scholing als basis eigenlijk niet nodig. Hij heeft gewoon geleik.

swapper | 25-12-14 | 22:29

@pendajo | 25-12-14 | 22:22
O.k. ik heb mijn zienswijze verandert. Het moet inderdaad 'Veel is er niet veranderd' zijn.
Dit maar om aan te geven dat het niet allemaal zo eenvoudig is.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:28

Van Rossem mag deze draad in zijn reet steken. Wat een kud topic.

Kets22 | 25-12-14 | 22:27

-weggejorist-

Bac | 25-12-14 | 22:27

Je hoeft van finnen toch ook geen correct taalgebruik te verwachten.... de pogingen zijn toch allemaal heel aardig dacht ik zo.

Brimstich | 25-12-14 | 22:27

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:21
Ja hoor. Vooral als je voor de schoolkrant een verslagje moet schrijven van je schoolreisje in groep 4.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:26

Een betrekkelijke bijzin of een pauzeteken is abracadabra voor sommigen en combineer het maar eensch. Slegt hoor!

AbleArcher13 | 25-12-14 | 22:25

@Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 20:32
Maar het is toch droevig? Geen wonder dat we een totaal incompetent bestuur in Den Haag hebben zitten. De meerderheid van de stemgerechtigde bevolking zit op het niveau van de eerste klas van de basisschool. Die bestuurders trouwens ook.
"steefs moet zijn: steeds"
Niet doorslaan, Van Rossem. Dit is een fout die niets met taalkennis heeft te maken. Kijk maar op je toetsenbord, dan begrijp je dat.

dedeurs | 25-12-14 | 22:22

@ Igor Putkin | 25-12-14 | 22:13
Bullshit. Dus mensen die de Nederlandse taal niet (goed) beheersen kúnnen geen valide mening hebben?
Ik zei zelf al dat een gebrekkige taalbeheersing afbreuk *kan* doen aan de inhoud, maar jij slaat door.

Lewis | 25-12-14 | 22:22

@Igor Putkin | 25-12-14 | 22:16

Misschien wel maar van interpunctie's had hij nog nooit gehoord.

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 22:22

@Petrus Poortwachter | 25-12-14 is verandert.
Ik mag hopen dat je het er om doet.

pendajo | 25-12-14 | 22:22

Het is ook vaak moeilijk. Is het nou bijvoorbeeld, 5 plus 7 ZIJN 13... of 5 plus 7 IS 13..????

viridis | 25-12-14 | 22:21

Hun hebben! Hun gaan!
Eduardo- | 25-12-14 | 22:07
De invasie van de Hunnen noem ik het altijd.

okkums reezur | 25-12-14 | 22:21

Igor:En kan dus tot in de eeuwigheid vervoegen en dan kan er een hele pagina gekoppeld en uitgetikt worden en dat zonder ook maar een komma te gebruiken en dan is dat alsnog grammaticaal in orde ??

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:21

Waarover je tijdens kerstmis al niet druk kunt maken. Volgens mij hebben we hier te maken met een alleenstaande homofiele ambtenaar die nog niet uit de " kast" is en die opgroeide in een streng patriarchaal gezin, waarvan de vrouw haar frustratie uitleefde op de kinderen door ze te straffen met eindeloze spellingsexercities en interpunctieoefeningen.

Ulle Ruttelflut | 25-12-14 | 22:20

Ik ben het helemaal eens met meneer Van Rossem. Ik zal van nu af aan alle reacties die niet door de spellingkundige beugel kunnen, melden als zijnde niet in overeenstemming met de huisregels. In de hoop dat Joris in zijn wanhoop over de vele meldingen stringentere maatregelen zal gaan treffen.

ParanoidAndroid | 25-12-14 | 22:19

Dus je ziet: Veel is er niet verandert sinds de oorlog. Veel Nederlanders waren toen ook al fout en nazi's zijn er sindsdien ook altijd geweest.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 22:18

Die brief komt dus niet van mij. Daar maak ik teveel typefouten voor. Vooral met bier op word ik dyslectisch. Maar mensen die geen werkwoorden kunnen vervoegen, hebben meestal niet het niveau om mee in discussie te gaan.

pendajo | 25-12-14 | 22:17

Iedere reaguurder die taalfouten maakt bannen en iedere redacteur die taalfouten maakt ontslaan. Wat zal het stil worden.

ZwarteKater | 25-12-14 | 22:17

Seikznor.

mindless | 25-12-14 | 22:16

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 22:13
Kouwes was een taalkunstenaar.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:16

Lewis | 25-12-14 | 22:06
Typefouten niet, taalfouten wel.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:13

Die kleine taalnazi heeft toch al mooi 177 reacties te pakken.
Kan Quid nog een puntje aan zuigen...

Moriarty | 25-12-14 | 22:13

Onze taalnazi komt waarschijnlijk nog niet zo lang op geenstijl en heeft vermoedelijk nooit de topics en tegels van grote vriend Kouwes gelezen.

Mocht dat wel zo zijn dan vermoed ik dat hij onlangs zijn laatste hartverzakking heeft gehad en nu een beetje aan het opkrabbelen is. Een genezingstijd van een jaar of 6/7 lijkt me niet onrealistisch in deze.

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 22:13

Eensch

croque monsieur | 25-12-14 | 22:12

is de reactie van groen links?

zuigvlek | 25-12-14 | 22:11

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:08
En is een voegwoord en wordt derhalve nooit voorafgegaan door een komma.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:10

vul gewoon de vorm van het werkwoord lopen of werken in, en je doet het nooit meer fout. ???

Archy Bunker | 25-12-14 | 22:08

Hun hebben! Hun gaan!

Eduardo- | 25-12-14 | 22:07

@ Igor Putkin | 25-12-14 | 22:03
Nee hoor, soms, echt niet altijd.

Lewis | 25-12-14 | 22:06

Pragtige paardodie op 't chrood dikthee der nederlanse taal......

gamlakuk | 25-12-14 | 22:06

Swipen en autorijden lukt wel. Swipen, autorijden en op tahlfauten Letten. Nee.. Gaat nie

deministerpresident | 25-12-14 | 22:05

@Igor Putkin | 25-12-14 | 22:03

Lopen en werken klinken allebei als een inspannende bezigheid. U weet dat het de avond van de 1e kerstdag 2014 is?

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 22:05

En dan die taaldebielen die elke persoonsvorm van meer dan één lettergreep als deelwoord schrijven.
Het is godverdomme niet zo moeilijk, vul gewoon de vorm van het werkwoord lopen of werken in en je doet het nooit meer fout.
Taalfouten doen afbreuk aan de inhoud, altijd.

Igor Putkin | 25-12-14 | 22:03

@ 54321 | 25-12-14 | 22:01
OCD moest ik even opzoeken.

Lewis | 25-12-14 | 22:03

Is dit echt? Moet haast wel, te sneu om parodie te zijn. Overigens: echte taalnazi's altijd +1 (mits voldoende sarcastisch en voldoende nazi), maar dit is een ernstig gevalletje van OCD plus geen reedt te doen zo rond de kerst plus verkapte sollicitatie. WTF detail: ‘Uitgebreide Toelichting’ op GS met kopje ‘Taalgebruik’ - dit staat op GS? en mensen lezen het??

Verder: boeiuh hoe slegt of inkorrek de reaguurders zauden sgreifen. Is allemaal functioneel, zonder de taalspeeltuin van de reaguurderspanelen geen geniale vondsten zoals "lichtgetintiërs".

En dan nog dit: sterph, tussen-n, sterph!!

54321 | 25-12-14 | 22:01

Beetje kinderachtig om ook tikfouten mee te nemen, maar er lopen blijkbaar iets te veel sukkels rond die hun eigen taal niet beheersen.

HaHaHarry | 25-12-14 | 22:01

GS schrijven met een spatie ertussen is echt het ergste van alles. Trollorollloolhohohoho en gelukkig kerstfeest lievve reaguurderTs

bokbier | 25-12-14 | 22:00

Godverdoemme, je hebt schijnbaar ook taalneonazi's
hakbarry | 25-12-14 | 21:52

Na taalneonazi's komt een punt.

Moriarty | 25-12-14 | 22:00

Ga iets nuttigs zoeken om te doen...

Om een zin te corrigeren moet je hem eerst begrijpen. Corrigeren is dus volledig tijdverspilling aangezien je de boodschap heb begrepen. Misschien ben je niet geïnteresseerd in het gesprek, heb je niks beters te doen of ben je gewoon een arrogante pedante lul.

Zullen het we nu eindelijk eens over de inhoud hebben?

Bac | 25-12-14 | 21:58

Ergens bent ik het wel med mefrouw eens hoor. De taal wort totaal naar de klootten geholpen door al dei verfelende tickvauten. Maar ja wat doet je ertegen? Helegaar nix, want taal is nu eenmaal een zig evoluwerend gebeuren, waartegen je niet begindt. Probeer de jeugt van heden den dagen maar eens te verstaan als ze onderling aan het auwehoeren zijn. Ze praatteen op turbosnelhijd, slikken de helft in. Daar kunnen wij ouderen tot niet meer bijbenen? (*zucht*)

Reykjavik | 25-12-14 | 21:58

Valt me nog mee dat ik niet in zijn lijstje voorkom. En het punt is? Gaat u lesgeven rukkert? Nee, dus als uw sterkste punt taal schrijven is. Dan bent u journalist toch of leraar Nederlands. Of een taal nazi op GS, natuurlijk zonder de centjes.

Vageling | 25-12-14 | 21:58

@Igor Putkin | 25-12-14 | 21:54
Naast taalnazi's nu ook taalputins?

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 21:57

Goedzo!

Sliptong | 25-12-14 | 21:56

PVV,ers,

Archy Bunker | 25-12-14 | 21:55

"... dit zijn zo maar een aantal fouten..."
Moet dat niet zijn: dit is zo maar een aantal fouten?

Schoorsteenveger | 25-12-14 | 21:54

@hakbarry | 25-12-14 | 21:52
LOL

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:54

Hulde aan de schrijver!
Vooral onder zich patriot noemende PVV' ers is het gebruik van hun moerstaal vaak huiveringwekkend abominabel.

Igor Putkin | 25-12-14 | 21:54

Moriarty | 25-12-14 | 21:19

Godverdoemme, je hebt schijnbaar ook taalneonazi's

hakbarry | 25-12-14 | 21:52

@Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:50

*Bus zout doorgeven doet*

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 21:52

Kan die taalprostituee geen email sturen naar Microsoft? Ik zit heel de avond al zonder Xbox-live. Dat baart mij meer zorgen dan een paar taalfouten van een aantal reaguurders.

Ik was in Haren | 25-12-14 | 21:51

@neemjemoederindemali | 25-12-14 | 21:46
flauw.

Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:50

Geachte taalnazi, up yours!
Bekijk het er lekker mee, zolang mijn proza begrijpelijk is voor 97% van de Nederlanders boven de 18 met een schooldiploma kun je mij de boom in met je correcte spelling.
De spelling die vandaag fout is kan morgen maar zo goedgekeurd worden, dus echt: je kunt me de boom in.

Flipus | 25-12-14 | 21:49

@Lewis | 25-12-14 | 21:42
'k weet niet of dat zo is: ik was zo snel omdat ik typefout net geschreven had en twijfelde. Dus stond de link nog open in een nieuwe tab...

Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:49

@Lewis Lewinsky
Stel je toch eens wat reeel op!
(En overigens iedereen vergeet me Character Map aan te raden.)

Sjeez | 25-12-14 | 21:48

hakbarry | 25-12-14 | 20:57

interpuncties vergeten zijn geen spelfouten.

hakbarry | 25-12-14 | 21:46

Ik kan mu volledug vindun in wat du schrijvurt zegd, wat mij betrefd moetun al die droeftoeturs die niet wetun wad ju med een déé of téé speld guwoon een weggerot en opgejoriss krijgun.

Bovendien hep niemant buhoeftuh aan dronkun orguls die hier du boel un beedjuh komun verstjeren med hun halfaanbakkun nedurlants en dat vudommuh ook nog eens op de avont van de 1e kerstdag.

Stellutjuh dronkun gekkun zijn hut.

Oh ja, fijne kerst nog iedereen ende cheers ende plop.

neemjemoederindemali | 25-12-14 | 21:46

@Sjeez | 25-12-14 | 21:43
Jij gebruikt kennelijk heroïne noch cocaïne. Alleen cräck zeker?

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:45

@Lewis | 25-12-14 | 21:42
Thänx.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:44

@Lewis Lewinsky
Ja, zo kan ik het ook. Veel te veel werk. Weg met dat trema!

Sjeez | 25-12-14 | 21:43

@ Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:40
Naamgenoot, je krijgt de felicitaties van Joost.

Lewis | 25-12-14 | 21:42

You stupid cunt.
Het is de automatische taal-nazi van mijn iPhony die de boel verkudt. Corrigeren is een crime, dus gewoon lezen met een inverse autocorrectie en de comments lezen als een goed boek.

Astroturfer | 25-12-14 | 21:42

@ Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:38
Ha ha, stink je daar nou echt in? Dat was de bewustststste typefout die ik hier ooit heb gezien.

Lewis | 25-12-14 | 21:42

Doe jij maar lekker command-control-alt-kut-e voor je trema op de e. Verder wat Feynman zegt.

majorkingkong | 25-12-14 | 21:41

Wellicht een keertje tyd voor een edit knopje?

flaskk2.0 | 25-12-14 | 21:40

@Lewis | 25-12-14 | 21:37
Zag het. Kut.

Proficiat dan maar... :-)

Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:40

@ bdn01 | 25-12-14 | 21:37
Was het maar waar dat mijn taalbeheersing me in alle discussies redde!

Lewis | 25-12-14 | 21:40

P.Pantoffel| 25-12-14|21'34| Heb het ook zo, met "aanhalingstekens" geleerd. Maar ja, dat was nog voor de "Mammoetwet".

Archy Bunker | 25-12-14 | 21:40

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:38
Een tweeling met koppelwerkwoorden.

Bakito | 25-12-14 | 21:40

Ho. Typo. jet moet zijn: het.
*sorry, Jet*

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:39

@Bakito | 25-12-14 | 21:31
Een stratenmaker doet jet met klinkers.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:38

@Feynman| 25-12-14 | 21:17
Maar wat wil je nou zeggen?

Ow wacht. Ik zie het al. Het gaat je, net als een alcoholist, om de inhoud.
*klinkt*

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:38

@ Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:37
Nét te laat. ;-)

Lewis | 25-12-14 | 21:37

Stukjes met veel taal- en grammaticafouten zijn het reaguren niet waard. Ze duiden op de beperkte geestelijke vermogens van de schrijver. Het kruisen der degens met dergelijke scribenten is een oneerlijke strijd.

bdn01 | 25-12-14 | 21:37

@Sjeez | 25-12-14 | 21:33
Bij windows, mits je het Nederlandse toetsenbord hebt geselecteerd, kun je dan eerst [shift]+["] doen en daarnaa de [e]. stopt hij de trema erop. (of de ['], dan wordt het é..

Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:37

@Sjeez | 25-12-14 | 21:33
Shift ingedrukt houden, op de " drukken, alles loslaten en de e indrukken. Dan krijg je ë.

Kan ook met Alt 137 op het numpad met numlock aan: ë.
*einde cursus ë*

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:36

Tja, van iemand die al niet weet hoe je 'kokosnoot' (ceauceausneaut) schrijft, kun je ook moeilijk een 'dt' verwachten.

Stickervel | 25-12-14 | 21:36

Hmmm. +/- 70% van de 'taalfouten' zijn overduidelijk typefouten.
De [s] zit naast de [d] en de [d] zit weer naast de [f]. Een beetje kinderachtig deze mail.

Verder noemt deze taal-NSB'er iedereen bij naam maar ondertekent niet met naam. Beetje jammer.

Joost Maghetweten | 25-12-14 | 21:35

@Taalnazi
Het is "op de hoogte zijn van" of "bekend zijn met".
Amateur.

P. Pantoffel | 25-12-14 | 21:34

@Lewis Lewinsky
Je zegt het zelf: boven de komma, geen e hoor.

Sjeez | 25-12-14 | 21:33

eerstneukendanpraten

je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
'k heb een eerstneukendanpraten

Bakito | 25-12-14 | 21:33

Mooi dat we hier ook nog zo serieus op in gaan.

Het is dat ik aan mijn welverdiende Kerstjoint zit...

Moriarty | 25-12-14 | 21:33

Haha, ik sta er niet tussen. Komt omdat ik de grammar commissar ben. Typfout? Kogel tussen je oren!

Vrije Nator | 25-12-14 | 21:32

@Sjeez | 25-12-14 | 21:29
Bij mij zit hij boven de komma, naast de Enter-toets.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:31

kudthoeren, allemaal.

fiendishlittleshit | 25-12-14 | 21:31

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:29
* grinnik *

Bakito | 25-12-14 | 21:31

Ik geloof hier geen reet van. Sinds wanneer voert GS anonieme mailers/reaguurders op? Dit is dus vermoedelijk van van Rossum zelf afkomstig.

oze | 25-12-14 | 21:30

Zo kreeg ik laatst een brief van de Belastingdienst.
Tering, daar stonden echt pas kromme zinnen in. Dat vind ik veel erger. Somatie i.p.v. sommatie bijvoorbeeld. En Heerlen. Is dat wel Nederland?
Het niveau hier is prima, zeker als je het vergelijkt met de reaguursels op Telegraaf.nl .

Piet Karbiet | 25-12-14 | 21:29

Het leek mij wel een verstandig verhaal, tot mevrouw over een trema begint. Dat gaat te ver! (Mijn toetsenbord heeft trouwens geeneens een e met een trema. Zeker weer zo'n Apple nufje.)

Sjeez | 25-12-14 | 21:29

@Bakito | 25-12-14 | 21:20
Een metselaar gebruikt voegwoorden, een weldoener deelwoorden en een miereneuker lidwoorden.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:29

-weggejorist-

Gaudeamus Igitur | 25-12-14 | 21:27

zijkweif

polleke745822 | 25-12-14 | 21:26

@ Feynman | 25-12-14 | 21:17
Ik ben het met je eens dat de inhoud altijd belangrijker is dan de vorm (spelling, structuur, opbouw e.d.), maar het is natuurlijk ook niet zo dat spelling er helemaal niet toe doet. Een belabberde spelling kan wel degelijk afbreuk doen aan de inhoud, en een goede inhoud wordt nóg sterker als hij ook nog eens onberispelijk wordt verwoord.
Maar ik vind net als jij dat goede spelling alléén niet voldoende is.

Lewis | 25-12-14 | 21:25

Bakito | 25-12-14 | 21:03

Lul niet zo slap, bakito.

eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 21:25

@Steilloos ten Onder 21:15: Even zoeken, er is ook al een HD-versie (heb er 1 van een private tracker, maar staat zo te zien ook al op Usenet)

Muxje | 25-12-14 | 21:25

Sommige mensen maken zich werkelijk overal druk over. Fijn voor de fabrikanten van hogebloeddruk tabletten. Mij persoonlijk interesseerd het geen reedt of mijn Nederlands juist geschreven is of niet aangezien het bijna niet meer gebruik. Behalve die keren dat ik eens een nedelander spreek of hier wat reaguur.. Ongezien de tyfus voor deze taalneuqert dus.. tack!

KlopKlop | 25-12-14 | 21:24

er is sinds lang een nieuwe schrijftrant,buitenlandse woorden,afkortingen,ik stoor mij daar niet aan.
waar ik mij wel aan stoor zijn dubbele paspoort figuren die hier al 30 jaar meevreten,en nog steeds de n.l taal niet beheersen.

soledad | 25-12-14 | 21:24

@Muggenmepper | 25-12-14 | 21:19
Moehahahahahaha. Die is inderdaad heel goed!

miko | 25-12-14 | 21:23

Ik lag toen nog in bed zoals een echte reaguurder hoort te doen, dus ik voel me niet aangesproken.

brutus68 | 25-12-14 | 21:22

@Muggenmepper | 25-12-14 | 21:19
Priceless !!

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:22

Er staat helemaal niet dat het foutloos Nederlands moet zijn.
Die taalnazi kan dus zelf niet lezen.

miko | 25-12-14 | 21:22

Taalvouten vindt ik zo'n afknapper, daar wordt ik niet geil van.

Jim Lovell | 25-12-14 | 21:22

Feynman | 25-12-14 | 21:17
Hoewel je voor de volle honderd procent gelijkt hebt, lijkt me dit niet het aangewezen topic daarvoor, ik denk niet dat het zeer serieus bedoeld is, zo op 1e Kerstavond.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:20

Feynman | 25-12-14 | 21:17
Het gaat niet zo zeer om de bakstenen, maar meer om de voegwoorden? :)

Bakito | 25-12-14 | 21:20

Vooral het verkeerd gebruiken van afkortingen en spreekwoorden stoort me, typfouten worden vergebrn.

DANNY3960 | 25-12-14 | 21:20

Ik heb vooral medelijden met deze taalpurist (sorry voor dat laatste, want germanisme). Je moet nl. wel een ontzettende (eenzame?) kutkerst hebben om je daar nu druk over te maken. -pakt nog een toastje en knipoogt naar schoonmoeder-

vaas klaak | 25-12-14 | 21:20

Weer een vormreaguurder.....

badeend69 | 25-12-14 | 21:20

Ik maak geen vouten!

Wamoje | 25-12-14 | 21:20

Wo ist de bahnhof?

HaagseSkieldah | 25-12-14 | 21:20

Ik kom in het stukje van onze 14-jarige taalnazi toch al snel een fout of acht tegen...

Geachte redactie van Geen Stijl.
- Geenstijl is fout geschreven en er moet een komma achter, i.p.v. een punt.

Waar ik me al geruime tijd over verbaas (en soms aan erger) is het grote aantal taalfouten.
- Achter erger) moet een komma.

En dat terwijl er in de ‘Uitgebreide Toelichting’ op jullie site onder ‘Taalgebruik’ het volgende wordt vermeld: We verwachten correct en foutloos Nederlands. (goed standpunt!)
- Achter 'taalgebruik' moet een komma en (goed standpunt!) moet met een hoofdletter of vóór de punt achter Nederlands.

Woensdagmiddag 24 december bezocht ik omstreeks 14.00 uur Geen Stijl en trof in korte tijd de onderstaande fouten aan, allemaal gedateerd 24-12-14.
- Achter december moet een komma.

Genoemde fouten trof ik aan in de ‘reaguursels’ onder het artikel BIORITME VAN ONWILLIGE PUBERS BEPAALT LESROOSTERS.
- Na artikel moet een dubbele punt komen en de titel van het artikel moeten tussen aanhalingstekens.

Moriarty | 25-12-14 | 21:19

Ik erger me aan inhoudelijke fouten. Niet zozeer in artikelen of reageersels , maar in beleidsnotities. Niet in proza die gratis ter beschikking wordt gesteld, maar door mensen die tonnen per jaar krijgen om volledig incompetent te zijn. Meestal foutloos gespeld.

Daar zie ik een teloorgang in taal die veel verder reikt dan uiterlijk vertoon. Hele discussies die verzanden in simpele sets drogredenen, waar beide partijen niet doorhebben vooral met zichzelf in de knoop te zitten en de overtuigingskracht van een stoeptegel te hebben.

Foutloos spellen is als een baksteen zonder rimpels. Staat strak, maar bepaalt absoluut niet of de woning in Groningen wel of niet de volgende aardbeving overleefd. De toegevoegde waarde van die verdwaalde d of t is volledig nihil.

Daar is ook de illusie van een taalnazi. Dat haar optreden zin heeft. Zie ook waar de huisregels uit context geciteerd worden. Het deel dat slechte spelling en een inhoudsloze reactie samengaan vergeet ze, evenals termen zoals herhalio's of vervelio's.

Deze taalnazi`s hebben hun roeping gemist. Om op de basisschool een beetje kinderen te leren schrijven, of leren lezen. Misschien nog een beetje aankloten op de middelbare school. Tientallen literatuurboeken moeten lezen voor je eindexamen, terwijl een echt vak zoals Natuurkunde nog steeds de dunste samenvatting kent.

Het vak Nederlands is op school net als een puberaal verslag. Het moet het van het aantal pagina`s hebben om moeilijk te worden. Het kan niet vanuit de inhoud. Aan de ene kant moet iedereen op dezelfde manier spellen, aan de andere kant kan over die spelling door de taalunie gediscussieerd en gewijzigd worden.

Taalnazi`s vergeten de primaire functie van taal: communicatie.
Daar heb je helemaal geen correcte spelling voor nodig.
Wel inhoud.

Feynman | 25-12-14 | 21:17

De heft van de vouten zijn tiepvauten. Om je daar nau so ofer ob te vinden?

paddy | 25-12-14 | 21:16

@Machoclown | 25-12-14 | 21:13
Dubbele stem !

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:16

Ik vraag me af of deze briefschrijver wel kan accepteren dat grote delen van Nederland hun eigen dialect hebben.

fender06 | 25-12-14 | 21:15

Ik neuk die taalnazi allemaal de moederrr!!1!

Botte Hork | 25-12-14 | 21:15

OT:
Mocht u zich vervelen op 1e kerstavond, de torrent van The Interview is uit. Kwaliteit is niet super, maar zeker kijkbaar op mijn 42" tv'tje.

kickass.so/the-interview-2014-web-dl-x...

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:15

Klopt wel. Het verschil tussen Nederlanders en Hollanders wordt steeds duidelijker zichtbaar.

duitse herder | 25-12-14 | 21:15

Ik heb een taalvoud ontdekt in het stukje!

immers&daarentegen | 25-12-14 | 21:14

Ik begrijp de reactie van de taal nazi. Ikzelf heb ook moeite met de taal; stijl en spelling. Heb wel verschillende boeken gekocht, maar dat helpt niet echt.Advies is welkom in deze.

Maar, de taalnazi vergeet dat veel mensen via een mobiel apparaat reageren(ik ook) De kans op fouten is dan veel groter, aangezien Geenstijl geen edit functie heeft op haar website voor de reageerders, kun je deze fouten natuurlijk niet aanpassen. Het mes snijdt/snijt/snijd dus aan twee kanten.

salonsocialist | 25-12-14 | 21:14

Taalnazi is voor mij het woord van 2014

Machoclown | 25-12-14 | 21:13

Taalnazi is voor mij het woord van 2014

Machoclown | 25-12-14 | 21:13

Ik ben het eens met Graaf van Egmont | 25-12-14 | 20:48
De meeste vauten genoemd zijn eerder typfaut'n door snel te typen, al dan niet op je gaysm of tablet met spellingcorrucktor.

Stafke | 25-12-14 | 21:13

@ZZP-er | 25-12-14 | 21:07
Zorry !
Hoe kon ik dat foudt doen..

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:13

met dit soort mails krijg je foutloze reacties, prachtig!

Jan Hagel | 25-12-14 | 21:11

@FlitsPool | 25-12-14 | 21:02
Mij best ;)

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:11

@Bakito | 25-12-14 | 21:03
Hmmm..
jij maakt vrienden.

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:10

Dat is toch ook de charme van het reaguursel. Aan de taalvouten herkent men of er wat intellect achter verscholen zit.
Deze meneer is verder net zo eng als die fiets autist.
Als je dan toch de wereld een betere plek wil maken, ga eens een studie doen naar de perfecte spellingschecker. Dan hoeft niemand meer fouten te maken.

tiku99 | 25-12-14 | 21:10

Sommige fouten zijn wel bar, ja, en een goede taalbeheersing is absoluut een pre, maar om mensen zó de maat te nemen....
In de brief staan ook de nodige taalfoutjes, zo zie je maar hoe snel die erin sluipen.

Lewis | 25-12-14 | 21:10

Ov je neemdt er eene hobbiey beij, Dat ken oock nadurleuk

MrsRobinson | 25-12-14 | 21:09

Wei ziten op gen steil, en wei maaken gen vauten. Aleen in het hagie maaken ze vil vauten, ieder daag.

Archy Bunker | 25-12-14 | 21:09

VanBukkem | 25-12-14 | 21:08
Jaja, al goed.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:09

@Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:01
Je heb overduidelijke taalfouten en je heb hele subtiele taalfouten.

VanBukkem | 25-12-14 | 21:08

Get a life.

hans123 | 25-12-14 | 21:08

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:04
Moet zijn: hooifork !

ZZP-er | 25-12-14 | 21:07

Muggenmepper | 25-12-14 | 21:02
e-mailerT stemt Links, dat zie je zo..

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:06

necrosis | 25-12-14 | 20:40
"Nencronsis" moet het zijn.

FlitsPool | 25-12-14 | 21:05

hakbarry | 25-12-14 | 20:57
Fout!
Na het woord ah moet een komma.

ZZP-er | 25-12-14 | 21:05

@necrosis | 25-12-14 | 20:45
* Hooivork uidtdt schuur pakdt.. *

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 21:04

Vanaf 2015 moet necrosis met een hoofdletter, Necrosis dus.

Let er ff op. Bij voorbaat dank.

Bakito | 25-12-14 | 21:03

Je mot je muil houwuh jai met je taaldinges opmerkingen die jai maak.

Plosh | 25-12-14 | 21:03

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 20:44
Heb het even geprobeerd op te zoeken en het lijkt er op dat de door de briefschrijver gebruikte constructie wel in orde is.

FlitsPool | 25-12-14 | 21:02

Je snapt toch wat er staat? Waarom die drang om anderen de maat te nemen?

Muggenmepper | 25-12-14 | 21:02

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 20:54
Nee, maar je hebt idioten die heb in plaats van heeft schrijven. Moeilijk te zeggen over het internet, maar ik zal 'm het voordeel van de twijfel geven.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 21:01

@Graaf van Egmont | 25-12-14 | 20:56
;)

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 21:01

Als de schrijver het nou zou hebben over de taalfouten in de stukjes die de redactie levert...

Spittertje | 25-12-14 | 20:59

Ah een taalpurist, zolang het niks met islam te maken heeft, prima.

hakbarry | 25-12-14 | 20:57

Een taal-autist moet je gewoon net alsd een hondt keihart met zijn snuit in zijn eigen kotz duwen; dan likt hij alles op, en kijkt je darnaa ook nog eens kispelstaartend aan...

King of the Oneliner | 25-12-14 | 20:57

verrekte natie

Rest In Privacy | 25-12-14 | 20:56

@BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:43
Het zou mij niks verbazen als het gewoon een collega-reaguurder is. En een matennaaier.

VanBukkem | 25-12-14 | 20:56

@ Lewis Lewinsky
Dan trekt ze zich maar terug in haar Flakhelferin Vinger bunker.

Graaf van Egmont | 25-12-14 | 20:56

@wazakzegguh | 25-12-14 | 20:52

Vertel dat maar eens aan mijn vingers en de gebarsten touch screen van m'n telefoon. Ik zie ongeveer de helft van wat ik typ.
.
Moet ik nu naar de kampen in 't oosten?

Parel van het Zuiden | 25-12-14 | 20:55

@Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:44
Ironie is u vreemdtdt ?

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 20:54

Ik gebruik Internet Explorer, daar komt het door.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:54

Tegenwoordig leert niemand meer goed spellen op school. Het probleem zal dus gaandeweg steeds groter worden, want alleen de oude garde schijnt het verschil tussen d en dt nog te begrijpen, en die sterft langzaam uit. Enfin, we verspillen er geen woorden meer aan vuil.....

ib000193@xs4all.nl | 25-12-14 | 20:54

Toegegeven, ik betrap me zelf ook wel eens op taalfouten. In tegenstelling tot anderen (dus niet iedereen) vind ik dat wel vervelent.

appeltjesgroeneweide | 25-12-14 | 20:52

Parel van het Zuiden | 25-12-14 | 20:50
Het is racist...

wazakzegguh | 25-12-14 | 20:52

Er zijn trouwens reaguurders die moeilijke woorden als rascist, fascist, tokkie, fobie, en discriminatie feilloos kunnen spellen. Of ze begrijpen wat deze woorden betekenen is dan weer een andere kwestie....

Parel van het Zuiden | 25-12-14 | 20:50

Ik heb toen niet gereaguurd.
Soort voorgevoel.
En het is idd Geenstijl.

*naar koelkast lope doet*

Piet Karbiet | 25-12-14 | 20:50

@Graaf van Egmont | 25-12-14 | 20:48
Ik denk dat het taalmiepje een vrouw is.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 20:50

Nou heb je spellingsfouten en typefouten. De eerste bekijk ik met een meewarige blik. Ze zouden er niet mogen staan. Typefouten zijn duidelijk herkenbaar en de moeite niet waard om over te gaan janken. Laat staan klagen over een ontbrekend trema op sommige letters, vooral als je op een kuttablet zit te tikken. Als deze taalnazi denkt dat ik dat allemaal voor hem uit ga zitten puzzelen dan trekt hij zich maar terug in zijn Arbeit Macht Frei kantoortje.

Graaf van Egmont | 25-12-14 | 20:48

nau nau, wattun gesijk weah. vedder wad Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 20:32 sech.

kaplaarzenverkoper | 25-12-14 | 20:48

De briefsgrijfer heb groot glijk. Het is een schandde dat het niet gesensureerdt wordt.

namensmijnhond | 25-12-14 | 20:47

@ necrosis | 25-12-14 | 20:45
*kippen plukken gaat*

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:46

Geenstijl is een eigennaam en moet dus aan elkaar geschreven worden, gelijk aan hoe de naam verzonnen is door de bedenkers.

pollodepiemel | 25-12-14 | 20:46

GeenStijl is zonder spatie.

Boyo | 25-12-14 | 20:46

Parbleu.

Real Dutch Meat | 25-12-14 | 20:46

De Geus, je bent me voor.

El Rico Grande | 25-12-14 | 20:45

@BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:43
*pan met pek al op het vuur zetten doet*

necrosis | 25-12-14 | 20:45

*door te laten lezen door iemand die wel goed op de hoogte is met de regels*.

Het woord *met* is fout, taalnazi. Dat moet zijn *van*. Het is immers *op de hoogte zijn van*.

Lewis Lewinsky | 25-12-14 | 20:44

Mensen die zich zo druk maken om de vorm hebben meestal inhoudelijk geen ruk te melden.

supah | 25-12-14 | 20:44

,,Dit zijn zo maar een aantal fouten...''

De Geus | 25-12-14 | 20:44

VanBukkem | 25-12-14 | 20:42
Kom nou, je gaat me niet vertellen dat je "Briefschrijver heb gelijk" fatsoenlijk Nederlands vindt.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:44

Alleen al vanwege GeenStijl als Geen Stijl schrijven dient de schrijver openbaar gemaakt te worden.

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:43

Als iemand trouwens genegen is om mijn tegeltje van zojuist even tegen te lezen?
.
Post ik 'm zo weer zonder eventuele spelfouten...

Parel van het Zuiden | 25-12-14 | 20:43

Ga eens deaud.

Parsons | 25-12-14 | 20:43

Geachte briefschrijvert,

U schrijft 'op de hoogte met'. Serieus? Als u dan de taalnazi uithangt, doe het dan goed, want dit is wel érg triest!

wazakzegguh | 25-12-14 | 20:43

@ Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:40
Dit soort debielen dient nergens een podium te krijgen. En dan 'GeenStijl' ook nog eens als 'Geen Stijl' schrijven want FUCK merknamen!

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:42

Ik irritteer me ook matenlooz voor al die taalvauten. Het maakt van de GeenStijl dat ze net zo stom zijn als die Joop waar het alteid over gaadt.

Petrus Poortwachter | 25-12-14 | 20:42

Zeg pa, ik schrijf hier dat ik iemand ongezien de typhus en teelbalverkramping toe wens. Klopt dit taal technisch nog een beetje?

Waanzinsdwang | 25-12-14 | 20:42

@Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:39
Hoe bedoeld u?

VanBukkem | 25-12-14 | 20:42


VanBukkem | 25-12-14 | 20:39

Bijna allemaal goed gespeld maar het is natuurlijk wel: taalvouten. Gewoon de volgende keer goed om denken en alles zal reg kom.

eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 20:41

Ik ben het niet eens met de briefschrijver.
Om te beginnen ben ik tegen die tussen-n, daarover is mijn mening niet gevraagd en derhalve ongeldig!

necrosis | 25-12-14 | 20:40

Kudt. Ik word niet eens genoemd...

Parel van het Zuiden | 25-12-14 | 20:40

Dit is het Stalingrad voor de taalnazi, onomkeerbaar.

BrutusBosch | 25-12-14 | 20:40

Dat moet Het_Genie zijn. Die heeft niks beters te doen.

aanalleskomteeneind | 25-12-14 | 20:40

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:39
Tsja, tis maar waar je van komt.
Ik kom alleen klaar als PSV verliest. ;)

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:40

VanBukkem | 25-12-14 | 20:39
Je doet 't erom, hè?

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:39

@ Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:36
Er zit nu iemand gigantisch klaar te komen achter zijn/haar laptop. Normaal geeft GS dit soort droeftoeters geen podium.

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:39

Ik was op sgool altijd dronken.

eerstneukendanpraten | 25-12-14 | 20:39

Briefschrijver heb gelijk. Die taalfouten hier zijn soms echt ten hemel schrijend.

VanBukkem | 25-12-14 | 20:39

Mmmmm... Nee.

peterdh | 25-12-14 | 20:38

uw heevd een pund

rob klugkist8571 | 25-12-14 | 20:38

leer dan eens fatsoenlijk Nederlander ik erger me ook krom en doe kudt vouten

witchmaster | 25-12-14 | 20:37

PS: Hoe treurig moet je zijn om een mailtje naar GS te sturen vanwege taalfouten.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:36

Fuck yes, ik sta er niet tussen.

Steilloos ten Onder | 25-12-14 | 20:35

Natuurlijk, het zijn taalfouten, maar moet je daar nou godverdomme een mail over tikken?
Laat staan een topic over schrijven om deze moraalridder met zijn moraalpaal een podium te geven?

Wie het ook moge zijn: ongezien de tyfus in je urinebuis.

BeunDeHaas | 25-12-14 | 20:34

En de afzender van de mail zit nu voor (of achter?) zijn computerscherm klaar te komen? Geef die lui toch niet zo'n podium.

Gexto | 25-12-14 | 20:33

Gotferdome, kudtsooy!

AarschVader | 25-12-14 | 20:33

Ongezien de typhus !
TaalAdolf..

Wijze uit het Oosten | 25-12-14 | 20:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland