achtergrond

Geenstijl

LIVE. Religie van de Vrede gijzelt mensen in Sydney

ANP-30330133Sydney.jpgTerwijl u zuchtend de regen aanschouwt en moed bijeen raapt om uzelf op deze maandagmorgen te werpen, houdt een gewapende man in Sydney (lokale tijd: tien voor zes 's avonds) plusminus dertig klanten van een chocoladewinkel in gijzeling. Het gaat vermoedelijk om een moslim, zoas de foto hierboven toont: een gijzelaar drukt een shahada - Arabische vlag met islamitische geloofsbelijdenis - tegen het raam van het Lindt Cafe, vlak boven de aanstootgevende tekst 'Merry Christmas'. Meerdere mensen hebben de winkel inmiddels weten te ontsnappen. Liveblog bij Sydney Morning Herald. Live TV in de embed hieronder van Sky News. En ook dit bericht wordt aangevuld, zoals dat heet.
(N.B.: Eerder updates van vanmorgen na de lees verder geplakt.) Update 10u38: De gegijzelde Marcia Mikhael schrijft op Facebook dat de gijzelnemer zich een strijder noemt van de Islamitische Staat: Update 12u37: lol, kennelijk hebben media in Australië de identiteit van de gijzelnemer ontdekt, maar houden deze geheim "op verzoek van de politie." Update 12u44: OPHEF vanwege koddige selfies vlakbij de gijzeling. UPDATE 13:03: De moslimgijzeling verbroedert Australië: Overal bieden mensen aan om moslims op straat te begeleiden 'om hen veilig te houden'. Hashtag: #IllRideWithYou. Lees: #StockholmSyndroom. VIDEO'S VAN BINNEN 13u37: In drie video's op YouTube waarin, gijzelaars voor de omhoog gehouden shahada staan, worden de eisen (een ISIS-vlag en een telefoontje met premier Abbott) nogmaals herhaald. Nummer 1 hieronder, hier 2 en 3.
DE DADERRR 15:01: is vermoedelijk Man Haron Monis aka Sheikh Haron, een Iraniër die eerdere veroordelingen op zijn naam heeft voor het schofferen van familieleden van gesneuvelde AUS militairen, en die momenteel terecht staat op verdenking van de moord op zijn vrouw. Update 16u07: lol, Sheikh Haron is een beroerde gijzelnemer. Opnieuw hebben gegijzelden kans gezien om te ontsnappen. "Vijf of zes" van hen zijn zojuist ontsnapt, melden Australische media. Mogelijk is er ook geschoten op de plaats-delict.
ANP-30328273Sydney.jpgUpdate: Vijf mensen zijn ontsnapt, tot dusver geen slachtoffers of gewonden. Hieronder beeld van 1 ontsnapping:
Update: Lindt heeft het over 10 medewerkers en zo'n 30 klanten. De gijzelnemer (foto hieronder) wil premier Tony Abbott spreken, live op radio/tv, en hij wil een ISIS-vlag. Er gaan geruchten over bommen, in de winkel en/of elders. Vijf mensen hebben de winkel weten te ontvluchten. De gijzelnemer wil met 'broeder' aangesproken worden. broederlindt.pngUpdate: Abbott reageert op Twitter: UPDATE 8u45: Politie Sydney kan nog geen enkele uitspraak doen over (al dan niet) aanwezige bommen, bij Lindt of elders. Timeline New South Wales Police:

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.