Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ontwikkelingshulp: doe maar niet meer

africansucceskid.jpgStel dat u een trots persoon bent. Stel. En u heeft het zwaar. Vindt u het dan prettig of juist enorm vernederend als iemand u constant ongevraagd geld probeert toe te stoppen? Iemand die verder achter u rug om vooral grapjes over u maakt, in dit geval. Precies. Dat is kut. Dat vinden de Afrikanen dus ook. Met dat paternalistische westen dat maar geld blijft doneren en intussen Afrika als continent van krachtige zelfstandige landen totaal niet serieus neemt. Afrikanen worden inmiddels schijtziek van al die Marco Borsato's, Eric Corton's en Bono's die hun eigen schuldgevoel komen wegknuffelen met zielige Afrikaanse kindertjes (zolang er camera's bij zijn, anders telt het niet). En als de ontwikkelingshulp nou goed geregeld was. Maar nee. Het 'hulpdoolhof' is totaal onoverzichtelijk en niemand weet waar het geld nu eigenlijk terecht komt, maar bepaalde figuren in de 'business' worden er behoorlijk rijk van. Ontwikkelingshulp is een enorm cynisch moeras. Logisch, er gaan miljarden in om, er wordt nauwelijks gereguleerd en wel enorm op de emotie ingespeeld. Daar zijn hele goede boeken over geschreven. Wat dan? Simpel. Afrikaanse landen als gelijke behandelen. Investeren, eerlijk handel mee drijven en negeren zolang er een corrupte despoot aan het hoofd staat. Verder vooral eigen boontjes laten doppen en braaf Afrikaanse bedrijfsbelasting betalen als je als bedrijf rijk wordt van het exploiteren van Afrikaanse grondstoffen. Daar schieten die landen veel meer mee op dan met ontwikkelingsgeld. En dat geldt ook voor ontwikkelingshulp aan Azië en Latijns-Amerika. Neokoloniale wereldverbeteraars met een maakbaarheidsideaal maken namelijk meer stuk dan heel.

Reaguursels

Inloggen

In 1995 (nu al bijna 20 jaar geleden dus!) heb eens 25 gulden gedoneerd aan Artsen zonder Grenzen, zomaar vanuit het niets. De shit aan bedelbrieven, krantjes, folders, en andere rotzooi die ik nog jaren daarna van die club ontving deed mij beseffen dat mijn donatie niet op de plek terecht kwam waar die was bedoeld, maar regelrecht terug kwam in de vorm van ongevraagd drukwerk in m'n eigen brievenbus.
Ongeveer gelijktijdig werd bekend dat veel Amerikaanse hulporganisaties in Nederland werven omdat wij zo vrijgevig zouden zijn. Daardoor ontstond er wrevel bij de Nederlandse goede doelen klupjes. Ik besefte toen dat er iets helemaal mis was.
Kort daarna (maar nog steeds erg lang geleden) kwamen de eerste misstanden naar buiten over directeurssalarissen van die zogenaamde goede doel tenten, waaronder toen nog heel erudiete organisaties als het Rode Kruis, Foster Parents Plan, Vogelbescherming, Natuurmonumenten, milieudefensie, GreenPeace, ...
Ook werd in die tijd voor het eerst bekend dat de commerciële omroepen heel veel geld vroegen voor die tv-acties (te betalen door de te bejubelen hulporganisatie). Zelfs zó erg, dat het daardoor voorkwam dat een hulporganisatie (was het De Zonnebloem?) meer moest betalen aan RTL dan dat de actie opleverde! Dus waar is al uw geld toen naar toe gegaan? Geen cent kwam op de bedoelde plek terecht!
Ondanks alle ophef toen, is het in de bijna twee decennia daarna alleen maar erger geworden. En elke keer opnieuw verbaast het mij dat er zóveel mensen nog steeds in die clubs geloven. Voorbeeld? Na Haïti bleek er teveel geld in kas van "Guro 555": het kwam niet allemaal op die plaats terecht en daarover ontstond enorme ophef in de media. Maar denkt dan niemand na over de kasstromen van dat soort geldschuivers? Alle inkomsten gaan in een meltpot, waar maand-in-maand-uit uit geput wordt. Met een zeker vast tempo stroomt aan de onderkant van de pot geld uit. En er zijn rampen nodig om die pot circa eens per jaar flink van bovenaf te vullen. Het is dus niet zo dat precies uw euro die u tijdens de tv-actie voor ramp weet-ik-veel doneert, ook daadwerkelijk naar doel weet-ik-veel gaat! Het is veel meer een incidentele extra zware geldinjectie omdat de uitstroom aan de onderkant op zulke momenten heus wel even wat sneller gaat.
En nu heb ik het nog niet gehad over al die schandalen van zelfverrijkende zogenaamde weldoeners (Alpes d'Huez), luxepaarden (GreenPeace directeur met zijn vliegreizen)

meneer Nielson | 11-12-14 | 02:50

Publiceer eens een lijst met mensen die werkzaam zijn in de NL ontwikkelingshulp "industrie", wat ze verdienen en waar ze op stemmen ! Zodra je dat gedaan hebt dan weet je dat de ontwikkelingshulp niet zal worden afgeschaft.

Roffel | 10-12-14 | 17:44

@De Libertariër | 10-12-14 | 12:18
Daarvoor is bijvoorbeeld sport veel geschikter: veel dichter bij de doelgroep van het aanzien.

frank87 | 10-12-14 | 16:35

Een paar jaar geleden had ik een bekende stichting die bezig was met projecten in Afrika als klant. Een zeer goede klant dat wel maar het is echt te gek voor woorden hoeveel geld ze, de directie, over de balk gooien. Ik heb na die tijd nooit meer iets aan een goed doel gegeven.
Ontwikkelingshulp? kappen met die onzin.

een of andere vent | 10-12-14 | 15:18

Jaren geleden verscheen er een VNrapport over ont wikkelingshulp. Na gedegen onderzoek bleek dat alle
hulp nutteloos geweest was en men beveelde aan daar mee te stoppen. Africa is een bodemloze put behalve Kenya,
daar is de corruptie 'minder'

ich habe es gewusst | 10-12-14 | 14:50

Hulde Quid, eindelijk betrapt op een stukje dat inhoud heeft en de feiten correct weergeeft. Het moet niet gekker worden....

watissur | 10-12-14 | 14:19

"achter u rug"

Kan iemand Quid ontwikkelingshulp geven bij het leren van Nederlands?

Tapu | 10-12-14 | 13:17

Aandacht voor ontwikkelingshulp is gebaseerd op de lonen van de hoogste pieten van de partijen die het promoten.

niemand specifiek | 10-12-14 | 13:06

Een van de problemen van 'ontwikkelingshulp' is dat het vaak de locale economie totaal om zeep helpt. Zakken graan dumpen helpt locale boeren niet. En de kleren die u doneert worden door de VN containersgewijs verkocht (!) aan handelaren die ze laten omnaaien naar Afrikaanse maten (daar ooit aan gedacht).

Der Schnitzeljäger | 10-12-14 | 13:04

Geld verziekt en corrumpeert.. Met groeter machtsafstandebn heeft elke gezaghebbende figuur in Afrika diklijm aan de vingers.
Het punt is en blijft da-net zoals in NL- degenen die met geld w moeten werken zichzelf niet vergeten en als er geld te halen valt vooraan staan.
We willen dat geld terecht komt bij de arme bevolking... maar ook daar lijkt het op NL.. dat blijft maar niet lukken
Zelfs rijkdom creeert zich een dikker wordende onderlaag van armoede (zie NL, zie VS, zie het UK ,zie.. enz)
Die grijp staat altijd achter in de rij en de lijmvngers vooraan of achter de betaaltafel.

"Ontwikkelingshulp"is heel betrekkelijk geworden. Grootgeld en maffia zetten nu ergens anders op in: Noodhulp.
Ontwikkelingshulp is er bijna niet meer,er wordt weinig ontwikkeld. Nagenoeg alles is noodhulp.
Daar worden de maffiabazen erg opgewonden van.. Gedoneerde gelden zijn ineens verdwenen, komen nooit aan.Als reclame voor het bedrijf(aanzien/prestige) wordt er geld toegezegd maar niet gegeven(gratis grote reclame..)
Hele naties doen toezeggingen.. maar betalen niet.Je kunt niet altijd op toezeggingen aan en reken je absoluut niet rijk.

Ik geef Ploumen gelijk door zelf te gaan kijken en zich niets te laten aansmeren door gladde jongens uit de ontwikkelingshulpmaffia.
Dan kun je geld voor iets geven wat je later kunt controleren.. is dat niet besteed waar het voor bedoeld was dan krijg je niks meer.(onbetrouwbaar)
En zelfs hier gaat het dan nog over meer nood dan ontwikkelingshulp.

soms zijn bedreigingen beter te isoleren dan te verspreiden. Zie ebola,opvang van oorlogen, water en wind drama's, etc.

Sterke landen in Afrika... ik zou bijna zeggen welke? Zuid Afrika misschien
En wat zie je dan als er grondstoffen aanwezig zijn? Dat multinationals de grnd met bodemwinsten of voor grootschalige landbouw en veelteelt allang hebben opgekocht.
De Sahara is nog niet in. de onvruchtbare gronden van de subsahara ook niet... maar wacht maar af als daar grootschalige zonneparken komen om Europa en Afrika van energie te voorzien..
De impact zou gigantisch zijn.. Het M.O. mag op zijn olie blijven zitten en vangt geen cent meer..
Afrika wordt schatrijk en trekt alle asielzoekers aan.. Iedereen duikt op de rijkdom af..(...)als ze tenminste tegen die verdomde hitte kunnen..

Het hangt er natuurlijk van af hoe hoog je de lat legt om en natie als "sterk"te beoordelen.
Veel leiderschap heeft nog steeds tribale trekken..
Dat vind je eigenlijk nog overal in de wereld en anders ontwikkelt het zich wel tribaal..(elitevorming, ongelijkheid, machtsafstanden)
Sommige naties zien zich als sterk terwijl ze niks te bieden hebben en er een zootje van maken

Toen Kadhafi verdween kwam moslimbevolking in West Afrika meer in de knel.Kadhafi deed veel aan ontwikkelingswerk.. omdat het geld overal bleef plakken kwamen er wel bijv. ziekenhuisgebouwen maar geen equipment en faciliteiten..(dat geld was verdwenen, "de ratten hadden er aan gezeten..")
Collegezalen waren niet voorzien van airco (gloeiend heet) en geluidsdinstallaties (de deuren moeten nu open blijven naast een drukke verkeersweg met veel lawaai.. Colleges kun je dus amper verstaan/volgen.. Het geld voor de voorzieningen was er eerst wel maar verdween gaandeweg de rit..
Zie ook bij stormschades.. de emmer met geld is lek en het sijpelt weg..
In Ethiopië gaat de bevolking niet meer naar het werk.. Ze hebben gehoord dat Amerika hulpgoederen en voedsel gaat uitreiken.. Ze wachten wel af..
In een Engelstalig land in west Afrika komt een 400 kilobaal aan met "goede dingen"van een christelijke vereniging uit NL.. Het bevat 400 kilo op een paar afwijkingen na- Nederlandstalige boeken, waarvan het merendeel het merendeel van voor 1950. Daar hebben ze dus daar geen moer aan!! af en toe zit er in dat soort zendingen ene boek dat ze kunnen gebruiken.. de rest gaat op aan het vuur.
Over verstand gesproken..

4609 | 10-12-14 | 12:38

Net als dat windmolens goed zouden zijn voor het milieu draait het niet om het uitgesproken doel. Het gaat om het onbesproken doel.

Dat is mensen, meestal van links-activistische origine en ambtenaren, aan het werk houden en tegelijkertijd enorm veel kansen op winsten voor slimme ondernemers.

Er valt gewoon kei veel geld te verdienen aan schuldgevoel en omdat de rede bij meeste idealisten te ver te zoeken is, gaan deze onrendabele ineffectieve en vooral ondoelmatige projecten door.

U betaalt toch wel.

Statler en Waldorf | 10-12-14 | 12:34

Ontwikkelingshulp is als in je broek plassen: het geeft kortstondig een aangenaam warm gevoel maar al snel bekruipt je het gevoel dat je het beter niet had kunnen doen.

FW Ta-183 Huckebein | 10-12-14 | 12:23

@frank87 11:44
.
Er zit wel degelijk een doel achter ontwikkelingshulp. En dat doel is politici voorzien van een zak van burgers gestolen geld, om daarmee aanzien, steun voor maatregelen, macht, invloed, bekendheid en een baantje voor na de politieke carrière te kopen....
.
Een ander doel kent ontwikkelingshulp niet.

De Libertariër | 10-12-14 | 12:18

@WitteGrunneger | 10-12-14 | 11:31 "Nederland een van de rijkste landen ter wereld laat zijn eigen bevolking gewoon verrekken en gooit de miljarden in een bodemloze put."
.
Mee eens. En het is een duur land. Zo'n driekwart van uw inkomen wordt opgeslokt door de overheid (lokaal, landelijk). In de afgelopen vier/vijf decennia is vanuit de zakken van de Nederlandse arbeiders en ondernemers zo een slordige 200 miljard euro in Afrika gepompt, en de enigen die erop vooruit zijn gegaan zijn de hippies in de ontwikkelingshulp-industrie.

ben kokhals | 10-12-14 | 12:17

Ik heb niets tegen ontwikkelingshulp... Een ieder die zijn of haar geld vrijwillig aan een ander wil geven moet dat vooral zelf weten...
.
Een overheid die geld van me steelt om aan anderen weg te geven daarentegen... That's a whole different cooky...
.
Overheden behoren zich in het geheel NIET met ontwikkelingshulp te bemoeien. Niet alleen omdat het geld gestolen is van burgers, maar ook omdat het situaties in de hand werkt waari politici doelen gaan steunen uit toekomstige carrière overwegingen....
.
Veel van de goede doelen zijn niets anders dan olifantenbegraafplaatsen voor oud-politici om nog een keer fors te parasiteren op geld van anderen.
.
Geheel opheffen! Geld teruggeven aan burgers. Iedereen kan zelf wel bepalen wie men wenst te helpen en waarom.

De Libertariër | 10-12-14 | 12:08

CumGranoSalis | 10-12-14 | 11:30
Ja, denk ik ook. En ze weten niet eens van het bestaan van dit forum af.
Maar goed, wij zijn het wel met elkaar eens.

ZZP-er | 10-12-14 | 11:58

winterkoning | 10-12-14 | 11:36

Dat is nu juist een beetje het probleem.
Die grondstoffen zijn op papier vaak niet van hun, maar van grote multi-nationals die die lappen grond 'gekocht' hebben. (of gewoon overgenomen toen die landen nog Kolonieen waren) Van olievelden tot mineraalmijnen en enorme lappen grond voor landbouw.

Om weer even Shell aan te halen, want dat is een voorbeeld wat iedereen in NL kent. (maar zo zijn er nog veel meer van dit soort bedrijven en voorbeelden over de hele wereld)
Die zitten al in de Niger-Delta te boren toen dat land nog onderdeel was van het Britse Empire. Er is daar sinds dat ze er boren in de jaren '40 voor vele 100en zo niet 1000en miljarden uit de grond gehaald. En nog is de Niger-Delta 1 van de armste gebieden van Nigeria en moet Nigeria het gros (80%) van het petroleum voor eigen binnenlands gebruik importeren omdat ze het zelf niet voor hun eigen land kunnen en mogen produceren en rafineren.
De enige die daar baat bij hebben zijn toch echt de Shells, Chevrons, Texaco's en lokale bestuurders/ambtenaren en straw-puppets.

CumGranoSalis | 10-12-14 | 11:48

Er zit ook geen structureel doel achter de ontwikkelingshulp.
Wil je de welvaart vooruithelpen: zet er een bedrijf neer (niet weggeven, gewoon zelf houden)
Wil je onze cultuur brengen: zet er Mac Donalds/Unilever/etc-filialen neer.
Wil je mohemadisme bestrijden, geef al je geld aan de paus, en de pinksterkerken.

frank87 | 10-12-14 | 11:44

Ik geef niets aan afrika... ze hebben daar genoeg grondstoffen om het gehele continent jarenlang van eten en water te voorzien. Maar daar zitten de grootste racisten... ze gunnen andere stammen,volkeren helemaal niets anders dan een gruwelijke dood

winterkoning | 10-12-14 | 11:36

Nederland moet 'afschuwelijke' waarheid onder ogen zien, dat het gewoonweg moord is.en maar zwaaien met een zak geld die in het bootje stappen waar de stop is uitgetrokken. asoland.

brandewijn | 10-12-14 | 11:32

Hier in dit eigen kudtland is ontwikkelingswerk genoeg te doen, maar die groep laat de regering liever naar de tering gaan en wordt volledig uitgeknepen. Nederland een van de rijkste landen ter wereld laat zijn eigen bevolking gewoon verrekken en gooit de miljarden in een bodemloze put.

WitteGrunneger | 10-12-14 | 11:31

ZZP-er | 10-12-14 | 11:26

Zit je echt op het verkeerde forum denk ik.
De enige echte voorstanders zitten in de politieke huizen en kamers en in Corp. Headquarter over de gehele wereld.
Zijn weinig mensen voorstander van OWH hier lijkt mij.(of wat er in de echte wereld verkocht en verpakt wordt als OWH)

CumGranoSalis | 10-12-14 | 11:30

Theo van Deursen | 10-12-14 | 11:23
Juist, jij zegt het ook!

ZZP-er | 10-12-14 | 11:27

Aan alle voorstanders van ontwikkelingshulp:
kom er maar in met je verhaal, dan gaan we een open discussie aan.

ZZP-er | 10-12-14 | 11:26

Ontwikkelingshulp komt inderdaad niet bij de bevolking zelf. Dat blijft onderweg hangen in het doolhof wat "ontwikkelingshulp" heet.
Ik heb veel landen in Afrika bezocht maar meer dan een dorpspomp zat er nooit in. Of een tractor waar niemand wat mee doet.

ZZP-er | 10-12-14 | 11:25

Voor de ontwikkelings-hippies is het afromen van de arbeiders-lonen in het Westen belangrijker dan het doelmatig besteden ervan in Afrika. Daarom willen ze ook een vast percentage van het BNP in plaats van een kosten/baten budget. Daarom is er ook geen enkel resultaat na vier decennia en tientallen verjubelde Nederlandse miljarden, maar wel tonnen aan salarissen en pensioenen, aan gebouwen hier en landhuizen daar--met huishoudster, kokkie, tuinman en 4wheeldrive--en glossy websites en brochures. Hun "product" is hun rancuneuze ideologie en hun narcisme, breed en meeslepend, en zielig gehouden mensen. Allemaal op kosten van de Westerse, productieve arbeiders. Uitbuiting heet dat. De uitbuiters hebben er dus baat bij dat er af en toe een hongersnoodje uitbreekt, of een oorlogje. Doet het goed op teevee. De Chinezen verpesten dat allemaal voor ze. Die boeken wél resultaat, en worden er zelf nog wijzer van ook. Daarom bagatelliseren ze dat en beginnen ze over democratie enzo, iets wat in West Europa overigens een farce is.

ben kokhals | 10-12-14 | 11:24

In meerdere landen geweest waar talloze verschillende hulporganisaties elkaar de tent uit vechten voor de zielige mensen in 'hun' dorp of regio, terwijl ze tussen de overwoekerde scholen en waterpompen 'donated by the people of Norway' nog maar eens proberen een apathisch gezin de basisbeginselen van de landbouw bij te brengen.

Moraliteit en imperialisme hebben altijd prima samengewerkt. Eerst was er de christelijke missie, nu de humanitaire. En de industrie houdt zichzelf in stand. Want zelfs wanneer het lukt om kindersterfte en onderwijs te verbeteren, dan nog is er geen werk voor die drommen arme drommels.

En nu ze dat zelf in de krant kunnen lezen, concluderen de meesten dat ze beter af zijn in een gammel bootje naar Lampedusa.

Theo van Deursen | 10-12-14 | 11:23

5000 miljard dollar de laatste 50 jaar als hulp naar Afrika en wat heeft het gebracht?

Ko Ranzig | 10-12-14 | 11:17

Hans kom er maar in (wel eerst tandjes poetsen hé) het geld is er, we hebben wat gekort op de AWBZ dus dat komt goed.
Groet Mark

slotbert | 10-12-14 | 11:13

Cuyahoga | 10-12-14 | 10:39
Als je die net zelf hebt verzonnen: Hulde!

flowert | 10-12-14 | 11:07

small_town_dude | 10-12-14 | 10:59

Ook niet echt.
Is precies hetzelfde als 'wij' doen.
Net zoals wij oa ontwikkelingshulp hebben en ook af en toe een put slaan en een bedrijfje opzetten, doen die Chinezen een paar wegen bouwen, een ziekenhuisje hier en daar een bedrijfje en schooltje opzetten voor de lokalio's.
Maar ondertussen zijn het ook gewoon sprinkhanen die een heel land leegtrekken zonder dat de lokale bevolking of het land an sich daar iets structureels voor terugziet. (buiten wat bruine enveloppen en penningen voor lokale ambtenaren)
Van Afrika tot Zuid-Amerika (Brazilie en Suriname zijn ook al redelijk geplunderd door de Chinezen bijvoorbeeld)
Is hetzelfde principe. En ook daar merkt de gemiddelde Chinees geen ene moer van alle grondstoffen en andere rijkdommen die uit verre landen worden getrokken.

CumGranoSalis | 10-12-14 | 11:07

Dit bericht komt niet omdat ze er nu ineens achter komen dat het niet opschiet met Afrika, maar omdat ze erachter komen dat China en Arabische landen veel succes hebben in Afrika. Zij doen precies wat hier beschreven wordt en niet zonder succes. In Rwanda reed ik over een Chinese weg en zat in een Arabisch hotel. Dat heeft de economie en de werkgelegenheid prima geholpen daar.

small_town_dude | 10-12-14 | 10:59

LangeTijdGeleden | 10-12-14 | 10:50

Inderdaad, nog een voorbeeld dat De overheid onderdeel is van die bende.
De overheden en hun partners in de Shells en Unilevers etc ontwikkelen zichzelf echt wel hoor. Maak je maar geen zorgen daarover.

CumGranoSalis | 10-12-14 | 10:58

Ontwikkelingshulp is iets wat individuen moeten doen als ze daar zin in hebben. De overheid moet daar lekker weg bij blijven en dat geld bij de burgers laten. Die paar miljard gewoon in mindering brengen op de belasting.

WatZalIkErvanZeggen | 10-12-14 | 10:56

samenlevingen creëren altijd eerst zelf de omstandigheden waaronder zij vernietigd kunnen worden. de linksche kerk is het middel om het doel, de islamisering van europa, te bereiken. uiteindelijk moeten landen als nederland verdwijnen, zwak worden, gemarginaliseerd worden zodat er een nieuwe machtstructuur kan ontstaan met een nieuwe politieke klasse.

minimá-armezusvan.. | 10-12-14 | 10:53

@CumGranoSalis | 10-12-14 | 10:47
Maar elke keer als de overheid wordt geconfronteerd met de onderzoeken en de cijfers zeggen ze "We gaan hier over een onderzoek uitvoeren en de waarheid achterhalen" en vervolgens hoor je niets of komen ze met een totaal niet onafhankelijk onderzoeksbureau aanzetten die zegt dat alles wel goed en knor zit en wij, het lugubere kudtvolk moet niet zeuren en maar blijven betalen.

LangeTijdGeleden | 10-12-14 | 10:50

Bokito ergo sum | 10-12-14 | 10:48

Kan me toch herinneren dat Borsato vies de mist in ging...

kwark001 | 10-12-14 | 10:49

De Marco Borsatos en Bono's zijn gewoon handige zakenmannen

Bokito ergo sum | 10-12-14 | 10:48

LangeTijdGeleden | 10-12-14 | 10:44

Omdat de overheid onderdeel is van die bende.
Of dacht jij nu echt dat de overheid er was voor jou en de zielige Afrikaantjes?

CumGranoSalis | 10-12-14 | 10:47

Het is aan Afrika (en aan Afrikanen) goed te zien dat "ontwikkelingssamenwerking" geen enkel nut dient. Het blijft wel elke dag weer een rib uit het lijf van de samenleving.

Maar goed. "Ontwikkelingssamenwerking" is een groot industrieel complex, dat dezelfde functie dient als vroegah het "militair-industrieel-complex".
Namelijk het puissant rijk houden van een grote "elite". De Marco Borsato's, Eric Corton's en Bono's, die uw schuldgevoel komen wegknuffelen, zijn daarin maar kleine visjes die hun bescheiden miljoentjes van de bodem snoepen.
De restjes die uit de muilen vallen van de walvissen van de talloze NGO's.

Jan Passant mk2 | 10-12-14 | 10:47

Linkse hobby en het land blijft Links stemmen.

ProAsfalt | 10-12-14 | 10:45

duitse herder | 10-12-14 | 10:43

Tis maar een getalletje. Nobody cares.

kwark001 | 10-12-14 | 10:45

-weggejorist-

Alt | 10-12-14 | 10:45

Er zijn heel wat artikels en docu's waar in verteld wordt hoe het door westen gedoneerde geld besteed wordt en hoe het uiteindelijk bij de bevolking terecht komt.

Schrikbarend. 10-25% verdwijnt in zakken directeuren en westerse bedrijven die 'mee doen' aan het ontvangen van de donaties, daarna wordt het geld verzonden en komt het in de handen van 1 of ander megalomaan bedrijf met connecties (vaak chinees), hoeveel % er dan nog overblijft is dan volledig onbekend, er wordt vervolgens van een bedrijf dat goederen en diensten aan de bevolking kan leveren een offerte gemaakt. Snelste bedrijf krijgt de pot met goud (niet eens de goedkoopste), levert de producten aan bevolking en rot weer op, een deel van het geld wordt de lokale dictator mee afgekocht om de goederen plaatselijk veilig te krijgen en uiteindelijk is dus ongeveer 15% van het totaal gedoneerde geld door het westen op plaats van bestemming gekomen, ruwe schatting.

Waarom ziet en zien de overheid en politici deze corrupte zooi niet?

LangeTijdGeleden | 10-12-14 | 10:44

Dat blijft zo tot in lengte van dagen. Er zijn namelijk teveel ambtenaren bij betrokken.
Men laat gewoon de staatsschuld maar verder oplopen.
www.destaatsschuldmeter.nl/

duitse herder | 10-12-14 | 10:43

Eric,

Jouw man-van-de-wereld-baard ontbeer ik,
Net als de onpeilbare diepte in jouw blk.
Van intens verdriet, charisma en mededogen.
De innerlijke goedheid weerspiegeld in je ogen.

Wat zou ik graag een dag in jouw schoenen willen staan.
Met alle linksche zuchtmeisjes achter me aan.
Zelfs menig stoere harde bikkel,
Krijgt bij de aanblik van jou mannelijkheid een harde snikkel.

Eric, wat ben je toch een ontzettend goed mens,
Zo sociaal, zo bewogen, zo inlevend, zo intens,
Altijd op de bres voor armoe, onrecht en discrimnatie,
En wie het niet met jou eens is, is een nazi.

Eric, was de wereld maar een beetje meer zoals jij en de jouwen.
Geen ziekte geen oorlog, geen ellende, maar bruggen bouwen,
Eric, soms droom ik.
Dat ik je voeten lik.
In je aarsch stik.
Eric.
Dan masturbeer ik.
Op jou,
Eric.

Cuyahoga | 10-12-14 | 10:39

@ van heinde en verre | 10-12-14 | 10:13
De Chinezen doen het een stuk slimmer. Ze willen er een fabriek hebben, maar er moet iets tegenover staan. Zo leggen ze ook maar wat graag een weg aan, want dan kan het land weer over de brug komen.
Wat Chinezen alleen heel erg fout doen, is hun werknemers uit China trekken. Het land gooit geld naar het bedrijf, en het bedrijf rukt een blik Chinezen open. Niet heel bevorderlijk voor de werkgelegenheid, me dunkt.

BeunDeHaas | 10-12-14 | 10:39

Overigens, zolang zowel de financiële, juridische als politieke macht in handen van hetzelfde kleine groepje is, zoals in veel Afrikaanse landen het geval is, zal ontwikkelingshulp nooit helpen, simpelweg omdat dit groepje nooit toe zal staan dat aan hun macht getoornd wordt.
De ontwikkelingshulp wordt weliswaar dankbaar aangenomen, met daarbij de belofte aan naïeve domme dozen als Ploumen dat het goed benut zal worden, maar het wordt toch voornamelijk gebruikt als aanvulling op hun enorme persoonlijke vermogen.

spanarchist | 10-12-14 | 10:38

@van heinde en verre | 10-12-14 | 10:13 : "De Chinezen laten zien hoe het wel moet. Onze regering lijkt wel ziende blind."
.
Precies. Pas nog een europarlementariër die China beschuldigde van neokolonialisme in Afrika. Die Chinezen investeren maar in Afrika, zo vond ze, drijven maar handel, importeren maar grondstoffen uit de Afrikaanse landen waarin ze investeren, maken zich niet eens druk over democratie enzo, en dat allemaal zonder eerst met de hoed in de hand met de EU te overleggen! Want de EU geeft veel meer geld uit in Afrika zei ze (trekt het door in Afrika, had ze mogen zeggen), en heeft dus ook meer te zeggen dan zo'n landje als China! Communisten! Zo vond de doorgedraaide europarlementariër. Over neokolonialisme gesproken. Knettergek zijn die politici.

ben kokhals | 10-12-14 | 10:36

Zolang de PvdA en de andere linkse emotieschreeuwers aan het roer zitten veranderd er niks, er verdwijnt teveel geld in hun bevriende ontwikkelingszak!

lanexx | 10-12-14 | 10:36

@Tonska | 10-12-14 | 10:32
Ontwikkelingshulp aan Nederlandse jeugd?
Ik zou beginnen met opvoeding....

necrosis | 10-12-14 | 10:35

necrosis | 10-12-14 | 10:32

Zeer herkenbaar...

eerstneukendanpraten | 10-12-14 | 10:34

Grijskijkert | 10-12-14 | 10:26

Voor de Afrikanen werkt het inderdaad niet.
Voor ons daarentegen werkt het perfect die landen lam en afhankelijk te houden dmv onder andere dingen OW-hulp.
Zo kunnen bijvoorbeeld de Shells van deze wereld rustig hele landen blijven leegpompen zonder daar iets van te hoeven af te dragen aan het land zelf. Ze hoeven ook niets af te dragen aan het eigen land natuurlijk want of belasting en andere voordeeltjes of gewoon een soort Luxemburg constructie.

Ontwikkelingshulp werkt en helpt dus echt wel enorm, enkel niet voor de Afrikanen of voor jou als burger van een land dat OW-hulp geeft. Maar daar was en is het ook helemaal niet voor bedoeld.

CumGranoSalis | 10-12-14 | 10:34

We leggen importheffingen op bijvoorbeeld rietsuiker om hier een handjevol gesubsidieerde suikerbietenboeren te beschermen, en geven het dubbele terug om de rietsuikerboeren voor de hongerdood te behoeden.

Guido | 10-12-14 | 10:33

Ben het niet met Quid eens waar het gaat om de onoverzichtelijkheid in de bestemming van al dat ontwikkelimgsgeld. Volgens mij is het best mogelijk om van al die dictaturen gedetailleerde specificaties op te stellen van aantallen militairen, tanks, machinegeweren, gevangenissen e.d. waaraan dat geld wordt besteed nu ze hun eigen volk niet te vreten hoeven geven.

Ridde Rogter | 10-12-14 | 10:33

@Snowy2000 | 10-12-14 | 10:29 prima staats op de post ministerie volksgezondheid voor het nieuwe kabinet olv Min Pres Greet.

batavia1 | 10-12-14 | 10:33

als je de filmpjes van kopschoppers bontkragen en *rappers* voorbij ziet komen, zou ik zeggen geef de Nederlandse jeugd wat ontwikkelingshulp

Tonska | 10-12-14 | 10:32

@Igor Putkin | 10-12-14 | 10:26
Werkt mijn nick soms als een rode lap op een stier?
Heb je nog wat inhoudelijks te melden over dit topic?

necrosis | 10-12-14 | 10:32

Het hoogtepunt in de carrière van Ploumen was toen ze tegen een bepaalde kerk protesteerde omdat de dienstdoende pastoor weigerde prins Carnaval een hostie te geven omdat deze prins Carnaval homo was.
Een maand later riep de zoveelste haatiman in de moskee dat homofilie een ziekte was die op alle mogelijke manieren bestreden moest worden, maar toen was Ploumen ziek, zwak of misselijk, maar in ieder geval onvindbaar. Zelfs geen begin van protest, zoals ze nog nooit heeft geprotesteerd tegen de homo-haat van haar allochtone achterban.
Fijn dat zo´n vrouw, die haar prioriteiten zo duidelijk op een rij heeft, namens Nederland miljarden aan gratis geld uit mag delen.

spanarchist | 10-12-14 | 10:31

De burger wordt verplicht om voor ontwikkelingssamenwerking te betalen. De politici maken er goede sier van. Volgens economen in Afrika is het niet nodig. In Mozambique werd niet eens belasting geheven, er kwam genoeg geld binnen van de zieligheidsindustrie. Hef belasting daar, zorg dat de corruptie verdwijnt en dat bedrijven gewoon betalen voor de grondstoffen en niet alleen een potentaat zich verrijkt. Hoe komt Mugabe en zijn familie toch aan al dat geld en gaat zijn bevolking dood van de honger.

Rest In Privacy | 10-12-14 | 10:31

kwark001 | 10-12-14 | 10:22

Helaas niet leverbaar.

crocelodocus | 10-12-14 | 10:30

... en toch wil ik als ultieme, finale donatie, om ons koloniale verleden voor eens en voor altijd af te sluiten, Quisy Halvegario en zijn makkers doneren aan donker Afrika. Graties. Mag hebben. Voor nu en de eeuwigheid. Veel plezierrrrr!

batavia1 | 10-12-14 | 10:30

Er zijn al decennia lang miljarden in die landen gepompt, maar de beelden van uitgemergelde kindertjes, vrouwen met waterkannen op hun hoofd en andere bekende beelden, zijn geen spat veranderd.

Dan vraag je je oprecht af of ze in die landen niet voor 10 miljard een waterleidingkje aan kunnen leggen, of voor evenzoveel miljard voedsel kunnen kopen.

Kappen met 'ontwikkelings'-samenwerking, want er ontwikkeld he-le-maal niks!

JIP! | 10-12-14 | 10:29

Stop eerst de Linkse Politiek, dan stopt de miljarden geldstroom naar de Zieligheid industrie van zelf. En dan kunnen de bejaarden weer iedere dag in bad, waar zij trouwens na jaren hardwerken meer dan recht op hebben.

Snowy2000 | 10-12-14 | 10:29

necrosis | 10-12-14 | 10:0
Kijk, een schoolvoorbeeld van de attributietheorie. Weliswaar onbedoeld, maar toch.

Igor Putkin | 10-12-14 | 10:26

En inmiddels in Afrika: het eerste wat je native doet als je een blanke ziet of tegenkomt ? Handje uitsteken, ze geven nl. altijd wel iets gratis weg.

Zowat het hele continent Afrika hangt al ettelijke decennia aan de uitgelubberde tiet die ontwikkelingshulp heet. Hongerbuikjes, wandelende vliegenvangers, corruptive en stammenstrijd in "onderontwikkeld" Afrika ? Always has been, always will...

Het.Helpt.En.Werkt.Dus.Gewoon.Niet.

Grijskijkert | 10-12-14 | 10:26

Ontwikkelingshulp van nu werkt gewoon niet. Mijn vader was 50 jaar terug al melkdoppen aan het sparen voor Afrika.
Je zou het ontwikkelingsgeld in een investeringsfonds moeten stoppen. Op die manier wordt ons geld niet weggegooid en wordt er echt iets opgebouwd waar ze in de toekomst zelf geld mee kunnen verdienen.
En stop met het maar Afrika sturen van zwaar EU gesubsidieerde kippen, zo wordt het nooit wat met de landbouw in Afrika.

Duifmans | 10-12-14 | 10:25

Hallo, het badwater is vies, spoel dat arme kind ook gewoon maar mee weg!

Einde van de Domheid | 10-12-14 | 10:25

Ontwikkelingshulp is en blijft gewoon big business, helaas.
Vergelijkbaar met andere sectoren waar de PvdA (en CDA) de scepter zwaaien, zoals de zorg en andere onderdelen van de Volksgezondheid zoals voedingsadviesbureaus, het onderwijs, de woningcorporaties, bouwen voor publieke werken, waterschappen, immigratieindustrie, etc etc.
Het doel lijkt altijd goed en is altijd weer een aanspraak op de emotie.
Mensen open uw ogen: weg met het CDA en de PvdA en andere gevestigde partijen die maar blijven graaien en niets werkelij anderss presteren dan feest vieren van ons belastinggeld.

ecologiste | 10-12-14 | 10:25

In Luanda, de hoofdstad van Angola, is de de huur van een appartement minimaal $ 4000 per maand. Kan Ploumen zo naar toe. Dus.

Piet Karbiet | 10-12-14 | 10:25

Een van de snelst-groeiende steden ter wereld is Lagos: nl.wikipedia.org/wiki/Lagos_(Nigeria) ...

En daarbij leven de meeste mensen daar met minder dan $1 / dag.

Dus alsjeblieft GEEN geld meer sturen, Naar dit hoog-ontwikkelde continent !

FredFlinstone | 10-12-14 | 10:21

Het interessante is, is dat noodhulp vaak wordt afgerekend in tientallen miljoenen. En dat vinden we heel wat. En dat gebeurt dan 1 of 2 keer per jaar bij een ramp.

Maar ontwikkelingsgeld kost 3.7 miljard. Dat is 3700 miljoen per jaar. Dat is meer dan 150 keer Haiti (NL stortte 2 miljoen voor Haiti). In 1 jaar. Aan welke 'rampen' is het afgelopen jaar dit uitgekeerd? Zwaar corrupte bende...

van heinde en verre | 10-12-14 | 10:18

Tja.. soms is die Quid wel een lieve droom hippy.

Dacht je echt dat de powers that be hun grip en controle op Afrika, Z-A en Azie (en de daarbij behorende grondstoffen en andere perks) zomaar eventjes gingen opgeven?
Ontwikkelingshulp is slechts 1 van de knechtingsmechanisme en die werkt heel goed. Nog altijd kunnen 'wij' gewoon hele landen leegtrekken, in oorlog en narigheid storten zonder ook maar iets te hoeven afdragen aan de lokalio's.

Dan feestje geven wij echt niet zomaar op hoor, de Cost gaet voor de baet enzo.

CumGranoSalis | 10-12-14 | 10:18

Probeer al lang het boek van Linda Polman, als e-boek, te pakken te krijgen.
Iemand?

crocelodocus | 10-12-14 | 10:17

Alle ontwikkelingsgelden stoppen in een hoge muur aan de grenzen van Europa - met name de zuidkant.

Rest In Privacy | 10-12-14 | 10:17

Naast ebola neemt de ziekte van luiheid ook epidemische vormen aan in Afrika.

blauwe zander | 10-12-14 | 10:16

En windmolens draaien op subsidie maar dat weet iedereen behalve onze bestuurders.

eerstneukendanpraten | 10-12-14 | 10:16

-weggejorist-

Islamofiel | 10-12-14 | 10:16

De grootste graaipot is ontwikkelingsgeld, geen wonder dat moeilijk te traceren is waar het is gebleven

Islamofiel | 10-12-14 | 10:15

necrosis | 10-12-14 | 10:15

Met haar zetel misschien?

kwark001 | 10-12-14 | 10:15

@kwark001 | 10-12-14 | 10:10
Tot dit topic had ze in ieder geval nog redenen om met miljoenen in het rond te smijten.
Waar moet ze nu mee smijten?

necrosis | 10-12-14 | 10:15

Nee nee, het is allemaal kudt dat jullie geld toestoppen en achterlangs grapjes maken, maar dankjewel hier is onze bankrekening. Ze zijn net zo hypocriet als crimineel daar.

kanon0503 | 10-12-14 | 10:14

Ja, hoe gaat het met Robin Hood?

kwark001 | 10-12-14 | 10:14

"Wat dan? Simpel. Afrikaanse landen als gelijke behandelen. Investeren, eerlijk handel mee drijven en negeren zolang er een corrupte despoot aan het hoofd staat."

In dat geval mag je heel Afrika negeren. In 2013 kon de Good Governance prijs niet uitgereikt worden omdat er door de organisatie in heel Afrika geen ENKELE betrouwbare leider was gevonden. news.yahoo.com/no-african-leader-wins-...

Ebert de R | 10-12-14 | 10:14

Krijgen we nog een foto van Robin Hood met vliegen op haar ogen en een opgezwollen buikje? :)

flowert | 10-12-14 | 10:13

De Afrikaanse landen die het meeste geld kregen als ontwikkelingshulp, zijn er het slechtst aan toe en meeste corruptie en inkomensongelijkheid

Simpele Boerenlul | 10-12-14 | 10:13

De Chinezen laten zien hoe het wel moet. Onze regering lijkt wel ziende blind.

van heinde en verre | 10-12-14 | 10:13

Help! (Nederland)

wakkere_nederlander | 10-12-14 | 10:12

Geld dat niet op de plek van bestemming aankomt. Goh, ooit eerder gehoord. Meermaals. Maar goed, de calvinisten hebben hun schuldgevoel weer afgekocht. Gaan we nu snel Serious Request spekken om ons extra lekker te voelen.

Rollins | 10-12-14 | 10:11

Niets nieuws onder de zon: dit weet ieder weldenkend mens al jaren en één en ander is bovendien ook goed gedocumenteerd: de verdampende miljarden, de welgevulde zakken, de exorbitant dure reisjes, de opgeleukte cijfers, noem het maar op.

Noodhulp? Ja. Mits doelgericht. Voor de rest? Kappen met die onzin!

Reinaert | 10-12-14 | 10:10

necrosis | 10-12-14 | 10:08

Vanaf nu pas?

kwark001 | 10-12-14 | 10:10

Kan iemand Liliane Ploumen even vertellen dat ze vanaf nu overbodig is?
Dank.

necrosis | 10-12-14 | 10:08

Ontwikkelingshulp is net als religie. Prima voor thuis achter de voordeur. Niet in 't openbaar, dank.

Hans Kwalzan | 10-12-14 | 10:08

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl