achtergrond

Geenstijl

War On Obesitas IV: dood aan suiker

waronobesitas100.jpgSuiker is het moslimfundamentalisme onder de voedselingrediënten: een killer. We hebben inmiddels in voorgaande episodes van onze War On Obesitas vastgesteld dat we overgewicht keihard moeten bestrijden, dat dikke mensen zelf verantwoordelijk zijn en dat de oorlog tegen obesitas gewonnen wordt door beter te eten en beter te bewegen. Om tot beter eten over te gaan, zullen we eerst ons suikerfundamentalisme aan moeten pakken. Suiker is een drugs met dezelfde effecten en verslavende werking als cocaïne. Dat zeggen niet alleen populaire media, maar ook wetenschappelijk onderzoek. Nu doen we lacherig over de tijd dat heroïne werd gebruikt als reguliere pijnstiller en cocaïne als medicijn tegen hoofdpijn. Dit soort drugs als normaal ingrediënt van een regulier dieet? Belachelijk! Dat is exact hoe mensen over een jaar of vijftig zullen terug kijken op onze ongeremde neiging om suikers toe te voegen aan voedsel en dit zelfs zonder schroom aan onze kinderen te geven.
Cut the sugar Kortom, sloop toegevoegde suikers uit je dieet. Er is op internet genoeg informatie te vinden hoe je dat kunt doen zonder alleen nog maar soepstengels te eten. Elke dag onbeperkt toegevoegde suikers vreten 'omdat het lekker is', is net zo achterlijk als vrijwillig een gaskamer inlopen omdat je van de geur van Zyklon B houdt. Achterlijk en dodelijk. Als je beter wilt eten, zul je gedisciplineerd en goed voorbereid moeten eten. En ja, dat kost moeite. Deal with it, zwakkeling. Hoeveel suiker is okee? Het beste is natuurlijk om totaal geen toegevoegde suikers te eten. Maar hey, u mag best wel wat binnen krijgen voor de energie. Die 3000 calorieën per dag moeten ergens vandaan komen. Maar welke concentratie suiker is gezond? Hier is onze tabel: Prima - minder dan 5 gram suiker per 100 gram. Mwah - tussen de 5 en de 22 gram suiker per 100 gram. Zelfmoord - meer dan 22 gram suiker per 100 gram. En wat zou je dan op een dag zoal maximaal moeten nuttigen? Zo'n 150 calorieën aan toegevoegde suikers als je een piemel hebt en zo'n 100 als je een baarmoeder hebt. Of maximaal 5% van je dagelijkse hoeveel calorieën, aldus de WHO. En wie in theelepels rekent, dertien theelepels toegevoegde suikers is echt de max. Dat klinkt als heel veel, maar er zitten als zeven theelepels toegevoegde suiker in een blikje cola of een gesuikerde chocoladestaaf. Kortom, die dertien heb je zo gehaald, als je niet oplet. Budget En opletten is precies wat je moet doen, als het om 'beter eten' gaat. Als je niet budgetteert en je boekhouding bijhoudt, ontstaat er financiële chaos. Is kut. Maar hetzelfde geldt voor het voedsel wat je eet. Als je geen boekhouding bijhoudt van hoeveel suiker (en vet) je inneemt, je calorieën niet budgetteert, is de kans groot dat je verslaving aan toegevoegde suikers de overhand krijgt en je dus verandert in een smerig, ranzig, dik varken met drillende rollen vet overal. En dat is voor niemand leuk. Tot slot, in het kader van 'doe je eigen duit in het dikzakje', nog een motivatiespeech van een obesitasguerilla.
War On Obesitas is een initiatief van Stijlloze Lifecoaching met het oog op duurzaamheid van mens en milieu. Voorgaande edities: Episode 1. Episode 2. Intermezzo. Episode 3.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.