Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE! Uitspraak Raad van State over Zwarte Piet

blauwhelmpiet.jpgVandaag gaat de Raad van State olie op het vuur van de Zwarte Pietenoorlog gooien. Er komt een uitspraak over de vergunning van de Sinterklaasintocht van 2013 in Amsterdam, waar zich eerder al een rechter over boog. De uitspraak van de Raad van State straks leidt tot grote ophef. Nou, GeenStijl, hoe kunnen jullie dat nu al beweren voordat de uitspraak is geweest? Tendentieus, much?! Nou, lieve WiFi-kinderen, heel simpel. ALLES wat te maken heeft met de Zwarte Pietenoorlog is olie op het vuur. ALLES leidt tot grote ophef. We hebben een supermarkt gehad die in de grootste tabloid van Nederland een excuusgedicht schreef aan Zwarte Piet. Alsof we naar een Monty Python-sketch zitten te kijken die geregisseerd is door Salvador Dali. Met als gevolg dat iedereen het zat is en Zwarte Piet uiteindelijk in de ban wordt gedaan om maar van dit geouwetiefushoer af te zijn. Want een onschuldig kinderfeest is prima, maar als het de inzet wordt van kortzichtige militante kwetskwekers aan de ene kant en doorgedraaid racistisch riooltuig aan de andere kant is het voor niemand meer leuk. En zeker niet voor kinderen. Voor een liveverslag kunt u terecht bij Alexander Bakker, de NOS, de verzamelde wereldpers en natuurlijk Quinsy Gario zelf. Klanten van Albert Heijn zijn er ook. Uiteraard ook van de partij. De extreemlinkse agressieve tokkies van AFA. Update: Liveblog Parool vol pareltjes. Zoals: als Raad van State de antipieten hun zin niet geeft, gaan ze naar de civiele rechter.

Reaguursels

Inloggen

@gaffelbaard | 17-10-14 | 01:48
Uiteraard, over heel Nederland gezien. Zo'n 85-90% van de bevolking is blank (als je alle niet-westerse allochtonen als niet blank beschouwt en alle westerse allochtonen als wel blank). Het klopt ook dat de grote steden in de regel een heel andere verhouding laten zien. In sommige wijken zelfs compleet omgekeerd, zoals in de Bijlmer waar slechts 18% autochtoon is. En dan blijkt dus uitgerekend daar, waar Surinamers de grootste bevolkingsgroep vormen, dat mensen er last van zouden hebben dat ze Zwarte Piet genoemd worden. Als je dan die hard ja knikkende blanken ernaast ziet staan, die dan dus schijnbaar ook in de Bijlmer wonen dat ze dat zo goed weten, dan kan je jezelf dat nauwelijks voorstellen. Ik mis volledig het waarom van deze discussie, want de aangedragen argumenten zijn volkomen ongeloofwaardig.</p>

<p><br>
Maar los daarvan vind ik het belachelijk dat ze in de Bijlmer en Amsterdam even willen beslissen hoe in de rest van Nederland het feest aangepast zou moeten worden. Die Sint met Amsterdam op z'n mijter vind ik al niks, maar dat Gouda van Zwarte Piet een pisnicht maakt gaat me echt te ver. Van mij doen ze in Amsterdam wat ze willen en dan laat ik de TV wel uit (zolang dat soort entertainment überhaupt nog op NPO te zien zal zijn) en ga met de kinderen naar de lokale intocht. Met een witte Sinterklaas met een lange witte baard en zwarte Zwarte Pieten.

Pierre Tombal | 17-10-14 | 12:28

Racisme is in deze discussie een drogreden, en dat weet zo'n QG heel goed. Het kinderfeest blijkt gewoon een makkelijk en effectief doelwit voor hen die de Nederlandse cultuur willen verdunnen tot het niet meer bestaat. En voor hen die er puur behagen in scheppen Nederlandse 'kaasjes' te treiteren.

Ramsesz | 17-10-14 | 10:46

Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33 Mooi verwoord Schoorsteenveger. Het feest is al verpest. Alles van waarde is weerloos.

Ramsesz | 17-10-14 | 10:33

gaffelbaard | 17-10-14 | 01:48
In de kern zijn alle tegenhangers van sinterklaas de straffen. Geeft de roe en neemt kinderen mee in de zak.
Het grootste verschil is dat zwarte piet extreme veranderingen heeft ondergaan. De andere figuren zijn in principe nog in hun oude rol.
Daarnaast is het uiterlijk van zwarte piet bepaald door de kledij van een page. Wat niet per definitie een slaaf is.
Per slot van rekening is een page zoals in de laatste periode een veredelde butler.

ca12nag3 | 17-10-14 | 02:41

Pierre Tombal | 16-10-14 | 20:52

Wat u zegt is waar. Nederlandse Antillen, het woord zegt het al, waren eerst grondgebied van NL. België ook, tot 1830 dan uit mijn hoofd. Dat de wijze waarop uitvoering wordt gegeven dan niet veel van elkaar verschilt, is daarom historisch verklaarbaar. Dat is toch net even anders wat betreft de Alpen.

Verder schrijf je over de deelnemers aan de festiviteiten voornamelijk blank zouden zijn. Gelet op dat de meerderheid van NL een blanke NLer is, is ook dat statistisch verklaarbaar. Maar, niet waar ik woon. Ik woon in een van de grote steden van het land. In wat men een prachtwijk noemt. In de wijk waar ik woon, en de daarom liggende wijken, is de Sinterklaasviering een feestje waar alle kleuren aan mee doen. Ongeveer de helft NLs blank, en de andere helft alle andere kleuren en nationaliteiten. Deze ophef heeft daardoor niet alleen de auchtone NLers in mijn stad verbaast, maar ook heel veel (van) allochtone (komaf) NLers. Echt waar! De meerderheid van de Antillianen en Surinamers die ik ken vinden het grote onzin deze ophef. Maar ik hoor ook verhalen van ze dat als ze dat in eigen kring zeggen, ze bijna worden 'afgeschoten'. Zo ver gaat dat dus. En samen met hen vind ik dat dat niet normaal is. Ook de 'gekleurde' pro-Pieters ondervinden hinder en aan agressie grenzende kritiek, en dat in 'eigen kring'.
Kijk, hoe het is in kleine dorpen of zo, kan ik niet over mee spreken, maar in mijn stad (met iets van 52% autochtoon blank, en de rest alle andere kleuren) is de Sinterklaasviering echt iets van iedereen.

TeeJee | 17-10-14 | 00:08
Ik ben wel op de hoogte van de Krampusfiguur, ik deel alleen je mening erover niet. Met verwijzing naar eerdere tegels waarin ik, meen ik, voldoende heb uitgelegd waarom. Ik heb je voorgesteld: 'Let's agree that we disagree'. Jammer dat je je daar niet in kan vinden. En verder no offense taken. Jij jouw mening. Ik de mijne.

ca12nag3 | 17-10-14 | 00:58
De knecht functie heeft ook nog een andere uitleg, maar die vinden we weer in de vele verhalen over de werken van de historische figuur Sint Nicolaas, over wie ook weer - ik denk bijna even zovele - hagiografiën zijn geschreven (waar ook weer verschillen tussen te bespeuren zijn). Ik zal dat onderwerp verder laten voor wat het is. In eerdere tegels heb ik daar al genoeg over geschreven.
Maar wat betreft dat mensen zich meer zouden moeten verdiepen in het ontstaan van de Sinterklaasviering, met alle gewoonten en gebruiken en zijn symboliek welke verwijst naar zowel de historische figuur Sint Nicolaas, alsook de vermenging van nog eerdere culturen en de gebruiken en gewoonten daarvan weer met dit feest.. daarin ben ik het helemaal met je eens. Ongeacht of je die verdieping dan focust op alleen de NLse context, of dat je ze trekt in breder verband.
Misschien, als club Quinsy ook die moeite genomen had, dat we deze hele discussie dan niet eens hadden gevoerd.

gaffelbaard | 17-10-14 | 01:48

Het lijkt me duidelijk? De Nederlandse overheid, waartoe ook rechters en de Raad van Staten behoren, is als de dood om minderheden te ontriefen. Minderheden worden op iedere mogelijke wijze beschermd tegen die boze blanke autochtonen en vanaf vandaag is iedere zwarte piet een rascist....

Welnu, dat ben ik vanaf vandaag ook! Leve zwarte piet en weg met azijn zeikende allochtonen (waartoe ik zeker ook surinamers reken)! Als Nederland je niet bevalt..... Probeer het eens in het neger vriendelijke Zimbabwe?! Of zijn er daar te weinig luxe en te lage uitkeringen?
De PVV is gelijk aan een CDA en dat kan en moet scherper!!!!

Thorolf | 17-10-14 | 01:29

Oh nee,kunnen die randdebielen van voorpost niet lekker wegblijven.
Ik dacht dat dat stelletje boneheads zichzelf allang al vechtend en elkaar verlinkend had opgeheven zoals gebruikelijk is in die kringen.

ska ska ska | 17-10-14 | 01:10

Ik koop nog het allernodigste bij AH en de rest (het meeste) koop ik bij Jumbo, Aldi en Lidl
Heel Nederland moet AH 1 maand lang boycoteren

restman | 17-10-14 | 01:04

gaffelbaard | 16-10-14 | 19:31
Je snapt er totaal niks van.
Krampus, Ruprecht en zwarte piet zijn allemaal hetzelfde figuur. Dat hierbij het uiterlijk anders is daar gelaten.
Wat er gebeurd is is dat de serieuze functie lange tijd verdwenen is in de nederlandse versie en een meer jolig dom figuur geworden was.
Dit is zeker sinds de jaren 90 enorm veranderd waarbij zwarte piet echt een eigen kracht geworden is.
Maar de knecht functie van de hulp of tegenhanger van sinterklaas blijft centraal, en die rol is in elke incarnatie hetzelfde. Het is dan ook dat hier door de Surinamers en Antillianen het moeilijkst over gedaan word.
Maar laat ze eerst eens beter inlezen in wie zwarte piet is en wat zijn herkomst is.

ca12nag3 | 17-10-14 | 00:58

@gaffelbaard | 16-10-14 | 19:27
U zit er gewoon dermate faliekant nast dat het beschamend is.
Maar goed, u loopt een beetje te roeptoeteren over geschidenis terwijl u niet eens op de hoogte bent van het fenomeen Krampus zelf, en welke culturele verbindingen deze heeft binnen Europa.


Kortom; u wilt anderen de les lezen, maar heeft het zelf niet begrepen. Beetje dom.

Rest In Privacy | 17-10-14 | 00:08

@gaffelbaard | 16-10-14 | 19:27
Sinterklaas wordt in identieke vorm elders ook gevierd, waaronder België, de (voorheen) Nederlandse Antillen en Suriname. Jouw uitgangspunt van Nederland als eenzame planeet is daarmee onjuist.</p>

<p><br>
Dat gezegd: de Nederlandse context biedt ten aanzien van de oorsprong context van nagenoeg alle klagers (als je de policor contributies even buiten beschouwing laat omdat hier van kwetsing feitelijk geen sprake kan zijn) het opmerkelijke onderscheid dat de deelnemers aan de festiviteiten overwegend blank zijn, hetgeen uiteraard een demografische oorzaak heeft. Dit leidt tot twee conclusies:
1: dat Zwarte Piet zwart is, is geen probleem
2: dat blanken daar plezier aan beleven is wel een probleem
Dus ja, er zit overduidelijk een racistisch element aan deze hele discussie. Daders en slachtoffers zijn alleen niet helemaal zoals in de media wordt gesuggereerd.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 20:52

Een tijdje geleden zei Halve Gario nog dat ie ermee stopte, en nu zie ik hem weer met zn polariserende geleuter in een rechtbank?

Joop69 | 16-10-14 | 20:30

gaffelbaard | 16-10-14 | 19:27
p.s. Dus NEE, ik slik niks in. Waarom zou ik? Zie er de toegevoegde waarde aan deze discussie ook niet van in. Als je alleen maar wil discussiëren met mensen die een mening hebben die in je straatje past, moet je niet bij mij zijn. Het lijkt wel of je andere meningen niet kan/wil respecteren. Dat is wat club Quinsy ook doet. Laten wij samen daar dus boven staan, o.k.? Ik schreef het al eerder: 'Let's agree, that we disagree', goed?

gaffelbaard | 16-10-14 | 19:31

TeeJee | 16-10-14 | 15:25

1.
Waar lees je de beschuldiging dan? Lees verder bij 2. hieronder.

2.
Nog 1 laatste keer dan. En dat is echt het laatste dat ik er over zeg.
De Krampusfiguur komt uit de streek van de Alpen vandaan. Waar ze deze discussie bij gebrek van een Alpense club Quinsy ook niet hebben.
Afijn, terug naar NL.

We zitten hier niet in de Alpen. We zitten hier in NL. Niet onze folklore dus.
Niet onze folklore, dus ook niet onze gewoonten/gebruiken, en dus niet relevant voor de NLse discussie.

Wel als je de discussie in breder verband wil trekken zoals door iemand anders eerder (terecht) op gewezen. Maar ik heb het niet over het brede verband. Alleen over het verband in NLse context.

gaffelbaard | 16-10-14 | 19:27

robW | 16-10-14 | 15:40

Heb je tegel met plezier gelezen. Maar eh.. eigenlijk ergens ook weer niet. Want je hebt gelijk. Over de discriminatie van autochtone NLers. Ik woon in een prachtwijk in een van de grote steden van dit land, en maak het vrijwel dagelijks mee. Maar wat me denk ik nog het meest stoort is het gebrek aan erkenning over hoe enorm racistisch onze allochtone mede-nederlanders zijn. Het is een taboe-onderwerp waar niet over mag worden geschreven, gesproken of onderzocht. Dat laatste kan niet eens omdat daarvoor registratie/gegevens ogv afkomst nodig zijn, wat echter weer is verboden. Maar goed, nu ga ik weer off-topic, sorry daarvoor. En toch is het relevant in relatie tot Zwarte Piet. Want wat er onder ligt, aan de hele discussie, is de diepgewortelde haat en vergaand racisme van club Quinsy tegen NLers. Oh oeps.. doe ik het weer. Dat is een taboe-onderwerp. Heb ik dus niet geschreven. ;)

gaffelbaard | 16-10-14 | 19:15

Waarom zien die racismeroepers er toch altijd uit als van die ik-heb-geprobeerd-te-werken-maar-het-beviel-niet stakkers? Sneu volk. En ja.. Handen af van mijn jeugdheld!

hournunsmeeop | 16-10-14 | 18:40

tweetybird | 16-10-14 | 17:22
Zal mij benieuwen of het je opvalt dat ik expliciet praat over Europeaan en niet Nederlander. Bij deze. You're welcome.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 18:29

tweetybird | 16-10-14 | 17:22
Da's wel heel erg makkelijk he? Een hoop van jullie reageren op mij persoonlijk, en als ik daar op reageer, ben ik heftig "mijn anti Pieten standpunt aan het verdedigen"?
Ik kan google heel gemakkelijk vinden, hoor, maak je maar niet druk om mij. Ik vroeg alleen of jij een bron kon vermelden voor een bewering die jij doet, wat ik zelf in een aantal reacties ook heb gedaan. Dat jij dat vervolgens nietdoet en uit de weg gaat met slimme opmerkingen is veelzeggend.
Ik heb het niet over herstelbetalingen gehad, maar die angst zit zo diep in je dat je dat maar gewoon op mij projecteert. Ik heb al eerder aangegeven dat ik zelf wantrouwig sta tegenover "herstelbetalingen eisen", daar ik A: geen prijskaart kan hangen aan de eeuwen leed die de vroegere Europeaan heeft gebracht, B: Ik niet zou weten wie er dan recht op dat geld zouden hebben en C: Ik ernstig betwijfel of de personen die uit zijn op dat geld dat op de "juiste" manier zullen besteden. Ik zou zeggen, blijf al je Quinsy-, Verena Shepard- en whatever Zwarte frustratie vooral op mij projecteren alsof we allemaal exact hetzelfde denken, dat zegt wederom een hoop.
Voor iemand die zelf impliceert geen frustraties te hebben door mij ervan te beschuldiggen ben je wel erg vijandig,... ouwe ;)
"Ouwe" is trouwens geen referentie naar je leeftijd, het is meer zoiets als "kerel", of "beste man", neem het zoals je wilt.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 18:27

In een enquete van het Brabants Dagblad gaf 94% aan dat ze Zwarte Piet willen houden zoals 'ie is en dat er niks mis mis is.

Hoe is het toch mogelijk dat zo'n klein groepje zeurders zoveel invloed heeft? Waarom wordt er naar geluisterd? Het geeft gewoon een machteloos gevoel dat zo'n klein groepje zoveel kan veroorzaken wat vrijwel niemand wil.

Specy | 16-10-14 | 18:10

Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33
Prachtige tegel.

Smarties | 16-10-14 | 18:02

is wel grappig ook dat de start van het Sinterklaas feest zoals we dat nu kennen (1850) ongeveer samen valt met de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863.

De Treinende Rechter | 16-10-14 | 17:54

Alle verhalen over hoe en wat met zwarte Piet interesseert me geen ene pokke... ik ben blank/wit en opgegroeid met zwarte Piet en daar verandert niemand iets aan. En elke allochtoon, geïmporteerde rijksgenoot of gehersenspoelde Nederlander die mij iets anders door de strot wilt duwen kan wat mij betreft de boom in of anders terug naar hun paradijs dat ze maar makkelijk ingewisseld hebben voor de uitkeringen in Nederland. Dan maar racist, krijg maar de ziekte met je gezeik.

cousin | 16-10-14 | 17:41

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:15

Man heb je niks anders als over het verleden te sappelen. En dan mij ouwe noemen. En voor iemand die zogenaamd geen mening heeft sta je toch wel hardnekkig je anti zwarte piet beleid te verdedigen. Volgens mij ben je een zeer gefrustreerd iemand. Het lijkt wel of je iedere dag nog met zweep krijgt ofzo. En als je antwoorden op je vragen wil over excuses dan zou ik zeggen probeer eens google. Want die zogezegde ouwe weet dat wel te vinden . Jij schijnbaar niet. Je lijkt dat kutschaap van een sheperd wel van de VN. Lopen roeptoeteren terwijl ze niet eens weet waar het over gaat met dollartekens in haar ogen. We zullen die sukkels van een nederlanders weer eens laten bloeden en betalen. Voor de zoveelste keer. Mischien hebben romeinen ook nog iets met ons te vereffenen. Zullen best nazaten van zijn. Pleur nu maar eens op met je slavernij. En mocht mijn overgroot overgroot overgroot bet vader zeer daar schuldig aan hebben gemaakt probeer het eens bij hem. Ik zou zeggen pleur een vlieger met een brief in de lucht en hoop op antwoord. Zeurpiet.

tweetybird | 16-10-14 | 17:22

Dafuq. Quinsy Gario is een haatzaaiende crypto-terrorist. Ik voorspel dat de politiemacht in Gouda groot zal zijn wanneer de NPO-Sinterklaas daar de boel op stelten komt zetten ten faveure van een hele kleine groep slinkse uitvreters en grof getinte luiwammesen.

Shareholder II | 16-10-14 | 17:19

-weggejorist en opgerot-

Vicksel | 16-10-14 | 17:09

@TeeJee | 16-10-14 | 16:46
Zeker als het aan de PvdA ligt. Hun liedjesverkrachter maakte van 'wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe' iets waar de hele PvdA achterban soppend van over de vloer ging: 'ik heb lekkers voor iedereen'.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 17:00

`Vandaar dat Apartheid het enige woord waar geen vertaling voor is`
@Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:15</p>

<p><br>
Dat is ongeveer net zo stompzinnig als Zwarte Piet blackface noemen. Racial Segregation was de standaard in de USA vanaf de Civil War tot eind jaren 60. Apartheid in Zuid Afrika, wat dus hetzelfde is als Racial Segregation, startte pas 80 jaar later, in 1948. Dat er geen ander woord voor zou bestaan is dus onzin. Het is alleen achteraf als wereldwijde term aangenomen om een bepaalde (hyper)vorm van rassenscheiding aan te duiden, welke dus wel al bestond in onder andere de USA maar geen onderscheidende terminologie had.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 16:55

@Pierre Tombal | 16-10-14 | 16:34
Tja, stout zijn in NL levert juist beloningen op....

Rest In Privacy | 16-10-14 | 16:46

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:28
Ik kan u alleen maar hard in uw gezicht uitlachen. Maar lachen is gezond, dus bedankt daarvoor?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 16:45

Maar wat is nu de uitspraak of is die er nog niet?

mallekater | 16-10-14 | 16:38

Heuh? Da's bizar. Je mag kennelijk niet twee keer @ schrijven, want dan maakt ie er automatisch twee losse berichten van.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 16:36

@TeeJee | 16-10-14 | 15:25
@gaffelbaard | 16-10-14 | 13:17
Ja natuurlijk zijn Krampus en Zwarte Piet wel degelijk dezelfde. In essentie dan. Dat ze er niet hetzelfde uitzien komt doordat de rollenspellen die in de oorspronkelijke heidense feesten plaatsvonden niet overal gelijk waren. Een belangrijk element is de zak waarin kinderen meegevoerd kunnen worden, hetgeen een rechtstreekse verwijzing is naar Wodans Wilde Jacht. Een tweede belangrijk element is hoe aan de tegenstelling tussen goede kinderen en stoute kinderen een didactisch element werd toegekend. Krampus is duidelijk gericht op het straffen van stoute kinderen, terwijl in de Nederlandse viering juist het belonen van goede kinderen centraal staat. In de evolutie van Zwarte Piet is hier het straffen van stoute kinderen volledig naar de achtergrond verdwenen en herinneren alleen de liedjes (nog) aan de les dat stout zijn je geen beloningen oplevert.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 16:34

@Gargamel2012 | 16-10-14
Helaas ontbrak toen en nu nog steeds de kennis om grondstoffen te delven, en wetenschap uit Afrika?
Als die er was waar is die dan gebleven, het is niet iets tastbaars dat je zomaar kunt afnemen.
En vertel, hoe lang heb jij in Afrika gewoond.

MX Daddy | 16-10-14 | 16:30

*Duidelijk!

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:28

TeeJee | 16-10-14 | 16:24
Ik laat me kennen door niet in herhaling te willen vallen en niet nog een keer die discussie met je aan te gaan? Dudidelijk!
Enneh, de grote witte meester beveelt mij om niet meer terug te komen? Die tijd is voorbij, ouwe. En wie van ons de racist is, is mij wel duidelijk.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:28

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:23
Ik vind het wel grappig dat u zich ineens zo laat kennen. Eigenlijk bent u dus zelf de racist.

Vind ik leuk!

Doei! (niet meer terug komen heh?)

Rest In Privacy | 16-10-14 | 16:24

TeeJee | 16-10-14 | 16:18
Dit gesprek hebben we al een keer gehad Tee Jee. Je valt in herhaling. Jij ook doei, he?

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:23

MX Daddy | 16-10-14 | 16:16
Ouch, een intelligentie joke. Ongelovelijk scherp, homey! En Nee, er was geen Suriname en Antillen geweest, maar we hadden dan onze cultuur, onze eigen taal, grondstoffen (waaronder goud, aluminium en olie) en wetenschap (je weet wel hetgeen de Europeanen voor een groot deel uit Afrika hebben gehaald). En jullie zouden dan geen last hebben van "een zwarte bladzijde".
En 5 jaar op Saba? Wow, ik ben hevig onder de indruk. 5 jaar!!!

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:22

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:15
Ah, kijk, daar komt de spreekwoordelijke aap uit de mouw.
Blijkbaar bent u ook van mening dat de huidige Nederlander schuldig is. Erfschuld en zo.


Hey, doei heh?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 16:18

tweetybird | 16-10-14 | 16:06
En jij durft te praten over geschiedsvervalsing. Ik denk dat hier het oude spreekwoord opgaat: "Zoals de waard is..." of anders op zijn minst "De Pot verwijt de Ketel..."

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:17

@Gargamel2012 | 16-10-14
Ik ken de geschiedenis donders goed, heb 5 jaar op Saba gewoond, hopelijk weet jij waar dat ligt.
Ik weet ook hoe de Sabanen over Zwarte Piet denken en ik weet ook dat dat eiland zonder slavernij niet bewoond zou zijn door de huidige bevolking.
Nee slavernij is niet goed maar het is een feit dat er zonder slavernij geen Antillianen en Surinamers zouden zijn geweest.
Maar als je dat niet begrijpt kun je beter weer smurfen gaan vangen.
En mij beledigen, daar ben je niet intelligent genoeg voor.

MX Daddy | 16-10-14 | 16:16

tweetybird | 16-10-14 | 16:06
Kun je bronnen vermelden?
"Al vele malen excuses voor hebben aangeboden?" Wanneer dan?
"Zwarte piet is zwart omdat hij zwart is" IJzersterk argument, ouwe, zo ken ik je weer.
"Wij respecteren de cultuur van andere en zij hebben ook onze cultuur te accepteren"
Dat hebben we gezien, ja. Vandaar dat de Trans Atlantische slavernij heeft plaatsgevonden met de rol van Nederland hierin. Vandaar dat Apartheid het enige woord waar geen vertaling voor is, omdat "jullie" zoveel respect hadden voor de cultuur van de mensen daar. Hou nou toch op, man. Vandaar dat de Afrikaners tot vandaag de dag huilen dat de negers hun stemrecht terug hebben gekregen in hun eigen land.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:15

MX Daddy | 16-10-14 | 15:57
Dankbaar voor de slavernij?? Als ik jou was zou ik die crackpijp neerleggen, is niet goed voor je. Je zegt dit alleen omdat je compleet onwetend bent. Je zou ook niet tegen de joodse mensen zeggen dat ze blij moeten zijn met de Holocaust omdat ze anders geen Israel hadden gehad. Dit is wat je krijgt als je belangrijke zaken vergeet te melden tijdens de geschiedenislessen op school, dan gaan mensen dit soort onzin uitkramen. Ben jij trouwens beledigd als iemand zegt dat je een racist bent? Want met deze denkwijze ben ik bang dat je er gewoon een bent.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 16:07

@prins pils

eas dus eigenlijk wel een beetje sarcastisch bedoelt. En je kunt het rijmpje ook zo uitleggen. We worden afgerekent op een verleden waar we al vele malen excuses voor hebben aangeboden. Dat we ook erkend hebben en niet zoals de turken bij de armeniers ontkennen. Toch blijkt dat hoeveel excuses je ook geeft we altijd weer door jan doedels opnieuw afgerekent worden en dat zelfs om een kinderfeestje waarbij het figuur zearte piet geen slaaf vertegenwoordigt. Over 300 tot 400 jaar worden we er nog steeds op afgerekent. Let maar op mijn woorden. Met allemaal onzinnige dingen. Waarom omdat we een wegkijk kabinet hebben. Partijen hebben in dat kabinet die graag het vuurtje opstoken en er niet gewoon eens duidelijk gezegd wordt door dit kabinet genoeg is genoeg. Wij respecteren de cultuur van andere en zij hebben ook onze cultuur te accepteren. Rutte moet nu maar eens woord houden. Zwarte piet is zwart omdat hij zwart is. Einde discusie. Want dat is de invulling ervan en niks anders. En een einde aan dat politiek geneuzel om maar een minderheid niet voor de neus te stoten. Het volk heeft gesproken en daarmee uit. Dat hoort ook de opstelling te zijn van het kabinet te zijn dat er voor ons zit,door ons zit. En eens ophouden met wegkijken.

tweetybird | 16-10-14 | 16:06

Surinamers en Antillianen mogen de Hollanders wel dankbaar zijn voor de slavernij.
Want zonder de slavernij waren er nu geen Surinamers of Antillianen.
Dan hadden ze nu in een hutje ergens midden in Afrika gewoond en nog nooit van Zwarte Piet gehoord.
Ondankbare honden

MX Daddy | 16-10-14 | 15:57

Prins Pils | 16-10-14 | 15:45


Schijnbaar wel. Sterker nog ik ben bezig met een brief voor mijn achtet achter achter achter kleinkinderen om mij vast te veronderschuldigen dat hun kluk kloko kinderfeest schijnbaar rastisties is en daarvoor de kluk kloko verboden wordt omdat de gastarbeiders die we binnen hebben gehaald met de pvda er moeite mee hebben. Ik leg ze daarin uit dat we toen niet beter wisten en het jammer vindt dat zij daar nu 150 jaar later de rekening voor betalen. Ik denk ik zal het maar voor blijven want een vlieger met een brief naar mijn overgroot overgroot overgroot vader die in de hemel zijt heeft geen zin meer.

tweetybird | 16-10-14 | 15:54

Ach, er is dan ook geen enkele zeurneger die op het stereotype Zwarte Piet lijkt, dus waar zeuren die zeurnegers over.

mallekater | 16-10-14 | 15:49

Hahaha ja die vindt ik wel leuk.
tweetybird | 16-10-14 | 15:34

VindT ik?
Ja dat vind ik leuk!
Wat is er dan zo leuk aan dat vreemde rijmpje?
Moeten wij Nederlanders weer eens schuldig voelen over acties uiteen ver verleden en in tijd van oorlog?

Prins Pils | 16-10-14 | 15:45

@robW | 16-10-14
Schei eens uit met autochtonen!
Ik heb een hekel aan dat woord, we zijn Hollanders.

MX Daddy | 16-10-14 | 15:45

@ gaffelbaard
Inderdaad: 'off topic'. Natuurlijk gaat het om de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet en om die te behouden - waar is het anders een traditie voor?
Maar sinds de bevrijding - door Marokkaanse troepen in 1945 - en dus lang nadat de slavernij in Dordrecht was uitgevonden en miljarden zwarte mensen door mijn voorvaderen sindsdien gevangen, gemarteld en vermoord werden, nou ja, eigenlijk sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen we er ons steeds meer van bewust werden dat de Nederlandse cultuur inferieur was en is aan álle andere culturen op aarde - behalve aan die van de Amerikanen (u weet, de aanstichters van vrijwel ál het kwaad in de wereld) en die van Israel (u weet: Joden!), is het toch altijd weer wennen aan de idee dat wij, autochtone Nederlanders, uitschot zijn. Ja, dat is toch altijd weer even wennen. Je weet wel, niet alleen zijn wij allemaal, stuk voor stuk racisten, ook onze voorvaderen en onze kinderen waren, zijn en zullen dat zijn. We zijn ook xenofoben want we begrijpen te weinig, nee, we willen te weinig begrijpen van de definitie van vrede zoals de islam die hanteert. En natuurlijk moeten we, als Nederlandse autochtonen nu eens gewoon onze mond houden want we doen in feite alles verkeerd, alles. Daarom zijn we ook zo dankbaar dat uit alle windstreken van de aarde, vrijwilligers naar ons onbeduidende landje komen om ons uit te leggen hoe het nu wél moet. En ja, dan is het inderdaad onze (Nederlandse autochtonen) beperking dat we daar (nog) niet zo goed mee om weten te gaan - we kunnen nog een boel leren van de Zweden! Wat dat betreft heeft iedereen gelijk ... nou ja, behalve autochtone Nederlanders dan.

robW | 16-10-14 | 15:40

AccordingToMe | 16-10-14 | 15:27


Hahaha ja die vindt ik wel leuk.

tweetybird | 16-10-14 | 15:34

Buitenlanders willen ons Sinterklaasfeest vermoorden!

Steeds meer autochtone Nederlanders beginnen zich zorgen te maken over de bijna systematische moord door importvolk op ons eeuwenoude Sinterklaasfeest.
Zo hebben islamieten het in onze grote steden al voor elkaar gekregen dat het katholieke kruis moest verdwijnen van de mijter en mantel van onze brave bisschop, omdat zij zich daaraan stoorden en hun kinderen niet in aanraking mochten komen met deze duidelijk katholieke bisschop. Hiermee is Sinterklaas van een katholieke bisschop die kinderen gelukkig maakt met cadeaus onder druk van islamieten eigenlijk al verworden tot een gewone man met een baard en rode puntmuts. Want een mijter zonder kruis is natuurlijk niets meer dan een rode puntmuts! Verder vindt de islamitische jeugd het ieder jaar weer een uitdaging om onder het fanatiek dichtgeknepen oog van hun ouders, als een groep bloeddorstige hyena’s mensen te terroriseren die op Sinterklaasavond als Sinterklaas en Zwarte Piet verkleed over straat gaan om het Sinterklaasfeest op te leuken. Hierdoor is het tegenwoordig in de grote steden steeds moeilijker geworden om nog mensen te vinden die vanwege islamterreur niet meer als katholieke bisschop over straat durven te gaan.
Doch na de islamitische karaktermoord op Sinterklaas moet nu ook Zwarte Piet eraan geloven! Want boze negers die vanwege gratis geld vrijwillig in ons land zijn komen wonen, roepen tegenwoordig zonder enige geschiedkundige onderbouwing dat Zwarte Piet een onderdrukte slaaf is. Dat er vroeger zwarte slaven waren klopt natuurlijk, maar er waren vroeger ook miljoenen blanke of anders gekleurde slaven. Dat had te maken met het feit dat vroeger iedereen door een bezettingsleger tot slaaf gemaakt kon worden. De slavenhandel in Afrika is echter zo oud als de oudheid en tierde al eeuwenlang welig voordat daar ooit een blanke voet aan land had gezet.
Dus moeten wij nu lijdzaam toezien dat een vreemde bezettingsmacht ons in ons eigen land dwingt om ons aan te passen aan hun haat richting een katholieke bisschop en een Zwarte Piet? Neen, want een volk dat voor Sinterklaas- en Zwarte Pietenhaat zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen want dan dooft het licht!

Prins Pils | 16-10-14 | 15:33

En we zingen en we springen en we zijn zo blij want er zijn geen politionele acties bij

AccordingToMe | 16-10-14 | 15:27

ig, en knoop het in je oren.
Krampus is geen Zwarte piet!
Wie vol blijft houden van wel,
kent de geschiedenis niet.
gaffelbaard | 16-10-14 | 13:17


Vrij zeker dat ik uw tegel niet heb verward.
En dan nu "kan best zijn dat er bij Krampus een zak hoort". Sorry hoor, maar u wenst mij te corrigeren terwijl u nu impliceert dat dit een nieuw feit voor u is?

Lijkt me dat u een paar woorden even in mag slikken...

Rest In Privacy | 16-10-14 | 15:25

@all (mijn discussievriendjes :D )
Wat ik jammer vind is dat we een beetje lijken af te dwalen van het topic. Vind ik.

Ergens bovenaan zegt Mahatma dat je niet moet vasthouden aan tradities en vraagt hij iemand of het kleine kindjes echt zou uitmaken welke kleur zwarte piet heeft. (Mahatma | 16-10-14 | 11:12) Dat is ook de disccssie nu omtrent die sinterklaasvieringen, aangezwengeld door club Quinsy.

Daarna zeg ik: Wat nu als je het omdraait? En: Stel dat, zou het kleine kindjes, als ze les krijgen over slavernij, echt uitmaken of ze dan plaatjes van blanke slaafjes zien? (gaffelbaard | 16-10-14 | 12:27 )

Volgens mij kwamen we erop uit dat het dus WEL verschil maakt. En dat is toch waar het om ging?
Om welke kleur Zwarte Piet heeft?
En of dat dan wat uitmaakt?

Doorgeredeneerd op de Krampusfiguur, welke vergelijking wel terecht kan zijn maar niet in NLse context (vind ik), zouden jullie dus zeggen dat Zwarte Piet gewoon lekker zwart moet blijven.
Nou, dat vind ik ook. Alleen is mijn redenatie daartoe een andere dan degenen die hier een Krampusvergelijking maken. Either way kom je uit op hetzelfde resultaat. Zwarte Piet blijft zwart.

Dus ik zo willen zeggen.. laat die Krampusvergelijking even oor wat-ie is. Let's agree that we disagree.
Terug naar Zwarte Piet.
Maakt het wel/niet uit welke kleur Zwarte Piet heeft?
Moet Zwarte Piet zwart blijven (of niet)?

Ik vind van wel (lekker laten zoals het is dus). Maar wat vinden jullie?

gaffelbaard | 16-10-14 | 15:14

@ Gargamel2012 | 16-10-14 | 15:07

Het probleem wat ik heb met de zwarte piet discussie dat er een rechter moet komen die het verbiedt of dat mensen voor racisten worden uitgemaakt terwijl ze het niet zijn. Het sinterklaasfeest is al veranderd en zal blijven veranderen, zo'n 100 jaar geleden was zwarte piet de man met roede en zak waar je in gedaan werd en er vervolgens groen zeep van je werd gemaakt. Tegenwoordig is zwarte piet een stuk vriendelijker. Zwarte piet is door de eeuwen heen veranderd en zal ook nu veranderen alleen is deze discussie zinloos omdat het vanzelf evalueert zoals je aan de geschiedenis kan zien.

sjipsknippert | 16-10-14 | 15:13

Denk dat bijvoorbeeld amerikanen zich een kriek lachen om dat nederland. Je moet daar eens proberen kerst af te schaffen omdat die rendieren zo'n kou lijden. Of hun onafhankelijksdag of halloween. Ik denk dat je dan beter kan vluchten. Want ik denk dat zij niet toelaten dat er aan hun cultuur gezeten wordt. Dat kan alleen in nederlanders en bij nederlanders. Maar o wee als diezelfde nederlanders cultuur van mensen met een ander vaderland hier willen inperken. Dan is het eind zoek. En dan hebben wij een kabinet dat hard roept we hebben andere culturen te respecteren. Raar want waarvoor hoor ik dat kabinet nu niet dan. Nee wij hebben dan de weg met ons partij ,de pvda die dan nog wel effe wat kolen op het vuur zal schoppen. Wat dat betreft is ons land met dit kudtkabinet echt verloren. Ze staan zelfs niet meer voor onze cultuur en onze waardes en normen. Ze staan enkel nog voor hun pluche zetel. Nederlanders deal er maar mee. Zelfs ons kabinet vindt ons rassisties en discriminerend. Dat blijkt wel. In dat oogpunt bezien heeft de weg met ons partij de pvda goede zaken gedaan samen met groenlinks. Die amerikanen blijven lachen met die dwaze nederlanders. Eerst komen ze kruipen op hun knieeen of ze asjeblieft mogen meedoen met de coalitie tegen IS en nu gooien ze ook hun eigen cultuur nog te grabbel en weg. Denk dat de verbazing allom groot is over de wereld. Dan ook nog een belabberd voetbal elftal en de bal is vierkant. En zijn helaas het lachertje van europa geworden. Als je nu weer asn amerikanen vraagt wat weet je van nederland. O dat is dat kleine landje waar ze alkemaal op gele klompen lopen.

tweetybird | 16-10-14 | 15:13

@Gargamel2012
Ik als neger wil alleen duidelijk maken dat mensen een keer moeten ophouden met zielig zeiken.
Geen kind heeft ooit bij het zien van ZP aan slavernij gedacht zoiets komt alleen bij die zielige stakkers vandaan.
Nu hebben ze het voor elkaar, bij iedere ZP denkt men aan de slavernij.
Eind stand......... een leuk en onschuldig feest is nu verpest door een handje vol idioten.
Maar als je het kwaku festival, qua tijd wilt inkorten dan hebben ze ineens de mond vol TRADITIE en HET IS AL JAREN ZO en DAAR KOM JE NIET AAN.
Laat ze een voorbeeld nemen aan Sandra Remer, Jos Brink zij altijd zijn kroepoekje OOOOOOHHHHHHH wat erg.
Als die mongolen zo door gaan dan komt de slavernij vanzelf terug

KaleKano | 16-10-14 | 15:08

sjipsknippert | 16-10-14 | 14:56
Verwar niet de argumenten van Quinsy met die van mij. Ik heb nergens gezegd dat Piet in zijn huidige hoedanigheid een slaaf is die onderdrukt wordt door Sinterklaas. De hele rolverdeling is voor mij slechts secundair. Waar het mij in de eerste plaats omgaat is het uiterlijk en de karaktertekjes die hem zijn toebedeeld. Hij was/is een karikatuur van een zwart persoon, alhoewel ik wel zie dat het in de loop der jaren wat is afgezwakt. Hij had eerst een vrij domme, side-kick rol en een vrij debiel accent. Ook dat is er in de loop der jaren een beetje af gegaan, maar nu gaan we doen alsof dat nooit heeft plaats gevonden. Ik ben me bewust van het feit dat er sowieso al zaken zijn veranderd en zullen veranderen aan Zwarte Piet. Ik voel me er persoonlijk ook niet door gekwetst, sterker nog, mijn oudste zoon (ook zwart) is het compleet met mij oneens, en dat respecteer ik. Ik heb wel veel moeite met mensen die alleen omdat ik een andere mening heb dan zij meteen moeten gaan schelden of zich bedienen van racistiche termen. Verder denk ik ook niet dat ik de wijsheid in pacht heb. Mijn mening is geen vaststaand feit, maar de mening van vele ProPieters is dat ook niet.

Gargamel2012 | 16-10-14 | 15:07

Tjemig | 16-10-14 | 14:02
Hier kan ik hetzelfde antwoord geven als eerder.
Zie: gaffelbaard | 16-10-14 | 13:34

gaffelbaard | 16-10-14 | 15:05

ca12nag3 | 16-10-14 | 13:42
.. We zijn Germanen tot aan ongeveer de 14e eeuw. ..
>>
Zie 1e blokje tekst bij gaffelbaard | 16-10-14 | 14:45

.. zwarte piet zo met de Indiëvaarders van de boot is afgestapt met roe zak en cadeautjes...
>>
Ik weet niet waar je die associatie vandaan haalt, maar de 'vaarders' uit het verhaal van Basilius/Basilois, waren geen Indiëvaarders. Dat kwam pas iets van een eh.. 6-7 eeuwen later.

gaffelbaard | 16-10-14 | 15:02

... Ik stel namelijk dat Zwarte Piet geen negertje spelen is ...
>>
Als je mijn tegels kent, weet je dat ik dat standpunt deel. Ik heb nooit iets anders geroeptoeterd.

De roe en de zak zijn directe verwijzingen naar Krampus.
>> Vind jij. Maar er zijn meer verwijzingen naar die zak. Kan best zijn dat bij de Krampusfiguur ook een zak hoort. Maar hier in NL kennen en kenden wij die/dat gewoonte/gebruik niet. Dan moet je, als ik het goed heb, ergens in het zuiden van Duitsland zijn.

.. Dat u het dan nodig acht om gelijk maar mensen te beschuldigen van een gebrek aan kennis ..
>> Ik denk dat je mijn tegel verwart met die van een ander. Ik heb niemand beschuldigd van een gebrek aan kennis. Misschien voel jij je beschuldigd?

... strekt zich overigens uit over meerdere landen en legenden, waaronder ook de kerstman met zijn rendieren. Van landen zoals Italie, Tsjechie, Slovenie, de Alpenlanden en grote stukken van Duitsland.
TeeJee | 16-10-14 | 13:40
>>
Is waar, maar zoals ik eerder al schreef hingen de diverse heidense volkeren en stammen waar we nu nog de rudimenten van terugzien in diverse feesten, verschillende gebruiken, gewoonten en 'geloof' aan. Daarom zijn er ook nu nog verschillen in de manier waarop in diverse landen en gebieden uitvoering wordt gegeven aan de verschillende feesten zoals bijv. Sinterklaas en Kerstfeest.

gaffelbaard | 16-10-14 | 14:57

@omanders | 16-10-14 | 14:52
Die empathische lui kunnen zich blijkbaar alleen inleven in het slachtofferschap van de 'Gario-aanhangers' maar dit soort logische en evident ware statements, oh daar stappen ze snel overheen.

Ongelofelijk.

95% van de Nederlanders in Nederland had het ten tijde slavernij niet veel beter dan de slaven in Suriname. En dan zat het weer ook nog eens tegen.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 14:56

@ Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:47

Gargamel lees dit eens, de.wikipedia.org/wiki/Knecht_Ruprecht , is in het Duits en dan zie je dat zwarte piet al heel oud is. Wat wel een feit is is dat 'het fenomeen zwarte piet' onderhevig is aan verandering en functie door de eeuwen heen maar niet de verschijningsvorm van zwarte piet. De evolutie van de kerstboom is ook interessant trouwens. Je kan niet zeggen dat zwarte piet racistisch is dat is het omdat mensen zich storen aan het rollenpatroon, sinterklaas de blanke uebermensch en zwarte piet de zwarte bediende/horige/werkman die het vuile werk voor sinterklaas opknapt. Dat is wat u er van maakt maar toch??

sjipsknippert | 16-10-14 | 14:56

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:47


"Ik reageerde alleen op statements dat het absoluut niets met slavernij te maken zou kunnen hebben."


Maar dat liedje geeft al aan dat dat niet aan de orde was. Je moet goed beseffen dat de absolute meerderheid van NL geen idee had van zwarten en zulks. Termen als "neger", overigens een neutrale term, en moor of moriaan, een term die enigzins refereert aan Noord-Afrikanen en die ook in namen als Maurits voorkwam, werden vrijelijk gebruikt.


Het was alleen geen persiflage (en dus geen "Black Face". Dat kan ook niet, want NL kende geen zwarten: Hoe moet je iets wat je nooit gezien hebt persifleren? En waarom?

omanders | 16-10-14 | 14:52

@Don Klavotz | 16-10-14 | 14:48
Zei hij dat?

WTF, de logica ontgaat mij volledig. Waarschijnlijk is hij te intelligent voor mij?

Kaas de Vies | 16-10-14 | 14:50

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:37


"[Naar mijn beste weten is] 1850 voor 1863, dus was het nog niet afgeschaft en als je bedenkt dat de slaven nog 10 jaar voor hun Nederlandse meesters moesten doorwerken (dus tot 1873) zou het nog 23 jaar duren na Schenkman zijn boekje totdat het volledig was afgeschaft."


Dat klopt en dat was schandalig. Nederland liep destijds ver achter bij Europa.


Maar dat maakt de rest van redenatie, namelijk dat de kledij van ZP aangeeft dat het GEEN slaaf geldt geen onzin. Ik heb in mijn - ietwat warrige, ik geef het toe - reactie hierboven een link gegeven en daar zie je dat gedocumenteerd.

omanders | 16-10-14 | 14:48

13u54

Zitting zit er bijna op. Raadslieden sluiten af met slotwoord. Namens verweerders spreekt Quinsy Gario. 'Zwarte Piet gaat over zwarte emancipatie, zoals Gay Pride over emancipatie van homo's', schrijft verslaggever Patrick Meershoek.

Precies, allebei eens per jaar woest zwaaiend op een boot door de grachten. Dus wat is het probleem?

Don Klavotz | 16-10-14 | 14:48

sjipsknippert | 16-10-14 | 14:23
Ik reken de hedendaagse mensen helemaal niets aan. Ik reageerde alleen op statements dat het absoluut niets met slavernij te maken zou kunnen hebben. Dat jij je daardoor wggezet voelt als wat dan ook is niet mijn probleem.

"Pieterknecht die komt er aan
Pieterknecht de neger
Kijk eens wat een Moriaan
’t Lijkt wel een schoorsteenveger
Mag ‘k j’eens wassen, Pieterknecht
’t Helpt niet, jongens, ’t zwart is echt"

www.liedjeskist.nl/lied.../p-liedjes/p...

www.krapuul.nl/wp-content/uploads/piet...

Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:47

minik | 16-10-14 | 13:20 - helemaal met u eens. Het is idioot dat de huidige generatie verantwoordelijk wordt gehouden voor daden van een handjevol landgenoten uit de vorige eeuw. Net of de voorouders van die schreeuwnegers zaten te punniken in plaats van hun landgenoten vangen en verkopen. Wat een onzinnige discussie die volgens mij niks met zwarte Piet maar alleen met jaloezie dan wel met onvervalste blankenhaat te maken heeft.

Inka6786 | 16-10-14 | 14:47

.. De Nederlandse cultuur is net zo Germaans als de Duitse. ..
Pieter Breydel | 16-10-14 | 13:43

Ja en nee.
De Germanen is een containerbegrip; een term om volkeren en stammen mee te duiden die ooit in een zekere tijdspanne een Germaanse taal spraken. Gebruiken, gewoonten en dus ook 'geloof' konden per stam verschillen. Er zijn er die ze verdelen in 5 hoofdgroepen. In wat nu NL is, leefden er 2 groepen. In wat nu Duitsland is 3. Of 4. Zo uit mijn hoofd. Dat is waarom de overgeleverde (heidense) gewoonten en gebruiken zelfs nu nog per gebied kunnen verschillen. Oa de Krampusfiguur is daar een goed voorbeeld van. Maar ik denk dat je als ander voorbeeld ook zou kunnen verwijzen naar de julebok.

Arnold Scheere. Interessant dat je daarmee komt. Maar hij trekt het breder. De discussie hier gaat meer over hoe eea vorm heeft gekregen binnen NL. Dan is hoe eea vorm heeft gekregen 1000-en kilometers verderop minder relevant. Vind ik. Maar wel interessant dat je ermee komt, en het noemt. Al was het maar om te duiden dat je de NLse discussie ook in breder verband kunt zien.

gaffelbaard | 16-10-14 | 14:45

Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:05


Jij houdt nog al van feiten verdraaien geloof ik. Zeg maar als het niet uitkomt ga je brommen over gelijkwaardig en een punt maken over vrijwillig wonen. Ja knurft in principe woont iedere nedelander hier vrijwillig want het staat je in dit land vrij om te vertrekken wanneer je wilt. Zowel allochtoon als autochtoon. En jij maakt het erger als dat het lijkt. Vele bevolkingsgroepen zien wij als echte nederlander. Surinamers het zijn toch echt nederlanders met een nederlandse opvoeding en eeen voor een heel groot gedeelte zelfde cultuur. Mensen van indonesiese afkomst. Worden ondanks dat ze hun achtergrond in indonesie hebben toch echt gezien als nederlander. En zo zien wij in vele mensen met een iets andere achtergrond nog maar weinig verschil. Maar ja die bevolkingsgroepen staan dan ook niet constant op de voorgrond en bevinden zich gewoon onder ons en naast ons en met ons. Geen nederlander die daar nog van opkijkt. En delen exact dezelfde waardes hebben dezelfde wensen en doen de zelfde maatschappelijke dingen. Want in principe zijn nederlanders ongeacht wat soms gezegd wordt zeer tolerant. Maar die tolerantie begint te verdwijnen door een kabinet dat bepaalde problemen niet oplost. Groepjes die in de minderheid zijn ons nederlanders ons iets willen opdringen. En daar met sommige partijen en een propaganda omroep nog een podium voor wordt geboden ook . Kijk en dat is en maakt nu die haat. De heers en verdeel strategie. Begrijp maar eens dat ook aan de tolerantie van nederlanders wel eens een einde kan komen. En dat dat bijvoorbeeld van een kabinet zeer dom is. De nederlanders roepen al tijden maar dit kabinet luisterd niet en grijpt niet in. Ze kijken weg. Hun gevierde uitspraak. We moeten respect hebben voor andere culturen. Maar schijnbaar hoeven sommige culturen geen respect te hebben voor onze cultuur. En dat begint een hele hoop nederlanders nu eens echt de keel uit te hangen. Dat weg met ons. Gaan lopen met een shirt wij zijn alle marokaan. Lopen met een door quincy voor veel geld verkocht shirt van ik ben anti zwarte piet. Waarmee hij woeker winsten maakt. Zeg maar het mooie sier maken over de rug van toenmalige slaven met onzin om er beter van te worden. Dus weet je wie er een vreselijk rassisties eng ventje is . Inderdaad quincy die het slavernij verleden misbruikt om er zelf beter van te worden en rijk door aandacht met soepsidies voor performance van regelrechte troep en een publiek van 14 zielen. Dat is pas walgelijkheid ten top. En dat dan ook nog eens over de rug van onze kinderen. Nee die quincy het is echt een minderwaardige kudt nitwitch.

tweetybird | 16-10-14 | 14:44

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 13:45
Je lult uit je nek.

Verdiep jij er eens in joh.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 14:38

-weggejorist-

ParisXL | 16-10-14 | 14:38

tweetybird | 16-10-14 | 13:55
last time I checked was 1850 voor 1863, dus was het nog niet afgeschaft en als je bedenkt dat de slaven nog 10 jaar voor hun Nederlandse meesters moesten doorwerken (dus tot 1873) zou het nog 23 jaar duren na Schenkman zijn boekje totdat het volledig was afgeschaft.
"Hij heeft het ter plekke verzonnen."
Tuurlijk, jochie, jij was erbij dus weet jij dit zeker, ondanks dat historici die zich er in verdiept hebben dit niet als feit bestempelen.

"Op een centsprent uit 1800 wordt Sinterklaas nog vergezeld door een blanke deftige man met pruik. Dat Sinterklaas een zwarte knecht krijgt, is pas van latere tijd"
"In de eerste editie uit 1850 is die knecht afgebeeld in een harembroek. In de herdruk van 1855 is de zwarte knecht afgebeeld zoals wij die nu nog kennen, in kledij van een ‘zestiende-eeuwse page’. De naam Zwarte Piet krijgt de knecht pas op het einde van de negentiende eeuw." (bron: www.historien.nl/jan-schenkman-en-het-...)

Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:37

@TeeJee | 16-10-14 | 12:33
Het verhaal over de bevrijde slaven is waarschijnlijk afkomstig uit een andere hoek. Kruisridders ("Ivanhoe") kwamen soms terug met zwarte bedienden; moren die zij hadden bevrijd van hun Saraceense meesters en die hun leven verbonden aan dat van hun bevrijder. In de film Robin Hood uit 1991 speelt Morgan Freeman zo'n helper die met de bewaking van een kist met goud vertrouwd zou kunnen worden, zoals Schenkman de knecht in zijn prentenboek laat doen (p.5).</p>

<p><br>
Schenkman is overigens niet degene die Zwarte Piet heeft uitgevonden. Er zijn namelijk oudere afbeeldingen bekend waarin Sinterklaas een zwarte knecht/helper/begeleider heeft. Met roe zelfs. In het boek van Schenkman wordt ook steevast over knecht gesproken (hetgeen verder niet degenererend is bedoeld maar stamt uit een tijd dat mensen niet dikdoenerig "algemeen medewerker in de agrarische sector" of "sanitair onderhoudsmedewerker" op hun CV schreven); alles draait om de centrale figuur van Sinterklaas. Zwarte Piet krijgt pas een naam, en dus een eigen persoonlijkheid, na Schenkmans dood. Maar hij was dus voor Schenkman al zwart.

Pierre Tombal | 16-10-14 | 14:28

Eigenlijk begin ik nu de frustratie van die Quinsy Gario te snappen. Uitgaande van de uitleg dat de zwarte piet zoals wij die nu kennen een replica is van moorse adelen www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/s...
staan wij met onze kinderen eigenlijk te zwaaien naar voorouders van Berbermarokkanen en niet naar slaven. Sterker nog, als er een volk de slavernij een zeer warm hart toe droeg, waren het de moren wel. Dus wie weet staan we wel te zwaaien naar zwarte slavenhandelaren. Tja Quinsy niet alle donkere mensen waren slaaf. www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/07/...

Tjemig | 16-10-14 | 14:27

De volgende tweet is interessant:

---------
Alexander Bakker @alexanderbakker

Verslaggeefster van VPRO Human zit in de zaal met een sticker op haar trui tegen Zwarte Piet
---------

Weten we ook weer hoe objectief en onafhankelijk verslaggevers zijn van linkse omroepen.

Wat die verslaggeefster zit te doen heeft NIETS met verslaggeving of journalistiek te maken, maar ALLES met activisme.

Peter Emile | 16-10-14 | 14:24

@ Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:05

Kom nu eens met het bewijs dat zwarte Piet een uitvloeisel is van ons koloniaal verleden of de slavenhandel?? Je hebt gewoon een minderwaardigheidscomplex daar kun je de anderen niet verantwoordelijk voor maken maar dat ligt toch echt aan jezelf. Het de huidige generatie blanke nNederlanders aanrekenen van de slavenhandel is hetzelfde als dat je tegen een jonge Duitser zegt dat ie verantwoordelijk voor de genocide op 6 miljoen joden. Ik heb het al eens gezegd als zwarte piet enkelkettingen had en met de zweep voortgejaagd werd door de blanke sinterklaas zou je een punt hebben, nu niet. Bovendien is zwarte piet veel ouder dan onze slavenhandel en zelfs in het duitse taalgebied hebben ze schwarzer Peter en de Duitsers hebben geen koloniaal cq. slavenhandelaars verleden.

sjipsknippert | 16-10-14 | 14:23

Als ik al die meningen en uitspraken van de Negeroxide tegenstanders van Zwarte Piet zo hoor dan is Zwarte Piet sneller geëvolueerd dan zij.

MX Daddy | 16-10-14 | 14:20

@Gargamel2012 | 16-10-14 | 13:45


"Zoek daarna ook eens op of er ooit donker gekleurde pages in Europa zijn geweest. Je dacht toch niet dat een gegoede burger zijn klanten zou ontvangen terwijl z'n slaaf/page er uit ziet als een dakloze?"

bukubooks.wordpress.com/swart/

Technisch gesproken waren slaven die het grondgebied van de republiek betraden vrij te gaan waar ze wilden:

"Slaaf Coridon had bijvoorbeeld de zoon van zijn meester Duplessis in 1742 naar Amsterdam begeleid. Daar aangekomen meende hij geheel vrij te zijn en trad in dienst bij de Pruisische gezant in Amsterdam.(32) Van ruim honderd jaar later dateert een vergelijkbaar geval. In 1847 reisde mevrouw Rengers, dochter van gouverneur Van Raders van Curaçao, naar Nederland met haar slavin Virginie. Bij terugkeer in de West claimde deze Virginie haar vrijheid omdat zij in Nederland was geweest. Zij verkreeg die vrijheid inderdaad, en wel, schrijft S.E. Preedy, op basis van artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek: ‘Al die zich op het grondgebied van den staat bevinden zijn vrij en bevoegd tot het genot der burgerlike regten.’(33)"


Het beeld van de fleurig gekleede "slaaf" komt van dit schilderij en betreft hoogstwaarschijnlijk een moorse bediende:


resources21.kb.nl/gvn/RIJK01/RIJK01_M-...

De zwarte bediende uit de achtiende eeuw was een vrijgemaakte maar was wel degelijk bediende uit vrije keuze:

bukubooks.files.wordpress.com/2012/03/...


Dat is geen ZP-kledij.

omanders | 16-10-14 | 14:20

Jezus, die uitspraken van Gario...
- "Zwarte Piet gaat over zwarte emancipatie"
- 'Iedereen in Nederland heeft het recht om beschermd te worden tegen racisme.'


Want een "zwarte" heeft minder rechten? Die heeft minder vrijheden? Die heeft minder kansen?
Wat een volidioot...


Mag ik even beschermd worden tegen zijn racisme?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 14:10

Ik denk dat Quinsy Gario iets heel ergs heeft gedaan. Zijn twitteraccount is opgeschort!

Rest In Privacy | 16-10-14 | 14:05

KaleKano | 16-10-14 | 13:54
Tot zover de gelijkwaardigheid in Nederland. Maakt niet uit hoelang je hier woont of zelfs of je hier bent geboren en getogen. Voor een hoop mensen zul je altijd te gast zijn in HUN land! En dan zeuren dat allochtonen denken in "wij/zij" termen. Jij houdt dat in stand door de aanname dat men hier vrijwillig is komen wonen.
En je bent zelf zwart? Oh dan ben jij er dus zo een? Als jij er geen probleem hebt is dat prima, is je goed recht, maar waarom dan die donkere mensen (natuurlijk ook autochtonen) afvallen die er wel een probleem mee hebben? En als straks de boel verandert, en je je eigen kinderen de geschiedenis wilt vertellen ga je dan claimen dat jij ook daarvoor gestreden hebt? GTFOH

Gargamel2012 | 16-10-14 | 14:05

@MX Daddy | 16-10-14 | 14:03
Zolang men er nog geld uit weet te slepen voor al die arme "slachtoffers".

Rest In Privacy | 16-10-14 | 14:05

12 november pas. Lekker op tijd ook voor de intochten door het hele land :/

fapdoosje | 16-10-14 | 14:04

Wat kan mij het nou bommen of Zwarte Piet een verzinsel of creatie is of wat dan ook.
Daar gaat het niet overPUNT
Het is een HOLLANDSE traditie, daar moeten ze met de poten vanaf blijven.
Het moet je helemaal niet interesseren waar het vandaan komt, je laat het gewoon zoals het is.
Wat een dom gelul over de oorsprong zegt.
En al zou het van de slaven komen, nou en, in 1863 is dat afgeschaft, hoelang gaan we daar nog over doorzeuren.

MX Daddy | 16-10-14 | 14:03

12 november pas uitspraak. En zo rekken we het nog even wat langer uit...

Le Roi | 16-10-14 | 14:01

@ kicktherabbit
Onpopulaire meningen mogen verkondigen is een recht. Prima. Mensen beschuldigen van racisme is dat niet - racisme is juridisch strafbaar, net als vals beschuldigen. Nu begrijp ik wel dat het niet zo kies is om die arme domoor zelf met z'n donder voor de rechter te slepen maar aan de andere kant zou het best ludiek zijn. Kost natuurlijk wel weer de nodige pecunia, dat wel.

robW | 16-10-14 | 13:58

Gargamel2012 | 16-10-14 | 13:45


Nee jouw onwetenheid en niet goed lezen blijkt uit jouw plempsels. Ik heb duidelijk gezegd dat zwarte piet een creatie is geweest uit de geschiedenis van verschillende tijden uit de geschiedenis naar aanpassingen aan tijdsgeest. Ten tijde van het boekje van schenkman was de slavernij voorbij. Ook een page droeg geen gouden oorbellen. Ook komt de kleding mischien in sommige opzichten met een page overeen het was niet dezelfde kleding. Ook had een page geen roe. Voortaan goed lezen het is een samen geraapt zooitje uit een hele lange geschiedenis waarbij quinsy weldegelijk terugvalt op slaven uit het nederlandse verleden die er ook niet als een page uitzag. Hij heeft het ter plekke verzonnen. Geschiedsvervalsing zeg maar voor aandacht. In de katoenvelden liepen geen zwarte pieten. En er is altijd gesproken van sinterklaas zijn knechten. Niet zijn slaven. Dus zwarte piet valt niet te assioceren met een slaaf want dan was er gesproken van sinterklaas zijn slaven. Heb je hem door. Komt hij binnen . Valt het kwartje. Quincy geeft de invulling van zwarte piet slaaf van sinterklaas.

tweetybird | 16-10-14 | 13:55

Als Nederlander moet je maar alles slikken, een kinderfeest is door toedoen van een paar debielen verworden tot een racistisch welles nietes spelletje.
De negerzoen mag niet meer maar blanke vla, Joden koeken en zigeunersaus zullen dan snel moeten volgen.
Uiteindelijk blijven er alleen zwart&wit snoepjes over en alleen omdat dat ZWART als eerste genoemd is i.p.v. wit.
Wat er in het verleden is gebeurt is walgelijk maar daar over door blijven zeiken is echt zielig. Het enige wat die randdebielen hiermee bereiken is een nog grotere afkeer van alles wat vreemd is. Je kunt de generatie van nu niet blijven verwijten wat er in het verleden is gebeurt door vorige generaties
Kijk, ik ben zwart en daar heb ik geen probleem mee omdat ik daar geen probleem van maak. Laat ze ook eens kijken naar wat hun eigen volk uitvreet (vaak nog tegen hun eigen mensen)
Je bent vrijwillig naar Nederland gekomen en als het niet bevalt ga je gewoon lekker weg.

KaleKano | 16-10-14 | 13:54

Peter Emile | 16-10-14 | 13:38

inderdaad ik zie dat u het ook heeft begrepen. Met zo'n uitspraak wordt cultuur per definitie verankert als rassisties en discriminatie. In bijna elk cultureel feest zit namelijk wel iets van uitsluiting of discriminatie. Er is altijd wel iets te vinden uit het verleden. Dus zelfs als een cultureel feest het niet meer heeft. Maar het heeft gehad is het met een uitspraak dat zwarte piet rassisties zou zijn of assiosatie zou oproepen ieder cultureel feest gedoemd om om te vallen. Iemand hoeft maar iets uit het verleden te vinden een aanklacht in te dienen en hoppa. Precedent zwarte piet en verleden en klaar. Afschaffen die hap. Want aanklacht is altijd winnen.

tweetybird | 16-10-14 | 13:46

@Mahatma | 16-10-14 | 11:51


De kleding van ZP, die in NIETS lijkt op slaven of zwarten uit West-Indie, zijn het doorslaggevende bewijs.

omanders | 16-10-14 | 13:45

tweetybird | 16-10-14 | 12:48
Je onwetendheid spreekt enorm uit je plempsels, ouwe. Zoek het verschil eens op tussen veldslaven en huisslaven. Zoek daarna ook eens op of er ooit donker gekleurde pages in Europa zijn geweest. Je dacht toch niet dat een gegoede burger zijn klanten zou ontvangen terwijl z'n slaaf/page er uit ziet als een dakloze? Daarmee is trouwens nog steeds niet gezegd dat huisslaven het extreem veel beter hadden. En als je nog steeds blijft ontkennen dat Piet kenmerken is toegeschreven van negroide mensen, misschien toch ook maar een keer verdiepen in het blackface fenomeen. Zwarte Piet, de character, is eigenlijk gewoon een Nederlands/Belgische variant op de minstrel shows die in 1850 best populair waren (zelfs in Europa). Ontkennen dat Jan schenkman daardoorbeinvloed zou kunnen zijn is net zo zinloos als de aaname dat er sinds het Krampus verhaal geen racistische elementen bij zijn gekomen in de loop der jaren, mede gevoed door tijdgeest en de op dat moment polpulaire kolonialisatie. Zelfs als ZP een "bevrijdde slaaf" zou zijn, neemt dat niet weg dat zijn uiterlijk nog steeds een karikatuur is van hoe men toen de Zwartjes uit Afrika zag. Als tijden inderdaad zijn veranderd, dan waarom vasthouden aan klassieke Sjimmie Piet?

Gargamel2012 | 16-10-14 | 13:45

@Mahatma | 16-10-14 | 11:51


"Wanneer je objectief naar Zwarte Piet kijkt dan is het gewoon Black face."


Nee. Dat is het niet. De kritiek erop is gemoddeleerd naar de VS, en haar kritiek op "Black Face". Maar ZP is niet - en nooit - bedoeld als persiflage op een neger. Het is bedoeld als exotisch stripfiguur avant la lettre.


"Jij kunt niet objectief kijken omdat je wellicht te veel emoties hebt in deze discussie."


Dat is apart dat je dat zegt: Het is namelijk precies omgekeerd.

omanders | 16-10-14 | 13:45

@MX Daddy | 16-10-14 | 13:35
Wij Hollanders zijn ALTIJD de lul..

Slipsnifter | 16-10-14 | 13:44

Wie financiert die gekte eigenlijk??

doskabouter | 16-10-14 | 13:44

Gaffel: in dit boek: Zwarte Sinterklazen van Arnold Scheer wordt het allemaal uitgelegd.
De Nederlandse cultuur is net zo Germaans als de Duitse. Krampus is een oude naam voor de duivel, Net als in het Nederlands: Zwarte Piet, of Pietje Pek, of Pierlala.

Pieter Breydel | 16-10-14 | 13:43

gaffelbaard | 16-10-14 | 13:17
Gast de roe en zak en het meenemen van kindertjes is dus wel op Krampus gebazeerd.
Of wou je ook Odin, Wodan en Donar ontkennen? We zijn Germanen tot aan ongeveer de 14e eeuw. Waarna Nederlanders zich meer en meer afscheiden van de Germaanse volken ten oosten van ons.
Ik weet niet waar jij zo duidelijk het verschil maakt maar Sint + Krampus is een eeuwenoude traditie, waar wij Krampus veranderd hebben in zwarte Piet.
zwarte Piet is dus overduidelijk de geevolueerde vorm van Krampus. Maargoed ontken jij maar en ga in kamp Quinsy zitten.
Complete onzin verkondigen alsof zwarte piet zo met de Indiëvaarders van de boot is afgestapt met roe zak en cadeautjes.

ca12nag3 | 16-10-14 | 13:42

Dit gaat dus over Zwarte Piet, he. Een paljas waar tot voor kort nauwelijks iemand ueberhaupt een neger in zag. Ongeveer zoiets als een discussie over een negerzoen.


De multiculturele samenleving explodeert op straat, van de islamieten , nee inmiddels zelfs van beide kanten, zijn er lieden die gewapend een oorlog inrollen. Onze vrienden van de kansenjeugd snijden daarbij hoofden af en kopen slavinnen.


De EU is nog steeds onstabiel en wij zijn hert rijkste en tegelijkertijd het zwakste stukje van de wereld. De tegenstanders van de EU willen niet inzien dat Europa zich wel *moet* verenigen en de voorstanders willen een softpower, migrantenknuffelde, multicultureel links hippie-experiment.


Rusland lacht ons uit. China lacht ons uit.


En waar hebben e het over? Zwarte Piet. Jazeker. Niet eens vanwege de traditie is dit een daad van verraad, maar nog meer vanwege het koste wat kost door de strot van ons land rammen van dit non-issue.

omanders | 16-10-14 | 13:42

@Mahatma | 16-10-14 | 11:51
Je snapt het punt dus niet.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 13:40

@gaffelbaard | 16-10-14 | 13:34
Dus eigenlijk heeft u mijn tegel van 11:46 niet goed gelezen.
Ik stel namelijk dat Zwarte Piet geen negertje spelen is omdat het ontstaansconcept van ZP dat niet is. De roe en de zak zijn directe verwijzingen naar Krampus.


Dat u het dan nodig acht om gelijk maar mensen te beschuldigen van een gebrek aan kennis laat ik dan maar even aan mijn anus oxideren.


Het concept van Krampus strekt zich overigens uit over meerdere landen en legenden, waaronder ook de kerstman met zijn rendieren. Van landen zoals Italie, Tsjechie, Slovenie, de Alpenlanden en grote stukken van Duitsland.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 13:40

Waarschijnlijk gaat men in dit land net zo lang door met zeiken, drammen, traineren en intimideren totdat er nog maar toewee feesten over zijn die gevierd mogen worden: het suikerfeest en het kwakoe-festival.

Want al die oude, vertrouwde ankers in de jaarlijkse tijdlijn met alle bijbehorende leuke, warme, vrolijke, ingetogen gebruiken en tradities zoals Sint Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, Pinksteren, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn allemaal racistische / koloniale / islamofobe / reactionaire / revisionistische / kapitalistische / guurrechtse feesten en tradities.

Voor zover deze tradities niet al onmogelijk zijn gemaakt of verziekt door Marokkaanse straathyena's (zelfs kinderen zijn al niet meer veilig als ze snoep ophalen met liedjes zingen op Sint Maarten), worden ze wel verziekt, verwaterd of zelfs afgeschaft door ruggengraatloze bestuurders en politici die buigen voor het gedram en geschreeuw van allochtone beroepsgekwetsten, gesteund door marginale groepjes autochtone hysterici en outcasts met moeilijk haar.

Peter Emile | 16-10-14 | 13:38

Waarschijnlijk zijn wij Hollanders de lul, de kans is groot dat het hof in Straatburg een beslissing moet nemen.
Dat betekent niet alleen dat wij als ENORME meerderheid door een kleine minderheid de wet wordt voorgeschreven maar dat we ook weer moeten luisteren naar Europa.
Wat de uitspraak ook is, ik ga als Zwarte Piet de straat op tijdens de intocht.

MX Daddy | 16-10-14 | 13:35

Het leuke is als onze cultuur in principe wordt aangepast naar zaken uit het verleden en zwarte piet als rassisties getypeerd wordt door de raad van staten dit precedenten schept. Wilders kreeg de koran niet uit de tweede kamer. En wat mij betreft ook de bijbel. Dan kunnen we met dit precedent de koran en bijbel uit de tweede kamer verwijderen. In beide boeken staan passages van rassisme en discriminatie tegenover vrouwen . Andersgelovige en noem maar op. En zelfs al zouden die nu niet meer van toepassing zijn ze hebben er in het verleden in gestaan. Dus rassisties en discriminerend. En betekent dus dan volgens het geschapen precedent een uitsluiting van die boeken. Ook bepaalde cultuur uitingen van andere bevolkingsgroepen kun je onder dr loep nemen. Het afslachten van het blanke schaap en de recente onthoofding van blanke amerikanen engelse en fransen kun je dan gaan uitleggen als makke amerikanen engelse en franse blanken die op de slachtbank gaan wat wel erg lijkt op het blanke schaap. Dat culturele feest zet dus schijnbaar aan tot rassisme en haat. Afschaffen dus in nederland. En zo kun je nu dus terug grijpen op de geschiedenis voor elk cultureel feest waar in het verleden een ander soort invulling aan werd gegeven. Ik bedoel maar. Eij mogen volgens het kabinet niet zeuren over andere culturen en moeten we in hun waarde laten maar andersom geldt dat niet voor onze cultuur omdat er dan wel terug gegrepen wordt op iets uit het verleden . Een verleden van meer als 150 jaar. Ook al heeft het feest van nu niks meer te maken met dat verleden.

tweetybird | 16-10-14 | 13:34

TeeJee | 16-10-14 | 13:24

Verschil tussen jouw en mijn tegel is dat ik het heb over het ontstaan (van de Krampusfiguur) en het waarom van de latere vermenging (met christelijke tradities), en jij het hebt over hoe de vermenging tussen beiden figuren (Krampus en Zwarte Piet) is ontstaan. Dat is niet hetzelfde.

gaffelbaard | 16-10-14 | 13:34

Mahatma | 16-10-14 | 12:34

Je geeft precies het antwoord waar ik op hoopte.

Het punt is: het-maakt-dus-WEL-uit!!

Ieder ander antwoord zou inhouden dat je een bij een volk horend stuk geschiedenis vervalst en ontkent. Ieder volk, welk dan ook, zou zich gekrenkt en gekwetst zou voelen als dat gebeurt. Ongeacht of het dan een blank of zwart volk is. Er zijn genoeg voorbeelden van te vinden, maar daar ga ik nu niet op in, want: off-topic.

Maar ik ben het met je eens dat er WEL iets MOET veranderen aan wat we in het onderwijs de kleine kindjes leren over slavernij.
Het gaat, inderdaad, ALLEEN maar over de slavernij ten tijde van de koloniale tijd. Wie kinderen heeft, en hun schoolboeken inkijkt, zal geen verwijzingen tegenkomen naar de slavernij van daarvoor. Of een zinnetje dat zegt dat slavernij al duizenden jaren oud is. Laat staan dat er ooit zoiets heeft bestaan als blanke slavernij. Laat staan dat er nog steeds, ja ook in deze tijd, slavernij bestaat, zowel onder 'zwart' als 'blank'. Het wordt verzwegen. Het wordt ontkend. Zelfs weggehoond. Zie daar waarom vele mensen zich onvoldoende bewust zijn over de moderne slavernij in al haar varianten.

Dat, het onderwijs dus over de slavernij, zou moeten veranderen. Want door weg te laten en niet te noemen wordt impliciet daarmee ontkend dat er ooit andere slavernij was, dan die ten tijde van het koloniale tijdperk. Dat, vind ik, is geschiedvervalsing. Dan ben je kinderen niet aan het onderwijzen, maar ben je ze aan het indoctrineren. En misschien is dat wel net zo verkeerd, als slavernij op zich.

gaffelbaard | 16-10-14 | 13:31

@gaffelbaard | 16-10-14 | 13:17
Ik mag toch aannemen dat u wel snapt dat onze Zwarte Piet over de loop van tijd nogal wat aanpassingen heeft mogen ondergaan ten opzichte van de oude Krampus legende.
Ik mag toch ook aannemen dat u wel begrijpt dat tradities en legenden niet gebonden blijven aan hun ontstaansgebied.


Even kort door de bocht; Ik breng Krampus WEL aan als een ontstaanspunt van Zwarte Piet, waar ons aller Pietske door vele eeuwen uit is ge-evolueerd. Of wil u het concept van evolutie ook betwisten?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 13:24

Onvoorstelbaar dat Zwarte Piet wordt aangegrepen voor een kamp tussen Voorpost en AFA. Allebei stoute kindjes, daar wordt de Goedheiligman heel verdrietig van.

Guido | 16-10-14 | 13:23

@Inka6786 | 16-10-14 | 12:57
Of er mensen in Nederland hebben verdiend aan slavenhandel is niet relevant.
Mijn kinderen en hun nakomelingen zijn niet verantwoordelijk voor mijn daden.
En ik, nooit in slaven gehandeld of geprofiteerd hebbende van slavenhandel, ben niet verantwoordelijk voor de daden die er meer dan 150 jaar geleden zijn gepleegd.
Er is niet zoiets als een erfzonde en degene die mij uitmaakt voor slavenhandelaar of profiteur van slavenhandel pleegt smaad.

minik | 16-10-14 | 13:20

TeeJee | 16-10-14 | 11:46
Mahatma | 16-10-14 | 11:56

De Krampus vergelijking klopt niet. In de eerste plaats niet omdat ze verwijst naar een vroeger gebruik afkomstig uit het Germaanse heidendom in een gebied nu gelegen in Duitsland, en niet naar een gebruik uit Nederland. In de tweede plaats omdat ze verwijst naar een heidens gebruik, afkomstig uit de Germaanse cultuur van voor de tijd dat dat gebied werd gekerstend, terwijl de legende van de Zwarte Piet pas ergens ontstaat in de 9e eeuw (toen praktisch heel Europa al gekerstend was). In de derde plaats niet omdat Zwarte Piet en Krampus heel andere functies hebben; Krampus jaagt volwassenen en kinderen angst aan (dit is afkomstig uit de verhalen erover uit het Germaanse heidendom), Zwarte Piet is alleen geïnteresseerd in kleine kindjes, strooit met chocolademuntjes, en stopt kleine kindjes in de zak met de bedoeling ze mee te nemen op het schip waar ze dan een jaar lang op moeten werken (dit is ontleend aan de iets van 50+ verhalen en legenden over het leven en de werken van de heilige Sint Nicolaas).

Heidense gebruiken en christendom.
In de 4e eeuw na christus bekeerde Constantijn zich. Tot ongeveer de 7e-8e eeuw na christus bestond er naast monotheïsme ook 'afgoderij'. Dit is redelijk algemeen bekend en diverse archeologische vondsten hebben dit ook aangetoond. In die periode hebben heidense gebruiken zich vermengd met de viering van christelijke tradities. Het toestaan ervan bewerkstelligde dat de heidense volkeren zich makkelijker lieten kerstenen, door ze toe te staan sommige van hun heidense gebruiken in ere te laten en ze te vieren. En die vermenging zien we nu nog. De kerstboom met haar ballen is er ook een voorbeeld van. Nu ik erover na denk.. heeft Quinsy al iets geroeptoeterd als elven-slaafjes?? Komt vast nog wel. Afijn, terug naar de Krampus, waarom er verschil is, en de Krampus niet vergeleken kan worden met Zwarte Piet.

Waarom er verschil tussen beiden is, komt doordat het christendom zich hier en de gebieden daar anders heeft ontwikkeld. Omdat de verschillende gebieden verschillende heidense culturen en geloven aanhingen, zie je bij sommige christelijke vieringen dus ook verschillend omdat de diverse heidense gebruiken niet altijd ook in andere gebieden gebruik waren.

Iig, en knoop het in je oren.
Krampus is geen Zwarte piet!
Wie vol blijft houden van wel,
kent de geschiedenis niet.

p.s. Wikipedia is niet altijd een goede of even betrouwbare bron. Maar dat wisten jullie zeker al?

gaffelbaard | 16-10-14 | 13:17

ParisXL | 16-10-14 | 13:07

Heb je daar een link van?

Flipus | 16-10-14 | 13:16

@ParisXL | 16-10-14 | 13:07
Is geen racisme volgens de NPO/Joop.nl/Gutmensch. Deze persoon was namelijk geen boze witte man.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 13:16

Wanneer worden die AFAgasten eens opgepakt?. Zeker oude vriendjes van Samson en Spekman.

ad melkert | 16-10-14 | 13:13

-weggejorist-

ParisXL | 16-10-14 | 13:07

@kicktherabbit | 16-10-14 | 12:44
Niet eenduidig vast te stellen, laat staan uitvoerbaar.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 13:06

De uitspraak staat bij voorbaat al vast: er is géén sprake van discriminatie, dus de gemeente kon deze vergunning gewoon verstrekken.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:59

“kortzichtige militante kwetskwekers aan de ene kant en doorgedraaid racistisch riooltuig aan de andere kant is het voor niemand meer leuk.“
Joh waarom wist ik bij het leze van deze regel wie het artikel had geschreven? Het is namelijk zo. Het is kortzichtige militante kwetskwekers racisten (ja zei zien er onderdrukking en weet ik niet wat in, dat geeft toch een vorm van sluimerend racisme aan) en aan de andere kant weldenkende Nederlanders en Nederlanders die het ondertussen meer als moe zijn en die steeds meer de kant van daadwerkelijk racisme worden opgeduwd.
Of om het te zeggen zoals veel mensen denken. Immigratie is al lang een probleem, hoewel veel mensen niet wat tegen immigranten op zich hebben hebben ze wel wat tegen het hoge aantal, de hoeveelheid criminaliteit, de hoeveelheid profiteurs en de types die zich niet aan ons willen aanpassen maar hier even onze wetten en regels willen komen aanpassen. En dan hebben veel mensen zoiets van, behoor je tot een van deze laatste groepen dan ga lekker terug waar je voorouders vandaan kwamen (kan je wettelijk 'Nederlander' zijn dat betekend nog niet dat je in de definitie van de meeste mensen 'Nederlander' bent en iedereen heeft het recht daar zijn eigen definitie van te hebben).

DerUnterMensch | 16-10-14 | 12:58

Ik vind deze hele discussie iemand de zwarte piet toe spelen.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:57

Het gekke is dat we in Nederland nooit zwarte slaven hebben gehad. Wel witte die lijfeigenen werden genoemd. Er zal best een aantal witten rijk geworden zijn van de slavenhandel, net als diverse anderen maar de gewone Nederlander werkte in de slaventijd in de mijnen, staken plaggen in het veen, waren van zonsopgang tot zonsondergang op het boerenland te vinden of gingen in gammele boten de zee op, alles voor een hongerloontje. Kijk op het monument in Moddergat hoe jong ze zich al moeten afbeulen, net zoals de hummels die de mijnen in werden gejaagd. Men was arm, woonde vaak in plaggenhutten en had geen keus. Door hard werken ging het hier beter, als Quinsy en consorten dezelfde mentaliteit hadden gehad hadden ze hun eigen land tot bloei gebracht en niet hoeven parasiteren op de zo verachte witte man wiens land koste wat kost verziekt moet worden.

Inka6786 | 16-10-14 | 12:57

Al staat heel politiek correct Nederland er bij te janken, hier blijft alles zoals het was.
doet geen snikker wat aan.

Jackanders | 16-10-14 | 12:56

Als AFA er is, is er geweld. Dat zijn synoniemen. Het meest achterlijk en gevaarlijk volk dat we hier in Nederland hebben.

roze_bril | 16-10-14 | 12:55

Respect voor Frits Wester, Britt Dekker, Daphne Deckers, Henk Westbroek en Jochem van Gelder die niet mee gaan in die achterlijkr pietmakeover filmpjes van andere BN'ers. Ik hoop dat er nog meer mensen bij hen aan sluiten

shenkie7 | 16-10-14 | 12:50

Wanneer gaat dat brein van die quincy nu eens werken. De man doet namelijk aan geschiedenis vervalsing. Ons nederlanders laten denken dat een slaaf er uit zag als een zwarte piet. Daar zullen de toenmalige slaven blij mee zijn. Dat wij nederlanders denken dat slaven geld goud en mooie kleren hadden en dat niet de slavendrijver hun sloeg maar zij de slavendrijvers met een roe. Quincy is juist degene die het onrecht wat slaven toen is aangedaan en door nederland erkend tot iets absurds. Ik denk nu slaven moeten niet zeiken. Ze hadden mooie kleren . Goude oorbellen en een roe. Zo slecht kunnen ze het niet gehad hebben. Hoe ik dat weet. Nou van quincy. Die zegt dat slaven uit die tijd er uit zien als zwarte piet. Een wel doorvoede man met gouden oorbellen en mooie kleding.

tweetybird | 16-10-14 | 12:48

TeeJee | 16-10-14 | 12:29
De vraag is straks of roepen dat je voor minder Marokkanen gaat zorgen een mening is of een dreigement.

kicktherabbit | 16-10-14 | 12:44

Zo we zijn eruit , linkse pieten zijn wit en rechtse pieten zijn zwart .

Eurotokkie | 16-10-14 | 12:43

shenkie7 | 16-10-14 | 12:33
Eensch. Donkere mensen zijn zwartkijkerTs, allemaal.

Kapitein Stijlvol | 16-10-14 | 12:41

Wie had dat gedacht. Ben je voor een kinderfeest met Zwarte Piet, wordt je ineens geassocieerd met die "voorpost" gestoorden.

Dank voor het vervuilen van de discussie door gekke quincie (geen zin om correct te spellen) een paar sociaal gefrustreerden en linkse gekkies met racisme kaart blijven steken in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Zildjan | 16-10-14 | 12:38

De twitter van Quinsy is alweer een tijdje suspended. Iets met trollen, mensen lastig vallen en bedreigen.

Mr Dixit | 16-10-14 | 12:37

@Mahatma | 16-10-14 | 12:34
Mwah. In het Midden Oosten waren er vrij veel slaven, zowel blank als zwart.
Hangt er dus maar net af welke slavenbazen u het over heeft.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:36

Hoe zou die Halve Gario reageren op een zwarte Sinterklaas met treiterige witte hulpjes?
-
Laat maar, gaan de kindertjes niet snappen, een zwarte die cadeaus geeft.

Flink Ployd | 16-10-14 | 12:35

gaffelbaard | 16-10-14 | 12:27
Tijdens de koloniale tijd waren er weinig blanke slaven. Wat ik wel zou doen is de kinderen bijbrengen dat slavernij al duizenden jaren bestond voordat Nederland aan die handel begon. Daarnaast zou ik ze ook meegeven dat die slaven werden gekocht van zwarte krijgsheren.

Mahatma | 16-10-14 | 12:34

Donkere mensen zijn vaak enorme racisten blijkt alleen al uit de filmpjes van Pownews en Geenstijl. Donkere mensen voelen zich zo gekrenkt door iets wat honderden jaren terug speelde en waar de huidige witte generatie niks mee te maken heeft. Onderhuids racisme bij donkere mensen is enorm maar wordt niet erkend door de media.

shenkie7 | 16-10-14 | 12:33

@tweetybird | 16-10-14 | 12:29
Er gaan ook verhalen over diezelfde bisschop die slaven vrijkocht in Turkije, welke als dankbaarheid hem dienden. Niet als slaven, maar als vrije mannen die met hem deelden in zijn leven.


Ik ken in ieder geval geen ENKEL verhaal waarin Zwarte Piet wordt beschreven als slaaf van Sint, noch ken ik enig gezin (of ooit gehoord van) die hun kinderen opvoedt met dat idee.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:33

Wanneer gaan de VN, de EU, het Nederlandse parlement en het justitieel apparaat nu eens optreden tegen de paashaas? Ook uiterst beledigend voor een bepaalde groep (nog wel even uitzoeken wie we hier in kunnen vullen als slachtoffers).

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:29

Pipo de Clown en Zwarte Piet
rijden recht door zon en regen
langs de wijde wereldwegen
Pipo de Clown en Zwarte Piet
maken van hun leven een heerlijk ratjetoe

wimpies | 16-10-14 | 12:29

Een onpopulaire mening verkondigen is geen haatzaaien.
@kicktherabbit | 16-10-14 | 12:24


Geert Wilders voelt zich gelijk een stuk geruster ;)

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:29

TeeJee | 16-10-14 | 12:13

Sterker nog er zijn verhalen waarbij het zo is dat sinterklaas ontstaan is door de verhalen rond een bischop. De bischop van mira. Een man die veel reisde. Deze man moest op zijn reizen beschermd worden. Voor die bescherming werden moren ingehuurd. Huurlingen . En toendertijd zeer gevreesd. Precies het tegenovergestelde van slaven dus. Daar is ook de roe uiteindelijk uit ontstaan. Want om de bischop van mira te beschermen waren zij zwaar bewapend. Vandaar ook in den beginne het een beetje boeman karakter. Waarin zwarte piet degene was die bij kinderen angst in boezemde. Een methode om in weze kinderen in het gareel te houden. Dit is er uiteindelijk vanaf gegaan omdat het een kinderfeest betrof . Waar het meer en meer om het plezier gaat voor kinderen. En zo is uiteindelijk het kinderfeest gecreerd uit verhalen van vroegere tijden waarin later weer invulling is gefeven naar tijdsgeest. En het een kinderfeest is geworden dat tot de nederlandse en belgische cultuur is gaan behoren. En daarmee het onzin is om het tot rassisties te bestempelen om dat het een creatie is van meerdere tijden uit de geschiedenis. Een geschiedenis die al stamt van ver voor de slavernij. En wist u waar die huursoldaten herkenbaar aan waren. Vaak aan gouden oorbellen en welgestelder als de meeste burgers. En vaak zeer gevreesd. Het waren echte huurlingen. Die overal voor in te huren waren. Zo zijn de verhalen.

tweetybird | 16-10-14 | 12:29

Mahatma | 16-10-14 | 11:12

Draai het nou eens om.

Stel, je wil kleine kindjes iets leren over koloniale slavernij. En dan redeneer ik nu even door op jouw hersenspinsel..

'Denk je nu echt dat het kleine kindjes iets uitmaakt of bij hun schoollessen over koloniale slavernij er blanke slaven afgebeeld staan in de schoolboeken?'

** wacht antwoord rustig af **

gaffelbaard | 16-10-14 | 12:27

Staatsraad toets nu algemene plaatselijke verordening. De vraag is of burgemeester evenement kan verbieden. En zo ja, op welke gronden.
LOL dat zou een goeie zijn, de intocht verbieden, gewoon geen sinterklaasfeest voor de kindertjes in de hoofdstad omdat ze anders vieze, smerige racisten worden.
Want zo werkt het, je ziet een ouwe blanke knakker met een raar hoofddeksel en lange witte baard, waarmee je je als 4 jarige DIRECT indentificeert en daarnaast iemand met zwarte sminck en denkt meteen, heeeey een negerslaaf, dat is handig.

Dibe | 16-10-14 | 12:26

robW | 16-10-14 | 12:14
Een onpopulaire mening verkondigen is geen haatzaaien. Gelukkig maar, koester dat recht. Hij heeft niet opgeroepen tot minder Zwarte Piet aanhangers en vervolgens aangekondigd dat hij dat wel even gaat regelen. Dat zou je namelijk wel als een bedreiging op kunnen vatten. Maar er zijn er genoeg binnen deze strijd die je wel aan zou kunnen klagen voor (doods)bedreiging, oproepen tot geweld, intimidatie en haatzaaierij. Ik denk dat Quinsy daar wel over mee kan praten, want om die reden heeft hij zichzelf (grotendeels) monddood gemaakt in onze 'vrije' samenleving waar iedereen 'zijn mening mag verkondigen'.

kicktherabbit | 16-10-14 | 12:24

@ mallekater | 16-10-14 | 11:59
Waarschijnlijk zal de term "about:blank" (die je kort te zien krijg als je een hyperlink aan klikt in een artikel) in de internet browser ook aangepast moeten worden in "About:blank,bruin,zwart,geel,rood,groen,paars" of zoiets.
Maar voor sommige donker-witte mensen zal het nooit genoeg zijn, ik vraag me echt af, wie is nu eigenlijk de racist?

BigShow | 16-10-14 | 12:24

Je moet ze gewoon slaan

h.a | 16-10-14 | 12:20

Sint zou ook zwart moeten zijn met een zwarte baard, zwarte mantel en op een zwart paard. Z'n knecht heet dan Obi Piet Kenobi. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de lichtroe.

Vicks | 16-10-14 | 12:19

Hehe nazi's verkleed als negers. Onze sprookjesfiguur haalt het beste in de mens naar boven. Hilarisch tafereel, maar tegelijkertijd ook ontzettend treurig. Zoek een leven, of werk.

kicktherabbit | 16-10-14 | 12:17

Regenboog Piet = slapjanus die met elke wind meewaait.
Zwarte Piet = Jan Stavast die de Tachtigjarige oorlog won en de Spaanse Armada kon weerstaan.

HebpermabanvanPvdA | 16-10-14 | 12:15

Is het erg overmoedig van me om te veronderstellen dat aangifte tegen Quinsy Gario, wegens 'haatzaaien' een goede kans van slagen zou moeten maken. De man beschuldigt alle blanke - 'witte' - Nederlanders van racisme. Allemaal. Zelfs die die nog niet geboren en hen die al lang gestorven zijn. Dat lijkt mij ten eerste een wel heel pure vorm van racisme en ten tweede haatzaaien van een omvang zoals nog niet eerder vertoond. Ben ik nou overmoedig of naïef?

robW | 16-10-14 | 12:14

@Hobbykip | 16-10-14 | 12:07
Er was destijds toch ook al ophef door een stel Gutmenschen over de indianentooi van dat zangeresje bij het songfestival?

Jeff Hawke | 16-10-14 | 12:14

Cidiood | 16-10-14 | 12:08

nee hoor niet bruin maar een lichte kleur zwart. Het is maar hoe je het bekijkt.Quincy vult het in als slaaf en wij vullen het in als piet met roet op zijn gezicht en omdat jij het bent daarom is hij licht zwart. Maar omdat dat dan weer een te lange naamsomschijving wordt korte wij het af tot zwarte piet. Nu u zin.

tweetybird | 16-10-14 | 12:13

Gaat helemaal nergens meer over in dit land, trek de stekker er maar uit.
Snel schenken aan de USA voordat Marokko en Turkije het annexeren.

Slipsnifter | 16-10-14 | 12:13

@Mahatma | 16-10-14 | 12:07
Ik kan er duizend argumenten tegenaan gooien; historische referenties, culturele analyses etc etc, maar u voelt duidelijk geen behoefte om er over te praten of tot een ander inzicht te komen.


U denkt dat Zwarte Piet een neger voor moet stellen, ik zeg u dat hij dat niet is. En dan heb je nog die mongolen die stellen dat hij een slaaf is (dikke poep, zie ook tweetybird | 16-10-14 | 12:05).En zo blijven we in cirkeltjes draaien, totdat de slaaf-schreeuwertjes iedereen moe hebben geschreeuwd.


Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:13

tweetybird | 16-10-14 | 12:05
En op miraculeuze wijze blijven zijn kleren schoon, hahaha.

Maar serieus, ik denk dat dat wel een oplossing kan zijn. Gewoon wat roetvegen op het gezicht ipv die schmink of gele/groene/blauwe/stroopwafel Piet. Maar dat zal nog wel even duren.

Mahatma | 16-10-14 | 12:10

@mahatma
Dat is jou belevenis blijkbaar.. Maar niet de juiste

skeel | 16-10-14 | 12:10

tweetybird | 16-10-14 | 12:05
Jammer alleen dat piet bruin is..

Cidiood | 16-10-14 | 12:08

@Dibe | 16-10-14 | 12:04
Indianen-kostuums tijdens carnaval zouden ook verboden moeten worden zeker?

Hobbykip | 16-10-14 | 12:07

TeeJee | 16-10-14 | 12:00
Dat is bekend. Daarom noem ik het ook 'negertje spelen'. Dat wordt in heel veel landen gedaan (zoals Iran). Waarom is het dan zo'n groot probleem om te erkennen dat het in Nederland ook gebeurt? Dat er geen racistische bedoelingen bij zijn, begrijp ik ook. Maar het blijft 'negertje spelen'.

Mahatma | 16-10-14 | 12:07

2051 zwarte piet is vervangen door Michael Jackson...

Nekbaard | 16-10-14 | 12:06

En apen geel..

Cidiood | 16-10-14 | 12:06

Aarsig-_-
Wanneer komt de edit knop..

skeel | 16-10-14 | 12:06

Maar ja geen probleem toch. Het is eigenlijk een witte piet. Maar nadat hij door de schoorsteen naar beneden ging werd het een zwarte piet. Omdat ze het te druk met kadootjes brengen hebben,hebben ze geen tijd om zich te wassen. Daardoor blijven ze zwart. Dus wat lult die quincy sukkel nou. Hij ziet het verkeerd. Zwarte piet is
geen slaaf maar een witte piet vol met roet. Zo zwart als roet. En omdat roet zwart is en dat op het gezicht van witte piet zit. Zeggen we he zwarte piet. Tsja dat die quincy het assioceert met een slaaf is dan toch zijn probleem. Maar ook in die tijd hadden ze schoorstenen hoor. En het is niks meer als een toevallige samenloop van omstandigheden geweest waar in hij zich vergist en denkt dat witte piet een slaaf is omdat zijn gezicht zwart van het roet is geworden. En daarmee lijkt mij de zaak klaar. Het pietenpak heeft ook niks van doen met slaven want slaven hadden gewild dat ze zulke mooie kleding hadden gehad. Ook gouden oorringen hadden slaven niet. Dat was meer voorbehouden aan piraten en mensen van rijke afkomst. Ook het boekje van de heer schenkman is pas gekomen na afschaffing van de slavernij. Dus als je het eigenlijk goed bekijkt heeft zwarte piet niks weg van toenmalige slaven. De kleding klopt niet . De rijke uitstraling klopt niet. De roe in die tijd klopt niet. Want slaven kregen met de zweep. Zwarte piet deelde juist uit in het begin. En een slaaf werd in die tijd geen knecht genoemd want dat impliceerd betaalde kracht. Een slaaf was een slaaf een knecht een betaalde kracht en ook blanken konden in dienst zijn als knecht. Zwarte piet doet het dus of vrijwillig of hij wordt betaald. En daarmee eindigt dus de fabel dat zwarte piet een slaaf geweest zou zijn. Dus quincy lult werkelijk uit zijn nek. Zwarte piet is meestal een blanke met zwart op zijn gezicht. Zwart van roet. Dat is onze invulling ervan.

tweetybird | 16-10-14 | 12:05

Allemaal leuk en aarsig.. sinterklaas kapot en waar gaan deze calimeros dan aan beginnen??
Ik schaam me diep Nederlander te zijn deze dagen

skeel | 16-10-14 | 12:05

In mijn tijd was piet zwart ipv bruin en werden negers (dus) voor aap uitgescholden, wil men dit terug? Zwarte piet weer zwart aub.

Cidiood | 16-10-14 | 12:05

Racisme leek zo goed als verdwenen uit Nederland maar dankzij Quinsy Gario beginnen steeds meer mensen een hekel aan die zeurnegers te krijgen. Gelukkig weet ik dat er in mijn directe omgeving ook mensen met een kleurtje zijn die deze hele discussie onzin vinden. Jurs, de vriend van Frits Wester, is echt geen uitzondering: www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/col...

Hobbykip | 16-10-14 | 12:04

Mahatma | 16-10-14 | 11:56
negertje spelen mag alleen door negertjes?

Dibe | 16-10-14 | 12:04

ik wil een Sint als een neger. Hij komt uit een meditairaine gebied dus kan hij ook best lichtgetint zijn.

Kaan78 | 16-10-14 | 12:02

Zo ontzettend zat van nederland dat ik zelfs er over denk om mijn paspoort in te leveren en duitser te worden (daar woon ik).

GerMonster | 16-10-14 | 12:01

@Mahatma | 16-10-14 | 11:56
Blackfacing is een Amerikaans verschijnsel, waar het door hun historie en specifiek in die samenleving, als een zeer negatief iets wordt ervaren.


Dit is niet 1 op 1 te vertalen naar Europa, welke een andere loop van geschidenis kent, alsmede een nogal verschillende culturele ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 12:00

De Zeurnegers zullen inderdaad niet tevreden zijn als ZP onverhoopt verdwijnt.
Ze moeten dan naarstig op zoeknaar een ander zeik-item.
Ik ben benieuwd waar ze mee aan zullen komen.
Een ding hebben ze niet bereikt, racisme en discriminatie is niet uitgebannen, maar juist ontstaan of versterkt, want hoewel ikzelf niet maagdelijk Omo-blank ben, krijg ik zo langzaamaan zwaar de pest aan die gasten, met natuurlijk die zwarte heks van dat straatinterview als katalysator.

mallekater | 16-10-14 | 11:59

@Schoorsteenveger
Hulde.

robW | 16-10-14 | 11:58

Racisme stopt pas als Quinsy Gario koning wordt van Nederland.
Kaas de Vies | 16-10-14 | 10:53
Nee driewerf nee, dan begint het pas richting de witte mensen zoals die vrouw ons noemde op powned.

BBmetR | 16-10-14 | 11:57

@Mahatma | 16-10-14 | 11:51
Als ik objectief naar ZP kijk zie ik geen blackface. Dan zie ik een Germaans gebruik/traditie die zich in de loop van de tijd aangepast heeft aan de samenleving en veel vriendelijker is geworden.

Wellicht kunt u niet objectief kijken omdat u wellicht te veel emoties hebt in deze discussie.P.S. Ziet u wellicht in u hoe uw tegels totale non-argumenten zijn? Ze zijn net zo makkelijk om te draaien.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:57

Gisteren op radio 1:

7 kinderen (5 jongens 2 meisjes verschillende etniciteiten)
Geloofden zelf niet meer in Sinterklaas.

Ze waren allemaal tegen het 'omkleuren' van Zwarte Piet!

Hun boodschap: BLIJF ALS VOLWASSENEN MET JE POTEN VAN EEN KINDERFEESTJE AF!

De Treinende Rechter | 16-10-14 | 11:57

Mijn zoon vraagt of de roomblanke tieten nu ook allemaal verboten worden.

Breinbrouwsels | 16-10-14 | 11:57

Nog nooit is de tolerantie van het Nederlandse volk zo klein geweest, deze kwestie heeft alleen maar meer afstand gebracht tussen verschillende rassen.

Waarschijnlijk is voor vele Nederlanders de "Zwarte Piet soap" de druppel die de emmer deed overlopen en nu denken "TOT HIER EN NIET VERDER!"

Ik denk dat onze politieke leiders het wel leuk vinden, hierdoor staan ze momenteel niet meer zo in de schijnwerpers.
Ze reageren niet voor niets tegendraads op de wil van het grootste deel van het volk!

BigShow | 16-10-14 | 11:56

TeeJee | 16-10-14 | 11:46
Het is wel degelijk 'negertje spelen'. Het is de Nederlandse invulling van Krampus (wellicht omdat dat het zo minder eng zou zijn voor kinderen). In heel veel landen doen ze ook aan dit gebruik (black facing). Zelf in Iran:
nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez

Waarom is het zo lastig toe te geven dat het 'negertje spelen' is? Dat is uiteindelijk toch de reden geweest dat hij in de loop der jaren is veranderd?

Mahatma | 16-10-14 | 11:56

Kan Voorpost niet met een spandoek "Alle negers, dus ook zwarte piet, het land uit" gaan lopen? Dan mogen wij zwarte piet gewoon houden.

__dictatuur | 16-10-14 | 11:53

@Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33
Mooi stuk! Voelde me weer even kind door "voetjes over het koude zeil"...... Mooie herinneringen, mooi feest..

Hobbykip | 16-10-14 | 11:52

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:45
Jouw hond is dom omdat het een labrador is, niet omdat hij zwart is. Ik zal jouw ad hominem argumenten negeren. Die zijn immers een teken van zwakte.

Wanneer je objectief naar Zwarte Piet kijkt dan is het gewoon Black face. Jij kunt niet objectief kijken omdat je wellicht te veel emoties hebt in deze discussie.

Mahatma | 16-10-14 | 11:51

In Vlaanderen wordt ook dit jaar gewoon Sinterklaas gevierd met een echte zwarte piet. Geen hypocriete anti ZP groepjes, geen moeilijke discussies.

sastro | 16-10-14 | 11:51

@Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33
*Staat op en applaudiseert*

Fart Fader | 16-10-14 | 11:49

Kaaspieten, stroopwafelpieten... dat wordt nog wat. In Leiden haringpieten, wittebroodpieten en hutspotpieten, in Schiedam jeneverpieten, in Amsterdam wietpieten en gaypieten, in Den Haag hopjespieten, in Weesp moppenpieten en ga zo maar door. :-D

malang | 16-10-14 | 11:49

Ik stel voor dat we dan maar helemaal doen alsof de slavernij nooit gebeurd is. Haal het uit de geschiedenis boeken, geen zwarte pieten, geen slavernij monument meer, gaan we het gewoon ontkennen als de Turken doen met de Amreense kwestie doen. Dat is blijkbaar wat de kwinsies willen dan kunnen we dat regelen. Geen gezeur meer stoppen we het 100% in de doofpot. En dan nooit meer zeuren. Is het hele probleem toch mooi opgelost!

Nekbaard | 16-10-14 | 11:48

@Mahatma | 16-10-14 | 11:43
Zwarte Piet is dus geen neger heh? Zie ook de wikipedia link naar Krampus. Het gaat veel verder terug dan alleen dat.
Zwarte Piet is geen negertje spelen, hoe GRAAG sommigen dat ook als enige waarheid willen zien.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:46

@Mahatma | 16-10-14 | 11:43
En daarom denk ik dus dat je niet goed kan nadenken en bewijs je in het anti ZP kamp te behoren. Door die vergelijking te trekken.

Ik heb een zwarte labrador en die is nogal dom.
Ik maak nooit associaties met zwarte mensen, jij zou dit wel doen, want je bent een racist.

Denk daar maar eens over na. Je kan zeggen dat het absurd is van mij wat ik zeg, maar zo zit het gewoon en niet anders.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:45

@Mahatma | 16-10-14 | 11:29
Tegenwoordig kunnen dieren in Koninkrijk der Nederlanden ook Halal worden geslacht, ergo kan men ook hieraan vasthouden.

ProAsfalt | 16-10-14 | 11:45

tweetybird | 16-10-14 | 11:43
Zie:
Mahatma | 16-10-14 | 11:32

Mahatma | 16-10-14 | 11:44

Ergens toch wel triest dat er vanaf jan-feb zoveel subsidie clubjes onze (toch al niet optimaal lopende samenleving) weten te ontwrichten.
*Met tranen in den ogen T. Hermans' Snieklaas utubed*

RickH | 16-10-14 | 11:43

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:35
Ik denk het wel. Men bedoelt het weliswaar niet racistisch maar het is wel 'negertje spelen'.

en.wikipedia.org/wiki/Blackface#Other

Mahatma | 16-10-14 | 11:43

Mahatma | 16-10-14 | 11:27


Nou je kunt een hoop van me zeggen maar niet dat ik helemaal retardet ben. Je reaguursels spreken boekdelen. Nu moet je niet net doen alsof je geen mening hebt. Dat vind ik nou een beetje laf. Je loopt constant te verdedigen wat er erg is aan een ander kleurtje van zwarte piet en nu doe je weer alsof je van niks weet terwijl ik je zelfs de reden geef. En dan nog wil je het niet begrijpen. Het is een kinderfeest dat tot onze cultuur behoort. Een feest waarin sinterklaas en zwarte piet horen. Ook in de liedjes en noem maar op. Een zwarte piet met een roze gezicht is een beetje vreemd niet. Een zwarte piet met een geel ebola gezicht is een beetje vreemd niet. Wat is er moeilijk aan onze nedrlandse cultuur. Wij hebben wel ander culturen te respecteren maar de onze wordt niet gerespecteerd. Wat als wij gaan roepen over jullie culturele aangelegenheden. Mag niet want rassisties ,discriminatie. En moet maar verdwijnen. Dan zou jij op je achterste benen staan. En daarvoor staan wij nu ook op onze achterste benen om ons kinderfeest wat nu ten onrechte als rassisties en discriminerend bestempeld wordt. Onze nederlandse cultuur wordt te grabbel gegooid maar we moeten andere culturen wel in hun waarde laten en toestaan. Maar onze zwarte piet mag er wel aan geloven. Wat is het volgende . Gele klompen.Elfstedentocht. Carnaval. Kies maar uit joh. Onze cultuur daar moeten wij als bederlanders niet moeilijk over doen toch.

tweetybird | 16-10-14 | 11:43

Dus er volgt nu 3 uur geneuzel over de kleur zwart die alleen in een aangeboren vorm op de huid van negerts mag zitten.
Dus maken we Piet bruin.
Want bruin is geen huidskleur, gelukkig, bruin is de kleur van stroopwafels, heel slim.

Dibe | 16-10-14 | 11:41

@robW | 16-10-14 | 11:38
Hij is zelfs dichter.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:40

De zeiknegerts en hun linske aanhang zullen niet stoppen als Zwarte Piet verdwijnt. Dan moet Sinterklaas er zelf ook aan geloven want blank en met christelijke kenmerken. En daarna gaan ze door en door tot alleen nog Kwakoe nationaal gevierd mag worden.

sinar2 | 16-10-14 | 11:40

Die hele onzin discussie is gekaapt door enkel geepies aan beide zijden. Daar is onlangs de zogenaamde kijk-ons-eens-een-empatisch-vermogen-hebben-groep aan toegevoegd. Die laatste groep krijgt dan weer een podium om enkel die geepies van de andere zijde in de spotlight te zetten. Ondertussen wordt de nuchtere witte/gele/zwarte/paarse/groene Hollander totaal genegeerd. Mevrouw Ekiz, die gister bij dwdd zat, zei een paar rake dingen en wilde eindelijk wat ZINNIGS aan die hele discussie toevoegen, wat de nuchtere Hollanders denken. Vervolgens werpt Peter Rudolf de Vries een blik van: wtf flik jij me nou? Alsof ie onverwachts in z'n reet werd geneukt. Zucht.

Latrinalia | 16-10-14 | 11:39

Zwarte Piet is zwart.

Negers zijn bruin.

Ik mis de link.....

The_Master_Bear | 16-10-14 | 11:39

Die Quinsy heeft toch iets met theater gestudeerd, op een Nederlandse universiteit? Waarom is z'n Nederlands dan zo verrekte slecht? Hij heeft het op z'n site over 'een organisatie dat', 'een site dat' en 'de account (...) dat'?
Eén en al faal, die jongen.

robW | 16-10-14 | 11:38

@MX Daddy | 16-10-14 | 11:31
Je hebt gelijk, deze discussie is enkel een voorbeeld van hoe, in dit geval specifiek, de Nederlandse cultuur maar in het algemeen de Westerse cultuur onder druk wordt gezet door cultureel-marxisten die verschillende groepen minderheden voor hun karretje weten te spannen.

Hobbykip | 16-10-14 | 11:37

Hee die voorpostsint heeft een foute mijter.

Lex Trumbauer | 16-10-14 | 11:37

CoffeePatch | 16-10-14 | 10:36
Quinsy de grootste calimero van Nederland. Met halve waarheden en een hoop racisme denkt hij de samenleving te veranderen. En al dat bukkend links tuint erin.
Het MH17 commentaar wat Quinsy gaf zegt toch al genoeg van dit stuk vuil?
En zodra je komt met oud Germaanse gebruiken wuift hij het meteen weg, omdat er een enorme kern van waarheid inzit. Wat dus los staat van slavernij/West Afrikaanse import via de nieuwe wereld.
Jaja hij doet dan net of hij je niet hoort of schreeuwt er tussendoor.
Als je meer wil weten over de demoon. Alle kenmerken die Zwarte piet heeft komen van hem, inclusief de roe en zak. De boeman naast de goede sinterklaas. Wat er gebeurd is is dat de zwarte piet een vriendelijkere versie is van dezelfde figuur. En kinderen dus niet meer de stuipen op het lijf jaagt.
en.wikipedia.org/wiki/Krampus

ca12nag3 | 16-10-14 | 11:37

@Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33
Ik baal er nu van dat we geen plusjes systeem meer hebben.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:37

Tha Man | 16-10-14 | 11:32
Zie:
Mahatma | 16-10-14 | 11:18

Mahatma | 16-10-14 | 11:35

Kunnen we niet eens aan Zwarte Piet zelf vragen wat hij ervan vindt? Of aan Sinterklaas?

Natte Washand | 16-10-14 | 11:35

@Mahatma | 16-10-14 | 11:32
Vind je Zwarte Piet blackface?

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:35

deraderendraaien | 16-10-14 | 11:31
Sinds wanneer heet Zwarte Piet ook echt Zwarte Piet?

Mahatma | 16-10-14 | 11:34

Nooit wat met het sinterklaasgebeuren gehad. Maar sinds die belachelijke anti ZP campagnes kun je mij in het pro ZP kamp vinden.

sastro | 16-10-14 | 11:33

Het Sinterklaasfeest bracht tot voor kort het beste in ons boven. We konden en mochten, als het aan Sinterklaas lag, onschuldig zijn, onschuldig als kinderen, onschuldig als het kind dat wij waren toen we zelf nog voor het naar bed gaan de schoen bij de kachel zetten en 's morgens vroeg het bed uit kropen, voetjes over het koude zeil, om te zien of Zwarte Piet werkelijk langs was geweest.
Uitgerekend het Feest van de Onschuld, waarbij we even, heel even maar, alle schuld en boete van onze schouders konden gooien en eventjes, heel eventjes maar in de ogen van onze kinderen die pure onschuld konden lezen die wij al lang verloren zijn, gewoon omdat we hebben moeten leren hoe dom, hoe wreed, hoe vol agressie en haat wij mensen elkaar naar het leven willen staan uit naam van een religie, een ideologie, een overtuiging, een moraal een idee fixe, uitgerekend dat feest is ter dscussie gesteld door de hatenden, de misgunnenden, degenen die willen richten, die willen oordelen en veroordelen, die willen dat er koppen rollen, die eisen dat er koppen rollen.
En nu brengt datzelfde Sinterklaasfeest ook het slechtste in ons boven, want vanaf het moment dat we beseffen dat ons willens en wetens iets wordt afgenomen, puur uit wraak, weren wij ons en verliezen wij, of we het nou willen of niet, onze onschuld, voor zover we die tijdens het vieren nog even terugvonden.
Onze kinderen begrijpen het niet, want zij leven nog in onschuld. Zij zien hoe de de vanzelfsprekendjheid van de Goedheilig Man en zijn Knechten, hoe die perfecte balans, dat perfecte evenwicht tussen goed en kwaad, die onmiddellijkheid van een volmaakte moraal, plotseling niet waar blijkt te zijn, dat er iets niet deugt aan het feest, dat er om duistere redenen aan gesleuteld moet worden, dat er strijd is, emotie.... En daarmee komt er iets vragends in die onschuldige blik, iets treurigs ook, iets van niet begrijpen maar desondanks beseffen dat er iets wezenlijks wordt aangetast, aangevreten, kapotgemaakt, voor eeuwig vernietigd.
Een Sinterklaasfeest dat gesanctioneerd is door de Gutmenschen, de scherpslijpers, de moralisten, de haters, degenen die zich graag slachtoffer voelen of zich graag over slachtoffers ontfermen, een volledig herschreven Sinterklaasfeest is geen Sinterklaasfeest meer, is kapot, voor altijd.
Elk jaar, als de Sint weer in het land was, konden we dansen, eventjes maar, met onze kinderen, in harmonie, waren we even lichtvoetig en leek het of we zweefden.
Maar moralisten houden niet van dansen, die verbieden lichtvoetigheid, die maken alles zwaar, loodzwaar, niet om te torsen. Moralisten maken dood, moralisten hebben een bloedhekel aan de onschuld, die mag van hen niet bestaan.

Schoorsteenveger | 16-10-14 | 11:33

Ik ben benieuwd waar de t-shirts, die Quinsy Gario verkoopt, geproduceerd worden. Ik hoop niet dat dat in landen gebeurt, waar moderne slavernij nu nog bestaat, zoals India of Bangladesh.

zwartepietisracisme.tumblr.com/tshirts...

Bieluh | 16-10-14 | 11:33

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:28
Piet is onderdeel van de Nederlandse cultuur en ik heb er nooit problemen mee gehad. Maar ik ben dan ook geen negert. Ik ben wel van mening dat Piet verder zal evolueren. Dit zal niet worden versneld door Quincy en zeker niet worden gestopt door Zwarte Piet lovers.

Ik dacht dat ik jou dit al veel eerder duidelijk had gemaakt.

Mahatma | 16-10-14 | 11:32

Mahatma | 16-10-14 | 11:05
Krampachtig vasthouden aan een slavernijverleden of de rasisme-kaart niet wil je zeggen?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:32

Wanneer begrijpt men nou dat dit helemaal niets met zwarte piet te maken heeft!
Goed, het is de aanzet geweest maar deze hele rel gaat om wat anders, we zijn het nl zat hier in NEDERLAND dat we de wet hier blijkbaar wordt uitgemaakt door een minderheid.
Dat is het hele punt, dat een kinderfeest hiervoor gebruikt wordt is zeer spijtig maar het gaat in feite om ons democratisch recht dat we aan het verliezen zijn.
Een minderheid gaat bepalen wat wel of niet goed is voor ons en als middel gebruiken ze daar discriminatie voor.
Wij, de Hollanders zijn geen baas meer in eigen land en de democratie is al lang naar de kloten.
Geen Stijl, een oproep voor jullie, laat de mensen zien dat het over democratie gaat en niet over piet.

MX Daddy | 16-10-14 | 11:31

@Mahatma | 16-10-14 | 11:18
Klopt. Tradities veranderen constant, met elke generatie weer een beetje.

Om nu schreeuwend en gillend te roepen dat je je gekwetst voelt in je slavenziel is stupide. Dat je vervolgens denkt dat je met een paar honderd man +faalBN'rs aan miljoenen mensen op kan leggen hoe ze een feestje mogen vieren is helemaal gestoord.


Dat er dan ook nog eens een zooi mensen tegenover staat die zich gaan verdedigen tegen het modewoord "racisme" is ook gewoon dom.


Ik ben er gewoon moe van. Mag het alweer januari zijn?

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:31

@Mahatma | 16-10-14 | 11:12
Ja idd maakt dat uit! want Zwarte Piet heet Zwarte Piet om dat ie zwart is!

deraderendraaien | 16-10-14 | 11:31

Ik ben tegen het Sinterklaasfeest om de pure reden dat we kinderen niet een fabeltje moeten voorhouden zodat ze zich beter gedragen (want dat is in het in essentie)

Al die poespas eromheen doet me weinig, en is er 1 in de vele van mensen met slachteroffer-complexen die zich verheven voelen boven de rest (paradoxaal genoeg)

benny_beter | 16-10-14 | 11:30

Oplossing; Sinterklaas als statutaire religie op laten nemen in de grondwet en eenieder die poogt aan deze nieuwe religie te tornen juridisch vervolgen, klaar.

DenSlimsde | 16-10-14 | 11:30

tweetybird | 16-10-14 | 11:25
Krampachtig vast blijven houden aan de oude traditie dat dieren halal moeten worden geslacht is in mijn ogen ook achterlijk. Net als huilen om een Zwarte Piet.

Mahatma | 16-10-14 | 11:29

@Mahatma | 16-10-14 | 11:27
Door voor iemand te applaudisseren die zwarte piet blackface noemt geef je al je vooringenomenheid weer. Je kan dit altijd nog nuanceren, tot die tijd ben je anti zwarte piet.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:28

@PietZwart | 16-10-14 | 11:25
Veranderen in NietZwart is natuurlijk ook weer racistisch.

Dibe | 16-10-14 | 11:28

tweetybird | 16-10-14 | 11:25
Begrijpend lezen was niet jouw beste onderdeel op school he? Wanneer heb ik gezegd dat ik voor of tegen Zwarte Piet ben?

Mahatma | 16-10-14 | 11:27

Mahatma | 16-10-14 | 11:12


Hmmm of je bent stom of je doet net alsof. Het gaat er om dat jullie onze cultuur willen aantasten. Als wij in jullie feesten gaan bepalen wat wel of niet mag zeg je ook ho eens effe. Ik zie al dat wij nederlanders gaan zeggen . Slachtfeest mooi verhaal. Maar het slachten dat mag niet meer. Dan staan de moslims op hun achterste benen. Want het is hun cultuur. Begrijp je het nu. Of wil je het niet begrijpen.

tweetybird | 16-10-14 | 11:25

Gisteren is er een vrouw in elkaar gemept in verband met deze Pieten waanzin.
Zagen wij Peter Rukker de Vries (zie eerdere publicates dat de Vries vroeger sexblaadjes stal om zich op af te rukken) nu komt hij ook al op TV omdat hij bedreigd wordt i.v.m. zijn anti Zwarte Pieten standpunt.
Maar wat deze bejaarde D'66 rechters vandaag ook gaan beslissen het Sint Nicolaas feest zal nooit meer worden wat het geweest is.
Bedankt activist Quinsy Gario!

kippevlees | 16-10-14 | 11:25

Mag ik wel meedoen aan deze discussie of moet ik onderduiken met deze oerhollandse naam waar ik mee ben geboren

PietZwart | 16-10-14 | 11:25

Op het moment dat er tijdens de intocht van Sinterklaas andersgekleurde pieten verschijnen kun je rustig stellen dat er sprake is van illegale arbeid. Laat de IND en de arbeidsinspectie zich daar maar over buigen!

Harry_Witkamp | 16-10-14 | 11:24

@reade romke | 16-10-14 | 11:18
Vergeet de subsidiepoet van Gario niet.
Weg-met-ons figuren moet je geen gratis geld geven!

necrosis | 16-10-14 | 11:22

"Geen aandacht aan besteden. Niet meer ingaan op discussie, geen aandacht in de media."
@Komsjo | 16-10-14 | 11:16
Dat kan helaas niet, aangezien de linkse "weg met ons" media zoals de VARA deze discussie prachtig vinden. Ze vinden het heerlijk om Nederland te verdelen en te polariseren.

Hobbykip | 16-10-14 | 11:22

@Bieluh | 16-10-14 | 11:18
Alles draait om geld, altijd.
Een fucking t shirt voor bijna 21 euri... die Q...

Dibe | 16-10-14 | 11:21

Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02


Moet jij niet gaan afwassen ofzo. Of de was op de hand doen. Met je te pas en te onpas roepen dat wij nederlanders rassisties zijn en bij stormfront horen. Dat we tokkies zijn omdat wij gewoon zwarte piet wel willen. Volgens mij ben jij daarmee discriminerend bezig door alle zwarte pieten fans over 1 kam te scheren. Ga je schamen. Weer een gevalletje decpot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

tweetybird | 16-10-14 | 11:20

@ParisXL | 16-10-14 | 11:13
het is heel simpel; ritueel slachten komt voort uit het geloven in een niet bestaande godheid en Klaas en Piet bestaan wel echt, kijk maar, ik zie ze momenteel zelfs terecht staan, dat wil zeggen; Piet wegens zijn sminckwerk.
DAT zijn belangrijke zaken, de kleur van sminck boven het levend de keel af snijden van dieren in naam van de grote boze Elf.
De kleur zwart als racistisch lurkend gevaar, maar als burka-tint heeft het de voorkeur.


Dibe | 16-10-14 | 11:19

Ow, meneer Gario verkoopt zelf t-shirts en tassen met opdruk "Zwarte Piet is racisme".

zwartepietisracisme.tumblr.com/tshirts...

Dus hij heeft er finacieel belang bij zolang de ZP discussie actueel blijft.

Bieluh | 16-10-14 | 11:18

De media zoals die van de NOS zijn alweer bezig om de voorstanders als extremisten neer te zetten. Subsidie kan wel eens stopgezet worden voor de volgende clubjes: NOS/VARA/NPS

reade romke | 16-10-14 | 11:18

TeeJee | 16-10-14 | 11:09
Klopt. Beide partijen gedragen zich achterlijk.

Mahatma | 16-10-14 | 11:18


Jos Tiebent | 16-10-14 | 11:10

Jezus, daar kan een drone op landen...

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 11:16

Er is maar 1 goede reactie mogelijk op de zwarte pieten kwestie , en dat is: Doodnegeren !

Geen aandacht aan besteden. Niet meer ingaan op discussie, geen aandacht in de media.
Gewoon laten doodbloeden deze discussie.

En gewoon verder gaan alsof er niks is gebeurt.

Komsjo | 16-10-14 | 11:16


Mahatma | 16-10-14 | 11:09

Tegen die tijd lig ik inmiddels tussen 6 plankjes...

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 11:15

lol... heeft Quinsy nou z'n Twitter account opgeheven??
_Batman_ | 16-10-14 | 10:33


Nope het is opgeschort. Dus niet opgeheven

tweetybird | 16-10-14 | 11:15

-weggejorist-

ParisXL | 16-10-14 | 11:13

-weggejorist-

ParisXL | 16-10-14 | 11:12

@Jos Tiebent | 16-10-14 | 11:10
Op die manier kan je toch niet fatsoenlijk pepernoten eten?

necrosis | 16-10-14 | 11:12

@ParisXL | 16-10-14 | 11:10
Ik ben bang dat ze dit juist prachtig vinden en dat het hun gevoelens alleen maar bevestigd: "Zwarte piet is racisme! Zie je wel!" Zullen ze zeggen.....

Hobbykip | 16-10-14 | 11:12

Het is prima dat er gemeld wordt dat extreem rechts aanwezig is, maar waarom wordt er niet gemeld dat extreem links ook aanwezig is, zoals de marxisten en internationaal socialisten?

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:12

Dolphi | 16-10-14 | 11:07
Denk je nu werkelijk dat het voor kinderen uitmaakt of de Piet zwart, groen, geel of paars is? Volwassenen (zowel pro- als anti Zwarte Piet) maken het probleem groter dan het is.

Mahatma | 16-10-14 | 11:12

Als Quinsy Gario heeft gewonnen met Zwarte Piet dan gaat hij verder met de zwarte balk over de ogen van een verdachte op een foto.

Faphorst | 16-10-14 | 11:12

Blijkbaar mogen lieden van bedenkelijk allooi de rechtsstaat op kosten jagen door zulke processen aan te spannen. Dat ze die hele boel ook nog eens ontvankelijk hebben verklaard is helemaal te gek voor woorden.

van Oeffelen | 16-10-14 | 11:11

-weggejorist-

ParisXL | 16-10-14 | 11:10

@CoffeePatch | 16-10-14 | 11:06
Geniaal, pure chocoaldepieten met fairtrade logo op den voorhoofd.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:09

@Mahatma | 16-10-14 | 11:05
Krampachtig vast blijven houden aan een slachtofferrol is achterlijk.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:09

@ Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02

Ah een zwitsal, u bent een regelmatige stormfront bezoeker of roeptoetert u gewoon maar wat? De hele zwarte piet discussie heeft niets met slavernij van doen bovendien is dit een test of we in Nederland een democratie hebben of een vorm van regenteske partij nepotisme. Als de meerderheid zwarte piet wil heeft de minderheid zich daarbij neer te leggen. Helaas hebben wij geen referendum in Nederland anders was deze discussie en gang naar de rechter overbodig geworden.

sjipsknippert | 16-10-14 | 11:08


Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02

Wees gerust want bij ongewijzigd beleid is dat over pak hem beet 50 jaar het geval. De Untergang des Abendlandes is reeds in volle gang en bijkans onstuitbaar.

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 11:07

Kwinsie gaario zijn account is suspended zegt tie bij mij...

zorgan | 16-10-14 | 11:07

@Cidiood | 16-10-14 | 11:04
Inderdaad! Nooit begrepen waarom er op eens bruin geschminkte pieten opdoken..... Geen één neger is echt zwart! Daarom: afschaffen die bruine pieten! Ze verpesten het voor de echte zwarte piet!

Hobbykip | 16-10-14 | 11:07

Wel ja,de hotemetoten van dit land moeten zo nodig een kinderfeest verzieken.Ze moeten en zullen winnen ten allen tijde.Het lijken wel Stalinisten en maar met de mond belijden dat ze zo'n hekel hebben aan paternalisme.Ze gebruiken daarvoor liever het woord betutteluttelen.Maakt het sympathieker hè ?

Dolphi | 16-10-14 | 11:07

Stroopwafelpieten, gele kaaspieten maar waarom geen pure chocoladepieten?

CoffeePatch | 16-10-14 | 11:06


Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02

Wees gerust want bij ongewijzigd beleid is dat over pak hem beet 50 jaar het geval. De Untergang des Abendlanes is reeds in volle gang en bijkans onstuitbaar.

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 11:06

Nike brengt alle zwarte pieten waar ze heen moeten.

doskabouter | 16-10-14 | 11:05

Krampachtig vast blijven houden aan oude tradities is achterlijk.

Mahatma | 16-10-14 | 11:05

@Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02
heeft u ook nog wat inhoudelijks te melden, of denkt u dat u met een racisten-verwijzing uw gelijk al gehaald hebt?
Helaas voor u schieten wij hierdoor niet direct in ene linkschkramp, noch buigen we direct voor uw zelf aangemeten morele gelijk.
Discussieren op echte argumenten, en anders opbokken Zwitsal.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 11:05

@Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02
Waar precies?
Kunt u ze benoemen en aanwijzen?

Cultuur is wel iets breder dan reacties op een webblog waar IEDEREEN, zonder aanziens des persoons zijn zegje mag doen.

Eigenlijk is dit kenmerkend voor de heerlijke Hollandse cultuur, iedereen mag zeiken onder de prinsenvlag der vrijheid van meningsuiting.

Tijd dat u uw brein eens aanzet.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:05

Bah een mijter zonder kruis.. voorpost -1. Zwarte piet zwart ipv bruin, dát is de oplossing.

Cidiood | 16-10-14 | 11:04

BAH! Waarom moet Voorpost hier nu weer voorop lopen! Zo weten we in ieder geval zeker dat de anti- zwarte pieten hordes gaan winnen!

Hobbykip | 16-10-14 | 11:04


Cuyahoga | 16-10-14 | 10:59

Welke landcode is dat in Godsnaam?

*gniffelt*

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 11:04

-weggejorist en opgerot-

Flores Dubois | 16-10-14 | 11:02

@(c)ZWITSUL | 16-10-14 | 10:45
Heeft hij bewijzen? Het kan zo zijn, maar ik zie niet zo veel wat zijn stelling onderbouwt, behalve dan paranoia.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 11:01

@Feynman | 16-10-14 | 10:58
Jammer dat zal nu juist niet gaan gebeuren onder de gekozen Linkse Elite.

ProAsfalt | 16-10-14 | 11:00

Dibe | 16-10-14 | 10:56
Weten we meteen hoe de verslaggeving gaat verlopen!

lanexx | 16-10-14 | 11:00

Ik ben trouwens niet tegen Zwarte Piet.

En ik ben naar aanleiding van dit reaguursel bedreigd.
Heb net een mail gehad van charlyentanja@carriereinhetslob.nsb
Zal hem straks even faxen.

Cuyahoga | 16-10-14 | 10:59

Als we alle tekenen van slavernij uit het straatbeeld willen weren, zal ook de burka en de hoofddoek sneuvelen.

Feynman | 16-10-14 | 10:58

@JorisWorstNightmare | 16-10-14 | 10:53
Dat zou beide niet mooi zijn, tenzij je niet in het vrije woord geloofd natuurlijk.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 10:58


JorisWorstNightmare | 16-10-14 | 10:53

Nou dat is wel wat kort door de bocht. Maar als we hem in het vervolg gewoon negeren dan is voor hem de lol er ook snel af.

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 10:57

Alsof je niet even een rijtje stoelen kunt reserveren, kan wel hoor, doen ze alleen liever niet, nee dan twee plaatsen voor dezelfde NOS.
LOL

Dibe | 16-10-14 | 10:57

@Mark van Leeuwen | 16-10-14 | 10:46
Wordt ook nog verboden. Cultuurverrijkers vieren immers ook geen kerst.

ProAsfalt | 16-10-14 | 10:57

De NOS is goed vertegenwoordigt, dubbelop zelfs;
"Audiovisuele media
Vanwege de beschikbare ruimte in de rechtszaal zijn voor het maken van beeld- en geluidsopnamen twee plaatsen beschikbaar. De Raad van State stelt deze twee plaatsen beschikbaar aan NOS en AT5. Helaas betekent dit dat andere media geen opnamen kunnen maken van de rechtszitting. Buiten de rechtszaal, in de publieksruimte bij de rechtszalen, kunnen andere cameraploegen dan NOS en AT5 wel beeldopnamen maken.

Radio
Voor het maken van radio-opnamen stelt de Raad van State twee plaatsen beschikbaar, aan NOS Radio 1 en BNR Nieuwsradio."

Dibe | 16-10-14 | 10:56

@ (c)ZWITSUL | 16-10-14 | 10:45
Lachen dat artikel! Hij zet er een link in van zijn geblokkeerde twitter account! Dan de zin "Ze hadden een tweet van die nepaccount gebruikt om het publiek op te jutten." DIE nepaccount? Is het niet, DAT nepaccount? Dan de tekst "Zoals ik aangaf zou het me niet verbazen als de Telegraaf Media Groep’s GeenStijl achter de nepaccount zaten." DE nepaccount? Lijkt mij DAT nepaccount! En d'r staan nog meer taalfouten in!

DerWaarheid4 | 16-10-14 | 10:56

RIP Koninkrijk der Nederlanden 1830 - 16 okt 2014 (eigen al sinds mei 2012 maar gij kunt kennelijk vaker dood gaan).

ProAsfalt | 16-10-14 | 10:56

@ (c)ZWITSUL | 16-10-14 | 10:45
Yes, alles is de schuld van Geenstijl incl haatzaai, nepaccounts, etc!

TheseDays00 | 16-10-14 | 10:54

Racisme stopt pas als Quinsy Gario koning wordt van Nederland.

Kaas de Vies | 16-10-14 | 10:53

-weggejorist en opgerot-

JorisWorstNightmare | 16-10-14 | 10:53

Ah de voorpostboys komen even roet in t eten gooien door er een politiek ethnisch dingetje van te maken ipv een onschuldig kinderfeestje.

Dibe | 16-10-14 | 10:52

Mark van Leeuwen | 16-10-14 | 10:46
Gefeliciteerd, u heeft officieel gecapituleerd voor de zeikallochtoon. Het is dankzij mensen zoals u dat de NL cultuur zonder slag of stoot opgeofferd wordt ter eer en meerdere glorie van de o zo tolerante multiculturele samenleving.

James Lastig | 16-10-14 | 10:51

Ik verdenk enkelen ervan dat ze deze 'discussie' best wel fijn vinden:
Als je van de oprukkende islam niets lelijks mag zeggen, kan je he-le-maal losgaan op anti-ZP'ers...

Ahasveros | 16-10-14 | 10:51

Cuyahoga | 16-10-14 | 10:42
En daar tegenover een stuk of 1000 pro'ers met dezelfde karaktertrekken. Voor de rest, helemaal eens.

Igor Putkin | 16-10-14 | 10:49

Mag een ander huidskleurige de hoofdrol in bijvoorbeeld 12 years a slave of Django spelen?

Ome Gijs | 16-10-14 | 10:48

Ik vier kerst. Probleem opgelost, zolang een vliegende arrenslee getrokken door rendieren niet als dierenmishandeling gezien wordt.

Mark van Leeuwen | 16-10-14 | 10:46

Ik kan me nog een topic herinneren over de drie heren die zich over de zaak gaan buigen. Dat gezegd hebbende, stel ik bij deze vast de uitspraak bij voorbaat al niet te erkennen.

Driewerf Hoezee | 16-10-14 | 10:44

En wederom verwarren ze Amsterdam met Nederland.
Denk je dat ze in Schubbekutterveen, Mariaparochie of Neuspulkerhout iets om die uitspraak geven?
Geen zak.
Het gaat al lang niet meer om ZP.
Het gaat erom dat 200 beroepsracisten hun schizofrene waanideeën over een niet-bestaande slachtofferrol moeten doordrammen, bijgestaan door een stuk of wat BN'ers wiens carriere in het slop zit, of die denken dat correctmenschen pussy of anus beter smaakt dan normale pussy of anus.

Cuyahoga | 16-10-14 | 10:42

Einde van de Domheid | 16-10-14 | 10:35
De ironie van dit alles is dat de blanke autochtonen een systeem hebben opgezet waarbij iedere luie donder gratis geld krijgt en vervolgens de tijd en middelen heeft om diezelfde blanke autochtoon steeds verder uit te melken.

En wat doet de blanke autochtoon? Die stemt PVVD66A want je wilt vooral niet als racist te boek staan.

De NL cultuur is zo tolerant dat we die graag opofferen voor iedere zeikallochtoon die vanwege zijn huidskleur of religie iets wil veranderen.

De muliticulturele samenleving zal pas een succes zijn als de originele Nederlandse cultuur niet meer bestaat.

James Lastig | 16-10-14 | 10:41

Kwinsie is digitaal ondergedoken. Hopen dat hij in de zak van zwarte piet is gestopt!

ole guapa | 16-10-14 | 10:40

File it under fun from the past.

Rest In Privacy | 16-10-14 | 10:40

Kwinsie had beloofd ermee te stoppen, maar na 2 dagen miste hij de aandacht al en gezien zijn gebrek aan kwaliteiten zag hij geen andere mogelijkheid om weer in de spotlights te komen anders dan zijn grijsgedraaide racisme plaat weer te draaien. Wat.een.idioot.

Harry Turtle | 16-10-14 | 10:39

Sorry, ik haak af. Mijn Verbazing-o-Meter kan deze hele discussie niet meer aan...

Hof van Tuinslang | 16-10-14 | 10:37

_Batman_ | 16-10-14 | 10:33
Roet in het eten van Quinsy.

CoffeePatch | 16-10-14 | 10:36

Het zoontje van vijf van een goede kennis zag de stroopwafelpiet op TV en verklaarde toen dat Zwarte Piet "vies" was.

eerstneukendanpraten | 16-10-14 | 10:36

En zo zien we maar weer, je kunt alles bereiken wat je wilt.
Als je maar blijft doorzaniken!

Einde van de Domheid | 16-10-14 | 10:35

De oplossing is simpel, witte,kaas-,stroopwafel- en andere neppieten in Amsterdam, kunnen daar alle gekwetste negers en wegmetons mensen Sinterklaas vieren. De rest van Nederland zoals het hoort...

Abu Munbroek Zaktav | 16-10-14 | 10:35

Moet er niet gewerkt worden?

Selectief roeptoeteren is geen fulltime baan, ook al denken de subsidieslurpers van PvdA en GL die deze slachtoffer-problematiek in het leven roepen van wel.

Snackbar van Allah | 16-10-14 | 10:34

"We hebben een supermarkt gehad die in de grootste tabloid van Nederland een excuusgedicht schreef aan Zwarte Piet."
Onwaar Quid. Ze schreven een gedicht aan Piet (zonder Zwart).

basbadjas | 16-10-14 | 10:33

lol... heeft Quinsy nou z'n Twitter account opgeheven??

_Batman_ | 16-10-14 | 10:33

Jongens, hou maar op. Nederland heeft al lang gecapituleerd voor de multikul en jullie blanke racisten zijn alleen maar nodig om alles te betalen.

James Lastig | 16-10-14 | 10:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl