Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

EBRU UMAR - EN DAN BEN JE DOOD

ebrupica100pix11.jpeg In 2002 wordt Wall Street Journal journalist Daniel Pearl ontvoerd door Al Qaida in Karachi. Een paar dagen later duikt een filmpje op waarin hij onthoofd wordt. Het gegeven was indrukwekkend, temeer ik aan de keukentafel zat van zijn directe WSJ-collega’s in Istanbul en het besef doordrong dat de wereld grimmiger was geworden dan ‘vroeger’. In een zeldzaam moment van piëteit hield ik mijn mond in plaats van de vraag te stellen waarom journalisten geloven dat ze gespeend horen te blijven van geweld. Maar het is een terechte vraag. Waarom zou een journalist meer recht hebben om levend uit een oorlogsgebied te komen dan een bewoner? Of om in beroepstermen te blijven: waarom zou een journalist meer recht hebben om levend uit een oorlogsgebied te komen dan de bakker, de lokale kruidenier, de arts, de verpleger of de kleuterjuf? Dat de m/v zijn werk doet in dat oorlogsgebied is een non-argument; bakker en kleuterjuf doen dat ook. Dat de m/v de rest van de wereld ‘moet’ informeren is hetzelfde non-argument. Alle informatie over oorlogen wereldwijd ten spijt, ik zoek op internet naar een combi oven-magnetron, ik smacht naar vakantie en ik kijk ’s avonds series op Netflix in plaats van naar het drie minuten filmpje van een oorlogscorrespondent. En met mij velen. Sterker nog: alle informatie over oorlogen wereldwijd ten spijt, wordt het aantal oorlogen nooit minder minder minder. Dat mensen wereldwijd elkaar uitmoorden: de realist in mij zegt dat het pas ophoudt als iedereen dood is. Dat journalisten wereldwijd uitmoordende mensen in beeld willen brengen: doe wat je niet laten kunt. Maar denk niet dat je de mensheid een dienst bewijst; je doet gewoon het werk waar je voor gekozen hebt. En ik zap weg. Want ben ik de enige die bij het zien van glunderende oorlogscorrespondenten die aanschuiven bij talkshows denkt: de een is verslaafd aan coke, de ander aan taartjes en jij aan oorlog? Kortom, ben ik de enige die wegzapt omdat ik denk dat de enige motivatie van zo iemand de kick van het nét niet doodgaan is? Een variant op wurgseks? Heus: reis af naar een gebied waar elke inwoner met een beetje hersenen een moord voor zou doen om er weg te komen, doe er verslag van en zorg dat je het overleeft. Maar sta er niet van te kijken als je dat niet doet. Want nogmaals: waarom jij wel en de local niet?

Reaguursels

Inloggen

Ebru heeft gewoon gelijk. Oorlogverslaggeverts zijn niets meer of minder dan de lokale bakkert die ook niet heeft gevraagd om het Kalifaat of wat voor stelletje mafkezen dan ook. Dat er af en toe iets te lezen valt over die gebieden is misschien wel goed maar laten we niet doen alsof dat onafhankelijke zjoernalistiek is. Het is dezelfde propaganda uit een andere pen. Tijd voor fatsoenlijk onderzoek is er überhaupt niet in dergelijke gebieden.

Mike Gaatjeniksaan | 25-08-14 | 19:52

Niemand zal het nog wel lezen, maar ik wil toch ff kwijt dat ik vind dat Ebru er zich alweer met 'n wassen neus vanaf maakt. Ooit is hier een cartoonist door de reaguurders uit de panelen verdreven, bij gebrek aan kwaliteit. Ik bedoel er niets mee, ik zeg het alleen maar. Tot slot: ik ben echt ZEER teleugrsteld dat Ebru niet heeft gereageerd op de black out (?) van Yasmina Halfie. En ik begrijp het ook niet. Kennen de dames elkaar soms?

milky bar | 25-08-14 | 16:46

Knoekibebo | 25-08-14 | 10:37
En wat is dan het probleem? Prins wordt bedolven onder het sneeuw staat de krant vol van, ben jij t geeft niemand erom. That's life. Er zijn altijd belangrijkere meer interessante mensen dan "the average Joe".
Ik lig daar niet meer wakker van. Wie als volwassene nog calimero is is gewoon een kleuter.

ca12nag3 | 25-08-14 | 10:51

Maar is het niet zo dat je zelf ook aangesproken "zacht gezegd" wordt op wat je schrijft, dan is het toch ook fijn om je achter je beroep als journalist/columnist te kunnen verschuilen, en je ongenoegen mooi op npo1 te kunnen geven, vaak genoeg bij die rooie rakkers gezien. Mocht ik als Nobody een stukje schrijven en men valt mij daar op aan haalt t hooguit de lokale bode.

ca12nag3 | 25-08-14 | 10:40

Knoekibebo | 25-08-14 | 10:32

je neuqt me hele betoog zo de coulissen in, dank daarvoor.

No Mames | 25-08-14 | 10:39

Foutje, hier de complete tekst.

Journalisten OBJECTIEF en ONAFHANKELIJK?
Dat is al sinds mensenheugenis een utopische gedachte. De Pers wordt geregeerd door de macht van het geld en in de loop der jaren is een groot deel van de journalisten helaas krantenverkoper of zendtijdvuller geworden. Met de objectiviteit is het droevig gesteld, daarvoor hoeven we maar ruim 1 maand terug te gaan en refereren aan de dramatische ramp met het vliegtuig in de Oekraïne. Struikelend over elkaars tenen en rollebollend over de straat probeert de huidige journalist vooral zichzelf en zijn opdrachtgever met schreeuwende koppen op de voorgrond te plaatsen. De waarheid over deze vliegtuigramp zal misschien nooit boven water komen en bijna iedere journalist houdt zijn of haar mond hierover. En als zich de journalisten als een een groep kakelende kippen achter de politieke intriges verschuilen, lijkt mij dit juist het tegendeel van objectiviteit en waarheid. Velen nemen ten onrechte het woord ´´verantwoordelijkheid´´ in de mond. Er is een groot verschil tussen verantwoordelijkheid hebben en daadwerkelijk nemen!
De achtergrond van vele commentaren op dit artikel is vooral gebaseerd op angst en narcisme. Ik, de journalist, ben belangrijker dan de feiten en argumenten van het nieuws en dat is helaas bij velen het geval. Everybody wants to be THE STAR!! Het vertrouwen in een onafhankelijk Pers is bij het publiek grotendeels verdwenen en vooral de politiek polariseert op exact dezelfde wijze als de journalisten, getuige de hetze tegen GS. Iedere vorm van kritiek wordt de kop ingedrukt en er wordt een tank ingezet om een vlieg dood te schieten. Zijn de tanks toch nog ergens goed voor, nietwaaar?
Schijnbaar begint men te begrijpen dat de huidige ontwikkelingen een gevaar zouden kunnen betekenen voor hun opgebouwde ´´macht en negeer´´ politiek. Het proces van aftakeling van de rechtsstaat wordt steeds duidelijker zichtbaar en ´´het volk of de kut-Marokkanen´´, zoals Rob Oudkerk eens meende te moeten opmerken, beginnen zich te weren. Wetten gelden voor iedereen en zeker voor de journalist of de politiek die daarvoor dient te staan. De ´´voorbeeldfunctie´´ van een gezagsdrager bestaat schijnbaar niet meer. Helaas probeert men in de EU deze ontwikkelingen in de kiem te smoren, door zich langzamerhand als een ´´militaire junta´´ op te stellen. Wetten worden in een handomdraai er doorgejast en men is het overzicht en vooral de consequenties van een dergelijk beleid uit het oog verloren.
Als er 8000 mannen in Srebrenica in koelen bloede worden neergeknald en werkelijk niemand schijnbaar daarvoor verantwoordelijk is, zijn er slechts een paar werkelijk goede Journalisten die onderzoek doen naar de waarheid. De rest, inclusief de politiek, wil het niet meer horen!
Als een journalist op beestachtige wijze wordt onthoofd, schreeuwt de branche moord en doodslag. Dan schijnen die duizenden doden die deze idioterie tot gevolg heeft en die hoogstwaarschijnlijk op nog veel wredere wijze aan hun einde zijn gekomen, er niet toe te doen. Niemand verplicht een journalist zijn/haar werk te doen in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Het is de eigen vrije wil, keuze en verantwoordelijkheid van de persoon zelf. Sommige journalisten begrijpen dit, het gros m.i. niet. Uiteraard is een waarheidsgetrouwe verslaggeving van belang. Juist daar faalt bijna de complete journalistiek en wenst achteraf daarvoor ook niet aangesproken te worden. Je weet dat je in een oorlogsgebied werkzaam WILT ZIJN en daar gelden andere wetten en normen als in Schin op Geul

Knoekibebo | 25-08-14 | 10:37

-weggejorist-

Knoekibebo | 25-08-14 | 10:32

zwikkie | 25-08-14 | 10:09

Kun je wel gaan lopen zeiken en ruften op je actieve medemens. Maarre, wat had jij precies gevolgd qua studie? Any sight on a job? of by machte om zelf iets te creëren, dat niet steunt op een zuigende vorm van dienstverlening?

No Mames | 25-08-14 | 10:29

zwikkie | 25-08-14 | 10:09

Het hele idee van een mooie gebalanceerde samenleving is, dat we allemaal werken en belasting uitdragen.
Dit om bijvoorbeeld acties als het redden van skieërs te kunnen ondernemen.
Wat op zijn beurt allerlei perspectieven brengt in een actief, advontuurlijk, harmonieus, liefdevol, geil leven.
Dat we dat verneuqen door half Afrika op te halen, en het weigeren van het volgen van opleidingen waar je wel wat mee kan op de weg naar een maakindustrie en een booming economie dat is dan weer niet handig.

No Mames | 25-08-14 | 10:18

Zegt iemand dat dan? Dat de dood van een journalist erger is dan van een local. Verder helemaal gelijk, heb je. Eigen schuld, dikke bult. Heb ik trouwens ook met speletologen of skiers die vast komen te zitten, of onder een lawine terecht komen. Kosten van reddingsactie in rekening brengen a.u.b.

zwikkie | 25-08-14 | 10:09

@TheLuggs | 25-08-14 | 09:08
Als jij denkt dat je naar een beladen demonstratie kan gaan en dat een hoedje met de letters PERS je beschermt dan ben je wel wat naief.
-
"Oorlog" is een gewapend conflict, rellen zijn dat ook.
Tijdens een rel is de overheid de baas niet, en die kan je dan dus ook niet beschermen.

2emeREP | 25-08-14 | 10:06

Ebru en Ebrio (Spaans voor dronken, aangeschoten, en een veel gebruikt woord derhalve in mijn verleden) zitten wat met elkaar te kloten in me toch al mixedup harses.
Van daar Ubru en andere vage uitspattingen.
De twee woorden zitten simpelweg te dicht bij elkaar, met een extra U probeer ik daar een wig tussen te brengen denk ik.
Mijn welgemeende excuses daarvoor, maar te begrijpen denk ik.

No Mames | 25-08-14 | 09:50

Feitelijk crosslink ik hier een onderwerp of 4 Ebru (nu wel goed gespeld!)
1 je tieten die er mogen zijn.
2 onderstreep ik min of meer Pauw zijn mening dat vrouwen er in de huidige maatschappij niet toe doen. En voor een reden. (hence: tieten)
3 Ik leg je even uit waarom journos niet deaud moeten
4 En voor de leuk verwerk ik er even in dat we als Hollanders allemaal zielige kudt debielen zijn welke onmogelijk meuk op tv supporten. Of support de tv onze debieliteiten. Ik neig naar die laatste.
Die crosslinkte ik overigens even over de rug van de islamieten terug naar de journos, om niet teveel van je slappe stukje af te dwalen.
Maar wat ik er principe gewoon uit wil halen, en tevens mijn enige interesse, dat is de posting van je tieten! Want je blijft een leuke meid, en lekker.

No Mames | 25-08-14 | 09:38

Dat allemaal gezegd hebbende, even terugkomen op je tie... hahaha, nah, kappen nou no mames. En ook met het typen van je eigen nick (sic) moron.

No Mames | 25-08-14 | 09:21

Overigens een bijzonder uitgemolken concept dat huwelijken van twee onbekenden en de resultaten monitoren op kanaal 8. De islamieten doen dat al eeuwen. En de stabiliteit die dat brengt in een samenleving, wel die zien we dus op TV en Internet, in journo footage.

No Mames | 25-08-14 | 09:19

Nietvoordekat | 25-08-14 | 09:12

Der komt een leuk programma voor uw niveau anderdaags op 8. Stay tuned. Later meer.

No Mames | 25-08-14 | 09:15

Anyway, ik zag dat we twee onbekenden met elkaar gaan huwelijken op kanaal 8. Om te kijken hoe dat loopt. IS komt hier nooit de boel slopen, die kijkt van een afstand toe hoe we het zelf doen.
In plaats van dat 8, Urbu belt en iets met haar tieten gaat doen, zitten we straks dergelijk meuk te kijken. En zappen naar wat oorlogsgeweld wordt ook niet meer, daar journalisten verdienen de deaud evenwel als locals.

No Mames | 25-08-14 | 09:13

Wat ik me dan afvraag: wat boeit die hele Foley? Tragisch en zo, maar het is maar één dode. Big deal. Er worden daar elke dag honderden mensen afgeslacht, die GEEN kans hadden daar weg te komen. Foley ging daar ook nog eens naar toe terwijl hij de risico's kende.

Onze doden belangrijker dan hun doden?

Nietvoordekat | 25-08-14 | 09:12

Deus Absurdia | 25-08-14 | 09:05

Het wil af en toe ook wel helpen met het niet inzetten van zeg mosterdgas o.i.d.
het wordt stukken eenvoudiger om mensen efficiënter te reduceren als er geen journalisten rondlopen te kudten.
En zodra ja het als een normaal gegeven gaat beschouwen dat journalisten gewilde sloopobjecten worden, speel je in de hand dat journalisten misschien eventueel even overslaan.
Wat we weer handig is qua efficiënter populatie slopen, en burgers en... etc.

No Mames | 25-08-14 | 09:09

@2emeREP | 25-08-14 | 08:28
Werkelijk, want de Schilderswijk is ook echt een oorlogsgebied... Los ervan dat in een democratie er een controlerende taak is weggelegd voor journalisten. Journalisten laten zien wat de politiek uitspookt, en het publiek kan daarop maatregelen nemen. Voor zo ongeveer het beste voorbeeld hiervan zoek je maar op woodward en bernstein.
Hiervoor heeft de pers bepaalde rechten en zo je wilt privileges. Nu kun je in een oorlogsgebied waar veelal de overheid amper meer functioneerde, niet van diezelfde overheid verwachten dat zo journalisten beschermd. Als je werkelijk wilt stellen dat de Schilderswijk vervallen is tot een oorlogsgebied waarvan je niet redelijkerwijs van de overheid kunt verwachten dat ze de orde handhaafde wordt het tijd om het leger te sturen. Zeg het maar, vind je werkelijk dat het dusdanig slecht is gaat in de Schilderswijk?

TheLuggs | 25-08-14 | 09:08

Nou Ebru hij/ zij heeft niet meer of minder rechten hoor,. Dat werd ook nergens gezegd, gesuggereerd of zelfs bedoeld. Dat zuig je uit je dikke ' ik moet nog snel een zgn verheven stukkie tikken voordat ik een nieuwe magnetron ga zoeken'- duim.
.
Maar het valt wel meer op. Want westers.. " 1 van ons" en niet een ' local'.
.
Overigens wel grappig is dat je je zoiets afvraagt. Denk ook eens aan het volgende. Dankzij journalisten is er gewoon meer bekend over die oorlog. Meer beelden, meer info, meer sensatie ook. Dat brengt dat nieuws dichterbij en bkender onder het grote publiek. Dat dan weer, op sommige sites, allerlei non argumenten, onzinnen en eigen meningen verpakt als feiten kunnen toevoegen. Ook onder het mom/ de vermomming van journalistiek uiteraard.
.
En weet je wie daar weer van leeft? Ja jij.. Kun je toch weer mooi die magnetron van betalen..

Deus Absurdia | 25-08-14 | 09:05

Terugkomende op je tieten... wanneer?! andale meiske! maak deze wereld weer eens iets mooier, we kunnen het gebruiken in deze barre tijden.

No Mames | 25-08-14 | 09:01

Overigens hebben journalisten ook rechten in deze, die mogen inderdaad ook gesloopt worden. Je moet dat enkel niet willen, van beide kanten niet, dat is als je achter je zaak staat.

No Mames | 25-08-14 | 09:00

Zij zetten de stap verder dan journalisten of opinie schrijvers als jij. Dank zij filmpjes van journalisten zien wij beelden op bv het journaal, nieuwsuur of GS. Ik neem aan dat je wel eens het journaal kijkt?

De oorlog blijft. Ik denk wel dat het uitmaakt voor die yezidi moeder die haar kind niet dood op een berg hoefde achter te laten omdat haar kind ternauwernood overleefde op basis van een voedseldropping wél het verschil ziet dat een (groep van) journalist(en).

In het verlengde daarvan, waarom vinden wij dat NLse opinie-schrijvers meer recht op veiligheid hebben? Waarom Ellian wel en ik niet? Omdat we uiteindelijk vinden dat vrije pers één van de voorwaarden is voor het bestaan van een democratie. Het is de informatie bron voor misstanden.

harstef | 25-08-14 | 08:57

en.wikipedia.org/wiki/War_corresponde...

Wanneer ga je eindelijk je tieten eens posten Ebru! Ik zag een maand of wat terug voorbijkomen bij kameraden op de tv, dingetje met jou op je balkon o.i.d. in Turky. De inhoud ben ik even kwijt. Maar mooi spul, ik zeg posten!

No Mames | 25-08-14 | 08:56

in de meeste oorlogen is er geen goede reden om journalisten te doden, hoewel journalisten net als de bakker en de onderwijzer natuurlijk wel het slachtoffer konden worden van oorlogsgeweld.

met ISIS is het anders, die zien iedereen als hun vijand, vooral amerikanen, westerlingen en niet moslims.

Wij staan altijd klaar om ergens over 'ingrijpen' te praten, maar als we ergens inzouden moetn grijpen dan is het hier. Napalm bommen op dat tuig. We zouden voroal ook Assad moeten helpen om nu al de orolog te winnen die anders ook in europa gaat komen... maar de politiek is te lamlendig en incompetent om dat te zien

kees1960 | 25-08-14 | 08:56

@GerMonster | 25-08-14 | 08:04
Je wilt iemand als Conny Mus (Rip) toch niet vergelijken met de NOS die het nieuws rechtstreeks van Reuters of AP overneemt, zonder de daarbij bloedige beelden te laten zien?

necrosis | 25-08-14 | 08:29

@Ebru Umar | 24-08-14 | 20:59 | Link | 241 reacties
Weet niet of jij de GS-redactie achter je vindt.
Die schreeuwen immers moord en brand over ANanninga "want dat is een journalist en die moeten beschermd".
-
Je hebt wat mij betreft zeker een punt, maar dan ook niet zeiken als je tijdens rellen in Den Haag of Amsterdam een cola-blikje tegen je hoofd krijgt.

2emeREP | 25-08-14 | 08:28

Yup heeft veel zin om de lokale bakker of kleuterjuf te ontvoeren voor losgeld of t hoofd af te hakken als boodschap voor t westen. Wat een prutst.
Journalisten brengen en de reden voor een conflict maar ook de misstanden aan het licht.
Hadden we ooit zonder de pen of camera van de genocide geweten? Of misstanden in Vietnam of de slachting in Ruwanda.

ca12nag3 | 25-08-14 | 08:15

Mijn gedachten Ebru.

BarneyBoner | 25-08-14 | 08:11

Objectieve informatie over een conflict is van groot belang, helaas zijn veel (oorlogs--) journalisten niet nu bepaald gespeend van een eigen mening waardoor dit wordt bemoeilijkt, zie b.v. de dagelijkse propaganda van de NOS mbt het gaza conflict. Tegenwoordig komt het werkelijke nieuws vaak via een anoniem flimpje van zomaar iemand met een smartphone. Misschien sterft het beroep van journalist langzaam uit en komen we op deze manier aan iets minder gekleurd nieuws ? O ja het stukje, wat een nonsens, en als je meer interesse hebt in een aflevering van house of cards, prima maar zeur daar dan niet hier over.

GerMonster | 25-08-14 | 08:04

Ebru, schandalig, dit stuk. Hou asjeblieft op met schrijven, om te beginnen op GS.

huh, ian? | 25-08-14 | 07:51

Ik lees Ebru vaak met een instemmende knik en een glimlach om de mond.
Dit stuk vind ik slecht, ondoordacht en cynisch.
Wel lekker kort.

Bar&Boos | 25-08-14 | 07:50

Goede vraag die gesteld is: waarom zou een journalist meer recht hebben om levend uit een oorlogsgebied te komen ?
Niet dus. Hij is, net als een lokale bewoners, een mens. En net als de bakker en kruidenier doen zij hun werk. En lopen risico in een oorlogsgebied. Het enige voordeel van een journalist boven een lokale bewoner is dat hij/zij weer veilig thuis kan zitten, terwijl de lokale bewoner in de ellende blijft zitten. Dat het beroep van een journalist belangrijker wordt gevonden dan van een kruidenier, is iets subjectief. Maar beiden zijn mensen en daarom hebben zij beide net zo veel recht om veilig uit een oorlogsgebied te komen. Niets mis met haar denkwijze, mensen.

loser | 25-08-14 | 07:17

Oorlog en ander geweld vaart wel bij de journalistieke aandacht. En aandachttrekkend nieuws is aan inflatie onderhevig.
Als er een drieregelig berichtje aan IS gewijd zou worden waarna een recept voor een lekkere broccolischotel de rest van de pagina vulde was het niet 'nodig' (ja, ik ben voorzichtig) elke week ietsje spectaculairder nieuws te veroorzaken.

Rogier Haringpakker | 25-08-14 | 07:13

-weggejorist-

QBert | 25-08-14 | 06:58

@Lewis | 24-08-14 | 21:53
De bakker woont daar en daar komt de oorlog dus langs. Die journalist zoekt specifiek de oorlog op om daar zogenaamd belangrijk te doen. Die bakker heeft er echt last van, die journalist kan weggaan als het toch wat benauwd wordt. Men doet tegenwoordig alsof journalisten de status hulpverlener hebben en dat is totaal verkeerd.

Martinspire | 25-08-14 | 06:57

@lingo star | 24-08-14 | 21:19
Komt dat op gang omdat journalisten informeren of omdat het Rode Kruis of andere organisaties ermee bezig zijn?

Martinspire | 25-08-14 | 06:54

Dit is deels m.m. dezelfde discussie als rond die Volkert:
Gaat het bij een moord ook of vooral om het slopen van een essentieel onderdeel van een maatschappij dan dient een moord op een politicus of een journalist veel zwaarder te worden gestraft, dan de moord op een makkelijk doelwit zoals een winkel vol mensen.
In de landen waar we het nu over hebben, wordt een journalist en een politicus echter helemaal niet gezien als essentieel, maar als een middel om westerse staatslieden de boom in te jagen.

Ci Ty33 | 25-08-14 | 06:24

Ik ben nu eerst helemaal klaar met dat kut pislam nieuws. Elke dag maar weer word je wakker en het eerste wat je hoort is de ellende van die schijtreligie. Worden er geen koppen afgehakt, dan wordt er wel weer 1 gestenigd. Zolang ze niet voor mijn deur staan is het vervanmijnbedshow. Het houdt toch niet op daar in die kut landen. Nu niet en nooit niet. Ik denk dat ik voorlopig heerlijk geen tot zo weinig mogelijk nieuws ga kijken en lekker vrolijk mijn eigen ding doen, en voor de rest zoeken ze het daar maar allemaal uit :D

Jandoedel38 | 25-08-14 | 05:56

@miko | 25-08-14 | 04:55
Integendeel! Dieren zijn meer menselijk als wij mensen zelf denken te zjn!

INH.30CL | 25-08-14 | 05:18

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:17
Ik zou hem zelfs die helikopter vlucht niet gunnen.

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:09


@Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:10


@Ommezwaai | 25-08-14 | 00:44
Invloed van de wahabisten?

@INH.30CL | 25-08-14 | 04:42
Dieren zijn heel goed in staat tot zelfvernietiging.

miko | 25-08-14 | 04:55

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:19
Niet dat ze geschoten moeten worden. Dat was niet de gedachte. Maar dat ze meer en meer een schietschijf zijn. Zeker voor een partij die liever niet de publieke opinie op hu stoep willen zien. Daar bedoel ik geen IS mee. Die zwelgen in hun misdaden.
Brengen ze zelf naar buiten. Kun je nagaan wat een mongolen het zijn.
Zelfs de nazi's wilden het enigszins verbergen

miko | 25-08-14 | 04:48

@Sharik | 25-08-14 | 03:41
Het betere woord is *Mens*! Zelfs een dier met een hersencapaciteit van -90% t.o.v. een mens zou zijn wereld niet vernietigen i.v.m instinct en waarlijk gedrag van overleven. De mens daarentegen krijgt het voor elkaar om nutteloos om zich heen te slaan voor eigen gewin en daarbij moeiteloos alle oerinstincten uit te schakelen. Terwijl ik dit noteer kijk ik even om naar mijn hond, die trouwe viervoeter en denk... zoals jij bent zo zouden wij moeten zijn!

INH.30CL | 25-08-14 | 04:42

De oorzaak van het overgrote deel van alle ellende in de wereld kan worden samengevat in een woord: PetroDollar.

Sharik | 25-08-14 | 03:41

Tja Ebru niet alle journalisten zien een middagje winkelen met lunchen in hippe tentjes met hun moeder als journalistiek. Ik zit nog steeds te wachten op je stukje over de dikke vinger van Erdogan in IS. En dan graag zonder die "duh" of "next!" stoppertjes die we van 14-jarige twittermeisjes kennen. Chop chop, aan het werk!

PrinsesStoepje | 25-08-14 | 02:23

Schietmijmaarlek | 25-08-14 | 01:53
De journalisten in Hilversum worden niet gestuurd, het zijn onnozelaars, wegkijkers. Hun wereldbeeld stort in, want in hun omgeving kennen ze allemaal wel een goede moslim, dus houden ze zich krampachtig vast dat alle moslims goed zijn.

Jan Dribbel | 25-08-14 | 02:12

Ik heb meer vertrouwen in een journalist die vanuit zo'n gebied verslag doet, dan in één of andere linkse malloot die niet verder komt dan de Hilversumse studio en die vooral de opdracht heeft om ons dom te houden.

Schietmijmaarlek | 25-08-14 | 01:53

Hoezo Nieuws? Elke dag is bijna hetzelfde nieuws behalve op zondag, dan is hetzelfde nieuws gehalveerd.

INH.30CL | 25-08-14 | 01:49

Zeg Lewinsky, hoe gaat het in Eurabia?

Het gaat de voorspelde kant op. Moslims roepen op klaarlichte dag *dood aan de joden* in Den Haag, en de burgemeester zegt dat dat prima is. En gisteren in Amsterdam beloofden mohammedanen opklaarlichte dag om Nederland in een ruïne te veranderen, en de burgemeester zegt dat het prima is.

En op radio 1 is vanmorgen aandacht geschonken aan Oriana Fallici. Zij was een levenlang dwars, zeiden ze. Dat is natuurlijk onzin, want het waren al die anderen die een levenlang dwars waren, en dan bedoel ik de politiek correcte sukkels van onder meer radio 1 die ons regelrecht naar de islam leiden.

Hartelijke groet van

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 01:43

Die oorlog over mijn landsgrens interesseert me heden ten dage ook geen ruk meer. Op het moment dat het in mijn buurt gaat komen haal ik mijn gebit uit het bakje en vreet ze levend op.

reageerbuis | 25-08-14 | 01:19

@Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:54
Als je maar proportionaliteit blijft toepassen. Niet iedereen is daar goed in, merkte ik laatst onverwacht.
Wat een deceptie, heel erg.

Jim Lovell | 25-08-14 | 01:13

@ProfessorX | 25-08-14 | 00:49
Journalisten zijn ongewapend en daar mag je geen geweld tegen gebruiken. Een ieder die dat doet is een beest.
Nouja, een opvoedende tik mag wel m.i., daar knappen ze alleen maar van op.

Jim Lovell | 25-08-14 | 01:08

En ik weet zeker dat ik niet de enige ben...
Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:54

@Ars Vivendi. Sinds de +/- is verdwenen , is daar ook voor u iets moeilijker achter te komen.

daytripper | 25-08-14 | 01:03

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:54
Ik was ook niet helemaal duidelijk lees ik.
Bier! Man hou op, daar heb ik zoveel zin in, maar de koelkast is leeg.

Jim Lovell | 25-08-14 | 01:02

Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:54
Geniet U dan niet van een optocht in het zwart gestoken "ietsen" achter de kinderwagens, met heel veel jongvolk er tussen in?

Jan Dribbel | 25-08-14 | 01:01

@Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:48
Dat klopt, en er zit meestal een zweempje misplaatste superioriteit gecombineerd met vals dedain doorheen gevlochten. Een ander blijft toch een goy, nietwaar.
Ik kan die humor wel waarderen.
Slaap ze.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:59

@Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:45
Dat trouwen binnen het geloof daar erg belangrijk is en dat een niet gelovige zichzelf omkat in een gelovige weet ik. Dat zijn vaak de meest fanatieke anti islam pleiters en gaan daar erg hypocriet mee om door de achterliggende gedachte van hun haat gedeeltelijk te verbloemen. Ik begrijp dit wel en een hekel hebben aan de Islam is naar mijn mening legitiem gezien de wandaden van dit "geloof", maar ik kijk er met argusogen en verbazing naar.
Kom dan voor je geloof uit, dan ben je toch ook geen lafbek en ben je geloofwaardig en betrouwbaar.
Geloof en dus opgelegde cultuur maakt heel veel kapot.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:56

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:50
Nee, natuurlijk niet. Aan een dooie profeet, heb je geen reedt, zeg ik altijd maar.

Druk je toch wat duidelijker uit, man! Ik dacht dat je de sprookjesdiefstal onzin noemde. Blijkt dat je het over de sprookjes zelf had.
*Lovell biertje toeschuift*

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:54

Het wordt zo langzamerhand wel duidelijk dat mensen uit moslim-culturen alhier helemaal niets toevoegen.
Ik was ooit een gematigd mens.
Maar er komt een dag dat mijn persoonlijke grens overschreden wordt.
En ik weet zeker dat ik niet de enige ben...

Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:54

Ebru, wat een flutstuk.
Denk eens na of de motiven om journalisten te vermoorden dezelfde zijn als die ze voor het doden van de lokale bevolking hebben. Dan kom je vanzelf bij de rede waarom het niet vergelijkbaar is, ook al is het even erg.
Of,.... ga koken.

thorrie | 25-08-14 | 00:54

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:45
Dat weet ik, maar het blijven sprookjesboeken of geloof jij die onzin over een niet bestaand figuur?

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:50

@ miko | 24-08-14 | 22:21
Nu kun je IS er ook niet ect van beschuldigen dat ze hun daden onder de pet houden, maar mede dankzij journalisten weten we de omvang van de misdrijven van IS. Dankzij journalisten weten we dat IS bezig was met genocide. Je zou zelfs kunnen stellen dat journalisten Obama gedwongen hebben om in te grijpen... Dus zeg het maar heeft het iets veranderd?

TheLuggs | 25-08-14 | 00:49

Ebru heeft gelijk. Iedereen die beweert dat journalisten 'moedhaftig' zijn omdat ze verslag doen uit oorlogsgebied. Nee hoor, het is gewoon werk wat de betreffende journalisten graag willen doen (en dat op zich is prima) en het houdt dan ook in dit soort gevallen de nodige risico's in. Maar zijn ze daarom helden? De brandweerman die mensen redt uit een brandend huis, dat is een held. Maar ook hij doet gewoon zijn werk zal ie zelf vinden. Werk wat wel echt nodig is. Maar een journalist in oorlogsgebied? Bovendien, waar zitten de jounalisten uit het betreffende oorlogsgebied afkomstig? Niet capabel? Geen persvrijheid? Als dat laatste zo is dan zullen er zeker ook geen buitenlandse journalisten worden toegelaten. Dus denk ik toch dat de meeste oorlogsjournalisten het gevaar vooral opzoeken om bekendheid te krijgen. Foley heeft dat nu ook gekregen, helaas voor hem heeft hij daar zelf geen weet meer van.

ProfessorX | 25-08-14 | 00:49

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:39
En ze hebben aardig wat humor geloof ik. Daar kunnen die moslims wel wat van leren ;). Trusten allen!

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:48

@Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:45
Als de subsidie aan Gaza wordt stopgezet, is het zo over.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:48

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:16
Binnen Nederlandse kerken heb je ook allerlei mensen met bedrijven die samenwerken en elkaar de opdrachten gunnen. Dat is minder zichtbaar en mensen uit die groepen trouwen ook nog wel eens buiten de groep. Bij Joodse mensen lijkt dat wat hechter en daarmee word je ook herkenbaarder en misschien kwetsbaarder als groep. Laatst een programma gezien van de Joodse omroep over trouwen met iemand binnen het geloof. Nooit geweten dat dat zo belangrijk nog was anno 2014. Ook een programma gezien over het belang van de Tempelberg en omgeving voor het moment dat Christus terug komt op aarde. Voor beide groepen zijn die heilige plaatsen zeer belangrijk. In het verleden werden ze gedeeld. Als het wederzijds schieten nu stopt moet het minstens 3 generaties stil blijven wil men ooit weer samen van die plekken gebruik kunnen maken zonder oorlog. Denk maar even aan de Duitsers, iedere jongen wordt nu nog opgevoed met het woord 'moffen'. Dat duurt erg lang en in al die jaren kan het circus weer opnieuw beginnen. Onoplosbaar lijkt het.

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:45

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:42
Het oude testament uit de bijbel is een tekst die gestolen is van de joden.
De koran bevat ook een flink aantal teksten die gestolen zijn van de joden.
Hoe komt het dat jij dat niet weet, dude?

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:45

miko | 25-08-14 | 00:05
Tja, toen deed Mc Donalds ineens zijn intrede daar?

Ommezwaai | 25-08-14 | 00:44

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:36
Onzin. Wat wel een feit is, is dat al die sprookjesboeken onnoemlijk veel leed hebben veroorzaakt.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:42

@Boretti | 25-08-14 | 00:21
Ik wens je veel succes ;)

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:40

@Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:35
Ze vertrouwen elkaar niet eens, maar je kan wel eens gelijk hebben. Ik hoop dat ze het redden de komende tijd, want het zijn aardige lui om mee uit te gaan en mee samen te werken.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:39

Onderliggend in dit stukje is dat Umar zichzelf ook wel razend interessant vindt.

daytripper | 25-08-14 | 00:38

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:35
Zijn gewoon feiten.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:36

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:31
Te makkelijk Lewinsky, dat is een slechte witz.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:35

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:12
Artikel 7 klinkt niet zo sympathiek nl.wikipedia.org/wiki/Handvest_van_Ham...

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:16
Geen idee, ze isoleren zich omwille van het geloof en het is een relatief kleine ambitieuze invloedrijke bevolkingsgroep. Jaloezie kan een rol spelen. Ook zal men wellicht maatregelen genomen hebben om elkaar te versterken/helpen en het zou raar zijn als ze met elkaar geen structuren gebouwd zouden hebben om te voorkomen dat ooit nogmaals een poging wordt gedaan om het complete volk uit te roeien zoals in WOII. Anderen zullen die samenwerking, die begrijpelijk is vanuit die achtergrond, wellicht niet goed begrijpen en duiden als 'complotten' en weet-ik-wat allemaal. Key word is 'vertrouwen', maar ik kan me goed voorstellen dat ze dat niet meer hebben na wat in het verleden gebeurd is. Afschuwelijk dat Israël nu zelf zoveel burgers doodt. Dat voedt ook weer zoveel haat bij nabestaanden, onoplosbaar probleem op deze manier.

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:35

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:23
Koop een Mosberg. Ook handig om scharnieren uit de sponning te blazen en je hoeft niet nauwkeurig te mikken.
Verder heb je aan wapengeweld niks, een supersoaker met zoutoplossing werkt beter tegen katten. Ze haten zout op hun vocht en het lieve beestje blijft in leven.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:34

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:29
De gristenen en mohammedanen zijn sprookjesboekendieven. Vreemd genoeg nemen ze dat hun slachtoffers kwalijk.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:31

Kan Ebru niet een stukje schrijven over de favoriete mode kleur van de vrouwen in de Schilderswijk en in de andere bezette gebieden?

Jan Dribbel | 25-08-14 | 00:31

@Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:21
Het zijn toch allemaal Semieten daar, stammenafkomst is slechts zelden terug te vinden in de genen. Verder is het hetzelfde volk en zien er hetzelfde uit.
Ze geloven alleen in een ander sprookjesboek.

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:29

Boretti | 25-08-14 | 00:21
Heb jij zo'n peperduur Boretti fornuis?

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:25

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:19
Ik was blij met die schietschijf. Zal er een paar uitdraaien en even mijn richtmiddelen er op uittesten. Want zoals dat ding van mij nu schiet, raak ik nog geen kat op drie meter.

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:23

"Wat een stom stuk van een journalist nota bene. Natuurlijk heeft de wereld er wat aan om geïnformeerd te worden over oorlogssituaties"

lingo star | 24-08-14 | 21:06

Wat heeft de wereld er dan aan?

ProfessorX | 25-08-14 | 00:23

@Groothertog van Rucphen | 25-08-14 | 00:20
De juiste naam, de juiste afkorting, dat is gewoon effe makkelijker, baron zonder bierviltje.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:22

@Lewis Lewinsky | 24-08-14 | 23:58

Ik kan heel lekker koken en allemaal andere dingen doen om het Ebru naar de zin te maken. Ebru wordt bij mij volmaakt gelukkig.
Zo, en nou jij weer.

Boretti | 25-08-14 | 00:21

@Jim Lovell | 25-08-14 | 00:16
Er is niks mis met joden, er is iets mis met antisemieten.

Waaronder mohammedanen. Die hebben de halve talmud overgeschreven in de koran, maar ontkennen dat.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:21

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:18
Whats in a name? Zij hebben verstand van journalistiek onder moeilijke omstandigheden. Zeggen ze.........

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:20

@miko | 25-08-14 | 00:14
Dat is wel erg cru, zonder journalistiek is er minder controle in een rechtsstaat. Dat het vervelende en vooral onbetrouwbare mensen zijn weet elk zinnig mens, maar een schietschijf, neu..

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:19

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:14
Die heet RvdJ, ofwel Raad voor de Journalistiek. En die ouwe lullenclub is totaal irrelevant.
*pijp opsteken doet en avondbode openvouwt*

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:18

miko | 25-08-14 | 00:09
Als beschaafd mens zou ik zeggen: voor het internationale hof in Den Haag. Als realist zou ik zeggen: stuur er wat SAS jongens op af en sleur hem uit zijn hut van kamelenstront. En zet hem op een heleicopter ri. Londen.

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:17

@Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:05
Ik heb het al eerder gezegd, het probleem wordt pas opgelost wanneer dat uitschot aan kernwapens weet te komen. Of het wordt één grote paddestoelwolk die voor niemand gewenst is, of er wordt letterlijk met het mes op tafel uitonderhandeld.
Zoals het nu gaat is het idd onoplosbaar, en zijn eenvoudig teveel mensen in het betwiste gebied om het op te rollen en doen ze dit wel dan zijn ze net zo erg als de nazi's en dat weten ze.
Nee, dit gaat een nog langer en pijnlijker proces worden.
Hoe kan het trouwens dat overal waar joden zijn er zoveel agressie is tegen hen, ook door de eeuwen heen. Jaloezie hoor ik wel eens, maar dat kan niet. Ik weet het echt niet er moet iets mis zijn met ze, of wat is dat toch?

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:16

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:08
Nederlandse Raad voor de Journalistiek. Die ouwe lullenclub waarmee GS altijd overhoop ligt.

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:14

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:05
Ik heb de tekst van de HAMAS plannen met Israel niet paraat. Maar als er staat dat Israel vernietigd moet worden, bedoelen ze dan Israel als staat, bestuur en infrastructuur? Of gaat het echt om elke Jood de keel door te snijden. De Joden de zee in drijven kan bijvoorbeeld op verschillende manieren. Je kunt ze op een schip laden en weg sturen. Per slot van rekening zijn veel Joden indertijd ook met schepen naar Israel/Palestina gekomen.

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:12

@miko | 25-08-14 | 00:05
Geld.

Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:10

@Knar01 | 24-08-14 | 23:31
Tsssss,.

miko | 25-08-14 | 00:10

@miko | 25-08-14 | 00:05
Geen idee wat je bedoelt. Maar ik bid niet voor bruune bon'n.

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:09

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:04
Maar hoe moet je de daders veroordelen? Sharia of,...?

miko | 25-08-14 | 00:09

@Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:04
Wat is de NRJ?

Lewis Lewinsky | 25-08-14 | 00:08

Anders = Anderzijds

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:07

@Jim Lovell | 24-08-14 | 23:56
Dat met die onderhandelingstafel zullen ze van beide kanten nooit (serieus) doen. Naar de uitgangspositie, zoals in 1947 afgesproken in de VN nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_181_Al... , zal Israël nooit willen terugkeren. Het zou Israël ook heel kwetsbaar maken en ze hebben inmiddels veel geïnvesteerd in die gronden en ze zijn nooit zo van het weggeven (meestal maken ze het met de grond gelijk voordat ze het teruggeven). Anders zijn die Hamas-lui natuurlijk grote schoften die eeuwig zullen blijven oorlogvoeren. Er staat nota bene in hun handvest dat Israël vernietigd moet worden. Onoplosbaar probleem.

Watching the Wheels | 25-08-14 | 00:05

@Lewis Lewinsky | 24-08-14 | 23:56
Je hebt geen belangstelling,je eet wat op je bordje komt.


@Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:01
Mijn tante,die naar Marokko ging eind jaren zestig vond het een geweldig land. Goedkoop,prima eten aardige mensen en goed klimaat.
Ze gingen zeker tot 74 naar Marokko. Daarna veranderde het zakje. waarom denk je?

miko | 25-08-14 | 00:05

Lewis Lewinsky | 24-08-14 | 23:56
Ik meen toch dat de dood van Foley een boost gegeven heeft aan de nieuwsvoorziening. We hebben het er al een week over. Ik ben bang dat je nieuwsvoorziening wat te eng inkadert. Het was Foley die ons van nieuws had moeten voorzien. Foley had nooit onderwerp van het nieuws mogen worden en zijn slachters mochten zich niet bemoeien met deze nieuwsvoorziening.
Ik zou een klacht in dienen bij de NRJ als ik jou was.

Graaf van Egmont | 25-08-14 | 00:04

Verslag doen vanuit een oorlogsgebied brengt zeker risico's met zich mee. Dus je zou het een beroepsrisico kunnen noemen, en dat risico nemen sommige journalisten dan bewust. En tja, er overlijden iedere dag een heleboel mensen op de wereld zonder dat dat gegeven ook maar iets doet met mijn gemoedstoestand (gelukkig maar). Soms doen bepaalde gevallen wel wat met je, maar meestal niet. Neem bijvoorbeeld Stan Storimans, hij kwam ook om in een oorlogsgebied, maar het deed mij eigenlijk niets. Ik kende hem niet, maar bovenal was het niet de bedoeling om hem te doden, dat was per ongeluk. Hoe anders is dat bij James Foley. Hij is gedood om wie hij was, een westerling. Hij is gedood om een bepaald doel te bereiken. Puur het feit dat hij als persoon er niet meer is, doet mij niet zo veel. Maar hij is vermoord om bepaalde redenen, door bepaalde mensen. Je kunt zijn dood helemaal relativeren tot een beroepsrisico van een journalist, maar daarmee relativeer je ook de daad van IS die nu slechts verantwoordelijk lijken te zijn voor iemand zijn beroepsrisico.

vindead | 25-08-14 | 00:04

@miko | 24-08-14 | 23:58
Ik wel, ze hebben toch een perskaart? :)

Jim Lovell | 25-08-14 | 00:04

Knar01 | 24-08-14 | 23:31
Dat was niet Ebru. Faal.

gladstoned66 | 25-08-14 | 00:03

@bijna_raak | 24-08-14 | 23:17
Precies!

@ZegMaar | 24-08-14 | 23:21
Niemand kent jou,zelf nu niet.

miko | 25-08-14 | 00:01

Weet je lieve Ebru? Ik ben dat moslimvolk zo zat. Ik ben er klaar mee. Ik zou willen dat die mensen hier nooit gekomen waren. Ons land was zo mooi. Natuurlijk was niet alles perfect. Maar elkaar het hoofd afsnijden, dat was iets dat nog nooit in ons opgekomen was.
Ik zou willen dat al die kankerlijers, die ISIS-fanaten sterven. Ter plekke.
Maar jah, daar is het helaas te laat voor.
Tot zover Nederland.
Turkije, Marokko en al die andere choleralanden aan wiens burgers wij asiel, onderdak, werk en uitkeringen hebben verleend: u wordt bedankt.
Sterf a.u.b.
Met vriendelijke groet,
Ars

Ars Vivendi | 25-08-14 | 00:01

flutstuk van de eerste orde. Again.

Claude_Vieaul | 24-08-14 | 23:59

@Boretti | 24-08-14 | 23:57
Hoezo heb jij meer recht op Ebru dan anderen?

Lewis Lewinsky | 24-08-14 | 23:58

Ebru, je hoeft niet te zoeken naar een combi-magnetron. Ik wil elke dag voor je koken, lieverd. Kom lekker bij mij wonen, dan zal ik je iedere dag verwennen. Ik heb niet voor niets de username van een fornuis aangenomen. Ik ben goed in de keuken en ook zal ik in al je andere behoeften voorzien.

Boretti | 24-08-14 | 23:57

De vraag die Ebru stelt is: *Waarom zou een journalist meer recht hebben om levend uit een oorlogsgebied te komen dan een bewoner*.

Dit is naar mijn mening een irrelevante vraag. Nee, een journalist heeft niet meer recht. Maar dat doet er niet toe.

Wat er wel toe doet is dat als journalisten worden vermoord de nieuwsvoorziening in gevaar komt. Daar hebben wij last van. En met *wij* bedoel ik mensen die belangstelling hebben voor het nieuws.

Lewis Lewinsky | 24-08-14 | 23:56

@Watching the Wheels | 24-08-14 | 23:47
Wanneer je als strijdmacht weet dat er burgers geraakt kunnen worden en je haalt de trekker over bega je een oorlogsmisdaad. Dat hamas tuig doet precies hetzelfde, maar dat is geen reden om het ook te doen. Maar het is allemaal voor de goede zaak natuurlijk en even bellen van tevoren maakt het helemaal af. Letterlijk.
De onderhandelingstafel opzoeken, hoe moeilijk dat ook is, is de enige oplossing.

Jim Lovell | 24-08-14 | 23:56

Van een columniste mag je verwachten dat ze eens een keer een onderwerp van de andere kant belicht. Als duizenden mensen vinden dat de dood van Foley niet had gemogen, mag je je ook wel eens afvragen of die andere honderden doden wel hadden gemogen. Of te wel: wie bepaalt wie er in oorlogsgebied wel of niet dient te overleven? Een legitieme vraag. Ik heb het antwoord niet. Ben namelijk niet één van de aanbeden goden.

Graaf van Egmont | 24-08-14 | 23:55

@BeunDeHaas | 24-08-14 | 22:52
En verdomd, ze weet elke zondagavond toch weer de fipo binnen te slepen!
Zonder gekheid, Ebru is een dappere vrouw die haar mening ongegeneerd durft te ventileren.
Dat ze ook nog eens van Turkse komaf is maakt het mijns inziens alleen nog moediger.

Ik ben het deze keer niet met haar eens maar dat neemt niet weg dat ik haar columns op GeenStijl erg waardeer.
Ook deze.

wakkere_nederlander | 24-08-14 | 23:48

@Ivoren Toren | 24-08-14 | 23:03
Van Simon Rozendaal, een compleet objectief (proest) scheikundige. Leeft hij nog na die banaan :) ? www.geenstijl.nl/archives/images/simon... . Heerlijk ongekleurd zinnetje in Elsevier (je zou bijna denken dat hij Joods is, maar dat zal wel niet?!): "Israël mag in Gaza veel burgers hebben gedood (alhoewel door de fog of war onduidelijk is of dit echt allemaal burgers waren), feit is dat het in de militaire geschiedenis nog nooit is voorgekomen dat een leger opbelt alvorens te bombarderen." Nee, daar zullen die 2000 doden, waarvan misschien slechts 1700 burgers, waarvan misschien slechts 500 kinderen, waarvan zo'n 250 meisjes onder de 17 blij mee zijn, even een laatste keer de telefoon opnemen, voordat je naar een VN school vlucht :).

Watching the Wheels | 24-08-14 | 23:47

@bisbisbis | 24-08-14 | 22:14
En vooral voor een scoop mensen in gevaar brengen en dit willen doorzetten door met een perskaartje te zwaaien.
Walgelijk volk en de smoes van waarheidsvinding vind ik al helemaal smerig.

Jim Lovell | 24-08-14 | 23:44

ik begrijp de gedachte dat hij ook gewoon een mens was en niet eens automatisch een nobel mens. En de boosheid omdat men nu opeens verontwaardigd is waar men voorheen helemaal niets hoorde. Er zijn waarschijnlijk heel veel mensen die nobele beroepen uitoefenen zonder hier nou direct een nobele drijfveer voor te hebben. Hoeveel vrijwillige brandweermannen lopen er wel niet rond die het vooral heel spannend vinden om vuurtjes te blussen? Dat het desondanks heel belangrijk werk is, dat staat wat mij betreft als een huis. En als je eigen huisje in de fik staat, dan wil je ook dat die vervelende 'hangjongeren' die op sensatiebeluste brandweermannen gewoon hun werk laten doen. En de brandweer is ook nooit klaar met blussen, er zijn altijd nieuwe branden, toch is het wel zo fijn dat ze er zijn. Ik kijk trouwens ook liever Netflix dan ellende.

Ron_Paul | 24-08-14 | 23:43

miko | 24-08-14 | 23:23
Alleen maar thrillseeking ??
www.rrj.ca/m4127/

Benedict Broere | 24-08-14 | 23:37

Ebru hep gelijk, al die dooien moeten niet zo zeuren.

zazkia | 24-08-14 | 23:36

Voor een journaliste is jouw innerlijke realist niet erg goed ingelicht. Oorlogen worden wél steeds minder minder minder.

m.vice.com/nl/read/wereldvrede-update-...

En het is leuk dat je erover begint want het is tevens een argument vóór oorlogsjournalistiek. Toen de media in Vietnam voor het eerst verslag deden van een oorlog, werd het grote publiek van het Westen blootgesteld aan de gruwelijke realiteit hiervan. De Vietnamoorlog is deels beëindigd doordat de publieke opinie zich er tegenkeerde.

Freeze-O | 24-08-14 | 23:32

Voor een journaliste is jouw innerlijke realist niet erg goed ingelicht. Oorlogen worden wél steeds minder minder minder.

m.vice.com/nl/read/wereldvrede-update-...

En het is leuk dat je erover begint want het is tevens een argument vóór oorlogsjournalistiek. Toen de media in Vietnam voor het eerst verslag deden van een oorlog, werd het grote publiek van het Westen blootgesteld aan de gruwelijke realiteit hiervan. De Vietnamoorlog is deels beëindigd doordat de publieke opinie zich er tegenkeerde.

Freeze-O | 24-08-14 | 23:31

Voor een journaliste is jouw innerlijke realist niet erg goed ingelicht. Oorlogen worden wél steeds minder minder minder.

m.vice.com/nl/read/wereldvrede-update-...

En het is leuk dat je erover begint want het is tevens een argument vóór oorlogsjournalistiek. Toen de media in Vietnam voor het eerst verslag deden van een oorlog, werd het grote publiek van het Westen blootgesteld aan de gruwelijke realiteit hiervan. De Vietnamoorlog is deels beëindigd doordat de publieke opinie zich er tegenkeerde.

Freeze-O | 24-08-14 | 23:31

Doe volgende week nog even zo een stukje over de schilderswijk, dat je bedreigd werd en met grote ogen eiste door de politie geholpen te worden.
Wat een kul, juist uit jouw pen.

Knar01 | 24-08-14 | 23:31

@Lewis | 24-08-14 | 22:49
Ontdaan? Nee,zijn dood deed me niks meer dan dat ik nu hoor dat jantje uit Winschoten ook dood is.
Maar dat zijn dood erger is(omdat het om zijn idee ging) wel.
Laat ik het zo stellen dat als Volkert Ruud de wind ook afgeschoten had zou hun fysieke dood me evenveel doen,niks ik ken geen van beide.
Maar zou de Wild gewoon pech hebben gehad en Fortuijn zijn idee naar de klote zijn geholpen.(hoewel ik geen Fortuynist ben maar dit terzijde)

miko | 24-08-14 | 23:30

Hee, die columns worden wel steeds korter, goeie ontwikkeling! Wellicht een voorbode van een Ebru-vrij Geenstijl.

Elle92072182 | 24-08-14 | 23:25

@Benedict Broere | 24-08-14 | 22:47
De vietnam oorlog kreeg een andere wending toen men niet genoeg arme drommels had die naar 'nam' gingen maar ook middenklasse jongens moesten gaan.
Verder zou ik het niet allemaal egotrippers noemen maar net als brandweer mannen vaak een pyromanische inslag hebben,.....

miko | 24-08-14 | 23:23

Ebru heeft helemaal gelijk. Dat Foley dood is, is niet verrassend, omdat hij risico's opzocht. Het is ook niet verrassend dat over 5 jaar niemand meer weet wie Ebru Umar is, omdat ze een risicomijdende slapjanus is die niets te melden heeft.

ZegMaar | 24-08-14 | 23:21

@Gualtiero | 24-08-14 | 22:56
Stijve plasser?
Nee niet bepaald.
Ik sla de meeste van deze filmpjes over.
Ik heb de onthoofding ook niet gezien.
Op het internet rondstruinen houd in dat je af en toe ergens in dondert maar als het niet hoeft klik ik niet.
Ik geloof het wel. ik kan het me allemaal prima inbeelden.

miko | 24-08-14 | 23:21

@miko | 24-08-14 | 23:17
-
All in a days work...

bisbisbis | 24-08-14 | 23:21

miko | 24-08-14 | 23:09
Ben ik ook niet. De manier waarop wel. De dood van de een, is net zo schokkend als die van een ander. Dat er mensen zijn , die wel verschil zien in de dood van bijvoorbeeld de kindjes in palastina of Israël had vast een beter stukje opgeleverd.

gladstoned66 | 24-08-14 | 23:18

@Lewis | 24-08-14 | 23:03
Laat ik het zo zeggen. niemand hoeft van mij op zo een barbaarse manier te sterven.
*drankje inschenkt voor lewis*

miko | 24-08-14 | 23:17

Er zijn interessante conflicten waar verslag van wordt gedaan en oninteressante conflicten. Gaza wel, West Sahara door Marokko bezet niet, Dafur, Zuid soedan, Congo, mwah, Oekraine wel, Onderdrukking in Tibet, Ethiopie, Wit Rusland, mwah, Syrie wel. Nigeria alleen als er milieuschade is. Dus die 'vrije ' nieuwsvoorziening valt wel mee wordt ook gruwelijk gestuurd. Wel grappig dat Ebru zo de gebeten hond is hier, laat eens wat anders horen dan Pritt of Quit.

bijna_raak | 24-08-14 | 23:17

@Godsammekraken | 24-08-14 | 21:05
"kleuterkalifaat" die mag van mij mee voor de nominering voor het woord van het jaar 2014.

Mastermattie | 24-08-14 | 23:16

@gladstoned66 | 24-08-14 | 22:55
Dus hoef je niet meer geschokt te zijn dan dat je hoort dat de lokale burgemeester afgemaakt is.

miko | 24-08-14 | 23:09

@ Bruno Alaska | 24-08-14 | 22:59
Sorry dat je het op deze manier moest horen.

Lewis | 24-08-14 | 23:03

Het aantal oorlogen wordt wel minder minder minder. Tenminste, het aantal doden door.
Toevallig vandaag op www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond... "Waarom de wereld minder gewelddadig is geworden"

Ivoren Toren | 24-08-14 | 23:03

@ miko | 24-08-14 | 22:55
Dat journalisten (zéér) partijdig kunnen zijn ontkent niemand maar heeft niets met deze discussie te maken.
Verder zou ik zeggen: let's agree to disagree.

Lewis | 24-08-14 | 23:03

zal door andere reaguurders vastgestelde feiten nog eens herhalen .. omdat er nog steeds reaguurders in de veronderstelling leven dat de journalist waar het omging per ongeluk door een kogel of scherf geraakt is ..
Hij is ontvoerd en een lange tijd als wisselgeld vast gehouden om teneinde als propaganda stunt zwaar vernederd te worden ten aanzien van de hele wereld . om vervolgens op een meest respectloze manier aan zijn einde te komen ..

tegen elke internationaal oorlogsverdrag of regels van Genève ..
Kun je rustig stellen dat deze groep zich distantieert van de mensheid en dus als zijnde ongedierte bestreden moet worden ..

sparrow | 24-08-14 | 23:02

De pers blaast meer op dan Al Qaida.

fender06 | 24-08-14 | 23:01

@Lewis | 24-08-14 | 22:49

Fuck, Jantje? Is die dood? Echt?

Bruno Alaska | 24-08-14 | 22:59

@Benedict Broere | 24-08-14 | 22:24
Idealisme? Mijn reedt, thrilseekers. Ik ben ze in west Afrika vaak genoeg tegen gekomen in lobbies en terminals.
En trots op het risico dat ze hebben genomen.
Ga weg. Je kunt ook als Arts daar dienst doen. Dan word je wel vaak beschermt en draag je werkelijk wat bij en kun je ook verslag doen.
Maar daar kom je wel achter als je een jaar of tien bent.

miko | 24-08-14 | 22:58

Jezus, dat wijf is dus echt een DOM wijf.

jojo1956 | 24-08-14 | 22:58

miko | 24-08-14 | 22:50
Ja, misschien is het wel geweldsporno. We zijn alsnog allemaal bezeten door dezelfde verslaving, maar we beleven het alleen op een andere manier. De één voert het uit, de ander schrijft er over en wij lezen het. Uiteindelijk krijgen we er allemaal een stijve plasserT van.

Gualtiero | 24-08-14 | 22:56

Het is een walgelijk stuk schrijven. Als je aan een oorlogsverslaggever vraagt, of hij het risico om gedood te worden, minder belangrijk vind dan zijn verhaal. Zal hij daarop volmondig ja op zeggen. Natuurlijk hopen ze gespeend te blijven van geweld.Maar weten ze donders goed, dat de dood op de loer ligt.

gladstoned66 | 24-08-14 | 22:55

@Lewis | 24-08-14 | 22:45
We iwsten al heel lang dat ISIS wat aan de ruwe kant was.
Onze eigen almeerse hakker was bekend in Syrie.
Toen gebeurde er niets,
In noord Irak, er gebeurde niets.
ISIS kreeg grip op pijpleidingen,olievelden en stuwdammen en ineens mocht hoofden afhakken niet meer, flauw hoor.
En of je van Journalisten af moet blijven meer als van lokale burgers? Nee geen onderschied. Sterker nog die journalist gaat met de partijen mee kan propaganda verzorgen.
Ik zou als strijdende partij er maar voor zorgen dat de persmuskieten niet teveel mee kunnen doen.
De rol van de journalisten ten tijde van de golf oorlogen was zeer dubieus.

miko | 24-08-14 | 22:55

Ebru moet een grotere hamer hebben. Ze slaat de plank weer mis. Ebru zou haar moeder nog stukschrijven om een hersenkronkel te openbare op het www.

BeunDeHaas | 24-08-14 | 22:52

@Gualtiero | 24-08-14 | 22:38
Daarom, geweldsporno hoer.
Zoals een actrice in het seksuele genre ook risico's loopt om ons de geneugte te laten zien doet een oorlogscorrespondent dat ook.
Jammer,niet leuk ook niet voor de familie als men zoon lief tot jigsaw puzzel omgetoverd ziet maar ja, hij had wel altijd spannende verhalen als hij op feestjes was.

miko | 24-08-14 | 22:50

@ miko | 24-08-14 | 22:44
Kennelijk is het lastig uit te leggen. Wat ik in elk geval nergens beweer is dat de dood van iemand die geen journalist is, minder *erg* is, dat zo iemand minder waard is. Natuurlijk niet, elk mens is gelijk en elk mensenleven is evenveel waard. Maar iemands functie maakt wel uit. Jij was er toch meer door ontdaan van toen Fortuyn werd vermoord dan, weet ik veel, Jantje de Vries uit Winschoten?

Lewis | 24-08-14 | 22:49

miko | 24-08-14 | 22:35
Een journalist kan natuurlijk niets tegenhouden. Maar kan misschien remmen, of kan achteraf een bepaalde mobilisatie teweeg brengen. De vietnam-oorlog werd problematisch toen dat naakte meisje tevoorschijn kwam uit een napalmaanval. Van de Armeense genocide weten we vooral via een Duitse officier die opschreef wat hij zag. Het hele punt is: we mogen blij zijn dat er mensen zijn die berichten over oorlogen en over wat daar allemaal voor ergs in plaats vindt. En om die mensen nu weg te zetten als egotrippers, zoals Ebru Umar doet hierboven, dat vind ik behoorlijk ongepast. Behoorlijk ziek eigenlijk.

Benedict Broere | 24-08-14 | 22:47

@Swedish Chef | 24-08-14 | 22:11
Je zou willen dat de vuilophaaldienst eens hun werk deden daar. Wat een teringzooi.
Je zou zeggen dat er onder die polderjihadisten wel een paar voormalige schoonmakers zitten.

miko | 24-08-14 | 22:45

@miko | 24-08-14 | 22:33
Neem alleen al ISIS. Dacht je dat de wereldwijde verontwaardiging en ook de roep om in te grijpen (ja, die klinkt) net zo groot zou zijn als we niet wisten wat er daar gebeurde? Natuulijk niet.
Ja, vaak nemen we feiten alleen voor kennisgeving aan en gebeurt er verder geen zak, maar zoals ik eerder al zei, dát kun je de journalisten niet aanrekenen. En natuurlijk zijn er ook voorbeelden te bedenken waarbij journalisten wél effect hadden.
Maar los daarvan, Ebru heeft het over de vraag of je met je poten extra van journalisten af moet blijven. Ja, ik vind van wel.

Lewis | 24-08-14 | 22:45

Witchmaster|24-08-14|22.38
Ja vooral voor die kindjes is het vreselijk in dergelijke landen. Hadden ze maar de kans om op te groeien. Worden het vast vredelievende eerzame burgers die vrede en voorspoed brengen in hun land. In veel van die landen zie je namelijk dat het per generatie beter en beter gaat. uhhhh

viridis | 24-08-14 | 22:44

@Lewis | 24-08-14 | 21:53
Mag ik er op wijzen dat in Syrië bakkerijen juist heel vaak het doelwit waren van beschietingen vanwege het feit dat ze mensen aantrokken?
En dat is geen grap.
Dus iemand die in een ver land het nieuws brengt met gevaar voor eigen leven is meer waard dan de persoon die probeert mensen van voedsel te voorzien met gevaar voor eigen leven in een oorlogsgebied.
En wat te denken van chauffeurs van bussen,vrachtwagens etc. Die ook veel gevaar lopen want ze zijn een doelwit. Ook minder erg?
Raar.

miko | 24-08-14 | 22:44

De eerste robot die stukjes schrijft voor GS is er al.
We noemen haar EBRU (Eclectic Bullshit Rearranging Unit).
Werkt als volgt:
1)Zoek een thema wat afgelopen week veel in het nieuws was, liefst over allochtonen en/of Islam.
2)Beschrijf persoonlijke belevenis in little Marokko (i.e. Bos en Lommerbuurt) tijdens het shoppen
3)laat doorschemeren dat je niet de doorsnee Turkse vrouw bent.
4)verbind deze gebeurtenissen at random d.m.v. warrige taal.
5)column uploaden naar GS.
P.S. hier is de koppensneller uit Londen/aka rapper L Jinny:
www.youtube.com/watch?v=cT1YDIV4lGE

King of the Oneliner | 24-08-14 | 22:42

@Lewis | 24-08-14 | 21:55
De politicus die vermoord word om zijn ideeën (fortuijn,king etc) wel.
Degene die vermoord worden tijdens een roof (Borst,ga ik effe vanuit) niet.
de politie agent die tijdens zijn werk word vermoord verdient het niet meer als iemand die tijdens een roof vermoord word net zo min dat een journalist het verdient en een bakker.

miko | 24-08-14 | 22:40

miko | 24-08-14 | 22:33
Nut? De wereld veranderen? Nee niet in eerste instantie, want hoewel verandering een indirect gevolg kan zijn van de belichting van een situatie, gaat de journalist voornamelijk op pad om de menselijke nieuwsgierigheid te kunnen beantwoorden.

Erwin Kroll heeft toch ook nooit het weer willen veranderen? Nee, mensen willen (om wat voor reden dan ook) weten wat het weer overmorgen gaat brengen.

Gualtiero | 24-08-14 | 22:38

gewoon heel ff hier nakijken , bruut teror verkrachting volgens de wet van Mohamed om dat hij een bruid had van 9 jaar denk men dat ook te mogen ze volgens hem immers.
kijk vooral naar de hamas KIND bruidje.s hier hoor je die linkse rotzooi NOOIT over ,maar toevalig bestaan er wel degelijk opnames hier van ........ volg de link en huivert en ja je mag best een traan laten dit verscheurt je hart in stukken
www.youtube.com/watch?v=qfjbmq4vOWU .
waar zijn die journalisten ?
waar is die joop.nl ???
waar blijven de protesten ?

witchmaster | 24-08-14 | 22:38

@King of the Oneliner | 24-08-14 | 22:37

Onnodig grof en nodeloos kwetsend.

Supermatthijs | 24-08-14 | 22:38

Bekende journalisten kunnen gebruikt worden om een boodschap betrouwbaarder over te laten komen. Maar het is aan de zender om dat te beslissen. ISIS intereseert het geen reet omdat hun boodschap niet zodanig is dat de betrouwbaarheid van de boodschapper relevant is.

Overigens was Foley al twee jaar geleden ontvoert en schijnt hij te zijn geruild. Zijn insteek was het laten zien van het leed van de Syrische burgers, en dat was twee jaar geleden een volstrekt terechte journalistieke insteek. Zijn pech was dat hij uiteindelijk bij ISIS was uitgekomen, dit stuk doet aan de bedoeling van Foley geen recht omdat het ervan uitgaat dat het bezoeken van ISIS de reden was om daar te zijn.

En dat was niet zo.

Jan de Schot | 24-08-14 | 22:38

Ze zouden bij Ebru de Depri een combi-magnetron overdwars moeten inbrengen.
Wat kan dat mens toch zwatelen.

King of the Oneliner | 24-08-14 | 22:37

@necrosis | 24-08-14 | 22:14
Inderdaad,voor een tijd, maar wanneer de aandacht weg ebt en met dat hun zieligheidsfactor en de daar aan gekoppelde hulp zullen ze wel aan Israël toe moeten geven.
Dat conflict leeft op aandacht.

miko | 24-08-14 | 22:37

- - ze gespeend horen te blijven van geweld ?
Hmm, journalisten willen dat geweld er bij hen met de paplepel wordt ingegooid, ofzo ?
Bedoel je soms, - gevrijwaard horen te blijven.

mr Fawlty | 24-08-14 | 22:37

@Benedict Broere | 24-08-14 | 22:15
Kijk eens naar wat ik citeerde. denk je echt dat als er journalisten in Armenië waren geweest de turken niet huis zouden hebben gehouden?
En dat er mensen zijn die de holocaust ontkennen geeft al aan dat hoeveel informatie je geeft mensen ziende en horende doof en blind zullen zijn. Daar doet de journalist in oorlogsgebied niks aan af.

miko | 24-08-14 | 22:35

@Lewis | 24-08-14 | 22:30

Nou dat is niet echt de bedoeling van mijn reactie's hier dus ik neem het gelijk terug. En natuurlijk lees ik de onzin van die primaten hier niet. Ebru is lief maar zit er hier een beetje naast. Kan de beste gebeuren.

Supermatthijs | 24-08-14 | 22:33

@Lewis | 24-08-14 | 22:19
Dus wat is het nut dan? komen we in actie als de journo's ons het tonen?
Het is net als bij rampen een soort geweldsporno.
ook voor hun zelf. journalisten veranderen niet zo veel.
In west Afrika zijn in de jaren tachtig en negentig dingen gebeurt die niks onderdeden voor wat er nu in Irak gebeurt.
Deden we daar wat?
Nee,en het werd vol op verslagen.
Kan het mij wat verrotten als er een journalist onthoofd word? niet meer dan dat ik dat van een lokaal persoon zie die toevallig de verkeerde etniciteit heeft of religie.
En trekken we ons de oorlogen echt aan? natuurlijk niet, zolang we er niet persoonlijk bij betrokken zijn.

miko | 24-08-14 | 22:33

@Lewis | 24-08-14 | 21:46
Kijk gewoon naar de feiten en generaliseer niet, 'de Amerikanen', 'de Engelsen', 'de Nederlanders', 'de Joden', 'de Palestijnen', 'de Hagenaars', was het maar zo makkelijk. Feit is dat elke euro of dollar die toegevoegd wordt (schuld) tot dusver zorgde voor de noodzaak om over meer fossiele brandstof te beschikken om de simpele reden dat die dollar of euro ergens rond gaat en 'iets' doet. Alles wat je koopt vergt uiteindelijk ergens in het proces brandstof.
.
Kijk even naar Ben Bernanke, die soms niet precies weet waar zijn nieuw gedrukte geld blijft: www.youtube.com/watch?v=n0NYBTkE1yQ#t...
.
Iedereen weet ook dat Bush na 11/9 veel schuld toevoegde door NINJA (No Income Nor Job or Assets needed) hypotheken mogelijk te maken en iedereen weet dat we daarmee zelf 30% van de ambtenarenpensioenen verspeeld hebben 925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfond... .
.
Als de USA geld blijft bijdrukken dan lijkt het alsof het allemaal lekker loopt, schuld x3 sinds 2001: www.destaatsschuldmeter.nl/amerika-ver... .
.
Dat verzonnen geld moet ergens iets. Iedereen weet dat groei de enige manier is om de schulden een beetje in de hand te houden. McDonald's in Oekraïne openen bijvoorbeeld. Groei stagneert weer zodra brandstof duurder wordt, dus Amerika en Europa moeten de controle houden over de volgende gebieden wegens 'geen keus': www.alletop10lijstjes.nl/top-10-landen... want zoveel reserve is er nou ook weer niet tegenlicht.vpro.nl/.imaging/stk/tegenl...
.
Het is niet een kwestie van negatief tegen Amerika staan, het is gewoon een kwestie van constateren dat we met z'n allen klem zitten en niet in staat zijn om ons van Noord-Irak af te wenden, zoals we elders waar moslimgekkies zitten wat makkelijker kunnen doen.
.
En soms wordt er iemand vermoord, soms grote aantallen mensen, soms door de dictator waarmee we zaken moeten blijven doen, soms door 'de onzen' zelf. Zodra je schulden maakt en micro-magnetrons koopt, ben je een klein beetje mede veroorzaker. Koop je niks stagneert de economie en krijgen we ook ellende. Het is zaak dat we eindelijk serieus in de goede richting gaan groeien door bijv. de BTW op aardwarmte installaties en zonnepanelen (tijdelijk) compleet af te schaffen en je kunt zo nog 101 dingen verzinnen. We moeten onze afhankelijkheid van die gebieden afbouwen. Dan nog zal de wapenlobby nieuwe conflicten zoeken. 4 miljard per dag omzet, 1500 miljard per jaar kun je niet zomaar halveren zonder koersval. Het gaat trouwens mede door het printen van geld zo goed met de koersen, geld zoekt zijn bestemming, koers-winst-verhoudingen zijn weer zoek aan het raken, dus het is wachten op de volgende crash. Het is een spelletje voor sommigen (monopoly en dan zelf geld printen), helaas met echte slachtoffers.
.
Begrijp best dan mensen geen journaal meer kijken of reageren zoals Ebru. nl.wikipedia.org/wiki/Apathie

Watching the Wheels | 24-08-14 | 22:31

@ Supermatthijs | 24-08-14 | 22:24
Hoezo nou, 'het zal wel weer aan mij liggen'? Als je eerst de moeite had genomen de draad even door te lezen, had je gezien dat zat mensen hier dezelfde mening hebben als jij.

Lewis | 24-08-14 | 22:30

afgelopen jaar is er 50 miljoen euro betaald door 4 europese landen om 11 mensen vrij te kopen: www.dailymail.co.uk/news/article-27328... er is nog altijd een kans dat je er wel levend uitkomt.

ganzo | 24-08-14 | 22:30

Oorlogverslaggevers zijn helden. Zij hoeven niet zoals de locals in die gebieden te zijn of te komen. Om je leven daarvoor in de waagschaal te leggen omwille van de kick of aandacht? Sommigen misschien... maar de meesten gaan gewoon liever gewoon op leeftijd dood met hun pantoffels aan. 't Is nogal kort door de bocht om het zo te stellen.

matrixbluepill | 24-08-14 | 22:27

miko | 24-08-14 | 22:08 Umar doet het voorkomen alsof Foley een egotripper was. Ik wil er op wijzen dat oorlogsjournalistiek een bepaalde idealisme vraagt, zodat mensen weten wat er gaande is. Het is dan weer een hele andere kwestie in hoeverre er op gereageerd wordt. U met uw 10 jaar moet dat toch snappen.

Benedict Broere | 24-08-14 | 22:24

Ik mag toch hopen dat in een strijd beide partijen enigszins rekening houden met iemand die daar verslag van wil doen. Die zie je dan toch als een soort rode kruis en kan je beter een beetje paaien dan hem zijn kop af te hakken. Maar het zal wel weer aan mij liggen.

Supermatthijs | 24-08-14 | 22:24

@Sparky79 | 24-08-14 | 22:06
Ook in WOII wist men wat er gebeurde aan de andere kant van de linies. Nooit hebben de geallieerden ook maar overwogen om de aanvoerlijnen naar de kampen te bombarderen.
Die had men later misschien wel nodig.
Liever duizenden bommen op steden.

miko | 24-08-14 | 22:23

@Schoorsteenveger | 24-08-14 | 21:41
Een illusionist die opgevreten word door zijn witte tijger.


@TheLuggs | 24-08-14 | 21:55
Ennuh,... helpt het een beetje?? houd IS zich in?

miko | 24-08-14 | 22:21

Wim Venijn | 24-08-14 | 22:04
Die maagden zullen na zo'n 1400 jaar toch wel een keer op zijn?

Ommezwaai | 24-08-14 | 22:21

@Ebru Umar | 24-08-14 | 20:59
Leuk stuk weer Ebru!
 
Ik moest net aan die journalist uit de film 'Natural Born Killers' denken. Die Wayne Gale dacht ook door zijn vak, het lot te kunnen ontlopen.
Nog steeds een geweldige film trouwens...   :)

saintinel | 24-08-14 | 22:19

@ miko | 24-08-14 | 22:08
Je kunt journalisten toch niet kwalijk nemen dat het thuisfront geen actie onderneemt nadat zij hun werk hebben gedaan? Daar zijn zij natuurlijk niet verantwoordelijk voor.

Lewis | 24-08-14 | 22:19

Een invalshoek die ik nog niet zo had bekeken.. dank Ebru.

larie | 24-08-14 | 22:19

Ebru Umar | 24-08-14 | 20:59
Dat mensen wereldwijd elkaar uitmoorden: de realist in mij zegt dat het pas ophoudt als iedereen dood is.
.
.
Al denk ik dat het aantal zoieso drastisch zou verminderen als de mensheid eens ophield te 'geloven' in goden en hogere machten.
.
Religion caused more deaths than anything else...

davimore | 24-08-14 | 22:17

@ isbisbis | 24-08-14 | 22:14
Túíg zelfs, nou nou.

Lewis | 24-08-14 | 22:16

Ik denk dat menig journalist of correspondent in oorlogsgebied zijn leven wil geven om de situatie aan de wereld te kennen te geven. Het feit dat hun leven boven dat van de local verkozen wordt, heeft meer te maken met hoe wij als burger waarde hechten aan onafhankelijke, goede en actuele journalistiek. Bovendien moet je de journalist zien als een natuurfotograaf: zij werpen slechts een licht op een bepaalde situatie, zonder deze te beroeren. Daarom behoort niemand hen evengoed te beroeren, omwille de journalistiek.

Gualtiero | 24-08-14 | 22:16

miko | 24-08-14 | 22:08
Lees nog eens wat ik schrijf.

Benedict Broere | 24-08-14 | 22:15

Nee, Ebru, je bent NIET de enige.
-
Het met blauwe kogelwerende vesten en blauwe Kevlar-helmen getooide tuig (liefst nog met retroreflecterende letters: 'PRESS' op iedere sok en onderbroek geplakt) praat zichzelf in haar grenzenloze arrogantie een vorm van onschendbaarheid aan die het niet verdient.
-
Wie vooraan wil staan bij een schietpartij, moet niet raar opkijken als hij/zij geraakt wordt. De (voornamelijk: Franse) gedachte dat je niet beschoten zou mogen worden als je de rest van de wereld wilt vertellen wat er aan de hand is (heeft iemand je er toe gedwongen???) maakt je nog niet heilig.
-

bisbisbis | 24-08-14 | 22:14

@miko | 24-08-14 | 21:54
Dat is onzin!
Zonder pers zullen de Hamas 'strijders' gewoon raketten en granaten op Israël blijven afvuren.
Dat staat in hun handvest!

necrosis | 24-08-14 | 22:14

@Swedish Chef
Feestje gehad?

viridis | 24-08-14 | 22:13

Een stukje met een terechte vraagstelling dacht ik zo. Over het algemeen zijn het de journalisten zelf die vinden dat ze de wereld objectief kond moeten doen van wat er aan oorlogsgeweld plaats vindt in de wereld. Ikzelf heb daar nooit om gevraagd. Ook het hele idee van objectieve verslaglegging waag ik te betwijfelen. En zeker niet als de journalist in kwestie ook nog eens embedded bij de troepen is.
Ik vermoed ook dat veel oorlogsjournalisten gewend zijn geraakt aan de adrenalinekick en niet meer zonder kunnen.

Graaf van Egmont | 24-08-14 | 22:13

Waarheidsvinding, vrije woord, nationaliteit die niet mee strijd, stem smoren... Je hoort van alles.

Maar je kan lullen wat je wilt:

De onthoofding haalde, in tegenstelling tot welk ander oorlogsnieuws dan ook, UNANIEM ELKE VOORPAGINA!!

Het is triest dat het hem zijn leven heeft moeten kosten op een intens zieke manier, maar hij heeft postuum in ieder geval nog héél de wereld bereikt, en het is tegelijkertijd aan de hele wereld duidelijk hoe ziek en gevaarlijk de islam is.

Zelfs zo duidelijk, dat je nu meer dan ooit van nationale en internationale islamitische instanties hoort dat ze zich er van zeggen te distantiëren, wat op zich ook al nieuwswaardig is.

Dit is niet om te pleiten voor meer dode journalisten, maar de rest van die kadaverberichtgevers hebben toch maar mooi dagenlang (en nog steeds, inclusief dit artikel) kunnen (profi)teren van het offer van hun collega, dus moeten die piranha's niet gaan janken als ze zelf een keertje al dan niet per ongeluk aan de beurt zijn. Beroepsrisico.

ZKH EénOog | 24-08-14 | 22:11

Nee hoor, het houdt pas op, of het wordt in ieder geval een stuk minder, als die gare islam van deze aardkloot is verdwenen.

Nilfisk | 24-08-14 | 22:10

@Sparky79 | 24-08-14 | 22:06

Waar het "op dit moment" meevalt. Dat is in de toekomst wellicht anders, en is zeker anders geweest in het verleden.

Parel van het Zuiden | 24-08-14 | 22:09

Morgenavond wat te doen??

ikvindwassenaar | 24-08-14 | 22:09

@Benedict Broere | 24-08-14 | 21:41
'Daarzonder kunnen de grootste genociden plaatsvinden, zonder dat iemand er iets vanaf weet'

God god god wat ben jij naïef. veertien jaar of zo?
'we' wisten van de Rwandese genocide we wisten van die in Cambodia, de terreur onder Saddam, khaddaffi,en ga maar door. Wanneer grepen we in?
Waarom nu wel voor die paar yezidi's en niet in Noord Korea??.

miko | 24-08-14 | 22:08

Ebru,
De verborgen agenda van je word steeds duidelijker.

gladstoned66 | 24-08-14 | 22:07

Nou, de wereld is altijd al zo geweest. Ik heb zojuist een documentaire gezien over wat er in WO2 in kroatie is gebeurd. Reken maar dat dat ISIS-like was, misschien wel erger...

Het is altijd al zo geweest, alleen wij wonen toevallig in een deel waar het meevalt.

Sparky79 | 24-08-14 | 22:06

@Vryth | 24-08-14 | 21:38
Belangrijk is relatief.
ten tijde van de Rwandese genocide bleek een hotelmanager meer levens te hebben gered dan de hele journalisten bende.
En als je op sterven na dood bent heb je liever brood dan een camera.

miko | 24-08-14 | 22:05

@Ommezwaai | 24-08-14 | 21:57
Genoeg moslimextremisten in ons land. Jihadstrijders die ze niet vervolgen. Genoeg haatbaarden die het werkelijkheid wil laten worden. En ook niet schromen om hun 72 maagden te kunnen krijgen, door aanslagen te plegen.
Een moslim die wil moorden voor zijn hiernamaals, heeft geen oog voor anderen en de werkelijkheid.

Wim Venijn | 24-08-14 | 22:04

Maak van een half-zaak geen hoofd-zaak.

ikvindwassenaar | 24-08-14 | 22:04

@ Parel van het Zuiden | 24-08-14 | 21:59
Eh, dús?

Lewis | 24-08-14 | 22:02

krek zo's maar net....

ikvindwassenaar | 24-08-14 | 22:02

@Parel van het Zuiden | 24-08-14 | 21:25
*mompelt iets met embedded*

miko | 24-08-14 | 22:02

Hé vuilnisman....... kan deze........?

Vul maar in.

DANNY3960 | 24-08-14 | 22:01

Ebru,
Deze journalist had wél wat te melden en je kunt jezelf in de verste verte niet met deze tak van journalisme meten.
Daarnaast: deze journalist liep niet tegen een verdwaalde kogel op. Hij stond ook niet toevallig naast een carbomb. Hij werd moedwillig de strot doorgesneden door reliegekkies.
Hoe laf is het om vanuit je knusse huis deze man weg te zetten als domme lul. Je leidt de aandacht af van de gruweldaden van IS. Onbegrijpelijk.

Pastor Sippenhaft | 24-08-14 | 22:00

@Lewis | 24-08-14 | 21:53

Zonder die bakker heeft de journalist geen brood...

Parel van het Zuiden | 24-08-14 | 21:59

@ TheLuggs | 24-08-14 | 21:55
Mooi verwoord, dat lukte je beter dan mij.

Lewis | 24-08-14 | 21:59

In het heetst van de strijd overhoop geschoten worden en onthoofd worden zijn twee totaal verschillende dingen volgens mij. heb vanochtend de nieuwste promo gezien en dit heeft niets met oorlog te maken

Messerschmitt | 24-08-14 | 21:59

Journalisten in dit soort gebieden zijn altijd nodig. Zij kunnen ons berichten over bijvoorbeeld ISIS en hun moorddadige optreden aldaar. Daardoor nemen politici mede onder druk van de publieke opinie maatregelen om erger te voorkomen. woehahaha.

viridis | 24-08-14 | 21:58

@mindless | 24-08-14 | 21:54
Dat bedoel ik dus... Waarom zou je dat als ISIS willen ?

Wijze uit het Oosten | 24-08-14 | 21:58

Wim Venijn | 24-08-14 | 21:51
Ik zie alleen wat gebeuren als de fotofuck van GS, onlangs hier te zien, een keer werkelijkheid wordt.
Eerder niet.

Ommezwaai | 24-08-14 | 21:57

@Ebru

Uiteraard is het wel belangrijk dat journalisten verslag doen van wat er in oorlogsgebieden gebeurd. Ik kan me ook niet voorstellen dat jij dat belang niet inziet. De idealist in mij hoopt dat journalisten de oorlog voerende partijen eerlijk houdt. Dat ze zich niet onbespied weten, en dat ze oorlogsmisdaden niet kunnen verbergen voor de wereld.

Uiteraard loop je als journalist in een oorlogsgebied risico's, net zoals de lokale bakker en de kleuterjuf. Sterker nog, aangezien het tot de taken behoord die zaken in beeld te brengen die bepaalde partijen liever buiten beeld houden, lopen ze meer risico. Maar er is een verschil tussen risico lopen en doelwit worden. Net zo min dat het er een verschil is dat een bakker slachtoffer wordt van een verdwaalde kogel, of dat er zijn kop wordt afgezaagd omdat hij het verkeerde geloof aanhangt danwel van de verkeerde stam is. En hoewel ik het volkomen met je eens bent dat de meeste normale mensen geen oorlogsgebied opzoeken vind ik het toch vreemd dat je ontkent dat ze belangrijk werk doen. Je kunt het een roeping of een verslaving noemen, maar onbelangrijk gaat me wat te ver.

TheLuggs | 24-08-14 | 21:55

@ miko | 24-08-14 | 21:53
Vind jij de mishandeling van een willekeurige voorbijganger ook hetzelfde als die van een politieagent? Of de moord op een politicus hetzelfde als de moord op een buurman? Ik niet. Los van de vraag of alle mensenlevens evenveel waard zijn - natuurlijk zijn ze dat.

Lewis | 24-08-14 | 21:55

Wijze uit het Oosten  | 24-08-14 | 21:42
Zo moeilijk is het allemaal niet. De reden dat ISIS Foley voor de camera heeft onthoofd is helder. Ze denken de Amerikanen daarmee te kunnen intimideren na de bombardementen op ISIS. Een domme fout. De affaire Bin Laden bewijst dat ze daarmee juist hun eigen doodvonnis hebben getekend. Uncle Sam zal ook deze lieden binnen afzienbare tijd om zeep helpen. Mark my words.

mindless | 24-08-14 | 21:54

@Muxje | 24-08-14 | 21:17
Ik durf te stellen als het gazaconflict geen pers meer krijgt dat het probleem vrij snel over zal zijn.

miko | 24-08-14 | 21:54

@ miko | 24-08-14 | 21:50
Wat is dat nou voor rare redenatie? De bakker en de stratenmaker zijn er toch niet voor om nieuws wereldkundig te maken? En de bakker begeeft zich toch niet met gevaar voor eigen leven in oorlogsgebied om te controleren of er misstanden plaatsvinden?

Lewis | 24-08-14 | 21:53

@Uw Verzekeringsadvis | 24-08-14 | 21:16
Ze zegt nergens dat het ok is. Ze stelt dat journalisten niet meer tellen dan de lokale mensen.
Een moord is een moord.
En daar heeft ze helemaal gelijk in.

Of denk je van niet?

miko | 24-08-14 | 21:53

@Ommezwaai | 24-08-14 | 21:45
Ik ook niet gebeuren met die Haagse kliek. Dus nog meer fotofucks nodig om ze wakker te schudden. Demonstraties tegen de extremisten en de haatboek aanhangers.

Wim Venijn | 24-08-14 | 21:51


@Swedish Chef | 24-08-14 | 21:09
Dat is de stratenmaker in dat gebied ook.

miko | 24-08-14 | 21:50

-weggejorist-

Wajehie | 24-08-14 | 21:50

in de ogen van Ebru (even ontwaakt uit haar Netflix binge) zal Van Leeuwen (vorige week rapporterend uit oorlogsgebied Schilderswijk) dan ook wel een aandachtstrekker zijn: i.d.d., ontslag indienen.

grupstaal | 24-08-14 | 21:48

-horen we niks meer,
-zien we niks meer,
zijn we dus doofstom voor alles wat er op de wereld gebeurt.

ZZP-er | 24-08-14 | 21:47

@lingo star | 24-08-14 | 21:06
Je snapt haar punt niet. Wart is het verschil tussen een dode journo of de sjiitische bakker?

miko | 24-08-14 | 21:47

Als er geen journalisten meer zijn;
-lezxen we niks meer

ZZP-er | 24-08-14 | 21:46

@ Watching the Wheels | 24-08-14 | 21:18
Ben jij er zo een die *overal* de Amerikanen bij weet te slepen?

Lewis | 24-08-14 | 21:46

Wim Venijn | 24-08-14 | 21:41
Maatregelen nemen tegen wie?
De vlasbaard is al geïnfiltreerd in de hoogste kringen.
.
Bovendien zie ik met de slappe hap die nu in Den Haag zetelen helemaal niets gebeuren.
Nu niet en over 40 jaar ook niet..

Ommezwaai | 24-08-14 | 21:45

@wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:01
Wat pikwieter zegt, en : Vice heeft waarschijnlijk een flinke zak geld betaald. Crimineel eigenlijk.

Fijnstoffer | 24-08-14 | 21:44

De enige reden dat die journalist zijn hoofd kwijtraakte was een politieke.
IS(IS) wilde de aandacht van de amerikanen trekken.
Maar waarom ?

Wijze uit het Oosten | 24-08-14 | 21:42

Journalisten zijn ook wel handig om ons een inkijkje te geven hoe Nederland eruit ziet over 40 jaar.
Zodat we hier maatregelen kunnen treffen om het te kunnen voorkomen.

Wim Venijn | 24-08-14 | 21:41

Over een half jaartje lopen ze weer hier rond door de straten.
Dan kun je het ze zelf vragen Ebru.
Uiteraard onder behandeling van de beste psychiaters en volledig in de watten gelegd.
Dan hebben de heren een trauma opgelopen van het koppensnellen en het lukraak moorden.

Ommezwaai | 24-08-14 | 21:41

Beste Ebru,

Ik geloof oprecht dat het gros van de journalisten de wereld wil laten weten wat er op een bepaalde plek in de wereld gebeurt. Ik heb bewondering voor mensen die soms hun leven op het spel zetten om de ons te vertellen wat er gebeurt, zeker als we dat anders niet zouden weten en dus ook ons oordeel niet konden vormen.
En ja, wat mij betreft zijn journalisten veilig voor geweld, net als hulpverleners bijvoorbeeld.

Lewis | 24-08-14 | 21:41

Zo vind ik ook dat we niet zo dramatisch moeten doen over een autocoureur die zich te pletter rijdt, of een bergbeklimmer die in een ravijn flikkert.

Schoorsteenveger | 24-08-14 | 21:41

Wat een nihilisme! Oorlogsverslaggeving bestaat vanuit een idealisme om een bepaald kwaad aan de kaak te stellen. Daarzonder kunnen de grootste genociden plaatsvinden, zonder dat iemand er iets vanaf weet. De genocide op de Armeniërs bijvoorbeeld, waar maar weinig documentatie over is, en die nog steeds botweg ontkend wordt. De Holocaust is ook zoiets. Wordt ook gretig ontkend door bepaalde mensen. Waarom is er eigenlijk 'Artsen zonder Grenzen'? Waarom zijn er van die Greenpeace-activisten die met hun bootjes voor walvis-verwerkende fabrieken varen? Die onthoofding van Foley, dat zal wel een zionistisch complot zijn.

Benedict Broere | 24-08-14 | 21:41

Ik zal het wel even kort vertalen wat Ebru bedoelt,
Ik, Ebru, ben journalist in dit internettijdperk.
Ik winkel het liefst heledag, kijk wat onzinnige drama series.
En prop me vol met al het voedsel dat beschikbaar is.
En vanaf de computer schrijf ik al mijn meningtjes en emotionele eigen dingen op en noem het journalistiek werk, zelfde als JOOP opinie.
Het is zo makkelijk om journalist te zijn, idd waarom zou je verslag doen in oorlogs gebieden als je lekker, hele dag in Amsterdam kan winkelen, dan GTST kan kijken,
dan je volpropt met onzinnig voedsel en tevens als journalist een paar stukjes schrijven in 30 minuten?

Free Fall-ing | 24-08-14 | 21:40

@lingo star | 24-08-14 | 21:19

Mooie en goede argumenten. Maar ga me niet vertellen dat het de journalisten vooral om die humanitaire en/of filantropische waarde te doen is, het gros van hen zit daar vooral voor de kick, de carrierekansen en het geld. En als je vrijwillig een oorlogsgebied opzoekt om te schieten, of het nou kogels of beelden zijn, dan moet je niet huilen over de beroepsrisico's die het met zich mee brengt.

Of wil je dat we ook nog alle pijlstaartroggen gaan bombarderen, omdat Steve Irwin ons alleen maar wilde laten zien waarom we zuinig moeten zijn met de natuur en dus nooit doodgestoken had mogen worden?

ZKH EénOog | 24-08-14 | 21:40

Ik kijk geen films of series. Maar zulke 3 minuten filmpjes bekijk ik altijd voor het slapen gaan. Anders kan ik niet slapen.

Rest In Privacy | 24-08-14 | 21:38

Slaat de plank volledig mis. Journalisten zijn ter plekke voor waarheidsvinding en hun werk is enorm belangrijk - belangrijker dan de plaatselijke kruidenier en de bakker. Dat geeft ze niet meer recht om daar weg te komen, maar voor mij is het feitelijk wel zo dat ik liever heb dat deze persoon wegkomt om op een andere dag nog eens verslag te doen. Wat hen wel letterlijk meer recht geeft om daar weg te komen is hun nationaliteit. Denk dat vrijwel iedere journalist wie in een oorlogsgebied verslaggeeft zich bewust is van de risico's welke daarbij komen kijken.

Vryth | 24-08-14 | 21:38

@Obstiopaat | 24-08-14 | 21:16
nee

Swedish Chef | 24-08-14 | 21:37

Het tweede deel van je stukkie is nonsens, het eerste deel klopt wel; Het grootste drama van elke oorlog is dat er een journalist wordt vermoord, en dit nieuws wordt dan gebracht door een.... journalist. Kinderen, vrouwen, Palestijenen, honden, allemaal best wel erg, maar een journalist die vermoord wordt is het ergste wat de beschaving kan overkomen. Allemaal niet zo gek dat het zo gebracht wordt hoor, vergelijk het met iemnd die voor eigen rechter speelt en extra wordt gestraft: ten eerste voor het misdrijf en ten tweede door de rechter die vindt dat hij/zij bepaalt wat goed of slecht is.
De media bepaalt wat wij erg vinden, en dus ook dat het extra erg is (dwz erger dan igv een ander) wanneer er een journalist wordt vermoord.

Boutschefter | 24-08-14 | 21:34

Ebru, het enig goede wat jij vanavond nog kunt doen is je ontslag indienen.

L. Rakker | 24-08-14 | 21:33

Waarom gaat de één de zorg in en wordt de ander bonusbankier? Het begint natuurlijk bij de keuze voor je opleiding. Die maken idealisten vaak om andere redenen dan anderen. Daarna is het voor bijna iedereen dezelfde jungle en bepaalt vraag en aanbod de markt in de sector waar je werkt. Overleven (soms letterlijker dan anders), werk zoeken, moderne slaven, functioneren in een systeem dat maar 1 kant op kan (de verkeerde :) ), maar gelukkig zien we het niet dagelijks zo. Het komt allemaal goed met de aarde. Hebben we 2 miljoen al bij elkaar om die plastic soep uit de oceaan te halen? Nope. Maar wel 4 miljard per dag uitgeven aan defensie wereldwijd. Prioriteiten stellen!

Watching the Wheels | 24-08-14 | 21:33

Oorlog is ver van ons bed. Een groot containerbegrip die wordt geassocieerd word met dood, ellende en verderf.
De journalist probeert de waarheid te achterhalen. Complexe ingewikkelde situaties en motieven te ontwarren. De menselijke aspecten van de oorlog te belichten. De oorlog persoonlijker, en dichter naar de mensen te brengen. Zodat de mensen geïnformeerd worden, geraakt worden en betrokken. Om de bakker en kleuterjuf een stem te geven. Om die mensen te laten horen over de wereld in wat voor ellende ze in zitten.
En omdat er hulp bij nodig is, om een conflict tussen partijen op te kunnen lossen. Zolang er geen hulpgeroep wordt gehoord, zal niemand ze helpen, en zal de oorlog blijven.

Wim Venijn | 24-08-14 | 21:32

@wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:01
Ach. Die Iraniër, Kader Abdoelah, bij voorbeeld, heeft de hele koran herschreven tot een drie-stuiver-korannetje. En die leeft ook nog steeds. allah's wegen zijn ondoorgrondelijk. (En bloederig).

Psycheltjes | 24-08-14 | 21:28

Goed stukkie. Geen woord van overdreven of misplaatst.
Het is best vervelend dat islamitische strijder doen met westerse journalisten wat islamitische strijders nu eenmaal doen met iedereen die niet voor de volle 200% in hun AllaHakbar programma zit.
Maar het geeft wel een natuurgetrouw beeld van de situatie, wat nooit uit den verf komt als de islamitische strijders zo slim zijn de journalist als propaganda-outlet te gebruiken. Zoals Hamas dat doet.

Jan Passant mk2 | 24-08-14 | 21:27

@wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:01
Uiteindelijk bestaat half IS uit glamour boys die hun ultieme beroemdheidsmomentje zoeken en de gemiddelde oorlogscorrespondent is verslaafd aan geweld en spanning.
Ziehier de samenwerking.

miko | 24-08-14 | 21:26

Het is wel goed voor de kijkcijfers.Hoogste reclame tarieven voor en na de journaals waarschijnlijk.

van stampij | 24-08-14 | 21:26

He gatver Ebru, wat een oppervlakkig keukentafel stuk. Veilige keukentafel that is.
Riekt naar 'eigen schuld dikke bult'.
En iedereen die op welke manier dan ook IS goedpraat hoort m.i. niet in Nederland thuis.
Of is dat voor jou weer te kort door de bocht?

Pastor Sippenhaft | 24-08-14 | 21:26

Journalisten vinden tegenwoordig een hoop. De realiteit heeft daar doorgaans geen boodschap aan. Overigens zijn sneuvelende journalisten van alle tijden. De wereld is wat dat betreft recentelijk niet grimmiger dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden.
.
De verslaggeving van oorlogen is ook niet heel nuttig. Powers that be doen hun dingetje toch wel. Eventuele openbaringen zijn voor hen irritant, meer niet.

Parel van het Zuiden | 24-08-14 | 21:25

Ubru Umar: "Alle informatie over oorlogen wereldwijd ten spijt, ik zoek op internet naar een combi oven-magnetron, ik smacht naar vakantie en ik kijk ’s avonds series op Netflix in plaats van naar het drie minuten filmpje van een oorlogscorrespondent."

Daarom is het ook zo onbegrijpelijk dat jij hier nog steeds een column hebt Ebru.

mindless | 24-08-14 | 21:25

ZKH EénOog | 24-08-14 | 21:09
Dat is iets anders, oorlogsjournalisten doen verslag en informeren zij lossen niet de wereldproblematiek op. Wat is dan hun nut ? Door bv. te informeren over het lot van de yezidi's wordt ISIS gebombardeerd en komt langzaam weliswaar de humanitaire hulp op gang. Dat is meer nut dan je kan verwachten van libelle stukjes.

Rest In Privacy | 24-08-14 | 21:19

Alsof een journalist alleen verslag kan uitbrengen over de oorlog. Iedereen die er is geweest kan dit. Dit is gewoon een goed stuk met een terechte vraag..

WellusNietus | 24-08-14 | 21:19

Begrijp wel een beetje wat ze bedoelt. Enige wat nog toegevoegd kan worden. Het gaat altijd in de kern om 'olie, gas, geld, macht' en de aandelenkoersen van de wapenhandel zullen nooit onderuit gaan op de beurs, dus er moet wel wat gebruikt worden. Op de achtergrond spelen nog wat vage bedrijven als McDonald's met hun eeuwige expansiedrift (ook weer voor de aandeelkoers) en dan hebben we nog de FED die eeuwig geld print en dat geld in omloop laat brengen via 12 banken (en de Amerikaanse overheid die daar de bevolking rente over laat betalen), dus ... de ellende zal eeuwig groeien. Feitelijk is het gewoon de macht in de wereld overnemen en bepaalde lieden reageren daar een beetje allergisch op en willen liever wat primitiever blijven functioneren (vaak zitten daar ook weer Sjeiks of landen met belangen achter). Morgen allemaal zonnepanelen op het dak leggen in Europa, dan is die macht in één keer een stuk kleiner. Van Nuon, Eneco etc. ook, prima zaak. Laat al die grote partijen maar een stapje terug doen, even een bonusje minder.

Watching the Wheels | 24-08-14 | 21:18

"Dat de m/v de rest van de wereld ‘moet’ informeren is hetzelfde non-argument." Dat Ebru het Internet gebruikt om films en combi-magnetrons te bekijken is haar zaak, maar als argument nog "nonner". Informatie van oorlogscorrespondenten is nuttig; zo kunnen we vaststellen om wat voor soort conflict het gaat. Burgerfittie, chemische smerigheid, genocide, etc. En als die info van journalisten komt in plaats van de CIA, dan hebben we als burger wat meer zekerheid over het waarheidsgehalte, of kunnen we tenminste het bronmateriaal nog enigszins beoordelen.

En daarom hebben journalisten meer kans om levend uit een conflictgebied te komen. Triest (en érg Nederlands) trouwens om die wat andere behandeling van journalisten meteen naar recht en regels te vertalen, om zo op ons (eveneens zeer Nederlandse) egalitaire gevoel in te spelen. Meh. Journalisten hebben een soort informele diplomatieke status in conflicten. Ze worden meestal door beide partijen met rust gelaten omdat ze zo de kans krijgen de kant van een bepaalde partij te belichten. En dat is maar goed ook. Of krijg jij je informatie liever van Assad, de CIA, en de home video's van ISIS?

Muxje | 24-08-14 | 21:17

We zijn journalist, allemaal!

eerstneukendanpraten | 24-08-14 | 21:17

Swedish Chef | 24-08-14 | 21:09
Kom, maak ons eens wijzer, wat had James Foley te melden?

Obstiopaat | 24-08-14 | 21:16

Ja ja, dus als ze elke dag 10 journalisten het hoofd van de romp scheiden is dat prima, verder alles goed met je moeder Ebru ?
Wat een flauwekul stukkie.

Uw Verzekeringsadvis | 24-08-14 | 21:16

Zeg maar Ebru, net zoiets als Frank Snoeks ons geen dienst bewijst met zijn commentaar bij een voetbalwedstrijd?

RechtsBuiten | 24-08-14 | 21:15

In Gaza tiert het antisemitisme welig omdat daar geen vrije pers is.

drs.Nee | 24-08-14 | 21:13

wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:01
Ik denk dat IS er belang bij heeft om ze te laten leven om hun zieke boodschap wereldkundig te maken.

pikwieter | 24-08-14 | 21:12

'Dat journalisten wereldwijd uitmoordende mensen in beeld willen brengen: doe wat je niet laten kunt. Maar denk niet dat je de mensheid een dienst bewijst'

Die stelling trek ik sterk in twijfel. Objectieve journalistiek is in de propagandistische sfeer van een oorlog erg wenselijk, moedhaftig dus prijzenswaardig.
Alleen is de aanwezigheid van journalisten in sommige oorlogsgebieden zoals in de I.S. totaal nutteloos en zelfs waardeloos. Zij zijn trots op hun oorlogsmisdaden en doen er zelf onbeschaamd verslag van. Gevangen journalisten worden verkocht voor gigantische bedragen of onthoofd om te shockeren.

wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:12

Het is triest....

Glas Koning | 24-08-14 | 21:11

Omdat dit professionals zijn Ebru, die WEL iets te melden hebben.

Swedish Chef | 24-08-14 | 21:09

@lingo star | 24-08-14 | 21:06

Wat dan? Er wordt kennelijk geen reedt van geleerd.

ZKH EénOog | 24-08-14 | 21:09

Wat een stom stuk van een journalist nota bene. Natuurlijk heeft de wereld er wat aan om geïnformeerd te worden over oorlogssituaties.

Rest In Privacy | 24-08-14 | 21:06

De reden hiervoor is dat we waarde hechten aan iemand die in dergelijke situaties als onafhankelijke partij aanwezig is. Het feit dat we dat weer waarderen komt uit onze behoefte aan waarheidsvinding voort.

Zoals we inmiddels hebben kunnen leren, van kleuterkalifaat in Den Haag tot wat groter kalifaat in Syrie en Irak, is dat een nogal westerse voorkeur.

Godsammekraken | 24-08-14 | 21:05

Ik snap nog steeds niet hoe Vice het voor elkaar gekregen heeft om een reportage over ISIS te maken en het te overleven.

wakkere_nederlander | 24-08-14 | 21:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl