achtergrond

Geenstijl

BREEK. Coup in Baghdad

Premier Maliki hield zojuist een TV toespraak waarin hij president Masum beschuldigt van ongrondwettelijk optreden. Hij zou een coup plegen met inzet van de regeringstroepen die loyaal aan hem zijn. Baghdad zou in een staat van lockdown verkeren. De Green Zone zou zijn omsingeld. De internationale luchthaven is gesloten. Later meer.
Update: Onbevestigde geruchten blijven onbevestigd. Presidentieel paleis zou omsingeld zijn door elitetroepen van Maliki. Tweets over de belegering van het huis van Masum hierrr.
Duidings: van Al Arabya over Maliki. Een sji-ietische splijtzwam. Niet heel nuttig om aan het roer te hebben als de Soennieten van ISIS in Irak de boel aan het genocideren zijn.
Voorspelling: in juni van dit jaar stelde een Amerikaanse intelligence official: "Baghdad is going to be overrun. The Green Zone is going down.” Hij doelde hierbij op een aanval door ISIS-milities. (Die kunnen allicht profiteren van de ontstane situatie.) Het verzamelen van troepen in Baghdad door Maliki kan achteraf gezien dus ook gewoon voorbereiding zijn op deze vermeende coup, met verdediging tegen ISIS als dekmantel.
LIVE: CNN livestream
Steun: Brett McGurk, Amerikaanse regeringsofficial, spreekt VS-steun uit aan President Masum.
Standoff: we gaan de nacht in met Maliki die zich met aan hem loyale troepen heeft verschanst in Baghdad, een vermoedelijk omsingelde president Masum, de VS die zeggen HUP MASUM! en ISIS rammelend aan de poorten van Baghdad.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.