
Staan wij even voor lul. Nol van Bekhoven was in Nederland opgegeven. Tumor in de slokdarm met uitzaaiingen naar de lever. Hou maar op, zeiden ze in Nederland. Jij bent dood voor de aftrap van het WK, claimden de Hollandse ziekenhuizen. Hopeloos, fuck deze shit, we geven het op, aldus goedbetaalde chirurgen in de operatiekamers der Lage Landen. Maar in België reageerden ze anders. Kom maar hier, zei het UZ in Gent. Dan fixen we je even. Zo gezegd, zo gedaan. Met behulp van een reguliere operatie werd Nol van Bekhoven opgeknapt. Chemootje er overheen en weg was de kanker. Peuleschil. Nol van Bekhoven is
genezen verklaard nog voor hij volgens de Hollandse artsen had moeten sterven. Jup, terwijl ze in de Nederlandse ziekenhuizen vooral aan het bakkeleien zijn over het exact
aantal tonnen dat na arbeidsconflict meegegeven moet worden aan specialisten, genezen ze in België gewoon patiënten. Misschien als de Nederlandse ziekenhuizen zich wat minder druk zouden maken over hoe de Wet Normering Topinkomens omzeilt kan worden, en de focus wat meer kunnen leggen op het genezen van zieke mensen, had Nol van Bekhoven gewoon in Holland succesvol behandeld kunnen worden. Want dit is een beetje genant. Zowel naar zogenaamd terminale kankerpatiënten toe, als richting de Belgen. Want hoeveel meer Nolletjes zijn er wel gesneuveld, terwijl ze in Gent gewoon opgelapt zouden zijn? Kijk, voetballen kunnen ze niet, die Belgen. Maar als wij mochten kiezen hadden we liever meer uitbehandelde kankerpatiënten dan een plek in de halve finale. Die behandelshit die ze in Gent hebben, die willen wij dus ook.
Reaguursels
Inloggen@jan_lid | 10-07-14 | 16:31
Ik ventileer hier gewoon mijn mening, en als je er anders over denkt, prima.
Of flikker op, ook prima.
Zeikwijf.
Leghetwelevenuit..... ik ben het helemaal met je eens. Ik geloof ook nooit dat het op deze manier gezegd wordt. En dat Geen Stijl (doet zijn naam hier nu wel eer aan) het dan zo brengt vind ik ook verschrikkelijk. Ik heb ook zelf (borst)kanker gehad (9 jaar geleden) en vond het vreselijk de tekst te lezen. Zoals hierboven staat is mijn ervaring helemaal niet. Ik ben zeer gevoelvol opgevangen, hoe slecht het nieuws ook was, hoe goed zijn mijn herinneringen aan alle zorg en medeleven van de artsen en verplegend personeel. Ik sta nog steeds onder controle van de chirurg en de oncoloog, en nog steeds is er een luisterend oor en tijd voor een praatje als ik ergens mee zit. En nee, ik kreeg zelfs na 5 jaar nog niet de bevestiging van dat ik genezen was. Ik blijf tot 10 jaar onder controle omdat ze weten dat de kans op nog een keer borstkanker te krijgen net zo groot is als iemand die het nog nooit eerder gehad heeft.
Wat een slechte manier van berichtgeving, door GeenStijl! Dit vind ik nou geen stijl!
Met deze stemmingmakerij krijgen jullie vanzelf de gewenste kortzichtige reacties.
" Hou maar op, zeiden ze in Nederland. Jij bent dood voor de aftrap van het WK, claimden de Hollandse ziekenhuizen. Hopeloos, fuck deze shit, we geven het op, aldus goedbetaalde chirurgen in de operatiekamers der Lage Landen. Maar in België reageerden ze anders. Kom maar hier, zei het UZ in Gent. Dan fixen we je even. Zo gezegd, zo gedaan. Met behulp van een reguliere operatie werd Nol van Bekhoven opgeknapt. Chemootje er overheen en weg was de kanker... "
of zou het echt zo gegaan zijn :((( om te janken!
Een maandje of drie geleden een intervieuw op de belgische radio. Volgens de geintervieuwde arts leeft een vrouw met borstkanker, behandeld in Belgie, gemiddeld 4 jaar langer dan in Nederland.
Er zal toch wel een reden zijn waarom nederlanders in de grensstreek geneigd zijn een second opinion te vragen in Belgie of Duitsland.
Over 5 tot 10 jaar zijn het gewoon Amerikaanse toestanden hier!
Het is zo ziek dat je dit soort basis voorzieningen aan de "vrije markt" overlaat.
Een paar jaar geleden zo ik je voor gek verklaard hebben maar deze Docu van Micheal Moore Sicko is wat dat betreft Profetisch als deze misdadige trend doorzet.
www.youtube.com/watch?v=9CDLoyXarXY
Nl ziekenhuizen zijn verworden tot geldhuizen lijkt het wel
Welke behandelingen Nederlandse ziekenhuizen voorschrijven hangt ervan af hoeveel geld ze ermee verdienen kunnen.
Ben zelf een klein half jaar geleden geopereerd in het UZ Gent, een preventieve borstamputatie met directe reconstructie met eigen weefsel. Doe ze daar al bijna 20 jaar. In NL staat deze operatie bij klein aantal ziekenhuizen in de kinderschoenen, en resultaten zijn lang niet zo mooi. Veel oncologen en plastisch chirurgen in NL kennen deze operatie niet eens!. Ook veel orthopedische operatie die ze in NL niet kunnen/willen doen, zijn daar standaard. Uitslagen bloedwerk/scans in NL week voor je uitslag hebt, in België binnen een dag. Verpleegsters die nog de tijd voor je nemen, en heel belangrijk, naar je luisteren. En ja de ziekenhuizen zien er soms niet zo fancy uit maar ik heb liever goede zorg dan een mooi ziekenhuis. Het is dat het 250km reizen is voor mij anders ging ik standaard naar België. Maar voor de 'ingewikkelde' dingen heb ik die reis zeker over. Ben het vertrouwen in de Nederlandse zorg allang kwijt.
Nol,het beste!
MrPan | 10-07-14 | 21:52
Heel graag gedaan man!
Ik zal vanavond met hem praten.... speciaal voor jou!
polderplebs | 10-07-14 | 21:38
Dat waardeer ik zeer.
@MrPan,
Ken het van dichtbij, wat u heeft is geen feest. Ik weet wel dat mijn pa enorm baat heeft gehad bij een operatie bij de in hierboven eerder genoemde dokter in Frankfurt (ben z'n naam even kwijt). Was wel palliatief maar heeft enorm geholpen voor een paar maanden.
Verder Leuk inderdaad het anekdotische verhaal van Nol. Is al eerder in het AD geweest staat mij zo bij. Als kanttekening In 2012 gingen er volgens het CBS 43377 mensen dood aan kanker. Dat zijn er circa 119 per dag. De gezondheidszorg gaat niet over anekdotes maar over enorme hoeveelheden mensen. Uiteraard zijn naast alle sterfgevallen er mensen in NL of BE of whatever die toevallig de geluksvogel zijn en tumorvrij verklaard worden. Dat komt dan in de krant.
Volgens mij moeten we altijd scherp zijn op wat we als maatschappij willen uitgeven aan de zorg. Helaas voor sommige mensen wordt het dan inderdaad een rekensom. Dat zal zeker soms ongepast rationeel overkomen, zeker als je net een onaangename diagnose gekregen hebt. Uiteraard dient graaien, corruptie en fraude vervolgd te worden. Maar uit de beperkte ontmoetingen en ervaringen met de mensen die werken in de NL zorg die ik heb gehad sta ik erg positief tegenover de zorg.
MrPan | 10-07-14 | 21:16
En terwijl je de frustraties weer van je af zit te tikken op dit anonieme forum lees ik jou reactie en word stil....
Kut man.... Ik wens je oprecht alle kracht en sterkte toe in deze zware tijd!
Ik ben blij voor je dat je kracht en troost haalt uit het geloof.
Ik bid nooit... zelden.... Maar geloof wel op een of ander manier in n opperwezen of grotere macht.
Ik zal vanavond met hem praten.... speciaal voor jou!
Het is waar.
Wat je hier in een maand aan zorgverzekering betaald, betaal je in België voor een heel jaar!
Wel is het zo dat wanneer je in België naar de huisarts gaat je een kleine vergoeding betaald en wanneer je naar het ziekenhuis gaat, moet je ook een kleine vergoeding betalen. Maar zelfs dan ben je in België vele malen goedkoper uit dan in Nederland.
Het is in België misschien soms allemaal niet zo high tech en luxe als hier, maar who cares. Het gaat om de zorg. En die is in Belgie prima. Evengoed als in Nederland. En het is niet eerlijk om af te geven op het medisch personeel. De verzekeraars en de huidige politici zijn uw werkelijke vijand. Ondanks dat ze zo mooi naar u lachen en u naar de oren praten.
In Nederland betaal je de hoofdprijs. Ik ben in de afgelopen 22 jaar maar 4 keer naar de huisarts gegaan en nog nooit naar het ziekenhuis, maar ik moet wel elke maand een fiks bedrag betalen aan premie voor mijn ziektekostenverzekering. Verplicht. Omdat de overheid het zegt en mij anders een boete oplegt.
Daarom mensen, als u volgende keer weer mag stemmen, zoekt U dan alstublieft uit hoe de vork echt in de steel zit en geeft U de juiste partij U stem. Misschien verdwijnt dan het gevoel dat ik heb dat ik financieel als een spons wordt uitgeknepen door de overheid en gaat het geld dat ik betaal aan belastingen naar de zaken en de mensen die het verdienen.
jan_lid | 10-07-14
Ik weet niet onder welke steen jij de laatste 30 jaar gelegen hebt, maar dit is al zoooo lang compleet achterhaald.
Nederland heeft : de mooiste en nieuwste ziekenhuizen, de mooist ingerichte wachtruimtes, en de beste en de mooiste restauraties het lijkt wel een sterrenhotel.
en ze hebben de nieuwste apparatuur..... en dan houdt het op!
Ze hebben tevens de slechtste organisatie, de meest beroerde zorg en kunde die je je voor kunt stellen, je krijgt 9 van de 10 keer geen specialst, maar een gesjeesde stageloper aan je bed!
En zo kan ik nog wel even door gaan.
Ik kan tientallen voorbeelden aan dragen van gepruts geknoei en amateuristisch geklooi.
Er vallen ongeveer 3000 verwijtbare doden per jaar door onkunde en gepruts.
De Nederlandse gezondheids zorg is net als het onderwijs en bv het politie apparaat van een dermate treurig niveau, dat het bijna lachwekkend is ware het niet dat het zo in en in triest is!
Wel 2 of 3 keer zo duur als bv in Belgie of Frankrijk... dat dan weer wel.
Waar ze trouwens in tegenstelling tot dit apenland ook geen wachtlijsten kennen.
Maar ik vertrouw op de Here Jezus. Als je Hem aanneemt als je Redder, de Messias, dan krijg je het eeuwige leven. Dat is natuurlijk in het hiernamaals, dus je zou zeggen dat je er nu geen moer aan hebt. Maar op deze aarde, dit leven, is maar tijdelijk, kijk maar hoe snel de tijd gaat. En dat je er op kunt vertrouwen dat je niet alleen door het dal moet. Dat Hij bij je is, al die tijd. Dat is een geweldige troost voor mij in deze situatie. Dáár gaat geloof om.
Met God is alles mogelijk.
Maar ik vertrouw op de Here Jezus. Als je Hem aanneemt als je Redder, de Messias, dan krijg je het eeuwige leven. Dat is natuurlijk in het hiernamaals, dus je zou zeggen dat je er nu geen moer aan hebt. Maar op deze aarde, dit leven, is maar tijdelijk, kijk maar hoe snel de tijd gaat. En dat je er op kunt vertrouwen dat je niet alleen door het dal moet. Dat Hij bij je is, al die tijd. Dat is een geweldige troost voor mij in deze situatie. Dáár gaat geloof om.
Met God is alles mogelijk.
Mijn oma kwam in het Martini Ziekenhuis in Groningen waar de diagnose blaaskanker werd geconstateerd met uitzaaiingen in de longen. Volgens de artsen was er geen behandeling meer zinvol, conclusie: er was er niets meer aan te doen. Hierop zijn we met haar naar Duitsland (ziekenhuis in Oldenburg) waar ze wel behandeld kon worden.
Haar blaas is verwijderd en de uitzaaiingen in haar longen bleken littekenweefsel te zijn.
Mijn oma was 80 jaar toen ze de operatie onderging.
Als het zinvol is om iemand te opereren kijken de artsen in Duitsland niet naar leeftijd, dat blijkt dus wel.
De Duitse artsen stonden er versteld van dat er in Nederland niets meer voor haar gedaan kon worden.
Inmiddels is mijn oma 87 jaar en geniet nog volop van het leven.
Diagnose 01-2006: kwaadaardig hersentumor. Oplossing: niets aan te doen! Op mijn vraag aan de specialist of Duitsland dan misschien een optie was? Antwoord: wat ze daar kunnen, kunnen wij ook. Wat nu? opereren, chemo en bestraling. Nee, laat maar. Als je toch niets kunt doen.
Mijn vraag aan mijn huisarts; Ik ga wel op zoek, wil jij mij helpen als ik iets vindt? Jij hebt medicijnen gestudeerd, ik weet niets. Prima. Nu, 8.5 jaar later gebruik ik een hoge dosering voedingssupplementen (gember, curcumin, mushroom plus Colchicine) Wordt niet vergoed door de verzekeraar maar krijg gelukkig een klein deel vergoed van het sociaal fonds van mijn werkgever. Mijn huisarts vindt het geweldig wat ik doe en voor mij is nu elke dag een feest. Kost me wel honderdvijftig euro per maand.
Korporaal Banaal | 10-07-14 | 13:04
ik had niet alles gelezen omdat ik stopte na uw opmerking,
ik zeg je hierbij in NL gaan idd meer kankerpatiënten dood dan nodig zou zijn, 1 nl wil niet doen aan nieuwe technieken B nl wil sommige medicaties niet verstrekken dus NIET BOEHOOEEE MAAR klopt nl is niet zo top als dat t lijkt in behandeling van kanker
Het is een kwestie van keuzes! In Nederland begint dat probleem al tijdens de opleiding, waar studenten al wordt geleerd om een (economische) afweging te maken over de vraag behandelen of niet. Daar gaat zoveel tijd aan verloren, dat afgestudeerde artsen een achterstand hebben in operationele handelingen ten opzichte van artsen in de ons omringende landen. Met die achterstand in vaardigheden haal je voor de patiënt niet het onderste uit de kan en laten we eerlijk zijn: dat wil de overheid ook niet... Daar is het beleid immers op gericht.
Altijd moeilijk om nav dit stukje tekst op Geen Stijl het hele verhaal te kennen en te begrijpen. Ik heb er ook op de radio iets over gehoord en men zei dat het pas 5 maanden na zijn operatie is. Nou, volgens mij krijg jij dan van geen een arts te horen dat je genezen bent. Ook niet in Belgie.... en inderdaad, zoals ergens in een reactie staat. Krijgen we het ook te horen als die betreffende patiënt binnen een jaar alsnog komt te overlijden? Ik hoop natuurlijk dat hij langer blijft leven, maar ik vind het een vreemd verhaal.
In Nederland kunnen we kiezen: we investeren in de qualiteit van de gezondheidszorg of we steken het geld in zorgmanagers...
Ik heb ook slokdarmkanker, met uitzaaiingen, dus einde verhaal.
Onder behandeling in het Erasmus MC. Ze hebben wel een paar foutjes gemaakt. Maar doen erg hun best om het onderste uit de kan te kan halen.
En wachttijden zijn erg kort., voor scans of iets dergelijks.
Flappie2006 | 10-07-14 | 16:39
Leuk je lofzang op DSW. Goede verzekeraar daar niet van. Zeg ik, zeer goede ( voormalige ziekenfondsverzekeraar ) maar kijk ook eens naar een paar andere in het ( voormalige ) particuliere segment. Er is wat kiezen! Laten de paupers vooral bij Achmea, CZ en Menzis blijven. Wel zo rustig als je kwaliteit nodig hebt!
In Belgie is een slordige twintig jaar geleden een flinke hark door de zorgsector gehaald. Hier worden alleen kruiwagens, wat zeg ik, vrachtwagens met geld in colone naar de zorg gestuurd. Ons geld. De hark zit aan de andere kant van het bureau zijn geld te tellen.
In een ding hadden de artsen gelijk, in het Nederlandse zorgsysteem is overleven kansloos.
Korporaal Banaal | 10-07-14 | 13:04
Nuance. Daar heb je een punt. Maar hey dat is zorggeld waar we het over hebben he? Dus wellicht hadden we meer techniek kunnen inkopen als we geen TE dikke laag TE dik betaalde managers, zorgcoordinatoren, districtsadviseurs et cetera hadden in diezelfde zorg. We lopen achter.
Belgie heeft ook kortere wachtlijsten, zr geven daar minder om de topinkomens van de directie en miljardenwinsten van zorgverzekeraars. Voor een paar tientjes ben je daar ook al verzekerd tegenover meer dan honderd per maand...
-weggejorist-
In Nederland zijn de wachtlijsten zo lang dat je sowieso kansloos bent.
Schering en inslag dit. Ik ken iemand die na een operatie nooit meer zou kunnen praten. In Belgie echter meteen geholpen, met goede afloop.
Dit zijn tweede wereld oorlog praktijken.
Het lijkt wel of er afspraken zijn gemaakt om de oudjes met kanker maar te laten kreperen. FF ervoor zorgen dat de pensioenen voor de latere generaties veilig worden gesteld. GAD-VER-DAM-ME ZEG!!! Wat een kudtzooi is het geworden in dit land!!
Mogen ze na 12-15 jaar studeren (met max loon 4500 bruto) dan als ze eindelijk specialist zijn in een maatschap 270.000 verdienen om hun SCHULDEN af te lossen?
jan_lid | 10-07-14 | 16:31
Overigens zou zo'n experimentele behandeling hier waarschijnlijk academisch plaatsvinden. En academisch specialisten zijn in loondienst en krijgen (bruto) ca. de helft van de hierboven genoemde 270k....
@Verwilder(s)t Niet | 10-07-14 | 14:59
Ik ken de details van dit specifieke geval niet dus daar kan ik niet op antwoorden, maar vraag jezelf eens af bij hoeveel procent slagingskans zou jij de operatie ondergaan waarvan het alternatief 100% dood is?
Ik zou ook een kleine kans aangrijpen, jij niet?
-weggejorist-
De gecombineerde slokdarm-lever-operatie die Nol onderging, was uniek voor België, maar al vaak uitgevoerd in Engeland en Japan. Toch willen Nederlandse artsen er nog niet aan beginnen. Slechts één ziekenhuis, ZorgSaam in Terneuzen, heeft een jarenlange samenwerking met Gent. Zij regelden de voor- en nazorg.
Zorgverzekeraar DSW uit Schiedam vergoedde, bij wijze van uitzondering, de operatie. "We zijn heel blij dat het goed gaat met deze meneer, maar operaties in het buitenland blijven een uitzondering, die we keer op keer beoordelen," zegt directeur Chris Oomen van DSW.
Voor Nol en Anja verdient DSW een standbeeld. "Ze steken hun nek uit. Het is een reguliere operatie, geen vage alternatieve therapie. Ik kan er nog steeds niet bij dat Nederlandse artsen niet durven."
Slipsnifter | 10-07-14 | 13:55
ik kan niet op iedereen reageren, kost te veel tijd.
Feit is dat iedereen moet inzien dat (bijna) alle specialisten nog steeds het vak uit roeping doen en lange dagen maken, inclusief snachts (achter)wachten draaien, denk je de verantwoording in. Hier geen financiele gevolgen maar het gaat over levens, geen budget a la belastingdienst oeps 20 miljoen kwijt maar we praten er niet over.
In nederlands leveren we het wetenschappelijk onderbouwde zorg, niet louter experimentele dingen waarbij zoals bovenstaand voorbeeld de 'succesvolle' vermeld worden en dna slechts tijdelijke (5 maandse) resultaten.
Misselijk word ik ervan hoe nederlandse ziekenhuizen en hun personeel weggezet worden als graaiers zonder hart voor de patiënt.
dan over het salaris. Mogen ze na 12-15 jaar studeren (met max loon 4500 bruto) dan als ze eindelijk specialist zijn in een maatschap 270.000 verdienen om hun SCHULDEN af te lossen? Daarbij zoals reeds vermeld moeten ze hun eigen verzekering en personeel etc hier ook van betalen.
De specialist in loondienst zit onder de balkenende norm, daar lacht de gemiddelde econoom / jurist de ballen uit zijn broek voor, net zulke lange dagen, veel kortere opleiding.
De grote boosdoener waarom ned. zorg duurder is, is de macht van de grote 4 zorgverzekeraard. Die bepalen momenteel alles. Zowel in medische als farmaceutische wereld. Dit zal alleen maar toenemen want gesteund door de politiek (lees preferentiebeleid etc.)
maar goed, vooral weg met ons, als het je hier niet bevalt, ga je toch lekker MRSA opdoen in het buitenland? vergeet je liters antibiotica niet.
zeikerds.
zo, tijd voor pilsch, mijn werkdag zit erop.
Een beetje verdere duiding :
www.hln.be/hln/nl/14/You/article/detai...
"De uitzonderlijke behandeling die hij in Gent onderging was nog niet eerder in België en Nederland uitgevoerd."
dussss
borderlijntje | 10-07-14 | 13:36
Hier idem dito. Gevallen, erge pijn aan de enkel. Huisarts weigert doorverwijzing voor röntgenfoto. Dagen later nog meer pijn. Huisarts begint te zweten en verwijst door naar het ziekenhuis. Daar uren gewacht, foto, gescheurd bot. In een gehuurde rolstoel het ziekenhuis uit want lopen mocht niet meer. Het weigeren van doorverwijzingen door huisartsen moest bij de wet verboden worden. Bij gebleken misbruik van onderzoeken moeten ze dan maar achteraf sancties aan de patiënt opleggen, maar vooraf een onderzoek weigeren kan echt niet. En toch gebeurt het continu.
het verschil is het volgende, de ziekenhuizen in nederland zien er vaak mooi uit, in belgie vaak ouderwetse gebouwen.
in nederland is de zorg minimaal, in belgie perfect en maximaal
in nederland betaal je een vermogen voor zeer matige zorg, in belgie is dit anders geregeld, en vele malen goedkoper
@ZZP-er | 10-07-14
Klopt wel degelijk.
www.geldenrecht.nl/artikel/2007-12-14/...
ALLE behandelingen in Belgische ziekenhuizen aan Nederlandse patiënten, of ze er nu wel of niet wonen, worden netjes gedeclareerd bij de NL ziektekostenverzekeraar!
In Nederland opgegeven, in het buitenland genezen.
Niets nieuws, in Spanje al meerdere keren meegemaakt.
Gelukkig niet zelf maar kennissen die er overwinteren.
Als ik iets krijg hoop ik dat het in de winter in Spanje is.
@Oud wijf | 10-07-14 | 13:34 Ja, hij had gelijk maar kon dat niet weten. Het verschil tussen een hemacarcinoom of hemoantigoon (kwaadaardig of goedaardig) is enkel vast te stellen met een kweek - het ding moet er in ieder geval (deels) uit om dat vast te stellen.
En dàt heeft-ie niet gedaan. Gokken dus, met het leven van mijn dochter #dramaqueenalert
Succes met je behandeling btw. Ik hoop dat het ook deze keer goed voor je afloopt.
Valt wel mee hoor, met die " slechte" Nederlandse zorgkwaliteit. www.zorgvisie.nl/Kwaliteit/Nieuws/2012...
Daarnaast, in Duitsland val je financieel in een diep gat als je ziek wordt. Fijn voor deze man, dat hij geneest dankzij een in een Nederland nog niet erkende methode, maar risicomijding in mij ook wat waard!
Het is hier ook veel belangrijker dat de top van de zorginstelling miljoenen aan bonussen krijgt. En dan tijdens het baantje wisselen tussen de Old Boys ook een ontslagpremie.
Wat moet je nou met al die stomme patiënten? Die zijn alleen maar vervelend. Hoe kun je nou je werk doen (=graaien) als die alle geld opmaken. Dat ze maar gauw doodgaan, dan zit er meer bonus in.
Dank, @smuts.
@The Kwisatz | 10-07-14 | 14:48
Maar.... hoe groot was de kans dat hij de operatie niet overleefde... en hoeveel tijd had hij zonder operatie?
Wat zijn de risico's na een geslaagde operatie?
soms moet je meer overwegen, en vooraf... achteraf is het altijd makkelijk.
@D.Stapel | 10-07-14 | 14:09
Ik lees net dat in België de zorgkosten ongeveer 100 Euro per jaar zijn. Ik betaal meer per maand!
Maar hier kan die behandeling niet en in België wel en vooralsnog zijn de berichten over het slagen positief.
Dus nogmaals, wat als de man het wel overleeft? Hier was hij met 100% zekerheid doodgegaan, nu heeft hij een kans.
Zo'n kans had jij niet aangegrepen?
@Oud wijf | 10-07-14 | 13:25
Je hebt gelijk en mijn medeleven!
@D.Stapel | 10-07-14 | 13:19
"keuze: risicovolle operatie + daarna alsnog doodgaan, of alleen doodgaan zonder rompslomp van operatie?"
Dat hangt m.i. erg af van de risico-aversheid van de patient. Zeker, kosten mogen daarbij niet vergeten worden... en totale wild west acties zou ik als medicus dus ook niet willen uitvoeren.
@D.Stapel | 10-07-14 | 13:11
Mwaah geen idee - het klinkt echter of u uw nick geen eer aandoet dus wie ben ik om er tegen in te Stapelen (argumenteren zonder bewijs)
Echter, soortgelijke denkbeelden waren er ook bij andere kankersoorten maar dankzij verbeteringen in systemische therapie werd juist een stuk lever weghalen weer aantrekkelijker.
@Smuts | 10-07-14 | 14:20
Oeps sorry, willekeurig EU buitenland, that is.
@Kobus Kloothamer | 10-07-14 | 13:04
Je kan een E112 formulier aanvragen waarmee je binnen een willekeurig buitenland onder de daar geldende ziektekostneverzekeringsvoorwaarden behandeld kan worden (bijv. in de UK volgens de NHS).
Denk niet dat de verzekeraars dat graag willen vertellen want het is voor hen maar administratieve rompslomp.
@D.Stapel | 10-07-14 | 14:06
Niet behandelen betekent een doodvonnis op korte termijn, bij wel behandelen hangt succes mede af van de lichamelijke conditie. Lijkt mij een gemakkelijke keuze, maar ik ben dan ook geen steenrijke verzekeraar of een ziekenhuisdirecteur.
En je draait de zaken om. In de formulering van de oncoloog was de gezonde 80-jarige de uitzondering (behandelen) op de regel (niet behandelen). Dat betekent in feite dat iedere bejaarde die de praktijk binnenwandelt als een ongeneeslijk wrak wordt beschouwd, hetzij het tegendeel bewezen kan worden. Je maakt mij niet wijs dat een dergelijke perverse instelling niet puur en alleen met geld en economische rendabiliteit te maken heeft.
@jan_lid | 10-07-14 | 12:58
Kom 's met bewijs dan ipv een stelling.
@Verwilder(s)t Niet | 10-07-14 | 13:49
Ja, ongetwijfeld in het algemene. Maar met kanker wordt "uitbehandeld" wel vooral ten negatieve gezien.
@Carsi | 10-07-14 | 14:01
Er is vast wel een of ander meldpunt waar je kan klagen. Zou dat zeker doen en desnoods naar de rechter. Moet je wel weten dat je inderdaad bij een gecontracteerd ziekenhuis was e.d. (serieus bedoeld).
Anoguurder | 10-07-14 | 13:52
Ik snap het ook niet.
Het minst moderne ziekenhuis hier is "the place to go" voor beeldvormende behandelingen (rontgen, cat scan, MRI). Hoe die het doen weet ik niet: maar ik ga daar naartoe, krijg foto en heb de uitslag in exact dezelfde tijd als het dichterbijgelegen ziekenhuis erover doet een afspraak te maken (en dan moet je dus nog door de molen van afdelingen die uren op de afspraken achterlopen ed)
@Best koud hierboven | 10-07-14 | 13:40
Ik weet ook niet wat Quid snuift maar zelfs het nogal tendentieuze AD artikel noemt het woord "genezen" niet maar alleen "tumorvrij". Laten we maar aannemen dat Quid de "nodeloos kwetsend" saus erbij gegooid heeft...
Kanker wordt niet voor niets pas als genezen gezien als je 10 jaar later nog geen recidive hebt - en dat gun ik Nol van harte maar het blijft de vraag of het gebeurt: juist omdat kleine uitzaaiingen/stamcellen weer de kop opsteken is het zo'n kutziekte.
Overigens heb ik zelf ervaren dat je in Belgie en andere buitenlandse ziekenhuizen de kans krijgt op een meer agressieve chirurgische aanpak (ja, met ook sterfterisico) waar in Nederland slechts chemo werd gepland.
Nederland is helemaal gek op zgn. "evidence based medicine" met statistieken e.d. maar vergeet m.i. dat je evidence soms alleen maar verzamelt door meer risico te nemen (in samenspraak tussen arts en patient) middels een individuele aanpak - je kan bijv. een 70 jarige van 10 jaar geleden met enkel chemo niet vergelijken met een fysiek goede 30 jarige van nu... terwijl dat wel in de statistieken terugkomt.
De behandelend chirurg in Gent: want kanker is geniepig en voor conclusies is het erg vroeg
Genezen ben je pas na een wachttijd van 5 jaar, als er in tussentijd geen kanker is vastgesteld. Dus is dit artikel wel erg voorbarig.
Maar ik wens Nol alles goede en gezondheid.
@Quid
Zowel VOOR zogenaamd terminale kankerpatiënten, als VOOR de Belgen.
Wat is er mis met normale, gebruikelijke, bekende voorzetsels? Dat vraag ik u af, heer Quid.
@The Kwisatz | 10-07-14 | 14:05
Het is ook in het belang van de patiënt om de zorgkosten niet inacceptabel hoog te laten stijgen, verder moet de patiënt ook in bescherming worden gebracht tegen ineffectieve behandelingen en negatieve effecten van behandelingen.
.
Deze man heeft mogelijk wel degelijk wat verloren, ik weet niet die periode in het ziekenhuis was vast geen feest en hij heeft een risico gelopen op ernstige complicaties.
Slipsnifter | 10-07-14 | 13:55
Wel grappig dit, ik woon in Belgie en werk in NL. mijn totale premie is 1500, in Belgie voor mijn vrouw 2300. Voorts is in belgie de hele financiele huishouding van de medische zorg zeer schimmig, zodat vergelijken eigenlijk niet mogelijk is.
Over service level: helemaal eens, maar is dat niet precies hetzelfde NL gen dat de meeste reaguurders hebben? Lekker bot willen zijn tegen anderen omdat je anders begint te twijfelen aan je eigen eerlijkheid?
In Nederland is de Zorg met alles bezig behalve Zorg. Begint al bij de verzekering. Super die privatisering. Echt een super succes.
@Gootbalkoning | 10-07-14 | 14:02
Als iemand 80+ is en er uitziet alsof hij binnen jaar door hartinfarct of iets anders zal omvallen is het niet verstandig op een behandeling met diverse bijwerkingen te starten tegen een ziekte die hij waarschijnlijk toch makkelijk qua tijd zou overleven. Helaas verkeerd begrepen wat de oncoloog/uroloog bedoelde.
@D.Stapel | 10-07-14 | 13:08
Als jij te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent en dat je op korte termijn dood gaat. Maar er is een risicovolle behandeling met een (kleine) kans op succes, wat doe je dan?
Als deze man dit jaar alsnog overlijdt heeft hij niks verloren want dood ging hij toch, maar wat nou als hij het door die behandeling overleeft? Is dat dan ook onterechte schade voor de Nederlandse zorg?
We laten mensen doodgaan die eventueel nog te redden waren maar we vinden het te duur en het slagingspercentage te laag en dus laten we ze gewoon verrotten.
Misschien en stukje van de Eed van Hippocrates in herinnering brengen: " In ieder huis waar ik binnentreed, zal ik slechts komen in het belang van mijn patiënten."
En dus niet het winstbejag van de zorgverzekeraar.
Best koud hierboven | 10-07-14 | 13:48
Dat mag u denken of hopen dat dit niet zo is.
Feit is dat het meer de richting op gaat van geld verdienen dan zorg verlenen. Het wordt een commercieel bedrijf. En dat is nooit goed.
Mijn vrouw werkt al meer dan 25 jaar in een van de grootste Academische ziekenhuizen van Nederland. Zij ziet bijna elke dag de consequenties hiervan.
80-jarige oom, kreeg onlangs de diagnose prostaatkanker.
"Normaal behandelen we mensen van uw leeftijd niet meer, maar omdat u nog zo vitaal bent..."
Zover is het inmiddels dus gekomen. Waar bij elk weldenkend mens alleen de afweging "ziek zijn betekent de best mogelijke zorg krijgen" geldt, hanteren de heren medici en zorgbestuurders heel andere normen.
Welk economisch rendement heeft uw leven nog? Zit u achter de geraniums? Dan bent u sowieso dood beter af. Dure medicijnen nodig? Dan gaan we eens kijken hoe vitaal u nog bent. We moeten per slot van rekening wel nog iets aan u kunnen verdienen.
En dan: wie bepaalt wat "vitaal" is? Een bejaarde die nog z'n eigen boodschappen doet wel, en iemand die dat niet meer kan niet? En wat als die invalide wel nog tot intellectueel werk in staat is? Het lijkt erop dat het humeur van de behandelende arts en de mate van gevuldheid van zijn portemonnee in dergelijke situaties de doorslaggevende factor is - en het verschil tussen leven en dood uitmaakt.
Steeds maar weer dat gelul over de zorgverzekeraars. Stelletje paupers! Betaal een tientje per maand meer bij een goede verzekeraar en je mag naar het buitenland. Geen toestemming van de zorgverzekeraar voor nodig. Blijf vooral hangen bij krullebol van d'66 dan zit je goed. Pakt maar 5 ton mee bij Menzis
-weggejorist-
@D.Stapel | 10-07-14 | 13:50
Ik weet er eg veel van DBC en DOT. 1 bloedonderzoek kan een patient van DBC1 naar DBC2 verhuizen, met als resultaat meer inkomsten, soms wel 100-den per patient.
DBC werd allereerst aan ZH overgelaten, die duwden patienten steevast in meest vergoedende DBS (spookfacturenaffaire) Nu DOT: ben je op de hoogte van beslisregels kun je met een kleine aanpassing ook sturen dat een patient in een ander DBC terecht komt welke meer vergoed.
de ziekenhuizen,specialisten en andere zorgverleners lichten verzekeraars en uiteindelijk dus patienten op dat is een feit.
Dit komt zelden aan licht, ook een feit. Komt het aan het licht wordt het onder tafel geregeld: ook een feit.
.
Ga maar vooral verder met spijkers op laag water zoeken en mensen beschuldigen van zaken waar jij absoluut geen enkele notie van hebt.
Sorry van mijn reactie; word er nogal boos om!
KUT NEDERLAND.
@Carsi | 10-07-14 | 13:46
Dat lijkt me echt heel raar. Blindedarmoperaties worden altijd vergoed door de verzekeraar. Dan ben je ofwel bij een niet-gecontracteerd ziekenhuis geweest, ofwel er is iets anders aan de hand. Mijn ervaring is dat er eerder veel te veel (onzin) wordt vergoed dan te weinig.
Goedkoop onzin artikel wat nergens over gaat. Puur om ergens op te kankeren. Alsof die Belgen die vrouw zoveel kans geven, echt niet hoor. Als je uitbehandeld bent, probeer je alles en overal ter wereld wat, 95% van de keren helpt het alsnog niet of ben je zelfs nog sneller deaudt en heel soms heeft er iemand geluk.
Waarbij nog gezegd moet worden dat 'uitbehandeld' wel heel heel heel vaak een kortstondige garantie blijft. Bij hoeveel mensen steeds kanker even later alsnog niet de fataal de kop op.
@zeertegendradig | 10-07-14
Precies, het overgrote deel gaat naar de graaiers, wat er overblijft naar de patient.
En dan meestal ook nog de verkeerden.
Op de verenigde staten na hebben we zo'n beetje de duurste gezondheidszorg ter wereld. De duurste, niet de beste. Het is niet voor niets dat zowel verplegend personeel als specialisten tot de best betaalden van Europa behoren.
Ook de huisartsen verdienen twee keer zoveel als in België of Frankrijk. De tijd dat je in de gezondheidszorg werkte omdat het een roeping was is voorbij, of het moet zijn dat je een roeping heb om stinkend rijk te worden.
Dat is al heel lang bekend.
In nederland is het: "We kunnen helaas niets meer voor u doen".
In andere landen is het: "We gaan voor u doen wat we kunnen".
In nederland draait alles om geld, er wordt een kosten/baten analyse gemaakt, en als de kans op genezing kleiner is dan de kans dat het niet helpt is de keuze snel gemaakt.
En dat terwijl de zorgkosten hier zo`n beetje het duurst zijn van heel europa, net als zo`n beetje alle kosten.
Tyfusland.
Het ergste in de Nederlandse zorg zijn de zorgverzekeraars. Als je de paleizen ziet waarin zij resideren, dan weet je precies wat er met het geld in de zorg gebeurd.
DeSjaak1000 | 10-07-14 | 13:50
Dat is absoluut onjuist. De 400 euro betreft een combinatietarief waar alles van wordt betaald. Ik zal niet zeggen dat vrijgevestigde medisch specialisten het slecht hebben, maar hun inkomen is tegenwoordig op basis van werklast begrensd op rond de 270.00 euro/jaar. Daarvan moeten ze alle lasten dragen, inclusief de secretaresses van de maatschap.
-weggejorist-
Mijn moeder is met succes behandeld in Belgie voor haar aneurysma waar nederlandse 'specialisten' en 'doktoren' haar vertelde dat ze niets voor haar konden betekenen. Ook de zorgverzekeraar had argwaan bij het succes van behandeling. Zo sneu, je moeder het bijltje neer te zien leggen omdat ze voor nederland gewoon te duur is.
Gelukkig heeft mijn advies voor een second opinion in Belgie gezorgd dat haar lifespan met 15+ jaar verlengd is. Als ik zelf iets ernstigs hebben zou, krijgen specialisten hier ook de dikke vinger en haal ik op eigen iniatief elders een second opinion.
Het is belachelijk. In Belgie waan je je in een ziekenhuis van de jaren 80, maar wel met expertise, kennis waarmee ze je kunnen helpen. Waar gaat het hier nou mis dan?
@D.Stapel per saldo hoor ik je niet ontkennen dat er in Belgie en Duitsland langer doorbehandeld wordt en dat kostenbesparing het motief is in Nederland. Misschien moet je je als ijdeltuitje toch eens wat meer verdiepen in de vraag hoe zich dat verhoudt tot de kwaliteit van leven, waarin perspectief bieden in het buitenland hoger gewaardeerd wordt dan in het spreekwoordelijk gierige Holland.
XaleX_2 | 10-07-14 | 13:47
Copy/paste? Dat heet iets uitzoeken, ipv ongefundeerd sentimenten de wereld ingooien.
niks mis mee | 10-07-14 | 13:34
400 euro, enig idee wat er allemaal achter de schermen in een ziekenhuis zich afspeelt? Secretaresses, schoonmaak, verpleegkundige, poli-medewerkers, laboratoria, afspraken, brieven, beveiliging, overleg met collega's, zorgen dat er 24u iemand beschikbaar is. Het is niet alleen die 10 minuutjes dat jij daar binnen bent.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:40
.
.
Dat zou zo zijn als de specialist in loondienst van het ziekenhuis zou zijn. Maar de meeste specialisten zijn gewoon ''ondernemer'' (maatschap) en die 400 verdwijnt in de maatschap en niet op de rekening van het ziekenhuis.
@Verwilder(s)t Niet | 10-07-14 | 13:46
Duidelijk dat je niks van het systeem af weet.
De echte Stolwijker | 10-07-14 | 13:39
Dank voor de ondersteuning, je hebt gelijk ook, ik ben weg.
XaleX_2 | 10-07-14 | 13:47
Betreffende medicijnen hebt u helaas gelijk. Maar als u kiest voor een restitutiepolis, mag u zelf uw ziekenhuis uitkiezen. Zelfs in overleg een buitenlands ziekenhuis.
@Igor Putkin | 10-07-14 | 12:58
Volgens die redenering ben jij dus uitbehandelde kankerpatient: Iedereen gaat uiteindelijk dood.....
Uitbehandeld: een aandoening of ziekte waar (volgens de specialist) niets meer aan is te doen. Doodgaan staat hier deels los van. Iemand die genezen is is ook uitbehandeld.
Even wat relativerende woorden bij deze ongenuanceerde ophef.
-
Kende ook iemand die in NL uitbehandeld was en in BE een vervolgbehandeling onderging. Resultaat: nog eerder dood, want lichaam kon Belgische behandeling niet meer aan.
Nog zo een... Ik moest een MRI scan hebben. In Nederland bijna niet voor mekaar te krijgen. En als het al "mag" moest ik 8weken wachten voor ik terecht kon. In België bij huisarts? Meneer u kunt vanavond al een MRI scan laten doen in ziekenhuis.
@Jan greeden42084575 | 10-07-14 | 13:37
Anekdotisch bewijs. Ik ken tonnen mensen die een MRI-scan hebben gehad zonder gezeur en zonder wachttijd. Toen mijn man met een akelige diagnose werd geconfronteerd werden binnen een week alle vervolgonderzoeken benodigd voor een volledige diagnose afgerond. Inclusief een MRI.
Nee, de Nederlandse zorg is niet heilig en niet foutloos, maar om ze af te schilderen als incompetente en geldbeluste afzetters zoals in dit topic door zowel de schrijver als de reaguurders wordt gedaan, vind ik onterecht.
Carsi | 10-07-14 | 13:33
Mijn excuses. Binnenkort moet ik op weg naar mijn eindbestemming weer door dat smerige land over die rommelige snelwegen met chronische middenbaanrijders. Het zijn de zenuwen denk ik. Ik zal mij proberen te beheersen.
Genezen verklaard. Ik denk het niet. dat kun je pas na +/- 5 jaar beoordelen.
Wat betreft beeldvormende onderzoeken kun je echt beter in NL terecht. Maar iedereen mag z'n eigen keuze maken.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:24
Leuke copy/paste hoor, maar zolang ik niet kan kiezen naar welk ziekenhuis ik mij wil laten behandelen en welke medicijnen en welke behandeling ik krijg kies ik 10x liever voor het buitenland. In NL bepaalt de verzekeringsmaatschappij wat er met mij gebeurt en wanneer ik dood kan vallen.
@niks mis mee | 10-07-14 | 13:34
Was dat soms het Antonius? Die weten wel weg met declaraties... (Andere Ziekenhuizen ook trouwens). Ben ervan overtuigd dat ik wel eens een extra onderzoekje heb gehad omdat dan een bloedtest van 10 Euri een extra declaratie van 2 a 300 Euri oplevert.....
-weggejorist-
Jan greeden42084575 | 10-07-14 | 13:37
De rest betaalt u daar via de inkomstenbelasting. Die is in B de hoogste ter wereld. En via de gigantische staatsschuld natuurlijk. Ik vraag me trouwens echt af hoe de Belgen die gaan aflossen, helemaal met dat blok aan het been dat Wallonië heet. Belgen kunnen namelijk helemaal niks, qua industrie of anderszins dat de rest van de wereld wil hebben.
We zijn een beetje het 'gekke gerritje' aan het worden van Noord-Europa, op allerlei gebieden in onze maatschappij gaan de competenties achteruit en worden de verkeerde prioriteiten gesteld. Nederland kennisland, my ass! Het afvalputje van Europa wordt steeds meer bewaarheid!
D.Stapel | 10-07-14 | 13:24
Maar een aantal zaken klopt niet:
The NL is characterized by a multitude of health insurance providers acting in competition,
and being separate from caregivers/hospitals.
Er zijn er volgens mij maar 4 (echte).
"Dutch healthcare seems able to deal with new conditions and deliver top results. Since the start of reform in 2005 there has been radical improvement and a lesson to learn. The Dutch have established a European model to copy not least by abolishing single-payer systems."
Als ik het goed gelezen heb, slaat dat 'new conditions' terug op de verouderende bevolking. Ik kan niet zeggen dat we daarin nu de juiste koers hebben ingeslagen.
En dit vind ik ook twijfelachtig:"We thank the ministries and agencies in the Index countries for creative dialogues on the
interpretation of data."
Creatieve dialoog over de interpretatie van de gegevens komt op mij over als de WC-eend-expert die zijn eigen resultaten wel even zal toelichten.
niks mis mee | 10-07-14 | 13:34
400 euro, enig idee wat er allemaal achter de schermen in een ziekenhuis zich afspeelt? Secretaresses, schoonmaak, verpleegkundige, poli-medewerkers, laboratoria, afspraken, brieven, beveiliging, overleg met collega's, zorgen dat er 24u iemand beschikbaar is. Het is niet alleen die 10 minuutjes dat jij daar binnen bent.
Ik ben ervan overtuigd dat er voor ieder voorbeeld dat hier genoemd wordt, een tegenvoorbeeld is te noemen van iemand die in België de verkeerde diagnose heeft gekregen, bot geweigerd is, of is overleden door een medische fout.
De meneer uit het artikel heeft in België een behandeling gekregen die daar voor het eerst uitgevoerd is; in Nederland had men er ook geen ervaring mee en was men niet overtuigd genoeg dat ze het konden, en dat het zou helpen. Vijf maanden na een kankeroperatie kan je on-mo-ge-lijk zeggen dat je genezen bent. Over het algemeen kan gesteld worden dat als kanker (slokdarm) eenmaal is uitgezaaid naar een ander orgaan (lever), dat er waarschijnlijk ook elders tumorcellen zitten of circuleren die op termijn gaan opspelen. Hoeveel extra tijd deze risicovolle operatie hem opgeleverd heeft is dus nog absoluut niet bekend. Bovendien: als hij bij de operatie overleden was dat had er een bericht gestaan over Belgische charlatans die met het leven van een patiënt hebben gespeeld omdat ze zelf een primeurtje wilden...
Quid: Belgie is ook Lage Landen.
Bovendien de naam Belgie is een synoniem voor Nederland.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:24
Hoe gelijk je ook hebt, ik denk dat je een zinloze strijd voert. De agenda van heel veel figuren in deze panelen gaat niet om feiten, maar bestaat uit het zorgvuldig zoeken van casuïstiek die zou moeten aantonen wat een slecht land Nederland is en hoe geweldig het elders is. Ik weet niet waar het vandaan komt; een soort treurige machteloosheid over het eigen lot denk ik. Want zaken waar Nederland in uitblinkt, worden of weggemoffeld of betiteld als HOAX!!1! Andersom hoor je een figuur als James Lastig nooit als er eens iets beroerds over België wordt gemeld. En geloof me, zulk nieuws is er genoeg. Sla hln.be er maar eens op na.
.
Het is frappant. Aan de ene kant worden weg-met-onzers als D66-politici, islamknuffelaars en journalisten hier de tent uit geschreven. Aan de andere kant is de virulente Nederland-haat nergens zo groot als in deze panelen, uiteraard opgestookt door accijnsvluchtelingen en andere one trick pony's die de hele dag vanuit hun eenzame buitenland zitten te wachten totdat ze hun oude vaderland weer eens kunnen afbranden.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:24
Je kunt met je statistics komen zoveel je wilt.
Ik woon al 13 jaar in België en heb een chronische ziekte.
Mijn behandelingen in het Nederlands ziekenhuis waren ronduit schandalig te noemen. Man man man wat een tragedie. Wachttijden van wel 3 maanden etc..
In België dan... snel en deskundig. Problemen waar ik in Nederland al wel 2 jaar mee liep en er niets gevonden kon worden werden hier in één gesprek met specialist gevonden en drie dagen (jawel 3 dagen)later al behandeld EN verholpen.
Nog zo een... Ik moest een MRI scan hebben. In Nederland bijna niet voor mekaar te krijgen. En als het al "mag" moest ik 8weken wachten voor ik terecht kon. In België bij huisarts? Meneer u kunt vanavond al een MRI scan laten doen in ziekenhuis. Deze MRI blijft daar beschikbaar tot 11 uur s'avonds vertelde de dokter mij toen hij mijn verbazing zag. Want apparatuur is duur en moet genoeg uren draaien.In Nederland stopt alles om 5uur.
En wat moet ik hier in België betalen paar jaar een zorgkosten. Rond de 100 Euro. Voila.
Knie gebroken bij sport. Huisarts zag geen fractuur en vond kostbare röntgenfoto niet nodig. Bleek verbrijzeld scheenbeenplateau plus kuitbeen gebroken. "Altijd lastig te zien en het was een waarschijnlijkheidsdiagnose", kletst de huisarts zich eruit. Orthopeed bijkans woest dat ik er wekenlang mee rondliep. Opereren en rechtzetten te laat: was al vast vergroeid. De balans: één kreupele erbij, maar één röntgenfoto (bijna) bespaard. True story.
Piet_Snot | 10-07-14 | 13:17
Carsi | 10-07-14 | 13:24
Dat is helemaal niet te vergelijken zo natuurlijk, het gaat om de kosten per BNP.
Dan zit Nederland in totale zorgkosten (dus incl ouderenzorg wat bij ons relatief duur is) op 11.8% en België op 10.9%. 4 290 dollar per Nederlander en 3 560 dollar per Belg.
En ik ben bang dat de behandeling van bovengenoemde meneer door een Nederlandse verzekering is betaalt.
Flutargument dat het een nieuwe techniek betreft. Die techniek hadden die NL artsen ook zichzelf kennis van laten nemen en kunnen inzetten net zoals ze dat in Belgie gedaan hebben. Hangt er vanaf of je lui achterover leunt en het geld ziet binnenstromen of je ambitieus bent en betrokken bent met je patienten en dus interesse en kennis neemt van nieuwe behandelwijzes en technieken. Kom dus niet met dat lul argument.
Komt bij dat de NL artsen merendeel in maatschappen werken en zichzelf verhuren aan ziekenhuizen. Ook hier blijkt maar weer uit waar de focus ligt. In ieder geval NIET bij de patient...
@Vraagstaartje, 13.16
Dan had die Nederlandse arts toch gelijk: is goedaardig, niets aan doen.
Verder heb ik het kennelijk getroffen, dat ik 3 keer uiterst vakkundig en vriendelijk behandeld ben in Tiel en Utrecht, als ik die verhalen zo lees.
Laatst nog 10 minuten door een specialist in het ziekenhuis bekeken. U heeft niets zei de specialist. De zorgverzekeraar kreeg een rekening van 400 euro dus kom ik op een uurloon van 2400 euro. En dat heeft dan ook nog een oprot premie nodig. Echt waar. Mij kostte dat geintje 350 euro met dank aan de VVD.
binnenkort, als de verzekeraars ook de grootste 'aandeelhouders' van de ziekenhuizen zijn.. als de verzekeraars huisartsen dwingen om minder verwijzingen uit te schrijven.. zonder de juiste connecties (of poen) ga je gewoon kapot in dit tering VVD land, waar 'alles voor de korte termijnwinst , denk schaliegas vb) moet wijken.
Waar politici bij hun beslissingen NU al denken aan die vette baatjes straks.. waar iedereen in Brussel te koop is.
-weggejorist-
Met dit soort blunders kun je 100 topics openen.
Toch ben ik blij dat het voetbal is afgelopen. Kunnen we hier weer lekker als vanouds op basis van zorgvuldig uitgezochte casuïstiek gaan weg-met-onzen. Vergeet de accijnzen ook niet!
Heus, om het laatste beetje liefde voor ons eigen land vakkundig de nek om te draaien, hebben we geen Marokkanen nodig. Dat doen we hier gewoon zelf. Elke dag weer. Bill Cosby (13.06) is hiervan een mooi voorbeeld. Ik zou zeggen: vertrek dan gewoon naar dat derdewereldland achter Breda waar je zo'n bewondering voor hebt.
Carsi | 10-07-14 | 13:21
.
nl.wikipedia.org/wiki/Sarcasme
Het leek mij er dik boven op te liggen maar blijkbaar niet voor iedereen!
Zorg in Nederland is veeeeeeel beter dan in België. In Nederland is klant koning, in België ben je slechts een patiënt.
@ZZP-er | 10-07-14 | 13:24
Dat was een theoretisch voorbeeld.
Je geneest nooit van kanker. Je overleeft kanker. Of niet.
Durf ik te zeggen, want kankerpatiente die voor de derde keer de ( sorry) lul is.
-weggejorist-
Algemeen bekend dat Nederlandse ziekenhuizen kut zijn in vergelijking met onze buurlanden.
XaleX_2 | 10-07-14 | 13:18
Algemeen ongefundeerd weg-met-ons sentiment:
Euro Health Consumer Index 2012:
"The Netherlands is the only country which has consistently been among the top three in the
total ranking of any European Index the Health Consumer Powerhouse has published since 2005"
"The Netherlands are unique as the only country consistently appearing among the top 3 4, regardless what aspects of healthcare which are studied. This creates a strong temptation to actually claim that the landslide winner of the EHCI 2012 could indeed be said to have the best healthcare
system in Europe"
www.healthpowerhouse.com/files/Report-...
D.Stapel | 10-07-14 | 13:19
En die miljoen van jou, dat klopt ook niet.
jan_lid | 10-07-14 | 12:58
Toch wel, want een aantal jaren gelden werd en kennis ook ziek en liep hier het ene na het andere ziekenhuis af, en waar ze niks konden vinden. Totdat hij naar belgië ging, maar toen was het al te laat, want hij bleek kanker te hebben in een te ver gevorderd stadium, dus konden ze hem daar ook niet meer helpen.
Ik snap dan ook niet dat de nabestaanden heel die ziekenhuiszooi hier niet aangeklaagd hebben, en mocht ik, ik hoop natuurlijk van niet, ooit ziek worden, dan laat ik me wel even bij onze buren nakijken, want hier zijn ze te druk bezig met graaien en zakkenvullen.
Piet_Snot | 10-07-14 | 13:17
Dat kan niet kloppen, verklaar je nader!
In België hebben ze een sociaal zorg systeem. In Nederland hebben we een zorg economie. Dat is het grote verschil. Hoe socialer de zorg is geregeld hoe beter de prestaties. Beste voorbeeld daarvan is Cuba.
-weggejorist-
@ITEACHYOU | 10-07-14 | 13:12
En wat zeg je van de keuze: risicovolle operatie + daarna alsnog doodgaan, of alleen doodgaan zonder rompslomp van operatie?
Daar sloeg mijn opmerking baad het niet etc op.
Belangrijkste afweging is altijd bewerking vs. werking, en daarnaast zijn kosten is altijd een factor, anders ben je een onrealistisch. Wat als je een miljoen moest betalen om een kanker patiënt 1 week langer te laten leven, dat is niet op te brengen.
Algemeen bekend dat Nederlandse ziekenhuizen kut zijn in vergelijking met onze buurlanden.
-weggejorist-
*kuch*
En in België betalen ze 70 euro voor hun zorgverzekering...
per --JAAR-- (!)....
Tevens geen wachtlijsten, en normaliter binnen 15 minuten toegang geregeld tot geavanceerde technologie (zoals MRI scan e.d.)
Dochtertje van vraagstaart had knobbeltje. Zou vanzelf wel verdwijnen zei de Nederlandse arts, hij ging er niets aan doen.
Na paar weken toch maar eens een Belgische arts bezocht, die ons de huid vol schold toen wij zijn vraag "hoe lang al" beantwoordden met "een paar weken".
Long story short: de volgende ochtend (!!) is knobbeltje in het ziekenhuis operatief verwijderd en onderzocht. Bleek tumor - gelukkig goedaardig.
Hup Nederland.
Waar blijven de kamervragen!!
D.Stapel | 10-07-14 | 13:08
Het ligt ook niet aan de hardwerkende chirurg of verpleegster. Het ligt aan de heren zorgverzekeraars die vanuit hun ivoren toren beslissen dat een behandeling voor patiënten die nooit meer beter zullen worden niet bekostigd zou moeten worden omdat er geen resultaten geboekt worden. Iemand die niet meer beter wordt toch behandelen om zo zijn leven dragelijk te houden zou niet moeten volgens die bedrijven met hun miljardenwinsten. Want er is geen slagingspercentage. Nogal wiedes niet.
In Nederland heb je geen leven als je doodgaat, in Duitsland en België wel.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:08
Mooi betoog, helaas heeft u uw nick tegen.
Maar wel een flinke duim.
Overigens gingen veel NL-patiënten naar België voor behandeling, in de tijd dat er veel wachtrijen in NL waren. Die waren er in België toen niet of nauwelijks. Dus België is eerder al goed geweest voor NL-patiënten.
Met dank aan de privatisering van de zorg in NL, wat winstbejag in de hand werkt, en daardoor zulke problemen in de hand werkt.
PS en er is nog zoiets als een geld kwestie niet alleen auto's kunnen total loss gaan maar in Nederland ook mensen te triest voor woorden.
D.Stapel | 10-07-14 | 13:08
U bent blijkbaar arts of bijna arts.
risicovolle operatie of doodgaan, wat zou u kiezen? ik snap het wel, uit economisch oogpunt weeg je resultaat af tegen de kosten, maar waarom probeert men het in België wel? Waarom kost zorg hier zoveel meer?
Drie jaar geleden, vrouw van kennis door ziekenhuis in Utrecht naar huis gestuurd met de mededeling dat ze uitbehandeld was. U kunt thuis sterven ... en de groeten.
Via via een opname in UZ Gent geregeld. Daar niet klachtje voor klachtje maar het hele ziektebeeld nog eens geanalyseerd en andere behandeling opgestart.
De dame in kwestie leeft nog en geniet van haar kleinkinderen. Als ik ooit in NL iets krijg, rol mij dan aub de grens met DE of BE over.
@ITEACHYOU | 10-07-14 | 13:06
Stuk lever weghalen is geen "nieuwe techniek", maar bij agressieve slokdarmcarcinoom niet nuttig.
In Brugge (gisteren) 4 zusters aan het bed voor verzorging!
www.telegraaf.nl/overgeld/gezin-zorg/2...
.
Wellicht kon deze operatie niet ge-upcode worden en ja, dan is het financieel niet interessant!!
@Quid:
..."aldus goedbetaalde chirurgen in de operatiekamers der Lage Landen"
België behoort ook toe aan de Lage Landen. Dus die zin klopt niet.
Denk maar aan "de derby der Lage Landen" welke duidt op de interland Nederland - België
In België zijn er nog artsen , hier alleen zakkenvullers die alleen bezig zijn met het plannen van de volgende vakantie , en van een nog duurdere auto een schande maar wij zullen het er mee moeten doen .
"hele andere richtlijnen in België" zijn het hier dan fietsenmakers en daar artsen? KOM OP! je kiest een vak als arts om mensen beter te maken en niet om af te maken,dan had slager beter in de richting gelegen. GELD! speelt een grote rol in dit land ook, het is een schande dat er niet meer geld gaat zeker bij kankerpatiënten voor medicijnen en behandelingen die nu onder de noemer "te duur"staan. NIETS is te duur om een leven te redden, en hier gaan de normen van niet behandelen steeds verder of liever niet verder, als die scheet dwars blijft zitten ben je al gauw "onbehandelbaar "of je moet een titel voor je naam hebben want ik krijg de indruk dat er in dit land ook nog met maten gemeten worden.
Het slaat namelijk nergens op.
Het is ten eerste is nog helemaal niet duidelijk dat deze meneer de ziekte overleeft en of hij daadwerkelijk kankervrij is (5 maanden na zijn operatie). Dit is namelijk in dit stadium op geen enkele manier betrouwbaar vast te stellen. Deze man heeft naar alle waarschijnlijkheid levermetastasen bij zijn slokcarcinoom, daarbij is de overleving circa 10 maanden. Een operatie waarbij zowel de slokdarm als de levermetastasen worden verwijderd is zeer riskant en leidt toch veel morbiditeit/mortaliteit rondom de operatie. De risico's van deze operatie wegen niet op tegen de hele klein kans op een eventuele zeer minieme verlenging van zijn leven.
Plaatsen jullie voortaan ook berichten over de patiënten die allemaal overlijden als gevolg van risicovolle onbewezen behandelingen? En plaatsen jullie ook een bericht als de beste man het komende jaar toch komt te overlijden?
Dit bericht schaadt zeer ten onrechte het beeld over de Nederlandse gezondheidszorg. Waar zeer veel mensen hard werken om patiënten de beste zorg te leveren.
Waarbij geldt dat: baat het niet dan schaadt het wel geldt, en baat het wel dan schaadt het ook. In primum non nocere.
OmzeilT ?
Korporaal Banaal | 10-07-14 | 13:04
nog zo een koekwaus. dus omdat NL artsen niet bekwaam zijn wat betreft deze nieuwe techniek moet je maar doodgaan? Mooi man.
@toetanchamon | 10-07-14 | 13:02
Mee eens:
Pensienfondsen maken miljarden winst en verlagen dan de uitkering omdat ze geen dekking hebben (behalve in de eigen kontzak)
Ziekenhuizen mogen winst uitkeren (WTF winst? een ziekenhuis is een dusdanige basisbehoefte dat er mi geen winst gemaakt mag worden)
Verzekeringen maken ruimhartig winst (ten koste van patienten, hier zou die "winst" naar toe moeten)
.
Nederland beweegt.... de verkeerde kant op
alsof er nu iets veranderd. graaien is het devies en dom lullen, Nederland is overal net niet goed genoeg in. Oftewel, we blijven altijd het middelmatige landje. Zie voetbal, zie auto-industrie, zie overall industrie, zie alles....
@Johnny Quid | 10-07-14 | 12:54
"hoe de Wet Normering Topinkomens omzeilt kan worden,".
Doe maar : omzeild.
Heb nu al plaatsvervangende schaamte voor iedereen die zich hier niet voor kapot schaamt.
What's new? Er gaan dagelijks zgn uitbehandelde Nederlanders de grens over. In NL bezuinigen we op zorg omdat we de onbewezen kwakzalverij van de zgn psychosociale zorg blijven financieren. In Duitsland gaan ze ook veeeel langer door. En erkennen dat meer curatieve zorg = meer beschaving = meer kosten. Dat moeten we er ook in NL voor over hebben. En nee: je bent er niet met korten op specialistensalaris. Trouwens de arts die mij geneest is sowieso goud waard.
Dit is niets bijzonders GeenStijl, maar de normaalste zaak van de wereld. Toen bij mijn vader kanker geconstateerd werd was eigenlijk direct duidelijk dat hij uitbehandeld was ('bid en hoop dat u beter wordt' aldus de deskundige in het UMCG). Ook toen we in Duitsland bij een 'professor', zoals dat daar genoemd wordt, van het Universitair ziekenhuis in Frankfurt uitkwamen werd die diagnose gemaakt. Maar in plaats van mijn vader aan zijn lot over te laten zoals we hier in Nederland doen werd hij daar wel behandeld. Om de kwaliteit van de laatste maanden van zijn leven zo hoog mogelijk te houden! Want in Duitsland hebben ernstig zieken daar nog wel recht op.
Het is te triest voor woorden zoals we hier met mensen omgaan waarvan hun laatste maanden aan zijn gebroken. De zorgverzekeraars hebben alle macht in Nederland en bepalen voor wat voor behandelingen zij betalen. En het type behandeling dat mijn vader onderging werd niet bekostigd. Want het heeft toch geen nut om iemand te helpen waarvan zeker is dat hij doodgaat is de treurige gedachte. Maar wel je leven lang betalen voor als er stront aan de knikker is. In plaats van dat mijn vader zich kon richten op zijn leven en er nog wat van te maken moest hij zich zorgen maken of de behandelingen wel betaald konden worden. Terwijl door Duitse zorgverzekeraars deze behandeling gewoon betaald wordt.
Nederland is een kutland om ernstig ziek te zijn.
Dit kan in Nederland ook wel hoor. Maar dan moet wel eerst de maximale salarisnorm voor het bestuur omhoog, anders dan lukt het natuurlijk nooit.
Misschien even de moeite waard om te vermelden dat het een nieuwe techniek betreft waar de chirurgen in Nederland nog niet ervaren mee zijn. Staat gewoon in het stukje. Maar dit klinkt natuurlijk veel sensationeler. Kankerpatienten gaan hier door door de super veel grote mega bonus geldeuries!!!! Boehoe!
jan_lid | 10-07-14 | 12:58
BULLSHIT. Als het aan de doktoren in NL lag was hij niet verder geholpen en was hij dood. Ze hebben het niet eens geprobeerd. Schandalig.
En de zorg is in BE ook nog eens fors goedkoper.
In NL kost de zorg zo'n 5500 Euro per persoon per jaar.
Belgie en Duitsland doen het voor een 3400 Euro pppj.
Maar goed, daar hebben ze minder bestuurders en managers. En stel je voor dat NL die allemaal op straat zou zetten, dan moeten ze ineens echt gaan werken. En dat is voor PVVD66A-ers uit de baantjescarrousel natuurlijk onmenselijk.
Ja, en dan ga je nog meemaken dat de zorgverzekeraar die behandeling in België NIET gaat betalen want NIET in Nederland hè? Andere tarieven hè? Je kunt beter een Syrische homo zijn die hier een complete transseksuele operatie laat uitvoeren! Dat wordt namelijk wél betaald!
Ja, dat is een blamage voor de Nederlandse zorg. Goed dat Nol naar België gegaan is en zich niks heeft aangetrokken van het doodvonnis van zijn Nederlandse artsen.
@jan_lid | 10-07-14 | 12:58
Ja... inderdaad hele andere richtlijnen: In Belgie genezen ze patienten, in Nedeland bvooral Banksaldi van directie, chirurgen, specialisten, ziekenhuizen en beleggers.
Dit is ook totaal niet te vergelijken. Gezien je reactie behoor jij tot een van bovenstaande groeperingen, en wordt er in jouw belang gehandeld (tot je daadwerkelijk ziek bent).
Wij hebben verzekeringen die een miljard euro WINST maken ten kosten van ieders gezondheid. De overheid ziet liever gezonde graai bedrijven dan een gezonde burger.
Dit moet toeval zijn want in Nederland is alles het aller, aller, aller, aller, allerbeste. Ik herhaal: HET ALLERBESTE!!!
Hele andere richtlijnen in België: niet te vergelijken. We mogen trots zijn op Nederlandse ziekenhuizen en hun zorg. Fijn voor deze man maar totaal niet representatief over de gehele linie
@Quid,
Uitbehandelde kankerpatiënten gaan dood.
Genezen kankerpatiënten blijven leven.
REAGEER OOK