Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ebru Umar - Leven tot de dood erop volgt

ebrupica100pix11.jpegDe vanzelfsprekendheid van het voortplanten is volledig aan me voorbij gegaan. Het nut van het leven ook. Het eindstation is toch duidelijk: de dood. Helemaal voor niets geleefd, al die jaren. Volksstammen lossen dat op door mini-me’s op de aarde te zetten. Opeens moeten ze van alles: voederen, verzorgen, geleefd worden door de klonen van jezelf. Vóór de klonen van jezelf. Ze leveren hun eigen leven in, maar ‘krijgen er zoveel voor terug’. Het leven krijgt opeens zin. Nou ja, ieder zijn hobby. De waarheid is dat het leven geen zin heeft. Het is niet meer dan wachten op het einde. In de tussentijd moet je dingen doen die je leuk vindt. Wat op zich een redelijke uitdaging is met nog zo’n zeven miljard mensen die de wereld overbevolken en op vele gebieden slechts één doel lijken te hebben: jou het leven zuur maken. Mensen zijn nou eenmaal niet de meest gezellige soort en streven de meest rare doelen na, waarbij wereldkampioen hockey worden misschien wel de meest pacifistische is. Het overgrote deel van de mensheid heeft als doel de ander te overheersen; waarbij de een het doet dmv het naar de afgrond brengen van ABN AMRO of het ontmantelen van de zorg en de ander dat doet door oorlogje te spelen en vrouwen te mishandelen. Zinvol leven hoor. Zo leuk ook. Dus toen mij op een feestje ter meerdere eer en glorie voor het afstuderen van een mini-me werd gevraagd ‘wat ik wilde bereiken’ verslikte ik me in de sushi. Alsof ik het in Keulen hoorde donderden. Bereiken?! Ik geloof niet in bereiken. Alleen ontevreden mensen willen iets ‘bereiken’. “Maar wil je dan niet iets betekenen, je hebt de hersenen ervoor!”. Panisch word ik van mensen die denken dat ze iets moeten betekenen. Die meedoen in het rollenspel en elkaar vertellen hoe geweldig ze zijn. Het bereiken en betekenen houdt nooit op: na het minister-presidentschap moet er wat anders bereikt worden. Na het verdienen van 100 miljoen euro moet er 200 miljoen verdiend worden. Bereiken? Betekenen? Een MinPres die toestaat dat oude mensjes in een verzorgingstehuis gescheiden worden, nou wees er maar trots op, dat je dat hebt bereikt. Nee, ik geloof niet in iets bereiken, betekenen en achterlaten voor de mensheid. Leven is zó enorm overschat. Als ik uit de buurt kan blijven van gekkies die oorlog voeren en vrouwen mishandelen, ben ik al een heel end. Daarnaast zijn mijn doelen materieel: rekeningen betalen en plezier maken. "Banaal" zoals ze in oud geld kringen zeggen. Tja, dat is leven ook. Banale bezigheidstherapie tot de dood erop volgt.

Reaguursels

Inloggen

Goedzo Ebru, mee eens.

Rest In Privacy | 16-06-14 | 17:27

@Zzzzooooffff | 16-06-14 | 10:10

Hoi Zoof,

Wat betreft depressie sla je de spijker op z'n kop. Er is een waslijst aan biochemische oorzaken (chronische stress (cortisol), schildklierproblemen, vit. b12 tekort, en nog veel meer) maar voor een boel mensen is het blijkbaar nogal moeilijk om zich voor te stellen dat het om biochemische problemen gaat. Vrijwel iedereen in dit land heeft wel de ervaring van wat alcohol met zijn/haar bewustzijn en stemming doet, maar blijkbaar is het nogal moeilijk voor de mensen om zich voor te stellen dat er dus ook stoffen kunnen zijn die juist een negatieve invloed hebben op je stemming.

Wat betreft je opmerking dat het leven een wonder is. Ik zal je vertellen waarom je hier bent. We weten niet waarom er een universum is. We weten ook niet hoe of waarom het leven is ontstaan. Maar we weten wel waarom organismen een brein hebben. En dus weten we waarom we hier zijn. Een ik/bewustzijn/persoonlijkheid wordt namelijk gegenereerd door dat brein.

Het is onder biologen niet controversieel om er van uit te gaan dat ook het brein het gevolg is van evolutie. Er heeft zich een mutatie voorgedaan bij een organisme en die mutatie bleek het organisme goed van pas te komen bij overleven en (vooral belangrijk) voortplanting. Dat breinen/zenuwstelsels zijn blijven bestaan in organismen dat komt dus omdat het de voortplanting ten goede komt. Je bent hier dus letterlijk om je voort te planten. Op welke manier komt dat brein de voortplanting ten goede? Nou daar zijn ook ideeen over. Bomen en planten hebben geen brein. Maar ze kunnen zich ook niet verpaatsen. Je niet kunnen verplaatsen heeft nadelen. Als er een bosbrand aankomt dan kun je als boom geen kant op. Als de voedingsstoffen in de bodem opraken dan kun je geen kant op. Je kunnen verplaatsen heeft dus evolutionaire voordelen. Je kunt vluchten voor gevaat en je kunt voedsel zoeken. Ieder meercellig organisme dat zich met intentie kan verplaatsen heeft een zenuwstelsel/brein.

Dit idee kwam ik voor het eerst tegen in het boek I of the Vortex van Rodolfo Llinas. Daniel Wolpert heeft het over dit idee in zijn TED presentatie: www.youtube.com/watch?v=7s0CpRfyYp8

En over dit idee kun je lezen in deze inleiding evolutionaire psychologie:

www.cep.ucsb.edu/primer.html

Goed. Je bent hier dus vanwege de voortplanting en dat kan makkelijker als je kunt verplaatsen. Voor dat verplaatsen besta je als brein. Dit is wel een beetje vernederend of niet? Maar het echt verschrikkelijke dat komt nog.

Als je de pech hebt om kanker te krijgen dan ben je al snel een jaar van je leven kwijt aan niet al te prettige behandelingen. In dat jaar ga je angst, pijn, verdriet, wanhoop en teleurstelling meemaken. En dat kun je dus allemaal alleen maar meemaken vanwege zulke banale zaken als verplaatsing en voortplanting... Welkom in de hel.

God kan helemaal niet bestaan. Als je ook maar een fractie van een geweten hebt, dan verzin je niet zoiets als een universum met daarin bewuste organismen. De mens is een natuurkundig verschijnsel net zoals de sterren in het universum.

Dr. Zoctan.

dr. zoctan | 16-06-14 | 16:50

Ebru, de zin van het leven is het leven zelf. Ik ben er toch (anders had ik je stukje niet kunnen lezen ;-) ).
Nou kun je stilletjes in een hoekje gaan zitten wachten tot je dood gaat... dan heb je dus voor niets geleefd. Zie Prediker (Boek in de Bijbel) - maar die gaf er een aantal wijze draaien aan.
Je kunt ook aanpakken, en zorgen dat het leven zin krijgt - en je zult merken dat het leven dan ook zin voor je krijgt.
Ik heb al jong bewust ervoor gekozen om anderen te helpen. In mijn werk, in mijn naaste omgeving. Ik verwacht er niets voor terug (behalve dan mijn salaris, en nu mijn pensioen).
Alles wat ik meer kreeg dan geld zie ik als de zin van mijn leven.
Getrouwd, kinderen, kleinkinderen.... ik hoop dat zij ons (mijn echtgenote is van hetzelfde laken een pak) zullen navolgen in dit opzicht.
Dat over 100 jaar niemand meer weet wie ik ooit was, vind ik helemaal niet erg, want zo is het leven. Ik ben geen kunstenaar of anderszins boven het maaiveld uitstekend figuur. Prima, heb ik dus helemaal geen moeite mee.
Ben ik dus tevreden? Ja!
Eh, Ebru, misschien liggen hier wat tips voor je?

L.E. Raar | 16-06-14 | 16:35

Volledig mee akkoord. Overigens, als wijven, volgens de gangbare consensus, echt de creaturen van liefde en compassie waren waar ze doorgaans voor versleten worden, zouden ze gebukt gaan onder een verpletterend schuldgevoel wegens het geven van een leven dat, na het onvermijdelijke gestuntel, miserie en geknoei, op het eind van de rit met heel veel gestuntel, miserie en geknoei weer ingeleverd moet worden.

Tricephalus | 16-06-14 | 16:02

De zin van het leven bestaat eruit te LEVEN. Simpel genoeg.

Rest In Privacy | 16-06-14 | 15:20

Ik hoop @umarebru dat je meer zin krijgt in het leven. Deel over 'betekenen' vond ik leuk. Je wordt geboren, je leeft en gaat dood. Wat was je waard als mens en wat betekende je voor de anderen? Zeer confronterend! Goed stuk. Jammer vind ik wel dat het in het begin een depri gevoel gaf.

@baybabmus | 16-06-14 | 15:16

Dank je voor deze mooie column.

zugster | 16-06-14 | 14:01

Zolang ik kan denken, houdt het me al nezig en niet soms maar constant. We willen nou eenmaal graag dat dingen een doel hebben, anders is het ook allemaal weer zo doelloos en doelloosheid leidt nerhens naar, dus zonde van de tijd. Tijd. Ook weer zo'n vaag begrip. Maar goed, probeer t zo goed mogelijk naar je zin te maken en doe niets wat je ziel kan schaden, for just in case.. ik heb genoten van je column.

RegseHippy | 16-06-14 | 13:45

Oei, Ebru beetje sip. De waarheid is dat we de zin van het leven niet kennen of herkennen of er nog te simpel voor zijn, En dat van die banale therapiedingen is natuurlijk leuk, af en toe, zo tussendoor.
*altijd opstijgen vanaf de vaste grond, nooit vanaf een vensterbank*

hallevvezool | 16-06-14 | 13:31

captainobvious | 16-06-14 |
Ik schrijf nergens dat het bestaan leeg en hol is. Integendeel ik heb een leuk leventje en dat had ik waarschijnlijk ook wel zonder kinderen gehad.
Ik vind het ook prima dat jij voor jezelf leeft. Je probeert zeer egoïstisch over te komen echter wanneer je kinderen wilt/neemt is dat evenzeer een egoïstische daad.

metdedag | 16-06-14 | 11:56

Ik ben het zowaar eens een keertje eens met Ebru, griezelig.
Maar inderdaad, kijk alleen maar naar het reaguursel hierboven, waar iemand met droge ogen zegt "ik was echt toe aan kinderen" en besef dat het bestaan leeg en hol is.
Ik ben eerlijk, ik leef voor mezelf, en het boeit me werkelijk geen zak wat er met een volgende generatie gebeurt, of met de mensheid.Vanaf mijn 18de heb ik met een flinke potie mazzel altijd mezelf overeind kunnen houden, en nu ben ik al jaren zover dat ik niks meer hoef te doen wat ik niet wil, heerlijk.

captainobvious | 16-06-14 | 11:49

Kinderen zijn leuk, verfrissend en spontaan. Kinderen zijn hard nodig in Nederland. Waar Nederland niet op zit te wachten zijn mensen die zich niet voortplanten. Die mensen hebben echt geen enkele toegevoegde waarde. Dit laatste hoeft niet waar te zijn. Hun toegevoegde waarde is net als bij een roedel honden. Ze moeten helpen bij het grootbrengen van pups.
.
Een maatschappij zonder kinderen is gruwelijk. Allemaal van die verstandige vervelende volwassenen die het allemaal al mee hebben gemaakt en nieuwe dingen afdoen als overbodig en lastig. Niet als ze 20 of 30 zijn, maar steeds meer naarmate ze ouder worden. Die gemiddelde leeftijd wordt dadelijk 90 jaar. Nederland één groot zeurend bejaardenhuis.
.
Doel van het leven is voortplanten. Dit geldt voor alle dieren dus ook de soort mens. Daarom wordt ons denken ook bepaald door seks. Dat wij als mens pas sinds een tiental jaren zelf kunnen bepalen of kinderen het gevolg zijn van het hebben van seks doet daar niets aan af.
.
Of kinderen het leven mooier maken of niet is voor iedereen verschillend. Ik was echt toe aan kinderen en heb er gelukkig drie gekregen. In tegenstelling tot een aantal reaguurders ben ik daar ontzettend blij mee, trots op en geniet er elke dag van.


metdedag | 16-06-14 | 11:28

Ebru toch; het doel van het leven is bewust zijn, zonder denken. probeer het maar, het zal je verrijken.

gardeville | 16-06-14 | 11:24

Zo lullen al die wijven die in de overgang zijn en te oud voor een lief kindje.

Mr.weemoed | 16-06-14 | 11:19

@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:29
Je hebt wel gelijk; de informatie blijft bestaan, ook al is alles vernietigd door een geëxplodeerde zon. FYI: alle informatie is er al, ook dat wat nog moet (of kan) gebeuren. Tijd is namelijk een illusie, net als ruimte..
.
O, en er bestaat een universum waarin Ebru dit stuk mooit geschreven heeft omdat ze te druk is met het opvoeden van haar zes koters. Omdat het kan.
.
Stof tot nadenken!

Brou Is Back | 16-06-14 | 10:56

Goed stuk, Ebru!

huh, ian? | 16-06-14 | 10:54

@MrPan | 16-06-14 | 10:40
Waar bestaat dat eeuwige leven eigenlijk uit? De godganse dag in een witte jurk met een harp psalmen galmen om de troon van god, Jezus of Maria of een andere fictie-figuur? Wat een verschrikking! Voor mij dan liever de eeuwige vergetelheid, of desnoods de hel, dat lijkt me dan nog gezelliger.

Brou Is Back | 16-06-14 | 10:44

@matcho | 16-06-14 | 07:02
Leer eens Nederlands; Ebru is ongetwijfeld een "enige" vrouw (ik ken haar niet goed genoeg om dat te kunnen zeggen), maar de "enigste vrouw met ballen" is wat vreemd want een vrouw met ballen is meestal niet erg enig, maar waarschijnlijk wel de enige.
.
Snap je het een beetje? Is ook moejluk, begrijp ik best....

Brou Is Back | 16-06-14 | 10:40

Idioten genoeg die het hiernamaals willen bereiken.
niks mis mee | 15-06-14 | 21:22
Hiernamaals komt vanzelf, namelijk HIER NA.
Wat je daar vervolgens van verwacht, of niks, is vers twee.
Ik, als gelovige, verwacht het eeuwige leven door de genade van Jezus Christus.

MrPan | 16-06-14 | 10:40

@dr. zoctan | 15-06-14 | 23:58
Roerend mee eens; gelukkig heb ik, samen met al de liefjes die ik gehad heb, een stuk of twee, drie menselijke wezens een ellendig bestaan bespaard door ze niet te verwekken. Zeker in deze tijd, waarin het mensdom aan het wegzakken is richting een Islamitisch khalifaat waar de domheid regeert en de Verlichting teniet wordt gedaan door de heerschappij der achterlijke idioten.
.
The horror, the horror...

Brou Is Back | 16-06-14 | 10:36

@Copycrauw | 16-06-14 |
Nee, Umar heeft weer eens helemaal gelijk. En waar stelt ze zich boven het gewone volk? Er zijn, onder het "gewone volk" waar jij ook toe behoort, schat ik zo in, zat mensen die er ook zo over denken. Ik bijvoorbeeld. Het leven is zinloos, en dan ga je dood.
.
Dat het leven zinloos is en dat het geen zin heeft om ook maar iets te trachten te "bereiken" (anders dan een leuk leven te hebben), geldt trouwens ook voor het niet-gewone volk; echt, over 10k jaar, of over 100k jaar, of 1000k jaar zijn ook de ongewonen vergeten omdat 1) het menselijk ras niet meer bestaat of 2) de hele aarde niet meer bestaat in de vorm die wij nu kennen. Kortom: nihilisme rules!

Brou Is Back | 16-06-14 | 10:28

Ach hemel wat is ze weer hoogverheven boven het gewone volk zeg, ja nee echt ik geloof nu wel dat je "anders" bent dan de rest.

Mijn god wat een betuttelend groep 6 stukje...

Als je toch alles moeite en onzin vind, knoop jezelf vanavond dan nog op Ebru, waarom sowieso nog moeite doen om ons een stukje te geven?

Verder inderdaad nihilisme van de bovenste plank, daar hebben we nu wel genoeg van gehoord en is een evengrote kunstmatige geesteswaan als alle religies en ideologieën op aarde.
Zodra mensen denksystemen over het leven bedenken veranderen ze in dwaze, depressieve, zwakke idioten, ja ook liberalen en atheïsten zijn gestoord in die zin.

Copycrauw | 16-06-14 | 10:13

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:38
dr. zoctan | 15-06-14 | 23:58

Dat is best serieus wat jullie allemaal schrijven. Ja, het leven is niet makkelijk, hard en zwaar en dan hebben wij het in NL nog makkelijk. Maar het leven is een enorm wonder en elke dag valt er wat te genieten maar een hoop mensen kunnen dat niet want ze leggen de lat te hoog (dan laat ik de mensen met zware depressies -wat een ziekte is- even buiten beschouwing).

Zzzzooooffff | 16-06-14 | 10:10

Het bijschrift van de website titel van Geenstijl mag in het geval van Ebru’s columns zijn:
"Tendentieus, ongefundeerd, nodeloos kwetsend, bewust onbekwaam en narcstisch."

Woehahahaa | 16-06-14 | 09:41

Ebru Umar doet zich armer voor dan ze is. Heeft een optrekje in " Amsterdam-West". Zit daar zogenaamd zielig te doen. Maar om haar " stukjes" te schrijven heeft ze een aardig optrekje vlak langs de "Turkse Kust". Wat is er mis met met Zandvoort?
Is die Nederlandse zon niet zo inspirerend. Of komen je Turkse roots toch weer boven drijven. Wat is de "reden" dat je nog in Nederland woont? Of hebben ze " GeenStijl" in Turkije. Lekker je spullen inpakken. Komt er weer een woning vrij en kan de doorstroming in Amsterdam eindelijk is op gang komen. Turken met een tweede huisjes, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de Nederlandse regering. Daar zit nu het hele probleem van Ebru Umar. Ga Turkije lekker opbouwen en ga heen en vermenigvuldig je. Dat is de bedoeling dat je hier op deze aardkloot bent gekomen. Neem een voorbeeld aan je vader en moeder.Amen.

ip | 16-06-14 | 09:40

De regels in de natuur zijn simpel. Het draait slecht om het in standhouden van het soort, met name van de eigen genen, al het andere wordt afgeslacht. Dit is de enige reden waarom alles nog bestaat.

Jos7283 | 16-06-14 | 09:36

'Iets bereiken' is ook gewoon elke week een stukkie inleveren bij Geen Stijl Ebru.

Weerduivel | 16-06-14 | 09:29

Verhaal alsof uit mijn hart geschreven

nl04922 | 16-06-14 | 09:15

Ebru, goed gedaan meissie, zo is het en niet anders! Liefde, dondert niet van en voor wie, maakt dat de zinloosheid wel wat beter te verdragen is. Ik gun je dat van harte.

cacherel | 16-06-14 | 09:14

"De waarheid is dat het leven geen zin heeft. Het is niet meer dan wachten op het einde. In de tussentijd moet je dingen doen die je leuk vindt."
Ach, Ebru, en waar staat die waarheid geschreven? Waar heb je die vandaan? Weet je het zeker? En moeten wij het nu allemaal met je eens zijn?
Je hangy hier het filosoofje uit, maar de waarheid is dat je, zoals zovelen om je heen, een simpel nihilistje bent, iemand die hey óók niet meer weet en daarom als een miezerig hedonistje je pleziertjes najaagt, totdat het einde daar is.
Wat ik niet snap is dat je je in de tussentijd wel overal druk over loopt te maken en overal over door blijft zeuren. Of het moet zijn natuurlijk dat je zeuren leuk vindt.

Schoorsteenveger | 16-06-14 | 09:08

Mensen willen kinderen omdat ze afstammen van mensen die kinderen wilden en kregen. Je kan niet afstammen van mensen die geen kinderen wilden en ook niet kregen. Je kan wel afstammen van mensen die geen kinderen wilden en ze toch kregen.

Dus heb je nu veel mensen die kinderen willen, en wat minder die dat niet willen.

Evolutie, zo moeilijk is dat allemaal niet.

Jan de Schot | 16-06-14 | 08:32

Je hoeft niet persé de wereld te veranderen Ebru, probeer een goed mens te zijn. Alleen maar lol maken is ook niet zaligmakend.

triasenergetica | 16-06-14 | 08:04

Wat je vandaag hebt bereikt is morgen verleden tijd. Inderdaad vrij zinloos.

Therapietje | 16-06-14 | 08:03

Mooi stukkie ....

Der Schnitzeljäger | 16-06-14 | 07:38

ik mag EBRU wel ze is mijn lievelings vrouw . de enigste vrouw met Ballen, daar kunnen alle vrouwen die in de politiek of journalistiek zitten een punt aan zuigen . blijf nog lang bij ons Girl.

matcho | 16-06-14 | 07:02

Ik lees zojuist een hervorragend voorbeeld van gedachtenverdringing. Goedemorgen, alles goed?

Nivelleermarionet | 16-06-14 | 06:59

Ach heden wordt het fundamentalistisch nihilisme weer mode ?

Herr Vorragend | 16-06-14 | 06:57

Goed geschreven, Ebru. Leven op zich is voor alle levensvormen het enige doel van het bestaan. Het is onze biologische plicht om onze soort in stand te houden. Of we dat leuk vinden of niet, en of je iets bereikt of niet, kan 'het leven' totaal niets schelen. De mens is de enige soort op Aarde die kan nadenken en filosoferen over de zin van het leven. Soms gaat dat fout. Depressie, doodswens, ongeneeslijke ziekte. Voor deze mensen kan de dood een bevrijding zijn. Maar de meesten van ons zien een lange, onbekende toekomst voor zich, met aan het einde iets waar we geen controle over hebben. Hoe dieper we daarover nadenken, hoe meer we ons bewust worden van onze totale onmacht om onszelf te vereeuwigen. Want dat is wat de meerderheid van ons zoekt. We willen niet dood, we willen niet dat ons bewustzijn stopt. De drang om 'iets te bereiken' is een wanhopige poging om de gedachte aan onze onvermijdelijke dood te verdringen. Zalig zijn de gelukkigen die geen gedachten hebben. Want nadenken is wat ons zo doet lijden.

Nivelleermarionet | 16-06-14 | 06:55

Hmm, misschien moet je dan maar in Afrika in zo'n golfplatenhutje gaan 'wonen'. Waar je moet vechten voor iets te eten, iets te drinken.
.
Wanneer je moet vechten voor je bestaan, dan pas ga je de zin er van inzien.
.
In globale zin, heeft het misschien niet zo'n zin. Maar op het persoonlijke vlak zeker wel. Want wil je het kwijt?
.
En zinvol is een ding. Maar je kan je leven toch wel voor jezelf een beetje prettig invullen, zodat je er zin in hebt?

GeefDeWaarheidNKans | 16-06-14 | 06:52

Maar een week geleden vond ze het nog zo mooi haar familie Nederland te laten zien.

Friedrich Frayek | 16-06-14 | 03:13

tering ebru lijkt wel een blog uit de jaren 80 toen het heel stoer was om te zeggen dat je in deze verlote wereld geen kinderen uit wil broeden. kom met iets beter ajb.

marble | 16-06-14 | 02:38

Een waarheid als een koe. Alleen weet een koe niet dat het leven zinloos is, en zal eindigen als biefstuk of bal gehakt.

Jan Dribbel | 16-06-14 | 00:54

Voortplanten zou voor heel veel groepen verboden moeten worden.

ad melkert | 16-06-14 | 00:54

QED Ebru, je hebt 428 woorden nodig waar Hemingway het in negen (9) deed: 'Life is useless, but I expect more from death'. Bovendien voegde hij de daad bij het woord.

simonloos | 16-06-14 | 00:33

Je kloont maar een eind weg hoor.

roodgrapje | 16-06-14 | 00:18

@kloopindeslootjijook | 16-06-14 | 00:02

De meeste BDE's zijn een voorstadium van een DE, dus die vertel je niet na. Een BDE heb ik nog niet gehad, dus ik kan je niet uit de eerste hand vertellen of je daar de antwoorden op de grote vragen des levens krijgt.

BenBinnen | 16-06-14 | 00:16

@omanders | 16-06-14 | 00:06

Hedonisme is niet per definitie hetzelfde als jezelf slopen. Dat hoef ik vast niet uit te leggen.

BenBinnen | 16-06-14 | 00:13

@BenBinnen | 15-06-14 | 23:04


Fantastische theorie. Snuif eens een jaartje coke of speed om 'm te testen.

omanders | 16-06-14 | 00:06

BenBinnen | 15-06-14 | 23:53
"Het kan zijn dat je het op dat moment allemaal wel denkt te snappen, maar de volgende dag kun je er geen chocola meer van maken."

Je hebt het nu over een trip neem ik aan? Die BDE komt me toch iets anders over. Dat beklijft meer. Mensen die topfuncties opgeven bv en niet anders willen cq kunnen dan andere mensen helpen.

kloopindeslootjijook | 16-06-14 | 00:02

Hoi Ebru,

Je bent geweldig!!! Je hebt vast al een vriend, maar ik ga het toch vragen. Wil je mijn vriendin worden?

Wij als pessimisten zijn in de minderheid op deze planeet. Mensen met een goedwerkend emotioneel systeem die zijn doorgaans ernstig onder de indruk van het leven. Maar wat zijn we eigenlijk? Een collectie moleculen met een beetje structuur. Hompen bedervend vlees aan uiteenvallende botten! Die laaste heb ik niet zelf bedacht. Die kun je lezen in The conspiracy against the human race van Thomas Ligotti. Verder is er ook nog David Benatar. In zijn boek "Better never to haven been. The harm of coming into existence." beargumenteert hij dat ouders in ethisch opzicht bloed aan hun handen hebben. Hij beargumenteert dat een zwangere vrouw de morele verplichting heeft om haar kind te aborteren. Zijn pro abortus standpunt noemt hij "pro death". :-)

@@Zzzzooooffff | 15-06-14 | 21:31
Zoof,

Iedereen die zich serieus heeft beziggehouden met zelfdoding die weet dat het (in mentaal opzicht) nogal moeilijk is. En dat is een extra argument voor de weerzinwekkendheid van het leven. Het leven is namelijk al weerzinwekkend en dan is het dus ook nog een keer zo dat ontsnappen uit het leven ook nog eens moeilijk is.

Dr. Zoctan.

dr. zoctan | 15-06-14 | 23:58

Ik denk al jaren, mijn hele leven over dit thema na.
Wat is het doel van het leven, is het vergeefse moeite/
Het leven wil leven, ten koste van alles.
Het is een drang, een wil, een verlangen, een nieuwsgierigheid, de ogen te openen en vooruit te gaan om te kijken wat er verder nog voor moois is.
Is dit een goede tijd om kinderen op de wereld te zetten? (Vroeger was het niet eens een keuze, dus eigenlijk makkelijker.)
Na de 1e Wereldoorlog, alles verwoest, armoede, was het toen een goede tijd?
In de jaren 50, met een reeele koude oorlog en atoombommen, was het toen een goede tijd?
In de jaren 80, met massawerkloosheid, milieuvervuiling en terrorisme, was het toen een goede tijd?
Ik wil maar zeggen, er is altijd wel wat, maar de mensheid slaat zich er door, en je moet de waan van de dag niet als maatstaf nemen om wel of geen kinderen te krijgen.

King of the Oneliner | 15-06-14 | 23:55

@kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 23:48

Ik zou de BDE laten voor wat die is, want die komt vanzelf wel :-). Waarom dingen zo in elkaar zitten, daar krijg je niet zomaar antwoord op. Onze kennis is niet toereikend en dat gaat een BDE/trip je ook niet even brengen. Het kan zijn dat je het op dat moment allemaal wel denkt te snappen, maar de volgende dag kun je er geen chocola meer van maken.

BenBinnen | 15-06-14 | 23:53

BenBinnen | 15-06-14 | 23:16

Mooi man. Ik ga toch nog even voor de BDE in de hoop dat er meer is en dat dit leven maar een klein onderdeel is van iets groters. Alleen is dan de vraag weer waarom alles dan zo in elkaar zit etc.

*toeter opgerookt hebt*

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 23:48

En zelfs dat klopt niet: "De waarheid is dat het leven geen zin heeft."
Jouw leven heeft zin Ebru, ik heb daardoor weer vijf minuten leesvoer gehad. Ok, niet groots of meeslepend, maar ik wordt een beetje moe van alle mensen die roepen wat je zinvol mag noemen en wat niet.

frank87 | 15-06-14 | 23:27

je hebt je dag kennelijk niet, ebru. zal ik 'es een maaltje heerlijke dikke asperges voor je maken met geprakte hardgekookte eitjes danwel gesmolten roomboter?

de echte sinterklaas | 15-06-14 | 23:23

Stormageddon | 15-06-14 | 22:58 :
Gaan we vijandig doen tegenover de king?
Ik produceer mijn stukjes tussen neus en schaamlippen door, terwijl ik met tig andere dingen bezig ben, o.a een muziekmix maken, rekeningen betalen en met mijn kind spelen, dus.
*Andre van Duin jankbril opzet*

King of the Oneliner | 15-06-14 | 23:18

Rustige mensen proberen zich altijd en immer aan te passen aan de wereld om zich heen. Drukke azijnpissers proberen de wereld aan zich aan te passen.
vandaar dat alle veranderingen en vooruitgang in deze wereld toe te schrijven zijn aan de drukke azijnpissers.

tattooboer | 15-06-14 | 23:17

@kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 23:02

Er is echt zat informatie voorhanden sinds de hippietijd. Timothy Leary, Aldous Huxley en Terence McKenna hebben véél geschreven werk achtergelaten.

Reuze interessant om eens door te bladeren, te meer doordat de basis van religie waarschijnlijk gelegd is door gebruik van bewustzijnsbeïnvloedende stoffen. Met andere woorden: zou ons brein niet gevoelig zijn voor bepaalde stoffen, dan zou spiritualiteit (en als gevolg daarvan religie) mogelijk niet eens bestaan hebben.

Het iets moeten bereiken is onderdeel van het westers cultureel erfgoed. Een BDE danwel trip reset die aangeleerde conventies en leert je op een hele andere manier kijken naar jezelf en de wereld; of je daar nu op zit te wachten of niet.

BenBinnen | 15-06-14 | 23:16

PrinsesStoepje | 15-06-14 | 23:11
Zeikwijf dat jij er eentje bent.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-06-14 | 23:15

Ebru heeft haar biologische klokje voorbij zien tikken en zet dat nu om in dedain voor mensen met kinderen. Want zooo burgerlijk. Waarom ze daar hockey, oorlog, vrouwenmishandeling en verzorgingstehuizen bijsleept is mij een raadsel. Maar goed de euro's zijn weer binnengeharkt.

PrinsesStoepje | 15-06-14 | 23:11

Beetje alcohol, beetje opgeilen en sex. Kan niet ontkennen dat ik 's morgens al kan bedenken hoe ik het 's avonds ga doen. En dat geeft me de gehele dag een goed gevoel. Het leven, ik hou er van.

Febofiel | 15-06-14 | 23:10

Er is ook allemaal geen reet aan. Daarom is het EK en WK verzonnen. Stukje verlichting. Tussen die toernooien door is het slim laveren tussen de jihadgekkies, winkelcentrumschutters, geweldadige uitgaanstokkies, groepjes pestpubers, roemeense steeldieven, albanese huizenovervallers, amateuristische tweedekamer tafelklappers, pvda burgemeesters, pvv reaguurdervolk en links gutmensch npo uitzendingen door.

de Voorzittert | 15-06-14 | 23:05

@omanders | 15-06-14 | 22:55

Ons lijf zit vol met drugs en we nemen dagelijks drugs die ons beter doen voelen: koffie (caffeïne), thee (theïne), chocolade (theobromine), suiker (zoek eens op wat dat met je brein doet), tabak (nicotine), etc. Vrijwel alle stoffen die we nemen hebben een rechtstreekse invloed op het niveau aan dopamine (beloning) en andere hormonen.

Er is wat mij betreft geen enkele reden om hedonisme af te keuren, want er is vrijwel niets wat je doet wat níet van invloed is op je neurobiologische gestel.

BenBinnen | 15-06-14 | 23:04

BenBinnen | 15-06-14 | 22:55
"Dat hoef je ook niet te geloven. Ik neem aan dat je je dromen ook niet gelooft. Toch maak je ze mee."

Was ook maar grapje.

Na een BDE gaat 70% scheiden, gaan van baan veranderen. Mooie auto, groot huis, baan met macht, jong lijf, mooie kleren, iemand helpen om er zelf beter van te worden vinden ze helemaal niet belangrijk meer. Er is iets sterkers voor in de plaats gekomen. Ze verlangen zelfs naar de BDE terug. Ga je je toch afvragen wat dat is en of dat 'bereiken' nog ergens op slaat.

Dat heb je bij een droom toch niet meestal.

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 23:02

@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:51
Ik heb hem gezien, volgens mij je enigste oneliner ooit.

miko | 15-06-14 | 22:59

@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:51
Nee. Waarom zou Ebru jouw gezwets vol feitelijke fouten overschrijven in de Libelle, of waar dan ook? Ebru schrijft niet alleen veel minder warrig dan jij, er staat feitelijk ook geen fout in haar stukje, in tegenstelling tot de tegel die jij @22:29 produceerde.

Stormageddon | 15-06-14 | 22:58

@kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:52

Dat hoef je ook niet te geloven. Ik neem aan dat je je dromen ook niet gelooft. Toch maak je ze mee.

BenBinnen | 15-06-14 | 22:55

@BenBinnen | 15-06-14 | 22:44


Hedonisme als oplossing. Er zijn tegenwoordig drugs die je echt heerlijk doen voelen.

omanders | 15-06-14 | 22:55

@BenBinnen | 15-06-14 | 22:40

Dat klinkt al bijna als een neuro-bio verklaring voor een BDE. Maar marsmannetjes die happy birthday zingen? Of wat die lui dan ook zingen op een marsiaanse verjaardag... Dat klinkt wel alsof je in een slechte B-film zit in plaats van een BDE. Dat geloof je toch niet man. :-)

*halverwege toeter is*

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:52

Tja, ik ga er denk ook maar van afzien denk ik, dat voortplanten.

TmC | 15-06-14 | 22:51

@miko | 15-06-14 | 22:35 : ik had niks gedaan. Echt waar!Had het zogenaamde adres van Volkert geschreven, maar dat zo overduidelijk een grapje (onleuk bovendien)
@saintinel | 15-06-14 | 22:35 : bedankt
@Stormageddon | 15-06-14 | 22:37 : ik snap haar punt, alhoewel warrig zoals altijd, maar ja, ze is een beroepsschrijfster, dus gewoon doorrammen op die tiepmachien om de schoorsteen te laten roken...

King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:51

kom hoe heet ie | 15-06-14 | 21:08
Gewoon een liedje. Iets met druifjes en zo zijn er talloze van. Whine...
youtu.be/H4ZuclZt5JY

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-06-14 | 22:48

@omanders | 15-06-14 | 22:39

En iemand die zich laat leiden door verlangens naar meer bezit en de wens om zich te conformeren aan een cultureel bepaalde groep om erkenning te verwerven of afkeuring te voorkomen is geen junkengedrag?

BenBinnen | 15-06-14 | 22:44

A hundred years from today:
(1932)
www.youtube.com/watch?v=_qsHys9X9Os

The moon is shining and that's a good sign
Cling to me closer say you'll be mine
Remember, baby, we won't see it shine
A hundred years from today

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:43

Alleen het verleden is eeuwig. Zelfs de goden met al hun macht kunnen daar niets aan veranderen. Epictetus in Encheideridion..

Polletje Piekhaar | 15-06-14 | 22:41

@kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:32

Bij DMT kom je in een levendige droomstaat waarin je bij wijze van spreken ineens op Mars bent met wezentjes die een liedje voor je zingen :-)

Bij een BDE schijnt het zuurtstoftekort een draai te geven aan de ervaring, waardoor je door als het ware in redordtempo door je geheugen heenloopt en een heleboel opnieuw ervaart.

Wat beide ervaringen gemeen hebben is inderdaad de eenheidservaring, de boodschap van liefde en het gevoel dat wereldse dingen absoluut niet meer tellen.

Dus het kan heel goed zo zijn dat iemand er tijdens een BDE/trip achter komt dat hij/zij het leven anders dient in te richten, waardoor relaties zullen worden verbroken en een hele andere richting wordt ingeslagen qua werk en interesses.

BenBinnen | 15-06-14 | 22:40

KimWok | 15-06-14 | 21:07
Flickr een sop zeg of ga dead of zo. Ebru gebruikt haar hersencellen beter dan jij. Maakt niet uit want ook jij overlijdt.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 15-06-14 | 22:40

En wat wil Ebru met deze column bereiken ?

Rest In Privacy | 15-06-14 | 22:40

@Knoopsgat | 15-06-14 | 22:36


Ja. Dat is de ethiek van een junkie.

omanders | 15-06-14 | 22:39

@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:29
Waarom zou Ebru dergelijke kul vol feitelijke fouten schrijven in welk blaadje dan ook?

Stormageddon | 15-06-14 | 22:37

Het is column over fatalisme met als enige oplossing hedonisme. Ik waardeer de openheid van de schrijfster, maar zie ik ook de triestheid van de enige oplossing die ze denkt te zien.

Knoopsgat | 15-06-14 | 22:36

@BenBinnen | 15-06-14 | 22:23
Dat bedoelde ik niet helemaal, maar iig wel bedankt voor de link. Leuke info. :)
 
@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:29
Wow, mooi betoog, +1! ... dit was/is ook meer mijn strekking.

saintinel | 15-06-14 | 22:35

@King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:29
Jij bent snel vrijgelaten door Joris!

miko | 15-06-14 | 22:35

@BenBinnen | 15-06-14 | 22:21
"Een bijna-dood-ervaring is enigszins vergelijkbaar met een trip op DMT (een lichaamseigen stof)."

Tijdens een BDE schijn je alles je te herinneren en ook de ellende te ervaren die je zelf hebt aangericht bij anderen. Na de eenheidservaring tijdens van de BDE zijn de meeste opeens zo anders dat ze soms het huwelijk niet heelhouden. Opeens geen belangstelling meer voor geld en status. Is dat ook met DMT?

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:32

Ja, onbewust gaat het toch steken dat ze geen kinderen heeft. Kinderen zijn namelijk het enige doel van het leven, en zeker voor een vrouw.
Dit is biologisch bepaald. Natuurlijk een tweede doel van het leven is om de mensheid een stapje vooruit te helpen, bijvoorbeeld met een geweldige ontdekking, uitvinding of kunstwerk.
Dus bijv. deze formule:

R_{ab} - \frac{1}{2} g_{ab} R = \frac{8 \pi G}{c^4} T_{ab} ,
een moppie muziek van Bach, en een boekie van Shakespeare.
Ik denk veel na over deze (existentiele) vragen, en soms realiseer ik me dat over een louter 50 jaar dit lichaam niet meer bestaat, evenals dat van mijn vriendin, en van de hond, en over 100 jaar ook zeker niet meer van mijn kind.
Alles is weer teruggekeerd tot moluculen, de grapjes, de warmte, de woorden de pijnen zijn opgelost in het grote geheel van moeder aarde.
En wat blijft er over?
Wat data in het bevolkingsregister, for sure, en misschien her en der een foto (op het internet), maar ook die vergaan.
En over 500 miljard jaar ofzo, zal zelfs de aarde verdampen in de zon, en alle grafstenen, nachtwachten, skeletten van dinosauriers en alles wat ooit geleefd heeft zal verdampen.
En wat blijft er over:
De data, de informatie zal overblijven.
Wat has been seen cannot be unseen.
Wat ooit ontdekt is, kan niet meer on-uitgevonden worden.
En datis de reden voor het bestaan.
Als alles is ontdekt en begrepen, dan pas komt er een einde aan de onmetelijke nieuwsgierigheid van de mens .
De mens is het bewustzijn van het universum, wat zichzelf bewust wordt.
Zo Ebru, schrijf dit eens in je Libelle-column, ha!

King of the Oneliner | 15-06-14 | 22:29

@miko | 15-06-14 | 22:16


De kwestie is niet of je tien kinderen moet maken. De kwestie is dat we veel te weinig kinderen maken. Zie het verschil met Frankrijk. Daar zijn genoeg autochtone jongeren - Frankrijk kenbt al jaren een geboortecijfer van rond de twee - en daar zie je de 68-generatie veel eerder kapot gaan. Niet dat ik een FN-aanhanger ben, maar wij gaan simpelweg een minderheid in grote gebieden worden.


@BenBinnen | 15-06-14 | 22:18


Prima hoor, een ander beleid. Maar daar is het veel te laat voor.

omanders | 15-06-14 | 22:28

@kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:15

Een bijna-dood-ervaring is enigszins vergelijkbaar met een trip op DMT (een lichaamseigen stof). Na zo'n trip kijk je al gauw anders aan tegen wat echt belangrijk is in het leven.

BenBinnen | 15-06-14 | 22:21

Ook een leuk doel in het leven: Een kindje maken met Ebru en haar dan haar ongelijk laten ervaren over het geluk dat zoiets geeft.
 
IDtje Ebru? ;)

saintinel | 15-06-14 | 22:21

@omanders | 15-06-14 | 22:06

Wij zouden in Nederland prima kunnen leven met minder mensen. Koningin Juliana zei het al in haar troonrede van 1950, toen ons land nog geen tien miljoen inwoners telde. Zij herhaalde dat in 1979: "Nederland is vol, ten dele overvol." Toen woonden er nog geen 10 miljoen mensen.

Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. En dat ons land inmiddel vol zit met mensen met een cultuur uit de middeleeuwse zandbak is een gevolg van waardeloos beleid. Bij een ander en vooral beter beleid hadden we hier mensen gehad die onze waarden wèl ondersteunen en in stand houden.

BenBinnen | 15-06-14 | 22:18

@omanders | 15-06-14 | 22:01
Mijn kinderen? Ja wel degelijk. ;)
Dus jij gelooft dat we ook tien kinderen moeten maken omdat de hordes van het lijf te houden?
Ik denk het niet.
Die overvolle landen imploderen een dezer dagen.

miko | 15-06-14 | 22:16

Mn vader zei altijd. Je bent langer dood dan dat je leeft.
Kop op Ebru x.

robinhoed | 15-06-14 | 22:15

Iets willen bereiken ...
Dat schijnt na een bijna-dood-ervaring een hele andere betekenis te krijgen.

Cardioloog Pim van Lommel vertelt:
www.luxmagazine.nl/vermoedenUitzending...

*Mooie toeter opsteekt*

kloopindeslootjijook | 15-06-14 | 22:15

Ik heb genoeg gelezen van ebru

Padre Grassi | 15-06-14 | 22:09

eerste discussie over goal.

miko | 15-06-14 | 22:09

Wanneer je wil weten hoe zinloos het leven is, kijk dan naar een voetbalwedstrijd.

Polletje Piekhaar | 15-06-14 | 22:07

Goeie column, Ebru.

boasatlas | 15-06-14 | 22:07

@BenBinnen | 15-06-14 | 22:01


De kwestie is niet "out breeding". De kwestie is dat wij zo weinig kinderen krijgen dat wij verschrompelen. Kijk, zes kinderen per vrouw is geen doen hier. Maar wij krijgen er al zeker vier decennia minder dan 1,7 per vrouw.


Dat die krimp nog niet zo opvalt is voor een groot gedeelte aan de steeds betere overlevingskansen van bejaarden te wijten. Maar een land waarvan de laag onder de 50 grotendeels uit kolonisten bestaat en de laag boven de 50 uit autochtonen wordt NIET meer cultureel bepaald door de oudere helft. Zo werkt eemn samenleving niet.

omanders | 15-06-14 | 22:06

Zoveel mogelijk wijven afpalen denk ik dan. Heb je ook niks aan maar is wel een leuk tijdverdrijf en nog altijd beter dan werken, dat is pas dom... ach Ieder z'n hobby.

viridis | 15-06-14 | 22:04

@Miko


Het hele kalifaat-probleem is voor een groot deel de hardnekkige onwil, op vele vele vlakken, van de Westerlingen om hun eigenheid - Cultuur, ethos, wat al niet - te verdedigen, koesteren en te laten bloeien.

omanders | 15-06-14 | 22:03

Maar Ebru, mocht je toch een kind willen ? Just call... ;-) Ik heb ervaring, en het aangetoonde bewijs gaat binnenkort cum laude door naar gymnasium drie..

Wijze uit het Oosten | 15-06-14 | 22:02

@omanders | 15-06-14 | 21:56

Dus jij denkt dat een wedstrijdje voortplanten de situatie beter maakt en/of dat islamisering een onoverkomelijk iets is wat alleen door middel van outbreeding kan worden opgelost?

Idioten (al dan niet religieus) bestrijdt je met onderwijs, een paradigma-shift en desnoods een paar flinke bommen. Als voortplanten je bovenaan de ladder zou moeten brengen, dan zou Afrika inmiddels bovenaan de ladder staan. Think again.

BenBinnen | 15-06-14 | 22:01

@miko | 15-06-14 | 21:59


Je helpt ze een handje mee, Miko.

omanders | 15-06-14 | 22:01

Kortom: Als je zelf je voorbereid op het uitsterven dan moet je niet mauwen als anderen alvast jouw ruimte innemen.

omanders | 15-06-14 | 22:00

@omanders | 15-06-14 | 21:56
Jij zet liever een bende kinders op de wereld zodat die binnen afzienbare tijd of onder het EU juk komen of onder die van het toekomstige kalifaat?
Ik heb mijn kinderen bij geboorte laten steriliseren.
Ssst weten ze niet.

miko | 15-06-14 | 21:59

Ach. Doe gewoon je eigen ding. Of dat nu lol maken met vrienden, reizen en nieuwe indrukken opdoen, de lat hoog leggen en er telkens weer overheen springen, je kinderen zien opgroeien, of op de bank hangen met een goed boek of een slechte film is. Zolang je je niet laat leiden door wat jij denkt dat anderen van jou verwachten.

Muxje | 15-06-14 | 21:58

Het leven is wat je er zelf van maakt. Wat moet je er anders mee?

Parel van het Zuiden | 15-06-14 | 21:56

"De vanzelfsprekendheid van het voortplanten is volledig aan me voorbij gegaan."


Dan ook niet zeuren over islamisering. Het valt me namelijk op dat degene die religieuzen de evolutiebeginselen van Darwin het hardst in het gezicht wrijven ook degene zijn die het hardst roepen geen kinderen te willen.


Dan begrijp je de consequentie van Darwins evolutietheorie niet: Wie zich niet voortplant is irrelevant. En als ik de natuur zo bekijk worden dat andere, succesvollere wezens hun lunch.

omanders | 15-06-14 | 21:56

Overlijden is de trip van je leven. Er is weinig wat dat overtreft.
@BenBinnen | 15-06-14 | 21:46

Ja je hebt gelijk: overlijden moet een supergave trip zijn, zo tof dat er nooit iemand van terugkeert! Wat een troost dan eigenlijk toch.

Dat mijn bestaan maar een bliepje op de radar is, ervaar ik soms als een troost. Hoe kut het ook allemaal wordt, alles gaat uiteindelijk voorbij, en op kosmische schaal not a fuck was given that day.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:55

@TweetyV6 | 15-06-14 | 21:51

Leven is wel iets meer dan waarvoor je in de geschiedenisboekjes terecht komt. Daarnaast: leuk als je als eerste kanaalzwemmer te boek staat, maar je kunt het zelf niet eens meer nalezen.

BenBinnen | 15-06-14 | 21:55

Wat mij betreft zijn er twee stellingen :

1: Life is hard, an then you die. In the meantime you pay a lot of taxes..

2: Father Fly to his son : "There are two things in life my son : Eat shit and die.."

Wijze uit het Oosten | 15-06-14 | 21:52

Uit het hart geschreven. Heb dezelfde opvatting. Bewust geen kleine etters in de wereld gezet en 'iets bereiken' is idd zwaar overschat. De overgrote meerderheid van die mensen die 'iets bereikt' hebben kent niemand meer. Of is er hier ook maar iemand die mij, zonder te googlen, kan vertellen wie als eerste het kanaal is overgezwommen? En dat terwijl die persoon waarschijnlijk dacht dat hij (zij?) voor altijd herrinerd zou worden. En zo zijn er nog legio voorbeelden. Het leven wordt zwaar overgewaardeerd.

TweetyV6 | 15-06-14 | 21:51

@Supermatthijs | 21:09
Nee, en dat zou ze vaker moeten doen!

jezouermoevanworden | 15-06-14 | 21:51

"Een optimist is een slecht ge-informeerde pessimist"
@Frie60 | 15-06-14 | 21:44


Mwhahaha!! Ik moet duidelijk vaker naar Theo Maassen luisteren. Zonnetje in huis? Nee dat niet, maar is daar enige reden toe dan? Kijk eens rond op deze aardkloot. Ik zei altijd: optimisten zijn gewoon naïef. Maar deze is mooier.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:50

@L.M. | 15-06-14 | 21:31
Daarom, neem noooooit kinderloze vrouwen van over de veertig aan. Te groot risico,

miko | 15-06-14 | 21:50

Ebru heeft last van opvliegers.

newray | 15-06-14 | 21:49

PMS'je. Doorlopen mannen. Niet op ingaan. Slecht idee.

Kameroudste | 15-06-14 | 21:48

@Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:38

Overlijden is de trip van je leven. Er is weinig wat dat overtreft.

En uiteindelijk maakt het allemaal ook niet uit, want hoe belangrijk we ons ook wanen, een mensenleven is niet meer dan een bliepje op de radar van het bestaan van de aarde.

Teleurstelling komt voort uit verwachting; dat maakt je ongelukkig als het niet zo loopt als je had gehoopt.

BenBinnen | 15-06-14 | 21:46

Ik hoor iets van Theo Maasen "Een optimist is een slecht ge-informeerde pessimist". God Ebru, wat ben jij het zonnetje in huis zeg.

Frie60 | 15-06-14 | 21:44

@lienke | 15-06-14 | 21:36
Dat verklaart waarom de geboorte van het eerste kind vaak als het hoogste geluksmoment genoemd wordt: het moment waarop de gelukscurve aan zijn steady decline begon... Het hoogtepunt van je leven, niet omdat dat zo hoog was, maar omdat alles erna zo laag werd.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:42

Heel mooi stukje Ebru...... Zo waar!

Cock | 15-06-14 | 21:41

@Zzzzooooffff | 15-06-14 | 21:31
Hoe was het ook weer in dat mooie liedje van Peggy Lee 'Is that all there is?'

I know what you must be saying to yourselves. 'If that's the way she feels about it, why doesn't she just end it all?' Oh, no. Not me. I'm not ready for that final disappointment.

Kortom: misschien is de dood nog wel een zinlozere teleurstelling dan het leven zelf.
*naar fles grijpt en zachtjes huilt*

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:38

-weggejorist-

lienke | 15-06-14 | 21:36

Als je nu al geen kinderen wilt: begin er dan nooit aan. De gelukscurve van mensen gaat sowieso omlaag zodra er kinderen bij komen en gaat pas weer omhoog zodra ze het ouderlijk huis verlaten hebben.......

lienke | 15-06-14 | 21:36

Zuurpruim

NACademicus | 15-06-14 | 21:36

Waarom schrijf je dan stukjes Ebru?

psychonaut | 15-06-14 | 21:36

Samurai ere code: The meaning of life is to have an honorable death

BASinnic | 15-06-14 | 21:34

Natuurlijk hoef je niks te bereiken in het leven. Zelfs als je wel wat bereikt hebt, ga je alsnog dood. Onafhankelijk van hoe groots en meeslepend hetgeen je bereikt hebt was, zal men je binnen een aantal generaties compleet vergeten zijn. De mensheid als geheel en het aantal jaren dat zij zal blijven bestaan is slechts een stipje op de tijdslijn van het heelal. Niks heeft zin. Dust in the wind.

.. en nu ben ik depressief. Thanks, Ebru.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:34

Als het toch allemaal geen zin heeft, waarom maak je er dan niet een einde aan? Waarom schrijf je dan stukjes? Het heeft toch allemaal geen zin dus 'why bother'?
Kennelijk heeft de mens een reden om door te gaan met leven en/of met het krijgen van kinderen of om iets te maken van het leven. En die reden is levensdrang.

Zzzzooooffff | 15-06-14 | 21:31

Ze is een beetje depri, vaak hoor je dat bij mensen van die leeftijd gaat over na de overgang komt het allemaal weer goed.

Die kut hormonen, is helemaal niet goed voor een vrouw.

L.M. | 15-06-14 | 21:31

Bestaat een woordje voor: nihilisme

Rudy Mentaie | 15-06-14 | 21:30

@Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:18
Ik zou die schreeuwende puisterige pubers hier niet als kinderloos bestempelen.

miko | 15-06-14 | 21:30

Volgens mij is het maar goed ook dat Ebru geen kinderen heeft.
Volgens mij zou Ebru een slechte moeder zijn.
Dat gevoel heb ik gewoon.

VanBukkem | 15-06-14 | 21:28

Inderdaad,daarom, voetbal!
Of misschien 'iets' doen.
Bij Isis of zo.

miko | 15-06-14 | 21:28

Nope, je hebt veel nooit bereikt. Op vernieuwende, prikkelende en eloquente wijze een existentiele filosofische gedachte opschrijven bijvoorbeeld. Wat een cliche-matig stukje "oh ja, ik moet voor GS ook nog wat pennen".

Snikkeldrift | 15-06-14 | 21:26

Ik ben het helemaal met je eens dat het leven geen zin heeft. Maar de redenen die jij noemt om kinderen te krijgen, namelijk om je leven zin te geven, om de wereld iets na te laten: dat is misschien een veel gehoorde reden in jouw grachtengordelkringetje, maar dat is niet de reden die voor het grootste deel van de wereldpopulatie geldt en dus de overbevolking veroorzaakt.

De meeste mensen zijn te dom om te poepen en denken überhaupt niet na. Kinderen krijg je van neuken, en neuken = leuk, dus krijg je kinderen. Veel dieper gaat het niet. Oh ja, het moet van God. Die hoor je ook nog wel eens voorbijkomen.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:23

Idioten genoeg die het hiernamaals willen bereiken.

niks mis mee | 15-06-14 | 21:22

VanBukkem | 15-06-14 | 21:21
Of het leven is een stijve... Lang en hard.

Ommezwaai | 15-06-14 | 21:22

Nu ik zelf kinderen heb voel ik dat wel als de essentie van het leven. Ondertussen wéét ik dat ook dit onzin is. Alles houdt een keer op. Dus ik moet mevrouw Umar gelijk geven: met een tweede huis voor jezelf heb je meer bereikt dan met een stel kudtkoters voor je eigen onsterfelijkheidswens.

Zuurteregelaar | 15-06-14 | 21:21

Snackbar van Allah | 15-06-14 | 21:06
Voor deze ene keer wil ik mijn zaad hiervoor wel beschikbaar stellen. Ik Germaan, blauwe ogen, blond en 1,95, stel dat gratis en voor niets beschikbaar.
Werkt ook nog, gezien het aantal nazaten ofwel junior Ommezwaais.
.
Wel in de volblaf modus, niet alles kan helemaal voor niets.

Ommezwaai | 15-06-14 | 21:21

@Stefie | 15-06-14 | 21:19
Het leven is een lul. Vaak hard, en veel te kort.

VanBukkem | 15-06-14 | 21:21

-weggejorist-

123 je proeft het zo | 15-06-14 | 21:21

De zin van het leven is -biologisch gezien- zoveel mogelijk neuken. En dan ga je dood en dat was dat. We hadden het overigens slechter kunnen treffen door in een ander tijdsgewricht of andere plek op deze aardkloot geboren te kunnen zijn. Enjoy it while it lasts.

Willem VanDer Decken | 15-06-14 | 21:20

ik was bijna depri geworden van die idioterie in Syrie/irak , maar dit relativeert het weer een beetje.
Laat de rest van de wereld zich maar met 'belangrijke' zaken bezighouden, dan ga ik ondertussen weer even nutteloze dingen uitvinden (gewoon omdat ik dat leuk vind).

--sql error-- | 15-06-14 | 21:20

"Nee, ik geloof niet in iets bereiken, betekenen en achterlaten voor de mensheid. Leven is zó enorm overschat."

Iets bereiken en denken iets waardevols achter te laten is overschat, maar het leven zelf is zwaar onderschat en is niet afhankelijk van presteren. Leven is niet vergaren, maar ervaren. Vanuit de relatief comfortabele hoek van de wereld waar we leven is het makkelijk om te vergeten dat een dak boven je hoofd, smakelijk eten, vrienden en afwezigheid van oorlog niet vanzelfsprekend zijn. Geniet ervan en met volle teugen, want voor je het weet is het over. En nu schenk ik een wijntje in voor Ebru en voor mezelf. Proost.

BenBinnen | 15-06-14 | 21:20

Mooi Ebru. Ik heb eens een keer gelezen dat het leven een ongeneeslijke ziekte is, zonder zin, die uiteindelijk leidt tot de dood, en de mensen die na hun iets willen achterlaten, daar hebben wij met zijn allen ontzettende last van!

Stefie | 15-06-14 | 21:19

Eerlijk gezegd kan ik me helemaal vinden in deze column.
Niks aan toe te voegen.

VanBukkem | 15-06-14 | 21:19

@Fred Bastiat | 15-06-14 | 21:14
Ook leuk voor haarzelf, voor de afwisseling: bij Libellepubliek moet je niet aankomen met stukjes over dat je het nut van kindjes krijgen niet ziet. De kinderloze Libellelezeres moet volgens mij nog uitgevonden worden.

Maar bij GeenStijl word je dan weer wel met open armen ontvangen; relatief veel kinderlozen (relatief he!!) onder de reaguurderspopulatie.

Best koud hierboven | 15-06-14 | 21:18

Eerst het WK voetbal uitzingen. Daarna zien we wel verder.

Flappie2006 | 15-06-14 | 21:16

De fatalist en de simpele ziel.

Wachtloper | 15-06-14 | 21:16

Zodra je geboren bent Ebru, begin je alweer heel langzaam dood te gaan.. Duurt een tijdje, maar het is onvermijdelijk.

Ommezwaai | 15-06-14 | 21:15

Daarom dus slechts een modaal columnistje gebleven...

Parel van het Zuiden | 15-06-14 | 21:15

Een beetje laffe column dit keer, maar ik waardeer Ebru wel! En zeg nu zelf: iemand die zowel voor de Libelle als GeenStijl schrijft, dat is toch humor!

Fred Bastiat | 15-06-14 | 21:14

Net als met wachten op de bus of trein, in de file, op je vrouw of dokter die een uur te laat is, kan je met de verplichte tijd net zo goed iets leuks mee doen, waar je anderen niet te veel lastig mee valt. Wees geen lul is mijn motto.

Ome Gijs | 15-06-14 | 21:13

Geweldig.

Mammeloe | 15-06-14 | 21:13

@ KimWok
Ik kom je naam hier zelden tegen
en misschien is dat al te veel
om even met Greet te spreken: minder minder

Tobi | 15-06-14 | 21:12

Hoi Ebru, je wilt duidelijk meer bereiken dan alleen maar geld verdienen voor snelle pleziertjes. Anders zou je nooit kritische columns over de islam schrijven, dan zou je net zo hard wegkijken als al die mensen in hun ivoren toren. Het erkennen van de ellendige situatie van de mensheid en de wereld is namelijk alles behalve plezierig.

Ron_Paul | 15-06-14 | 21:12

@ Snackbar van Allah
Dzjeesus man, over banaal gesproken

Tobi | 15-06-14 | 21:10

Ik begrijp Ebru hier volkomen, denk ik. Mooi persoonlijk stukje. Doet ze niet vaak.

Supermatthijs | 15-06-14 | 21:09

Zolang er wijn is heeft het leven absoluut zin.

Rest In Privacy | 15-06-14 | 21:08

@Ebru Hou dan in godsnaam eens op met deze columns te schrijven!

KimWok | 15-06-14 | 21:07

- De vanzelfsprekendheid van het voortplanten is volledig aan me voorbij gegaan -

Dan word je toch gezellig pot?

Snackbar van Allah | 15-06-14 | 21:06

Van mensen zoals Ebru worden de Pfizers van deze wereld rijk

Den Meester | 15-06-14 | 21:06

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl